Humaniora: Eksempler på emner og opgaveformuleringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Humaniora: Eksempler på emner og opgaveformuleringer"

Transkript

1 Humaniora: Eksempler på emner og opgaveformuleringer Dansk : Eksempler på emner Dansk og naturvidenskabelige fag Argumentation Forskelle og ligheder mellem argumentationsformerne inden for naturvidenskab og humaniora. Science-fortællingen Undersøgelse af hvordan naturvidenskabens principper/love/teorier kobles sammen med fortællingen, fx naturalistiske fortællinger eller Solveig Balle: Ifølge loven. Populærvidenskabelig artikel Naturvidenskabeligt eller matematisk emne formidlet så det rammer målgruppen, overvejelser og valg i forhold til kommunikationssituationen fremlægges. Populærvidenskabelig formidling på TV Analyse af populærvidenskabelig udsendelse (fx Viden om), og hvordan den gør brug af retoriske og fortælletekniske virkemidler. Naturopfattelser Sammenligning af naturen som den opfattes i litteraturen og i biologisk naturvidenskab. Naturparker Analyse af argumentationen for og imod oprettelse af naturparker samt naturopfattelser i forskellige tider. Tobak: Tobakkens tilblivelse, kemiske sammensætning, og hvordan den kemiske viden slår igennem i anitryge kampagner.

2 Dansk-engelsk Novellen og kortprosa: Forskelle mellem genrerne novelle og kortprosa samt analyser af udvalgte noveller/kortprosatekster. Femi-Krimi: Redegørelse for begrebet Femi-krimi samt en sammenlignende analyse og fortolkning af udvalgte værker. Mellem fakta og fiktion: Karakteristiske træk ved blandingsgenrer mellem fakta og fiktion. Analyse af udvalgte værker, blandingsgenrenes muligheder og begrænsninger. Realisme og ikke-realisme Centrale forskelle mellem realistiske og fantastiske fortællinger, analyse og fortolkning af udvalgte værker, samspillet mellem hensigten med værket og valg af skrivemåde. Taler: Retorisk analyse af tale, fx Obamas indsættelsestale. Komedien og tragedien: Sammenlign en tragedie og en komedie med henblik på at belyse og diskutere centrale forskelle mellem de to genrer. Kulturmøder: Fortag en sammenlignede analyse og fortolkning af et eller flere danske og engelske værker med fokus på at belyse, hvilke menneskelige og kulturelle problemstillinger kulturmøder afføder. Dansk: Eksempler på opgaveformuleringer Dansk A og engelsk A Mellem fakta og fiktion Gør rede for karakteristiske træk ved blandingsgenrer mellem fakta og fiktion. Analyser herefter udvalgte værker (fx realityshows, talentshows, dokumentarudsendelser, biografier og evt. facebook) fra engelsktalende og nordiske lande med henblik på at vise, hvordan de er spændt ud mellem fakta og fiktion. Vurder til slut muligheder og begrænsninger ved genrer, der befinder sig i spændingsfeltet mellem fakta og fiktion.

3 Realisme og ikke-realisme Gør rede for centrale forskelle mellem realistiske og fantastiske fortællinger. Analyser og fortolk herefter udvalgte værker fra engelsk og nordisk litteratur med fokus på at vise, hvordan de to skrivemåder viser sig i værkerne. Diskuter i forlængelse heraf samspillet mellem hensigten med værket og valg af skrivemåde. Novellen og kortprosa (the short, short story) Der ønskes en redegørelse for centrale forskelle mellem genrerne novelle og kortprosa (the short, short story) samt en sammenlignende analyse og fortolkning af udvalgte værker fra amerikansk og nordisk litteratur med særligt henblik på at vise, hvordan de genremæssige forskelle kommer til udtryk i konkrete værker. Skurke i litteratur Analyser og fortolk et eller flere danske og engelske værker med særligt henblik på at belyse, hvilken rolle skurken har i forhold til at skabe fremdrift og energi i historien, og hvilke forhold og omstændigheder, der får det onde frem i mennesket. Diskuter i forlængelse heraf skurkens rolle i et kulturelt perspektiv. Eksistentialismen Dansk A og Fransk fortsætter Der ønskes en sammenlignende analyse og fortolkning af Camus Pesten samt Sartres Terningerne er kastet, diskuter forskellene i de to forfatteres forståelse af eksistentialismen. Opgaven skal have et omfang af 10 til 15 sider. En del af de anvendte kilder være påengelsk/fransk. Opgavebesvarelsen skal indeholde et kort resume på fransk. Dansk og naturvidenskab (fysik, kemi) Science-fortællingen Gør med udgangspunkt i et konkret eksempel rede for centrale træk ved naturvidenskabelige undersøgelsesformer. Analyser og fortolk i forlængelse heraf en eller flere fortællinger med henblik på at belyse, hvordan naturvidenskabens love/idealer/principper afspejler sig i disse med særligt fokus på emne, fortælleform og sprog. Vurder slutteligt hvilke styrker og svagheder, der er ved science-fortællingen.

4 Argumentation Gør med udgangspunkt i analyser af konkrete artikler rede for centrale forskelle og ligheder mellem argumentationsformerne inden for naturvidenskab og humaniora, herunder forskelle i bevisførelsen for en fysisk teori og argumentationen for en holdning til et givet emne. Diskuter herefter årsagerne til disse forskelligheder, og hvilke konsekvenser de har for, hvor sikker den viden, der opnås igennem argumentationen er.

5 Engelsk: Eksempler på emner Engelsk og tysk/spansk Terrorisme Undersøg forskelle og ligheder mellem IRA I Nordirland/Irland og RAF i halvfjerdsernes Vesttyskland - med særlig henblik på rekrutteringsbaggrund. Alternativt Sammenlignes med ETA i Spanien. Hvorfor bliver folk terrorister, altså, hvorfor bliver enkelte mennesker så optaget af en sag, at de er parate til at slå ihjel for det? Alternativt kan man fokusere på den internationale terrorisme, der kom på dagsordenen efter 9/11. Eng. Materiale: John Updike (uddrag af) Terrorist, 2006 (fiktion) Kureishi: My Son the Fanatic (fiktion). BBC 2006: Suicide Bombers (et dokumentarprogram med fokus på identitet blandt selvmordsbombere) non-fiktion. Engelsk og psykologi Identitet Alex Garland The Beach og identitet som rygsækrejsende Fight Club og maskulin identitet Engelsk og idræt Sport og fankultur Hvordan fungerer hooliganmiljøet i de engelske fodboldklubber? Hvad tiltrækker de voldelige hooligans som undertiden end ikke ser kampene? Er der en klar sammenhæng mellem socialklasse og support-kulturen? Kan hooligans sammenlignes med et parallelsamfund?

6 Engelsk og historie Martin Luther King og borgerretighedsbevægelsen i USA Undersøg de sortes kamp for rettigheder og hvilken rolle Martin Luther King spillede. Giv en analyse af hans taler. Hvordan kunne hans stærke retorik påvirke sorte og hvide? Jacob Riis og det politiske foto Jacob Riis var en dansk indvandrer til USA i slutningen af 1800-tallet, der både som journalist og fotograf viede sit liv til at forbedre de fattiges forhold. Undersøg virkemidlerne og sæt hans politiske indsats ind i den tids politiske og sociale verden. Engelsk og biologi Sundhed og kropskultur Hvad sker der med sundheden i den vestlige verden, hvorfor bliver nogle så overvægtige: der er biologiske/fysiske dat, som illustrerer den udvikling og der er skønlitteratur, film og diskuterende artikler, der kommenterer samme udvikling. Er der nogle eksempler på opgaveformuleringer med udgangspunkt i engelsk?

7 Tysk: Eksempler på opgaveformuleringer Tysk og historie Ungdommen i DDR Der ønskes en redegørelse for DDR s opståen og det østtyske skolesystems opbygning herunder også en redegørelse for FDJ (Freie Deutsche Jugend). Desuden ønskes en analyse af den socialistiske ideologis indflydelse på opdragelsen af ungdommen bl.a. med udtalelser fra unge i DDR samt øst- og vesttysk skolebogsmateriale på tysk. Til sidst ønskes en vurdering af konsekvenserne af Murens fald for den østtyske ungdom. Weimarrepublikken Der ønskes en redegørelse for Weimarrepublikkens opståen og udvikling. På baggrund af selvvalgte tyske kilder ønskes en analyse af hovedårsagerne til Weimarrepublikkens opløsning. Til sidst ønskes en diskussion og vurdering af forskellige teorier om Weimarrepublikkens fald og Hitlers magtovertagelse. Nazisme Gør kort rede for Hitlers magtovertagelse i Analyser og fortolk to dramastykker af Bertolt Brecht: Det Spitzel og Die jüdische Frau ( fra Brecht: Furcht und Elend des dritten Reiches) under inddragelse af historisk kildemateriale. Analyser ud fra de to dramastykker samt ud fra historisk materiale, hvilke metoder nazisterne anvendte for at ensrette og få magt over den tyske befolkning. Diskuter ud fra de ovennævnte metoder, om forfølgelsen af og drab på bestemte befolkningsgrupper ville kunne ske igen og under hvilke omstændigheder.

8 Nynazisme Gør rede for de tyske nynazisters politiske holdninger. Analyser og fortolk Ingo Hasselbach/Winfried Bonengel: Die Abrechnung. Ein Neonazi steigt aus med særligt fokus på, hvilke faktorer der kan ses som medvirkende til udviklingen af de højreekstremistiske holdninger hos Ingo Hasselbach. Analyser ligeledes årsagerne til, at Ingo Hasselbach senere forlader det højreekstremistiske miljø. Analyser bl.a. på baggrund af kildemateriale nynazismens udvikling i det tidligere DDR efter Berlinmurens fald, herunder hvordan det højreekstremistiske miljø har udviklet sig siden udgivelsen af Ingo Hasselbachs bog. Diskuter, hvilke følger Ingo Hasselbachs bog har haft både for ham selv og for det højreekstremistiske miljø i Tyskland. Opførelsen af Berlin-muren 1961 og dens betydning for DDR-borgerne i tiden derefter. Gør i store træk rede for den politiske situation i Tyskland omkring opførelsen af Berlinmuren i Analyser endvidere, hvorfor Berlinmuren blev opført, med særlig fokus på de officielle østtyske og vesttyske synspunkter. Analyser og fortolk Thomas Brussigs roman: Am kürzeren Ende der Sonnenallee med særlig fokus på de unge DDR-borgeres syn på den socialistiske stat og beskrivelsen af de unges liv i DDR, som det kommer til udtryk i romanen. Diskuter, hvilken rolle Berlinmuren spillede for borgerne i DDR og diskuter endvidere Thomas Brussigs brug af ironi i romanen. Nazismens ideologi og opdragelsesidealer Gør rede for hvordan den nationalsocialistiske ideologi kommer til udtryk i organiseringen af opdragelse og uddannelse i Nazi-Tyskland. Analyser spillefilmen Napola Elite für den Führer (Dennis Gansel, 2004) med fokus på forholdet mellem Friedrich og Albrecht. Diskutér filmens fremstilling af de nationalsocialistiske idealers gennemslagskraft hos eleverne, og vurdér hvilken betydning denne fremstilling har for filmens popularitet hos nutidens unge.

9 Den østtyske og den vesttyske virkelighed Redegør for udviklingen i DDR fra 70erne til Genforeningen. Analysér spillefilmen Good-bye, Lenin! (Wolfgang Becker, 2002) med fokus på hovedpersonernes forhold til DDR og beskrivelsen af forskellen mellem den østtyske og vesttyske kultur. Redegør for, hvordan Wolfgang Becker i filmen tematiserer begrebet Den iscenesatte virkelighed og diskutér i denne sammenhæng, hvilket billede hans egen film giver af mødet mellem den østtyske og vesttyske virkelighed. Nationalsocialistisk kultur- og mediepolitik Gør i hovedtræk rede for den nationalsocialistiske kultur- og mediepolitik med hovedvægten på filmmediet. Analysér på denne baggrund spillefilmen Die grosse Liebe (Rolf Hansen, 1942) med fokus på den kvindelige hovedpersons udvikling og de nationalsocialistiske værdier. Diskutér filmens popularitet og propagandaværdi i Tyskland i tiden med udgangspunkt i en sammenligning mellem fiktionens krigsvirkelighed og den virkelige situation for Tyskland på krigsfronten og hjemmefornten. DDR s opløsning Redegør for den historiske baggrund for handlingen i spillefilmen Marx og Cola (Herbert Lichterfeld, 1991). Analysér filmen med fokus på den kvindelige hovedpersons udvikling og skildringen af Øst- og Vest-tyskland. Diskutér filmens holdning til omvæltningen i Østtyskland, og vurdér om den giver et realistisk billede af tiden. De nationalsocialistiske opdragelsesidealer Redgør for de nationalsocialistiske opdragelsesidealer og organiseringen af ungdommen under NSDAP.

10 Analysér filmen Napola Elite für den Führer (Dennis Gansel, 2004) med fokus på hovedpersonens udvikling og sammenlign uddraget: Von den Ordensburg nach Babelsberg fra Hardy Krügers selvbiografiske roman Junge Unrast (1983). Vurdér på denne baggrund filmens virkelighedsskildring og dens betydning for nutidens opfattelse af de nationalsocialistiske opdragelsesidealer. Tysk og Dansk Det moderne menneskes identitetsproblematik i Max Frischs forfatterskab under inddragelse af Kierkegaard. Der ønskes en redegørelse for grundtankerne i Kierkegaards eksistentialisme med afsæt i væsentlige uddrag fra Enten - Eller. Endvidere skal der med udgangspunkt i en analyse og fortolkning af Marx Frisch Stiller laves en karakteristik af det moderne menneskes identitetsproblematik. Endelig ønskes der en diskussion af, hvorvidt Frisch orienterer sig mod Kierkegaards eller Sartres udlægning af eksistensfilosofien. Romantikken i Tyskland og Danmark Der ønskes en redegørelse for hovedtræk i romantikkens litteratur og billedkunst i henholdsvis Tyskland og Danmark. Dernæst ønskes en komparativ analyse af tysk og dansk romantik med udvalgte tekster og eventuelt billedkunst. Til sidst ønskes en vurdering af, hvordan romantikken i Danmark blev påvirket af Tyskland. Tysk og Psykologi Ondskab og lydighed Der ønskes en redegørelse for forskellige psykologiske teorier om menneskelig ondskab og lydighed. Endvidere ønskes en analyse og fortolkning af Heinrich Manns novelle Abdankung. Endelig skal filmen Der Untergang anvendes til at perspektivere novellens budskab mht. diktaturets psykologi.

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an?

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? METODER I FAGENE Hvad er en metode? - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? - Hvordan man går frem i arbejdet med sin genstand (historisk situation, roman, osv.) Hvad er

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Workshop ved SRP-kursus den 2. oktober 2012 i Århus

Workshop ved SRP-kursus den 2. oktober 2012 i Århus Workshop ved SRP-kursus den 2. oktober 2012 i Århus I skal i grupper på ca. 4 personer lave en opgaveformulering ud fra nedenstående materiale. Brug eventuelt den vedlagte skabelon over opgaveformuleringer

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling D Prøven i skriftlig fremstilling D består af et teksthæfte,

Læs mere

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret)

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) STUDIEPLAN ENGELSK: 10. klasse (2 ugentlige timer = 51,75 timer) Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) Løbende og efter behov dykkes

Læs mere

Årsplan 10. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 10. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Tema: Identitet og ungdomsliv/ tekster Uge 32-37 38 Eleven kan styre og betydning I kontekst. Eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form der passer

Læs mere

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C

8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 8. Engelsk A, Samf B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag

Læs mere

Historie: Eksempler på emner og opgaveformuleringer

Historie: Eksempler på emner og opgaveformuleringer Historie: Eksempler på emner og opgaveformuleringer Historie: Eksempler på emner Historie - engelsk Martin Luther King og De Sorte Pantere deres forskellige måder at kæmpe på The Blitz IRA Nordirland Forhold

Læs mere

Studieplan (HFE-hold)

Studieplan (HFE-hold) Studieplan (HFE-hold) Hold og skoleår: rdaa1711-2017 januar - december 2016 Underviser: Gitte Lilja (RGL) Periode Forløb Fag Progesssion Skriftligt (Uger) Faglige mål, fagligt indhold, fokuspunkter Arbejdsformer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2018 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF2 KS historie B Michael

Læs mere

Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov. År: 2010/11 Hold: 22

Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov. År: 2010/11 Hold: 22 Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov År: 2010/11 Hold: 22 Fagets målsætning: Faget forholder sig selvfølgelig til bekendtgørelsen, som jeg ikke vil uddybe her. Derudover er det målet, at faget bidrager

Læs mere

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Almen studieforberedelse Rosborg gymnasium 9. oktober 2009 Anne Louise (LE) Chresten Klit (CK) Catharina, Astrid og Malene, 3.a. Rejser.

Almen studieforberedelse Rosborg gymnasium 9. oktober 2009 Anne Louise (LE) Chresten Klit (CK) Catharina, Astrid og Malene, 3.a. Rejser. Synopsis Flugten fra DDR til BRD Synopsis handler om flugten fra DDR til BRD, samt hvilke forhold DDR har levet under. Det er derfor også interessant at undersøge forholdende efter Berlinmurens fald. Jeg

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Historie Skoleår: 2016/2017 Uge/måned Emne Kompetenceområde(r) Augustseptember Den Kolde Krig: Østtysklands sammenbrud. Sovjetunionen til 15 nye stater. De blå lejesvende. Den kolde krig

Læs mere

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Undervisningsmateriale til Hver morgen kryber jeg op fra havet

Undervisningsmateriale til Hver morgen kryber jeg op fra havet Undervisningsmateriale til Hver morgen kryber jeg op fra havet Introduktion til bogen Hver morgen kryber jeg op fra havet af Frøydis Sollid Simonsen (født 1986) er en poetisk og fængende kærlighedshistorie

Læs mere

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: De lange knives nat Vejledning Lærer Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer De lange knives nat Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS- Hitlers elite Udsendelse 1: De lange knives nat ----------------------------------------------------------------

Læs mere

KNÆK KODEN. Selvvalgt problemstilling

KNÆK KODEN. Selvvalgt problemstilling KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling Tidsplan Tidspunkt Aktivitet 9. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne 13. april Valg af opgaveformulering 22. maj

Læs mere

Ny skriftlighed i studieretningen IBC

Ny skriftlighed i studieretningen IBC Ny skriftlighed i studieretningen IBC Projektnummer 128981 Lise Fuur Andersen lfan@ibc.dk Lisbeth Pedersen lpe@ibc.dk Inger Ernstsen ier@ibc.dk Formålet med projektet er at udvikle en ramme for en fælles

Læs mere

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Læreplanens intention Fagets kerne: Sprog og litteratur (og kommunikation) Teksten som eksempel (på sprogligt udtryk) eller Sproget som redskab (for at kunne

Læs mere

Sprog, Kommunikation og Kultur

Sprog, Kommunikation og Kultur KNÆK KODEN Sprog, Kommunikation og Kultur Opgaveformulering 2: Danglish Gør rede for begrebet domænetab og danglish. Foretag en komparativ analyse af to selvvalgte reklamermed fokus på sproget. Du kan

Læs mere

KNÆK KODEN. Danglish

KNÆK KODEN. Danglish KNÆK KODEN Danglish Tidsplan Tidspunkt Aktivitet 9. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 13. april 17. april Lodtrækning om område i klasserne Valg af opgaveformulering Kursus i synopsis

Læs mere

Eksempler på tværfaglige studieprojektemner

Eksempler på tværfaglige studieprojektemner Dansk Eksempler på tværfaglige studieprojektemner NATURVIDENSKABELIG STUDIERETNING: - Eifeltårnet/Verdensudstilingen 1899 Gør rede for de tekniske og fysik-matematiske overvejelser og udfordringer i forbindelse

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

1a. Mat A, Fys A, Kemi B

1a. Mat A, Fys A, Kemi B Studieretningsbeskrivelse for 1a. Mat A, Fys A, Kemi B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi Fag: Historie A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 1s Termin: Juni 2014 Uddannelse: STX Lærer(e): Anders Lytzen Lassen (AL) Forløboversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Københavns tekniske gymnasium Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) htx Dansk

Læs mere

Den gode opgaveformulering

Den gode opgaveformulering Den gode opgaveformulering - En forudsætning for en god besvarelse Læreplan om opgaveformuleringen 5.1 Den skal rumme præcise faglige krav. Hvis opgaven skrives i to fag, skal det flerfaglige aspekt af

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Modernisme og realisme i 1900-tallet. Sport i litteraturen

Modernisme og realisme i 1900-tallet. Sport i litteraturen Studieretningsfag Obligatoriske fag Dansk A Det moderne gennembrud Værklæsning Det moderne gennembrud Modernisme og realisme i 1900- tallet Modernisme og realisme i 1900-tallet Sport i litteraturen Sport

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Litteratur guide UDSTILLET UNDERVISNINGSMATERIALE ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen?

Litteratur guide UDSTILLET UNDERVISNINGSMATERIALE ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen? UNDERVISNINGSMATERIALE Litteratur guide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen? LÆRERVEJLEDNING Udstillet er en realistisk YA-bog om reality-tv. Den viser, hvordan

Læs mere

Fag Januar-februar Marts april Maj - juni Faglige mål American business Skrive essay. Skrive essay. Grammatik Læse værk Cultural understanding

Fag Januar-februar Marts april Maj - juni Faglige mål American business Skrive essay. Skrive essay. Grammatik Læse værk Cultural understanding Studieplaner for 2G forår 2019 Fag Januar-februar Marts april Maj - juni Faglige mål Engelsk American business Skrive essay Cultural understanding anvende viden om det Skrive essay Grammatik Læse værk

Læs mere

FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde

FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde kortlink.dk/q48e Øvelse 1 - SRP: Kommenter/forbedr opgaveformuleringerne eller brug overskriften/emnet og lav et udkast til opgaveformuleringer, der passer til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2019 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTx Dansk A Marie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Historie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 08-09 Institution Herningsholm Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Dansk A Benedicte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Skoleår: efterår 2013 - grundforløb Institution: Teknisk Gymnasium Skive Fag og niveau: Dansk A Lærer(e): JPA Hold: 1.c Titel 1: Introduktion til danskfaget Periode: uge 33 Titel

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2019 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Dansk A Sinan Bahora (siba) 3bde18 Undervisningsforløb: (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb

Læs mere

4. Bio A, Mat B, Psykologi C

4. Bio A, Mat B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 4. Bio A, Mat B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

Fra elev til student 2010

Fra elev til student 2010 Fra elev til student 2010 Optagelse Når du har afsluttet 9. eller 10. klasse, har du krav på at blive optaget i gymnasiet, hvis du l har udarbejdet en uddannelsesplan l har søgt om optagelse i umiddelbar

Læs mere

STUDIEPLAN Dansk. Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 2HF, Timetal for dansk i 2HF: 108 timer EMNE OG OMFANG

STUDIEPLAN Dansk. Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 2HF, Timetal for dansk i 2HF: 108 timer EMNE OG OMFANG STUDIEPLAN Dansk Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 2HF, 2019-20 Timetal for dansk i 2HF: 108 timer EMNE OG OMFANG Navn: Journalistik Omfang: STEINER HF-PENSUM Formål: I forløbet arbejder vi med journalistik

Læs mere

Tidsplan. 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del april Du skal selv orientere sig om de mulige opgaveformuleringer

Tidsplan. 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del april Du skal selv orientere sig om de mulige opgaveformuleringer KNÆK KODEN Tidspunkt Aktivitet Tidsplan 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1. 12.-28. april Du skal selv orientere sig om de mulige opgaveformuleringer 29. april Valg af opgaveformulering

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution Marie Kruse Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Engelsk A Jens Christensen

Læs mere

Til læreren. God rejse! Elevaktiviteter til Hallo Berlin med klassen på tur. Per Straarup Søndergaard og Turbine 2013

Til læreren. God rejse! Elevaktiviteter til Hallo Berlin med klassen på tur. Per Straarup Søndergaard og Turbine 2013 Elevaktivite ter 1 Elevaktiviteter til Hallo Berlin med klassen på tur Per Straarup Søndergaard og Turbine 2013 Fotos: Forside: Omslag Hallo Berlin med klassen på tur Side 3: Tiergarten/visitBerlin/Scholvien

Læs mere

Vejledning til dansk- /historieopgaven (DHO)

Vejledning til dansk- /historieopgaven (DHO) Vejledning til dansk- /historieopgaven (DHO) Introduktion Nu skal du til at skrive din DHO. Formålet med din DHO er formidling af faglig viden til din(e) vejleder(e), og så er formålet også at øve dig

Læs mere

Studieretnings projekter 2007 2008 fordelt på fag og titler.

Studieretnings projekter 2007 2008 fordelt på fag og titler. Studieretnings projekter 2007 2008 fordelt på fag og titler. (Klik på fagkombinationen for at gå direkte til titlerne) Historie engelsk Historie matematik Historie fysik Historie kemi Historie samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 / 2016 Institution Fag og niveau Lærer Hold Esbjerg Tekniske Gymnasium Dansk A Dorthe Søndergaard 3.D

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette. Eleven kan vurdere tekstens sproglige virkemidler. Eleven har viden om sproglige virkemidler

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette. Eleven kan vurdere tekstens sproglige virkemidler. Eleven har viden om sproglige virkemidler Klasse: Mars (6.-7. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Poetry Slam Hvad underviser skal lære eleven Læsning:. Fremstilling: Fortolkning: Hvordan lærer

Læs mere

Karakterstatistik for December 2013

Karakterstatistik for December 2013 nasievej 10 December 2013 Udskrevet klokken 10:22:36 Side 1/7 nasievej 10 Januar 2014 Arabisk, niveau A - Mundtlig Arabisk, niveau A - Skriftlig Arabisk, niveau B - Mundtlig Biologi, niveau C - Mundtlig

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 / 2016 Institution Fag og niveau Lærer Esbjerg Tekniske Gymnasium Dansk A Dorthe Søndergaard Hold 3.B

Læs mere

Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider

Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider KNÆK KODEN Tidsplan Tidspunkt Aktivitet Uge 19: 9. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne Uge 20: 17 april Valg af opgaveformulering Uge 21: 22 maj (5.-8.

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Periode: 33 36 Eleven kan styre og regulere sin

Læs mere

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Fremstillingsformer Fremstillingsformer Vurdere Konkludere Fortolke/tolke Diskutere Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Udtrykke eller Vurder: bestemme På baggrund af biologisk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2014/15 Institution Viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Dansk A Gitte Bjørn H1C

Læs mere

Historie i SRP. Hvordan får man fagligheden med?

Historie i SRP. Hvordan får man fagligheden med? Historie i SRP Hvordan får man fagligheden med? Det skal I kunne I bekendtgørelsen for SRP står: Formålet med studieretningsprojektet er, at eleverne arbejder selvstændigt med at fordybe sig i og formidle

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2013 / 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Teknisk Gymnasium, Esbjerg HTX Dansk A Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 13/14 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Viden

Læs mere

aktiviteter Sport Kryds og tværs opgaver med udgangspunkt i læste tekster. Skriftlig oversættelse. Rollespil

aktiviteter Sport Kryds og tværs opgaver med udgangspunkt i læste tekster. Skriftlig oversættelse. Rollespil Fag: Tysk Hold: 28 Lærer: Rikke Balle Larsen 32-42 Undervisningsmål 9/10 klasse Udtalekorrekthed hovedindhold af lyd- og billedmedier ordforråd Vælge og anvende læsestrategier, herunder nærlæsning og skimming

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2015 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HF Dansk A Søren Graae Rasmussen,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2017 Institution Hansenberg Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Dansk A Charlotte Schubert

Læs mere

STUDIERETNINGER PÅ CG 2018

STUDIERETNINGER PÅ CG 2018 STUDIERETNINGER PÅ CG 2018 Generelt om CG s studieretninger: CG s ni studieretninger præsenteres på de følgende sider: tre naturvidenskabelige, tre sproglige, to samfundsfaglige og én kunstnerisk. Fælles

Læs mere

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF Brønderslev Gymnasium og Islands Allé 20 Tlf.: 98 822 722 9700 Brønderslev post@brslev-gym.dk Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og På Brønderslev Gymnasium og er uddannelse aldrig en hyldevare.

Læs mere

Undervisningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Undervisningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Undervisningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2014/2015 Institution Fag og niveau Lærer Teknisk Gymnasium, Esbjerg Dansk A Dorthe Søndergaard Hold 1.B

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018 Institution Det Blå Gymnasium, Tønder Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk fortsætter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2015/2016 Institution Fag og niveau Lærer Teknisk Gymnasium, Esbjerg Dansk A Jane Larsen Hold 2.D

Læs mere

Fag Dansk. Tema: Fortællende journalistik Uge Tema: Romantikken og Det Moderne gennembrud, herunder billedanalyse Uge 37-39

Fag Dansk. Tema: Fortællende journalistik Uge Tema: Romantikken og Det Moderne gennembrud, herunder billedanalyse Uge 37-39 Tema: Fortællende journalistik Uge 33-36 Aktuelle artikler som kan inspirere til de forskellige genrer Brug af AIU s side med og evt. deltagelse i Nyhedsugen. Læsning af historiske materialer af og om

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-maj, 2013 Institution Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold htx Dansk A-niveau Martin

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

Indholdsbeskrivelse for faglig årsplan. Fag Dansk FSA Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole Lærer Kirsten Høgenhaug Årgang 2012/13

Indholdsbeskrivelse for faglig årsplan. Fag Dansk FSA Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole Lærer Kirsten Høgenhaug Årgang 2012/13 Indholdsbeskrivelse for faglig årsplan Fag Dansk FSA Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole Lærer Kirsten Høgenhaug Årgang 2012/13 Ved skoleårets start udleveres en detaljeret læseplan for årets timer, med

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Fagplan dansk, Pluto 2014/2015 LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING

Fagplan dansk, Pluto 2014/2015 LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING GENRE TEMA/ FORDYBELSE SOMRÅDE Billedbog Lyrik Dokumentar Sagprosa Musikvideo Lejren, et menneskeligt eksperiment LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING Billedbog: Lejren Lyrik: Berlin- Øjenvidnevariation

Læs mere

RÅD OG VINK - OM STUDIERETNINGSPROJEKTER MED DANSK (STX)

RÅD OG VINK - OM STUDIERETNINGSPROJEKTER MED DANSK (STX) RÅD OG VINK - OM STUDIERETNINGSPROJEKTER MED DANSK (STX) FORORD... 2 EMNE- OG TEKSTVALG... 2 FAGKOMBINATIONER... 3 Dansk- engelsk...3 Dansk- samfundsfag...4 Dansk- naturvidenskabelige fag (inkl. matematik)...5

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2015 / 2016 Institution Fag og niveau Lærer Teknisk Gymnasium, Esbjerg Dansk A Dorthe Søndergaard

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend Uge Skema Overskrift Indhold Mål 32 33 Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend 34 Mandag:?? - Anderledes dag. Fri 15.15 Forlænget weekend Lyrik Test Digt af Benny Andersen:

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

3. Biotek A, Mat A, Fysik B

3. Biotek A, Mat A, Fysik B Studieretningsbeskrivelse for 3. Biotek A, Mat A, Fysik B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer Titel Castet og berømt Stjerner i børnehøjde Hvor langt vil du gå for at blive stjerne? Denne vejledning bringer debatten ind i dit klasseværelse. Hvad vil det sige at være stjerne, og hvilke konsekvenser

Læs mere

Årsplan for dansk 7. skoleåret 2012/13

Årsplan for dansk 7. skoleåret 2012/13 Årsplan for dansk 7. skoleåret 2012/13 Uge Emne Forløbet som sådan Materialevalg 33-39 Gys og gru Kendskab til gysergenren: Opnå bevidsthed om gysergenrens sproglige og stilistiske virkemidler. Opnå træning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUC-Vest HTX Dansk A Else K. Simonsen

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Tysk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Tysk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: LRO De ugentlige tysktimer vil bestå af: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Kommunikative færdigheder

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Emne Tema Materialer. ITinddragelse. Evaluering. 9/10 klasse.

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Emne Tema Materialer. ITinddragelse. Evaluering. 9/10 klasse. Hold:27 Tysk Lærer:Jonas Callesen Undervisningsmål Læringsmål 9/10 klasse Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer ITinddragelse Evaluering Uge 31-36 -At blive bevidste om ligheder mellem tysk og andre

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Når vi når prøverne, skal alle være noget så langt, som arbejdsmoralen og kompetencer kan bære én. Af den årsag har

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 8. KLASSE

ÅRSPLAN FOR 8. KLASSE Eksempler på smål Drømmen om det gode liv udvandringen til Amerika i 1800- tallet på bagrund af sætte begivenheders forudsætninger, forløb og følger i kronologisk sammenhæng Eleven har viden om begivenheders

Læs mere

2. Mat A, Fys B, Kemi B

2. Mat A, Fys B, Kemi B Studieretningsbeskrivelse for 2. Mat A, Fys B, Kemi B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et fælles

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Undervisningen i geografi på Ringsted Lilleskole tager udgangspunkt i Fælles Mål. Sigtet for 7./8. klasse er at blive i stand til at opfylde trinmålene efter 9. klasse.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011-juni 2012 Institution KTS - Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) htx Dansk A Pernille

Læs mere

Uge Område/aktivitet Kompetenceområde/Læringsmål Færdighed- og vidensmål Tegn på læring

Uge Område/aktivitet Kompetenceområde/Læringsmål Færdighed- og vidensmål Tegn på læring Uge Område/aktivitet Kompetenceområde/Læringsmål Færdighed- og vidensmål Tegn på læring 33 Velkommen og opstart Teambuilding og rystesammenuge. Forskellige aktiviteter. Ansvarlighed Selvstændighed Videbegær

Læs mere