Dette hellige evangelium til juledag skriver evangelisten Lukas (Gud være lovet)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette hellige evangelium til juledag skriver evangelisten Lukas (Gud være lovet)"

Transkript

1 Prædiken til d.25. december 2016 Juledag. Lemvig Bykirke kl v/brian Christensen Tekster: Es 9,1-6a; Hebr, 1,1-5; Luk 2,1-14 Dette hellige evangelium til juledag skriver evangelisten Lukas (Gud være lovet) v1 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. v2 Det var den første folketælling, mens Kvirinius var statholder i Syrien. v3 Og alle drog hen for at lade sig indskrive, hver til sin by. v4 Også Josef drog op fra byen Nazaret i Galilæa til Judæa, til Davids by, som hedder Betlehem, fordi han var af Davids hus og slægt, v5 for at lade sig indskrive sammen med Maria, sin forlovede, som ventede et barn. v6 Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle føde; v7 og hun fødte sin søn, den førstefødte, og svøbte ham og lagde ham i en krybbe, for der var ikke plads til dem i herberget. v8 I den samme egn var der hyrder, som lå ude på marken og holdt nattevagt over deres hjord. v9 Da stod Herrens engel for dem, og Herrens herlighed strålede om dem, og de blev grebet af stor frygt. v10 Men englen sagde til dem:»frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: v11 I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. v12 Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe.«v13 Og med ét var der sammen med englen en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang: v14 Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag!

2 Det var lidt svært at bedømme, men hun var vel et eller andet sted mellem 70 og 80 år. Den ældre dame sad ved vinduet i salen ovenpå, hvor de kristne i Jerusalem mødtes på Herrens dag til gudstjeneste, lovsang, Ordets forkyndelse og brød brødet sammen. Hun så gammel ud, vor Frue, som hun sad der i stolen, fuld af smilerynker. Og selvom hun ikke fyldte særlig meget i stolen, så var det som at hendes tilstedeværelse fyldte rummet med en helt særlig fred. Bare kald mig Maria, sagde hun, da Lukas havde forsøgt sig med en hilsen, der lød som en lidt nervøs blanding af Vor frue, Herrens moder og Hellige Maria. Jeg siger det altid til de andre, at jeg ikke behøver nogen fornemme titler. Det er min søn, som betyder noget. Men det ved du jo godt. Ja, det vidste Lukas godt. Han havde rejst længe nok med Paulus rundt på Romerrigets støvede landeveje og sejlet mange mil på Middelhavets bølger til at vide, at det var Jesus, det hele handlede om.

3 Uanset hvor meget eller hvor godt et menneske formåede at tjene Herren, så var det Ham, der fortjente lov, pris og ære. Og det var jo også derfor, han var rejst med Paulus til Jerusalem. Fordi han ville lovprise Herren og styrke de kristnes tro på Ham ved at nedskrive de mundtlige fortællinger og samle de skriftlige overleveringer om det som var sket i Israel de sidste 60 år. Lukas var læge. Men han var også historieskriver. Om det var hans profession som læge, der fik ham til at gå meget præcis og nøjagtig til værks, når han skulle skildre historiske begivenheder, var ikke til at sige. Men sikkert var det, at det var vigtigt for Lukas at skrive sin fortælling så nøjagtig som muligt. Det havde han lovet sin ven Theofilus. For Theofilus var en mand, der godt kunne gribes af tvivl og anfægtelse. Om det med Jesus fra Nazareth virkelig var sandt og om han virkelig havde sagt de forunderlige ting, som man fortalte om ham.

4 1. del Det var på grund af Theofilus, at Lukas nu sad i rummet ovenpå i det hus, hvor de kristne plejede at mødes i den første tid efter opstandelsen sammen med Jesu mor, Maria. For hans beretning skulle skrives så nøjagtigt som muligt og derfor måtte Lukas tale med de øjenvidner, som endnu levede. Dem, der havde kendt Jesus, som selv havde hørt ham tale og oplevet det som skete med ham. Han havde allerede talt med mange og han var kommet langt med sine noter og optegnelser. Men det var først nu, at han fik mulighed for at tale med Jesus mor og spørge ind til enkelthederne omkring de første år af Jesu liv. Det som var sket dengang for omkring 60 år siden før der var ret mange, som vidste at der var noget særligt på færde i Israel. Jeg ved godt, at det er svært at huske, hvad der sket for så mange år siden, begyndte Lukas tøvende,

5 men kan du fortælle mig, hvad du kan huske om tiden før og efter at du blev Herrens moder og fødte vor Herre Kristus?. Ja, det kan jeg, min unge ven, jo ældre man bliver, jo mere klart står de ting, som man oplevede i sin ungdom, mens jeg har fået svært ved at huske, hvad der skete i går. Og så begyndte Maria med at fortælle det hele fra begyndelsen. Om hvordan hun havde været trolovet med Josef og hvor mærkeligt og forunderligt det var at tale med englen og alt det andet, der var sket mens hun ventede sig. Hun fortalte om den lange rejse, som de havde foretaget i god tid før hun skulle føde og om, hvordan de havde fået lov til at bo hos nogle fjerne slægtninge i Betlehem. Det var der også nogle andre der havde fået lov til og de kom først, så de fik gæsteværelset, mens Josef og Maria måtte sove på gulvet i familierummet.

6 Det blev til en længere forklaring om, hvordan husene i Betlehem var bygget sammen med stalden, så menneske boede i én ende og dyrene i den anden. Så kunne dyrene varme hele rummet op i de kolde nætter. Så der var ikke plads i gæsterummet (Katalyma, som vi kalder det på græsk), sagde Lukas, Et ekstra rum i huset, ligesom det vi sidder i nu?. Maria nikkede. Det er rigtigt. Og det var derfor at det var så nemt at lægge Jesus i en krybbe, for de var jo i den ene ende af familierummet. Men hvad fortalte hyrderne så, om det der var sket ude på marken om natten. Her forlader vi Lukas og Maria, for de havde meget mere at tale om og det vil vi give dem ro til at gøre. Vi kan jo læse den færdige beretning i Lukasevangeliet, som Lukas skrev til sin ven Theofilos. Det er nogenlunde sådan jeg forestiller mig, at Lukas har kunnet skrive om, hvad der skete forud for og i forbindelse med Jesu fødsel.

7 Ved at han talte med Maria og de andre øjenvidner, som havde set det hele ske. Derfor kan vi stole på det vi læser om Jesu fødsel i bibelen det skete i de dage og det skete sådan, som evangelierne fortæller om det. 2. del I de senere år, så er der opstået en hel ny måde at tjene penge på, som er at fabrikere falske nyheder og lægge dem ud på internettet. Det lyder mærkeligt, at man kan tjene penge på at skrive løgne og opdigtede historier, men det er blevet et større og større problem. F.eks. så man det rigtig meget under den amerikanske præsident-valgkamp. På de sociale medier, f.eks. Facebook, ser folk noget ser spændende ud og klikker på det for at se mere om det og bare ved at jeg klikker på noget, så kan dem, der har lagt det ud tjene penge. For hver bruger, der ledes ind på deres hjemmeside tjener de penge på annoncer.

8 Det behøver altså ikke være rigtige eller sande nyheder, men bare nogen, som folk bliver interesseret i. Undersøgelser viser også, at folk har svært ved at vurdere om det de læser er sandt op til 75 % tror faktisk, at de falske nyheder er sande. Der er nok fordi vi er vant til, at vi kan regne med de nyheder som vi læser i avisen og ser i fjernsynet med mindre man lever i et land med censur eller propaganda. Men internet-nyheder er altså ikke underlagt den samme kontrol. Så vi kan blive i tvivl om, hvad der er sandt og hvad der er opdigtet. Hvad nogle nyheder angår, så betyder det heller ikke så meget til gengæld så er der andre nyheder, som det er afgørende, at vi kan stole på er sande. Her tænker jeg på de gode nyheder fra Betlehem, som vi er samlet for at fejre i dag. Vi fejrer Jesu Kristi fødselsdag, fordi vi stoler på, at Gud blev menneske og født af Jomfru Maria i Betlehem for 2000 år siden.

9 Ikke at vi kender den nøjagtige dato, men vi tror at det skete, fordi vi har hørt evangelisterne i bibelen fortælle den gode nyhed. Det er ikke alle der tror det i dagens Danmark. Der er faktisk nogen, som mener at det en falsk, opdigtet nyhed og man kalder Jesu fødsel for en myte eller en gode historie, som ikke har ret meget med virkeligheden at gøre. Det kan børn og unge blive undervist om i vores skoler og på vore gymnasier, hvor de får at vide, at bibelen ikke er til at stole på. Jeg abonnerer for tiden på et blad der hedder Historie og her havde man i sidste nummer en artikel, hvor man fakta-tjekkede 7 myter om Jesus. Man mente f.eks. at det var usandsynligt at Jesus var født i Betlehem, for det var alt for langt at rejse fra Nazareth til Betlehem for en højgravid kvinde. Prøv lige at fortæl det til millioner af flygtninge rundt om i verden, hvad der kan lade sig gøre, hvis man er nødt til det.

10 Hvis Detektor kunne have undersøgt sandhedsværdien af beretningen om Jesu fødsel, så tror jeg, at de ville have givet det stemplet Fakta-tjekket Uanset hvad du møder af skepsis og mistillid til bibelen og uanset hvor meget man smykker sig med ord som forskning og videnskabelighed og sandsynligheder så stol blot på at bibelen taler sandt. Josef og Maria blev ikke fulgt af et kamerahold med en udsendt medarbejder til at dække Mellemøsten, Nej. Så vi kan ikke bevise at bibelen taler sandt. Men det modsatte kan heller ikke bevises. Og hvis man sammenligner de bibelske beretninger og deres troværdighed som historiske dokumenter fra Oldtiden, så er Jesu fødsel bedre bevidnet end alle de romerske kejsere og græske filosoffer tilsammen.

11 Det kan meget vel være at det skete, som jeg beskrev: at Lukas talte med Maria. Det tror jeg. Og det er godt at gemme den slags billeder i sit hjerte ja, det var sådan det skete. For det skaber tillid til bibelens ord. Det har vi brug for i vores tid, hvor vi hører og læser så meget. Det hjælper os også til at holde fast ved og have tillid til det budskab, som bibelen kommer med. Og det er jo vigtigere end alle historiske detaljer nemlig, hvad det betyder, at Jesus blev født. Når jeg stoler på, at hyrderne rent faktisk hørte englen tale til dem, så tror jeg meget lettere på dét de fortalte: At der i Davids by var født et barn, som skulle være en frelser. 3. del. Der er født en frelser. Jamen, der er jo nogen, der mener, at vi slet ikke har brug for en frelser.

12 At vi ikke har brug for at lære noget af Gud, fordi vi blot ved at være mennesker har kærligheden i os. Folkekirkens konfirmandcenter har i 2016 udgivet en katekismus, altså en slags troslære, skrevet af Helle Joof. Derfor hedder den Hellas katekismus. Her skriver hun i forordet: Hvis vi kigger hinanden i øjnene længe nok, så kan vi sagtens se, at vi alle sammen er guddommelige skabninger. I Guds øjne er vi ikke syndige. Vi er perfekte og elskede. Det kunne jo lyde som et godt budskab: at vi egentlig ikke har brug for en frelser, for Gud kunne ikke finde på at blive vred på os eller dømme os. Men det er det ikke. Alene af den grund at det er løgn. Og det er virkelig trist, at Danmarks konfirmander får lagt den byrde på deres skuldre, at de selv skal være guddommelige. For det magter vi ikke. Det kan vi ikke være i os selv.

13 Selvom Satan vil bilde os ind, at vi selv kan blive som Gud og at det ikke har en konsekvens for os at vende Gud ryggen, så er det ikke sandt. Vi har brug for en frelser. Vi har brug for at få livet givet og brug for at lære, hvordan vi skal leve det bedst. Det kan vi ikke sige os selv. Derfor er det et godt budskab, at der er født en frelser. Ikke én blandt mange, der i tidens løb har set sig selv som én, der skulle redde sit folk eller hele verden. Nej, en ganske særlig frelser. En helt unik person, der var Guds herligheds glans (Hebr 1,2). Den stråleglans, som hyrderne så ude på marken (Herrens herlighed strålede om dem), var blot et glimt ind i den himmelske verden, som Jesus var trådt ud af 9 måneder før, da han blev til et foster i Marias livmoder. I ham fik de mennesker der mødte ham, så ham, talte med ham, rørte ved ham på samme måde et glimt af den himmelske herlighed.

14 Han var Guds væsens udtrykte billede, skriver Hebræerbrevets forfatter. Det samme udtrykker Jesus selv, når han siger: Den der har set mig har set Faderen (Joh 14,9). Ligesom Faderen er fuldkommen kærlighed, sådan er hans søn det også. Han væsen, hans personlighed, hans væremåde, hans identitet var at elske. Elske sin far, elske sin familie og slægt, venner og naboer, enhver han mødte. Så det gjorde han. Jesus elskede hvert øjeblik Gud og sin næste fuldkomment, fordi han var Gud og menneske på samme tid, på samme sted. Hvad vil det så sige, at han er en frelser? Når som gode lutherske kristne skal sige, hvad det betyder, at Jesus er vores frelser, så er vores fokus først og fremmest på, hvad Jesus frelser os fra. At Jesus frelser os ved at bære vore synder, rense os fra synd, skænke os syndernes forladelse.

15 Vi har korset i centrum og dét at Jesus elsker os så højt, at han frelser os ved at dø i stedet for os. Og det er sandt. Den frelse modtager vi ved tro og dåb. Barnet i krybben blev til frelseren på korset. Korset handler om, hvad Jesus frelser os fra. Der er dog en anden side af frelsen, som vi ikke betoner så meget og det kunne jeg godt tænke mig, at vi fik et større fokus på. Nemlig, hvad Jesus frelser os til. Jesus frelser os fra døden til livet. Til et liv sammen med Ham. Der er en helt særlig sammenhæng med juledag og påskedag. Vi fejrer livets begyndelse juledag. At Ham, som gav liv til verden blev født som et lille barn. Med fremtiden foran sig, med så mange ting han skulle opleve, lære og glæde sig over. Hver gang et lille barn fødes er det et løfte om latter og leg og glæde.

16 Det er en begyndelse på en kærligheds-rejse med andre mennesker, som bliver ved og ved, uanset, hvor gamle vi bliver. Juledag er livsbekræftende, fordi det er her livet begynder. Det samme kan vi sige om Påskedag. Her begynder det nye liv, som Jesus frelser os til. Et liv, hvor alt det gode aldrig skal få ende. En kærlighedsrejse, der fortsætter ind i evigheden. Jesus frelser os til et fællesskab med Ham, som altid elsker. Vi inviteres ind i Guds nærhed. Vi får en ny identitet. Vi får Guds ånd i vores hjerte til at hjælpe os til at tro, elske og fylde vores liv med alt mulig godt. Vi er frelst til fællesskab med universets skaber, han som bærer alt med sit mægtige ord. Lige før jul var jeg med i biografen og se den nye film af J.K.Rowling. Forfatteren til Harry Potter bøgerne.

17 Hun har skrevet manuskriptet til en film, der hedder: Fantastiske skabninger - og som bevæger sig indenfor det samme univers og det var helt utroligt at opleve den fantasi, som Rowling udfolder i sin beskrivelse af troldmandsverdenen. Det vrimler med søde, smukke, farlige og underlige skabninger. Men alligevel overgår virkeligheden selv den største menneskelige fantasi man kan blive ved med at finde nye fantastiske skabninger rundt omkring på jorden. Senest har man opdaget 163 nye arter langs Mekongfloden i Asien. Og vi er slet ikke færdige med udforske den mest fantastiske af dem alle: mennesket. Men den bedste måde vi kan gøre det på, er ved at lære af ham, som har skabt os og som selv blev et menneske. At have Jesus som sin frelser er en kilde til at lære os selv at kende. Vores væsen, vores personlighed, vores identitet. Det nye liv skal vi give plads.

18 Det skal vi leve ud. Vi skal leve som lysets børn. Frelst fra synd og død. Frelst til et nyt liv. Afslutning Lars Løkke har nedsat et nyt råd. Et disruption-råd. Et råd, der skal hjælpe regeringen med at håndtere den vanskelige situation, at vores samfund forandres, fordi der opfindes nye måder at gøre tingene på. Og det sker i et stadigt højere tempo. Airbnb eksisterede ikke for få år siden og begyndte som en skør ide om at leje en luftmadras i stuen ud til rejsende. I dag er tjenesten den største hotelkæde i verden. Ideen om Uber opstod, fordi to fulde venner ikke kunne få en taxa i Paris. Gomore giver de offentlige transportmidler en uhørt konkurrence, fordi man nu meget billigere kan rejse fra a b ved at private giver andre et lift i deres bil.

19 Disruption: Det er når der vendes op og ned på den verden vi kender. Det er ikke til at forudse hvor og hvornår det næste sker men det skal Lars Løkkes råd altså hjælpe med. Men julenat skete nok den største disruption i verdenshistorien siden syndefaldet. For det vendte op og ned på alting. Den betød nemlig, at nu var det ikke længere mennesket, der skulle forsøge at nå op til Gud og behage Gud. Nu kom Gud ned til os mennesker. Gud blev menneske. Det blev han, fordi Maria, en teenagepige fra Nazareth sagde Ja til at blive Guds moder. Og det skete. Derfor blev verdens frelser født julenat. Min frelser, som har frelst mig fra død og alt ondt til et liv i glæde, i Guds fred (shalom). Amen

Juleevangeliet

Juleevangeliet Juleevangeliet Juleevangeliet Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Det var den første folketælling, mens Kvirinius var statholder

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Salmer: 94-119- 120/ 104-121 Tekst: Luk 2,1-14 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

Lad os rejse os. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas:

Lad os rejse os. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Prædiken til juleaften Salmer Indgangssalme: DDS 94: Det kimer nu til julefest Salme mellem læsningerne: DDS 104: Et barn er født i Betlehem Salme før prædikenen: DDS 136: Dejlig er den himmel blå Salme

Læs mere

Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe.«

Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe.« Biskop Marianne Gaardens prædikenen ved gudstjenesten 1. juledag den 25. december 2018 i Maribo Domkirke Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.12.2014. Vinderslev kl.9 (nadver). Vium kl.10.30. Hinge kl.14.00 (nadver)

Kristi Fødsels Dag. 25.12.2014. Vinderslev kl.9 (nadver). Vium kl.10.30. Hinge kl.14.00 (nadver) Kristi Fødsels Dag. 25.12.2014. Vinderslev kl.9 (nadver). Vium kl.10.30. Hinge kl.14.00 (nadver) Salmer: Vinderslev kl.9: 100-111/ 98-101- 121 Vium kl.10.30: 100-117- 111/ 98-101- 121 Hinge kl.14: 100-117-

Læs mere

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul.

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul. 1 af 6 Prædiken juleaften d. 24. december 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 2, 1-20. For alle - for dig. Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 1. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2014 kl. 15.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 1. tekstrække Salmer DDS 74: Det kimer nu til julefest DDS 85: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Juledag Salmevalg Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Juledag Salmevalg Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas Juledag Salmevalg Hjerte, løft din glædes vinger, 114 Kimer, I klokker, 100 Lovet være du, Jesus Krist, 108 Det var ikke en nat som de andre, 98 Julen har englelyd, 118 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

9. Det kimer nu til julefest

9. Det kimer nu til julefest 9. Det kimer nu til julefest En af de mest brugte salmer juleaften, der aktualiserer Jesu fødsel. Ofte brugt som indledning til gudstjenesten. I gruppen bag udvælgelsen af salmerne til Konfirmandsalmebogen

Læs mere

Det er det vi ser begyndelsen til, når vi hvert år læser højt i den traditionelle fortælling om Jesu fødsel. Og det skete i de

Det er det vi ser begyndelsen til, når vi hvert år læser højt i den traditionelle fortælling om Jesu fødsel. Og det skete i de TGF Peace, Love and Happiness (6) Juleaftensdag Fredens fyrste Vi vil i dag afslutte vores prædikenserie Peace, love and happiness som har handlet om kristendommens og evangeliets måde at gøre op med al

Læs mere

Og det skete i de dage...

Og det skete i de dage... Og det skete i de dage... Find ud af, hvor meget af din egen jul, der går helt tilbage til dengang Jesus blev født. Antikmuseet Aarhus universitet Nordre Ringgade 1 8000 Aarhus C Se vores hjemmeside for

Læs mere

1. Mos. 3,24: Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ.

1. Mos. 3,24: Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ. 1. Mos. 3,24: Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ. Keruber er engle, der vogter livets træ med flammesværd, efter

Læs mere

Dette hellige evangelium til juledag skriver evangelisten Lukas (Gud være lovet)

Dette hellige evangelium til juledag skriver evangelisten Lukas (Gud være lovet) Prædiken til d.25. december 2014 Juledag. Lemvig Bykirke kl. 10.30 v/brian Christensen Tekster: Es 9,1-6a; Hebr, 1,1-5; Luk 2,1-14 Dette hellige evangelium til juledag skriver evangelisten Lukas (Gud være

Læs mere

Studie. Frelsens erfaring

Studie. Frelsens erfaring Studie 4 Frelsens erfaring 27 Åbningshistorie Der fortælles om en missionær, som var blevet gode venner med en indisk perledykker. De to havde tilbragt mange timer sammen med at diskutere frelsen, men

Læs mere

1. Juledag. Salmevalg

1. Juledag. Salmevalg 1. Juledag Salmevalg 100: Kimer, I klokker! 122: Den yndigste rose er funden 114: Hjerte, løft din glædes vinger 125: Mit hjerte altid vanker 112: Kom, alle kristne Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Prædiken Juleaften d. 24. december Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud

Prædiken Juleaften d. 24. december Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud 1 af 6 Prædiken Juleaften d. 24. december 2018. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud Den danske sang er en ung blond pige synger vi fra Højskolesangbogen. Vores

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1, Johannes Brev 4, Johannesevangeliet 1,1-14

Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1, Johannes Brev 4, Johannesevangeliet 1,1-14 Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1,1-5 - 1.Johannes Brev 4,7-11 - Johannesevangeliet 1,1-14 Glædelig jul! Sådan håber vi, den er for alle. At alle på én eller anden måde mærker at man hører

Læs mere

1 s e H 3 K. 11.jan.2014. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev Kirke kl.10.30. Vium Kirke kl.19.00 (Afskedsgudstjenester).

1 s e H 3 K. 11.jan.2014. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev Kirke kl.10.30. Vium Kirke kl.19.00 (Afskedsgudstjenester). 1 s e H 3 K. 11.jan.2014. Hinge Kirke kl.9. Vinderslev Kirke kl.10.30. Vium Kirke kl.19.00 (Afskedsgudstjenester). Salmer: Hinge kl.9: 411-327/ 139-334 Vinderslev kl.10.30: 411-29- 327/ 139-101- 334 Vium

Læs mere

1. I østen stiger solen op

1. I østen stiger solen op 1. I østen stiger solen op Salmen er nærliggende som den første salme, man arbejder med, fordi den vil være velkendt for de fleste. Giv den god tid og lad konfirmanderne få en god oplevelse med at synge.

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. 1 Juledag, Kristi fødsels dag I. Sct. Pauls kirke 25. december 2016 kl. 10.00. Salmer: 100/gloria og 110/402, v.1-3/77//115/439/109/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /111. Åbningshilsen + I Faderens

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Oversat af: Christian Lingua Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Historie 36 af 60 www.m1914.org Bible for

Læs mere

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst.

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst. Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1 Prædiken til Julesøndag 2014. Prædiketekst. Lukas 2,25-40 Et øjeblik i historien. Der sad de på kirkebænken juleaften, hele familien, og bedstefar sad med sit yngste

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2018 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2018 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2018 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst Hold selv i os din julefest, Da skal med

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

Påskedag 27. marts 2016

Påskedag 27. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristi opstandelse Salmer: 223, 218, 400; 240, 473, 233 Evangelium: Matt. 28,1-8 I Det Nye Testamente har vi fire forskellige beretninger om Jesu opstandelse. Hvert af de fire

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Juleaften Salmevalg Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Juleaften Salmevalg Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas Juleaften Salmevalg 94: Det kimer nu til julefest 103: Barn Jesus i en krybbe lå 119: Julen har bragt velsignet bud 99: Velkommen igen, Guds engle små 121: Dejlig er jorden Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 1, tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 1, tekstrække 1 Grindsted Kirke og Nollund Kirke Lørdag d. 24. december 2016 kl. 13.30 og 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 1,1-14. 1. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104:

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

HVORDAN GUD FRELSTE OS ENGANG

HVORDAN GUD FRELSTE OS ENGANG Lektie 3 HVORDAN GUD FRELSTE OS ENGANG I vores sidste lektie lærte vi, at lige meget hvor meget vi prøver på at leve et perfekt liv, så kan det ikke lykkes. På grund af vores forfader Adam forandredes

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2014 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2014 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2014 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst Hold selv i os din julefest, Da skal med

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst hold selv i os din julefest! Da skal med

Læs mere

Prædiken, en julemeditation Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 25. december 2011 kl. 16 Juledag Johs. 1, 1-14 Salmer:

Prædiken, en julemeditation Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 25. december 2011 kl. 16 Juledag Johs. 1, 1-14 Salmer: Prædiken, en julemeditation Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 25. december 2011 kl. 16 Juledag Johs. 1, 1-14 Salmer: 129 102 125-111 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: I begyndelsen

Læs mere

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE I tirsdags lige efter påske, stod jeg og ventede på toget på Ålborg Station. Jeg havde forinden gået igennem Kildeparken og set en flok dranker

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

i sig selv, at det nærmest føles som Juledag 2. række blasfemi at lægge noget til. Joh. 1,1-14 Det er Johannes juleevangelium, så helt

i sig selv, at det nærmest føles som Juledag 2. række blasfemi at lægge noget til. Joh. 1,1-14 Det er Johannes juleevangelium, så helt Juledag 2. række Joh. 1,1-14 i sig selv, at det nærmest føles som blasfemi at lægge noget til. Det er Johannes juleevangelium, så helt Dagens evangelium, Indledningen til Johannes evangeliet, den såkaldte

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde PRÆDIKEN PÅSKEDAG DEN 16. APRIL 2017 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 118,19-29; 1. Kor. 5,7-8; Mark. 16,1-8 Salmer: 218,233,238,241,234 Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig!

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig! PRÆDIKEN MARIÆ BEBUDELSESDAG 25.MARTS 2012 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL.10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Es.7,10-14; 1.Kor.21-31; Luk.1,46-55 Salmer: 10,441,71,73,117 Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak

Læs mere

Leve Livet. December 2017

Leve Livet. December 2017 Leve Livet December 2017 Indholdsfortegnelse: Månedernes fødselsdage... 1 Sangbogen... 2 Juleevangeliet... 3 Livet leves... 4 Rart at vide... 17 Månedskalender... 18 Redaktion: Anne-Marie Bolvig og René

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg 402: Den signede dag 318: Stiftet Guds søn har på jorden et åndeligt rige 379: Der er en vej som verden ikke kender 245: Opstandne Herre, du vil gå 752: Morgenstund har

Læs mere

Når det i det hele taget handler om åbenbaringen af Gud, så er der et element i hele frelseshistorien, som det er meget vigtigt,

Når det i det hele taget handler om åbenbaringen af Gud, så er der et element i hele frelseshistorien, som det er meget vigtigt, Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. maj 2016 Kirkedag: Trinitatis søndag/b Tekst: Es 49,1-6; Ef 1,3-14; Matt 28,16-20 Salmer: SK: 356 * 418 * 9 * 364 * 6,2 * 11 LL: 356 * 9 * 364 * 6,2

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Kristi himmelfartsdag 5. maj 2016

Kristi himmelfartsdag 5. maj 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Fyldt af glæde Salmer: 250, 259, 252; 257, 251 Evangelium: Luk. 24,46-53 Da verdens første astronaut, russeren Jurij Gagarin, i 1961 blev den første mand i rummet i Vostok

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Nytårsdag side 1. Prædiken til Nytårsdag Bording. Læsning. Lukas. 2,21.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Nytårsdag side 1. Prædiken til Nytårsdag Bording. Læsning. Lukas. 2,21. side 1 Prædiken til Nytårsdag 2017. Bording. Læsning. Lukas. 2,21. Godt nytår ønsker vi hinanden, og håber at det nye år bliver et godt år. For nogle år siden kaldte dronning Elisabeth året for anno horribilis.

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører til i det levende håb. Amen.

Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører til i det levende håb. Amen. Påskedag: Matt. 28.1-8. Hogager/Borbjerg 200414. Salmer: 408, 218, 236 / 230, 224v5-6, 234. Ps.118.19-29; 1.Pet.1.3-9.... Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører

Læs mere

Og fornuften har det virkelig svært med opstandelsen. Lige siden det skete, som han havde sagt, har mennesker forholdt sig

Og fornuften har det virkelig svært med opstandelsen. Lige siden det skete, som han havde sagt, har mennesker forholdt sig Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 27. marts 2016 Kirkedag: Påskedag/B Tekst: Matt 28,1-8 Salmer: SK: 219 * 235 * 233 * 236 * 227,9 * 240 LL: 219 * 235 * 233 * 236 * 240 Jeg kan godt lide

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Julesøndag 28. december 2014

Julesøndag 28. december 2014 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Opfyldt forventning Salmer: 108, 115, 103; 132, 117 Evangelium: Luk. 2,25-40 Fra alteret hørte vi juleevangeliet ifølge apostelen Paulus. I brevet til galaterne fortæller Paulus

Læs mere

Juleaften Ølgod kirke

Juleaften Ølgod kirke En mand og en kvinde går søgende rundt i gaderne. De er fattige, men de har da lige råd til en overnatning. Der er bare ikke nogen steder at få en overnatning. Alle kroer er optagede. Hun siger ikke noget,

Læs mere

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul.

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul. 1 af 7 Prædiken søndag d. 13. januar 2019. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Es 43,1-7 & Salme 29 & Apg 8,14-17 Luk 3,15-17&21-22 Guds gaver - Du er min elskede! Julen er lige overstået,

Læs mere

Ja, var der ikke noget med at de fire drenge jeg har som konfirmander ikke kunne lægge mig ned, da vi var på konfirmandlejr?

Ja, var der ikke noget med at de fire drenge jeg har som konfirmander ikke kunne lægge mig ned, da vi var på konfirmandlejr? Juleaften 2015 Lemvig Bykirke kl. 15.00 Tekster: Es 9,1-6; Luk 2,1-14; Matt 1,18-25 Med Jesu Kristi fødsel gik det sådan til: Hans mor Maria var forlovet med Josef, men før de havde været sammen, viste

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21, tekstrække. Urup Kirke Søndag d. 30. november 2014 kl Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21, tekstrække. Urup Kirke Søndag d. 30. november 2014 kl Steen Frøjk Søvndal. 1 Urup Kirke Søndag d. 30. november 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21,1-9. 1. tekstrække Salmer DDS 74: Vær velkommen, Herrens år DDS 70: Du kom til vor runde

Læs mere

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet.

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. 2.Påskedag 20132. I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. Her møder vi to af Jesu disciple, det er stadig den første dag i ugen, søndag altså,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Kristi himmelfart. B Luk 24,46-53 Salmer: I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget

Kristi himmelfart. B Luk 24,46-53 Salmer: I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget Kristi himmelfart. B. 2018. Luk 24,46-53 Salmer: 355-253-259 257-472-251 I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget centralt omkring Jesus. Det er valfartsteder den dag i dag,

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

Es 7,10-14, 1 Joh 1,1-3, Luk 1, Lihme Nu vågne Dåb Lovet være 71 Nu kom der bud 10 Alt hvad som

Es 7,10-14, 1 Joh 1,1-3, Luk 1, Lihme Nu vågne Dåb Lovet være 71 Nu kom der bud 10 Alt hvad som Es 7,10-14, 1 Joh 1,1-3, Luk 1,26-38 Salmer: Lem 9.00 Lihme 10.30 748 Nu vågne Dåb 448 108 Lovet være 71 Nu kom der bud 10 Alt hvad som Lihme 10.30 748 Nu vågne Dåb 448 108 Lovet være 71 Nu kom der bud

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2010 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,117

PRÆDIKEN JULEDAG 2010 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,117 PRÆDIKEN JULEDAG 2010 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,117 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst, Hold selv i os din julefest! Da skal med

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Prædiken til d.8. januar 2017, Lemvig Bykirke kl v/brian Christensen Tema: Vi fødes ind i Guds rige.

Prædiken til d.8. januar 2017, Lemvig Bykirke kl v/brian Christensen Tema: Vi fødes ind i Guds rige. Prædiken til d.8. januar 2017, Lemvig Bykirke kl. 10.30 v/brian Christensen Tema: Vi fødes ind i Guds rige. Tekster: Sl 84; Rom 12,1-5; Mark 10,13-16 1. søndag efter Hellig 3 konger, 1. tekstrække. De

Læs mere

Mariæ bebudelses dag II. Sct. Pauls kirke 6. april 2014 kl Salmer: 441/10/102/71//73/439/72/420

Mariæ bebudelses dag II. Sct. Pauls kirke 6. april 2014 kl Salmer: 441/10/102/71//73/439/72/420 1 Mariæ bebudelses dag II. Sct. Pauls kirke 6. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 441/10/102/71//73/439/72/420 Åbningshilsen I dag deltager mindst 14 diakoner i højmessen. I marts 1974 blev de 14 indviet her

Læs mere

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Indgangssalme: DDS 4: Giv mig, Gud, en salmetunge Salme mellem læsninger: DDS 432 Herre Gud Fader i Himlen! (det lille litani)

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN 1. søndag efter Hellig tre Konger, Hurup og Ørum Lukas 2, 41 52 Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN De fleste familier har deres egne små anekdoter eller fortællinger. Nogle

Læs mere

Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: 122 574- (123)/ 128- (101) 129 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus sagde:»derfor, se, jeg sender

Læs mere

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er. I ham var liv, og livet var menneskers lys.

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer:

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: 15 292 448 403 352-353 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Der var et menneske,

Læs mere

2. påskedag 6. april 2015

2. påskedag 6. april 2015 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: På vej med Jesus Salmer: 234, 222; 245, 217 Evangelium: Luk. 24,13-35 Det Gamle Testamente er en lukket bog for mange kristne. Det er en del af Bibelen som de ikke kender og

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Juleaften Salmevalg Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Juleaften Salmevalg Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas Juleaften Salmevalg 94: Det kimer nu til julefest 104: Et barn er født i Betlehem 119/103: Julen har bragt (Ødsted); Barn Jesus (Jerlev) 117: En rose så jeg skyde 121: Dejlig er jorden Dette hellige evangelium

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Det største bud Salmer: 731, 16, 374; 54, 668 Evangelium: Matt. 22,34-46 I den sidste tid inden Jesu lidelse og død, hører vi i evangelierne hvordan de jødiske ledere hele

Læs mere

Kristendom på 7 x 2 minutter

Kristendom på 7 x 2 minutter Kristendom på 7 x 2 minutter Der er skrevet tusindvis af tykke bøger om kristendommen. Men her har jeg skrevet kort og enkelt, hvad den kristne tro går ud på. Det har jeg samlet i syv punkter, som hver

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Juleaftensgudstjenesten aflyst

Juleaftensgudstjenesten aflyst Nyhedsbrev, Baptistkirken Bornholm Juleaftensgudstjenesten aflyst 24. december 2010 Desværre er gudstjenesterne i Baptistkirken Bornholm kl. 16 og kl. 24 denne juleaftensdag 2010 aflyst pga. snestormen.

Læs mere