Sammen om psykiatrien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammen om psykiatrien"

Transkript

1 KONGRES 2016 Sammen om psykiatrien FOAs psykiatripolitiske debatoplæg

2 SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 3 Indhold Politisk ansvarlig: Dennis Kristensen, Karen Stæhr og Mogens Bech Madsen Redaktion: Claus Cornelius, Charlotte Bredal og Nanna Mørch Produktion: Grafisk Team og FOAs trykkeri IN_Tema_Psykiatri_ Indledning 3 FOAs forslag til nationale mål for psykiatrien 4 Vi skal skrue op for ambitionerne i vores tilbud i psykiatrien 6 Styrket og mere fleksibel behandling 10 Psykiatrien skal være en god og sikker arbejdsplads 14 En økonomi, der står mål med opgaverne og udfordringerne 16 På kanten af samfundet og på kanten af psykiatrien 18 Indledning Psykiatrien har i en årrække levet et stedmoderligt liv, og særligt i regionalt regi levet i skyggen af de højt profilerede sygdomsgrupper indenfor sundhedsvæsnet. FOA mener, vi står med mange problemfelter, som det er nødvendigt, at der bliver handlet på nu. Vi har behov for, at vi er SAMMEN OM PSYKIATRIEN. FOAs psykiatriudspil tager udgangspunkt i hverdagen. Hverdagen for borgere med psykiske lidelser og for de medarbejdere, der har deres daglige arbejde i psykiatrien. Vi tager udgangspunkt i de mennesker, der for altid er afhængige af samfundets hjælp, og dem som for en kort periode af deres liv er psykisk sårbare. Som udgangspunkt skal psykisk lidelse ses, som en lidelse man efter behandling, rehabilitering og støtte enten kan blive rask af, eller som minimum kan leve et godt liv med, i lighed med den tilgang Recovery har til behandling og støtte af personer med psykiske lidelser. Når der sker tragiske hændelser, fx hvor beboere på bosteder udøver farlig vold overfor medarbejdere med døden til følge, da skorter det ikke fra politisk side på gode intentioner og erkendelse af problemerne. Desværre sker der sjældent noget konkret og fremadrettet, andet end at debatten tager af efter et stykke tid. FOA ønsker, at politikere i folketinget, regionerne og kommunerne holdes fast i det fokus disse hændelser giver. Vi medgiver, at det på ingen måde er noget, der kan løses med små hurtige løsninger, men kræver en langsigtet strategi, væsentlige ressourcer, gode og rette ideer. FOA kommer i dette udspil med en række konkrete bud på, hvor der skal sættes ind i fremtidens psykiatri. Bolden er givet op. Danmark skal have en langt bedre psykiatri. Vi skal i gang med at behandle vores svageste medborgere på en bedre måde, end vi gør i dag. Og vi skal sikre et godt og trygt arbejdsmiljø for medarbejderne.

3 4 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 5 FOAs forslag til nationale mål for psykiatrien Psykiatrien rangerer på linje med de store sygdomsområder som kræft og hjerte/karsygdomme. Mennesker der har kontakt med psykiatrien skal behandles med respekt, inddragelse og værdighed. Psykiatrien er en god og sikker arbejdsplads og et sikkert sted for dem, som har behov for hjælp. Personer med psykiske lidelser skal få hjælp hurtigt og kompetent og tilbydes de rette tilbud. Det betyder, at vi skal skrue op for ambitionerne for vores tilbud i social- og behandlingspsykiatrien, ved at rammerne er i orden og kompetencer, og ressourcer er til stede i tilstrækkeligt omfang. At tilbuddene tilpasses de borgere, som bruger dem og kapaciteten er tilstrækkelig. Retssikkerheden skal være i orden, der er ikke brug for mere tvang. Målet med behandling i psykiatrien og tilgangen til de psykiatriske bosteder er, at borgerne kommer sig med den rette behandling, støtte og sparring. Rammerne for gode forløb skal være til stede. Samarbejdet mellem de forskellige sektorer skal understøtte borgeren frem for at være kassetænkning mellem regioner og kommuner. Det betyder, at risikovurderinger skal integreres bedre i hverdagen på de psykiatriske arbejdspladser, medarbejderne og ledere skal have mulighed for vagtplaner overlap, faglig sparing og supervision, samt få den nødvendige uddannelse i voldsforebyggelse/konfliktnedtrapning, og der skal på arbejdspladserne være kendskab til regler og lovgivning på arbejdsmiljøområdet. For mange medborgere lever på kanten af samfundet og på kanten af psykiatrien. Vi skal hjælpe borgere som lever på gaden, og vi skal være bedre til at hjælpe kolleger tilbage på arbejdsmarkedet, når de er kommet sig. Mange børn lever i skyggen af forældres psykiske problemer, der skal være en særlig indsats overfor dem.

4 6 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 7 Vi skal skrue op for ambitionerne i vores tilbud i psykiatrien Efter kommunalreformen i 2007 har tendensen været, at kommuner i højere grad ønsker, at deres egne borgere benytter kommunens egne tilbud. Det har medført en afspecia-isering af tilbuddene, og en situation hvor mange beboeres behov er vanskeligere at imødekomme. Mennesker, der har behov for at bo i et kommunalt botilbud, kan have særdeles forskellige behov. Fysisk handicappede har et behov, psykisk udviklingshæmmede et andet og mennesker med autisme et helt tredje. Der er mange forskellige målgrupper, hvis behov kan være vanskelige at tilgodese i det samme botilbud. Fremtidens psykiatri skal have gode botilbud med rammer og indhold, der er tilpasset beboerne, og hvor medarbejderne ikke risikere at blive udsat for vold og trusler, og hvor de ansatte har de rigtige muligheder og kompetencer og der er et godt og udviklende arbejdsmiljø. 1. Botilbud skal tilpasses dem, som bor der Der er behov for mere specialiserede botilbud, som kan levere en individuelt målrettet indsats overfor hver enkelt person. De rammeaftaler, der indgås mellem kommuner og regioner, skal revideres. Det skal i højere grad sikres, at borgere med de samme særlige behov placeres i et botilbud, hvor personalet har mulighed for at specialisere sig i området, og hvor normeringen og kompetencer tilpasses beboertypen mv. Aftalerne skal tydelig vise ansvarsfordeling og kommunens og regionens muligheder, samtidig også åbne mulighed for at beskrive, hvordan og hvornår kommunerne skal benytte tilbud i andre kommuner. Den nationale koordinationsstrukturs kompetence skal udvides til også at omfatte personer, som har behov for specialiserede botilbud. 2. Botilbuddenes fysiske rammer skal forbedres Botilbuddenes rammer skal i højere grad tilpasses den type beboere, der bor i det. Det gælder både i forhold til at imødekomme behov for fysisk aktivitet, fælles aktiviteter og for sikkerhedsforhold med flugtveje og overblik mv. 3. Tilstrækkelige normeringer, kompetencer og kapacitet På flere botilbud har der været en stigning i beboernes sygdomskompleksitet og i misbrugskarakteren (fx til stoffer, der medfører mere latent aggressiv adfærd) og dermed i, hvilke behov og forbehold der skal dækkes og tilgodeses. Det er vigtigt, at ledelse, kompetencer og normeringen følger denne udvikling, så personalet har en mulighed for at foregribe potentielt voldelige episoder med forebyggende og konfliktreducerende metoder. Kompetencekrav skal sikre fagligt kvalificeret sundheds-, pædagogisk-, social- og psykologfagligt personale. 4. Tilstrækkelig kapacitet i akut psykiatriens sengepladser Antallet af borgere med psykiske lidelser, som behandles i behandlingspsykiatrien er steget med 43 % siden 2007, samtidig er antallet af mennesker med en retspsykiatriske foranstaltning mangedoblet siden årtu-

5 8 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 9 sindskiftet. Kapaciteten i retspsykiatrien er ikke fulgt med behovet. De forhold er bl.a. med til at give en utilstrækkelig kapacitet i den almindelige akutte behandlingspsykiatri, og et ekstra pres på de socialpsykiatriske tilbud. Der skal sikres en tilstrækkelig kapacitet, så behovet for at borgere fra botilbud og beboere, der bor selv og evt. modtager ambulant og socialpsykiatrisk behandling, har mulighed for at blive indlagt og være indlagt i tilstrækkelig tid ved akut krise, selvmordstanker, psykose mv. 5. Etablering af specialiseret behandlingstilbud til de mest udsatte borgere med sindslidelser og misbrugsproblemer Et højt specialiseret behandlingstilbud skal sikre de bedste betingelser for borgere med dobbeltdiagnose og særlig voldelig og udad reagerende adfærd. Tilbuddet skal etableres efter sundheds- og psykiatriloven og være i regionalt regi. Der skal både være sundhedsfagligt og socialfagligt personale på institutionerne. Personalet skal have tilstrækkeligt med tid og overskud til at lave aktiviteter og forebygge konflikter og potentiel vold. Personalet skal være fagligt rustet til opgaven, og de skal have umiddelbar adgang til sparring med videns personer i konkrete tvivlssituationer og problematiske situationer. Det kunne fx være en særlig misbrugspsykiatrisk specialenhed. Borgere med sindslidelse og misbrugsproblemer, som skal forblive i socialpsykiatrien, skal tilbydes særlige socialpsykiatriske bosteder hvor også der også kan blive taget hånd om deres misbrugsproblem. 6. Retssikkerhed skal være i højsædet Forudsætningen for et godt samarbejde er, at borgeren føler sig rimeligt og retfærdigt behandlet og oplever at der tages udgangspunkt i borgeren selv. Ellers kan det avle modstand og dermed blokere for en bedring. Det er en balancegang mellem dialog, medinddragelse, tvang og motivation. Det kræver omtanke og kompetencer, men det kræver også klare regler for, hvornår man kan anvende tvang. FOA mener, at det er vigtigt, at evt. ændringer i viften af tilbud, og det eksisterende regelsæt skal sikre, at borgernes retssikkerhed holdes i hævd. Det betyder fx, at de eksisterende regler omkring brugen af tvang bevares i en ny institutionsform, hvis den sorterer under sundheds- og psykiatriloven.

6 10 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 11 Styrket og mere fleksibel behandling Mennesker med psykisk lidelse, som har brug for behandling, får ikke altid de rette behandlingstilbud. Ofte møder mennesker der søger hjælp vanskeligheder med at få det rette tilbud, eller må vente urimelig længe på behandlingstilbud, eller må i det hele taget vente længe på at blive udredt efter henvisning fra egen læge. Vi skal være meget mere fleksible i de tilbud, der er. Det skal ikke være administrative rammer og for dårlig kommunikation mellem de forskellige enheder i psykiatrien, som kan være en forhindring for, at borgere med psykiske lidelser får den bedste behandling og det bedste tilbud. Den ambulante psykiatriske indsats skal have bedre mulighed for periodisk at intensivere sin behandlingsindsats til personer med akutte behov, men som stadig har mulighed for og glæde af at blive i eget miljø. 7. Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner skal løftes kvalitativt og kvantitativt Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner bliver ikke brugt tilstrækkeligt. Bl.a. blev der i en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen påpeget, at der var flere tilfælde, hvor borgere, der udskrives fra behandlingstilbud, der bor på et botilbud ikke vurderedes at have behov for en aftale/plan, men at almindeligt samarbejde kunne bruges i stedet. Det blev anbefalet i rapporten, at de enkelte afdelinger/hospitaler skulle have instrukser for, hvornår aftalen/planerne skal bruges. Tallene for brug af planerne har udviklet sig lidt siden rapporten, men de er ikke på det forventede antal, og der er store regionale udsving i antallet. Samtidig oplever personalet på botilbud alt for ofte, at de ikke får de nødvendige oplysninger om beboere/patienter efter udskrivning. Så samarbejdet fungerer tilsyneladende ikke godt nok mange steder. Derfor skal rammerne for planerne ændres. Udskrivningsaftaler og udarbejdelse af koordinationsplaner skal være obligatorisk frem for en mulighed, når der er anvendt tvangsindlæggelse. Det kan være en væsentlig arbejdsbyrde, hvis udarbejdelsen af aftaler/ planer ligger hos få, typisk hos en overlæge. Opgavens udførsel kan bredes ud til andre personalegrupper. Dog er det vigtigt, at ansvaret entydigt placeres hos én. 8. Bedre sammenhæng mellem systemerne inden for psykiatrien Strukturændringerne i socialpsykiatrien efter kommunalreformen, kortere indlæggelser, udvidelse af det ambulante område og de accelererede patientforløb i behandlingspsykiatrien betyder, at mange mennesker med psykiske lidelser befinder sig i eget hjem med et stort behov for hjælp og støtte. Samtidig er antallet af senge på behandlingsafsnit reduceret med det resultat, at det er den mest raske, eller dem der bor på et bodsted, der sendes hjem, når der mangler senge, upåagtet at borgeren fortsat har behov for behandling. Usammenhængende og tilfældige forløb giver dårlig kvalitet og ringe resultater.

7 12 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 13 Det koster samfundet uforholdsmæssigt mange penge. Det er ikke et ukendt fænomen, at medarbejdere i psykiatrien oplever, at borgerne kan blive kastebold eller blive tabt i mellem de forskellige instanser, som en konsekvens af økonomisk kassetænkning. For den enkelte borger forsvinder den nødvendige sammenhæng i behandlingen. De mange forskellige aktører, som borgere med psykiske lidelser er i berøring med, koordinerer ikke i tilstrækkeligt omfang behandlingstiltag og tilbud, hvormed viden om nødvendig hjælp går tabt. Kontaktpersonordningen skal nytænkes. Der findes en lang række erfaringer med brugen af kontaktpersoner på tværs af sektorer. De gode erfaringer skal spredes, og ordningerne skal nytænkes og fornys således, at de lever op til de krav, der stilles i psykiatrien i dag. 9. Rammerne for det gode og optimale forløb skal være til stede. Forudsætningen for at sikre gode og optimale forløb er, at der er afsat tilstrækkelige ressourcer i de regionale og kommunale tilbud til borgere med psykiske lidelser. I takt med at den ambulante behandling er steget, er der nedlagt sengepladser i den regionale behandlingspsykiatri. Men samtidig er der sket en stigning i antallet, der har brug for psykiatrisk behandling. Der er i dag et behov for flere døgnpladser i behandlingspsykiatrien, for at sikre den optimale behandling og give tryghed for både borgere og ansatte. Det gode forløb fordrer en fælles forståelse på tværs af sektorer. Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner er et godt redskab til at sikre gode forløb på tværs af sektorerne. Det har haltet gevaldigt med planerne hidtil, og derfor skal det være obligatorisk og forpligtende for både kommuner og regioner. Der bør endvidere sigtes mod, at én borger, har én plan og én kontaktperson. De sundhedsaftaler, der indgås mellem regioner og kommuner, skal være mere forpligtende. De skal være rammen for den sundhedsfaglige og socialpædagogiske indsats. 10. Tværfaglig revision, hvis der er flere korte genindlæggelsesforløb FOAs medlemmer, der arbejder på botilbud, fortæller ofte om, at borgere på botilbud (tvangs)indlægges ganske kort tid (halvt til helt døgn), når de indlægges stærkt psykotiske og evt. stofpåvirkede. De er ikke tilstrækkeligt stabiliserede, inden de udskrives, og får ofte hurtigt brug for en indlæggelse igen. FOAs medlemmer oplever ofte, at borgerne udskrives hurtigere, når de har et botilbud, men uden at botilbuddet får besked om tilstand eller behandlingstiltag ved udskrivningen. En tværfaglig revision skal indeholde en form for en rundbordssamtale, så relevante parter (region, kommune, pårørende, patient mv.) mødes og drøfter, hvordan borgerens behov bedre kan imødekommes, så der undgås/nedbringes uhensigtsmæssig adfærd, genindlæggelser, tvang mv.

8 14 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 15 Psykiatrien skal være en god og sikker arbejdsplads Medarbejderne i psykiatrien i regionerne og kommunerne skal have et godt og udviklende arbejdsmiljø, men sådan er det desværre ikke i dag. Mange arbejdspladser i psykiatrien har massive problemer med arbejdsmiljøet og har svært ved at leve op til arbejdsmiljølovgivningens forpligtigelser samtidig med at de lever op til regler i andre lovgivninger, herunder eksempelvis servicelov og sociallov. Alene hvad angår stress, vold og trusler viser medlemsundersøgelser, at 16 % føler sig stressede i høj eller meget høj grad. 2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold 1. Det er alt for højt. 1 Vold i psykiatrien, , Arbejdstempo og stress, Risikovurderinger skal integreres bedre Det er vigtigt, at der er mulighed for konkret støtte og bistand til arbejdet med at omsætte risiko og arbejdspladsvurderinger til ændret faglig praksis, ændret organisering og tilrettelæggelse af arbejdet. Der skal sikres bedre muligheder for faglig sparring og supervision Der er dokumentation for, at faglig sparring, supervision og kompetenceudvikling virker voldsforebyggende. Ofte er mulighederne for dette svære pga. arbejdspres og manglende ressourcer. Det går udover borgerne, og det går ud over medarbejderne. 12. Uddannelse i voldsforebyggelse til ledere og medarbejdere Der skal være en lovpligtig branchespecifik og kvalitetssikret uddannelse i voldsforebyggelse til medarbejdere, arbejdsmiljørepræsentanter og ledere. Uddannelsen skal omfatte forebyggelse og håndtering af vold, herunder konfliktnedtrapning samt give forudsætninger for at omsætte denne viden til praksis. Der skal bl.a. være fokus på, hvordan borgere med psykiske lidelser (og evt. de pårørende) systematisk inddrages i udarbejdelse af risikovurderinger mv. 13. Klarhed om regler og lovgivning Tydelig lovgivning og vejledning om arbejdsgiverens forpligtigelser jf. arbejdsmiljølovgivningen, samt hvordan de kan efterkomme disse samtidig med, at de lever op til regler i andre lovgivninger herunder eksempelvis servicelov. I den forbindelse skal der også være et mere koordineret samarbejde mellem de offentlige myndigheder, der fører tilsyn med arbejdspladsernes arbejdsmiljø og faglige indsatser. Et konkret eksempel på dette kunne være fælles eller koordineret tilsyn mellem Arbejdstilsynet og de sociale tilsyn.

9 16 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 17 En økonomi, der står mål med opgaverne og udfordringerne Medarbejdere og ledere i psykiatrien har igennem mange år oplevet et stigende arbejdspres. Der kan peges på flere årsager til, at rammerne ikke altid står mål med det behov, der er. Antallet af mennesker, der har behov for psykiatrisk hjælp, stiger. Og behandlingsmetoderne forandrer sig hurtigt. Antallet af borgere, der har kontakt til psykiatrien stiger, men normeringerne følger ikke med. Presset betyder, at der sker fejl i behandlingen af borgerne. Det betyder også, at der ikke er tid nok til at komme til bunds i borgerens situation, og derfor bliver der taget forhastede beslutninger. Eller der sker fejl i medicineringen. Andre gange vil personalet måske ty til de hurtige her og nu-løsninger frem for de tidskrævende og mere holdbare løsninger. Personalet oplever at gå på kompromis med fagligheden, når arbejdspresset bliver for stort. 14. Psykiatrien skal sikres en større basisfinansiering Gennem en årrække har dele af behandlingspsykiatrien været finansieret via satspuljemidler (2009: 6 %). Midler som er gået til nye behandlingsmetoder, fokus på specielle patientgrupper og andre indsatser. Psykiatrien har behov for en mere stabil økonomisk ramme, hvor medarbejderne og borgere med psykiske lidelser ved, at den økonomiske ramme ikke lige pludselig forsvinder, fordi det er satspuljebevillinger. En stabil økonomisk ramme giver større mulighed for kontinuitet og fremdrift i behandlingen. FOA mener, at både behandlings- og socialpsykiatrien skal finansieres svarende til, hvor omfattende området er. Psykiatrien er samfundsøkonomisk en væsentlig belastning, som slet ikke står mål med de ressourcer, psykiatrien har til rådighed. Så både af hensyn til borgerne med psykiske lidelser og af hensyn til samfundsøkonomien, bør psykiatrien være et højt profileret område, nationalt, regionalt og kommunalt. 15. Ingen kassetænkning Hensynet til borgeren skal veje højere end kommunal og regional kassetænkning. Der skal være specialiserede tilbud, så det sikres, at tilbuddene kan håndtere de borgere, som bor der. Efter kommunerne har overtaget store dele af de tidligere amtsejede botilbud og institutioner, er der mange steder sket en afspecialisering af socialpsykiatriens tilbud. Kommunerne og den tilhørende region skal i samarbejde på tværs af kommunegrænser og budgetter koordinere og tilbyde specialiserede tilbud. På kort sigt kan kassetænkning være en økonomisk fordel for den enkelte sektor isoleret, men ressourcerne er langt bedre udnyttet i længden, ved den rigtige/indsats behandling på rette tidspunkt.

10 18 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 19 På kanten af samfundet og på kanten af psykiatrien De mange mennesker, der lever på kanten af samfundet, har ofte en psykiatrisk diagnose. Selvom de har svært ved at tilpasse sig den måde, vi har indrettet samfundet på, har vi som samfund stadig en pligt til at møde dem, hvor de er og hjælpe dem bedst muligt. Der er en overdødelighed blandt borgere med psykiatriske lidelser - i gennemsnit leveår. Den måde, vi som samfund behandler mennesker med psykiske lidelser, skaber større ulighed i vores samfund. Mennesker med stress, depressions- og angstproblemer, er et stigende problem. Mennesker, der ikke nødvendigvis skal være indlagt i behandlingspsykiatrien, eller for den sags skyld møder sundhedssystemet, men kan have svært ved at få en tilværelse med arbejde og familie til at fungere. At området er tabuiseret kan ofte gøre den enkeltes situation mere vanskelig. Vi fokuserer ikke nok på, hvordan vi undgår, at folk bliver syge. Fokus på forebyggelse, altså om hvordan vi kan imødekomme psykisk sårbare, inden de bliver behandlingskrævende, bør være et væsentligt element i arbejdet med psykiatrien. En psykisk lidelse er ikke kun et problem for den enkelte, men også for de personer, som er omkring vedkommende. Om det så er familie, kolleger eller venner, så påvirker det ofte hele vejen rundt. Størst påvirkning har det nok for børn af forældre med en psykisk lidelse. 16. Ingen skal vokse op i skyggen af forældre med psykisk sygdom Børn af forældre med en psykisk lidelse er en udsat gruppe og ind i mellem en glemt gruppe. Når forældrene er syge, påvirker det hele familien, og børnene er i den situation meget sårbare. Børn kan ofte føle et meget stort ansvar, når forældrene er syge. Skønsmæssigt vurderes det, at ca børn i Danmark mellem 0-15 år har forældre med en behandlingskrævende psykisk lidelse. Som forholdene er i dag, betyder det, at børnene ofte bliver ladt alene med deres problemer og det ansvar, de påtager sig over for forælderen. De bliver små voksne. FOA foreslår, at der indføres faste procedurer i forhold til akutindlæggelser, hvor problemstillinger i forhold til den sindslidendes børn afdækkes. Det skal således sikres, at børnene ikke står alene med problemet, men at der er et netværk i barnets liv, som kan tage sig af det, ellers må andre foranstaltninger træde i kraft. 17. Hjælp til dem, der lever på kanten Et samfunds rigdom kendes ved, hvordan man behandler de svageste i samfundet. Nogle af de svageste grupper i Danmark er folk med psykiske problemer, som ikke passer ind i vores systemer, bor på gaden eller lever en uværdig tilværelse i ensomhed og/eller misbrug. Der gøres meget i dag for at hjælpe disse grupper. Mange bliver mødt af hjemmeplejen, kommunale socialpædagogiske tilbud, gadearbejdere eller tilbud i regi af civilsamfundet. Vi skal gøre det endnu bedre: Der skal sættes ressourcer af til at hjælpe de svage i samfundet igennem hverdagen. Det kræver flere kompetente medarbejdere og ressourcer for at kunne møde dem der, hvor de er, og hjælpe dem igennem dagen og tilværelsen.

11 20 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA Vi skal være bedre til at få mennesker tilbage på arbejdsmarkedet Det at få eller have en psykisk lidelse er desværre tabubelagt og uvidenheden om det at leve og fungere med psykiske lidelser er al for stor. Det er vigtigt, at vi gør op med både tabu og uvidenhed og gør en indsats for, at det bliver lettere at komme tilbage til et normalt arbejdsliv efter fx indlæggelse eller længere sygefravær fra arbejdspladsen. Der findes, desværre, en sejlivet myte om, at personer med psykiske lidelser er uden mulighed for helbredelse. Tabuisering og stigmatisering af psykiske lidelser har mange ansigter, og ét af dem er, at mange tror, at man ikke kan blive rask. Én gang syg, altid syg er holdningen, som i høj grad bygger på uvidenhed. Det er vigtigt at gøre op med den holdning og syn på behandling og helbredelse og i stedet gøre en indsats for, at det bliver lettere at komme tilbage til et normalt arbejdsliv. Arbejdspladsen er for mange mennesker et centralt omdrejningspunkt for deres sociale liv. En stor gruppe mennesker står pga. en psykisk lidelse uden for arbejdsmarkedet i kortere eller længere perioder, og en stor gruppe kommer slet ikke tilbage. Kommunerne og arbejdspladserne arbejder systematisk med at sikre, mennesker med psykisk sygdom en fastere tilknytning til arbejdsmarkedet. For at få nye erfaringer inden for dette felt foreslår vi, at der udvikles projekter med temaet Arbejdspladsen for alle. Her skal arbejdspladsen være omdrejningspunktet, som skal sikre, at medarbejderen bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet i tilfælde af psykisk sygdom. Projekternes mål er, at medarbejderen på trods af psykisk lidelse bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet, og at tabuer omkring kolleger med psykiske lidelser elimineres. 19. Ældre med psykiske lidelser Psykiatri i ældresektoren skal prioriteres, så ældre kan få den korrekte behandling i ældresektoren. Der skal mere fokus på pleje og behandling, og forskningen på området skal styrkes. Frontmedarbejdere i kommunerne skal have et fagligt kompetenceløft som grundlag for en forbedret tilgang til og omsorg for vores ældre. Her skal identificering, hverdagsrehabilitering, medicinhåndtering, samarbejde med psykiatrien samt dialog i øjenhøjde med den ældre prioriteres højt.

12 22 FOA SAMMEN OM PSYKIATRIEN SAMMEN OM PSYKIATRIEN FOA 23 Noter

13 OKTOBER 2016 Sammen om psykiatrien FOAs psykiatripolitiske debatoplæg SAMMEN OM PSYKIATRIEN er et oplæg til debat på FOAs kongres. FOAs psykiatriudspil tager udgangspunkt i hverdagen for borgere med psykiske lidelser og for de medarbejdere, der har deres daglige arbejde i psykiatrien. Vi skal være sammen om at støtte de mennesker, der er afhængige af samfundets hjælp i store perioder af livet og dem, som for en kort periode af deres liv er psykisk sårbare. 19 konkrete bud er beskrevet og sættes nu til debat, så FOA kan have en klar stemme, når psykiatri er på dagsordenen. Staunings Plads København V Tlf foa.dk KONGRES 2016 FOAs medlemmer gør en forskel for borgerne FOA skal gøre en forskel for medlemmerne. Kongres 2016 gennemføres under FOAs slogan SAMMEN GØR VI FORSKELLEN. Kongressens fokus er bl.a. den stigende ulighed sikring af velfærden anstændige arbejdsforhold på fremtidens arbejdspladser Kongressen arbejder for fællesskabet FOA er hjælpsom, inspirerende og handlekraftig.

Sammen om psykiatrien

Sammen om psykiatrien FORBUND Sammen om psykiatrien FOAs psykiatripolitiske udspil Indhold Indledning 3 FOAs forslag til nationale mål for psykiatrien 5 Vi skal skrue op for ambitionerne i vores tilbud i psykiatrien 7 Styrket

Læs mere

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud.

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. 20. september 2016 Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. FOA takker for høringen og vil overordnet gerne give positivt udtryk for arbejdsgruppens

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Debatpjece af Sundhedskartellet, Foreningen af Speciallæger, Yngre Læger, FOA Fag og Arbejde og HK/Kommunal.

F O A F A G O G A R B E J D E. Debatpjece af Sundhedskartellet, Foreningen af Speciallæger, Yngre Læger, FOA Fag og Arbejde og HK/Kommunal. F O A F A G O G A R B E J D E Debatpjece af Sundhedskartellet, Foreningen af Speciallæger, Yngre Læger, FOA Fag og Arbejde og HK/Kommunal FOAs Sygehuskrisen psykiatripolitiske 2010 Hvordan undgår vi nye

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Notat. 10 dages forespørgsel fra Gert Bjerregaard, Venstre. Til Kopi til Aarhus Kommune. Socialforvaltningen. Den 14. oktober 2013

Notat. 10 dages forespørgsel fra Gert Bjerregaard, Venstre. Til Kopi til Aarhus Kommune. Socialforvaltningen. Den 14. oktober 2013 Notat Emne fra Gert Bjerregaard, Venstre Til Kopi til Aarhus Kommune Den 14. oktober 2013 har modtaget nedenstående spørgsmål fra Gert Bjerregaard, Venstre. Gert Bjerregaard efterspørger samtidig forvaltningens

Læs mere

Pårørende efterlyser hænder, senge og specialiserede bosteder og siger nej tak til tvang.

Pårørende efterlyser hænder, senge og specialiserede bosteder og siger nej tak til tvang. 09-06-2016 Pårørende efterlyser hænder, senge og specialiserede bosteder og siger nej tak til tvang. BEDRE PSYKIATRI har på baggrund af den seneste tids tragiske hændelser på bosteder og den tilspidsede

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Pejlemærker for mental sundhed og gode livsvilkår Vedtaget på SINDs landsmøde 2018

Pejlemærker for mental sundhed og gode livsvilkår Vedtaget på SINDs landsmøde 2018 Pejlemærker for mental sundhed og gode livsvilkår Vedtaget på SINDs landsmøde 2018 Pejlemærker for mental sundhed og gode livsvilkår Vedtaget på SINDs landsmøde 2018 SIND vil i den kommende landsmødeperiode

Læs mere

FOA takker for høringen, og vil hermed kvittere med nedenstående bemærkninger.

FOA takker for høringen, og vil hermed kvittere med nedenstående bemærkninger. 26. januar 2017 Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien, lov om rettes pleje, lov om socialtilsyn, lov om retssikkerhed og administration mv (oprettelse

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske afdelinger KL fremsendte den 27. januar 2017 høringssvar til den første

Læs mere

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet.

Der har allerede været afholdt en række møder, og der er i den nærmeste fremtid varslet endnu flere møder, konferencer og høringer om spørgsmålet. Udkast til drøftelse i HB Juni 2016 Politikpapir om: Vold og trusler på botilbud for mennesker med psykiske lidelser Efter episoden den 25. marts 2016 på Center Lindegården i Roskilde, hvor en medarbejder

Læs mere

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer PSU møde 14. maj 2019 Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer TEMA 1: Patienter og pårørende 1. Recovery essentielt for at blive rask. 2. Ingen bliver raske hvis ikke vi går patientens vej.

Læs mere

Dato Journal nr , np,ehp Side 1 af 5

Dato Journal nr , np,ehp Side 1 af 5 Dato 26.01.2017 Journal nr. 2017-2017, np,ehp Side 1 af 5 Til Sundheds- og Ældreministeriet Sendt pr. e-mail til: sum@sum.dk med kopi til sah@sum.dk og lifr@sum.dk Høringssvar vedr. Lovforslag om specialiserede

Læs mere

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen.

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til Socialudvalget Orientering om ansvarsfordeling for psykiatri, alkohol- og misbrugsbehandling mellem kommuner og regioner På socialudvalgsmødet d. 18. maj 2016 blev Socialforvaltningen

Læs mere

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.:

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.: - 1 - Notat Forvaltning: Social og Arbejdsmarked Sekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: oktober 2012 Udfærdiget af: Marlene Schaap-Kristensen Vedrørende: Temadrøftelse om borgere med dobbeltdiagnose Notatet

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 398 Offentligt T A L E Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 20. maj 2014 Sagsnr. 2014-3829 CAL

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien

Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien Juni 2008 Et styrket og udbygget akutberedskab i børne- og ungdomspsykiatrien Regionerne er for øjeblikket i gang med at udvikle viften

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sammenfatning af publikation fra : Opgaveudvikling på psykiatriområdet Opgaver og udfordringer i kommunerne i relation til borgere med psykiske problemstillinger Marie Henriette Madsen Anne Hvenegaard

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR. 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark

SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR. 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR Baggrund Mange borgere med

Læs mere

Vejen mod en bedre psykiatri

Vejen mod en bedre psykiatri Vejen mod en bedre psykiatri Mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Fremtidens Psykiatri en helhedsorienteret plan EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Psykisk trivsel er vigtigt for den enkelte og de pårørende, men også for sammenhængskraften i samfundet.

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. april 2016 Stillet af: Susanne Due Kristensen (A) Besvarelse udsendt den: 3.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. april 2016 Stillet af: Susanne Due Kristensen (A) Besvarelse udsendt den: 3. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: lhoe/chfaan

Læs mere

vejen mod en Bedre psykiatri

vejen mod en Bedre psykiatri vejen mod en Bedre psykiatri mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

3 argumenter mod alenearbejde

3 argumenter mod alenearbejde FORBUND 3 argumenter mod alenearbejde Et værktøj til at sikre, at alenearbejde ikke belaster medlemmerne Indhold 3 argumenter mod alenearbejde 3 Borgerargumentet 6 Arbejdsmiljøargumentet 8 Økonomiargumentet

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen. På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os..

8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen. På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os.. 8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os.. Temaer og baggrund 1. Patienter og pårørende 2. Ulighed i sundhed 3. Sammenhæng og forebyggelse

Læs mere

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge Psykiatrien Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund Michael Schmidt, ledende overlæge Psykisk sygdom i Danmark 200.000 lider af depression 250.000 har en angstlidelse 80.000

Læs mere

Vold mod socialrådgivere i Danmark

Vold mod socialrådgivere i Danmark Vold mod socialrådgivere i Danmark Socialrådgivere tal om vold 21 procent oplever trusler om vold 7 procent oplever at blive hængt ud offentligt 2 procent oplever fysisk vold 3 drab på socialrådgivere

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

EN BY MED PLADS TIL ALLE

EN BY MED PLADS TIL ALLE BY MED PLADS TIL ALLE SOCIALSTRATEGI 2018 BY MED PLADS TILINDHOLD ALLE 4 8 VÆRDIGT HELSTØBT OG LANGSIGT LØSNING SELVSTÆNDIGT SUND OG FAGLIGT STÆRK ORGANISATION 6 10 INTRODUKTION København skal være en

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007.

Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007. Region Syddannark Den 9. december 2006. Psykiatristaben Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007. 1. Indledning. I henhold til bekendtgørelsen om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling

100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling Dobbeltdiagnoser hvad er muligt på et kommunalt misbrugscenter? John Schmidt, psykiater 100 dage på Stoffer Christoffer en stofmisbrugende mand der søger misbrugsbehandling Stoffer - 23 år gammel - Hash

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON PSYKIATRI Titel: Psykiatri Varighed: 24 dage AMU-UDDANNELSER 42685 Socialpsykiatri fagligt samarbejde (10 dage) Eller 40597: Recovery (10 dage) Eller 46835: Støtte ved kognitiv behandling (10 dage) Plus

Læs mere

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune Dato for afsluttet indberetning: 30 april 2008 Dato for politisk godkendelse: 29 maj 2008 Redegørelsen er godkendt i de respektive fagudvalg primo april og skulle efter planen have været forelagt Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 1 Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 2 Baggrund hvem er jeg Joan Damgaard, Sygeplejerske i psykiatrien i 25 år på sengeafsnit i Vejle 18 år som afdelingssygeplejerske Specialuddannelse i psykiatrisk

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Indsatser for at styrke tryghed, udvikling og overgange i psykiatrien

Indsatser for at styrke tryghed, udvikling og overgange i psykiatrien Indsatser for at styrke tryghed, udvikling og overgange i psykiatrien Heinz Jacob Områdeleder i Specialområde Socialpsykiatri Voksne, Region Midtjylland Psykiatri og Social Drabet på en medarbejder fra

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Indhold 1. Projektets formål... 2 2. Projektets målgruppe/patientgruppe... 2 3. Beskrivelse af projektets

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sundhedsstrategisk Forum, Region Syddanmark 23. marts 2011 Opgaveudvikling på psykiatriområdet Marie Henriette Madsen Projektleder Cand.scient.san.publ mhm@dsi.dk 1 DSI publikation: Opgaveudvikling på

Læs mere

Psykiatriplan II: Samlet løft til psykiatrien med særligt fokus på socialpsykiatrien Socialpædagogernes fokusområder

Psykiatriplan II: Samlet løft til psykiatrien med særligt fokus på socialpsykiatrien Socialpædagogernes fokusområder NOTAT Kontakt: Martin Fjording mfg@sl.dk Dok.nr. 4121728 Sagsnr. 2015-SLCSFA-02015 19-04-2018 Psykiatriplan II: Samlet løft til psykiatrien med særligt fokus på socialpsykiatrien Socialpædagogernes fokusområder

Læs mere

Ulighed i sundhed. Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen

Ulighed i sundhed. Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Ulighed i sundhed Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Kortere middellevetid blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Gennemsnitligt 20 år tidligere for

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: HASURA Spørgsmål

Læs mere

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan 2020-2022

Læs mere

en by med plads til alle

en by med plads til alle by med plads til alle SocialStrategi 2018 by med plads til alle indhold 4 Et værdigt liv en helstøbt og langsigtet løsning Et selvstændigt liv 6 en sund og fagligt stærk organisation 10 introduktion København

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Region Hovedstaden. Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI

Region Hovedstaden. Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI Region Hovedstaden Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI FORORD Region Hovedstaden har ansvaret for at diagnosticere, behandle og rehabilitere mennesker med psykisk sygdom. Det er et meget kompliceret sundhedsvidenskabeligt

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Rammeaftale 2013- Udviklingsstrategi Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde Rammeaftale på det specialiserede

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Udvikling i behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni

Udvikling i behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni Udvikling i behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at afdække ændringer behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Krav 1. Den nærmere arbejdsdeling mellem region og kommuner i forhold til indsatsen for mennesker med sindslidelser, herunder på børne- og ungeområdet

Læs mere

Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019

Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019 Fælles temamøde om det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Frederiksberg Rådhus den 8. april 2019 Program Kl. 14.00 14.05 Kl. 14.05 14.10 Kl. 14.10 15.20 Kl. 15.20 15.25 Kl. 15.25 15.30 Velkomst og

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiske sygdomme er blandt de allermest udbredte. Alligevel får psykiatriske patienter ikke samme tilbud som andre patienter. Lægeforeningen

Læs mere

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering.

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering. Arbejdsgruppe vedr. risikovurdering af borgere i botilbud. I de senere år har der været arbejdsmiljømæssige udfordringer på socialpsykiatriske bosteder i Danmark. Med baggrund i disse sager er der et stigende

Læs mere

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan 2015-2020 Budget- og Planlægningsafdelingen Ref.: RBR Administrationen har gennemgået høringsversion af Psykiatriplan

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende 2 VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge Juli 2011 FOA undersøgte i juni 2011 medlemmernes oplevelse af arbejdet med psykisk syge og deres oplevelse udviklingen

Læs mere

Sengetyper i psykiatrien 1

Sengetyper i psykiatrien 1 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.rm.dk Sengetyper i psykiatrien 1 I dette notat beskrives syv sengetyper, som anvendes i psykiatrien i Region Midtjylland: 1) Retspsykiatriske

Læs mere

botilbud"" himmerlandsskolen""

botilbud himmerlandsskolen svc-acadre-skanning 07-06-2016 12:54 SEPBARCODE: OU28 Louise Høeg, Socialudvalgsformand i Randers Kommune Thomas Krarup, Rådmand, Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune Henrik Vallø, Formand

Læs mere

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen 2014-2017 Pulje Samlet pulje RN s andel pr. år (forventet) Forslag til projekt Forsøg med ambulante akutteams i den regionale psykiatri OBS! Kræver

Læs mere

FOAs politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet frem mod Den korte version

FOAs politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet frem mod Den korte version ARBEJDSMILJØ FOAs politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet frem mod 2020 Den korte version n Sæt arbejdsmiljø på dagsordenen Frem mod en strategi om arbejdsmiljøarbejdet Formålet med strategien er:

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N S T R Y G H E D S T A S K F O R C E F O R B O T I L B U D

K K R H O V E D S T A D E N S T R Y G H E D S T A S K F O R C E F O R B O T I L B U D K K R H O V E D S T A D E N S T R Y G H E D S T A S K F O R C E F O R B O T I L B U D B E S K R I V E L S E A F R A M M E R N E F O R T A S K F O R C E N S V I R K E INDLEDNING Det er i forbindelse med

Læs mere

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune.

Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune. Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Dato: Sagsnr.: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Dok.nr.: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Høring vedr. Forslag til Psykiatriplan

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Udkast maj 2013. Ældrepolitik

Udkast maj 2013. Ældrepolitik Udkast maj 2013 Ældrepolitik Vision Omsorgskommunen Ringsted Ældrepolitikken sætter rammen og afstikker retningen for initiativer og indsatser på ældre og sundhedsområdet i Ringsted Kommune og har sit

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium , Ringsted Kongrescenter

Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium , Ringsted Kongrescenter Psykiatri og misbrug KKRs Faglige Symposium 21.08.2019, Ringsted Kongrescenter Jesper Pedersen ledende overlæge, phd Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Dorthe Juul Lorenz vicedirektør Psykiatrien, Region

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejen.dk www.vejen.dk Foto: Colourbox Udarbejdelse: Social & Ældre Lay out og tryk: Vejen Kommune Udgivet:

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vision Temaplaner Drifts- og udviklingsplaner Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervsog bosætningskommune, der skaber rammer og

Læs mere

Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år.

Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år. U D K A ST Forord September 2009 Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år. Danske Regioner har i foråret 2009 offentliggjort

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien

Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien 2011 Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2011. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Primære udfordringer i den kommunale misbrugsbehandling ift.

Læs mere

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Kom Godt I Gang Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Præsentation Susanne Andersen jordemoder, Region Nordjylland Pia Møller sundhedsplejerske, Hjørring kommune Startet samarbejde i projektet

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere