75 år med dyrebare oplevelser. Aalborg Zoo deltager i det europæiske avlssamarbejde for truede dyrearter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "75 år med dyrebare oplevelser. Aalborg Zoo deltager i det europæiske avlssamarbejde for truede dyrearter"

Transkript

1 75 år med dyrebare oplevelser Aalborg Zoo deltager i det europæiske avlssamarbejde for truede dyrearter - Dyrebare oplevelser

2 Den første sommer i Aalborg Zoo Aalborg Zoo åbnede dørene for havens første gæster d. 13. april Muligheden for at få en zoologisk have til byen blev dog allerede diskuteret i vinteren , hvor diskussionen kørte i det daværende byråd. Denne diskussion endte med, at aktieselskabet Aalborg Zoologiske Have blev oprettet d. 31. august 1934 med Aalborg Kommune som største aktionær. Haven fik af kommunen stillet et areal på knap m² til rådighed. Det første spadestik blev taget d. 15. november 1934, og i løbet af vinteren og foråret blev området omdannet til dyrepark. Lørdag d. 13. april blev Aalborg Zoo indviet for et særligt indbudt publikum og dagen efter, palmesøndag kl. 9.00, blev dørene åbnet for den store offentlighed. Interessen for den nye zoo var enorm, og ikke mindre end gæster besøgte haven denne søndag i april. Interessen holdt sig hele året, og året endte med et besøgstal på På åbningsdagen kunne haven præsentere en stor samling fugle, men også større pattedyr som rød kæmpekænguru, brun bavian, malaybjørn og løve. Der var også mange skandinaviske dyr som ræv, mår, ilder, hare, kronhjort og dådyr i samlingen. I løbet af året kom der en jævn strøm af nye dyr til, så der hele tiden kunne præsenteres noget nyt for publikum. Den mest markante nyskabelse i haven blev dog springvandsgruppen Det Gode Kup, som var udført af den aalborgensiske billedhugger C.J. Bonnesen. Springvandet står stadig, som det gjorde i 1935, og er bedre kendt som Bjørnemanden.

3 Elefanter fra både Indien og Afrika Efter nogle gode år i 1930 erne faldt zoos besøgstal under 2. verdenskrig, og det var klart, at der måtte sættes hårdt ind på at videreudvikle haven. En vigtig del af denne udvikling var at få både elefant og giraf til Aalborg. I 1946 blev der lavet et projekt på et nyt elefanthus, som dog viste sig ikke at kunne realiseres. Alligevel modtog zoo to år senere, i 1948, et par indiske elefanter, der blev opstaldet i kommunens gartneri, som lå tæt på zoo. I dagtimerne gik de to elefanter i det område, der i dag fungerer som anlæg for flamingo. I 1950 havde man fået samlet midler nok til at påbegynde byggeri af huse til både elefant, giraf og flodhest. I 1951 døde zoos to elefanter, og byggeriet gik i stå i en periode, og først i 1956 kunne Aalborg Zoo præsentere et nyt elefanthus. Man fik derefter et nyt par indiske elefanter: Frank og Lone. Begge elefanter trivedes, og i 1966 lykkedes det Aalborg Zoo, for første og hidtil eneste gang, at få en elefantunge. Det var ikke Lone, men derimod en senere ankommet hun, Lene, som var den stolte moder. Ungen blev kaldt Siporex og kom senere til Hannover Zoo, hvor han tilbragte mange år. Siporex trak så mange mennesker til Aalborg, at man i 1966 kunne præstere et besøgstal på imponerende Desværre omkom Frank samme år, da han faldt ned i den grav, der på det tidspunkt omgav elefantanlægget. I 1985 fik Aalborg Zoo fire afrikanske elefanter fra Kruger National Park i Sydafrika. Aalborg Zoo blev dermed, og er stadig, den eneste zoo i landet, der kan præsentere afrikanske elefanter. En af de fire elefanter, Tempo, døde desværre i 2008, men de tre hunner Tanja, Bibbi og Maj kan stadig ses i Aalborg Zoo.

4 Over 40 år i Zoo med Charlie I 1960 ankom orangutangungen Charlie fra Borneo til Aalborg Zoo. Charlie var blevet fundet af en plantageejer på Borneo. Moderen var ikke i nærheden, og hvad der er sket med hende, vides ikke. Plantageejeren var gift med en dansk pige, som foreslog, at man kontaktede Aalborg Zoo for at få den forladte unge til Aalborg. Charlie ankom til Aalborg Zoo sammen med en anden orangutangunge, Sussi. De var begge to år gamle ved ankomsten. Charlie og Sussi nåede at få syv unger sammen, inden Sussi døde i Charlie blev et af de mest berømte dyr i zoos historie. Han var kendt langt ud over landets grænser. Charlie døde i 2002 og var da 44 år gammel, og på daværende tidspunkt den ældste orangutang i Europa. Aalborg Zoo er den eneste zoologiske have i Danmark, hvor man kan opleve orangutanger. Øverst ses Charlie med sønnen Pongo i 1998, og nederst ses Sussi med en af de syv unger hun fik med Charlie.

5 Kejserpingviner fra Antarktis En af de begivenheder, der i årenes løb har fået Aalborg Zoo placeret på verdenskortet, var, da det i 1963 lykkedes at skaffe 13 kejserpingviner til Aalborg. Pingvinerne blev indfanget på Antarktis, hvilket på den tid var helt lovligt. Indfangningen gav dog efterfølgende anledning til en del debat. De blev sejlet med det gode skib Magga Dan til Wilhelmshafen. Herfra blev de kørt i en kølebil til Aalborg. De blev i første omgang placeret i det daværende pingvinanlæg. Dette var dog bygget allerede i 1936 og var ikke tidssvarende samt manglede en vigtig ting, nemlig kølefaciliteter. Man gik derfor straks i gang med at bygge et anlæg til de nyankomne. I løbet af kort tid stod der et færdigt anlæg med afkølet glashus til pingvinerne. Succesen var hjemme, og besøgstallet steg med i Pingvinerne levede i mange år i Aalborg Zoo, og den sidste kejserpingvin var mere end 20 år gammel, før den døde. Denne sidste kejserpingvin i Aalborg Zoo kan i dag ses udstoppet ved undervandsindkiggene ved søløve og pingvin. Humboldts pingviner, der ses på fotoet herunder, har været repræsenteret i Aalborg Zoo siden 1936.

6 En sort dag Natten til d. 8. maj 1971 udspillede der sig en af de mest dramatiske hændelser i Aalborg Zoos 75-årige historie, da en sort panter undslap fra det nybyggede rovdyranlæg. Store politistyrker, Falck og zoos dyrepassere deltog i eftersøgningen af panteren. Politiet advarede i en ekstra radioudsendelse folk mod at lede efter panteren, men på trods af dette var hundredevis af aalborgensere ude at lede i Mølleparken, tæt ved Aalborg Zoo. I løbet af d. 9. maj indløb der pludselig en melding til politiet: Der står en panter ude på trappen. Meldingen kom fra smed Frederik Larsen fra Valdemarsgade 34 i Aalborg midtby. Den første på stedet var politiassistent Erik Christensen, der valgte at skyde panteren, inden dyrepassere og flere politifolk nåede frem. Der var efterfølgende en del debat om, hvorvidt man kunne have valgt at indfange eller bedøve den sorte panter og bringe den tilbage til sit anlæg. Panteren kan i dag ses udstoppet i Aalborg Zoos udstillingsbygning Panthera. Aalborg Zoo bliver den første miljøcertificerede zoo i verden D. 2. august 1999 er endnu en af de dage, der fremstår markant i Aalborg Zoos historie. Det var den dag Aalborg Zoo, som den første zoo i verden, blev miljøcertificeret efter ISO standarden. Kimen til denne begivenhed blev lagt allerede i 1997, hvor Aalborg Kommune nedsatte en vækstgruppe, bestående af flere af kommunens større virksomheder, heriblandt Aalborg Zoo. Formålet med vækstgruppen var at få virksomhederne i gang med miljøarbejdet. Aalborg Zoos daværende direktør kunne se ideen med at arbejde med miljø og gik i gang med at få kortlagt forbruget indenfor forskellige områder i Aalborg Zoo. Der blev udpeget en miljøansvarlig i zoo, og der blev opstillet miljømål inden for de enkelte områder, og en sensommerdag i august var der besøg fra Dansk Standard, der kunne give Aalborg Zoo bevis på, at man var blevet miljøcertificeret. Senere er flere andre zoologiske haver verden over gået i Aalborg Zoos fodspor indenfor dette område.

7 Netbjørnen Milak D. 7. december 2008 blev der født en isbjørneunge i Aalborg Zoo. Det var ikke første gang, der var kommet unger hos isbjørnene, men denne unge skulle alligevel vise sig at blive helt speciel. Det særlige ved ungen var, at Aalborg Zoo havde installeret et webkamera i den hule, hvor ungen lå med sin mor Victoria. Billederne fra hulen blev sendt direkte ud på internettet, og da det var første gang nogensinde, at det var lykkedes at sende levende billeder fra en isbjørnehule, gav dette en mediebevågenhed langt ud over landets grænser. Billederne blev vist i samarbejde med TV2/Vejret, og det var også en af dette programs seere, der senere kunne døbe isbjørneungen Milak. Milak betyder plet på grønlandsk og refererer til et sår, ungen havde i panden i den første periode i hulen og som på kameraerne fremstod som en mørk plet. Historien om Milak fik besøget på Aalborg Zoos hjemmeside til at stige eksplosivt og holde sig på et fantastisk højt niveau i lang tid. Milak trådte fra den virtuelle verden ud i den virkelige verden en februar dag i Sæsonen 2009 udviklede sig til at blive en rekordsæson for Aalborg Zoo med gæster. Kun besøg fra at runde de magiske Hvorvidt dette skyldes Milak vides ikke med sikkerhed, men han har uden tvivl haft en stor del af æren.

8 Jubilæumsprogram Lørdag d. 27. marts Kl Kl Kl Kl Kl HKH Prins Joachim ankommer til Aalborg Zoo. HKH Prins Joachim afslører jubilæumsmaleri af Esben Hanefelt Kristensen og åbner dermed officielt fejringen af Aalborg Zoos 75 års jubilæum. 75 brevduer slippes løs. Det Hem lige Teater sørger for 30 er stemning. Veteranbiler fra Midtvendsyssel Veteranklub skaber 30 er stemning. Hver dag fra d. 27. marts - 5. april Kl Mød en af havens gamle dyrepassere ved zoofarivognen og få en snak om gamle dage. Kl Kom tæt på effekter og evt. levende dyr ved zoofarivognen. Find den et sted i haven. Kl er workshop. Lav legetøj fra 30 erne. (Ved Skoletjenesten) Kl Det Hem lige Teater optræder i haven. (Kun ) Kl Aalborg Zoos gamle tog Lille Fut kører rundt i haven. Af- og påstigning ved Bjørnemanden. Kl og Kl Kl Kl I Aalborg Zoos auditorium kan du høre spændende foredrag for både børn og voksne om Aalborg Zoos historie af Michael Preisz. (Kun ) Safari Simon optræder på plænen ved Den Afrikanske Landsby. Deltag i jubilæumsquizzen og vind flotte jubilæumspræmier fra Aalborg Zoo. Jubilæumsudstilling i Zoos udstillingsbygning. Hver dag hele påsken kan du købe en lækker 30 er menu i zoos nye spisested Skovbakken. Menuen består af kålsuppe, skidne æg og stegt lam. Aalborg Zoo er medlem af den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier - Dyrebare oplevelser

Arsberetning 2009. Aalborg Zoo deltager i det internationale samarbejde (EEP) for truede dyrearter. Dyrebare oplevelser

Arsberetning 2009. Aalborg Zoo deltager i det internationale samarbejde (EEP) for truede dyrearter. Dyrebare oplevelser Arsberetning 2009 Aalborg Zoo deltager i det internationale samarbejde (EEP) for truede dyrearter Dyrebare oplevelser Medarbejdere Protektor: Hans Kgl. Højhed Prins Joachim Bestyrelse: Arne B. Schade,

Læs mere

Arsberetning 2011. Aalborg Zoo deltager i det internationale samarbejde (EEP) for truede dyrearter. Dyrebare oplevelser

Arsberetning 2011. Aalborg Zoo deltager i det internationale samarbejde (EEP) for truede dyrearter. Dyrebare oplevelser Arsberetning 2011 Aalborg Zoo deltager i det internationale samarbejde (EEP) for truede dyrearter Dyrebare oplevelser Medarbejdere Protektor: Hans Kgl. Højhed Prins Joachim Bestyrelse: Arne B. Schade,

Læs mere

Event: Farverige Asien 14 GIVSKUD ZOO rykker 15 ind på din mobil. GIVSKUD ZOOs sponsorer

Event: Farverige Asien 14 GIVSKUD ZOO rykker 15 ind på din mobil. GIVSKUD ZOOs sponsorer SIMBA G I V S K U D Z O O I N D H O L D Udgives af GIVSKUD ZOO Løveparkvej 3, 7323 Give Tlf.: 75 73 02 22, Fax: 75 73 03 21 e-mail: info@givskudzoo.dk www.givskudzoo.dk Bladet udkommer 4 gange om året

Læs mere

N R. 9 8 S O M M e R 2 0 1 2

N R. 9 8 S O M M e R 2 0 1 2 nr. 98 sommer 2012 Fantastiske Af Lone Hoy Studskjær, biolog og formidler Kære SIMBA-læser Så er sæson 2012 godt i gang. Vi fik en lidt kølig, men fin start med den tidligste åbning nogensinde i GIVSKUD

Læs mere

Medlemsblad for Givskud Zoo nr.69 Forår 2005. Ny guidebog. Farvel til Baba. Natur i parken: Ræven TEMA - NÆSEHORN

Medlemsblad for Givskud Zoo nr.69 Forår 2005. Ny guidebog. Farvel til Baba. Natur i parken: Ræven TEMA - NÆSEHORN SIMBA Medlemsblad for Givskud Zoo nr.69 Forår 2005 Ny guidebog Farvel til Baba Natur i parken: Ræven TEMA - NÆSEHORN SIMBA Medlemsblad for Givskud Zoo INDHOLD Udgives af Givskud Zoo Løveparkvej 3, 7323

Læs mere

Års møde 11. marts 2014.

Års møde 11. marts 2014. Års møde 11. marts 2014. Så sidder vi her igen. Velkommen til jer alle. At der allerede er gået et år, har jeg svært ved at tro på, men kalenderen fortæller mig jo noget andet og siger jo sandheden, at

Læs mere

Medlemsblad for Givskud Zoo nr.74 Sommer 2006. Cameroun. Mit liv med elefanter. Shellshock. Slørugler TEMA - BISON

Medlemsblad for Givskud Zoo nr.74 Sommer 2006. Cameroun. Mit liv med elefanter. Shellshock. Slørugler TEMA - BISON SIMBA Medlemsblad for Givskud Zoo nr.74 Sommer 2006 Cameroun Mit liv med elefanter Shellshock Slørugler TEMA - BISON SIMBA Medlemsblad for Givskud Zoo INDHOLD Udgives af Givskud Zoo Løveparkvej 3, 7323

Læs mere

SIMBA HUSK. Tema Guanakoen. Løve-æg ZIMS dyreregistrering. Soldater-ara. Naturen i parken Haren Sæsonens events. GIVSKUD ZOO åbner 17.

SIMBA HUSK. Tema Guanakoen. Løve-æg ZIMS dyreregistrering. Soldater-ara. Naturen i parken Haren Sæsonens events. GIVSKUD ZOO åbner 17. SIMBA Givskud Zoo Nr.89 Forår 2010 Løve-æg ZIMS dyreregistrering Soldater-ara Naturen i parken Haren Sæsonens events HUSK GIVSKUD ZOO åbner 17. april Tema Guanakoen SIMBA Givskud Zoo INDHOLD Udgives af

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Tema: Sort antilope i zoo 4. Teknisk chef takker af 6. Vildt Nyt: Sløruglen 8 og bjerggorillaen. Zoo bruger lortemetoder 9

Tema: Sort antilope i zoo 4. Teknisk chef takker af 6. Vildt Nyt: Sløruglen 8 og bjerggorillaen. Zoo bruger lortemetoder 9 SIMBA G I V S K U D Z O O I N D H O L D Udgives af GIVSKUD ZOO Løveparkvej 3, 7323 Give Tlf.: 75 73 02 22, Fax: 75 73 03 21 e-mail: info@givskudzoo.dk www.givskudzoo.dk Bladet udkommer 4 gange om året

Læs mere

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET Glædelig jul FRA FAMILIEN NEBEL I HOLSTEBRO BRYLLUP EN FANTASTISK DAG, AT TÆNKE TILBAGE PÅ NYT HUS ANNA ANCHERS VEJ 138 I HOLSTEBRO INGEN KRÆFT VI HAR MEGET AT TAKKE GUD FOR JULEKORTET Kære familie og

Læs mere

Tanzania - Marts 2005.

Tanzania - Marts 2005. Tanzania - Marts 2005. Det var ikke planlagt, det var nærmest et (u)held. Det hele startede med, at Ulla lige skulle ind på Albatros Travels hjemmeside for at læse om en rejse, en af hendes kollegaer skulle

Læs mere

Gravid igen eller ej?

Gravid igen eller ej? DETTE NUMMERS TEMA Gravid igen eller ej? For forældre, der har mistet deres barn, vil spørgsmålet om ny graviditet oftest melde sig før eller senere. Nogle af de spørgsmål, der typisk dukker op, er, om

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Onsdag den 2 september kl. 18.30 i Købmagergade, København

Onsdag den 2 september kl. 18.30 i Købmagergade, København WAWCAS International Nyhedsbrev juli 2015 Besøg fra Nepal i september Programdirektør i Nepal Sangeeta Shrestha og program manager Sirish Srestha er i Danmark fra den 1. til den 9. september. Tiden skal

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

JCI Horsens Kammerbladet

JCI Horsens Kammerbladet JCI Kammerbladet Fokus: Kongres I dette nummer: Formandens ord Referat afdelingsaften Invitation til afdelingsaften Kongresser Kongresser det sociale frirum Kongresminder At afholde en kongres Min kongresoplevelse

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Erhverv Stevns. Magasinet til erhvervslivet om erhvervslivet. 1 år siden Raketvækst

Erhverv Stevns. Magasinet til erhvervslivet om erhvervslivet. 1 år siden Raketvækst Erhverv Stevns Magasinet til erhvervslivet om erhvervslivet 1 år siden Raketvækst - Læs hvad Kathrine og Jonas fra Rødvig Kro & Badehotel fik ud af at deltage på kurset Kazuri Scandinavia i Hårlev: Gro

Læs mere

BITTEN CLAUSEN. Gertraudt Jepsen. Gyldendal

BITTEN CLAUSEN. Gertraudt Jepsen. Gyldendal xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Gertraudt Jepsen BITTEN CLAUSEN Gyldendal I henhold til aftale med Gyldendal, er følgende uddrag af bogen Bitten Clausen historier

Læs mere

Nytårsbrev 2014. Det første år. Food Fair Messe og forretningsudvikling. Økonomien

Nytårsbrev 2014. Det første år. Food Fair Messe og forretningsudvikling. Økonomien Nytårsbrev 2014 Det første år.som ny adm. direktør hos Aurion er ved at være gået. Det har været en meget spændende periode, hvor der er sket mange og interessante ting. Vigtigst har selvfølgelig været,

Læs mere

VHM Nyt. ...vi har den gode historie!

VHM Nyt. ...vi har den gode historie! VHM Nyt...vi har den gode historie! ISSN: 1902-1380 Nr. 11 maj 2008 15.000 år gammelt hvalribben fundet i Vendsyssel På billedet ses finderen, Jan Klitgaard fra Mygdal, med det store ribben. Læs mere på

Læs mere

20års jubilæum 1993-2013

20års jubilæum 1993-2013 års 20 jubilæum 9 19 3-1 20 3 2 kattegatcentret 3 Kattegatcentret knytter hav og land sammen ved grenaa Direktør Bjarne Klausen: vi er blandt de bedste i europa Jan Petersen borgmester i Norddjurs Kommune

Læs mere

32. årgang. September 2011. Nr. 120. 32. årgang. September 2011. Nr. 120

32. årgang. September 2011. Nr. 120. 32. årgang. September 2011. Nr. 120 32. årgang. September 2011. Nr. 120 32. årgang. September 2011. Nr. 120 1 Ny Opel Corsa. Den har fået et facelift. Men du kan kende den på prisen. Kom ind og få en prøvetur. Sidste år var det undervogn,

Læs mere

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om.

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Forord Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Sådan siger Lillemor Gunnløgsson i denne meget personlige bog, hvor hun fortæller

Læs mere

Kapitel 4 11.08.2014. Det var professionel jæger, jeg var kommet for at blive, og det var, hvad jeg ville blive. Kampen var jeg ikke bange for.

Kapitel 4 11.08.2014. Det var professionel jæger, jeg var kommet for at blive, og det var, hvad jeg ville blive. Kampen var jeg ikke bange for. Man kan, hvad man vil! A Professionel jæger Da Natasha Illum Berg var 18 år gammel i 1989, rejste hun til Afrika. Her besluttede hun, at hun ville være storvildtjæger i Tanzania. Natasha fortæller i sin

Læs mere

Leder fra lederen. Indholdsfortegnelse:

Leder fra lederen. Indholdsfortegnelse: V Lidt om skriftet: Dette skrift er blevet til i samarbejde med eleverne på Østerskov Efterskoles 5. Årgang. Dets formål er at give de forældre, hvis børn vi har lånt, et billede af hvad deres børn har

Læs mere

Formandens beretning for året 2013 A/B Opnæsgård

Formandens beretning for året 2013 A/B Opnæsgård Formandens beretning for året 2013 A/B Opnæsgård Som tiden dog flyver af sted. Jeg synes ikke, at det er ret lang tid siden, at vi stiftede vores andelsboligforening. Men i år har vi faktisk 10 års jubilæum

Læs mere

Årsberetning 2014. 3. Silkeborg Gruppe

Årsberetning 2014. 3. Silkeborg Gruppe Årsberetning 2014 3. Silkeborg Gruppe Fastelavnsfest og generalforsamling Dagsorden for generalforsamlingen Invitation til fastelavnsfest og generalforsamling Bestyrelsen i 3. Silkeborg vil gerne invitere

Læs mere