GENOPRETNING AF JERNBANEN HVOR MEGET SKAL DER INVESTERES?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GENOPRETNING AF JERNBANEN HVOR MEGET SKAL DER INVESTERES?"

Transkript

1 Trafikudvalget B 14 - Bilag 1 Offentligt 27. oktober 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf Resumé: GENOPRETNING AF JERNBANEN HVOR MEGET SKAL DER INVESTERES? Rapporten fra Banedanmark viser, at der på sporområdet mv. i restløbetiden for den gældende trafikaftale er afsat i alt 12,2 mia.kr. til investering. Med en ekstra investering på i alt 4,1 mia.kr. skønnes efterslæbet fjernet i På signalområdet er udgangspunktet en investeringsramme på godt 4 mia.kr. i En strategi med totaludskiftning over ti år vil kræve en ekstra investering på ca. 7 ½ mia.kr. i og en ekstra investering i på ca. 0,4 mia.kr., altså en samlet merinvestering over ti år på knap 8 mia.kr. Herefter vil investeringerne i strategi 3 med totaludskiftning være lavere end i grundforløbet i strategi 1 med fortsatte lapperier. En analyse, der omfatter , viser, at den samfundsøkonomiske effekt af en total udskiftning er svagt negativ ved en kalkulationsrente på 6 procent, men klart positiv med en kalkulationsrente på 3 ½ procent. I analysen indgår kun virkninger af bedre regularitet, men ikke den større kapacitet, der følger med totaludskiftning og overgang til et nyt signalsystem. Alle tallene vedrører i øvrigt kun genopretning af jernbanen, mens investering i egentlig udbygning af jernbanen som f.eks. mellem København og Ringsted i form af et 5. spor eller en nybygningsløsning via Køge ikke indgår. E:\ConvertIT\Release\dir\temp\ DOC

2 2 GENOPRETNING AF JERNBANEN - HVOR MEGET SKAL DER INVE- STERES? Med henblik på at tilvejebringe et bedre beslutningsgrundlag for de kommende års investeringer i genopretning af jernbanen har Banedanmark udarbejdet rapporter på henholdsvis spor- og signalområdet. Rapporterne er udarbejdet uafhængigt af hinanden. Herudover er der store forskelle i rapporterne vedr. spor- og signalområdet. På sporområdet giver rapporten Beslutningsgrundlag for sporområdet m.v som angivet i titlen et egentligt beslutningsgrundlag for investeringer på sporområdet m.v. (m.v. dækker over, at det ud over spor også omfatter broer, tele, IT, bygninger etc.) i de resterende otte år af trafikaftalen i mellem regeringen, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Talmaterialet vedrører udelukkende denne periode, hvor man fremlægger fire forskellige scenarier for investering med henblik på at nedbringe efterslæbet vedr. fornyelse og vedligeholdelse og forbedre regulariteten. Der er ikke på sporområdet foretaget nogen egentlig samfundsøkonomisk analyse af de fire forskellige scenarier. På signalområdet er rapporten Signalanalysen udarbejdet af et privat firma på foranledning af Banedanmark. Der er her fremlagt i alt seks forskellige investeringsstrategier vedr. investering på signalområdet, ligesom der er foretaget en samfundsøkonomisk analyse af de forskellige alternativer. Disse analyser omfatter investeringer m.v. helt frem til år 2050, altså investeringer m.v. der rækker langt ud over den gældende trafikaftales resterende periode fra Ved vurderingen af hvor meget, der skal investeres, er det derfor afgørende hvor lang en periode, man betragter, ligesom man bør skelne mellem henholdsvis totalinvestering og merinvestering i forhold til de foreliggende rammeaftaler.

3 3 I. Sporrapporten Om baggrunden for den aktuelle situation på sporområdet hedder det bl.a. i Banedanmarks rapport: Til og med 2002 var påvirkningen fra sporområdet på kanalregulariteten relativt stabil og moderat, men siden 2003 har Banedanmark oplevet hidtil usete problemer med at opretholde en tilfredsstillende drift. Især i de senere år er det især sporområdet, som har bidraget negativt til udviklingen i kanalregulariteten. Forklaringen på denne udvikling skal søges i flere forhold: Utilstrækkeligt forebyggende vedligehold Der er gennem flere år, og specielt i perioden , foretaget et utilstrækkeligt forebyggende vedligehold, som bl.a. omfatter skinneslibning, sporjustering, ultralydsmåling og målevognskørsler. Disse aktiviteter er nødvendige for, at funktionaliteten kan opretholdes på længere sigt. Den utilstrækkelige vedligeholdelse har således ført til et snævert fokus på akut afhjælpning af kritiske fejl, mens den planmæssige udbedring af fejl under udvikling har været nedprioriteret. Derved blev der samlet set akkumuleret et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb af et omfang, hvor skinnefejl blev stadigt hyppigere og mere alvorlige. Virkningen heraf er slået hurtigt igennem i form af regularitetsforringelser i Udgangspunktet for genopretning er den gældende trafikaftale, hvor der for i alt er et bevillingsniveau til fornyelse og vedligeholdelse på sporområdet m.v. på mill.kr., jf. tabel 1. Tabel 1. Periodiseret bevillingsniveau i mio.kr. for perioden I alt Merinvestering i alt (Mio.kr priser) Gældende aftaler Scenarie Scenarie Scenarie Scenarie 4*) *) Der arbejdes på at basere bevillingsbehovene på opdaterede enhedspriser for i stedet for Dette forventes at kunne reducere de samlede merbevillingsbehov for scenario 2-4. Det nærmere omfang fastlægges snarest. Kilde: Banedanmark.

4 4 Banedanmark opstiller fire scenarier med forskellige ambitionsniveauer i forhold til sporets genopretning. Tabel 1 illustrerer de fire scenarier for fornyelse og vedligehold; Scenarie 1 illustrerer Banedanmarks foreløbige forslag til udmøntning af den gældende trafikaftales bevillings- og aktivitetsniveau. Scenarie 4 illustrerer et scenarie, hvor efterslæbet vurderes indhentet ved udgangen af aftaleperioden. Scenarie 2 og 3 illustrerer to forskellige bevillings- og aktivitetsniveauer opstillet ud fra en trafikal prioritering, dvs. med fokus på at undgå hastighedsnedsættelser og driftsstop over perioden under hensyntagen til budgetbegrænsningen. Samlet set er det tilstræbt af opnå den bedst mulige afvejning af regularitet og økonomi i forhold tilde fire scenariers aktivitetsniveau. Den politiske interesse koncentrerer sig om scenarie 4. Merinvesteringen i scenarie 4 udgør i alt knap 4,1 mia.kr. i forhold til gældende aftale på 12,2 mia.kr., hvorved den samlede investering kommer op på 16,3 mia.kr. Merinvesteringen pr. år i udgør i gennemsnit ca. 0,5 mia.kr. Det fremgår af Banedanmarks rapport, at man arbejder på at opdatere de anvendte enhedspriser, hvilket forventes at reducere det samlede merinvesteringsbehov i scenarie 4. Generelt er Banedanmark underlagt krav om en årlig effektivisering på 2 procent, hvorfor aktivitetsniveauet i aftaleperioden bliver lidt højere end bevillingsniveauet. Af tabel 1 fremgår, at selvom scenarie 1 overholder den gældende aftales ramme på i alt mill.kr., så sker der en fremrykning af bevillingerne indenfor aftaleperioden i forhold til den gældende aftale. Baggrunden herfor er bl.a. en forøget vedligeholdelsesindsats. I alle fire scenarier er indsatsen som hovedregel prioriteret i forhold til antallet af passagerer og strækningens trafikale betydning. Det indebærer, at S- banen samt strækningen Helsingør-København-Århus prioriteres højest, mens især baner i Vest- og Nordjylland prioriteres lavest.

5 5 Forskellen i risikoprofil og regularitet i de forskellige scenarier vil derfor være størst på regional- og især lokalbanerne. Det er således især disse baner, der får størst gavn af de ekstra investeringer i scenarie 4. Helt overordnet tegner rapporten et billede af, at der uafhængigt af ambitionsniveau vil være en periode på minimum 2-4 år, hvor der er risiko for væsentlige forstyrrelser i togdriften, som vil kunne henføres til infrastrukturens tilstand. Regulariteten har været faldende de seneste år både på fjernbanen og på S- banen og nåede et lavpunkt i I tabel 2 er angivet udviklingen i regularitet i de forskellige scenarier. Tabel 2. Regularitet i de fire scenarier S-bane (Ens i alle scenarier) Fjernbanen Scenarie 1 Scenarie 2 Scenarie 3 Scenarie 4 Procent ,0 93,1 93,1 93,1 93, ,6 94,5 95,2 95,4 95,5 NB. Effekten af bedre signaler er ikke medtaget i tabellen. Kilde: Banedanmark De trafikale forudsætninger er udarbejdet på baggrund af data fra Trafikstyrelsen. Det fremgår af tabel 2, at forbedring i regulariteten fra 2005 til 2014 er ens i alle scenarier for S-banen, mens den for fjernbanen er lavest i scenarie 1 med 94,5 procent, højest i scenarie 4 med 95,5 procent. Stigningen fra scenarie til scenarie er dog aftagende, hvilket bl.a. skyldes, at trafikken på regional- og lokalbaner, der især får gavn af de ekstra merinvesteringer, er forholdsvis begrænset. For S-banen skønnes regulariteten i 2014 at blive 97,6 procent, hvilket er marginalt bedre end i 2002 med 97,3 procent. For fjernbanen vil regulariteten selv i scenarie 4 med 95,5 procent fortsat ligge lavere end i 2002, hvor den var godt 96 procent.

6 6 Udover investering i spor m.v. rummer rapporten også forslag til investering på andre områder såsom trafikinformation og vedrørende udbedring af perroner. Vedr. trafikinformation anføres en grundpakke, som er med i scenarierne, på 208 mill.kr. Herudover er der opstillet tilvalgsmuligheder på op til 139 mill.kr. i Herudover opstilles forskellige fornyelsesscenarier af perroninvesteringer i på i alt 470 mill.kr., fjernelse af graffiti til 32 mill.kr., fremme af tilgængelighed og hindring af ulovlig færdsel til 98 mill.kr. II. Signalanalysen På signalområdet er redegjort for seks forskellige strategivalg med hensyn til investeringsstrategi, ligesom der er foretaget en analyse af den samfundsøkonomiske effekt heraf. Investeringsstrategierne, som danner udgangspunkt for Signalanalysen, er følgende: 1 - Løbende fornyelse basisstrategi der baserer sig på den bedst mulige anvendelse af den bestående trafikaftaleramme frem til a Intensiveret fornyelse udskiftning baseret på reduktion af efterslæb, optimeret i forhold til samfundsøkonomisk rentabilitet. 2b Intensiveret fornyelse udskiftning baseret på reduktion af efterslæb optimeret i forhold til maksimering af kanalregularitet. 3 udskiftning Total udskiftning af eksisterende signalanlæg med et nyt system, der opfylder nye europæiske normer for interoperabilitet og introduktion af ERTMS.2 1x Løbende/intensiveret fornyelse strategi baseret på den bedst mulige anvendelse af den bestående trafikaftaleramme frem til 2014 og derefter fuld udskiftning med ERTMS-niveau 2 med deadline i y Løbende/intensiveret fornyelse - strategi baseret på den bedst mulige anvendelse af den bestående trafikaftaleramme samt yderligere bevillinger til ERTMS forberedelse frem til 2014, hvorefter der gennemføres en total ERTMS-niveau 2 implementering.

7 7 ERTMS European Rail Traffic Management System består af et togkontrolsystem og et kommunikationssystem (GSM-R): ERTMS- niveau 1: Et signalsystem, der opfylder kravene til interoperabilitet for togkontrolsystemer gennem anvendelse af traditionelle signaler. ERTMS-niveau 1 har et sikkerhedsniveau samt kapacitet svarende til det eksisterende ATC-togkontrolsystem. ERTMS-niveau 2: Et signalkoncept, der anvender GSN-R datakommunikation og førerrumssignallering på det rullende materiel uden ydre signalinfrastruktur langs sporene. Udgangspunktet for analysen er bevillingsrammen til signalområdet (sikrings- og fjernstyringsområdet) i på i alt mill.kr. Dette beløb svarer til investeringsniveau i strategi 1 og strategi 1x. Alle de øvrige strategier forudsætter øgede bevillinger i aftaleperioden. I tabel 3 er angivet hvor meget, der skal investeres i Tabel 3. Mia.kr. Investering i fornyelse og vedligehold priser 1 4,0 2a 6,9 2b 10,4 3 10,7 1x 4,0 1y 5,4 NB: Trafikstyringsomkostninger er ikke medregnet. De er i perioden ens for strategi 1 og 3. Kilde: Banedanmark 3 er den strategi, der hurtigst og mest gennemgribende fornyer signalsystemet, idet der sker en total udskiftning af signalanlægget over en tiårig periode. Der kan derfor være anledning til at se på denne strategi sammenholdt med grundforløbet i strategi 1. Det fremgår af tabel 3, at der i strategi 3 med total udskiftning af signalanlæg m.v. skal investeres 10,7 mia.kr. i Hertil kommer ekstrainvesteringer i datatransmission samt i udrustning af rullende materiel til ERTMS-niveau 2 på i alt ca. 0,8 mia.kr.

8 8 Dette giver en samlet investering på 11,5 mia.kr. Merinvestering i de otte år fra 2007 til 2014 i forhold til grundforløbet i strategi 1 med gældende bevillingsramme på 4,0 mio.kr. er således 7,5 mia.kr. Totaludskiftningen af signalanlæg m.v. vil strække sig over ca. ti år, hvorfor der også i 2015 og 2016 i strategi 3 vil være tale om en merinvestering i forhold til strategi 1. I strategi 1 er der forudsat en samlet investering i fornyelse og vedligehold samt udrustning af rullende materiel på godt 2,2 mia.kr. i 2015 og I strategi 3 er tallet for 2015 og 2016 tilsammen godt 2,6 mia.kr. Der er således en merinvestering i 2015 og 2016 på ca. 0,4 mia.kr. Dette giver en samlet merinvestering i strategi 3 i forhold til strategi 1 på knap 8 mia.kr. for de kommende ti år. Herefter vender billedet og investeringerne vil i de følgende år fra 2017 og fremover være lavere i strategi 3 hvor man nu har totaludskiftet de gamle anlæg end i strategi 1. Den samlede investering i fornyelser og vedligehold i strategi 3 for de kommende ti år skønnes til 13,2 mia.kr. plus samlede investering i datatransmission og nyudrustning af rullende materiel på i alt 1,8 mia.kr. I signalanalysen har man analyseret de samlede investeringer m.v. frem til og med år 2050, altså en periode på 44 år. I tabel 4 er angivet de samlede omkostninger i Tabel 4. Opsummering af resultaterne for de to investeringsstrategier over perioden , absolutte værdier, mia.kr., 2007-priser 1 3 Fornyelse 29,4 31,9 Investeringer i rullende materiel 2,1 1,5 Totale fornyelsesomkostninger 31,5 33,4 Vedligeholdelsesomkostninger 7,6 6,2 Totale omkostninger 39,1 39,7 Trafikstyringsomkostninger 13,2 11,6 Totale omkostninger, ekskl. risikotillæg 52,3 51,3 Kilde: Banedanmark.

9 9 Det fremgår af tabel 4, at de samlede omkostninger er lidt lavere i strategi 3 med 51,3 mia.kr. end i strategi 1 med 52,3 mia.kr. Fornyelsesomkostninger i strategi 3 er lidt højere end i grundforløbet i strategi 1, men det mere end opvejes af, at vedligeholdelsesomkostningerne og trafikstyringsomkostningerne er lavere. Trafikstyringsomkostningerne er her medtaget, fordi strategi 3 medfører, at de på længere sigt bliver lavere end i grundforløbet i strategi 1. I tabel 4 er anført total tal for hele perioden i faste 2007-priser. Investeringsprofilen over tid er imidlertid meget forskellig for strategi 3, hvor man fremrykker investeringerne, sammenholdt med strategi 1, hvor man holder sig indenfor den aftalte bevillingsramme. I tabel 5 er angivet resultater af analysen for alle seks strategier, hvor man har tilbagediskonteret alle tal med en årlig kalkulationsrente på 6 procent til nutidsværdi. Det fremgår, at nutidsværdien af de totale omkostninger, ekskl. risikotillæg, for for grundforløbet i strategi 1 udgør 18,0 mia. mod 19,6 mia.kr. i strategi 3 med totaludskiftning af signalanlæg over de kommende t år. Der er i analysen gennemført en risikoanalyse, hvor risikoværdien heraf tillægges de samlede omkostninger. Herudover har man opgjort brugergevinsten, målt i forhold til grundforløbet i strategi 1. Tabel 5. Opsummering af resultaterne for de 6 investeringsstrategier for perioden , mia.kr., 2007-priser 1 2a 2b 3 1x 1y Ved 6 pct. kalkulationsrente Fornyelse 9,7 10,8 14,5 12,3 10,4 10,5 Invest. i rullende materiel 0,7 0,6 0,7 0,6 0,5 0,6 Totale fornyelsesomk. 10,4 11,4 15,2 13,0 10,9 11,1 Vedligeholdelsesomk. 3,0 2,7 2,4 2,4 2,7 2,7 Totale omk. 13,4 14,1 17,7 15,4 13,7 13,7 Trafikstyringsomk. 4,6 4,6 4,4 4,2 4,3 4,3 Totale omk., ekskl. 18,0 18,7 22,0 19,6 18,0 18,1 risikotillæg Risikoværdi (ved 50 18,1 14,4 17,9 18,8 10,5 10,1 pct. fraktil) Totale omk., inkl. risi- 36,1 33,1 39,9 38,4 28,4 28,2

10 10 kotillæg Skatteforvridning 6,2 5,7 6,8 6,6 4,9 4,8 Totale omk. 42,2 38,7 46,8 45,0 33,3 33,0 Brugergevinster 0,0 0,5 1,4 1,8 1,4 1,6 Nettopositionen (nutidsværdi) 42,2 38,2 45,4 43,1 31,9 31,4 Samfundsøkonomisk effekt ift. strategi 1 ved 4,0-3,2-0,9 10,4 10,9 kalkulationsrente på 6 pct. Samfundsøkonomisk effekt ift. strategi 1 ved 7,8 2,0 5,3 17,5 18,3 kalkulationsrente på 3,5 pct. Kilde:Banedanmark Det fremgår af tabel 5, at den samfundsmæssige effekt af strategi 3 er negativ med en nutidsværdi på minus 0,9 mia.kr. opgjort med en kalkulationsrente på 6 procent. Det fremgår også, at opgjort med en alternativ beregning med en årlig kalkulationsrente på 3,5 procent bliver den samfundsøkonomiske effekt af strategi 3 positiv med en nutidsværdi på 5,3 mia.kr. Resultaterne af beregningerne afhænger således meget af de valgte forudsætninger herunder med hvilken rentesats, man vælger at tilbagediskontere fremtidige investeringer m.v. til nutidsværdi. Både for strategi 1 og 3 tillægges omkostningerne en meget betydelig risikoværdi på henholdsvis 18,1 mia.kr. og 18,8 mia.kr., jf. tabel 5. Der er dog tale om vidt forskellige risici. For strategi 3 drejer det sig bl.a. om risici omkring overholdelse af en - efter Banedanmarks vurdering - meget stram tidsplan og budget samt risikoen for, at ERTMS-niveau 2 ikke leverer den forventede driftsmæssige pålidelighed og kanalregularitet i de første år pga. manglende erfaringer i implementering af denne teknologi over et helt jernbanenet. Risikoen vedr. strategi 1 knytter sig derimod til en situation med gamle anlæg, hvor efterslæbet ikke forventes tilendebragt før Det bør fremhæves, at de i tabellen nævnte risikoværdier repræsenterer situationen, hvor der ikke foretages nogen form for forebyggende tiltag til at reducere effekten af de potentielle risici.

11 11 Det fremgår af tabel 5, at strategi 1x og strategi 1y har en forholdsvis stor positiv samfundsøkonomisk effekt, især som følge af et væsentligt lavere risikotillæg. I tabel 6 er vist, hvordan regulariteten vil udvikle sig i alle seks investeringsstrategier for henholdsvis fjernbanen og S-banen. Det fremgår, at man ved strategi 3 med total udskiftning - vil få den hurtigste forbedring af regulariteten. På fjernbanen stigende fra 93,8 procent i 2007 til 94,9 procent i 2014 og 96,0 procent i Ved grundforløbet i strategi 1 er den uændret 93,8procent i 2014 og stiger kun til 94,1 procent i 2020 På S-banen stiger regulariteten ved strategi 3 fra 94,3 procent i 2007 til 95,1 procent i 2014 på hvilket niveau, den forbliver fremover. I strategi 1 når man først op på de 95,1 procent i Det kan forekomme overraskende ikke mindst for daglige brugere af S- toget at det kun skønnes muligt, selv ved en total udskiftning på signalområdet, at hæve regulariteten med 0,8 procent fra 94,3 procent til 95,1 procent. Tabel 6. Udviklingen i kanalregularitet Kanalregularitet Fjernbanen 1 2a 2b 3 1x 1y Procent ,8 93,8 93,8 93,8 93,8 93, ,8 94,3 94,5 94,9 94,1 94, ,1 94,5 95,7 96,0 96,0 96,0 S-banen ,3 94,3 94,3 94,3 94,3 94, ,3 94,9 95,1 95,1 94,5 94, ,1 95,1 95,1 95,1 95,1 95,1 NB: Virkning af investeringer på sporområdet indgår ikke Kilde: Banedanmark Denne forholdsvis beskedne forbedring af regulariteten er også medvirkende til, at de brugergevinster, der er indregnet i den samfundsøkonomiske analyse, jf. tabel 5, er forholdsvis små.

12 12 Det er i øvrigt kun virkningen vedr. regularitet, der er indregnet i den samfundsøkonomiske analyse. I forbindelse med strategi 3 er der fordele omkring kapacitetsudvidelser, som ikke er inddraget i indeværende analyse. Banedanmark har tidligere analyseret de potentielle fordele, som ERTMS-niveau 2 har på kapaciteten på jernbanenettet. Disse beregninger er i overensstemmelse med tilsvarende erfaringer, som er gjort i Storbritannien, hvor værdien på ekstra kapacitet er vurderet meget højt i den samfundsøkonomiske analyse. I Danmark vil det også være relevant at undersøge disse forhold nærmere for at dokumentere omfanget af de samfundsøkonomiske fordele, der ikke på nuværende tidspunkt er kvantificeret. Fordelene ved strategi 3 er således større, end det fremgår af den foreliggende samfundsøkonomiske analyse, hvor man kun har indregnet virkningen på regulariteten, men ikke på kapaciteten. En fordel ved strategi 3 som er indregnet i analysen er den skønnede udvikling i enhedsomkostningerne. Ved 1 skønnes for materialerne 20 procents forøgning i enhedspriserne pga. få leverandører og manglende konkurrence samt lav volumenkøb og forældelsesproblematikken. Vedr. implementering skønnes en 20 procents forøgning i design- og testningsomkostninger pga. det omkostningsbegrænsede aktivitetsniveau, den fragmenterede implementering baseret på anlægsbestemte udskiftninger og grænsefladeproblematikken i forbindelse med ældre signalaktiver. Der er også en 10 procents stigning i omkostningerne forbundet med projektledelse pga. den fragmenterede udskiftning af signalaktiverne. Ved 3 skønnes for materialer en reduktion i enhedsomkostningerne bl.a. pga. volumenkøb. Vedr. implementering skønnes ligeledes en reduktion i omkostningerne forbundet med design, testning- og projektledelse pga. en strækningsvis implementering af fornyelsesaktiviteterne,

13 13 Den samlede vurdering af enhedsomkostningerne i Signalanalysen indebærer en forhøjelse på 18 procent i strategi 1 og en reduktion på 13 procent i strategi 3. Den totale forskel i enhedsomkostningerne mellem strategi 1 og strategi 3 er således ca. 31 procentpoint.

TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE

TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE 1. november 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 3355 7719 Resumé: TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE Trafikforliget giver 700 mill.kr. ekstra til vejene pr. år mod kun knap 590 mill.kr. til jernbanen.

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv

Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv Trafikdage på Aalborg Universitet 2007 Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv. 2007 2014 Peter Jonasson, Transport & Energiministeriet Claus Rehfeld Moshøj, Banedanmark 27. August 2007 2 Forudsætninger

Læs mere

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Dato : 10. oktober 2003 Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Regeringen lægger op til en ny rammeaftale, der skal sikre de langsigtede rammer for jernbaneområdet. Aftalen

Læs mere

Afgjort den 3. juni Tidligere fortroligt aktstykke I ( ). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 3. juni Tidligere fortroligt aktstykke I ( ). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 69 Folketinget 2012-13 Afgjort den 3. juni 2010 Tidligere fortroligt aktstykke I (2009-10). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Transportministeriet. København,

Læs mere

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 78 Offentligt 26. oktober 2006 Aftale om trafik for 2007 Der er mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre

Læs mere

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013.

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Aktstykke nr. 70 Folketinget 2012-13 Afgjort den 26. februar 2009 Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Transportministeriet. København,

Læs mere

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer. Europaudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato J.nr. : : 15. december 2005 004-000331 Trafikudvalget har i brev af 18. november

Læs mere

Notat om GSM-R på privatbanerne December 2009

Notat om GSM-R på privatbanerne December 2009 Notat om GSM-R på privatbanerne December 2009 Indholdsfortegnelse 1.0 Arbejdsgruppens anbefaling... 2 2.0 Notat om Banedanmark s udbud af GSM-R... 3 2.1 GSM-R projektet... 3 3.0 Baggrund for indstillinger...

Læs mere

1. september 2006. Beslutningsgrundlag for sporområdet

1. september 2006. Beslutningsgrundlag for sporområdet 1. september 2006 Beslutningsgrundlag for sporområdet mv. 2007-2014 Beslutningsgrundlag for sporområdet mv. 2007-2014 Beslutningsgrundlag for sporområdet mv. 2007-2014 Banedanmark Amerika Plads 15 2100

Læs mere

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen Jens Andersen Regeringens plan for trafikinvesteringer 2003 Oversigt over projekterne - igangværende som nye Infrastrukturens betydning Vigtigt

Læs mere

Udviklingen i de kommunale investeringer

Udviklingen i de kommunale investeringer Udviklingen i de kommunale investeringer 1. Tilbagegang i kommunernes investeringer Kommunernes skattefinansierede anlægsudgifter var på 19,5 mia. kr. (2018- PL) i 2016, jf. kommunernes regnskaber og figur

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

- 2 - II. Rigsrevisionens årsrevision af Banedanmark i 2006

- 2 - II. Rigsrevisionens årsrevision af Banedanmark i 2006 RIGSREVISIONEN København, den 23. maj 2006 RN A606/06 Faktuelt notat til statsrevisorerne om midtvejsstatus for udredningsarbejdet mv. om Banedanmark I. Indledning 1. Statsrevisorerne anmodede mig på deres

Læs mere

OFFENTLIGE INVESTERINGER

OFFENTLIGE INVESTERINGER 19. maj 2008 af Martin Madsen direkte tlf. 33557718 OFFENTLIGE INVESTERINGER Investeringer i folkeskolen, på baneområdet og på handicapområdet er faldet under VK-regeringen. Det viser tal fra Finansministeriet.

Læs mere

Signalanalysen analyse af to investeringsvarianter

Signalanalysen analyse af to investeringsvarianter Signalanalysen analyse af to investeringsvarianter København, 5. september 2006 Til: Amerika Plads 15 2100 København Ø Danmark Fra: BAH Ltd. 7 Savoy Court, Strand London WC2R 0JP Denne rapport er udarbejdet

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 6 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del Bilag 6 Offentligt Signalprogrammet set med udenlandske øjne Carsten Trog (SIGNON Berlin) 21. september 2018 Min baggrund og erfaringer 1992/93

Læs mere

Signalprogrammet beslutningsoplæg. December 2008

Signalprogrammet beslutningsoplæg. December 2008 Signalprogrammet beslutningsoplæg, december 2008 Signalprogrammet beslutningsoplæg December 2008 Indhold 1 Resumé, s. 5 2 Introduktion til beslutningsgrundlaget, s. 19 3 Introduktion til signalsystemer,

Læs mere

AT GENSKABE EN VELFUNGERENDE JERNBANE

AT GENSKABE EN VELFUNGERENDE JERNBANE AT GENSKABE EN VELFUNGERENDE JERNBANE KIM ANDERSEN, områdechef, BANEDANMARK Jernbanekonferencen den 17. maj 2010 BANEDANMARKS VISION Banedanmark vil genskabe en velfungerende jernbane med høj sikkerhed,

Læs mere

Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger. 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen

Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger. 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen Emner Introduktion Hvorfor fokus på livscyklusomkostninger / LifeCycleCosts (LCC) Sporfornyelse,

Læs mere

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 Notat 06.11.2015 Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 1. Indledning Banedanmarks plan for udviklingsstrategi for jernbanen 2015-2020 er udarbejdet med henblik på at rammesætte

Læs mere

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Trafikplanlægger Jane Ildensborg-Hansen, TetraPlan A/S, København (jih@tetraplan.dk) Indledning Banedanmark arbejder pt. på at tilvejebringe

Læs mere

ERTMS versioner, funktionalitet og forenelighed

ERTMS versioner, funktionalitet og forenelighed Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt ERTMS versioner, funktionalitet og forenelighed 19.06.2018 Præsenteret af Jens Holst Møller 1 Hovedkonklusion Problemstilling:

Læs mere

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark 28. marts 2017 Mulige kapacitetsudvidelser i relation til Øresundsbanen Der er en række kapacitetsudfordringer på den danske side: Københavns Lufthavn Station,

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 350 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer April 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 3. april 2017 2017-1012 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Vedr. Statsrevisorernes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/05 om 7 sager (om Banedanmark)

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA April 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Trafikministeriets

Læs mere

Signalanalysen. København, 5. september Til: Amerika Plads København Ø Danmark. Fra: BAH Ltd. 7 Savoy Court, Strand London WC2R 0JP

Signalanalysen. København, 5. september Til: Amerika Plads København Ø Danmark. Fra: BAH Ltd. 7 Savoy Court, Strand London WC2R 0JP Signalanalysen København, 5. september 2006 Til: Amerika Plads 15 2100 København Ø Danmark Fra: BAH Ltd. 7 Savoy Court, Strand London WC2R 0JP Denne rapport er udarbejdet af Booz Allen Hamilton Ltd. ("Booz

Læs mere

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Mere gods på banen Mikkel Sune Smith, BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Grundlaget: Transportpolitiske aftaler og strategier Med aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat 97

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om vedligeholdelse af statens broer og veje mv. November 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om vedligeholdelse af statens broer og veje mv. November 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om vedligeholdelse af statens broer og veje mv. November 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om vedligeholdelse af statens

Læs mere

Review af Signalprogrammet

Review af Signalprogrammet Review af Signalprogrammet 1 Ombordudstyr Udrustning er forsinket, men Deloittes kategorisering af togtypernes kompleksitet Der er forskel på, hvor svært det er, at udruste tog. Første Nordjyske tog ombordudrustet

Læs mere

Signalprogrammet baggrundsrapport. December 2008

Signalprogrammet baggrundsrapport. December 2008 Signalprogrammet baggrundsrapport, december 2008 Signalprogrammet baggrundsrapport December 2008 Indhold 1 Indledning, s. 5 2 Signalprogrammet - grundlag og baggrund, s. 7 3 Introduktion til signalsystemer,

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 323 Offentligt. Afrapportering

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 323 Offentligt. Afrapportering Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 323 Offentligt Aftale om trafik for 2007 Aftale om trafik for 2007 Version Banedanmark Telefon bane@bane.dk Amerika Plads 15 8234 0000 banedanmark.dk

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Salgsomfanget giver samtidig en indikation af, hvornår investeringer i infrastruktur i forbindelse med byudviklingen skal afvikles.

Salgsomfanget giver samtidig en indikation af, hvornår investeringer i infrastruktur i forbindelse med byudviklingen skal afvikles. NOTAT Langtidsbudget pr. oktober 216 4. november 216 1. Indledning og resumé På bestyrelsesmødet den 1. december 215 blev fremlagt en opdatering af langtidsbudgettet i tilknytning til indstilling om Budget

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt. Status om Signalprogrammet Januar 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt. Status om Signalprogrammet Januar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt Status om Signalprogrammet Januar 2019 1 Punktlighed på ERTMS-strækningen i Nordjylland 2 Status for IC3 IC3-toget fra

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 178 Offentligt DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. Januar 2012 11/14954 Niels Fejer Christiansen nfc@vd.dk 7244 3333 Transportministeriet Center for

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Pris- og lønudvikling

Pris- og lønudvikling Danske - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008 Pris- og lønudvikling 2007-2009 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske i juni 2007, og indeholdt en endelig opgørelse for 2006

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

Projekt: Kortlægge IO-direktivets konsekvenser for Banestyrelsen

Projekt: Kortlægge IO-direktivets konsekvenser for Banestyrelsen Projekt: Kortlægge IO-direktivets konsekvenser for Banestyrelsen Direktiv 96/48 ( IO-direktivet for højhastighedsbaner ), som fastlægger hvorledes højhastighedsstrækninger på det transeuropæiske jernbanenet

Læs mere

Resume Analyse af Banestyrelsens sporanlæg

Resume Analyse af Banestyrelsens sporanlæg Resume Analyse af Banestyrelsens sporanlæg Atkins Rail, England BSL, Tyskland IBM, Danmark Banestyrelsen Marts 2003 BANESTYRELSEN Pakhusvej 10 Dato 24.03.03 2100 København Ø Notat Analyse af Banestyrelsens

Læs mere

En attraktiv jernbane. nu og i fremtiden

En attraktiv jernbane. nu og i fremtiden En attraktiv jernbane nu og i fremtiden 1 Vi forbinder danskerne I Banedanmark sørger vi for, at der kan køre tog i Danmark Vi arbejder hver dag året rundt for, at togtrafikken kan afvikles smidigt og

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 25. november 2015 2015-257 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Vedr. Statsrevisorernes

Læs mere

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson Ny anlægsbudgettering Af Peter Jonasson Baggrund Gentagende kritik at budgetteringen af større statslige anlægsprojekter. Både nyere dansk forskning og internationale erfaringer (f.eks. Norge og England)

Læs mere

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks Analyse 13. marts 2019 Investeringsplan 2030 en god investering? Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks D. 13. marts 2019 fremlagde regeringen og Dansk Folkeparti Aftale for et sammenhængende

Læs mere

REKORD STORE NORDSØ-INDTÆGTER BØR PLACERES I EN OLIEFOND

REKORD STORE NORDSØ-INDTÆGTER BØR PLACERES I EN OLIEFOND 6. august 28 af Martin Madsen (tlf. 33557718) REKORD STORE NORDSØ-INDTÆGTER BØR PLACERES I EN OLIEFOND Statens indtægter fra Nordsøen forventes at blive ca. mia. kr. i 28 og sætter dermed ny rekord. Indtægterne

Læs mere

Indstilling. Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 13. februar 2014 Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet 1. Resume Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling I forlængelse af

Læs mere

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau?

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? N O T AT 18. januar 2012 J.nr. 3401/1001-3799 Ref. AHK Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? I forhandlingerne om finansieringsbehovet i regeringens energiudspil

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 27. september 2017 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel blev i 2016 pålagt nye forpligtelser til at

Læs mere

Notat Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune

Notat Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune Notat Vedrørende: Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune Baggrund og formål for notatet: Der er i Egedal Kommune konstateret et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb på de kommunale

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Marts 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2017 om togenes punktlighed

Læs mere

Med afsæt i ovenstående har Deloitte i oktober 2018 gennemgået Banedanmarks anvendelse af simuleringsmodellen. Gennemgangen har vist, at:

Med afsæt i ovenstående har Deloitte i oktober 2018 gennemgået Banedanmarks anvendelse af simuleringsmodellen. Gennemgangen har vist, at: Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon: 36102030 Fax: 36102040 www.deloitte.dk 30. oktober 2018 Notat Resumé Transport-,

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 09.05.2012 Oplæg på Banebranchens konference ved Martin Munk Hansen, Områdechef i Banedanmark Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politiske

Læs mere

NOTAT. Langtidsbudget pr. december Indledning og resumé

NOTAT. Langtidsbudget pr. december Indledning og resumé NOTAT Langtidsbudget pr. december 2017 13. december 2017 1. Indledning og resumé I forbindelse med fremlæggelsen af regnskabet for 2016 blev et opdateret langtidsbudget fremlagt for bestyrelsen. På baggrund

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Orientering fra DK: Offentlig vejsektor. NVF s forbundsstyrelsesmødet fredag den 27. november 2009

Orientering fra DK: Offentlig vejsektor. NVF s forbundsstyrelsesmødet fredag den 27. november 2009 Orientering fra DK: Offentlig vejsektor NVF s forbundsstyrelsesmødet fredag den 27. november 2009 Orientering fra offentlig sektor 1. Udviklingen i uheldstal 2. Driftsstrategianalyse 3. Aftale om vedligeholdelse

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 327 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer Marts 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bevilling: NVF-møde, Stockholm 1. marts 2016

Bevilling: NVF-møde, Stockholm 1. marts 2016 Bevilling: 2018-2021 NVF-møde, Stockholm 1. marts 2016 Bevillingsanalyse og Udbud2017 2 Bevillingsprognosen falder til historisk niveau på sigtelinjerne 2022-27 Mio. kr., 2015-priser Historisk forbrug

Læs mere

Bilag 1 Økonomi, modeller & grafer

Bilag 1 Økonomi, modeller & grafer KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT 10-06-2013 Bilag 1 Økonomi, modeller & grafer Indledning Beregningerne i bilag 2 til 4 er bygget op med udgangspunkt i det

Læs mere

Sagsnummer 108099-167903 THECA. Til. Region Hovedstaden. Sagsbehandler TN Direkte 36 13 16 03 Fax 36 13 16 93 TN@movia.dk. 30. oktober 2007.

Sagsnummer 108099-167903 THECA. Til. Region Hovedstaden. Sagsbehandler TN Direkte 36 13 16 03 Fax 36 13 16 93 TN@movia.dk. 30. oktober 2007. Notat Til Region Hovedstaden 1/5 Sagsnummer 30. oktober 2007. Sagsbehandler TN Direkte 36 13 16 03 Fax 36 13 16 93 TN@movia.dk Investeringer i Region Hovedstaden. CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: Baggrund.

Læs mere

Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning. 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen

Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning. 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen Emner Introduktion Rifler og bølger i relation til støj Rifler og bølger

Læs mere

Virtualisering og data på banen

Virtualisering og data på banen Virtualisering og data på banen EMC Forum 18. november 2009 Præsenteret af CIO, Kenneth Lau Rentius, Banedanmark Virtualisering og data på banen Keynote Præsentation Server virtualisering Backup og arkivering

Læs mere

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012 Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10 - Trafikdage på AAU 2012 Hvordan gik det med Arriva kontrakten? - Det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland har, på

Læs mere

Cykel- og gangsti på Jernbanebroen - status.

Cykel- og gangsti på Jernbanebroen - status. Punkt 11. Cykel- og gangsti på Jernbanebroen - status. 2012-1180. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering en status på projektet for en cykel- og gangsti påhængt

Læs mere

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte Organisation for erhvervslivet oktober 2009 Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Hvis den økonomiske vækst fremover ikke skal gå i stå i trafikken,

Læs mere

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Trafikdage på Aalborg Universitet 27.08.2012 Præsenteret af Julie Baagø og Didde Mohr Morberg Fokus i oplægget Den eksisterende jernbaneinfrastruktur

Læs mere

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Projektets formål: At analysere sandsynlige/mulige effekter

Læs mere

Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb

Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb Analyserapport nr. 1. April 29 1 Indholdsfortegnelse: Indledning side 1 Formål side 1 Fremgangsmåde side 2 Afgrænsning og usikkerhed side 3 Kommunernes

Læs mere

Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale

Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale DI Juli 2015 Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale i kommunerne, 2014 1. Resultater kort - Kommunernes konkurrenceudsættelse (målt ved IKU) har rykket sig med 0,4 pct.point i 2014 svarende

Læs mere

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13 49 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Vækstfondens adgang

Læs mere

Administrationen undersøger prisudviklingen i Flextrafik Rute.

Administrationen undersøger prisudviklingen i Flextrafik Rute. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2009 HVT 06. Budget 2010 1. behandling Indstilling: Direktionen indstiller At budgetforslaget danner udgangspunkt for det budgetmateriale, der

Læs mere

Transport DTU 16. august 2017/nipi

Transport DTU 16. august 2017/nipi Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 473 Offentligt MEMO Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Vedr Bidrag til spørgsmål 473 Fra Transport DTU 16.

Læs mere

Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005

Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 209 Offentligt Notat 12.01.06 Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005 Trafikstyrelsen har med notatet

Læs mere

- XV - Bilag 17. Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område

- XV - Bilag 17. Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område Regnskab 2012 - XV - Generelle Bemærkninger Bilag 17 Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område Regnskab 2014 Opfølgning på business case Korrekt CPR-registrering på

Læs mere

Antallet af rejser i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet

Antallet af rejser i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet 107178-616121 Bestyrelsen 10. december 2009 MLL 03.a Driftsrapport december 2009 1. Udviklingen i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Antallet af rejser i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

10. april 2007 Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

10. april 2007 Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Årsrapport 2006 10. april 2007 Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: Økonomi Journalnr: 024-0036 Telefon: 8234 0000 Telefon direkte: 8234 1486 NB INDHOLD 1. BERETNING

Læs mere

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 CIOViewpoint 2010 KRISENS SPOR Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 Den verserende krises nøjagtige omfang og betydning for danske virksomheder kendes formentlig først, når krisen engang er veloverstået.

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011 Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Transportens dag 2011 Status for Hovedstadsområdet Hovedstadsområdet har en veludbygget infrastruktur sammenlignet med øvrige

Læs mere

Jeg har derfor bedt DSB s bestyrelsesformand såvel som Banedanmark om et bidrag til redegørelsen.

Jeg har derfor bedt DSB s bestyrelsesformand såvel som Banedanmark om et bidrag til redegørelsen. MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K (ministersvar@ft.dk) Dato J. nr. 2. februar 2018 2016-5694 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71

Læs mere

København Ringsted Strategianalysen kort fortalt

København Ringsted Strategianalysen kort fortalt Oktober 2005 Forord Forord Med denne korte udgave af Strategianalyse København Ringsted ønsker Trafikstyrelsen at gøre det muligt for kommunalpolitikere, borgere, organisationer med flere hurtigt at sætte

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 123-2019 Offentliggjort: 09.07.2019 Gyldig fra: 16.08.2019 Gyldig til: 31.12.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog (ORF test) 1. Generelt 1.1. Formål For afprøvning af fjernbanens operationelle

Læs mere

Uddrag af infrastrukturkommissionens kommissorium

Uddrag af infrastrukturkommissionens kommissorium Offentlig-Private Partnerskaber en genvej til nye anlæg? Investeringer i kollektiv trafik 10. oktober 2008 www.ey.com/dk/opp Uddrag af infrastrukturkommissionens kommissorium Det gælder spørgsmålet om

Læs mere

ERTMS introduktion. Den Danske Banekonference 2015. 07.05.2015 Præsenteret af Jens Holst Møller og Tommy Gade Jensen

ERTMS introduktion. Den Danske Banekonference 2015. 07.05.2015 Præsenteret af Jens Holst Møller og Tommy Gade Jensen ERTMS introduktion Den Danske Banekonference 2015 07.05.2015 Præsenteret af Jens Holst Møller og Tommy Gade Jensen 1 Indhold 1. Formål 2. Hvem er foredragsholderne 3. Overordnet system forståelse 4. Fjernstyring

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om udbygning og opgradering af jernbanen Odense-Svendborg

Forslag til folketingsbeslutning om udbygning og opgradering af jernbanen Odense-Svendborg 2010/1 BSF 118 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2011 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Lokalbanen hvem er vi? Offentligt ejet aktieselskab Operatør og infrastrukturejer/-forvalter

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog Januar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere