ET LANDSDÆKKENDE SKOLEPROJEKT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ET LANDSDÆKKENDE SKOLEPROJEKT"

Transkript

1 ET LANDSDÆKKENDE SKOLEPROJEKT

2 INDHOLD Fred på skoleskemaet side 2 Øvelse gør mester side 3 Åbning af en fredsudstiling side 4 Materialer side 5-6 Lærerne anbefaler side 7-8 Udstilling side 9-10 Skoleprojekter side Samarbejdspartnere/Sponsorer side 13 Fredsambassadører/rollemodeller side 14 Workshops side 15 Økonomi side 16 Evaluering side 17 En gentagelse af successen? side 18 Hvad skal vi med fred i skolen? Danmarks første omfattende og rendyrkede undervisningsprojekt i emnet fred er nu afsluttet. Projektet blev søsat af initiativtager Marie Mamonia, der i samarbejde med en lang række humanitære organisationer, lærere, elever, kunstnere, frivillige studerende m.fl. satte emnet i spil. Det blev til et nyt inspirerende undervisningsmateriale, en åben udstilling og en række spændende workshops. Denne rapport gør status over skoleprojektet VI SKABER FRED! s erfaringer, succes og videre målsætning

3 Fred på skoleskemaet I efteråret 2007 arbejdede mere end 140 skoleklasser fordelt på hele Danmarkskortet med VI SKABER FRED! Et nyt, bredt tværfagligt undervisningsmateriale med fred som overordnet tema. Elever fra klasse blev gjort til fredsforskere, der individuelt og i fællesskab udforskede emnet fred på kryds og tværs af genrer, medier og udtryksformer. Hvad er fred? Hvordan skaber vi fred i klassen, med os selv og hinanden i hverdagen? Elevernes svar på disse spørgsmål og de kunstværker om fred, der blev produceret under arbejdet ude på skolerne, blev afslutningsvis udstillet på en stor åben udstilling i Øksnehallen i København. I en måned fra d til d dannede Øksnehallen rammen om en sjov, levende udstilling med børnekunst og særarrangementer. Her kom skoler fra nær og fjern for gratis at opleve blandt andet Unicefs børneeksperter, Børns Vilkår, STOMP, Børnerådet, Salaam.dk og antimobnings workshops.

4 Øvelse gør mester En ædel visdom siger: Det man øver sig i, det bliver man god til. Derfor er et forløb med fred på skoleskemaet i folkeskolen en essentiel og bevidst prioritering af at ville dyrke og give tid til fred. Børn bør i en tidlig alder lære at praktisere fred, at skrive om fred, debattere om fred, lære om principper for fredelig konfliktløsning, og dermed skabe fred og fx udtrykke sig kreativt igennem fredelig kunst. På den måde kan børn lære at blive gode til at skabe fred og løse konflikter i det nære. En uvurdelig kompetence i en verden, der i stigende grad er præget af pres på menneskets og naturens ressourcer. Børn vokser op i spændingsfeltet mellem terrortrusler, vold, had og voldsomme skel og sammenstød mellem civilisationer, kulturer og religioner. Nu mere end nogensinde før er fredelig konfliktløsning en relevant ressource, der bevidst bør prioriteres højt allerede i folkeskolen. Dyrker Danmark ufreden? Er Danmark et fredeligt land? Vi lever i en tid, hvor medier konstant eksponerer os for nyheder om vold, krig, terror og nød. Samtidig prioriteres krigsførelse og militært forsvar meget højt på statsbudgettet. Derfor må vi stille os det spørgsmål: Dyrker vi ufreden, mere end vi dyrker freden? Hvad ville der fx ske, hvis vi stillede de samme millionbeløb til rådighed for fred og konfliktløsning, som der årligt bruges på militæret? Projektet VI SKABER FRED! handler om at starte en debat. En debat der handler om hvilken verden vi ønsker at leve i, og hvordan vi allesammen er med til at forme den verden, via de valg vi træffer hver dag.

5 Åbning af en fredsudstilling Skuespilleren Peter Mygind sagde i sin tale til åbningen af VI SKABER FRED! i Øksnehallen: Fredelig konfliktløsning bør være et fag i skolen. Både børn som voksne bør lære at løse konflikter. Vi har alle behov for fred Fred i skolen og i klasseværelset er forudsætningen for, at børn trives og føler sig trygge, så de kan udvikle sig og modtage læring. Peter Mygind holdt en levende, rørende tale fra hjertet og fik sat stemningen helt i top, da han afsluttede sin tale med at synge What a wonderful world. De andre talere ved åbningen af udstillingen var DGI-Byen/Øksnehallens kulturdirektør Poul Henning Jørgensen, initiativtager Marie Mamonia og Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev.

6 Materialer Undervisningsmaterialet til VI SKABER FRED! består af tre udgivelser. En læse/debatbog, et magasin med bidrag og opgaver fra en lang række relevante organisationer og kunstnere, samt en lærevejledning med opgavemateriale til alle klassetrin i folkeskolen. EN OPSKRIFT PÅ FRED En Opskrift på Fred En Opskrift på Fred, 48 sider, Herold, skrevet af Marie Mamonia, illustrationer HuskMitNavn, pris: 129 kr. SKREVET AF MARIE MAMONIA TEGNET AF HUSKMITNAVN Bogen er en skøn og sjov læsebog til børn i aldersgruppen 6-12 år. Den kan desuden læses med stor fornøjelse af både børn og voksne. Handlingen sættes i gang af hovedpersonen Liva. Hun har fået nok af al den vold, vrede og ufred, der hersker i hendes hverdag, så hun sætter sig for at finde en opskrift på fred. Følg hende i søgningen efter de helt rigtige ingredienser. Der stilles spørgsmål i børnens øjenhøjde undervejs, flot illustreret i tegneren HuskMitNavns streg. Et velassorteret køkken Man skal slet ikke slås eller skændes. Så her er En opskrift på fred. Den består af fem ingredienser, og mesterkokken hedder Marie Mamonia. Mad er noget, enhver kan forstå! Det er sjovt fundet på at beskrive vejen til fredelighed i kogebogens eget sprog. Og det er en god idé at få HuskMitNavn til at tegne til. En opskrift på fred er til skolebrug, men den bør også forefindes i ethvert velassorteret køkken. POLITIKEN /anmeldelse af Steffen Larsen Alle materialer kan købes hos forlaget HEROLD eller bestilles hos DBK. Nu: særpris for skoler!!

7 VI SKABER FRED! magasinet VI SKABER FRED! magasinet, udgivet af Herold og foreningen Vi Skaber Fred i samarbejde med Amnesty International, Børns Vilkår, Unicef, Børnerådet, Center for Konfliktløsning, Dansk Flygtningehjælp, winwin agency, Dansk Arkitektur Center, Amok, Nikolaj Kirk, KNA connected, Ingen Frygt, Boris Bertram, Lilja Scherfig, Terra Nova, Henrik Vibskov, Rosenmetoden (DKUC), FOS, pris: 40 kr. Magasinet giver et unikt indblik i organisationernes og kunstnernes arbejdsfelt og personlige univers. Rollemodellerne stiller kreative opgaver til eleverne, så de kan få en smag af, hvad det vil sige at arbejde med kunst, design, reklame, film, mad, musik, teater, humanitært hjælpearbejde mv. Lærervejledning Lærervejledning til En Opskrift på Fred, 62 sider, Herold, af Marie Mamonia og Hanne Probst, konsulenter Randi Lindeneg og Cecilie Nørgaard, illustrationer HuskMitNavn, pris: 98 kr. Lærervejledningen er lærerens bog smækfyldt med tværfaglige opgaver og ideer som læreren frit kan plukke ud fra til et forløb med emnet fred i dansk, billedkunst, religionseller samfundsfagsundervisningen. Opgavematerialet spænder fra klassetrin.

8 Lærerne anbefaler Randi Lindeneg/Busses Skole Jeg har haft den store fornøjelse at arbejde med bogen En Opskrift på Fred i min 4. klasse. Et forløb, der efterfølgende har vist sig at have fået større betydning og tankevirksomhed blandt mine elever, end jeg havde forestillet mig. Og hvorfor nu det? Selv er jeg overbevist om, det er fordi, bogen rummer så fundamentale begreber, som børn tænker meget over og som de gennem arbejdet med bogen har fået synliggjort og sat ord og billeder på. Og fordi de ingredienser bogen arbejder med for at opnå fred både ude i verden, men også inden i een selv, er så eksistentielt for et godt liv. Også når man er barn. Begreber som livet og døden, krig og fred er noget der optager børn meget og forløbet med bogen blev en meget alvorlig, sjov, nødvendig og lærerig proces. Tine Olesen/ Aabybro Friskole Vi har nu afsluttet vores arbejde med VI SKABER FRED!, i hvert fald i første omgang. Det var et super materiale og enormt let at gå til. På vores skole arbejder vi emneorienteret i grupper. Lillegruppen beskæftigede sig med børn i andre lande. I mellemgruppen, hvor jeg er, arbejdede vi med Børn i andre lande, herunder Børnekonventionen. I storegruppen arbejdede de med menneskerettigheder. Selve emneugen planlagde vi så ca. halvdelen af timerne var klassevis, og resten af tiden på værksteder på tværs af klasser, hvor der blev produceret ting, der kan relatere til Fred.

9 Angelo del Valle /Amager s International School The students learned a lot during our peace project week, and we had a lot of fun showing what peace is through photography. Lisbeth Brønnum/Torstorp Skole Det lille hæfte En Opskrift på Fred var en god historie, overskueligt sat op og let tilgængelig rent sproglig. Lærervejledningen indeholdte rigtig mange gode forslag, som man kunne vælge imellem - alt efter elevsammensætning og tidsforbrug. Eleverne var betagede over at være en del af en udstilling. Krammehjørnet blev flittigt brugt... og (lagde jeg mærke til) ingen blev holdt udenfor, alle fik en krammer, også de to, der normalt generer kammeratskabet med deres aggressive adfærd. Den store TV-skærm med interviews af børnene var et stort hit! Rigtig mange af mine elever gik rundt og kiggede nøje på de andre skolers materialer, som de så fortalte begejstret om dagen efter på skolen. Børnenes egen vurdering: Vi er blevet mere opmærksomme på vores egen og andres adfærd. Det var fedt at få sine ting hængt på en rigtig udstilling, som en masse fremmede mennesker kom og kiggede på (altså ikke bare forældre på skolen).

10 Udstilling Kronen på værket og afslutningen af arbejdet med fred ude på skolerne var en stor åben udstilling i Øksnehallen i København, der varede fra d. 28. december, 2007 til 29. januar Her blev børnenes kunstværker udstillet: Alt fra collager, plancher, videofilm, papmachémasker, uroer, fredsmaskotter og bekymringsdukker prydede Øksnehallens vægge fra gulv til loft. Det var en farverig og rørende udstilling, der bragte mange nye vinkler og tanker om fred i spil. Interaktivt krammepodium En stor succes på udstillingen var krammepodiet. 1. Stil dig ind på platformen. 2. Vent på der kommer én ind til dig. 3. Giv vedkommende et kram fra hjertet. 4. Byt plads og gentag seancen. Et effektivt eksempel på hvor let det kan være at give kærlighed til hinanden i hverdagen.

11 Besøgstal VI SKABER FRED! var yderst velbesøgt og den generelle feed back fra gæsterne og skolerne var meget positiv. Publikum udtrykte stor glæde og var rørte over at se børnenes værker og tanker om fred iscenesat på en så flot og indbydende måde i Øksnehallens store rum. Antallet af besøgende på VI SKABER FRED! udstillingen var: gæster for hele udstillingsperioden. Sat op mod blot besøgende sidste år i samme periode er vi alle godt tilfredse og kan med sikkerhed sige at udstillingen mødte sucesskriteriet og levede op til vores forventninger. Filmen Hvad er fred? På storskærmen i den ene ende af hallen kørte filmen HVAD ER FRED? En undersøgelse af børns umiddelbare svar på spørgsmål om fred. Filmen viser en serie interviews med elever fra 3 skoler, og deres svar på, hvordan man fx skaber fred i klassen, i hverdagen og derhjemme. Hvordan skaber man fred mellem to der er uvenner? Mellem lande i krig? En stor tak til de medvirkende elever fra: Klostervængets skole i København, 5.b. på Torstorp skole i Taastrup og elever fra Ny Ringsted Friskole i Ringsted. Instruktion og idé: Marie Mamonia Fotograf/klip: Renee Rutgrink Klip: Jakob S. Schulsinger Filmen kan bestilles på

12 Skoleprojekter 140 skoleklasser deltog i skoleprojektet VI SKABER FRED! 44 skoler var tilmeldt udstillingen, men grundet tidspres ude på skolerne var der desværre mange, der ikke nåede at koble de kreative udformninger på deres forløb om fred. Så det blev til i alt 18 skoler, der var repræsenteret på udstillingen med i alt over 100 værker. Vi forsøgte at vise et bredt udsnit af de ideer, tanker og kunstværker om fred, som elever fra de deltagende skoler havde lavet. Mange forskellige udtryk med brug af forskellige materialer og medier kom os i hænde. Her er et lille kig på nogle af værkerne. Fredsmaskotter Hvordan ser en fredsmaskot ud. Er den blød og sød? Er den forstående og tolerant? Nogle af disse spørgsmål har elever fra klasse på Heibergskolen på Østerbro tænkt over under udformningen af deres helt egen fredsmaskot. Hvilket dyr synes du er fredeligt? Hvilken farve er fredelig? A piece of peace please Elever fra 5.b. på Bernadotteskolen i Hellerup skabte et flot værk - en fredskage - lavet af pap, flamingo, pinocchiokugler, farver, ståltråd og stofdukker. Eleverne har forud for værket diskuteret, hvordan man skaber fred i forskellige sammenhænge. Et af stederne er i skolen, og set i et større perspektiv: Hvordan stopper man krige og skaber fred? Eleverne foreslår bl.a. at man undgår krig ved at bruge pengene på andet end militær. Eller ved ikke at sende folk i krig som ikke har lyst, især ikke børn. På udstillingen kunne publikum tage et stykke fredskage og læse mere om, hvordan eleverne mener, man kan skabe fred.

13 Ro og uro Elever fra 3.a og 3.b på Melby Skole har arbejdet med konfliktløsning og sociale færdigheder. De har i fællesskab 2 og 2 tegnet symboler på fred og talt om modsætningen i ordet fredsuro. Hvad er fx balancen mellem ufred og fred? Mellem yin og yang? Tegningerne blev placeret på en flot uro af stål. Musikvideo og fredssang Der var stor begejstring da den 2 meter høje rapper, James Thomson aka Den Hvide Neger kom ud på Busses Skole i Gentofte for at inspirere 2. og 6. klasse på skolen til at skrive og synge en rapsang om fred. Børnene skrev selv rapversene og indspillede sangen VI SKABER FRED! Først øvede eleverne sig på at rappe og rime. Så skrev de en masse tekster, der blev kogt ned til kun 3 vers. Næste dag gik indspilningen i gang, imens der blev øvet dans og rap til kameraet. Ugen efter blev musikvideoen optaget på Busses Skole. Resultatet er en glad, sej og meget iørefaldende sang. Lyt til sangen på

14 Samarbejdspartnere VI SKABER FRED! er støttet af en bred vifte humanitære organisationer, lærere, kunstnere og musikere, der har bidraget til projektet med hver deres ekspertise. Fælles for alle samarbejdspartnerne er, at de bidrog til undervisningsmaterialet ud fra deres baggrund og arbejdsområde. En stor tak går ud til de mange organisationer, der også medvirkede på udstillingen i workshops og formiddagsarrangementer med skolerklasser. De er: Amnesty International, Børns Vilkår, UNICEF, Center For Konfliktløsning, AMOK, Dansk Flygtningehjælp, Børnerådet, Winwin Agency, Dansk Arkitektur Center, DKUC i Rosenmetoden, Noem Factory, Salaam.dk, Stomp. Organisationerne blev ligesom landets elever udfordret til at tænke fred ind i deres kernesag og formidle deres arbejde set i sammenhæng med, hvordan vi kan skabe fred igennem vores arbejde og fælles indsats. En stor tak til jer for inspiration og godt samarbejde. Sponsorer Montana Øksnehallen /Griffin Ejendomme Winwin agency Fatboy Press2Go Lene Mirdal Arkitekt Bupl Mads Nørgaard Kildebrønde Transport Roskilde festivalfonden Carlsbergs Idélegat

15 Fredsambassadører og rollemodeller Peter Mygind (skuespiller) Nikolai Kirk (kogemand) KNA Connected (rapgruppe) Unicef s Børneeksperter Ingen Frygt (kunstgruppe) HuskMitNavn (tegner) Henrik Vibskov (modedesigner) James Thomson aka Den Hvide Neger (rapper) Lilja Scherfig (forfatter) Terra Nova (teatergruppe) Boris Bertram (filminstruktør) FOS (Kunstner) Børn har brug for rollemodeller. VI SKABER FRED! er glade og stolte over vores inspirerende stab af kunstnere, musikere og professionelle folk, der har bakket op om projektet og givet eleverne værdifulde, brugbare råd og tips til, hvordan de kan arbejde kreativt indenfor forskellige fag - og ikke mindst koble fred på alt fra mad, teater, musik, design, kunst, rap, skrivning, film og medier. Tusind tak.

16 Vi skaber fred! i øksnehallen særarrangementer kl.10.00*: 04.jan amok 08.jan diplomacy 09.jan børns Vilkår 10. jan unicef 11. jan børns Vilkår 14. jan salaam.dk 15. jan salaam.dk 16. jan børns Vilkår 17. jan amnesty international 18. jan noem factory 21. jan noem factory 22. jan noem factory 23. jan Center for konfliktløsning 24. jan amok 25. jan stomp 25. jan børnerådet WOrkshOp OM konfliktløsning Med jon k. lange Workshops boris bertram Viser sin film Og fortæller OM fn s sikkerhedsråd skoletjenesten Og nullernix fortæller OM MObning 2 børneeksperter fortæller OM stort børnetopmøde i new YOrk WOrkshOp OM MObning Og hvordan den kan stoppes børn i Verden: film Og dialog OM kulturmøder konflikthåndtering: film Og dialog OM kulturmøder WOrkshOp OM MObning Og hvordan den kan stoppes teater, debat Og utopiske tanker OM 3 temaer en særlig Verden: et spil OM fred Hvad er fred - og hvor begynder den? Tanken bag udstillingen var at lade elevernes værker sætte gang i en debat om fred. I en måned blev Øksnehallen omdannet til en levende hal med masser af muligheder for interaktion og spændende oplevelser om fred for både skoleklasser og hele familien. en særlig Verden: et spil OM fred en særlig Verden: et spil OM fred en WOrkshOp OM interaktiv konfliktløsning hvordan skal VOres klasse Være? Med stig sørensen MusikWOrkshOp Med Masser af livsglæde kl. 9:00 Mød formanden til en debat OM børns rettigheder kl.12:00 * alle arrangementer starter kl.10, Med Mindre andet er angivet. skoler bedes Venligst tilmelde sig på forhånd på recep@oeksnehallen.dk øksnehallen, halmtorvet 11, københavn V Oeksnehallen.dk Viskaberfred.dk Skoleklasser fra nært og fjernt besøgte Øksnehallen for at deltage i spændende særarrangementer, hvor organisationerne satte fokus på forskellige emner fx mobning, konfliktløsning, integration og kulturmøder. Her fik skoleklasser mulighed for at stille spørgsmål til professionelle fagfolk, der satte emnerne i spil på levende og aktiv vis. Særarrangementerne bestod af workshops og foredrag med brug af både musik, drama og film. Skoleklasserne oplevede bl.a. bandet Nullernix; Stomp, en aktiv levende workshop. Salaam.dk viste film suppleret med afrikansk dans, sang og spil. Formiddagene forløb utroligt godt og den feed back vi fik fra de deltagende børn og klasselærere var enormt positiv. Både lærere og elever fik gode og sjove oplevelser med hjem, samt mange lærerige erfaringer, informationer og ideer.

17 Økonomi Foreningen Vi Skaber Fred er en forening dannet i forbindelse med skoleprojektet VI SKABER FRED! Vi er en lille gruppe ildsjæle, der har arbejdet frivilligt for at gøre skoleprojektet til så stor og spændende en oplevelse som muligt for alle landets skoler. Projektet er blevet financieret via tilskud fra fonde, legater og sponsoreringer i form af materialer og ydelser, samt i stor grad via frivilligt arbejde. Fondstilskud modtaget fra Foreningen Roskilde Festival. Legat fra Carlsbergs Idélegat. Donationer modtaget fra Montana, Bupl, Mads Nørgaard. Udgifterne har været fordelt på to hovedområder: Undervisningsmaterialet: Herunder udarbejdelse, illustrationer, tryk, papir, pakning og forsendelse, pr, oprettelse og drift af hjemmeside. Udstillingen: Herunder afhentning af værker, transport, pr, tryk af Go cards, materialer, opsætning, leje af udstyr, fernisering, nedtagning, arbejdskraft mv. Til trods for utrolig få økonomiske midler og desværre ingen opbakning fra statslige fonde eller større fonde, hvis hovedformål vi ellers hørte under, blev projektet realiseret og lykkedes til fuld tilfredshed. Vi fik solgt over 100 stk. klassesæt til skolerne og endte dermed med et lille overskud. For en oversigt over budget og momsregnskab send venligst en mail til: mail@viskaberfred.dk

18 Evaluering Målsætning Ønsket med VI SKABER FRED! var at give danske skoler mulighed for grundigt at arbejde med noget så meningsfuldt som emnet fred. Vores succeskriterie var at få mere end 50 skoler med i projektet. Det lykkedes. Vi fik 80 skoler med i projektet fordelt på over 140 skoleklasser fra hele landet. Ud af de skoler, der har deltaget, har mange udtrykt ønske om at benytte materialet igen og igen i andre klasser. Så set i forhold til vores målsætning er vi godt tilfredse, men håber fortsat på at sprede opmærksomhed og sætte fokus på brug af emnet fred i folkeskolen. Undervisning i fred er relevant nu mere end nogensinde før, og vi ønsker at dele vores erfaringer med skolerne og arbejde videre for at emnet i fremtiden vil blive en obligatorisk integreret del af undervisningen. Materialer VI SKABER FRED! er et nyt undervisningsmateriale til benyttelse i folkeskolen. Det blev udgivet i forbindelse med projektet, og kan nu frit bestilles via forlaget HEROLD ( Målet med materialet er at få det oversat og udgivet internationalt i forbindelse med søsætningen af WE CREATE PEACE! projekter i UK og USA. De danske skolers feed back vil blive brugt til at forbedre og styrke materialet til videre brug i undervisningssammenhænge inden det vil blive oversat. Vi modtager derfor gerne forslag til forbedringer på mail@viskaberfred.dk PR Projektet fik overordnet set god pressedækning. Vi var i TV2 s formiddagsprogram Brunch ved projektets start. Vi fik adskillige små spots og notitser i diverse fagblade, magasiner og på relaterede internet portaler og sites. Vi var i nyhedsekspressen på ca 50 lokale radiostationer i sjællandsområdet, bogen En Opskrift på Fred blev anmeldt flot i Politiken. Vi var på TV2 Lorry/18.30 dagen før åbningen af udstillingen og havde masser af artikler i den lokale presses lokal- og amtsaviser både under forløbet ude på skolerne og under selve udstillingen. Formålet med udstillingen var at kick-starte en debat med resten af samfundet. Nu havde eleverne gjort deres i kraft af tanker, ideer, arbejde og kreative værker om fred - Og så var det de voksnes tur... Men udstillingen nåede aldrig til et stadie af pressebevågenhed, der gjorde denne ambition mulig. Trods henvendelser hos diverse tv-programmer fik vi desværre ikke yderligere mulighed for at inspirere til debat og stillingtagen. Men set i bakspejlet ville en større pressedækning have krævet en del flere penge, bemanding, planlægning og tid - alt sammen noget vi var i mangel af. Så alt taget i betragtning var den opmærksomhed, vi fik et ganske flot resultat.

19 Tak for samarbejdet Et projekt som dette er vokset enormt ud af at blive beriget med samarbejder i alle projektets faser. Fra humanitære organisationer, kreative kunstnere og sparringspartnere til professionelle firmaer, frivillige og studerende har vi været utrolig heldige at hente tjenester, tid, materialer, arbejde og donationer hjem. Dette skyldes i stor stil projektets formål, som alle har været interesseret i at støtte op omkring og bidrage til. Så det er med stor taknemmelighed, at vi afrunder samarbejdet i denne omgang. Alle involverede har spillet en rolle for tilblivelsen af projektet. Tusind tak. En gentagelse af succesen? Forløbene med VI SKABER FRED! ude på skolerne har vist sig at bære frugt både for en forbedring af sociale forhold, der er essentielt for at børns læring overhovedet kan ske, men også for elevernes personlige udvikling, selvforståelse og forståelse for andre. Dyrebare kompetencer som at have empati, vise tolerance overfor hinanden og kunne løse konflikter i det nære, vokser ud af et forløb med fred på skemaet. Egenskaber der er værdifulde og giver håb for en sund og god samfundsudvikling i fremtiden. Det er vores ambition at fortsætte VI SKABER FRED! internationalt. I den forbindelse har direktør Marie Mamonia indgået et samarbejde med Paul McNeice, der leder det litterære agentur Oby. Vi håber over de næste par år at søsætte WE CREATE PEACE! i UK og USA og forhåbentlig flere steder internationalt, når først materialerne er oversat og udgivet på engelsk. Til dette søger vi investorer og samarbejdspartnere. Kontakt os venligst på: mail@viskaberfred.dk FORENINGEN VI SKABER FRED Vibekegade 29, 1.th København Ø. DANMARK mail@viskaberfred.dk

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet.

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet. Program for VI SKABER FRED! udstilling i Øksnehallen 28.dec. 27.jan. Dato Arrangement 2. jan: Udstillingen åbner 4.jan: AMOK ved Jon K. Lange Tidspunkt: 10.00-12.30 Klassetrin: 4.-6. klasse Varighed: 3

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Birgitte Nymanns takketale ved lanceringen af QLF s inspirationshæfte 18. juni 2013

Birgitte Nymanns takketale ved lanceringen af QLF s inspirationshæfte 18. juni 2013 Birgitte Nymanns takketale ved lanceringen af QLF s inspirationshæfte 18. juni 2013 Kære alle Nu har I hørt om QLF og hæftet, men for de af Jer, som måske ikke kender os tre heroppe så godt, vil jeg starte

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven Essenbækken. Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Fred opnås ikke ved krig men ved forhandling.

Fred opnås ikke ved krig men ved forhandling. Fred og Forsoning Center 2Mandela Fred opnås ikke ved krig men ved forhandling. Forord af Helle Degn Lad os alle give håbet videre - og arbejde for, at det 21. århundrede bliver præget af mere visdom og

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

VI ER red barnet AMBASSADØRSKOLE

VI ER red barnet AMBASSADØRSKOLE VI ER red barnet AMBASSADØRSKOLE Tak, fordi I nu overvejer eller har besluttet jer for at blive Red Barnet ambassadørskole. Red Barnet ser frem til samarbejdet med jer. Over hele verden arbejder Red Barnet

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 2014: Tilfredshed

Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 2014: Tilfredshed Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 04: Tilfredshed Vi har lavet undersøgelser: En som henvender sig til spillerne, og en som henvender sig til forældrene (se side 7). Samarbejdet med begge parter er vigtigt

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

EVALUERING FRA BESØGENDE ANTAL BESØGENDE 8.406 ANTAL BESVARELSER 3.523

EVALUERING FRA BESØGENDE ANTAL BESØGENDE 8.406 ANTAL BESVARELSER 3.523 EVALUERING FRA BESØGENDE ANTAL BESØGENDE 8.406 ANTAL BESVARELSER 3.523 ALLE BESØGENDE TOTAL : 8.406 4% 3% 13% 38% Økonomi, revision, business & marketing Jura, Politik & Samfund 30% 21% Studerende på 1.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen 3 workshops der handler om sociale kompetencer, empati, følelser og forskellige udtryksformer. Teatereventyr er en fortælleform der inddrager børnene

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT Afsluttende opgave Navn: Lykke Laura Hansen Klasse: 1.2 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Fag: Kommunikation/IT Opgave: Nr. 2: Undervisningsmateriale Afleveres: den 30. april 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Specialklasse på Fryndesholm Skole Regnbuen Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Overordnet i Regnbuen Elevgruppen i Regnbuen er elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Det betyder, at

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Sankt Ansgars Skole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Sankt Ansgars Skole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Sankt Ansgars Skole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 101082 Skolens navn: Sankt Ansgars Skole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse af

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen Susanne Bøgeløv Storm ALLE Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen med vurderingsøvelser om forfatteren Susanne Bøgeløv Storm leder og indehaver af Æstetisk Læring Susanne er undervisningskonsulent,

Læs mere

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse.

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Foto: Jens Hemmel Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Et danseprojekt med otte kommuner og 39 børnehaver på Sjælland i efteråret 2010 og foråret 2011.

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Huhej hvor det går. Det er som om skolerne har fået øjene op for et overset potentiale - de fysiske rammer i sig selv og læringen i at skabe dem.

Huhej hvor det går. Det er som om skolerne har fået øjene op for et overset potentiale - de fysiske rammer i sig selv og læringen i at skabe dem. Huhej hvor det går. Det er som om skolerne har fået øjene op for et overset potentiale - de fysiske rammer i sig selv og læringen i at skabe dem. Hvordan ser skolen ud om 5 eller 20 år? Abraham Lincoln

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. En god dag i børnehaven

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. En god dag i børnehaven ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER En god dag i børnehaven Kære børn i Børnerådets Minibørnepanel Tusind tak til alle jer, der har besvaret det talende spørgeskema. I er 1278 børnehavebørn fra 90 forskellige børnehaver,

Læs mere

Kunstnerhuset KARAVANA. Månedsbrev november 2017

Kunstnerhuset KARAVANA. Månedsbrev november 2017 Kunstnerhuset KARAVANA Ind i kunsten ud i verden Månedsbrev november 2017 Åbningstale Rethink Dyder Aarhus Rådhus. Kunstnerhuset KARAVANA Graham Bellsvej 1A, 8200 Århus N, karavana@msb.aarhus.dk Kunstnerhusetkaravana.dk

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Hold øje uge 11. Kære alle. Endnu en uge er ved vejs ende. Solen er med os, som man kan se på billedet og sådan en sol lyder jo faktisk helt godt.

Hold øje uge 11. Kære alle. Endnu en uge er ved vejs ende. Solen er med os, som man kan se på billedet og sådan en sol lyder jo faktisk helt godt. Hold øje uge 11 Kære alle. Endnu en uge er ved vejs ende. Solen er med os, som man kan se på billedet og sådan en sol lyder jo faktisk helt godt. I denne uge afsluttede valgfagene. Et af valgfagene var

Læs mere

SELVEVALUERING I FORHOLD TIL VÆRIGGRUNDLAGET, UNDERVISNINGSMILJØVURDERING OG EVALUERING AF SKOLENS SAMLEDE UNDERVISNING FOR ELEVHOLDET

SELVEVALUERING I FORHOLD TIL VÆRIGGRUNDLAGET, UNDERVISNINGSMILJØVURDERING OG EVALUERING AF SKOLENS SAMLEDE UNDERVISNING FOR ELEVHOLDET SELVEVALUERING I FORHOLD TIL VÆRIGGRUNDLAGET, UNDERVISNINGSMILJØVURDERING OG EVALUERING AF SKOLENS SAMLEDE UNDERVISNING FOR ELEVHOLDET 2011-2012 "Generel tilfredshed" indeholder følgende spørgsmål dreng

Læs mere

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 MusikTeaterProduktion Om et øjeblik åbner teater og musikeleverne døren for dette års store forestilling: Insektliv I år samarbejder teater- og musiklinjen på Brøruphus

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe Dansk 1.klasse hedens dyr med start medio august Emne: Tema: Af jord er du kommet Hedens dyr Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe blomster myldre milevidt.

Læs mere

Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør

Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør Formål og baggrund Formålet med projektet Manga Crossover var at stimulere interessen for kreative skrive og tegneprocesser hos unge samt at fremme

Læs mere

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse 10 måder at knække kunsten på 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen 4.-10.klasse Indledning 10 måder at knække kunsten på præsenterer 10 forskellige metoder til at arbejde med

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk August 2018 Den Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune Med Vardes Kulturelle Rygsæk bliver der taget vare om børn- og unges

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet:

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet: Andet: Sociale medier i undervisningen fra hvornår? Evt. allerede fra 3. klasse. Computere med fra hvornår? Og hvad må de bruges til? Spilleregler. Kan skolen være en større debattør i Silkeborgs kulturliv?

Læs mere

Skabelon til din bogmarketingplan

Skabelon til din bogmarketingplan Skabelon til din bogmarketingplan Bogsucces 2012 Kære forfatterspire Tak for din tilmelding til Bogsucces nyhedsbrev. Her er din gratis skabelon til en bogmarkedsføringsplan. Jeg håber, du finder planen

Læs mere

Hvad er det, du siger - 6

Hvad er det, du siger - 6 Hvad er det, du siger - 6 Hvad er det, DU siger? Mål: Børn indser, at det ikke er lige meget, hvad vi siger. Vil vi ære Gud med vores ord, eller vil vi bare sige det samme, som alle andre siger? Gør børnene

Læs mere

Børn på flugt. Projektbeskrivelse

Børn på flugt. Projektbeskrivelse Børn på flugt Et heldagsarrangement den 15. september 2013 i VerdensKulturCentret for børn, unge, deres familier og alle interesserede personer fra asylcentrene på Sjælland, fra Nørrebro og resten af København

Læs mere

De næste tre år arrangerer vi tre store kulturprojekter for og med unge mellem 13 og 20 år

De næste tre år arrangerer vi tre store kulturprojekter for og med unge mellem 13 og 20 år Hygge Factory er en non profit organisation, der laver kunst og kulturprojekter med unge i København. Vi tager unge seriøst som aktive kulturskabere, og udfordrer deres kreative potentialer igennem procesog

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Vi tilbyder. Der er yoga for alle bare kom, som du er!

Vi tilbyder. Der er yoga for alle bare kom, som du er! Lille Yoga Hus Lille Yoga Hus er et bevægelsesunivers med yoga og mindfulness, der bringer mere fred og ro til at vokse og gro for børn, unge og hele familien. Vi er desuden specialiseret i yoga til børn

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI PARKSKOLEN-HERNING.DK Børn kan - sund læring... Vores skole O.- 10. KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI BØRN KAN - SUND LÆRING... PARKSKOLEN Vigtig sætning Parkskolen er vort hjertebarn. Skabt

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Ansøger: Musikteater Næstved CVR-nr:

Ansøger: Musikteater Næstved CVR-nr: Projektet kort fortalt: I maj 2019 vil Musikteater Næstved opsætte en ny og opdateret iscenesættelse af musicalen NINE-TO-FIVE med lokal talentmasse på Ny Ridehus, Grønnegade Kaserne Kulturcenter, Næstved.

Læs mere

Kære medarbejdere. Fredag den 31. august indtager Mørkhøj filmens verden. I er alle inviteret med til en oplevelse ud over det sædvanlige

Kære medarbejdere. Fredag den 31. august indtager Mørkhøj filmens verden. I er alle inviteret med til en oplevelse ud over det sædvanlige Kære medarbejdere Fredag den 31. august indtager Mørkhøj filmens verden I er alle inviteret med til en oplevelse ud over det sædvanlige I løbet af en eftermiddag skal vi producere en stribe små film lige

Læs mere

GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM

GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM Kære Børnehaver i Horsens Kommune, Hermed fremsendes et inspirationsmateriale, som henvender sig til børnehavebørn fra 3 års alderen

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

PROJEKTETS FORMÅL OG MÅLGRUPPE

PROJEKTETS FORMÅL OG MÅLGRUPPE Til Børnekulturens Netværk - modelkommuneforsøg SUB-FILM Film fra kanten for, med og af unge fra de ældste klasser i Århus forstæder. SUB-FILM er et samarbejde mellem århusianske forstadsskoler, konsulenter

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

6. Hvad var den største øjenåbner for dig på SSP dagen?

6. Hvad var den største øjenåbner for dig på SSP dagen? Evaluering af SSP dagen elev 18 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det hedder den fordi at det er sejt at sige nej til de dumme ting. 2. Hvad lærte du? (Fik du ny viden? ) Jeg lærte en

Læs mere

Tegn den verden, du vil bo i! Udvalgte tegninger fra deltagere i den landsdækkende tegnekonkurrence GOD OG LÆRERIG FORNØJELSE!

Tegn den verden, du vil bo i! Udvalgte tegninger fra deltagere i den landsdækkende tegnekonkurrence GOD OG LÆRERIG FORNØJELSE! Tegn den verden, du vil bo i! FNs Børnekonvention har fødselsdag den 20. november, og i 2015 fyldte den lange liste med børns rettigheder 26 år. For at fejre den vigtige dag gennemførte folkebibliotekerne

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Tips til Model og Fotograf

Tips til Model og Fotograf Tips til Model og Fotograf af Signe Mørkeberg Sjøstrøm Tips til modeller MÅL For at kunne leve som fashion model i Danmark, er der desværre nogle kropsmål man skal kunne leve op til. Det betyder IKKE,

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

UMV 6. - 9. kl. 2010. 1 Er du glad for din skole? Ja 86 Nej 1 Ved ikke 12. 2 Er du glad for dine lærere? Ja 81 Nej 3 Ved ikke 14

UMV 6. - 9. kl. 2010. 1 Er du glad for din skole? Ja 86 Nej 1 Ved ikke 12. 2 Er du glad for dine lærere? Ja 81 Nej 3 Ved ikke 14 UMV 6. - 9. kl. 21 Lavet af AT 21 1 Er du glad for din skole? Ja 86 Nej 1 Ved ikke 12 2 Er du glad for dine lærere? Ja 81 Nej 3 Ved ikke 14 3 Er du glad for den klasse du går i? Ja 9 Nej 2 Ved ikke 6 4

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Forberedelsesskolen: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Forberedelsesskolen: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Forberedelsesskolen: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 731016 Skolens navn: Forberedelsesskolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse af

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere