Lugtreduktion med additiver

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lugtreduktion med additiver"

Transkript

1 Lugtreduktion med additiver Nordborg Kraftvarmeværk Projektrapport December 1998

2 Lugtreduktion med additiver Nordborg Kraftvarmeværk Ulstein Bergen, KVSG 18G, S/N 10029, SIN December 1998 Per Gravers Kristensen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 1998

3 DGC-rapport 1 Indholdsfortegnelse Side l Resume og konklusion Opgavebeskrivelse Forsøgsbeskrivelse Gasmotorenes data Tilsætning af "Air C at" Tilsætning af "Bio-Air Kontrol" Udførte målinger/anvendt udstyr Emissionsmålinger Lugtprøver Måleresultater Emissioner Lugtprøver l O Bilag l. Anvendt måleudstyr 2. Måleværdier, grafisk præsentation 3. Usikkerhedsbudget ved emissionsmåling 4. Beregningsskema for lugtemission 5. Omregningsformler for emissioner 6. Forsøgsbeskrivelse for "Air Cat", som modtaget af Maestro ApS 7. Forsøgsbeskrivelse for "Bio-Air Kontrol", som modtaget af Topron NS Lugtreduktion vha. additiver \\DAT ASERVER\PROJ\719\ 16\rapport\slutRapport.doc

4 DGC-rapport 2 1 Resume og konklusion Dansk Gasteknisk Center AIS har for DONG AIS, Naturgas Syd I/S og Naturgas Midt-Nord I/S i samarbejde med Sydenergi A/S, Nordborg Kraftvarmeværk, Topron AIS, og Maestro ApS gennemført forsøg med additiver til reduktion af lugtemissioner fra gasmotorer. Målingerne er gennemført på to parallelt opstil1ede Ulstein Bergen gasmotorer på Nordborg Kraftvarmeværk den Forsøgene er gennemført inden for samme dag ved at foretage referencemålinger for de normale røggasemissioner og lugt, efterfulgt af tilsvarende målinger med tilsætning af additiver. Røggasmålingerne er gennemført som korttidsmålinger over l 0-15 minutter. De opnåede resultater fremgår af Tabel l. Tabel l: Målte emissionsmiddelværdier vedfuldlast. Motor 1 Motor 2 Ulstein Bergen Ulstein Bergen KVGS 18G S/N KVGS 18G S/N Topran additiv "Bio-Air Kontrol" Maestro additiv "Air Cat" uden additiv med additiv uden additiv med additiv 02 %(val) '' 21 12,01±0,4 11,91±0,4 12,26±0,4 12,10±0,4 co2 %(val) l,<!) 5,00±0,5 5,04±0,4 4,85±0,5 5,00±0,5 CO ppm (val) 1 ' ±10 336±10 307±10 311±9 NOx ppm (val) '"" 1 401±19 398±19 177±7 191±7 Lugtindhold i røggas Middelværdi LE/m 3 Testresultat Forkaster Ha Forkaster ikke Ha Ha: (95% niveau) dvs. dvs. Middelværdier er ens Der er målt lugtreduktion Der er ikke målt lugtreduktion l ) o. Korttldsmålmg 2 l Aktuel 0 2, tør røggas Konklusionen er således, at der ved tilsætning af" Air Cat" ikke er signifikant forskel på de observerede lugtemissioner med og uden tilsætning af additivet. For "Bio-Air Kontrol" er der signifikant forskel, og lugtreduktionen andrager ca. 35%.

5 DGC-rapport 3 Der er endvidere gennemført måling af uforbrændt kulbrinte, men på grund af problemer med uforbrændt analysatoren kan det kun indikeres, at niveauet har været ca ppm (vol) metan ækvivalent (aktuel 0 2, tør røggas) for Motor l, og ppm (vol) metan ækvivalent (aktuel 0 2, tør røggas) for Motor 2. Ingen af de afprøvede additiver har signifikant indflydelse på de målte emissioner af CO og NOx. Ingen af de to additiver er tidligere anvendt på kraftvarmeanlæg, hvorfor det må formodes, at der er muligheder for at optimere dels doseringen, dels selve inddysningen med hensyn til position og fordeling i røggassen. Dette vil specielt være interessant for "Bio-Air Kontrol", som har vist en lugtreducerende effekt. Hørsholm, december 1998 Afdelingsleder

6 DGC-rapport 4 2 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center ais har for DONG NS, Naturgas Syd JJS og Naturgas Midt-Nord JJS gennemført test af additiver tillugtreduktion på Nordborg Kraftvarmeværk. Sydenergi NS og Nordborg Kraftvarmeværk har været behjælpelig med den praktiske udførelse af forsøgene, ligesom additivleverandørerne Maestro ApS ("Air Cat"), og TopronNS ("Bio-Air Kontrol") velvilligt har stillet additiv og udstyr til rådighed. Forsøgene er gennemført den af Per Gravers Kristensen, DGC. Nordborg Kraftvarmeværk var repræsenteret ved Erik Petz, Sydenergi NS ved Erik Larsen, Topran NS ved Birgitte Ravn, og Maestro ApS ved Holger Hansen. Denne rapport er kvalitetssikret af Lars Jacobsen, DGC.

7 DGC-rapport 5 3 Forsøgsbeskrivelse På Nordborg Kraftvarmeværk er der opstillet to gasmotorer i separate motorceller. Efterfølgende ledes røggassen til røggasveksleren og derfra til skorstenen. Røgen ledes ud af skorstenen gennem separate røgrør. Der er for afprøvning af de to additiver anvendt to forskellige additionssystemer, som er nærmere beskrevet i det følgende. 3.1 Gasmotorenes data Tabel2: Gasmotorernes data. Motor nr. Motor l Motor 2 Type: Ulstein Bergen KVGS 18 Ulstein Bergen KVGS 18 Serie nr.: N o min el ydelse: 3156 kw 3156 kw Omdrejningstal: Byggeår Ombygget Nye topstykker okt Nye topstykker okt Driftstimetal: Tilsætning af "Air Cat" Tilsætningen af "Air Cat" er sket efter anvisning fra additivleverandøren, og efter den beskrivelse der er givet i Bilag 6. I Bilag 6 vises også billeder af det anvendte dosseringssystem. Doseringen foregår ved, at der på motorens luftindsugningsfiltrer er placeret en bakke med "Air Cat" produktet. Produktet fordamper således op i luftindsugningen, og doseres dermed til motoren. For at sikre tilstrækkelig tilsætning er der endvidere sprayet "Air C at" på det frie luftfilterareal Forsøget med additivtilsætning havde en varighed på 4 timer og 10 minutter, og det ved vejning registrerede forbrug af "Air Cat" androg samlet 2255 gram. Middeldoseringshastigheden har således været ca. 540 g/time. Det skal for fuldstændighedens skyld bemærkes at, additivleverandøren havde ønsket, at der kunne afvikles et længerevarende forsøg. Dette var ikke praktisk muligt. Forsøgene med "Air C at" er gennemført på Motor 2, og prøveudtaget for lugtprøver og røggasprøver var placeret efter lavtemperaturvarmeveksleren, umiddelbart før tilledning til skorstensrør. Røggastemperaturen på målepositionen var C.

8 DGC-rapport Tilsætning af "Bio-Air Kontrol" Tilsætningen af "Bio-Air Kontrol" er sket efter anvisning fra additiv leverandøren, og efter den beskrivelse der er givet i Bilag 7. I Bilag 7 vises også billeder af det anvendte dosseringssystem. Doseringen foregår ved, at der umiddelbart før skorstenen inddyses en opløsning af det aktive stof. Inddysningen sker ved anvendelse af en doseringspumpe og en speciel dyse (se billeder). Tilsætningen af additivet blev påbegyndt kl og afsluttet kl Der blev inddyseten samlet mængde på 7.51 "Bio-Air Kontrol" opløsning, svarende til en doseringshastighed på 2,8 l/time. Koncentrationen af den anvendte "Bio-Air Kontrol" opløsning var ca. 24 g/1. Forsøgene med "Bio-Air Kontrol" er gennemført på Motor l. Da doseringen af additivet skete umiddelbart før skorstenstilledningen, og stoffet skulle have tid til at virke, blev lugtprøverne (reference og under forsøg) udtaget ca. l meter fra skorstenstoppen, røggas til de øvrige analyser blev udtaget efter lavtemperaturvarmevekslen, umiddelbart før tilledning til skorstensrør, og lige efter inddysningspositionen for additivet. Temperaturen af røggassen på denne position var C.

9 DGC-rapport 7 4 Udførte målinger/anvendt udstyr 4.1 Emissionsmålinger Der er foretaget emissionsmåling (10-15 min.) ved fuldlast for begge motorer for følgende røggaskomponenter henholdsvis før tilsætning af additiver og efter: O z CO CO z N0x 1 ) Uforbrændt kulbrinte 2 ) l) Summen af NO og N0 2 Z) Angives som CH 4 -ækvivalenter Der er udført en vejledende korttidsmåling for NO emissionen. Emissionsmålingerne er foretaget på de i afsnit 3.2 og 3.3 beskrevne positioner på anlægget. Emissionsmålingen er udført med DGC's måleudstyr, som er kalibreret før samt kontrolleret efter målingen med medbragte certificerede prøvegasser. Måleudstyr og kalibreringsgasser samt kalibrerings og kontrol værdier er beskrevet i Bilag l. Det ses i Bilag l at der har været problemer med analysatoren til måling af uforbrændt, hvorfor der kun rapporteres vejledende værdier for denne emission. 4.2 Lugtprøver Måling af lugtemission giver normalt resultater med stor spredning. Det var derfor forud for forsøget nødvendigt at foretage en vurdering af, hvor mange lugtprøver det var nødvendigt at udtage. Nedenstående Tabel 2 angiver det nødvendige antallugtprøver for med statistisk signifikans at kunne påvise en givet reduktion af lugtemissonen. Det er forudsat, at lugtmålingerne er ca. ±30 %, hvilket er normalt for denne type målinger. Som det ses af Tabel 2, er der tale om et betragteligt antal prøver for at kunne påvise små reduktioner. Det blev derfor af omkostningsmæssige grunde besluttet at udtage tre lugtprøver henholdsvis uden og med additiv.

10 DGC-rapport 8 Tabel3: Beregning afnødvendigt prøveantal ved sædvanlig spredning på analyserne. Reduktionsgrad Nødvendigt lugtprøveantal 0.10 lo Lugtprøverne udtages ved at opsamle røggas i poser, hvori der i forvejen er fyldt N2 for at undgå kondensation. Ved prøvetagningen i toppen af skorstenen blev der anvendt ca. 2 meter varmeslange til røggasudtaget. Prøverne opsamles enten ved at overtryk i anlægget fylder posen, eller ved brug af lungeprincippet, således at røggassen ikke kommer i berøring med pumpen.

11 DGC-rapport 9 5 Måleresultater 5.1 Emissioner Alle anførte måleværdier refererer til tør røggas. Måleværdier er angivet i ppm (vol) og % (vol). Rapportens Bilag 2 indeholder en grafisk repræsentation af de målte emissioner. Måleværdier er korrigeret for eventuel. konstateret drift på måleudstyr over prøveperioden. Der er regnet med en tidsmæssig lineær drift over måleperioden. De målte emissionsværdier er anført i Tabel 4. NOx er, som det fremgår af Bilag 3, korrigeret med hensyn til tværfølsornhed. Tabel4: Målte emissionsmiddelværdier vedfuldlast. Motor 1 Ulstein Bergen KVGS 18G S/N Topran additiv "Bio-Air Kontrol" Motor 2 Ulstein Bergen KVGS 18G S/N Maestro additiv "Air Gat" uden additiv med additiv uden additiv med additiv 02 %(val) " 1 12,01±0,4 11,91±0,4 12,26±0,4 12,10±0,4 C02 %(val) "' 5,00±0,5 5,04±0,4 4,85±0,5 5,00±0,5 CO ppm (val) "'' 334±10 336±10 307±10 311±9 NOx ppm (val) 1 '"' 1 401±19 398±19 177±7 191±7 NO ppm(vol) "' (korttids) 11 M1ddelværdi over målepenoden (10-15 mm.) 2 ) Aktuel 02, tør røggas Der er ikke signifikant forskel på røggasprøverne henholdsvis uden og med additiv. Derimod er der forskel imellem de to motorer, hvilket især ses at give anledning til forskellig NOx emission.

12 DG C-rapport 1 O 5.2 Lugtprøver Resultatet af de foretagne lugtprøver fremgår af Tabel 5. De tillugtmålingerne hørende beregningsskema er gengivet i Bilag 4. Tabel 5: Resultatet af de foretagne lugtprøver under forsøget. Motor 1 Motor 2 Ulstein Bergen Ulstein Bergen KVGS 18G S/N KVGS 18G S/N T op ro n additiv "Bio-Air Kontrol" Maestro additiv "Air Cat" uden additiv med additiv uden additiv med additiv Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve Lugtprøve 1 O Lugtprøve Lugtprøve Middei 1 J Testresultat Forkaster H 0 Forkaster ikke Ho Ha: (95% niveau) dvs. dvs. Middelværdier er ens Målt lugtreduktion Ikke målt lugtreduktion 1 J Afrundet til nærmeste hele antal hundrede Det kan således konkluderes, at der sker en statistisk signifikant reduktion af lugtemissionen ved brug af "Bio-Air Kontrol". Reduktionen udgør ca. 35%. Ligeledes kan det konkluderes, at der ikke er opnået en statistisk signifikant lugtreduktion ved brug af "Air C at".

13 DG C-rapport 11 Anvendt måleudstyr BILAG 1

14 DG C-rapport 12 Kvælstofilte i røggas Røggassens indhold af kvælstofilter er målt med en kemiluminiscensanalysator, som bygger på måling af lysemissionen fra kvælstofiltes reaktion med ozon. Målingen er udført på tørret røggas. Analysatorens data er følgende: Fabrikat: Type: DGC-nr.: Måleområde: Anvendt måleområde: Reproducerbarhed: Linearitet: Kalibrering: Thermo Environmentallnstruments Ine. l O AIR - kemiluminiscens SIN O- 2,5 til O ppm i 8 områder O ppm l o/o af fuld skalaværdi ± l o/o fra 0, ppm med luft til ozongenerator ± l o/o fra 0,05 - l ppm med ilt til ozongenerator nulgas: N 2, kalibreringsgas: NO i N 2 Kulilte i røggas Røggassens indhold af kulilte er målt med en infrarød absorptionsanalysator. Målingen er udført på tørret røggas. Analysatorens data er følgende: Fabrikat: Type: DGC-nr.: Måleområder. Anvendt måleområde: Reproducerbarhed: Linearitet: Kalibrering: Hartmann & Braun AG Uras 3 G SIN O- 200 til O ppm i 4 områder O- 500 ppm S 0,5% af måleområde S l o/o af måleområde nulgas: N 2, kalibreringsgas: CO i N 2

15 DG C-rapport 13 Kulbrinte indhold i røggas Røggassens kulbrinteindhold er målt med en flammeionisationsdetektor på tørret røggas. Bestemmelsen foretages som CH4 ækvivalenter. Fabrikat: Type: DGC-nr.: Måleområder: Anvendt måleområde: Nøjagtighed: Kalibrering: Analysis Automation Limited 523- FID SIN O-l 0/251100/ /2500/10000 ppm ppm ± l % af måleområde, mindst ± l ppm nulgas: N2, kalibreringsgas: CH4 i N2 Kuldioxid indhold i røggas Røggassens indhold af kuldioxid målt med en infrarød absorptionsanalysator. Målingen er udført på tørret røggas. Lugtposer dog målt på fugtig fortyndet røggas. Fabrikat: Type: DGC-nr.: Måleområde: Anvendt måleområde: Nøjagtighed: Kalibrering: Rosemount Binos 100 SIN % 0-15% ±0,2% nulgas: N2, kalibreringsgas: C02 N2 Iltindhold i røggas Røggassens iltindhold er målt med en paramagnetisk iltmåler på tørret røggas. Titmåleren har følgende data: Fabrikat: Type: DGC-nr.: Måleområde: Nøjagtighed: Kalibrering: SERVOMEX paramagnetisk SIN O- 25 %-vol. ± 0,1 %-vol. nulgas: N2, kalibreringsgas: atmosfærisk luft

16 DGC-rapport 14 Røggas - konditionering Den røggasdelstrøm, som udtages til analysatorerne er konditioneret på følgende måde: Grov fugtighed opsamles i en dråbeudskiller Røggassen tørres i en køletørrer med kapacitet O - l O 1/mjn. med sænkning af vanddugpunktet lil 2 ± 1 oc Røggassen filtreres i et partikelfinfilter med en effektivitet på >99,9% for parlilder på 0,3 J..Lm Røggassen fordeles via flowmetre til de enkelte analysatorer DGC-nr.: SIN 01701

17 DG C-rapport 15 Kalibrering af røggasanalysatore før måling samt kontrol efter måling Analysator Prøvegas Visning ved Visning ved kontrol kalibrering O z N z 0,04 %-vol. 0,02 %-vol. CO (MB2) N z 3ppm O ppm NOINOx N z 0/0 ppm Oll ppm CO z N z 0,04 %-vol. 0,08 %-vol. UHC N z 2ppm O ppm CO (MB2) 180ppm 188 ppm 185 ppm CO (MB2) 461 ppm 452ppm 450ppm NOINOx 201 ppm 199/201 ppm 207/209 ppm O z atm. luft 20,92 %-vol. 20,67 %-vol. CO z 7,07% 7,11 %-vol. 7,35 %-vol. UHC 1962ppm 1958 ppm 3520 ppm UHC måler er drevet kraftigt. C0 2 måling i pose er foretaget umiddelbart efter kontrol, hvorfor værdierne rettes op jvf. Bilag 4.

18 DGC-rapport 16 Måleværdier, Grafisk præsentation BILAG 2

19 DG C-rapport 17 Motor 1, uden addition af "Bio-Air Kontrol" 15 ::=- 11 o > -?fl " -~ -"" co :09 11:16 11:24 Tidspunkt 11 : o 300 > E 200 a. a. 100 o _,..., \. 1\1\ /\ li,., (\ (\ \) 'J 'V '~\J VV'f \)v' \) ~~...r~~---v-" NOx o 11 :09 11:16 T'd k 11:24 1 spun t 11 : ~ , l ~ 300 o -t ; E ~~----"'-'~~.._,.~... UHC a. a ; o , _, 11:09 11:16T'd k 11:24 1 spun t OBS: UHC værdier er fejlbehæftede. 11:31

20 DG C-rapport 18 Motor 1, med addition af "Bio-Air Kontrol" 15 :::=- 11 o > - tf! ~ :45 14:52 15:00 Tidspunkt - co2 15: ~300 ~A n ~ ~ A".Å N~ (\. fl. NOx / v '1AJVV ' \./'./'V VV "'V, JVV\' " 1\J' ~,_,.._rv-..;:.,'[.;v...i"-~~j' C Q o 14:45 14:52 15:00 Tidspunkt 15: ~ ~ "'""'!l 1\A.1\ 4000 UHC ~~~~~~ ~~----~ - ~ ~ E ~ c. c ~ o , ~ 14:45 14:52 15:00 15:07 Tidspunkt OBS: UHC værdier er fejlbehæftede.

21 DG C-rapport 19 Motor 2, uden addition af "Air-Cat" 15 ~ ~ ~ ~ o > -~ ~ ~ ~ ~------~ 10:26 10:33 10:40 10:48 10:55 Tidspunkt ~ 300 E 200 c.. c..100 o 10:26 CO '-"--~--~- / -."J"vVv'V\- ----,~..,/v~ N O x l 10:33 10:40 10:48 Tidspunkt 10: ~ ~ E 2000 c.. c _... ~ UHC o 10:26 10:33 10:40 10:48 Tidspunkt 10:55 OBS: UHC værdier er fejlbehæftede.

22 DGC-rapport 20 Motor 2, med addition af "Air-Cat" 15 ::::- 11 o > - ffl :07 15:14 15:21 Tidspunkt ~ 02 co :28 15: ~ , ~ - [ ~t~~a~-,r~-~~v~0 ~~--~~~--~~.~~j=~v~~,,=-~~~~~~ ~ = ~ =~~::::=:::::::::::=::::=:::::~:::::::::::==::::::::::::===----l CO.. ~r.,~,.v~~~~=="--~~-o~x ~ ~ o ~------~ ~ ~ 15:07 15:14 15:21 15:28 15:36 Tidspunkt UHC ~~~...,.._,,....~ - ~ 3000 E 2000 ~ ~1000 o 15:07 15:14 15:21 l 15:28 15:36 Tidspunkt OBS: UHC værdier er fejlbehæftede.

23 DG C-rapport 21 Usikkerhedsbudget ved emissionsmålinger BILAG 3

24 Nordborg Kraftvarmeværk, , motor 1, uden additiv USIKKERHEDSBUDGET VED EMISSIONSMÅLING : Værdi: Bidrag: 02-måling: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: ± 0.2% abs. ± ( *:t-2o:) % rel. ± 0.2% abs. vol.% l J t rum ae l Samlet usikkerhed: ±vol.% effekt ved omregning: ± (1- ( mid.)/( min.))*1 00 ±% rel. 5.0 CO-måling: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: ± 0.5% fs Temperatur: ± (0.1 *:t-20:) % re l. Liniaritet: ± 1% fs Kalibreringsgas: ± 2% rel. Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm l 334 J ppm l 500 J l 7.2 ±ppm ±ppm l NOx-måling: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: NO N02 konvertering: Tværfølsomhed C02: Tværfølsomhed H20: Tværfølsomhed NH3: Kalibreringsgas: ± 1% fs ± 2% rel. ± 1% fs *N02ppm ±0.03*N02ppm abs *C02% ± 0.1% rel *( *td)% ± 0.5 % rel. +0.6*NH3ppm ± 0.2*NH3ppm % abs. ± 2% rel. ppm l 395 J ppm l 1000 l l 7.2 NO ppm l 308 N02ppm~ td ae NH3 ppm l l NOx korrigeret: Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm ±ppm ±ppm C02-måling: Måleområde, fs: Opløsning Linearitet Temperatur Kalibreringsgas: ± 0,2 %-val ± 0,1 %-vol. ± 0,2 x (t-20) ± 2% rel. %-vol l 5 J %-val l 15 J l 7.2 l Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ±%-vol ±%-vol

25 Nordborg Kraftvarmeværk, , motor 1, med additiv USIKKERHEDSBUDGET VED EMISSIONSMALING : Værdi: Bidrag: 02-måling: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: ± 0.2% abs. ± ( *:t-20:) % rel. ± 0.2% abs. vol.% l l t rum oc l Samlet usikkerhed: ±vol.% effekt ved omregning: ± (1- ( mid.)/( min.)}*1 00 ±% rel. 4.3 CO-måling: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: ± 0.5% fs Temperatur: ± (0.1 :t-20:} % re l. Liniaritet: ± 1% fs Kalibreringsgas: ± 2% rel. Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm l 336 l ppm l 500 l l 10.1 l ±ppm ±ppm NOx-måling: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: NO N02 konvertering: Tværfølsomhed C02: Tværfølsomhed H20: Tværfølsomhed NH3: Kalibreringsgas: ± 1 %fs ± 2% rel. ± 1 %fs *N02ppm ±0.03*N02ppm abs *C02% ± 0.1% rel *( *td)% ± 0.5 % rel. +0.6*NH3ppm ± 0.2*NH3ppm % abs. ± 2% rel. ppm l 392 J ppm l 1000 l l 10.1 NO ppm l 320 N02ppm~ td oc NH3 ppm l l NOx korrigeret: Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm ±ppm ±ppm C02-måling: Måleområde, fs: Opløsning Linearitet Temperatur Kalibreringsgas: ± 0,2 %-vol ± 0,1 %-vol ± 0,2 x (t-20) ± 2% rel. %-vol l 5.04 l %-vel l 15 l l 10.1 l Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ±%-vol ±%-vol

26 Nordborg Kraftvarmeværk, , motor 2, uden additiv USIKKERHEDSBUDGET VED EMISSIONSMÅLING : Værdi: Bidrag: 02-måling: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: ± 0.2% abs. ± ( *:t-2o:) % rel. ± 0.2% abs. vol.% l l t rum oc l Samlet usikkerhed: ±vol.% effekt ved omregning: ± (1- ( mid.)/( min.))*100 ±% rel. 5.1 CO-måling: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: Kalibreringsgas: ± 0.5% fs ± (0.1*:t-20:)% rel. ± 1% fs ± 2% rel. ppm l 307 l ppm l 500 l l 7.3 l Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ±ppm ±ppm NOx-målinq: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: NO N02 konvertering: Tværfølsomhed C02: Tværfølsomhed H20: Tværfølsomhed NH3: Kalibreringsgas: ± 1 %fs ± 2% rel. ± 1% fs *N02ppm ±0.03*N02ppm abs *C02% ± 0.1% rel *( *td)% ± 0.5 % rel. +0.6*NH3ppm ± 0.2*NH3ppm% abs. ± 2% rel. ppm l 173 l ppm l 250 l l 7.3 NO ppm l 103 N02ppm~ td oc NH3 ppm l l NOx korrigeret: Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm ±ppm ±ppm C02-måling: Måleområde, fs: Opløsning Linearitet Temperatur Kalibreringsgas: ± 0,2 %-vol ± 0,1 %-vol ± 0,2 x (t-20) ± 2% rel. %-vol l 4.85 l %-vol l 15 l l 7.3 l Samlet usikkerhed ekskl usikkerhedpå iltmåling_: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ±%-vol ±%-vol

27 Nordborg Kraftvarmeværk, , motor 2, med additiv USIKKERHEDSBUDGET VED EMISSIONSMÅLING : Værdi: Bidrag: 02 måling: Grund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: ± 0.2% abs. ± ( *:t-20:) % rel. ± 0.2% abs. vol.% l l t rum oc l Samlet usikkerhed: ±vol.% effekt ved omregning: ± (1 ( mid.)/( min.))*1 00 ±% rel. 4.2 CO målinq: Måleområde, fs: Grund-usikkerhed: ± 0.5% fs Temperatur: ± (0.1 *:t-20:) % re l. Liniaritet: ± 1% fs Kalibreringsgas: ± 2% rel. Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm l 311 J ppm l 500 J l 11.2 ±ppm ±ppm l NOx måling: Måleområde, fs: G rund-usikkerhed: Temperatur: Liniaritet: NO N02 konvertering: Tværfølsomhed C02: Tværfølsomhed H20: Tværfølsomhed NH3: Kalibreringsgas: ± 1 %fs ± 2% rel. ± 1 %fs *N02ppm ±0.03*N02ppm abs. 0.1*C02% ± 0.1% rel *( *td)% ± 0.5 % rel. +0.6*NH3ppm ± 0.2*NH3ppm % abs. ± 2% rel. ppm l 187 l ppm l 250 l l 11.2 NO ppm l 123 N02ppm~ td oc NH3 ppm l l NOx korrigeret: Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ppm ±ppm ±ppm C02-måling: Måleområde, fs: Opløsning Linearitet Temperatur Kalibreringsgas: ± 0,2 %-vol ± 0,1 %-vol ± 0,2 x (t-20) ± 2% rel. %-vol L 4.9 J %-vol l 15 l l 11.2 l Samlet usikkerhed ekskl usikkerhed på iltmåling: Samlet usikkerhed inkl. usikkerhed på iltmåling: ±%-vol ±%-vol

28 DGC-rapport 26 Beregningsskema for lugtemission BILAG 4 Pose Beskrivelse Visning Korrigeret C02i Fortyndings- Lugt i Lugt i C02 C02 røggas faktor pose røggas analysator analysator l) l) l) 2) # - % (vol) % (vol) % (vol) - LE/m3 LE/m3 l M2 uden 0,678 0,585 4,43 7, M2 uden 0,756 0,661 4,43 6, M2 uden 0,669 0,576 4,43 7, Ml uden 0,632 0,540 4,56 8, Ml uden 0,626 0,535 4,56 8, Ml uden 0,980 0,879 4,56 5, Ml med 0,708 0,614 4,59 7, Ml med 0,883 0,784 4,59 5, Ml med 0,659 0,567 4,59 8, M2med 0,571 0,481 4,47 9, M2med 0,483 0,396 4,47 11, M2med 0,610 0,519 4,47 8, l) Fugtig røggas, fugtig posegas 2) Jvf. vedlagte målerapport fra dk-teknik DANAK nr

29 DG C-rapport M E w...j o M o tor 2 M o tor 2 M o tor 1 M o tor 1 reference med reference med additiv additiv

30 <d1 DANAK Reg. nr. 51 d(. L----F_ILE_ C_~O_Pv_ _..l Rapport Dansk Gasteknisk Center Att.: Hr. Per G. Kristensen D r. Neergårdsvej 5A dk-teknik rapport nr.... _ oanak rapport nr , ~Dato : Lugtkonc. bestemmelse ; :..; ,... Udarbejdet af: Karsten Boholt/LRI 2970 Hørsholm!. ' ::<;.' Emne: (1:!<:,.. _: _; :~...-., ~... t~-... ; ,_ ~ - ~... : Lugtkoncentrationsbestemmelse på 12 stk. luftprøver. dk-teknik har foretaget lugtkoncentrationsbestemmelse på 12 stk. tilsendte luftprøver. Luftprøverne blev udtaget af Dansk Gasteknisk Center den 23. november 1998 og testet på dk TEKNIKs laboratorium den 24. november Lugtkoncentrationsbestemmelsen er foretaget i henhold til akkreditering nr. 51 fra DANAK. Prøveudtag og analyse for totalkulbrinteindhold i prøverne er ikke omfattet af akkrediteringen. Prøverne blev analyseret ved olfaktometri i henhold til Miljøstyrelsens vejledning nr. 4/1985. dk TEKNIK metode LU Referencer: Miljøstyrelsens vejledning nr. 4/1985, PrEN CEN/TC264/ WG2/N222/e. Som supplement til lugtkoncentrationsbestemmelsen blev totalkulbrinteindholdet (TOC) og indholdet af carbondioxid (C0 2 ) i prøverne testet ved infrarød photoakustisk spektroskopi (PAS) med BrOel & Kjær gasmonitor Resultater opgives i enheden mg C/m 3 for TOC og i vol% for C0 2 (Ikke omfattet af akkreditering nr. 51). Resultater fremgår af bilag 1. dk-teknik ENERGI & MILJØ ZZ'dM Karsten Boholt Akademiingeniør Sagsansvarlig/Underskriftsberettiget Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag efter skriftlig godkendelse fra dk TEKNIK. Prøvningsresultaterne gælder udelukkende de prøvede emner. The test repart shall not be reproduced except in f u li without the w ritten approval af dk-teknik. The test results relate only to the items tested. w - ""'"'"~"""""'"'"'""'""00\'åiM.YiKNIK. ENERGI & MILJØ. GLADSAXE MØLLEVEJ SØBORG. TEL FAX side 1 af 3 dk TEKNIK. ENERGY AND ENVIRONMENT. 15 GLADSAXE MØLLEVEJ. DK-2860 SØBORG. DENMARK. TEL FAX

31 ~DANAK Reg. nr. 51 Rapport Bilag 1 Resultater Dansk Gasteknisk Dato: Sagsnr.: Center DANAK nr.: Prøve nr. l sted Korrigeret Lugtkarakter co2 Totalkulbrinter lugtkoncentration v ol% TOC, mg C/m 3 (n) LE/m 3 (20 C) Ikke omfattet af C so akkreditering nr metal 0, røget sprit gas 0, maling sødlig gas 0, maling udstødningsgas røg brændt 0, maling plast brændt 0, maling klor stearin 0, gas udstødningsgas Følsomhedsfaktor: 2,0. side 2 af 3

32 *DANAK Reg. nr. 51 Rapport Bilag 2 Resultater Dansk Gasteknisk Dato: Sagsnr.: Center DANAK nr.: Prøve nr. l sted Korrigeret Lugtkarakter co2 Totalkulbrinter lugtkoncentration v ol% TOC, mg C/m 3 (n) LE/m 3 (20 C} Ikke omfattet af akkreditering nr. 51 C so stearin 0, gas udstødningsgas udstødningsgas 0, stearin klor stearin 0, udstødningsgas klor udstødningsgas 0, gas stearin klor udstødningsgas 0,34 85 gas klor stearin stearin 0, gas udstødningsgas Følsomhedsfaktor: 2,0.

33 DGC-rapport 31 Omregningsformler for emissioner BILAG 5 Omsætning ppm~ mg/nm 3 ppm~ppm 02 (1) ~ 02 (2) Kulilte CO ppm 1, (2) ppm 21-0 (l) 2 Kvælstofilte NO ppm 1, (2) ppm 21-0 (l) 2 Kvælstofilter NOx. som N02 ppm 2, (2) ppm 21-0 (l) 2 Kulbrinter CnHm som CH4 ppm 0, (2) ppm 21-0 (l) 2 Kulbrinter CnHm som C4H10 ppm 2, (2) ppm 21-0 (l) 2

34 DG C-rapport 32 Forsøgsbeskrivelse for "Air-Cat", som modtaget fra Maestro ApS. BILAG 6

35 FILE COPY MAESTRO......J Distribution Logistik Import Dansk Gasteknisk Center AJS Att. Hr. Per Gravers Kristensen Dr. Neergaards Vej 5 A 2970 Hørsholm ~ - ~~~-~.. ;~- ~(-,::,,: '. c~;~~:c:s! l a :!:: t J\;:..:t<:./..... J ~ -~"7--":.:-~ ii 9 "8"----,i j ' ;-;: ~: ~--,7%:- r- - -J l?61( ' i...; : ~ l r ! ~--..._..... J. Ry, den Vedr. forsøg med Air C at på Nordborg Kraftvarmeværk den l forbindelse med at reducere lugtgenerne på Nordborg Kraftvarmeværk blev der den kørt test af Air Cat på gasmotor nr. 2 fra Ulstein Bergen, type KVGS-18G. Testen bestod i at der blev hængt en bakke på 200 x 500 x 55 mm op under hver luftindtag på hver side af motoren. Bakkerne blev monteret med patentbånd rundt om det eksisterende filter. Enderne på bakkerne er 200 mm høje, og forsynet med et hul på på 60 mm i Ø, for at optimere luftstrømmen henover Air Cat gelen. Bakkerne er ophængt således, at der på det smallaste sted på bakkerne, er ca. 50 mm fra bakkekant til luftfilter. Hver bakke blev fyldt op med Air Cat, således at der er ca. 5 mm op til kanten. Bakkerne blev monteret kl og nedtaget igen kl Inden opsætning havde DGC udtaget prøver af udstødningen, og ligeledes igen udtaget prøver inden nedtagning. Reel testtid på motoren med Air Cat er ca. 4 timer. Endvidere blev luftfiltrene sprayet med AirCatspray til at begynde med, og derefter med et interval på 1 time. Der blev sprayet på de områder af luftfiltret der ikke kunne få AirCatfra bakken. Med venlig hilsen MAESTROApS Maestro ApS - Industrivej 1 O B - DK-8680 Ry Tlf Fax SE nr. 0/AT No.) Reg.nr.ApS

36 [ emperatur på udstødning 09:00 09:4S 10:42 11:36 12:33 13:36 14:38 1S:S1 Cylinder nr 1 A S S 49S 49S 49S 49S Cylinder nr 2 A Cylinder nr 3 A Cylinder nr 4 A so o so o 499 so o so o Cylinder nr S A Cylinder nr 6 A Cylinder nr 7 A 48S Cylinder nr 8 A Cylinder nr 9 A FØr turbo A s so SS2 SS1 SS1 SS1 SS3 SS3 SS3 Cylinder nr 1 B S04 S06 SOS SOS SOS S06 S07 SOS Cylinder nr 2 B so o Cylinder nr 3 B Cylinder nr 4 B S 47S 47S Cylinder nr S B Cylinder nr 6 B Cylinder nr 7 B Cylinder nr 8 B S08 S10 S11 S10 S12 S10 S11 S12 Cylinder nr 9 B FØr turbo B S49 s so s so SS2 SS2 SS2 SS2 SS2 ~ir Catmonteret kl , incl. spray - Afmonteret kl. 1S.40 Spray hver time. Forbrug af spray: Fuld vægt Tom vægt Forbrug Nr. 1 1S Nr. 2 1S Nr. 3 1S Forbrug af spray i gram 34S

37 Måleresultater på Nordborg Kraftvarmeværk den Bruttovægt af pose nr 1, B cyl.række 501 Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt 5018 Vægt af plasticemballage -156 Påfyldt vægt af Air Cat 4862 Vægt af AirCatefter 4 timers drift 3983 Nettoforbrug i gram af Air Cat, B ræk. 879 Bruttovægt af pose nr 2, A cyl.ræk. 502 Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr 1 O 504 Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovæg~ af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt af pose nr Bruttovægt 5024 Vægt af plasticemballage -152 Påfyldt vægt af Air Cat 4872 Vægt af Air Cat efter 4 timers drift 3841 Nettoforbrug i gram af Air Cat, A ræk Nettoforbrug Air Cat ialt begge cylinderrækker 1910 Nettoforbrug af Air Cat Spray 345 Vægt af tom emballage ulige nr., B 156 Vægt af tom emballage lige nr., A 152

38 DG C-rapport 36 Tilsætning af" Air C at" ved luftfilteret, DGC foto. Additivet Air Cat fordamper fra bakker under luftfiltrene, DGC foto.

39 DG C-rapport 37 Forsøgsbeskrivelse for "Bio-Air Kontrol"' som modtaget af Topren AIS BILAG 7

40 ("'P : ~ ~ i~ Il --=-.:~....~ ~ -~--~-'! l f"' '. 3. december 1998 Dansk Gasteknisk Center a/s N atmgassens H u s Dr. Neergaards Vej SA 2970 Hørsholm Att.: Per Gravers Kristensen o ~.-,. i., ~ lf'0<"' -~.:_ ~-:~.-~.... :~--: -~ :. - ~~ ~...: ~- o, Vedr. Bio Air Kontrol. Topron, Dansk Miljøoptimering ApS kørte den 23/ i samarbejde med DGC og Nordborg KV forsøg med Bio Air Kontrol (BAK). Forsøgets formål var at konstatere, hvorvidt BAK kunne reducere lugtgenerne fra Nordborg KV's afkast. Der blev lavet en opløsning med BAK hvor 480 g BAK blev blandet i 20 liter lunkent vand. Opløsningen blev ved hjælp af en dyppepumpe pumpet ind i afkastet og fordelt med en dyse, der sprøjtede imod røggassen. Indsprøjtningen startede kl. 12:30 og sluttede kl Kl. 14:05 blev der af en skorstensfejer udtaget 3 prøver af røggassen i toppen af afkastet. Der blev derefter af DGC foretaget en røggasmåling. I hele indsprøjtningsperioden blev der i alt indsprøjtet 7.5 l BAK-opløsning. Prisen er ved køb af l 00 kg BAK kr ,20,-. Minimumskøb er 25 kg og her vil kiloprisen være kr. 711,76. Alle køb er ex moms og ex forsendelse. De nuværende priser er gældende til l. april 1999 og er i øvrigt bundne til dollarkursen. Betalingsbetingelser 8 dage netto. V enlig hilsen Topran 6. /Ze::::., Birgitte Ravn Direktør, ~ Topron Dansk Miljøoptimering ApS Elmegade 6 Postboks Ejby Tlf Fax IO topron.dk

41 DG C-rapport 39 Additivet "Bio Air Kontrol", DGC foto. Dysesystem, "Bio Air Control", DGC foto.

42 DG C-rapport 40 Inddysning af "Bio Air Kontrol" i røggasrør, DGC foto. Lugtprøver udtages fra toppen af skorstenen, DGC foto.

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Målerapport 731.28-12 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 12 1/15 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 14 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG Målerapport 731-28-14 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 14 1/15 Anlæg #14 Gasmotor: Wärtsilä 12V25SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009 Anlæg # 18 Gasturbineanlæg, EGT Tornado Målerapport 731-28-18 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 18 1/14 Anlæg # 18 Gasturbine EGT Tornado Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Målerapport 731-28-3 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 3 1/16 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009 Anlæg # 7 Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg Målerapport 731-28-7 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 7 1/17 Anlæg # 7 Gasmotor, MAN, renseanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009 Anlæg # 9 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316 Målerapport 731-28-9 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 9 1/17 Anlæg # 9 Gasmotor: Jenbacher JMS 316 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 10 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG Målerapport 731-28-10 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 10 1/17 Anlæg # 10 Gasmotor: Wärtsilä 18V34SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009 Anlæg # 6 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C Målerapport 731-28-6 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 6 1/18 Anlæg # 6 Gasmotor: Jenbacher J 208 GS-C Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Skuldelev Energiselskab

Skuldelev Energiselskab Skuldelev Energiselskab TEST: Regnr 310 Hollensen-kedel med naturgasfyret Dunphybrænder Prøvningsrapport 74511 - DU06 December 2017 74511 - DU06-12122017 1/7 1 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Anlæg # 8. Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4. Målerapport November 2009

Anlæg # 8. Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4. Målerapport November 2009 Anlæg # 8 Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4 Målerapport 731-28-8 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 8 1/25 Anlæg # 8 Gasmotor: Rolls Royce KVGS-18G4 Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s

Læs mere

Anlæg # 1. Dieselmotoranlæg, grundlastværk. Målerapport November 2009

Anlæg # 1. Dieselmotoranlæg, grundlastværk. Målerapport November 2009 Anlæg # 1 Dieselmotoranlæg, grundlastværk Målerapport 731-28-1 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 1 1/23 Anlæg # 1 Dieselmotor, grundlastværk Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 5. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas. Målerapport November 2009

Anlæg # 5. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas. Målerapport November 2009 Anlæg # 5 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas Målerapport 731-28-5 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 5 1/25 Anlæg # 5 Gasmotor, Jenbacher J 316, deponigas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Anlæg # 4, forgasningsgas

Anlæg # 4, forgasningsgas Anlæg # 4, forgasningsgas Gasmotoranlæg, Jenbacher J320 Målerapport 731-28-4 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 4 1/26 Anlæg # 4 Gasmotor: Jenbacher J320, forgasningsgas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Rask Mølle Kraftvarmeværk

Rask Mølle Kraftvarmeværk Rask Mølle Kraftvarmeværk A.m.b.a. TEST: Reg.nr. 310 Rolls Royce KRGS-9G4 gasmotor Prøvningsrapport November 2007 730.77 UB32 Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond DANAK administrerer den danske

Læs mere

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007 DGC-notat 1/17 Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 27 Dansk Gasteknisk Center har for RECCAT ApS udført en række emissionsmålinger for at dokumentere effektiviteten af RECCAT ved forskellige

Læs mere

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Projektrapport Juni 25 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Jan de Wit, Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 25 Titel

Læs mere

Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus

Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus Projektrapport Februar 1995 Dansk Gasteknisk Center a/s D r. Neergaards Vej SB 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Demonstration

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Anlæg # 19. Gasturbineanlæg, Alstom GT35C2. Målerapport 731-28-19 November 2009

Anlæg # 19. Gasturbineanlæg, Alstom GT35C2. Målerapport 731-28-19 November 2009 Anlæg # 19 Gasturbineanlæg, Alstom GT35C2 Målerapport 731-28-19 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 19 1/14 Anlæg # 19 Gasturbine Alstom GT 35 C2 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer. Kunderapport Juni 2004

Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer. Kunderapport Juni 2004 Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer Kunderapport Juni 2004 Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer Jan de Wit og Steen Andersen Dansk

Læs mere

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012 Krav til vvs-måleudstyr Projektrapport April 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Krav til vvs-måleudstyr Jørgen

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt:

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt: Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Emissionsreduktion ved hjælp af lavtemperaturplasma, Elkraft PSO projekt nr. FU341, 3-5 Samarbejde mellem Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) og Forskningscenter

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af ilt ( ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Parameter Ilt, Anvendelsesområde Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Metode Kontinuert bestemmelse

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Anlæg # 15. Gasmotoranlæg, Deutz MWM TBG 604. Målerapport 731-28-15 November 2009

Anlæg # 15. Gasmotoranlæg, Deutz MWM TBG 604. Målerapport 731-28-15 November 2009 Anlæg # 15 Gasmotoranlæg, Deutz MWM TBG 604 Målerapport 731-28-15 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 15 1/15 Anlæg # 15 Gasmotor: Deutz MWM TBG 604 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Projektrapport Februar 26 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Per G. Kristensen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 26 Titel : Formaldehydimission

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B3 Februar 2009 RAPPORT NR.: 09-2213 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B2 Januar 2009 RAPPORT NR.: 09-782 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24.

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24. Bilag B Sagsnr. 222824B-151-122/Rev.1 Rapport Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning Februar 2015 Rekvirent: Lemvig Biogas A.m.b.A. Lars Kristensen Pillevej 12 7620 Lemvig Dato: Udført af:

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A1. September 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A1. September 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A1 September 2008 RAPPORT NR.: 08-11063 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør

Læs mere

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi Bilag 5 Baggrundsdata til Fangel_20171020_rev5.docx BILAG NOTAT, ENVIDAN Dato: 21. november 2017 Revision: 05 Projektnavn: Fangel Biogas Projekt nr.: 1161048 Udarbejdet af: Christian A. Tidmarsh Mads Kjærgaard

Læs mere

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Akkrediteret rapport 116-29729 B Målinger udført i oktober 2016

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A2 August 2008 RAPPORT NR.: 08-6772 Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik Lykke Laboratoriechef 2009-09-18

Læs mere

Rapport nr. 62-2011. Test af lugtposer. Morten Sielemann Eurofins miljø A/S

Rapport nr. 62-2011. Test af lugtposer. Morten Sielemann Eurofins miljø A/S Rapport nr. 62-2011 Test af lugtposer Morten Sielemann Eurofins miljø A/S Rapport Referencelaboratoriet Test af lugtposer December 2011 Date: 24-02-2012 Testing Laboratory: Eurofins Product Testing A/S

Læs mere

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011 Test af gasapparater på biogas Projektrapport April 2011 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Test af gasapparater

Læs mere

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

Information om reduktion af NO x -emission

Information om reduktion af NO x -emission Information om reduktion af NO x -emission Program Reduktion af NO x -emission ved ændring af motorindstillinger. v/torben Kvist, Dansk Gasteknisk Center Rolls-Royce erfaringer med drift ved lav NO x-emission.

Læs mere

Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor. Projektrapport November 1998

Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor. Projektrapport November 1998 Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor Projektrapport November 1998 / Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor Projektrapport Brian Schmidt Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Reduktion af NOx emission

Reduktion af NOx emission Reduktion af NOx emission Gastekniske dage 16.05.2012 Torben Kvist, DGC, tkv@dgc.dk Baggrund NO x -afgiften øges fra 5 til 25 kr./kg Afgiften kan opgøres på baggrund af Naturgasforbrug Emissionsmåling

Læs mere

Rapport Præstationsprøvning UHC og VOC

Rapport Præstationsprøvning UHC og VOC Rapport nr. 29-2004 Rapport Præstationsprøvning 1-2004 UHC og VOC Kurt Egmose 13. januar 2005 Baggrund En af Referencelaboratoriets vigtigste opgaver er at gennemføre sammenlignende prøvninger blandt de

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode)

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-03:2014 Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Parameter Anvendelsesområde Metode Kvælstofoxider,

Læs mere

Systematisk lugtmåling på gasmotorbaserede kraftvarmeanlæg. Malene Nielsen

Systematisk lugtmåling på gasmotorbaserede kraftvarmeanlæg. Malene Nielsen Systematisk lugtmåling på gasmtrbaserede kraftvarmeanlæg Malene Nielsen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørshlm 1998 Titel Rapprt kategri Frfatter Dat fr udgivelse Cpyright Sagsnummer Sagsnavn ISBN Systematisk

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid (CO) i strømmende gas

Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid (CO) i strømmende gas Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid () i strømmende gas Parameter Anvendelsesområde Metode Kulmonoxid () Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Kontinuert bestemmelse efter

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

Kogen 2005 - Norge Miljøeffekter & metoder for røggasrensning

Kogen 2005 - Norge Miljøeffekter & metoder for røggasrensning 1 02 / 11-2005 Jens M. Jakobsen PonPower A/S -Esbjerg Kogen 2005 - Norge Miljøeffekter & metoder for røggasrensning 2 02 / 11-2005 Caterpillar gasmotorer i Danmark. Dato: 10-september-2004 Facta om CATERPILLAR

Læs mere

Elektroniske røggasmålere

Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere anvendes i dag til kontrol af forbrændingskvaliteten. Målerne varierer i pris og formåen, men typisk kan alle måle grundlæggende parametre som: - Ilt

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Lugtreducerende tiltag

Lugtreducerende tiltag Lugtreducerende tiltag Ved Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion Teknisk reduktion af staldlugtemission Hvis det kan dokumenteres, at en teknisk løsning kan reducere staldlugtemissionen, kan der foretages

Læs mere

FCSI ApS To svinestalde i Hammerum Måling af emissioner til luften Måling af effektivitet af Active NS

FCSI ApS To svinestalde i Hammerum Måling af emissioner til luften Måling af effektivitet af Active NS FCSI ApS To svinestalde i Hammerum Måling af emissioner til luften Måling af effektivitet af Active NS Målinger udført i juni 216 Projektleder: Arne Oxbøl Kvalitetssikring Prøvningsrapporten er kun gyldig

Læs mere

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Artikel til Dansk Kemi RECCAT -konceptet Udvikling af en ny lovende katalysatortype Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Indledning Nye naturgasfyrede gasmotorer på

Læs mere

Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt

Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt Side 1 af 6 Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt Til Infarm A/S v. direktør Henrik Østergaard Fra Kristoffer Jonassen, Videncenter for Svineproduktion, Dato 15. november 2013 Effekten af

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

C0 2 -opløsning i havvand

C0 2 -opløsning i havvand C0 2 -opløsning i havvand Projektrapport Oktober 1994 C:0: 2... opløsning i havvand Eksperimentel undersøgelse på kulfyret kraftværk Asger Nedergaard Myken Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN EN NY START FOR GRØN VÆKST - HVORDAN OG HVORNÅR? Agro Business Park 18. september 2013 Anders Peter S. Adamsen Anders Feilberg

Læs mere

Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Grænseværdier og dokumentation

Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Grænseværdier og dokumentation DGCnotat Fjernvarmen Temanummer om emission 1/5 Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker Grænseværdier og dokumentation Jan K. Jensen (jkj@dgc.dk), Henrik Andersen (han@dgc.dk) og Jan de Wit (jdw@dgc.dk),

Læs mere

Måling af ozonemissionen fra AirZone 3-in-1

Måling af ozonemissionen fra AirZone 3-in-1 Prøvningsrapport Måling af ozonemissionen fra AirZone 3-in-1 Udarbejdet af konsulent Torben Eggert for Appliance A/S Oktober 2003 1024507-09 Teknologisk Institut, Træ Appliance A/S Att.: Micheal Nielsen

Læs mere

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Kuvettetest Princip Total kulstof () og total uorganisk kulstof () bliver gennem oxidation () eller forsuring

Læs mere

Methanemissioner fra Biogasanlæg

Methanemissioner fra Biogasanlæg Methanemissioner fra Biogasanlæg Økonomiseminar 08.12.2014 Torben Kvist (tkv@dgc.dk) Øvrige projektdeltagere: Lars Jørgensen Steen D. Andersen Kasper Stefanek Martin Nørregaard Hansen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Rapport. Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler. Sagsnr. 221134-151-122. Februar 2013

Rapport. Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler. Sagsnr. 221134-151-122. Februar 2013 Rapport Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler Februar 2013 Rekvirent: Dato: Udført af: Weifa AS Arne Kristian Øvland Gruveveien 1 N-3791 Kragerø Norge 26. februar 2013 JV/- Eurofins

Læs mere

Røggasemissioner Regulering og måling

Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Lars K. Gram FORCE Technology Senior projektleder Fagområdeansvarlig for emissionsområdet Leder af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

Industriel kraftvarme og C02-gødskning med røggas fra gasmotor med katalysator i gartneri

Industriel kraftvarme og C02-gødskning med røggas fra gasmotor med katalysator i gartneri Industriel kraftvarme og C02-gødskning med røggas fra gasmotor med katalysator i gartneri Projektrapport December 1995 Dansk Gasteknisk Center a/s D r. Neergaards Vej SB 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax

Læs mere

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby

Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Testrapport DANAK Reg. nr. 100 Måling af støjemission fra BONUS 2,3 MW vindmølle nr. 2300101 ved Rødby Udført for BONUS Energy A/S Sagsnr.: A 100629 Side 1 af 18 inkl. 6 måleblade og 5 bilag 2003-05-12

Læs mere

Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik

Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik Mark Holzmann Greisen Professionsbachelorprojekt 2. juni 214 Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik Bilag 1 Gantt kort... 2 Bilag 2 PI-diagram over prøvestand...

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, HCl, CO, NOX og O2 Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

Dato: 2001.10.09 Rapportnr.: 300-ELAB-0668 Side 1 af 9. Init.: KWI/MRI Sagsnummer: 270-1-0183 Antal bilag: 0

Dato: 2001.10.09 Rapportnr.: 300-ELAB-0668 Side 1 af 9. Init.: KWI/MRI Sagsnummer: 270-1-0183 Antal bilag: 0 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Dato: 21.1.9 Rapportnr.: ELAB668 Side 1 af 9 Sagsnummer: 27118 Antal bilag: Rekvirent: Kontaktperson: Carsten Primdal Firma: Primdal & Haugesen A/S www.phstoker.dk Adresse: Bjørnevej

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT. Undersøgelse af vandprøver. Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11.

PRØVNINGSRAPPORT. Undersøgelse af vandprøver. Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11. PRØVNINGSRAPPORT Undersøgelse af vandprøver Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11.07 Center for Mikroteknologi og Overfladeanalyse, Teknologisk

Læs mere

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere.

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Denne vejledning tager udgangspunkt i den generelle funktion af ilt-styring på NBE brændere og baseres på betjening via StokerCloud. På den enkelte styring kan

Læs mere

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 014 Undertitel Ammoniak og saltsyre i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 014 Udgivelsesdato

Læs mere

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MÅLT PÅ TYSK LABORATORIUM

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MÅLT PÅ TYSK LABORATORIUM LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MÅLT PÅ TYSK LABORATORIUM MEDDELELSE NR. Rotor A/S s biologiske luftrenser fra det hollandske firma Dorset reducerede lugtemissionen

Læs mere

731 Flyvestation Skrydstrup

731 Flyvestation Skrydstrup 731 Flyvestation Skrydstrup Bestemmelse af lydeffektniveauer for F-16 opstartsprocedure, accelerationstest og motorafprøvning Miljømåling - ekstern støj Miljøsektionen, juni 2019 Overskrift Teknisk støjrapport

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Beregning af SO2 emission fra fyringsanlæg Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Beregning af SO2 emission fra fyringsanlæg Undertitel Rapport nr.: 78 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel: Undertitel Forfatter Ole Schleicher Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato Januar 2016 Revideret, dato - Indholdsfortegnelse

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens

Læs mere

Præstationsprøvning NO x, CO, O 2, H 2 O, HCl, HF, SO 2 og volumenstrøm i strømmende gas

Præstationsprøvning NO x, CO, O 2, H 2 O, HCl, HF, SO 2 og volumenstrøm i strømmende gas Rapport nr. 35-6 Præstationsprøvning 6 NO x, CO, O, H O, HCl, HF, SO og volumenstrøm i strømmende gas Arne Oxbøl. juni 6 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

5.11 Middelværdi og varians Kugler Ydelse for byg [Obligatorisk opgave 2, 2005]... 14

5.11 Middelværdi og varians Kugler Ydelse for byg [Obligatorisk opgave 2, 2005]... 14 Module 5: Exercises 5.1 ph i blod.......................... 1 5.2 Medikamenters effektivitet............... 2 5.3 Reaktionstid........................ 3 5.4 Alkohol i blodet...................... 3 5.5

Læs mere

Når motoren bruger gas

Når motoren bruger gas Artikel 1/5 Når motoren bruger gas Kompakt 300 kw e kraftvarmeenhed. Motor, generator, udstødskedel samt lyddæmper er monteret på rammen. Hvor mange og hvor? Der er nu opstillet i alt ca. 800 gasmotorer

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof

Kuvettetest LCK 381 TOC Total organisk kulstof Kuvettetest Princip Total kulstof () og total uorganisk kulstof () bliver gennem oxidation () eller forsuring () omdannet til kuldioxid (CO 2 ). CO 2 overføres fra reaktionskuvetten gennem en membran til

Læs mere

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V.

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. Link: European Agricultural Fund for Rural Development. LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MEDDELELSE NR. 966 Rotor A/S s biologiske luftrenser fra det hollandske firma

Læs mere

Analyserapport nr. 636028 del 4 Partikelemission fra levende lys

Analyserapport nr. 636028 del 4 Partikelemission fra levende lys Teknologiparken Kongsvang Allé 29 DK-8000 Aarhus C Telefon 72 20 20 00 Telefax 72 20 10 19 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk Analyserapport nr. 636028 del 4 Partikelemission fra levende lys Dato 24.

Læs mere

Name: FW 846003-001. Quick guide for Oxix kalibrering

Name: FW 846003-001. Quick guide for Oxix kalibrering Ny kalibreringsmenu.... 2 Nulpunkts kalibrering.... 3 Span kalibrering... 4 Saltindholdskorrektions faktor... 5 Genskab fabrikskalibrering... 6 Iltfri opløsning til check af D.O. sensor 0-punkt... 7 Metode...

Læs mere

Case study 1 Partikler fra flymotorer i Københavns Lufthavn

Case study 1 Partikler fra flymotorer i Københavns Lufthavn Case study 1 Partikler fra flymotorer i Københavns Lufthavn Karsten Fuglsang, FORCE Technology, TINV Målekampagner udført for Københavns Lufthavne A/S i 2013-2014 af: Thomas Rosenørn, FORCE Technology

Læs mere

Analyse af ammoniakemission efter udspredning af svinegylle med 4 forskellige ph værdier

Analyse af ammoniakemission efter udspredning af svinegylle med 4 forskellige ph værdier US AARH Analyse af ammoniakemission efter udspredning af svinegylle med 4 forskellige ph værdier Notat om effekt af forsuret gylle ved udspredning på ubevokset jord Tavs Nyord og Kristian Kristensen, Det

Læs mere

Beregning af metantal

Beregning af metantal Beregning af metantal Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) har pga. forventningen om større variation i gaskvaliteten udviklet et nyt beregningsprogram til bestemmelse af metantallet for naturgas. Metantallet

Læs mere

ÅRSRAPPORT AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget

ÅRSRAPPORT AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget ÅRSRAPPORT 2017 AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget MILJØDATA Nøgletal for forbrændingsanlægget Input Metode 1) Enhed 2017 2016 2015 2014 2013 Affaldsmængder Dagrenovation M tons 92.976

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Bilag 4 Strategiskema til faglæsning. Før du læser Hvad handler teksten om? Overblikslæsning Se på teksten, overskrifterne, billeder, tegninger.

Bilag 4 Strategiskema til faglæsning. Før du læser Hvad handler teksten om? Overblikslæsning Se på teksten, overskrifterne, billeder, tegninger. Bilag Strategiskema til faglæsning. Før under- og efter læsning af fagtekster Før du læser Hvad handler teksten om? Overblikslæsning Se på teksten, overskrifterne, billeder, tegninger. Hvad er dit indtryk

Læs mere

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden FORCE Technology Brøndby d. 15/11-2011 LKG/LPJ 111-23664/111-31534 Energiafgift opgjort efter røggasmetoden 1. Indhold 1. Indhold... 1 2. Indledning... 1 3. Målere... 2 4. Kvalitetskrav... 3 5. Gennemgang

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for vandockumgroup vægpanel RCP10/13

Måling af absorptionskoefficient for vandockumgroup vægpanel RCP10/13 DELTA Test Report TEST Reg. no. 100 Måling af absorptionskoefficient for vandockumgroup vægpanel RCP10/13 Udført for vandockumgroup DA N A K-100/ 2358 S ags nr.: 117-37421 S ide 1 af 9 16. januar 2018

Læs mere

Dette notat er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften ved Lars K. Gram.

Dette notat er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften ved Lars K. Gram. Fortolkningsbidrag til Bekendtgørelse nr. 852. 1. Indledning Dette notat er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften ved Lars K. Gram. Miljøstyrelsens bekendtgørelse

Læs mere

ÅRSRAPPORT Affaldsenergianlægget Energiproduktion Genbrug og Energi

ÅRSRAPPORT Affaldsenergianlægget Energiproduktion Genbrug og Energi ÅRSRAPPORT 2018 Affaldsenergianlægget Energiproduktion Genbrug og Energi MILJØDATA Nøgletal for affaldsenergianlægget Input Metode 1) Enhed 2018 2017 2016 2015 2014 Affaldsmængder Dagrenovation M tons

Læs mere

Kuvettetest LCK 380 TOC Total organisk kulstof

Kuvettetest LCK 380 TOC Total organisk kulstof VIGTIGT NYT! Det aktuelle udgavenummer er nu angivet ved analyseproceduren eller aflæsning. Kuvettetest Princip Total kulstof () og total uorganisk kulstof () bliver gennem oxidation () eller forsuring

Læs mere

REDUKTION AF FUGT I PLASTIKGRANULAT

REDUKTION AF FUGT I PLASTIKGRANULAT Bilagsmappe REDUKTION AF FUGT I PLASTIKGRANULAT Nikolaj Lage E20132037 E-Mail: E20132037@edu.fms.dk Indhold Bilag 1. Projektskabelon... 3 Bilag 2. Trendkurve linje 5110... 5 Bilag 3. Trendkurve linje 5110...

Læs mere