Fokus på. forbedringer En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fokus på. forbedringer En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen"

Transkript

1 Fokus på forbedringer En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen

2 FOKUS PÅ FORBEDRINGER Denne guide hjælper jer i gang med at skabe fokus på forbedringer. For at få succes med jeres forbedringsarbejde skal I tage stilling til spørgsmålene: Hvor er vi? Hvor skal vi hen? Hvordan kommer vi derhen? Tre centrale spørgsmål, som kort og godt skaber fokus på at fjerne forhindringer og optimere jeres arbejdsprocesser. Tavlemøderne er omdrejningspunktet i processen. Stil krav til jer selv om at bidrage konstruktivt, så I sammen er med til at skabe forbedringer til jeres hverdag og bundlinjen. Vi har samlet nogle simple værktøjer, som guider jer igennem en enkel og effektiv proces, der skaber samarbejde og flow på byggepladsen og i virksomheden. Processen og dens værktøjer er designet til at skabe synlighed og system i arbejdsgangene og skabe resultater her og nu. At arbejde med Fokus på forbedringer er en kollektiv proces, hvor alle på byggepladsen, i skurvognen eller på kontoret sammen skaber en mere optimeret arbejdsdag, og hvor trivsel, et bedre arbejdsmiljø og effektive arbejdsprocesser er resultatet, som sikrer en bedre bundlinje for alle. TAVLEMØDE STEP 1 Hvor er vi? (forhindringer og status) TAVLEMØDE STEP 2 Hvor skal vi hen? (forventninger) TAVLEMØDE STEP / Hvordan kommer vi derhen? (handlinger og motivation) :( :??!! :) Copyright: De viste værktøjer indgår alle i værktøjskassen Fokus på forbedringer og er en del af Bedre Bundlinje.

3 INDHOLD Skab flow Spot forhindringer Målsætningstavlen Hvor er vi? Hvor skal vi hen? Hvordan kommer vi derhen? Hvad skal der til for at nå helt i mål? 11 Måling og dokumentation 12 Kig også på hele virksomheden 1 Dagsorden for Tavlemødet 1 Mødeevaluering 1

4 SKAB FLOW FJERN FORHINDRINGER I DIN HVERDAG Udgangspunktet er, at I sammen skal spotte de konkrete forhindringer, som er med til at bremse jer i hverdagen. Når I kender forhindringerne, skal I sammen beslutte, hvordan I fjerner dem. Den fælles opgave bliver at skabe et bedre flow på byggepladsen. Men hvad mener vi med flow? Flow er, når alle (i værdikæden) får opfyldt deres forventninger, uden unødvendige forhindringer. Vi tager udgangspunkt i De strømme, der har indflydelse på jeres flow og som I skal være opmærksomme på, når I begynder at tale om er til og løsninger på jeres forhindringer: MATERIALER INFORMATION YDRE FORHOLD FORUDGÅENDE ARBEJDE PLADS AKTIVITET Kilde: Koskela, 2000 MANDSKAB MATERIEL

5 1 2 Forudgående arbejde Skal der foretages arbejde af andre entreprenører, før det planlagte arbejde skal i gang på sagen? Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at holde sig orienteret om status på sagen. Plads Er der plads til jer og det arbejde, I skal lave på sagen? Hvis ikke, er det en god idé at afklare pladsforhold, herunder hvor evt. kran eller stillads mv. skal stå under arbejdet på sagen. Ydre forhold Det er selvfølgelig umuligt at bedømme vejret to måneder frem, men bygger man om vinteren, er det nødvendigt at tage sine forholdsregler ved frost og sne. Ydre forhold kan også handle om eksempelvis adgangsforhold eller terræn. Materiel Har du det rigtige materiel til sagen? Er det gået i stykker? Skal der bestilles/lejes nyt? Det skal på plads, inden sagen startes. Materialer Hvilke materialer skal der bruges til sagen? Har noget af materialet lang leveringstid? I så fald skal det bestilles i god tid. Er aftaler med leverandører på plads? Mandskab Det er vigtigt at sikre, at der er det rette og tilstrækkeligt mandskab på sagen, ellers skal det klares, inden sagen startes. Informationer Dækker over alle typer af informationer, der bruges i en byggesag såsom tegninger, beskrivelser, aftaler med bygherre og andre mv. Det er vigtigt at være sikker på, at alle informationer er på plads, så arbejdet ikke går i stå på pladsen.

6 SPOT FORHINDRINGER ET KRITISK BLIK PÅ JERES ARBEJDSPROCESSER Det kan være svært at få øje på konkrete forhindringer, når ens arbejde er blevet til en rutine. At få andre til at kaste et blik på ens arbejde og efterfølgende give konstruktiv feedback er vigtigt i arbejdet med at skabe fokus på forbedringer. Ideer til at spotte forhindringer Her er nogle ideer til, hvordan I hver især nemt og enkelt kan spotte forhindringer: Brug en time på at gå rundt på byggepladsen eller på værkstedet og se efter noget, der undrer dig, som andre gør eller har gjort (husk: du behøver ikke at kende svaret!) Ta billeder eller video med en smartphone af en arbejdsgang eller hændelse, som undrer dig Lav en analyse af værdistrømmen og/eller arbejdsprocesser HVAD UNDRER DU DIG OVER? HVAD SKABER IKKE VÆRDI? INDSÆT DET I HAR SPOTTET Manglende information om arbejdets udførelse Oprydning på pladsen inden fyraften Tidsplanen er presset Besværlige løft gør arbejdet langsomt Overlevering af projekt er ikke præcis nok mangler info Indrapportering af timer mv. er besværlig Det er vanskeligt at få alle relevante informationer ud til alle pladser Mangler daglig planlægning af arbejdsopgaver AFSTEMNING STEMMER HVER llllllll ll lll lllll llll SKEMA 1: FORHINDRINGER Overfør alle de forhindringer, I har fundet, til skemaet. Herefter skal I alle stemme individuelt ved at sætte tre streger ud for den forhindring eller de forhindringer, som I hver synes er vigtigst at arbejde videre med. Hav fokus på den forhindring, som du har mest indflydelse på.

7 MÅLSÆTNINGSTAVLEN JERES FÆLLES STYRINGSREDSKAB Nu kan I arbejde med flow på byggepladsen og fælles løsninger på de forhindringer, I har spottet. I tager én forhindring ad gangen. Begynd med den forhindring, der har fået flest stemmer på skema 1. For hver forhindring skal I bruge målsætningstavlen. Sådan gør I Vælg forhindringen, I vil arbejde med, og navngiv målsætningstavlen. Tavlemøde, step 1: Først skal I vurdere jeres nu-situation. Tavlemøde, step 2: Derefter skal I sætte mål for jeres indsats: Hvor langt/højt kan I nå? Tavlemøde, step : Nu skal I vælge indsatser og beskrive, hvordan I vil nå jeres mål. HVOR ER VI? 2 1 PLADS YDRE FORHOLD MATERIEL PROBLEMET FORUDGÅENDE AKTIVITET INFORMATION MANDSKAB MATERIALER HVAD SKAL DER GØRES? HVEM GØR DET? HVORNÅR MÅLES DER IGEN? HVOR VIL VI HEN? 2 1 SKEMA 2: MÅLSÆTNINGSTAVLEN Målsætningstavlen samler jeres input fra tavlemøderne. I kan se jeres nu-situation og målsætning samt de veje, I har valgt at følge for at nå målet. De enkelte step er beskrevet i detaljer på de følgende sider. NU-SITUATION: MÅLSÆTNING:

8 HVOR ER VI? TAVLEMØDE STEP 1 Start med den forhindring, som har fået flest stemmer, og tal om, hvor afgørende forhindringen er for jeres værdiskabelse. Husk, at alle i gruppen/sjakket skal have fokus på at skabe forbedringer, så alle skal høres i jeres analyse af, hvor I er. :( : Eksempler Eksempler på forhindringer, I kan gribe fat i (hentet fra jeres forhindringsskema s. ): Manglende information om arbejdets udførelse Indrapportering af timer mv. er besværlig Mangler daglig planlægning af arbejdsopgaver HVOR ER VI? ll l 2 llll 1 l PLADS YDRE FORHOLD MATERIEL PROBLEMET FORUDGÅENDE AKTIVITET INFORMATION MANDSKAB MATERIALER HVAD SKAL DER GØRES? HVEM GØR DET? HVORNÅR MÅLES DER IGEN? HVOR VIL VI HEN? 2 1 NU-SITUATION Brug målsætningsskemaets søjle Hvor er vi? Hver deltager sætter en streg mellem 1 og (1 lavt/dårligt, højt/godt) Når alle deltagere har placeret deres karakter, udregner I gennemsnittet, som er jeres nu-situation NU-SITUATION: 2, MÅLSÆTNING:

9 HVOR SKAL VI HEN? TAVLEMØDE STEP 2 Sæt et mål for den forbedring, I vil arbejde med. Diskuter i fællesskab, hvad der er realistisk at opnå af forbedringer. Tal om eksempler fra tidligere, hvor det fungerede rigtig godt. Herefter opstiller I individuelt en målsætning (på en skala fra 1-), som viser, hvad der er realistisk at opnå, når forhindringerne er fjernet.?? :) Eksempler På en skala på 1-, hvor er optimalt Hvor gode skal vi være til at dele informationer i fremtiden? Hvor gode skal vi være til at spotte forhindringer? Hvor gode skal vi være til at samarbejde? Målsætningerne evalueres på et efterfølgende tavlemøde. HVOR ER VI? ll l 2 llll 1 l PLADS YDRE FORHOLD MATERIEL PROBLEMET FORUDGÅENDE AKTIVITET INFORMATION MANDSKAB MATERIALER HVAD SKAL DER GØRES? HVEM GØR DET? HVORNÅR MÅLES DER IGEN? HVOR VIL VI HEN? ll lll ll l 2 1 MÅLSÆTNING Brug målsætningsskemaets søjle Hvor vil vi hen? Hver deltager sætter en streg mellem 1 og (1 lavt/dårligt, højt/godt) Når alle deltagere har placeret deres karakter, udregner I gennemsnittet, som er jeres målsætning NU-SITUATION: 2, MÅLSÆTNING:,

10 HVORDAN KOMMER VI DERHEN? TAVLEMØDE STEP Problemet er forskellen på det, I har nu, og dér, hvor I gerne vil hen. En metode til at finde forslag til forbedringerne starter med spørgsmålet: Hvorfor er der forskel på det, vi vil gøre, og det, vi gør? Skil problemet ad, og find løsninger ved at følge instruktionen til Fiskebenet på 1 minutter herunder.!! Tip! Fordel opgaverne på jeres handlingsplan ud i gruppen, så alle bliver en del af løsningen. Ophæng to-do listen på jeres tavle, så den er synlig for alle. FISKEBEN SKEMA : FISKEBENET PÅ 1 MINUTTER PLADS FORUDGÅENDE AKTIVITET INFORMATION YDRE FORHOLD MANDSKAB MATERIEL MATERIALER PROBLEMET Hvorfor får vi ikke information om projektet? 1. Formulér et spørgsmål som problem ud fra det, der er spottet Hvorfor -spørgsmål (hvorfor gør vi det? Hvorfor virker det ikke?) - 1 minut 2. Individuel brainstorm Svar på spørgsmålet med en, og skriv det på post-it (en pr. post-it) - minutter. Spred alle jeres svar/er ud på fiskebenet, hvor de passer i forhold til strømmene - minutter. Konsensus Stem om det vigtigste indsatsområde et af benene i fiskebenet.

11 HVAD SKAL DER TIL FOR AT NÅ HELT I MÅL? TAVLEMØDE STEP 11 Det valgte indsatsområde og erne skal nu skrives som mål til en handlingsplan. Hvis I skal nå jeres mål, er det helt afgørende, at alle er motiverede og bidrager til forbedringerne. Og at jeres fremskridt er synlige undervejs.!! Opstil derfor delmål. Dokumentér alle jeres delmål og beslut, hvordan I vil fejre, når I kommer i mål. Tip! En elefant skal også spises i små bider. På samme måde skal I opdele jeres mål i delmål. HVOR ER VI? ll l 2 llll 1 l PLADS FORUDGÅENDE AKTIVITET INFORMATION YDRE FORHOLD MANDSKAB MATERIEL MATERIALER HVAD SKAL DER GØRES? HVEM GØR DET? HVORNÅR MÅLES DER IGEN? PROBLEMET Søg information Sjakbajs Om 1 dage Fortæl om status Alle Næste tavlemøde Informationstavle Projektleder Næste tavlemøde Deltagelse i byggemøder Formand Onsdag uge 2 HVOR VIL VI HEN? ll lll ll l 2 1 NU-SITUATION: 2, MÅLSÆTNING:,

12 MÅLING OG DOKUMENTATION HUSK AT FEJRE JERES FORBEDRINGER Dokumentation, visualisering og fejring af positive resultater er vigtige elementer af et succesfuldt arbejde med Fokus på forbedringer. Dokumentation af jeres aktiviteter og konkrete resultater skaber synlighed og motivation til det videre arbejde. Når kolleger, samarbejdsparter og kunder oplever en reel merværdi, styrkes samarbejdet yderligere, og fokus på forbedringer bliver en del af kulturen på byggepladsen og i virksomheden. Tip! Husk at nyde resultaterne sammen. F.eks. med smørrebrød, kage eller noget helt andet. PROBLEM HVAD ER PROBLEMET? Mangelfuld information omkring udførelse og planlægning af arbejdet AKTIVITET HVAD ER LØSNINGEN? Alle har aktivt søgt information om eget arbejde Informationstavlen har relevant info Aktiv deltagelse i planlægningsmøderne SKEMA : PROBLEM, AKTIVITET OG RESULTAT Brug skemaet til at dokumentere jeres resultater. Både af hensyn til jer selv, så I kan se, at det nytter, og af hensyn til virksomheden. RESULTAT HVAD FIK I UD AF AT IMPLEMENTERE LØSNINGEN? Informationsniveauet er højnet. Alle på byggepladsen kender til hinandens arbejdsopgaver, og det er nemmere at koordinere arbejdet på tværs af faggrupper. Alle stiller relevante spørgsmål og byder ind med konstruktive løsninger, hvilket giver færre afbrydelser i arbejdet

13 KIG OGSÅ PÅ HELE VIRKSOMHEDEN HÆNGER JERES MÅL SAMMEN MED VIRKSOMHEDENS? 1 Diskuter og dokumenter et par gange om året, hvilken effekt jeres arbejde med forbedringer har på virksomhedens overordnede målsætning. På byggepladsen er det en god ide at holde en fælles opfølgning, hvor der gøres status på forbedringstiltagene. Det sikrer en værdiskabende videndeling på tværs af faggrupperne på pladsen. GENNEMFØRTE FORBEDRINGER Tavlemøder hver uge Fortæl om status på planlagt arbejde Informationstavle EFFEKT PÅ OVERORDNET MÅLSÆTNING Samarbejde om løsning af problemstillinger Bedre planlægning Motivation og mere viden om resultater og fremdrift SKEMA : FORBEDRINGER OG EFFEKT

14 DAGSORDEN FOR TAVLEMØDET GUIDE TIL MØDELEDEREN Tavlemøderne er omdrejningspunktet, når I arbejder med Fokus på forbedringer. Vi har her samlet en kort vejledning til den, der påtager sig rollen som mødeleder: Sæt dig godt ind i de forskellige skemaer og brugen af disse. Start altid tavlemøderne med at gennemgå, hvad der skal ske, hvorfor, og hvor længe tavlemødet varer. Et skridt ad gangen! Når du har gennemført processen med en forhindring, gentager du processen med den næste forhindring som emne. Syv punkter, I skal igennem på hvert tavlemøde: 1. Opfølgning på implementerede forbedringsforslag, fremhæv de positive forbedringer, som er implementerede 2. Status på igangsatte forbedringer. Hvor langt er vi i processen? Hvad er der sket med forslagene siden sidst?. Mål og resultat. Status på hvor er vi? Og hvor skal vi hen? I forhold til det overordnede mål. Nyt fiskeben (hvis nødvendigt). Fokus på topprioritet, hold fokus på de forhindringer, som er en til, at I ikke kan nå jeres mål (de strømme). Evaluering af mødet. Alle deltagere giver en tilbagemelding på mødeprocessen, evt. skala 1-

15 MØDEEVALUERING SÅ SPILDER I IKKE TIDEN 1 Efter hvert tavlemøde bør I evaluere, hvor gode I var til at holde møde, og hvad der kom ud af det. Brug skemaet herunder. SKEMA : MØDEEVALUERING Det var næsten umuligt at holde sig til emnet 1 2 På sporet Vi holdt os til emnet ingen afvigelser Nogle få bidrog, og der var ikke meget opbakning til fællesskabet Vi talte i munden på hinanden. Hver talte om sit eget Der var ingen metodisk fremgangsmåde i løsningen Der kom ingen brugbare resultater ud af mødet 1 2 Engagement 1 2 Lytning 1 2 Metode 1 2 Resultater Alle bidrog og ydede en indsats for fællesskabet Én person ad gangen talte, og de andre byggede videre på det, der blev sagt Der var en god arbejdsmetode og system i den måde, vi greb tingene an på Vi fandt i fællesskab frem til mange konstruktive idéer og løsninger

16 Bedre Bundlinje er igangsat af F og Dansk Byggeri med støtte fra Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond. Målet er at få flere virksomheder til at gå i gang med et udviklingsforløb, der skaber gevinst på bundlinjen gennem inddragelse, samarbejde og udvikling af ledelse og medarbejdere.

Fokus på. forbedringer. En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen

Fokus på. forbedringer. En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen Fokus på forbedringer En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen SÅDAN BRUGER I GUIDEN Denne guide hjælper jer i gang med at skabe fokus på forbedringer. For at få succes skal

Læs mere

Planlægning af virksomhedens sager

Planlægning af virksomhedens sager Planlægning af virksomhedens sager Ved planlægningen af virksomhedens sager kan man bruge to værktøjer, som er lette at bruge og som giver et rigtigt godt overblik over, hvilke sager virksomheden har under

Læs mere

Grøn Proces. Et redskab til produktionsforberedelse og styring

Grøn Proces. Et redskab til produktionsforberedelse og styring Grøn Proces Et redskab til produktionsforberedelse og styring Undersøgelser i byggebranchen viser at ventetid, spild, svind, tyveri og skader......udgør en væsentlig del af årsagen til branchens dårlige

Læs mere

Viden, værdi og samspil

Viden, værdi og samspil Viden, værdi og samspil Lean for svin hvorfor bruge Lean? Merete Lehmann Andersen Hvad kan Lean? Øge effektiviteten Færre fejl Mindre spild Frigøre tid til at blive endnu bedre Inddragelse af medarbejderne

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System Lean Construction-DK s Guide til bedre planlægning med Last Planner System Introduktion Last Planner System er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets

Læs mere

1. Forord:... 2. LivingLean i dagligdagen er... 3. 2. LivingLean NCC intro... 4

1. Forord:... 2. LivingLean i dagligdagen er... 3. 2. LivingLean NCC intro... 4 1. Forord:... 2 LivingLean i dagligdagen er.... 3 2. LivingLean NCC intro... 4 Tillid og samarbejde... 4 Værdi og spild... 5 Opstart nye pladser... 6 3. Værktøjskassen... 7 Tavlemøder... 7 5S... 8 Værdistrømsanalyser...

Læs mere

Tillidsbaseret Lean. Effektivitet, kvalitet og trivsel samtidig

Tillidsbaseret Lean. Effektivitet, kvalitet og trivsel samtidig Tillidsbaseret Lean Effektivitet, kvalitet og trivsel samtidig Tillidsbaseret Lean - formålet Formålet med Tillidsbaseret Lean er at skabe effektivitet, kvalitet og trivsel samtidig. Tillidsbaseret Lean

Læs mere

Planlægning er en god idé

Planlægning er en god idé Planlægning er en god idé TÆLL3R OGSÅ! Kom godt i gang med at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø i butikken Læs mere på www.detdumærker.dk større indsats / Dialogmetoden og Gode råd undervejs BAR Handel

Læs mere

Lean Virksomhed. Få et hurtigt overblik over Lean. En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation

Lean Virksomhed. Få et hurtigt overblik over Lean. En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Lean Virksomhed Få et hurtigt overblik over Lean. En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation 2013 Lean Akademiet - Danmark Få et hurtigt overblik over Lean. En vej til

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Trumf på rådgivningen

Trumf på rådgivningen Trumf på rådgivningen EN TEORIBOG 55 FORORD Rådgivning skal skabe effekt. Hvis ikke rådgivningen medfører forandringer til det bedre, har den ikke værdi for landmanden, og så er rådgiverens arbejde spildt.

Læs mere

Medvirkende til, at arbejdsmiljøproblemerne ikke bliver for store, er at tænke i forebyggelse.

Medvirkende til, at arbejdsmiljøproblemerne ikke bliver for store, er at tænke i forebyggelse. Forslag til gennemførelsen af APV Arbejdspladsvurderingens formål er at sikre en fortløbende proces, hvor vi i fællesskab i de enkelte afdelinger arbejder for et sikkert og sund arbejdsmiljø. Udarbejdelsen

Læs mere

Trimmet byggeri. Trimmet byggeri. Byggeprocessen - historisk

Trimmet byggeri. Trimmet byggeri. Byggeprocessen - historisk Trimmet byggeri Trimmet byggeri Lidt om trimmet byggeri (Lean Construction) Der tales meget om det, og der er ikke tvivl om, at det er nødvendigt at kigge nærmere på det. Der er mange navne i spil: TrimByg

Læs mere

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR CASA Præsentation af 1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER Når I alligevel skal lave en ArbejdsPladsVurdering (APV),

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

LCDK medlemsmøde 06 november 2014. Lean værktøjer i praksis

LCDK medlemsmøde 06 november 2014. Lean værktøjer i praksis LCDK medlemsmøde 06 november 2014 Lean værktøjer i praksis Lean værktøjer i praksis Et uddrag af visionen "Vi vil være epicenter for forskning, viden, uddannelse, erfaring, værktøjer, netværk og fordomsfri

Læs mere

Modul 4 LEAN support i produktionen

Modul 4 LEAN support i produktionen Modul 4 LEAN support i produktionen Program Dag 1: Opsamling problemløsningsøvelse Den helstøbte ambassadør Kommunikation Situationskort Dag 2: Virksomhedsbesøg Opfølgning og plan for virksomhed Præsentationsteknik

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid

Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid Hvorfor overveje at indføre innovation? Når vi i Danmark ikke kan konkurrere med udlandet på lønomkostningerne, må vi

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere

KERNEOPGAVEN I CENTRUM

KERNEOPGAVEN I CENTRUM SPILLEVEJLEDNING KERNEOPGAVEN I CENTRUM 11 opgaver til opbygning af fælles forståelse af arbejdspladsens kerneopgave og målsætninger Social Kapital på Spil OVERBLIK OVER SPILLET Varighed: 10-12 uger MISSION

Læs mere

Trimmet byggeri. Forbedring af byggeprocessen

Trimmet byggeri. Forbedring af byggeprocessen Trimmet byggeri Forbedring af byggeprocessen Trimmet byggeri Der tales meget om det, og der er ikke tvivl om, at det er nødvendigt at kigge nærmere på det. Der er mange navne i spil: TrimByg BygSol Lean

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

AM2013 WS 407 Større effektivitet og bedre arbejdsmiljø i mindre byggevirksomheder

AM2013 WS 407 Større effektivitet og bedre arbejdsmiljø i mindre byggevirksomheder AM2013 WS 407 Større effektivitet og bedre arbejdsmiljø i mindre byggevirksomheder Anders Kabel, Bam-bus Martin Profit Jakobsen, BASIT ApS Workshop program Introduktion til problemstillingen Informationsteknologi

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk!

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Hvor var det nu vi kom fra?

Hvor var det nu vi kom fra? Hvor var det nu vi kom fra? Korte møder: Sidste gang arbejdede vi med den professionelle samtale samtalens faser og spørgeteknik. Hvilke refleksioner har det givet dig efterfølgende? Har du anvendt nogen

Læs mere

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER 14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER UDBYTTE Du får overblik over, hvor du allerede er godt med, og hvor du med fordel kan sætte ind for at styrke din virksomhed.

Læs mere

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction?

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Årsmøde 2008 - Lean Construction Construction Norge Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Pernille Walløe COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Kongens Lyngby Direkte +45

Læs mere

Lær jeres kunder - bedre - at kende

Lær jeres kunder - bedre - at kende Tryksag 541-643 Læs standarden for kundetilfredshedsundersøgelse: DS/ISO 10004:2012, Kvalitetsledelse Kundetilfredshed Overvågning og måling Vejledning I kan købe standarden her: webshop.ds.dk Hvis I vil

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Uddannelse i Lean. Implement Consulting Group

Uddannelse i Lean. Implement Consulting Group Uddannelse i Lean Implement Consulting Group Information om uddannelsen Målgruppe Uddannelsen henvender sig til interne Lean konsulenter, ledere, projektledere og specialister, der skal i gang med eller

Læs mere

BS-MÅLING PÅ MINDRE BYGGEPLADSER

BS-MÅLING PÅ MINDRE BYGGEPLADSER Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg Faktablad om BS-måling på mindre byggepladser BS-MÅLING PÅ MINDRE BYGGEPLADSER BS-måling, Byggeriets Sikkerhedsmåling, er en målemetode for sikkerhedsniveauet

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

IT og ressourcestyring på Byggepladsen. 1 af 25

IT og ressourcestyring på Byggepladsen. 1 af 25 IT og ressourcestyring på Byggepladsen Kjeld Svidt, Aalborg Universitet IT og ressourcestyring på byggepladsen Kjeld Svidt Aalborg Universitet it.civil.aau.dk 1 af 25 Projekt IT og ressourcestyring på

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

10. gode råd til forandringer i virksomheder

10. gode råd til forandringer i virksomheder Sådan får du SUCCESFULDE FORANDRINGSPROJEKTER 10. gode råd til forandringer i virksomheder 10 gode råd til forandringsledelse Medarbejdere og ledere kan næsten få sved på panden, når ordet forandring bliver

Læs mere

F O R M A N D S U D D A N N EL S E E T S A M A R B E J D E M ED I N D H O L D. Formandsuddannelse Et samarbejde med indhold

F O R M A N D S U D D A N N EL S E E T S A M A R B E J D E M ED I N D H O L D. Formandsuddannelse Et samarbejde med indhold Formandsuddannelse 2019 - Et samarbejde med indhold Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse,

Læs mere

Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning

Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning Faktaark 1 - Planlægningsværktøj I får her et planlægningsværktøj, som I fremover kan bruge, når I udregner tilbud på nye byggeopgaver og planlægger kommende

Læs mere

Værktøj til vurdering af trivselsmålingens resultater

Værktøj til vurdering af trivselsmålingens resultater Værktøj til vurdering af trivselsmålingens resultater Værktøjet er en vejledning til vurdering og tolkning af trivselsmålingens resultater med henblik på at identificere indsatser, der kan fremme elevtrivslen.

Læs mere

ØGET PRODUKTIVITET OG BEDRE BUNDLINJE. Kom nemt i gang!

ØGET PRODUKTIVITET OG BEDRE BUNDLINJE. Kom nemt i gang! ØGET PRODUKTIVITET OG BEDRE BUNDLINJE Kom nemt i gang! Hvordan gør jeg? Vejledning til værktøjet Dette værktøj er udviklet af Quartz+Co til Dansk Byggeri og 3F. Det bygger videre på rapporten Øget Produktivitet

Læs mere

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING?

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? Kickstart jeres drømme og få mod til at tænke anderledes for jeres forening FORENINGS- UDVIKLING hvad er det? Har du drømme og ambitioner på din forenings vegne?

Læs mere

--> Året der gik --> Opgaver og udvikling --> Trivsel og samarbejde -->

--> Året der gik --> Opgaver og udvikling --> Trivsel og samarbejde --> Hvad er MUS? En systematisk, periodisk, planlagt og velforberedt dialog mellem en medarbejder og den leder, som medarbejderen refererer til MUS er en samtale om mål og muligheder Formålet er at medarbejderens

Læs mere

Lean Construction. DTU Diplom 29. oktober Jakob Lemming Lean Construction - DK

Lean Construction. DTU Diplom 29. oktober Jakob Lemming Lean Construction - DK Lean Construction DTU Diplom 29. oktober 2015 Jakob Lemming Lean Construction - DK lcdk@leanconstruction.dk Lean hos Toyota Mål for Lean Production Maksimér værdien Fastlæg værdier ud fra kundens definition

Læs mere

Fem veje til produktivitet og bedre bundlinje Camilla Sandfeld, Dansk Byggeri

Fem veje til produktivitet og bedre bundlinje Camilla Sandfeld, Dansk Byggeri Fem veje til produktivitet og bedre bundlinje Camilla Sandfeld, Dansk Byggeri 5 veje til produktivitet og bedre bundlinje (Dansk Byggeri og 3F, 2011) Samarbejde mellem ledelse og medarbejdere Bedre processer

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Lean gammel vin på nye flasker SCKK Excellence om Lean og arbejdsgange

Lean gammel vin på nye flasker SCKK Excellence om Lean og arbejdsgange Lean gammel vin på nye flasker SCKK Excellence om Lean og arbejdsgange 3. april 2006 Jørgen Kjærgaard Lean i historisk perspektiv en del af kvalitetstraditionen med TQM og Excellence 2 Toyota Production

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen Samarbejde Fokusgruppeinterview Forbedringsafdelingen Drejebog til lederen og intervieweren Fakta Mål: Varighed: At få et mere dybtgående kendskab til et tema og evt. ideer til forbedringer At få synliggjort

Læs mere

BILAG. Samarbejde og. kommunikation

BILAG. Samarbejde og. kommunikation BILAG Samarbejde og kommunikation I RENOVERINGSPROjekter BILAG Samarbejde og kommunikation I RENOVERINGSPROjekter Bilag 1 Eksempel på spilleregler for et projekt 2 Oversigt over møder i byggeprojekt 3

Læs mere

Workshop nr. 423 tirsdag den 28. november 2017 kl. 10:15-11:30

Workshop nr. 423 tirsdag den 28. november 2017 kl. 10:15-11:30 Workshop nr. 423 tirsdag den 28. november 2017 kl. 10:15-11:30 AMR har ikke mod på genvalg revitalisering af AMO Arbejdsmiljøorganisationen i PPG/Dyrup Ulla Siggaard EHS Manager Scandinavia Architectural

Læs mere

TRÆNINGSDAG 2 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2. Dato. Navn

TRÆNINGSDAG 2 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2. Dato. Navn TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2 Dato Navn DAGENS PROGRAM Hjemmeopgave fra dag 1 Arbejdsulykker Hjertestarter Planlægning - de 7 strømme Toolbox 10 er (tipskupon) Mobiltelefoner Rygning Toiletter God tone

Læs mere

Hotel- og Restaurantskolen Opfølgningsplan 2017

Hotel- og Restaurantskolen Opfølgningsplan 2017 På de kommende ETU-møder udpeges i fællesskab en indsats inden for prioriteringsområderne til forbedring, og I udvælger herefter selv 2-3 indsatser. Dette jvf. skolens kvalitetscirkel ud fra dataindsamlingen

Læs mere

VELKOMMEN TIL Instruktører:

VELKOMMEN TIL Instruktører: VELKOMMEN TIL Instruktører: Thomas Nielsen, Cheftræner Carsten P. Anthonisen, Sportschef Jacob Tovgaard, Træner Lars Jakobsen, Træner Preben Bang Klitgaard, Træner Phoung Do, Træner Martin Langagergaard,

Læs mere

Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer

Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer Hvad er Lean? Lean er en produktions- og ledelsesfilosofi, der oprindeligt stammer fra den japanske bilindustri (Toyota). Lean produktion er trimmet produktion.

Læs mere

Introduktion til Lean Construction. Henriette Hall-Andersen Teknologisk Institut, Danmark

Introduktion til Lean Construction. Henriette Hall-Andersen Teknologisk Institut, Danmark Introduktion til Lean Construction Henriette Hall-Andersen Teknologisk Institut, Danmark Hvad sker der på byggepladsen Spild 39% Transport 5% Gå 6% Forberedelse Prod./mont. 31% 30% Vente 21% Borte 12%

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator.

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator. Lærlingeprojektet Øget sikkerhed for elever i bygge- og anlægsbranchen Alt for mange lærlinge 1 og unge nyansatte kommer til skade i bygge- og anlægsvirksomheder og på byggepladser. Forskning om lærlinge

Læs mere

Hotel og restaurant. Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb:

Hotel og restaurant. Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb: Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb: 1 Hovedforløb: 2 Opfølgnings/handlingsplan: Opfølgning og evaluering på sidste års

Læs mere

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Antal arbejdsulykker med forventet længerevarende sygefravær anmeldt til Arbejdstilsynet 2007-2012 Antal anmeldte alvorlige ulykker pr. 10.000 beskæftigede 2007 2008

Læs mere

Formandsuddannelse 2017/ Et samarbejde med indhold

Formandsuddannelse 2017/ Et samarbejde med indhold Formandsuddannelse 2017/2018 - Et samarbejde med indhold Marianne Larsen Anlægsgartner TH Skov Larsen ApS Jeg har fået enkle, konkrete værktøjer til at udøve ledelse på en ny måde Kim Poulsen K&S Treecare

Læs mere

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk!

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset formandsuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

SMITTE_modellen. SMTTE-modellen er aktivitetsbetonet og har således fodfæste i praksis.

SMITTE_modellen. SMTTE-modellen er aktivitetsbetonet og har således fodfæste i praksis. SMITTE_modellen Inden for de seneste år er der i stigende grad kommet fokus på vigtigheden af at kvalitetssikre det pædagogiske arbejde i de danske dagtilbud. Kvalitetssikringen kan foregå på mange måder,

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

Værktøj om Medarbejderudviklingssamtaler

Værktøj om Medarbejderudviklingssamtaler Værktøj om Medarbejderudviklingssamtaler Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 3 1.1 Medarbejderudviklingssamtalen 3 1.2 Formål og mål med medarbejderudviklingssamtaler 4 1.3 10 gode råd 4 2. Forberedelse

Læs mere

FORMANDSUDD ANNELSE 2018 /19 ET SA MARBEJDE M ED IN DHOLD. Formandsuddannelse 2018/ Et samarbejde med indhold 2017

FORMANDSUDD ANNELSE 2018 /19 ET SA MARBEJDE M ED IN DHOLD. Formandsuddannelse 2018/ Et samarbejde med indhold 2017 FORMANDSUDD ANNELSE 2018 /19 ET SA MARBEJDE M ED IN DHOLD Formandsuddannelse 2018/2019 - Et samarbejde med indhold 2017 Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske

Læs mere

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen.

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Udarbejdet af: Inge Nørby 2007 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Indholdsfortegnelse

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP 8 VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP HVAD SKAL DER TIL FOR AT TOPPRÆSTERE? Som sportsudøver er du sikkert så passioneret, at du bruger rigtig mange timer om ugen på at forbedre dig. Du

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

ARBEJD MERE EFFEKTIVT, ØG MEDARBEJDERNES TRIVSEL OG KUNDERNES TILFREDSHED

ARBEJD MERE EFFEKTIVT, ØG MEDARBEJDERNES TRIVSEL OG KUNDERNES TILFREDSHED LEAN MANAGER FINANS ARBEJD MERE EFFEKTIVT, ØG MEDARBEJDERNES TRIVSEL OG KUNDERNES TILFREDSHED Finansielle virksomheder har færre ressourcer til at løse stadigt flere udfordringer. De skal leve op til

Læs mere

Det gode møde. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Det gode møde. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 1 Det gode møde Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Gode råd til mødeforberedelsen... 4 Formål... 5 Mødetype/rammer... 5 Deltagere... 6 Mødeindkaldelse... 7 Afholdelse af mødet...

Læs mere

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece 1 Arbejdsark og vejledning til en Pernilledebat på jeres arbejdsplads til den ansvarlige Hvis I har lyst til at starte

Læs mere

ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 10. NOVEMBER Kristina Kragelund Erhvervspsykolog Tlf.nr.:

ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 10. NOVEMBER Kristina Kragelund Erhvervspsykolog   Tlf.nr.: ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 10. NOVEMBER 2016 Kristina Kragelund Erhvervspsykolog E-mail: krkr@alectia.com Tlf.nr.: 30109611 Trivselsmåling 2016 overordnet Aabenraa Kommune 2016 Aabenraa Kommune 2014 Difference

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Tips og Tricks fra rejseholdene nr. 1

Tips og Tricks fra rejseholdene nr. 1 Tips og Tricks fra rejseholdene nr. 1 Principper for optimering af arbejdsgange I samtlige kommuner, hvor Rejseholdene har arbejdet med at beskrive og forbedre arbejdsgangen for udarbejdelse af husdyrgodkendelser,

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

Opfølgning på aftale mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole

Opfølgning på aftale mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole Evaluering af lærer-pædagogsamarbejdet Fra skoleaftalen 2010-2012, afsnit 4 Udviklingsmål for skolen er følgende initiativer og succeskriterier

Læs mere

1. Arbejdsmiljøarbejdet ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Denne mødegang indeholder følgende punkter: 1.1 Introduktion til procesforløbet 1.2 Arbejdsmiljøloven

Læs mere

Ledelsespakke 1 Tema

Ledelsespakke 1 Tema Ledelsespakke 1 Tema Den nye vej mod Cura Ledelsespakker hvad er det? Værsgo her har du den første ledelsespakke, som hjælp på vejen til Cura. I månederne frem til vi tager Cura i brug, vil vi løbende

Læs mere

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen:

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen: et din vej til udvikling Indsatser Adfærd Resultater Strategi Få overblik over processen: Strategi Resultater Adfærd Indsatser EFFEKTKORT Hvad kan hæmme/fremme de ønskede resultater? EFFEKTKORTET 1 Sådan

Læs mere

Godt i gang med Tegn på læring

Godt i gang med Tegn på læring Godt i gang med Tegn på læring Fem gode råd DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Fem gode råd I guiden her finder I fem gode råd om hvordan I kommer godt i gang med at bruge redskabet Tegn på læring. De fem råd

Læs mere

1 = Helt uenig 2 = Uenig 3 = Delvis enig 4 = Enig 5 = Helt enig. Team/AtS Tjek på teamet Side 1. Tema 1. Målstyring og budget

1 = Helt uenig 2 = Uenig 3 = Delvis enig 4 = Enig 5 = Helt enig. Team/AtS Tjek på teamet Side 1. Tema 1. Målstyring og budget Team/AtS Tjek på teamet Side 1 Tjek på teamet er et teamudviklingsværktøj lavet med det formål at hjælpe team til at blive mere velfungerende og effektive. Med Tjek på teamet kan team og teamleder afklare

Læs mere

Nyhedsbrev - Maj 2018

Nyhedsbrev - Maj 2018 Nyhedsbrev - Maj 2018 Nicklas, svendeprøve 2018 Masser af elevpoint til ELINDCO I forbindelse med Trepartsaftalen i 2016 indgik parterne en aftale om at skaffe flere praktikpladser, og man indførte det

Læs mere

De 7 bedste tips til din ERPimplementering

De 7 bedste tips til din ERPimplementering De 7 bedste tips til din ERPimplementering En korrekt implementering af din nye ERP-løsning, er afgørende for din forretning. Derfor har vi lavet en step by step guide til den optimale implementering.

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

LEAN support i produktionen

LEAN support i produktionen LEAN support i produktionen Modul 1 Grundlæggende LEAN og præsentation af værktøjer De 8 spildtyper Virksomhedsbesøg Modul 2 LEAN kulturen Visualisering ved brug af tavler VSM Online Afprøve VSM som hjemmeopgave

Læs mere

En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation

En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Lean virksomhed Få et hurtigt overblik over Lean En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Af Egon Kjær Jensen og Ann Møller Svendsen www.leanakademiet.dk - t: 70277909

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Lean på OUH. Målrettet satsning på kvalitet og effektivitet. Lean-staben

Lean på OUH. Målrettet satsning på kvalitet og effektivitet. Lean-staben Lean på OUH Målrettet satsning på kvalitet og effektivitet Lean-staben OUH ganske kort fortalt Odense Universitetshospital er et af landets tre største hospitalscentre med opgaver inden for behandling,

Læs mere

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB OVERBLIK OVER TRIN OG VÆRKTØJER TRIN FORMÅL VÆRKTØJER Kulturtermometer Finde frem til hvilken

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere