LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE"

Transkript

1 Kultur- og Fritidsudvalget den , s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Tirsdag den 14. juni 2011 kl. 10:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede, undtagen: Henrik Brade Johansen (B) deltog ikke under punkt 5, 6, 8 og 9. Endvidere deltog: Vicekommunaldirektør Birger Kjer Hansen, Børne- og Fritidsdirektør Ulla Agerskov, Fritids- og idrætschef Flemming Juhl Knudsen og kontorchef Vibeke Schneider.

2 Kultur- og Fritidsudvalget den , s. 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Sag nr: Side: 01 Budget 2012 perspektivnotater 2. udgave fritid, idræt, folkeoplysning og bibliotek. 02 Kulturområdet - perspektivnotat. 03 Status for kulturarv. 04 Kulturfonden - ansøgning fra Line Strandgaard om støtte til projekt Vi tegner det vi ser!. 05 Virum Gymnasium - Lejeaftale omkring kommunens lån af ny idrætshal. 06 Kommissorium for den fremtidige strategilægning i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning. 07 Fremtidig organisering af klubområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune til beslutning. 08 Meddelelser juni Kultur- og Fritidsudvalget. 09 Forslag til fælles inklusionsstrategi for børne- og ungeområdet. 10 Lyngby Stadion - Handleplan vedrørende løsningsforslag til erstatningskvadratmeter

3 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.3 Budget 2012 perspektivnotater 2. udgave fritid, idræt, folkeoplysning og bibliotek. 1 Børne- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at perspektiver og udfordringer på aktivitetsområderne fritid, idræt, folkeoplysning og bibliotek i 2. udkast til perspektivnotater godkendes. Sagsfremstilling Økonomiudvalget godkendte på udvalgsmødet d. 22. februar 2011 en tidsplan for den politiske budgetproces Heri fremgår, at fagudvalgene i maj og juni arbejder med perspektivnotaterne, der beskriver de faglige, styringsmæssige og økonomiske udfordringer og perspektiver for de enkelte aktivitetsområder. Perspektivnotaterne vil blive indarbejdet i Budgetforslaget som budgetbemærkninger. I denne udgave af perspektivnotaterne er nøgletal for 2012 og frem angivet i 2012 priser. Derudover er opgivet relevante ECO nøgletal på idræts-, folkeoplysning og biblioteksområdet, hvor Lyngby-Taarbæk kommune sammelignes med Rudersdal, Gentofte og Gladsaxe kommuner. I forbindelse med udarbejdelse af perspektivnotaterne 2011 blev der, som følge af ny lovgivning, indført obligatoriske borgerrettede kvalitetsmål for alle aktivitetsområderne. I perspektivnotaterne 2012, afsnit 7, gives en kort status over de flerårige kvalitetsmål. Perspektivnotaterne for aktivitetsområderne fritid, idræt, folkeoplysning og bibliotek er udsendt til udvalgets medlemmer. Økonomiske konsekvenser Ingen. Beslutningskompetence Økonomiudvalget Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: Sagen blev drøftet og perspektivnotaterne tilrettes med de faldne bemærkninger i forhold til perspektivnotaterne for idræt og folkeoplysning.

4 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.4

5 Kultur- og Fritidsudvalget den , s.5 Kulturområdet - perspektivnotat. 2 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen foreslår, at notatet drøftes. Sagsfremstilling I forbindelse med udvalgets behandling den 19. maj 2011 af perspektivnotaterne inden for udvalgets budgetområde blev det drøftet på udvalgets ordinære møde i juni 2011 at forelægge konturerne af et perspektivnotat isoleret i forhold til de aktuelle bestræbelser m.h.t. omlægningerne m.h.t. kulturhusets hidtidige virke samt oprettelse af en ny Kultur- og fritidsafdelingen i regi af Børne- og fritidsforvaltningen, der ikke vil være tilendebragt før op mod eller i sommerferien. Forvaltningen har på det grundlag udarbejdet det sagen vedlagte perspektivnotat, hvor der i forhold til gældende overordnet plan på området ( Biblioteks- og Kulturplan ) særligt peges på udarbejdelse af et grundlag for en justeret kulturstrategi eller overordnet plan for området, der kan træde i kraft i 2012 eller snarest derefter, jf. herved bl.a. Udviklings- og strategiudvalgets oversendelse den 17. maj 2011 af sagen Status for kulturarv til Kultur- og fritidsudvalget. Som følge af, at kulturelle initiativtagere/aktører fra tid til anden efterlyser alternative muligheder for lokaler til gennemførelse af aktiviteter, sammenholdt med nedtoningen af mange af de hidtidige aktiviteter i kulturhuset peges der endvidere særligt på, at det undersøges, om og med hvilken økonomi der i så henseende kan skabes yderligere lokalerammer indenfor den eksisterende bygningsmasse, herunder især et projekt m.h.t. anvendelse af parkkirkegårdens bygninger i retning af at kunne danne ramme for et Kulturkapellet et projekt, der vedrører både spørgsmålet om tilgængelighed samt kreativ anvendelse af lokalerne indenfor de eksisterende arkitektoniske rammer. Økonomiske konsekvenser Beslutningskompetence Kultur- og Fritidsudvalget Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: Sagen blev drøftet, idet ordene bygninger i retning af at kunne danne ramme for et Kulturkapellet udgår i perspektivnotatet og erstattes af store kapel.

6 Kultur- og Fritidsudvalget den , s.6

7 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.7 Status for kulturarv. 3 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen foreslår, at emnets oversendelse fra Udviklings- og Strategiudvalget tages til efterretning. Sagsfremstilling: Udviklings- og Strategiudvalget drøftede den 17. maj sagen Status for kulturarv jvfr. det vedlagte protokoludskrift med bilag i form af notat af 14. april 2011 fra Teknisk Forvaltning, og besluttede at oversende sagen til Kultur- og Fritidsudvalget. Økonomiske konsekvenser Beslutningskompetence Kultur- og Fritidsudvalget Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: Taget til efterretning.

8 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.8 Kulturfonden - ansøgning fra Line Strandgaard om støtte til projekt Vi tegner det vi ser!. 4 Indstilling. Forvaltningen indstiller, at ansøgningen ikke imødekommes. Sagsfremstilling: Der søges om støtte til afholdelse af tegneprojektet Vi tegner det vi ser! som består af 5 tegneworkshops, der strækker sig over 5 uger. Undervisningen retter sig mod før-skolebørnene i 4-6-års alderen. Målgruppen er en gruppe før-skolebørn samt nogle får af de ansatte, afhængigt af kapacitet. Formålet er at støtte børnene i deres tegneudvikling på en sjov og legende måde. Støtte søges på vegne af børnehaverne Papillon, Kastanjehuset, Børnely, Klokkeblomsten, Ulrikke, Børnehuset Blå og Langs banen. Der ansøges om støtte på kr. Projektets samlede udgifter er kr. Der ansøges også om støtte hos Augustinus Fonden og Arbejdernes Landsbank Fond Det ansøgte beløb skal dække undervisning, oplæg til ansatte, forberedelsestid samt forberedelse af lokalet i de sammenlagt 60 workshopdage. Institutionerne bidrager med udgifter til materialer. (værdi kr. pr. institution). I alt kr. Uanset at workshoppene henvender sig til børn, hvilken målgruppe er prioriteret i relation til dette års anvendelse af midlerne i kulturfonden, og henset til beløbsstørrelsen set i forhold til den lille andel af medfinansiering fra samarbejdspartnerne, finder forvaltningen, at ansøgningen ikke bør imødekommes. Beslutningskompetence Kultur- og Fritidsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: Ansøgningen blev ikke imødekommet. Udvalget finder dog projektideen interessant og opfordrer institutionerne til at overveje at anvende egne midler til finansiering af

9 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.9 sådanne eksterne aktiviteter.

10 Kultur- og Fritidsudvalget den , s.10 Virum Gymnasium - Lejeaftale omkring kommunens lån af ny idrætshal. 5 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender lejeaftale mellem Virum Gymnasium og Lyngby-Taarbæk Kommune omkring lån af Virum Gymnasiums nye idrætshal. at udgiften finansieres inden for folkeoplysningensområdets budget til lokaletilskud. Sagsfremstilling I forbindelse med Virum Gymnasiums byggeri af en ny idrætshal har forvaltningen været i forhandling med gymnasiet omkring leje/lån af faciliteter til foreningsbrug. Resultatet af forhandlingerne er nu nedskrevet i et forslag til lejeaftale mellem Lyngby-Taarbæk Kommune og Virum Gymnasium. Lejeaften giver kommunen dispositionsret over idrætshallen tre aftener om ugen samt størstedelen af weekenden. Forslag til lejeaftale, er vedlagt som bilag. Økonomiske konsekvenser Jf. vedlagte forslag til lejeaftale mellem Virum Gymnasium og Lyngby-Taarbæk Kommmune vil kommunen for lån af idrætshallen i 40 uger om året få følgende udgifter: Rengøring: El og opvarmning: Vand: I alt: ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr. Udgiften foreslås finansieret inden for folkeoplysningsområdets budget, hvor der hidtil er disponeret kr. på budgettet for "Lokaletilskud - folkeoplysende voksenundervisning" til finansiering af benyttelsen af lokaler til voksenundervisningen på Virum Gymnasium for lån af gymnastiksale. Der vil ikke fremover være behov for lån/leje af gymnastiksalen efter opførelsen af idrætshallen. Den resterende udgift på kr. finansieres indenfor budgettet til "Lokaltetilskud frivillige foreninger". Beslutningskompetence

11 Kultur- og Fritidsudvalget den , s.11 Kultur- og Fritidsudvalget Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: 1. Lejeaftale mellem Virum Gymnasium og Lyngby-Taarbæk Kommune omkring lån af Virum Gymnasiums nye idrætshal godkendtes. 2. Det godkendtes, at udgiften finansieres inden for folkeoplysningsområdets budget til lokaletilskud. Henrik Brade Johansen (B) var fraværende.

12 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.12 6 Kommissorium for den fremtidige strategilægning i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning. Indstilling Forvaltningen foreslår, 1. At den lokale erfaringsopsamling på projekt kommunen og civilsamfundet tages til efterretning. 2. At kommissorium for den fremtidige strategilægning i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning, anbefales overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse. 3. At der afholdes et seminar vedrørende perspektiver og ønsker til den fremtidige civilsamfundsinddragelse i august At fagudvalgsansvaret for strategilægning i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning fremover placeres hos Udviklings- og Strategiudvalget på grund af opgavens tværgående karakter og at de øvrige fagudvalg inddrages i relevant omfang. Sagsfremstilling Projekt Kommunen og Civilsamfundet en erfaringsopsamling, blev behandlet i fagudvalgenes og Økonomiudvalgets møder i april Af sagsfremstillingen til fagudvalgene fremgår det, at der i udvalgenes juni møder forelægges: En lokal erfaringsopsamling, baseret på de 6 lokale projekter, som udgør Lyngby-Taarbæks bidrag til projekt kommunen og civilsamfundet, Forslag til, hvordan erfaringerne fra projekt kommunen og civilsamfundet kan indgå i en ny frivilligheds-/civilsamfundsinddragelsesstrategi. Forslag til det videre arbejde med inddragelse af frivillige i den kommunale opgaveløsning bl.a. i samarbejde med Frivilligcenteret. Social- og Sundhedsudvalget har på mødet i maj vedrørende sager om frivillige desuden protokolleret, at der afholdes dialogmøde med de frivillige foreninger, idet nærmere tilrettelæggelse drøftes på sag i juni måned, hvor der forelægges sag med forslag til det videre arbejde med inddragelse af frivillige i den kommunale opgaveløsning På denne baggrund er der arbejdet videre med udkast til et kommissorium, herunder forslag til en proces for strategilægningen og det videre arbejde med inddragelse af frivillige i den kommunale opgaveløsning. Lyngby-Taarbæk har sammen med 3 andre kommuner deltaget i projekt kommunen

13 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.13 og civilsamfundet. Projektet havde til formål at afprøve nye måder at dele ansvar på mellem medborgere og kommunale institutioner for dels at øge kvaliteten i den kommunale opgaveløsning, dels at udvikle det frivillige medborgerskab. Centralt i erfaringsopsamlingen fra projektet står, at samarbejdet mellem kommune og civilsamfund kan bidrage til mere kvalitet, der hvor borgerne møder den kommunale indsats. Samarbejdet skaber øget fokus på faglighed, handlingsmønstre, arbejdsrutiner og rummelighed i den kommunale institution. Det, at yde en frivillig indsats og bidrage til samfundet, giver livskvalitet til de deltagende frivillige, og på samme tid medvirker den frivillige indsats til øgede velfærdsydelser og kvalitet. Samarbejdet kræver investering i tid for at fungere godt, ligesom det er helt essentielt, at lederen er engageret i at skabe rum, rammer og anerkendelse af de frivillige. Erfaringerne fra projekt kommunen og civilsamfundet bringes med, når der udarbejdes en Frivillighedsstrategi, jf. endvidere bilag 1, hvoraf den lokale erfaringsopsamling fremgår. På baggrund af erfaringerne med projekt kommunen og civilsamfundet og de velfærdsudfordringer der umiddelbart ses i forhold til den kommunale serviceproduktion, kan der umiddelbart identificeres følgende politiske nøgleudfordringer i forbindelse med en større civilsamfundsinddragelse: Medborgerskabsbegrebet Der tænkes her på, hvilke forpligtelser den enkelte borger har overfor samfundet og fællesskabet, og hvilke rettigheder den enkelte borger har i forhold til offentlige ydelser. Det er her en væsentlig pointe, at de personer, der har overskud af ressourcer, leverer til samfundet/de personer, der har behov/underskud af ressourcer. I kernen eller i periferien af den kommunale opgaveløsning? Færre skal gøre mere for flere, bare billigere: En stadig mindre arbejdsstyrke skal indfri de store forventninger til velfærdsstaten. Samtidig presser flere ældre og mere udgiftstung velfærd de offentlige finanser et pres, der er blevet kraftigt forstærket af den økonomiske krise. På denne baggrund bør det overvejes, om den frivillige indsats skal være et supplement til den kommunale opgaveløsning eller en erstatning? Dette spørgsmål bør der arbejdes med i forhold til det pres, den kommunale serviceproduktion er under og vil være under de næste mange år. Dette spørgsmål forudsætter en politisk stillingtagen til om frivilligt arbejde er flødeskum eller om det træder i stedet for de fastansattes opgaveløsning. Er der potentiale for en større frivillig indsats og hvordan bliver potentialet sat i spil? Der er sket en udvikling af civilsamfundsinddragelsen som antager stadigt nye former, ligesom antallet af danskere der udfører en frivillig indsats er steget fra en fjerdel i 1990 erne til en tredjedel i 2006 Alle aldersgrupper er potentielle aktører.

14 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.14 Spørgsmålet er, om der er behov for en frivillig indsats, der ikke bliver opfyldt i dag og om der er frivillige at rekrutterer? Spørgsmålet sætter fokus på om der gælder særlige vilkår og udfordringer for rekruttering til frivillige foreninger på de sociale områder og hvilke erfaringer med rekruttering foreningerne kan dele på tværs af områderne. Der foreslås en organisering, hvor der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter for Frivilligcentret og de frivillige foreninger, repræsentanter for skolerne, daginstitutionerne, ældre, voksen-handicap, klubområdet, Jobcentret og idrætsområdet. Formandskabet for gruppen varetages af en repræsentant for ledelserne i Børne- og Fritidsforvaltningen samt Social- og Sundhedsforvaltningen. Forvaltningerne varetager ligeledes sekretariatetsbetjeningen af arbejdsgruppen. Jf. endvidere bilag 2, Kommissorium for den fremtidige strategilægning i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning, hvoraf bl.a. opgavebeskrivelsen for arbejdsgruppen fremgår. Der er udarbejdet en overordnet tidsplan, hvoraf det fremgår, at processen i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning skal være tilendebragt medio Der lægges op til afholdelse af et visions- og strategiseminar i august, som samtidig tænkes sammen med ønsket om et dialogmøde med de frivillige sociale foreninger. Her kan bl.a. de særlige forhold for frivillige sociale foreninger vil blive diskuteret. Økonomiske konsekvenser Ingen, da opgaven løses inden for de allerede afsatte økonomiske rammer. Bilag Bilag 1. Erfaringsopsamling på projekt Kommunen og Civilsamfundet. Bilag 2. Kommissorium for den fremtidige strategilægning i forhold til øget inddragelse af civilsamfundet i den kommunale opgaveløsning, dateret 1. juni Bilag 3. Lyngby-Taarbæk Kommunes Frivillighedspolitik. Beslutningskompetence Kommunalbestyrelsen for så vidt angår forslag til Frivillighedsstrategi, jf. indstillingens 2. At. Fagudvalgene for så vidt angår de øvrige indstillingspunkter Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: 1. Den lokale erfaringsopsamling blev taget til efterretning Udgik, dog således at det anbefales, at seminaret afholdes før der træffes beslutning om kommissoriet. Anbefales at der afholdes et seminar vedrørende perspektiver og ønsker til den

15 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.15 fremtidige civilsamfundsinddragelse. 4. Anbefales at fagudvalgsansvaret fremover placeres i Udviklings- og Strategiudvalget. Henrik Brade Johansen (B) var fraværende.

16 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.16 Fremtidig organisering af klubområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune til beslutning. 7 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen foreslår, at 1. Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og beslutter fremtidig organisering af klubområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune samt fremtidig organisering af det kommunale festtilbud. Sagsfremstilling: Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 14. april 2011, at model 1 og 2 skulle sendes i høring med bemærkning om, at de unge inddrages i høringsprocessen. På udvalgets ekstraordinære møde den 2. maj 2011 besluttede udvalget, at der skulle gennemføres en ungeinddragelse af unge på 7. og 8. klassetrin og om muligt på 9. klassetrin i maj måned. Temaet skulle være de unges ønsker til klubtilbuddet. Forvaltningen har modtaget 5 høringssvar fra henholdsvis Klub Lyngbys bestyrelse, MED- udvalget på og Bestyrelsen af Lyngby-Taarbæk Ungdomsskole/10. klassecenter, Klub Lyngbys MED-udvalg, Club 10 og Fælleselevrådet. Forvaltningen har ligeledes modtaget fem udtalelser fra henholdsvis klublederne, gruppen af tillidsrepræsentanter (klubområdet), BUPL ((Forbundet for pædagoger og klubfolk), Virum Skole skolebestyrelse og fra to brugere af ungdomsklubber i kommunen. Høringssvar/udtalelser samt notat med sammenfatning af høringssvar/udtalelser er vedlagt indstillingen i bilag 2. Forvaltningen gennemførte i samarbejde med arbejdsgruppen ungeinddragelsen i maj måned ved afholdelse af fire fokusgruppeinterviews af unge fra 7. og 8. klassetrin. De indhentede oplysninger fra ungeinddragelsen er vedlagt indstillingen i bilag 3. Sagsfremstilling drøftet i Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 14. april og 2. maj Med vedtagelsen af budgettet for blev det besluttet at gennemføre en analyse af klubområdet. Rapporten fra analysearbejdet forelå i maj Analysen afdækkede overordnet en stor tilfredshed med fritidsklubtilbuddet, men

17 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.17 også en række udviklingspunkter i forhold til konsekvent implementering af den besluttede områdeledelsesstruktur, bedre styring og dokumentation via virksomhedsplanerne samt afrapportering herpå. Derudover havde de overordnede anbefalinger i analysen særligt fokus på ungdomsklubtilbuddet. Kultur- og Fritidsudvalget drøftede på flere møder forslag til ny klub- og ledelsesstruktur i Lyngby-Taarbæk Kommune hen over sommeren På udvalgets septembermøde blev der fremlagt tre forslag til ny klubstruktur samt to forslag til ny ledelsesstruktur. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at sende modellerne i høring i klubbestyrelsen samt klubbernes Lokaludvalg. Ingen af høringssvarene pegede klart på nogen af de udarbejdede modeller. I budgetaftalen for indgår 2 mio. kr. i effektivisering på struktur og 1 mio. kr. som generel besparelse. I alt en samlet reduktion af klubområdets budget med 3 mio. kr. fra På baggrund af høringen og budgetaftalen besluttede Kultur- og Fritidsudvalget derfor i november 2010 at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle komme med forslag til ny klubstruktur indenfor rammerne af den besluttede budgetreduktion på de 3 mio. kr. Kommissoriet for arbejdsgruppen, der er indarbejdet i rapporten, gav arbejdsgruppen i opdrag: At udarbejde et forslag til ny klubstruktur At udarbejde et forslag til vision, formålsbeskrivelse og målgruppe for den nye klubstruktur At beskrive hvordan den nye klubstruktur mest hensigtsmæssigt understøttes ledelsesmæssigt samt styringsmæssigt. Arbejdsgruppen har indhentet viden fra blandt andet en afholdt temadag for alle medarbejdere og ledere i klubber, Club 10 samt repræsentanter fra Ungdomsskolen samt en gennemført inddragelse af de unge i forbindelse med afholdelse af en workshop med elever fra klasserne om deres holdninger og ønsker til det gode børne- og ungdomsliv. Arbejdsgruppen har desuden indhentet viden, erfaringer og inspiration fra andre kommuner. Arbejdsgruppen har udarbejdet forslag til ny vision, formål og målgruppe for området samt drøftet og udarbejdet 3 modeller, der hver især beskriver forslag til fremtidig klubstruktur samt ledelses- og styringsmodel. Arbejdsgruppens afrapportering er vedlagt indstillingen i bilag 1 (Er tidligere udsendt - kan findes på sagen). Tre modeller for fremtidig klubstruktur Modellerne lever alle op til det besluttede effektiviserings- og besparelseskrav på i alt 3 mio. kr. og til den udarbejdede vision, formåls- og målgruppebeskrivelse. De lægger alle vægt på følgende: Udgangspunkt i en opfattelse af klubbernes/ungdomsskolens rolle som spilfordeler Et tæt og forpligtende samarbejde mellem klubber og ungdomsskole

18 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.18 I konsekvens heraf en større åbning og orientering ud mod omverdenen og mod andre aktører på fritidsområdet, f.eks. idrætsforeninger, spejderkorps, musikskolen, og boligforeningerne En øget vægt på tværgående initiativer og indsatser Et øget fokus på det opsøgende arbejde. De unge skal opsøges hvor de er og klubarbejdet tage udgangspunkt heri, frem at vente på, at de unge kommer til klubberne Et øget fokus på særlige og tværgående målgrupper med særlige behov Større fleksibilitet En mere fleksibel ressourcetænkning og ressourceanvendelse En ens tilgang til krav til styringsmodel. De tre modeller kan tænkes både med og uden Club 10, forstået på den måde, at lederstillingen i alle tre modeller nedlægges og bidrager til finansieringen af de 3 mio. kr. s effektivisering/besparelse med kr. Tilbuddet kan enten forsætte som hidtil i de eksisterende lokaler, men drevet af klubberne og ungdomsskolen eller Club 10 tilbuddet kan nedlægges. I så fald vil et eventuelt festtilbud for unge fremover skulle drives af ungdomsskolen og klubberne. Såfremt lederstillingen i Club 10 ikke nedlægges vil kravet til yderligere besparelser på klubstrukturen eller på klubbernes driftsbudget øges med kr. i alle tre modeller. De tre modeller er forskellige med hensyn til følgende: Provenutilvejebringelse herunder om det forudsatte provenu tages helt eller delvis på strukturen Hvorvidt der tilstræbes en enstrenget struktur på års området Hvor forpligtende og tæt samarbejdet mellem klubber og ungdomsskole er Hvorvidt fritids- og ungdomsklubtilbuddet er placeret under samme ledelse. Arbejdsgruppen har ikke kunnet blive enige om at pege på en bestemt model og fremlægger derfor tre modeller til politisk drøftelse og beslutning. Der er dog en større del af arbejdsgruppen, der peger på model 1 end på model 2 og 3. Model 1. Ny klubstruktur med områdeledelse og fire ungdomsklubber En områdeleder vil have ansvaret for det samlede klubområde. Fritids- og ungdomsklubberne lægges organisatorisk sammen to og to, således at der er én leder til to fritidsklubber og en ungdomsklub. De otte fritidsklubber bibeholder en daglig ledelse som varetages af en pædagogisk koordinator. Ungdomsklubdelen bliver fysisk lagt sammen i forlængelse af den nye ledelsesstruktur, så der ikke længere er otte ungdomsklubber, men fremover fire. Det giver stordriftsfordele, der enten kan udmøntes i bedre normering eller øget åbningstid. Der etableres et forpligtende gensidigt samarbejde med Ungdomsskolen. Ansvaret for Ungdomsskolens pausehold ungdomsklub overgår til klubberne. Model 1 bevarer den lokale forankring og den kontinuerlige overgang fra

19 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.19 fritidsklub til ungdomsklub, hvilket styrker relationsarbejdet og klubbernes kendskab til børn og unge i kommunen. Provenu Modellen tilvejebringer en besparelse/effektivisering på ny klub- og ledelsesstruktur på kr. Den resterende besparelse tages på klubbernes driftsbudget på vikarmidler samt ved at reducere andelen af uddannede pædagoger og øge andelen af ikke uddannede. Model 2. Enstrenget fritidstilbud for de årige etablering af ungdomscenter Lyngby-Taarbæk Ungdomsskole og 10. klassecenter placeres organisatorisk under Kultur- og Fritidsafdelingen for at samle tilbuddene til de lidt ældre børn og unge. Derved skabes grundlaget for et enstrenget fritidstilbud til målgruppen. Det enstrengede tilbud samles under et Ungdomscenter og ledes af en ungechef. Der oprettes tre lokale ungdomsklubtilbud og et centralt tilbud, der integrerer den hidtidige pauseklub på ungdomsskolen. Kernen i ungdomsklubtilbuddet er den centrale ungdomsklub, men der etableres herudover tre lokale ungdomsklubtilbud i Virum, Lyngby og Lundtofte. De tre lokale ungdomsklubtilbud vil både have klubtilbud på en fast matrikel samt opsøgende og tværgående indsatser i forhold til særlige målgrupper. De nuværende 8 fritidsklubber bibeholdes forankret i skoledistrikterne ud fra nærhedsprincippet og det etablerede tætte samarbejde med skoler og SFO er med det daglige ledelsesansvar placeret hos en pædagogisk koordinator. Provenu Modellen tilvejebringer et lidt større provenu på klub- og ledelsesstrukturen end model 1, men forudsætter også, at der gennemføres besparelser på driften. Den resterende besparelse tages på klubbernes driftsbudget på vikarmidler, samt ved at reducere på andelen af uddannede pædagoger. Model 3. Enstrenget fritidstilbud for de årige etablering af Ungecenter

20 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.20 og opdeling af klubtilbuddet i et særskilt fritidsklubtilbud og ungdomsklubtilbud Lyngby-Taarbæk Ungdomsskole, 10. klassecenter og klubberne placeres organisatorisk under Kultur- og Fritidsafdelingen for at samle tilbuddene til de lidt ældre børn og unge. Derved skabes grundlaget for et enstrenget fritidstilbud til målgruppen. Det enstrengede tilbud samles under et Ungdomscenter og ledes af en ungechef. Der etableres ledelse af et særskilt fritidsklubtilbud og et ungdomsklubtilbud. Fritidsklubberne forankres fortsat i skoledistrikterne ud fra nærhedsprincippet og det etablerede tætte samarbejde med skoler og SFO er med dagligt ansvar hos pædagogiske koordinatorer og under en fælles fritidsklubchef. Ungdomsklubtilbuddet samles i en fælles ungdomsklub/værested på samme matrikel, hvor de primære Ungdomsskoleaktiviteter foregår. Dermed skabes et fundament for en øget synergieffekt mellem kommunens centrale Ungdomsklub og Ungdomsskolen - aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder. Som supplement til det centrale Ungdomsklubtilbud, tilbydes ligeledes i løbet af ugen forskellige lokale ungdomsklubtilbud på skift i de lokalt forankrede fritidsklubbers lokaler, i andre egnede lokaler eller hvor de unge er. Provenu Model 3 finansierer det samlede besparelses- og effektiviseringskrav på klub- og ledelsesstrukturen fuldt ud, og indebærer desuden et merprovenu på kr., der kan anvendes til nye indsatser og initiativer. Økonomiske konsekvenser: De opstillede tre modeller lever alle op til kravet om tilvejebringelse af et samlet effektiviseringsprovenu/besparelse på i alt 3 mio. kr., dog med et varieret provenu fra effektivisering på struktur. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen. Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: Kultur- og Fritidsudvalget har haft en grundig drøftelse af de mange høringssvar, som er indkommet i forbindelse med høringsperioden og i de forskellige dialoger, som er blevet faciliteret både med klubområdet og med de unge. Udvalget har nøje sammenholdt høringssvarene med den rapport, som arbejdsgruppen har udarbejdet

21 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.21 og som indebærer forskellige forslag til den fremtidige struktur for klubområdet i fremtiden. Udvalget ønsker i den forbindelse at udtrykke anerkendelse til klubområdet for den konstruktivitet og forandringsparathed, som området er indgået i dette arbejde med. Et flertal i udvalget bestående af B, F, V og Jørn Moos indstiller overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse, at klubområdet organiseres efter en områdeledelsesmodel med en overordnet områdeleder og 4 klubledere under denne med ansvar for både ungdomsklubben og de tilknyttede fritidsklubber. Områdelederen har det overordnede ansvar for hele klubområdet og administrerer områdets ressourcer efter de principper, som er beskrevet i den nye ressourcemodel for området og som forelægges politisk i august De 4 klubledere under områdelederen har alle ansvaret for én ungdomsklub og 2 3 fritidsklubber. Den daglige ledelse af fritidsklubberne varetages af en koordinator. Dette indebærer, at der fremover kun vil være 4 lokale ungdomsklubber, men fortsat 8 lokale fritidsklubber én fritidsklub i hvert skoledistrikt. Modellen sikrer således en fortsat lokal forankring af klubtilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune. For en nærmere beskrivelse af de ledelsesmæssige relationer og strukturen til rapportens beskrivelse af model 1. Herudover løser alle klubber en række fælles tværgående opgaver i forhold til særlige målgrupper og indsatsområder, ligesom spilfordelerrollen indebærer et tæt og forpligtende samarbejde i forhold til ungdomsskolen, foreningslivet og boligforeningerne. For at sikre det tætte og forpligtende samarbejde med ungdomsskolen placeres områdelederen fysisk på ungdomsskolen, ligesom samarbejdet i forhold til både ungdomsskolen, foreningslivet og boligforeningerne reguleres i en fælles udviklingsaftale. Alle klubber er forpligtigede til at opbygge et samarbejde med de lokale idrætsforeninger for at skabe et så bredt og godt ungdomstilbud. Udover de nævnte ungdoms- og fritidsklubber etableres som noget nyt et centralt værested for de årige i det centrale Lyngby, som skal have åbent i eftermiddagstimerne. De nærmere rammer omkring tilbuddet med hensyn til indhold, bemanding og fysisk placering afklares nærmere i forbindelse med efterårets planlægning og implementering af den nye klubstruktur. Værestedtilbuddet erstatter den nuværende pauseklub på ungdomsskolen og midlerne fra pauseklubben indgår i finansieringen af værestedtilbuddet. Der omprioriteres endvidere kr. fra Club 10-tilbuddet til værestedstilbuddet, således at værestedet samlet set vil have ca. 3/4 mio. kr. til at sikre driften for. For alle der er medlem af ungdomsklubberne er værestedet en del af det samlede tilbud, men for de øvrige unge skal der uarbejdes en takst for dette tilbud. Club 10 tilbuddet bevares, men skal udvikles. Club 10 tilbuddet drives fremover i en mere fleksibel form, der indebærer, at festerne fremover kan afvikles i alle de tre

22 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.22 store lokalområder - Virum, Lyngby og Lundtofte. Det undersøges med Templet om der vil være mulighed for - som foreslået af Fælleselevrådet - at enkelte fester også kan afvikles i Templets lokaler, eventuelt i samarbejde med Templet. Antallet af fester tilpasses samtidig, således at der fremover kun afvikles fester en til to gange om måneden, fortrinsvis i vinterhalvåret. Forslaget til ny struktur indbringer kr. i effektiviseringsgevinst. Den resterende del af det forudsatte effektiviserings- og besparelsesprovenu tages som besparelse på vikarmidlerne og på løn (herunder en ændring af forholdet mellem uddannede og ikke uddannede medarbejdere). Det er udvalgets vurdering, at disse tiltag lever op til kravet om samlet 3 mio. kr. i budgetreduktion for 2012 og overslagsårene, hvorved budgetaftens mål for 2012 og frem vurderes som opfyldt. Udvalget anbefaler endelig, at de i rapporten fremlagte forslag til ny vision, formål og rammer for det fremtidige klubtilbud godkendes. Den nye klubstruktur evalueres efter 2 år. Det vil sige primo medlemmer, Lone Schou-Hansen, A og Lene Kaspersen, C tager forbehold, idet medlemmerne ikke har nået at drøfte protokollatet med den politiske gruppe. Udvalget ønsker i øvrigt en sag på Kultur- og Fritidsudvalgets møde i 3. kvartal 2011 om kommunens alkoholpolitik overfor unge.

23 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.23 Meddelelser juni Kultur- og Fritidsudvalget. 8 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen foreslår, at sagen tages til efterretning. Sagsfremstilling Meddelelser fra formanden og forvaltningen: Orientering om det videre arbejde med sundhedsstrategien. Ny dato for møde i Idrætsforum Mødet i idrætsforum foreslås afholdt den 21. eller 22. september 2011 kl Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: 1. Orientering om det videre arbejde med sundhedsstrategien, bilag vedlagt. Taget til efterretning. 2. Ny dato for mødet i Idrætsforum. Møde i Idrætsforum afholdes den 22. september Resultatkontrakt med Lyngby-Taarbæk Musikforening orientering vedr. lokaler. Ved fremleje af kulturhuset til anden privat aktør berøres musikforeningen ved, at det fremgår af resultatkontrakten, at foreningen har adgang til benyttelse af lokaler således: Lyngby-Taarbæk Musikforenings koncerter afvikles fortrinsvis i Lyngby Kulturhus. Kulturhusets lokaler stilles vederlagsfrit til rådighed for Musikforeningens aktiviteter. Flyglerne stilles til rådighed uden betaling, dog skal Musikforeningen betale for stemning. Det tekniske udstyr i Lyngby Kulturhus stilles ligeledes vederlagsfrit til rådighed. Ekstra ydelser betales i overensstemmelse med de vedtagne retningslinjer for Kulturhuset. Fremlejen af Kulturhuset indebærer, at den pågældende tekst efter forvaltningens opfattelse må ændres til følgende: Lyngby-Taarbæk Musikforenings koncerter afvikles i egnede lokaler i Lyngby-Taarbæk Kommune. Kommunale lokaler stilles vederlagsfrit til

24 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.24 rådighed i disses åbningstid. Såfremt Musikforeningen ønsker adgang til lokaler ud over sædvanlig åbningstid, betales et gebyr på 350 kr. pr. time til dækning af ekstra bemanding. Såfremt der i lokalerne forefindes et flygel, stilles dette til rådighed uden betaling, dog skal Musikforeningen betale for stemning. Evt. teknisk udstyr stilles ligeledes gratis til rådighed, under forudsætning af betaling for medfølgende teknisk assistance. Forvaltningen vil på det grundlag tage kontakt til foreningen med henblik på at aftale nævnte justering i resultatkontrakten. Taget til efterretning 4. Lyngby Idrætsby møde med Statsforvaltningen. Forvaltningen gav en mundtlig orientering om møde med Statsforvaltningen. Taget til efterretning. 5. Status for oprettelse af billedskole Indledende drøftelser med henblik på udvikling af billedskole og tilrettelæggelse af en proces for udarbejdelse af projektbeskrivelse er igangsat pr. maj måned Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af musikskoleleder, souschef fra musikskolen, fritids- og idrætschef samt kulturkonsulent. Det egentlige arbejde forventes igangsat i efteråret når ny Kultur- og Fritidsafdeling er etableret. Taget til efterretning. Henrik Brade Johansen (B) var fraværende.

25 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.25 Forslag til fælles inklusionsstrategi for børne- og ungeområdet. 9 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen foreslår, at udvalget indstiller overfor kommunalbestyrelsen, at udkast til fælles inklusionsstrategi på børne- og ungeområdet godkendes, idet klubområdets ansvar for inklusionsindsatsen i højere grad bør præciseres i strategien, jf. udtalelse fra Klub Lyngbys bestyrelse. Sagsfremstilling Kultur- og Fritidsudvalget vedtog i sit møde den 19. maj 2011 at sende forslaget i høring.'' Børne- og Fritidsforvaltningen fremlægger de indkomne høringssvar, Oversigt med bemærkninger over indkomne høringssvar fra skolerne samt Notat af 10. juni 2011 om høring vedrørende inklusionsstrategien. Med afsæt i Børne- og Ungdomsudvalgets temamøde den 28. marts 2011 samt i drøftelser i specialtilbudsudvalget på skoleområdet og på dagtilbudsområdet - har Børne- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et udkast til en fælles inklusionsstrategi på børne- og ungeområdet. Inklusionsstrategien sætter en overordnet fælles ramme for og definition af, hvad der på børne- og ungeområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune forstås ved begrebet inklusion, og hvordan der arbejdes med inklusion. Det er en afgørende forudsætning for at skabe en øget inklusion, at der er enighed og opbakning til definitionen af inklusion og en fælles forståelse af, hvad kommunen ønsker at opnå med denne inklusion. I Lyngby-Taarbæk Kommune defineres inklusion som: o Alle børn og unge skal ses og værdsættes som unikke personer og sikres ret til faglig, personlig og social udvikling i et ligeværdigt, socialt fællesskab. o Barnet skal føle sig som aktør i sit eget liv og opleve at kunne bidrage til og være værdifuld i fællesskabet. o Inklusion er en dynamisk og vedvarende proces. Alle tilbud på børne- og

26 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.26 ungeområdet skal skabe mulighed for tilstedeværelse, oplevelse af fællesskab, aktiv deltagelse og et optimalt læringsmæssigt udbytte for alle børn. I denne proces skal der tages særligt hensyn til de børn, som er i farezonen for eksklusion. Målet med den nye definition er et ønske om at: o At flere børn oplever sig som en del af fællesskabet o At flere børn trives bedre o At flere børn lærer mere både i uformelle og formelle sammenhænge o At de professionelle fortsat udvikler deres professionelle praksis i forhold til de aktuelle børn og deres forudsætninger o At børn ikke reduceres til deres vanskelighed o At det bliver mulig at se det almindelige i det særlige Det indebærer en ændring af praksis på hele børne- og Ungeområdet, således: o at dagtilbud og skoler i Lyngby-Taarbæk Kommune ikke fokuserer på en given funktionsnedsættelse, men i stedet aktivt understøtte forandringer i kultur, handling og organisering, der er nødvendige for at kunne inkludere børn og unge. o at konkret opbakning fra forvaltning og politikere er en nødvendig forudsætning for at implementere inklusion i på hele børne- og ungeområdet. o at forældregruppen anerkender, at inklusion har betydning for udvikling af sammenhængskraft i samfundet. Ved at øge inklusion gives alle børn mulighed for at møde en større variation af børn også børn i andre vilkår end dem selv. Ligeledes viser forskning, at inklusion og øget kompetence til at arbejde i et felt med større variation i børns kompetencer (fx i Finland), øger niveauet i alle elevers færdigheder og kompetencer. Det vil sige, at de dygtigste bliver dygtigere, og de svageste profiterer fagligt af at forblive i gruppen i stedet for at udskilles til et mere homogent tilbud. Med afsæt i denne strategi og definitionen af inklusion er der udarbejdet handleplaner for skole- og dagtilbudsområderne, der i tråd med strategiens anbefalinger vil betyde: o Færre pladser og børn i specialsystemet o Flere børn, der tidligere ville være henvist til specialtilbud, forbliver i almensystemet o At diagnoser ikke automatisk udløser et specialtilbud, men at barnet med hensyntagen til reelle behov og udviklingspotentiale inkluderes i almensystemet mest muligt. Forslag til inklusionsstrategi og handleplanerne behandles på Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 19. maj Økonomiske konsekvenser De umiddelbare konsekvenser af omlægningen på skoleområdet vil være, at ca. 100

27 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.27 pladser på specialområdet udfases og at de midler, der herved omfordeles/frigives, foreslås tilført almenområdet til at støtte inklusionsarbejdet på de almindelige skoler. I budgetaftalen for budget blev det besluttet at spare 4 mio. kr. på specialområdet, hvoraf 2 mio. kr. skulle tilbageføres til almenområdet. Besparelsen og omfordelingen indfases over tre år: 2012, 2013 og Omlægningen på dagtilbudsområdet finansieres inden for den nuværende ramme for specialindsatsen og i tråd med Budgetaftalen for : I forbindelse med budgetaftalen for besluttede budgetforligspartierne at reducere antallet af ressourcepladser, svarende til ,- kr. netto i 2011 og ,- kr. netto i Det betyder en bruttobesparelse på henholdsvis ,- kr. i 2011 og ,- kr. fra 2012 og i de følgende år. Samtidig blev det besluttet, at dagtilbuddene på normalområdet tilføres ,- brutto fra 2011 og i de følgende år. På grund af den sene implementering af budgetreduktionen, kan det ikke nås i 2011 at realisere hele besparelsen. Det foreslås, at besparelsen enten a) findes et andet sted inden for Børne- og Fritidsforvaltningen område eller b) overføres til Beslutningskompetence Kommunalbestyrelsen Bilag Udkast til inklusionsstrategi for børne- og ungeområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune Kultur- og Fritidsudvalget, den 19. maj 2011: Godkendtes at sende udkast og handleplaner i høring. Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011: Anbefales overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse, dog således at klubområdets ansvar for inklusionsindsatsen i højere grad præciseres i strategien, ligesom strategien foreslås evalueret efter 2 år. Henrik Brade Johansen (B) var fraværende.

28 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.28 Lyngby Stadion - Handleplan vedrørende løsningsforslag til erstatningskvadratmeter. 10 Indstilling Børne- og Fritidsforvaltningen indstiller, 1. At model 2 gennemføres, hvilket indebærer nedrivning af hele bagbygningen nu, samt opstilling af pavilloner til midlertidig omklædning, klub- og mødefaciliteter og administration. 2. At der tages stilling til, hvorvidt ombygning af omklædningsrummene fra den gamle badeanstalt skal indgå med en udgift på kr. 3. At der tages stilling til, hvorvidt der er alternative muligheder for midlertidigt at huse de sekundære aktiviteter såsom foreningernes mødevirksomhed, i de øvrige bygninger på stadion for at begrænse udgifterne til midlertidige faciliteter. 4. At der frigives en anlægsbevilling på max kr. til formålet i 2011, der foreslås finansieret ved at fremrykke et tilsvarende beløb fra projekt Lyngby Svømmehal - renovering i årene 2012 og At den resterende finansiering af model 2 genopførelse af klub-, administrations- og omklædningsfaciliteter samt udgifter til leje af pavilloner i 2012, 2013 og afklares ved de kommende budgetforhandlinger. Sagsfremstilling Tidligere beslutninger Kommunalbestyrelsen besluttede den 14. april 2011, at 3 modeller skulle undersøges og beskrives - herunder fordele og ulemper samt økonomiske og tidsmæssige konsekvenser. Modellerne er følgende: Model 1: Nedrivning af eksisterende kvadratmeter, samt igangsættelse af proces med etablering erstatningskvadratmeter placeret således, at der tages højde for fremtidige muligheder i Lyngby Idrætsby projektet. I denne periode vil der skulle opsættes pavilloner til midlertidig erstatning af de nedrevne kvadratmeter. Model 2: Nedrivning af eksisterende kvadratmeter, samt opstilling af pavilloner i perioden

29 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.29 frem til der foreligger en afklaring omkring Lyngby Idrætsby (etablering af superligastadion m.m.), hvorefter der igangsættes en proces med etablering af erstatningskvadratmeter. Model 3: Bevarelse af omklædningsrum (hel eller delvis) og styrke og vægttræningsareal, samt nedrivning af klub- og administrationskvadratmeterne. Samtidig afventes afklaring omkring Lyngby Idrætsby (etablering af superligastadion), hvorefter der igangsættes proces med etablering af erstatningskvadratmeter. Analysen og undersøgelsen af ovennævnte modeller - med angivelse af et økonomisk overslag skal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i juni mødet, hvor der kan tages stilling til, hvilken model der skal følges. For at gennemføre dette arbejde, er det nødvendigt, at der frigives anlægsbevilling på kr. 0,8 mio. Nuværende sag Repræsentanter for Teknisk Forvaltning og Børne- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet notat af 7. juni Dette notat beskriver de tre ovennævnte modeller med tilhørende økonomi mm. Der vedlægges i øvrigt udarbejdet forslag af 26. maj 2011 fra Domus arkitekterne, som omhandler etablering af erstatningskvadratmeter inklusiv økonomisk overslag samt forslag til handleplan. Endelig vedlægges tilbud af 25. maj 2011 fra Skandinavisk Bio-Medicinsk Institut A/S, som omhandler indeklimamålinger 2 gange årligt. Forvaltningen har gennemgået fordele og ulemper på de tre modeller, og på baggrund af denne gennemgang anbefales det at gennemføre model 2. Model 2 anbefales, fordi den tilgodeser behovet for at etablere midlertidige alternativer til de lokaler, der er ramt af skimmelsvamp, uden at der igangsættes en egentlig byggeproces, før der foreligger en afklaring omkring Lyngby Idrætsby og etablering af Superligastadion. Den aktuelle udfordring er at etablere alternativer, der tilgodeser brugerne, samtidig med, at løsningen forholder sig til den igangværende proces omkring afklaring af fremtiden for Lyngby Idrætsby. Ved at vælge model 2 er det forvaltningens opfattelse, at kommunen gør det, der er nødvendigt for at de primære aktiviteter i lokalerne kan gennemføres på et forsvarligt niveau, mens arbejdet med Projekt Lyngby Idrætsby pågår. I det videre arbejde bør følgende undersøges nærmere: Muligheden for og økonomien i, at ombygning af omklædningsrummene fra den gamle badeanstalt udgår og at behovet for omklædningsrum tilgodeses indenfor de øvrige foreslåede pavilloner til omklædningsrum. Hvilke alternative muligheder er der for midlertidigt at huse de sekundære

30 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.30 aktiviteter såsom foreningernes mødevirksomhed, i de øvrige bygninger på stadion. Formålet hermed er at sikre, at der anvendes mindst muligt på foreløbige aktiviteter og serviceforbedringer af eksisterende aktiviteter, således at der sikres det størst mulige beløb til genopførelse af erstatningsfaciliteter. Økonomisk konsekvenser I notat af 7. juni 2011 fremgår det, at den totale udgift til gennemførelse af model 2 udgør 56 mio. kr. - Nedrivning 5 mio. kr., nybyggeri 46,2 mio. kr. og genhusning 4,8 mio. kr. I den tidligere sag pegedes der på nedenstående rådighedsbeløb som finansieringsmulig-hed: Emne I alt Lyngby Svømmehal - Renovering kr. Lyngby Idrætsby - infrastruktur Omklædningsfaciliteter, breddeidræt I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Såfremt model 2 gennemføres i sin helhed som beskrevet, mangler der et rådighedsbeløb på 17,253 mio. kr. Der er dog ikke på nuværende tidspunkt behov for det fulde rådighedsbeløb, da det indstilles, at der indtil videre kun etableres midlertidige erstatningsfaciliteter og at opførelsen af permanente erstatningsfaciliteter afventer den endelige afklaring af Lyngby Idrætsby og superligastadion. Med hensyn til finansiering af udgifterne til nedrivning og genhusning samt opsætning af pavilloner, er der en samlet udgift på kr. i Udgiften foreslås finansieret ved at fremrykke tilsvarende beløb fra projekt Lyngby Svømmehal - renovering i årene 2012 og I 2012 er der udgift på kr. til 12 måneders leje af pavilloner. I 2013 er der en udgift på kr. til 12 måneders leje af pavilloner. I 2014 er der en udgift på kr. til 8 måneders leje af pavilloner samt nedtagning og oprydning. Beslutningskompetence Kommunalbestyrelsen Kultur- og Fritidsudvalget, den 14. juni 2011:

31 Åbent punkt Kultur- og Fritidsudvalget den , s.31 Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse, at gennemførelse af model 2, hvilket indebærer nedrivning af hele bagbygningen nu, samt opstilling af pavilloner til midlertidig omklædning, klub- og mødefaciliteter og administration godkendes. ombygning af omklædningsrummene fra den gamle badeanstalt til en udgift på kr. oversendes til behandlingen af budget alternative muligheder for midlertidigt at huse de sekundære aktiviteter såsom foreningernes mødevirksomhed, i de øvrige bygninger på stadion for at begrænse udgifterne til midlertidige faciliteter godkendes. der frigives en anlægsbevilling på max kr. til formålet i 2011, der foreslås finansieret ved at fremrykke et tilsvarende beløb fra projekt Lyngby Svømmehal - renovering i årene 2012 og den resterende finansiering af model 2 genopførelse af klub-, administrationsog omklædningsfaciliteter samt udgifter til leje af pavilloner i 2012, 2013 og afklares ved de kommende budgetforhandlinger. 1 medlem, Lene Kaspersen, C, tager forbehold, idet medlemmet ikke har haft mulighed for at drøfte sagen med den politiske gruppe.

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113

114

115

116

117

118

119

120

121

122

123

124

125

126

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

146

147

148

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 21-04-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget PROTOKOL Onsdag den 21 april 2010 kl 08:30 afholder Kultur- og Fritidsudvalget møde i Byhistorisk Samling,

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 19-05-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Onsdag den 19 maj 2010 kl 08:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 23-12-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Fredag den 23. december 2011 kl. 08:45 afholdt Økonomiudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 18-08-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Torsdag den 18. august 2011 kl. 08:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 01-11-2010, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Mandag den 1. november 2010 kl. 15:00 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget ekstraordinært møde i Udvalgsværelse

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 24-10-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Ekstraordinært møde Torsdag den 24. oktober 2013 kl. 08:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 22-10-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Ekstraordinært møde Tirsdag den 22. oktober 2013 kl. 14:00 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget møde

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 13-10-2010, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Onsdag den 13. oktober 2010 kl. 08:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 20-12-2012, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Torsdag den 20. december 2012 kl. 16:45 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

Pointe 1: Bevar ungdomsklubben på Gug skole Indhold Høringssvar Skoleforvaltningens kommentar

Pointe 1: Bevar ungdomsklubben på Gug skole Indhold Høringssvar Skoleforvaltningens kommentar Pointe 1: Bevar ungdomsklubben på Gug skole Indhold Høringssvar Skoleforvaltningens kommentar Gug ungdomsklub er et samlingssted for områdets unge Bekymring for at de unge vil udøve uhensigtsmæssige aktiviteter

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015

Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015 Indstillede effektiviserings- og omstillingsforslag til fagudvalgsbehandling april 2015, 1.000 kr. Nr. Emne 2016 2017

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Folkeoplysningsudvalget den 01-02-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Folkeoplysningsudvalget Protokol Tirsdag den 1. februar 2011 kl. 17:00 afholdt Folkeoplysningsudvalget møde på Rådhuset, Lyngby Torv,

Læs mere

Kultur- og Fritids- udvalget

Kultur- og Fritids- udvalget Kultur- og Fritids- udvalget Mandag den 13. august 2007 kl. 16:00 i mødelokale 7 Medlemmer: Lone Rytter Holm (A) Brian Hemmingsen (A) Hanne Iversen (A) Anne Marie Lyduch (V) Kai Nielsen (V) Side 181 Indholdsfortegnelse

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE. Protokol

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE. Protokol LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Beredskabskommissionen Protokol for Møde tirsdag den 3. juni 2014 kl. 10:00 på borgmesterens kontor Medlemmerne var til stede: Fra Nordsjællands Politi, politidirektøren, deltog:

Læs mere

INKLUSIONS STRATEGI BØRNE- OG UNGEOMRÅDET

INKLUSIONS STRATEGI BØRNE- OG UNGEOMRÅDET INKLUSIONS STRATEGI BØRNE- OG UNGEOMRÅDET 1 Indhold Forord 3 Del af fællesskabet 4 Definition af inklusion 9 Fra specialsystem til almensystemet 11 Konkrete indsatser og handlingsplaner 14 2 Forord I Lyngby-Taarbæk

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 17-01-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Torsdag den 17. januar 2013 kl. 08:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder Følgende indsatsområde vil være genstand for særlig opmærksomhed i udviklingen af klubstrukturen i Viborg Kommune Ressourcetildelingsmodellen Sammenlægning af klubber - leder af flere klubber

Læs mere

Udvalg for dagtilbud og familier

Udvalg for dagtilbud og familier Beslutning: Tilpasning af ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet. Sagsnr. i ESDH: 18/14065 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget for dagtilbud og familier skal beslutte at indstille til

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 14-03-2013, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Ekstraordinært møde Torsdag den 14 marts 2013 kl 08:15 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget Børne- og Ungdomsudvalget Protokol 15-01-2015 kl. 08:00 Udvalgsværelse 1 Medlemmer Birgitte Hannibal Bodil Kornbek Mette Hoff Henriette Breum Henrik Bang Mette Schmidt Olsen Karsten Lomholt Morten Normann

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skoleudvalget - I Sagsnr.: 14/6716 Baggrund Som en del af implementering

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Lovgivning og politik...3 1.1 Lokalpolitiske beslutninger...4 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...5

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol Børne- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol Dato: 06. marts 2012 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:00-15:00 Ole Jespersgaard, Formand (A) Peter H. S. Kristensen (A) Adnan Jedon (A) Bodil

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Byrådet besluttede på sit møde den 21. november 2016, at igangsætte et analysearbejde af den fremtidige organisering af hele folkeoplysningsområdet.

Byrådet besluttede på sit møde den 21. november 2016, at igangsætte et analysearbejde af den fremtidige organisering af hele folkeoplysningsområdet. Analyse af fremtidig organisering af Folkeoplysningsområdet. Byrådet besluttede på sit møde den 21. november 2016, at igangsætte et analysearbejde af den fremtidige organisering af hele folkeoplysningsområdet.

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Helhedsløsning på fritids- og klubområdet - efter høring Dok.nr.: 6027 Sagsid.: 13/15802 Initialer: Åben sag

Helhedsløsning på fritids- og klubområdet - efter høring Dok.nr.: 6027 Sagsid.: 13/15802 Initialer: Åben sag Helhedsløsning på fritids- og klubområdet - efter høring Dok.nr.: 6027 Sagsid.: 13/15802 Initialer: 47821 Åben sag Sagsfremstilling Udvalget for Børn og Undervisning vedtog den 3. juni 2014 at sende 2

Læs mere

Proces omkring implementering af ny skolereform

Proces omkring implementering af ny skolereform Proces omkring implementering af ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Folketinget har vedtaget en ny skolereform, der træder i kraft med første fase den 1. august 2014.

Læs mere

Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget

Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget Mødetidspunkt 29-01-2018 17:10 Mødeafholdelse Rådssalen Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 17:40 Tilstede: Anne Hjorth, Jesper

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 TIRSDAG DEN 7. OKTOBER 2008, KL. 17.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Folkeoplysningsudvalget 7. oktober 2008 Side: 2 Fraværende: Kurt

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

Møde i Børne- og Uddannelsesudvalget Onsdag den 05. februar 2014

Møde i Børne- og Uddannelsesudvalget Onsdag den 05. februar 2014 3. 13/28798 Ungdomskulturhus Indstilling: Direktøren for Børn og Undervisning og direktøren for By, Land og Kultur indstiller sagen til drøftelse og beslutning i Børne- og Uddannelsesudvalget og Kultur-

Læs mere

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet Her er der mulighed for at få svar på følgende spørgsmål: 1. Hvem omfatter de nye bevillingsmodeller?

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30.

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 32 Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 23 TORSDAG DEN 18. SEPTEMBER 2008, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 18. september 2008 Side:

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Fjerde og sidste opfølgning på Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalget

Fjerde og sidste opfølgning på Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalget ØKONOMI OG STYRING Dato: 18. marts 2019 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Kathrine Dahl Marcussen Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Fjerde og sidste opfølgning på Aftale om budget 2018 for

Læs mere

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne

Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Selvforvaltningsaftale med Tune- og Karlslundehallerne Pkt. Gældende aftale: Forslag fra ny aftale: Bemærkninger til forslagene: Tekst med sort: Bemærkninger til Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 3.

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 09-09-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Mandag den 9. september 2013 kl. 16:00 afholdt Økonomiudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol Fritids- og Kulturudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. marts 2013 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 14:00-16:00 Eskild Sloth Andersen, Formand (A) Hildo Rasmussen (A) Bodil Nielsen (F) Karsten

Læs mere

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag 23. januar 2014 Model 1 Samarbejds- og partnerskabsmodel. Modellen betyder en uændret organisering af fritidsområdet. Der indgås forpligtende samarbejds- og partnerskabsaftaler i forhold til blandt andet

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD Inklusions strategi Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole Indhold Indledning... 2 Status:... 3 Formål... 3 Solrød Kommune... 3 Hvorfor inklusion... 3 Inklusion... 3 Mål... 4

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

REFERAT Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn og Unge Den 24. maj 2007, kl i lokale 188

REFERAT Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn og Unge Den 24. maj 2007, kl i lokale 188 REFERAT Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn og Unge Den 24. maj 2007, kl. 08.00-12.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Budget 2008 3. Daginstitutionsområdet organisering, udvikling og ledelse

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 27-08-2013, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget Protokol Tirsdag den 27 august 2013 kl 08:30 afholdt Kultur- og Fritidsudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus

Læs mere

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet?

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet? NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Fælles afsæt fælles udvikling Opsamling fra gruppedrøftelserne på

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Referat fra møde i onsdag den 13. januar 2010 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...3 2. BU - Valg af næstformand...4 3. ØU - Udvalgets mødeplan

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Som opfølgning på Evaluering af lokaludvalg i København fra august 2010, skal Økonomiudvalget tage stilling til principper for ændringer i lokaludvalgskonceptet. INDSTILLING OG BESLUTNING Økonomiforvaltningen

Læs mere

Lejre Kommune Side 1. Økonomiudvalget

Lejre Kommune Side 1. Økonomiudvalget 06-09-2016 Side 1 ØU - Der findes et sted hvor vi er fælles om kerneopgaverne Sagsnr.: 16/10671 Afbud: Lena Holm Jensen Resumé: er den 18. januar og den 21. juni 2016 forelagt status på arbejdet med Vores

Læs mere

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg Bilag 2: Forslag til revideret Kommissorium for Lokaludvalg Kommissorium for Lokaludvalg På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt 12 lokaludvalg i 10 bydele efter bestemmelsen i den kommunale

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 < Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde ØKONOMI OG STYRING Dato: 19. december 2017 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets

Læs mere

Notat. Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011

Notat. Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011 Notat Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011 Afsættet for dette notat er, at Folketinget har vedtaget en ny Folkeoplysningslov der træder i kraft

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsudvalget den 19-01-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsudvalget Protokol Tirsdag den 19 januar 2010 kl 15:30 afholdt Social- og Sundhedsudvalget møde i Mødelokale F 6sal/T

Læs mere

Folkeoplysningspolitikken forslag til emner/temaer til mulig/e handlinger til det videre arbejde med folkeoplysningspolitikken

Folkeoplysningspolitikken forslag til emner/temaer til mulig/e handlinger til det videre arbejde med folkeoplysningspolitikken Folkeoplysningspolitikken forslag til emner/temaer til mulig/e handlinger til det videre arbejde med folkeoplysningspolitikken Formålet med politikken er at sætte rammer og mål for folkeoplysningen og

Læs mere

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Nyt læringstilbud i Tranbjerg I Tranbjerg er der et veludbygget samarbejde mellem lokalområdets forældre, institutioner og foreninger. Samarbejdet er særligt udpræget

Læs mere

REFERAT Udvalget for Børn og Unge Temamøde den 10. maj 2007 kl i lokale 188

REFERAT Udvalget for Børn og Unge Temamøde den 10. maj 2007 kl i lokale 188 REFERAT Udvalget for Børn og Unge Temamøde kl. 12.00 i lokale 188 Åben del 1. Meddelelser 2. Budgetopfølgning pr. 31.03.2007 3. Budget 2008 4. Daginstitutionsområdet organisering, udvikling og ledelse

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget

Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Dato 23. september 2013 Mødetidspunkt 17:00 Sluttidspunkt 17:40 Sted Gåsetårnskolen, Iselinge afdeling Chr. Richardtsvej 33, Vordingborg Medlemmer Birthe Helth,

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 02-02-2015 18:00 Mødeafholdelse på Skolens kontor, Munkegårdsskolen, Vangedevej 178, 2870 Dyssegård Indholdsfortegnelse Børne-

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

REFERAT Udvalget for Børn og Unge den 02. august 2007 kl i lokale 188

REFERAT Udvalget for Børn og Unge den 02. august 2007 kl i lokale 188 REFERAT Udvalget for Børn og Unge kl. 12.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Skolestrukturdebat 3. Udtræden af skolebestyrelsen Ellebækskolen 4. Vakant skolelederstilling 5. Vakant skolelederstilling

Læs mere

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling Punkt 8. Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling 2017-055395 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender den fremlagte model for udmøntning af besparelse på

Læs mere

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Med vedtagelsen af budgettet for 2007, blev det besluttet at indføre

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fælles afsæt fælles udvikling

Fælles afsæt fælles udvikling Projektplan Fælles afsæt fælles udvikling - Strategisk udviklingsproces på skole og dagtilbudsområdet Allerød Kommune Direktionen Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk

Læs mere

Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30.

Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30. ALLERØD KOMMUNE Kultur og Idrætsudvalget Møde nr. 31 Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30. Medlemmer: Formand Flemming

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

baggrund af et konkret forslag fra en borger. Forslagsstilleren har samtidig tilbudt at medvirke til etablering og drift af en lokal ordning.

baggrund af et konkret forslag fra en borger. Forslagsstilleren har samtidig tilbudt at medvirke til etablering og drift af en lokal ordning. Møde i DAGSORDEN med beslutninger (omfter punkterne 1-8) Meddelelser a. Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer Til efterretning b. Orientering om opskrivningsliste til plejehjem Oversigt

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 34 TORSDAG DEN 10. SEPTEMBER 2009, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 10. september 2009 Side:

Læs mere

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den kl. 16:00 Langeskov Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den kl. 16:00 Langeskov Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 07.01.2008 kl. 16:00 Langeskov Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 105. Sager og skrivelser til orientering.... 3 106. Kommissorium for

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Udviklings- og Strategiudvalget den 17-05-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Udviklings- og Strategiudvalget Protokol Mandag den 17 maj 2010 kl 08:15 afholdt Udviklings- og Strategiudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: (USS/UBE/KFI) Afrapportering på arbejdsprogrammet Fortsat Fremgang for Furesø, Punkt 2.4: Gode bo-, aktivitets-, beskæftigelses- og fritidstilbud for mennesker med handicap Sagsnr. i ESDH:

Læs mere

Drøftelse af fritidsanalyse

Drøftelse af fritidsanalyse Punkt 6. Drøftelse af fritidsanalyse 2015-067117 Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Skoleudvalget og Familie- og Socialudvalgets drøftelse, de foreløbige resultater

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 21-06-2012, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Torsdag den 21. juni 2012 kl. 16:00 afholdt Økonomiudvalget ekstraordinært møde i Kommunalbestyrelsens spisestue/rådhus.

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed

Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed Åben Referat Dato: Mandag den 8. januar 2018 Tidspunkt: 15:30 Sted: Seglet Hillerød Kommune Møde i Udvalget for Idræt og Sundhed / 08-01-2018 Sagsoversigt: 1. Valg

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Byplanudvalget den 21-06-2012, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Byplanudvalget Protokol Torsdag den 21. juni 2012 kl. 16:00 afholdt Byplanudvalget ekstraordinært møde i Kommunalbestyrelsens spisestue/rådhus.

Læs mere