FIKTIONALITET! FIKTIONALITET I TV- SERIER! Ved Rikke Andersen Kraglund og Louise Brix Jacobsen!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FIKTIONALITET! FIKTIONALITET I TV- SERIER! Ved Rikke Andersen Kraglund og Louise Brix Jacobsen!"

Transkript

1 FIKTIONALITET! FIKTIONALITET I TV- SERIER! Ved Rikke Andersen Kraglund og Louise Brix Jacobsen!

2 EFFEKT! Fiktion og fiktionalisering kan invitere til at man ser virkeligheden gennem bestemte billeder eller fortællinger som man godt ved er opfundne, men som alligevel stærkt kan influere ens opfattelse af hvad der er virkeligt og rigtigt.! ! 3 sæsoner med i alt 30 afsnit! Hovedforfatter Adam Price (medforfattere Jeppe Gjervig Gram og Tobias Lindholm)! en dramaserie om det politiske spil om magten i dagens Danmark - og om de personlige omkostninger og konsekvenser spillet har for de involverede parter, både på og bag den politiske scene.!

3 Adskillelse! Christian Monggaard:... at tro, at den har meget med dansk politik anno 2010 at gøre, vil være forkert og blot gøre én frustreret over de mange urimeligheder og letkøbte dramaturgiske greb, mens man ser den (Information d ).! Adskillelse! BT mener: Fat det nu: Birgitte Nyborg er fiktion. Tænk, at det er så svært at forstå: Birgitte Nyborg, eks-statsministeren fra DR-serien Borgen, er fiktion. Hun findes ikke i virkeligheden. Man kan ikke stemme på hende, medmindre hun bliver kandidat til titlen Årets tv-favorit. (BT 5. feb. 2013)!

4 Påvirkning! Det er ikke svært at se, hvor inspirationen til 'Borgen' er kommet fra, selvom tv-serien jo er skrevet længe før den aktuelle valgkamp, siger han [Jens Ringberg] til DR Nyheder.! " - Lighederne mellem Margrethe Vestager og Det Radikale Venstre og tv-seriens Birgitte Nyborg og Moderaterne er oplagte. De er begge kvindelige leder og for et lille parti, som ligger i midten mellem de borgerlige og det store, tunge arbejderparti og kan samarbejde til begge sider.! (Søren Bygbjerg Vestager går i Borgen-Birgittes fodspor dr.dk 31. aug. 2011)! Påvirkning! "Hvad Borgen angår, var vi enige om, at De Radikale skulle bringes ind som midtsøgende parti, for nu skulle vi ikke have mere blokpolitik." "Men så forsøger I jo også meget bevidst at påvirke befolkningen?" "Gu' gør vi da så. Men jeg har jo også en tro på, at det ikke er ondt, det jeg gør."! (Ingolf Gabold i udtalelse til Københavns Stifts Debatmagasin 2012/23, s )!

5 Fiktive partier! På trods af at alle partier i Borgen er fiktive, er de baseret på rigtige politiske partier i Danmark.! Solidarisk Samling yderste venstrefløjsparti, baseret på Enhedslisten.! Arbejderpartiet traditionelt arbejderparti, baseret på Socialdemokraterne.! Miljøpartiet skarp miljøprofil, baseret på Socialistisk Folkeparti.! Nye Demokrater det nye midterparti.! De Moderate midterpartiet i dansk politik, baseret på Radikale Venstre.! De Liberale liberalt parti med rødder i landbruget, baseret på Venstre.! Ny Højre kerneværdier: Gud, konge og fædreland, baseret på det Konservative Folkeparti.! Frihedspartiet yderste højrefløjsparti, baseret på Dansk Folkeparti.! (http://da.wikipedia.org/wiki/borgen_(tv-serie) - set )! Fiktive medier! TV1 statsejet medievirksomhed, baseret på DR1! Ekspres tabloidavis, baseret på Ekstra Bladet! 2'eren tv-kanal, baseret på TV 2! CITY gratisavis, baseret på metroxpress! Kendt og Kongelig sladderblad, baseret på Billed-Bladet! (http://da.wikipedia.org/wiki/borgen_(tv-serie) - set )! Fiktiv netavis:

6 Modtagelse 2010! Anders Samuelsen, partileder (LA)"» Borgen er ikke realistisk, for det er meget, meget vildere i virkeligheden. Hvis man filmede det, der foregår i virkeligheden, ville folk tro, det var løgn. Der foregår ikke en, men femten ting på en gang. Der er folk, som er på toppen, folk, der er nede, og nogle, der er helt ude i tovene. Det er kæmpemæssige menneskelige dramaer, der foregår herinde. Det er en vals, der foregår i Borgen, men en jitterbug, der foregår på Christiansborg«. (Politiken 7. nov 2010)! B.T.-spiseseddel dagen efter Borgens afsnit om landets rigeste, fiktive erhvervsmand Crohne.! (Gunhild Agger: Borgen mellem spin og sandhed, Kforum 2010)!

7 Spil med personer! Så er der Ole Thestrup Det er jo nok mig sådan en uelitær, lidt for tyk jyde, som godt kan lide bodegaplatheder og vulgære perkervitser (Søren Espersen i Politiken d ).! Søndagens fjerde afsnit af DR s dramaserie Borgen har skabt hidsig debat i Grønland, hvor både regeringschefen Kuupik Kleist og Siumutlederen Aleqa Hammond nu blander sig i diskussionen. Til den grønlandske nyhedsstation KNR siger Kuupik Kleist, at»det er problematisk, hvis mange, efter at have set Borgen, har fået det indtryk, at Grønland fik selvstyret foræret [...] Der er nemlig ingen tvivl om, at Grønland har kæmpet hårdt og længe for Selvstyret«.! Politiken 20. okt. 2010!

8 Adam Price, hvordan synes du, virkelighedens politikere følger dit manuskript?!!»ja, det er jo sjovt, at der var vældig mange i seriens begyndende liv sidste år, som insisterede meget på, at den lå vældig langt fra virkelighedens verden, og så er det jo sjovt, som virkeligheden kan ændre sig«, siger Adam Price.! Politiken 31. aug. 2011! Birgitte Nyborg blev i 2010 portrætteret som Danmarks første kvindelige statsminister.! Helle Thorning-Schmidt statsminister i 2011.!

9 Fake news! Først introducerer Borgen en kvindelig statsminister i efteråret Det kopierer Folketinget et lille år senere, siger Price og tilføjer, at havde det ikke været for endnu et plagiat, ville de måske have ignoreret det. Vi laver et afsnit om prostitution, hvorefter De Konservative, af alle, går ud og kopierer det, allerede inden afsnittet er sendt. Der bliver vi nødt til at trække en streg i sandet. Vi laver altså tvdramatik og ikke et tag-selv-bord for fantasiforladte politikere, siger Adam Price [...].! Rokokoposten: Tv-serier beskylder Christiansborg for plagiat 18. feb ! Klager over Borgen III! Dansk folkepartis medlem af DRs bestyrelse, Katrine Winkel Holm kritiserede serien for at give et fortegnet billede af det politiske landskab i Danmark.! Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, klagede over, at hans erhverv blev "svinet til", fordi serien tegnede et billede af svineavlere som kyniske pengemænd, der opdrætter grise fyldt med antibiotika.! Det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen klagede til DRs bestyrelse over, at Borgen i afsnit "promoverer" og "glorificerer" prostitution.!

10 Afsnittet om antibiotika i landbruget vakte efterfølgende debat og fik forskere og kunstnere til at skrive åbent brev til politikerne.! Danske Svin er sunde, de strutter af penicillin", sådan lyder overskriften på afsnit 24 i DR1s dramaserie Borgen, som over en million danskere fulgte på TV søndag aften. I landbruget ærgrer de sig over Borgen, og mener at TV-serien skaber myter om dansk svineavl. Søren Gade reagerede før afsnittet blev sendt.! Skader Borgen dansk landbrug? Ja, mener viceformand Lars Hvidtfeldt i Fødevarer og landbrug. Hovedforfatter på Borgen, Adam Price, afviser kritikken. Vi laver fiktion og ikke fakta, siger Adam Price i P1Debat.! Afsnit 25 om prostitution. Birgitte Nyborg er som leder af det nye parti Nye Demokrater i tvivl om hun skal støtte et lovforslag, der forbyder prostitution. Arbejdsmarkedfører for de konservative tog dilemmaet op et par dage før afsnittet blev sendt med et forslag om at gøre prostitution fuldt lovligt og dermed sikre prostituerede dagpenge.!

11 Fake news fra DR! Lavet fakenews side fra Ekspres.dk Lighederne til virkelighedens politiske sager endnu tydeligere her! I går hørte vi Amir Diwan berette, at han næsten aldrig brugte sin elskede Cadillac. Men Ekspres kan nu dokumentere, at ministeren alene sidste sommer kørte mindst 2000 kilometer i bilen.! (Fake News fra DRs Ekspres.dk // Ekstrabladet 2007: Afklaret Søvndal tog afsked med Rover )"! Udenrigsminister Bjørn Marrot kritiseres i Borgens afsnit 13 for at være for dårlig til engelsk!!

12 HYKLER! Datteren på dyrt privathospital. Vi andre må vente i køen.! " Mens statsministeren med den ene hånd vil fjerne skattefradraget, så almindelige mennesker ikke længere har råd til private sundhedsforsikringer, indlægger hun sin datter på Danmarks dyreste privathospital med den anden. Hun bruger over kroner på kongerigets dyreste hospital, men vi andre almindelige vil hun ikke give samme mulighed. (Ekspres.dk - fake news)! (BT 9. maj 2010: Helle Thorning flytter datteren i privatskole! - Hun forsøger at give et billede af at være en meget jordnær person, som er tæt på danskerne og lever et almindeligt familieliv med mand og børn. Hun viser et billede af en opvækst tæt på almindelige danskerne ved at vise sit barndomskvarter (i Ishøj, red.) frem på TV. Hun taler varmt for folkeskolen, men sender selv sin datter i privatskole. Men alt det, der kommer frem giver et andet billede, end det hun fremstiller, siger han.! Kristian Thuelsen-Dahl til BT 3. aug. 2010!

13 MAGTENS PRIS OG MEDIERNES ROLLE!

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Dansk politik efter valget. Artikler fra RÆSON 26/27/28. maj 2014

Dansk politik efter valget. Artikler fra RÆSON 26/27/28. maj 2014 Dansk politik efter valget Artikler fra RÆSON 26/27/28. maj 2014 1 RUNDBORD OM VALGET Søren Villemoes: Derfor er dette et jordskred mod midten 26.05.2014 Jordskredsvalgsanalogien kan være misvisende. Der

Læs mere

Dansk A. Højere forberedelseseksamen. Hæfte 1. Mandag den 13. august 2012. kl. 9.00-15.00

Dansk A. Højere forberedelseseksamen. Hæfte 1. Mandag den 13. august 2012. kl. 9.00-15.00 Dansk A Højere forberedelseseksamen Hæfte 1 Kl. 9.00-15.00 2hf122-DAN/A-1-13082012 Mandag den 13. august 2012 kl. 9.00-15.00 Prøvemateriale Hæfte 1 Side Tema... 3 Opgaveformuleringer... 3 Fællestekster

Læs mere

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten 1 1 1 1 1 1 0 1 0 Danske partier fra samfundsfaget.dk Enhedslisten Enhedslisten er et socialistisk parti, der arbejder for et samfund, hvor lighed og solidaritet er i centrum. Partiet blev stiftet i ved

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

demokrati Opgaver på www.undervisningsavisen.dk

demokrati Opgaver på www.undervisningsavisen.dk En undervisningsavis fra og 2005 demokrati Elever vil ha indflydelse Stemmer fra gaden Medier og magt Det nye danmarkskort EU - muligheder og begrænsninger Demokrati i andre lande Opgaver på www.undervisningsavisen.dk

Læs mere

40. møde. Onsdag den 20. januar 2010 (D) 1

40. møde. Onsdag den 20. januar 2010 (D) 1 Onsdag den 20. januar 2010 (D) 1 40. møde Onsdag den 20. januar 2010 kl. 13.00 Dagsorden 1) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetime). 2)Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

27. møde. Onsdag den 1. december 2010 (D) 1

27. møde. Onsdag den 1. december 2010 (D) 1 Onsdag den 1. december 2010 (D) 1 27. møde Onsdag den 1. december 2010 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgsmål til statsministeren til umiddelbar besvarelse (spørgetime). 2) Besvarelse af oversendte spørgsmål

Læs mere

Samfundet Omkring Os - 6.udg. PARTIERNE. Kim Ursin

Samfundet Omkring Os - 6.udg. PARTIERNE. Kim Ursin Samfundet Omkring Os - 6.udg. PARTIERNE Kim Ursin Samfundet Omkring Os er udgivet af DaMat v/ Kim Ursin Bonderup Østergade 15, Bonderup 9690 Fjerritslev. E-mail: kim@damat.dk. Hjemmeside: www.damat.dk

Læs mere

Overenskomst oplæg fra Industriens forhandlere Det er skammeligt at høre på KL og landets socialchefer.

Overenskomst oplæg fra Industriens forhandlere Det er skammeligt at høre på KL og landets socialchefer. CJ`s indlæg Overenskomst oplæg fra Industriens forhandlere fratrædelsesgodtgørelse efter 3-6-8 års anciennitet (85 % af ens hidtidige løn i 1-2-3 måneder) Industri Pension efter 2 måneders anciennitet,

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

VENSTRE KOMMER TIL AT RYKKE SIG OG 23 ANDRE ARTIKLER FRA RÆSON

VENSTRE KOMMER TIL AT RYKKE SIG OG 23 ANDRE ARTIKLER FRA RÆSON VENSTRE KOMMER TIL AT RYKKE SIG OG 23 ANDRE ARTIKLER FRA RÆSON VENSTRE KOMMER TIL AT RYKKE SIG OG 23 ANDRE ARTIKLER FRA RÆSON RÆSON MEDIER 8. januar, 2014 Redigeret af Kristian Basballe, Sarah Borger,

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

37. møde. Onsdag den 13. januar 2010 (D) 1

37. møde. Onsdag den 13. januar 2010 (D) 1 Onsdag den 13. januar 2010 (D) 1 37. møde Onsdag den 13. januar 2010 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgsmål til ministrene til umiddelbar besvarelse (spørgetime). 2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014 (Det talte ord gælder) Kære kongres. Socialdemokraterne har nu stået i spidsen for regeringen i tre år.

Læs mere

Sophie Løhde (V): Formanden :

Sophie Løhde (V): Formanden : Mandag den 26. april 2010 (D) 1 82. møde Mandag den 26. april 2010 kl. 10.00 Dagsorden 1) 1. behandling af lovforslag nr. L 197: Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod salg af tobak til personer

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Det kan de slet ikke tåle at høre : Torben Lund om Europaparlamentet og EU s fremtid

Det kan de slet ikke tåle at høre : Torben Lund om Europaparlamentet og EU s fremtid Det kan de slet ikke tåle at høre : Torben Lund om Europaparlamentet og EU s fremtid I 1999 blev Torben Lund valgt ind i Europaparlamentet som Socialdemokratiets spidskandidat men i september offentliggjorde

Læs mere

http://raeson.dk/2014/kim-leine-groenland-burde-erklaere-selvstaendighed-lige-nu-og...

http://raeson.dk/2014/kim-leine-groenland-burde-erklaere-selvstaendighed-lige-nu-og... Side 1 af 5 KIM LEINE: GRØNLAND BURDE ERKLÆRE SELVSTÆNDIGHED LIGE NU OG HER 20.01.2014 Jeg tror inderst inde godt, man ved, at Grønland er nødt til at tage springet ud i selvstændighed, og så må man smøge

Læs mere

BETA-VERSION. Systime A/S

BETA-VERSION. Systime A/S 5 10 15 20 25 I 2012 udgiver Systime en temabog om Politisk Psykologi. Bogen er rettet mod psykologifaget, men andre må gerne læse med. 30 Bogen trækker tråde mellem psykologi og samfundsfag hvorfor beslutter

Læs mere

19. møde. Tirsdag den 29. november 2011 (D) 1. (Fremsættelse 21.11.2011).

19. møde. Tirsdag den 29. november 2011 (D) 1. (Fremsættelse 21.11.2011). Tirsdag den 29. november 2011 (D) 1 (Fremsættelse 21.11.2011). 19. møde Tirsdag den 29. november 2011 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgsmål om meddelelse af orlov til og indkaldelse af stedfortræder for medlem

Læs mere

3. møde. Torsdag den 7. oktober 2010 (D) 1. Forespørgsel nr. F 1 (Om ældres betaling for ydelser på plejehjem).

3. møde. Torsdag den 7. oktober 2010 (D) 1. Forespørgsel nr. F 1 (Om ældres betaling for ydelser på plejehjem). Torsdag den 7. oktober 2010 (D) 1 Forespørgsel nr. F 1 (Om ældres betaling for ydelser på plejehjem). 3. møde Torsdag den 7. oktober 2010 kl. 10.00 Dagsorden 1) Indstilling fra Udvalget til Valgs Prøvelse:

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet.

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet. PARTILEDERRUNDE SF-formand er klar til at gå i regering igen Af Gitte Redder @GitteRedder Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 14. august 2015, 05:00 Del: Drømmeriet skal tilbage i SF, og det skal

Læs mere

57. møde. Onsdag den 14. marts 2012 (D) 1

57. møde. Onsdag den 14. marts 2012 (D) 1 Onsdag den 14. marts 2012 (D) 1 57. møde Onsdag den 14. marts 2012 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgsmål til ministrene til umiddelbar besvarelse (spørgetime). 2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene

Læs mere

84. møde. Tirsdag den 6. maj 2014 (D) 1. Af Martin Henriksen (DF) m.fl. (Fremsættelse 14.01.2014. 1. behandling 14.03.2014. Betænkning 10.04.2014).

84. møde. Tirsdag den 6. maj 2014 (D) 1. Af Martin Henriksen (DF) m.fl. (Fremsættelse 14.01.2014. 1. behandling 14.03.2014. Betænkning 10.04.2014). Tirsdag den 6. maj 2014 (D) 1 84. møde Tirsdag den 6. maj 2014 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgetime med statsministeren. 2) Spørgsmål om fremme af forespørgsel nr. F 35: Forespørgsel til statsministeren om

Læs mere

12. møde. Tirsdag den 4. november 2014 (D) 1

12. møde. Tirsdag den 4. november 2014 (D) 1 Tirsdag den 4. november 2014 (D) 1 12. møde Tirsdag den 4. november 2014 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgetime med statsministeren. 2) 1. (eneste) behandling af beslutningsforslag nr. B 3: Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

83. møde. Onsdag den 27. april 2011 (D) 1

83. møde. Onsdag den 27. april 2011 (D) 1 Onsdag den 27. april 2011 (D) 1 83. møde Onsdag den 27. april 2011 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgsmål til ministrene til umiddelbar besvarelse (spørgetime). 2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene

Læs mere