en historie om børns forventninger til skolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "en historie om børns forventninger til skolen"

Transkript

1 Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal

2 Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er forhåbentlig store. Danmarks Lærerforening ønsker med denne bog at sætte fokus på betydningen af en god skolestart. Historien Jubiii jeg skal i skole fortæller om nogle af de forventninger, glæder og bekymringer, der præger dagligdagen i det første skoleår. Bogen er ment som en hjælp til jer, så I sammen kan tale om, hvordan det er at skulle begynde i skole. Bagest i bogen kan I finde ideer og informationer, der forhåbentlig kan understøtte en sådan snak. Børn skal have en tryg skolestart, der imødekommer deres forventninger, og hvor de får mulighed for at udvikle de faglige og menneskelige færdigheder og kundskaber, som forudsættes i det videre skoleforløb og resten af livet. Et godt samarbejde mellem skolen og forældrene har meget stor betydning for, at barnet får en god skolegang. Jeg ved, at skolens lærere og børnehaveklasseledere ser frem til at indgå i et tillidsfuldt samarbejde med jer om det fælles ansvar for jeres barns udvikling, undervisning og opdragelse. Med venlig hilsen Anders Bondo Christensen, Danmarks Lærerforening

3 Jubiii jeg skal i skole, jubiii jeg skal i skole, sang Ida, mens hun dansede rundt på sit værelse. I dag skulle hun begynde i børnehaveklasse, og den nye, flotte skoletaske stod parat, pakket med pennalhus og drikkedunk. Mor og far stod i døren og smilede. Er du klar til at gå? spurgte far. Ida tog mor og far i hånden og skoletasken på ryggen. Nu skal jeg i skole og lære at læse og skrive og regne og lave gymnastik, sagde hun, og så skal jeg gå i samme klasse som Ellen Benedicte, for hun er min bedste ven fra børnehaven.

4 Børnehaveklasselederen hed Ulla. Ida havde set hende før, når de havde været på besøg med børnehaven eller sammen med far og mor, og hun kunne allerede godt lide Ulla. Ida så, at der var fem borde i klassen, og ved hvert bord sad der fem børn. Ved Idas bord sad Ellen Benedicte, Kasper og Ali, som hun kendte fra børnehaven, men der sad også en pige, som Ida ikke kendte. Ulla sagde nu, at alle børnene skulle fortælle, hvad de hed. Den fremmede pige hed Rose. Hun havde smukke, lyse krøller, og hun kiggede hele tiden på Ellen Benedicte.

5 Bagefter sang de Jeg ved en lærkerede, og de fik en mappe til at sætte deres sang ind i. De fik også en bog med blanke sider. I bogen skulle de skrive og tegne, hvad de arbejdede med i klassen. I dag skulle de alle sammen tegne sig selv, bagefter skulle de skrive deres navne på tegningen. Kasper ville ikke tegne. Ulla kom hen og spurgte, om hun kunne hjælpe ham. Det er, fordi jeg ikke kan skrive mit navn, sagde Kasper. Jeg skal nok hjælpe dig, når du har tegnet dig selv, sagde Ulla. Kasper tegnede et lille bitte hoved med øjne og mund. Det fyldte ikke meget på siden. Jeg kan godt selv skrive KA, sagde Kasper, da Ulla kom derhen, men jeg vender altid S et forkert, og så griner min storesøster. Ulla skrev et S efter KA, og så kunne Kasper godt selv skrive resten. De hørte også en historie fra en stor bog, hvor Ulla pegede på ordene, mens hun læste. Til sidst tog Ulla en kuffert frem, hvor der var et tøjdyr, som de skulle finde et navn til i morgen. Men nu var skoledagen slut, og de sang en farvelsang. Da Ida kom ud fra klassen, stod mor og ventede.

6 Næste dag skulle de være i skole i mange timer. Ida og mor havde aftalt, at mor skulle gå med det samme, når klokken ringede. Børnene skulle først fortælle, om de kendte navnene på nogle af deres kammerater i klassen. Rose sagde: Ellen Benedicte. Ida kunne godt huske Roses navn, men hun sagde kun navnene på Kasper, Ali og Ellen Benedicte. Bagefter spurgte Ulla: Hvad tror I, I skal lære i børnehaveklassen? Der var mange svar: læse, regne, skrive, synge, sidde stille og række fingeren op, lave lektier, lege og lave teater. Ulla skrev alle svarene ind i en stor bog og fortalte børnene, at det var Klassens bog. Her ville hun sammen med børnene skrive, hvad de fortalte, og hvad de blev enige om. De bestemte, at tøjdyret i kufferten skulle hedde Tot, og i dag skulle han med hjem til Ali. De tegnede Tot i deres bog. Ulla skrev Tot på tavlen og på Tots kuffert.

7 Nu skulle de alle sammen have en makker. En makker er én, man følges med, når vi skal rundt på skolen, fx når vi skal til gymnastik, når vi skal på tur, eller som hjælper, når man ikke kan huske, hvor toilettet er, forklarede Ulla. En makker er også én, man arbejder sammen med, når vi skal feje, vaske borde, rydde op og hente mælk. Drenge og piger skulle være makkere. De tegnede sig selv og deres makker i bøgerne. Bagefter skrev de deres navne. Ida hjalp Kasper med at skrive S. Ulla skrev makker på tavlen, så børnene kunne skrive det i deres bøger.

8 I frikvarteret var skolegården et mylder af børn. Ulla stod lige i nærheden. Ida holdt Ellen Benedicte i hånden. Det var, som om Ida slet ikke kendte nogen af dem. Kender du nogen? spurgte hun Ellen Benedicte. Ja, jeg kender da bunker af dem, sagde Ellen Benedicte og pegede. Dér er da tre fra vores børnehave, som gik ud sidste år, og dér er en fra vejen, og dér er to fra Kaspers gård, som vi legede med til hans fødselsdag. Mange af de andre børn i klassen havde fundet store søskende eller venner, som de kendte. Ida og Ellen Benedicte tog hinanden i hånden og løb ud mellem de mange børn. Ali stod helt tæt på Ulla. Han var bange for at blive væk på den store skole. Tre store drenge gik omkring og kedede sig. Nu kom de hen imod Ali. Hej, krøllesplejs, sagde den største. De andre grinede. Ali tog Ulla i hånden.

9

10 Ulla sad med nogle af børnenes navneordkort i hånden. Når hun viste et navneordkort frem, skulle de se, om de kunne kende deres eget navn. Og de måtte også gerne række hånden op, hvis de kendte andre navne. Hver gang et navneordkort blev vist, var der flere børn, der rakte hånden op. Hvor er det flot, at I kender så mange navne, sagde Ulla. Bagefter skulle de vise Ulla, om de kunne finde det bogstav, deres navn begyndte med. Ida gik op og pegede på I et. De nåede ikke alle navnene i dag. Resten skulle læse deres navn i morgen. Så sang de alfabetsangen og lavede rim og remser.

11 Den første remse kendte Ida fra børnehaven: Oppe i gardinerne hænger appelsinerne, mændene og konerne spiser af citronerne. De lærte også nogle nye rim, som var sjove. De fik en side med de mange rim til at sætte ind i mappen, så de kunne læse dem sammen med far og mor, når de kom hjem. Kasper sad helt stille og pillede ved sit pennalhus. I morgen skulle han finde sit navn og bogstav. Måske kunne han slet ikke finde ud af det.

12 Nu skal I få tid til at lege med jeres nye kammerater, sagde Ulla, men først skal I lige kende reglerne, når vi leger indenfor: Man skal rydde det op, som man har leget med, og man må ikke løbe eller råbe. De snakkede om, hvorfor man ikke måtte løbe og råbe, og Ulla skrev reglerne ind i Klassens bog, og viste dem, hvad de kunne lege. Ellen Benedicte og Ida gik hen i et hjørne, hvor der var udklædningstøj. På gulvet gik Kasper, Ali og nogle andre børn i gang med at bygge med klodser. Rose sad langt væk med en pige og tegnede. Alle børn småsnakkede og hyggede sig.

13 Skal vi lave et teaterstykke? spurgte Ida. Vi kan jo spille Rødhætte. Vi kan spørge Rose, om hun vil være ulven, sagde Ellen Benedicte. Nej, hun skal ikke være med, hun er så dum, sagde Ida. Hun er ikke dum, hun er faktisk rigtig sød, svarede Ellen Benedicte. Jeg gider ikke spille teater, hvis hun skal være med, sagde Ida. Hun satte sig hen på sin plads og tog skoletasken op til sig. Ulla kom hen til Ida. Er der noget, du er ked af? spurgte hun Nej! Ingenting, svarede Ida.

14 I dag skulle de for første gang over i skolens store sal, hvor de skulle have gymnastik. Ida glædede sig, for hun havde fået en ny gymnastikdragt. Den var lyserød med et skørt til. Ellen Benedicte havde en magen til. Rose havde et par shorts og en T-shirt på. Kasper og Ali havde også shorts og T-shirt på. Jeg synes, Rose ligner en dreng, hviskede Ida. Ellen Benedicte kiggede på Rose. Ulla har sagt, at man selv må bestemme, hvad man har på, svarede hun. Først dansede de stopdans. Det var herligt, det kendte de fra børnehaven. De lærte også en ny, sjov fangeleg.

15 Bagefter tog Ulla redskaber frem, så de på skift kunne slå kolbøtter, balancere, kravle og hinke rundt om kegler. Tot var med, og den var god til at slå kolbøtter. Til sidst skulle de sammen med deres makker kaste en bold til hinanden. Kasper og Ida var de bedste, det var Ida sikker på. Rose tabte bolden hele tiden. Da de havde øvet sig lidt, talte de, hvor mange gange de kunne gribe bolden på 5 minutter. Hvor er I bare gode, sagde Ulla, og hvis vi øver os 5 minutter, hver gang vi har gymnastik, bliver I hurtigt supergode.

16 Efter frokostpausen holdt Ulla igen navneordkortene frem et ad gangen. Kasper kendte ingen af dem. Pludselig rakte han hånden op og sagde: Du snakker så meget om ord og bogstaver, og jeg kender slet ikke nogen! Vent lidt, Kasper, sagde Ulla og tog et nyt kort frem, men det kendte han heller ikke. På det næste kort så han pludselig sit eget navn, og hans hånd fløj op i luften. Hvad står der her, Kasper? spurgte Ulla. Det er jo kun mit eget navn, svarede han. Kun dit eget navn? sagde Ulla. Nej, det er flot. Man skal ikke kunne læse alle navne, Kasper, og når man kan læse sit eget navn, er man dygtig. Kasper sad og følte sig glad. Han var dygtig.

17 Da de legede, spurgte Kasper, om han måtte tegne på tavlen. Han fik et kridt og skrev et bogstav, som han ikke havde skrevet før: D. Bagefter skrev han A, det kendte han fra sit eget navn, og så skrev han O. Nu lignede det et ord. Han gik hen til Ulla og trak hende i ærmet. Ulla, hvad har jeg skrevet? spurgte han. Ulla kiggede. Du har skrevet DAO, svarede hun. Kasper for hen til Ali: Ali, Ali, jeg har skrevet DAO. Jeg skal være din hund, og jeg skal hedde DAO! Inden de skulle hjem, fik de alle sammen en kuvert til deres navneordkort, og Kasper fik et blankt kort, hvor han måtte skrive DAO. Ulla sagde, at de alle sammen måtte få mange flere ordkort.

18 Ulla skulle til et kort møde, så de skulle gå ud til gårdvagterne i frikvarteret. Da Ali gik ud, kom de tre store drenge hen imod ham. Nå, krøllesplejs, hvad laver du her helt alene? sagde den største. Ali styrtede ind i klassen, hvor han gemte sig under jakkerne. Hjertet hamrede i brystet på ham. Han var meget bange for de store drenge. Rose gik rundt med Ellen Benedicte i hånden. Ida stod med sit sjippetov. Hvis Rose ikke altid legede med Ellen Benedicte, kunne de have haft det sjovt med at sjippe. Hvad skulle den dumme unge i hendes klasse? Da Rose kom løbende forbi, råbte Ida hende ind i ansigtet: Du er en dum møgtøs! Rose løb tilbage til Ellen Benedicte, og Ida så, at de hviskede sammen. Lidt efter gik de forbi hende og grinede.

19 Da Idas forældre hentede Ida, kunne de med det samme se, at Ida var ked af det. Da de kom hjem, begyndte Ida at græde, og lidt efter fortalte hun, at Ellen Benedicte slet ikke ville lege med hende mere. Jamen, hvad har du gjort? spurgte mor, har du sagt noget grimt, så hun er blevet vred på dig? Rose er er en ny pige, og hun er dum, og jeg har sagt grimme ting til hende, for hun skal ikke stjæle min bedste ven, svarede Ida. Er du sikker på, at Rose er så dum? spurgte far. Ja, hun er en møgtøs, sagde Ida. Jeg kan godt forstå, at du er ked af det, når Ellen Benedicte ikke vil lege med dig, sagde mor, men jeg tror, det ville blive bedre for jer alle tre, hvis du lærte Rose at kende, i stedet for at sige grimme ting til én, som du slet ikke kender. Far lovede at snakke med Ulla om det, og da Ida var lagt i seng, ringede far til Ulla. Ida sov, så hun hørte ikke, hvad de snakkede om.

20 Næste dag spurgte Ulla, om der var nogen, der havde været bange for at være ude i frikvarteret, mens hun havde været til møde. Ali sagde ikke noget, men Kasper sagde, at han havde set, at Ali var styrtet ind i klassen. Ali begyndte at græde, og lidt efter fortalte han, at der var nogle store drenge efter ham. Hvad gør de? spurgte Ulla. De siger krøllesplejs, svarede han. Det er nok, fordi du har sådan et fint krøllet hår, sagde Ulla. Hvad betyder splejs? spurgte en af pigerne. Det betyder, at man er tynd, sagde Ulla. Jeg vil ikke have, at de siger sådan, sagde Ali. Når vi kommer ud til næste frikvarter, skal du vise mig, hvem de er. Jeg skal nok snakke med dem,

21 og så skal vi aftale, at du ikke går alene rundt i gården, sagde Ulla. Kasper! vil du følges med Ali? Det ville Kasper gerne, og så var det en aftale. Ulla sagde, at hun var meget glad for, at de var gode kammerater, der gerne ville hjælpe hinanden. Og så skal vi snakke lidt om, hvordan vi skal have det sammen i klassen, sagde Ulla. Synes I fx, at man gerne må drille hinanden i skolen? Det var der ingen, der syntes. De snakkede også om andre fælles regler, som Ulla skrev ind i Klassens bog.

22 Nu fortalte Ulla, at Ida var ked af det, fordi hendes bedste ven legede med Rose. Jeg kan godt lide Rose, og Ida siger grimme ting til hende, sagde Ellen Benedicte. Jeg synes, det er dejligt, at du er blevet gode venner med Rose, sagde Ulla, men jeg er ked af, at Ida ikke har nogen venner. Hvad kan vi gøre, så Ida får en ven igen? Mange børn kom med gode ideer. Nye børn, som Ida ikke kendte så godt, ville gerne være hendes ven. Men jeg vil jo også gerne være Ellen Benedictes ven ligesom før, sagde Ida. Hvis du lærte Rose at kende, kunne I måske blive gode venner alle tre, samtidig med at du får nye venner, sagde Ulla. Din mor vil gerne have jer alle tre på besøg på fredag, og det synes jeg er en fin ide. Ida kiggede hen på Ellen Benedicte. Hun smilede tilbage, Rose smilede også.

23 Fredag skulle de på skovtur. De skulle med bussen, og Nils skulle med. Nils skulle være deres klasselærer i 1. klasse, og han var rigtig sød. Han havde været på besøg før, hvor han havde fortalt gåder og spændende historier. De skulle samle kogler, sten, blade og frø, som de skulle bruge hjemme i klassen. I skoven blev de delt ind i to grupper. Ida skulle sammen med Nils i gruppe med Rose. Ellen Benedicte skulle i gruppe med Ulla. Vi samler flest kogler, sagde Nils. Nej, det gør vi da, sagde Ulla. Nils sagde, at han kendte alle de gode koglesteder, så Ida var sikker på, at de ville finde flest. Rose gik hen til Ida. Skal vi følges ad og samle i den samme pose? spurgte Rose. Det kan vi da godt, svarede Ida. To andre piger kom hen til dem, og nu var de fire, der hjalp hinanden med at samle.

24 De snakkede om skovturen hele den første time om mandagen. Og Ulla skrev ord med skov på tavlen. Bagefter fik de et stykke papir med tre rum, hvor de skulle tegne og skrive om turen. Ulla tegnede også de tre rum på tavlen, og de snakkede om, hvad der skulle være i rummene. Hvordan kom vi ud til skoven? spurgte hun. Med bus, svarede Ali. Ulla hjalp dem med at finde ud af, hvordan man skrev bus. Så tegnede de en bus i det første rum og skrev bus under tegningen. Bagefter tegnede og skrev de om turen i de andre rum.

25 De store poser med kogler, sten, frø og blade skulle nu sorteres. Da Nils kom forbi, lå det hele i en stor bunke. Hvem havde flest kogler? spurgte han. Hjælp! Det glemte vi at finde ud af, sagde Ulla. Så må vi finde ud af, om der er flest sten eller flest kogler, sagde Nils. Børnene hjalp nu Ulla og Nils med at lægge tingene i bunker. De skulle begynde med at lægge 10 kogler i hver bunke. Bagefter skulle de lægge sten i bunker med 10. Der blev 34 bunker med kogler og 3 ekstra, og så var der 15 bunker med sten. Det var lidt svært at tælle så mange bunker, men man kunne se, at der var flest bunker med kogler. Bagefter lagde de alle koglerne sammen, og satte Tot midt i koglebunken.

26 I morgen begyndte efterårsferien, men i aften skulle de have klassefest. Ida, Ellen Benedicte, Rose og to andre havde øvet sig på et nummer, som de skulle optræde med. Ali og Kasper skulle fortælle gåder, som de havde lært af Nils. Forældrene havde lavet mad, og Ulla havde planlagt, at de skulle synge nogle fællessange, som de havde lært i klassen. Og alle skulle på skattejagt rundt på skolen. Tot havde nået at være på besøg hos dem alle sammen, og han havde fået sin egen bog, som forældrene skrev historier i. Nu skulle han snart rundt på et nyt besøg, hvor de denne gang skulle lægge noget i Tots kuffert, som klassen skulle gætte, hvad var. Da Ida stod på scenen og sang, var hun næsten gladere, end hun var den første skoledag. Hun syntes, at hun allerede havde lært en masse, og hun havde fået nye venner. Det var dejligt at gå i skole.

27 Jubiii jeg skal i skole er skrevet på baggrund af samtaler med lærere, forældre, børnehaveklasseledere og børn i skolestarten. I børnehaveklassen begynder en ny forpligtende fase i børnenes hverdag, som de har set frem til. Skolestarten er barnets første møde med skolen og dens undervisning. Børn i skolestarts-alderen har stor bevidsthed om, hvem de selv er, og om hvilke muligheder det indebærer. Én af opgaverne i skole-starten er derfor at afdække børnenes styrkeområder og forventninger og tage udgangspunkt i dem. Det enkelte barn har brug for at vide, at dets tidligere erfaringer og kunnen fra hjem, dag-pleje, børnehave o.a. har betydning og værdi for dem i deres nye rolle som skoleelev. Børns forventninger til skolen er meget forskellige. Forventningerne er præget af de holdninger og forventninger som forældre, store søskende, børnehaven og andre nære i barnets omgangskreds giver udtryk for. Det kan betyde, at barnet er nervøs for, om det kan leve op til skolens krav. Det er derfor vigtigt, at barnet får anerkendelse for sin egen måde at tackle opgaven på. Som beskrevet i historien kan der opstå konflikter, hvis et barn føler sig svigtet af dets tidligere bedste ven. Her skal der trædes varsomt! Et barn med et svigtet venskab er et sårbart lille menneske, der kan gribe til sælsomme metoder for igen at vinde terræn. En sådan situation kræver stor forståelse fra de voksnes side. Der kan være både små og store ting, som jeres barn spekulerer over i forbindelse med skolestarten. Skolen kan virke overvældende og stor for mange børn. Jeres barn kan være bange for mange ting, fx de store elever, for at blive drillet eller for, at det ikke kan finde rundt på skolen. Vær opmærksom på barnets signaler og snak om de ting, der optager det og om, hvordan I bedst kan støtte barnet. Det spiller en afgørende rolle for al indlæring og kreativitet, at barnet er trygt og har det godt. Tal derfor med skolen om det, hvis der er ting, der bekymrer jer. Tak til deltagerne i børnehaveklasseledernes dag på Amtscentralen i Herning og forældrene i børnehaverne Humlebien og Spiloppen på Frederiksberg. Jytte Sidelmann ISBN JUBIII JEG SKAL I SKOLE 2005 Danmarks Lærerforening Forfatter: Jytte Sidelmann Tegninger: Annemette Bramsen Layout: Birgit Lerstrup Tryk: Holmen Centertryk a/s 1. oplag: Udgivet i samarbejde med Gyldendal

28 Alle børnehaveklasser er forskellige. Den enkelte børnehaveklasseleder har ansvar for at vurdere, hvordan undervisningen bedst tilgodeser klassen og det enkelte barn. Med udgangspunkt i legen arbejdes der med det kropslige, det praktiske, det sociale, det æstetiske og musiske, men i stigende grad også med begrebsdannelse, sprog og matematik, der passer til børnenes udviklingstrin. Derved skabes et vigtigt grundlag for børnenes videre indlæring gennem resten af skoleforløbet. Den beskrevne børnehaveklasse er således ikke en beskrivelse af en konkret virkelighed, men bogens beskrivelse af indholdet viser nogle af de elementer, der indgår i undervisningen i børnehaveklassen. Man kan nå de samme mål med forskellige midler! En af de vigtigste opgaver i børnehaveklassen er, at børnene lærer at agere i det fællesskab, der er en integreret del af den dannelse og læring, som finder sted i skolen. En børnehaveklasse med god tid til at lege, lære og dyrke venskaber er et godt udgangspunkt for børnenes videre skolegang. På Danmarks Lærerforenings hjemmeside kan I under skolestart læse mere om børnehaveklassen og vores ambitioner og politik på skolestartsområdet.

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bamse Polle. i 2. klasse

Bamse Polle. i 2. klasse Bamse Polle i 2. klasse Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på læseplan for den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og blev støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Af Marie Sørensen, børnehaveklasseleder i samtale med Marianne Thrane - Det vigtigste er, at børn får en god og en glad skolestart, siger Marie Sørensen.

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

KONTAKTEN Øster Snede Skole

KONTAKTEN Øster Snede Skole KONTAKTEN Øster Snede Skole Skoleåret 2012/2013 Nr. 4 Kalenderen skoleåret 2012 2013 Skolens aktivitetskalender kan ses på Skolens hjemmeside: www.oester-snede-skole.dk Ferieplan for skolerne - skoleåret

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen.

Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen. Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen. I landet skinner solen, og himlen den er blå. Der drømmer børn om skolen, der ønsker de at

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Sociale relationer blandt børn

Sociale relationer blandt børn Sociale relationer blandt børn FOLA d. september 2010 Pernille Hviid Institut for Psykologi Københavns Universitet Børnestemmer Rasmus: Jeg er næsten lige så meget sammen med Christian, som jeg er med

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Bamse Polle i 3. klasse

Bamse Polle i 3. klasse 102 Bamse Polle i 3. klasse I elevhæftet er der historier, tegninger til historierne samt små opgaver til hver historie. Der er her i lærervejledningen forslag til et forældrebrev, (se s. 18) så man på

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Vi gør det sammen -2

Vi gør det sammen -2 Vi gør det sammen -2 Sammen med Gud har vi mere end nok. Mål: Tillid til Gud vokser i børnene. Gud er på barnets side. Han vil altid give dem det, som de har brug for, hvis de holder sig til ham. Bibeltekst:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier.

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier. et HeLt NYt Ord! Det her er historien om, hvordan min lillebror opfandt et nyt ord. Og om hvordan vi blev til det, som ordet betyder. Ordet var: DIGTER-TIV. Næsten alle ved vist, hvad en detektiv er altså

Læs mere

Samlet bilag. Logbog observationer. Matematik v/britt. Matematik v/britt. Idræt v/henrik. Observationer af Mathias. Observationer af Aisha

Samlet bilag. Logbog observationer. Matematik v/britt. Matematik v/britt. Idræt v/henrik. Observationer af Mathias. Observationer af Aisha Samlet bilag Logbog observationer Matematik v/britt Dato og tidspunkt: d. 7/10 2013, kl. 12:00-12:45 Observationer af Mathias Siger ikke så meget. Sidder stille og arbejder med sin siddemand. Skriver ned,

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Beskrivelse af skoledagens aktiviteter:

Beskrivelse af skoledagens aktiviteter: Kort beskrivelse af 1a s læringsmiljø: Undervisningen og skoledagen er inspireret af TEACCH. Således er klassen indrettet med fællesbord samt et arbejdsbord til hver elev, som er afskærmet for at opnå

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Søgårdsskolens elevblad nr. 3. Søgårdsskolen på middelaldertur til Esrum Kloster i september Se flere billeder her:

Søgårdsskolens elevblad nr. 3. Søgårdsskolen på middelaldertur til Esrum Kloster i september Se flere billeder her: Søgårdsskolen på middelaldertur til Esrum Kloster i september Se flere billeder her: Læsning i A2 Skrevet af Valdemar, Loui og Hanin A2 Efter morgensamling læser vi i bøger. Vi lægger alle vores bøger

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber

Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber - nytænkning og videreudvikling i det pædagogiske arbejde Juni 2014 Der var engang.. I 2010 begyndte Selvejerområdet

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

PÅ VEJ I SKOLE. Fra dagtilbud til. En god skolestart et fælles ansvar

PÅ VEJ I SKOLE. Fra dagtilbud til. En god skolestart et fælles ansvar PÅ VEJ I SKOLE Fra dagtilbud til + En god skolestart et fælles ansvar De fleste børn er glade for at gå i børnehave og de fleste børn glæder sig til at komme i skole. Hos jer forældre går der givet vis

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d.

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. KÆRE Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. vi glæder os til at være sammen med dig og vi håber vi får et godt samarbejde med din mor og far. Her er din stue, den hedder UGLESTUEN. Side 1 De

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Velkommen i skole. Kære forældre

Velkommen i skole. Kære forældre Velkommen i skole Velkommen i skole Kære forældre Første skoledag er en milepæl i jeres barns liv. Den er nemlig en helt særlig dag, som alle børn ser frem til med stor spænding. Den første skoletid er

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Legogaven fra Danmark

Legogaven fra Danmark Kapitel 12 Bire havde det ikke godt. Han trivedes ikke og udviklede sig ikke lige så let som mange af de andre. Den lille dreng kunne skifte karakter på et splitsekund. Det var som at se Dr. Jekyll og

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Ungdom og skoleliv I Seoul

Ungdom og skoleliv I Seoul Uddannelsesfeber Ungdom og skoleliv I Seoul Testokrati Børns kundskaber Velfærdssamfundets overlevelse Vesten Jeg har hørt, at I Vesten der kan unge mennesker rejse. Rejse verden rundt, hvis de vil. Det

Læs mere

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing 1 Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm Puplishing Eventyret over alle Eventyr Forlaget: Grimm Puplishing Forfatter: Kasper Adsbøll Layout:

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Søttrup Gymnastikforening

Søttrup Gymnastikforening Gymnastik i Hornum PROGRAM 2015/2016 i Søttrup Gymnastikforening SÆSONSTART UGE 36 (31/8 el.1/9) Velkommen til en ny og spændende sæson i Søttrup Gymnastikforening Vi håber, at rigtig mange har lyst til,

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

Vadgårdskole. Redaktion har arbejdet hårdt for at få bladet op at køre så jeg er meget glad for at jeg fik ideen ud på skolen.

Vadgårdskole. Redaktion har arbejdet hårdt for at få bladet op at køre så jeg er meget glad for at jeg fik ideen ud på skolen. Vadgårdskole Dato 23/1 Vadnyt er det nye blad her på skolen. Bladet indeholder sladder, De nye mål, madkassen ved kantinen osv... Årgang 1, Nummer 1 Redaktion har arbejdet hårdt for at få bladet op at

Læs mere

UGEBREV nr. 79 uge 26

UGEBREV nr. 79 uge 26 UGEBREV nr. 79 uge 26 Årgang 5 Sommerferie Efter et langt og godt skoleår kan alle nu holde en velfortjent sommerferie. Alle børnene har fået et brev med hjem til hver familie med et sommerbrev, skemaer,

Læs mere

Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen. Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig!

Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen. Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig! N vember Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen blev Katrine 2.B tillykke! 2 Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig! Om den alternative uge før efterårsferien:

Læs mere