Ung-Politik. Unge skriver avis med politisk indhold. 8. årgang på Kirkebakkeskolen. Fotograf: Niklas Due. Økonomi. Internationalt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ung-Politik. Unge skriver avis med politisk indhold. 8. årgang på Kirkebakkeskolen. Fotograf: Niklas Due. Økonomi. Internationalt"

Transkript

1 Ung-Politik Internationalt En mand der går til ekstremerne Økonomi Spar penge som studerende - lev sundt 8. årgang, Kirkebakkeskolen Kom bag om Morten Storms liv som PET/CIA agent i Yemen på sporet af terrorleder Anwar al-awlaki. Se hvordan hans liv udviklede sig. Side 5 Side 8 Er du ung? og studere? Tjek nogle gode tips til at spare penge på fx. kost Tjek hvor meget du kan spare. Unge skriver avis med politisk indhold 8. årgang på Kirkebakkeskolen udgiver avisen Ung-politik i forbindelse med efterårets projektuge under temaet Vi er ude Andreas Alkemade Her er holdet, som interessere sig for politik - både indland og udland Fotograf: Niklas Due I forbindelse med avisudgivelse på Kirkebakkeskolen i samarbejde med Politiken har eleverne valgt sig ind på forskellige redaktioner. Der er mange emner, men den politiske avis blev valgt af de færreste elever. Dette skyldes ifølge eleverne, at det kræver, at man følger med i samfundsdebatten. På denne avis fokuseres der på internationale nyheder, som f.e-ks. valget i USA eller krigen i Syrien, indland, debat og de unges muligheder for at klare sig selv rent økonomisk. Emil fra 8.z udtaler sig: Jeg synes, at forløbet har været spændende og efter at have uddybet konflikten i Syrien, har jeg fået meget mere viden. Jeg har også arbejdet med Morten Storm, som er ret aktuelt i dagens Danmark. Jeg har fået et godt politisk indblik i konflikten i Syrien. Jeg har også skrevet et portræt af Morten Storms liv, og dette er også et meget internationalt diskuteret emne. Jeg har lært meget af forløbet med avis. Samfundsfagslærer Anders Heede udtaler sig også om unge og politik: Jeg mener ikke at unge interessere sig meget for politik. Det tror jeg er, fordi de unge ikke kan se, hvilken indflydelse den har på deres eget liv. Denne avis viser trods alt at 1/4 af en årgang interesserer sig for politik - både indland og udland.

2 2 FREDAG 02. NOVEMBER 2012 POLITIKEN Lejreskoler Alexander Franck, Frederik kunst Her kan man se, hvor hyggeligt og dejligt de har det sammen på lejreskoler og det sammenhold de har. På billederne er det de tidligere 8. klasser, som besøger københavn på deres lejreskole tur. På billederne kan man se et sammenhold hvor de ler sammen og har det sjovt og spændende. Billederne er taget af Caroline Lea Rønberg Pedersen Kirkebakkeskolen i Vejle sparer lejrskoler væk Kirkebakkeskolens elever er misfornøjet over ikke at komme på lejrskole. Kirkebakkeskolen i Vejle vælger at spare lejrskoler væk, og det synes eleverne ikke om. Redaktionen har valgt at interviewe et par elever og viceinspektøren om sagen. Mette Jensen, 8.Z, mener, at det er dårligt, at de ikke kommer på lejrskole: Jeg synes det er træls, fordi vi går glip af gode oplevelser og det sammenhold og fællesskab, vi kan få på lejrskoler. Fra de fleste elever, vi også har interviewet, lyder det, som om de mener, skolen fedter med de penge, som de har rigtig mange af, men det er ikke sandheden. Redaktionen har interviewet viceinspektøren. Grunden til at lejrskoler er sparet væk, er fordi skolen ikke har fået mange penge ind i kas-sen i de seneste 2 år, og sid-en det er dyrt at sende lær-ere på lejrskole, fordi de og-så skal have løn om natten m.m, skulle skolen lige tæn-ke sig om. Skolen havde 2 valg: Enten kunne de bruge pengene på undervisning til eleverne eller bruge pengene på lejrskole, hvor de ikke får undervisning. Skolen valgte selvfølgelig undervisningen, og da de penge blev brugt, var der ikke penge nok til lejrskole. Aase Rønø mener, at det er rigtig irriterende, at man ikke kommer på lejrskole på Kirkebakken, fordi det er en rigtig god måde at lære hinanden at kende på, og man også kan lære noget fagligt, om de steder man besøger. Hvis eleverne kigger længere ud er det faktisk politiken der bremser, at eleverne ikke kommer på lejrskole, fordi de ikke giver så mange penge til skolerne, men kirkebakkeskolen har bare valgt at prioitere undervisningen højere end lejrskole. Spørgsmålet er, om det er det rette valg? Behøver man at være hjemme på skolen for at modtage undervisning eller bliver den bedre, hvis man er ude? Ansvarshavende redaktør for denne avis er: Aase Rønø. Ansvaret omfatter ethvert krav, som i forbindelse med medieansvarsloven kan eller skal rettes mod den ansvarshavende redaktør, herunder alle krav, som strafferetligt, medieretligt, ophavsretligt eller lignende måtte blive rettet imod udformningen og anvendelsen af tekst og illustrationer i såvel redaktionelle tekster som annoncer. Politikens redaktør er uden ansvar for nærværende blads indhold. Debat: Mette Dejnbjerg Jensen, Sara Ravn Falster Nielsen. Film: Mads Christian Liebmann, Niklas Due-Hansen. I byen: Amanda Olivia Frantzen, Cecilie Lund Niekrenz, Sarah Trampenau Nielsen. Indland: Frederik Skov Kunst. Indland: Alexander Dolmer Franck. Internationalt: Andreas Alkemade, Emil Sonne, Julius Schandorff Bjerregaard, Magnus Althof Aarup Svendsen. Sport: Anders Økter Sparvath, Gustav Nørby Svensson. Udland: Tugay Kilic, Waheed Watandost.

3 POLITIKEN FREDAG 02. NOVEMBER Politik Emneord Dovne Robert Den danske befolkning er i oprør efter tvudsendelsen På Den 2 Side, hvor Robert Nielsen udtalte, at han ikke vil have et hvilket som helst job. Amanda Frantzen Robert Nielsen også kaldet Dovne Robert er en 41 årig mand, der nu har levet på kontanthjælp i knap 11 år. Dovne Robert udtaler selv i et interview med DR2 at han ikke vil arbejde på feks. MacDonnalds grundet at det ikke lever op til hans krav. Den Berlinske blogger Anna Sophia Hermansen mener, at det blot er et pr-stunt og benævner i sit blogindlæg Robert som en orkan, og han udtaler at han har forladt tre uafsluttede uni-versitetsuddannelser. Anna siger også, at hun ikke tror at det er muligt at være på kontanthjælp så længe og at der må være noget ved Roberts historie medierne ikke ved. Dovne Robert har været meget oppe i medierne her på det sidste, både i bladende. Han har enda fået sin egen hadegruppe på facebook, hvor folk skriver deres meninger om ham. I en debat i Go Morgen Danmark snakker Robert med Dovne Robet på Aftenshowet. Foto: Amanda Frantzen Joakim B Olsen. Joakim mener også, at det er uretfærdigt, at Robert lever af andres penge i stedet for selv at gå ud og få et arbejde. Robert siger at det ikke er fordi han ikke vil have et arbejde, men fordi at han gerne vil behandles retfærdig og det mener han ikke han er blevet de tre perioder på til sammen halvandet år han i alt har arbejdet. Han mener også at han ville gå ned med stress og alligevel sige sit job op, hvis han havde et job som han ikke synes var okay. I maj dette år har østeuropæer som fik job i danmark, det er blandt andet fordi at folk som robert siger nej til job. Han har siden 2001 haft tre forskellige jobs, men når han så ikke længere har haft arbejde er han røget på kontanthjælp igen. Robert har dagen for debatten på Deadline 17 fået tilbudt et job som klummeskribent for et program Anders Lund Madsen starter på her til efteråret som hedder Dårlig Nyt, som kommer til at handle om bekymringer og hvad der truer og hvad der er at være bange for her i verden. Spørgsmålet er nu om, debatten om Robert får indflydelse på andre, der arbejder, men ikke bryder sig om arbejdet. Er det tilladt at gøre ligesom Dovne Robert i dag? SUydelser Amanda Frantzen Når man går ud af folkeskolen, er der rigtig mange muligheder. Du kan tage på en gymnasial uddannelse, hvor du så skal læse videre og tage på universitet bagefter. Eller du kan også tage på Teknisk skole, hvor der også er i praktik i de år du er der. Men det der er ens ved alle de uddannelser, er at du får SU. SU står for Statens Uddannelsesstøtte. Du får SU, når du f.eks. er på gymnasiet og du er over 18 år. SU en hjælper, hvis du nu ikke har et job som kan være meget svært her i landet. Der er forskel, på hvor meget du kan tjene på SU. Hvis du er flyttet hjemme fra, får du meget mere og hvis du er hjemmeboende, får du imellem kr. plus skat. SU en har hjulpet mange nye stu-derene, og nogle der lige er flyttet ud. Der er også mage der er imod SU, fordi de mener at folk udnytter det. Omkring 75% af den danske befolkning støttes at SU og det er utrolig meget. Det er både børnefamilier, pen-sionister og studerende. Selv om meningen med SU er at de unge skal have penge til at købe skolereleterede ting, bliver mange af pengene brugt på at tage på cafe og alt muligt andet. Klumme Fodbold - Nej tak! Caroline Kock & Caroline Bech Fodbold er da spændende Julius Schandorff Bjerregaard Fodbold? Enhver drengs hobby, at løbe på den grønne fodboldbane rundt efter andre drenge i lange shorts, som til tider godt kan være lidt for løse. Efter træning er det ned efter den nyeste version af Fifa og så hjem og game med de andre drenge. De fleste samtaler på kryds og tværs igennem vennerne går på gårdagens kamp, de nyeste fodboldstøvler, fodboldkort og alt andet ligegyldigt lort. Nej tak! Nu er det nok, der må være andet i livet end fodbold, Hvad med en uddannelse? Chancen for at blive professionel fodboldspiller er minimal. Så drop Foto: Polfoto det nu! Få et liv uden fodbold. Men der er alligevel to sider af samme sag, hvis en dreng kan li Fifa bliver det set som nørdet og en manglende evne til at få venner. Men hvis en pige spiller Fifa og er vild med fodbold, bliver det set som sejt, og at hun er anderledes hvilket alt i alt gør hende fantastisk. Der burde da ikke være forskel på, hvordan man bliver set ud fra hvilket køn der kan li fodbold. Men helt seriøst, drop bolden. Jeg hører, at specielt kvinder siger til mændene hvorfor bruge i så meget tid på fodbold. Er det da ikke latterligt, at nogle mænd løber efter en bold i et par timer? Vi tænker selvfølgelig de er latterlige, fordi de kun ser at de løbe rundt og undgår alle detaljerne. Vi mænd tænker, at fodbold handler ikke kun om mål, nej, der skal meget mere til for at lave målenene. Holdet skal fungere godt i en enhed, og alle skal kende og lide hinanden. Nogle gange er det også kun de gode mål, som bliver husket i stedet for en mega fed finte eller et Jgodt opspil. Men stadigvæk siger de fleste kvinder at det er latterligt. De forstår bare ikke fodbold. Fodbold er meget meget mere end bare at kunne score mål. For eksempel er der også mange som har en/et yndlingshold/spiller, som de følger og ser alle kampene for holdet eller spilleren. Mit yndlingshold er Arsenal, og jeg ser alle de kampe, jeg har mulighed for at se, og det er næsten alle sammen. Fodbold er spænedende og ikke kedeligt og langtrukket, som nogle siger. Foto: Amanda Frantzen Fakta om SU SU står for Statens Uddannelsesstøtte Det er forskelligt fra sted til sted, hvor mange penge i SU du får. Det kommer an på hvor langt væk fra arbejdspladsen, man bor. Det kommer også meget an på om du er under 20 år, så regner de også forældres indtægt med.

4 4 FREDAG 02. NOVEMBER 2012 POLITIKEN udland NATO NATO står for North Atlantic Treaty Organisation NATO startede 4.april 1949 Grundlæggerne for Nato var Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA NATOs generalsekretær hedder Andres Fogh Rasmussen som var tidligere statsminister i Danmark. NATOs hovedstad ligger i Belgiens hovedstad Bruxelles NATO har 750 danske soldater i Afghanistan Kilder: Wikipedia En NATO tank nær byen Kunduz i Afghanistan. Foto: NATO ud af Afghanistan NATO-soldaterne forlader Afghanistan i Spørgsmålet er, om afghanerne får et bedre og mere sikkert liv, eller om talebanerne tager magten. En ung dreng, som er blevet taliban. Foto: Waheed Watandost & Tugay Kilic NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har i NATO s topmøde i Chicago fortalt, at NATO-soldaterne skal ud af Afghanistan i Det bekræftede medlemslandede på det store NATO s topmøde. Obama og den afghanske præsident Hamid Karzai aftalte, at afghanske sikkerhedstropper skal tage ansvaret for Afghanistan. Alle amerikanske soldater vil være ude af landet i 2014 bortset fra underviserne, der vil fortsætte med at hjælpe de afghanske soldater med de svære missioner. Den almindelige afghanske borger og politikerne er i tvivl om, hvad der sker med Afghanistan efter Mange afghanere gætter på, at talebanerne tager mag-ten, eller der opstår en stor etnisk krig med det formål at overtage herredømmet Det afghanerne også frygter, er valget Afghanere tror ikke på, at dette valg sker, da de mener, at der opstår en krig. Det er Afghanistans præsident Kar-zai imod og siger: Valget vil helt sikkert finde sted. Min mandat-periode udløber, og hvis jeg bliver siddende en enkelt dag over, udløber min mandat peri-ode, og det vil være uretmæssigt. Al den tvivl og frygt får NATO til at beslutte, at nogle amerikanske soldater bliver i landet for sikkerhedens skyld og for at hjælpe de afghanske soldater med at løse svære missioner succes fuldt. De unge i landet De afghanske unge er også tvivl om, hvad der vil ske efter De fleste af landets unge mener, at når NATO forlader deres land, vil der opstå krig igen. Mange mener også, at al den tvivl og frygt påvirker deres uddannelse, og de kan derfor ikke koncentrere sig om deres lektier og opgaver, som de løser i skolen. Som de fleste afghanere mener de også, at der vil opstå en stor krig efter NATO s tilbagetrækning fra Afghanistan. De håber på, at deres land bliver et land uden krig, men gætter på at det aldrig vil ske. Deres andet håb er at flytte til vesten og få en uddannelse. Unge i Afghanistan mener at det eneste måde de kan forbedre deres land på er uddannelse. De mener også, at hvis de ikke tænker mere moderne og får en god uddannelse, vil deres land altid være under magten af talebanerne. Redaktion har spurgt ung dreng fra Nørremarken i Vejle. Najib Dawlatnazar, som har boet i Danmark i 6 år og stadigvæk har kontakt med sit hjemland, udtaler: " Jeg synes, at NATO burde blive i Afghanistan til de har vundet krigen over taleba-nerne. Det er overhovedet ikke nok med amerikanske under-visere, der hjælper afghanske soldater. De afghanske soldater mener, at de er blevet selvstændige og kan klar sig selv. Hvis det går rigtigt dårligt for afghanske soldater håber jeg på, at NATO vil komme tilbage til Afghanistan. Som afghaner mener jeg, at NATO har hjulpet vores land rigtig godt i mange år. Det er jeg meget taknemmelige for. Jeg synes, det er farligt for dem, som bor i Afghanistan, men jeg vil også sige, at jeg er meget heldig for, at jeg bor i Danmark. " Afghanistan har været i krig i mange år. Befolkningen i Afghanistan har fået nok af krig. Det har været i krig med både Rusland og nu talebanerne. Det afghanske folk håber inderligt på, at der vil komme fred og ro i deres land. 14 årige Najib Dawlatnazar kommer oprindligt fra Afghanistan. Han er 8.klasses elev på Kirkebakkeskolen i Vejle. Foto: Waheed Watandost

5 POLITIKEN FREDAG 02. NOVEMBER Internationalt En mand, der går helt til ekstremerne Han konverterede til islam og blev militant muslim. Så begyndte han at tvivle i troen og blev endnu engang ekstremist, nu bare anti-islamist. Emil Sonne Morten Storm blev født i 1976 i Korsør, hvor han i sin ungdom både var en talentfuld fodboldspiller og små kriminel. Da han var 21 år blev han Bandidosmedlem i Korsør sammen med sine barndomsvenner, men da rockerkrigen brød ud, ændrede Morten fuldstændig livsstil. Han konverterede til Islam i forbindelse med en rejse til London. Derefter kom han til Yemen, hvor han lærte arabisk og studerede hellige skrifter i den muslimske tro. Under opholdet i Yemen mødte han andre der var rejst fra deres hjemland til Yemen. Iblandt dem var der nogle der havde været involveret i terrorhandlinger. Han bevægede sig mere og mere i retning imod militant islamisme. Morten blev det han selv betegner som venner med den Danmark, Tyskland, Storbritannien og USA har til sammen skudt ca mill kroner af på krudt, kugler og soldater i den 11 år lange krig. Magnus Svendsen Mange er imod og mange er for. Både SF og Enhedslisten er begge imod krigen i Afghanistan. Partierne mener, at Danmark ikke skal sende mange soldater til krigen. Deres holdning er, at der ikke er sket de store ændringer i landet efter Danmark er kommet til. Obama erkender også, at krigen i Afghanistan er tabt, og han vil arbejde på at få de fleste soldater hjem inden udgangen af 2014 ifølge Jyllandsposten amerikansk fødte Anwar al- Awlaki. I 2006 blev Morten ansat hos PET efter at have været brugt til forskellige aktioner i mange år. Fra 2006 til 2011 rejste Morten for PET, der på samme tid overførte oplysninger om Morten Storm til CIA. Ifølge Morten var det ham, der ledte PET og CIA på sporet af Anwar al-awlaki som blev dræbt af et drone angreb den 30. september Nu står han frem i medierne, selvom han har fået et tilbud på 1.5 mio. kr. for at holde sin mund, sige han selv. Hvorfor står han frem i medierne? Han udtaler sig: Det er der mange grunde til. Jeg er stolt af det arbejde, jeg har gjort, og jeg vil gerne have, at min familie, min mor, mine børn og andre skal vide, at jeg har været med til internationalt Kritik af krigen i Afghanistan - hvis han altså vinder valget i november. I følge Dorthe Berntsen, professor på In-- stitut for Psykologi på Århus Universitet får hver syvende soldat PTSD efter udsendelse i krig. PTSD står for posttraumatisk stressyndrom, som er en psykisk lidelse. PTSD kan komme efter, man har været udsat for voldsomme oplevelser. Det viser sig ved, at man kan få svært ved at koncentre sig, bliver vred, sover dårligt eller har det svært med sociale relaioner. En til tider invalierende mental tilstand. Lideen kan ofte komme mange år efter, man har været i krig, men kan også komme kort efter. Så derfor kan man sætte spørgsmålstegn ved om Dannmark skal sende så mange unge mennesker af sted. Et billede af den militant islamistiske Morten Storm at få slået nogle af verdens farligste terrorister ihjel. Mange i min familie og blandt mine venner har troet, at jeg i de seneste seks år har været overbevist islamist, og de har undret sig over det. Nu skal de vide, at jeg i stedet har bekæmpet terror. Han mener hverken, at han har fået anerkendelse nok eller penge nok for de aktioner han har været en del af. Historien har også skabt meget omtale i andre lande. Morten Storm s liv: Internationalt Obama vs Romney Med mindre en halvanden uge til valget i USA, er det stadig umuligt at sige, hvem der vinder valget. Andreas Alkemade Valget mellem Barack Obama og Mitt Romney er enormt tæt. Det faktisk så tæt, at det kan ende med, at Obama vinder præsidentvalget, selv om Romney får flest stemmer. Hvis dette er tilfældet, bliver valget måske først afgjort efter selve valgdagen, ligesom i år Hvem er i front? Det er stadig svært at vurdere, hvem der ligger i front, da der er forskellige meningsmålinger. Men det ligger stort set uafgjort. Han startede som små kriminel i sine ungdomsår blev han medlem af Bandidos, som er en rockerorganisation. Samme år konverterede han til militant muslim. Frem til 2006 var han militant islamist, hvor han fik kontakt til terrorister i Somalia og Yemen. Omkring nytår kontaktede han PET og blev agent. I samarbejde med CIA og PET forsøgte Morten at finde frem til terrorleder al-awlaki. Samme år fik CIA ordre af Barack Obama på, at al- Awlaki skulle dræbes. Det virker som om, at vælgerne bedst kan lide Obamas personlighed, men de er i tvivl, om den nuværende præsident har de kvaliteter, der skal til. Det er især, når det kommer til økonomi, at vælgerne har mest tiltro til Mitt Romney, selvom at de finder Obama mest sympatisk. Det er derfor svært at sige, hvem der ligger i front, og det er der forskellige meninger om. Hvad står de for? Obama og Romney har to Fotograf: Kåre Viemose PET og CIA havde tidligere forsøgt at finde Al-Awlaki, ved at sende den kroatiske kvinde Aminah til Yemen for at få hende gift med Al- Awlaki, så hun kunne plante sporingsudstyr i hans kuffert, men missionen mislykkes. 30. september 2011 blev Al-Awlaki dræbt af et droneangreb. Sommeren 2012 tilbød PET 1.5 mio. kr. for at han skal holde mund om sin historie. Morten udtalte sig første gang til Jyllandsposten,fordi han mente,at det var dem, der kunne beskrive hans historie bedst. forskellige planer. Obama vil hæve skatten for folk, der tjener over dollars og på den måde få flere penge ind. Obama tror ikke på, at skattelettelser vil skabe arbejdspladser. Måden han vil skabe flere arbejdspladser på er ved at inverstere i vedvarende energi. Derudover vil han have fokus på bedre produkter for at forbedre eksporten og gavne væksten i USA. Derimod vil Romney have en lav skat for de rige og for små virksomheder. Han mener, at det vil skabe økonomisk vækst. Romney har lavet en såkaldt fempunktsplan, som skal skabe 12 mill i løbet af hans første periode som præsident. Et af de mere langsigtede mål i planen går ud på, at USA i 2020 skal være selvforsynende med energi. Der skal også handles med nye lande og virksomhedskatten skal sænkes. Valget afhold-es den 6. november Internationalt Silvio Berlusconi er idømt fire års fængsel Den italienske tidligere minsterpræsident og ejer af fodboldklubben AC Milan er blevet idømt fire års fængsel for skatteunddragelse. Julius Schandorff Bjerregaard Silvio Berlusconi blev i fredags idømt fire års fængsel for skatteunddragelse i et af sine selskaber. Han appellerede dog straks sagen, og fik straffen nedsat til et år på grund af en lov om amnesti. Sagen drejer sig om Berlusconis mediesels-kab Mediaset. Anklageren siger, at Berlusconi i 1990 erne har snydt det italienske skattevæsen under køb af rettigheder til amerikanske film. Berlusconi havde så opgivet priserne over for skattevæsnet, men de var langt højere, end det han rent faktsik havde betalt. De mellemliggende beløb overførte han til skujlte fonde i udlandet og via et system af skuffeselskaber tilbage til Mediaset, og dermed slap han for at betale skat. Berlusconi er en ud af de 11 andre involverede i sagen, som også er dømt til at betale 10 millioner euro til det italienske skattevæsen. Det drejede sig om hele ameriakanske film, der ved indtjeningen på fupnummeret endte på omkring 1,8 millarder danske kroner. Silvio Berlusconi har dog mulighed for at anke dommen to gang og vil først komme i fængsel, når alle hans ankemuligheder er brugt. Blot et døgn efter sin dom for skatteunddragelse truer Silvio Berlusconi med at hans Frihedsparti, PDL vil trække støtten til regeringen. Faktaboks - Silvio Berlusconi Født 29. september 1936 i Milano Har været ministerpræsident 3 gange Ejer flere store tvstationer, aviser og blade i Italien Han er formand for sit eget parti, Forza Italia

6 6 FREDAG 02. NOVEMBER 2012 POLITIKEN Grib nu ind! døde, hvorfor griber man ikke ind? Et debatindlæg fra Emil Sonne Kampene i Syrien startede i marts sidste år. Det hele begyndte som et oprør mod præsident Bashar al-assads diktatoriske holdninger. Det skete efter gennembruddet i Egypten og Liby, hvor Mubarak og Gahdaffi blev væltet af magten efter lange kampe, hvor regeringen vendte sig imod folket militært, for at bibeholde magten. Borgerkrigen i Syrien har allerede dræbt mere end mennesker, hvor ca af dem var civile mænd, kvinder og børn - altså uskyldige mennesker! Børn lider, og velfærden er lav. Hvordan kan der gå 17 måneder, uden at hverken USA eller EU griber militært ind? Verden burde jo gribe ind. Flere og flere mennesker dør hver dag i kampene for frihed. En ting er at forsyne og støtte oprørerne, men hvor langt det rækker mod Assads kampfly og tanks, det ved jeg ikke. Manden er jo skør. Han bomber og skyder sit eget folk, for at blive ved med at bestemme på sine diktatoriske måder. Jeg forstår ikke at NATO, EU og USA ikke har sagt ja til at gribe ind med militær støtte. Der sker simpelthen bare ikke nok i kampen for at stoppe katastrofen. Men igen er det en risiko at tage, eftersom Rusland og de shiamuslimske lande støtter op om Assad. Det kunne starte en ny konflikt, en stor konflikt. Men jeg tror alle er enige om, at dødstallene skal stoppes. Situationen burde revurderes, og militær støtte burde diskuteres. Oprørenes liv Kampene ser ikke ud til at blive mindre, eftersom fredagens Eid våbenhvile var en fiasko. Kampene er kom -met så vidt, at de ikke bare stopper. Det syriske folk kæmper med alt, hvad de har for at få et bedre liv med frihed og gode forhold. Demonstrationerne er ikke fredelige, og det bliver de heller ikke før Assad og hans håndlangere er væk fra magten. Der kan være mange grunde til ikke at gribe ind ligesom i Libyen, men mindst lige så mange eller vigtigere grunde, til at få sat en stopper for hvad der sker i Syrien. Som sagt tidligere; oprørene behøver hjælp i form af penge, sikkerhed og våben. USA s strenge sanktioner imod Assad hjælper, men han beviser at de ikke er noget større problem. Kvinder og børn bliver myrdet. Det er da ikke en måde at føre krig på! Angrebene går nu også ud over Tyrkiet. Syriske granater falder ned over grænsen, imellem Syrien og Tyrkiet, eftersom mange flygtninge går igennem Tyrkiet. NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen udtaler: Vi vil beskytte og forsvare Tyrkiet. Emneord Kunstig befrugtning = Kunstige børn? Nu om dage kan du næsten selv bestemme, om du dit barn skal være lyshåret, god til fodbold og blive 1,85 høj. Men er det i orden? Mette Elida Dejnbjerg Jensen Kunstig befrugtning kom til at begynde med ind i billedet som en hjælp til de par, som ikke kunne få børn af sig selv. I dag behøver sex og børn slet ikke at have noget med hinanden at gøre. For nogle år siden blev det tilladt for enlige kvinder og lesbiske at få kunstig befrug -tning. Nu har Folketinget tilladt en kvinde at blive gravid med sin afdøde mands sæd ved kunstig befrugtning. Samtidig skal det være muligt at kende en lang række oplysninger om den person, der har doneret sæd eller æg, som personens uddannelse, udseende og fritidsinteresser. Her er det mange mener at det bliver for meget. Kan det virkelig være rigtig, at man ikke kan tror på det bedste, når man skal have sit barn. I sædbanken Cryos er der stor efterspørgsel på brune øjne. For første gang nogensinde har vi omkring 600 på vente -liste til at donere sæd. Vi har masser af blåøjede på lager. Det, vi mangler, er brunøjede og nogle fra andre etniske grupper end dansk, fortæller direktør i Cryos International, Ole Schou. NF1 NF1 er en af de hyppigste medfødte sygdomme, som skyldes fejl i et enkelt gen på kromosom 17. Ved sygdomm -en kan man se forandringer i huden, café-au-lait pletter, samt andre misdannelser i knoglerne og på huden. billedet er fra Polfoto Man har fornyeligt set i medierne at der er mange børn, der er født med NF1, mange mener at sædklinikkerne ikke har været opmærksomme på om deres doner har været smittet med farlige sygdomme, som NF1. Vi kan ikke teste deres doner for så ville de løbe tør for doner. 2-3% af alle børn fødes med misdannelser. Når de er 5 år er det nærmere 5-6%. Sådan er det også med børn født ved anvendelse af donor. Alle mennesker og alle donorer har genfejl, så det er blot et spørgsmål om tid, inden der kommer et barn med misdannelser, skriver Ole Schou i en mail. Fri os fra hår i maden! Magnus Svendsen Maden er generelt i kantiner i Danmark er af virkelig dårlig kvalitet. På Kirkebakkeskolen i Vejle er der en dagens ret hver eneste dag, som ændrer sig. De fleste dage er der kartofler med, men det er nærmest ikke kartofler. De er mellede og har rigtig dårlig smag. Kødet er indimellem ok, men det er sjældent, at det er spiseligt. Det er ikke i orden, at de sælger dårlig mad. Det mad, de sælger, er der ofte hår i. Kantine-damerne har hårnet på,men det sidder så højt på hovedet, at der stadigvæk er hår der hænger ud fra hovedet, så det hjælper ikke. De går også med hansker for at maden skulle være mere ren, men alligevel så tager de også imod penge med hanskerne, så de bliver beskidte. Hygiejnen skal bare være i orden på offent-lige steder. Debat De voksne dømmer os ude Mange elever bliver i år snydt for fx en lejrtur, fordi der skal sparres i kommunerne. Sara Ravn Bare fra 2009 til 2012 er der blevet sparet 2.5 milliarder kroner i folkeskolen. Det betyder også at der er mindre penge til dem, der har brug for særlig hjælp, viser en undersøgelse af Epinion på vegne af Dan marks Læreforening. Det kan have konsekvenser for dem selv, men også for andre. Når der ikke er nogen hjælp, er alle samlet i klassen, men det kan give uro og forhindre alle i at lære det de skal. Anders Bondo Christensen, forma -nd for Danmarks Læreforen -ing, udtaler om emnet: Hvis vi fremadrettet skal sikre kvaliteten i undervisningen og indfri ambitionerne om, at 95 procent af eleverne gennem -fører en ungdomsuddannelse, så bliver vi simpelthen nødt til at nå frem til en fælles anerkendelse om, at folkesko -len ikke fortsat skal være et spare projekt. Der skal investe -res i vores børns grundud -dannelse. Ingen forbedring Det er også vist i undersøgelsen, at syv ud af ti forældre oplever, at der ikke er nok penge til både undervisningen som lejrture. Hvis man tager udgangspunkt i elevernes timeantal, vikardækningen, antal af forældremøder og støtten til elever med særlige behov. I undersøgelsen, fortaget af Epinion, kan man også se hvordan det forvendtes at gå næste år. Her siger 45 procent, at der bliver en lavere standard, på special -pædagogisk indsats uden for normalklassen. Det er næsten halvdelen. Ingen af de adspurgte tror at insatsen bliver forbedret. Vores besparelser på skole om -rådet har aldrig været tænkt som en inklusionsøvelse. Jeg er godt klar over, at mange tror, at regeringens forskellige spare indgreb i virkeligheden er forsøg på at luske inklusion ind ad bagdøren, men det har intet på sig. Besparelserne hverken kan eller skal øge nogen som helst faglighed. I støtten til elever med særlige behov, der undervises i normalklassen, forventes kun af 4 procent at blive bedre indenfor det næste år. 38 procent, af de adspurgte, tror at støtten bliver værre. Både forældre og lærer klager over besparelserne. Til det har børne- og undervisningsminister Christine Antorini sagt:

7 POLITIKEN FREDAG 02. NOVEMBER Sport Midtbyskolen undervurderede Kirkebakkeskolen Der var kamp til stregen på Kirkebakkeskol ens flotte anlæg. Gustav Svensson & Anders Økter Kirkebakkeskolen spillede mod Vejle Midtbyskole ons -dag d. 23. oktober Det var en kold efterårsdag på Kirkebakkeskolens anlæg. Banen var omkranset af træer, og der var mødt omkring 300 tilskuere op. Grunden til at der var mange tilskuere var, fordi Vejle midtby holdet består af to skoler, Damhavenskole og Langelinieskole. Skolerne har slået sig sammen, og kalder sig Vejle Midtby skole. Kirkebakkeskolen gav Vejle Midtbyskolen kamp til stregen med et fantastisk gåpåmod. Midtbyskolen forventede en kæmpe sejr, fordi de havde vundet overlegent i deres første to kampe. Kampen blev skudt i gang med stor jubel fra begge skolers tilhængere. Efter 10 minutters spilletid blev der begået et frispark, som blev lagt indover og der blev klumpspil foran målet. sport Er det politisk korrekt at vise underbukser? Nicklas Bendtner har fået en straf for at reklamere for det irske betting firma Paddy Power. Under en fodboldkamp trak Bendtner bukserne ned, så publikum kunne se firmaets logo. Gustav Svensson & Anders Økter Ved EM 2012 i fodboldkampen Danmark - Portugal, flashede Landsholdsangriberen Nicklas Bendtner sine underbukser efter at have scoret et mål. Underbukserne var fra det irske betting firma Paddy Power. Hovedsponserne UEFA mente at Danskeren har forbrudt sig mod paragraf nummer fire i FOTO: Lasse Pedersen Kirkebakkeskolens Skolefodboldhold Der kom en stor jubel fra Midtbyskolens tilhængere, daderes hold scorede. Målscoren Mike Nørskov er født den 22. April 1997 og spiller normalt som angriber for skibets mesterrækkehold. Resten af første halvleg bevarede Midtbyskolen pre-sset på Kirkebakkeskolen. Anden halvleg startede forsigtigt for begge hold. Der kom mere spænding i kampen, da både Kirkebakkeskolen og Midtbyskolen havde et par chancer hver. Midtbyskolens Emil ladefoged havde en stor chance foran målet, men Kirkebakke-skolens Lasse Trier redet overraskende bolden, med sine fantastiske reflekser. I takt med Fotograf: Michael Probst at man kom nærmere på kampens slutning, blev spændingen mere og mere anspændt. Alle tilskuerne kom tættere på sidelinjen., og da der var 10 minutter tilbage af kampen, havde Kirkebakkeskolens drenge næsten overtaget hele spillet. Chancerne blev større og større. Til sidst havde Kirkebakkeskolens angriber Viktor Kirk, et frit løb mod mål, men afsluttede forgæves. Kampen blev fløjtet af og alle Midtbyskolens tilskuere, hoverede over kirkebakkeskolen. Kampen endte 1-0 til Midtbyskolen. Fidusbamsen, som uddeles til den bedste spiller fra hvert hold, gik til UEFA's 'Spilleregler' om 'spillernes påklædning', som blandt andet siger: - Spillere må ikke fremvise undertrøjer, som indeh-older slogans eller reklame. En spiller, som tager sin trøje af for at afsløre et slogan, vil blive straffetaf turneringsarrangøren. Den Danske landsholds angriber, modtog en kæmpe bøde til EM på omkring kr. Oveni bøden modtog han også en spilledags karantæne, for det Danske landshold, som vil sige, at han ikke kunne være med i VM kvalifikationskampen mod Tjekkiet. Han er meget vred over, at han ikke kan spille landskampen mod Tjekkiet. Interview med Kirkebakkeskolens målmand Lasse Trier Vi har interviewet, Kirkebakkeskolens målmand Lasse Trier om hvad han syntes om kampens forløb. Jeg synes begge hold kæmpede alt hvad de kunne, det var en meget tæt kamp, og målet til 1-0 var meget heldigt. Jeg syntes selv at jeg stod en god kamp, men føler stadig at jeg kunne have gjort det bedre. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke gik videre fordi vi havde hørt, at de var stærke. Vi tog kampen op mod dem,og det gav næsten gevinst. Rent ud sagt undervurderede de os. Næste år kommer vi igen og vil kæmpe endnu mere, og dermed komme længere, udtaler Lasse Trier om kampen. Lasse Trier spiller for fodboldklubben Bredballe IF, hvor han står på mål for deres førstehold, som fortiden spiller i M. Morten Huno fra Kirkebakkeskolen. Emil Ladefoged fra Midtbyskolen modtog også en fidusbamse. Fairplayprisen, som uddeles for en specielt god sportsånd under kampen, gik til Kirkebakkeskolens målmand Lasse Trier. Dette var slutningen for Kirkebakkeskolens drenge. Som havde håbet på, at komme lidt længere. Skolefodbold er en turne -ring, hvor alle landets skoler spiller mod hinanden, og der er rigtig mange skoler, der tilmelder sig. Turneringen starter efter skolernes sommerferie og slutter med en stor finale i foråret Finalen bliver spillet på Aarhus Stadion, hvor der kan sidde op til mennesker. Ved drengenes finale sidste år var der gang i den fra start af. Hunderupskolen og Ellemarkskolen spillede en hård finale. Hunderupskolen lagde hårdt ud og det gav dem også foringen til 1-0. Casper Borgaard var målscoren efter blot to minutter. Derefter flød spillet frem og tilbage, og begge hold havde nogle store chancer. Efter første halvleg, stod der 2-1, til Hunderupskolen. Ellemarkskolen kæmpede hård til sidst og kom frem til flere gode forsøg, men det var ikke nok. Pokalen kom med Hunderupskolen til Fyn. Bendtner skriver på det sociale medie Twitter Jeg synes ikke, at jeg fortjener at få karantæne. Men livet går videre, og jeg kommer stærkere tilbage. Bendtner mente ikke selv, at han viste sine boxershorts, men blot jublede over sit mål. Det irske betting firma, var meget tilfreds med at betale Nicklas Bendtners bøde, på omkring kr. Betting firmaet Paddy Power havde tjent en formue, udover den bøde, som de betalte for Nicklas Bendtner til UEFA. Paddy Power men-er, at omkostningen er ste-get med ca. 30 procent siden EM. De fleste kunder, tilmeldte sig allerede i slutningen af EM spillerunden. Assistenttræneren Peter Bonde siger til Ekstra Bladet: Det er ingen hemmelighed, at vi desværre ikke får Nicklas Bendtners sag afgjort, inden kampen mod Tjekkiet. Det er ærgerligt og betyder, at vi må forberede os på andre muligheder, siger assistenttræner Peter Bonde til Ekstra Bladet. Nicklas bendtner har ellers haft en storslået karriere. Siden han kom til Arsenal som 16 årig fra KB, har han været udlejet fra Arsenal til Birmingham, Sunderland og senest den italienske storklub Juventus. Han fik sin debut på landsholdet i en aldetraf 21 år og 75 dage. Sport Fanklubben The Crazy Reds Hvorfor medlem af en fanklub? Anders Økter & Gustav Svensson The Crazy Reds, som har eksisteret siden den 18. september 1995, er vokset voldsomt i antal.en flok unge drenge besluttede sig for at bakke Vejle Boldklub Kolding op, og startede derfor en fangruppe på ca. 22,som i dag er de oppe på ca. 800 medlemmer. Gert B. Frandsen, som er bestyrelsesmedlem af The Crazy Reds siger: Som medlem af en fanklub oplever man sammenhold og kærlighed til Vejle Boldklub. Jeg kom med i fanklubben på den måde, at jeg havde nogle venner som var medlemmer. Da jeg selv interesserede mig for fodbold, så jeg det som en mulighed for at se noget fodbold på et stadion, sammen med andre. Det er ved at være 10 år siden, at jeg blev medlem af The Crazy Reds. Hvis Vejle Boldklub Kolding rykkede op i superligaen, ville det betyde meget. Hvis vi kom op i den bedste række, kunne vi komme til at møde nogle bedre hold. Det ville betyde, at stemningen på stadionet, være meget bedre Vejle boldklub har eksisteret siden De har i sin levetid vundet danmarksmesterskabet 5 ga-nge og landspokalturneringen 6 gange. Sidst de vandt Danmarksmesterskabet, var i år 1984 og siden da er det næsten kun gået ned af bak-ke for Vejle Boldklub. Gert B. Frandsen

8 8 FREDAG 02. NOVEMBER 2012 POLITIKEN Anmeldelse Forbrydelsen 3 Mads, Emil & Niklas Hovedpersonen i Forbrydelsen III Sarah Lund som bliver spillet af Sofie Gråbøl Tine Harden Skibsrederens datter 'Emilie' er væk. Hvem har kidnappet hende? Sarah Lund, som altid spillet af Sofie Gråbøl, skal finde den, der har gjort det i 'Forbrydelsen 3' Asbjørn Juncker? Kristoffer Kamper? Mathias Borch? Niels Reinhardt? Lennart Brix? Eller måske Sarah Lund selv? Teorierne om hvem, der har kidnappet skibsrederen Robert Zeuthens datter Emilie, er utallige. Siden DR sendte første afsnit af Forbrydelsen 3, har danskere på alverdens hjemmesider, over morgenkaffen og ved middagsbordet diskuteret, hvem det mon kan være, der denne gang står bag forbrydelsen. Skuespillere Blandt skuespillerne på 'Forbrydelsen III' -holdet er et helt nyt ansigt, 28-årige Sigurd Holmen Le Dous, der har fået sin største rolle som den unge politimand Asbjørn Juncker. Sarah Lund bliver endnu engang spillet af Sofie Gråbøl efter de sidste 2 sæsoner Vi ser også Nikolaj Lie Kaa, som spiller makker til Sarah Lund han går under navnet Borch Forældrene til den kidnappede Emilie Zeuten bliver spillet af Anders W. Berthelsen og Helle Fagralid, som spiller rigtigt godt og virkelig sætter sig ind i rollen. Hos bookmakeren Betsson kan man satse penge på, hvem der er morderen i Forbrydelsen III, men meget tyder dog på at det er Carsten, hvis man kigger på oddsene, Bookmakeren Betsson giver i øjeblikket følgende odds på morderen i Forbrydelsen III: Carsten 5.50 Niels Reinhardt 6.00 Robert Zeuthen 6.50 Jens Lebech 8.00 Kristoffer Kamper Anmeldelse Nogle kritikere udtaler sig om at Forbrydelsen III, at serien spiller på 2 heste. Diverse anmeldere mener, at det politiske sidespil er en fiasko. De synes, at Christiansborg minder om en børnehave. BT udtaler: Først har statsministeren opgivet at styre landet og vil trække sig, dagen efter står lillebroren Kristoffer og nægter at han vil arbejde sammen med statsministeren, efter at han nu har ombestemt sig om at trække sig. Dagen efter det sidder Kristoffer og vil gerne arbejde sammen. Det mener BT ikke er godt det for meget børnehaveagtigt. Jeg synes selv at det politiske sidespil giver meget meget mere mening efter jeg har haft samfundsfag i skolen. Jeg vil dog sige, at det kan være lidt svært at følge med i serien, hvis man ikke har set alle afsnittene. Man kan rigtigt hurtigt komme til at blande alle personerne sammen både fra krimidelen og fra den politiske del af serien. Det kan også komme til at være lidt for meget frækkere end politiet tillader. Desuden mener jeg, at Sarah Lund og partner gør nogle ting, som politiet ikke vil gøre i den rigtige verden. Alt i alt synes jeg at serien er rigtig god og spændende. Nikolaj Lie Kaas som spiller politi makkeren "Borch" Spar penge som studerende lev sundt Hvis du lige er flyttet ud i en lille lejlighed eller noget lignende og bor i Vejle, så er den her artikel noget for dig. Vi viser dig hvordan du kan leve sundt og billigt i en uge og for et vist beløb. Beløbet er på 800kr. pr uge. Det er hvis du også har et studiejob. Af: Cecilie Niekrenz og Sarah Trampenau Mandag: Du kan starte dagen ud med et spejlæg; det koster ikke særlig meget, og det er både sundt og mættende. Plus det giver gode proteiner, så du kan tænke klart til resten af dagen. Du kan i stedet for at køre i bil, snuppe cyklen som jo både er billigere, og du får mere motion. Nu er du på en uddannelsesskole (hvis du går på en), og det kan være mange steder, men lige her i Vejle findes der Rødkilde, Teknisk skole, Campus Vejle mm. Klokken er blevet halv 12, og det er blevet frokostpause. Du har selvfølgelig valgt at tage en sund madpakke med i stedet for at købe i kantinen, som både kan være dyrt og meget usundt.. Du kan for eksempel tage en hel simpel madpakke med, hvor der kunne være rugbrød, da det både er godt for økonomien og det giver dig energi. Du skal også huske vand så du ikke bliver dehydreret i løbet af dagen. Når du skal hjem tager du selvfølgelig din cykel. Du skal have noget mad, men du orker det garanteret ikke fordi det er jo mandag, så du tænker på bare at bestille noget hurtigt noget. Men stop! Du skal ikke vælge fastfood. Du kunne for eksempel lave spaghetti med kødsovs, det er nok det letteste at lave af mad. Du kan også vælge at lave noget salat med kyllingestykker i. Hvis du alligevel har lidt ekstra tid om aftenen kan du jo lave noget sundt som knækbrød med masser af kerne, nødder og olie i. Det kan du jo også spise til morgenmad de næste par dage. Du kan nemt finde en opskrift inde på nettet over sunde knækbrød. En god hjemme side kan være Karolineskøkken.dk Tirsdag: Efter skolen kunne du være sammen med dine kammarater I kunne for eksempel først lave lektierne til skolen, som er meget vigtige. Hvis du skal spise ude med dem, vil det jo selvfølgelig være oplagt at finde en billig cafe eller restaurant. Ellers kunne du jo også invitere dem hjem og spise og lave en billig middag. I stedet for vin og den slags kunne i tage vand eller saftevand. En god start på dagen Onsdag: Du kunne til morgenmad lave en smoothie, hvor der blandt andet kunne være jordbær og banan, æblejuice og appelsin. Det er billigt og sundt at lave en smoothie, og så mætter det hurtigt. Husk at snuppe cyklen til skolen! Når du skal spise skal du have en lækker madpakke med, hvor det kunne være en sandwich. Det er hurtigt og nemt at lave, og det mætter godt. Hvis du vil have noget sundt kan du lave lasagne med kyllingestykker og grøn-sager i. Du kan prøve at købe tøsekogebogen der er både kylling lasagne opskriften og mange andre gode. Torsdag: I dag kan du at spise ved dine forældre. Det koster ikke noget og det er hyggeligt og de vil helt sikkert lave et dejligt måltid mad. Til morgenmad kan du jo spise det knækbrød, du lavede i mandags. Hvis du har lyst til noget slik, kan du i stedet for lave noget sundt slik. Du kan finde opskriften inde på findeopskrifter.dk Weekenden Fredag: om morgenen kan du lave en lækker smoothie som indeholder jordbær og banan. Også kan du altid tage et æble. Til frokost ville vi anbefale en god pastasalat. Til aftensmad kan du jo tage resterne af din pastasalat. Et forslag som kunne hjælp jer med økonomien er at have en fritidskonto. Den kan bruges til byen, bio, shopping og cafe. En strejf af jul Lørdag: Du kan starte morgenen ud med en sund morgenmad, mysli med frugt på og et glas juice. Til frokost kan du for eksempel lave en nærende salat. Til aftensmad kan du lave risengrød. Det er go-dt for pengepungen, men det er ikke særlig sundt og tager lidt over en time at lave men det er hyggeligt at spise. Søndag: Du starter morgenen med det samme som du fik i går. Du kan tilbyde din familie at tage til madsbyparken, det koster intet og er rigtigt børnevenligt. Til aftensmad kunne du lave en meget sund ret. Det er en thai ret. Det smager både godt og er sundt. Du skal også huske, at det er trods alt søndag, og der skal læses lektier til om mandagen. Thai retten tager ikke lang tid. du kan nemt finde en opskrift på Google Hygge med veninder og venner Tirsdag: Efter skolen kunne du være sammen med dine venner og veninder. I kunne for eksempel først lave l

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB UNGE LIGHED FÆLLESSKAB TEMA: Kærester 2. årgang Nr. 2 Juni 2016 mener: Vi unge med særlige behov bestemmer selv, om vi vil have en kæreste. Vi bestemmer selv, hvem vi har sex med. Vi bestemmer selv, hvem

Læs mere

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille.

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille. 28/05-2014 I dag er det anden dagen. I går mødtes vi på stationen, og tog derefter toget til Ringsted, hvor der var en kort ventetid, efterfulgt af en lang tur hele vejen til Aalborg. På denne togtur var

Læs mere

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle.

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. I Kina har man også spillet fod-bold for flere 1000 år siden,

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Vildbjerg Cup 2014 Ankomst og indkvartering : Første kamp : Kampe fredag :

Vildbjerg Cup 2014 Ankomst og indkvartering : Første kamp : Kampe fredag : Vildbjerg Cup 2014 Som noget nyt havde vi i år besluttet os for at deltage i Vildbjerg Cup med drengene. Så det var en flok spændte drenge, som stod klar til afgang torsdag morgen ved hallen. Vi fik læsset

Læs mere

Den irske målmand stod stærkt i det irske mål. Af træner Magnus Hansen, Syd- og Sønderjyllands Politi. Fotos Robert Hansen, Sydøstjyllands Politi.

Den irske målmand stod stærkt i det irske mål. Af træner Magnus Hansen, Syd- og Sønderjyllands Politi. Fotos Robert Hansen, Sydøstjyllands Politi. Den irske målmand stod stærkt i det irske mål. Af træner Magnus Hansen, Syd- og Sønderjyllands Politi. Fotos Robert Hansen, Sydøstjyllands Politi. Tidligere på året blev det fastlagt ved lodtrækning, at

Læs mere

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste:

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årets gang 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årgang 98 har haft en meget flot sæson, hvor hovedmålet var at lære at spille den rigtige fodbold a la AB, og helst i den bedste

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Det er godt at være her i Herning sammen med jer og holde mindefest. Vi mindes de ofre den onde borgerkrig bragte mennesker vi kender eller har hørt om.

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG

NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG 6 Kære Siggi Nu nærmer tiden sig til at vi skal skifte formand, derfor vil jeg gerne på holdets vejne sige rigtig mange tak for de 20 år der er gået med dig

Læs mere

Et fodboldemne i matematik

Et fodboldemne i matematik Et fodboldemne i matematik Lavet af Christian Lund Tallerupskolen mail@chrlund.dk I efteråret 2011 kvalificerede Danmark sig til EM. Det skete ved at vinde sidste og afgørende kamp mod Portugal i Parken.

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Split. Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen. www.silkeborg-p-d.dk. Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene

Split. Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen. www.silkeborg-p-d.dk. Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene Split Medlemsblad for Silkeborg Pigerne & Drengene www.silkeborg-p-d.dk Sidste nummer af SPLIT Billeder Fra Bürstadt Interview med Hanne Jørgensen August 2007 Siden er det blevet til rundt regnet 50 store

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Træner og leder: Niels Dall, Ole Gammelgaard, Jakob Freil, Gitte Karlshøj og Alan B. Grønkjær samt Team Danmark konsulent Nicolaj Holmboe.

Træner og leder: Niels Dall, Ole Gammelgaard, Jakob Freil, Gitte Karlshøj og Alan B. Grønkjær samt Team Danmark konsulent Nicolaj Holmboe. VM finder sted i Belek, Antalya i Tyrkiet i denne uge. Danmark stiller med dette hold: Compound Martin Damsbo Patrick Laursen Stephan Hansen Camilla Søemod Recurve Maja Jager Anne Marie Laursen Carina

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

I sidste ende er det de voksnes skyld, at der kommer flere overvægtige børn.

I sidste ende er det de voksnes skyld, at der kommer flere overvægtige børn. Overvægtige børn Af Fitnews.dk - onsdag 21. november, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/overvaegtige-born/ Antallet af overvægtige børn stiger, og hvis ikke der bliver gjort noget ved dette problem,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 09/10 Unge Hjem, efterskolen i Århus

Selvevaluering skoleåret 09/10 Unge Hjem, efterskolen i Århus Selvevaluering skoleåret 09/10 Unge Hjem, efterskolen i Århus Plan og mål for udviklingsarbejdet. Skoleåret 09/10 er det første skoleår hvor selvevalueringsobjektet tager udgangspunkt i elevernes fysiske

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a.

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a. Kost og Motion Daglige repportager af Oliver og Tobias 4.a 4. udgave - Torsdag d. 14. okt. Foto: Oliver Artikler fra i dag: Foredrag Onsdag eftermiddag bød på et spændende foredrag om sund og usund kost...

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Øverst fra venstre: Jacob, Lucas, Christian, Mads, Christian HD og Jonas (træner) Nederst fra venstre: Nikolai, Anton, Mikkel H., Mikkel L., Victor

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Sportsuge program 2016

Sportsuge program 2016 Sportsuge program 2016 Onsdag d. 8. juni 2016 19.00 Banko i Lyne Hallen Fredag d. 10. juni 2016 17.00 Teltet/baren åbner 18.00 Nem og billig aftensmad * 18.30 Fodbold serie 1 19.00 Tour de Lyne* 21.00

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4

Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4 Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4 Spørgsmål fra husejerne og tilhørende svar fra Bestyrelsen: 2. Bestyrelsens beretning for år 2015 v/formand John Bünger Svar: Spørgsmål fra salen:

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí?

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí? Kære Aabenraa Rotary Klub Como vão as coisas por aí? Jeg vil gerne først takke mange gange for, at I har givet mig muligheden for at komme ud som udvekslingsstudent og opleve en helt ny og spændende kultur!

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN

Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN 01. JANUAR 2016 Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN 1. Starten på nytårstalen. God aften. I december deltog jeg i et arrangement på

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Når børn bliver overvægtige, bliver de ofte mobbet og holdt udenfor. Derfor er det vigtigt at angribe overvægt fra flere fronter Af Chris MacDonald,

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014 OL. Det første større SFO arrangement her i det nye skoleår er OL i Skovby. Her dyster vi mod SFO fra Skovby, Låsby og Herskind i en række discipliner som f.eks. mooncar ræs, fodbold, sjipning m.v. Arrangementet

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Vend bøtten på hovedet!

Vend bøtten på hovedet! BØRNEKULTUR En af de store udfordringer for klubbernes trænere og ledere er, at de i højere grad skal opbygge det fællesskab, en holdsport nu en gang er, omkring det enkelte individ og ikke omvendt. Sådan

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2.

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. GLADBYS ÅBNING Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. Vi skulle først lige have ro og så begyndte vores borgmester Berit. Hun startede med at sige. I skal til at skabe en by på

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Vi taler dansk 1'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Vi taler dansk 1' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Præsentation At præsentere / tage imod en ny kollega Dialog 1 Dialog 2 A: Det er Mike. Han er ny her. A: Hej, jeg er ny her. Jeg hedder Ivan. B: Hej, velkommen

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

World Archery Indoor Championships. Nimes, Frankrig 25. feb. 2. marts 2014

World Archery Indoor Championships. Nimes, Frankrig 25. feb. 2. marts 2014 REJSEBREV 4 Dette års indendørs Verdensmesterskab for junior/senior afholdes i og Danmark stiller med følgende Lørdag den 1. marts 2014. Igen stod Danmark overfor USA i en holdfinale og igen var det guldet

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Kære elever, familie og venner

Kære elever, familie og venner Kære elever, familie og venner På vegne af skolens ledelse og alle efterskolens medarbejdere vil jeg gerne sige velkommen til den foreløbig sidste time af jeres ophold i klarede den alle vi kunne også

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Mette Littau har styr på piger og tøndebånd, når hun skal holde over 100 pigespillere i gang.

Mette Littau har styr på piger og tøndebånd, når hun skal holde over 100 pigespillere i gang. Der kom flere end 100 nye pigespillere, da Mette Littau, tidligere elitespiller, og Mejrup GU inviterede til den nye sæson, så nu har klubben ni hold i turnering, og de bør have to hold mere Mette Littau

Læs mere

skyld skaber ny klubform Fodbold for samværets

skyld skaber ny klubform Fodbold for samværets Formand Thomas Auens Laursen samlede for tre år siden nogle gamle venner, der havde lagt fodbolden på hylden. I dag er der 55 seniorspillere i klubben. DEN NY KLUB HAR IKKE HAFT TILGANG FRA DEN EKSISTERENDE

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt Følg Rikkes kamp for at tabe 30 kilo Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt at sige nej til mad På trods af alle gode intentioner og et solidt team af eksperter i ryggen, har tallet på vægten ikke

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Børnene har haft mulighed for at lave julegaver her i november måned, så glæd jer

Børnene har haft mulighed for at lave julegaver her i november måned, så glæd jer - 1 - Julegaver: Børnene har haft mulighed for at lave julegaver her i november måned, så glæd jer Hal: Her i vinterhalvåret er vi i hallen sammen med Regnbuen hver onsdag. Der kan dog være nogle onsdage

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Nogle planter skal ikke vandes... 56 Hold ud, ellers vinder du ikke!... 58 Gud smiler til dig... 60 At være knyttet til Jesus... 62 Gud har skrevet

Nogle planter skal ikke vandes... 56 Hold ud, ellers vinder du ikke!... 58 Gud smiler til dig... 60 At være knyttet til Jesus... 62 Gud har skrevet Indhold Forord... 8 Det gælder om at vinde!... 10 Vi vinder, fordi han vandt!... 12 Kun du kan kæmpe din kamp... 14 Der er kun én salve, der duer!... 16 Et ocean i Guds hånd... 18 Hvilket lys foretrækker

Læs mere

og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel

og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel Din virksomhed og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel > 2 Din virksomhed kan gøre en forskel for udsatte børn i Danmark Der er børn i Danmark, der har ondt i livet på grund af mobning, ensomhed

Læs mere

Interview med pigerne

Interview med pigerne Interview med pigerne Interviewer: M = Michelle og J = Julie Informanter: K = Karla og S = Sofie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 M: For en god ordens skyld

Læs mere

Formandens beretning. Blovstrød IF Fodboldafdeling

Formandens beretning. Blovstrød IF Fodboldafdeling Formandens beretning 2000 Blovstrød IF Fodboldafdeling Et fodboldår har igen fundet sin vejs ende, og vi er gået ind i et nyt årtusinde. Jeg vil i det følgende redegøre for væsentlige hændelser i fodboldklubben,

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Sammendrag fra U-18 pigernes tur til Veronello Cup 2012

Sammendrag fra U-18 pigernes tur til Veronello Cup 2012 Sammendrag fra U-18 pigernes tur til Veronello Cup 2012 Efter at have været til GØTEBORG CUP i Sverige eet par gange havde pigerne ønsket en større udlandstur til de sydlige himmelstrøg og det har vi arbejdet

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 4a, 4b, 4c, 5a, 5b, 6a, 6b, 6c, 7a, 7b, 7c M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 41 Er du glad for din

Læs mere

Gistrup 2013. Østerbro IF årgang 2000

Gistrup 2013. Østerbro IF årgang 2000 Gistrup 2013 Østerbro IF årgang 2000 Endnu en tur til Gistrup er startet og i år var der 70 glade drenge, hjælpere og trænere, fordelt over 5 hold som glædede sig til en tur, fuld med oplevelser og masser

Læs mere

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000.

2. interview. Bilag 2. Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. 2. interview Interview med Bente, ca. 50, pædagog. Så kunstværket Helena på Trapholt ved udstillingen i 2000. Briefing: Der er ikke nogen forkerte svar. Er du kunstinteresseret? Ja, meget. Jeg arbejder

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Fodbolden. indvandrere

Fodbolden. indvandrere Fodbolden indvandrere Fodbolden indvandrere 4 Formand for Den Østlige Forening i Aalborg Øst, Salah Touska (tv) og fodboldtræner, kampfordeler og alt muligt andet i fodboldklubben, Mohamed Agha. Ildsjæl

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere