Jeg bliver glad, når jeg tænker tilbage på alle de gode oplevelser, der har været i den tid, I har været en del af Rosborg.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg bliver glad, når jeg tænker tilbage på alle de gode oplevelser, der har været i den tid, I har været en del af Rosborg."

Transkript

1 Dimissionstale den 28. juni 2013 Kære studenter - dimittender fra hf og gymnasiet. Så kom den. Årets bedste uge, årets gladeste uge, ugen hvor det myldrer dag og nat med glade studenter. I drager hujende og skrigende rundt for at fortælle for hele byen, at I har passeret en milepæl i jeres liv. Det sker at nattesøvnen afbrydes, når glade studenter er på vej eller fester i nabolaget. Nogen vil sikkert blive irriteret, men ikke jeg. For mig er den glade latter og de høje råb synonym med årets gladeste og bedste uge. Ugen hvor studenterne springer ud. Det er ugen alle vi ansatte på Rosborg lever for. Det er forventningen om denne uge der hjælper os gennem de lange mørke vintermåneder. Tillykke med jeres eksamen. Endda et stort tillykke til jer alle med en stor præstation. Bag jer ligger flere års skolegang og nu til slut en kort, men hektisk eksamensperiode, hvor både I og jeres lærere har haft rigtigt travlt. Vi er stolte af jer: studenter årgang Jeg bliver glad, når jeg tænker tilbage på alle de gode oplevelser, der har været i den tid, I har været en del af Rosborg. Der har været mange oplevelser. Når man læser blå bog dukker mange sjove episoder frem, men bare rolig jeg skal nok lade være med at nævne navne og citere. Men et fælles træk er, at I har haft nogle gode år, at I har haft meget med hinanden at gøre, at I har haft nærvær, og har skabt fælles oplevelser, og måske også sat nye grænser. I har været aktive i de to eller tre år, I har været på Rosborg, og har skabt mange nye bidrag til skolens liv. Heraf jeg vil nævne nogle: LAN-natten, hvor rigtig mange kom med deres computer for at afvikle konkurrencer i multiplayerspil. Gallafesten blev en fantastisk aften, med skolen pyntet som aldrig set før. Det har bare været så flot. I har bidraget til de mange fællessamlinger med festlige indslag og forskellige musiske indslag, filmindslag og meget andet. I har deltaget i talrige konkurrencer og gjort det flot indenfor mange fagområder. Det viser bredden i Rosborgs talentmasse, I har kvalificeret jer og vundet faglige finaler, endda en kvalifikation til Kemi OL i Moskva. Godt gået, Theodor. Nye musiske traditioner har I været med til at skabe, bl.a en meget festlig Jazzkoncert i februar og også ved andre anledninger har I fået vort nye og meget kostbare lydanlæg til at folde sig ud. Rosborg har i de år, I har været elever, gennemgået en rivende udvikling. I 2010 var der 940 elever, i dag er der 1255 elever. Efter sommerferien bliver der I samme periode er antallet af medarbejdere vokset fra 99 til 147. Der er blevet ansat mere end 60 nye lærere i denne periode. Hele skolen er blevet renoveret, og i november havde vi en festlig indvielse af de lokaler vi nu sidder i. Det var en mærkedag for os alle. Det var festligt og dejligt. 1.

2 Det er klart, at disse ombygnings- og udvidelsesaktiviteter kunne ikke gennemføres uden medarbejdernes og jeres positive indstilling. Det vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige jer og lærerne tak for. Jeg vil også understrege, at alt dette sker for at vi kan sikre både jer og dem, der følger efter jer de allerbedste betingelser for et godt uddannelsesforløb på Rosborg. Martin, 3t, har en gang udtalt sig om hvad der for ham er det centrale ved Rosborg. Som jeg husker det, blev der sagt: Vi er jo en stor familie, det er her jeg har alle mine venner, alle dem jeg holder af. Jeg tror mange af jer er enige med ham, at sådan kan man opfatte Rosborg. Hver for sig er vi noget, men sammen er vi Rosborg. Det er det, der gør Rosborg til noget særligt. Eller som en elev skrev til mig for en uge siden: Jeg vil takke jer for at lukke mig ind på denne fantastiske skole, som i to år har været mit hjem og inspirationskilde. Jeg håber, at Rosborg for dig også har været stedet, hvor du har fået opbakning og oplevet fællesskab og nærvær, hvor du har følt dig værdsat. Jeg er stolt af, at I har bakket op om Rosborgs visioner og værdier gennem jeres tid på skolen. Bakket så godt op, at vi blev tildelt hæderen Årets kvalitetsskole 2012 I har i dag nået det mål, I har haft for øje de sidste år. Om lidt skal I have jeres eksamensbevis det papir, der entydigt dokumenterer, at I 387 (110 hf erer og 277 stx) hver og én har bestået jeres eksamen, som også betyder, at jeres ungdomsuddannelse er fuldført - at jeres tid som elever på Rosborg er slut. Jeres tid i Rosborgs trygge rammer er forbi. I står lige nu på grænsen til det som mange opfatter som friheden. En grænse, hvad betyder det? Er det noget man selv sætter eller noget andre sætter? Mange af os, vil nok tænke på grænsen som en fysisk og national grænse, hvor man skal have et pas for at få lov til at passere. Jeres eksamensbevis er et andet slags pas en slags frihedspas. Det er jeres pas til at få en videregående uddannelse. 90% af alle Rosborgs elever får en videregående uddannelse enten lang eller kort. Det er flot, men jeg ønsker for alle 100%, at I må få en videregående uddannelse. Et pas skal fornyes, og I skal være forberedte på at de kompetencer, som jeres eksamensbevis er udtryk for, også vil være under hastig forandring i fremtiden. Derfor forny dem og vær parat til hele livet at være åben over for nye udfordringer. Hvilket liv får du i fremtiden? Hvad med dine børn? Hvilket liv kunne du tænke dig? Sammen med seks elever var vi to lærere, som deltog i Folkemødet på Bornholm. Her fik jeg foræret et pas Fremtidens Danmark For mig var det en øjenåbner. Passet indeholder en 2.

3 række scenarier om, hvordan det kan se ud i vores land i er ikke så langt væk, og samtidig er det alligevel så længe til, at meget kan nå at ændre sig. Det første spørgsmål jeg skulle forholde mig til, var spørgsmålet om jeg i 2030 har en GPS-chip under huden i stedet for det kendte røde pas? Ja, hvorfor ikke?, men det flyttede en grænse hos mig. De efterfølgende spørgsmål handlede om befolkningssammensætning, familien, bolig, uddannelse, arbejde, velfærden, maden og til sidst om jeg følte mig klædt på til fremtiden. En fremtid, der forventes at være præget af globaliseringen grænserne mellem nationalstaterne brydes ned, fordi penge, arbejde, information kan flyttes mere og mere frit rundt mellem staterne. Flere og flere med en anden kulturel baggrund bosætter sig i Danmark, og flere og flere danskere vil bosætte sig i andre lande. En udvikling, der er i gang. Forandringer sker med eksponentielt stigende hast, og det gør fremtiden mere uforudsigelig. Det stiller krav til at bryde grænser. De kulturelle skift, som vi konstant skaber. Forrige årti var meget materialistisk, dette årti kaldes mere socialt?, hvad vil kendetegne det næste? Det er nogle af de mønstre som mit pas for 2030 antydede. Men hvad vil det betyde og hvad kan du gøre? Kan du flytte grænser, bortset fra dine egne? Nogle stykker af jer har været flittige ved vore skrivelørdage, og herfra ved jeg, at mange af jer skrev en opgave om Rosa Parks. Hvem er hun? Rosa Parks var en personlighed i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Hun var fattig syerske bosat i Montgomery. Hun knoklede og skulle hjem fra arbejde den 1. december Hun skulle med bussen, der var overfyldt. Men der var en ledig plads i den afdeling af bussen, der var reserveret for den hvide befolkning. Chaufføren bad hende flytte sig. Det nægtede hun, hun blev arresteret, men det satte en protestbevægelse i gang. I 13 måneder nægtede den sorte del af befolkningen at benytte busserne men gik i stedet. Busselskabet var herefter nødsaget til at ændre de raceopdelte busser, og senere fulgte lovgivningen. Hun banede vejen for Martin Luther Kings borgerretsbevægelse, der med ikke vold fik ændret den amerikanske lovgivning, så den sorte del af befolkningen fik borgerrettigheder i lighed med den hvide del af befolkningen. Kun 53 år efter at Rosa Parks blev siddende, fik USA sin første farvede præsident. Rosa Parks flyttede grænser for andre end sig selv. 3.

4 I den tid I har været på Rosborg, er der også blevet flyttet grænser. Et eksempel er det arabiske forår. Den arabiske befolkning viste ved mod og stærk sammenhold en styrke, der fik det ene totalitære styre efter det andet til at bryde sammen. Det gjaldt også i Egypten, og alle jublede. Hurtigt kom problemerne med ny forfatning, mange der gerne ville have del i magten, og måske også andre end dem, der havde været ledende under demonstrationerne på Tahrirpladsen. Sidste år var jeg sammen med et par stykker af jer i Cairo med besøg på vor partnerskole. Vi mødte nogle engagerede egyptiske elever, der var dybt interesserede i at høre om det danske demokrati og gerne ville fortælle om deres oplevelser på Tahrir pladsen sidste forår. I spurgte en af de egyptiske unge Er du ikke bange for at det ikke er din kandidat, der bliver den næste præsident? Han svarede: Jo, men så må jeg arbejde for at ændre det ved næste valg. Sejren er, at for første gang kan det egyptiske folk få lov til at stemme De oplevede, de havde været med til at flytte grænser, både kulturelt og demokratisk. Sidste år sprang Felix Baumgartner ud fra fra en helium-ballon i 39 km s højde over New Mexicos ørken. Han gennembrød lydmuren, som det første menneske. Vovehalsen Nick Wallender, der forleden krydsede Grand Canyon på 427 m lang stålwire uden sikkerhedsudstyr. Det er blot to af mange eksempler på en stigende interesse for at dyrke ekstremerne i sport, hvorved den enkelte får flyttet sine egne fysiske og psykiske grænser. Jeres eksamensbevis, jeres pas, skaber helt sikkert mange muligheder for jer. Ikke blot resultatet i fysik, eller musik, men også hele den almendannelse, I nu er i besiddelse af. Og den får I brug for, når I skal bryde grænser og være med til at sætte nye. I bliver som studenter i 2013 sendt ud i en globaliseret verden, som på mange måder kan siges at være grænseløs. Mange vil rent fysisk rejse ud i verden og krydse masser af landegrænser, og ofte uden at registrere det. Virtuelt kan I have kontakt til hele verden, stort set uanset hvor I befinder jer. Er der da slet ingen grænser, vil nogen nok spørge? Livet handler på mange måder om at finde og komme ud over sine egne grænser. Både fysisk, psykisk og socialt. Som Rosa Parks gjorde det, som Nick Wallander gjorde det. Og som I gør det, hvis I tør. At vove sig ud hvor det sikre grundlag vakler, for kun derved kan man håbe at vinde nye højder. 4.

5 Vælg med omhu hvilke grænser du vil respektere, og hvor du vil være grænseløs. Balancen mellem at bryde grænser og begrænse sig er svær. Men den er der hele tiden. Vi kender alle dilemmaet skal eller skal ikke Jeg fandt et lille digt, som jeg ikke kender forfatteren til, men som for mig siger nogle kloge ord om grænser. Grænser At sætte grænser kan være en nødvendighed At overskride grænser kan være en besværlighed At nedbryde grænser kan koste mod, men at elske uden grænser og helt betingelsesløst er den største dyd et menneske kan besidde. Drag I nu ud i friheden med en tro på jer selv. Tag den nysgerrighed og det engagement I viste på Rosborg med jer ud i verden. Bryd grænserne, både de mentale, de fysiske og kulturelle. Men find også de grænser, som I vil sætte for jer selv i den grænseløse globaliserede verden. Mød verden med åbenhed og skab nærvær, der hvor du møder andre mennesker. Skab en global forståelse og mød det fremmede med åbent sind, og skab nærvær for dig selv og andre. Medvirk til en verden, hvor vi træder frem som mennesker og bliver til medmennesker, også selvom vi lever som globale verdensborgere i en digital tidsalder. Hvor ser I dejlige ud. Og hvor er det en bevæget dag. Fuld af glæde, men også af vemod over at skulle tage afsked med jer årgang 2013 Rosborgere. Men sådan er det jo. Det er betingelsen. Vi vidste det. Der er grænser for hvor længe vi fik lov til at låne jer. Med disse ord og med ønsket om lykke til, dimitterer jeg årgang 2013 fra Rosborg Gymnasium og Hf. Mads Peter Villadsen, Rektor, Rosborg Gymnasium og HF 5.

Tale til sommerafslutning 2013

Tale til sommerafslutning 2013 Tale til sommerafslutning 2013 Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende og til alle medarbejdere. 10. klasserne

Læs mere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Kære studenter årgang 2015 I dag er en festdag! I den sidste uges tid har skolen summet af liv: spænding, nervøsitet inden sidste

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Rektor Søren Hvarregaards tale ved dimissionen 2013 på Midtfyns Gymnasium

Rektor Søren Hvarregaards tale ved dimissionen 2013 på Midtfyns Gymnasium 1 Rektor Søren Hvarregaards tale ved dimissionen 2013 på Midtfyns Gymnasium Kære studenter, årgang 2013, Allerførst hjertelig tillykke med jeres eksamen! Vi er rigtig mange mennesker samlet her i dag.

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011

Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011 Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011 Kære studenterårgang 2011, Nu ringer det ind til sidste time, og det mig, som skal have jer. Det har jeg både glædet mig til og

Læs mere

R: Jeg er øh idrætslærer, underviser i idræt, og i dansk så er jeg støttelærer og så har jeg dansk som andet sprog.

R: Jeg er øh idrætslærer, underviser i idræt, og i dansk så er jeg støttelærer og så har jeg dansk som andet sprog. Bilag 3 Interview Ditte I: Må jeg starte med at høre hvor gammel du er? R: Jeg er 33. I: 33, så er vi jo lige gamle. Og hvilke fag underviser du i R: Jeg er øh idrætslærer, underviser i idræt, og i dansk

Læs mere

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Indhold Forord... 1 Konklusion... 1 Spørgsmål 1: Er du glad for skolen og måden vi gerne vil være på?... 2 Uddybende svar til spørgsmål 1... 2 Spørgsmål 2:

Læs mere

Tag en bid af fremtiden. Rosborg Gymnasium & HF

Tag en bid af fremtiden. Rosborg Gymnasium & HF Tag en bid af fremtiden 2013 Rosborg Gymnasium & HF 1 Rosborg vil skabe landets mest engagerede, nysgerrige og udviklende elever, som samtidigt er fagligt kompetente til et videre studieforløb. Rosborg

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie

What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie 1 What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie Nøgleord: Identitet, LGBT, ligebehandling, normer Indhold Øvelsen handler om identitet, normer og multidiskrimination. Den tager udgangspunkt

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET Glædelig jul FRA FAMILIEN NEBEL I HOLSTEBRO BRYLLUP EN FANTASTISK DAG, AT TÆNKE TILBAGE PÅ NYT HUS ANNA ANCHERS VEJ 138 I HOLSTEBRO INGEN KRÆFT VI HAR MEGET AT TAKKE GUD FOR JULEKORTET Kære familie og

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Dimissionstale 2009 Paderup Gymnasium

Dimissionstale 2009 Paderup Gymnasium Kære studenter Kære studenter, kære familiemedlemmer. Vi skal I dag dimittere 158 studenter fra. Tillykke med studentereksamen. Den rigtige studentereksamen, som har gjort jer klar til fremtiden, som har

Læs mere

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv www.daisylovendahl.dk #1. Engager dig i dit liv Derfor skal du have en strategi Inspirationen til denne manual kom fra en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E

R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E & nyhedsbrev R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E Tak for et godt og spændende år vi glæder os til januar! nr. 5 Vi glæder os til at se jer på fyraftensmøderne i januar og høre, hvordan jeres

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere