FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1"

Transkript

1 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1 Du har sikkert hørt det igen og igen. Du skal lære at skyde i RAW. Men ved du, hvorfor det er så vigtigt? Og hvad det egentlig betyder for dine billeder? Lad os finde ud af det! Til at starte med: hvad er RAW? RAW er et filformat, der, når du tager et foto, opfanger alle billeddata optaget af sensoren. Ved optagelse i et format som JPEG bliver billedinformationen komprimeret, og noget data bliver tabt. Hvis RAW komprimeres* sker det tabsfrit, og derfor er du i stand til at producere billeder af højere kvalitet, samt fikse problem billeder, der ville være ubrugelige, hvis du havde skudt i JPEG- format. * Mine Sony RAW er en smule komprimerede. Fordele ved RAW: 1: Maximal kvalitet Dette er en af de største fordele. Når du skyder i RAW optager du alle data fra sensoren i kameraet. Dette giver den højeste kvalitet i dine filer. Se på det på denne måde: Alle kameraer skyder teknisk set RAW. Når du skyder i JPEG- formatet, er forskellen, at kameraet behandler RAW filen for dig og konverterer den til en JPEG fil. Men kameraet er ikke nær så smart som din hjerne. Det har heller ikke den samme processorkraft, som din computer. Når du skyder RAW, står du selv for konverteringen. Du kan selv foretage beslutninger om, hvordan billedet skal se ud, og på den måde ofte producere bedre resultater. 2: Detaljer Når du skyder RAW har du fuld kontrol over skarphed og støj algoritmer i et program som f.eks. Lightroom, der er langt bedre end dem, der findes i dit kamera. 3: Hvidbalancen Når du skyder i JPEG er hvidbalancen fastsat. Du kan, ikke bare ændre den bagefter. Med RAW bliver hvidbalancen stadig sat, men fordi du har meget mere data i billedet, kan den nemt ændres bagefter.

2 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 2 4: Over og undereksponering Selvfølgelig er målet altid, at få den bedste eksponering i kameraet. Men nogle gange går det stærkt, og du ender med et dramatisk over- eller undereksponeret billede. Med RAW har du mange flere oplysninger i filen, så det er meget lettere at rette billedet uden tab af kvalitet. Du kan redde detaljer i højlys og skygger, der ville være tabt, hvis du havde skudt i JPEG. 5: Lysstyrke Niveauer af lysstyrke er antallet af trin fra sort til hvid i et billede. Jo mere du har, jo glattere overgange i tonerne. Glat er godt! JPEG optager i 8 bit og registrerer 256 niveauer af lysstyrke pr. farvekanal (3). I alt altså: 256 * 256 * 256 = farvenuancer. RAW optager i enten 12 bit eller 14 bit og registrerer i: 12 bit 4096 niveauer af lysstyrke pr. farvekanal (3). I alt altså: 4096 * 4096 * 4096 = farvenuancer. 14 bit niveauer af lysstyrke pr. farvekanal (3). I alt altså: * * = farvenuancer Effekten, det har på dine billeder, er enorm. Med de yderligere trin i lysstyrke kan du foretage flere justeringer i dit billede uden en væsentlig reduktion af kvalitet, fordi der simpelthen er flere niveauer til at arbejde med! 6: Print På grund af den finere graduering af toner og farver får du bedre udskrifter fra RAW 7: Farverum Farverum er lidt af et komplekst emne, men her er et hurtigt tip. Med RAW kan du vælge det farverum, du vil, når du eksporter billeder, og dermed justere det i forhold til, hvordan billederne skal bruges. Skal billedet på nettet? Så eksporter i srgb farverum for at sikre maksimal kompatibilitet mellem webbrowsere. Billeder til print? Eksporter dem i Adobe RGB (1998) farverum. Her vil det så nok være smart at kameraet optager i Adobe RGB (1998) farverum Vil du have, det bredeste mulige farverum? Brug ProPhoto RGB.

3 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 3 8: Professionelt Ja, der er nok ikke den store tvivl om, at de fleste professionelle skyder i RAW. Men selv vi amatører, kan have store fordele af at skyde i RAW. Selv om man er amatør, kan man godt lave professionelle billeder. Eller i det mindste have muligheden. Ulemper ved RAW: 9: Redigering Ja, de skal alle redigeres, og ja, det tager tid. Men du bestemmer, og ikke kameraet! 10: Filstørrelse RAW fylder en del mere en JPEG, ofte en 2-3 gange mere. Et lidt tomt argument, da harddiskplads i dag er så vanvittigt billigt. 2TB = 599,- 11: Gør kameraet langsommere De store RAW-filer fylder kameraets buffer op hurtigere. Du kan skyde det samme antal billeder/sekund, men kameraet skal have en skydepause, mens billederne flyttes fra buffer til hukommelseskort. 12: RAW er ikke et entydigt formatet RAW-formatet er forskelligt fra kameramærke til kameramærke. Det kan ovenikøbet være forskelligt fra kamera til kamera indenfor samme mærke. Hvis du ikke har den rigtige software til at åbne din RAW-filer, er der ingen garanti for, at du om 5, 10 eller 20 år kan åbne dine filer. For at komme uden om det problem har Adobe udviklet et Open Source format DNG (Digital Negative). Det er selvfølgelig et ekstra trin i billedbehandlingsprocessen at skulle konvertere sine kameraspecifikke RAW-filer til DNG. Til gengæld er man så sikret læsbarhed langt ud i fremtiden. Foranstående tekst er fordansket/oversat fra en engelsk artikel [af Rob Lim] af: Joachim Mortensen. Jeg har så blot tilpasset/tilføjet en anelse.

4 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 4 I Photoshop får man alle mulighederne i RAW - og helt sikkert langt flere end man nogensinde får brug for. I Elements er mulighederne noget begrænsede - der er dog stadig rige muligheder. Photoshop: Topmenu Elements: Topmenu Elements mangler: 4. Farveeksempelværktøj, 5. Målrettet justeringsværktøj, 8. Transformeringsværktøj, 9. Pletfjerner, 11. Justeringspensel, 12. Gradueret filter, 13. Radialfilter. Photoshop Elements Elements mangler: 2. Tonekurve, 4. HSL/Gråtoner, 5. Del toning, 6. Linsekorrektion, 7. Effekter, 9. Forudinstillinger, 10. Snapshots. Ved overførsel fra Camera Raw til Elements kan man heller ikke vælge farverum, men kun bitdybden - 8 bit eller 16 bit. Lad os starte med med at se på, hvilke muligheder der er i Grundlæggende [Basic]

5 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 5 Temperatur [Temperature]: Justerer farvebalancen mellem blå og gul. Farvetone [Tint]: Justerer farvebalancen mellem gul og magenta. Belysning [Exposure]: Skyderen påvirker mellemtonerne - området midt i histogrammet. Kontrast [Contrast]: Arbejder med forskellen mellem højlys og skygger og kan komprimere eller udvide histogrammet. Komprimering mindsker kontrasten, udvidning øger kontrasten. Højlys [Highlights]: Tager sig af de lyse områder, som rummer information. Skygger [Shadows]: Tager sig af de mørke områder, som rummer information. Hvide [Whites]: Tager sig af de allerlyseste områder, der rummer meget lidt eller ingen information. Sorte [Blacks]: Tager sig af de allermørkeste områder, der rummer meget lidt eller ingen information. Klarhed [Clarity]: Påvirker kontrasten i mellemtonerne. Vibrering [Vibrance]: Farvemætter udvalgte farver, der ikke er mættede. Farvemætning [Saturation]: Påvirker farvemætningen af alle farver i billedet.

6 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 6 Inddelingen af histogrammet giver sig på ingen måde ud for at være en nøjagtig inddeling. Det er bare sådan cirka for at anskueliggøre, hvor skyderne er effektive. Og nu til Detaljering [Details], hvor det handler om skarphed og isostøj.

7 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 7 Som det ses, er nogle af skyderne indstillet pr. default. Skarphedsjusteringen er i familie med Photoshops Unsharp Mask. Hvis Mængde = 0, laves ingen skarpheds -justeringer. Hvis du vil redigere meget i Photoshop/Elements, skal du sætte Mængde til 0 og bruge skarphedsfilteret i Photoshop/Elements EFTER alle andre redigeringer. Luminans kan begrænse gråtonestøjen, der ofte viser sig som korn ved høje ISO-tal. Farve påvirker farvestøjen (chroma - noise). Farvestøj er grimmere en luminansstøj. Det er sikkert derfor, Camera Raw har en default-værdi på 25. Det kan måske være lidt svært at se på de næste billeder - især på print, men hvis man øger skarpheden, øger man også Luminansstøjen.

8 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 8 Med luminansskyderen kan man reducere støj i et billede, men samtidig påvirker man detaljeringen i negativ retning. Så det er lidt af en balancegang, hvor meget støj man vil fjerne - afhængigt af om billedet er til skærmbrug eller skal bruges til udprint. Disse billeder er med default skarphedsmætning på 25. Sådan gør jeg.

RAW fotografering og billedbehandling

RAW fotografering og billedbehandling RAW fotografering og billedbehandling RAW fotografering I princippet er der ingen forskel i at fotografere i RAW-formatet frem for i jpeg-formatet. Man skal dog naturligvis huske at indstille kameraet

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG. Indledning MODUL 003 BILLEDBEHANDLING RAW

FOTOKLUBBEN KRONBORG. Indledning MODUL 003 BILLEDBEHANDLING RAW FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2012 25. FEBRUAR 2012 MODUL 003 BILLEDBEHANDLING RAW Medbring: Bærbar PC, Kortlæser, USB-Kabel Kamera Der vil være brug for flere instruktører, så også de, der allerede

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Næsten alt efterfølgende er fra: FotoStart.dk, som er en dansk Fotoportal for entusiaster! (Tilpasset/editeret af undertegnede) Bits og bytes hænger sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software)

Læs mere

DANIEL RIEGELS. Lightroom 5

DANIEL RIEGELS. Lightroom 5 DANIEL RIEGELS Lightroom 5 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Daniel Riegels KAPITEL ET... 9 Kom i gang med Lightroom 5 Anskaf og installer Lightroom... 10 De fire paneler... 11 Modulerne... 12 Fuldskærmstilstand...

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Bits og bytes hænger uomtvisteligt sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software) kan have, mens bit er informationsdybde. Forholdet mellem dem er: bits * 8 = bytes bytes / 8 = bits Dette

Læs mere

Digitalkamera og scanner Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius

Digitalkamera og scanner Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius Forlaget Libris 1 Photoshop CS2 er især rettet imod grafikere og andre professionelle, der har behov for avanceret billedbehandling,

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE.

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. Grafik & billedbehandling Grafik & billedbehandling Opgaven Adidas har lanceret en farveopdatering af deres støvleklassiker Copa Mundial. Støvlen,

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

Filformater Til digitale billedfiler

Filformater Til digitale billedfiler Filformater Til digitale billedfiler Oversigt Raster-formater (vs vektor-formater*) Komprimerede formater - JPEG - JPEG 2000 - GIF - PNG - BPG Ukomprimerede formater - RAW (NEF, CRW, CR2, ARW osv.) - TIFF

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Grundlæggende Raw konvertering Søren Langkilde Madsen

Grundlæggende Raw konvertering Søren Langkilde Madsen Grundlæggende Raw konvertering Søren Langkilde Madsen Indhold Baggrund 2 Nyttigt at forstå 3 Arbejdsgang 9 Værktøjet 10 Raw konvertering 13 Basis arbejdsgang 13 Andre værktøjer 14 Eksempler 16 Eksempel

Læs mere

RAW. Af Nils Wille Christoffersen og Kristoffer Engbo

RAW. Af Nils Wille Christoffersen og Kristoffer Engbo Den store guide til RAW Af Nils Wille Christoffersen og Kristoffer Engbo Vil du have den ypperste kvalitet, bør du sige farvel til jpeg. Se, hvorfor RAW GIVER LANGT FLOTTERE FOTOS, hvordan du får bedre

Læs mere

Grafik & Billeder... 2 Opgave Format OPLÆG til FOTOGRAF...4 Brainstom Mockup Fra fotografen...6 Kvalitetsvurdering Fritlægning af håret Hudtone

Grafik & Billeder... 2 Opgave Format OPLÆG til FOTOGRAF...4 Brainstom Mockup Fra fotografen...6 Kvalitetsvurdering Fritlægning af håret Hudtone Grafik & Billeder.... 2 Opgave Format OPLÆG til FOTOGRAF...4 Brainstom Mockup Fra fotografen...6 Kvalitetsvurdering Fritlægning af håret Hudtone Mormor armen Billedmaterialer....8 Raw-filer Fremkaldelse

Læs mere

GRAFIK & BILLEDE Arrildt + Friis

GRAFIK & BILLEDE Arrildt + Friis GRAFIK & BILLEDE Arrildt + Friis 20 21 22 23 I forbindelse med kompetencen grafisk design har jeg lavet en fiktiv opgave om arkitektvirksomheden Arrildt + Friis. Kunden ønskede nye billeder af et eksisterende

Læs mere

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd.

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd. Denne fototeknik baseres på maksimal brug af histogrammet. Histogrammet, som er en grafisk repræsentation at den tonale distribution i billedet. De mørke skygge områder vises til venstre i histogrammet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Style Match (overfør stil/type), ny funktion i PE9 45

Indholdsfortegnelse. Style Match (overfør stil/type), ny funktion i PE9 45 1 Indholdsfortegnelse Køb videobøger på Forlaget Globe 5 Køb videobøger via www.videobog.dk 6 Introduktion... 7 De forskellige dele af PE9 i tre E-bøger 7 Organizer og QuickFix (E-bog 1) 7 Standard-editoren

Læs mere

DANIEL RIEGELS. Lightroom 5

DANIEL RIEGELS. Lightroom 5 DANIEL RIEGELS Lightroom 5 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Daniel Riegels KAPITEL ET... 9 Kom i gang med Lightroom 5 Anskaf og installer Lightroom... 10 De fire paneler... 11 Modulerne... 12 Fuldskærmstilstand...

Læs mere

RAW filer og håndtering af disse. 9.1.2013 Hjørring (Kim Henriksen)

RAW filer og håndtering af disse. 9.1.2013 Hjørring (Kim Henriksen) RAW filer og håndtering af disse 9.1.2013 Hjørring (Kim Henriksen) RAW filer og håndtering af disse RAW filen kan betragtes som det digitale negativ RAW filen indeholder de rå billededata Der findes ingen

Læs mere

Farvestyring og Print

Farvestyring og Print Farvestyring og Print Tips & Tricks til korrekte farver i redigering og print Martin Dahl Ovesen Agenda Lidt om Farverum / Colorspaces generelt Farveprofiler Kameraer og colorspaces Monitorer og kalibrering

Læs mere

Projekt: Irma cover. En all-round food styling opgave tilført lidt vector grafik. Programmer: Photoshop: Illustrator: Camera Raw:

Projekt: Irma cover. En all-round food styling opgave tilført lidt vector grafik. Programmer: Photoshop: Illustrator: Camera Raw: Grafik og billedbehandling Projekt: Irma cover En all-round food styling opgave tilført lidt vector grafik. Programmer: Camera Raw: CamaraRaw Photoshop Illustrator indesign Linsen Skarpheden Udbrændthed

Læs mere

RAW. - det digitale negativ. » Hvad sker der? » Teknisk set

RAW. - det digitale negativ. » Hvad sker der? » Teknisk set RAW - det digitale negativ I de gode gamle dage, hvor mænd var mænd og kaffen sort, fotograferede og fremkaldte man selv sine sort/hvid-billeder. Efter endt optagelse i studie eller det fri, skulle man

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING PORTFOLIO PETER THØGERSEN SVENDEPRØVE 2016

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING PORTFOLIO PETER THØGERSEN SVENDEPRØVE 2016 GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING PORTFOLIO PETER THØGERSEN SVENDEPRØVE 2016 PORTFOLIO // 2016 Cykeltøjet er af høj kvalitet og er skabt i samarbejde med Bo Hamburger. Hans kendskab til sporten er brugt til at

Læs mere

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil Case Mange af de ting, vi gør i Photoshop, er rutinearbejde vi har tit et fastlagt workflow, som vi bruger som udgangspunkt hver gang. Efterhånden som man blive dygtigere, vil man lægge flere trin til,

Læs mere

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus.

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus. Elements Lektion 1 Adobe Photoshop Elements er lillebror til et af verdens mest avancerede billedbehandlingsprogrammer, og et særdeles godt billedbehandlingsprogram til hobbyfotografen, der vil noget seriøst

Læs mere

grafik og billedbehandling

grafik og billedbehandling 23 grafik og billedbehandling September 2015 Birgitte Bremholm Persson 24 25 Billedmateriale til annonce, plakat eller webannonce. Råbilledet er manipuleret og retoucheret i PhotoShop. Det færdige billede

Læs mere

Velkommen til - - Hvorfor RAW fil format & - Capture One. RAW WorkFlow. Per Buchmann

Velkommen til - - Hvorfor RAW fil format & - Capture One. RAW WorkFlow. Per Buchmann Velkommen til - - Hvorfor RAW fil format & - Capture One RAW WorkFlow Per Buchmann En lille markedsundersøgelse! Hvem fotograferer i JPG format? Hvem fotograferer i RAW format? Hvem anvender PC? Hvem optimerer

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG 100 FEDE PRODUKTBILLEDER PÅ LIDT OVER 7 TIMER.

SÅDAN LAVER JEG 100 FEDE PRODUKTBILLEDER PÅ LIDT OVER 7 TIMER. SÅDAN LAVER JEG 100 FEDE PRODUKTBILLEDER PÅ LIDT OVER 7 TIMER. Grafisk produktion & workflow Grafisk produktion & workflow Opgaven Nike har opdateret deres fire støvlesiloer. Støvlerne bliver leveret til

Læs mere

Vejledning til farvekvalitet

Vejledning til farvekvalitet Side 1 af 6 Vejledning til farvekvalitet Vejledningen til farvekvalitet beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Menuen Kvalitet Menupunkt Udskriftstilstand Farve

Læs mere

Workflow og Bridge. Transform. Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1

Workflow og Bridge. Transform. Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1 Workflow og Bridge Transform Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1 Indhold: Om billedformater...side 3 Farver: RGB - CMYK...side 4 Bridge - indstilling af farveprofiler...side 7 Farveprofiler...side

Læs mere

Luftfoto. BOG // Lolland-Falster, Møn fra oven

Luftfoto. BOG // Lolland-Falster, Møn fra oven GRAFIK & billed Luftfoto Luftbillederne i denne opgave er taget fra fly og lift til bogen LollandFalster, Møn fra oven, som er en del af bogserien fra oven. Billeder i bogen ledsages af indsigtsfulde og

Læs mere

Præsentationsportfolio for Hovedforløb 2. Billeder fra Q-interline

Præsentationsportfolio for Hovedforløb 2. Billeder fra Q-interline Præsentationsportfolio for Hovedforløb 2 Billeder fra Q-interline Opgaven Billedbehandling Billeder af forskellige produkter skal laves så de får et klinisk udtryk. De skal tilpasses i farver, skygge,

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 121 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 121 Side 1 Side 1 Der er masser af redigeringsmuligheder i Photofiltre 7. Også flere end man har brug for som alm. hobbyfotograf. På disse sider vil jeg gennemgå nogle af dem man (jeg) bruger mest. Her er åbnet et

Læs mere

Grafik og. billedbehandling. Helena Schmidt. Mediegrafiker uddannelsen - Svendeprøve

Grafik og. billedbehandling. Helena Schmidt. Mediegrafiker uddannelsen - Svendeprøve Grafik og billedbehandling Mediegrafiker uddannelsen - Svendeprøve Helena Schmidt Dokumentation Opgave beskrivelse: Opgaven er virkelig. Opgaven var at skabe et image omkring en ny energidrik som skulle

Læs mere

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Følgende metode for transformering af farvefotos til sort/hvid for udskrift med Adobe Photoshop er udviklet på baggrund af de metoder,

Læs mere

Digital fotografering CCD elementer

Digital fotografering CCD elementer CCD-element Det vil her være formålstjenligt at kigge lidt på hvilke hovedtyper af digitalkameraer, der anvendes idag. Kameraets lysfølsomme chip (ccd-chip) ser ikke farver. Hvert enkelt pixelelement på

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDE. 1 Grafik og Billede

GRAFIK OG BILLEDE. 1 Grafik og Billede GRAFIK OG BILLEDE 1 2 Opgavebeskrivelse I denne fiktive opgave har jeg valgt at lave artworket til forsiden af et playstation spil. Opgaven er inspireret af et rigtigt playstation spil ved navn Heavy Rain.

Læs mere

GaiaFriis.dk Layout til hjemmeside. Robbert Rysholt - Grafik og Billedbehandling

GaiaFriis.dk Layout til hjemmeside. Robbert Rysholt - Grafik og Billedbehandling GaiaFriis.dk Layout til hjemmeside Robbert Rysholt - Grafik og Billedbehandling Opgaven En hjemmeside Jeg ville lave et layout til en hjemmeside/ online portfolio og jeg ville lave en opgave med et væsentligt

Læs mere

HDR grundlag og inspiration. Søren Langkilde Madsen / www.slm-foto.dk

HDR grundlag og inspiration. Søren Langkilde Madsen / www.slm-foto.dk HDR grundlag og inspiration Søren Langkilde Madsen / www.slm-foto.dk Indhold Baggrund 2 Traditionelle løsninger 3 Traditionelle optageteknikker 4 Raw konvertering 5 Almindelig billedbehandling 7 HDR løsninger

Læs mere

Hovedforløb 1 Grafik & Billeder Stine Keller

Hovedforløb 1 Grafik & Billeder Stine Keller Typografi & Ombrydning Portfolio Grafisk Design Grafik & Billeder Grafisk Workflow Grafik & Billeder OPGAVEBESKRIVELSE Opgaven går ud på at producere en sammenkopiering af forskellige elementer til en

Læs mere

HAR DU TÆNKT TO GANGE I DAG?

HAR DU TÆNKT TO GANGE I DAG? Grafik & Billede Jon Brændsgaard Toft Grafik & Billede Opgaven gik ud på at lave en række plakater til en sikkerhedskampagne på AARHUS TECH. Opgaven er lavet i samarbejde med skolens kommunikationsafdeling,

Læs mere

- sådan undgår du fejl i din tryksag

- sådan undgår du fejl i din tryksag 1Software Det er ikke alle programmer, der er født til at blive anvendt som et trykgrafisk værktøj. F.eks. Microsoft Office pakken, tekstbehandlingsprogrammer, regneark og præsentations-programmer. Disse

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Elements Lektion 4. I denne lektion, skal du først downloade det billede, du skal bruge at arbejde med.

Elements Lektion 4. I denne lektion, skal du først downloade det billede, du skal bruge at arbejde med. Elements Lektion 4 Så er det tid til næste lektion. Denne gang bliver det lidt mere avanceret og jeg går ud fra, at du nu har fået sat dig grundigt ind i de forberedende ting du skal igennem med hvert

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Tagge billeder på Facebook i Organizer (nøgleord) Nye fede søgemuligheder i Organizer (nøgleord)...

Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Tagge billeder på Facebook i Organizer (nøgleord) Nye fede søgemuligheder i Organizer (nøgleord)... 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Lær at arbejde med raw-filer 5 Nyheder i PE10/Organizer (søg efter alt i et billede) 5 Standard-editoren (fine nyheder) 6 Guided Edit, Create og Share 6 Grundig

Læs mere

Leg med lag i Photoshop

Leg med lag i Photoshop Leg med lag i Photoshop Der er ikke svært at skabe spændende fotomontager med Photoshop. Det kræver blot, at man lærer lidt om muligheden for at arbejde med lag. I denne artikel fortæller vi, hvordan man

Læs mere

Grafik & Billedbehandling

Grafik & Billedbehandling Grafik & Billedbehandling OPGAVEBESKRIVELSE: 1. Jeg har redigeret følgende billeder i Photoshop, og lavet en 3D plakat i Illustrator. 2. MATERIALE: 1. billede: Maldiverne 2. billede: Sort/hvid 3. billede:

Læs mere

Grafik & billedbehandling

Grafik & billedbehandling # 3 Grafik & billedbehandling #Billedbehandling af modeller Opgave I denne opgave har jeg redigeret hudtoner, tilføjet skarphed, kontrast og mere tegning i de mørke toner, samt lavet en fritlægning. Selvom

Læs mere

High Dynamic Range D R. Samle HDR i Photomatix. John Nyberg. 2011, november

High Dynamic Range D R. Samle HDR i Photomatix. John Nyberg. 2011, november 2011, november High Dynamic Range D R Samle HDR i Photomatix John Nyberg Denne tekst er kun et lille udtræk af min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris.dk Du må gerne tage kopier fra

Læs mere

Grafik & Billedbehandling

Grafik & Billedbehandling Før Efter 2 af 8 Produkt Dette er en fiktiv opgave hvor målet er at harmonisere 4 vidt forskellige billeder. Dette går bl.a. ud på at justere hudtoner, highlights, cleanups, fritlægning mm. i Photoshop.

Læs mere

Camera Raw Kvalitetsvurdering Photoshop Værktøjer

Camera Raw Kvalitetsvurdering Photoshop Værktøjer Formålet med denne opgave, var at manipulere et foto, så det kunne benyttes i en anden sammenhæng. Idéen var at flytte en gruppe personer fra et foto til et andet. Jeg laver gerne et hurtigt touch-up i

Læs mere

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat 6 6 tips der sikrer dig optimalt resultat Nemt og enkelt, gennem kundetilpassede produkter styrker Print2People virksomheder i at give håndgribelige indtryk. Bestil markedsføringsmateriale online www.print2people.dk

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Grafik og billedbehandling beskrivelse

Grafik og billedbehandling beskrivelse Grafik og billedbehandling beskrivelse Opgavebeskrivelse: Opgaven er en plakat/billede, opgaven er en fritidsopgave jeg har lavet for mig selv, jeg ønskede et sjovt og anderledes billede af min egen søn.

Læs mere

Carsten Juelsbo. FotoFocus 2016 Adobe Lightroom undervisning

Carsten Juelsbo. FotoFocus 2016 Adobe Lightroom undervisning FotoFocus 2016 Adobe Lightroom undervisning Lightroom Tips & Tricks Del 1 (Indledning) De 7 moduler i Lightroom I nærværende skrivelse skal vi kun beskæftige os med Develop-modulet, i hvilken den egentlige

Læs mere

Software - manipulation af data

Software - manipulation af data Software - manipulation af data Opgave 1: Nr. Spørgsmål Svar 1 Hvad er data? Data = oplysninger. Fx hvis man laver en database til en virksomhed, som skal registrere deres medlemmer på denne database.

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Målgruppen. Opgaven er et lysbanner, for Sortberg+Hansen. Opgaven er en nyopsætning. Opgaven er en praktikopgave.

Opgavebeskrivelse. Målgruppen. Opgaven er et lysbanner, for Sortberg+Hansen. Opgaven er en nyopsætning. Opgaven er en praktikopgave. Opgavebeskrivelse Opgaven er et lysbanner, for Sortberg+Hansen. Opgaven er en nyopsætning. Opgaven er en praktikopgave. Jeg har været alene om opgaveløsningen. Har dog haft lidt kollegial hjælp til at

Læs mere

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Selv om jeg er tilhænger af, at man skal forsøge at få sit billede så godt som muligt i kameraet ved at bruge en fornuftig eksponering

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

BILLEDBEHANDLING & GRAFIK

BILLEDBEHANDLING & GRAFIK BILLEDBEHANDLING & GRAFIK PORTRÆT AF ALLAN UNGSTRUP Redskaber: Adobe Photoshop Adobe Bridge Camera RAW Canon 70D / 18-135 mm. linse Kundeprofil: Vilstrup Bacon er et lille røgeri, som laver gourmetbacon.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Introduktion... 7 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Den nye brugerflade i PE11... 11

Indholdsfortegnelse Introduktion... 7 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Den nye brugerflade i PE11... 11 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 7 Indholdet i denne bog... 7 Organizer... 7 Quick Editoren... 7 Guided Edit (trin for trin opskrifter)... 7 Expert Editoren... 8 Camera RAW 7... 8 Start Photoshop

Læs mere

Billede og grafik tre eksempler

Billede og grafik tre eksempler Billede og grafik tre eksempler billedebehandling: Hvad: Redigering og optimering af to billeder. Kunde: Jeg beskæftiger mig ikke med billedebehandling til dagligt, da vi hos Rosendahls - Schultz Grafisk

Læs mere

Grafik og billedbehandling

Grafik og billedbehandling Grafik og billedbehandling Kunde: Apple Opgave: Beats by Dr. Dre er et mærke af hovedtelefoner. Mærket blev købt af Apple i 2014, men var tidligere ejet af Dr. Dre, der er en amerikansk pladeproducer,

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING OPGAVEN Redigering og stakning af vægbillede til SS3 kampagneguide. I denne opgave skal jeg sætte 4 billeder sammen til ét billede, samt omfarve nogle styles, som har fået forkert

Læs mere

Grundlæggende korrektioner

Grundlæggende korrektioner Åbn et foto Denne tutor er inspireret af en øvelse, der følger med Corel Photo Paint 11. Teksten er oversat til dansk og tilpasset til Corel Photo Paint 8. Desuden er der tilføjet en del ekstra tips, tricks

Læs mere

X-Pro2. Nye funktioner. Version 4.00 DIGITAL CAMERA

X-Pro2. Nye funktioner. Version 4.00 DIGITAL CAMERA BL00004958-C00 DA DIGITAL CAMERA X-Pro2 Nye funktioner Version 4.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation,

Læs mere

Sådan printer du optimalt

Sådan printer du optimalt Sådan printer du optimalt Tips & tricks til professionel ark & rulle inkjet print Af Per Buchmann Inkjet print er enkelt, sikkert og prisattraktivt Med Canon og Epson foto inkjet printere, printer du billeder

Læs mere

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Gary Rebholz Vegas Pro software med fire sofistikerede video anvendelsesområder, som du kan bruge til at analysere din video og få indblik i farvekorrektion filtrering,

Læs mere

Free Transform Transform Skew Hue/Saturation Curves Vibrance Smart Sharpen Color Balance. Blending modes: Overlay Exclusion Soft light Color

Free Transform Transform Skew Hue/Saturation Curves Vibrance Smart Sharpen Color Balance. Blending modes: Overlay Exclusion Soft light Color BILLEDE & GRAFIK Indhold Billede & grafik 3 Anvendt billedmateriale 4 Det færdige billede 5 Del-elementer 6 Klippekysten 7 Bølgerne 8 Himmelen 10 Personerne 12 Slutjustering 15 Billede & grafik Opgaven

Læs mere

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story Digital I T C A F E E Foto Computerklubben inviterer dig indenfor i Aktivitetscentrets it-café for at demonstrere og fortælle om gode erfaringer med forskellige smarte programmer, som du kan bruge på computeren.

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Egenskaber vedr.: Billedstørrelse, opløsning, format og lærred størrelse.

Egenskaber vedr.: Billedstørrelse, opløsning, format og lærred størrelse. Billedredigering Egenskaber vedr.: Billedstørrelse, opløsning, format og lærred størrelse. Pixel En pixel (sammentrækning af engelsk picture og element) er ét af de mange punkter der tilsammen danner en

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW Digital skilt: JPEG 256 x 384 px Folder: A6 (4 sider) 105 x 148 mm Plakat: A3 297 x 420 mm Flash-animation: 1366 x 768 px Opgave I juni 2013 gik det nye viborg.dk i luften.

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Billedbehandling. Grafik

Billedbehandling. Grafik Billedbehandling & Grafik 14 b i l l e d b e h a n d l i n g & g r a f i k Kindben, hage og læber rettet til (liquify). Hud glattet (freq. sep.) Armhule rettet til (liquify) Brystparti rettet til (liquify).

Læs mere

GRAFIK & BILLEDE. Grafisk Design Grafik & Billede Typografi & Ombrydning Grafisk Workflow. 2015 Sine Schrøder Christensen KIRK & HOLM Skoleophold H3

GRAFIK & BILLEDE. Grafisk Design Grafik & Billede Typografi & Ombrydning Grafisk Workflow. 2015 Sine Schrøder Christensen KIRK & HOLM Skoleophold H3 GRAFIK & BILLEDE 28/53 2015 Sine Schrøder Christensen KIRK & HOLM Skoleophold H3 Grafisk Design Grafik & Billede Typografi & Ombrydning Grafisk Workflow GRAFIK & BILLEDE Opgaven Dette er en fiktiv plakatopgave.

Læs mere

Raw eller DNG. Det her er vores testbillede. Indsat i nederste højre hjørne et billedudsnit fra bilen i baggrunden

Raw eller DNG. Det her er vores testbillede. Indsat i nederste højre hjørne et billedudsnit fra bilen i baggrunden Raw eller DNG Hvordan man gemmer et analogt negativ eller et dias ved de fleste. Køligt, tørt og mørkt, så går det ikke helt galt. Jeg har 40 år gamle negativer og dias, som er blevet gemt efter denne

Læs mere

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx.

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx. Lidt råt men godt Ib Søgaard, den 19-04-2008 Udviklingen inden for den digitale fotografering har medført en lang række fordele ikke mindst for amatørfotografer. Kameraer og objektiver er nu udstyret med

Læs mere

High Dynamic Range D R. Samle HDR i Photomatix. John Nyberg. 2012, maj. HUSK min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris.

High Dynamic Range D R. Samle HDR i Photomatix. John Nyberg. 2012, maj. HUSK min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris. 2012, maj High Dynamic Range D R Samle HDR i Photomatix John Nyberg HUSK min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris.dk Du må gerne tage kopier fra denne guide og du må gerne sende den

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING INFORMATION OM OPGAVEN OPGAVE: Fiktiv: Udsnit af en dokumentarfilm (2.5D billede). KUNDE: History Channel. DATO FOR PROJEKTET: Maj 2014. MIT BIDRAG TIL OPGAVEN: Alt fra fotografering

Læs mere

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop 15.06.12 0768.15 AA Mikroskopets opbygning Objektiver Alle objektiverne er produceret i henhold til DINstandard. 40x og 60x objektiverne er med fjedrende front,

Læs mere

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer 11. MAJ, 2014 JOACHIM MORTENSEN FOTOTIPS Langtidseksponeringer kan være en anden måde at se verden på gennem foto. Det kan tilføre billedet

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007

OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007 OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007 Denne vejledning er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Denne skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata

Læs mere

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V De nye funktioner, der kommer fra denne firmwareopdatering, og deres respektive handlinger beskrives her. Se "Betjeningsvejledning". 2011 Sony Corporation A-E1M-100-31(1) Nye funktioner

Læs mere

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING Billeder åbnes via: File - Open... Et billede kan roteres via: Image - Rotate Canvas Under Image - Image Size... kan billedets størrelse og opløsning ændres. Under Image -

Læs mere

PETER JENSEN. Photoshop CS6

PETER JENSEN. Photoshop CS6 PETER JENSEN Photoshop CS6 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 7 Peter Jensen KAPITEL ET... Photoshop fra skyen Få et Adobe-id... 10 Download Photoshop fra nettet... 11 Lej Photoshop via nettet... 12 Application

Læs mere

Denne farvekvalitetsvejledning beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput.

Denne farvekvalitetsvejledning beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Side 1 af 6 Farvekvalitet Denne farvekvalitetsvejledning beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Menuen Kvalitet Udskriftstilstand Farve Kun sort Farvekorrektion

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

GRAFIK & BILLEDBEHANDLING

GRAFIK & BILLEDBEHANDLING GRAFIK & BILLEDBEHANDLING INDHOLD Dokumentation.... 3 Procesbeskrivelse.... 4 Photoshop indstillinger.... 5 Anvendt billedmateriale.... 6 Oversigt layers.... 7 Smart Object & Filter.... 8 Fritlægninger

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen OPGAVE 3D-mapping af design til sengelinned Gaveæske med billede af sengelinned Plakat med gaveæske Udstilling af gaveæske og plakat i butik

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING

BETJENINGSVEJLEDNING 9224-2766-28 H-B109 DK BETJENINGSVEJLEDNING Denne betjeningsvejledning eller dele heraf må ikke kopieres uden tilladelse af Minolta Co., Ltd. 2001 Minolta Co., Ltd. Alle forholdsregler er taget for at

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

- i praksis. tema: Korrekt farvestyring er alfa og omega for korrekt print af billeder. Men blot man tænker sig om, behøver det ikke være kompliceret.

- i praksis. tema: Korrekt farvestyring er alfa og omega for korrekt print af billeder. Men blot man tænker sig om, behøver det ikke være kompliceret. 26 digital foto & print digital foto & print 27 tema: farvestyring Hvis du vil undgå, at dine printede farvebilleder ser anderledes ud, end de gør på din skærm, er der ingen vej udenom. Du skal arbejde

Læs mere

Grafik & billed behand ling. Portfolio for Kasper Rasmussen

Grafik & billed behand ling. Portfolio for Kasper Rasmussen Grafik & billed behand ling Portfolio for Kasper Rasmussen Grafik & billed behand ling Beauty Salon (fiktiv opgave) + illustrationer til DSF årsskrift Opgavebeskrivelse Indehaveren af skønhedssalonen Beauty

Læs mere

H-A112 BETJENINGSVEJLEDNING

H-A112 BETJENINGSVEJLEDNING 9224-2776-28 H-A112 DK BETJENINGSVEJLEDNING FØR DU BEGYNDER Før du installerer DiMAGE Image Viewer Utility softwaret, bør du læse afsnittet om dataoverførsel i kameravejledningen. Dette afsnit fortæller,

Læs mere

Grafik & billedbehandling. Tina Outzen Søllested 23

Grafik & billedbehandling. Tina Outzen Søllested 23 Grafik & billedbehandling Tina Outzen Søllested 23 Specifikation Kunde Alzheimerforeningen (fiktiv opgave) Opgave Forsidefoto til brochure Programmer Photoshop, Illustrator Farverum srgb IEC61966-2.1 Format

Læs mere

Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014

Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014 Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014 www.skive.dk Downloade picasa Picasa er Googles bud på et (gratis) billedbehandlingsprogram. Programmets allerstørste styrke er at skabe overblik over de

Læs mere