Racespecifik avls strategi for Border-Terrier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Racespecifik avls strategi for Border-Terrier"

Transkript

1 Racespecifik avls strategi for Border-Terrier 1. Racen historiske baggrund og udvikling 2. Beskrivelse af den nuværende situation 3. Målsætning og prioriteringer for fremtiden Historisk Borderterrieren er som type senere race blevet grundlagt i området omkring Cheviot Hills, grænselandet mellem England og Scotland. Som alle andre terrier typer/racer i England, er den først og fremmest blevet brugt til at holde gården fri for rotter, mår og andet skidtvildt der måtte genere. I de sidste hundrede år er border terrier blevet brugt til parforcejagt. En type jagt hvor man driver rævejagt til hest, efter et kobbel foxhounds, 41 i alt. Borderen er med, og i tilfælde af, at ræven gemmer sig i stengærde, bunker af træ, huler i jorden el.lignende, er det borderens job at få ræven frem igen. På den måde har man fremavlet en lille, meget udholdende hund, der lærer at følge med sit team, og som ikke ypper kiv mellem andre hunde. Hvad det angår, er englændere utrolig konsekvente. Der er ikke plads til hunde der vil slås. Typen blev godkendt som race af den engelske kennel klub i De første kendte, registrerede bordere var noget mindre og mere kompakte en dem vi ser i dag. I 1958 blev den første border registreret i Danmark. Det var en tæve der blev importeret fra Sverige, med en svensk far og en engelsk mor. Det ser ikke ud til at denne tæve er indgået i avlen. I 1960 blev den næste registreret. Det var en engelsk import som blev dansk udstillings champion, som fik 2 kuld hvalpe, hvoraf i hvert fald én også blev champion. Desværre blev ingen af disse brugt videre i avlen. Så gik der nogle år før der kom rigtig gang i, dels importer, dels avl, og en enkelt opdrætter, som kom til at præge avlen de næste år, importerede en del hunde fra England, Sverige og Norge. I 70 erne var der faktisk 8-10 opdrættere hvoraf nogle endda avlede for den tid ret mange hvalpe, men i dag er der så at sige næsten intet tilbage af de gamle linier. I 70 erne importeredes Duttonlea Suntan of Dandyhow, en fantastisk hanhund der i de næste 10 prægede avlen særdeles meget her i Danmark, og avlede utallige vindere både på grav og i udstillingsringen, ligesom mange af hans afkom også prægede den videre avl. I Danmark forsøger de fleste opdrættere, at avle hunde der både eksteriørmæssigt lever op til standardens krav, men som også vil arbejde. Der er enkelte opdrættere, der kun lægger vægt på enten den brugsmæssige side eller udseendet, men det er et meget lille mindretal, og kravet for at opnå en titel i udstillingsringen, er mindst en 2. præmie på gravprøve. Fra juli 2006 er der tillige indført præmieringskrav på udstilling som avlskrav. Population De sidste 5-6 år har registrerings antallet ligget på omkring 200 registreringer. Et enkelt år var antallet oppe på 230, og det var lige de 30 for meget.

2 Kendskab til racen er dog ved at brede sig, og i takt med, at racen bliver mere populær, er det opdrætternes store ansvar, at avle på sunde individer uden sygdom og allergi. Opdrætterne har et stort ansvar for at der ikke sker en kvalitetssænkning og at hvalpene ikke havner hos købere der ikke kender race men bare følger trenden. Den øgning der ses skyldes ofte at racen bliver anbefalet, grundet dens egenskaber, dens gode sundhedsstatus og er praktisk at holde, samlet set positivt, og her skal opdrætterne holde fast. Indavlsgraden bør normalt ikke ligge højere end 2,5 og den anbefalede minimumsgrænse for effektiv populations størrelse ligger på Ud fra antal registreringer i 2004 er der beregnet en populations størrelse i DK på 68, hvilket er i den anbefalede minimumsgrænse. Imidlertid er der i de seneste år og vil sikkert være de næste år, også, importeret en del hunde fra forskellige lande, ligesom der har været forskellige hanner på besøg i 6-12 måneder. Dette er en stor hjælp til at sprede avlen over flere hanner og på den måde øge populationen. Mål At beregne den gennemsnitlige indavlsgrad for kuldene født i perioden Genetisk variation og helst en indavlsgrad mindre end 6,25%.. At undgå matadoravl Strategi Årlig offentliggørelse i TN og Årbog af den gennemsnitlige indavlsgrad Årlig offentliggørelse i TN og Årbog af anvendelse af antallet af hanner, kuldstørrelse og population Informerer nye opdrættere Mindske registrering i andre klubber Sundhed Følgende er sakset fra den svenske Border-Terrier Klub s RAS for at give et billede af sundheden i racen, idet der i Danmark ikke er indsamlet materiale til at lave en sådan beskrivelse/statistik af racen. Der er i år 2000 lavet sundheds spørgeskemas undersøgelse. Svarprocenten var meget høj, 60 % hvilket svarer til 1300 hunde. (Hvilket svarer til næsten hele den danske population). Samtidig indsamledes der oplysninger fra forsikringsselskaberne (det er normalt at have sin hund sygeforsikret i Sverige) Hovedresultatet: Border-Terrieren er i bund og grund en sund race!

3 Konklusion på spørgeskema undersøgelsen: Kramper: 3,1 % Dårlig mave: 3,9 % Livmoderbetændelse 12,9 % Hjertefejl 0,6 % Immunsystemsproblemer 10,0 % Cushing 0,6 % Korsbåndsskader 1,3 % Til immunsystemsproblemer regnes kløe og allergi, øjne og ører betændelse samt halsbetændelse. Antallet er usikkert, men det er en indikation af at det er en almindelig forekomst. Efter oplysninger fra forsikringsselskaberne er den almindeligste dødsårsag: Ramt i trafikken. Krampeanfaldene er for den største del, af det man kalder Spike s syndrom. Symptomerne optræder først i 3-4 års alderen. Der er lige offentliggjort et doktorarbejde om sygdommen, som er blevet afleveret til DKK s sundhedsudvalg for nærmere vurdering og anbefaling. Reproduktionsevner synes at være god. Den gennemsnitlige kuldstørrelse for 2005 er på 4,3 hvalpe. Ofte ser vi at der fødes 6 7 hvalp. Langt størstedelen af tæverne føder naturligt (kejsersnit unormalt), hannerne parrer tæverne på naturlig måde, og tæverne er gode til at tage sig af hvalpene. At bibeholde racens gode sundhedstilstand At lave en sundhedsundersøgelse i den danske border-terrier population inden udgangen af At bibeholde den gode reproduktionsevne. At indsamle viden om eksisterende sundhedsproblemer i samarbejde med DTK og DKK sundhedsudvalg. Offentliggøre resultater om undersøgelse vedr. racen. Udarbejde spørgeskema Mentalitet:

4 Border-Terrier er først og fremmest en gravhund, oprindelig og skal i fremtiden også anvendes som sådan. Racen er blevet utrolig populær til mange andre former for jagt og andre hundeaktiviteter. Nedenstående skema viser hvor mange hunde af det pågældende års registreringer der deltager i årets gravprøver. Eksempelvis: År 2000, der er stambogsført 188 hvalpe, deraf har indtil slutningen af 2006 deltaget 17 hunde i gravprøve. Altså gravprøven er ikke fra år 2000, men hundene er født i år Det betyder at af årgang 2000 har 9% deltaget. Forsvindende få i betragtning af at Danmark er det eneste land i verden, der har krav om bestået gravprøve for at kunne få et udstillingschampionat. Årstal I alt Antal individer af årgangen / 10/ 12/ Deltaget på gravprøve 17/ 9% 12% 5,2% 5,9% 15/6,4% 8/ 3,1% 10/0,5% 87 Gravprøve ej bestået Meget få hunde er mentaltestet i Danmark, hvorfor det er svært at komme med en vurdering af resultaterne. I Sverige er ca 100 hunde blevet mentaltestet og det viser en kontaktvillig, social og ligefrem hund, værdifulde egenskaber hos en jagthund. At borderen scorer lave point på jagtmomentet og lyst til leg, kan måske begrundes med de opgaver der er i testen, ikke passer til borderen. En del hunde viser skudrædhed i testen. Et voksende antal bordere træner og konkurrere i agility, meget ofte med gode resultater. Ligesom der er en del der træner lydighed og healwork to music. Det viser en hund med anlæg til mange forskellige aktiviteter. Den trives med en ejer der udnytter dens jagtlyst eller anvender jagtlysten som motor til andre aktiviteter. At bibeholde de egenskaber der gør border-terrieren til en duelig jagthund og til en socialt velfungerende hund. At øge andelen af gravprøvet hunde til 15 % inden udgangen af I samarbejde med DTK s jagtudvalg at sørge for at der bliver bedre mulighed for træning rundt omkring landet. I samarbejde med prøveudvalgene at opmuntrer border-ejere til at få trænet og prøvet deres hund. I samarbejde med prøveudvalgene at afholde familiedage, hvor nye og gamle bordere ejere får et endnu bedre indtryk at bredden i deres hunds formåen Offentliggøre artikler om border-terrierens temperament og mange muligheder for aktiviteter. Undersøge hos hvalpekøbere, hvorfor de ikke vil træne deres hunde.

5 Exteriør: Racestandarden beskriver en gravhund der kan følge en hest en hel dag. Den er skrevet i brede vendinger og indeholder forholdsvis få detaljer. Fejl skal bedømmes i forhold til deres indvirken på hundens arbejdsegenskaber. Vigtige egenskaber er brystomfanget og formen, tænder/bid og skulderens konstruktion og racetypiske bevægelser. Meget vigtig er hoveds lighed med en odders. Vægtangivelse i standarden passer dårlig overens med de vægtmålinger vi ser i dag. I de fleste tilfælde lægger vægten ca 1-1_ kg. over standardens. Især tæver med korrekt vægt vurderes oftest som for små. Hanner som vejer 2 kg eller mere over standarden vurderes oftest som passende. På samtlige gravprøver måles og vejes hundene, denne viden opsamles desværre ikke systematisk Gennemsnittet for disse målinger viser: Brystomfanget: Højde 44,6 cm 35,6 cm Der er desværre ingen tilgængelige vægtangivelser. Ofte ses hoveder der ikke er racetypiske. Skallen har ikke de rette proportioner i forhold til næsepartiet, således at hunden ikke får det racetypiske odderagtige udtryk med et skarpt udtryk men i stedet får et sødt udtryk. Racetypiske bevægelser er ekstremt vigtige, mange bordere ses med løse fronte og ikke nok afskub fra bagparten. At brystomfanget, størrelsen og vægten ikke øges. At bibeholde de racetypiske detaljer i forhold til standarden, specielt hoved og bevægelser. Gennemføre målinger at brystomfang, størrelse og vægt på årets skuer, start 2008 At indsamle målingerne fra gravprøverne, start 2008 Informerer om udviklingen i størrelse i TN og på hjemmesiden. Publicerer artikler med kommentarer til standarden i TN og på hjemmesiden Informerer og diskuterer vigtigheden af racetypiske detaljer i henhold til standarden på medlemsmøder.

Racespecifik avls strategi for Dandie Dinmont Terrier 2009.09.30/VR

Racespecifik avls strategi for Dandie Dinmont Terrier 2009.09.30/VR 1 Racespecifik avls strategi for Dandie Dinmont Terrier 2009.09.30/VR 1. Racen historiske baggrund og udvikling 2. Beskrivelse af den nuværende situation 3. Målsætning og prioriteringer for fremtiden Aspekter

Læs mere

B u l l T e r r i e r s R A S 2 0 0 8 V e r s i o n 1. 1 9. m a j 2 0 0 8

B u l l T e r r i e r s R A S 2 0 0 8 V e r s i o n 1. 1 9. m a j 2 0 0 8 Racespecifik avls strategi 2008 Bull Terriers RAS udvalget: Kim Bressendorff, racerepræsentant (Breslaus) Marianne Duchwaider (Betterbrand) Mette Poulsen (Full Circle) Sannie Nielsen (Anzesa) Jette Hollensberg

Læs mere

RACESPECIFIK AVLS STRATEGI FOR RACEN

RACESPECIFIK AVLS STRATEGI FOR RACEN SHAR PEI KLUBBEN RACESPECIFIK AVLS STRATEGI FOR RACEN SHAR PEI 1. udgave September 2009 Bestyrelsen Kapitel: Historisk R A C E S P E C I F I K A V L S S T R A T E G I F O R R A C E N S HAR PEI Shar Pei

Læs mere

RACESPECIFIK AVLS STRATEGI FOR RACEN SHAR PEI

RACESPECIFIK AVLS STRATEGI FOR RACEN SHAR PEI SHAR PEI KLUBBEN RACESPECIFIK AVLS STRATEGI FOR RACEN SHAR PEI Juni 2011 Bestyrelsen 1 SUNDHEDSSCREENING 2009 og 2011 INDLEDNING Som en del af arbejdet med RAS i 2009 besluttede klubbens bestyrelse, at

Læs mere

Racespecifik avls strategi 2011 Staffordshire Bull Terrier

Racespecifik avls strategi 2011 Staffordshire Bull Terrier Racespecifik avls strategi 2011 Staffordshire Bull Terrier RAS udvalget: Jan-Erik Laursen, racerepræsentant Tina Laursen Marie Bruun Mads Bruun Silje Stakston Maria Nielsen Uredigeret tekst fra dette dokument

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

Dansk/svensk Gårdhund

Dansk/svensk Gårdhund En Dansk/svensk Gårdhund har altid været at finde på land- ejendommene i Dan- mark og Skåne. En gårdhund vil helst være, hvor dens menne- sker er. Det er ikke en hund, der strejfer omkring. Hvis man anskaffer

Læs mere

I dag kan en middelmådig hund tilsnige sig en 1. AK efter endog mange starter med

I dag kan en middelmådig hund tilsnige sig en 1. AK efter endog mange starter med Åens drager nordpå I forbindelse med flytningen af kennel Åens til Norge til sommer (ca. 1.6) har vi fået mange spørgsmål af vidt forskellig karakter, alle omhandlende fremtiden. Lad det være sagt så klart

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Internetbaseret spørgeskemaundersøgelse

Internetbaseret spørgeskemaundersøgelse Internetbaseret spørgeskemaundersøgelse om Hvad ønsker vi os af den Korthårede Hønsehund Korthaarklubben Maj 2012 Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Resume af undersøgelsen... 4 Spørgeskema... 6 Bilag

Læs mere

Irsk Ulvehund i praksis af Jette Holm Jensen

Irsk Ulvehund i praksis af Jette Holm Jensen Irsk Ulvehund i praksis af Jette Holm Jensen Heldigvis er ulvehunden så speciel, at den sjældent lander hos folk, der ikke har foretaget grundige forundersøgelser og tænkt sig godt om inden, de vælger

Læs mere

Resultatet af den kommunale test i matematik

Resultatet af den kommunale test i matematik Resultatet af den kommunale test i matematik Egedal Kommune 2012 Udarbejdet af Merete Hersløv Brodersen Pædagogisk medarbejder i matematik Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Resultaterne for hele Egedal

Læs mere

REFLEX på Koglen - Evalueringsrapport vedrørende det kognitive behandlingsprogram, REFLEX på den sikrede institution Koglen

REFLEX på Koglen - Evalueringsrapport vedrørende det kognitive behandlingsprogram, REFLEX på den sikrede institution Koglen REFLEX på Koglen - Evalueringsrapport vedrørende det kognitive behandlingsprogram, REFLEX på den sikrede institution Koglen CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling - et center for forskning og udvikling

Læs mere

PILOTUNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE ORGANISATIONERS BRUG AF SOCIALE MEDIER

PILOTUNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE ORGANISATIONERS BRUG AF SOCIALE MEDIER PILOTUNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE ORGANISATIONERS BRUG AF SOCIALE MEDIER Frivilligrådet Juni 2011 Copyright Frivilligrådet 2011 Udarbejdet af Frivilligrådet Udviklingskonsulent Sofie Billekop sb@frivilligraadet.dk

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Broholmerselskabet. Formandens beretning Generalforsamling 2014

Broholmerselskabet. Formandens beretning Generalforsamling 2014 Traditionen tro vil jeg gerne takke alle jer som har været med til at skabe og afvikle skuer, bedømmelser og PR arrangementer i året der er gået. Det kan ikke siges ofte nok: Uden alles frivillige arbejde

Læs mere

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen 10 Typiske AdWords fejl - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på Af Jan P. Olsen Disclaimer Dette eksemplar af 10 Typiske AdWords Fejl er strengt personligt og giver kun dig ret til bogens indhold.

Læs mere

Telefonservicemåling i Norddjurs Kommune

Telefonservicemåling i Norddjurs Kommune Telefonservicemåling i Norddjurs Kommune Marts - maj 2008 Side 1 af 30 Indholdsfortegnelse: Formål 3 Baggrund og måletype 3 Målemetode 3 Måleparametre 3 AKTIV service 3 TTS-tallet 3 Ledelsesresumé 4 Resultater

Læs mere

Hvordan laver man begynderbaner?

Hvordan laver man begynderbaner? Hvordan laver man begynderbaner? Ovenstående spørgsmål er vel ganske enkelt, men alligevel på samme tid helt kryptisk! For hvad menes der egentlig: Hvordan laver banelæggerne af i dag baner til vores begyndere

Læs mere

Den komplette guide til dit første hestekøb. LadyBlacksheep. Aka Julie Hoffmann

Den komplette guide til dit første hestekøb. LadyBlacksheep. Aka Julie Hoffmann Den komplette guide til dit første hestekøb Af LadyBlacksheep Aka Julie Hoffmann Forord Jeg lavede oprindeligt denne guide til en veninde der kom til mig og bad om hjælp da hun skulle til at købe sin aller

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen At uddanne heste er som en lang, spændende rejse brolagt med lærerige oplevelser. For at komme fra et punkt til et andet må der findes

Læs mere

DHF EFTERSKOLE- UNDERSØGELSE

DHF EFTERSKOLE- UNDERSØGELSE DHF EFTERSKOLE- UNDERSØGELSE Undersøgelse lavet af: Lars Brønserud, DHF, i samarbejde med Martin Borch, Danmarks Idræts Forbund Rapport udarbejdet af: Anne Søndergaard, cand. mag. pæd. SDU og Lars Brønserud

Læs mere

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke I denne gennemgang lægger vi vægt på hjemmesidens opbygning. For at få det optimale udbytte af en hjemmeside skal mange elementer spille sammen.

Læs mere

Som paraplyorganisation er det væsentligt for DHF at kende medlemmernes udfordringer for at kunne være mere relevante, støtte og lave bedre tilbud.

Som paraplyorganisation er det væsentligt for DHF at kende medlemmernes udfordringer for at kunne være mere relevante, støtte og lave bedre tilbud. Om undersøgelsen Foreningsundersøgelsen er et initiativ, som Dansk Historisk Fællesråd (DHF) har taget for at undersøge, hvordan historiske foreninger ser på fremtiden. Undersøgelsen er gennemført via

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

MEDARBEJDERSAMTALER 2006

MEDARBEJDERSAMTALER 2006 MEDARBEJDERSAMTALER 2006 Erfaringer, effekt og værdi Undersøgelse gennemført i juni 2006 med svar fra 177 danske virksomheder Bülow Management a/s Rosensgade 14 8300 Odder PID-Personalechefer I Danmark

Læs mere

DK domænet i ord og tal

DK domænet i ord og tal DK domænet i ord og tal af driftsleder for netarkivet.dk Bjarne Andersen Statsbiblioteket Universitetsparken DK 8000 Århus C 89462165 bja@netarkivet.dk Den 1. juli 2005 trådte en ny revision af pligtafleveringsloven

Læs mere

BORDER POSTEN. Nr. 13 Marts 2000. Kr. 25,00 ISSN 1396-5808

BORDER POSTEN. Nr. 13 Marts 2000. Kr. 25,00 ISSN 1396-5808 BORDER POSTEN ISSN 1396-5808 Nr. 13 Marts 2000 Kr. 25,00 DE OFFICIELLE SIDER BORDER POSTEN udsendes gratis til medlemmer af border terrier gruppen i Dansk Terrier Klub. Øvrige kan tegne abonnement, der

Læs mere

Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa

Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa Inger Marie Bernhoft Seniorforsker, M.Sc. Danmarks TransportForskning 1. Baggrund Baggrunden for projektet var et ønske om at

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere