Viborg Stiftsmuseum februar Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse februar Metodiske erfaringer. analyse > proces > udvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Viborg Stiftsmuseum februar Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse februar Metodiske erfaringer. analyse > proces > udvikling"

Transkript

1 Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse februar 2011 Metodiske erfaringer

2 Lidt om undersøgelsen

3 Tre afrapporteringer Sprogskole-elever Specialklasseelever Metodiske erfaringer

4 Projektets overordnede mål > Målet med undersøgelsesprojektet er overordnet at indhente en nuanceret viden om specialgruppernes forudsætninger, forventninger og udbytte i forbindelse med deres brug af museet som et uformelt læringsmiljø. Herunder: > Hvordan museets tilbud kan målrettes mod at indgå som en naturlig del af en mere helhedsorienteret undervisning, der også omfatter andre natur og kulturinstitutioner. > Hvordan museet, som uformelt læringsmiljø, kan give lærerne mulighed for større variation i undervisningen. > Hvordan museets udstillingstilbud kan imødekomme skolernes og specialundervisningens krav om, at elever og kursister skal opnå viden om centrale temaer indenfor dansk, historie og samfunds og kulturforståelse. > Hvordan museet bedst tilrettelægger konkrete forløb, rettet mod marginaliserede grupper.

5 Undersøgelsesmål > Undersøgelsens særlige målgrupper stiller særlige krav til de metodiske valg. > På baggrund af ekspertinterviews og research udvikles derfor en række særlige metodiske værktøjer, som tager højde for målgruppernes begrænsninger i forhold til traditionelle interviewteknikker. > Udviklingsfasen tager afsæt i brugen af nonverbale og kropslige metodikker, så traditionelle interviewteknikkers refleksive italesættelse sættes i baggrunden til fordel for legende /fysiske udfoldelser.

6 Sprogskole

7 Hvem er sprogskoleeleverne?

8 Sprogskoleeleverne U1 og U2 > Deltagerne fra U1 har meget kort skolemæssig baggrund. U1 er som udgangspunkt latinske analfabeter. > Deltagerne fra både U1 og U2 har været bosat I Danmark I en længere periode. > For især U1 gælder det, at sprogkundskaberne på både dansk og engelsk er meget begrænsede. > U2 deltagerne har forholdsvis gode danskkundskaber. > Deltagerne er generelt lavfrekvente brugere af kulturtilbud, og er sjældent på museum. > Deltagerne har ikke besøgt Viborg Stiftsmuseum før.

9 Sprogskoleeleverne U3 > I alt tre kvindelige deltagere fra Danskuddannelse 3 på Viborg Sprogcenter. > Deltagerne har alle en længerevarende uddannelse bag sig. > Deltagerne har opholdt sig I Danmark i en kortere periode. > Deres danske sprogfærdigheder er begrænset, hvorimod deres engelske er rigtig gode. > Generelt er de flittige kulturbrugere, og vant til at være på museum. > Deltagerne har besøgt Viborg Stiftsmuseum en gang tidligere med sprogskolen.

10 Metodisk udviklingsfase

11 Udviklingsfase Ekspertinterviews Metodeudvikling Brugerinterviews

12 Ekspertinterviews > Interviews med i alt to undervisere fra Sprogskolen i Viborg. > Lærerne repræsenterer danskundervisning på både U1, U2 og U3 niveau (hvor U3 er det højeste niveau se evt. sprogskolerapporten). > I relation til projektets metodeudvikling var der opstillet flere mål for ekspertinterviewene: > At forstå de forskellige brugergruppers forudsætninger for besøg på museet og deltagelse i undersøgelsen: Sprogligt, kulturelt, mm. > At give de kvalitative interviewere en række pædagogiske og didaktiske værktøjer til brug for interviewfasen med brugergrupperne. > På ovenstående baggrund er der derfor udviklet et særligt metodisk setup, som tager højde for målgruppernes begrænsninger i forhold til traditionelle interviewteknikker.

13 Ekspertinterviews Primære metodiske udfordringer Sproglige udfordringer: > Manglende danskkundskaber generelt > Manglende grammatik Kulturelle udfordringer: > Manglende kendskab til danske institutioner > Svært at forklare præmissen for undersøgelsen Abstraktionsniveau: > Lavt uddannelsesniveau Primære metodiske potentialer Tryghed > At få deltagerne til at føle sig privilegerede > At skabe trygge rammer for interviews Nonverbale udtryksformer > At give deltagerne mulighed for at udtrykke sig nonverbalt f.eks. Gennem brug af digitalkamera

14 Metodisk setup > For at imødekomme de primære metodiske udfordringer og potentialer, udvikledes et sæt af metodiske værktøjer til brug for dataindsamlingen: Tryghedsskabende tiltag: > Præsentation af formidlere og undervisere inden besøg på udstillingen. > Præsentation af dagens program. > Deltagelse af interviewer i formidlingsdelen af besøget, og besøg i udstillingen. > Gruppeinterviews i stedet for enkeltinterviews. > Efter en afvejning af tryghedsskabende tiltag vs. udbytte af interviewene, blev det besluttet ikke at bede lærerne om at deltage i selve interviewene med sprogskoleeleverne. > Tilskyndelse til brug af interviewerens personlighed, empati, indlevelse og situationsfornemmelse.

15 Metodisk setup > For at imødekomme de primære metodiske udfordringer og potentialer, udvikledes et sæt af metodiske værktøjer til brug for dataindsamlingen: Sproglige udfordringer: > Observation af deltagernes møde med formidlingen og udstillingen på museet, til støtte for de opfølgende interviews. > Udlevering af digitalkamera som en nonverbal parallel til de verbale interviews. Billederne skulle tillige støtte deltagernes mulighed for at udtrykke sig nuanceret om oplevelsen med museumsbesøget. > Udpræget brug af f.eks. ikoner og billeder i interviewfasen, som hjælp til at udtrykke oplevelser, følelser og holdninger til besøget i udstillingen.

16 Interviewforløb 1. Introduktion til forløbet, formidler og interviewere 2. Formidling og besøg i udstillingen 1. Observation af deltagerne 2. Deltagerne udfører planlagte formidlingsopgaver 3. Indledende interview med deltagerne 1. Præsentation af deltagerne 2. Forhold til museumsbesøg og historie 4. Besøg i udstillingen på egen hånd med digitalkamera 5. Opfølgende interview med deltagerne 1. Umiddelbar oplevelse 2. Udstillingens temaer 3. Udstillingens opbygning 4. Museets verbale formidling og introduktion 5. Formidlingsopgaverne 6. Samlet oplevelse

17 Metodiske erfaringer Interviews med U1 og U2 elever > Interviewene med U1 og U2 eleverne bød på betydelige metodiske udfordringer, størst i forbindelse med de mindst danskkyndige U1 ere. > De væsentligste problemer udsprang af deltagernes ringe forståelse for undersøgelsens præmis: > Deltagerne oplevede undersøgelsen som en slags prøve eller test, hvor det var vigtigere at svare korrekt end udtrykke egne holdninger eller oplevelser. > Som følge heraf, opstod hurtigt en skæv magtrelation mellem interviewer og deltagerne i undersøgelsen, som virkede nervøse for at svare forkert. > De forskellige elementer i det metodiske setup led desværre under den grundlæggende mangel på forståelse for undersøgelsens præmis: > Det var svært at gennemføre en naturlig observation af deltagerne i udstillingen, da de var meget opmærksomme på observatørerne i processen. > Endelig viste det sig svært for deltagerne at nuancere deres svar selv med hjælp af billeder og ikoner i interviewsituationen.

18 Metodiske erfaringer Interviews med U3 elever > I interviewene med U3 eleverne fungerede det metodiske setup efter hensigten. > Skønt gennemført på engelsk, oplevedes få eller ingen sproglige eller kulturelle barrierer. > Deltagerne forstod umiddelbart præmissen for undersøgelsen, og var i stand til nuanceret at beskrive deres oplevelse af formidlingen og udstillingen på museet. > Jf. U3 ernes generelt høje abstraktionsniveau gav det ofte bedst mening at fravige de særlige metodiske tiltag, til fordel for mere traditionelle, verbale interviewformer.

19 Fremadrettede anbefalinger sprogskoler > Der ligger en meget betydelig udfordring i at etablere en grundlæggende forståelse for undersøgelsens præmis i deltagernes bevidsthed: > Derfor bør der investeres ressourcer i en forberedelse af deltagerne til undersøgelsen. > Det kunne f.eks. være besøg på sprogskolerne før gennemførsel af interviews. Det er vigtigt at etablere en dialog med eleverne, og derigennem sikre sig, at undersøgelsen er forventningsafstemt med deltagerne. > Samtidig vil en introduktion af researchere på forhånd, givetvis afdramatisere interviewsituationen. > I forbindelse med et besøg på sprogskolen, kan udvalgte metodiske øvelser evt. introduceres, for at afmystificere undersøgelsen.

20 Fremadrettede anbefalinger sprogskoler > Det er endvidere vigtigt at sikre en god kommunikation mellem skole, museum og researchere, så sprogskolelærerne kan bruges som bindeled og ressourcepersoner i forberedelsen af eleverne til undersøgelsen. > I forbindelse med selve besøget på museet, kan der ligge en grundlæggende tryghed i at lade deltagerne besøge udstillingen i større grupper. De små tremandsgrupper betød tilsyneladende, at en del af deltagerne følte sig udsatte og ubekvemme i relationen til de observerende researchere. > I udarbejdelse af en interviewguide, kan det anbefales at udarbejde forskellige metodiske værktøjer, som kan anvendes efter behov. Det sætter researcheren i stand til at reagere ud fra interviewsituationen, som kan variere betydeligt, alt efter deltagernes sproglige, kulturelle og personlige udgangspunkt.

21 Specialklasser

22 Hvem er specialklasseeleverne?

23 Specialklasseeleverne Jf. Ekspertinterviews med lærere > Specialklasseeleverne er i den daglige undervisning stillet overfor forskellige udfordringer, f.eks. læseog skrivevanskeligheder, og koncentrationsbesvær. > Specialklasseeleverne har generelt brug for meget struktur i hverdagen, og når de er på udflugt: > Konkrete forløb i forbindelse med besøg. > De praktiske ting skal fungere, og stressende overraskelser undgås. > Eleverne har brug for pauser, især spisepauser. > Eleverne har brug for at kunne forberede museumsbesøg i klasserne, og gerne følge op på det oplevede.

24 Metodisk udviklingsfase

25 Udviklingsfase Ekspertinterviews Metodeudvikling Observationer Metodeudvikling Brugerinterviews

26 Ekspertinterviews > Interviews med i alt fem lærere fra Nordre skole og Rødkærsbro skole. > Interview med underviser fra Naturskolen i Viborg. > I relation til projektets metodeudvikling var der opstillet flere mål for ekspertinterviewene: > At forstå de forskellige brugergruppers forudsætninger for besøg på museet og deltagelse i undersøgelsen: Sprogligt, kulturelt, mm. > At give de kvalitative interviewere en række pædagogiske og didaktiske værktøjer til brug for interviewfasen med brugergrupperne. > På ovenstående baggrund er der derfor udviklet et særligt metodisk setup, som tager højde for målgruppernes begrænsninger i forhold til traditionelle interviewteknikker. > I forlængelse af ekspertinterviews, gennemførtes endvidere en 4 timers observation af en gruppe specialklasseelever på Naturskolen i Viborg.

27 Ekspertinterviews udfordringer Primære metodiske udfordringer > Utryghed i forbindelse med interviews. > Abstrakt projekt for eleverne at blive interviewet. > Mange sprogligt svage elever. > Potentielle konflikter med elever i forbindelse med interviews. > Potentielle konflikter mellem elever i forbindelse med interviews. Primære metodiske potentialer > Støtte fra lærer i forbindelse med besøg og interviews. > (Over)bemanding i forhold til traditionelle interviews. > Plads og rum kan minimere konflikter. > En indbydelse fra museet kan måske gøre det mindre abstrakt. > Besøg af researchere inden interviews kan forberede eleverne på undersøgelsen.

28 Observation på Naturskolen Observation af specialklasseelever, år på Naturskolen i Viborg Generelle betragtninger, jf. metodeudvikling: > Eleverne fungerer generelt godt i et andet miljø end klasseværelsets vante rammer. > Der er meget få konflikter mellem elever, og mellem underviser og elever. > Specialklasselærerne spiller en meget afdæmpet rolle i undervisningsforløbet, og deltager ikke aktivt i opgaverne. > Rum og bevægelse i aktiviteterne sikrer en god stemning gennem hele forløbet. > Naturskole underviserens varierende aktiviteter ansporer eleverne til at deltage med stor iver. > Aktiviteterne er kendetegnet ved at være meget konkrete opgaver, og de ansporer eleverne til både fysiske og intellektuelle udfoldelser. > Undervisningen er kendetegnet ved anerkendelse og gensidig respekt.

29 Metodisk setup For at imødekomme de primære metodiske udfordringer og potentialer, udvikledes et sæt af metodiske værktøjer til brug for dataindsamlingen: > For at støtte elevernes incitament for at deltage i undersøgelsen, samt for at støtte den nonverbale dataindsamling, anspores eleverne til at anmelde udstillingen gennem brug af digitalkamera og et smiley system. > Selve interviewet varieres, så det egentlige interview kombineres med øvelser, hvor eleverne skal bevæge sig i interviewrummet. > En betydelig del af dataindsamlingen udgøres af observation af eleverne i mødet med udstilling og formidlingstiltag. Observationerne er ydermere det naturligt udgangspunkt for det egentlige interview. > Eleverne interviewes i par, hvor det kan lade sig gøre. Målet er, at skabe en fundamental tryghed. > I interviewet præsenteres et sæt af ikoner og billeder, til hjælp for nuancering af elevernes oplevelse af udstilling og formidling.

30 Interviewforløb 1. Introduktion til forløbet, formidler og interviewere 2. Formidling og besøg i udstillingen 1. Observation af deltagerne 2. Deltagerne udfører planlagte formidlingsopgaver 3. Indledende interview med deltagerne 1. Præsentation af deltagerne 2. Forhold til museumsbesøg og historie generelt 4. Besøg i udstillingen på egen hånd med digitalkamera 5. Opfølgende interview med deltagerne 1. Umiddelbar oplevelse 2. Udstillingens temaer 3. Udstillingens opbygning 4. Museets verbale formidling og introduktion 5. Formidlingsopgaverne 6. Samlet oplevelse

31 Metodiske erfaringer > Interviewene med specialklasserne bød på færre metodiske barrierer end sprogskolerne. > Eleverne forstod og accepterede præmissen om at anmelde udstillingen og formidlingen. De fleste elever deltog i undersøgelsen med stor iver og engagement. > Mens enkelte elever tilsyneladende blomstrede i rollen som anmeldere, var det muligt at engagere de fleste i projektet. Få elever endte med at gemme sig. > I processen opstod ingen konflikter med hverken formidlere, researchere eller lærere. > Det var let at genskabe relationen med de elever som tidligere iforløbet var med på Naturskolen. Ressourcer brugt før interviewfasen på at møde eleverne, er således givet godt ud. > Mens det var let at engagere eleverne i vurdering af de enkelte formidlingsinitiativer, var det sværere trods det metodiske setup at få dem til at nuancere deres svar. Observation (gerne deltagende) af eleverne er således et godt værktøj i dataindsamlingen. > Lærernes engagement i undersøgelsen udgør potentielt et metodisk problem. Det er tydeligt, at hvor lærerne deltager aktivt i interviews, begrænser det elevernes udfoldelse.

32 Fremadrettede anbefalinger specialklasser > Det er tydeligt, at eleverne fungerer bedre i interviewprocessen, end antydet i rækken af ekspertinterviews. Man bør derfor være opmærksom på ikke at undervurdere eleverne. > Besøg hos eleverne inden den egentlige interviewfase er ikke afgørende for en vellykket dataindsamling, men kan skabe gode relationer mellem elever og researcher, som undersøgelsen kan profitere af.

33 Anex Analyse Rentemestervej København NV

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Sprogskolen. analyse > proces > udvikling

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Sprogskolen. analyse > proces > udvikling Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse oktober 2010 Sprogskolen Lidt om undersøgelsen Tre afrapporteringer Sprogskoleelever Specialklasseelever Metodiske erfaringer Projektets overordnede mål > Målet med

Læs mere

Sprogskolekursister. Skoletjenesten 7. juni lørdag den 4. juni 16

Sprogskolekursister. Skoletjenesten 7. juni lørdag den 4. juni 16 Sprogskolekursister Skoletjenesten 7. juni 2016 Ditte Dræby Sproglærer på Københavns Sprogcenter siden 2009 Underviser på DU2 og DU3 Specialiseret i dansk for udlændinge Udlændingestyrelsens dansklærerteam

Læs mere

Hvorfor ga r de ikke pa museum i deres ferie? Museet for Varde by og Ringkøbing-Skjern Museum Brugerundersøgelse 2013 Bork Vikingehavn

Hvorfor ga r de ikke pa museum i deres ferie? Museet for Varde by og Ringkøbing-Skjern Museum Brugerundersøgelse 2013 Bork Vikingehavn Brugerundersøgelse november 2013 Hvorfor ga r de ikke pa museum i deres ferie? Museet for Varde by og Ringkøbing-Skjern Museum Brugerundersøgelse 2013 Bork Vikingehavn 1 Brugerundersøgelse november 2013

Læs mere

Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen

Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen BDO s tilsynskoncept kombinerer en række forskellige metoder til indsamling af viden, som alle tager afsæt i den anerkendende metode og en konstruktiv tilgang. Den anerkendende

Læs mere

Afrapportering: Beskrivelse af processen:

Afrapportering: Beskrivelse af processen: Afrapportering: Forløbet: Din historie-min historie- vores historie Målgruppe: Modtagelsesklasser på mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Deltagende institution: Museum Vestsjælland Formidler: Jesse-Lee Costa

Læs mere

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Specialklasser. analyse > proces > udvikling

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Specialklasser. analyse > proces > udvikling Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse oktober 2010 Specialklasser Lidt om undersøgelsen Tre afrapporteringer Sprogskole-elever Specialklasseelever Metodiske erfaringer Projektets overordnede mål > Målet

Læs mere

Kvalitativ brugerundersøgelse H.C.Andersens hus & Fyrtøjet 2011. 1 analyser i oplevelsessamfundet

Kvalitativ brugerundersøgelse H.C.Andersens hus & Fyrtøjet 2011. 1 analyser i oplevelsessamfundet Kvalitativ brugerundersøgelse H.C.Andersens hus & Fyrtøjet 2011 1 Indhold 3 7 14 19 25 Lidt om undersøgelsen Analytisk opsummering Anbefalinger Metodisk setup Detailresultater 2 Lidt om undersøgelsen 3

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Unges brug og ikke-brug af museer. Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S

Unges brug og ikke-brug af museer. Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S Unges brug og ikke-brug af museer Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S Hvorfor er der såmeget fokus i dansk kulturpolitik påden sværeste gruppe af museumsbrugere?

Læs mere

Lærings- & trivselsbarometer

Lærings- & trivselsbarometer Lærings- & trivselsbarometer - hvordan du styrker din formidling og undervisning ved hjælp af elevernes feedback En vejledning til underviseren. Indhold Materialer Barometret Som man spørger, får man svar

Læs mere

5.3: Rollespil til det gode interview

5.3: Rollespil til det gode interview 5.3: Rollespil til det gode interview Formål Formålet med øvelsen er at give eleverne en forståelse af, hvilke retningslinjer, der gør sig gældende for et godt interview, dels i forhold til forberedelse

Læs mere

Udvalgte findings, indledende fokusgrupper

Udvalgte findings, indledende fokusgrupper Udvalgte findings, indledende fokusgrupper Skovgaard Museets brugerundersøgelse 2012-13 Metodisk setup og gennemførelse Undersøgelsen gennemføres som to faser (før og efter udstillingen VIborgere), med

Læs mere

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for Praktikken på niveau 1, 2 og 3

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for Praktikken på niveau 1, 2 og 3 Dåstrup Skoles uddannelsesplan for Praktikken på niveau 1, 2 og 3 Uddannelsesplanen giver en kort beskrivelse af, hvordan Dåstrup Skole arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr 231 af 08/03/2013:

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Dialog som undervisningsmetode

Dialog som undervisningsmetode Dialog som undervisningsmetode I det museale læringsrum v/ Linda Nørgaard Andersen Hvem er vores målgruppe? Elever fra grundskolen Elever fra ungdomsuddannelserne Forhåndsviden Abstraktionsniveau Koncentrationsevne

Læs mere

Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune

Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune Oktober 2006 EVALUERING AF SUNDHED PÅ DIT SPROG Politikerne i København har besluttet, at der skal gøres en

Læs mere

Afrapporteringsskema. - Til afrapportering af brugeroplevet kvalitet

Afrapporteringsskema. - Til afrapportering af brugeroplevet kvalitet - Til afrapportering af brugeroplevet kvalitet Læsevejledning: Nærværende afrapporteringsskema anvendes som skabelon for skriftlig tilbagemelding til botilbud i forbindelse med Undersøgelse af brugeroplevet

Læs mere

Formidling i de åbne og selvbetjente biblioteker 1. møde, 20. januar 2017

Formidling i de åbne og selvbetjente biblioteker 1. møde, 20. januar 2017 Formidling i de åbne og selvbetjente biblioteker 1. møde, 20. januar 2017 Program formiddag: Kl.09.00-09.45: Kl.09.45-10.45: Kl.10.45-11.00: Kl.11.00-11.45: Kl.11.45-12.30: Velkomst, check ind og introduktion

Læs mere

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN Modul 1 10.9.2015 Karen Wistoft, professor, Ph.d., cand.pæd. Institut for Læring Ilisimatusarfik Formål At introducere til kollegial supervision

Læs mere

KULT-projektet. Følgeforskningens resultater og anbefalinger. Sally Thorhauge og Mette N. Christensen

KULT-projektet. Følgeforskningens resultater og anbefalinger. Sally Thorhauge og Mette N. Christensen 22. maj 2018 side 2 KULT-projektet. Følgeforskningens resultater og anbefalinger Sally Thorhauge og Mette N. Christensen Mål for følgeforskningen Identificere projektdeltagernes erfaringer med tværprofessionelt

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE. Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet

CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE. Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet CFBU EVALUERING01 BYDELSMØDRE Brobygning mellem isolerede indvandrerkvinder og samfundet 1 HJÆLP TIL ISOLEREDE INDVANDRERKVINDER 1 Hvem er de? Tusindvis af kvinder med indvandrerbaggrund i Danmark er hverken

Læs mere

FEEDBACK: KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I SKOLEHAVERNE

FEEDBACK: KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I SKOLEHAVERNE FEEDBACK: KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I SKOLEHAVERNE Modul 1 4.4.2017 Karen Wistoft, professor, ph.d. Formål - Feedback At introducere til feedback i form af kollegial supervision eller sparring

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN Adjunktpædagogikum Modul 1 22.10.2014 Karen Wistoft, professor, Ph.d., cand.pæd. Institut for Læring Ilisimatusarfik Formål At introducere

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

Foreningen Aikido Uden Grænser CVR:

Foreningen Aikido Uden Grænser CVR: Foreningen Aikido Uden Grænser CVR: 37511226. 2 Projekter på Ballerup Sprogcenter. Gennem Afslapnings-, Centrerings- og Konfliktløsningsmetoder baseret på træning af Being In Movement (BIM), Den Japanske

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Boost!Camp! Evaluering!af!en!coachingworkshop!for!udskolingselever 1!

Boost!Camp! Evaluering!af!en!coachingworkshop!for!udskolingselever 1! BoostCamp Evalueringafencoachingworkshopforudskolingselever 1 Denne evaluering har til formål at give et billede af deltagernes oplevelse og udbytte af en Boost Camp 2 forto9.klasser, der fandt sted d.

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv til Et sprogskoleforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet. Opgaverne er tilrettelagt, så de

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Munkekærskolens uddannelsesplan

Munkekærskolens uddannelsesplan SOLRØD KOMMUNE MUNKEKÆRSKOLEN Munkekærskolens uddannelsesplan Munkekærskolen - altid på vej! Munkekærskolens grundoplysninger Munkekærskolen Tjørnholmvej 10, 2680 Solrød Strand Tlf. 56182600 E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

S p ø r g e g u i d e l æ r e r n e. Indledende: April 2010

S p ø r g e g u i d e l æ r e r n e. Indledende: April 2010 Indledende: Dette interview følger op på det første i efteråret og data herfra indgår i den endelige evaluering. Nogle spørgsmål ligner spørgsmål fra 1 interview, men vil have et andet perspektiv (vise

Læs mere

Alsidig personlig udvikling: 0-2 år og dagplejen:

Alsidig personlig udvikling: 0-2 år og dagplejen: Fælles overordnede mål for de pædagogiske læreplaner i Nyborg Kommunes dagtilbud Januar 2017 NYBORG KOMMUNES DAGTILBUD Børns udvikling kan ikke inddeles i kasser og trin. Udvikling sker løbende og på mange

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

EVALUERING AF SPEJDERHYTTER

EVALUERING AF SPEJDERHYTTER EVALUERING AF SPEJDERHYTTER Opstartsmøde, mandag d. 5. juli 2010 DAGSORDEN Præsentation af deltagere Baggrund for evalueringen, v. Jakob Færch, LOA Evalueringens formål Overblik over evalueringsaktiviteter

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

Kolde fakta og varme resultater

Kolde fakta og varme resultater Kolde fakta og varme resultater Den løbende evaluering af Kommunechat-projektet Aarhus Hvem vi er Hvor vi arbejder Hvad vi vil Speciale i Innovativ evaluering 6 medarbejdere i alt Amalie Agerbæk Forbedre

Læs mere

Borgerinvolvering via Smartphone

Borgerinvolvering via Smartphone Borgerinvolvering via Smartphone Et Move-projekt i University College Lillebælt Afslutningsrapport LHN 03-08-2015 1 Indhold Et Move-projekt i University College Lillebælt... 1 Afslutningsrapport... 1 Indledning...

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

BRUGERTESTEN Introduktion

BRUGERTESTEN Introduktion BRUGERTESTEN Introduktion BAGGRUND Når man udfører en eller flere brugertests gøres det ud fra en idé om brugerinddragelse. Brugerinddragelse handler om at forstå brugernes behov, motivation og adfærd.

Læs mere

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION I løbet af et skoleår indsamles store mængder oplysninger relateret til den enkelte elevs faglige kunnen, trivsel og generelle udvikling i skolen. Det sker, både

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Lærervejledning til før-opgaver til - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet.

Læs mere

Globale HF ere - Innovation og demokratisk deltagelse

Globale HF ere - Innovation og demokratisk deltagelse Globale HF ere - Innovation og demokratisk deltagelse Projektbeskrivelse, 08.05.2013 Evalueringen af HF projektet Verdensborgerens Rettigheder viste, at projektet har bidraget med nye tilgange til undervisningen

Læs mere

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 6 100% Rapporten viser resultaterne for følgende afsnit: - Fagpersonalet:

Læs mere

Inddragelse af pårørende som informanter. Socialtilsynenes erfaringer fra projekt Inddragelse af pårørende

Inddragelse af pårørende som informanter. Socialtilsynenes erfaringer fra projekt Inddragelse af pårørende Inddragelse af pårørende som informanter Socialtilsynenes erfaringer fra projekt Inddragelse af pårørende som informanter Januar 2019 Introduktion Socialstyrelsen anbefaler, at socialtilsynene i et risikobaseret

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Tværprofessionelt samarbejde mellem lærer og pædagog

Tværprofessionelt samarbejde mellem lærer og pædagog Tværprofessionelt samarbejde mellem lærer og pædagog Indholdsfortegnelse Indhold... 1 Indledning... 2 Problemstilling... 2 Metode... 3 Bestemmelser omkring samarbejdet mellem lærer og pædagog... 3 Voldum

Læs mere

PERSONAL MEANING MAPPING

PERSONAL MEANING MAPPING PERSONAL MEANING MAPPING Duft Dyr Duft er en sans Snuse Se Hval Dyr har sanser Også lidt det samme også en se sans Hvaler taler ikke sammen på samme måde som mennesker Sanser Mennesker har sanser Mennesket

Læs mere

Kulturkursus. VUC Nordjylland er et resultat af en fusion af 7 selvstændige VUC er i Antal årsværk undervisere: 262 (2011)

Kulturkursus. VUC Nordjylland er et resultat af en fusion af 7 selvstændige VUC er i Antal årsværk undervisere: 262 (2011) VUC Nordjylland er et resultat af en fusion af 7 selvstændige VUC er i 2004. Antal årskursister: 2.345 (2011) Antal årsværk undervisere: 262 (2011) Udviklingschef: Peter Müller ansat siden 1976 Sammenskrivning

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 6 100% - Observatører 0 Rapporten viser resultaterne for følgende

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE

EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE EN EKSTREMT KORT INTRO Beskrivelse af indsatsens metode Socioøkonomiske referencer og skolernes løfteevne Detaljeret programbeskrivelse Kontrollerede forsøg Beskrivelse af forsøgsprogram

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid Rådhusskolen - Specialcenter Idrætsvej 1 6580 Vamdrup Telefon 79 79 70 60 EAN 5798005330202 E-mail raadshusskolen@kolding.dk www.kolding.dk Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Koncept for brugerundersøgelse 2018

Koncept for brugerundersøgelse 2018 Koncept for brugerundersøgelse 2018 Indledning Nærværende notat præsenterer koncept for brugerundersøgelse i relation til det kvalitetsarbejde, som bliver udført på det sociale område. Konceptet er formuleret

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende Dåstrup Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende 2018-2019 Ifølge 13 stk. 2 skal praktikskolen udarbejde en uddannelsesplan for praktikken i overensstemmelse med kpetencebeskrivelsen for den pågældende

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Alle daginstitutioner Mariehønen Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Alle daginstitutioner Mariehønen Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% Rapporten viser resultaterne for følgende afsnit: - Fagpersonalet:

Læs mere

Børn i flygtningefamilier

Børn i flygtningefamilier 6.6.2013 Side 1 Børn i flygtningefamilier Arbejdet med flygtningefamilier I praksis Side 2 Problemstillinger > Ofte fokus på den praktiske hjælp, mindre fokus på den psykosociale hjælp. > Lidt eller ingen

Læs mere

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen Mobbehandlingsplan for Langebjergskolen Indledning: På Langebjergskolen arbejder vi kontinuerligt på at skabe det bedst mulige undervisningsmiljø og det bedst mulige sociale miljø. Dette er efter vores

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST

EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST Formidling og undervisning i Den Frie Udstillingsbygning DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART HVORDAN ARBEJDER VI MED SAMTIDSKUNST? Den

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Lille Næstved Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende.

Lille Næstved Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende. Lille Næstved Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende. Præsentation af Lille Næstved Skole Lille Næstved Skole kan dateres tilbage til 1828 og er en folkeskole, der værner om sin tradition for indlæring

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

At udfolde fortællinger. Gennem interview

At udfolde fortællinger. Gennem interview At udfolde fortællinger Gennem interview Program 14.00 Velkommen og opfølgning på opgave fra sidst 14.20 Oplæg 15.00 Pause 15.20 Øvelse runde 1 15.55 Øvelse runde 2 16.30 Fælles opsamling 16.50 Opgave

Læs mere

Notat. Opfølgning på evaluering af projekt Lige muligheder for alle

Notat. Opfølgning på evaluering af projekt Lige muligheder for alle Notat Til Styregruppen bag projekt Lige muligheder for alle Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Opfølgning på evaluering af projekt Lige muligheder for alle Baggrunden for notatet Dette notat er en

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Allerslev Skole uddannelsesplan

Allerslev Skole uddannelsesplan Allerslev Skole uddannelsesplan Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. BEK nr. 1068 af 08/09/2015: 13 stk. 2 Praktikskolen

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på respirationslidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester til

Evaluering af klinikophold med fokus på respirationslidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester til Evaluering af klinikophold med fokus på respirationslidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 05.12.16 til 08.12. 2016 Antal tilbagemeldinger: 216 ud af 226 mulige 1: Oplevede du, at personalet

Læs mere

Effekten af en eventbaseret ungestrategi på BRANDTS

Effekten af en eventbaseret ungestrategi på BRANDTS Effekten af en eventbaseret ungestrategi på BRANDTS Brugerundersøgelse 2011 1 Projektoversigt > Brugerundersøgelsen Effekten af en eventbaseret ungestrategi på BRANDTS afrapporteres gennem nærværende hovedrapport,

Læs mere

det har mulighed for at agere og handle, og dermed kunne mestre sit eget liv. Børnesyn Pædagogiske læreplaner i Dalhaven

det har mulighed for at agere og handle, og dermed kunne mestre sit eget liv. Børnesyn Pædagogiske læreplaner i Dalhaven Pædagogiske læreplaner i Dalhaven Når du træder ind i Dalhaven, træder du ind i et hus fyldt med liv og engagement. Vi ønsker at du får en følelse af, at være kommet til et sted, hvor der et trygt og rart

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Survey blandt institutionsledere og kommuner om implementering af videokommunikation i undervisningen

Survey blandt institutionsledere og kommuner om implementering af videokommunikation i undervisningen Survey blandt institutionsledere og kommuner om implementering af videokommunikation i undervisningen Teknologisk Institut Center for Analyse og Erhvervsfremme 01/2012 Kære konference-deltager, Som et

Læs mere

Fra felt til værktøjer. kort fortalt

Fra felt til værktøjer. kort fortalt Indsigter i frivilligledelse Fra felt til værktøjer kort fortalt // Samarbejde om nye indsigter i frivilligledelse Hvordan leder man frivillige? Og hvordan kan man styrke motivationen af frivillige, så

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE HAVDRUP SKOLE

SOLRØD KOMMUNE HAVDRUP SKOLE SOLRØD KOMMUNE HAVDRUP SKOLE Havdrup Skoles uddannelsesplan for praktikanter 2017 Præsentation af Havdrup Skole: Havdrup Skole er en mellemstor folkeskole fra 0.-9.klasse med ca.560 elever og omkring 45

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn. Hjemmeplejen Privat leverandør - praktisk hjælp. Puk s Hjemmehjælp I/S Strandvejen 343 2930 Klampenborg

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn. Hjemmeplejen Privat leverandør - praktisk hjælp. Puk s Hjemmehjælp I/S Strandvejen 343 2930 Klampenborg INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Hjemmeplejen Privat leverandør - praktisk hjælp Puk s Hjemmehjælp I/S Strandvejen 343 2930

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere