en historie om børns forventninger til skolen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "en historie om børns forventninger til skolen"

Transkript

1 Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal

2 Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er forhåbentlig store. Danmarks Lærerforening ønsker med denne bog at sætte fokus på betydningen af en god skolestart. Historien Jubiii jeg skal i skole fortæller om nogle af de forventninger, glæder og bekymringer, der præger dagligdagen i det første skoleår. Bogen er ment som en hjælp til jer, så I sammen kan tale om, hvordan det er at skulle begynde i skole. Bagest i bogen kan I finde ideer og informationer, der forhåbentlig kan understøtte en sådan snak. Børn skal have en tryg skolestart, der imødekommer deres forventninger, og hvor de får mulighed for at udvikle de faglige og menneskelige færdigheder og kundskaber, som forudsættes i det videre skoleforløb og resten af livet. Et godt samarbejde mellem skolen og forældrene har meget stor betydning for, at barnet får en god skolegang. Jeg ved, at skolens lærere og børnehaveklasseledere ser frem til at indgå i et tillidsfuldt samarbejde med jer om det fælles ansvar for jeres barns udvikling, undervisning og opdragelse. Med venlig hilsen Anders Bondo Christensen, Danmarks Lærerforening

3 Jubiii jeg skal i skole, jubiii jeg skal i skole, sang Ida, mens hun dansede rundt på sit værelse. I dag skulle hun begynde i børnehaveklasse, og den nye, flotte skoletaske stod parat, pakket med pennalhus og drikkedunk. Mor og far stod i døren og smilede. Er du klar til at gå? spurgte far. Ida tog mor og far i hånden og skoletasken på ryggen. Nu skal jeg i skole og lære at læse og skrive og regne og lave gymnastik, sagde hun, og så skal jeg gå i samme klasse som Ellen Benedicte, for hun er min bedste ven fra børnehaven.

4 Børnehaveklasselederen hed Ulla. Ida havde set hende før, når de havde været på besøg med børnehaven eller sammen med far og mor, og hun kunne allerede godt lide Ulla. Ida så, at der var fem borde i klassen, og ved hvert bord sad der fem børn. Ved Idas bord sad Ellen Benedicte, Kasper og Ali, som hun kendte fra børnehaven, men der sad også en pige, som Ida ikke kendte. Ulla sagde nu, at alle børnene skulle fortælle, hvad de hed. Den fremmede pige hed Rose. Hun havde smukke, lyse krøller, og hun kiggede hele tiden på Ellen Benedicte.

5 Bagefter sang de Jeg ved en lærkerede, og de fik en mappe til at sætte deres sang ind i. De fik også en bog med blanke sider. I bogen skulle de skrive og tegne, hvad de arbejdede med i klassen. I dag skulle de alle sammen tegne sig selv, bagefter skulle de skrive deres navne på tegningen. Kasper ville ikke tegne. Ulla kom hen og spurgte, om hun kunne hjælpe ham. Det er, fordi jeg ikke kan skrive mit navn, sagde Kasper. Jeg skal nok hjælpe dig, når du har tegnet dig selv, sagde Ulla. Kasper tegnede et lille bitte hoved med øjne og mund. Det fyldte ikke meget på siden. Jeg kan godt selv skrive KA, sagde Kasper, da Ulla kom derhen, men jeg vender altid S et forkert, og så griner min storesøster. Ulla skrev et S efter KA, og så kunne Kasper godt selv skrive resten. De hørte også en historie fra en stor bog, hvor Ulla pegede på ordene, mens hun læste. Til sidst tog Ulla en kuffert frem, hvor der var et tøjdyr, som de skulle finde et navn til i morgen. Men nu var skoledagen slut, og de sang en farvelsang. Da Ida kom ud fra klassen, stod mor og ventede.

6 Næste dag skulle de være i skole i mange timer. Ida og mor havde aftalt, at mor skulle gå med det samme, når klokken ringede. Børnene skulle først fortælle, om de kendte navnene på nogle af deres kammerater i klassen. Rose sagde: Ellen Benedicte. Ida kunne godt huske Roses navn, men hun sagde kun navnene på Kasper, Ali og Ellen Benedicte. Bagefter spurgte Ulla: Hvad tror I, I skal lære i børnehaveklassen? Der var mange svar: læse, regne, skrive, synge, sidde stille og række fingeren op, lave lektier, lege og lave teater. Ulla skrev alle svarene ind i en stor bog og fortalte børnene, at det var Klassens bog. Her ville hun sammen med børnene skrive, hvad de fortalte, og hvad de blev enige om. De bestemte, at tøjdyret i kufferten skulle hedde Tot, og i dag skulle han med hjem til Ali. De tegnede Tot i deres bog. Ulla skrev Tot på tavlen og på Tots kuffert.

7 Nu skulle de alle sammen have en makker. En makker er én, man følges med, når vi skal rundt på skolen, fx når vi skal til gymnastik, når vi skal på tur, eller som hjælper, når man ikke kan huske, hvor toilettet er, forklarede Ulla. En makker er også én, man arbejder sammen med, når vi skal feje, vaske borde, rydde op og hente mælk. Drenge og piger skulle være makkere. De tegnede sig selv og deres makker i bøgerne. Bagefter skrev de deres navne. Ida hjalp Kasper med at skrive S. Ulla skrev makker på tavlen, så børnene kunne skrive det i deres bøger.

8 I frikvarteret var skolegården et mylder af børn. Ulla stod lige i nærheden. Ida holdt Ellen Benedicte i hånden. Det var, som om Ida slet ikke kendte nogen af dem. Kender du nogen? spurgte hun Ellen Benedicte. Ja, jeg kender da bunker af dem, sagde Ellen Benedicte og pegede. Dér er da tre fra vores børnehave, som gik ud sidste år, og dér er en fra vejen, og dér er to fra Kaspers gård, som vi legede med til hans fødselsdag. Mange af de andre børn i klassen havde fundet store søskende eller venner, som de kendte. Ida og Ellen Benedicte tog hinanden i hånden og løb ud mellem de mange børn. Ali stod helt tæt på Ulla. Han var bange for at blive væk på den store skole. Tre store drenge gik omkring og kedede sig. Nu kom de hen imod Ali. Hej, krøllesplejs, sagde den største. De andre grinede. Ali tog Ulla i hånden.

9

10 Ulla sad med nogle af børnenes navneordkort i hånden. Når hun viste et navneordkort frem, skulle de se, om de kunne kende deres eget navn. Og de måtte også gerne række hånden op, hvis de kendte andre navne. Hver gang et navneordkort blev vist, var der flere børn, der rakte hånden op. Hvor er det flot, at I kender så mange navne, sagde Ulla. Bagefter skulle de vise Ulla, om de kunne finde det bogstav, deres navn begyndte med. Ida gik op og pegede på I et. De nåede ikke alle navnene i dag. Resten skulle læse deres navn i morgen. Så sang de alfabetsangen og lavede rim og remser.

11 Den første remse kendte Ida fra børnehaven: Oppe i gardinerne hænger appelsinerne, mændene og konerne spiser af citronerne. De lærte også nogle nye rim, som var sjove. De fik en side med de mange rim til at sætte ind i mappen, så de kunne læse dem sammen med far og mor, når de kom hjem. Kasper sad helt stille og pillede ved sit pennalhus. I morgen skulle han finde sit navn og bogstav. Måske kunne han slet ikke finde ud af det.

12 Nu skal I få tid til at lege med jeres nye kammerater, sagde Ulla, men først skal I lige kende reglerne, når vi leger indenfor: Man skal rydde det op, som man har leget med, og man må ikke løbe eller råbe. De snakkede om, hvorfor man ikke måtte løbe og råbe, og Ulla skrev reglerne ind i Klassens bog, og viste dem, hvad de kunne lege. Ellen Benedicte og Ida gik hen i et hjørne, hvor der var udklædningstøj. På gulvet gik Kasper, Ali og nogle andre børn i gang med at bygge med klodser. Rose sad langt væk med en pige og tegnede. Alle børn småsnakkede og hyggede sig.

13 Skal vi lave et teaterstykke? spurgte Ida. Vi kan jo spille Rødhætte. Vi kan spørge Rose, om hun vil være ulven, sagde Ellen Benedicte. Nej, hun skal ikke være med, hun er så dum, sagde Ida. Hun er ikke dum, hun er faktisk rigtig sød, svarede Ellen Benedicte. Jeg gider ikke spille teater, hvis hun skal være med, sagde Ida. Hun satte sig hen på sin plads og tog skoletasken op til sig. Ulla kom hen til Ida. Er der noget, du er ked af? spurgte hun Nej! Ingenting, svarede Ida.

14 I dag skulle de for første gang over i skolens store sal, hvor de skulle have gymnastik. Ida glædede sig, for hun havde fået en ny gymnastikdragt. Den var lyserød med et skørt til. Ellen Benedicte havde en magen til. Rose havde et par shorts og en T-shirt på. Kasper og Ali havde også shorts og T-shirt på. Jeg synes, Rose ligner en dreng, hviskede Ida. Ellen Benedicte kiggede på Rose. Ulla har sagt, at man selv må bestemme, hvad man har på, svarede hun. Først dansede de stopdans. Det var herligt, det kendte de fra børnehaven. De lærte også en ny, sjov fangeleg.

15 Bagefter tog Ulla redskaber frem, så de på skift kunne slå kolbøtter, balancere, kravle og hinke rundt om kegler. Tot var med, og den var god til at slå kolbøtter. Til sidst skulle de sammen med deres makker kaste en bold til hinanden. Kasper og Ida var de bedste, det var Ida sikker på. Rose tabte bolden hele tiden. Da de havde øvet sig lidt, talte de, hvor mange gange de kunne gribe bolden på 5 minutter. Hvor er I bare gode, sagde Ulla, og hvis vi øver os 5 minutter, hver gang vi har gymnastik, bliver I hurtigt supergode.

16 Efter frokostpausen holdt Ulla igen navneordkortene frem et ad gangen. Kasper kendte ingen af dem. Pludselig rakte han hånden op og sagde: Du snakker så meget om ord og bogstaver, og jeg kender slet ikke nogen! Vent lidt, Kasper, sagde Ulla og tog et nyt kort frem, men det kendte han heller ikke. På det næste kort så han pludselig sit eget navn, og hans hånd fløj op i luften. Hvad står der her, Kasper? spurgte Ulla. Det er jo kun mit eget navn, svarede han. Kun dit eget navn? sagde Ulla. Nej, det er flot. Man skal ikke kunne læse alle navne, Kasper, og når man kan læse sit eget navn, er man dygtig. Kasper sad og følte sig glad. Han var dygtig.

17 Da de legede, spurgte Kasper, om han måtte tegne på tavlen. Han fik et kridt og skrev et bogstav, som han ikke havde skrevet før: D. Bagefter skrev han A, det kendte han fra sit eget navn, og så skrev han O. Nu lignede det et ord. Han gik hen til Ulla og trak hende i ærmet. Ulla, hvad har jeg skrevet? spurgte han. Ulla kiggede. Du har skrevet DAO, svarede hun. Kasper for hen til Ali: Ali, Ali, jeg har skrevet DAO. Jeg skal være din hund, og jeg skal hedde DAO! Inden de skulle hjem, fik de alle sammen en kuvert til deres navneordkort, og Kasper fik et blankt kort, hvor han måtte skrive DAO. Ulla sagde, at de alle sammen måtte få mange flere ordkort.

18 Ulla skulle til et kort møde, så de skulle gå ud til gårdvagterne i frikvarteret. Da Ali gik ud, kom de tre store drenge hen imod ham. Nå, krøllesplejs, hvad laver du her helt alene? sagde den største. Ali styrtede ind i klassen, hvor han gemte sig under jakkerne. Hjertet hamrede i brystet på ham. Han var meget bange for de store drenge. Rose gik rundt med Ellen Benedicte i hånden. Ida stod med sit sjippetov. Hvis Rose ikke altid legede med Ellen Benedicte, kunne de have haft det sjovt med at sjippe. Hvad skulle den dumme unge i hendes klasse? Da Rose kom løbende forbi, råbte Ida hende ind i ansigtet: Du er en dum møgtøs! Rose løb tilbage til Ellen Benedicte, og Ida så, at de hviskede sammen. Lidt efter gik de forbi hende og grinede.

19 Da Idas forældre hentede Ida, kunne de med det samme se, at Ida var ked af det. Da de kom hjem, begyndte Ida at græde, og lidt efter fortalte hun, at Ellen Benedicte slet ikke ville lege med hende mere. Jamen, hvad har du gjort? spurgte mor, har du sagt noget grimt, så hun er blevet vred på dig? Rose er er en ny pige, og hun er dum, og jeg har sagt grimme ting til hende, for hun skal ikke stjæle min bedste ven, svarede Ida. Er du sikker på, at Rose er så dum? spurgte far. Ja, hun er en møgtøs, sagde Ida. Jeg kan godt forstå, at du er ked af det, når Ellen Benedicte ikke vil lege med dig, sagde mor, men jeg tror, det ville blive bedre for jer alle tre, hvis du lærte Rose at kende, i stedet for at sige grimme ting til én, som du slet ikke kender. Far lovede at snakke med Ulla om det, og da Ida var lagt i seng, ringede far til Ulla. Ida sov, så hun hørte ikke, hvad de snakkede om.

20 Næste dag spurgte Ulla, om der var nogen, der havde været bange for at være ude i frikvarteret, mens hun havde været til møde. Ali sagde ikke noget, men Kasper sagde, at han havde set, at Ali var styrtet ind i klassen. Ali begyndte at græde, og lidt efter fortalte han, at der var nogle store drenge efter ham. Hvad gør de? spurgte Ulla. De siger krøllesplejs, svarede han. Det er nok, fordi du har sådan et fint krøllet hår, sagde Ulla. Hvad betyder splejs? spurgte en af pigerne. Det betyder, at man er tynd, sagde Ulla. Jeg vil ikke have, at de siger sådan, sagde Ali. Når vi kommer ud til næste frikvarter, skal du vise mig, hvem de er. Jeg skal nok snakke med dem,

21 og så skal vi aftale, at du ikke går alene rundt i gården, sagde Ulla. Kasper! vil du følges med Ali? Det ville Kasper gerne, og så var det en aftale. Ulla sagde, at hun var meget glad for, at de var gode kammerater, der gerne ville hjælpe hinanden. Og så skal vi snakke lidt om, hvordan vi skal have det sammen i klassen, sagde Ulla. Synes I fx, at man gerne må drille hinanden i skolen? Det var der ingen, der syntes. De snakkede også om andre fælles regler, som Ulla skrev ind i Klassens bog.

22 Nu fortalte Ulla, at Ida var ked af det, fordi hendes bedste ven legede med Rose. Jeg kan godt lide Rose, og Ida siger grimme ting til hende, sagde Ellen Benedicte. Jeg synes, det er dejligt, at du er blevet gode venner med Rose, sagde Ulla, men jeg er ked af, at Ida ikke har nogen venner. Hvad kan vi gøre, så Ida får en ven igen? Mange børn kom med gode ideer. Nye børn, som Ida ikke kendte så godt, ville gerne være hendes ven. Men jeg vil jo også gerne være Ellen Benedictes ven ligesom før, sagde Ida. Hvis du lærte Rose at kende, kunne I måske blive gode venner alle tre, samtidig med at du får nye venner, sagde Ulla. Din mor vil gerne have jer alle tre på besøg på fredag, og det synes jeg er en fin ide. Ida kiggede hen på Ellen Benedicte. Hun smilede tilbage, Rose smilede også.

23 Fredag skulle de på skovtur. De skulle med bussen, og Nils skulle med. Nils skulle være deres klasselærer i 1. klasse, og han var rigtig sød. Han havde været på besøg før, hvor han havde fortalt gåder og spændende historier. De skulle samle kogler, sten, blade og frø, som de skulle bruge hjemme i klassen. I skoven blev de delt ind i to grupper. Ida skulle sammen med Nils i gruppe med Rose. Ellen Benedicte skulle i gruppe med Ulla. Vi samler flest kogler, sagde Nils. Nej, det gør vi da, sagde Ulla. Nils sagde, at han kendte alle de gode koglesteder, så Ida var sikker på, at de ville finde flest. Rose gik hen til Ida. Skal vi følges ad og samle i den samme pose? spurgte Rose. Det kan vi da godt, svarede Ida. To andre piger kom hen til dem, og nu var de fire, der hjalp hinanden med at samle.

24 De snakkede om skovturen hele den første time om mandagen. Og Ulla skrev ord med skov på tavlen. Bagefter fik de et stykke papir med tre rum, hvor de skulle tegne og skrive om turen. Ulla tegnede også de tre rum på tavlen, og de snakkede om, hvad der skulle være i rummene. Hvordan kom vi ud til skoven? spurgte hun. Med bus, svarede Ali. Ulla hjalp dem med at finde ud af, hvordan man skrev bus. Så tegnede de en bus i det første rum og skrev bus under tegningen. Bagefter tegnede og skrev de om turen i de andre rum.

25 De store poser med kogler, sten, frø og blade skulle nu sorteres. Da Nils kom forbi, lå det hele i en stor bunke. Hvem havde flest kogler? spurgte han. Hjælp! Det glemte vi at finde ud af, sagde Ulla. Så må vi finde ud af, om der er flest sten eller flest kogler, sagde Nils. Børnene hjalp nu Ulla og Nils med at lægge tingene i bunker. De skulle begynde med at lægge 10 kogler i hver bunke. Bagefter skulle de lægge sten i bunker med 10. Der blev 34 bunker med kogler og 3 ekstra, og så var der 15 bunker med sten. Det var lidt svært at tælle så mange bunker, men man kunne se, at der var flest bunker med kogler. Bagefter lagde de alle koglerne sammen, og satte Tot midt i koglebunken.

26 I morgen begyndte efterårsferien, men i aften skulle de have klassefest. Ida, Ellen Benedicte, Rose og to andre havde øvet sig på et nummer, som de skulle optræde med. Ali og Kasper skulle fortælle gåder, som de havde lært af Nils. Forældrene havde lavet mad, og Ulla havde planlagt, at de skulle synge nogle fællessange, som de havde lært i klassen. Og alle skulle på skattejagt rundt på skolen. Tot havde nået at være på besøg hos dem alle sammen, og han havde fået sin egen bog, som forældrene skrev historier i. Nu skulle han snart rundt på et nyt besøg, hvor de denne gang skulle lægge noget i Tots kuffert, som klassen skulle gætte, hvad var. Da Ida stod på scenen og sang, var hun næsten gladere, end hun var den første skoledag. Hun syntes, at hun allerede havde lært en masse, og hun havde fået nye venner. Det var dejligt at gå i skole.

27 Jubiii jeg skal i skole er skrevet på baggrund af samtaler med lærere, forældre, børnehaveklasseledere og børn i skolestarten. I børnehaveklassen begynder en ny forpligtende fase i børnenes hverdag, som de har set frem til. Skolestarten er barnets første møde med skolen og dens undervisning. Børn i skolestarts-alderen har stor bevidsthed om, hvem de selv er, og om hvilke muligheder det indebærer. Én af opgaverne i skole-starten er derfor at afdække børnenes styrkeområder og forventninger og tage udgangspunkt i dem. Det enkelte barn har brug for at vide, at dets tidligere erfaringer og kunnen fra hjem, dag-pleje, børnehave o.a. har betydning og værdi for dem i deres nye rolle som skoleelev. Børns forventninger til skolen er meget forskellige. Forventningerne er præget af de holdninger og forventninger som forældre, store søskende, børnehaven og andre nære i barnets omgangskreds giver udtryk for. Det kan betyde, at barnet er nervøs for, om det kan leve op til skolens krav. Det er derfor vigtigt, at barnet får anerkendelse for sin egen måde at tackle opgaven på. Som beskrevet i historien kan der opstå konflikter, hvis et barn føler sig svigtet af dets tidligere bedste ven. Her skal der trædes varsomt! Et barn med et svigtet venskab er et sårbart lille menneske, der kan gribe til sælsomme metoder for igen at vinde terræn. En sådan situation kræver stor forståelse fra de voksnes side. Der kan være både små og store ting, som jeres barn spekulerer over i forbindelse med skolestarten. Skolen kan virke overvældende og stor for mange børn. Jeres barn kan være bange for mange ting, fx de store elever, for at blive drillet eller for, at det ikke kan finde rundt på skolen. Vær opmærksom på barnets signaler og snak om de ting, der optager det og om, hvordan I bedst kan støtte barnet. Det spiller en afgørende rolle for al indlæring og kreativitet, at barnet er trygt og har det godt. Tal derfor med skolen om det, hvis der er ting, der bekymrer jer. Tak til deltagerne i børnehaveklasseledernes dag på Amtscentralen i Herning og forældrene i børnehaverne Humlebien og Spiloppen på Frederiksberg. Jytte Sidelmann ISBN JUBIII JEG SKAL I SKOLE 2005 Danmarks Lærerforening Forfatter: Jytte Sidelmann Tegninger: Annemette Bramsen Layout: Birgit Lerstrup Tryk: Holmen Centertryk a/s 1. oplag: Udgivet i samarbejde med Gyldendal

28 Alle børnehaveklasser er forskellige. Den enkelte børnehaveklasseleder har ansvar for at vurdere, hvordan undervisningen bedst tilgodeser klassen og det enkelte barn. Med udgangspunkt i legen arbejdes der med det kropslige, det praktiske, det sociale, det æstetiske og musiske, men i stigende grad også med begrebsdannelse, sprog og matematik, der passer til børnenes udviklingstrin. Derved skabes et vigtigt grundlag for børnenes videre indlæring gennem resten af skoleforløbet. Den beskrevne børnehaveklasse er således ikke en beskrivelse af en konkret virkelighed, men bogens beskrivelse af indholdet viser nogle af de elementer, der indgår i undervisningen i børnehaveklassen. Man kan nå de samme mål med forskellige midler! En af de vigtigste opgaver i børnehaveklassen er, at børnene lærer at agere i det fællesskab, der er en integreret del af den dannelse og læring, som finder sted i skolen. En børnehaveklasse med god tid til at lege, lære og dyrke venskaber er et godt udgangspunkt for børnenes videre skolegang. På Danmarks Lærerforenings hjemmeside kan I under skolestart læse mere om børnehaveklassen og vores ambitioner og politik på skolestartsområdet.

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG?

Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG? Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG? Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG? Copyright Sofie Koborg Brøsen Grafisk formgivning af Kasper Kruse og Karlsson2/grafisk Illustreret af Peter Brøsen Tryk: Frederiksberg

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild s dagpleje Gunhilds dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild Rask Jensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Bamse Polle. i 2. klasse

Bamse Polle. i 2. klasse Bamse Polle i 2. klasse Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på læseplan for den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og blev støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Bamse Polle. i 1. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 1. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 1. klasse Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Projektet Bamse Polle bygger på læseplan for den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger Farsø Skole 2014 0.a 0.b 1.a 1.b 1.c 2.a 2.b 3.a 3.b 3.c 4.a 4.b 5.a 5.b 6.a 6.b 7.a 7.b 7.c 8.a 8.b 8.c 9.a 9.b 9.c A-klasser M-klasser A 3 M 1 A 4 M 2 A 5 M - 3 AKT+ 9 elever 690 elever 64 lærere 20

Læs mere

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer

Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Børns erfaringer er forbundet til rum og rammer Af Marie Sørensen, børnehaveklasseleder i samtale med Marianne Thrane - Det vigtigste er, at børn får en god og en glad skolestart, siger Marie Sørensen.

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse

Bamse Polle. i 3. klasse Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og var støttet

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen Renée Helmig Toft Simonsen Alle er gode til noget Udgivet af ADHD-foreningen I dag skal vi male et billede af os selv, siger Lene. Kasper styrter af sted. I farten støder han ind i Sille. Spasser, udbryder

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Bilag nr. 6: Interview med Anders A.

Bilag nr. 6: Interview med Anders A. Bilag nr. 6: Interview med Anders A. (Anders stammer og har en talevanskelighed, der gør, at han udtaler g-lyden som d, og forlyd sk) 5 I: Vi stiller nogle spørgsmål, så snakker vi lidt, og så sidder Randi

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

Er dit barn en del af fællesskabet? Fællesskaber er for alle

Er dit barn en del af fællesskabet? Fællesskaber er for alle Er dit barn en del af fællesskabet? Fællesskaber er for alle 2015 1 Glostrup Kommune arbejder på, at alle børn og unge er en del af fællesskaber fra de starter i dag lbud l de slu er deres skolegang. Det

Læs mere

1 Historien begynder

1 Historien begynder LÆS STARTEN AF 1 Historien begynder Rikka galoperede gennem skoven. Hendes hjerte hamrede i brystet, og hun var træt. Alle fire ben gjorde ondt, men hun kunne ikke stoppe nu. Klahons Drømmejæger havde

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Bilag nr. 8: Interview med Lars

Bilag nr. 8: Interview med Lars Bilag nr. 8: Interview med Lars I: Se Lasse du tegnede denne her tegning i går. Kan du huske det? I: Kan du ikke starte med at fortælle os lidt om, hvad der er på den? 5 L: Det det mig og min far på vej

Læs mere

Frederikssund skolevæsen

Frederikssund skolevæsen Velkommen Aftenens program Frederikssund skolevæsen Slangerup Skole Hvad vil det sige at gå i skole Hvad skal børn kunne når de begynder skole Start i minisfo Om 0. klassen Opdragelse Forventninger til

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere