Lokofører i Stockholm: Jeg kom på lokoførerskolen. Det var dagtid fem dage om ugen. Vi var 25 elever.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokofører i Stockholm: Jeg kom på lokoførerskolen. Det var dagtid fem dage om ugen. Vi var 25 elever."

Transkript

1 284 Kapitel 49, Jeg flytter til Stockholm hvor mit svenske job findes ved Stockholms Lokaltrafik: Jeg fik en 3-værelsers i Malmparken lige overfor Sollentuna S-togs station. Jeg fik min uddannelse og var glad for jobbet. Jeg blev prøvet i svensk straks ved ankomsten til mit nye job og de sagde til mig at "læse, skrive og forstå svensk var 100 % ok, men at en måned i billetkontrollen nok ville gøre mit svenske til "Stockholmska". Mor var forelsket i Stockholm. Vi var der flere gange på ferie, også når "Hr. Stationsforstanderen bare blev for meget for mor", og jeg kunne godt huske at f.eks. sjö på Stockholmska blev udtalt huö (Saltsjöbaden blev altså til Salthuøbaden), at ske blev udtalt hue (Enskedegård blev udtalt Enhuedegård, en af tunnelbanestationerne). Lokofører i Stockholm: Jeg kom på lokoførerskolen. Det var dagtid fem dage om ugen. Vi var 25 elever. Gösta Petterson, min kørelærer

2 285 Maude lærer at køre tog, Gösta Petterson ser på og Michael kikker ud af vinduet i midten. Køreprøven klarede jeg til højeste karakter. På billedet står jeg i Vällingby-hallen med nøglerne i hånden.

3 286 Gösta Petterson, min instruktør, var yderst tilfreds. Fra i morgen tidlig måtte jeg køre alene, så jeg fik også en tjenesteplan med oplysninger om hvor jeg skulle møde, hvilken tid, og hvilket tog. Her har Maude fået sine nøgler og sin tjenesteplan. Sejrsfesten: Efter køreprøven tog fire af arbejdskollegerne med mig hjem. Vi havde en rigtig festlig aften med god mad og vin. Vi lavede sammen en god middag, spiste og fik et glas vin (eller flere). Vi grinede og pjattede og på et tidspunkt blev det så galt at jeg tissede i trusserne af grin.

4 Det var så skolen og festen efter. I morgen skulle det være alvor. 287 Jeg er mødt til tjeneste. Her er det remisen i Alvik. Jeg skal køre 29 Alvik - Hagsätra og retur fire gange i løbet af de næste 8 timer. Odenplan: Det var en dagtur og jeg skulle have den tre dage efter hinanden. Næste morgen da jeg kørte 29 eren, bankede en paraply på ruden til førerhytten. Jeg rullede vinduet ned og en ældre dame sagde til mig Hör nu här, unga dam. I Stockholm uttales et O runt inte som et halvt Å Odenplan, inte Ådenplan. Jeg sagde at jeg skulle komma ihåg det (huske det) og tænkte at når hun har lagt mærke til det er hun sikkert med 29 eren hver morgen. Jeg skulle også have den i morgen igen, altså omhyggelig med udtalen af det runde O. Næste morgen var paraplyen der igen Tack så mycket, unge dam i dag var uttalet helt rätt. Jo da, hun var med hver morgen. Tale med en smule Øresundsk dialekt: En dag var der en i rangerradioen som talte skånska! Han fik at vide at han skulle tale svensk, for så kunne de meget bedre forstå ham. Han protesterede jamen, Anna-Christin då????? ja, ja, lød det så fra kommandoposten, hon får prata Øresundska alt det hon vill Du! du er svensk og skal naturligvis prata svenska, inte skånska. Sådan. I øvrigt, så var mit svenske udmærket. Min moster og onkel, Marie Louise og Joel Lönnquist boede i Sverige i mine

5 288 teenager år, og Joel var lige så stædig som Prins Henrik med hensyn til helst ikke at ville lære dansk. Klar til afgang fra Hässelby Strand Station til Farsta. Kørsel, koblinger, olie på fingrene osv. De 25 elever vi var fra begyndelsen, var efterhånden reduceret til bare fem. Efter skolen fandt de jo ud af at der også skulle køre tog lørdag, søndag, sent om aftenen, tidligt om morgenen og til jul, påske og pinse. Når man skulle forstærke et fire-vogns tog til et otte-vogns tog, kunne det hænde der ikke var en remisearbejder lige i nærheden. Så gjorde man det selv, men fy føj da... der var jo snavset olie på koblingerne og tilsyneladende havde nogle af dem ikke hørt at man kan vaske sine hænder efter sammenkoblingen af de to stammer. Lidt efter lidt havde 20 af dem fundet sig et andet job. Episoden med selvmorderen: De fleste perroner var midterperron, dvs. med spor på begge sider. Jeg forlod en station og for enden af perronen mødte jeg min kollega, Maude, der kom kørende på det andet spor. En selvmorder sprang ud foran Maudes tog og hvor var så lige mine forlygter jo, de lyste lige ind i kødmaskinen. Det var ikke rart at se. Maude turde ikke længere køre tog. For mit vedkommende sidder oplevelsen stadig dybt i mig. Der skal ikke så meget til før det dukker op igen.

6 Afsporet godstog: Jeg var med på lokomotivet på vores tog for at holde udkig for vores lokofører. Omkring midten af billedet ses en jordledning hængt på køretråden for at sikre personalet på hjælpetoget. Når vi var forbi, ville vores køretråd også blive jordet. 289 Sidste vogn i et modgående tog var afsporet bagest i billedet. Skovler kul på et damplokomotiv. Klokken er tær på midnat.

7 290 På driftsdepotet i Hagalund legede jeg med veterantog. Her forsøger jeg at ramme fyrhullet på et VENSTRESTYRET damploko. Øvelse gør mester. De første 20 skovfulde kul ramte gulvet. Lokoføreren fortalte mig at toget skulle køre fra Stockholm Central kl.11 formiddag og grinende spurgte han mig om jeg havde tænkt mig at lægge nogle af kullene i fyret så vi kunne køre ved dampkraft - ja, for han kunne da bestille et el-lokomotiv til at trække os og så havde jeg lært forskellen på at svinge kulskovlen til venstre eller til højre. Skal der piger på DSB s lokomotiver? På kalenderen står der juni DSB s maskintjeneste prøver at få personaleafdelingen til at acceptere kvinder som lokomotivførere. Jeg er et smut i København i min svenske uniform og sammen med en dansk lokomotivinstruktør kørte jeg Danmark rundt på alle typer lokomotiver og motorvogne. Jeg skulle bl.a. køre et internationalt tog til Rødby. Lokomotivet er en MZ III. Bortset fra min uniformsnederdel var en smule for kort til et MZ III lokomotiv blev min kørsel klaret til et13-tal. Dødmandsanordningen på MZ III: Dødmandsanordningen på MZ III fungerer sådan at lokoføreren skal bryde den fysiske kontakt mellem førerbordet og sig selv ca. hvert 20 ende sekund. Dvs. at hvis man ikke lægger håndleddet på førerbordet, kan man nøjes med at tromme med fingrene. Sådan gjorde jeg, men 20 sekunder efter vi var sat i gang fra Hovedbanegården, kom der en advarsel og jeg måtte trykke på knappen der annullerer et nødstop inden sikkerhedssystemet standsede toget. 20 sekunder efter var den der igen. Min Lokomotivinstruktør sagde vi må have et andet lokomotiv, gled ind bag førerbordet og jeg ud til den anden side. Fejlen var væk! Jeg satte mig ind igen og dødmandsanordningen reagerede omgående med en alarm. Instruktøren kikkede på mig og sagde: Prøv at tage fødderne ned fra fodhvileren. Det gjorde jeg og Fejlen var væk! Det viste sig til at mine knæ havde kontakt med bunden af førerbordet så det hjalp ikke jeg flyttede hånden. Det blev så noteret på instruktørens rapport at man skulle passe på med ikke at danne kontakt til bunden af førerbordet.

8 291 Her kører jeg et internationalt tog på vej mod Rødby. Lokomotivet er en MZ III. Vi er i Ringsted lige hvor sporene til Rødby og Korsør skilles. Personalechefen, V. Schnack: Lokofører rapporterne og udtalelser fra driftsledelse og lokomotivinstruktør nåede frem til personalechefens skrivebord. Han bladede i rapporterne Anna- Christina, Anna-Christina,...Anna-Christina så sagde han: "Hvis hun ikke kan køre et lokomotiv er der ingen der kan. Prøv igen med en der lige skal lære det først". Kvindelige lokoførere: Der gik nogle år, og så var de der, men indtil nu havde den generelle holdning været at kvinder måtte gerne køre med tog bare de satte sig i en vogn og holdt mund. På vej til Hamburg: Turen med det internationale tog gik videre mod Hamburg sammen med en tysk lokomotivinstruktør. Det var forud aftalt for heller ikke Bundesbahn havde kvinder på lokomotivet. Fra Hamburg gik det igen nordpå til København og videre til Stockholm. Men kan vel sige at jeg har lært både DSB og Deutsche Bundesbahn at kvinder godt kan køre et lokomotiv. I Stockholm gik så årene 1975 og 76. Jeg var glad for jobbet lige noget der passede i mit kram. Det skulle siden hen føre til at jeg blev rigtig lokomotivfører.

9 Adventskransen: For første og eneste gang glemte jeg en adventskrans med fire tændte lys. Det endte med at den faldt ned på gulvet og der blev en brændt cirkel i parketgulvet. Siden da har jeg haft elektrisk lys i adventskransen. Nå ja, når man sidder i en lænestol og har det rart kan man falde i søvn... det kan man også næste år! En syvarmet lysestage skilles. Fire af de syv lys sættes på skaft og ned i adventskransen. Alle fire lys får hver sin ledning og forsyningen er en Märklin transformator. De fire 34 volts pærer skiftes ud med 16 volts pærer. Så sker det aldrig mere!!!!! Tage: I Stockholm lærte jeg en anden lokomotivfører at kende, Tage hed han og var fra Kiruna. Normalt kom han ikke så langt sydpå som Stockholm, men han deltog i et 3 ugers kursus på Hagalund Driftsdepot i Stockholm. Han hørte ikke blot om de nye lokomotiver, men også om min eksistens. Kiruna det var meget langt nordpå, ja næsten på Nordpolen, mente jeg. "Langt nordpå"... tja, jeg følte jo at Stockholm var langt nordpå, i hvert fald en del nordligere end Skagen. Da jeg en dag flyttede til Kiruna, fandt jeg ud af, at selvom det var endnu 1500 km. nordligere end Stockholm, så bragte det mig slet ikke til Nordpolen. Nok var Kiruna 160 km. nord for polarkredsen, men der var endnu 3000 km. til Nordpolen. Når Tage kom til Stockholm: Min älskade är du - bara du. Bara du får mitt hjärta att jubla i lyckabrus Får mitt hjärta att känna så mycket glädja att kanske det skulle kunne sprängas i ett enda fyrvärkeri av små, små stjärnor som bara upplösas i flera små, små stjärnor. I ett enda långt lycksaligt ögonblick av överjordisk lycka får jag pusse och kram i dina starke armar. (kys og kram!) Når Tage igen rejste til Kiruna: Min älskade är du - bara du. Bara du får mig att känna att med een gång är mitt hjärta en ödemark med knölar 292

10 Du bara springar runt och sparker till träder på att de splintras i smärta oäntlig ensamhet djup som ett avgrund i mörket där det intet finns till utan tomhet. 293 Når Tage atter var på vej til Stockholm: Min älskade är du - bara du. Bara du får den djupa smärta att svinna bort och avgrunden, ensamheten, mörket - i ett enda nu då din röst låter i telefonen - jag kommer lördag morgon. med en gång öppnas åter mitt hjärta sprutar, blixtar, dansar, flyger högt upp i det blåa av bara lycka och glädja. Bara därför att du kommer, min älskade. Selv det at digte på svenska gik fint. Lige så fint som på dansk. Det er overalt i verden sådan, at behersker man sproget, så glider alting meget lettere. Jeg lærte hurtigt at kommer jeg til en fremmed by eller et fremmed land og siger: "Jeg er dansker med stort D, taler kun dansk og vil I tale med mig så må I lære dansk", svarer "de fremmede": "Jamen, så burde du måske tage hjem til Danmark med stort D og tale dansk med alle de andre danskere". Anderledes er det nu til dags: Da skal man bare tale udenlandsk i Danmark - "danskerne kan da bare lære at tale kinesisk eller afrikansk eller ". Hjælp det fremmede lands indbyggere med at hjælpe dig! Flytter man til et andet land, så lær sproget og hvis det er muligt også dialekten. Se hvordan man gør tingene i dit nye land og gør lige sådan. Sådan bliver dit nye lands beboere interesserede i dig og i at hjælpe dig i stedet for at være negative mod dig.

11 294 Jeg kunne godt lide Stockholm, Roslagen, lejligheden og jobbet som fører af tunnelbanetogene, S-togene og den smalsporede Roslagsbanan. Naboerne var der ikke noget i vejen med, og alt så ud til at skulle blive lyst og rart, men ingen træer vokser ind i himmelen. Svinninge i Roslagen: En af Roslagsbanens linier kører til Åkersberga og Österskär. En dag ser jeg et vejskilt der peger mod Svinninge øh, hva nu da? Næste gang jeg havde pause i Åkersberga kikkede jeg lidt nærmere på omgivelserne, hvilket igen medførte en hel fridag i Åkersberga. Kort over en del af Roslagen. Det ses klart at Svinninge ligger nordøst for Stockholm. Den gule vej er Svinninge Vägen, 16 km. lang.

12 Det jeg fandt, var: Svinningegården, Svinningebugten, Svinningeodden, Svinninge Marina med plads til omkring 100 sejlere og Svinningevägen (ca. 16 km. lang = ligesom fra vores Svinninge til Holbæk). Mærkeligt som et navn går igen. Se mere om dette i et af kapitlerne om Svinninge. 295 Udflugter fra Stockholm: Jeg kunne tage i Djurgården med en pose nødder og knække en af dem. 10 sekunder senere mærkede jeg en bump på hver skulder, blev et kort øjeblik viftet i ansigtet med to egernhaler og så var det bare med at uddele nødder til ti

13 296 tiggeprinser - en på hver skulder. De flyttede sig ikke fra skuldrene så længe der var nødder i posen. Jeg kunne tage mit badetøj og tage til Saltsjöbaden eller et andet sted i Roslagen og hoppe i vandet. Flere steder i Mälarn var der gode badestrande. Fra Tjälöviken nord for Svinningebugten var der også godt at bade. Trafikpolitik i Sverige: En dag skulle der i svensk Tv-1 være en direkte udsendelse fra Stockholm Centralstation om trafik og trafikpolitik hvor temaet var nedlæggelse af Innlandsbanen Mora Östersund - Gällivara. Jeg skulle deltage i udsendelsen, dels som aktiv lokomotivfører, dels i rundbordssamtalen. Man så en firesporet motorvej hvor bilisterne sneglede sig af sted, kørte ind i en tunnel, og kom så ud af tunnellens anden ende i et 8-vogns tunnelbanetog ført af mig og hvor jeg kommenterede forskellen på at køre i bil og tage toget. Siden var der så en rundbordssamtale mellem de svenske statsbaners generaldirektør Lasse Petterson, den svenske trafikminister Gunnar Norling, kommunalfolk fra byer langs nedlægningstruede jernbaner, nogle godskunder, nogle rejsende, en togfører, en lokomotivfører fra SJ s fjerntog, og undertegnede, lokomotivfører i nærtrafikken i Stockholm. Se og Hør: Se og hør kronerne klinge i kassen når du ødelægger et andet menneske! For år tilbage havde jeg været så åndssvag at jeg havde givet Mogens E. Pedersen fra Se & Hør et interview. Se & Hør er i stand til at ødelægge et hvilket som helst menneske: Utroligt, men sandt javist, én stor løgn fra MEP: Mogens E. Pedersen så Tv-udsendelsen og ugen efter skrev han en gang pløre i Se & Hør. Overskriften "Utroligt, men sandt, Sveriges første kvindelige lokomotivfører er en mand". Overskriften var anbragt i den sædvanlige sensationsstjerne. Han så altså Tv-udsendelsen og ugen efter skrev han en gang pløre i Se & Hør. Et billede fra Stockholm havde de også fået fat i - Måske har de affotograferet Tv-skærmen. De svenske aviser; Rockerbanden: Kvällsposten i Malmö så artiklen, oversatte den delvis og digtede lidt til.

14 Expressen i Stockholm læste Kvällsposten og digtede lidt til. En bande rockere i Stockholm læste Expressen. På det tidspunkt mindede historien om den lille fjer der blev til fem høns - jeg kunne i hvert fald ikke genkende ret meget af det. Mogens E. Pedersen var lige så uvidende som alle andre og lige så dum og sjusket når det gjaldt research. Det gælder penge... at sælge flest mulige eksemplarer af sprøjten - hul i hvordan det ender for offeret. Rockerne kunne ikke lide artiklen, og derfor blev jeg passet op under en nattjeneste og fik en omgang tæv. Det kostede et brud på højre skulder og nøgleben. Dansker overfaldet ved Islandstorget Tunnelbanestation: De rejsende måtte vente til en reservefører kom for at køre toget videre. Svensk politi gider ikke undersøge sagen. Sådan stod der i avisen næste morgen. Hver dag under tjenesten følte jeg mig overvåget af rockerne der sikkert bare ventede til jeg næste gang skulle have nattjeneste. 297 Der har altid været fri jagt på mig. Politiet i Sollentuna hvor jeg boede, var uhyre hjælpsomme. "Hvis Du har fået tæv af rockerne, så har Du nok selv været skyld i det". Ingen hjælp her! Til alt held for mig hjalp de svenske Statsbaner mig med at arrangere flugten. SJ flyttede i hemmelighed min bolig og mit tjenestested til Kiruna i Lappland. Erstatning fra Se & Hør - nej da - det skrives på tabskontoen som "menneskelige omkostninger". "Se & Hør medvirkede til overfaldet, men slipper dog for tiltale" fordi dansk presselovgivning ikke gælder for den kulørte smudspresse".

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus.

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Mens jeg gik langs stranden havde jeg god tid til at spekulere over tilværelsen. Jeg havde besluttet mig

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede.

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede. Støtteforeningen Hjælp de ældre i Rumænien Formandens beretning 2012 Da vi sidste år vedtog, at ændre vores vedtægter, således, at vi overgav plejehjemmets drift til Torben, og valgte at starte et nyt

Læs mere

Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med

Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med Birgitte 1 For nogle år siden var jeg til en seance hos

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Kærlighed og krig. Af Elo Rasmussen

Kærlighed og krig. Af Elo Rasmussen Kærlighed og krig Af Elo Rasmussen Mette skyndte sig. Hun havde 16 kilometer fra skolen til Vinderup, hvor hun boede sammen med sine tre børn i et parcelhus fra 1970erne. Hun var heldig, at svigermoderen

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

TRANSSKRIBERING AF INTERVIEW MED MARTIN BENNER (MB) INTERVIEWER: FREDRIK OHLANDER (FO), freelancejournalist

TRANSSKRIBERING AF INTERVIEW MED MARTIN BENNER (MB) INTERVIEWER: FREDRIK OHLANDER (FO), freelancejournalist TRANSSKRIBERING AF INTERVIEW MED MARTIN BENNER (MB) INTERVIEWER: FREDRIK OHLANDER (FO), freelancejournalist Mødested: Værelse 714 på Grand Hôtel, Stockholm MB: Den her historie, den jeg skal til at fortælle.

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

I det følgende kan du læse en række korte fortællinger om fleksibilitet. De er alle fiktive, men inspireret af de historier, der blev fortalt af

I det følgende kan du læse en række korte fortællinger om fleksibilitet. De er alle fiktive, men inspireret af de historier, der blev fortalt af LIVSFASEPOLITIK Vi ønsker, at Hedensted skal være en kommune, som det er godt og trygt at bo i og vi ønsker, at den kommunale arbejdsplads skal vise vejen. Medarbejderne i Hedensted Kommune skal gå på

Læs mere

Navn: Janni Alder: 34 år By: København Børn: To piger på seks og 11 år Job: Konsulent Beskrivelse: Har boet sammen med Bo i ti år og har været

Navn: Janni Alder: 34 år By: København Børn: To piger på seks og 11 år Job: Konsulent Beskrivelse: Har boet sammen med Bo i ti år og har været Navn: Janni Alder: 34 år By: København Børn: To piger på seks og 11 år Job: Konsulent Beskrivelse: Har boet sammen med Bo i ti år og har været kæreste med Mette i to år. 1 Jeg kendte ikke noget til lesbiske,

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Bilag 5 Transskribering af informantinterview

Bilag 5 Transskribering af informantinterview Bilag 5 Transskribering af informantinterview Tilstede: Birgit (informant), Alexander (interviewer), Stine (observatør) TID DELTAGER UDTALELSE 00:00 Men det er helt okay at vi optager? Ja ja Hvordan med

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere

Dagbogsblade fra 8. a+b på Kirstinedalsskolen

Dagbogsblade fra 8. a+b på Kirstinedalsskolen Dagbogsblade fra 8. a+b på Kirstinedalsskolen Kære dagbog 25. januar 2011 Klokken var ti minutter i syv, da min mor vækkede mig. Jeg vågnede op med et stærkt nys. Kunne mærke, at jeg var syg, havde ondt

Læs mere

Logbog Malta. Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14

Logbog Malta. Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14 Logbog Malta Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14 Vi ankom søndag aften til Malta lufthavn, hvor vi blev hentet af en stor bil, og blev kørt over til hvor vi bor. Køreturen tog kun 15 min fra lufthavnen,

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Bamse Polle i 3. klasse

Bamse Polle i 3. klasse 102 Bamse Polle i 3. klasse I elevhæftet er der historier, tegninger til historierne samt små opgaver til hver historie. Der er her i lærervejledningen forslag til et forældrebrev, (se s. 18) så man på

Læs mere

Seksuel mishandling. Incest og voldtægt. 9. klasses projektopgave af Celine, Emma og Katrine. Uge 4 d. 23/01-09

Seksuel mishandling. Incest og voldtægt. 9. klasses projektopgave af Celine, Emma og Katrine. Uge 4 d. 23/01-09 Seksuel mishandling Incest og voldtægt 9. klasses projektopgave af Celine, Emma og Katrine Uge 4 d. 23/01-09 1 Indholdsfortegnelse Problemformulering.. side 3 Produkt side 4 Incest & Voldtægt.. side 5-10

Læs mere

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler Opgave 1 Formål: Førlæsningsopgave for at aktivere baggrundsviden om temaet 30 minutter Organisering: Smågruppearbejde Instruktion: Sæt jer sammen i smågrupper og snak om, hvilke former for flugt I kan

Læs mere

Det kommer også dig ved

Det kommer også dig ved Else Berenth Det kommer også dig ved mellemgaard Det kommer også dig ved 2012 Else Berenth og Forlaget mellemgaard Sat med Book Antikva Redaktør: Jens Eichler Lorenzen Grafisk produktion: KWG Design, Odense

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Hvad blev der af ham?

Hvad blev der af ham? Hvad blev der af ham? Hvorfor kun gå én vej? En mand skal i dag både være den bløde familie far og den lidenskabelige elsker. Han skal turde sige til og fra efter sine egne behov og følelser. Med andre

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

NØGLE HUS SPEJL. Historie af Michael Noer og Anders Frithiof August. Manuskript af Anders Frithiof August. 8. Gennemskrivning, revideret. 10.2.2014.

NØGLE HUS SPEJL. Historie af Michael Noer og Anders Frithiof August. Manuskript af Anders Frithiof August. 8. Gennemskrivning, revideret. 10.2.2014. NØGLE HUS SPEJL Historie af Michael Noer og Anders Frithiof August. Manuskript af Anders Frithiof August. 8. Gennemskrivning, revideret. 10.2.2014. Producere: Rene Ezra / Thomas Radoor Nordisk Film Mosedalsvej

Læs mere