Figur 1: Strukturelt kort over plasmiderne pyeast og pmamal anvendt til undersøgelse af

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Figur 1: Strukturelt kort over plasmiderne pyeast og pmamal anvendt til undersøgelse af"

Transkript

1 Opgave 2 juni 1999 DNA rekombination er vigtig for eukaryote celler i forbindelse med meiosen. Samtidig er rekombination mellem fremmed DNA og endogen DNA essentiel i fremstillingen af transgene organismer hvad enten det drejer sig om mus, gær eller bakterier. Til undersøgelse af rekombinationsprocessen i mammale celler og i gær celler blev de to i Figur 1 viste plasmider fremstillet. Figur 1: Strukturelt kort over plasmiderne pyeast og pmamal anvendt til undersøgelse af rekombinationsprocessen i gær henholdsvis i mammale celler. LEU2, β-isopropylmalate dehydrogenase genet med promotor fra gær; hprt 5, human hprt cdna svarende til exon 1-3; hprt 3, human hprt cdna svarende til exon 8-9; Neo R, gen der bibringer den mammale celle resistens overfor kanamycin analogen G418; P, promotor; Amp R, et β-lactamase gen; ORI, et E. coli replikations origin. Størrelsen af pyeast og pmamal er angivet under hvert plasmid. XhoI-hprt5 -HindIII fragmentet er 1,5 kb medens HindIII-PNeo R -Hprt3 -XhoI fragmentet er 2,0 kb. En gærstamme med genotypen leu2 (en punktmutation i LEU2) blev transformeret med uskåret pyeast. Leucin autotrofe gærceller blev isoleret. DNA fra 42 forskellige transformanter og fra den ikke-transformerede gærstamme blev restriktionsskåret med HindIII, og der blev fremstillet ét Southern blot med en pyeast probe og ét Southern blot med en Amp probe. Resultatet er vist i Figur 2. En mammal cellelinje blev transficeret med XhoI skåret pmamal og selekteret for G418 resistens. Kromosomal DNA fra 10 forskellige transfektanter blev restriktionsskåret med HindIII og der blev fremstilllet et Southern blot med en Neo specifik probe. Resultatet af Southern blottet er vist i Figur 3.

2 Figur 4 viser et restriktionskort over LEU2 regionen i gær og hprt regionen i menneske. Figur 2: Southern blot af HindIII skåret DNA fra 42 gærkloner opnået ved transformation af en gærstamme med plasmid pyeast falder i tre forskellige klasser, I, II og III. DNA fra klasse I og klasse III transformanter gav altid det samme Southern blot, medens størrelsen af det med pilen markerede bånd varierede i størrelse blandt klasse II transformanter. De anvendte prober og gærstammer er angivet øverst i figuren. Størrelsen af de fremkomne bånd er angivet i kb. Til højre er angivet den fraktion af det totale antal transformanter, der udgøres af den enkelte klasse. Figur 3: Southern blot af HindIII skåret DNA fra 10 mammale cellekloner opnået ved transfektion af en mammal cellelinje med plasmid pmamal. Størrelsen af de enkelte bånd er angivet i kb. En Neo specifik probe er anvendt.

3 Figur 4: A, restriktionskort over LEU2 regionen i gær; B, restriktionskort over hprt regionen i menneske. Størrelsen af udvalgte restriktionsfragmenter er angivet i kb. Spm. A: Giv ud fra data og information i Figur 1, 2 og 4 dine fortolkninger af de i figur 2 viste Southern blots (eventuelt ved brug af en tegning). Spm. B: Hvad viser Figur 2 og Figur 3 om integrationen af plasmider i genomet på gærceller henholdsvis mammale celler? For at identificere begrænsende trin i den homologe rekombinationsproces i mammale celler blev der anvendt en CHO (chinese hamster ovary cells) cellelinje indeholdende to kopier af DHFR (dihydrofolate reduktase) genet og en CHO cellelinje (CHO800) indeholdende 800 kopier af DHFR genet. Til tranfektion af de to cellelinjer blev der anvendt det DNA fragment, der er vist i Figur 5. Figur 5: DNA fragment til transfektion af CHO cellelinjer. DHFR 5, en del af 5 enden af DHFR genet fra hamster; DHFR 3, en del af 3 enden af DHFR genet fra hamster; Neo R, gen der bibringer mammale celler resistens mod G418; HSV-TK, thymidin kinase genet fra herpes simplex genet. Transfektion af CHO celler med DNA fragmentet i Figur 5 giver anledning til to forskellige klasser af transfektanter.

4 Spm. C: Beskriv, hvorledes der kan isoleres CHO transfektanter fra de to nævnte klasser. Tabel 1 angiver resultatet af 3 uafhængige transfektioner af CHO cellelinjen henholdsvis CHO800 cellelinjen med DNA fragmentet i Figur 5. I II III CHO CHO800 CHO CHO800 CHO CHO800 neo neo + tk homolog 15/19 12/36 4/4 9/31 38/68 25/54 homolog/ 15/ /500 4/1330 9/ / /2160 total CHO800/ CHO Tabel 1: Resultatet af transfektion af CHO800 henholdsvis CHO celler med DNA fragmentet fra Figur 5. Neo +, antal neomycin resistente celler; neo + tk -, antal G418 og gancyklovir resistente celler; homolog, den fraktion af neo + tk - celler der ved Southern blot viste sig at være homologe rekombinanter; homolog/total; antal homologe rekombinanter divideret med det totale antal G418 resistente transfektanter. Spm. D: Hvad viser data i Tabel 1 omkring faktorer, der har indflydelse på den homologe rekombinationsfrekvens i mammale celler. For at undersøge ligheder/forskelle i den homologe rekombinationsproces mellem gær og mammale celler, fremstilledes de to i Figur 6 viste DNA fragmenter. Disse fragmenter blev blandet i forholdet 1:1 og brugt til at transformere to haploide gærstammer med genotypen leu2 lys2 (begge punktmutationer). Den ene gærcelle (WYL161)indeholder en kopi af leu2 genet medens den anden (WYL162) indeholder otte kopier af leu2 genet. Begge stammer indeholder en kopi af lys2 genet. Resultatet af to sådanne forsøg er vist i Tabel 2.

5 Figur 6: Stukturen af de to DNA fragmenter der anvendes til transformation af en leu2 lys2 gærstamme. De to fragmenter indeholder kun de to geners kodende regioner og ingen promotorer. Stamme antal leu2 kopier antal Leu+ transformanter antal Lys+ transformanter WYL WYL WYL WYL Tabel 2: Resultaterne fra to uafhængige transformationer af WYL161 henholdsvis WYL162 med ækvimolære mængder af de to i Figur 6 viste DNA fragmenter. Spm. E: Hvad viser data i Tabel 2 omkring faktorer, der har indflydelse på den homologe rekombinations-frekvens i gær? For yderligere undersøgelse af homolog rekombination blev der fremstillet det i Figur 7 viste plasmid. Plasmidet blev restriktionsskåret med BglII og transformeret i en ura3 gærstamme. Der blev isoleret plasmid DNA fra de opnåede uracil autotrofe transformanter.

6 Figur 7: Plasmid pp450 til undersøgelse af rekombination mellem et kanin P450 gen og et muse P450 gen. URA3, gær URA3 gen; 2μ, gær 2μ origin; Amp R, ampicillin resistens gen; Ori, E. coli replikationsorigin; pgal, galaktose inducerbar promotor; kp450, kanin P450 cdna; mp450, muse P450 cdna. BglII sitet adskiller de to P450 cdna stykker, der sidder som et direct repeat. Spm. F: Beskriv hvorledes plasmidet i Figur 7 kan anvendes til at studere homolog rekombination i gær. Figur 8 viser en alignment af kanin P450 cdna og mus P450 cdna. Positioner, hvor plasmidet i Figur 7, har givet overkrydsninger mellem kanin og mus P450 er indrammede.

7 Figur 8: Alignment af kanin og mus P450 cdna. Angivet er de positioner, hvor der er observeret overkrydsning mellem de to cdna er i ovenfor beskrevne gærsystem. Lodrette streger angiver nukleotider, der er identiske i mus og kanin. Spm. G: Hvad viser figur 8 omkring den homologe rekombinations-proces i gær?

8 Opgave 2 Mutationer i AIRE (auto-immun-regulator-gene) genet forårsager et monogent, autoimmunt syndrom APECED, som er karakteriseret ved tab af immunologisk tolerence overfor en række organspecifikke antigener. AIRE genet koder for et 57,5 kda stort protein. For at undersøge aktiviteten af AIRE proteinet blev de i Figur 1 viste plasmider konstrueret. SV40 P GAL4 DNA AIREcDNA G G G T CAT Figur 1: Strukturen af plasmider anvendt til undersøgelse af AIRE proteinets in vivo aktivitet. Det første plasmid indeholder en konstitutiv SV40 promotor fusioneret til en in frame fusion mellem cdna kodende for det DNA bindende domæne af GAL4 proteinet fra gær og AIREcDNA. Det andet plasmid indeholder tre GAL4 responselementer (angivet med G ), en TATA box (angivet med T ) og CAT cdna. Spm. A: Beskriv hvorledes de i Figur 1 viste plasmider kan anvendes til at teste den biologiske funktion af AIRE proteinet. For yderlige at få oplysninger om den aktive form af AIRE proteinet blev det i Figur 2 viste eksperiment udført.

9 Figur 2: En bestemt mængde in vitro fremstillet [ 35 S]-mærket AIRE protein blev blandet med 25, 50 eller 100 μl af et GST-AIRE fusionsprotein eller GST. GST (gluthation-s-transferase) har høj affinitet for gluthation. Efter inkubation natten over med Sepharosekugler koblet til gluthation blev de enkelte prøver centrifugeret, bundfaldet vasket og opløst i SDS-PAGE sample buffer. Resultatet af den efterfølgende SDS-PAGE separation blev visualiseret ved PhosphorImage analyse og er vist i Figuren. Input angiver påsætning af en større mængde in vitro fremstillet [ 35 S]-mærket AIRE protein end den, der er brugt til GST forsøgene. Pilen angiver positionen af AIRE proteinet. Spm. B: Hvad viser data i Figur 2? For at undersøge AIRE promotoren blev der fremstillet de i Figur 3 viste plasmider. Figur 3: Strukturen af plasmider indeholdende forskellige regioner af AIRE promotoren fusioneret til et luciferase reportergen (LUC). Transkriptionsstartsitet er markeret med en pil. Størrelsen af promotorfragmenterne er regnet fra transkriptionsstartsitet. Luciferase aktiviterne 24 timer efter transfektion i COS-7 celler (en abenyrecellelinje) er angivet med sorte søjler og i TEC1A3 celler (en human thymus epitel cellelinje) er angivet med hvide søjler. Samtlige luciferase plasmider er cotransficeret med et β-galaktosidase reporter plasmid. Alle resultater er således normaliserede til den samme transfektionseffektivitet. Luciferase aktiviteterne er angivet relativt til aktiviteten opnået med det promotorløse luciferase reporterplasmid nederst i Figuren.

10 AP-1 probe Spm. C: Beskriv, hvorledes du ville klone 1235 basepar opstrøms for transkriptionsstartsitet af det humane AIRE gen. Spm. D: Hvad viser data i Figur 3? En bioinformatisk analyse af AIRE promotoren afslører tilstedeværelse af en potentiel GC box, en potentiel CCAAT box, et potentielt bindingssite for transkriptionsfaktoren AP-1 og en potentiel TATA box. For at undersøge disse boxes potentielle betydning for aktiviteten af AIRE promotoren, blev der lavet EMSA forsøg. Data i Figur 4 viser resultaterne af EMSA assays på AP-1 sitet. Intet ekstrakt kold AP-1 probe kold uspecifik probe mut. AP-1 probe anti-jun-antistof anti-fos-antistof Figur 4: Resultatet af EMSA assay med kerneeskstrakt fra TEC1A3 celler og forskellige oligonukleotider og antistoffer. Intet ekstrakt, radioaktiv AP-1 oligo uden kerneekstrakt; AP-1 probe, radioaktiv AP-1 oligo + kerneekstrakt; kold AP-1 probe, radioaktiv AP-1 probe samt 100 ganges molært overskud af kold AP-1 oligo + kerneekstrakt; kold uspecifik probe, radioaktiv AP-1 probe ganges molært overskud af en oligo uden AP-1 site + kerneekstrakt ; mut. AP-1 probe, radioaktiv oligonukleotid hvor AP-1 sitet er muteret + kerneekstrakt; anti-jun-antistof, radioaktiv AP-1 oligo samt anti-jun-antistof + kerneekstrakt; anti-fos-antistof, radioaktiv AP1-oligo samt anti-fos-antistof + kerneekstrakt. De nøgne oligonukleotider er kørt ud af gelen og ses ikke. Spm. E: Hvad viser data i Figur 4?

11 Data i Figur 5 viser resultatet af transfektionsstudier af luciferase reportergenet fusioneret til en vildtype eller muteret AIRE promotor. Figur 5: Resultater af transient transfektion af COS-7 celler (sorte søjler) eller TEC1A3 celler (hvide søjler) med de viste plasmider. Alle resultater er normaliserede til den samme transfektionseffektivitet. Luciferase aktiviteterne er sat til 100% for vildtype promotoren. Mutationer, i de viste promotor elementer, er angivet med krydser. Spm. F: Hvad viser data i Figur 5? Figur 6 viser en beregning af antallet af CpG dinukleotider i AIRE promotoren i forhold til det forventede antal. Data i Figur 6 viser også resultatet af et methyleringsforsøg. Et plasmid indeholdende 1235 basepar af vildtypepromotoren fusioneret til luciferase reportergenet blev methyleret in vitro med SssI methylase, som methylerer cytosiner i CpG dinukleotider. Efter transient transfektion med methyleret henholdsvis ikke-methyleret DNA blev de i Figur 6 viste luciferase aktiviteter bestemt.

12 Figur 6: A, en opgørelse over forholdet mellem det observerede antal CpG dinukleotider og det forventede antal CpG dinukleotider i AIRE promotoren. B, resultatet af transient transfektion med en ikke-methyleret AIRE promotor-luciferase reportergen-fusion (pap1235) eller en methyleret AIRE promotor-luciferase-reportergen-fusion (SssI methylated pap1235) TECC1A3 celler. Resultaterne er normaliserede til den samme transfektionseffektivitet. Spm. G: Diskuter kort resultaterne i Figur 6?

Spm. B: Hvad viser data i Figur 2?

Spm. B: Hvad viser data i Figur 2? Opgave 1 Kernereceptorer (nuclear receptors) udgør en familie af ligandaktiverede transkriptionsfaktorer, der regulerer transkription af en række gener, som respons på tilstedeværelse af f.eks.lipofile

Læs mere

Spm. A: Hvad viser data i Figur 1?

Spm. A: Hvad viser data i Figur 1? Opgave 1 Leptin er et plasma proteinhormon der primært produceres af og secerneres fra fedtceller (adipocytter). Leptin, der er kodet af ob (obecity) genet, er 16 kda stort. Leptins fysiologiske funktion

Læs mere

Besvarelse til opgave 1 januar 1999 Spm. A: Spm. B:

Besvarelse til opgave 1 januar 1999 Spm. A: Spm. B: Besvarelse til opgave 1 januar 1999 Spm. A: Vi må lave et genomisk bibliotek i en lambdafag, cosmid, BAC eller YAC plasmid. Til dette vil vi skære det genomiske DNA partielt med Sau3A, så vi får stykker

Læs mere

Løsninger til opgaverne den Spm. A: Spm. B Spm. C:

Løsninger til opgaverne den Spm. A: Spm. B Spm. C: Løsninger til opgaverne den 12-9-07 Spm. A: Her er vi i en situation at det eneste der kendes til vores receptor er, at den kan binde en ligand, som vi har til rådighed i en radioaktiv mærket version.

Læs mere

CYP7A1 (0,1 nm) CYP7A1 (0nM) UBIC (0,1 nm)

CYP7A1 (0,1 nm) CYP7A1 (0nM) UBIC (0,1 nm) Opgave 1 Leveren spiller en central rolle i lipid metabolismen og i opretholdelse af lipid homeostasen i hele kroppen. Lipidmetabolismen er fejlreguleret hos blandt andet svært overvægtige personer samt

Læs mere

Besvarelse af opgaverne til den Spm.A: efter TGA TCA Spm. B:

Besvarelse af opgaverne til den Spm.A: efter TGA TCA Spm. B: Besvarelse af opgaverne til den 20-9-06 Spm.A: Her vil vi gerne sætte et relativt lille stykke DNA (FLAG) sammen med et relativt stort stykke (PRB1). Det lille stykke er for lille til at vi kan PCR amplificere

Læs mere

datp, dctp, dgtp, dttp, [α 32 P]-dCTP urinstofholdig polyacrylamid gel røntgen film

datp, dctp, dgtp, dttp, [α 32 P]-dCTP urinstofholdig polyacrylamid gel røntgen film Opgave 1 Denne opgave omhandler osteoblast differentiering. Osteoblast celler er involveret i opbygning af knoglevæv. Osteoblast celler dannes ud fra såkaldte calvarial celler. For at forstå det molekylære

Læs mere

Opgave 1 Spm. A: Spm. B:

Opgave 1 Spm. A: Spm. B: Opgave 1 Familien af TM7 receptorer (receptorer med 7 transmembrane segmenter) udgør ud fra genomsekvensen den største proteinfamile i C. elegans. Det samme må forventes at gælde i pattedyr. Imidlertid

Læs mere

Figur 1: A, nukleotidsekvensen af starten og slutningen af RPB1 genet. Initierings- og terminerings

Figur 1: A, nukleotidsekvensen af starten og slutningen af RPB1 genet. Initierings- og terminerings Opgave 2 juni 2004 Eukaryote celler indeholder 3 forskellige RNA polymeraser. Hver RNA polymerase er ansvarlig for transkription af bestemte klasser af gener. Ud fra mutationsanalyse i bagegær (Saccharomyces

Læs mere

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et:

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: F2011-Opgave 1. En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: Forward primer: 5 CC ATG GGT ATG AAG CTT TGC AGC CTT

Læs mere

August Krogh Building Copenhagen University. Universitetsparken 13 2100 Copenhagen OE PAPedersen@aki.ku.dk

August Krogh Building Copenhagen University. Universitetsparken 13 2100 Copenhagen OE PAPedersen@aki.ku.dk Per Amstrup Pedersen Institute of Molecular Biology August Krogh Building Copenhagen University Universitetsparken 13 2100 Copenhagen OE PAPedersen@aki.ku.dk En genteknologisk værktøjskasse. Version 2007

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere:

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Hvilke baser indgår i DNA? A. Adenin, Guanin, Cytosin,

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Dagens program 9:00 10:00 Introduktion

Læs mere

Opgave 1 november 2004

Opgave 1 november 2004 Opgave 1 november 2004 Nedenfor er vist nukleotidsekvensen af cdna kodende for eif2α genet fra mus. Serin nummer 51 (S51) kan fosfoyleres af en eller flere eif2α kinaser. For at undersøge den biologiske

Læs mere

Løsninger til opgaverne den Opgave 2 januar 2003 Spm. 1:

Løsninger til opgaverne den Opgave 2 januar 2003 Spm. 1: Løsninger til opgaverne den 6-9-06 Opgave 2 januar 2003 Spm. 1: Fidusen er her at vi kender den primære struktur af glukoamylasen fra tre forskellige svampe, en ascomycet, en basidiomycet og en zygomycet.

Læs mere

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3)

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3) 1 Delphine Bonneau Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi 1-6 Pelle har spist en kæmpe stor kage, og efterfølgende stiger hans blodsukker. Derfor sender kroppen besked til de endokrine kirtler i bugspytkirtlen

Læs mere

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens Restriktionsenzymer Skanning Restriktionsenzymer findes i bakterier (forsvarsmekanisme) IKKE i eukaryote celler 3-5 - 5-3 - Restriktionsenzyme Genkendelsessekvens Palindromisk Otto, Anna, radar Madam I

Læs mere

Avl på honningbier det genetiske grundlag I

Avl på honningbier det genetiske grundlag I Avl på honningbier det genetiske grundlag I Egenskaber ved alle levende væsner bestemmes af 2 ting: Arv Miljø Grundlaget for alt avlsarbejde er at mange egenskaber nedarves. Hvad er arv og hvad er miljø

Læs mere

Bananfluer og nedarvning

Bananfluer og nedarvning Bananfluer og nedarvning Teori: Bananflue-genetik Bananfluens livscyklus Bananfluen, Drosophila melanogaster, har været brugt til at studere genetik i mere end 100 år. Denne diploide organisme har fuldstændig

Læs mere

Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages gerne. Kh Claudia.

Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages gerne. Kh Claudia. Transformation af E.coli K 12 Version 3. marts 2009 (C) Claudia Girnth-Diamba og Bjørn Fahnøe Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages

Læs mere

Elevvejledning pglo transformation

Elevvejledning pglo transformation Introduktion til transformation Elevvejledning pglo transformation I denne øvelse skal du lære fremgangsmåden ved genetisk transformation. Husk på, at et gen er et stykke DNA, der indeholder informationer

Læs mere

GAPDH PCR modul Manual

GAPDH PCR modul Manual GAPDH PCR modul Manual Katalog nr. 166-5010EDU explorer.bio-rad.com Kopiering kun tilladt til undervisningsbrug Bemærk: Kittet indeholder temperaturfølsomme dele. Åbn derfor straks kassen og læg de pågældende

Læs mere

NDRG2 s Interaction with Api5

NDRG2 s Interaction with Api5 Naturvidenskabeligt Basisstudium Roskilde Universitet 2. semesterprojekt Juni 2012 Hus 13.1 NDRG2 s Interaction with Api5 NDRG2 s interaktion med Api5 Gruppe 12: Freya Armstrong Annaleigh Ohrt Fehler Cecilie

Læs mere

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b.

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b. Opgave 1 Listeria Bakterien Listeria monocytogenes kan være sygdomsfremkaldende for personer, der i forvejen er svækkede. For at identificere Listeria kan man anvende indikative agarplader. Her udnyttes

Læs mere

Bilag A Ordforklaringer

Bilag A Ordforklaringer Bilag A Aldersstandardisere Justere talmateriale, så kræftudvik- 16, 17, 18 lingen kan sammenlignes uanset forskelle i aldersfordelingen, f.eks. mellem to lande. Allel De to "ens" genkopier i alle celler

Læs mere

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner Generne bestemmer Niveau: 8. klasse Varighed: 12 lektioner Præsentation: Generne bestemmer er et forløb om genernes indflydelse på individet. I forløbet kommer vi omkring den eukaryote celle, celledeling,

Læs mere

Bioteknologi A. Gymnasiale uddannelser. Vejledende opgavesæt 1. Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40. 5 timers skriftlig prøve

Bioteknologi A. Gymnasiale uddannelser. Vejledende opgavesæt 1. Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40. 5 timers skriftlig prøve Vejledende opgavesæt 1 Bioteknologi A Gymnasiale uddannelser 5 timers skriftlig prøve Vejledende opgavesæt 1 Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40 Side 1 af 8 sider pgave 1. Genmodificeret ris Vitamin

Læs mere

VEROCYTOTOKSIN-PRODUCERENDE BAKTERIOFAGER I E. COLI

VEROCYTOTOKSIN-PRODUCERENDE BAKTERIOFAGER I E. COLI VEROCYTOTOKSIN-PRODUCERENDE BAKTERIOFAGER I E. COLI Specialeprojekt i Biologi-bioteknologi, KU Patricia Espenhain Sørensen 13. juni 2017 RATIONALE Verocytotoxin-producerende E. coli (VTEC) / (STEC) - Vigtig

Læs mere

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet Genetiske Aspekter af HCM hos Kat - en introduktion til forskningsprojektet Cand. scient. Mia Nyberg, ph.d. stud. mnje@life.ku.dk IMHS, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Klinisk Biokemisk

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Forsøgsvejledning Navn: Side 1 af 7 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA

Læs mere

at du trænes i at genkende aminosyrer i en simpel proteinstruktur (pentapeptid = lille protein bestående af 5 (penta) aminosyrer)

at du trænes i at genkende aminosyrer i en simpel proteinstruktur (pentapeptid = lille protein bestående af 5 (penta) aminosyrer) Elevvejledning til det Virtuelle Kræftlaboratorium Det Virtuelle Kræftlaboratorium stiller krav til en grundig forståelse af det centrale dogme inden for molekylærbiologien, hvordan DNA oversættes til

Læs mere

Regnskovens hemmeligheder

Regnskovens hemmeligheder Center for Undervisningsmidler, afdeling København Regnskovens hemmeligheder Øvelsesvejledning Formål Et gen for et kræfthelbredende protein er blevet fundet i nogle mystiske blade i regnskoven. Forskere

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 13 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/2-2013 Kursus navn: Introduktion til SystemBiologi Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle opgaver. Kursusansvarlig

Læs mere

To modeller af NDRG2 proteinet: RCSB Protein Data Bank

To modeller af NDRG2 proteinet: RCSB Protein Data Bank 2009 Roskilde Universitet Naturvidenskabelige Basisstudium 4. Semesters Projekt To modeller af NDRG2 proteinet: RCSB Protein Data Bank Bassam Tawfik Florian Malte Hermann Kenneth Ege Jørgensen Lena de

Læs mere

BIOZYMER ØVELSE 3 BEKÆMP DIN β-lactamase - TEST DIN EGEN MEDICIN!

BIOZYMER ØVELSE 3 BEKÆMP DIN β-lactamase - TEST DIN EGEN MEDICIN! BIZYMER ØVELSE 3 BEKÆMP DIN β-lactamase - TEST DIN EGEN MEDICIN! FAGLIG BAGGRUND For at få det maksimale udbytte af denne øvelse er det en forudsætning, at teorien bag enzymer, enzymkinetik og resistensmekanismer

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA-sekvens,

Læs mere

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR til at opkopiere bestemte DNA-sekvenser i en prøve er nu en af genteknologiens absolut vigtigste værktøjer. Peter Rugbjerg, Biotech Academy PCR (Polymerase

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA sekvens,

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 19. august 2008. Kl. 09.00 14.00 STX082-BIA STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 19. august 2008. Kl. 09.00 14.00 STX082-BIA STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 19. august 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX082-BIA Undervisningsministeriet

Læs mere

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Center for Undervisningsmidler, afdeling København Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Formål At separere og analysere proteiner i almindelige fødevarer ved brug af gelelektroforese. Teori Alle dele

Læs mere

Kapitel 1 Genteknologi (1/6)

Kapitel 1 Genteknologi (1/6) Kapitel 1 Genteknologi (1/6) Transformation FOTO: SØREN LUNDBERG FORMÅL At isolere plasmider fra plasmidbærende bakterier og overføre dem til andre bakterier. TEORI Transformation er den teknik, hvor generne

Læs mere

Biosensor Niveau 1. Teori

Biosensor Niveau 1. Teori Biosensor Niveau 1 Teori Inden du starter... For at kunne forstå teorien som ligger til grund for en biosensor er det vigtigt at du har styr på nogle generelle mikro/molekyler biologiske principper, begreber

Læs mere

Krydsning af mangelmutanter Krydsninger af haploide gæstammer med gendefekter

Krydsning af mangelmutanter Krydsninger af haploide gæstammer med gendefekter Claudia Girnth-Diamba, Bjørn Fahnøe og Barbara Wilken Krydsning af mangelmutanter Krydsninger af haploide gæstammer med gendefekter Indledning Livscyklus Gærceller har en særlig livscyklus. De kan formere

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Torsdag den 10. august 2000 kl. 9.00-14.00

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Torsdag den 10. august 2000 kl. 9.00-14.00 STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2000 2000-6-2 BIOLOGI HØJT NIVEAU Torsdag den 10. august 2000 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5, 6 og 7 må kun to besvares.

Læs mere

Biologi B oven på C. Nationalparkens Økologi. Rusmidler. Evolution og Infektionssygdomme. C-niveau forventes kendt

Biologi B oven på C. Nationalparkens Økologi. Rusmidler. Evolution og Infektionssygdomme. C-niveau forventes kendt Undervisningsbeskrivelse til 2q3ab BiB1 2012/2013 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 12/13 Institution Uddannelse Fag

Læs mere

Replikation af Vibrio cholerae kromosom II origin, oricii Vc

Replikation af Vibrio cholerae kromosom II origin, oricii Vc Replikation af Vibrio cholerae kromosom II origin, oricii Vc [Replication of Vibrio cholerae chromosome II origin, oricii Vc ] Molekylærbiologisk bachelormodulprojekt Roskilde Universitet Efteråret 2009

Læs mere

Gensplejsning af byg uden brug af selektionsgener

Gensplejsning af byg uden brug af selektionsgener Gensplejsning af byg uden brug af selektionsgener Genetisk modificerede planter indeholder som regel gener, som gør planten modstandsdygtig overfor enten et ukrudtsmiddel eller et antibiotikum. Disse gener,

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 13. august 2001 kl

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 13. august 2001 kl STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2001 2001-6-2 BIOLOGI HØJT NIVEAU Mandag den 13. august 2001 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5 og 6 må kun to besvares.

Læs mere

Krydsning af mangelmutanter Krydsninger af haploide gæstammer med gendefekter

Krydsning af mangelmutanter Krydsninger af haploide gæstammer med gendefekter Claudia Girnth-Diamba, Bjørn Fahnøe og Barbara Wilken Krydsning af mangelmutanter Krydsninger af haploide gæstammer med gendefekter Indledning Livscyklus Gærceller har en særlig livscyklus. De kan formere

Læs mere

# Problemet med genetisk ustabilitet

# Problemet med genetisk ustabilitet Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Et DNA-reparerende protein ændrer stabiliteten af lange CAG-områder i det muterede gen for Huntingtons

Læs mere

BIOZYMER ØVELSE 2 OPRENSNING AF PROTEINER

BIOZYMER ØVELSE 2 OPRENSNING AF PROTEINER BIOZYMER ØVELSE 2 OPRENSNING AF PROTEINER FAGLIG BAGGRUND Det forudsættes, at den grundlæggende teori bag rekombinant protein ekspression og proteinopresning er bekendt. For dette henvises til undervisningsmateriale

Læs mere

Nye og traditionelle metoder i planteforædling. Søren K. Rasmussen Institut for Plante- og Jordbrugsvidenskab, 27. september 2016

Nye og traditionelle metoder i planteforædling. Søren K. Rasmussen Institut for Plante- og Jordbrugsvidenskab, 27. september 2016 Nye og traditionelle metoder i planteforædling Søren K. Rasmussen Institut for Plante- og Jordbrugsvidenskab, 27. september 2016 12-10-2016 2 Traditionel forædling Vælge forældrene Krydse forældrene Selektere

Læs mere

DNA methylering i GNAS1-genet

DNA methylering i GNAS1-genet DNA methylering i GNAS1-genet Mia Rauff Projekt forskerspirer 2017 Sundhedsvidenskab 1 Indhold Indledning... 3 Afgrænsning og problemformulering... 3 Metodevalg og teori... 4 DNA-methylering... 4 Metodevalg...

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA-sekvens,

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 9. august 2004 kl

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 9. august 2004 kl STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2004 2004-6-2 BIOLOGI HØJT NIVEAU Mandag den 9. august 2004 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5 og 6 må kun to besvares.

Læs mere

Proteinkompleksdannelse mellem tumorssuppresorproteinet, hndrg2, og antiapoptose mapi5-sekvenser

Proteinkompleksdannelse mellem tumorssuppresorproteinet, hndrg2, og antiapoptose mapi5-sekvenser Proteinkompleksdannelse mellem tumorssuppresorproteinet, hndrg2, og antiapoptose mapi5-sekvenser (PROTEIN COMPLEX FORMATION BETWEEN THE TUMORSUPPRESSOR PROTEIN hndrg2 AND THE SEQUENES OF ANTIAPOPTOSIS

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 17 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018 DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 20. maj 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX081-BIA Undervisningsministeriet Side

Læs mere

Bakteriers immunsystem

Bakteriers immunsystem FORSKNING 25 Bakteriers immunsystem åbner døren til en ny æra for biologien Bakteriers immunforsvar mod virus kaldet CRISPR-Cas viser vejen til en teknologi, der rummer et enormt potentiale indenfor bioteknologien.

Læs mere

FORKOMST OG EFFEKTER AF HORMONFORSTYRRENDE KEMIKALIER I DANSKE VANDLØB

FORKOMST OG EFFEKTER AF HORMONFORSTYRRENDE KEMIKALIER I DANSKE VANDLØB AARHUS UNIVERSITET Den 8. December 2010 FORKOMST OG EFFEKTER AF HORMONFORSTYRRENDE KEMIKALIER I DANSKE VANDLØB Pia Lassen, Seniorforsker Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet FORMÅL Formålet

Læs mere

HOXA9 og CDX2 i relation til leukæmi

HOXA9 og CDX2 i relation til leukæmi HOXA9 og CDX2 i relation til leukæmi Gruppe 5 Kristina Berg, Mathilde Schmidt, Ninette Jensen, Sabrina Wielsøe & Sophie Tolstrup 2. Semesterprojekt, Forår 2013 Roskilde Universitet, Nat. Bach, 2. semester,

Læs mere

Cisgen byg med bedre fosfatudnyttelse

Cisgen byg med bedre fosfatudnyttelse Cisgen byg med bedre fosfatudnyttelse Seniorforsker Inger Bæksted Holme Aarhus Universitet, Science and Technology, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Afgrødegenetik og Bioteknologi Hypotese Det

Læs mere

Forberedelse til erhvervspraktikophold i fluelaboratoriet

Forberedelse til erhvervspraktikophold i fluelaboratoriet Forberedelse til erhvervspraktikophold i fluelaboratoriet Efteråret 2012 Ole Kjærulff 1 Om bananfluen Mød den sortmavede elsker! Bananfluen hedder på latin Drosophila melanogaster, med tryk på so og ga

Læs mere

University of Copenhagen. Markørfrie GMO ved hjælp af rekombination Grønlund, Jesper T. ; Bach, Inga Christensen; Grasser, Klaus

University of Copenhagen. Markørfrie GMO ved hjælp af rekombination Grønlund, Jesper T. ; Bach, Inga Christensen; Grasser, Klaus university of copenhagen University of Copenhagen Markørfrie GMO ved hjælp af rekombination Grønlund, Jesper T. ; Bach, Inga Christensen; Grasser, Klaus Published in: Planteforskning.dk Publication date:

Læs mere

Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1

Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1 Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1 HF og VUC Nordsjælland. Helsingørafdelingen Lærer: Lisbet Heerfordt, Farumgårds Alle 11, 3520 Farum, tlf. 4495 8708, mail: lhe@vucnsj.dk.

Læs mere

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 11 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/1-2015 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning

Prøver Evaluering Undervisning Prøver Evaluering Undervisning Biologi og geografi Maj-juni 2011 Indhold Indledning 2 Formålet med de digitale afgangsprøver i biologi og geografi 2 Biologi 2 Geografi 3 Opgavekonstruktion og parallelopgaver

Læs mere

Designer-mus designer-menneske. Ernst-Martin Füchtbauer Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Designer-mus designer-menneske. Ernst-Martin Füchtbauer Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet Designer-mus designer-menneske Ændring i det menneskelige genom er der et formål? Ernst-Martin Füchtbauer Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet Tidslinie 1958 Kloning af dyr (frø)

Læs mere

Markørfrie GMO ved hjælp af rekombination

Markørfrie GMO ved hjælp af rekombination Markørfrie GMO ved hjælp af rekombination Under fremstilling af genetisk modificerede planter indsættes som regel gener, som gør planteceller modstandsdygtige overfor et antibiotikum eller et ukrudtsmiddel.

Læs mere

3u BI, terminsprøve (Bio A)

3u BI, terminsprøve (Bio A) 3.u BI, terminsprøve, 2018 MV 3u BI, terminsprøve (Bio A) Torsdag den 12/4, 2018, kl. 9-14. Af opgaverne 1, 2, 3, og 4 skal tre, og kun tre, afleveres Tilladte hjælpemidler: Bøger, kompendier, noter, lommeregner.

Læs mere

Cellemembrantransportprocesser

Cellemembrantransportprocesser 1. Cellemembrantransportprocesser 1. En redegørelse for forskellige celletypers opbygning og de måder stoffer kan transporteres hen over cellemembranen. 2. En forklaring af hvordan en nerveimpuls opstår

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 Marie

Læs mere

artus EBV QS-RGQ-kit Ydelsesegenskaber Maj 2012 Sample & Assay Technologies Analysefølsomhed plasma artus EBV QS-RGQ-kit, Version 1,

artus EBV QS-RGQ-kit Ydelsesegenskaber Maj 2012 Sample & Assay Technologies Analysefølsomhed plasma artus EBV QS-RGQ-kit, Version 1, artus EBV QS-RGQ-kit Ydelsesegenskaber artus EBV QS-RGQ-kit, Version 1, 4501363 Kontroller, om der er nye revisioner med elektronisk mærkning på www.qiagen.com/products/artusebvpcrkitce.aspx inden udførelse

Læs mere

Bioteknologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1 og 2 skal begge opgaver besvares. Af opgaverne 3 og 4 skal en og kun en af opgaverne besvares.

Bioteknologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1 og 2 skal begge opgaver besvares. Af opgaverne 3 og 4 skal en og kun en af opgaverne besvares. Bioteknologi A Studentereksamen Af opgaverne 1 og 2 skal begge opgaver besvares. Af opgaverne 3 og 4 skal en og kun en af opgaverne besvares. frs111-btk/a-31052011 Tirsdag den 31. maj 2011 kl. 9.00-14.00

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 11. august 2003 kl. 9.00-14.00

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Mandag den 11. august 2003 kl. 9.00-14.00 STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2003 2003-6-2 BIOLOGI HØJT NIVEAU Mandag den 11. august 2003 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5 og 6 må kun to besvares.

Læs mere

Dansk resumé for begyndere

Dansk resumé for begyndere Dansk resumé for begyndere Dansk resumé for begyndere Dette afsnit introducerer bakteriel genregulation for enhver uden forudgående kendskab til dette emne. Alle nødvendige, videnskabelige betegnelser

Læs mere

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen Standard Normal Fordelingen Sandsynligheder for Normalfordelingen Transformation af Normalfordelte Stok.Var. Stikprøver og Stikprøvefordelinger

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse fra august 2014

Undervisningsbeskrivelse fra august 2014 Undervisningsbeskrivelse fra august 2014 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Oktober 2015 Institution Hansenberg Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Bioteknologi

Læs mere

Arvelige sygdomme. Blodtyper. Testosteron

Arvelige sygdomme. Blodtyper. Testosteron Arvelige sygdomme Med udgangspunkt i vedlagte bilagsmateriale og relevant eksperimentelt arbejde skal du holde et oplæg om arvelige sygdomme som f.eks. cystisk fibrose. Kom herunder ind på sygdommens genetiske

Læs mere

Cellen og dens funktioner

Cellen og dens funktioner Eksamensopgaver Biologi C, 17bic80 6. og 7. juni 2018 1 Cellen og dens funktioner 1. Redegør for hvordan eukaryote og prokaryote celler i hovedtræk er opbygget, herunder skal du gøre rede for forskelle

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Onsdag den 10. maj 2000 kl. 9.00-14.00

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Onsdag den 10. maj 2000 kl. 9.00-14.00 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2000 2000-6-1 BIOLOGI HØJT NIVEAU Onsdag den 10. maj 2000 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5, 6 og 7 må kun to besvares. STORE

Læs mere

27611 Eksamen Sommer 2007

27611 Eksamen Sommer 2007 - Side 1 af 10-27611 Eksamen Sommer 2007 Dette sæt indeholder 4 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan, under selve eksamen (25. Maj 2007 klokken 9:00

Læs mere

Faktor V Leiden mutation

Faktor V Leiden mutation Faktor V Leiden mutation Formål: finde ud af om individ har mutation i faktor V Leiden gen (missense: arginin glutamin) Materiale: oprens DNA fra leukocytter Metode: PCR med specifikke primere, oprens,

Læs mere

pglo-transformationskit

pglo-transformationskit Katalog nummer 166-0003-EDU pglo-transformationskit arac ori pglo bla GFP Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen og Lars Moeslund, 2004 Brugen af dette kit til undervisningsbrug skal varetages

Læs mere

Udarbejdet af Anna-Alexandra Grube Hoppe

Udarbejdet af Anna-Alexandra Grube Hoppe METODER - BIOKEMI For medicinstuderende - Panuminstituttet UDARBEJDET AF ANNA-ALEXANDRA GRUBE HOPPE RESTRIKTIONSENZYM ANALYSE (E: 329-330) Restriktionsenzym analyse er en metode, der bruges til at kortlægge

Læs mere

Godkendelse produktionslokale genetisk modificerede Escherichia coli

Godkendelse produktionslokale genetisk modificerede Escherichia coli Immunitrack ApS Københavns Biocenter Ole Maaløes Vej 5 2200 København N Pesticider og Genteknologi J.nr. MST-6840-00021 Ref. johpe Den 04. august 2015 Godkendelse af produktionslokale og genetisk modificerede

Læs mere

Biologien bag epidemien

Biologien bag epidemien Biologien bag epidemien Af Niels Kristiansen, biologilærer, Grindsted Gymnasium Sygdomme kan smitte på mange måder. Enten via virus, bakterier eller parasitter. I det følgende vil vi koncentrere os om

Læs mere

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Kromosomer med genet: Genotype (= arveformel): RR Rr rr Fænotype (= fremtoning): Rød Rød Hvid

Kromosomer med genet: Genotype (= arveformel): RR Rr rr Fænotype (= fremtoning): Rød Rød Hvid Kromosomer med genet: R R R r r r Genotype (= arveformel): RR Rr rr Fænotype (= fremtoning): Rød Rød Hvid P-generation: Kønsceller: RR rr Meiose R R r r Befrugtning F 1-generation: Meiose Rr Rr Kønsceller:

Læs mere

Svarark for (navn) Skole: Opgave 22 besvares DIREKTE her i opgaven.

Svarark for (navn) Skole: Opgave 22 besvares DIREKTE her i opgaven. Opgave 22 besvares DIREKTE her i opgaven. 22. Den røde farve i kød skyldes myoglobin som er et globulært protein. Myoglobin indeholder ligesom hæmoglobin en organisk gruppe (hæm) med en tilknyttet jern(ii)-ion

Læs mere

pglo-transformationskit

pglo-transformationskit 1 Katalog nummer 166-0003-EDU www.bio-rad.com pglo-transformationskit arac ori pglo bla GFP Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen og Lars Moeslund, 2007 Revideret november 2009. Kontakt:

Læs mere

Proteinelektroforese af GFP Suppleringskit til pglo

Proteinelektroforese af GFP Suppleringskit til pglo Proteinelektroforese af GFP Suppleringskit til pglo Katalognummer nr. 166 0013EDU www.bio rad.com Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, Nærum Hovedgade 30, 2850 Nærum Birgitjustesen@gmail.com

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

1. Afrikansk plante med mulig gavnlig virkning på diabetes type II. 2. Bestemmelse af genomer hos forskellige arter organismer

1. Afrikansk plante med mulig gavnlig virkning på diabetes type II. 2. Bestemmelse af genomer hos forskellige arter organismer Eksamensspørgsmål til biobu juni 2012 1. Afrikansk plante med mulig gavnlig virkning på diabetes type II Forklar hvordan insulin er opbygget, dets dannelse og virkemåde. Hvad er årsagen til diabetes type

Læs mere

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje.

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Banan DNA Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Baggrundsviden: Om vi er mennesker, dyr eller planter, så har alle organismer DNA i deres celler.

Læs mere