2. Godkendelse af referat fra rådsmødet den 25. marts 2010 Referat fra rådsmødet den 25. marts 2010 blev godkendt uden bemærkninger.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. Godkendelse af referat fra rådsmødet den 25. marts 2010 Referat fra rådsmødet den 25. marts 2010 blev godkendt uden bemærkninger."

Transkript

1 Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord den 5. oktober 2010 I mødet deltog: Forbundssekretær John Sørensen, Fødevareforbundet (næstformand) Forhandlingssekretær Morten Fischer Nielsen, Fagligt Fælles Forbund Forhandlingssekretær Vagn Henriksen, Fagligt Fælles Forbund Forbundssekretær Poul Erik Faarkrog, Fødevareforbundet NNF Chefkonsulent Finn Jeppesen Kemp, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Chefkonsulent Annette Hoffmann, Dansk Industri Faglig sekretær Bjarne Larsen, Serviceforbundet Konsulent Tommy Jensen, Fødevareforbundet NNF Chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Arbejdsmiljøkonsulent Kristine Jensen, Fagligt Fælles Forbund Hanne Lindberg Greisen, Fællessekretariatet (referent) Der er afbud fra: Direktør Johnny Ulff Larsen, GLS-A (formand) Afdelingschef Anne Marie Hagelskjær, GLS-A Forhandlingssekretær Hanne Gram, Fagligt Fælles Forbund Forstfuldmægtig Thorsten Søndergaard Larsen, Skov og Naturstyrelsen Faglig sekretær Jette Andersen, HK Chefkonsulent Anne-Marie Hansen, Landbrug og Fødevarer Chefkonsulent Harry Hansen, Dansk Industri Sekretariatsleder Anne-Sofi Søgaard Christensen, Foreningen af Mejeriledere og Funktionærer 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. 2. Godkendelse af referat fra rådsmødet den 25. marts 2010 Referat fra rådsmødet den 25. marts 2010 blev godkendt uden bemærkninger. 3. Meddelelser - Regnskab for 2009 Rigsrevisionen har haft nogle enkelte spørgsmål til BAR Jord til Bords regnskab for Spørgsmålene er besvaret, men Fællessekretariatet har endnu ikke fået en endelig bekræftelse på, at regnskabet er godkendt. Rigsrevisionen har dog i skrivelse af 25. august 2010 oplyst følgende: Rigsrevisionen har ved den afsluttende revision vurderet, at ledelsen i branchearbejdsmiljørådet på en tilfredsstillende måde har sikret, at der er foretaget basale regnskabsmæssige afstemninger og kontroller ved godkendelsen af regnskabet, hvilket medvirker til at sikre, at regnskabet er rigtigt. Rigsrevisionen har ikke ved gennemgangen af det modtagne svar og afstemning konstateret væsentlige fejl og mangler i branchearbejdsmiljørådets regnskab.

2 2 - BAR Kontaktmøder Arbejdstilsynet introducerer en ny model for de kontaktmøder, der afholdes med BAR ene. Der afholdes et møde om året, som holdes i fjerde kvartal. I møderne vil deltage en tilsynschef, der vil kunne fortælle om den pågældende branche, herunder f.eks. hvad der ligger bag ved Arbejdstilsynets reaktionstal. Derudover vil en kontorchef fra Vidensgrundlag deltage samt en medarbejder. Der vil blive forelagt relevant materiale i form af ulykkestal, tal for sygdomme, påbud mm. Endvidere vil Arbejdstilsynet informere om relevante indsatser eller andre relevante nyheder. BAR Jord til Bord ser positivt på forslaget til nyt indhold i møderne med Arbejdstilsynet. - Indsats over for børn og unge Børn og unges arbejdsmiljø er et område, som Arbejdsmiljørådet har valgt at sætte særlig fokus på. I den forbindelse er der udarbejdet to rapporter af forskere fra Center for Ungdomsforskning. Rapporterne sætter fokus på, dels hvordan de unge selv oplever sikkerheden på arbejdet, og hvordan de bliver instrueret i sikker adfærd, og dels hvordan virksomhedsledere og andre ansvarlige introducerer de unge til et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Rapporterne er lavet som interviewundersøgelser og kan hentes på Arbejdsmiljørådets hjemmeside. De hedder henholdsvis Spænd hjelmen og Så kører det bare. - Arbejdsmiljøprisen Sidste frist for indstilling af virksomheder til arbejdsmiljøprisen var den 30. september Arla Foods gul ost mejerierne er indstillet af Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg i kategorien arbejdsulykker. Prisen uddeles på arbejdsmiljødagen, som i år afholdes den 2. december 2010 hos Boyesen på Axelborg. Rådet tager orienteringen til efterretning. 4. Projektoversigt for 2010, herunder underudvalgenes tilbagemelding om de forventer at bruge den tildelte ramme Den udsendte projektoversigt blev gennemgået. Der var stadig en del uforbrugte midler. Projektoversigten vil blive påført en fællesudgift på kr., som er afsat til opdatering og drift i tre år af Unge portalen. Fællessekretariatet havde modtaget en henvendelse fra Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, der spurgte om, SAU og MIA forventede at anvende alle de tildelte midler, ellers havde JAU mange forslag til projekter, som ikke kunne realiseres pt. på grund af manglende midler, og man ville derfor gerne overtage eventuelt ikke forbrugte midler for Samtidig var det usikkert, om BAR ene, på grund af de ændrede regler i 2011, ville få lov til at beholde de ikke forbrugte midler for 2010, sådan som det havde været praksis tidligere. Annette Hoffmann vil gerne afvente med at ansøge om nye projekter indtil virksomhederne havde meldt ud, hvad de så som kommende arbejdsmiljøudfordringer, og hvilke områder man gerne vil arbejde videre med. Hun var derfor indstillet på, at JAU kunne låne penge af SAU. SAU var ikke indstillet på at forære midlerne til JAU, da SAU kunne fremskynde processen med at klarlægge, hvilke projekter man ville igangsætte, såfremt det ikke var muligt at overføre midlerne til 2011.

3 3 Vagn Henriksen oplyste, at JAU ikke havde intentioner om at låne projektmidler fra de to andre underudvalg. Torben Rentzius oplyste, at MIA i forvejen skylder kr. til SAU, som betales tilbage i Man ønskede ikke at låne yderligere midler, og de midler, som MIA havde på nuværende tidspunkt, ville blive anvendt til projekter i år. Rådet tog orienteringen om projektoversigten og de resterende midler i 2010 til efterretning. Arbejdstilsynet har ved skrivelse af 7. oktober 2010 oplyst følgende vedr. overførsel af midler fra 2010 til 2011: De midler, der er fordelt som tilskudsramme til de enkelte BAR i 2010, men som der ikke er disponeret over i form af godkendelse af konkrete projekter inden udgangen af 2010, kan videreføres hos det enkelte BAR til anvendelse i 2011, såfremt anvendelsen af disse midler er beskrevet i de planer og budgetter, der udarbejdes for Punkt 5. Ændringer på BAR-området Som led i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om genopretning af dansk økonomi er der aftalt en omprioritering af partsindsatsen på arbejdsmiljøområdet, hvilket bl.a. betyder, at midlerne til parternes arbejdsmiljøindsat reduceres med 50,4 mio. kr. årligt. Der vil i 2011 være 50 mio. kr. til partsindsatsen på arbejdsmiljøområdet. Af de 50 mio. kr. vil branchearbejdsmiljørådene få tildelt 35 mio. kr. Heraf anvendes 6,6 mio. kr. til grundtilskud ( kr. til hvert BAR). Der er således 28,4 mio. kr. til fordeling mellem BAR ene til projekter. BAR Jord til Bords andel udgør ca. 8 9 pct. af de samlede midler. Hvis dette også holder stik i år, vil BAR Jord til Bord modtage mellem 2,27 mio. kr. og 2,55 mio. kr., der skal fordeles efter fordelingsnøglen. Ændring af Arbejdsmiljøloven: I forbindelse med reduceringen af partsmidlerne bebudede beskæftigelsesministeren, at der vil ske ændringer af Arbejdsmiljøloven. Lovforslag om ændring af lov om arbejdsmiljø har været i høring. (Lovforslaget blev fremsat den 6. oktober 2010). Målet med lovændringen er, at branchearbejdsmiljørådenes indsats i højere grad bliver målrettet de enkelte virksomheder. Indsatsen skal fokuseres på opgaver som udarbejdelse af branchevejledninger og informationsmaterialer, som kan bruges direkte i virksomhederne. Branchearbejdsmiljørådene vil således fremover alene kunne deltage i særlig virksomhedsrettede aktiviteter inden for branchen. For at styre og koordinere partsindsatsen foreslås en ny proces, hvorefter alle branchearbejdsmiljørådene fremover hvert år skal udarbejde en strategisk plan for det kommende års indsats. Planen skal sikre, at branchearbejdsmiljørådenes arbejde er virksomhedsrettet og relevant. Med planen skal følge et budget. Branchearbejdsmiljørådene skal hvert år afgive en redegørelse om virksomheden det forgangne år.

4 4 Som i dag skal det enkelte branchearbejdsmiljøråd aflægge regnskab til Arbejdstilsynet for de udbetalte midler. Regnskaberne revideres af Rigsrevisionen. Den foreslåede proces forventes at forenkle procedurerne for udbetaling og afregning af midler til branchearbejdsmiljørådene. Loven vil træde i kraft den 1. januar Rådet tog orienteringen til efterretning. Rådet havde endvidere en drøftelse af, hvad der skulle forstås ved virksomhedsrettede aktiviteter, samt hvordan man fik virksomhederne til at tage ejerskab til projekterne og derved sikre, at projekternes resultat blev anvendt på virksomhederne. Der var enighed om, at det var lettere at få de større virksomheder til at involvere sig i projekterne og tage ejerskab, mens det var sværere for små virksomheder at afsætte de nødvendige ressourcer. Der var enighed om, at der formentlig lå en administrativ lettelse i den nye procedure, hvilket var positivt. Punkt 6. Branchearbejdsmiljørådenes ideer og forslag til: Mere synergi og effekt i arbejdsmiljøindsatsen Kristine Jensen gennemgik kort BAR-KU s oplæg til mere synergi og effekt i arbejdsmiljøindsatsen. Oplægget indeholdt bl.a. en række konkrete forslag til, hvad BAR ene kan gøre for at styrke det indbyrdes samarbejde. Endvidere indeholder oplægget forslag til styrket samarbejde mellem BAR ene på den ene side og Arbejdsmiljørådet, Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø på den anden side. Rådet tog orienteringen til efterretning og var enig om at støtte op omkring Branchearbejdsmiljøudvalgenes koordineringsudvalgs forslag til mere synergi og effekt i arbejdsmiljøindsatsen. Der var enighed om, at BAR ene skulle ville noget med samarbejdet, når man gennem fælles projekter indgik i sådanne. Endvidere var der enighed om, at det var vigtigt, at et samarbejde kan dokumentere konkrete økonomiske fordele for BAR Jord til Bord. Punkt 7. Regeringen fremlagde den 24. september 2010 deres forslag til en ny strategi for arbejdsmiljøindsatsen Nye veje til et bedre arbejdsmiljø. De prioriterede områder vil frem til 2020 fortsat være ulykker, hvor alvorlige ulykker skal reduceres med 25 pct. Psykisk arbejdsmiljø, hvor der skal være 20 pct. færre belastede i 2020 og muskel-skeletbesvær, hvor der ligeledes skal ske en reduktion på 20 pct. Endvidere skal virksomhederne fortsat arbejde med arbejdsmiljøproblemer, som ikke er prioriterede, men som er et problem inden for den enkelte branche. Derudover indeholder strategien 18 konkrete forslag til tiltag. Et af forslagene er, at Arbejdstilsynet vil iværksætte en uvildig undersøgelse, der skal se på, hvordan virksomhederne lettere kan få bedre information og vejledning om arbejdsmiljø, f.eks. fra Arbejdstilsynet, branchearbejdsmiljørådene, rådgivere og de certificerende organer. Når resultaterne af undersøgelserne ligger klar, tager regeringen stilling til, hvilke initiativer de skal iværksætte. Resultatet af denne undersøgelse vurderes at kunne få betydning for BAR enes fremtidige arbejde.

5 5 Arbejdsmiljørådet får mulighed for at udtale sig om strategien, inden beskæftigelsesministeren indleder forhandlinger med de politiske partier. Arbejdsmiljørådets udtalelse skal foreligge seneste den 28. oktober Rådet tog orienteringen til efterretning. Rådet fandt, at det var tvivlsomt, om alle 18 forslag kunne betegnes som en strategi. Der var i højere grad tale om nye bestemmelser i forhold til myndighedens opgaver. Endvidere manglede der i oplægget oplysninger om i forhold til hvad, reduktionsmålene skulle måles. Punkt 8. Orientering fra BAR Jord til Bord Arbejdsmiljøuddannelsen samt kort orientering om de nye regler vedr. virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde Torben Rentzius Jans orienterede kort om BAR Jord til Bords nye arbejdsmiljøuddannelse. De 24 timers uddannelse ville foregå som to dages internat kursus efterfulgt af en enkelt kursusdag. Mellem internatkurset og kursusdagen skulle deltagerne udarbejde en hjemmeopgave. Med hensyn til kursusaktiviteter i 2010 var der på det grønne område gennemført to kurser, mens 1 blev aflyst. På SAU s område var gennemført et kursus, mens et var blevet aflyst. MIA havde gennemført tre kurser og aflyst et. I 2011 var der planlagt tre kurser for JAU, to for SAU og fire for MIA. Annette Hoffmann oplyste, at for at kunne overholde tre måneders grænsen for uddannelsens gennemførelse efter nyvalg, havde man i slagteribranchen indgået en partsaftale, hvor man henstillede til, at der kun blev foretaget valg til arbejdsmiljøorganisationen to gange om året. Såfremt arbejdsmiljørepræsentanter ophørte deres virke uden for de ordinære valg, opfordrede parterne til, at arbejdsmiljørepræsentanter fra andre områder så vidt mulig varetog opgaven, indtil man nåede hen til de anbefalede valgtidspunkter. Rådet havde en drøftelse af suppleringsuddannelsen på henholdsvis to dage det første år og 1½ dag de efterfølgende år. Det var vigtigt at sikre kvaliteten også i denne uddannelse. Fra arbejdstagerside frygtede man, at arbejdsmiljørepræsentanter fra især mindre virksomheder ikke ville komme på uddannelse. Der var enighed om, at suppleringsuddannelsen tages op i BAR Jord til Bord i foråret 2011 med henblik på en vurdering af, hvorvidt BAR Jord til Bord Arbejdsmiljøuddannelsen skal tilbyde denne uddannelse. Punkt 9. Orientering fra Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, Slagteribranchens Arbejdsmiljøudvalg og Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg Kristine Jensen oplyste på vegne af Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg, at man bl.a. var i gang med følgende projekter: Information om lovpligtigt eftersyn af maskiner og udstyr Netbaseret APV Dødsulykker. Annette Hoffmann oplyste på vegne af Slagteribranchens Arbejdsmiljøudvalg, at man bl.a. var i gang med følgende projekter: Nyt kortlægningsværktøj til EGA Et nyt modul under SAU portalen, der skal handle om instruktion

6 6 Et projekt om intern kørsel inden for kødindustrien. Torben Rentzius Jans oplyste på vegne af Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg, at man bl.a. var i gang med følgende projekter: Indarbejdelse af Lean i arbejdsmiljøet Pas på din krop grundig instruktion og vejledning i ergonomi Få et større overskud i hverdagen fokus på KRAM faktorerne Håndtering af vedligeholdelse. Rådet tog orienteringen til efterretning. Punkt 10. Mødekalender Rådet vedtog mødekalenderen med følgende ændring. Mødet den 31. maj 2011 ændres til den 24. maj Revideres mødekalender er vedlagt referatet. Punkt 11. Eventuelt Næste rådsmøde afholdes den 6. december 2010 på Axelborg i København. Mødet afsluttes med julefrokost. Mødet sluttede kl

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 28. marts 2012 kl. 10 i SALA

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 28. marts 2012 kl. 10 i SALA Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 28. marts 2012 kl. 10 i SALA I mødet deltog: Direktør Johnny Ulff Larsen, GLS-A (formand) Forbundssekretær John Sørensen, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet

Læs mere

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord den 27. oktober 2011 kl i SALA

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord den 27. oktober 2011 kl i SALA Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord den 27. oktober 2011 kl. 10.00 i SALA I mødet deltog: Forbundssekretær John Sørensen, Fødevareforbundet NNF (næstformand) Chefkonsulent Finn Jeppesen Kemp, Mejeribrugets

Læs mere

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 25. marts 2010 kl. 10 i SALA

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 25. marts 2010 kl. 10 i SALA Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 25. marts 2010 kl. 10 i SALA I mødet deltog: Forbundssekretær John Sørensen, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (formand) Direktør Johnny Ulff Larsen,

Læs mere

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 13. december 2012 kl. 13 i DI

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 13. december 2012 kl. 13 i DI Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 13. december 2012 kl. 13 i DI I mødet deltog: Forbundssekretær John Sørensen, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (næstformand) Chefkonsulent Birgitte Dember,

Læs mere

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 20. marts 2014 kl. 10 i Dansk Industri

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 20. marts 2014 kl. 10 i Dansk Industri Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 20. marts 2014 kl. 10 i Dansk Industri I mødet deltog: Direktør Johnny Ulff Larsen, GLS-A (formand) Forbundssekretær John Sørensen, Fødevareforbundet NNF (næstformand)

Læs mere

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 26. marts 2008 kl. 10 i SALA

Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 26. marts 2008 kl. 10 i SALA Referat af rådsmøde i BAR Jord til Bord 26. marts 2008 kl. 10 i SALA I mødet deltog: Direktør Johnny Ulff Larsen, GLS-A (formand) Forbundssekretær John Sørensen, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet

Læs mere

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 19. august 2010 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Omprioritering af partsindsatsen) I lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. xxx, foretages følgende ændringer: 1 1.

Læs mere

Referat af rådsmødet i BAR Jord til Bord den 1. december 2015 kl i DI

Referat af rådsmødet i BAR Jord til Bord den 1. december 2015 kl i DI Referat af rådsmødet i BAR Jord til Bord den 1. december 2015 kl. 10.00 i DI I mødet deltog: Morten Fischer Nielsen, 3F Jim Jensen, NNF Heidi Søsted, DMF (under en del af mødet) Johnny Ulff Larsen, GLSA

Læs mere

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation 2 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Høringssvar om ændring af arbejdsmiljøloven (omprioritering

Høringssvar om ændring af arbejdsmiljøloven (omprioritering Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (Omtryk) L 7 Bilag 1 Offentligt N O T A T 14. september 2010 Høringssvar om ændring af arbejdsmiljøloven (omprioritering af partsindsatsen) J.nr. 20100041055 VG/AMF Arbejdstilsynet

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg mandag den 16. september 2013 kl. 10.00 i Dansk Industri. I mødet deltog:

R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg mandag den 16. september 2013 kl. 10.00 i Dansk Industri. I mødet deltog: Mejeribrugets UddannelsesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg mandag den 16. september 2013 kl. 10.00 i Dansk Industri I mødet deltog: Poul Erik Faarkrog, NNF Lars Gram, Danske

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan 1. Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil frem mod 2020 både styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede

Læs mere

Invitation til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2011

Invitation til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2011 B A R J O R D T I L B O R D Invitation til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2011 Fyrtårnet viser atter vejen til en arbejdsmiljøkonference, med mejerierne i centrum M E J E R I I N D U S T R I

Læs mere

Handlingsplan 2016. De prioriterede områder i 2020-arbejdsmiljøstrategien

Handlingsplan 2016. De prioriterede områder i 2020-arbejdsmiljøstrategien Handlingsplan 2016 I denne handlingsplan udfoldes Arbejdsmiljørådets prioriteringer og aktiviteter i 2016. Planen beskriver dels de aktiviteter, der understøtter indsatsen inden for de tre nationalt prioriterede

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg. tirsdag den 20. april 2010 på Kold college

R E F E R A T. møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg. tirsdag den 20. april 2010 på Kold college Mejeribrugets UddannelsesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg tirsdag den 20. april 2010 på Kold college I mødet deltog: Poul Erik Faarkrog Thomas Johansen Niels Lange Jørgensen

Læs mere

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM drøftelse af arbejdsmiljøet PÅ KONTORER Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde, også kaldet

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan 1. Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil frem mod 2020 både styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019 Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019 Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil fortsat styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede arbejdsmiljøindsats

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 2010/1 BTL 7 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. torsdag den 22. marts 2012 kl. 13.00. på Kold College

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. torsdag den 22. marts 2012 kl. 13.00. på Kold College Mejerifagets FællesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg torsdag den 22. marts 2012 kl. 13.00 på Kold College I mødet deltog: Lars Gram Thomas Johansen Poul Erik Faarkrog Lars Kaae Lis

Læs mere

R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg onsdag den 5. september 2012 kl. 10.00 i Dansk Industri. I mødet deltog:

R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg onsdag den 5. september 2012 kl. 10.00 i Dansk Industri. I mødet deltog: Mejeribrugets UddannelsesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg onsdag den 5. september 2012 kl. 10.00 i Dansk Industri I mødet deltog: Poul Erik Faarkrog, NNF Lars Gram, Danske

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg tirsdag den 26. oktober 2010 kl. 10.00. på Axelborg, København

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg tirsdag den 26. oktober 2010 kl. 10.00. på Axelborg, København Mejerifagets FællesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg tirsdag den 26. oktober 2010 kl. 10.00 på Axelborg, København I mødet deltog: Lars Gram Thomas Johansen Poul Erik Faarkrog Vagn

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg. den 23. marts 2015 kl. 10 på Kold College

R E F E R A T. møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg. den 23. marts 2015 kl. 10 på Kold College R E F E R A T af møde i Mejeribrugets UddannelsesUdvalg den 23. marts 2015 kl. 10 på Kold College Tilstede var: Poul Erik Faarkrog Thomas Johansen Lars Gram Torben Andreasen Lindhardt Nils Lange Jørgensen

Læs mere

ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT

ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT - DERFOR ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT At være arbejdsmiljørepræsentant forpligter. Som tillidsvalgt er man valgt til at være kollegernes talsmand.

Læs mere

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket:

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: Har I styr pȧ jeres arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: At arbejde systematisk med arbejdsmiljøet Kom i gang det betaler sig! Reglerne om kompetenceudvikling Reglerne om tilbud om supplerende uddannelse

Læs mere

Gode råd om. Arbejdsmiljøuddannelse

Gode råd om. Arbejdsmiljøuddannelse Gode råd om Arbejdsmiljøuddannelse Formål: Arbejdsmiljøorganisationens medlemmer skal holde deres viden om arbejdsmiljø vedlige. Derfor er der fastsat regler i arbejdsmiljøloven om obligatoriske og supplerende

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi 2013-2016

Arbejdsmiljøstrategi 2013-2016 Personalepolitik Arbejdsmiljøstrategi 2013-2016 Formål Arbejdsmiljø har i de seneste år fået øget politisk fokus, blandt andet udtrykt ved Nye veje til et bedre arbejdsmiljø regeringens strategi for arbejdsmiljøindsatsen

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

arbejdsmiljøorganisationen

arbejdsmiljøorganisationen GODE RÅD OM... arbejdsmiljøorganisationen SIDE 1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet 3 Virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation 3 Virksomheder med arbejdsmiljøorganisation 3 Hvem betragtes som

Læs mere

R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg mandag den 27. oktober 2008 kl. 14.00 på Dalum UddannelsesCenter

R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg mandag den 27. oktober 2008 kl. 14.00 på Dalum UddannelsesCenter MEJERIFAGETS FÆLLESUDVALG R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg mandag den 27. oktober 2008 kl. 14.00 på Dalum UddannelsesCenter Der forelå afbud fra Thomas Johansen Mødets dagsorden var følgende:

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø (beretning nr. 9/2014)

Læs mere

Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen)

Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen) Beskæftigelsesministeriet Arbejdstilsynet Arbejdsmiljøfagligt Center postkassevg@at.dk; pve@at.dk; amf@at.dk Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen)

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om branchefællesskaber for arbejdsmiljø

Vejledning til bekendtgørelse om branchefællesskaber for arbejdsmiljø 23. februar 2017 Vejledning til bekendtgørelse om branchefællesskaber for arbejdsmiljø Indledning Fra den 1. januar 2017 gælder der nye regler for parternes samarbejde på arbejdsmiljøområdet. Branchearbejdsmiljørådene

Læs mere

Vi vil medvirke til at skabe attraktive arbejdspladser, der fremmer et sikkert, sundt og meningsfuldt arbejdsliv.

Vi vil medvirke til at skabe attraktive arbejdspladser, der fremmer et sikkert, sundt og meningsfuldt arbejdsliv. BAR SoSu s vision: Vi vil medvirke til at skabe attraktive arbejdspladser, der fremmer et sikkert, sundt og meningsfuldt arbejdsliv. BAR SoSus mission BAR SoSu mission er, at: Kvalificere arbejdspladserne

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

LOV OM ARBEJDSMILJØ NYE MULIGHEDER FOR ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET

LOV OM ARBEJDSMILJØ NYE MULIGHEDER FOR ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET LOV OM ARBEJDSMILJØ NYE MULIGHEDER FOR ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET VIGTIGSTE LOVÆNDRINGER OKTOBER 2010 INDHOLD NY LOV PR. 1. OKTOBER 2010 Skal min virksomhed ændre noget? 2 Skal jeg som arbejdsmiljørepræsentant

Læs mere

Ann-Mari Simonsen, Steen Andersen, Anette Linderstrøm, Merete Kragh. 1/16 16/ Valg af mødeleder 3

Ann-Mari Simonsen, Steen Andersen, Anette Linderstrøm, Merete Kragh. 1/16 16/ Valg af mødeleder 3 REFERAT FOA Nordsjælland - afdelingsbestyrelsen Dato: 12.02.2016 kl. 8:30 Sted: FOA Nordsjælland - mødelokale 1 + 2 Arkivsag: 16/26183 Tilstede: Ikke tilstede: Anita Herold Gudmundsson, Rie Hestehave,

Læs mere

Indstilling: Forretningsudvalget indstiller, at Det Lokale Beskæftigelsesråd godkender dagsordenen.

Indstilling: Forretningsudvalget indstiller, at Det Lokale Beskæftigelsesråd godkender dagsordenen. R e f e r a t Indholdsfortegnelse Dagsorden for Møde i Det Lokale Beskæftigelsesråd Mødedato 28. august 2014 Mødetid 9.00 12.00 Mødested Nygade 56 Skjern lokale 2 Fraværende Afbud fra Linda Nielsen i stedet

Læs mere

Kort og godt om den supplerende uddannelse

Kort og godt om den supplerende uddannelse Kort og godt om den supplerende indledning Den årlige supplerende inden for arbejdsmiljø er et tilbud til medlemmer af AMO og har til formål at sikre, at arbejdsmiljøledere og - repræsentanter har viden

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg Mejerifagets FællesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg den 5. september 2012 i Dansk Industri Til stede var: Lars Gram Poul Erik Faarkrog Thomas Johansen Lars Kaae Jens Ingvardsen

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K. Kære Henrik Dam Kristensen

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K. Kære Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Arbejdsmiljørådets sekretariat Landskronagade 33 2100 København Ø Tel +45 72 20 85 72 Fax +45 72 20

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. Børn og unge 6. Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8

Indhold. Indledning 3. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. Børn og unge 6. Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 Indhold Indledning 3 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4 Psykisk arbejdsmiljø 5 Børn og unge 6 Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 Arbejdsmiljøprisen 2014 9 2 Indledning Arbejdsmiljørådet har

Læs mere

Gode råd om. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

Gode råd om. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Gode råd om Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Formål: Formålet med den årlige arbejdsmiljødrøftelse er, at tilrettelægge samarbejdet og arbejdsmiljøarbejdet bedst muligt. På den måde forebygger man arbejdsmiljøproblemer

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.)

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) 1 I lov nr. 442 af 7. juni 2001 om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder, som ændret ved lov nr.

Læs mere

Gode råd om KOMPETENCE- UDVIKLINGSPLAN OG ARBEJDSMILJØ- UDDANNELSE

Gode råd om KOMPETENCE- UDVIKLINGSPLAN OG ARBEJDSMILJØ- UDDANNELSE Gode råd om KOMPETENCE- UDVIKLINGSPLAN OG ARBEJDSMILJØ- UDDANNELSE FORMÅL: De bedste løsninger og arbejdsmiljøforbedringer opnås, når beslutningerne tages på grundlag af solid viden og praktiske erfaringer.

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Nye arbejdsmiljøregler

Nye arbejdsmiljøregler Nye arbejdsmiljøregler Præsentation Definitioner Organisering af arbejdsmiljøarbejdet Krav til en årlig arbejdsmiljødrøftelse Uddannelse Gerne med spørgsmål undervejs Præsentation CRECEA landsdækkende,

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

Referat af møde nr. 7. Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 7. Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 7. Mandag d. 14.08.2017 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 14.08.2017 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.15 Egedal Rådhus

Læs mere

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Vedtægter for Branchefællesskab for Arbejdsmiljø. for Velfærd og Offentlig Administration

Vedtægter for Branchefællesskab for Arbejdsmiljø. for Velfærd og Offentlig Administration Vedtægter for Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration Disse vedtægter indeholder en udmøntning af aftale af den xx januar 2017 mellem FOA, OAO, FTF, Akademikerne, Moderniseringsstyrelsen,

Læs mere

DEN ÅRLIGE ARBEJDSMILJØDRØFTELSE

DEN ÅRLIGE ARBEJDSMILJØDRØFTELSE DEN ÅRLIGE DRØFTELSE DEN ÅRLIGE DRØFTELSE HVAD ER DEN ÅRLIGE DRØFTELSE? Ifølge reglerne om samarbejde om arbejdsmiljø skal alle virksomheder afholde en årlig arbejdsmiljødrøftelse. Målet med den årlige

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. den 30. marts 2016 kl på Thise Mejeri

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. den 30. marts 2016 kl på Thise Mejeri R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg den 30. marts 2016 kl. 13.00 på Thise Mejeri Tilstede var: Lars Gram Nils Juhl Andreasen Finn Ladegaard Peter K. Holm Lars Kaae Maria-Christina Sørensen

Læs mere

Mødereferat. Mødedato 25. marts 2015. Deltagere

Mødereferat. Mødedato 25. marts 2015. Deltagere Mødereferat Mødedato 25. marts 2015 Arbejdsmiljørådets sekretariat 26. marts 2015 Ref. Sekretariatet J.nr. 2015-0002602 Deltagere Afbud Lisbeth Lollike DA: Karoline Klaksvig og Mette Møller Nielsen (Dansk

Læs mere

Strategi for Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Strategi for Industriens Branchearbejdsmiljøråd Strategi for Industriens Branchearbejdsmiljøråd 2017-2020 Industriens Branchearbejdsmiljøråd Materialer fra Industriens Branchearbejdsmiljøråd kan fås ved henvendelse til organisationerne eller downloades

Læs mere

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen Cirkulære: Cirkulære nr. 021 Udgivet første gang 08-12-2010 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Indsættes: I Servicemappen under pkt. 9.1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet...

Læs mere

Strategi for BFA Industri

Strategi for BFA Industri Strategi for BFA Industri 2017-2020 Arbejdsmiljø i industrien Materialer fra BFA Industri kan fås ved henvendelse til organisationerne eller downloades på www.bfa-i.dk Denne strategi foreligger kun elektronisk.

Læs mere

er en interaktiv test om arbejdsmiljø inden for Kødforædlingsindustrien og Slagteribranchen BAR Jord til Bord

er en interaktiv test om arbejdsmiljø inden for Kødforædlingsindustrien og Slagteribranchen BAR Jord til Bord er en interaktiv test om arbejdsmiljø inden for Kødforædlingsindustrien og Slagteribranchen BAR Jord til Bord Bliv klar til en grøn smiley Arbejdstilsynet screener i disse år arbejdsmiljøet på alle danske

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

01 Godkendelse af dagsorden. 04 Årsrapport 2015 Afgivelse til revision. Politisk dokument uden resume

01 Godkendelse af dagsorden. 04 Årsrapport 2015 Afgivelse til revision. Politisk dokument uden resume Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. februar 2016 Michael Skov Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 25. februar 2016 kl. 9.00-12.00 Til stede: Thomas Gyldal Petersen, Per Hovmand,

Læs mere

Politisk dokument uden resume. Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 22. juni 2017 kl

Politisk dokument uden resume. Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 22. juni 2017 kl Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 22. juni 2017 Michael Skov Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 22. juni 2017 kl. 9.30-12.30 Til stede: Formand Thomas Gyldal Petersen, Per Hovmand,

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. mandag den 5. september 2011. i Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. mandag den 5. september 2011. i Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Mejerifagets FællesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg mandag den 5. september 2011 i Mejeribrugets Arbejdsgiverforening I mødet deltog: Lars Gram Poul Erik Faarkrog Jens Ingvardsen

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Indhold Indledning 3 Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod 2020 4 Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Et godt psykisk arbejdsmiljø i forbindelse med forandringer og

Læs mere

Stifternes Kapitalforvaltnings sekretariat Dalgas Avenue 46, 8000 Aarhus C Tlf.: ,

Stifternes Kapitalforvaltnings sekretariat Dalgas Avenue 46, 8000 Aarhus C Tlf.: , Stifternes Kapitalforvaltnings sekretariat Dalgas Avenue 46, 8000 Aarhus C Tlf.: 86 14 51 00, e-mail: kmaar@km.dk Den 30. januar 2018 Dokument nr.: 13600/18 Sagsbeh.: BAB/jf Referat fra møde i Stifternes

Læs mere

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010 Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet træder i kraft pr. 1. oktober 2010 F O A f a g o g a r b e j d e 1 Arbejdsmiljøarbejdet skal styrkes De nye regler er blevet til efter, at arbejdsmarkedets parter

Læs mere

Lokalt Beskæftigelsesråd Greve

Lokalt Beskæftigelsesråd Greve Lokalt Beskæftigelsesråd Greve Mandag den 04.12.06 kl. 18.30 i Job- og Erhvervsservice 3. sal Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side 1. Præsentationsrunde...3 2. Godkendelse af forretningsorden...4

Læs mere

JAMMERBUGT KOMMUNE. Det lokale beskæftigelsesråd

JAMMERBUGT KOMMUNE. Det lokale beskæftigelsesråd JAMMERBUGT KOMMUNE Dagsorden Det lokale beskæftigelsesråd 11. november 2010 kl. 16:30 Mødelokale 1, Brovst Rådhus 1/8 Det lokale beskæftigelsesråd Dagsordenspunkter til mødet den 11. november 2010 1. Fællesmøde

Læs mere

JOURNAL NR. 2011/195707 131 Bilag 4: Arbejdsmiljøarbejdet i Odense Kommune Ny lovgivning gav nye muligheder. Den 1. oktober 2010 trådte en ny lov om arbejdsmiljø i kraft. Den nye lovgivning har blandt

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Uddannelse af AMO repræsentanter

Uddannelse af AMO repræsentanter VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejdsmiljøuddannelse og kompetenceudviklingsplan PÅ KONTORER Uddannelse af AMO repræsentanter Arbejdsmiljøuddannelse og kompetenceudviklingsplan Obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse

Læs mere

Velkommen til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2015 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG

Velkommen til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2015 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG Velkommen til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2015 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG Velkomst v/ formand for MIA Peter K. Holm, 3F Mening i forandringer MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 6 18. juni 2015 Kl. 16.00 19.00 Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør Rundvisning fra kl. 15.15 16.00 Spisning fra kl. 19.00

Læs mere

R E F E R A T. Møde i Mejerifagets FællesUdvalg

R E F E R A T. Møde i Mejerifagets FællesUdvalg Mejerifagets FællesUdvalg R E F E R A T Af Møde i Mejerifagets FællesUdvalg Den 23. marts 2015 kl. 13.00 på Kold College Til stede var: Lars Gram Poul Erik Faarkrog Thomas Johansen Lars Kaae Jens Ingvardsen

Læs mere

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Direktoratet for Kriminalforsorgen har udarbejdet en fremadrettet strategi for arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen. Denne indbefatter

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7 At-VEJLEDNING Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse, marts 2006 2 Hvad

Læs mere

Velkommen til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2017 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG

Velkommen til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2017 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG Velkommen til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2017 Velkomst v/ formand for MIA Forhandlingssekretær Lars Mark Jensen, 3F Et godt arbejdsmiljø en god bundlinje Vi sætter i dag bl.a. fokus på: Hvad

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelser. Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe

Arbejdsmiljøuddannelser. Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe Arbejdsmiljøuddannelser Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe 2 Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse for sikkerhedsgruppens medarbejdere Den

Læs mere

Bilag 1. Ansøgningsskemaet skal indeholde oplysninger om: a. Hvilke formål branchearbejdsmiljørådet har med aktiviteten,

Bilag 1. Ansøgningsskemaet skal indeholde oplysninger om: a. Hvilke formål branchearbejdsmiljørådet har med aktiviteten, Bilag 1 1. Grundtilskud til branchearbejdsmiljørådets administration Grundtilskud til det enkelte branchearbejdsmiljøråds grundlæggende administration fastsættes hvert år af beskæftigelsesministeren efter

Læs mere

Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Fremtidens arbejdsmiljøorganisation Denne pjece har til formål at bidrage til at styrke samarbejdet om sikkerhed og sundhed i mejeriindustrien og sætter fokus på roller - opgaver - ansvar og forventninger i forhold til arbejdsmiljøet Fremtidens

Læs mere

Det Lokale Beskæftigelsesråd. Referat

Det Lokale Beskæftigelsesråd. Referat Brønderslev Kommune Det Lokale Beskæftigelsesråd Referat Dato: 25. oktober 2007 Lokale: 272, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 15.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/61 Godkendelse af referat...

Læs mere

Arbejdsgrundlag for BAR U&F. Mission - Vision - Værdier - Strategi

Arbejdsgrundlag for BAR U&F. Mission - Vision - Værdier - Strategi Arbejdsgrundlag for BAR U&F Mission - Vision - Værdier - Strategi Mission Gennem samarbejde medvirker BAR U&F (Branchearbejdsmiljøråd Undervisning & Forskning) til at skabe trivsel og gode arbejdspladser

Læs mere

Resultatkontrakt for Arbejdstilsynet

Resultatkontrakt for Arbejdstilsynet Resultatkontrakt for Arbejdstilsynet 2007-2010 1. Indledning a) Om kontrakter i ministeriet Resultatkontrakten for Arbejdstilsynet indgås mellem Beskæftigelsesministeriets departement og Arbejdstilsynet.

Læs mere

Bestyrelsen for VUC Roskilde

Bestyrelsen for VUC Roskilde Bestyrelsen for VUC Roskilde Referat af bestyrelsesmøde torsdag den 4. juni 2015, kl. 08.30-10.30 på Hotel Comwell, Roskilde i forbindelse med bestyrelsesseminar. Til stede: Astrid Dahl, formand Bjarne

Læs mere

valg af sikkerheds repræsentant

valg af sikkerheds repræsentant 09 valg af sikkerheds repræsentant din mulighed for at komme i front med arbejdsmiljøet er du den nye sikkerhedsrepræsentant? Det giver mulighed for at sætte fokus på et godt og udviklende arbejdsmiljø,

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg Mejerifagets FællesUdvalg R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg den 28. november 2014 kl. 8.00 på Comwell Hotel Kolding Til stede var: Lars Gram Vagn Henriksen Thomas Johansen Lars Kaae Jens

Læs mere

Produktionsskoleforeningen Bestyrelsesmøde den 26. oktober 2010 Nr. 7/2010 REFERAT BESTYRELSESMØDE D. 26. OKTOBER 2010 PÅ CHRISTIANSBORG, KØBENHAVN.

Produktionsskoleforeningen Bestyrelsesmøde den 26. oktober 2010 Nr. 7/2010 REFERAT BESTYRELSESMØDE D. 26. OKTOBER 2010 PÅ CHRISTIANSBORG, KØBENHAVN. REFERAT BESTYRELSESMØDE D. 26. OKTOBER 2010 PÅ CHRISTIANSBORG, KØBENHAVN. Mødedeltagere: Lennarts Damsbo-Andersen, Anne Knudsen, Fritze Tillisch, Martin Taarup, Gert Møller, Oluf Brandt, André Gremaud

Læs mere

Overblik over den nye trepartsaftale

Overblik over den nye trepartsaftale Page 1 of 8 Overblik over den nye trepartsaftale Mangler du et samlet overbllik over den nye aftale som blev underskrevet i slutningen af april 2009. Så kan du her danne dig et solidt overblik over de

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2015 & 1. halvår 2016, Nuklearmedicinsk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2015 & 1. halvår 2016, Nuklearmedicinsk Afdeling November 2016 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2015 & 1. halvår 2016, Nuklearmedicinsk Afdeling HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Referat af ordinært bestyrelsesmøde, tirsdag 4. februar 2013 kl. 18:00, på Blovstrød Skole, lokale 35.

Referat af ordinært bestyrelsesmøde, tirsdag 4. februar 2013 kl. 18:00, på Blovstrød Skole, lokale 35. Andelsboligforeningen Lundegaard Bestyrelse Referat -møde den 4. februar 2014 kl.18:00 Referat af ordinært bestyrelsesmøde, tirsdag 4. februar 2013 kl. 18:00, på Blovstrød Skole, lokale 35. Deltagere:

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet,

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling. Grenaa & Anholt Vandforsyning A.m.b.A.

Referat af ordinær generalforsamling. Grenaa & Anholt Vandforsyning A.m.b.A. J. nr. 66-017270-G JS/jv Referat af ordinær generalforsamling i Grenaa & Anholt Vandforsyning A.m.b.A. Den 19. april 2007 blev der på Helnan Marina Hotel, Grenaa, afholdt ordinær generalforsamling i Grenaa

Læs mere

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede.

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede. HH, d. 21. juli 2010 Den nye bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Udvalgte paragraffer med 3F s kommentarer. Hvor bestemmelserne i den nye bekendtgørelse er en videreførelse fra den tidligere

Læs mere

FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær

FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær 08-1305 JEHO/JAKA 11.09.2008 Kontakt: Jan Kahr Frederiksen - jaka@ftf.dk eller Jette Høy - jeho@ftf.dk FTF forslag til trepartsdrøftelser om sygefravær Regeringen har indkaldt parterne til trepartsdrøftelser

Læs mere

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 182 Offentligt T A L E Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Læs mere