3.1 Udledninger fra transportsektoren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3.1 Udledninger fra transportsektoren"

Transkript

1 Miljø og trafik

2 36 Miljø og trafik 3. Miljø og trafik Flere niveauer af miljøpåvirkning Transport bidrager til belastning af miljøet på flere niveauer: støj- og lugtgener, landskabspåvirkning, færdselsårer som forhindrer dyrearter i at sprede sig, drivhuseffekt, partikelforurening, forsuring osv. Det følgende omhandler primært transportsektorens bidrag til presset på miljøet via luftforurening, men partikelforurening i byerne samt bagvedliggende statistik om transportens omfang og strukturelle sammensætning inddrages også Transport og miljøbelastning. Der er flere faktorer, der har indflydelse på sammenhængen mellem transport og miljø. Nogle af de mest overordnede er fremstillet i figuren til venstre. Valg af brændsler betyder fx noget for størrelsen af partikelforureningen, drivhuseffekten, forsuring og forurening med fx tungmetaller som bly. Størrelsen og arten af forureningen vil desuden afhænge af, om køretøjet bruger benzin, diesel, gas eller el som brændstof. Effektiviteten betyder noget for energi-forbruget. Er energieffektiviteten høj kræves mindre energi til at udføre samme mængde trafikarbejde. Og jo større belægningen er jo mere transportarbejde kan der udføres med det samme trafikarbejde. Efterspørgsel Transportarbejde Trafikarbejde Energiforbrug Miljøbelastning Belægningsfaktorer Effektivitet Brændsler 3.1 Udledninger fra transportsektoren Fem udvalgte udledninger Udledninger fra vejtrafikken I det følgende vil 5 udvalgte typer af udledninger blive gennemgået et efter et: Kuldioxid, svovldioxid, kvælstofilter og kulilter samt NMVOC (ikke metanholdige flygtige organiske forbindelser). I gennemgangen vil hele transportsektorens bidrag blive belyst. Men indledningsvis er vejtrafikkens bidrag til de fem typer udledninger samlet i figur Af denne figur fremgår det, at den mest markante reduktion i udledningen fra vejtrafikken er gennemført for svovldioxid, hvor der alene i perioden 199 til 1993, var tale om et fald på omkring 7 pct. Dette skyldes bl. a. lovkravet om at anvende mere svovlfattig dieselolie. Det samlede fald i udledningen af svovldioxid fra vejtrafikken fra 199 til 1999, har været på næsten 8 pct.

3 Miljø og trafik 37 Figur Udledning af stoffer fra vejtrafikken 14 Indeks 199= CO NO x CO 2 NMVOC SO Kilde: Corinair-databasen, DMU. Det er ikke kun transportsektoren, der bidrager til de fem typer af udledninger Figur Flere andre typer af samfundsmæssig aktivitet, fx indenfor produktion og el-forsyning bidrager til ovennævnte type af forurening. Transportens andel af den samlet udledning af forskellige stoffer udgør således kun en andel af den samlede udledning. Og der er forskel på, hvor stor denne andel er, alt efter hvilken udledningstype der fokuseres på. Transportens andel af samtlige udledninger. 2 6 Procent C2 NMVOC SO2 NOx CO Kilde: Corinair-databasen, DMU. Transport bidrager med halvdelen af COog omkring 1 pct. af SO 2 -udslippet Af figur ses det, at transportområdets andel af de samlede udledninger i 1999, er størst for kulilte og mindst for svovldioxid. Det skal dog bemærkes, at andelene ikke siger noget om den absolutte udledning i tons. Fx er udledningen af kuldioxid den største rent mængdemæssigt. Og endelig siger udledningsmængden alene jo heller intet om den relative skadesvirkning på miljøet. CO 2 -udledningen fra transportsektoren Stigning i CO 2 -udslip Udslip af kuldioxid fra transportsektoren er steget fra 22 pct. af det samlede kuldioxidudslip i 1991 til 29 pct. i 2. Det er vejtransporten, der bidrager til den største del af udslippet af kuldioxid fra transportsektoren. Udslip af kuldioxid fra vejtransporten er steget 2 pct. fra 1991 til 2.

4 38 Miljø og trafik Udslip fra biler, tog, fly og skibe Figur Personbilstransporten dækker den største andel af udslippet fra vejtransporten. Denne andel er steget fra 57 pct. i 1991 til 58 pct. i 2. Udslip fra jernbanetransporten bidrager i 2 kun med 2 pct. af det samlede udslip fra transportsektoren og er faldet 25 pct. fra 1991 til 2. Lufttransporten bidrager i 2 med 1 pct. af det samlede udslip fra transportsektoren, og udslip af kuldioxid fra lufttransporten er faldet 22 pct. fra 1991 til 2. Søtransporten bidrager i 2 med ca. 7 pct. af det samlede udslip af kuldioxid fra transportsektoren, og udslip fra søtransporten er faldet 22 pct. siden 2. CO 2 -udslip fra transportsektoren 14. Tusinde tons Vejtransport Jernbaner Luftfart Søtransport Kilde: DMU. CO 2 -udslip fra transportsektoren Det totale udslip af kuldioxid fra transportsektoren er steget fra 11,8 mio. tons i 1991 til 12,8 mio. tons i 2. Stigningen kan udelukkende tilskrives udslip fra vejtransport, der i 2 udgør 88 pct. af det samlede udslip fra transportsektoren. NMVOC-udledningen fra transportsektoren Udslip af NMVOC Figur Transportsektorens udslip af NMVOC er faldet fra 87. tons i 1991 til 49. tons i 2, svarende til et fald på 44 pct. Reduktionen i udslip af NMVOC skyldes bl.a. udskiftningen af bilparken mod mere miljøvenlige biler. Søtransportens udslip udgør 14 pct. af det samlede udslip fra transportsektoren. Udslip af NMVOC fra transportsektoren 1 Tusinde tons Vejtransport Jernbaner Luftfart Søtransport Kilde: DMU.

5 Miljø og trafik 39 SO 2 -udledningen fra transportsektoren Fald i udslip af SO 2 Figur Svovldioxidudslip fra transportsektoren er faldet 78 pct. fra 1991 til 2. Det totale udslip af svovldioxid fra transportsektoren er faldet fra 14.2 tons i 1991 til 3.1 tons i 2. Det er hovedsageligt den indenlandske søtransport, der bidrager til udslip i 2. Udslippet fra søtransporten er næsten fem gange så stort som fra vejtransporten. Årsagen til det store fald i det samlede udslip fra transportsektoren skyldes bl. a., at det meste svovl i dieselolie er fjernet. Søtransporten bruger derimod i høj grad fuelolie, som stadig indeholder en del svovl. SO 2 -udslip fra transportsektoren 16 Tusinde tons Vejtransport Jernbaner Luftfart Søtransport Kilde: DMU. NO x -udledningen fra transportsektoren Fald i udslip af kvælstofilter Figur Udslip af kvælstofilter fra transportsektoren er faldet 26 pct. fra 1991 til 2 til ialt 97. tons. Det er vejtransporten, der bidrager med den største andel, nemlig 77 pct. af det totale udslip i 2. Personbiler, større lastvogne og busser bidrager med hovedparten af udslippet af kvælstofilter fra vejtransporten. Faldet i udslip fra personbiler skyldes, at stadig flere biler udstyres med katalysator. Af andre transportformer er det kun indenlandsk søtransport, der bidrager væsentligt til udslippet. Den indenlandske søtransports andel af det samlede udslip fra transportsektoren er steget fra 19 pct. i 1991 til 2 pct. i 2. NO x -udslip fra transportsektoren 14 Tusinde tons Vejtransport Jernbaner Luftfart Søtransport Kilde: DMU.

6 4 Miljø og trafik CO-udledningen fra transportsektoren Fald på 36 pct. Figur Udslip af kulilte fra hele transportsektoren er faldet 36 pct. fra 1991 til 2. Der er vejtransporten, der bidrager til langt den væsentligste del af udslippet af kulilter, nemlig 96 pct. af det samlede udslip fra transportsektoren. Herunder er det personbilstransporten, der bidrager til hovedparten af udslippet af kulilte. De andre transportformer har beskedne bidrag til udslippet af kulilte. Det er udslippet fra søfart, der tegner sig for den næststørste andel, nemlig 4 pct. Denne andel har været stigende i perioden. CO-udslip fra transportsektoren 6 Tusinde tons Vejtransport Jernbaner Luftfart Søtransport Kilde: DMU. CO udslip fra transportsektoren Udslip af kulilte fra transportsektoren er faldet fra 518. tons i 1991 til 331. tons i 2. Det store fald hænger formentlig sammen med en udskiftning af bilparken med nye biltyper, som forurener mindre. 3.2 Luftforureningen i byer Forureningskilder Luftforurening varierer over tid Kvælstofdioxid Luften i byernes gader forurenes med en række stoffer fra forskellige kilder, trafik, rumopvarmning, industri samt fra kraftværkernes produktion af el og varme. I byerne er luftens indhold af forurenede stoffer høj, fordi mennesker og mange aktiviteter er koncentreret i og omkring byerne. Luftforureningen måles i byerne København, Ålborg og Odense. Der måles for stofferne kvælstofdioxid (NO 2 ), bly (Pb) og partikler. (PM1) Trafikbelastningen varierer i løbet af dagen, og luftforureningen har derfor en døgnrytme. For andre kilder varierer belastningen over året, hvilket fx gælder for rumopvarmning. Luftforureningen afhænger også af meteorologiske forhold og forureningen varierer over tid. Denne statistik indeholder data for årsrytmen samt udviklingen i luftforureningen fra 199 til 21. Luftens indhold af kvælstofdioxid har haft en faldende tendens i København fra 199 til 21, og årsgennemsnitsværdien er faldet med 25 pct. over perioden. Niveauet for luftens indhold af kvælstofdioxid er stadig højere i København end i Ålborg og Odense, selv om koncentrationen i både Ålborg og Odense stort set har været uændret siden 199. Gennemsnittet for luftens indhold af kvælstofdioxid er i 21 på 4 mg/m 3 (milliardtedel gram pr. kubikmeter) i København, 35 mg/m 3 i Ålborg og 31 mg/m 3 i Odense.

7 Miljø og trafik 41 Figur Udvikling i koncentrationen af kvælstofdioxid 7 mg/m København Ålborg 3 2 Odense Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser. Afdeling for Atmosfærisk Miljø. Variation i målingerne Luftens indhold af kvælstofdioxid varierer over året, og koncentrationen er størst i forårs- og efterårsmånederne. Variationen fra år til år kan skyldes forskellige meteorologiske forhold eller ændringer i de lokale forhold. Fx var målingerne i København afbrudt fire sommermåneder i 1995 på grund af vejarbejde. Kvælstofilte (NO) fra trafikkens udstødning reagerer med ozon (O 2 ) og omdannes til kvælstofdioxid (NO 2 ). Denne proces kræver bestemte meteorologiske forhold. Disse forhold varierer i løbet af året. Da koncentrationen af kvælstofilte i luften i byområderne generelt er højere end koncentrationen af ozon, bestemmes koncentrationen af kvælstofdioxid af koncentrationen af ozon nær jordoverfladen. Svovldioxid Bly Der er sket et markant fald i luftens indhold af svovldioxid i både København, Ålborg og Odense frem til Koncentrationerne er herefter blevet så lave, at der næppe er nogle sundhedsmæssige effekter af restindholdet af svovldioxid i luften og derfor er disse målinger udgået. Da det fortsat er væsentligt at følge niveauet af svovlindholdet i gadeluften har Danmarks Miljøundersøgelser fra år 2 indført en ny målemetode, som tager specielt sigte på at påvise kortvarige høje koncentrationer af svovldioxidindholdet. Dette er alene indført i Ålborgs gader. Luftens indhold af bly er faldet meget siden 199 i København, Ålborg og Odense. Luftens indhold af bly fra 199 til 21 er faldet med 91 pct. i København, 92 pct. i Odense og i Ålborg 96 pct. I 21 lå gennemsnittet for luftens indhold af bly på omkring 23 ng/m 3 i København, 11 ng/m 3 i Odense og 13 ng/m 3 i Ålborg. Faldet i luftens indhold af bly fra 199 til 1994 skyldes et mindsket salg af blyholdig benzin pga. udfasningen af blyholdig benzin i Danmark.

8 42 Miljø og trafik Figur Udvikling i koncentrationen af bly 35 3 ng/m 3 Ålborg København Odense Ny metode fra Anm. Der blev ikke foretaget målinger i Ålborg i 2. Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser. Afdeling for Atmosfærisk Miljø. Ny metode til partikelmåling Partikler Variation over året Figur Partikler samt partikulært svovl og bly er tidligere blevet målt med metoden "Total Suspended Particles", men måles nu med PM1. TSP omfatter målinger af alle partikler, som suges ind i prøvetageren. I praksis er afskæringsdiameteren her ca. 25 mm. Den nye målemetode, PM1 er indført med nye grænseværdier, som EU har vedtaget; dvs. kun partikler mindre end 1 mm måles. På gadestationerne i byerne er målinger med PM1 ca. 3 pct. mindre end TSP. Da både svovl og bly især findes på små partikler er ændringen kun af mindre betydning for disse stoffer. Luftens indhold af partikler har haft en faldende tendens fra 199 til 21 i både København, Ålborg og Odense. For Ålborg og Odense har forløbet været mere svingende end for København. Over perioden 199 til 21 er gennemsnittet for luftens indhold af partikler faldet med 53 pct. i København, 22 pct. i Odense og 59 pct. i Ålborg. Koncentrationen af partikler i luften er i gennemsnit i 21 på 34 mg/m 3 i København, 48 mg/m 3 i Odense og 29 mg/m 3 i Ålborg. Vejtrafikken er en af de væsentligste kilder til partikulær forurening. Luftens indhold af partikler i de tre byer svinger meget i løbet af året. Udvikling i koncentrationen af partikler mg/m 3 København Odense Ålborg 2 Ny metode fra Anm. Der blev ikke foretaget målinger i Ålborg i 2. Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser. Afdeling for Atmosfærisk Miljø.

9 Miljø og trafik Bilparken Antal personbiler 16 pct. stigning i antallet af personbiler Figur Der er primo 21 registreret personbiler, hvilket er 16 pct. eller 256. flere end i 199, hvor der var registreret personbiler. 96 pct. af personbilerne er benzindrevne, og 4 pct. er dieseleldrevne. Bestanden af personbiler 16 Indeks 199= Bilparkens relative størrelse Figur Et lands bilpark er afhængig af befolkningens størrelse. Korrigeres bilparken for dette forhold ses det, at bilparken er steget fra 311 personbiler pr. 1. indbyggere i 199 til 347 i 21, hvilket svarer til en stigning på 12 pct. Antal personbiler pr. 1. indbyggere 5 Antal Bilparkens alder Lille stigning i andelen af ældre biler Aldersfordelingen for personbilparken 21, er ikke særligt forskellig fra alders-fordelingen i 199. Der er dog en lille stigning i bestanden af ældre biler, der er 1 år og derover, fra 34 pct. i 199 til 36 pct. i 21. I 21 er 37 pct. af personbilerne under 5 år, mens 27 pct. er mellem 5 og 9 år.

10 44 Miljø og trafik Der har gennem perioden været tale om forskydninger i aldersfordelingen, hvor der i 1995 var tale om en lavere andel nyere biler i alderen til 4 år og en større andel af biler i alderen 5 til 9 år end både i 199 og i 21. Figur Aldersfordeling for personbilparken pr. 1. januar 2. Antal tusinde biler år 5-9 år 1 år og derover Gennemsnitsalder på 7,6 år i 21 Figur Gennemsnitalderen for personbilsbestanden i 21 er på 7,8 år mod 7,6 år i 199. Der har dog været tale om udsving i perioden, hvor gennemsnitsalderen steg kontinuerligt fra 199 til 1994 med en top på 8,6 år i Gennemsnitsalder af personbilparken pr. 1. januar 1 Alder, år Anm. Gennemsnitsalderen for 199 til 1992 er estimeret udfra aldersfordelingen for personbilparken, fra 1993 og frem er denne baseret på data for den enkelte bil. Afgifter på transport og benzin Stigning i transportafgifterne De samlede afgifter på transport og benzin er steget fra 2 mia. kr. i 1991 til 33 mia. kr. i 2, hvilket svarer til en stigning på næsten 7 pct. Transport og benzinafgifterne i 2 fordeler sig hovedsageligt på vægtafgifter med 21 pct., registreringsafgifter 42 pct., og benzinafgifter 3 pct. De resterede afgifter består af ansvarsforsikringer, nummerpladesalg, passagerafgifter samt dækafgifter.

11 Miljø og trafik 45 Figur Afgifter på transport og benzin 4 Milliarder kr Salgsandelen af blyfri benzin Blyholdig benzin blev udfaset i 1994 Figur Siden 1985 har folketinget vedtaget afgiftslettelser for salget af blyfri benzin for at fremme udfasningen af blyholdig benzin. I 1994 blev der ikke længere solgt blyholdig benzin i Danmark. Den blyholdige benzin er dermed fuldstændigt udfaset i Salgsandelen af blyfri benzin 1 Procent 8 Danmark 6 4 EU-landene Kilde: Miljøstyrelsen og Eurostat, EEA EU-målsætning Hurtigere udfasning i Danmark end EU-gennemsnittet På det europæiske plan har der i forbindelse med det såkaldte Auto-olie program, været et krav om, (EU-direktiv 98/7/EC vedr. målsætninger for salg af benzin) at der ikke må sælges blyholdig benzin, og det er målet, at salget af blyholdig benzin er i Europa fuldstændigt udfaset i 25. Sammenlignes salgsandelen af blyfri benzin i Danmark med gennemsnitsandelen i EU, ses det at Danmark har været hurtigere til at udfase den blyholdige benzin end gennemsnittet for EU-landene, hvor salgsandelen af den blyfri motorbenzin er oppe på 8 pct. i 1999.

12 46 Miljø og trafik 3.4 Privat og offentlig transport Relativ fordyrelse af offentlig transport Bil- og bustransport Togtransport I de sidste 2 år har prisudviklingen for privat biltransport kontra offentlig transport bevæget sig i retning af en relativ fordyrelse af at benytte offentlig transport, især hvad angår bustransport. I perioden fra 199 til 2 har realprisen for bilbenyttelse været nogenlunde på samme niveau som i 198. Realprisen for bustransport har i perioden 199 til 2 befundet sig på ca. halvanden gang så højt et niveau i som i 198, dog med et lille fald i 1997 som følge af HT-takstnedsættelser For togtransport har realprisstigningen været på ca. 33 pct. fra 198 til 2. I perioden 199 til 1996 realprisudviklingen for togtransport været på nogenlunde det samme niveau og er derefter steget 8 pct. frem til 2. Figur Realprisudviklingen for forskellige transportformer Indeks 198= Bus 14 Tog Bil Husholdningernes transportudgifter Husholdningernes samlede udgifter til transport afspejler både ændringer i indkomster, konjunkturer, ændringer i livsstilsmønter, samt priser på transportydelser. Husholdningernes udgifter til transport består hovedsageligt af udgifter til privat transport. Udgifterne til offentlig transport udgør kun en beskeden andel af husholdningernes budget. I perioden 198 til 2 har husholdningernes udgifter til privat transport ligget omkring 1 pct., mens udgifterne til offentlig transport har ligget omkring 2 pct.

13 Miljø og trafik 47 Figur Husholdningernes udgifter til transport 14 Procent 12 1 Privat transport Offentlig transport Energiforbruget på transportområdet Stigende andel Figur Sammenlignes transportens energiforbrug med energiforbruget i husholdninger og erhverv 199 til 2, viser det sig, at transportens andel er steget svagt, mens erhvervenes andel har været konstant, og husholdningernes er faldet, jf. figur Transportens andel er steget fra 29 pct. i 199 til 31 pct. i 2. Fra 199 til 2 steg transportens samlede energiforbrug med 15 pct. Endeligt energiforbrug efter formål, klimakorrigeret 8 PetaJoule Transport Husholdninger Erhverv Kilde: Energistyrelsen. Figur viser, at der ikke altid er en sammenhæng mellem forbruget af motorbenzin og udviklingen i prisen. De store prisstigninger i 1999 og 2 har dog medført et fald i forbruget i 2.

14 48 Miljø og trafik Figur Ændring i pris og forbrug af motorbenzin 2 Procent Pris Forbrug Kilde: Energistyrelsen og Danmarks Statistik. Stigning i vejtransportens energiforbrug Tabel Vejtransporten står for det største energiforbrug og udgjorde 77 pct. i år 2. Luftfartens andel har været stigende i perioden grundet vækst i udenrigsluftfarten. Jernbanetransportens og indenrigs søtransportens andel har derimod været faldende i perioden. Endeligt energiforbrug til transportsektoren PJ I alt 174,5 176,9 174,9 177,2 184,3 188,2 192,4 195,3 198,4 22,5 2,8 Vejtransport 134,2 135,1 134,8 135,4 14,8 143,5 146,8 15,3 152,9 156,5 155,3 Jernbanetransport 4,8 4,8 5, 5,2 4,9 5, 5, 5, 4,5 4,4 4,3 Luftfart 27,5 25,4 26,2 25,7 28, 28,7 3,2 3,9 32,8 34,3 34,8 Indenrigs søtransport 6,3 7,6 6,9 7,6 7,2 7,6 7,9 6,9 5,5 4,8 4,9 Forsvarets transport 1,6 3,9 1,9 3,3 3,5 3,4 2,4 2,3 2,8 2,5 1,5 Kilde: Energistyrelsen. Vejtransport Tabel Energiforbruget til vejtransporten er hovedsageligt fordelt på motorbenzin og gas/ dieselolie med andelen 55 pct. for benzin og 44 pct. i 2 for gas/dieselolie. Disse andele har været konstante i perioden 199 til 2. Endeligt energiforbrug til vejtransport PJ I alt 134,2 135,1 134,8 135,4 14,8 143,5 146,8 15,3 152,9 156,5 155,3 Motorbenzin 1 75,1 75,1 76, 76,7 78,5 81,1 82,8 85,4 87, 88,4 86,1 Gas/dieselolie 1 58,2 59,5 58,5 58,3 61,9 62,2 63,8 64,6 65,4 67,7 68,7 LPG,5,3,3,3,3,1,1,2,4,4,5 Petroleum,4,1,1,1,1,1,1,,,, 1 Korrigeret for grænsehandel. Kilde: Energistyrelsen. Jernbanetransport I tabel kan det ses, at jernbanetransportens energiforbrug har ligget nogenlunde konstant i perioden 199 til Fra 1997 til 2 er energiforbruget faldet 14 pct. Faldet dækker over, at den indkøbte diesel er faldet 18 pct. fra 1997 til Dette kan til dels tilskrives tæring på oparbejdede lagre.

15 Miljø og trafik 49 Tabel Endeligt energiforbrug til jernbanetransport PJ I alt 4,8 4,8 5, 5,2 4,9 5, 5, 5, 4,5 4,4 4,3 Gas/dieselolie 4, 4,1 4,3 4,5 4,1 4,1 4,1 4, 3,3 3,1 3,1 El,7,7,7,8,8,9,9 1, 1,2 1,2 1,3 Kilde: Energistyrelsen. Lufttransport Som det fremgår af tabel 3.5.4, udgør indenrigsfarten 6 pct. af den samlede lufttransport i 2, hvor den i 199 udgjorde 1 pct. Det er især efter åbningen af Storebæltsbroen i 1997, at energiforbruget til indenrigsflyvning falder. Bortset fra et fald i 1991 steg udenrigsfarten jævnt i hele perioden. Energiforbruget til udenrigsfart steg 32 pct. fra 199 til 2. Der anvendes stort set kun jetbrændstof (JP1) i flytrafikken. Tabel Endeligt energiforbrug til lufttransport PJ I alt 27,5 25,4 26,2 25,7 28, 28,7 3,2 3,9 32,8 34,3 34,8 Heraf til: Indenrigsfart 1 2,7 2,5 2,5 2,4 2,4 2,6 2,7 2,7 2,4 2,3 2, Udenrigsfart 24,8 22,9 23,7 23,3 25,6 26,1 27,6 28,2 3,3 32,1 32,8 Fordelt på: JP1 27,3 25,3 26,1 25,5 27,8 28,5 3,1 3,7 32,6 34,1 34,7 Andet 2,2,1,1,1,1,2,2,1,2,2,2 1 Ekskl. militærfly. 2 Flyvebenzin, motorbenzin og petroleum. Kilde: Energistyrelsen. Fald i energiforbrug efter Storebæltsbro Omfordeling af brændselstype Tabel Fra 1994 til 1996 har der for indenrigs søtransporten været en stigning i forbruget af gas/dieselolie på 36 pct., hvilket skyldes indsættelse af hurtigfærger (Cat-link og Molslinien). I 1997 er der et fald i det samlede energiforbrug på 13 pct. i forbindelse med, at jernbanefærgerne over Storebælt indstiller driften, og midt i 1998, da bilfærgedriften også indstilles, ses et yderligere fald på 2 pct. Fra 1991 til 1996 skete der en omfordeling af brændselstype. Det samlede energiforbrug til søtransport steg 4 pct., hvilket dækker over et fald i forbruget af fuelolie på 72 pct., og en stigning i gas/dieselolie forbruget på 16 pct. i samme periode. Fra 1997 til 2 skete den modsatte tendens. Nogle færger gik væk fra at bruge gas/ dieselolie til igen at bruge fuelolie. Endeligt energiforbrug til indenrigs 1 søtransport PJ I alt 2 6,3 7,6 6,9 7,6 7,2 7,6 7,9 6,9 5,5 4,8 4,9 Gas/dieselolie 2,8 3,3 3,5 5, 5, 6, 6,8 5,9 4,1 3,4 3,4 Fuelolie 3,6 4,3 3,4 2,7 2,2 1,6 1,2 1, 1,3 1,4 1,5 1 Kun transport mellem to danske havne. 2 Ekskl. fiskeri. Kilde: Energistyrelsen.

16

Trafik og miljøforhold. Tøger Flagstad

Trafik og miljøforhold. Tøger Flagstad Trafik og miljøforhold 26 Tøger Flagstad Trafik og miljøforhold 26 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 26 Publikationen findes kun som pdf-udgave. Kan købes på www.dst.dk/boghandel Pris: 15, kr. inkl.

Læs mere

Trafik og miljøforhold. Tøger Flagstad

Trafik og miljøforhold. Tøger Flagstad Trafik og miljøforhold 24 Tøger Flagstad Trafik og miljøforhold 24 Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 24 Oplag: 4 Danmarks Statistiks trykkeri Pris: 122, kr. inkl. 25 pct. moms ISBN: 87-51-1419- Adresse:

Læs mere

Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik. Power to the People. Jørgen S. Christensen, Dansk Energi

Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik. Power to the People. Jørgen S. Christensen, Dansk Energi Transportsektoren er en stor udfordring for fremtidens energipolitik Power to the People Jørgen S. Christensen, Dansk Energi 1 Agenda De energipolitiske udfordringer Der er behov for flere brændselstyper

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 27. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 27. februar 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 513 Offentligt 25. marts 2015 J.nr. 15-0740260 Til Folketinget

Læs mere

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Pct. Transportsektorens andele af CO 2 - udledning og energiforbrug 35 30 25 20 15 10 5-1980 1990 2000

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT Side 1/14 Dato J. nr. 29. oktober 212 21-3373 Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus tjener som formål at beskrive den seneste udvikling i transportsektoren. Indledningsvis

Læs mere

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens energiforbrug Indledning Transport, der står for ca. 1/3 af det endelige energiforbrug, består næsten udelukkende af fossile brændsler og ligger samtidig

Læs mere

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i ovedstaden... 1 Indledning ovedstaden har bedt Tetraplan om at udarbejde et notat med beregninger af luft- og støjforurening fra trafikken

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi 28. Februar 2013 Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Jonny Trapp Steffensen, senior manager jts@bionaturgasdanmark.dk Bionaturgas

Læs mere

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF 9. januar 2002 Af Lise Nielsen ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF Resumé: OLIEPRISCHOK Det vil være for drastisk at sige, at oliekriser hører fortiden til. Men det er på den anden side

Læs mere

Status for luftkvalitet i Danmark i relation til EU s luftkvalitetsdirektiv

Status for luftkvalitet i Danmark i relation til EU s luftkvalitetsdirektiv DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi AARHUS UNIVERSITET Status for luftkvalitet i Danmark i relation til EU s luftkvalitetsdirektiv Konference Christiansborg 9-1-213 Thomas Ellermann, Stefan Jansen,

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT Side 1/14 Dato J. nr. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus tjener som formål at beskrive den seneste udvikling i transportsektoren. Indledningsvis sammenfattes seneste

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 9. september 2013 Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift

Læs mere

Byens Grønne Regnskab 2012

Byens Grønne Regnskab 2012 Byens Grønne Regnskab 2012 Byens grønne regnskab 2012 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa

Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa Thomas Ellermann, Jesper Christensen og Finn Palmgren Afdeling for Atmosfærisk Miljø Overblik Luftforurening fra skibe og cyklus

Læs mere

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften 1 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen Roadpricing - halvering af registreringsafgiften Massiv sænkning af registreringsafgiften for miljøvenlige biler med lavt CO2-udslip skal sikre hidtil

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Luft(-forurening) Færre partikler fra trafikken Kvælstofdioxid Baggrund for data om luftforurening November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet

Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet Trængselskommissionen Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Thomas Ellermann, Jørgen Brandt Præsentation Hvad er effekterne af luftforurening? Hvordan

Læs mere

Datakvalitet. Regnskabet indeholder data for: CO 2 -udledning Elforbrug Varmeforbrug Gasforbrug Affald Vandforbrug Luftforurening Støj

Datakvalitet. Regnskabet indeholder data for: CO 2 -udledning Elforbrug Varmeforbrug Gasforbrug Affald Vandforbrug Luftforurening Støj Byens Grønne Regnskab 2013 Byens grønne regnskab 2013 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

LUFT. Foto: Dori, commons.wikimedia.org/wiki.

LUFT. Foto: Dori, commons.wikimedia.org/wiki. Foto: Dori, commons.wikimedia.org/wiki. TEMA Udledning af forsurende gasser 2 Udledning af ozondannende gasser Udledning af tungmetaller og tjærestoffer Byernes luftkvalitet Trafi kkens luftforurening

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt 21. september 2016 J.nr. 16-0865578 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 552 af 7. juli 2016 (alm.

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Brændstoffer til løsning af transportens klima- og miljøudfordringer. Michael Mücke Jensen Teknik- og Miljøchef Energi- og olieforum

Brændstoffer til løsning af transportens klima- og miljøudfordringer. Michael Mücke Jensen Teknik- og Miljøchef Energi- og olieforum Brændstoffer til løsning af transportens klima- og miljøudfordringer Michael Mücke Jensen Teknik- og Miljøchef Energi- og olieforum Disposition Flytrafikken Skibstransporten Vejtransporten opsummering

Læs mere

Emissioner fra skibstrafik i Danmark

Emissioner fra skibstrafik i Danmark Emissioner fra skibstrafik i Danmark Røggasemissioner fra skibsfart, før, nu og i fremtiden Skibsteknisk Selskab København, 15. november 2006 Morten Winther National Environmental Research Institute Department

Læs mere

Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts Sagsnr Udfordring. Dokumentnr

Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts Sagsnr Udfordring. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts 2018 1. Udfordring Luftforurening er et alvorligt problem for folkesundheden

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan November 2011 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration v. Søren Boas, Post Danmark Ninkie Bendtsen og Mads Holm-Petersen, COWI Baggrund og formål Hver dag transporterer Post Danmark over 4 millioner

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Frederiksberg Energi A/S vindmøller ved Næstved

Frederiksberg Energi A/S vindmøller ved Næstved Byens Grønne Regnskab 215 Frederiksberg Energi A/S vindmøller ved Næstved Byens grønne regnskab 215 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 24 for første gang et grønt regnskab for kommunen som

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

Nye danske personbilers CO 2. udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003

Nye danske personbilers CO 2. udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003 Nye danske personbilers CO 2 udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003 August 2004 1 Udgivet af: Færdselsstyrelsen Adelgade 13 Postboks 9039 1304 København

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

I samarbejde med Trafikministeriet udgiver Danmarks Statistik Nøgletal for Transport 2004. Tilsvarende årlige publikationer er udkommet

I samarbejde med Trafikministeriet udgiver Danmarks Statistik Nøgletal for Transport 2004. Tilsvarende årlige publikationer er udkommet Forord I samarbejde med Trafikministeriet udgiver Danmarks Statistik Nøgletal for Transport 2004. Tilsvarende årlige publikationer er udkommet siden 1998. Formålet med publikationen er at give en summarisk

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 385 Offentligt J.nr. 2007-518-0010 Dato: 28. september 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 385-388 af 14. september

Læs mere

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig Skatteudvalget B 91 - på Spørgsmål 3 Offentligt J.nr. 2007-511-0087 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig bilbeskatning. Hermed

Læs mere

Baggrundsrapport D: Transport

Baggrundsrapport D: Transport Baggrundsrapport D: Transport Indhold Indhold... 1 1 Indledning... 2 2 Forudsætninger... 2 2.1 Vejtransport... 2 2.1.1 Trafikarbejde... 2 2.1.2 Energieffektivitet... 4 2.1.3 Bilparkens størrelse og udskiftningstakt...

Læs mere

Energi 2. juni Emission af drivhusgasser Emission af drivhusgasser fra energiforbrug

Energi 2. juni Emission af drivhusgasser Emission af drivhusgasser fra energiforbrug Energi 2. juni 2016 Emission af drivhusgasser 2014 Opgørelser over emissionen af drivhusgasser anvendes bl.a. til at følge udviklingen i forhold til Grønlands internationale mål for reduktion af drivhusgasudledninger.

Læs mere

Fald i partikelforureningen fra trafik i København

Fald i partikelforureningen fra trafik i København AARHUS UNIVERSITET Fald i partikelforureningen fra trafik i København Thomas Ellermann, Andreas Massling, Claus Nordstrøm, Jacob Klenø Nøjgaard og Matthias Ketzel Aarhus Universitet Institut for Miljøvidenskab,

Læs mere

Elbiler: Miljø- og klimagevinster. Kåre Press-Kristensen Seniorrådgiver, luftkvalitet Det Økologiske Råd (+45)

Elbiler: Miljø- og klimagevinster. Kåre Press-Kristensen Seniorrådgiver, luftkvalitet Det Økologiske Råd (+45) Elbiler: Miljø- og klimagevinster Kåre Press-Kristensen Seniorrådgiver, luftkvalitet Det Økologiske Råd (+45) 22 81 10 27 karp@env.dtu.dk LUFTFORURENING 1) Gassen kvælstofdioxid (NO 2 ). - Primært fra

Læs mere

Nøgletal for Transport 2005 er også tilgængelig på Danmarks Statistiks (www.dst.dk) og Transport- og Energiministeriets (www.trm.dk) hjemmesider.

Nøgletal for Transport 2005 er også tilgængelig på Danmarks Statistiks (www.dst.dk) og Transport- og Energiministeriets (www.trm.dk) hjemmesider. Forord I samarbejde med Transport- og Energiministeriet udgiver Danmarks Statistik Nøgletal for Transport 2005. Tilsvarende årlige publikationer er udkommet siden 1998. Formålet med publikationen er at

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen December 2012 Det grønne afgiftstryk forværrer krisen AF KONSULENT INGEBORG ØRBECH, INOE@DI.DK OG CHEFKONSULENT KATHRINE LANGE, KALA@DI.DK På trods af et faldende energiforbrug og et svækket erhvervsliv

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 321 Offentligt 5. april 2019 J.nr. 2019-2710 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm.

Læs mere

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2 -, SO 2 - og NO x udledning, fra kommunens ejede og lejede

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt 5. februar 2018 J.nr. 2017-7004 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 669 af 2. oktober 2017 (alm.

Læs mere

Energiforbrug og emissioner fra skibe i farvandene omkring Danmark 1995/1996 og 1999/2000

Energiforbrug og emissioner fra skibe i farvandene omkring Danmark 1995/1996 og 1999/2000 Energiforbrug og emissioner fra skibe i farvandene omkring Danmark 1995/1996 og 1999/2000 Maskinmester Tom Wismann dk-teknik ENERGI & MILJØ 1. INDLEDNING Baggrunden for indlægget er 2 projekter udført

Læs mere

Miljøstyrelsen mst@mstmst.dk. Sagsnr. 2010-16212. Att.: Christian Lange Fogh clf@mst.dk. Dokumentnr. 876604

Miljøstyrelsen mst@mstmst.dk. Sagsnr. 2010-16212. Att.: Christian Lange Fogh clf@mst.dk. Dokumentnr. 876604 Miljøstyrelsen mst@mstmst.dk Att.: Christian Lange Fogh clf@mst.dk Luftkvalitetsplan for kvælstofdioxid NO 2 i København/Frederiksberg, Århus og Aalborg Sagsnr. 2010-16212 Dokumentnr. 876604 Københavns

Læs mere

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel.

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel. Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Civilingeniør Dorte Kubel, Miljøstyrelsen 1 Status for Euro-normer Euro-normer betegner de totalharmoniserede udstødningsnormer for motorer, der gælder i

Læs mere

Scenarier for transportsektorens energiforbrug i Norge med fokus på vejtransporten

Scenarier for transportsektorens energiforbrug i Norge med fokus på vejtransporten Scenarier for transportsektorens energiforbrug i Norge med fokus på vejtransporten NP årskonference 8. november 2011 János Hethey Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Transportenergiforbrug Kun indenrigs transport

Læs mere

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København 3 Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København Steen Solvang Jensen, Morten Winther, Matthias Ketzel DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Roskilde Præsentation

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2018 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 172 Offentligt. Departementet J.nr

Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 172 Offentligt. Departementet J.nr Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 172 Offentligt Departementet 21-9-25 J.nr. 25-318-411 Afgifternes fordelingsmæssige virkninger i forhold til husholdningernes samlede forbrug

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

De nye EU direktiver om luftkvalitet

De nye EU direktiver om luftkvalitet De nye EU direktiver om luftkvalitet Finn Palmgren DMU s miljøkonference 2002 21.-22. august 2002 Finn Palmgren 1 EU lovgivning, tosidig Kilder og produkter Luftkvalitet 21.-22. august 2002 Finn Palmgren

Læs mere

5HGXNWLRQDIPLOM EHODVWQLQJYHGIO\WQLQJDIJRGVWUDQVSRUWIUDODQGWLO V DI 7RP:LVPDQQGN7(.1,.

5HGXNWLRQDIPLOM EHODVWQLQJYHGIO\WQLQJDIJRGVWUDQVSRUWIUDODQGWLO V DI 7RP:LVPDQQGN7(.1,. 5HGXNWLRQDIPLOM EHODVWQLQJYHGIO\WQLQJDIJRGVWUDQVSRUWIUDODQGWLO V DI 7RP:LVPDQQGN7(.1,.,QGOHGQLQJ dk-teknik har for Miljøstyrelsen udført et projekt vedrørende Reduktion af miljøbelastning ved flytning

Læs mere

Forslaget har endnu ikke været behandlet i Rådet eller i Europa Parlamentet.

Forslaget har endnu ikke været behandlet i Rådet eller i Europa Parlamentet. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 243 Offentligt Miljøteknologi J.nr. MST-502-00062 Ref. kaasm Den 8. december 2010 RED: VIBEJ 14.12.10 REVIDERET GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til FMPU

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 2.7.2009 K(2009) 5229 endelig KOMMISSIONENS BESLUTNING af 2.7.2009 om de danske myndigheders meddelelse om fritagelse for forpligtelsen til at

Læs mere

PRODUKTION 17. december 2015 MB 1

PRODUKTION 17. december 2015 MB 1 PRODUKTION 1 17. december 2015 PRODUKTION I 2014 blev der produceret 9,6 mio. m 3 olie. Dette var et fald i olieproduktionen på 6 pct. i forhold til 2013. Mængden af salgsgas faldt fra 2013 til 2014 med

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l.

Tiltaget er beregnet ud fra gældende lovgivning, og tager således ikke hensyn til effekter af en kommende ILUC-regulering el.l. N O T AT 14. august 2013 J.nr. Ref. lbj Krav om 1 pct. 2. generation bioethanol iblandet i benzin 1. Beskrivelse af virkemidlet For at fremme anvendelsen af 2. generations bioethanol stilles der krav om,

Læs mere

LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17

LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17 Til NVP Nordic Property Vision Dokumenttype Notat Dato November 2012 LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17 LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HERLEV HOVEDGADE 17 Revision V1 Dato 09-11-2012 Udarbejdet

Læs mere

Bæredygtige Transporter

Bæredygtige Transporter Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Bæredygtige Transporter Jacob Kronbak Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Syddansk Univesitet (SDU) Oversigt Hvordan ser fremtiden ud?

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Oliebranchens fremtidige energispareforpligtelser

Oliebranchens fremtidige energispareforpligtelser Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 40 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Notat om energispareindsatsen Kontor/afdeling Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 9.

Læs mere

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24.

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. september 2012 Køretøjsteknologi og luftforurening Lette køretøjer:

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Fagligt seminar Teknologisk Institut Marlene Plejdrup & Ole-Kenneth Nielsen Institut for Miljøvidenskab DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

7. It-erhvervene. Figur 7.1 Virksomheder i it-erhvervene

7. It-erhvervene. Figur 7.1 Virksomheder i it-erhvervene It-erhvervene 69 7. It-erhvervene Figur 7.1 Virksomheder i it-erhvervene. 2-24 1. 9. 8. 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. Anta 588 596 576 597 169 177 1641 1639 198 23 232 244 6565 663 6623 6445 584 1515 279 771 2

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Frede. Frederiksberg Forsynings V2G-elbiler. Frederiksberg Forsynings V2G-elbiler

Frede. Frederiksberg Forsynings V2G-elbiler. Frederiksberg Forsynings V2G-elbiler Byens Grønne Regnskab 2016 Frede Frederiksberg Forsynings V2G-elbiler Frederiksberg Forsynings V2G-elbiler Byens grønne regnskab 2016 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Konjunkturnyt februar 013 Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Omsætningen når nyt toppunkt 1. Omsætning af energiteknologi Figur 1 viser de danske virksomheders samlede omsætning af

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. Fredericia Kommune. Som virksomhed

Grønt Regnskab 2012. Fredericia Kommune. Som virksomhed Grønt Regnskab 212 Fredericia Kommune Som virksomhed Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Elforbrug... 4 Varmeforbrug... 6 Transport... 7 Klima... 8 Vandforbrug... 1 Forbrug af sprøjtemidler... 11 Indledning

Læs mere

Sammenfatning. Målinger

Sammenfatning. Målinger Sammenfatning Ellermann, T., Hertel, O. & Skjøth, C.A. (2000): Atmosfærisk deposition 1999. NOVA 2003. Danmarks Miljøundersøgelser. 120 s. Faglig rapport fra DMU nr. 332 Denne rapport præsenterer resultater

Læs mere

Strukturelt provenu fra registreringsafgiften

Strukturelt provenu fra registreringsafgiften Finansministeriet Skatteministeriet Strukturelt provenu fra registreringsafgiften Juni 14 Der er i de seneste år sket en forskydning af bilsalget mod mindre og mere brændstoføkonomiske biler. Det har,

Læs mere

Udvikling i nye danske personbilers CO 2. udledning og energiforbrug. årgang 2005

Udvikling i nye danske personbilers CO 2. udledning og energiforbrug. årgang 2005 Udvikling i nye danske personbilers CO 2 udledning og energiforbrug årgang 2005 December 2006 Indholdsfortegnelse POLITISKE RAMMER 3 EU-Strategi 3 DANSK INDSATS 4 Oplysningsarbejde 4 Grøn ejerafgift 4

Læs mere

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering.

Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Notat 12. juni 2007 J.nr. 2006-101-0084 Ændrede regler og satser ved afgiftsrationalisering. Afgiftsrationaliseringen består af to elementer. Forhøjelse af CO2 afgift til kvoteprisen, der i 2008-12 p.t.

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

Vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser af Kommissionens temastrategi om luftforurening

Vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser af Kommissionens temastrategi om luftforurening Vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser af Kommissionens temastrategi om luftforurening Afd. For Systemanalyse Afd. For Atmosfærisk Miljø Strategiens optimering Sigtelinien for scenarierne: Færrest

Læs mere

Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof

Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. oktober 2016 Thomas Ellermann

Læs mere

Miljøstyrelsen den 27. oktober 2008

Miljøstyrelsen den 27. oktober 2008 Miljøstyrelsen den 27. oktober 2008 Bilag til Danmarks meddelelse om udsættelse af fristen for overholdelse af grænseværdier for PM 10 i Danmark i medfør af artikel 22 i direktiv 2008/50/EF I 2005 og 2006

Læs mere

Egedal Kommune. Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune. Resume

Egedal Kommune. Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune. Resume Egedal Kommune Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune Resume 19. februar 2009 Egedal Kommune Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune Resume 19. februar 2009 Ref 8719033B CO2 kortlægning(01)

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer

Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Indledning Status for Euro normer EU s temastrategi for luftforurening Nye normer for person- og varebiler (Euro 5/6) Kommende Euro normer Europæiske udstødningsnormer

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

Udført arbejde Vort arbejde er udført i overensstemmelse med almindeligt anerkendte retningslinjer for gennemgang af denne' type rapporter.

Udført arbejde Vort arbejde er udført i overensstemmelse med almindeligt anerkendte retningslinjer for gennemgang af denne' type rapporter. Startside Forrige kap. Næste kap. Energirapport Bygning af Storebæltsforbindelsen. Konsekvenser af ændring i øst-vesttrafikken. Copyright A/S Storebæltsforbindelsen, marts 1997 Storebæltsforbindelsen tager

Læs mere

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse:

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Gasserne nitrogen, oxygen og kuldioxid er de gasser i Jordens atmosfære, der er vigtigst for livet. Angiv hvilke

Læs mere

Fremtidens bilteknologier

Fremtidens bilteknologier Fremtidens bilteknologier Baggrund og formål Internationale ønsker om reduktion af energiforbrug og emissioner i transportsektoren har medført skærpede krav og fokus på de tekniske muligheder for at indfri

Læs mere

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. Hvad vil CONCITO? Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. CONCITOs vedtægter CONCITO Annual Climate Outlook

Læs mere