TROLDE-TROLDE FORFATTER: JØRGEN ROHDE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TROLDE-TROLDE FORFATTER: JØRGEN ROHDE"

Transkript

1 TROLDE-TROLDE FORFATTER: JØRGEN ROHDE

2 FORORD Der er næppe nogen tvivl om, at alle børn på et eller andet tidspunkt i deres barndom har oplevet, at deres forældre, bedsteforældre eller andre familiemedlemmer har fortalt godnathistorier, som udelukkende har været baseret på fri fantasi. I denne bog har jeg forsøgt at genfortælle nogle af de eventyrfortællinger, som jeg selv fortalte vores datter Christina, da hun var lille, under den overordnede titel Trolde-Trolde. Hovedpersonerne i bogen er drengen Olaf og hans allerbedste ven Trolde-Trolde, en charmerende lille skovtrold. Historierne udspilles for det meste i skolemiljøet, hvor Olaf må prøve kræfter med klassekammeraterne Egon, Viggo og Mogens. Alle historierne foregår i en længst svunden tid, nemlig i 1950erne.

3 TROLDE-TROLDE I. Det er søndag morgen. Eller måske snarere søndag formiddag, klokken er nemlig et kvarter over ti. Olaf ligger i sin seng og sunder sig lidt, inden han skal op. Han kigger sig omkring i det nye værelse, han har fået i lejligheden i Valby, hvortil han og hans forældre netop er flyttet. Olaf tænker tilbage på sit barndomshjem i Hillerød, tæt på skov og strand. Ak ja, det var tider tænker han. Han savner det allerede, især den dejlige Gribskov, hvor hans allerbedste ven skovtrolden Trolde- Trolde bor. Men det kan ikke være anderledes. Det er jo ikke Olaf, som bestemmer. Nej, som det er tilfældet for alle andre børn, så er det forældrene, der bestemmer. Og Olafs far, som er professor i historie på Københavns universitet, er træt af at rejse den lange vej fra Hillerød til København hver dag for at komme på arbejde. Derfor forældrenes beslutning om at flytte til byen. Der var godt nok store diskussioner. Olafs mor nægtede at flytte ind til det indre af København, så valget faldt på Valby, en ganske hyggelig lille forstad til København. Valby er et smukt område, især den store park Søndermarken. Og i nabokommunen Frederiksberg er der også en skøn park, nemlig Frederiksberg Have. Og sidst, men ikke mindst, er der Zoologisk Have, som Olaf virkelig glæder sig til at besøge så tit som overhovedet muligt. Måske kan han få et job som dyrepasser i sin fritid. Men alligevel, Olaf synes at det er trist, ja meget trist endda, at han måtte forlade Hillerød og sit barndomshjem. Nu skal han også skifte skole, netop som han havde vænnet sig til alle sine skolekammerater. Hvordan mon det skal gå? I opgangen på Jernbanevej 20, hvor Olaf nu bor, ved Olaf, at to drenge, Arne og Birger, som bor i samme opgang, vil blive hans nye klassekammerater på Valby skole. Både Arne og Birger er meget flinke, men hvad med de andre? I forvejen er der tyve drenge i Olafs nye klasse, og med to nye, Olaf og så en ny dreng fra Jylland, vil de komme helt op på 22. Birger havde fortalt Olaf, at alle i klassen var meget venlige og søde, måske lige med undtagelse af en dreng der hed Egon og hans to venner Viggo og Mogens, som altid vil bestemme over de andre drenge i klassen. Nå, vi må se hvordan det går, tænkte Olaf. Det skal nok gå, og hvis ikke, så kan jeg jo altid få fat i Trolde-Trolde, han skal nok hjælpe mig. Olaf tænkte tilbage på

4 den gang, hvor han første gang mødte Trolde-Trolde. Han var fire år dengang, og det var heldigt, at han havde mødt Trolde-Trolde, ellers havde han måske slet ikke været i live i dag. Hvem ved?

5 Nu skal vi høre hvad der skete dengang. To af hans legekammerater Anton og Per, som var søskende, havde overtalt Olaf til at gå med dem ud i en stor skov som hed Gribskov, som lå næsten lige ved siden af Olafs fars og mors hus. Hans far og mor havde udtrykkeligt forbudt ham at gå ud i skoven, uanset om han var sammen med andre legekammerater eller ej. Det ville være for farligt for en fireårig knægt, havde de sagt, han kunne nemt fare vild. Men alligevel var det sket. Olaf og hans to kammerater var nået helt ud til den store sø i Gribskov. Olaf nød at gå i skoven og kigge på alle de flotte træer og blomster. Og alle dådyrene, rævene og fuglene. Men pludselig var hans legekammerater Anton og Per forsvundet. Olaf var rædselsslagen? Hvor er de mon henne? Han vidste jo ikke, at Anton og Per pludselig var blevet sultne, og havde besluttet sig for straks at løbe hjem. De havde glemt alt om Olaf. Åh nej, hvad nu, tænkte Olaf, og begyndte at græde, bange over at være helt alene i en stor skov, og det værste var, at han ikke vidste, hvordan han skulle komme hjem. Og snart ville det blive mørkt. Pludselig var nogen der råbte: - Hej, gider du lege? Det gav et spjæt i Olaf. Hvem kunne det mon være?. Han vendte sig om, og der stod en lille trold og kiggede på ham. Den så meget venlig ud. Trolden var jo ikke større end tobak for en skilling, det vil sige meget lille, ja mindre end Olaf, måske kun halv så stor. Den havde store strittende ører og store svømmende øjne, næsten ligesom en Sanktbernhardshund, og ganske små arme og små ben. - Hej, sagde Olaf, - hvem er du? - Jeg hedder Trolde-Trolde. Jeg bor her i skoven sammen med min mor og far og min lillesøster Troldine. Men hvem er du? - Jeg hedder Olaf, og jeg er faret vild. Nu kommer jeg aldrig mere hjem til min far og mor. Olaf hulkede så meget, at Trolde-Trolde havde svært ved at høre, hvad han sagde. - Så, så, sagde Trolde-Trolde - jeg skal nok hjælpe dig, du kan bo hos mig lige så længe du vil.

6 - Nej, jeg vil hjem, sagde Olaf. - Jamen hvor bor du?

7 - I Hillerød, men jeg kan ikke huske hvor. Det er et lille hvidt hus med stråtækt tag. - Et hvidt hus med stråtækt tag, det lyder mærkeligt, sagde Trolde-Trolde - men kom med mig, så går vi op til min far og får ham til at hjælpe os. - Nej, jeg skal ingen steder, nej jeg skal ej, sagde Olaf. - Man skal aldrig gå med nogen man ikke kender. Det kan være farligt, det siger min mor. - Jamen, jeg er en skovtrold, sagde Trolde-Trolde - og en skovtrold er ikke spor farlig. - Er du sikker?, spurgte Olaf. - Ja, mon ikke, lød svaret. - Nå lad os nu komme hen til min far, så han kan hjælpe dig med at finde tilbage til din far og mor. De skyndte sig hen til et meget stort egetræ. Trolde-Trolde fortalte Olaf, at han og hans familie boede her. Han bankede tre gange på træet, og pludselig blev en lille rebstige firet ned. Olaf fik besked på, at han skulle holdt godt fast i rebet og bare lade sig hive op. Trolde-Trolde hoppede bare én gang, og så var han oppe i træet, hvor han hjalp til med at hive Olaf op. Da Olaf var kommet inden for i egetræet, hvori troldene boede, kom Troldefar og Troldemor og Trolde-Troldes lillesøster, Troldine, farende for at se, hvem der mon var kommet på besøg. De studsede lidt, da de opdagede, at det var en lille dreng. Hvor mon han kom fra? Olaf kiggede nysgerrigt på dem, ja de lignede Trolde- Trolde på en prik, bortset fra at forældrene var en anelse større, og selvfølgelig var hans lillesøster Troldine meget kønnere. Hun havde for resten de yndigste fletninger, man overhovedet kan tænke sig. Hurtigt fik Trolde-Trolde fortalt dem om Olafs problem. Troldefar så betænkelig ud, men så bad han Trolde-Trolde og Olaf gå med ham ind i et lille rum. Henne i hjørnet stod der en mærkelig tingest, skærmen kaldte Trolde-Trolde den, men den lignede mest af alt et fjernsyn. Troldefar gik hen til apparatet, bankede hårdt på det, og pludselig tonede et billede frem ligesom på et fjernsyn. Først var billedet meget utydeligt, men pludselig blev det knivskarpt.

8 - Nå, sagde Troldefar. - Lad os nu se om vi kan finde dit hus. Hillerød sagde du, og du kan ikke selv finde tilbage. Nå, men så må vi kigge efter huset. Trolde- Trolde sagde at det var et hvidt hus med stråtækt tag. Passer det? - Ja, sagde Olaf. - Så, nu trykker jeg på den grønne knap, og lad os så se hvad der sker. Det ene hvide hus efter det andet dukkede op på skærmen, men ingen af dem lignede det som Olaf boede i. Olaf var nu ved at opgive håbet. Selv Trolde-Trolde så bekymret ud. Måske er Olafs hus forsvundet, tænkte han. Men pludselig dukkede et nydeligt hvidt hus med stråtækt tag op på skærmen. - Det er der jeg bor, råbte Olaf glad. - Nå, så det er der du bor, sagde Troldefar. - Så skal jeg bare have at vide, hvornår du vil hjem? - Nu, med det samme, sagde Olaf. - Men først skal Trolde-Trolde have et stort knus, fordi han fandt mig og nu vil hjælpe mig med at komme hjem. Olaf gav Trolde-Trolde et ordentligt knus, men Troldine ville også have et knus, så det fik hun, samtidig med at hun også fik et stort kys på kinden, hun var jo en pigetrold. - Nå, sagde Troldefar til Olaf. - Nu skal du lukke øjnene, tælle til fem, og tænke på et sted i dine forældres hus, hvor du kunne tænke dig at være lige nu. 1, 2, 3, 4, 5 og bom... bom... så var Olaf hjemme. Han landede lige midt inde stuen, og både hans mor og far var nær besvimet, da han pludselig stod der. - Hov, sagde hans far - hvordan er det dog du kommer brasende ind. Og sig mig engang, hvor har du været henne. Vi har været så nervøse, du skulle jo have været hjemme for en time siden, sagde hans mor. - Jeg ved det godt. Men det siger jeg jer, jeg vil aldrig lege med Anton og Per mere. Aldrig, sagde Olaf. - Ved I hvad, de efterlod mig bare i skoven, helt alene, og havde det ikke været for skovtrolden i Gribskov, ja så var jeg måske aldrig kommet hjemme igen. Hvad er det han siger. En skovtrold i Gribskov. Gad vide om drengen er syg, tænkte Olafs mor. Han taler jo i vildelse, men det gør man jo ofte når man er syg.

9 Så forældrene blev enige om at det nok var bedst, at Olaf blev lagt i seng med det samme. Og Olaf var godt tilfreds, nu kunne han ligge lunt og sikkert i sin dejlige seng og drømme om hans nye venner, Trolde-Trolde og Troldine, som boede ude i skoven. II. Hov..., det gav et gib i Olaf. Han vågnede pludselig, han var åbenbart faldet i søvn igen, og havde drømt sig tilbage til det første møde med Trolde-Trolde. Olaf kiggede på uret, klokken var nu et kvarter i tolv, så det var måske på tide at stå op. Det var jo dagen før dagen, det vil sige den sidste dag, inden han skulle begynde i den nye skole. Han skulle ned i gården og spille fodbold eller rundbold, afhængig af hvor mange drenge og piger, der var ude at lege. Og han skulle rigtig nyde den sidste dag, inden han skulle begynde i den nye skole i Valby. Og i aften ville Olaf så gå meget tidligt i seng, så han var frisk og udhvilet til næste dag, hvor han skulle begynde i klasse 5A på Valby skole. Så kom den store dag, hvor Olaf skal begynde i den nye skole. Som altid fulgtes Egon med Viggo og Mogens til skole. Det havde de gjort i mange år, lige fra første klasse, altså i mere end fire år. De havde også gået i samme børnehave, så deres venskab var ubrydeligt, og de holdt sammen i tykt og tyndt. De boede alle i en nyere beboelsesejendom på Toftevænget i Valby. Egon var den store leder blandt eleverne i klasse 5A, han skulle altid bestemme, og sådan havde det været lige fra 1. klasse. Alle eleverne i klassen havde respekt, eller måske snarere en vis frygt, for Egon, og i mindre grad for Viggo og Mogens, som altid bakkede Egon op, uanset hvad han fandt på. Eftersom det var Olafs første dag i en helt ny skole, var det helt naturligt, at hans far og mor fulgte med ham for at hilse på skolens inspektør og Olafs nye klasselærer. På vej til skolen blev de overhalet af tre drenge, det var Egon, Viggo og Mogens, som kom spurtende afsted, mens de skrålede en ejendommelig sang. Valby skole, here we come, Valby skole here we come. Olafs far undrede sig. - Sig mig engang, Olaf, hvad var det dog for en sang, og sang de ikke på jysk?, spurge Olafs far.

10 Men Olaf, der havde lært engelsk af Trolde-Trolde, kunne fortælle faderen, at drengene blot sang på engelsk, at de nu var på vej hen til skolen i Valby. Olafs far sagde noget om, at han aldrig nogensinde tidligere havde hørt om børn, der ligefrem sang på vej til skole lige efter at sommerferien var slut. Men det måtte jo tages som et tegn på, at drengene var glade for at gå i skole, og at det måtte være en rigtig god skole. Olaf og hans forældre var nu nået frem til Valby skole. Udefra så skolen ikke spændende ud. Det var en stor firkantet rødstensbygning i fire etager, som så ud til at være meget større end, men ikke nær så hyggelig som, den gamle stråtækte landsbyskole i Hillerød. Efter at have studeret skoleeleverne i skolegården, gik Olaf og hans forældre op ad den store trappe, som førte til den store aula, hvor inspektørens kontor lå. De satte sig på stolene uden for kontoret og ventede på, at klokken skulle blive otte, hvor de havde aftalt at mødes med skoleinspektøren. Mens de sad og ventede, lød der pludselig en voldsom larm henne ved trappen. Et antal personer kom trampende op ad trappen, samtidig med at de diskuterede vildt. Nu kom de til syne, en stor kraftig mand, en lille tyk kone og en høj, slank rødhåret dreng, som tilsyneladende var på alder med Olaf. - Vi er gået forkert, sagde drengen til sine forældre. - Slu er og vrø l, sagde manden. Se bar, der er inspe tøren og læ erne. Manden gik hen til Olafs forældre og spurgte: - Si mej engang, er De inspe tøren? - Nej da, svarede Olafs far. Jeg er Olafs far og vi venter på inspektøren. - A så, sagde manden. - A har en aftale me ham nu klokken åtte, sagde han på klingende jysk. - O nå jeg si r klok en otte, så er det klok en otte, forstå De? - Ja, selvfølgelig, svarede Olafs far høfligt. - Men inspektøren kan jo være forsinket.

11 Olafs far elskede folk fra Jylland. Selv var han født og opvokset i Vejle. Og han fik ligefrem lyst til at snakke med manden på jysk, men det var nok ikke en god ide, jyder hadede københavnere, som forsøgte at snakke jysk. Nu var klokken efterhånden blevet fem minutter over otte. Pludselig gik døren til kontoret op, og ud trådte skoleinspektør Sørensen, en høj, meget tynd mand med et let komisk overskæg, næsten som et omvendt cykelstyr, og uden et eneste hår på hovedet. Men han så meget venlig ud. - Hr. Jørgensen?, spurgte han. Olafs far nikkede, og inspektøren gik straks hen til Olafs far og mor og hilste venligt på dem, hvorefter han henvendte sig til Olaf. - Ja, du må jo så være Olaf, sagde han. - Hjertelig velkommen til Valby skole. Jeg håber, at du må få en god tid her på skolen. Vi vil gøre alt, for at du skal komme til at føle dig godt tilpas. Men lad os nu gå op på 3. sal, lokale 307, som er klasseværelset for din nye klasse 5A. Vi skal jo også hilse på dine nye klassekammerater og din klasselærer hr. Svendsen. - Hov, hov, va me os, spurgte den store kraftige mand. - Ja, hvem er De egentlig?, spurgte inspektøren. - Nu ha jeg aldri, ve de sige at De inte ve vem a er?, sagde manden. - Nej, jeg har ingen anelse, svarede inspektøren. Åh jo forresten, det må De undskylde, der var vist noget om at en dreng fra Jylland, hvis far skal være ny postmester her i Valby, også skulle møde op i dag for første gang. Jeg kan ikke komme på hans navn, jo, var det ikke Hans? - Nej!, svarede manden vredt. - A er vældi skuf et. Min søn han hed er Børge, Børge Børgesen, at De ve det. Han gjorde sig stor umage med at udtale sønnens fornavn og efternavn rigtigt. - Nej, hvor pinligt, sagde inspektøren. - Tænk at jeg kunne glemme det. Tillad mig at undskylde mange gange, hr. Bøgesen. - Nej, nu ka det dælme vær nok, a hed er ikke hr. Bøgesen, a hed er hr. Bør esen at De bar ve det!

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Navn: Janni Alder: 34 år By: København Børn: To piger på seks og 11 år Job: Konsulent Beskrivelse: Har boet sammen med Bo i ti år og har været

Navn: Janni Alder: 34 år By: København Børn: To piger på seks og 11 år Job: Konsulent Beskrivelse: Har boet sammen med Bo i ti år og har været Navn: Janni Alder: 34 år By: København Børn: To piger på seks og 11 år Job: Konsulent Beskrivelse: Har boet sammen med Bo i ti år og har været kæreste med Mette i to år. 1 Jeg kendte ikke noget til lesbiske,

Læs mere

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys.

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. Interview med Maria M: Jeg blev først gravid ved nummer ni gang faktisk. I: Når for søren. 5 M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. I: Okay.

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bamse Polle i 3. klasse

Bamse Polle i 3. klasse 102 Bamse Polle i 3. klasse I elevhæftet er der historier, tegninger til historierne samt små opgaver til hver historie. Der er her i lærervejledningen forslag til et forældrebrev, (se s. 18) så man på

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Eventyret er en gendigtning af Eventyret om Katrine i Smutlandia fra De grønne pigespejderes medlemskampagne i 1995.

Eventyret er en gendigtning af Eventyret om Katrine i Smutlandia fra De grønne pigespejderes medlemskampagne i 1995. Eventyret om Sofie i Spirrevippernes land Eventyret er en gendigtning af Eventyret om Katrine i Smutlandia fra De grønne pigespejderes medlemskampagne i 1995. I en ganske almindelig lejlighed, i en ganske

Læs mere

Indhold. Se skolens aktivitetsplan på Hjemmesiden. Har I nogle sjove historier eller vitser, kan I sende dem til redaktionen via Intra-nettet.

Indhold. Se skolens aktivitetsplan på Hjemmesiden. Har I nogle sjove historier eller vitser, kan I sende dem til redaktionen via Intra-nettet. Har I nogle sjove historier eller vitser, kan I sende dem til redaktionen via Intra-nettet. Mvh. Mona og Peter Indhold 2. Info 3. Siden sidst 4. 7.b s konfirmation. 7. Indslag fra 1.a 8. Arbejdslørdagen

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

JONATANS PÅSKE. af Søren P. Grarup 2007. Jonatans påske - side 1

JONATANS PÅSKE. af Søren P. Grarup 2007. Jonatans påske - side 1 JONATANS PÅSKE af Søren P. Grarup 2007 Jonatans påske - side 1 Velkommen til at tage med på en rejse et par tusind år tilbage i tiden og et par tusind kilometer sydpå - mere præcist til Jerusalem på Jesu

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredive tres ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredivetres Velkommen til Ungdomsskolens første digitale bog. Du har hentet den

Læs mere

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47

Ildens oprindelse / 15. Kultur og tro / 25 Ræven Antonio / 26. Bunkeren / 31. Natur og klima / 45 Venskabsknob / 47 Alle børn har ret til uddannelse. IBIS er med til at sikre, at alle børn i verden kommer i skole. Når du læser historierne i LæseRaketten, er du med til at sætte fokus på børns ret til skolegang. LÆSERAKETTEN

Læs mere

Indhold. Denne bog er dedikeret til drengene i slænget, som jeg har haft mange feder tider med både med og uden alkohol.

Indhold. Denne bog er dedikeret til drengene i slænget, som jeg har haft mange feder tider med både med og uden alkohol. i n d h o l d Vi skåler med vores venner Copyright 2002 by Jari Kickbusch og CDR-Forlag Montanagade 29 E, DK-8000 Århus C www.forlagene.dk / cdr@forlagene.dk Omslag og fotos: Ulla Rose Andersen Tryk: Nørhaven

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Troen på Gud er min forvisning, mit store håb her i livet

Troen på Gud er min forvisning, mit store håb her i livet Navn: Pia (opdigtet) Alder: 51 By: København Børn: En pige på 18 og en dreng på 12 Job: Er uddannet korrespondent og arbejder med administrativ sagsbehandling i en offentlig virksomhed Beskrivelse: Pia

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005 Bibelen - Guds ord Joh.20.30-31. Jesus gjorde også mange andre tegn, som hans disciple så; dem er der ikke skrevet om i denne bog. Men dette er skrevet, for at I skal tro, at Jesus er Kristus, Guds søn,

Læs mere

ingen bragende latter og høje stemmer. Ikke at der blev sagt noget mig, var jeg lidt beklemt, især over min mor.

ingen bragende latter og høje stemmer. Ikke at der blev sagt noget mig, var jeg lidt beklemt, især over min mor. Chatollet Jeg husker mit barndomshjem som et meget stille sted. Der var ingen bragende latter og høje stemmer. Ikke at der blev sagt noget til mig om at være stille, eller at stemningen var trykket. Det

Læs mere