Foreningen Svend Gønge byder velkommen til to nye ambassadører...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Foreningen Svend Gønge byder velkommen til to nye ambassadører..."

Transkript

1 Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 31 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge November 2010 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge byder velkommen til to nye ambassadører... Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: Bestyrelse: Formand: Peter Sten Hansen Næstformand: Villy Lorich Kasser: Jens Hallqvist Sekretær: Jens Beck Bestyrelsesmedlem: Gunnar Stobbe Redaktion på SN: Jens Beck, Kjeld Hillingsø har bestridt flere af nationens højeste poster. Han har rådgivet regeringer, været chef for hæren, topchef i NATO og er nær ven af kongehuset. Samtidig er Kjeld Hillingsø en sammensat personlighed: Hårdkogt soldat, forfinet gentleman med monokel og en skarp politisk kommentator og analytiker. Et foredrag med Kjeld Hillingsø er mødet med en mand, der har oplevet og prøvet mere end de fleste og som forstår at berette om det på en spændende måde. Kjeld Hillingsø giver gerne sin mening til kende, hvad enten samtalen falder på kønsroller, overklasse ligesom han taler lige ud om det politiske klima og danskernes naivitet under Den Kolde Krig. Ovenstående er citeret fra: ArtPeople Booking Lars Nielsen, turistchef fra Køge, har også sagt ja til at repræsentere FSG som ny ambassadør. I 2003 blev Lars Nielsen endvidere enstemmigt valgt som ny formand for Foreningen af danske Turistchefer. Lars Nielsen er uddannet i musik fra Københavns Universitet, men har de sidste år beskæftiget sig med marketing i Kulturby 96, med detailhandel, og som direktør i Køge Marketing ApS. Foreningen Svend Gønge ønsker hermed at takke for det uegennyttige tilsagn om at gå foran i ønsket om, at udbrede viden om Svend Gønge og hans samtid. En væsentlig del af vores fælles arv. Ovenstående er citeret fra samt

2 Ambassadører: Kammerherre og Hofjægermester, Bernt Johan Collet, Lundbygård. Foreningen Svend Gønges store debat-dag med temaet Gøngehøvdingen Frihedskæmper eller terrorist? Der var fuldt hus, da debatdagen om snaphanelederen Svend Poulsen blev afholdt lørdag d. 6. november i Medborgerhuset i Lundby. Hofjægermester og Peter Zobel, Bækkeskov. Peter Oxholm Tillisch, Rosenfeldt. Gerner Wolff- Sneedorff, Engelholm. Peter Henrik Tesdorpf Gjorslev Gods. Regionsmedlem, Peter Madsen Rone Klint, Præstø. Marie Stærke, Køge kommune. Henrik Holmer, Vordingborg Kommune. Henning Jensen, Næstved Kommune. Poul Arne Nielsen, Stevns Kommune. Knud Erik Hansen, Faxe Kommune. Tidl. borgmester, René Tuekær, Faxe Kommune. Tidl. folketingsmedlem, socialrådgiver, Hanne Reintoft Debatpanelet bestod af tre af vore bedste og mest kompetente historikere og forfattere, der alle har beskæftiget sig indgående med svenskekrigene, nemlig - Generalløjtnant, militærhistoriker og forfatter Kjeld Hillingsø - Jurist, historiker, forfatter og tidl. museumsleder på Brønshøj Museum, Lars Cramer- Petersen - Historiker, Ph. D, lektor og forfatter Kim A. Wagner De tre debattører var særdeles veloplagte og gav med hver deres spændende og underholdende indlæg, hvor de undervejs supplerede hinanden, tilsammen et virkeligt godt billede af Svenskekrigenes baggrund og forløb, Københavns belejring og Svend Poulsens aktioner med den fjendtlige overmagt på Sydsjælland i efteråret Kjeld Hillingsø fortalte om Karl Gustav-krigene Den militære og politiske baggrund. Vi fik de kolde facts, som han selv udtrykte det. Om hvordan man gik i krig, hvordan man kæmpede. Han gennemgik krigenes forløb og vurderede til sidst, hvordan det var gået - strategisk, operativt og taktisk. Svenskerne fejrer sine sejrer. Danskerne fejrer først og fremmest sine nederlag,- bortset fra sejren ved Nyborg 14. november Kjeld Hillingsø gennemgik datidens militære udrustning, påklædning, våbentyper, hæropstillinger, formationer, kampteknik mv. Vi hørte om krigens baggrund,- om de storpolitiske alliancer, hvor stormagterne,- særligt England, Frankrig og Holland, men også kurfyrstendømmet Brandenburg og kongeriget Polen gjorde deres indflydelse gældende, - først og fremmest for at sikre sig, at deres egne interesser blev tilgodeset. Øresundstolden var en torn i øjet på Europas store søfartsnationer, og man ønskede ikke, at begge sider af Øresund fremover skulle tilhøre samme nation.

3 Gina Øbakke, Stevns Kommune. Generalløjnant, Kjeld Hillingsø Hillingsø vurderede, at svenskerne og danskerne var omtrent lige gode udi krigskunsten, for i løbet af krigene blev svenskerne krigstrætte og danskerne krigsvante. Turistchef, Lars Nielsen Anders Pettersson, Osby Kommun. Viceborgmester, Erland Nilsson, Osby Kommun. Kultur och fritidschef, Tommy Johansson, Osby Kommun. Ordförande i Föreningen för Snapphanelandet, Marco van Brink, Osby. Kollektive medlemmer: Lundby Menighedsråd Borgerforeningen Lundby Eskildstrup Kulsvierlaug Vi hørte om den første krig med den danske krigserklæring og Karl X Gustavs hurtige troppebevægelse mod Danmark, og op gennem Jylland. Den svenske hærs utrolige og livsfarlige march over de tilisede bælter til Lolland og videre mod København, Roskildefreden og den svenske tilbagetrækning, som ikke rigtig blev til noget. Derefter den anden krig med Karl X Gustavs fortrydelse og uretfærdige krigsførelse mod Danmark. Den 7. august 1658 gik den svenske konge uden krigserklæring i land i Korsør med sine tropper, som få dage efter stod ved København, og her påbegyndtes oprettelsen af Svenskelejren på Brønshøj (Carlstad, SN 13) med det formål at belejre København og med overraskelsesangreb at erobre byen (Stormen, SN 14). For første og eneste gang i historien stod Danmark på randen af den totale udslettelse som selvstændig nation. Lars Cramer-Petersen fortalte meget vidende om Københavns belejring, svenskelejren Carlstad, en fjendeby med soldater med familier, som blev anlagt 6 km uden for København på bakkedraget der, hvor Brønshøj nu ligger. Vi hørte om byens militære og moralske oprustning, borgernes mobilisering, forstærkningen af fæstningsanlæggene og de mange andre forberedelser, mens svenskerne holdt byen belejret. Under belejringen kom dog forsyninger til byen ad bagvejen,- bl.a. kom hollandske skibe til undsætning med både mandskab og forsyninger, ligesom skibe fra andre dele af landet bragte forsyninger til københavnerne. Denne belejringskrig kulminerede med de svenske styrkers storm på København natten mellem den 10. og 11. februar Voldene blev angrebet, men Københavns forsvar var velforberedt og byen gjorde så voldsom modstand, at kun ganske få svenske soldater nåede at komme op på volden, hvor de omgående blev hugget ned. Det svenske stormangreb endte med Karl X Gustavs forsmædelige nederlag, som kostede omkring 1000 svenske soldater livet, mens de danske tab var under 20 mand. Sejren var en sand triumf for byen, men den svenske konge var trods nederlaget ikke umiddelbart til sinds at opgive sine planer, og belejringen fortsatte endnu frem til 22. februar 1660, hvor Carl X Gustav tilsyneladende opgiver og svenskerne begyndte tilbagetrækningen. Carlstad havde da eksisteret i 22 måneder, men der findes i dag næsten ikke synlige spor tilbage af dette militære bysamfund.

4 Lars Cramer-Petersens indlæg blev rigt illustreret med gamle tegninger og billeder, bl.a. af de fine museums-dioramaer fra Brønshøj Museum, som Lars Cramer- Petersen selv havde fremstillet. Kim A. Wagner fortalte den historiske historie om Svend Poulsen ud fra sin kildebaserede forskning, som bygger på i alt 109 kendte kilder. Svend Poulsen, som i det meste af sit liv var professionel soldat og med rang af dragonkaptajn blev han af kongen, Frederik III, udkommanderet til at føre guerillakrig mod den svenske besættelsesmagt på Sydsjælland med det primære formål at mindske presset på København. Hans styrke var overraskelsesangreb og stor mobilitet. Svend Poulsens indberetning til kongen blev gennemgået og kommenteret med mange velovervejede synspunkter. Også enkelte af Svend Poulsens folk blev nævnt: Laurids Hemmingsen, Rasmus Hugger m.fl. Svend og hans folk havde stort set ingen opbakning i lokalbefolkningen, som var bange for brutale repressalier fra den svenske besættelsesmagt og som dybest set kun ønskede fred. Svend Poulsen var ingen Gøngehøvding, selvom 2 gøngekompagnier fra Skåne deltog i Københavns forsvar. Betegnelsen gynge i forhold til Svend Poulsen optræder kun 3 steder i kilderne,- første gang i 1673, dvs. længe efter Karl Gustavkrigene, hvor han omtales som gamle Kaptajn Svend Poulsen Gynge. Begrebet Gøngehøvding er formentlig opfundet af Carit Etlar.

5 Snaphane er oprindelig betegnelsen på de fine låse, friskytterne i Skåne anvendte på deres bøsser, men betegnelsen blev også anvendt nedsættende om de oprørere, der kæmpede på dansk side mod den svenske militærmagt og betyder i denne sammenhæng røver eller bandit. I flg. Kim A. Wagner var Svend Poulsen en koldblodig soldat, men han var både dansksindet og kongetro. En frihedskæmper er et menneske, der på eget initiativ tager kampen op mod fjenden, og Svend Poulsen, som var direkte udkommanderet af kongen, kan derfor ikke kaldes en frihedskæmper og slet ikke sammenlignes med frihedskæmperne fra 2. Verdenskrig. Kim A. Wagner påpegede videre, at heltestatus sjældent er noget, man opnår i sin samtid, men oftest opnår i eftertiden, hvis de rette betingelser er til stede. Svend Poulsen havde ikke nogen heltestatus i sin samtid, men er i eftertiden blevet en folkehelt,- godt hjulpet af Carit Etlar og hans kulørte romaner Gøngehøvdingen og Dronningens Vagtmester. Det var en intens og oplysende dag med de ypperste debattører inden for emnet. I den efterfølgende debat blev Svend Poulsen beskrevet ikke som frihedskæmper, men som friskytte. Man konkluderede desuden, at han næppe havde påvirket krigens forløb og udfald væsentligt, men han havde formentlig medvirket til at svække svenskernes styrke og kampmoral, hvilket bl.a. ses ved, at der blev sendt 2000 svenske soldater til Sydsjælland for at fange ham, og herved blev de svenske styrker ved/omkring København tilsvarende reduceret. Med sine guerilla-angreb, hvor der ikke blev givet pardon, var han med til at demotivere de svenske soldater. Endvidere var der enighed om, at Svend Poulsen aldrig fik den anerkendelse, han fortjente. Andre af tidens militære ledere kommet fra jævne kår, gjorde militær og social karriere, og enkelte blev endda adlet. Men Svend Poulsen var og blev en jævn mand, og han levede den sidste del af sit liv i fattige og ydmyge kår. Der var hele dagen igennem stor opmærksomhed og interesse for de spændende indlæg, ligesom der til sidst i panel-debatten var stor spørgelyst blandt publikum. Debattørerne supplerede på forbilledlig vis hinanden, så der blev skabt en virkelig god sammenhæng og belysning af forholdene under svenskekrigen og den tid, hvor Svend Poulsen og hans folk kæmpede heroisk mod den svenske besættelsesmagt.

6 Foreningen Svend Gønge ser tilbage på et vellykket arrangement. GS Foto: Jens Hallqvist 1600-talsgudstjeneste Lundby Kirke Lundby Menighedsråd og Foreningen Svend Gønge afholder talsgudstjeneste i Lundby Kirke i anledning af 400-året for Svend Poulsen Gønges fødsel. Alle er velkomne! Hvis man har lyst, må man gerne tage sin 1600-talsdragt på! Efter gudstjenesten serveres der suppe og brød i Rytterskolen.

Stor fest for Gøngehøvdingen i Lundby

Stor fest for Gøngehøvdingen i Lundby Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 27 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge August 2010 Pro honore patriae Stor fest for Gøngehøvdingen i Svend Gønge 400 år Møllergaarden 3, 4750

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 16 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Januar 2010 Pro honore patriae I dette nummer kan du læse om... Kaare Johannessen... Flere detaljer om 2010... Vigtige og interessante

Læs mere

I dette nummer kan du læse om... Hanne Reintoft. Foreningen Svend Gønge. Seneste Nyt nr. 20 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge

I dette nummer kan du læse om... Hanne Reintoft. Foreningen Svend Gønge. Seneste Nyt nr. 20 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 20 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Marts 2010 Pro honore patriae... Hanne Rientoft... I dette nummer kan du læse om... Peter Henrik Tesdorpf... Foreningen Svend

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 18 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Februar 2010 Pro honore patriae Roskildefreden... Mere om 2010... Debatdag... I dette nummer kan du læse om... Vigtige og interessante

Læs mere

Gøngeåret indtil nu...

Gøngeåret indtil nu... Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 28 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge September 2010 Pro honore patriae Gøngeåret indtil nu... Af Peter Sten Hansen Formand for Foreningen Svend

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt - Særnummer Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge April 2010 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Indstilling til - Årets forening i Vordingborg Kommune 2009 Møllergaarden

Læs mere

Husk nu! Tag med på snaphanetur. Foreningen Svend Gønge. Seneste Nyt nr. 24 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge

Husk nu! Tag med på snaphanetur. Foreningen Svend Gønge. Seneste Nyt nr. 24 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 24 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Juni 2010 Pro honore patriae Husk nu! Det er jo på lørdag og søndag, at vi skal på det gigantiske og exorbitante

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 17 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Januar 2010 Pro honore patriae Onsdag aften... Ny ambassadør... I dette nummer kan du læse om... Næste arrangement i 2010... Vigtige

Læs mere

Gøngemarkedet 2011 afholdes igen i Lundbyparken.

Gøngemarkedet 2011 afholdes igen i Lundbyparken. Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 45 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge August 2011 Pro honore patriae Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@lundbyweb.dk www.syvsogne.dk

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 33 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge December 2010 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Snaphaner... Skånske Krig 1676-1679 oplevede nogle af de største og blodigste

Læs mere

Den demokratiske model og Generalforsamling

Den demokratiske model og Generalforsamling Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 35 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Februar 2011 Pro honore patriae Den demokratiske model og Generalforsamling Følgende er hentet fra Wikipedia:

Læs mere

Generalforsamling i Foreningen Svend Gønge

Generalforsamling i Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 55, Marts 2012 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 Generalforsamling i Foreningen

Læs mere

I dette nummer kan du læse om...

I dette nummer kan du læse om... Seneste Nyt nr. 11 Foreningen Svend Gønge Oktober 2009 Pro honore patriae I dette nummer kan du læse om... Om at sy skønne dragter... Billeder på Brøderup Ungdomsskole... Vigtige og interessante datoer...

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 36 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Februar 2011 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Hverdagsliv på Gøngehøvdingens tid Foredraget på den ordinære generalforsamling

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 44 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Juni 2011 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Den perfekte gave til ham eller hende Fotobogen Sydsjælland - i Gøngehøvdingens

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Foreningen Svend Gønge Særnummer 9 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge August 2011 Pro honore patriae Christian den fjerde om sin ven Gøngehøvdingen Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.:

Læs mere

I dette nummer kan du læse om...

I dette nummer kan du læse om... Seneste Nyt nr. 10 Foreningen Svend Gønge September 2009 Pro honore patriae I dette nummer kan du læse om... Gøngemarked 2009... Dialogmøde på Svend Gønge Skolen... Var Svend Gønge på kro her... Rubrikken...

Læs mere

Generalforsamling 2011

Generalforsamling 2011 Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@lundbyweb.dk Seneste Nyt nr. 38 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Marts 2011 Pro honore patriae Generalforsamling

Læs mere

I dette nummer kan du læse om... Gøngehøvdingens Sydsjælland Projektet Fotobogen. Foreningen Svend Gønge

I dette nummer kan du læse om... Gøngehøvdingens Sydsjælland Projektet Fotobogen. Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 14 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge November 2009 Pro honore patriae Fotobogen... Stormløbet... I dette nummer kan du læse om... Vigtige og interessante datoer...

Læs mere

Siden sidst har vi haft ord. generalforsamling, Beretning. Foreningen Svend Gønge

Siden sidst har vi haft ord. generalforsamling, Beretning. Foreningen Svend Gønge Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 21 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge April 2010 Pro honore patriae Siden sidst har vi haft ord. generalforsamling, mandag den 22. marts 2010

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt, nr. 63 November 2012 Stiftet onsdag 8. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Glemte ting på Gøngemarkedet 2012: Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 26 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Juli 2010 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae 400 års fødselsdagsfest Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@lundbyweb.dk

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 32 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge November 2010 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Svend Poulsens 400 års fødselsdag Medborgerhuset i Lundby 21. august 2010

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Særnummer Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Maj 2010 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@lundbyweb.dk www.lundbyweb.dk Bestyrelse:

Læs mere

Helsingør 1657 SVENSKEKRIGENE. Besøg på Kronborg. Institut Sankt Joseph 21/ NAVN GRUPPE KLASSE

Helsingør 1657 SVENSKEKRIGENE. Besøg på Kronborg. Institut Sankt Joseph 21/ NAVN GRUPPE KLASSE Helsingør 1657 SVENSKEKRIGENE Besøg på Kronborg Institut Sankt Joseph 21/11 2017 NAVN GRUPPE KLASSE Program 21/11/17 kib 8.10 Introduktion ca. 9.00 Afgang fra skolen til Østerport St. 10.00 Ankomst Helsingør

Læs mere

Til Snapphanemarked i Sibbarp

Til Snapphanemarked i Sibbarp Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 41 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Maj 2011 Pro honore patriae Til Snapphanemarked i Sibbarp Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004

Læs mere

Seneste Nyt nr. 4 Foreningen Svend Gønge

Seneste Nyt nr. 4 Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 4 Foreningen Svend Gønge April 2009 Foredrag: 60 var mødt op til foredrag i Kornmagasinet i Tappernøje. Medborgerhuset i Lundby: Ordinær generalforsamling i Foreningen Svend Gønge. Huskesedlen:

Læs mere

Program for Gøngemarked 2014

Program for Gøngemarked 2014 Program for Gøngemarked 2014 Oplev teaterstykket om Lykkes fald Kaj Lykke var en af Danmarks rigeste og mægtigste mænd i 1600-tallet. Men så kom levemanden til at fornærme Danmarks dronning, Sofie Amalie.

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt nr. 23 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Juni 2010 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Gøngemarked 2010 19. & 20. juni Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004

Læs mere

Martin Dyrbye. Foreningen Svend Gønge. Nyhedsbrev, SN 86, Marts 2014 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae

Martin Dyrbye. Foreningen Svend Gønge. Nyhedsbrev, SN 86, Marts 2014 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Nyhedsbrev, SN 86, Marts 2014 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Martin Dyrbye Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@syvsogne.dk

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Særnummer 7 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge November 2010 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge GØNGERNE OG LIVGARDEN Af Jesper Gram-Andersen, Livgardens Historiske Samling

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Nyhedsbrev, SN 119, April 2017 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Svinøvej 42, 4750 Lundby Tlf.: 4074 1870 jens@hallqvist.dk www.svend-goenge.dk

Læs mere

Karl Gustav-krigene. [lærervejledning Karl Gustav-krigene]

Karl Gustav-krigene. [lærervejledning Karl Gustav-krigene] [lærervejledning Karl Gustav-krigene] Karl Gustav-krigene Mod et nyt opgør I 1648 blev Den Westfalske Fred indgået som et endeligt punktum på 30-årskrigen, og Sveriges position som Nordens dominerende

Læs mere

Torstenssonkrigen Årsager fakta Fakta Øresundstolden 1643-44: Beslutningen tages 13. oktober 1644: 13. august 1645: Invasion kort Koldberger Heide

Torstenssonkrigen Årsager fakta Fakta Øresundstolden 1643-44: Beslutningen tages 13. oktober 1644: 13. august 1645: Invasion kort Koldberger Heide Historiefaget.dk: Torstenssonkrigen Torstenssonkrigen Med Torstenssonkrigen tvang Sverige Danmark til omfattende landafståelser. Dermed var Danmark ikke længere en stormagt i Østersøen. Årsager Sverige

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Nyhedsbrev, SN 135, Maj 2018 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Svinøvej 42, 4750 Lundby Tlf.: 4074 1870 Skriv til formanden: jens@hallqvist.dk

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Særnummer 8 Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Februar 2010 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@lundbyweb.dk www.lundbyweb.dk

Læs mere

SENIORKLUBBENS PROGRAM 2014

SENIORKLUBBENS PROGRAM 2014 SENIORKLUBBENS PROGRAM 2014 Så er FOA Senior Klub igen klar med et nyt program for 2014. Velkommen i klubben til alle jer, der trofast slutter op om vore arrangementer i seniorklubben og Velkommen til

Læs mere

Gønltemarked i Lundby

Gønltemarked i Lundby Gønltemarked i Lundby 17.-18. august '--Lørdag og søndag kl. 10-17 i Lundby-Parken 4750 Lundby Arrangører: [!J - [!J Foreningen Svend Gønge, ~ -.- Borgerforeningen Lundby, I Medborgerhuset Lundby [!J Læs

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

Foreningen Svend Gønge til Kulsvierfestival 2009.

Foreningen Svend Gønge til Kulsvierfestival 2009. Seneste Nyt nr. 9 Foreningen Svend Gønge August 2009 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge til Kulsvierfestival 2009. I weekenden 13. 14. juni 2009 deltog Foreningen Svend Gønge i Eskilstrup Kulsvierelaugs

Læs mere

Svenskerkrigene Lærervejledning og aktiviteter

Svenskerkrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@lundbyweb.dk www.syvsogne.dk Bestyrelse: Formand: Peter Sten Hansen Næstformand: Villy Lorich Kasserer: Jens Hallqvist Sekretær:

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Seneste Nyt Særnummer Foreningen Svend Gønge Oktober 2009 Pro honore patriae I dette nummer kan du læse om... Danmarks dummeste krig? Af Sebastian Olden-Jørgensen Foreningen Svend Gønge Neden stående artikel

Læs mere

Torstenssonkrigen. Årsager. fakta. Fakta. Øresundstolden. Beslutningen tages. Invasion. kort. Modoffensiv. Koldberger Heide. vidste. Vidste du, at...

Torstenssonkrigen. Årsager. fakta. Fakta. Øresundstolden. Beslutningen tages. Invasion. kort. Modoffensiv. Koldberger Heide. vidste. Vidste du, at... Historiefaget.dk: Torstenssonkrigen Torstenssonkrigen Med Torstenssonkrigen tvang Sverige Danmark til omfattende landafståelser. Dermed var Danmark ikke længere en stormagt i Østersøen. Årsager Sverige

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks.

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. følgende: At vi alle har en forståelse og indsigt i, hvordan vores forfædre

Læs mere

Vedtægter for Foreningen Svend Gønge

Vedtægter for Foreningen Svend Gønge Vedtægter for Foreningen Svend Gønge 1. Foreningens navn Foreningen Svend Gønge, forkortet FSG. 2. Foreningens hjemsted Stk. 1. Lundby, Vordingborg Kommune. Stk. 2. Foreningens hjemsted kan flyttes til

Læs mere

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Dronningensgade set mod nord fra ca. Jyllandsgade. Foto Hugo Matthiessen 1914 VELKOMMEN TIL SÆSON 2014-2015 Vi håber, at rigtig mange vil deltage i vore arrangementer.

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Nyhedsbrev, SN 130, Januar 2018 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Svinøvej 42, 4750 Lundby Tlf.: 4074 1870 Skriv til formanden: jens@hallqvist.dk

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Gøngeudflugt til Sønderjylland

Gøngeudflugt til Sønderjylland Nyhedsbrev, SN 81, December 2013 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@syvsogne.dk www.syvsogne.dk

Læs mere

CEPOS Universitet Foråret 2006

CEPOS Universitet Foråret 2006 CEPOS Universitet Foråret 2006 Program for lørdag-søndag d. 11. og 12. februar 2006 10.00-10.30 Velkomst og præsentation 10.30-11.00 Hvorfor CEPOS Universitet? Lars Seier Christensen, CEO og stifter af

Læs mere

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper.

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper. Fag: Historie Klasse: 6. klasse OpgaveSæt: Hvem var Christian d. 4.? Vikar-Guide 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Christian d. 4. og tag en snak med dem om det. Fortæl evt. hvad du ved

Læs mere

Seneste Nyt (SN) fra Foreningen Svend Gønge - Nr april Gøngemarked 2013 bliver en stor oplevelse

Seneste Nyt (SN) fra Foreningen Svend Gønge - Nr april Gøngemarked 2013 bliver en stor oplevelse PRO HONORE PATRIAE Seneste Nyt (SN) fra Foreningen Svend Gønge - Nr. 74-14. april 2013 PRO HONORE PATRIAE Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@syvsogne.dk www.syvsogne.dk

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Landsmesterskab 2014-2015. A-rækken

Landsmesterskab 2014-2015. A-rækken A-rækken A-rækken Hold Årgang Navn Haderslev GF Licens 1 2 Total Plac. I Maj 63 Erich Sønnichsen 020341 181 144 325 I Maj 80 Torben Breinbjerg 150859 150 165 315 I Juni 71 Jon de Taeje 171 133 304 I Jan

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Hjertebånd. Foreningen Svend Gønge. Særnummer 13, November 2012 Stiftet onsdag 8. juni 2008. en historisk roman af Hanne Reintoft

Hjertebånd. Foreningen Svend Gønge. Særnummer 13, November 2012 Stiftet onsdag 8. juni 2008. en historisk roman af Hanne Reintoft Særnummer 13, November 2012 Stiftet onsdag 8. juni 2008 Foreningen Svend Gønge Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 Hjertebånd en historisk roman af Hanne

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen.

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen. Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

J A N E H A N S E N H O Y T { M A S T E R P L A N } G U D S O P R I N D E L I G E H E N S I G T M E D M Æ N D O G K V I N D E R

J A N E H A N S E N H O Y T { M A S T E R P L A N } G U D S O P R I N D E L I G E H E N S I G T M E D M Æ N D O G K V I N D E R J A N E H A N S E N H O Y T { M A S T E R P L A N } G U D S O P R I N D E L I G E H E N S I G T M E D M Æ N D O G K V I N D E R Indholdsfortegnelse Forord...5 Kapitel 1: Nutidens virkelighed...7 Kapitel

Læs mere

Landsmesterskab A-rækken

Landsmesterskab A-rækken A-rækken A-rækken Hold Årgang Navn Høje Taastrup GF Licens 1 2 Total Plac. I Jan 70 Svend Clausen Beck 166 162 328 I Jan 70 Erik Høltermand 125 139 264 I Jun 84 René Poulsen 060664 186 206 392 I Mar 86

Læs mere

Metodeopgave. Overgangen over Storebælt 1658, aflevering ons. d. 30/10/02 Povl D. Rasmussen

Metodeopgave. Overgangen over Storebælt 1658, aflevering ons. d. 30/10/02 Povl D. Rasmussen Metodeopgave Denne opgave har jeg valgt at inddele i tre afsnit: Erik Dahlbergs rolle Karl X Gustavs rolle Corfitz Ulfelds rolle Jeg vil undersøge og diskutere hver af de tre personers roller i overgangen

Læs mere

Gøngemarked. Lørdag-søndag august. Åbent begge dage kl

Gøngemarked. Lørdag-søndag august. Åbent begge dage kl Gøngemarked 2011 ilundby Lørdag-søndag 20.-21. august Historisk 1600talsmarked med: Historiske håndværksboder Kamplege Musketerer og Drabanter Sortkrudtskytter Gøngehøvdingen, Kulsoen og mange andre historiske

Læs mere

NYBORG VOLDSPILS HISTORIE ÅR FOR ÅR Redaktion: Kaj og Tove Bonde (Eventuelle tilføjelser eller ændringer kan sendes til:

NYBORG VOLDSPILS HISTORIE ÅR FOR ÅR Redaktion: Kaj og Tove Bonde (Eventuelle tilføjelser eller ændringer kan sendes til: NYBORG VOLDSPILS HISTORIE ÅR FOR ÅR Redaktion: Kaj og Tove Bonde (Eventuelle tilføjelser eller ændringer kan sendes til: bonde.kato@mail.dk) 1949 Instruktør: Gunnar Pedersen Dirigent: Johannes Kruse Danseinstruktør:

Læs mere

Generation XI Ane nr. 2656/2657

Generation XI Ane nr. 2656/2657 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Hans Jensen Aagesen og -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Jensen Aagesen og -datter Stubberup Ane nr. 2656/2657 Laurs

Læs mere

Landsmesterskab A-rækken

Landsmesterskab A-rækken A-rækken A-rækken Hold Årgang Navn Herning GF Licens 1 2 Total Plac. I Maj 63 Aage Christiansen 157 204 361 I Maj 80 Steen Lillegaard 147 159 306 I Jun 84 Jens Vestergaard 140 167 307 I Jan 74 Per Vestergaard

Læs mere

7. årgang nr august 2010 Avisen til alle i. Beldringe - Bårse - Hammer - Køng - Lundby - Svinø - Sværdborg - Udby

7. årgang nr august 2010 Avisen til alle i. Beldringe - Bårse - Hammer - Køng - Lundby - Svinø - Sværdborg - Udby Postomdelt til samtlige husstande, kontorer og butikker 7. årgang nr. 92 Syv Sogne 23.-24. august 2010 Avisen til alle i 4750 Avisen Beldringe - Bårse - Hammer - Køng - Lundby - Svinø - Sværdborg - Udby

Læs mere

Turnering : Hold 2hk 2005/6. Ole Knudsen Morten Frank Jensen ,38 0 0, Korrigeret 1877

Turnering : Hold 2hk 2005/6. Ole Knudsen Morten Frank Jensen ,38 0 0, Korrigeret 1877 Turnering : Hold 2hk 2005/6 d.24.03.2006 Ole Knudsen 1922 1 Morten Frank Jensen 0 2011 0,38 0 0,40 1910 Korrigeret 1877 Michael Taankvist 1984 2 Jens Hjorth Hansen ½ 1781 0,76 3 Søren Dyberg Larsen 0 1908

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer Skåne - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid Danske Senior Agronomer Kursus på Den Internationale Højskole 4. august - 10. august 2013 Kære Danske Senior Agronomer Det er en stor glæde at byde

Læs mere

Gallup om danskernes paratviden

Gallup om danskernes paratviden TNS Dato: 23. august 2013 Projekt: 59437 Feltperiode: Den 20.23. august 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Foreningen Svend Gønge. Nyhedsbrev, SN 92, Januar 2015 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae

Foreningen Svend Gønge. Nyhedsbrev, SN 92, Januar 2015 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Møllergaarden 3, 4750 Lundby Tlf.: 6130 1004 goenge@syvsogne.dk www.syvsogne.dk Bestyrelse: Nyhedsbrev, SN 92, Januar 2015 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Jungshoved Slotbanke Voldbanken med Jungshoved Slot omgives af en vandfyldt grav til alle sider. Her set fra syd. Borgbanken med den gamle kongeborg på Jungshoved ligger utroligt flot i landskabet lige

Læs mere

RESULTATLISTE Svinninge 15 meter jubilæums stævne

RESULTATLISTE Svinninge 15 meter jubilæums stævne RESULTATLISTE Svinninge 15 meter jubilæums stævne Gevær, 15m. - Mesterskab BK1 1 98646 Tine Sørensen 10-033 Svinninge Skytteforening 200/14 200/09 400/23 G 2 92369 Sebastian Pedersen 10-003 Korsør Skytteforening

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

RANDERS HÅNDBOLDDOMMERKLUB. Formandens beretning på generalforsamlingen den 21. februar 2011.

RANDERS HÅNDBOLDDOMMERKLUB. Formandens beretning på generalforsamlingen den 21. februar 2011. Laurbjerg februar 2011 Formandens beretning på generalforsamlingen den 21. februar 2011. Tak for ordet. Allerførst vil jeg bede de fremmødte om at rejse sig og mindes vores 2 afdøde kollegaer som alt for

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

Faglige kommentarer. Den store nordiske krig

Faglige kommentarer. Den store nordiske krig Den store nordiske krig Faglige kommentarer En kort optakt I dag lever Danmark langt fra op til løftet om at bruge 2 % af BNP på militæret. Det forholdt sig ganske anderledes i begyndelsen af 1700-tallet.

Læs mere

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien Historisk Bibliotek tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan læseren

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Veteraner mænd 2014. 100 m M30

Veteraner mænd 2014. 100 m M30 100 m 12,66s 0,0 Claus Landal, 82 2014 12,7s Frank Engmark, 57 1987 13,0s 0,5 Michael Pedersen, 73 2007 13,5s Søren K Jacobsen, 70 2002 13,5s Jens Holm, 51 1983 13,6s Claus Berentsen, 57 1991 13,7s Erik

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

JUBILÆUM - 40 ÅR DÉT SKAL FEJRES!

JUBILÆUM - 40 ÅR DÉT SKAL FEJRES! PROGRAM For dit nærmiljø i 2014 Gundersted Borgerforening Michael, Sanne, Svend Erik, Ulrik og Åse JUBILÆUM - 40 ÅR DÉT SKAL FEJRES! KOM OG VÆR MED! 40 år - men ej fed og færdig! I år er det 40 år siden

Læs mere

Privatisering af vores veje

Privatisering af vores veje ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Nr. 3 oktober 2011 14. årgang ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Alletiders bedste RIF-hold.

Alletiders bedste RIF-hold. Alletiders bedste RIF-hold. Ser man tilbage på de bedste fodboldspillere i RIF s historie, springer 2 ting umiddelbart i øjnene. De fleste af spillerne har spillet på 1. holdet i de 2 perioder, hvor man

Læs mere

KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT,

KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT, HISTORIEDETEKTIVEN: TEMA: KANONBÅDSKRIGEN KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT, KAPERE OG KANONBÅDE 1807-1814 Historiedetektiven i Nyborg. Tema: Kanonbådskrigen i Storebælt Tekst om Kanonbådskrigen

Læs mere

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia.

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kære medlem Du og din ledsager inviteres hermed til foreningens arrangement i Fredericia. Med følgende program: LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kl.

Læs mere

Bestyrelsesmedlemmer Alslev Gymnastik og Ungdomsforening 1960 til 2011

Bestyrelsesmedlemmer Alslev Gymnastik og Ungdomsforening 1960 til 2011 AGU Rasmussen Anton 1960 Formand 1960-11-16 skole Thuesen Ejvind 1960 Kasserer Grøndal Skole Hansen Åge Munk 1960 Vibæk Hansen Carl Jørgen 1960 Bavnen Møller Britta 1960 Østermark Rasmussen Anton 1960

Læs mere

PROGRAM DM i FIRMAIDRÆT

PROGRAM DM i FIRMAIDRÆT PROGRAM DM i FIRMAIDRÆT Kegler Den 16. 17. marts 2013 i Fredericia Velkommen til DM i firmaidræt kegler 2013 - Velkommen til Fredericia Stadig flere danskere dyrker idræt med arbejdet. Det er med til at

Læs mere

Godthåb Samråd. Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl Medlemmer af Godthåb Samråd, samt øvrige interesserede.

Godthåb Samråd. Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl Medlemmer af Godthåb Samråd, samt øvrige interesserede. Referat fra: Emne: Årsmøde / Arbejdsgruppemøde Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl. 1630-1830. Sted: Deltagere: Lyngbjerggårdskolen, lærerværelset. Medlemmer af, samt øvrige interesserede. Derudover deltog

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Østmøn Lokalråd d. 20. november 2012 hos Torben Nielsen.

Bestyrelsesmøde i Østmøn Lokalråd d. 20. november 2012 hos Torben Nielsen. 1 jsc Nørreby, d. 21. november 2012 Bestyrelsesmøde i Østmøn Lokalråd d. 20. november 2012 hos Torben Nielsen. Deltagere: Torben Nielsen, Jens Haubroe, Martha Torgard Joensen, Ole Jon Ørnum, Anne Gejl

Læs mere

Program Rytterskolen i dag Fredensborg Museum. Lokalhistorie din historie. Bliv medlem!

Program Rytterskolen i dag Fredensborg Museum. Lokalhistorie din historie. Bliv medlem! Karlebo Lokalhistoriske Forening Avderødvej 19, Avderød 2980 Kokkedal Tlf. 23 41 54 40 info@lokalhistoriske-forening.dk Www.lokalhistoriske-forening.dk Program 2019 Rytterskolen i dag Fredensborg Museum

Læs mere