Udbyder: Region Syddanmark. Udbudsmateriale. Offentligt udbud Kærgård Plantage undersøgelse af grube 3 til 6. Maj 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udbyder: Region Syddanmark. Udbudsmateriale. Offentligt udbud Kærgård Plantage undersøgelse af grube 3 til 6. Maj 2010"

Transkript

1 Udbyder: Region Syddanmark Udbudsmateriale Offentligt udbud Kærgård Plantage undersøgelse af grube 3 til 6. Maj 2010

2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING UDBUDSBETINGELSER Udbudstype Grundlag for ydelserne Udbyder Udbyders kontaktperson Kriterier for tildeling af den udbudte kontrakt KRAV TIL TILBUD Generelle oplysninger Personlige og juridiske forhold Økonomiske forhold Teknisk og faglig kapacitet Tilbudsliste og vedlagte oplysninger Beskrivelse af opgaveløsningen Bemanding og organisation Diverse Alternative tilbud Forbehold Spørgsmål til ordregiver Aflevering af tilbud Meddelelse om resultat... 7 BILAGSFORTEGNELSE Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Tilbudsliste/tilbudsformular Beskrivelse af opgaven og krav til opgaveløsningen Kontraktformular

3 1 INDLEDNING Udbuddet omfatter en videregående undersøgelse af grube 3 til 6 i Kærgård Plantage. Opgaven er beskrevet nærmere i bilag 2. 2 UDBUDSBETINGELSER Nærværende udbud vedrører ydelser som beskrevet i bilag. Udbudsforretningens forløb er beskrevet nedenfor. 2.1 Udbudstype Opgaven udbydes som offentligt udbud og er annonceret på Region Syddanmarks hjemmeside. 2.2 Grundlag for ydelserne Grundlaget for tilbud og ydelser er: Dette udbudsmateriale med bilag (tilbudsliste, kontraktformular og beskrivelser) samt eventuelle rettelsesblade. De til enhver tid gældende love, bekendtgørelser, myndighedskrav og regler som finder anvendelse for nærværende udbud. Oplysninger om regler vedrørende skatter og afgifter, miljø- og arbejdsmiljøregulering mv. kan fås ved henvendelse til: Skat, Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet, Udbyder Udbyder er: Region Syddanmark Damhaven Vejle 2.4 Udbyders kontaktperson I udbudsfasen er udbyderens kontaktperson Jørgen Fjeldsø Christensen, tlf.: , Joergen.f.christensen@regionsyddanmark.dk 2.5 Kriterier for tildeling af den udbudte kontrakt Tildelingskriteriet er det økonomisk mest fordelagtige tilbud, vurderet på baggrund af følgende: 1) Fast pris iht. tilbudsliste 30 % vægtning 2) Timerater for evt. supplerende opgaver iht. tilbudsliste 5 % vægtning 3) Kvalitet i udførelsen af opgaven og det færdige produkt 55 % vægtning

4 4) Bemanding og organisation, inkl. CVer 10 % vægtning Den faste pris evalueres ud fra summen i tilbudslisten i bilag 1, således at tilbuddet med laveste pris tildeles maksimumpoint, og de øvrige tilbud tildeles proportionalt færre point. Timeraterne for eventuelle supplerende opgaver evalueres efter samme princip, hvor de enkelte timerater vægtes som angivet i bilag 1. Kvalitet i udførelsen af opgaven og det færdige produkt vurderes ud fra tilbudsgivers beskrivelse af, hvordan han opfatter opgaven og hvilke forslag til løsninger og håndtering af de væsentligste udfordringer, der efter tilbudsgivers opfattelse ligger i opgaven. Der vil blive lagt vægt på, at tilbudsgiver demonstrerer forståelse for opgaven, og har kvalificerede bud på håndtering af de problemstillinger, der kan formodes at være aktuelle i denne type af opgaver. Bemanding og organisation evalueres ud fra, i hvilket omfang den korresponderer med den i tilbuddet beskrevne opgaveløsning, og i hvilket omfang de vedlagte CV er dækker de pågældende ansvarsområder. ØKONOMISK RAMME Projektet skal holdes inden for en økonomisk ramme på 1,4 millioner kroner. 2.6 KRAV TIL TILBUD Generelle oplysninger Tilbuddet skal indeholde oplysninger om tilbudsgivers navn og adresse og andre kontaktdetaljer. Hvis tilbuddet afgives af flere i forening, skal der oplyses navnet på en person, der har bemyndigelse til at indgå aftale vedrørende tilbuddet med bindende virkning på vegne af alle parter. Tilbuddet skal afgives i form af en række dokumenter, der dokumenterer opfyldelse af udbyders mindstekrav vedrørende personlig og juridiske forhold samt økonomiske og faglige kvalifikationer. Desuden skal tilbuddet indeholde en udfyldt og underskrevet tilbudsliste/tilbudsformular, der anvendes ved tildelingsvurderingen som beskrevet i punkt Personlige og juridiske forhold Der kræves dokumentation for, at tilbudsgiver ikke er under konkurs, betalingsstandsning mv. eller har forfalden gæld til det offentlige, hvorom der ikke er truffet aftale om afvikling, eller andre af de i udbudsdirektivets artikel 45, stk. 1 og 2, litra a), b), c), e), og f) nævnte situationer. Dokumentation skal vedlægges i form af en Serviceattest fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen eller en lignende attest/bevis, der er underskrevet/attesteret af en anden kompetent retslig eller administrativ myndighed inden for de seneste 6 måneder. Tilbuddet skal endvidere indeholde en underskrevet tro- og love-erklæring om, at rådgiveren ikke har forfalden gæld til det offentlige (tro- og love-erklæringen er integreret i tilbudslisten).

5 Hvis tilbuddet afgives af flere i forening, skal alle parter afgive ovenstående oplysninger og dokumentation Økonomiske forhold Virksomhedens seneste afsluttede årsregnskab med revisorpåtegning skal vedlægges. Tilbudsgiver skal endvidere vedlægge tilbuddet en erklæring om samlet omsætning de seneste 3 afsluttede regnskabsår Teknisk og faglig kapacitet Der kræves dokumentation for, at tilbudsgiver har erfaring fra lignende opgaver udført inden for de seneste 3 år. Dokumentation vedlægges i form af en liste over de mest relevante referencer. Kontraktsum, kontraktperiode og kunde skal oplyses. Hvis tilbudsgiver ikke selv har den fornødne erfaring med f.eks. udførelse af de tilknyttede entreprenørydelser eller laboratorieanalyser, kan han basere sig på andres formåen, under forudsætning af at tilbudsgiver dokumenterer i sit tilbud, at han har rådighed over disse ressourcer, f.eks. i form af et forhåndstilsagn fra en underleverandør, der kan præstere relevante referencer. Der kræves dokumentation for tilbudsgivers kvalitetsstyringssystem. Hvis tilbudsgiver er certificeret efter ISO 9001, dokumenteres dette med kopi af certifikatet. Hvis der anvendes et ikke-certificeret system, skal tilbudsgiver beskrive dette Tilbudsliste og vedlagte oplysninger Der er i bilag 1 vedlagt tilbudsliste/tilbudsformular, som tilbudsgiveren skal benytte. Tilbudsgiveren skal udfylde alle poster/felter i tilbudslisten. Alle tilbudspriser skal anføres eksklusive moms Beskrivelse af opgaveløsningen Med tilbuddet skal leveres beskrivelser af hvordan tilbudsgiver forstår opgaven, og hvordan den bedst løses, med udgangspunkt i beskrivelsen i bilag Bemanding og organisation Ud fra den beskrevne opgaveløsning skal der foreslås en projektorganisation, der giver en høj grad af sikkerhed for at opgaveløsningen kan gennemføres, indenfor de beskrevne rammer. Der vedlægges CV er svarende til de forskellige ansvarsområder. Hvis flere positioner forudsættes bemandet med samme medarbejder, skal der gøres rede for dette, herunder hvordan dette ressourcemæssigt kan lade sig gøre Diverse Tilbuddet skal være på dansk.

6 Tilbuddet er bindende fra afgivelsen og tilbudsgiver skal vedstå sit tilbud i 90 dage fra tilbudsdagen. Der ydes ingen godtgørelse for afgivelse af tilbud. Ved modtagelse af udbudsmaterialet skal den bydende, udover at sikre sig, at udbudsmaterialet er fuldstændigt, også gøre sig bekendt med indholdet af relevante love, regler, forskrifter, normer og dokumenter. 2.7 Alternative tilbud Alternative/supplerende forslag er velkommen, men skal vedlægges separat således, at alternative løsninger og priser herfor ikke indregnes i den vedlagte tilbudsliste. Alternative løsninger vil udelukkende komme i betragtning såfremt disse er økonomisk attraktive i forhold til den i opgavebeskrivelsen skitserede løsning. Alternative/supplerende forslag skal som minimum opfylde opgavens formål som beskrevet i bilag Forbehold Forbehold accepteres ikke. Uklarheder eller andre problemer i forhold til udbudsmaterialet skal afklares forud ved at stille spørgsmål til udbyder som beskrevet nedenfor. Ved underskrivelse af tilbud accepteres udbuds- og kontraktbetingelserne uindskrænket som beskrevet i nærværende materiale. 2.9 Spørgsmål til ordregiver Eventuelle spørgsmål til udbudsmaterialet bedes rettet skriftligt til Region Syddanmark, Damhaven 12, 7100 Vejle, att.: Jørgen Fjeldsø Christensen. Eventuelle spørgsmål vil (i anonymiseret form) sammen med svar på spørgsmålene og eventuelle yderligere oplysninger, blive lagt ud på Regionens hjemmeside. Det er så op til tilbudsgiver, at holde sig orienteret her. Spørgsmål modtaget senest den 9. august 2010 og kan påregnes besvaret senest den 16. august Aflevering af tilbud Tilbuddet skal fremsendes eller afleveres i 1 underskrevet originaleksemplar og 2 fuldstændige papirkopier, samt 2 stk. CD-ROM eller USB memory-sticks med en fuldstændig digital kopi af tilbuddet på hver. Tilbuddet fremsendes eller afleveres til Region Syddanmark, Damhaven Vejle, senest den 1. september, kl Tilbuddet skal være mærket: Kærgård Plantage undersøgelse af grube 3 til 6. Må ikke åbnes i postmodtagelsen. Tilbuddet skal tydeligt angive navn, adresse og kontaktperson for tilbudsgiver. Det skal for god ordens skyld bemærkes, at tilbudsgiveren ikke har mulighed for at overvære åbningen af tilbuddene.

7 2.11 Meddelelse om resultat Tilbudsgiverne forventes at få meddelelse om det endelige resultat af udbuddet i midten af september 2010.

8 Bilag 1 Tilbudsformular (tilbudsliste)

9 Undertegnede tilbyder herved i overensstemmelse med nærværende udbudsmateriale og egen beskrivelse af opgaveløsningen at udføre den beskrevne opgave for nedenstående priser ekskl. moms. 1 TILBUDSLISTE Ydelser jf. Opgavebeskrivelse Pris Sagsstyring Møder (Opstarts, statusmøder og afsluttende møde) Feltarbejdet Boringer Analyser Risikovurdering Databehandling og afrapportering Tilbudssum (kr. ekskl. moms) Samtlige priser skal angives ekskl. moms. Alle udlæg mv. skal være indregnet i de faste priser. Udlæg omfatter, men er ikke begrænset til, entreprenørydelser vedrørende boring mv., prøvetagning, laboratorieanalyser, kørsel, trykning, instrumentleje. 2 TIMEPRISER VED SUPPLERENDE YDELSER Timerater Pris pr. arbejdstime Akademikertimer, < 3 års anciennitet Akademikertimer, 3 > x > 10 års anciennitet Akademikertimer, > 10 års anciennitet

10 Miljøtekniker el. lignende (feltarbejde) Sum, supplerende ydelser 3 4 BESKRIVELSER AF OPGAVELØSNINGEN I henhold til udbudsbetingelserne skal der afgives oplysninger/beskrivelser af hvordan man forestiller sig at løse opgaven Hvis tilbudsgiver foreslår en alternativ metode, skal denne beskrives og prissættes på samme niveau som den først foreslåede metode. 5 BEMANDING OG ORGANISATION Herunder beskrives den projektorganisation, der forventes opbygget, og hvordan ansvarsfordelingen skal være. Der vedlægges CVer på de personer, der skal varetage nøglepositioner i projektet. Tro og love-erklæring Ved underskrift på tilbudslisten erklærer tilbudsgiver samtidig på tro og love, at han ikke har ubetalt forfalden gæld til det offentlige, således som det kræves af tilbudsgivere i medfør af lov nr. 336 af 13. maj Tilbudsgiver bekræfter desuden, at han har taget højde for forpligtelser vedr. beskyttelse på arbejdspladsen og arbejdsforhold i øvrigt på det sted, hvor aftaleydelserne skal præsteres, jf. Udbudsdirektivets art. 27, stk. 2. Tilbudsgiverens bekræftelse Dato Underskrift og firmastempel

11 Bilag 2 Beskrivelse af opgaven og krav til opgaveløsningen

12 BESKRIVELSE AF OPGAVEN OG KRAV TIL OPGAVELØSNINGEN Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Projektets og den konkrete opgaves formål 3. Baggrundsoplysninger om lokaliteten 3.1 Boringer 3.2 Geoprobe undersøgelser 3.3 Poreluftundersøgelser 3.4 Analyseresultater 3.5 Jordanalyser 3.6 Grundvandsanalyser 3.7 Poreluftanalyser 3.8 Geologi 3.9 Hydrogeologi 4.0 Forureningsforhold 4.1 Jordforurening 4.2 Grundvandsforurening 4.3 Poreluftforurening 5 Opgaven 5.1 Afgrænsning af gruberne 5.2 Forureningsfordelingen i gruberne 5.3 Risikovurdering 6 Bemanding og organisation af opgaven 7. Tidsplan 8 Output/rapportering Annex 1: Placering af boringerne ved gruberne Annex 2: Resultater af jord, vand og luftanalyser fra gruberne. Annex 3: Resultater fra prøvepumpningen udført af Carl Bro 1 INDLEDNING Forureningen i Kærgård Plantage er knyttet til 6 gruber, hvor det daværende Grindstedværk deponerede spildevand i en periode fra 1956 til Der er tale om meget store mængder af kemikalier, som bl.a. indeholder klorerede opløsningsmidler, kulbrinter, sulfonamider, barbiturater, kviksølv og andre tungmetaller. Region Syddanmark har i perioden fra nytår 2007 og frem til sommeren 2009, gennemført en bortgravning af kraftig jordforurening ned til ca. 3,5 mut, i grube 1 og 2. Herudover er Regionen i gang med at gennemfører teknologiudvikling, afprøvning, design og valg af metode for indsats overfor kraftig forurening under grundvandsspejlet ved grube 1 og 2. Det forventes at være gennemført omkring 1. maj Herefter vil Regionen gennemfører en fuldskala oprensning overfor kraftig forurening under grundvandsspejlet, ved grube 1 og 2. I forbindelse med oprensningen af grube 1 og 2 er der udført detaljerede undersøgelser i og ved disse gruber. Undersøgelserne viser, at der foruden kendte stoffer som kulbrinter, opløsningsmidler, barbiturater, sulfonamider m.m. også var deponeret betydelige mængder af kviksølv, andre metaller og cyanid.

13 Vores viden om de deponerede stoffer i de øvrige gruber 3 til 6 er alene baseret på de tidligere undersøgelser udført af Ribe Amt. Undersøgelserne er begrænsede, og bygger på få boringer og analyser. Der er ikke analyseret for hverken kviksølv, andre metaller eller cyanid i jordprøver fra de 4 gruber. Derfor har regionen besluttet, at der skal etableres et bedre vidensgrundlag for, at vurderer forureningssituationen her. 2 DEN KONKRETE OPGAVES FORMÅL For at belyse forureningsbidraget fra grube 3 til 6, og som en del af et beslutningsgrundlaget for en evt. fremtidig indsats er det nødvendigt, at have en mere detaljeret viden om stofsammensætningen og mængden. Denne viden kan frembringes ved at udføre en undersøgelse, der har til formål: * At afgrænse forureningen i grube 3 til 6 * At beskrive forureningskoncentrationen, forureningsfordelingen, forureningssammensætningen og forureningsmassen * At foretag en risikovurdering af den enkelte grubes forureningsbidrag til havmiljøet, grundvandet og luften, på baggrund af nye og eksisterende data. Det betyder, at ovenstående undersøgelse bliver helt afgørende for at vurdere omfanget af en evt. senere indsats. 3 BAGGRUNDSOPLYSNINGER OM LOKALITETEN Vores viden om de deponerede stoffer i grube 3 til 6 er alene baseret på de tidligere undersøgelser udført af Ribe Amt. Undersøgelserne er begrænsede og bygger på snegleboringer, Geoprobe sonderinger og poreluft målinger. I hver af de enkelte gruber er der udført følgende undersøgelser. Grube 3 Grube 4 Grube 5 Grube 6 Filtersatte boringer indenfor gruben Filtersatte boringer lige nedstrøms gruben Lokaliseringsboringer Geoprobe MIP- sonderinger indenfor gruben Geoprobe MIP- sonderinger lige udenfor gruben Geoprobe SCL- sonderinger indenfor gruben Geoprobe SCL- sonderinger lige udenfor gruben Poreluftmålinger indenfor gruben Poreluftmålinger lige udenfor gruben Boringer Boringerne er udført af Glipstrup A/S Oksbøl, i perioden september 2005 til april Boringerne er udført som 8 forede rotationsboringer (snegl/sandspand). Der er under borearbejdet ført feltborejournaler med beskrivelse af det opborede materiale, laggrænser og for de filtersatte boringer også filtersætning.

14 Der er udtaget jordprøver for hver ½ m i gastætte PID-poser til PID-måling. I lokaliseringsboringer og undersøgelsesboringer er der endvidere udtaget jordprøver i glas og tørstofposer for hver ½ meter til laboratorium. Alle filtersatte boringer er efterfølgende indmålt og koteret med GPS-udstyr af Landinspektørgården I/S, Varde. Boringernes placering kan ses af annex Geoprobe undersøgelser Geoprobearbejdet er udført af Ejlskov A/S, i perioden oktober 2005 til februar Der er gennemført MIP- sonderinger og SCL- sonderinger. Ved MIP- sonderingerne er der målt på følgende parametre: Formationens ledningsevne Nedramningshastigheden Temperaturen PID målinger FID målinger DELCD målinger Ved SCL sonderingerne er der målt på følgende parametre: Formationens ledningsevne nedramningshastigheden Placeringen af geoprobe sonderingerne kan ses af annex Poreluftundersøgelser Poreluftundersøgelserne er udført af Ejlskov A/S. Der er udført 2 poreluftrunder hhv. den 3. november 2005 og den 18. januar Undersøgelserne blev udført ved at nedramme et spyd til hhv. 1,1 og 2,2 mut. Udeluftreferencen er i begge målerunder taget på parkeringspladsen ved Kærgårdvej tæt på indkørslen til lokaliteten. Poreluften, som er analyseres for aromater og klorerede opløsningsmidler er opsamlet på kulrør. I hvert målepunkt er der udtaget 2 kulrør (A og B rør) serieforbundet med en opsamlingstid på 10 minutter og et flow på 0,1 l/min. Forud for opsamling på kulrør er der udført feltanalyser for svovlbrinter, methan, kuldioxid, ilt og flygtige stoffer af det oppumpede poreluft. Begge målerunder er udført efter en periode med faldende tryk. Placering af poreluft sonder kan ses af annex 1.

15 Analyseresultater 3.4 Jordanalyser Alle jordprøver fra de udførte boringer blev PID-målt i felten, samtidig med at de prøver med PID-udslag >2000, samt en række andre prøver med forhøjet PID-udslag, blev testet for fri fase. Til udførelse af fri-fase-testen på en prøve er en delprøve overført fra PIDposen til glas. Jordprøven er så udrystet med vand og Sudan-IV-rød. Testen reagerer både på fri fase klorerede opløsningsmidler og fri fase af olie. Resultaterne fra PID-målingerne og Sudan IV testen kan ses i Delrapport 8, Undersøgelser 2005/2006, Kærgård Plantage, bilag 5.2 som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Fra grube 3-6 blev der på baggrund af PID-målingerne udtaget prøver til laboratorieanalyser. Der blev udtaget 56 jordprøver til laboratorieanalyse. Prøverne blev analyseret for klorerede opløsningsmidler, PAA, barbiturater, phenoler, klorphenoler, org. kvælstofforbindelser og kulbrinter. Der er ikke analyseret for alle stoffer på samtlige jordprøver. Resultaterne af jordanalyserne samt prøvetagningsdybder, kan ses af annex Grundvandsanalyser Der er udtaget et stort antal vandprøver på hele lokaliteten, det vil sige fra samtlige gruber og hele faneområdet (se Annex 2). De vandprøver, som knytter sig til grube 3 til 6, er udtaget af Cowi i perioden 2005 til Før prøvetagningen er boringerne renpumpede, og selve prøvetagningen er foretaget med Whale-dykpumpe. Prøver til laboratorieanalyse er udtaget i glas- og plastemballage efter laboratoriets vejledning. Prøverne til analyse for jern og mangan er filtreret i felten. Prøverne til analyse for sulfid er tilsat reagens i felten. Alle data fra vandanalyserne og den geologiske beskrivelser af boringer i hele området er samlet i GeoGis, og kan hentes via følgende link på regionens hjemmeside. Ved at gå ind under GeoGis 2005 finder man en vejledning til at bruge Region Syddanmarks GeoGIS database Webservice. I GeoGis kan data findes ved at gå ned til Varde kommune (kommune nr. 573), og finde anlæg 555-K Kærgård Plantage. Der er 299 indtag knyttet til lokaliteten, idet mange af boringerne har flere indtag (filtre). Der er en stribe boringer (20 boringer med op til 6 filtre i hver), hvor der er moniteret 5-7 gange i perioden Region Syddanmark har udført monitering i 2007, 2008 og 2009 i 22 filtre fordelt i 8 boringer. Disse resultater er ikke inde i GeoGis endnu, men de ligger på Region Syddanmarks hjemmeside, under Kærgård Plantage. Ingen af moniteringsboringerne er placeret direkte i gruberne, men DGU er placeret ca. 150 m nedstrøms grube 1 og DGU er placeret ca. 110 m nedstrøms grube 2. I GeoGis fås tidsserier for de forskellige analyseparametre i boringerne ved at udvælge et indtag, og så se på analyse statistik for indtaget. Mange af de organiske parametre er der kun analyseret 2-3 gange for fra 1997 til 2005, så det er svært at sige noget generelt om udviklingen over tid.

16 3.6 Poreluftanalyser Analyseomfanget har omfattet klorerede opløsningsmidler og kulbrinter. Klorerede opløsningsmidler og kulbrinter er valgt, da de er udpeget som de mest flygtige og sundhedsmæssigt mest kritiske stoffer. Der er ikke målt for de farmaceutiske stoffer, da flygtigheden af disse stoffer er meget lille. I første målerunde er der målt i 3 punkter i hver grube og et punkt udenfor gruberne. I anden målerunde er der kun målt i et punkt. Analyseresultaterne fremgår af annex Geologi Områdets geologi i de øverste ca. 30 meter kan opdeles i 4 lithologiske enheder, som hovedsageligt adskiller sig fra hinanden på grund af kornstørrelsen. Øverst findes aflejringer af postglacialt flyvesand (lag 1) med en lagtykkelse fra 2 til 5 meter. Flyvesandet består overvejende af finkornet velsorteret sand med varierende indhold af organisk materiale. Uden for gruberne er der i enkelte boringer truffet tørv/gytje eller tørvestriber. Den postglaciale tørv/gytje er afsat i lokale lavninger i den tidligere strandeng. Inden for grubeområderne findes der øverst 1,8 til 2,3 meter fyldsand som underlejres af et 0,1 til 0,9 meter slamlag. Slamlaget er afsat i forbindelse med deponeringen. Under flyvesandet følger en 10 til 15 meter tyk, postglacial, marin lagserie (lag 2). Lagserien består øverst af 2 til 4 meter mellem til grovkornet sand. Sandet afløses nedefter af 6 til 11 meter mellem til grovkornet grus med enkelte mellemlejrede sandlag. Der kan forekomme mindre indslag af grovere sedimenter. I den nederste del bliver lagserien mere finkornet og består overvejende af fin til mellemkornet sand. Den øverste del af lag 2 er uden indhold af kalk, men i ca. kote 7 bliver laget kalkholdigt. Den kalkholdige nedre del har et varierende indhold af skaller. Lag 2 underlejres af en mere finkornet lagserie. Den finkornede lagserie består øverst af 3 til 5 meter vandførende finkornet sand og silt med lerindslag og en del skaller (lag 3). Lag 3 efterfølges af en nedre del (lag 4), som består af overvejende siltede og lerede sedimenter med indslag af gytje og stedvist tørvestriber. Den finkornede lagserie varierer meget i tykkelse og sammensætning inden for området. Basis for den vandførende del af lagserien er sandsynligvis styret af tidligere render og kanaler. En mere detaljeret beskrivelse af geologien findes i delrapport 1, Kærgård Plantage, undersøgelser 2005/2006, side 18 som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Det skal dog bemærkes, at Cowi beskriver kornstørrelsen af lag 2 som mere finkornet end det har vist sig ved senere undersøgelser. 3.8 Hydrogeologi Grundvandsspejlet under gruberne står ca. 2,5 til 3,2 meter under terræn, med årstidsvariationer fra 0,2 til 0,9 meter. Grundvandsspejlet er meget følsomt overfor vejrforholdene, og der er observeret ændringer i grundvandsspejler under lavtrykspassager på op mod 0,2 meter. Strømningsretningen i grundvandet er direkte ud mod Vesterhavet, og der er ikke påvist trykgrundvand i området. Grundvandsskellet er lokaliseret ca. 2 km. øst for gruberne.

17 Der er udarbejdet en grundvandsmodel for området, som bygger på ovenstående geologiske model. Grundvandsmodellen er udarbejdet af Cowi, og en nærmere beskrivelse af modellen findes i delrapport 3, Kærgård Plantage, undersøgelser 2005/2006, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Modellen bygger på 4 magasiner, som ikke er hydraulisk adskilte, men udelukkende er definerede ud fra forskelligheden i magasinernes hydrauliske ledningsevne. Det betyder, at den geologiske model er overført til den numeriske model ved at fastlægge top- og bundkoten for ovennævnt lithologiske enheder i hver boring, således at de geologiske fastlagte grænser svarer til de hydrauliske grænser i modellen. Modellen er opstillet i Modflow 2000, med den GIS orienterede inputplatform GMS, version 5.1. Modellen er som udgangspunkt kalibreret med overførte parametre fra et prøvepumpningsforsøg udført på stranden. Prøvepumpningen blev udført over 24 timer, med en pumpeydelse på under 1 m3/t. Prøvepumpningen er beskrevet i delrapport 2 Kærgård Plantage, undersøgelser 2005/2006, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Der er yderligere gennemført en prøvepumpning ved grube 1, som er foretaget af Carl Bro. Prøvepumpningen er gennemført i perioden fra 22. juni 2007 kl til den 26. juni kl Der er pumpet med en konstant ydelse på 18 m3/t. i perioden fra 22. juni 2007, kl frem til den 24. juni 2007, kl , hvor ydelsen blev nedjusteret til ca. 8 m3 /t. Resultaterne af den seneste prøvepumpningen er ikke indarbejdet i grundvandsmodellen, men resultaterne kan ses af annex 3. 4 FORURENINGSFORHOLD 4.1 Jordforureningen Det vurderes ud fra de gennemførte undersøgelser, at der i grube 3 til 6 findes en kraftig jordforurening. Forureningen findes overvejende i og omkring slamlaget i bunden af gruberne. Grundvandsspejlet står i bunden af eller lige under slamlaget, og den kraftigste jordforurening findes således i den umættede zone i gruberne. I grube 3 og 4 er der konstateret højt indhold af klorerede opløsningsmidler, kulbrinter, sulfonamider/paa og barbiturater. Der er endvidere konstateret fri fase, som vurderes på grundlag af analyser for luft, jord og grundvand at bestå af PCE. Ved jordforureningen i grube 5 og 6 er indholdet af kulbrinter og klorerede opløsningsmidler lavt, men der er konstateret højt indhold af sulfonamider/paa og barbiturater. Der findes en mere detaljeret beskrivelse af forureningsforholdende i de enkelte gruber i delrapport 1, Kærgård Plantage, undersøgelser 2005/2006 på Miljøstyrelsens hjemmeside. 4.2 Grundvandsforureningen Grube 1, 2, 3 og 4 er de gruber med den største kildestyrke. Fri fase med PCE og sandsynligvis også benzen og toluen ses under alle disse gruber, dog med de største forekomster i grube 1 og 2.

18 For de mere vandopløselige stoffer (eksempelvis sulfastoffer, barbiturater og organisk kvælstofforbindelser) er den væsentligste masse udvasket til lag 3 eller til bunden af lag 2. Det vurderes, at den største forureningsmasse nu findes spredt i selve fanen. Fanen udgør derfor en samlet kilde i et meget stort område. I fanen og ved gruberne findes den væsentligste grundvandsforurening i lag 2 og lag 3 ned til ca. 20 til 25 mut. Der findes dog steder med dybere forurening i lag 4, og som ikke er afgrænset nedadtil i 30 meters dybde. Der findes en mere detaljeret beskrivelse af grundvandsforureningen i delrapport 1, Kærgård Plantage, undersøgelser 2005/2006 på Miljøstyrelsens hjemmeside. 4.3 Poreluftforureningen Ved poreluftundersøgelsen er der fundet kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler og kulbrinter i grubeområderne. Der er ved gruberne målt forureningsindhold i poreluften, som kan medfører overskridelser af luftkvalitetskriterierne i udeluften ved grube 1, 2, 3 og 4. Det kan ikke afvises, at der også kan ske overskridelser af luftkvalitetskriteriet i udeluften ved grube 5 og 6. Yderligere oplysninger om poreluften og udeluften kan findes i delrapport 1, Kærgård Plantage, Undersøgelser 2005/2006 på Miljøstyrelsens hjemmeside. 5 OPGAVEN I dette kapitler er opgaven beskrevet. Opgaven består af 3 dele, hvor den første del er at afgrænse gruberne, den anden del er kortlægning af forureningssammensætningen, forureningens fordeling i gruberne, samt en mængdeberegning af de enkelte stoffer, mens den sidste del er at vurderer den enkelte grubes forureningsbidrag til både grundvand, havmiljø og luft. Ovenstående undersøgelser, bliver helt afgørende for at vurdere omfanget af en evt. senere indsats i de sidste 4 gruber. Når vi i det efterfølgende taler om en grube, så mener vi det område som horisontalt indeholder et slamlag/tagkonstruktion, og vertikalt er det område som befinder sig mellem den gamle tagkonstruktion og bunden af slamlaget, eller ½ meter under grundvandsspejlet hvis slamlaget ligger over grundvandet. 5.1 Afgrænsning af gruberne Der skal foretages en horisontal og vertikal afgrænsning af gruberne. Afgrænsningen horisontalt kan foretages ud fra tilstedeværelsen af slamlaget/tagkonstruktion. Det vil sige, at hvis der ved en visuel vurdering konstateres et slamlag/tagkonstruktion i en boring, betragtes den som at være indenfor gruben, og en boring uden slamlag/tagkonstruktion betragtes som udenfor gruben. Antallet af boringer som skal udføres i forbindelse med den horisontale udbredelse af gruben, kan eventuelt begrænses ved inddragelse af andre relevante oplysninger som bl.a. gamle luftfoto. Herudover skal der foretages en vertikal afgrænsning af gruben. Dette skal gøres ud fra ovenstående definition af grubens vertikale udbredelse.

19 I efteråret 2005 foretog Cowi en begrænset horisontal afgrænsning af gruberne. Ved hver grube blev den horisontale udbredelse kortlagt fra 4 sider ved en række boringer til 2 mut. Boringerne blev kategoriseret som i gruben, hvis der ved syn blev konstateret tegn på grube i form af tagrester (træ/tagpap) eller slamlag. Den horisontale afgrænsning kan findes i Delrapport 1, undersøgelser 2005/2006, Kærgård Plantage på Miljøstyrelsens hjemmeside. Hvis man på anden vis kan afgrænse gruberne, med en vis grad af sikkerhed, er det helt op til den enkelte tilbudsgive. Baggrunden for at foretage en mere sikker afgrænsning af gruberne og slamlaget er, at man herved kan foretage en mere præcis mængdemæssig opgørelse af den forurenede jord i de enkelte gruber. Det vil have stor betydning for, at kunne give et kvalificeret bud på prisen af en senere afværgeindsats. 5.2 Forureningsfordelingen i gruberne For at få et billede af forureningens sammensætning og fordeling i de enkelte gruber, skal der udføres mellem 15 og 20 boringer i hver grube. Boringerne skal føres ned til bunden af slamlaget eller en ½ meter under grundvandsspejlet, hvis slamlaget ligger over grundvandsspejlet. I hver boring skal der udtages jordprøver fra hver halve meter, eller fra hvert fremtrædende lag (specielt slamlaget). Poreluften fra hver jordprøve skal analyseres med en PID-måler for, at bestemme luftens indhold af flygtige stoffer. Herudover skal der vælges et antal jordprøver, som skal analyseres på et autoriseret laboratorium. Ved udvælgelsen af prøver til laboratoriet er det vigtigt, at få udtaget prøver der repræsenterer selve slamlaget og sandlaget under slamlaget, hvis det ligger over eller lige under grundvandsspejlet. Hvis PID-målingerne viser afgørende vertikale variationer inden for de enkelte lag, er det af afgørende betydning, at få afklaret disse variationer med laboratorieanalyser. De udvalgte jordprøver skal analyseres for følgende stoffer: klorerede opløsningsmidler total kulbrinter BTEX'er total cyanid total kviksølv bly nikkel zink chrom arsen cadmium kobber Enkelte jordprøver fra slamlaget I hver af de fire gruber skal analyseres for sulfonamider, barbiturater, og organiske kulstofforbindelser. For disse jordprøver skal alle chromatogrammer ses igennem for uidentificerede toppe, da der er produceret mange forskellige sulfonamider og barbiturater på Grindstedværket. Listen over stoffer med potentiel risiko ved jordkontakt (bilag 23.5) i Redegørelse over anvendte kemikalier på Grindstedværket og deres potentielle trussel i forhold til miljøet november 2009, kan være en hjælp til at vurderer hvilke stoffer, der skal kigges efter og få ukendte toppe

20 identificeret. Rapporten findes på Region Syddanmarks hjemmeside under store forureninger, Grindsted by. Analyserne skal efterfølgende fremstilles på en måde, som viser de enkelte stoffers fordeling i gruberne. Formålet med undersøgelsen er at skabe et overblik over forureningen i gruberne så, at man ved en senere afværge kan målrette indsatsen. Hvis man f.eks. vælger en afgravningsløsning som i grube 1 og 2, er det helt afgørende, at man kan fraktionerer jorden i forskellige forureningsniveauer for at finde de jordbehandlere, som kan håndterer jorden teknisk og økonomisk mest fordelagtig. Regionen vil ikke være afvisende for alternative forslag, hvis tilbudsgiver mener at opgaven kan løses mere hensigtsmæssig ud fra andre metoder. 5.3 Risikovurdering På baggrund af nye og eksisterende data skal der foretages en vurdering af den enkelte grubes forureningsbidrag til både grundvand, havmiljø og luft. Forureningsbidraget til både grundvand og havmiljøet skal beskrives ud fra forureningsflux fra de enkelte gruber, så det er muligt, at vurdere de enkelte grubers bidrag til den samlede forurening. Det vil være af afgørende betydning, at man efterfølgende kan foretage en vurdering, som kan give et bud på effekten af en eventuel afværge på en eller flere gruber. Det er afgørende, at man ved fluxberegningerne inddrager de allerede eksisterende boringer, som er placeret nedstrøms de 4 gruber. Her er tale om boringerne B 123/DGU nr , B 127/DGU nr , B133/DGU nr og boring DGU nr , som henholdsvis ligger nedstrøms grube 3, 4, 5 og 6. Boringernes placering kan ses af annex 1, og filtersætningen kan ses af delrapport 8, Kærgård Plantage, undersøgelser 2005/2006 som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Ved beskrivelsen af de enkelte grubers bidrag til forureningen af havet, kan man med fordel anvende oplysninger om stoffernes naturlige nedbrydning, som er beskrevet i delrapport nr. 5 Naturlig nedbrydning af jord- og grundvandsforureningen, Kærgård Plantage, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Ved tilbudsgivningen skal den enkelte tilbudsgiver beskrive omfanget af nye boringer og analyser, og i hvor høj grad man vil bruge eksisterende boringer og data. Der skal udfører fluxberegninger på følgende stoffer: sulfonamider barbiturater PCE TCE C-DCE VC benzen toluen NVOC

21 Der er tidligere udført analyser for ovenstående stoffer, på boringerne B123, B 127, B133 og boring Boringerne er filtersat i op til 6 niveauer. Det er op til tilbudsgiver, at vurderer hvordan de tidligere analyser kan anvendes i fluxberegningerne. Ved fluxberegningerne skal der tages udgangspunkt i den geologiske model, som er beskrevet ovenfor, og beregningerne skal dække lag 2 og lag 3. Herudover kan man anvende de tidligere prøvepumpningsforsøg og grundvandsmodellen for området, til at bestemme de hydrauliske parametre. Udover forureningsbidraget til grundvand og havmiljøet skal der foretages en vurdering af forureningsbidraget til udeluften over de enkelte gruber. Disse vurderinger er tidligere foretaget af Cowi, men tilbudsgiver skal tage stilling til, om disse er tilstrækkelige, eller der skal foretages nye analyser og vurderinger. 6 BEMANDING OG ORGANISERING AF OPGAVEN Da Region Syddanmark ønsker en høj grad af faglighed, skal det sikres at der fra rådgivers side er knyttet personer til projektet, der besidder relevante faglige kvalifikationer. I forbindelse med fremsendelse af tilbud vedlægges forslag til bemandingsplan med dokumentation for, at de ønskede kvalifikationer er til stede i form af vedlagte CV er på nøglepersoner Af bemandingsplanen skal det fremgå hvilke nøglepersoner, der vil tage sig af de enkelte opgaver i projektet. Rådgiver kan ikke uden forudgående aftale med Region Syddanmark udskifte, fjerne eller indsætte andre personer på opgaven, end de ved tilbudsgivning nævnte personer. 7 TIDSPLAN Tilbudsgiveren skal som en del af tilbuddet vedlægge en tidsplan, der i detaljer viser projektforløbet frem til og med den endelige afrapportering. Af tidsplanen skal det fremgå, hvornår feltaktiviteterne starter og slutter og hvornår udkast til den endelige rapport foreligger. Projektet må som udgangspunkt maksimalt strække sig frem til 31.december 2010, hvor den endelig rapport skal foreligger i udkast. Regionen vil så kommentere rapporten inden 15. januar 2011, hvorefter regionens kommentarer indarbejdes, så endelig rapport er klar til 1. februar Hvis dette ikke kan nås, skal der foreligge en begrundelse i tilbuddet for dette.

22 8 OUTPUT/RAPPORTERING Efter undersøgelserne skal der udarbejdes en rapport. Region Syddanmark lægger vægt på, at afrapporteringen sker på en letforståelig og overskuelig måde. Tekstdelen skal være kortfattet, klar og understøttes af gode fotos samt overskuelige skemaer og kort. Ikke fagkyndige personer, som ønsker at læse rapporten, skal ved alene at læse sammenfatningen kunne få en indføring i undersøgelsens overordnede resultater. Ved aflevering af udkast til rapporten bedes rådgiver oplyse, hvorledes kvalitetssikring af data, vurderinger mv. er fortaget. Region Syddanmark lægger vægt på, at både udkast og den endelige udgave af rapporten fremsendes i en version, som rådgiver betragtes som endelig; dvs. at der er foretaget en egentlig korrekturlæsning og kvalitetssikring. I forbindelse med afrapporteringen vil Region Syddanmark gerne have udfærdiget et infoark/sammenskrivning på max 2 sider med de væsentligste konklusioner.

23 Annex 1 Placering af boringerne ved gruberne

24 Annex 2. Resultater af jord, vand og luftanalyser fra gruberne

25 Annex 3. Resultater fra prøvepumpning

26 Bilag 3 Kontraktformular

27 Aftale 1 om teknisk rådgivning og bistand vedrørende undersøgelse af grube 3 til 6 2 Aftalens parter Undertegnede: Region Syddanmark Damhaven Vejle herefter kaldet Region Syddanmark og medundertegnede Rådgiver herefter kaldet rådgiveren har dags dato indgået nedenstående aftale om totalrådgivning og bistand i forbindelse med gennemførelse af ovennævnte sag. 3 ØVRIGE PARTER Ved opgavens udførelse medvirker underleverandører som nævnt i tilbud af dato. Yderligere parter kan blive inddraget efter aftale med Region Syddanmark. 4 PROJEKTLEDELSE Som rådgiverens projektleder er udpeget navn på rådgivers projektleder. Rådgiver må ikke uden accept fra Region Syddanmark ændre på bemandingen for så vidt angår nøglepersoner på de ansvarsområder, der er nævnt i bilag 2, i forhold til de personer der er identificeret i tilbud af dato. Kontaktperson hos Region Syddanmark er Jørgen Fjeldsø Christensen.

28 5 AFTALEGRUNDLAGET Aftalegrundlaget er (i prioriteret rækkefølge): A. Dette aftaledokuments bestemmelser B. Følgende dokumenter, udarbejdet af parterne: Beskrivelse af opgaven og krav til opgaveløsning fra Region Syddanmark af dato. Tilbud fra rådgiveren dateret dato. C. Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89), herunder ydelsesbeskrivelse for miljø, fra F.R.I. januar D. Bekendtgørelse nr af 26. juli 2007 om udførelse og sløjfning af boringer på land. Samtlige for projektet opnåede godkendelser og tilladelser Endvidere fører rådgiveren fuldt tilsyn med, at opgaver omfattet af aftalen, herunder analyser, retablering samt bortskaffelse af opboret materiale bliver udført tilfredsstillende indenfor de hertil fastsatte rammebeløb. 6 YDELSER 6.1 Rådgiverens ydelser: A. Udførelse af projekt som beskrevet under punkt 4. Rådgiver indhenter alle nødvendige ledningsplaner for arbejdets udførelse. B. Trykning og sende foreløbig rapport i 3 eksemplarer og endelig rapport i 3 eksemplarer til regionen. Rapporten skal indeholde samtlige relevante bilag i form af boreprofiler, analyserapporter m.v. Både den foreløbige og endelige rapport inkl. grafer, bilag mv. sendes desuden på som en Adobe Acrobat software pdf-fil (version 4.0 eller senere opdateret version). C. Aflevering af boreoplysninger og analyseresultater for jord, vand, poreluft og udeluft direkte i Region Syddanmarks GeoGis-database via regionens webservice. D. Levering og bekostning af vand, strøm, andre forbrugs- og hjælpestoffer eller lignende, som er nødvendige eller naturligt hører til de aktiviteter, der er beskrevet i tilbuddet. E. Opdatering af JAR-databasen med oplysninger om og resultater fra den gennemførte undersøgelse jf. gældende minimumskrav. Anvendelse af JAR kræver kursusbevis.

29 6.2 Region Syddanmarks ydelser omfatter: F. Løbende orientering af grundejere og lejere. G. Deltagelse i projektstyring og arbejdsmøder undervejs. H. Kommentering og godkendelse af foreløbig og endelig rapport. 7 TIDSFRISTER Opgaven som helhed skal være afsluttet dato. Feltarbejdet skal være afsluttet senest den dato. Region Syddanmark skal have rapportudkastet senest den dato. Den endelig rapport (både i papir- og digitaludgaver) skal Region Syddanmark have senest 2 uger efter, at Region Syddanmark har givet sine kommentarer til rapportudkastet. 7.1 Sanktioner Hvis rådgiveren ikke overholder en aftalt tidsfrist skal rådgiveren betale Region Syddanmark en dagbod på kr. pr. arbejdsdag dog max. opgavens pris. Forlængelse af tidsfrister giver Region Syddanmark ved forsinkelser, som er udenfor rådgiverens kontrol, og som med det samme er meddelt Region Syddanmark, så snart forsinkelsen kan forudses. 8 DET ØKONOMISKE GRUNDLAG FOR OPGAVENS LØSNING Opgaven løses til fast pris som angivet i tilbuddet. Supplerende opgaver kan ikke iværksættes uden forudgående skriftlig godkendelse af Region Syddanmark. 9 UDBETALING AF HONORAR OG UDLÆG Rådgivers honorar bliver opgjort efter medgået tid på opgaven og beregnes på grundlag af timesatser med tillæg af et dækningsbidrag på X %. Faktureringen af rådgivers honorar og udlæg sker med en månedlig timeopgørelse, som henviser til de enkelte delposter i det økonomiske overslag fra tilbuddet. Fakturaen skal altid have påført sagsadresse, kontraktdato, Region Syddanmarks journalnummer? samt Undersøgelse af grube 3 til 6, Kærgård Plantage.

30 Fakturaen skal altid sende elektronisk via EAN-lokationsnummer med personreferencen Sammen med den månedlige faktura fremsendes pr. mail en økonomisk budgetstatus over rådgiverens honorarforbrug. Rådgivers egne udlæg til rejser, kørsel, trykning og lignende bliver refunderet uden tillæg. 10 ANSVAR Rådgiveren har det fulde ansvar for enhver person- og/eller tingskade, der måtte være en følge af rådgiverens eller dennes ansattes forhold, herunder udførelse af det af denne aftales omfattende arbejde. Rådgiveren har ligeledes ansvar for eventuelle skader på skjulte kabler, drænrør, rørledninger el. lign. Rådgiveren er ansvarlig for, at den eller de eventuelle underleverandører, rådgiveren vælger til at medvirke til løsning af opgaven, har de nødvendige kvalifikationer og erfaringer med det arbejde, de skal udføre. I øvrigt henvises til ABR 89. For så vidt angår det professionelle rådgiveransvar gælder nedenstående ansvarsbegrænsninger: Personskader: kr Tingskader og eller/tab kr FORSIKRING Rådgiver har tegnet rådgiveransvarsforsikring hos xxxxx med police nr. xxxxxx omfattende civilretligt erstatningsansvar for rådgivende virksomhed. Dækning pr. forsikringsår: Personskade: Tingskade og eller/tab: kr. xxxxx kr. xxxxx Forsikringen skal være i kraft i hele ansvarsperioden. Rådgiveren er forpligtet til at underrette Region Syddanmark, hvis der indenfor et forsikringsår overfor forsikringsselskabet anmeldes krav, der tilsammen overstiger 40 % af forsikringens dækningssum. Overstiger de anmeldte krav 40 % af dækningssummen, er Region Syddanmark berettiget til at kræve, at rådgiveren retablerer forsikringen i fuldt omfang eller tegner anden ligeså tilfredsstillende forsikring. Denne udgift påhviler rådgiveren. Underretter rådgiver ikke Region Syddanmark, retablerer rådgiver ikke forsikringen, eller tegner rådgiver ikke anden ligeså tilfredsstillende forsikring, betragtes dette som

31 misligholdelse af aftalen. Dette berettiger Region Syddanmark til at ophæve aftalen med øjeblikkelig varsel og kræve erstatning af rådgiveren. 12 SÆRLIGE BESTEMMELSER Resultaterne af opgaven tilhører alene Region Syddanmark. Rådgiveren må ikke - uden Region Syddanmarks skriftlige tilladelse - over for tredjemand gøre brug af de oplysninger, der kommer til rådgiverens kendskab. Da der er stor fokus på denne sag er det meget vigtig for Region Syddanmark at få formidlet den viden, der indsamles gennem projektet. Formidlingen af viden skal ske i et samarbejde mellem rådgiver og Region Syddanmark. Rådgiver må ikke uden skriftlig aftale med Region Syddanmark i hvert enkelt tilfælde videregive information, der er modtaget eller opnået i forbindelse med nærværende opgave, til tredjepart. Specielt skal enhver form for kontakt til pressen foregå gennem, eller efter konkret skriftlig aftale i hvert enkelt tilfælde med, Region Syddanmark. Region Syddanmark kan til enhver tid kræve ændringer i opgavens omfang og udførelse, herunder begrænsning af rådgiverens indsats. Region Syddanmark kan til enhver tid uden erstatning bringe aftalen til ophør mod betaling for allerede udført arbejde samt andre omkostninger, som rådgiveren har ved aftalens ophør. Tvister skal søges løst i mindelig overenskomst. Er dette ikke muligt afgøres disse ved de almindelige domstole med værneting i Kolding. Til aftalen hører de i punkt 4 B nævnte bilag. Dato Region Syddanmark Dato Rådgiver

Bilag 4 Miniudbud - leveranceaftale 1. Bilag 4 Miniudbud Formular for Leveranceaftale

Bilag 4 Miniudbud - leveranceaftale 1. Bilag 4 Miniudbud Formular for Leveranceaftale Bilag 4 Miniudbud - leveranceaftale 1 Bilag 4 Miniudbud Formular for Leveranceaftale Bilag 4 Miniudbud - leveranceaftale 2 Indhold 1. Aftalens parter... 3 2. Projektledelse... 3 3. Aftalegrundlaget...

Læs mere

har dags dato indgået aftale om rådgivning og bistand i forbindelse med gennemførelse af ovennævnte sag.

har dags dato indgået aftale om rådgivning og bistand i forbindelse med gennemførelse af ovennævnte sag. Aftale om teknisk rådgivning og bistand ved indsamling af historiske oplysninger om ca. 945 adresser i Sønderjylland til brug for V1-kortlægning i Region Syddanmark 1 Aftalens parter Undertegnede: Region

Læs mere

Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne sand, grus og sten i Region Syddanmark 1. Bilag 3 Skabelon for rammeaftale

Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne sand, grus og sten i Region Syddanmark 1. Bilag 3 Skabelon for rammeaftale Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne sand, grus og sten i Region Syddanmark 1 Bilag 3 Skabelon for rammeaftale Teknisk rådgivning og bistand ved fase 2 kortlægning af råstofferne

Læs mere

Udbudsbetingelser. EU-udbud nr.: Rammeaftale for Region Midtjyllands forureningsundersøgelser. Miljø. Regional Udvikling

Udbudsbetingelser. EU-udbud nr.: Rammeaftale for Region Midtjyllands forureningsundersøgelser. Miljø. Regional Udvikling EU-udbud nr.: 2014-144063 Rammeaftale for Region Midtjyllands forureningsundersøgelser Regional Udvikling Miljø Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Udbuddet... 3 2.1 Udbudstype... 3 2.2 Grundlag for

Læs mere

Udbudsbetingelser til offentligt EU-udbud. Rammeaftale for råstofkortlægning med henblik på forsyning af Region Syddanmark med sand, grus og sten

Udbudsbetingelser til offentligt EU-udbud. Rammeaftale for råstofkortlægning med henblik på forsyning af Region Syddanmark med sand, grus og sten 1 Udbudsbetingelser til offentligt EU-udbud af Rammeaftale for råstofkortlægning med henblik på forsyning af Region Syddanmark med sand, grus og sten EU-udbudsnummer Referencenummer 2013-050435 Region

Læs mere

Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor

Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor Udbudsbetingelser Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor November 2014 1 af 8 UDBUD ANALYSE AF MULIGHEDER FOR ØGET KAPACITET PÅ MOTORRING 3, HERUNDER KØRSEL

Læs mere

Projektets titel er Udviklingsprojekt om afværge af forureningsfaner i grundvand.

Projektets titel er Udviklingsprojekt om afværge af forureningsfaner i grundvand. Telefon Direkte Fax Mail Web Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød 38 66 50 00 38 66 55 61 38 66 57 00 miljoe@regionh.dk www.regionh.dk Aftale om rådgivning (undersøgelser,

Læs mere

Udbudsbetingelser indhentning af tilbud. til. Kortlægning af jordstrømme

Udbudsbetingelser indhentning af tilbud. til. Kortlægning af jordstrømme Udbudsbetingelser indhentning af tilbud til Kortlægning af jordstrømme Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K. Ole Kiilerich 8. september 2016 1 Indhold 1 Indledning 3 2 Beskrivelse af projektet

Læs mere

Region Syddanmark indbyder til prækvalifikation af tilbudsgivere i henhold til EU s udbudsdirektiv, direktiv nr. 2004/18/EF af 31. marts 2004.

Region Syddanmark indbyder til prækvalifikation af tilbudsgivere i henhold til EU s udbudsdirektiv, direktiv nr. 2004/18/EF af 31. marts 2004. Prækvalifikation af EU-udbud Indledende forureningsundersøgelser i henhold til Jordforureningsloven Regional Udvikling Kontaktperson: Rikke Sparsø Pedersen Jordforurening@regionsyddanmark.dk Direkte tlf.

Læs mere

NorthPestClean Udbudsbetingelser

NorthPestClean Udbudsbetingelser Udbyder: Region Midtjylland NorthPestClean Udbudsbetingelser Offentligt udbud Demonstrationsforsøg med afværgemetoden in situ basisk hydrolyse ved Høfde 42 November 2010 Projekt nr.: Life09/ENV/DK368 Indholdsfortegnelse

Læs mere

ANNONCERING - HUSFOTOGRAF

ANNONCERING - HUSFOTOGRAF DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Eva Tolstrup Ziegler etz@vd.dk ANNONCERING - HUSFOTOGRAF 1. ORIENTERING Nærværende annoncering gælder i forbindelse med udbud og kontrahering af aftale om rådgivning

Læs mere

RÅDGIVNINGSAFTALE. 1. Opgaven DELAFTALE XX. mellem

RÅDGIVNINGSAFTALE. 1. Opgaven DELAFTALE XX. mellem RÅDGIVNINGSAFTALE DELAFTALE XX mellem Sønderborg Kommune Bygninger & Energi Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg Kontaktperson: Torben Andreas Thygesen og medundertegnede Dato 13-05-2014 xxx Tlf. E-mail: CVR-nr.

Læs mere

NorthPestClean Udkast til kontrakt November 2010

NorthPestClean Udkast til kontrakt November 2010 NorthPestClean Udkast til kontrakt November 2010 Projekt nr.: Life09/ENV/DK368 Kontrakt mellem Region Midtjylland, Jord og Råstoffer og Rådgiver Vedr. : Demonstrationsforsøg med afværgemetode in situ basisk

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Juni 2016 DRIFT, VEDLIGEHOLD OG ADMINISTRATION AF MATERIEL TIL VINTERTJENESTEN UDBUDSBETINGELSER

Faaborg-Midtfyn Kommune. Juni 2016 DRIFT, VEDLIGEHOLD OG ADMINISTRATION AF MATERIEL TIL VINTERTJENESTEN UDBUDSBETINGELSER Faaborg-Midtfyn Kommune Juni 2016 DRIFT, VEDLIGEHOLD OG ADMINISTRATION AF MATERIEL TIL VINTERTJENESTEN UDBUDSBETINGELSER Projekt nr. 225724 Dokument nr. 1220168227 Version 2 Udarbejdet af STLA Kontrolleret

Læs mere

BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT), OVERSÆTTELSE-ENGELSK

BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT), OVERSÆTTELSE-ENGELSK DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. marts 2014 14/02645-1 Tea Dyrbye Jensen tdj@vd.dk 7244 3130 BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT), OVERSÆTTELSE-ENGELSK 1. ALMENT Bestemmelser om udbud og tilbud

Læs mere

Vejledning og vilkår for udbud

Vejledning og vilkår for udbud Vejledning og vilkår for udbud Indhold 1. Indledning... 2 Udbyder... 2 Hosted løsning eller In-house-løsning... 2 Tidsplan... 2 2. Udbudsbetingelser... 3 Behandling af spørgsmål... 4 Vedståelsesfrist...

Læs mere

Udkast til kontrakt. Dynamiske undersøgelser Holstebro OSD

Udkast til kontrakt. Dynamiske undersøgelser Holstebro OSD xx. marts 2013 Kontrakt mellem Region Midtjylland, Miljø og Rådgiver Vedr. : Side 2 1 Indledning Denne kontrakt er indgået efter Region Midtjyllands annoncering omhandlende 17 forureningsundersøgelser

Læs mere

Udbudsbetingelser indhentning af tilbud. til

Udbudsbetingelser indhentning af tilbud. til Udbudsbetingelser indhentning af tilbud til Forekomst og udvaskning af problematiske stoffer i beton og tegl fra nedrivning eller renovering af danske bygninger og anlæg Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401

Læs mere

Bilag 2 UDKAST TIL RAMMEAFTALE OM VEJPROJEKTERING MV. VEDRØRENDE MINDRE ANLÆGSOPGAVER. Vil fremgå af rekvisitionen for de konkrete opgaver.

Bilag 2 UDKAST TIL RAMMEAFTALE OM VEJPROJEKTERING MV. VEDRØRENDE MINDRE ANLÆGSOPGAVER. Vil fremgå af rekvisitionen for de konkrete opgaver. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON November 2013 13/18808-1 Morten Weigand mwe@vd.dk 7244 3059 Bilag 2 UDKAST TIL RAMMEAFTALE OM VEJPROJEKTERING MV. VEDRØRENDE MINDRE ANLÆGSOPGAVER SAP OPGAVENR.

Læs mere

Væksthus Midtjylland udbyder opgaven vedrørende Konsulentbistand i forbindelse med opfølgende proces på evaluering af Væksthusene

Væksthus Midtjylland udbyder opgaven vedrørende Konsulentbistand i forbindelse med opfølgende proces på evaluering af Væksthusene Væksthus Midtjylland udbyder opgaven vedrørende Konsulentbistand i forbindelse med opfølgende proces på evaluering af Væksthusene Generelle forhold omkring udbuddet Ordregiver er: Væksthus Midtjylland

Læs mere

Bilag til afgivelse af tilbud

Bilag til afgivelse af tilbud Bilag til afgivelse af tilbud Rådgivning vedr. regnskabsaflæggelse for Dyrehavsbakken 11/2 2014 1 Det anbefales, at nedenstående bilag anvendes ved afgivelse af tilbud på den udbudte opgave, da disse bilag

Læs mere

Udbudsbetingelser September 2014

Udbudsbetingelser September 2014 Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040704-0003 SBJ/MGL Udbudsbetingelser September 2014 Holst, Advokater Advokatpartnerselskab Hans Broges Gade 2 DK-8100 Aarhus C T, +45

Læs mere

Bilag 2. Tilbudsskema. Udbud af indsamling af dagrenovation. Side 1 af 11

Bilag 2. Tilbudsskema. Udbud af indsamling af dagrenovation. Side 1 af 11 Bilag 2 Tilbudsskema Udbud af indsamling af dagrenovation Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Udvælgelseskriterier... 3 2.1. Oplysninger om virksomheden, jf. udbudsmaterialets punkt

Læs mere

Rammeaftale om teknisk rådgivning mellem [Rådgiver] og House of Energy

Rammeaftale om teknisk rådgivning mellem [Rådgiver] og House of Energy Rammeaftale om teknisk rådgivning mellem [Rådgiver] og House of Energy Den [dato] oktober 2018 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Parterne... 3 2. Opgaven... 3 3. Aftalegrundlag... 3 4.

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER AGGERS.R01. Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014

UDBUDSBETINGELSER AGGERS.R01. Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014 UDBUDSBETINGELSER AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014 2 af 7 Indhold AGGERS.R01 INDHOLDSFORTEGNELSE BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT)... 3 1. Alment... 3

Læs mere

RÅDGIVNING H20.06.R01

RÅDGIVNING H20.06.R01 UDBUDSBETINGELSER RÅDGIVNING H20.06.R01 Rådgivning vedrørende støjskærm ved Kongsted N. rasteplads AUGUST 2014 2 af 9 SIDE H20.06.R01 Indhold Indholdsfortegnelse BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT)...

Læs mere

UDBUD FORUNDERSØGELSE AF RUTE 15 LØGTEN-ÅRHUS LUFTHAVN PROJEKTERING

UDBUD FORUNDERSØGELSE AF RUTE 15 LØGTEN-ÅRHUS LUFTHAVN PROJEKTERING DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Oktober 2011 11/16307 Hans-Carl Nielsen hcn@vd.dk 11/16249 7244 3652 Hans-Carl Nielsen h UDBUD FORUNDERSØGELSE AF RUTE 15 LØGTEN-ÅRHUS LUFTHAVN PROJEKTERING BESTEMMELSER

Læs mere

Betingelser om udbud og tilbud

Betingelser om udbud og tilbud Betingelser om udbud og tilbud Levering af GNSS-modtagere August 2015 Indhold 1. ALMENT... 4 2. ORIENTERING... 4 3. UDBUDSFORRETNINGEN... 4 3.1 Udbudsform... 4 3.2 Udbudsmaterialet... 4 3.3 Udvælgelse...

Læs mere

Udbudsbetingelser. Vedligeholdelse af hegn - Vesteramager Udbudsbetingelser 1

Udbudsbetingelser. Vedligeholdelse af hegn - Vesteramager Udbudsbetingelser 1 Udbudsbetingelser Vedligeholdelse af hegn - Vesteramager 13.03.17 Udbudsbetingelser 1 Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING... 3 2. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED... 3 3. BESKRIVELSE AF OPGAVEN... 3 4. UDBUDSBETINGELSER...

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER Dato: 15. august 2013 J. nr.: 102794 UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER 1. Indledning og beskrivelse Boligorganisationen Tårnbyhuse ønsker at indgå rammeaftale

Læs mere

Aftale om totalrådgivning vedr. Vordingborg Kommune - Nyt fælles kommunalt administrationscenter

Aftale om totalrådgivning vedr. Vordingborg Kommune - Nyt fælles kommunalt administrationscenter Aftale om totalrådgivning vedr. Vordingborg Kommune - Nyt fælles kommunalt administrationscenter 1 Parterne 1.1 Undertegnede Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade 443 4760 Vordingborg repræsenteret

Læs mere

Udbudsbetingelser indhentning af tilbud. til. Konsekvenser ved forbrænding af shredderaffald

Udbudsbetingelser indhentning af tilbud. til. Konsekvenser ved forbrænding af shredderaffald Udbudsbetingelser indhentning af tilbud til Konsekvenser ved forbrænding af shredderaffald Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Thilde Fruergaard Astrup 6. juli 2016 1 Indhold 1 Indledning 3 2

Læs mere

UDBUD. Rådgiverudbud Separatkloakering Ugerløse

UDBUD. Rådgiverudbud Separatkloakering Ugerløse UDBUD Rådgiverudbud Separatkloakering Ugerløse Marts 2014 Indhold 1. INDLEDNING... 3 1.1 RÅDGIVERAFTALENS OMFANG... 3 1.2 KONTRAKTPERIODE... 3 1.3 UDBUDSFORM OG RETSGRUNDLAG... 3 1.4 UDBUDSMATERIALET...

Læs mere

Udbudsbetingelser Rådgivning

Udbudsbetingelser Rådgivning Udbudsbetingelser Rådgivning 93200.R09 Supplerende geotekniske undersøgelser Storstrømsbroen November 2016 Dokumentnr. 16/11848-3 2 af 7 Indhold 93200.R09 Supplerende geotekniske undersøgelser INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT)

BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) 1. ALMENT Bestemmelser om udbud og

Læs mere

RAMMEAFTALER VEJREGELRÅDGIVNING RÅDGIVER

RAMMEAFTALER VEJREGELRÅDGIVNING RÅDGIVER DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. september 2011 Tea Dyrbye Jensen tdj@vd.dk 7244 3130 RAMMEAFTALER VEJREGELRÅDGIVNING RÅDGIVER BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) SEPTEMBER 2011 Niels Juels

Læs mere

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Rammeaftale om Vandledningsarbejder 2015-2017 Koncept til kontrakt 2015-07-30 1 Indholdsfortegnelse 1. PARTERNE... 3 2. AFTALEN... 3 3. AFTALEGRUNDLAG... 3 4. ENTREPRENØRENS YDELSER...

Læs mere

Aftale om rådgivning til udarbejdelse af helhedsplan for Vinge, samt masterplan for Vinge midtby

Aftale om rådgivning til udarbejdelse af helhedsplan for Vinge, samt masterplan for Vinge midtby Aftale om rådgivning til udarbejdelse af helhedsplan for Vinge, samt masterplan for Vinge midtby Aftale om rådgivning til udarbejdelse af helhedsplan for Vinge, samt masterplan for Vinge midtby 15/12/2011

Læs mere

Rådgiveraftale Udvikling af planlægningsværktøj til beskrivelse af det terrænnære grundvand

Rådgiveraftale Udvikling af planlægningsværktøj til beskrivelse af det terrænnære grundvand Rådgiveraftale Udvikling af planlægningsværktøj til beskrivelse af det terrænnære grundvand Region Midtjylland 24. Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1 Parterne... 3 2 Opgaven... 3 3 Aftalegrundlag... 4 4

Læs mere

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Udbudsannonce Prækvalifikation Torvegade 74 6700 Esbjerg Indhold Baggrund og formål...3 Opgavebeskrivelse og omfang...3 Ordregiver...3 Spørgsmål og kontaktperson...3 Prækvalifikationsmateriale...4 Udbudsproces...4

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering.

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering. Indledning Holbæk Service A/S inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på indendørs rengøring (14 lokationer) samt vinduespolering (7 lokationer) hos Holbæk

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd

Tilbudsbetingelser. for. Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd Tilbudsbetingelser for Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd 1 ORIENTERING 1.1 Udbuddet udbyder hermed opgaven Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning

Læs mere

RAMMEAFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND. ANL-UDB.R003 VEJARKITEKTUR, LANDSKAB OG BEPLANTNING

RAMMEAFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND. ANL-UDB.R003 VEJARKITEKTUR, LANDSKAB OG BEPLANTNING DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. juli 2013 13/13849 Anne Mette Sommer anso@vd.dk 7244 2239 RAMMEAFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND. ANL-UDB.R003 VEJARKITEKTUR, LANDSKAB OG BEPLANTNING SAP OPGAVENR.

Læs mere

Nationalt udbud: Udbudsbetingelser. Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015.

Nationalt udbud: Udbudsbetingelser. Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015. Nationalt udbud: Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015 Udbudsbetingelser Side 1 af 7 0. Den ordregivende myndighed Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4,

Læs mere

AFTALE. 1. Parterne. Om teknisk rådgivning og bistand iht. ABR 89. Undertegnede Rebild Kommune Hobrovej Støvring

AFTALE. 1. Parterne. Om teknisk rådgivning og bistand iht. ABR 89. Undertegnede Rebild Kommune Hobrovej Støvring Side 1 af 5 26. april 2018 AFTALE Om teknisk rådgivning og bistand iht. ABR 89 1. Parterne Undertegnede Rebild Kommune Hobrovej 110 9530 Støvring i det følgende kaldet Kommunen, ved ansvarlig kontaktperson:

Læs mere

EU-udbud Afsætning af jern og metal fra genbrugspladser

EU-udbud Afsætning af jern og metal fra genbrugspladser EU-udbud Afsætning af jern og metal fra genbrugspladser December 2016 Udgivelsesdato : Projekt : 2063 Dokument nr. : 10 Udarbejdet : Behs Kontrolleret : TWIN, Maho Version : 1.0 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Bygherrerådgivning i forbindelse med udvidelse af Hanstholm Havn BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) JANUAR 2016

Bygherrerådgivning i forbindelse med udvidelse af Hanstholm Havn BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) JANUAR 2016 Bygherrerådgivning i forbindelse med udvidelse af Hanstholm Havn BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) JANUAR 2016 28-01-2016 UDKAST TIL BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT) SIDE 2 af 7 1. ALMENT Bestemmelser

Læs mere

Informationsmøde: Udbud af lægevagtskørsel i Region Syddanmark

Informationsmøde: Udbud af lægevagtskørsel i Region Syddanmark 11-10-2013 Informationsmøde: Udbud af lægevagtskørsel i Region Syddanmark Velkomst og praktiske detaljer Der laves en gennemgang af de vigtigste punkter i udbudsmaterialet. Efterfølgende vil der være mulighed

Læs mere

[ ] s opgave er følgende [ ] skal løse opgaven Konsulentbistand i forbindelse med opfølgende proces på evaluering af Væksthusene.

[ ] s opgave er følgende [ ] skal løse opgaven Konsulentbistand i forbindelse med opfølgende proces på evaluering af Væksthusene. Kontrakt vedr. Konsulentbistand i forbindelse med opfølgende proces på evaluering af Væksthusene mellem Væksthus Midtjylland Åbogade 15 8200 Aarhus N CVR nr.: 30 08 94 56 (i det følgende benævnt Væksthus

Læs mere

Den Aftaleformular. Rådgivningsaftale vedrørende konsulentydelser udarbejdelse af masterplan og feasibility study for Nordals Ferieresort

Den Aftaleformular. Rådgivningsaftale vedrørende konsulentydelser udarbejdelse af masterplan og feasibility study for Nordals Ferieresort Den 14-06-2016 Aftaleformular Rådgivningsaftale vedrørende konsulentydelser udarbejdelse af masterplan og feasibility study for Nordals Ferieresort Indholdsfortegnelse 1. Parterne... 3 2. Opgaven... 3

Læs mere

Udkast til kontrakt Forureningsundersøgelser. Offentligt udbud Rammeaftale for Region Midtjyllands forureningsundersøgelser

Udkast til kontrakt Forureningsundersøgelser. Offentligt udbud Rammeaftale for Region Midtjyllands forureningsundersøgelser Forureningsundersøgelser Offentligt udbud Rammeaftale for Region Midtjyllands forureningsundersøgelser 6. april 2011 Kontrakt mellem Region Midtjylland, Jord og Råstoffer og Rådgiver Vedr. : Rammeaftale

Læs mere

Kontrakt. mellem. vedr. Konsulentydelser til Væksthusene - delaftale [ ]

Kontrakt. mellem. vedr. Konsulentydelser til Væksthusene - delaftale [ ] Kontrakt vedr. Konsulentydelser til Væksthusene - delaftale [ ] mellem Væksthus Midtjylland Åbogade 15 8200 Aarhus N CVR nr.: 30 08 94 56 (i det følgende benævnt Væksthus Midtjylland) og [ ] [ ] [ ] CVR

Læs mere

EU-UDBUD - INDSAMLING AF DAGRENOVATION OG GENAN- VENDELIGE MATERIALER

EU-UDBUD - INDSAMLING AF DAGRENOVATION OG GENAN- VENDELIGE MATERIALER 24. APRIL 2015 RENO DJURS I/S EU-UDBUD - INDSAMLING AF DAGRENOVATION OG GENAN- VENDELIGE MATERIALER ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk EU-UDBUD

Læs mere

UDBUD. Rådgiverudbud

UDBUD. Rådgiverudbud UDBUD Rådgiverudbud Nedlæggelse af Undløse, Ugerløse, Store Merløse og Østrup renseanlæg Marts 2014 Indhold 1. INDLEDNING... 3 1.1 RÅDGIVERAFTALENS OMFANG... 3 1.2 KONTRAKTPERIODE... 3 1.3 UDBUDSFORM OG

Læs mere

Kontrakthaver er ligeledes erstatningsansvarlig for direkte tab opstået som følge af mangler.

Kontrakthaver er ligeledes erstatningsansvarlig for direkte tab opstået som følge af mangler. Spørgsmål og svar EU-udbud af landinspektørydelser: 2. udgave Spørgsmålene er besvaret med rød skrift. Spørgsmål 5 Vi har noteret os svaret på spørgsmål 1, hvorefter ABR 89 gøres til en integreret del

Læs mere

Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave

Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave 1. Indledning... 3 2. Ordregiver... 3 3. Den udbudte opgave... 3 4. Tidsplan... 4 5. Spørgsmål... 4 6. Ansøgningsfrist... 4 7. Supplerende oplysninger...

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed...

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed... UDBUDSBETINGELSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Udbuddets formål... 2 3. Ordregivende myndighed... 2 3.1. Afdeling og kontaktperson... 2 4. Udbudsmateriale... 3 5. Fortrolighed... 4 6. Tidsplan... 4 7.

Læs mere

Udbudsbrev indhentning af tilbud. salgsstader på Rømø

Udbudsbrev indhentning af tilbud. salgsstader på Rømø Udbudsbrev indhentning af tilbud på salgsstader på Rømø Naturstyrelsen Vadehavet Skovridervej 3 6510 Gram Kontaktperson: Anders Rahbek 26. februar 2015 1 Indhold 1 Indledning 3 2 Beskrivelse af projektet

Læs mere

Eksempel på BILAG. til. Udbudsmateriale 2006. for. Kørebaneafmærkning. XXX Amt LAVESTE TILBUD

Eksempel på BILAG. til. Udbudsmateriale 2006. for. Kørebaneafmærkning. XXX Amt LAVESTE TILBUD J.nr. Vejafdelingen Eksempel på BILAG til Udbudsmateriale 2006 for Kørebaneafmærkning i XXX Amt LAVESTE TILBUD Amternes stribegruppe og Stribebranchen 21. december 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE ERKLÆRING PÅ

Læs mere

Volumenreduktion af lavaktivt affald Aftale

Volumenreduktion af lavaktivt affald Aftale Bilag 2 Volumenreduktion af lavaktivt affald Aftale Indgået mellem Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399 4000 Roskilde CVR nr. 2614 4744 (Herefter benævnt Kunden) og... CVR nr. (herefter benævnt

Læs mere

Udbud af mindre driftsopgaver inden for vand- og kloakforsyning i Haderslev Kommune

Udbud af mindre driftsopgaver inden for vand- og kloakforsyning i Haderslev Kommune Udbud af mindre driftsopgaver inden for vand- og kloakforsyning i Haderslev Kommune Obligatorisk egnethedsskema til brug ved ansøgning om prækvalifikation 1 / 12 1. Indledning Ansøgere om deltagelse i

Læs mere

Udbudsbetingelser Rammeaftaler vedrørende bygherrerådgivning til Arealudvikling Aarhus

Udbudsbetingelser Rammeaftaler vedrørende bygherrerådgivning til Arealudvikling Aarhus 20.12.2012 Udbudsbetingelser Rammeaftaler vedrørende bygherrerådgivning til Arealudvikling Aarhus Sagsnr. 12/017983 1. Indledning Arealudvikling Aarhus hører under Aarhus Kommune og er knyttet til Teknik

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer

UDBUDSBETINGELSER. for. Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer UDBUDSBETINGELSER for Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer 2 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED Finansiel Stabilitet A/S Kalvebod Brygge 43 1560 København V Hjemmeside: http://www.finansielstabilitet.dk

Læs mere

Rammeaftale om indkøb, levering og bortkørsel af anlægsmaterialer for Forsyning Helsingør Spildevand A/S

Rammeaftale om indkøb, levering og bortkørsel af anlægsmaterialer for Forsyning Helsingør Spildevand A/S Rammeaftale om indkøb, levering og bortkørsel af anlægsmaterialer for Forsyning Helsingør Spildevand A/S oktober 2014 Sagsnr. Dok.nr. Side 1 af 7 Parterne 1. Rammeaftalen Mellem Forsyning Helsingør Vand

Læs mere

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. oplysnings- og debatkampagne mænd siger nej til vold mod kvinder, samt effektmåling af kampagnen.

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. oplysnings- og debatkampagne mænd siger nej til vold mod kvinder, samt effektmåling af kampagnen. U D B U D S B E T I N G E L S E R for oplysnings- og debatkampagne mænd siger nej til vold mod kvinder, samt effektmåling af kampagnen. 2 Minister for ligestilling Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

Kontrakt. mellem. vedr. Konsulentydelser til Væksthusene - delaftale [ ]

Kontrakt. mellem. vedr. Konsulentydelser til Væksthusene - delaftale [ ] Kontrakt vedr. Konsulentydelser til Væksthusene - delaftale [ ] mellem Væksthus Midtjylland Åbogade 15 8200 Aarhus N CVR nr.: 30 08 94 56 (i det følgende benævnt Væksthus Midtjylland) og [ ] [ ] [ ] CVR

Læs mere

Københavns Kommune offentliggør kontrakten ved en offentlig annonce på www.kk.dk/udbud.

Københavns Kommune offentliggør kontrakten ved en offentlig annonce på www.kk.dk/udbud. Udbudsbetingelser vedrørende annoncering af Tour de SUF Sundheds- og Omsorgsforvaltningen annoncerer her kontrakt om opgaver vedrørende gennemførelse af personalefest den 21. september 2012 - Tour de SUF

Læs mere

Børn og Unge, Aarhus Kommune

Børn og Unge, Aarhus Kommune Børn og Unge, Aarhus Kommune UDBUDSBETINGELSER Udbud af kontrakt om Hovedrapport og prioriteringskort i trivselsundersøgelse i Børn og Unge 2015 1 Indhold INDHOLD... 2 1. INDLEDNING... 3 2. ORDREGIVER...

Læs mere

Offentligt udbud. Rammeaftale om levering af pyntegrønt og juletræer til kirkegårde og institutioner. Rudersdal Kommune

Offentligt udbud. Rammeaftale om levering af pyntegrønt og juletræer til kirkegårde og institutioner. Rudersdal Kommune Offentligt udbud Rammeaftale om levering af pyntegrønt og juletræer til kirkegårde og institutioner i Rudersdal Kommune 1. Generelle udbudsbetingelser 15.12.2017 1 Indholdsfortegnelse Forside Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1 Bestemmelse om udbud og tilbud

1 Bestemmelse om udbud og tilbud 1 Bestemmelse om udbud og tilbud 1.1 Generelt Sønderborg Kommune (i det efterfølgende nævnt Ordregiver) udbyder ved nærværende udbud udførelse af vintertjeneste i Sønderborg Kommune. Arbejdet er udbudt

Læs mere

Annoncering nødbehandlerbil i Nordborg

Annoncering nødbehandlerbil i Nordborg Annoncering nødbehandlerbil i Nordborg 1. Beskrivelse af opgaven Kontrakten omhandler løbende drift af nødbehandlerbil i Nordborg. Opgaven er nærmere beskrevet i kontraktbilag 1. 2. Tidsplan Annoncering

Læs mere

LINDØ port of ODENSE Brinksikring

LINDØ port of ODENSE Brinksikring Munkebo d. 02.11.2017 Udbudsbrev LINDØ port of ODENSE Brinksikring 2017-2018 Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1 GENERELT 3 1.1 Indledning 3 1.2 Udbudsform 3 1.3 Ordregiver og bygherre

Læs mere

Laboratoriemålinger af emissioner fra brændeovne ved forskellige fyringsteknikker

Laboratoriemålinger af emissioner fra brændeovne ved forskellige fyringsteknikker Udbudsbrev annoncering Laboratoriemålinger af emissioner fra brændeovne ved forskellige fyringsteknikker Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Stine Sandermann Justesen 15. juni 2016 Indhold Indledning...

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen Tilbudsbetingelser for CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen 1 1. ORIENTERING 1.1 Udbuddet Erhvervsstyrelsen udbyder hermed opgaven CSR i små

Læs mere

1. Indledning 1. 2. Den ordregivende myndighed 1. 3. Udbudsmaterialet 2. 4. Kontrolbud 2

1. Indledning 1. 2. Den ordregivende myndighed 1. 3. Udbudsmaterialet 2. 4. Kontrolbud 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den ordregivende myndighed 1 3. Udbudsmaterialet 2 4. Kontrolbud 2 5. Tidsplan for udbudsforretningen 2 5.1 Spørgemøde 2 5.2 Anmodninger om yderligere oplysninger

Læs mere

Rammeaftale om rådgivning og bistand vedrørende konsulentassistance i forbindelse med VIKING-samarbejde

Rammeaftale om rådgivning og bistand vedrørende konsulentassistance i forbindelse med VIKING-samarbejde Dato Sagsbehandler Mail @vd.dk Telefon 7244 Dokument Side 1/5 Rammeaftale om rådgivning og bistand

Læs mere

VIKING-samarbejde - genudbud

VIKING-samarbejde - genudbud Bestemmelser om udbud og tilbud - BUT Udbud af rammeaftale vedrørende konsulentassistance i forbindelse med VIKING-samarbejde - genudbud December 2017 Dokumentnr. 2 af 9 Indhold

Læs mere

ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET

ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET 1. FORMÅL Miljø- og Fødevareministeriet (herefter ordregiver)

Læs mere

Udbud Olie- og benzinudskillere. Udbudsbetingelser

Udbud Olie- og benzinudskillere. Udbudsbetingelser Udbud Olie- og benzinudskillere Udbudsbetingelser Odense Renovation A/S Snapindvej 21 5200 Odense V info@odenserenovation.dk www.odenserenovation.dk side 2 af 10 side 3 af 10 Odense Renovation A/S Snapindvej

Læs mere

Undertegnede tilbyder hermed at udføre ovennævnte entreprise på grundlag af udbudsmaterialet, som blev udsendt med udbudsbrevet af 17. juli 2014.

Undertegnede tilbyder hermed at udføre ovennævnte entreprise på grundlag af udbudsmaterialet, som blev udsendt med udbudsbrevet af 17. juli 2014. Bilag 1 Gribvand Spildevand A/S - Udbud af SRO-arbejde - Tilbudsliste (TBL) Side 1 af 8 Undertegnede tilbyder hermed at udføre ovennævnte entreprise på grundlag af udbudsmaterialet, som blev udsendt med

Læs mere

Tilbudsskabelon A. Tro og love erklæring om tilbudsgivers personlige forhold

Tilbudsskabelon A. Tro og love erklæring om tilbudsgivers personlige forhold Tilbudsskabelon A Tro og love erklæring om tilbudsgivers personlige forhold Oplysninger om tilbudsgiver: Tilbudsgivers navn og selskabsform Tilbudsgivers adresse Tilbudsgivers CVR nr. Undertegnede er bekendt

Læs mere

Pleje af grønne områder (PGO 2016), manual fra Danske Anlægsgartnere

Pleje af grønne områder (PGO 2016), manual fra Danske Anlægsgartnere GARTNERENTREPRISE BILAG 5 UDKAST TIL RAMMEAFTALE 1 Parterne Mellem Undertegnede Hillerød Service A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Cvr. Nr. 32768024 i det følgende kaldet ordregiver, og med undertegnede [Modparts

Læs mere

Udbud af to opgaver vedrørende en ekstra indsats mod æresrelaterede konflikter.

Udbud af to opgaver vedrørende en ekstra indsats mod æresrelaterede konflikter. 25. juni 2009 Udbudsbekendtgørelse Udbud af to opgaver vedrørende en ekstra indsats mod æresrelaterede konflikter. Ordregivende myndighed Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade

Læs mere

Betingelser for tilbudsindhentning Syddjurs Kommune, version 2

Betingelser for tilbudsindhentning Syddjurs Kommune, version 2 Betingelser for tilbudsindhentning Syddjurs Kommune, version 2 Indhentning af tilbud på beskæftigelsesfremmende indsats 1. Vejledning og jobsøgningsforløb i.h.t. Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats kap.

Læs mere

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Orientering. 2 2. Retsgrundlag 2 3. Tilbudsfasen. 2 4. Tilbudsafgivelse.. 2 5. Egnethed 4 6. Tildeling. 5 2 1. Orientering Med disse bestemmelser udbydes kørebaneafmærkning i Svendborg

Læs mere

UDBUD AF VINTERTJENESTE

UDBUD AF VINTERTJENESTE JULI 2013 ESBJERG KOMMUNE UDBUD AF VINTERTJENESTE 2013-2015 ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2013 ESBJERG KOMMUNE UDBUD AF VINTERTJENESTE

Læs mere

1/7 92126-165973 THECA TRAFIKSELSKABET MOVIA UDBUDSBETINGELSER. vedrørende UDBUD AF LÅNERAMMEAFTALER

1/7 92126-165973 THECA TRAFIKSELSKABET MOVIA UDBUDSBETINGELSER. vedrørende UDBUD AF LÅNERAMMEAFTALER 1/7 TRAFIKSELSKABET MOVIA UDBUDSBETINGELSER vedrørende UDBUD AF LÅNERAMMEAFTALER oktober 2007 2/7 INDHOLD Indledning side 3 Udbudets omfang side 3 Udbudsform og udbudsmateriale side 3 Udformning af tilbud

Læs mere

Udbudsbetingelser. Udbud af aftaler om levering af Konsulentydelser til Væksthusene".

Udbudsbetingelser. Udbud af aftaler om levering af Konsulentydelser til Væksthusene. Udbudsbetingelser Udbud af aftaler om levering af Konsulentydelser til Væksthusene". Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelle forhold... 3 3. Udbudsmateriale... 4 4. De udbudte aftaler... 5

Læs mere

ANNONCERING AF TILBUDSINDHENTNING

ANNONCERING AF TILBUDSINDHENTNING DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. marts 2012 12/03282-1 Lene Tørnæs Helbo lthe@vd.dk +45 7244 3749 ANNONCERING AF TILBUDSINDHENTNING BYGHERRERÅDGIVNING FOR BROER I ENTREPRISE 0410.001, UDBYGNING

Læs mere

RETTET ANNONCERINGSMATERIALE 9/ Tilføjet tekst står med rødt slettet tekst er gennemstreget. Annonceringsbetingelser

RETTET ANNONCERINGSMATERIALE 9/ Tilføjet tekst står med rødt slettet tekst er gennemstreget. Annonceringsbetingelser Annoncering af skanningsopgave Annonceringsbetingelser Dato: 1. maj, 2014 RETTET ANNONCERINGSMATERIALE 9/5 2014 Tilføjet tekst står med rødt slettet tekst er gennemstreget Annonceringsbetingelser Annoncering

Læs mere

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed Indledning Energistyrelsen indbyder hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at ansøge om prækvalifikation til at afgive tilbud på kommunikationsydelser til Energistyrelsen. Baggrund

Læs mere

J. nr.: 25087. Udbudsbetingelser. Udbud af biogas. Skive Kommune

J. nr.: 25087. Udbudsbetingelser. Udbud af biogas. Skive Kommune J. nr.: 25087 Udbudsbetingelser Udbud af biogas Skive Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Udbudsform 3 3. Ordregiver 3 4. Udbudsmaterialet 4 5. Den udbudte kontrakt 4 6. Tidsplan 5 7. Betingelser

Læs mere

Offentligt udbud af rådgivning i forbindelse med:

Offentligt udbud af rådgivning i forbindelse med: Tilbudsliste (TBL) Offentligt udbud af rådgivning i forbindelse med: Byggemodning Erhvervsparken GreenLab Skive Kommune 01-04-2017 Indhold Tilbudsliste... 3 Rådgivning og projektledelse... 5 Byggeledelse

Læs mere

Aftale om finansiel og processuel bestillerrådgivning til Glostrup Hospital.

Aftale om finansiel og processuel bestillerrådgivning til Glostrup Hospital. Sag: Virksomhedens navn: Opgavens navn: Aftale om finansiel og processuel bestillerrådgivning til Glostrup Hospital. 1. Parterne: I det følgende kaldet Klienten og medundertegnede: I det følgende kaldet

Læs mere

Østjysk Ledelsesakademi

Østjysk Ledelsesakademi Østjysk Ledelsesakademi Annoncering af udbud af DOL-valgmoduler og specialemodul i kommunerne Favrskov, Mariagerfjord, Norddjurs, Randers og Syddjurs. Indledning Kommunerne er gået sammen om etableringen

Læs mere

Udbudsmateriale Energimærkning (EMO)

Udbudsmateriale Energimærkning (EMO) 1. december 2014 Udbudsmateriale Energimærkning (EMO) 1. Udbyder/ordregiver 2. Kontaktperson Forretningsfører Jytte Dam E-mail: jd@bak-bornholm.dk 3. Beskrivelse af ydelse ønsker gennemført energimærkning

Læs mere

Udbud af miljøvurdering af råstofområder i forbindelse med Forslag til Råstofplan 2016

Udbud af miljøvurdering af råstofområder i forbindelse med Forslag til Råstofplan 2016 Udbudsmateriale Annonceret udbud Udbud af miljøvurdering af råstofområder i forbindelse med Forslag til Råstofplan 2016 April 2015 Udgivelsesdato: 28.04.2015 Udarbejdet af: Region Syddanmark Udbudt af:

Læs mere