Fig. 1. Nyborg Statsfængsel set fra sydvest. Foto Sylvest Jensen I KB. Nyborg State Prison, seen from the south west.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fig. 1. Nyborg Statsfængsel set fra sydvest. Foto Sylvest Jensen I KB. Nyborg State Prison, seen from the south west."

Transkript

1 1237 Fig. 1. Nyborg Statsfængsel set fra sydvest. Foto Sylvest Jensen I KB. Nyborg State Prison, seen from the south west. Kirkerne i Nyborg Statsfængsel Steensgårds Kirke Historisk indledning. Nyborg Statsfængsel er opført (indviet 12. juli 1913) efter tegninger af arkitekt V. Nyebølle. 1 Fængslet blev placeret i den vestlige udkant af byen på en ca. 38½ tdr. land stor grund, den tidligere Carlsmindegårds grund, som kommunen forinden havde erhvervet (fig. 1 og 3). Ved fængslets opførelse indrettedes et kirkerum i begge dets fløje, nordfløjens til kvinder ( kirke 1) og sydfløjens til mænd ( kirke 2). Der kom imidlertid ikke kvindelige fanger som planlagt, så begge kirkerum blev udelukkende benyttet af de mandlige fanger. Kirkerummet i nordfløjen blev ret hurtigt nedlagt og anvendt til andre formål (jf. ndf.). Efter at en ny kirkebygning (( )kirke 3) var opført i 1923 ved arkitekt K. Varming, blev også kirkerummet i sydfløjen nedlagt. Danmarks Kirker, Svendborg 78

2 1238 Nyborg Samtlige fanger var forpligtet til at deltage i gudstjenesten hver søndag, medmindre de kunne do kumentere, at de tilhørte andre trossamfund be - stemtes, at fangerne kunne fritages for gudstjenesten efter forudgående anmodning herom. Først ved den nye borgerlige straffelovs ikrafttræden 1933 blev fangernes deltagelse i gudstjenesten frivillig. 2 Såvel de to første kirkerum som den 1923 byggede fængselskirke var amfiteatralsk indrettet med fan gerne siddende i lukkede skabsstole, så de ikke kunne have kontakt med hinanden under de kirkelige handlinger. 3 En overgang, muligvis fra Anden Verdenskrig, var der tillige i ( )kirke 3 indrettet et katolsk kapel, som antages nedlagt sammen med denne i Da tilslutningen til de kirkelige handlinger i en årrække havde været aftagende, indrettede man i stedet et nyt mindre kirkerum med ca. 50 pladser i et tidligere skrædderdepot tæt ved ringmuren (( )kirke 4). Da placeringen var uheldig, indrettedes efter en periode på ca. to år uden fungerende kirke 2004 i midterfløjen et nyt kirkerum, som fortsat er i brug (jf. s. 1239). Et muslimsk bederum indrettedes 2004 med midler fra Saudiarabien. 4 Kirkerne i Nyborg Statsfængsel, der fra begyndelsen blev betegnet Nyborg straffeanstalts kirker eller fængselskirker, med angivelse af deres beliggenhed i henholdsvis nordfløj og sydfløj, er siden 1970 erne be nævnt med den neutrale betegnelse Steensgårds Kirke. 5 De skriftlige oplysninger om kirkerne er meget sparsomme. Beskrivelserne baseres derfor hovedsagelig på ældre tegnings- og billedmateriale. Fig. 2. Oversigtsplan af fængselsområdet. 1. Kirke 1, oprindelig kirke i nordfløjen. 2. Kirke 2, oprindelig kirke i sydfløjen. 3. ( )Kirke ( )Kirke Den nuværende kirke. 1: Tegnet af Merete Rude og redigeret af Mogens Vedsø 2014 på grundlag af kort over Nyborg Kommune, udarbejdet af Geofyn. General plan of prison area. 1. Church 1, original church in the north wing. 3. Church 2, original church in the south wing. 3. ( )Church ( )Church The present church.

3 kirkerne i Nyborg statsfængsel den nuværende kirke 1239 Fig. 3. Nyborg Statsfængsel set fra vest. Foto før I KB. Nyborg State Prison, seen from the west. Fængslet bestod oprindelig af to nord-sydorienterede hovedfløje, en nord- og en sydfløj, i forlængelse af hinanden med en mellemliggende åben plads og omgivet af en rektangulær ringmur. Hele anlægget var opført af røde tegl og med røde tegltage. Herudover fandtes en lang række bygninger til køkken, hospital m.m. Allerede blev der mellem de to ældre fløje opført en massiv nord-sydorienteret midterfløj ved arkitekt K. Varming (fig. 1). I syd blev den forbundet med sydfløjens nordgavl af en lav mellembygning, mens der i nord blev skabt forbindelse til nordfløjen med en kolonnade. Den 1923 opførte ( )kirke 3 blev placeret i en selvstændig bygning vest for sydfløjen og vinkelret på denne. ( )Kirke 4 og den nuværende kirke indrettedes begge i bestående rum i henholdsvis en af udbygningerne og i midterfløjen. Den nuværende kirke BYGNING. Kirkerummet blev indviedet 22. okt af biskoppen over Fyens Stift, Kresten Drejergaard. Det er indrettet i den nedre etage i den nordre ende af fængslets midterfløj, hvor der tidligere var en gymnastiksal i fløjens fulde bredde. Denne er senere inddelt i en række rum, herunder kirken, der er placeret langs med fløjens østmur (fig. 2 og 5). Det rektangulære rum er nord-sydorienteret med en rektangulær niche til alteret i den søndre ende (fig. 4-5). Nichen er anbragt midt i en skærmvæg, der afskilrer rummets sydligste del som sakristi og teknikrum. Ved indretningen indsattes et forsænket loft, der langs ydermuren forløber skråt opad, således at vinduernes øvre del friholdes af hensyn til lysindfaldet. I den nordre ende er køkkenfaciliteter. Fængselspræsten har kontor m.m. i rummene nord for kirken. 78*

4 1240 Nyborg Fig. 4. Den nuværende kirke. Indre set mod syd. Foto Arnold Mikkelsen The present church. Interior looking south. Inventar Kirkerummet (fig. 4) er indrettet 2004 af designer Sharon Fisher, Odense. 6 Da rummet også anvendes til andre formål, kan alterpartiet skjules bag et forhæng, og det øvrige inventar er flytbart. Farveholdningen er præget af træinventarets naturlige nuancer og det grå stål, forhænget er varmt orange. Alterbordet er af egetræ. På bordet står et lille kors af stål. Knæleskamlen er af egetræ med løs hynde med lyst betræk. Altermaleriet, o. 2002, anskaffet til kirken o. 2004, uden titel, er udført af Tove Lorentzen. Olie på lærred, 133,5 103 cm. Det abstrakte motiv er Fig. 5. Den nuværende kirke. Grundplan. 1:300. Nord til højre. I Nyborg Statsfængsel. The present church. Ground plan. North right.

5 kirkerne i Nyborg statsfængsel den nuværende kirke 1241 Fig. 6. Altersæt, 1696, udført af guldsmed Ditlev Brasenhauer til Børnehusets Kirke i København (s. 1241). Foto Arnold Mikkelsen Altar set, 1696,made by goldsmith Ditlev Brasenhauer for Børnehusets Kirke in Copenhagen. malet i lyse, grønne, brune og sorte nuancer og indsat i en smal ramme af hvidmalet træ. 7 Altersølv. Altersættet (fig. 6), 1696, bestående af kalk og disk, er udført af guldsmed Ditlev Brasenhauer til Børnehusets Kirke i København og beskrevet under denne (DK KbhBy 6, 54). 8 Disk (fig. 7), o. 1900(?), 16,5 cm i tværmål, med kors i cirkelslag på fanen. Under bunden tre stempler: tv. lødighedsmærke»826«, i midten»s«i fraktur, th.»koh«. Oblatæsker. (?)1) O. 1690, udført til Børnehusets Kirke i København og beskrevet under denne (DK KbhBy 6, 55). Æsken er bortkommet i nyere tid. 2) Nyere, 5 cm høj, 9 cm i tværmål, på låget et graveret kors med trepasender. Alterstagerne er af stål med cirkulær fodplade og cylinderskaft. Alterskranken udgøres af en ramme af stål med hylde til særkalke; knæfaldet er af egetræ med løse hynder, betrukket med lyst stof. Døbefonten (fig. 8) er fra 1913, udført til den ene af de to første kirker. Af træ, der nu er hvidmalet, 83 cm høj, i skønvirkestil med cirkulær, profileret fod, slankt skaft med bladled foroven og profileret kumme, alt indfattet af fire kraftige volutbøjler, der forneden danner små fødder. Det tilhørende dåbsudstyr (jf. fig. 8) er af messing; dåbsfadet måler 42,5 cm i tværmål og har to kors i cirkelslag på fanen; dåbskanden, 27 cm høj, har rund fod og leddelt, konisk korpus hvorpå kors i cirkelslag.

6 1242 Nyborg De blev begge i deres funktionstid som kirke også anvendt som undervisnings- og foredragssal m.m., idet man da trak et forhæng for alteret. 10 I litteraturen oplyses oftest, at kirken i nordfløjen ikke blev taget i brug, fortrinsvis med begrundelsen, at der ikke kom kvindelige fanger til fængslet i Nyborg. 11 Der kan imidlertid påvises kirkelige handlinger i begge kirker fra begyndelsen (jf. ndf.). Fra 1917 ophører betegnelsen nordre og søndre fløjs kirke, hvilket må tages som udtryk for, at kirken i nordfløjen var nedlagt. 12 Kirke 1. Første gang, nordre fløjs kirke optræder i optegnelsen over»nadvergæster i Nyborg Fig. 7. Disk, o. 1900? (s. 1241). Foto Arnold Mikkelsen Paten, c. 1900?. Prædikestolen er en perforeret skærm af stål med en bordplade af træ med sort finerdække. På hjul. Rummet er i øvrigt møbleret med løse stole, ca. 50 stk., tegnet af Nanna Ditzel for Fredericia Furniture, af valnøddetræ med stålben. Sæde og ryg har gennembrydninger i vifteform. Et *krucifiks, nyere, 88 cm højt, af træ med sortmalet kors og umalet Kristusfigur, opbevares i et rum ved kirken. Uvis oprindelse. 9 Belysningen består af uindfattede pærer i loftet og lampetter af stål på væggene. kirke 1 og 2 bygning. Kirkesale i nord- og sydfløjen. De to oprindelige kirkesale var nøje integrerede i de respektive fløje (fig. 2 og 10-11), spændte over disses fulde bredde og udgjorde hhv. nordligste og sydligste rum. Kirkerne gav sig til kende i det ydre med kraftige lisener og høje slanke fladbuede vinduer, i nordfløjen 6 og i sydfløjen 5, hvori var indsat *( )glasmalerier (jf. ndf.). Kirkerummene optog fløjenes to øverste etager og havde fladbuede trætøndehvælv. Kirkerne blev officielt indviet 9. juni 1913 af biskoppen over Fyens Stift, L. N. Balslev. Fig. 8. Døbefont, 1913, med tilhørende dåbsfad og dåbskande (s. 1241). Foto Arnold Mikkelsen Font, 1913, with related baptismal dish and jug.

7 kirkerne i Nyborg statsfængsel den nuværende kirke kirke 1 og Fig. 9. Kirke 2, indre set mod syd, mod koret. Foto før I Nyborg Statsfængsel. Church 2, interior looking south towards the chancel. Straffeanstalts Kirker«, er 7. dec Den første registrerede dåb i denne kirke var 26. april Sidste gang, betegnelsen nordre fløj blev registreret ved en kirkelig handling, var 18. okt Rummet blev 1918 inddraget til celler. Kirkerummet (fig. 10) var orienteret med alteret i nord. Korvæggen etagedeltes i to ved et pulpitur, i hvis midte prædikestolen var opsat. Begge etager havde en halvcirkulær niche i midten; den nedre, der rummede alteret, var vandret overdækket og den øvre afsluttet med en halvkuppel. Nicherne flankeredes i begge etager af døre, hvoraf de vestre førte ind til en trappe, der forbandt de to niveauer, mens de østre ledte ind til små rum for hhv. organist og præst. Også sydenden var etagedelt af et pulpitur, der strakte sig over to fag, og som i forkanten havde to trappeløb, der ledte op fra gulvplanet. Under dette pulpitur var i øst indrettet endnu et rum for præsten og i vest et bibliotek. Fra gulvplanet i nord hævede den amfiteatralske bænkeopbygning (jf. ovf.) sig op mod pulpituret i syd, der ud over orglet også rummede almindelige bænke. Kirke 2. Der blev (jf. ovf.) ført optegnelser over»nadvergæster i Nyborg Straffeanstalts Kirker«; i søndre fløj nævnt første gang 2. nov Den første dåb, der er registreret her, fandt sted 5. okt Kirkerummet (fig. 9 og 11) var orienteret med alteret i syd. Også her etagedeltes korvæggen i to ved et pulpitur, i hvis midte prædikestolen var opsat. I begge etager var en halvcirkulær niche i midten. Den nedre, der rummede alteret, var vandret overdækket. 13 Den øvre niche var afsluttet med en halvkuppel; nichen var i vægplanet

8 1244 Nyborg a b c

9 kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og d e Fig. 10a-e. Kirke 1. a. Længdesnit set mod vest. b. Plan af 2. sal, galleriplan, nord til højre. c. Plan af 1. sal, gulvplan, nord til højre. d. Tværsnit set mod nord. e. Tværsnit set mod syd. 1:300. Tegnet af V. Nyebølle I Nyborg Statsfængsel. Church 1. a. Longitudinal section looking west. b. Plan of 2nd floor, gallery plan, north right. c. Plan of 1st floor, floor plan, north right. d. Cross-section looking north. e. Cross-section looking south. indfattet i en større, vandret afdækket, niche, der flankeredes af kannelerede pilastre. 14 I sidstnævnte niche var ophængt det forhæng, der kunne trækkes for nichen, når kirkerummet anvendtes til andre formål. Væggen afsluttedes foroven af et par vandrette ornamenterede tilbagespring, der i midten blev brudt af et ringkors, som flankeredes af to volutagtige ornamenter (jf. fig. 9). Nicherne flankeredes i begge etager af døre, hvoraf de østre førte ind til en trappe, der forbandt de to niveauer, mens den vestre ledte ind til små rum for hhv. præst og organist. De øvre døre udmundede i ovennævnte indfatning af nichen. Nordenden var også etagedelt af et pulpitur, der her kun strakte sig over et fag, og som i forkanten havde to trappeløb, der ledte op fra gulvplanet. To små rum under pulpituret tjente som lager. Modsvarende bibliotek og yderligere rum til præsten under sydpulpituret i kirke 1 var disse faciliteter henlagt til et særskilt afsnit i den nærmestliggende del af fløjen. Den amfiteatralske bænkeopbygning hævede sig fra gulvplanet i syd (jf. ovf.) op mod pulpituret i nord, der ud over orglet også rummede almindelige bænke. Der var 1922 overvejelser om en ombygning af kirkerummet, idet arkitekt K. Varming den 29. maj d.å. fremlagde et overslag på ombygning af den gamle kirke i søndre fængsel til en pris af kr. 15 Disse planer blev dog skrinlagt, og man valgte i stedet året efter at opføre en helt ny, stor kirkebygning (jf. ndf.). Rummet blev delt i to etager, hvoraf den øvre i en årrække herefter anvendtes som foredragssal. 16

10 1246 Nyborg a b c

11 kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og d e Fig. 11a-e. Kirke 2. a. Længdesnit set mod vest. b. Plan af 2. sal, galleriplan, nord til højre. c. Plan af 1. sal, gulvplan, nord til højre. d. Opstalt af østfacade. e. Opstalt af sydgavl. 1:300. Tegnet af V. Nyebølle I Nyborg Statsfængsel. Church 2. a. Longitudinal section looking west. b. Plan of 2nd floor, gallery plan, north right. c. Plan of 1st floor, floor plan, north right. d. Elevation of east facade. e. Elevation of south gable. Vægmalerier. Halvkuppelhvælvet i den øvre niche i syd dekoreres af en bemaling med en Helligåndsdue i strålekrans omgivet af planteornamentik og med et vandret ornamentbånd i vederlaget (jf. fig. 9). Buen ledsages af en indskrift i majuskler:»søger Herren medens Han findes. Kalder paa Ham medens Han er nær«(es. 55,6). Omkring den nedre niche et ornamenteret bånd med firpas. *( )Glasmalerier. En række glasmalede ornamenter er indsat i en udestue ved den tidligere inspektørbolig øst for fængslets hovedindgang (fig. 12). De stammer fra vinduerne i en af de oprindelige kirker. Motivet er ligearmede kors omgivet af ornamentik, farverne er hovedsagelig gul og grøn med detaljer i brunt, blåt og lilla. Ruderne er endnu indfattet i sprossede støbejernsrammer, der har udgjort den øverste del af kirkevinduerne.

12 1248 Nyborg Fig. 12. *( )Glasmaleri, o. 1912, fra kirke 1 eller 2 (s. 1247). Foto Arnold Mikkelsen *( )Stained glass, c. 1912, from Church 1 or 2. Inventar Kirkerne i nord- og sydfløjen synes at have været stort set ens udstyret; således er der bevaret to ens Kristusfigurer og to ens døbefonte med tilhørende dåbsudstyr. Altertavlerne fremstod med lys farve, mens det øvrige træinventar var malet med mørkere farve, antagelig en egetræsmaling. Inventaret er dels genanvendt i de senere kirker, dels skænket til andre fængselskirker, bl.a. til Bakkebo Kirke i Statsfængslet Midtjylland (Nr. Snede) ved dennes indvielse Beskrivelserne hviler i høj grad på ældre fotografier af sydkirkens indre (jf. fig. 9). Hvor ikke andet er anført, anses inventaret for jævngammelt med kirkerne, o To *( )altertavler (fig. 13), tegnet af V. Nyebølle, udført af Emil Hansen, i jugendstil. Hver tavle udgjordes af en stor, kantet kartouche med ud- skåret drueløv og blomster som baggrund for et krucifiks og havde en bred predella, der var sammenbygget med de kompakte */ alterstager. På predellaen var indskrift med fordybede versaler i form af et skriftsted (1 Joh. 1,7). Krucifiksernes endnu bevarede *Kristusfigurer er fuldplastiske, vandret udspændte med knæ og fødder tæt samlet; fødderne står på en fodstøtte. Hovedet, med riflet glorie og spinkel tornekrone, er let sænket, og det korte lændeklæde sidder stramt med en hængesnip midtfor. Såvel baggrundene som krucifikserne fremstod oprindelig med lys farve. Altertavlerne var placeret på alterbordene i kirkernes nedre alternicher. Ved indretningen af ( )kirke 3 i 1923 blev den ene tavle genanvendt dér (s.d.). Kristusfiguren fra den anden altertavle blev 1951 sammen med de til tavlen hørende alterstager skænket til Bakkebo Kirke (Statsfængslet Midtjylland, Nr. Snede). 17 Den udskårne baggrund er formentlig kasseret. *Altersæt. 1) 1696, anvendes i den nuværende kirke (s.d.). 2) Sættet, bestående af kalk og disk, skænkedes 1951 til Bakkebo Kirke (Statsfængslet Midtjylland, Nr. Snede). 18 (?)Oblatæske, o. 1690, har været anvendt i den nuværende kirke (s.d.). *Sygesæt, 1696, udført til Børnehusets Kirke og beskrevet under denne (DK KbhBy 6, 55). Sættet, der også anvendtes i ( )kirke 3-4, skænkedes til Søbækskirken i Statsfængslet i Jyderup ved dennes indvielse *Alterkande, 1800-tallets anden halvdel, af tin, 34 cm høj, med cirkulær fod, glat korpus med profillinjer foroven og leddelt hank hvorpå et stempel»h.c. Høy Kiøbenhavn«. 20 Som lågknop en roset. Opbevares i fængselspræstens kontor. Fire *lysestager, formentlig 1800-tallets anden halvdel, af messing, 22 cm høje, i rokokostil med firesidet fod med rocailler, tilsvarende skaft og kraver i form af fligede blade. Stagerne har formentlig været anvendt i de ældste kirker. De opbevares nu i magasin. *Døbefonte. Den ene anvendes i den nuværende kirke (s.d.), den anden blev 1951 skænket til Bakkebo Kirke (Statsfængslet Midtjylland, Nr. Snede). 21

13 kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og *Dåbsfade og -kander. Det ene sæt anvendes i den nuværende kirke (s.d.), det andet opbevares i magasin. Prædikestole. Sydkirkens prædikestol havde form af en halvcirkulær karnap, der sprang frem midt i sydpulpituret (jf. fig. 9). Kurven var smykket med lodrette profiler samt et bredere, vandret bånd, hvori en ranke med fligede blade, og afsluttedes foroven af en håndliste, hvorpå var monteret en læsepult. Under håndlisten var et skriftsted med versaler (Joh. 3,18). Kurven var mørkmalet, de dekorative elementer og indskriften fremhævet med lys farve eller forgyldning. Nordkirkens prædikestol har formentlig haft tilsvarende udformning. Stolestaderne (jf. fig. 9) havde form af såkaldte skabsstole eller lukkede båse, hvor høje paneler holdt fangerne adskilt fra hinanden. 22 Stolene var anbragt trappevis opefter som i et amfiteater, sådan som det kendes fra andre fængselskirker. 23 I nordfløjens kirke var der seks stolerækker med plads til i alt 60 personer, i sydfløjens kirke 10 stolerækker med plads til i alt 100 personer (jf. fig. 10a-b og 11a-b). 24 En præstestol med svejfet rygstykke med to lodrette tremmer var opstillet på sydpulpituret i sydkirken. Formentlig fandtes en tilsvarende stol i nordkirken. I begge kirker var såvel nord- som sydvæggen etagedelt ved pulpiturer (jf. s. 1243), antagelig alle med brystningspanel med skiftevis brede og smalle tremmer under en profileret håndliste (jf. fig. 9). Pulpiturerne bag stolestaderne rummede orglerne og var i øvrigt møbleret med almindelige bænke beregnet til fanger, der bar privat fangetøj, og funktionærer. 24 Orgler. 1) Nordkirkens orgel, oprindelig med seks stemmer og én transmission, var bygget 1913 af I. Starup, København. 25 Det var placeret på sydpulpituret. Instrumentet overførtes senere til Kvindefængslets Kirke på Christianshavn (DK KbhBy 6, 65). 2) Sydkirkens orgel var ligeledes bygget 1913 af I. Starup. 25 Den oprindelige disposition var antagelig identisk med søsterinstru- Fig. 13. Altertavle, 1913, tegnet af arkitekt V. Nyebølle (s. 1248). I KB. Altarpiece, 1913.

14 1250 Nyborg Fig. 14. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen ( )Church 3 seen from the south east. mentets i nordfløjens kirke (seks stemmer og én transmission, ét manual og pedal): Manual: Bordun 16', Principal 8', Gedakt 8', Flute harmonique 8', Gamba 8', Fløjte 4'. Pedal: Subbas 16' (transmission). Kopler M 4'-M, M-P. Pneumatisk aktion. Instrumentet blev udvidet 1923 af I. Starup & Søn i forbindelse med overflytning til den nye fængselskirke. 26 Disposition efter udvidelsen (11 stemmer, ét manual og pedal): Manual: Bordun 16', Principal 8', Gedakt 8', Traversflöte 8', Viola di Gamba 8', Aeoline 8', Fløite 4', Qvint 2 2 / 3 ', Trompet harmonique 8'. Pedal: Subbas 16', Violoncel 8'. Svelle for hele orglet. Kopler: M 4'- M, M-P. 3 kollektiver (p, mf og ff). Pneumatisk aktion, keglevindlade. Den oprindelige facade var antagelig tegnet af kirkens arkitekt. 27 Orglet var placeret på nordpulpituret blev det overført til ( )kirke 3 (jf. ndf.). To salmenummertavler med trekantet gavlstykke foroven, båret af spinkle pilastre med volutkapitæler på høje postamenter, var ophængt over sydpulpituret i sydkirken. 28 Når rummet anvendtes til andre funktioner (jf. ovf.) kunne tavlerne dækkes af skjolde med rigsvåbenet (jf. fig. 9). 29 Til tavlerne hørte sortmalede *metalcifre til ophæng (opbevares i magasin). Tilsvarende tavler har formentlig hængt i nordkirken. Belysning. Et antal lamper i jugendstil, hver med fem lyskilder, var ophængt i sydkirken; formentlig fandtes tilsvarende lamper i nordkirken. Fig. 15. ( )Kirke 3. Længdesnit set mod nord, tværsnit set mod vest samt galleri- og gulvplan. 1:300. Tegnet af K. Varming I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3. Longitudinal section looking north, cross-section looking west, and gallery and floor plan.

15 kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og 2 ( )kirke

16 1252 Nyborg Fig. 16. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto formentlig kort efter I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3 seen from the south east, probably shortly after ( )Kirke 3 bygning. En ny fritliggende kirkebygning (fig. 2 og 14-16), tegnet af arkitekt K. Varming, blev taget i brug Kirken blev indviet 2. dec. d.å. af biskoppen over Fyens Stift, A. J. Rud. 30 Den ligger inden for muren, vest for sydfløjens sydende og vinkelret på denne. Bygningen er øst-vestvendt med tresidet kor i vest. Den er opført af røde, håndstrøgne sten over en sokkel af kløvet granit, under østgavlen dog kvadre. Det afvalmede tag er tækket med røde vingetegl og bar tidligere en zinkklædt tagrytter, hvori kirkens klokke hang. På langsiderne er bygningens fagdeling markeret af støttepiller, der afsluttes ca. 1 m under gesimsen. Døre og vinduer. Hovedadgangen midt i østgavlen er en vandret overdækket portal med karmsten. Umiddelbart over denne var indsat et rekt- angulært stenrelief med Kristusmonogram flankeret af alfa og omega, alt indfattet i et cirkelslag. Desuden var der to døre i korpolygonen. Kirkens vinduer er relativt slanke og rundbuede med halvandenstensstik og med karme og sprossede rammer af træ. Der er seks store i hver langmur og tre lavere i hhv. korpolygonen og østgavlen. Under vinduerne i hver langside var i vestligste og næstøstligste fag et cirkelvindue, førstnævnte nu tilmuret; i de mellemliggende tre fag på tilsvarende vis cirkelblændinger med mønstermuret bund. I øst er adgangen flankeret af to lignende vinduer. Indre. Den polygonale afslutning af kirken mod vest afspejles ikke i det indre, hvor korvæggen havde en opbygning svarende til de ældre kirker 1 og 2 (s.d.). Den var etagedelt med et pulpitur, der tillige forløb langs de to vestligste fag af langsiderne (fig. 17). Forneden var alterets placering blot markeret ved to par pilastre, mens der foroven

17 kirkerne i Nyborg statsfængsel ( )kirke Fig. 17. ( )Kirke 3. Indre set mod vest. Foto o I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3. Interior looking west, c var en fladrundbuet alterniche med ret bagvæg og påmalet kassetteret loft. Foroven i bagvæggen var der ud mod det bagvedliggende rum en cirkulær lysåbning, hvori var indsat en *glasmosaik (jf. ndf.) i en træramme. Forneden syd for alteret ledte en dør ind til en trappe, der gav adgang til pulpituret. Fra pulpituret var døre på begge sider af alternichen, der gav adgang til hhv. trappen mod syd og præstens værelse mod nord. Fra sidstnævnte var desuden direkte adgang til trappen via en smal gang bag alternichen. Over de nævnte døre var halvcirkulære lynetter, der tjente til udsugning af luft til kirkens kalorifer, der var placeret i et rum forneden i korpolygonen. Her var desuden et kulrum med adgang udefra. Kirkerummet var etagedelt med glatte undervægge, mens fagdelingen på overvæggene var markeret med lisener. Rummet overdækkedes af et kraftigt markeret kassetteloft, der fulgte fagdelingen. Fra gulvplanet i vest hævede den amfiteatralske bænkeopbygning (jf. ovf.) sig op mod pulpituret i øst, der ud over orglet også rummede almindelige bænke (fig. 19). Inden for hovedindgangen i østgavlen lå et forrum, hvorfra trapper gav adgang til pulpituret og bagkanten af kirkerummets amfiteatralsk opbyggede gulv. Desuden var herfra adgang til rummet under det skrånende gulv, hvor der bagest var indrettet rum til hhv. organist og kantor i nord og venterum i syd. Senere ændringer. Relativt kort tid efter opførelsen demokratiseredes kirkerummet ved fjernelse af de lukkede bænkerader. Samtidig fjernedes pulpituret i vestenden, og den øvre alterniche blændedes i vægplanet, men med bevarelse af pilastre og bueslag (fig. 20). De to vestligste cirkelvinduer tilmuredes med mønstermuring svarende til cirkelblændingerne øst herfor. Danmarks Kirker, Svendborg 79

18 1254 Nyborg Fig. 18. ( )Kirke 3. Koret set mod nordvest. Foto o I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3. Chancel looking north west, c Katolsk kapel. I det nordligste af rummene under det skrå gulv (jf. ovf.) indrettedes muligvis under Anden Verdenskrig et katolsk kapel (fig. 22). Formentlig nedlagt samtidig med kirken. 31 Efter at kirken i 1972 var taget ud af brug (jf. ovf.), stod den i en periode ubenyttet, indtil den i begyndelsen af 1980 erne blev indrettet som gymnastiksal. Vægmalerier (jf. fig ). Under pulpituret var altervæggen kantet med sort; langs de lodrette sider var ornamentbånd med stiliserede liljer. Den øvre alterniches bagvæg prydedes af to skriftsteder (1 Joh. 1,7 og Ap.g. 2,21) (jf. fig. 17). *Glasmaleri. I cirkelvinduet i bunden af den øvre alterniche indsattes ved opførelsen en glasmosaik i form af en rød blomst med fem lysere og mørkere grønne kronblade omgivet af blå farve (fig. 24). Fjernet ved en af ovennævnte ombygninger og opmagasineret i magasin. inventar Kirken indrettedes i første omgang med lukkede skabsstole, ligesom prædikenen skete fra et fremspring i pulpituret over alteret, svarende til indretningen af de to første kirker, hvorfra dele af inventaret blev genanvendt. Da kirken nyindrettedes (jf. ovf.), blev pulpituret brudt ned, prædikestolen placeret på gulvet og skabsstolene erstattet af åbne bænke, dog fortsat anbragt trappevist stigende. Farveholdningen var hvid med forgyldte detaljer. Beskrivelsen hviler i høj grad på ældre fotografier (fig og 22). Alterborde, antagelig overført fra kirke 1-2, hhv. opstillet under vestpulpituret og i alternichen på samme pulpitur (jf. fig. 15). Førstnævnte var dækket med et mørkt alterklæde med et kors på forsiden samt en hvid alterdug med kniplinger (jf. fig. 18); sidstnævnte havde antagelig tilsvarende dække. */ Alterprydelser. 1) Som prydelse på alterbordet under pulpituret anvendtes den ene alter-

19 kirkerne i Nyborg statsfængsel ( )kirke Fig. 19. ( )Kirke 3. Indre set mod øst. Foto o I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3. Interior looking east, c tavle fra kirke 1-2, dog uden Kristusfiguren (jf. fig ). Tavlen blev mørkmalet på nær korset og indskriften, der fremhævedes med lys farve (forgyldning?). Den blev formentlig kasseret ved nyindretningen af rummet. *2) Som udsmykning på alterbordet i alternichen på pulpituret anvendtes Kristusfiguren fra alterprydelse nr.1, fastgjort til et sekundært kors (jf. fig. 17). Figuren blev forgyldt, korset sortmalet. Ved nyindretningen blev krucifikset flyttet til vestvæggen nord for alternichen (jf. fig. 20); 1972 blev det overført til ( )kirke 4 (s.d.). 3) (Jf. fig. 20). Ved nyindretningen af kirkerummet opsattes et stort alterkors. Altersølvet blev genanvendt fra kirke 1-2. *Alterstager (jf. fig. 22), beklædt med sølvblik. Stagerne har ottekantet fodplade med standkant, klokkeformet, profileret fod, glat skaft med balusterled forneden og to ringe foroven samt flad lyseskål. Stagerne anvendtes ligeledes i det katolske kapel (jf. ndf.) samt i ( )kirke 4. Opbevares i præstens kontor. Syvstage (jf. fig. 18), o. 1923, af messing; en såkaldt Titusstage. Ligeledes anvendt i det katolske kapel (jf. ndf.) samt i ( )kirke 4. Alterskranken (jf. fig. 18), o. 1923, der hegnede alteret på tre sider, bestod af udsavede balustre med cirkulære gennembrydninger hvorimellem kryds under en profileret overligger. Ved hjørnerne var retkantede mæglere. Skranken var hvidmalet, knæfaldet betrukket med mørkt stof. *Døbefonten med *dåbsudstyr blev genanvendt fra kirke 1-2 (jf. fig. 18). Prædikestole. 1) Den første prædikestol markerede sig blot som et lille, retkantet fremspring i vestpulpituret (jf. fig ). 2) (Jf. fig. 20), en ganske enkel kurv i seks fag, prydet med et kors og med en læsepult foroven, opsat ved nyindret- 79*

20 1256 Nyborg Fig. 20. ( )Kirke 3. Indre set mod vest. Foto efter ombygningen. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3. Interior looking west after rebuilding. ningen af kirkerummet. Hvidmalet med antagelig forgyldte detaljer. Stolen stod på gulvet i kirkens nordvesthjørne. Stolestader. 1) (Jf. fig. 15, 17 og 19), Skabsstole, opstillet trappevis i seks blokke af hver 15 2 pladser, i alt 180 pladser; de enkelte pladser var adskilt af høje paneler. Stolene havde endegavle med retkantet afslutning samt fyldingsdøre og afsluttedes forrest og bagest af fyldingspaneler. Hvidmalede og nummererede. *2) Ved nyindretningen udskiftedes skabsstolene med åbne, hvidmalede bænke med fyldingsryg (jf. fig. 20). Ca. 25 bænke opbevares i magasin. Bænke, o. 1923, med fyldingsryg, hvidmalede, placeret bagest i rummet foran østpulpituret samt på dette (jf. fig. 19). Præstestole (jf. fig. 18), o To armstole, hvidmalede med mørkt betræk på ryg og sæde, opstillet på hver side af alteret. Fig. 21. *Alterbordsforside, 1940 erne?, fra det katolske kapel i ( )kirke nr. 3 (s. 1257). Foto Arnold Mikkelsen Communion table frontal, 1940s?, from the Catholic chapel in ( )church no. 3.

21 kirkerne i Nyborg statsfængsel ( )kirke Pulpiturer. 1) Vestpulpituret havde brystning af spinkle balustre, prydet med guirlander (jf. fig. 18). 2) Brystningen på orgelpulpituret i øst var genanvendt fra pulpiturerne i kirke 1-2; hvidmalet (jf. fig. 19). Orglet var genanvendt fra kirke 2 med ny facade, udført 1923 formodentlig efter tegning af K. Varming. Facaden, i nyklassicistisk stil (jf. fig. 19), var hvidmalet med gyldne detaljer og havde attrappiber af sølvbronzeret træ. Orglet var placeret på østpulpituret med spillebord i orgelhusets søndre gavl. 32 Salmenummertavler. 1-2) (Jf. fig. 17 og 20), o. 1923, i portalindramning med spinkle pilastre langs siderne og trekantgavl. Tavlerne, der var hvidmalede med sortmalede cifre til ophæng, hang på hver side af alternichen. Ved nyindretningen af rummet blev den ene tavle taget ud af sin indramning og flyttet til nordvæggen. *Kirkeskib (jf. fig ), 1921,»Haabet«, udført af en indsat. Tremastet fuldrigger. 33 Skrogets nederste del er umalet, derover sortmalet med Fig. 23. *Klokke, 1921, støbt af B. Løw & Søn (s. 1257). Foto Arnold Mikkelsen Bell, 1921, founded by B. Løw & Søn. Fig. 22. ( )Kirke 3, katolsk kapel. Indre set mod nord. Udat. foto. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3, Catholic chapel. Interior looking north, undated. hvid stribe. I agterenden med forgyldte versaler»haabet 1921«. Opbevares i magasin. *Klokke (fig. 23), 1921, støbt af B. Løw & Søn, 50,3 cm i tværmål. 34 På legemet en krone og derunder indskriften»ns 1921«. Klokken hang oprindelig i en tagrytter (s. 1252). 35 Efter 1972 hang den i en klokkestabel ved ( )kirke 4 (jf. s. 1258); siden ophængt i kolonnaden mellem nord- og mellembygningen. Katolsk kapel (jf. fig. 22). *( )Alterbordet var en rektangulær kasse af fyldingspaneler, hvoraf forsiden er bevaret. Panelet (fig. 21) måler cm og har tre arkadefyldinger, hvoraf den midterste har reliefudsmykning i form af et kors med trepasender. Rammeværket er rødmalet, arkadefelterne mørkeblå, korset forgyldt. I det venstre arkadefelt ses et Jesumonogram»IHS«, i det højre et Mariamonogram»Mari(a)«, begge malet med guld. Panelet opbevares i magasin.

22 1258 Nyborg Fig. 24. *( )Glasmaleri, o. 1923, fra ( )kirke 3 (s. 1254). Foto Arnold Mikkelsen *( )Stained glass, c. 1923, from ( )Church 3. Alterprydelsen var et lille krucifiks. Altersølv, alterstager, syvstage og døbefont med dåbsudstyr genanvendtes fra de ældre kirker (s.d.) eller benyttedes i fællesskab med ( )kirke 3. Prædikestolen var en enkel talerstol af træ med læsepult foroven. Kapellet var endvidere møbleret med enkle, hvidmalede stole; endvidere fandtes en hvidmalet præstestol med ryg med to tværstivere og drejede forben. I loftet hang en trearmet lysekrone af støbejern. ( )Kirke 4 bygning. Kirken blev 1972 indrettet i et nedlagt skrædderdepot beliggende i nordenden af en bygning, der ligger tæt op ad den østlige ringmur Fig. 25. ( )Kirke 4. Grundplan. Nord til venstre. 1:300. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 4. Ground plan, north left. (fig. 2 og 25). Bygningen er opført i én etage i røde teglsten og med tegltag. Adgangen til kirken var gennem et forrum, der sprang frem i forhold til bygningens vestfacade. Over døren er indsat et kvadratisk relief med et malteserkors på baggrund af en strålekrans. Kirken var indrettet med alteret i nord. 36 Altervæggen fremstod i blank mur af gule sten, mens rummet i øvrigt havde pudsede og malede vægge. Bag alteret var afskilt to rum til hhv. omklædningsrum for præsten og opbevaringsrum (jf. fig. 26). Kirken, som havde ca. 50 pladser, 37 blev taget ud af brug o I kirkens funktionstid opstilledes en klokkestabel vest for bygningen, hvori kirkens klokke (jf. s. 1257) var ophængt. inventar Hovedparten af inventaret anskaffedes i forbindelse med indretningen af kirken, dog genanvendtes bl.a. altersølv og døbefont fra de ældre kirker. Det nye inventar var udført af egetræ, hvis naturlige farve dominerede rummet, suppleret af lyseblå stole (siden erstattet af egetræsstole) og altervæggens gule teglsten. Beskrivelsen hviler på fotografisk materiale. 36 Alterbordet udgjordes af en rektangulær plade, fastgjort til nordvæggen, hvorover et alterkors var ophængt. Knæleskamlen var betrukket med lyst skind. Altersølvet, alterstagerne og syvstagen genanvendtes fra de ældre kirker (s.d.), ligesom døbefonten med dåbsudstyr. Alterskranken var en enkel ramme med knæfald betrukket med lyst skind. Prædikestolen havde karakter af en talerstol båret af fire slanke stolper. Rummet var oprindelig indrettet med stole fra det katolske kapel (s.d.), der blev malet lyseblå; disse erstattedes siden af stole af egetræ med kulørte hynder. Præstestolen var en armstol med tre rygstivere, svejfede forben og lige bagben, blåmalet med lyst sæde. Et *krucifiks, der havde tjent som alter- og siden vægprydelse i ( )kirke 3, var ophængt i våbenhuset blev det overført til den nuværende kirke, hvor det kortvarigt tjente som alterprydelse. 39 Det hænger nu i fængselspræstens kontor. Belysningen udgjordes af loftspendler og lampetter med kupler af opalglas.

23 kirkerne i Nyborg statsfængsel ( )kirke 3 ( )kirke Fig. 26. ( )Kirke 4. Indre set mod nord. Scene fra spillefilmen»forbrydelser«, 2004, instrueret af Annette K. Olesen for Zentropa og med Ann Eleonora Jørgensen i rollen som fængselspræsten Anna. ( )Church 4. Interior looking north. Scene from the movie»forbrydelser«, 2004, Zentropa. 1 Ved lov af 13. maj 1911 bemyndigedes justitsministeren til at anvende kr. til opførelse af en straffeanstalt i Nyborg (se Fransen 22 med note 18). På den erhvervede grund opførtes en ringmur, der omkransede ca. 9 tdr. land, inden for hvilken to fængselsbygninger, en økonomibygning og et sygehus blev opført. Uden for murene blev der samtidig opført inspektørbolig og et par funktionærboliger. 2 Lov nr. 127 af 15. april Mogens Madsen,» Man behøver jo ikke nogen domkirke. Om fængselskirkernes arkitektur, indretning og inventar«, Fængselshistorisk Selskab 2010, 79 f. 4 Carl Lomholt,»Kirken er ikke for Guds bedste børn«, Fængselshistorisk Selskab 2010, 68; Fransen 210 f. 5 Sidste gang, en dåb er noteret med betegnelsen Fængkilder og henvisninger Tegninger. Nyborg Statsfængsel. Et blad med grundplan af den nuværende kirke, usigneret og udateret. 12 blade med planer, opstalter, længde- og tværsnit ( kirke 1 og 2) ved V. Nyebølle Et blad med længde- og tværsnit, grundplan og galleriplan (( )kirke 3) ved K. Varming Et blad med grundplan (( )kirke 4) usigneret og udateret. Litteratur. Fra straffeanstalt til statsfængsel. Statsfængslet i Nyborg , Nyborg 1988 (Fra straffeanstalt til statsfængsel). Peter Fransen, Borgen med de mange ansigter. Statsfængslet i Nyborg , Nyborg 2013 (Fransen). Film. Forbrydelser, 2004, Zentropa. Instrueret af An nette K. Olesen og produceret af Ib Tardini. Historisk indledning samt beskrivelse af kirkernes omgivelser, bygninger og glasmalerier ved Kirstin Eliasen. Inventar ved Rikke Ilsted Kristiansen med bidrag af Ole Beuchert Olesen (orgler). Oversættelse til engelsk ved James Manley. Korrektur ved Jørgen Lethan. Teknisk og grafisk tilrettelæggelse ved Mogens Vedsø. Redaktionen afsluttet maj 2015.

24 1260 Nyborg selskirken, er 8. sept Den første præst, der bruger betegnelsen»stensgaards kirke«, er Johs. E. Stidsen ved en vielse 11. maj Oplysning fra fængslets ministerialbog, meddelt i udtog af fæng selspræst Bjarne Hjort. Tidligere fængselspræst Johs. E. Stidsen har oplyst, at da han i slutningen af 1976 tiltrådte, var betegnelsen vedtaget. 6 Kristeligt Dagblad 21. okt. 2004; Fransen Jf. også Madsen (note 3) Fynsk kirkesølv Muligvis identisk med et krucifiks, skabt af en fange, omtalt i Madsen (note 3) Fra straffeanstalt til statsfængsel »Allerede inden bygningen stod færdig, havde man opgivet de oprindelige tanker om at indrette et kvindefængsel i det nordlige fængsel«; Fransen Oplysning fra fængslets ministerialbog, meddelt i udtog af fængselspræst Bjarne Hjort. 13 Der er på tegningen (fig. 11a) sekundært indføjet et halvkuppelhvælv; det vides ikke, om dette blev udført. 14 Denne udsmykning var sandsynligvis en tilføjelse i forhold det oprindelige projekt (sml. fig. 9 og 10d). 15 Fra straffeanstalt til statsfængsel Jf. Fransen 120 med fig. 17 Horsens Folkeblad 2. juni Horsens Folkeblad 2. juni 1951; Madsen (note 3), Madsen (note 3) Formentlig for Hans Christensen Høy junior, omtalt i Halkjær Kristensen, Tinmærker 54. En beslægtet kande med tilsvarende stempel findes i kirken i De gamles By i København (DK KbhBy 6, 210). 21 Horsens Folkeblad 2. juni 1951; Madsen (note 3), 85 f. 22 Jf. også fotografi gengivet i Fransen Jf. Lilli Lehmann,»Hospitals- og fængselskirker i København «, Architectura 23, 2001, 119 ff.; jf. også kirkesalen i Horsens Statsfængsel (DK Århus 6083 ff.). 24 Fransen 71 f. 25 Orgelbyggeriets værkfortegnelse, i Den Danske Orgelregistrant, omtaler en samlet leverance 1913 af to orgler til»nyborg Fængsler«. Orglernes (samlede) størrelse angives til 12 stemmer. 26 Organist- og Kantorembederne, 5. udg Jf. fotografi gengivet i Fra straffeanstalt til statsfængsel Jf. fotografi gengivet i Fransen Fransen Jf. Fransen 76 med fig. foroven. 31 Kapellet var ikke i brug, da fængselspræst Johs. E. Stidsen tiltrådte i efteråret Telefonisk oplysning fra Johs. E. Stidsen. 32 Yderligere oplysninger om fængselskirkernes orgler findes i Den Danske Orgelregistrant. 33 Thalund, Kirkeskibe Hans Nyholm, Kirkeklokker i Danmark, Odder 1996, nr. 2163A. 35 Fransen Beskrivelsen af kirkens indre hviler på privatfotos, venligst udlånt af fængselspræst Bjarne Hjort. Indretningen fremgår endvidere af filmen Forbrydelser, instrueret af Annette K. Olesen 2004 (jf. fig. 26). 37 Johs. Enggard Stidsen,»Om at være fængselspræst«, FyStbog 1980, Kristeligt Dagblad 21. okt besøgt 6. maj THE CHURCHES IN NYBORG STATE PRISON STEENSGÅRDS CHURCH Nyborg State Prison was inaugurated on 12 July 1913 and was built to drawings by the architect V. Nyebølle. The prison was placed on the western outskirts of the city (fig. 1 and 3). During the building of the prison a church interior was furnished in each of its wings, in the north wing for women ( church 1) and in the south wing for men ( church 2). A new church building ( church 3) was built in 1923 by the architect K. Varming. The first two church interiors as well as the prison church built in 1923 were furnished as amphitheatres with the prisoners seated in closed cabinet pews so they could not have contact with one another during the services. At one point a Catholic chapel was also furnished in ( )church 3, and is presumed to have been closed down together with the church in After that a new, smaller church interior was installed in the former prison tailor s store close

25 kirkerne i Nyborg statsfængsel 1261 to the ring wall (( )church 4), until a new church interior, which is still in use, was furnished in 2004 in the middle wing. Since the 1970s the churches in Nyborg State Prison have been given the neutral designation Steensgårds Church. The prison originally consisted of two northsouth-oriented main wings, a north and a south wing, along one axis with an open square in between and surroun ded by a rectangular ring wall. As early as , between the two older wings, a massive north-south-oriented middle wing was built by the architect K. Varming (fig ). In the south it was built together with the north gable of the south wing, while in the north it was connected to the north wing by a colonnade. Built in 1923, ( )church 3 was placed in a separate building west of the south wing and at right angles to it. The present church, furnished on the lower floor at the northern end of the middle wing of the prison, was consecrated on 22 October The rectangular interior is north-south-oriented with a rectangular niche for the altar at the southern end (fig. 4). At the northern end there are kitchen facilities, and in the rooms north of the church the prison chaplain has an office etc. Furnishings. The church interior was furnished in 2004 by the designer Sharon Fisher, Odense, and most of the furnishings come from that time. The altar painting is by Tove Lorentzen, c The altar plate (fig. 6) was made in 1696 by the goldsmith Ditlev Brasenhauer for Børnehusets Kirke in Copenhagen (DK KbhBy 6, 54 with fig. 31). The font (fig. 8) in turn-of-the century Arts and Crafts style, is from 1913 and was made for one of the first two churches, as was the related baptismal equipment (cf. fig. 8) Church halls in the north and south wing (churches 1 and 2). The two original church halls were carefully integrated in the respective wings (figs. 10 and 11), extended over their full widths and were the northernmost and southernmost room respectively. The churches manifested their presence externally with large pilaster strips and tall, slender, segmentally-arched windows, in which *( ) stained glass was set (cf. below). The churches were officially consecrated on 9 June Both were also used during their functional lives as churches as class rooms, lecture halls etc., at which times a curtain was drawn across the altar. Church 1. The church interior (fig. 10) was oriented with the altar in the north. The chancel wall was divided into two floors by a gallery, in the middle of which the pulpit was set up. Both floors had a semicircular niche in the middle; the lower one, which had the altar, was horizontally covered and the upper one was terminated with a half-dome. The southern end too was divided into floors by a gallery that extended over two bays, and which at the front edge had two stairways that led up from the floor level. From the floor level in the north the amphitheatrical bench arrangement (cf. above) rose up towards the gallery in the south. Church 2. The church interior (fig. 11) was oriented with the altar in the south. Here too the chancel wall was divided into two floors by a gallery, in the middle of which the pulpit was set up. On both floors there was a semicircular niche in the middle. The lower one, which housed the altar, was horizontally covered. The upper niche was terminated with a half-dome; in the wall plane the niche was set in a larger horizontally covered niche in which hung the curtain that could be drawn across the niche when the church interior was used for other purposes. The amphitheatrical bench arrangement rose from the floor level in the south (cf. above) towards a gallery in the north. The half-dome vault in the upper niche in the south was decorated with wall paintings. *( )Stained glass. A number of stained-glass ornaments are set in an outside room by the former prison governor s residence east of the main entrance to the prison (fig. 12). They come from the windows in one of the original churches.

26 1262 Nyborg Furnishings. The churches in the north and south wing seem to have been more or less identically furnished. The furnishings are partly reused in the later churches, partly donated to other prison churches, including Bakkebo Church in the Central Jutland State Prison (Nr. Snede). Two *( )altarpieces in Art Nouveau style (fig. 13) were designed by V. Nyebølle and executed by Emil Hansen. Of the pictures, the two *Christ figures are preserved; one was donated in 1951 to Bakkebo Church, the other was re-used in the ( )prison churches and now hangs in the office of the prison chaplain. The pulpits were in the form of projections from the galleries. The pews were so-called cabinet pews, rising step wise as in an amphitheatre. The organs were built by I. Starup, Copenhagen. That of the north church was transferred to the Women s Prison s Church in Christians havn (DK KbhBy 6, 65); that of the south church was re-used in ( )church 3 (cf. below). ( )Church 3. A new free-standing church building (fig ) began to be used in It lies within the walls, west of the southern end of the south wing and at right angles to it. The building is east-west-oriented with a threesided chancel in the west. The main entrance is in the middle of the east gable and is flanked by two windows. There are six large windows in each long wall and three lower ones in the chancel polygon and the east gable respectively. The polygonal termination of the church is not reflected in the interior, where the chancel wall had a structure corresponding to the older churches 1 and 2 (q.v.) and was divided into two floors by a gallery. Below, the placing of the altar was simply marked by two pairs of pilasters, while above there was a segmentally roundarched altar niche. Above in the back wall there was a circular aperture for light with a *glass mosaic (fig. 24). The church interior was divided into floors with plain lower walls, while the division into bays on the upper walls was marked by pilaster strips. The interior was covered by a strongly marked coffered ceiling. From the floor level in the west the amphithea trical bench arrangement rose up to the gallery in the east. Later changes. Relatively soon after the church was built, its interior was democratized by removing the closed rows of benches, and the gallery in the west was removed. Catholic chapel. In the northernmost of the interiors, possibly during World War II, a Catholic chapel was furnished (fig. 22). Use of the church ceased in Furnishings. The church was at first furnished with closed cabinet pews and a pulpit gallery as in churches 1-2, from which the *( )altar decoration and organ were also re-used. A *church ship, Haabet, was made by an inmate in A *bell (fig. 23), founded by B. Løw & Søn 1921, was hung in the ridge turret. It now hangs in the colonnade between the north and the middle building. When the church was re-furnished (cf. above) the gallery was demolished and the cabinet pews were replaced by open benches. The new furnishings com prise a large altar cross and a very simple pulpit, placed on the floor. From the Catholic chapel (cf. fig. 22) a *communion table frontal (fig. 21) is preserved. In 1972 ( )church 4 was furnished in a closeddown prison tailor s store close up against the eastern ring wall (fig. 2 og 4-5). Access to the church was through an anteroom that projected from the west facade of the building. The church was furnished with the altar in the north. The altar wall appeared as a plain wall of yellow brick, while the interior in general has dressed and painted walls. The church was taken out of use c Furnishings. Most of the items were procured in connection with the furnishing of the church; however, among other things the altar plate and font are from the older churches. The new furnishings comprised an altar cross and a rostrum.

til cirkelblændingerne øst herfor.

til cirkelblændingerne øst herfor. kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og 2 ( )kirke 3 1251 1252 Nyborg Fig. 16. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto formentlig kort efter 1923. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3 seen from the south east,

Læs mere

Fig. 1. Hotel Nyborg Strand med mødesalen Hermon. Foto før 1935. I NLA. Hotel Nyborg Strand with meeting hall Hermon.

Fig. 1. Hotel Nyborg Strand med mødesalen Hermon. Foto før 1935. I NLA. Hotel Nyborg Strand with meeting hall Hermon. 1321 Fig. 1. Hotel Nyborg Strand med mødesalen Hermon. Foto før 1935. I NLA. Hotel Nyborg Strand with meeting hall Hermon. Hermon kirkesal på Hotel Nyborg Strand Historisk indledning. Hotel Nyborg Strand,

Læs mere

Historien om Sundkirken

Historien om Sundkirken Historien om Sundkirken Lolland-Falsters Stift største landsogn, Toreby sogn, fik sidst i 1950-erne og først i 60-erne vokseværk i sognets østre del. Mange udenbys flyttede til området. Det førte til en

Læs mere

KIRKESAL I HORSENS STATSFÆNGSEL

KIRKESAL I HORSENS STATSFÆNGSEL Fig. 1. Statsfængslet set fra sydøst kort tid efter indvielsen 1853. Kirkesalen er beliggende øverst i tværfløjen under spiret (jfr. fig. 4). Litografi af Julius Hellesen efter tegning af Alexander Nay

Læs mere

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg 1378 rudkøbing kirke En ejendommelig, større niche sydligst i østvæggen (fig. 22) rækker dybt ind i muren, hvor den udgør et lille, hvælvet kammer, 95 cm bredt, 42 cm dybt og 110 cm højt; den fladbuede

Læs mere

FARRE KIRKE NØRVANG HERRED

FARRE KIRKE NØRVANG HERRED 2475 Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the south. FARRE KIRKE NØRVANG HERRED Kirken i Farre syd for Give er opført efter tegninger af arkitekt Bertel Jensen,

Læs mere

Fig. 3. Grundplan. Projektforslag 2004. 1:300. Ground plan.

Fig. 3. Grundplan. Projektforslag 2004. 1:300. Ground plan. 1767 Fig. 1. Kirken, opført 2008, set fra øst med sognegården fra 1990 th. i forgrunden. Den lave hvide bygning udgør våbenhuset. Foto EN 2012. Løsning New Church, built in 2008, seen from the east with

Læs mere

LANGELUND KIRKE NØRVANG HERRED

LANGELUND KIRKE NØRVANG HERRED 2411 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the south east. LANGELUND KIRKE NØRVANG HERRED Kirken, der er tegnet af arkitekt Andreas Thomsen Hagerup, Kolding, er

Læs mere

VONGE KIRKE ØSTER NYKIRKE SOGN

VONGE KIRKE ØSTER NYKIRKE SOGN VONGE KIRKE 2383 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Ebbe Nyborg 2015. The church seen from the south east. VONGE KIRKE ØSTER NYKIRKE SOGN Filialkirken i Vonge i den sydøstlige del af Øster Nykirke Sogn

Læs mere

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en 1453 Fig. 1. Klejs Kirke set fra syd. Foto AM 2011. The church seen from the south. Klejs Kirke bjerre herred Oversigt. Den lille kirke, der er indviet 31. januar 1909 som filialkirke, er opført efter

Læs mere

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east.

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. 3221 Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. mod gavlen. Den fornødne reparation var, sammen med en række andre, så bekostelig, at kirken fik

Læs mere

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydvest. HW fot. 1998. - Südwestansicht der Kirche. BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Kirken, der er bygget som aflastning for den middelalderlige sognekirke, er indviet 1. søndag i advent

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 14, 2001 ROAGER KIRKE, TØNDER AMT Nationalmuseet og Den Antikvariske Samling i Ribe. Undersøgt af Orla Hylleberg Eriksen. NNU j.nr. A5712 Foto: P. Kristiansen,

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE Ny farvesætning NIELS-HOLGER LARSEN OKTOBER 2014 Indledning I 2012 blev der udarbejdet et forslag til en indvendig vedligeholdelse, der skulle omfatte afrensning af

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Foto Arnold Mikkelsen 2014. Church seen from the north east.

Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Foto Arnold Mikkelsen 2014. Church seen from the north east. 1263 Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Foto Arnold Mikkelsen 2014. Church seen from the north east. Stella maris Kirke nyborg romersk-katolsk Historisk indledning. Den katolske menighed i Nyborg er grundlagt

Læs mere

SIMON PETERS KIRKE. Fig. 1. Kirkeanlægget set fra sydøst. Foto NJP 2008. The church complex viewed from the south east.

SIMON PETERS KIRKE. Fig. 1. Kirkeanlægget set fra sydøst. Foto NJP 2008. The church complex viewed from the south east. 865 Fig. 1. Kirkeanlægget set fra sydøst. Foto NJP 2008. The church complex viewed from the south east. SIMON PETERS KIRKE Oversigt. Kirken ved Islandsvej i byens nordvestlige kvarter er opført efter tegninger

Læs mere

BRÆNDKJÆRKIRKEN. Fig. 1. Kirken set fra nordvest. Foto AM 2008. The church viewed from the north west.

BRÆNDKJÆRKIRKEN. Fig. 1. Kirken set fra nordvest. Foto AM 2008. The church viewed from the north west. 857 Fig. 1. Kirken set fra nordvest. Foto AM 2008. The church viewed from the north west. BRÆNDKJÆRKIRKEN Oversigt. Kirken ved Agtrupvej i den sydøstlige del af Kolding er nært knyttet til den store omgivende

Læs mere

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west.

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west. 4590 BJERGE HERRED Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen 2017. Tower seen from the west. 4592 BJERGE HERRED Fig. 18. Tårnets søndre glamhul, inderside (s. 4592). Foto Arnold Mikkelsen

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east.

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east. 2562 HJERM HERRED Fig. 8-9. 8. Prospekt set fra nordøst. Tegnet af V. Koch 1891. 9. Plan. 1:300. Målt og tegnet af V. Koch 1891. 8. View from the north east. 9. Plan. BUR KIRKE 2563 Fig. 10-11. Snit og

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

2412 Middelfart. Fig. 2. Kirkesalens indre, 1944 (s. 2411). Foto Liisberg 1944, Middelfart Museum. Interior of the chapel, 1944.

2412 Middelfart. Fig. 2. Kirkesalens indre, 1944 (s. 2411). Foto Liisberg 1944, Middelfart Museum. Interior of the chapel, 1944. 2410 Middelfart Fig. 1a-b. Vilhelm Petersens indledende forslag til en kirke ved Statshospitalet (s. 2411). Snit og plan (uden mål). Foto Arnold Mikkelsen 2010. Vilhelm Petersen s initial proposal for

Læs mere

(1991) og Malte Vedel Kobborgs»Mod«. Fig. 1. Kirken set fra sydvest. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2013. The church seen from the south west.

(1991) og Malte Vedel Kobborgs»Mod«. Fig. 1. Kirken set fra sydvest. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2013. The church seen from the south west. 2905 Fig. 1. Kirken set fra sydvest. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2013. The church seen from the south west. Hjallese Kirke Odense Herred Ønsket om en kirke i Hjallese kan føres tilbage til 1961, da

Læs mere

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande.

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande. Prædikestolen er noget af det første, man får øje på, når man træder ind i kirken. Den er af træ med de fire evangelister Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Med Reformationen i 1500-tallet blev prædikestolen

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra nord. Foto David Burmeister Kaaring 2014. The church seen from the north.

Fig. 1. Kirken set fra nord. Foto David Burmeister Kaaring 2014. The church seen from the north. 2995 Fig. 1. Kirken set fra nord. Foto David Burmeister Kaaring 2014. The church seen from the north. Ravnebjerg Kirke Odense Herred Indledning. Kirken er bygget ved Ravnebjerggyden 1902 efter tegninger

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 13 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.06.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Slotsgade

Læs mere

Børnekollektionen. Indhold/Content. The Kids Collection

Børnekollektionen. Indhold/Content. The Kids Collection KIDS COLLECTION Børnekollektionen Oliver Furniture`s børnekollektion er en charmerende samling af enkle, hvide og velfungerende møbler til designbevidste småfolk. Det poetiske univers fra voksenkollektionen

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 22, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

svendborg Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto David Burmeister Kaaring 2012. The church seen from the south east.

svendborg Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto David Burmeister Kaaring 2012. The church seen from the south east. 473 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto David Burmeister Kaaring 2012. The church seen from the south east. Fredens Kirke svendborg Historisk indledning. Kirken på Fredens Kirkegård i byens østlige del,

Læs mere

En ny jernbane i krigstid

En ny jernbane i krigstid 1 En ny jernbane i krigstid Den 9. juni 1864 blev den nordsjællandske jernbane for strækningen Hillerød-Helsingør kaldet Lille Nord, indviet af Christian IX midt under den slesvigske krig. Det var som

Læs mere

Fig. 1. Ydre set fra syd. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2012. Exterior seen from the south.

Fig. 1. Ydre set fra syd. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2012. Exterior seen from the south. 2725 Fig. 1. Ydre set fra syd. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2012. Exterior seen from the south. Næsby Kirke Odense Herred Indledning. Næsby Kirke ligger ved Bogensevej i Næsby, på et område, der ved

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east.

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east. 2025 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east. Bredballe kirke nørvang herred Oversigt. Kirken nordøst for Vejle er indviet 8. december 1907 og opført

Læs mere

ASKOV KIRKE MALT HERRED

ASKOV KIRKE MALT HERRED Fig, 1. Kirken set fra sydvest. NE fot. 1993. Südwestansicht der Kirche. ASKOV KIRKE MALT HERRED Kirken er opført som valgmenighedskirke 1899-1900 (indviet 28.januar 1900). Efter valgmenighedens nedlæggelse

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R RAVELINENS BOMHUS KØBENHAVNS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: Besigtiget af: Journalnummer: 12. februar 2014 Københavns Ejendomme, Rikke Tønnes 2010-7.82.07/101-0001 Kommune:

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1A. Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1A. Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle Hæfte 1A Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle Den ældst kendte og endnu bevarede byggemåde i Odden er det lave, smalle fagdelte længehus med enkelt bindingsværk i facaderne,

Læs mere

VOLLSMOSE KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot The church seen from the east.

VOLLSMOSE KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot The church seen from the east. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. VOLLSMOSE KIRKE Sidst i 1960'erne udbyggedes boligkvarteret Vollsmose hastigt, og da man forventede et befolkningstal

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

4928 LUNDE HERRED. genfinder såvel de kartoucheudfyldte felter under arkaderne, frise- og postamentfelternes ovale rulleværkskartoucher

4928 LUNDE HERRED. genfinder såvel de kartoucheudfyldte felter under arkaderne, frise- og postamentfelternes ovale rulleværkskartoucher 4926 LUNDE HERRED Fig. 31. Dåbsfad og -kande, 2013, udført af guldsmed Anette Kræn, Otterup (s. 4925). Foto Arnold Mikkelsen 2018. Baptismal dish and jug, 2013, made by the goldsmith Anette Kræn, Otterup.

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R FREDERIKSBERG ALLÉ 104 FREDERIKSBERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: Besigtiget af: Journalnummer: 16.12.2013 Sidse Martens Gudmand-Høyer 2013-7.82.07/147-0001 Kommune: Adresse:

Læs mere

VORSLUNDE KIRKE NØRVANG HERRED. nerne opgives. En tid overvejede man to mindre kirker. 2

VORSLUNDE KIRKE NØRVANG HERRED. nerne opgives. En tid overvejede man to mindre kirker. 2 VORSLUNDE KIRKE 2467 Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the north east. VORSLUNDE KIRKE NØRVANG HERRED Kirken i Vorslunde vest for Give er opført efter tegninger

Læs mere

SØNDERBRO KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Ebbe Nyborg fot. 2002. The church viewed from the north east.

SØNDERBRO KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Ebbe Nyborg fot. 2002. The church viewed from the north east. Fig. 1. Kirken set fra nordøst. Ebbe Nyborg fot. 2002. The church viewed from the north east. SØNDERBRO KIRKE Kirken på hjørnet af Sønderbrogade og Bygholm Parkvej er opført 1969-71 efter tegninger af

Læs mere

Montage bjælkeklipper BM 5001R Art. No. 112870. Assembly scythe mower BM 5001R Art. No. 112870

Montage bjælkeklipper BM 5001R Art. No. 112870. Assembly scythe mower BM 5001R Art. No. 112870 Montage bjælkeklipper BM 5001R Art. No. 112870 Assembly scythe mower BM 5001R Art. No. 112870 Løsdele pose pakket, afdækninger, skaftkonsol, skaft højre og venstre. Lose parts plastic bag, covers, handle

Læs mere

BALLE VALGMENIGHEDSKIRKE

BALLE VALGMENIGHEDSKIRKE 2799 Fig. 1. Kirken set fra sydvest. Foto Arnold Mikkelsen 2017. The church seen from the south west. BALLE VALGMENIGHEDSKIRKE BREDSTEN SOGN Valgmenighedskirken i Balle knap en km nordnordvest for Bredsten

Læs mere

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave.

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave. 2346 nørvang herred Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen 2015. South door of nave. øster nykirke 2347 Fig. 11. Skibets syddør set indefra (s. 2348-49 note 46). Foto Arnold

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Stavning sogn, Bølling hrd., Ringkøbing amt., Stednr. 18.01.09 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen 5. februar 2011

Læs mere

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Generelt. Kirkens byggeri

Generelt. Kirkens byggeri Antvorskov Kirke November 2009 Generelt Antvorskov Kirke ligger på en bakke 66 m over havet og ca. 400 m i luftlinje fra resterne af det tidligere Antvorskov Kloster. Vandrekirken August 2011 Antvorskov

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ORINGE, VORDINGBORG SINDSSYGEHOSPITAL VORDINGBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.03.2011 Besigtiget af: Mia Kroer Ræbild og Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/390-0001

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Panorama billede fra starten den første dag i 2014 Michael Koldtoft fra Trolling Centrum har brugt lidt tid på at arbejde med billederne fra

Læs mere

UHRE KIRKE NØRVANG HERRED

UHRE KIRKE NØRVANG HERRED 2623 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2016. The church seen from the south east. UHRE KIRKE NØRVANG HERRED Kirken, der ligger ca. 5 km vestsydvest for Brande, er opført efter tegninger

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

ILDVED KIRKE HVEJSEL SOGN

ILDVED KIRKE HVEJSEL SOGN 2307 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the south east. ILDVED KIRKE HVEJSEL SOGN Kirken i Ildved i den østlige del af Hvejsel Sogn blev opført efter tegninger

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

COLORS BY COPENHAGEN +45 70 261 261 Blokken 23A 3460 Birkerød info@cobyco.dk www.cobyco.dk

COLORS BY COPENHAGEN +45 70 261 261 Blokken 23A 3460 Birkerød info@cobyco.dk www.cobyco.dk 2011 / 2012 COLORS BY COPENHAGEN +45 70 261 261 Blokken 23A 3460 Birkerød info@cobyco.dk www.cobyco.dk COLORS BY COPENHAGEN Colors by Copenhagen design by Michael Waltersdorff Konceptet er som det første

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 3B

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 3B Hæfte 3B Huse med grundmur Kategori 3B Tegl- eller skiferdækket heltag med svungne hollandske gavlkamme Denne hustype fra 1865-90 erne adskiller sig kun ganske lidt fra typen med lige gavlkamme. Hustypen

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R HILLERSLEV HOSPITAL FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 20.11.2013 Besigtiget af: Lisbeth Pepke Journalnummer: 2013-7.82.07/430-0001 Kommune: Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

3090 Odense herred. Fig. 55. Alterstager, 1951 (s. 3090). Foto Arnold Mikkelsen 2014. Altar candlesticks, 1951.

3090 Odense herred. Fig. 55. Alterstager, 1951 (s. 3090). Foto Arnold Mikkelsen 2014. Altar candlesticks, 1951. 3090 Odense herred Oblatæske, 1870/90, 75 af sort porcelæn med guldkors og -kanter, 14,5 cm i tværmål, fra Den kongelige Porcelænsfabrik. Alterkande, 1727, af tin, med Frederik V s kronede monogram indgraveret,

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1B

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1B Hæfte 1B Huse med grundmur og bræddebeklædte gavltrekanter Kategori 1B Stråtækt heltag med spidsgavle Fra omkring år 1800 gik man over til at grundmure de nye huse og modernisere de ældre huse, hvor bindingsværket

Læs mere

BROGADE 26 KØGE KOMMUNE

BROGADE 26 KØGE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BROGADE 26 KØGE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.10.2016 Besigtiget af: Tine Meyling Journalnummer: 2011-7.82.07/259-0001 Kommune: Køge Kommune Adresse: Brogade 26, 4600

Læs mere

Kulturhistorisk værdi 2 Kulturhistorisk vurdering Bygningen er et fint eksempel på det hospitalsbyggeri, som amterne

Kulturhistorisk værdi 2 Kulturhistorisk vurdering Bygningen er et fint eksempel på det hospitalsbyggeri, som amterne Alléen 14 - Lindely Beskrivelse Alléen 14, 1841 ff. Alléhuset Generel: Grundmuret, gulmalet længehus i 1½ etage over høj kælder. Profileret og hvidmalet hovedgesims. Sokkel af tilhugne granitsten. I gadefacaden

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 9, 2000 VEDBYGÅRD, RUDS VEDBY, HOLBÆK AMT Warmings Tegnestue Aps, København. Indsendt af Leif Topsøe Jensen. Undersøgt af Orla Hylleberg Eriksen og Aoife Daly.

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 5, 1997 STRANDGADE 3A, KØBENHAVN Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser. Indsendt af Christian Lemée. Undersøgt af Aoife Daly og Niels Bonde. NNU j.nr.

Læs mere

Kirken blev opført 1899.

Kirken blev opført 1899. VEDSTED KIRKE KIRKENS HISTORIE I slutningen af 1800-tallet var folketallet i den del af Aaby Sogn, som ligger vest for Ryå, steget så meget, at der blev behov for en kirke. Byen var i rivende udvikling.

Læs mere

Varenr.: 553925 90 højre 553926 90 venstre 554027 90º højre med coating 554028 90º venstre med coating

Varenr.: 553925 90 højre 553926 90 venstre 554027 90º højre med coating 554028 90º venstre med coating DK GH Skiftespor Varenr.: 55395 90 højre 55396 90 venstre 55407 90º højre med coating 55408 90º venstre med coating 553991 60º højre 553995 60º venstre 551058 60º højre med coating 551059 60º venstre med

Læs mere

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en 1453 Fig. 1. Klejs Kirke set fra syd. Foto AM 2011. The church seen from the south. Klejs Kirke bjerre herred Oversigt. Den lille kirke, der er indviet 31. januar 1909 som filialkirke, er opført efter

Læs mere

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden BILAG 19 Bevarings afdelingen Fasangården, Frederiksberg Have Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden Bevaringsafdelingen, Bygning og Inventar - Farvearkæologiske

Læs mere

2672 NØRVANG HERRED. Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen The church seen from the south east.

2672 NØRVANG HERRED. Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen The church seen from the south east. 2672 NØRVANG HERRED Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2016. The church seen from the south east. FILSKOV KIRKE 2673 Fig. 2. Kirken set fra nordøst 1920. Foto ved kirken. The church seen

Læs mere

SKÆRLUND KIRKE NØRVANG HERRED. Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Arnold Mikkelsen The church seen from the south.

SKÆRLUND KIRKE NØRVANG HERRED. Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Arnold Mikkelsen The church seen from the south. 2617 Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Arnold Mikkelsen 2016. The church seen from the south. SKÆRLUND KIRKE NØRVANG HERRED Kirken i Skærlund henved seks km sydvest for Brande er opført efter tegninger

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 English version further down Kim Finne med 11 kg laks Laksen blev fanget i denne uge øst for Bornholm ud for Nexø. Et andet eksempel er her to laks taget

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 2B. Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 2B. Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle Hæfte 2B Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle Denne hustype fra 1840-60 erne adskiller sig - bortset fra tagformen - ikke væsenligt fra den grundmurede med halvvalmet tegltag eller

Læs mere

Monteringsvejledning / Mounting instructions. Chameleon betræk / Chameleon cover system

Monteringsvejledning / Mounting instructions. Chameleon betræk / Chameleon cover system Monteringsvejledning / Mounting instructions Chameleon betræk / Chameleon cover system Monteringsvejledning / Mounting instructions Bred presenningsbunden ud på gulvet. 1. Place the bottom of the tarpaulin

Læs mere

BOLBRO KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west.

BOLBRO KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. BOLBRO KIRKE Bolbro var oprindelig en del af S. Knuds landsogn, men ved oprettelsen af Ansgars sogn 1902 blev området

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1C. Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1C. Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle Hæfte 1C Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle Fra omkring år 1850 blev det almindeligt at mure gavltrekanterne fuldt op på nye huse. Facademurene er som

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Thomas Mølvig 2011. The church seen from the south east.

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Thomas Mølvig 2011. The church seen from the south east. 1627 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Thomas Mølvig 2011. The church seen from the south east. østerhåb kirke torsted sogn Oversigt. Kirken ved Gravengårdsvej i sognets vestre del er opført 2010-11

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLOSTERFLØJEN, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

Kirken ligger åbent på en stor græsplæne mod krydset Faaborgvej-Tranehøjen, hvor en brolagt parkeringsplads er anlagt.

Kirken ligger åbent på en stor græsplæne mod krydset Faaborgvej-Tranehøjen, hvor en brolagt parkeringsplads er anlagt. 3003 Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Martin Wangsgaard Jürgensen 2013. The church seen from the south. Dyrup Kirke Odense Herred 1963 ønskedes det lokalt, at en kirke skulle opføres i Dyrup, og der blev

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R DET GULE HUS VEJEN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 30.06.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/575-0001 Kommune: Vejen Kommune Adresse: Koldingvej

Læs mere

BLÅHØJ KIRKE NØRVANG HERRED

BLÅHØJ KIRKE NØRVANG HERRED 2683 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2016. The church seen from the south east. BLÅHØJ KIRKE NØRVANG HERRED Kirken er ligesom Filskov Kirke (jf. s. 2673) opført efter tegning af arkitekt,

Læs mere

LUMSÅS KIRKE HØJBY SOGN

LUMSÅS KIRKE HØJBY SOGN Fig. 1. Plan, snit og facader ved Andreas Clemmensen, maj 1895. 1:300. På bladet er med blyant skitseret tårnet til kirken i Lynæs, tegnet af samme arkitekt få år senere, jfr. DK. Frborg, s. 1670. Kunstakademiets

Læs mere

(Bolig 1) Plan, Stueetage 11.11.2014

(Bolig 1) Plan, Stueetage 11.11.2014 Plan, Stueetage Mål 1:100 Plan, 1. Sal Mål 1:100 Tværsnit, Princip Mål 1:100 Facade mod nord Mål 1:200 Facade mod syd Mål 1:200 Facade mod øst Mål 1:100 Facade mod vest Mål 1:100 BESKRIVELSE BYGNING 1

Læs mere

GETSEMANEKIRKEN. Fig. 1. Kirken set fra nord. Ebbe Nyborg fot The church viewed from the north.

GETSEMANEKIRKEN. Fig. 1. Kirken set fra nord. Ebbe Nyborg fot The church viewed from the north. Fig. 1. Kirken set fra nord. Ebbe Nyborg fot. 2003. The church viewed from the north. GETSEMANEKIRKEN Metodistkirken, Houmannsgade 41, er opført efter tegninger af arkitekt Chr. Jørgensen 1 og indviet

Læs mere

HOTEL RINGKØBING RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE

HOTEL RINGKØBING RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HOTEL RINGKØBING RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 31.10.2014 Besigtiget af: Stefanie Høy Brink Journalnummer: 2013-7.82.07/760-0001 Kommune: Ringkøbing-Skjern

Læs mere

INDHOLD / CONTENT BORDE / OFFICE TABLES / STORAGES SHELVES / MIRRORS SIKKERHED / GODKENDELSER / SAFETY / AUTHORISATION

INDHOLD / CONTENT BORDE / OFFICE TABLES / STORAGES SHELVES / MIRRORS SIKKERHED / GODKENDELSER / SAFETY / AUTHORISATION S E A S I D E C O L L E C T I O N SIKKERHED / GODKENDELSER / SAFETY / AUTHORISATION INDHOLD / CONTENT FASCINATIONEN AF DET SIMPLE SOMMERHUSLIV, HAVET, SANDET OG FYRRETRÆERNE ER MØBELDESIGNER SØREN RØRBÆKS

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KANALBETJENTHUSENE VED LENDRUP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.05.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/820-0001 Kommune:

Læs mere

ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE

ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune Adresse: Åboulevarden

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1838-1869

ANDUVNINGSFYR 1838-1869 ANDUVNINGSFYR 1838-1869 38 Hanstholm fyretablissement Tårnvej 7-23 Arkitekt J.H. Koch, J.P. Jacobsen 7730 Hanstholm Opført 1842-43, forhøjet 1889 Hanstholm Kommune Roterende linseapparat Viborg Amt Tårnhøjde

Læs mere

Haraldsvej. Boliger i helt ny bydel i Vejen

Haraldsvej. Boliger i helt ny bydel i Vejen Haraldsvej Boliger i helt ny bydel i Vejen Afdeling 1229-0 Lejerbo Kolding Regionskontor Kolding 71 boliger - både etageboliger og rækkehuse - med altaner og/eller privat have. Pakhustorvet 4 6000 Kolding

Læs mere

BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE

BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 10.03.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Blegdamsgade

Læs mere

(Bolig 25) Plan, Stueetage 11.11.2014

(Bolig 25) Plan, Stueetage 11.11.2014 Plan, Stueetage Mål 1:100 Plan, 1. Sal Mål 1:100 Tværsnit, Princip Mål 1:100 Facade mod nord Mål 1:200 Facade mod syd Mål 1:200 Facade mod øst Mål 1:100 Facade mod vest Mål 1:100 BESKRIVELSE BYGNING 18

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1747-1837

ANDUVNINGSFYR 1747-1837 ANDUVNINGSFYR 1747-1837 23 Det Gamle fyr / Det Hvide Fyr Fyrvej 2 Arkitekt Philip de Lange 9990 Skagen Opført 1746-48, forhøjet 1816 Skagen Kommune Opr. kulfyr senere spejlapparat Nordjyllands Amt Tårnhøjde

Læs mere

Strandvejen 1-7, nyborg Indretning & Farvesætning. Harrebek Arkitekter A/S - www.harrebek.dk

Strandvejen 1-7, nyborg Indretning & Farvesætning. Harrebek Arkitekter A/S - www.harrebek.dk Strandvejen 1-7, nyborg Indretning Farvesætning OVERSIGTSPLAN SIDE 3 SIDE 10 SIDE 5 SIDE 8 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 4 Gulvbelægninger Omklædning toilet Væg mod kopi, print m.m. Printrum Kundetoilet Kundeboks

Læs mere

SB ShooeBox. SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07

SB ShooeBox. SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07 ShooeBox 02 SB ShooeBox SB Introduction / Indledning 03-03 SB Inspiration combinations/inspirationsopstillinger 04-06 SB Functionality/Funktion 07-07 Introduction Shooebox is a Danish design, designed

Læs mere