ET LANDSDÆKKENDE SKOLEPROJEKT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ET LANDSDÆKKENDE SKOLEPROJEKT"

Transkript

1 ET LANDSDÆKKENDE SKOLEPROJEKT

2 INDHOLD Fred på skoleskemaet side 2 Øvelse gør mester side 3 Åbning af en fredsudstiling side 4 Materialer side 5-6 Lærerne anbefaler side 7-8 Udstilling side 9-10 Skoleprojekter side Samarbejdspartnere/Sponsorer side 13 Fredsambassadører/rollemodeller side 14 Workshops side 15 Økonomi side 16 Evaluering side 17 En gentagelse af successen? side 18 Hvad skal vi med fred i skolen? Danmarks første omfattende og rendyrkede undervisningsprojekt i emnet fred er nu afsluttet. Projektet blev søsat af initiativtager Marie Mamonia, der i samarbejde med en lang række humanitære organisationer, lærere, elever, kunstnere, frivillige studerende m.fl. satte emnet i spil. Det blev til et nyt inspirerende undervisningsmateriale, en åben udstilling og en række spændende workshops. Denne rapport gør status over skoleprojektet VI SKABER FRED! s erfaringer, succes og videre målsætning

3 Fred på skoleskemaet I efteråret 2007 arbejdede mere end 140 skoleklasser fordelt på hele Danmarkskortet med VI SKABER FRED! Et nyt, bredt tværfagligt undervisningsmateriale med fred som overordnet tema. Elever fra klasse blev gjort til fredsforskere, der individuelt og i fællesskab udforskede emnet fred på kryds og tværs af genrer, medier og udtryksformer. Hvad er fred? Hvordan skaber vi fred i klassen, med os selv og hinanden i hverdagen? Elevernes svar på disse spørgsmål og de kunstværker om fred, der blev produceret under arbejdet ude på skolerne, blev afslutningsvis udstillet på en stor åben udstilling i Øksnehallen i København. I en måned fra d til d dannede Øksnehallen rammen om en sjov, levende udstilling med børnekunst og særarrangementer. Her kom skoler fra nær og fjern for gratis at opleve blandt andet Unicefs børneeksperter, Børns Vilkår, STOMP, Børnerådet, Salaam.dk og antimobnings workshops.

4 Øvelse gør mester En ædel visdom siger: Det man øver sig i, det bliver man god til. Derfor er et forløb med fred på skoleskemaet i folkeskolen en essentiel og bevidst prioritering af at ville dyrke og give tid til fred. Børn bør i en tidlig alder lære at praktisere fred, at skrive om fred, debattere om fred, lære om principper for fredelig konfliktløsning, og dermed skabe fred og fx udtrykke sig kreativt igennem fredelig kunst. På den måde kan børn lære at blive gode til at skabe fred og løse konflikter i det nære. En uvurdelig kompetence i en verden, der i stigende grad er præget af pres på menneskets og naturens ressourcer. Børn vokser op i spændingsfeltet mellem terrortrusler, vold, had og voldsomme skel og sammenstød mellem civilisationer, kulturer og religioner. Nu mere end nogensinde før er fredelig konfliktløsning en relevant ressource, der bevidst bør prioriteres højt allerede i folkeskolen. Dyrker Danmark ufreden? Er Danmark et fredeligt land? Vi lever i en tid, hvor medier konstant eksponerer os for nyheder om vold, krig, terror og nød. Samtidig prioriteres krigsførelse og militært forsvar meget højt på statsbudgettet. Derfor må vi stille os det spørgsmål: Dyrker vi ufreden, mere end vi dyrker freden? Hvad ville der fx ske, hvis vi stillede de samme millionbeløb til rådighed for fred og konfliktløsning, som der årligt bruges på militæret? Projektet VI SKABER FRED! handler om at starte en debat. En debat der handler om hvilken verden vi ønsker at leve i, og hvordan vi allesammen er med til at forme den verden, via de valg vi træffer hver dag.

5 Åbning af en fredsudstilling Skuespilleren Peter Mygind sagde i sin tale til åbningen af VI SKABER FRED! i Øksnehallen: Fredelig konfliktløsning bør være et fag i skolen. Både børn som voksne bør lære at løse konflikter. Vi har alle behov for fred Fred i skolen og i klasseværelset er forudsætningen for, at børn trives og føler sig trygge, så de kan udvikle sig og modtage læring. Peter Mygind holdt en levende, rørende tale fra hjertet og fik sat stemningen helt i top, da han afsluttede sin tale med at synge What a wonderful world. De andre talere ved åbningen af udstillingen var DGI-Byen/Øksnehallens kulturdirektør Poul Henning Jørgensen, initiativtager Marie Mamonia og Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev.

6 Materialer Undervisningsmaterialet til VI SKABER FRED! består af tre udgivelser. En læse/debatbog, et magasin med bidrag og opgaver fra en lang række relevante organisationer og kunstnere, samt en lærevejledning med opgavemateriale til alle klassetrin i folkeskolen. EN OPSKRIFT PÅ FRED En Opskrift på Fred En Opskrift på Fred, 48 sider, Herold, skrevet af Marie Mamonia, illustrationer HuskMitNavn, pris: 129 kr. SKREVET AF MARIE MAMONIA TEGNET AF HUSKMITNAVN Bogen er en skøn og sjov læsebog til børn i aldersgruppen 6-12 år. Den kan desuden læses med stor fornøjelse af både børn og voksne. Handlingen sættes i gang af hovedpersonen Liva. Hun har fået nok af al den vold, vrede og ufred, der hersker i hendes hverdag, så hun sætter sig for at finde en opskrift på fred. Følg hende i søgningen efter de helt rigtige ingredienser. Der stilles spørgsmål i børnens øjenhøjde undervejs, flot illustreret i tegneren HuskMitNavns streg. Et velassorteret køkken Man skal slet ikke slås eller skændes. Så her er En opskrift på fred. Den består af fem ingredienser, og mesterkokken hedder Marie Mamonia. Mad er noget, enhver kan forstå! Det er sjovt fundet på at beskrive vejen til fredelighed i kogebogens eget sprog. Og det er en god idé at få HuskMitNavn til at tegne til. En opskrift på fred er til skolebrug, men den bør også forefindes i ethvert velassorteret køkken. POLITIKEN /anmeldelse af Steffen Larsen Alle materialer kan købes hos forlaget HEROLD eller bestilles hos DBK. Nu: særpris for skoler!!

7 VI SKABER FRED! magasinet VI SKABER FRED! magasinet, udgivet af Herold og foreningen Vi Skaber Fred i samarbejde med Amnesty International, Børns Vilkår, Unicef, Børnerådet, Center for Konfliktløsning, Dansk Flygtningehjælp, winwin agency, Dansk Arkitektur Center, Amok, Nikolaj Kirk, KNA connected, Ingen Frygt, Boris Bertram, Lilja Scherfig, Terra Nova, Henrik Vibskov, Rosenmetoden (DKUC), FOS, pris: 40 kr. Magasinet giver et unikt indblik i organisationernes og kunstnernes arbejdsfelt og personlige univers. Rollemodellerne stiller kreative opgaver til eleverne, så de kan få en smag af, hvad det vil sige at arbejde med kunst, design, reklame, film, mad, musik, teater, humanitært hjælpearbejde mv. Lærervejledning Lærervejledning til En Opskrift på Fred, 62 sider, Herold, af Marie Mamonia og Hanne Probst, konsulenter Randi Lindeneg og Cecilie Nørgaard, illustrationer HuskMitNavn, pris: 98 kr. Lærervejledningen er lærerens bog smækfyldt med tværfaglige opgaver og ideer som læreren frit kan plukke ud fra til et forløb med emnet fred i dansk, billedkunst, religionseller samfundsfagsundervisningen. Opgavematerialet spænder fra klassetrin.

8 Lærerne anbefaler Randi Lindeneg/Busses Skole Jeg har haft den store fornøjelse at arbejde med bogen En Opskrift på Fred i min 4. klasse. Et forløb, der efterfølgende har vist sig at have fået større betydning og tankevirksomhed blandt mine elever, end jeg havde forestillet mig. Og hvorfor nu det? Selv er jeg overbevist om, det er fordi, bogen rummer så fundamentale begreber, som børn tænker meget over og som de gennem arbejdet med bogen har fået synliggjort og sat ord og billeder på. Og fordi de ingredienser bogen arbejder med for at opnå fred både ude i verden, men også inden i een selv, er så eksistentielt for et godt liv. Også når man er barn. Begreber som livet og døden, krig og fred er noget der optager børn meget og forløbet med bogen blev en meget alvorlig, sjov, nødvendig og lærerig proces. Tine Olesen/ Aabybro Friskole Vi har nu afsluttet vores arbejde med VI SKABER FRED!, i hvert fald i første omgang. Det var et super materiale og enormt let at gå til. På vores skole arbejder vi emneorienteret i grupper. Lillegruppen beskæftigede sig med børn i andre lande. I mellemgruppen, hvor jeg er, arbejdede vi med Børn i andre lande, herunder Børnekonventionen. I storegruppen arbejdede de med menneskerettigheder. Selve emneugen planlagde vi så ca. halvdelen af timerne var klassevis, og resten af tiden på værksteder på tværs af klasser, hvor der blev produceret ting, der kan relatere til Fred.

9 Angelo del Valle /Amager s International School The students learned a lot during our peace project week, and we had a lot of fun showing what peace is through photography. Lisbeth Brønnum/Torstorp Skole Det lille hæfte En Opskrift på Fred var en god historie, overskueligt sat op og let tilgængelig rent sproglig. Lærervejledningen indeholdte rigtig mange gode forslag, som man kunne vælge imellem - alt efter elevsammensætning og tidsforbrug. Eleverne var betagede over at være en del af en udstilling. Krammehjørnet blev flittigt brugt... og (lagde jeg mærke til) ingen blev holdt udenfor, alle fik en krammer, også de to, der normalt generer kammeratskabet med deres aggressive adfærd. Den store TV-skærm med interviews af børnene var et stort hit! Rigtig mange af mine elever gik rundt og kiggede nøje på de andre skolers materialer, som de så fortalte begejstret om dagen efter på skolen. Børnenes egen vurdering: Vi er blevet mere opmærksomme på vores egen og andres adfærd. Det var fedt at få sine ting hængt på en rigtig udstilling, som en masse fremmede mennesker kom og kiggede på (altså ikke bare forældre på skolen).

10 Udstilling Kronen på værket og afslutningen af arbejdet med fred ude på skolerne var en stor åben udstilling i Øksnehallen i København, der varede fra d. 28. december, 2007 til 29. januar Her blev børnenes kunstværker udstillet: Alt fra collager, plancher, videofilm, papmachémasker, uroer, fredsmaskotter og bekymringsdukker prydede Øksnehallens vægge fra gulv til loft. Det var en farverig og rørende udstilling, der bragte mange nye vinkler og tanker om fred i spil. Interaktivt krammepodium En stor succes på udstillingen var krammepodiet. 1. Stil dig ind på platformen. 2. Vent på der kommer én ind til dig. 3. Giv vedkommende et kram fra hjertet. 4. Byt plads og gentag seancen. Et effektivt eksempel på hvor let det kan være at give kærlighed til hinanden i hverdagen.

11 Besøgstal VI SKABER FRED! var yderst velbesøgt og den generelle feed back fra gæsterne og skolerne var meget positiv. Publikum udtrykte stor glæde og var rørte over at se børnenes værker og tanker om fred iscenesat på en så flot og indbydende måde i Øksnehallens store rum. Antallet af besøgende på VI SKABER FRED! udstillingen var: gæster for hele udstillingsperioden. Sat op mod blot besøgende sidste år i samme periode er vi alle godt tilfredse og kan med sikkerhed sige at udstillingen mødte sucesskriteriet og levede op til vores forventninger. Filmen Hvad er fred? På storskærmen i den ene ende af hallen kørte filmen HVAD ER FRED? En undersøgelse af børns umiddelbare svar på spørgsmål om fred. Filmen viser en serie interviews med elever fra 3 skoler, og deres svar på, hvordan man fx skaber fred i klassen, i hverdagen og derhjemme. Hvordan skaber man fred mellem to der er uvenner? Mellem lande i krig? En stor tak til de medvirkende elever fra: Klostervængets skole i København, 5.b. på Torstorp skole i Taastrup og elever fra Ny Ringsted Friskole i Ringsted. Instruktion og idé: Marie Mamonia Fotograf/klip: Renee Rutgrink Klip: Jakob S. Schulsinger Filmen kan bestilles på

12 Skoleprojekter 140 skoleklasser deltog i skoleprojektet VI SKABER FRED! 44 skoler var tilmeldt udstillingen, men grundet tidspres ude på skolerne var der desværre mange, der ikke nåede at koble de kreative udformninger på deres forløb om fred. Så det blev til i alt 18 skoler, der var repræsenteret på udstillingen med i alt over 100 værker. Vi forsøgte at vise et bredt udsnit af de ideer, tanker og kunstværker om fred, som elever fra de deltagende skoler havde lavet. Mange forskellige udtryk med brug af forskellige materialer og medier kom os i hænde. Her er et lille kig på nogle af værkerne. Fredsmaskotter Hvordan ser en fredsmaskot ud. Er den blød og sød? Er den forstående og tolerant? Nogle af disse spørgsmål har elever fra klasse på Heibergskolen på Østerbro tænkt over under udformningen af deres helt egen fredsmaskot. Hvilket dyr synes du er fredeligt? Hvilken farve er fredelig? A piece of peace please Elever fra 5.b. på Bernadotteskolen i Hellerup skabte et flot værk - en fredskage - lavet af pap, flamingo, pinocchiokugler, farver, ståltråd og stofdukker. Eleverne har forud for værket diskuteret, hvordan man skaber fred i forskellige sammenhænge. Et af stederne er i skolen, og set i et større perspektiv: Hvordan stopper man krige og skaber fred? Eleverne foreslår bl.a. at man undgår krig ved at bruge pengene på andet end militær. Eller ved ikke at sende folk i krig som ikke har lyst, især ikke børn. På udstillingen kunne publikum tage et stykke fredskage og læse mere om, hvordan eleverne mener, man kan skabe fred.

13 Ro og uro Elever fra 3.a og 3.b på Melby Skole har arbejdet med konfliktløsning og sociale færdigheder. De har i fællesskab 2 og 2 tegnet symboler på fred og talt om modsætningen i ordet fredsuro. Hvad er fx balancen mellem ufred og fred? Mellem yin og yang? Tegningerne blev placeret på en flot uro af stål. Musikvideo og fredssang Der var stor begejstring da den 2 meter høje rapper, James Thomson aka Den Hvide Neger kom ud på Busses Skole i Gentofte for at inspirere 2. og 6. klasse på skolen til at skrive og synge en rapsang om fred. Børnene skrev selv rapversene og indspillede sangen VI SKABER FRED! Først øvede eleverne sig på at rappe og rime. Så skrev de en masse tekster, der blev kogt ned til kun 3 vers. Næste dag gik indspilningen i gang, imens der blev øvet dans og rap til kameraet. Ugen efter blev musikvideoen optaget på Busses Skole. Resultatet er en glad, sej og meget iørefaldende sang. Lyt til sangen på

14 Samarbejdspartnere VI SKABER FRED! er støttet af en bred vifte humanitære organisationer, lærere, kunstnere og musikere, der har bidraget til projektet med hver deres ekspertise. Fælles for alle samarbejdspartnerne er, at de bidrog til undervisningsmaterialet ud fra deres baggrund og arbejdsområde. En stor tak går ud til de mange organisationer, der også medvirkede på udstillingen i workshops og formiddagsarrangementer med skolerklasser. De er: Amnesty International, Børns Vilkår, UNICEF, Center For Konfliktløsning, AMOK, Dansk Flygtningehjælp, Børnerådet, Winwin Agency, Dansk Arkitektur Center, DKUC i Rosenmetoden, Noem Factory, Salaam.dk, Stomp. Organisationerne blev ligesom landets elever udfordret til at tænke fred ind i deres kernesag og formidle deres arbejde set i sammenhæng med, hvordan vi kan skabe fred igennem vores arbejde og fælles indsats. En stor tak til jer for inspiration og godt samarbejde. Sponsorer Montana Øksnehallen /Griffin Ejendomme Winwin agency Fatboy Press2Go Lene Mirdal Arkitekt Bupl Mads Nørgaard Kildebrønde Transport Roskilde festivalfonden Carlsbergs Idélegat

15 Fredsambassadører og rollemodeller Peter Mygind (skuespiller) Nikolai Kirk (kogemand) KNA Connected (rapgruppe) Unicef s Børneeksperter Ingen Frygt (kunstgruppe) HuskMitNavn (tegner) Henrik Vibskov (modedesigner) James Thomson aka Den Hvide Neger (rapper) Lilja Scherfig (forfatter) Terra Nova (teatergruppe) Boris Bertram (filminstruktør) FOS (Kunstner) Børn har brug for rollemodeller. VI SKABER FRED! er glade og stolte over vores inspirerende stab af kunstnere, musikere og professionelle folk, der har bakket op om projektet og givet eleverne værdifulde, brugbare råd og tips til, hvordan de kan arbejde kreativt indenfor forskellige fag - og ikke mindst koble fred på alt fra mad, teater, musik, design, kunst, rap, skrivning, film og medier. Tusind tak.

16 Vi skaber fred! i øksnehallen særarrangementer kl.10.00*: 04.jan amok 08.jan diplomacy 09.jan børns Vilkår 10. jan unicef 11. jan børns Vilkår 14. jan salaam.dk 15. jan salaam.dk 16. jan børns Vilkår 17. jan amnesty international 18. jan noem factory 21. jan noem factory 22. jan noem factory 23. jan Center for konfliktløsning 24. jan amok 25. jan stomp 25. jan børnerådet WOrkshOp OM konfliktløsning Med jon k. lange Workshops boris bertram Viser sin film Og fortæller OM fn s sikkerhedsråd skoletjenesten Og nullernix fortæller OM MObning 2 børneeksperter fortæller OM stort børnetopmøde i new YOrk WOrkshOp OM MObning Og hvordan den kan stoppes børn i Verden: film Og dialog OM kulturmøder konflikthåndtering: film Og dialog OM kulturmøder WOrkshOp OM MObning Og hvordan den kan stoppes teater, debat Og utopiske tanker OM 3 temaer en særlig Verden: et spil OM fred Hvad er fred - og hvor begynder den? Tanken bag udstillingen var at lade elevernes værker sætte gang i en debat om fred. I en måned blev Øksnehallen omdannet til en levende hal med masser af muligheder for interaktion og spændende oplevelser om fred for både skoleklasser og hele familien. en særlig Verden: et spil OM fred en særlig Verden: et spil OM fred en WOrkshOp OM interaktiv konfliktløsning hvordan skal VOres klasse Være? Med stig sørensen MusikWOrkshOp Med Masser af livsglæde kl. 9:00 Mød formanden til en debat OM børns rettigheder kl.12:00 * alle arrangementer starter kl.10, Med Mindre andet er angivet. skoler bedes Venligst tilmelde sig på forhånd på øksnehallen, halmtorvet 11, københavn V Oeksnehallen.dk Viskaberfred.dk Skoleklasser fra nært og fjernt besøgte Øksnehallen for at deltage i spændende særarrangementer, hvor organisationerne satte fokus på forskellige emner fx mobning, konfliktløsning, integration og kulturmøder. Her fik skoleklasser mulighed for at stille spørgsmål til professionelle fagfolk, der satte emnerne i spil på levende og aktiv vis. Særarrangementerne bestod af workshops og foredrag med brug af både musik, drama og film. Skoleklasserne oplevede bl.a. bandet Nullernix; Stomp, en aktiv levende workshop. Salaam.dk viste film suppleret med afrikansk dans, sang og spil. Formiddagene forløb utroligt godt og den feed back vi fik fra de deltagende børn og klasselærere var enormt positiv. Både lærere og elever fik gode og sjove oplevelser med hjem, samt mange lærerige erfaringer, informationer og ideer.

17 Økonomi Foreningen Vi Skaber Fred er en forening dannet i forbindelse med skoleprojektet VI SKABER FRED! Vi er en lille gruppe ildsjæle, der har arbejdet frivilligt for at gøre skoleprojektet til så stor og spændende en oplevelse som muligt for alle landets skoler. Projektet er blevet financieret via tilskud fra fonde, legater og sponsoreringer i form af materialer og ydelser, samt i stor grad via frivilligt arbejde. Fondstilskud modtaget fra Foreningen Roskilde Festival. Legat fra Carlsbergs Idélegat. Donationer modtaget fra Montana, Bupl, Mads Nørgaard. Udgifterne har været fordelt på to hovedområder: Undervisningsmaterialet: Herunder udarbejdelse, illustrationer, tryk, papir, pakning og forsendelse, pr, oprettelse og drift af hjemmeside. Udstillingen: Herunder afhentning af værker, transport, pr, tryk af Go cards, materialer, opsætning, leje af udstyr, fernisering, nedtagning, arbejdskraft mv. Til trods for utrolig få økonomiske midler og desværre ingen opbakning fra statslige fonde eller større fonde, hvis hovedformål vi ellers hørte under, blev projektet realiseret og lykkedes til fuld tilfredshed. Vi fik solgt over 100 stk. klassesæt til skolerne og endte dermed med et lille overskud. For en oversigt over budget og momsregnskab send venligst en mail til:

18 Evaluering Målsætning Ønsket med VI SKABER FRED! var at give danske skoler mulighed for grundigt at arbejde med noget så meningsfuldt som emnet fred. Vores succeskriterie var at få mere end 50 skoler med i projektet. Det lykkedes. Vi fik 80 skoler med i projektet fordelt på over 140 skoleklasser fra hele landet. Ud af de skoler, der har deltaget, har mange udtrykt ønske om at benytte materialet igen og igen i andre klasser. Så set i forhold til vores målsætning er vi godt tilfredse, men håber fortsat på at sprede opmærksomhed og sætte fokus på brug af emnet fred i folkeskolen. Undervisning i fred er relevant nu mere end nogensinde før, og vi ønsker at dele vores erfaringer med skolerne og arbejde videre for at emnet i fremtiden vil blive en obligatorisk integreret del af undervisningen. Materialer VI SKABER FRED! er et nyt undervisningsmateriale til benyttelse i folkeskolen. Det blev udgivet i forbindelse med projektet, og kan nu frit bestilles via forlaget HEROLD (www.herold.nu). Målet med materialet er at få det oversat og udgivet internationalt i forbindelse med søsætningen af WE CREATE PEACE! projekter i UK og USA. De danske skolers feed back vil blive brugt til at forbedre og styrke materialet til videre brug i undervisningssammenhænge inden det vil blive oversat. Vi modtager derfor gerne forslag til forbedringer på PR Projektet fik overordnet set god pressedækning. Vi var i TV2 s formiddagsprogram Brunch ved projektets start. Vi fik adskillige små spots og notitser i diverse fagblade, magasiner og på relaterede internet portaler og sites. Vi var i nyhedsekspressen på ca 50 lokale radiostationer i sjællandsområdet, bogen En Opskrift på Fred blev anmeldt flot i Politiken. Vi var på TV2 Lorry/18.30 dagen før åbningen af udstillingen og havde masser af artikler i den lokale presses lokal- og amtsaviser både under forløbet ude på skolerne og under selve udstillingen. Formålet med udstillingen var at kick-starte en debat med resten af samfundet. Nu havde eleverne gjort deres i kraft af tanker, ideer, arbejde og kreative værker om fred - Og så var det de voksnes tur... Men udstillingen nåede aldrig til et stadie af pressebevågenhed, der gjorde denne ambition mulig. Trods henvendelser hos diverse tv-programmer fik vi desværre ikke yderligere mulighed for at inspirere til debat og stillingtagen. Men set i bakspejlet ville en større pressedækning have krævet en del flere penge, bemanding, planlægning og tid - alt sammen noget vi var i mangel af. Så alt taget i betragtning var den opmærksomhed, vi fik et ganske flot resultat.

19 Tak for samarbejdet Et projekt som dette er vokset enormt ud af at blive beriget med samarbejder i alle projektets faser. Fra humanitære organisationer, kreative kunstnere og sparringspartnere til professionelle firmaer, frivillige og studerende har vi været utrolig heldige at hente tjenester, tid, materialer, arbejde og donationer hjem. Dette skyldes i stor stil projektets formål, som alle har været interesseret i at støtte op omkring og bidrage til. Så det er med stor taknemmelighed, at vi afrunder samarbejdet i denne omgang. Alle involverede har spillet en rolle for tilblivelsen af projektet. Tusind tak. En gentagelse af succesen? Forløbene med VI SKABER FRED! ude på skolerne har vist sig at bære frugt både for en forbedring af sociale forhold, der er essentielt for at børns læring overhovedet kan ske, men også for elevernes personlige udvikling, selvforståelse og forståelse for andre. Dyrebare kompetencer som at have empati, vise tolerance overfor hinanden og kunne løse konflikter i det nære, vokser ud af et forløb med fred på skemaet. Egenskaber der er værdifulde og giver håb for en sund og god samfundsudvikling i fremtiden. Det er vores ambition at fortsætte VI SKABER FRED! internationalt. I den forbindelse har direktør Marie Mamonia indgået et samarbejde med Paul McNeice, der leder det litterære agentur Oby. Vi håber over de næste par år at søsætte WE CREATE PEACE! i UK og USA og forhåbentlig flere steder internationalt, når først materialerne er oversat og udgivet på engelsk. Til dette søger vi investorer og samarbejdspartnere. Kontakt os venligst på: FORENINGEN VI SKABER FRED Vibekegade 29, 1.th København Ø. DANMARK

INTRO. Rigtig god fornøjelse! Marie Mamonia

INTRO. Rigtig god fornøjelse! Marie Mamonia Magasinet INTRO VI SKABER FRED! byder velkommen til et forløb med fred på skemaet! Vi håber, at I får en masse spændende arbejde og oplevelser ud af det. VI SKABER FRED! handler om, at vi skal have det

Læs mere

Baggrundsbilag til evaluering af Legens dag 2012

Baggrundsbilag til evaluering af Legens dag 2012 Baggrundsbilag til evaluering af Legens dag 2012 1 Hvorfor leg?...2 1.1 Kampagnens fokus og indhold...2 1.2 Mål og Evaluering...3 2 Den interne kampagne...4 2.1 Landsdelsledelser...4 2.2 Direkte kontakt

Læs mere

Opgaver til LæseRaketten: Opgaveforslag. side 8. Højtlæsning Elefanten uden ende side 9 Frøen side 10 Reginatu læser højt..

Opgaver til LæseRaketten: Opgaveforslag. side 8. Højtlæsning Elefanten uden ende side 9 Frøen side 10 Reginatu læser højt.. Indhold Del 1: Hele Verden i Skole 2008- hvad? side 1 Hele Verden i Skole 2008- hvorfor? side 2 Hele Verden i Skole 2008- hvordan?. side 3 LæseRaketten side 3 Indsamlingsprojektet En Ny Fremtid side 4

Læs mere

Metodehæfte. Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen

Metodehæfte. Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen Metodehæfte Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen Center for Udsatte Flygtninge August 2011 Udgivet af: Dansk Flygtningehjælp Center for Udsatte Flygtninge Borgergade 10, 3. 1300 København

Læs mere

Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig

Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig AMNESTY INTERACTIVE Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig - en guide til hvordan I fokuserer på menneskerettighederne på jeres skole Human Rights Friendly Schools Redigeret og udarbejdet af: Amnesty

Læs mere

FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn

FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn FØRSTEHJÆLP I OMSORG er også for børn Den integrerede Daginstitution HUMLEGÅRDEN Chr. Gadesvej 36 42, Humlum 7600 Struer kho@struer.dk August 2003 FØRSTEHJÆLP I OMSORG

Læs mere

ÅRSPLAN 2011 2012 HJEMS BØRNEHAVE

ÅRSPLAN 2011 2012 HJEMS BØRNEHAVE ÅRSPLAN 2011 2012 HJEMS BØRNEHAVE Hjems Børnehave Ungarnsgade 30-32 2300 København S tlf.: 32 59 47 58 e-mail: hjems@hjems.dk www.hjems.dk Indholdsfortegnelse Året, der gik (fra juni 2010 juni 2011) 3

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

BEKÆMPELSE AF MOBNING. gode eksempler fra grundskolen

BEKÆMPELSE AF MOBNING. gode eksempler fra grundskolen BEKÆMPELSE AF MOBNING gode eksempler fra grundskolen Indhold SIDE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Indledning 3 Kan lærerens opførsel legalisere mobning? 4 Klostermarksskolen Samhørighed via venskabsordning 6 Hellevad

Læs mere

SIG DET SOM DET ER! DANMARKS STØRSTE SOCIAL- OG UNDERVISNINGSPROJEKT

SIG DET SOM DET ER! DANMARKS STØRSTE SOCIAL- OG UNDERVISNINGSPROJEKT SIG DET SOM DET ER! DANMARKS STØRSTE SOCIAL- OG UNDERVISNINGSPROJEKT EVALUERING EN MEGAFON ANALYSE AF DIALOGREJSEN 2013-2014 Stills fra filmene Den perfekte middag om vold i hjemmet, Loftet om psykisk

Læs mere

Bibliotekets Stemme. Forfatter og udgiver: Strong Bright Hearts & Borgerservice & biblioteker - Hovedbiblioteket i Århus

Bibliotekets Stemme. Forfatter og udgiver: Strong Bright Hearts & Borgerservice & biblioteker - Hovedbiblioteket i Århus Bibliotekets Stemme Bibliotekets Stemme Forfatter og udgiver: Strong Bright Hearts & Borgerservice & biblioteker - Hovedbiblioteket i Århus www.strongbrighthearts.com www.aakb.dk Århus, 2008 Udgivet med

Læs mere

Århus Friskole Pædagogisk Rapport 2010 ÅRHUS FRISKOLE. PÆDAGOGISK RAPPORT 2010 + Bestyrelsens beretning. Side 1

Århus Friskole Pædagogisk Rapport 2010 ÅRHUS FRISKOLE. PÆDAGOGISK RAPPORT 2010 + Bestyrelsens beretning. Side 1 ÅRHUS FRISKOLE PÆDAGOGISK RAPPORT 2010 + Bestyrelsens beretning Side 1 Forord Kære forældre og venner af Århus Friskole. Endnu et år er gået og endelig er den klar igen årets store pædagogiske rapport,

Læs mere

Læsehygge. Af Merete Løvgreen. ISBN 978-87-996180-0-2 Tilbage til INDHOLD 1

Læsehygge. Af Merete Løvgreen. ISBN 978-87-996180-0-2 Tilbage til INDHOLD 1 Af Merete Løvgreen ISBN 978-87-996180-0-2 1 3 FORORD 4 OM LÆSESTUNDEN 5 GØR DET SJOVT MED BOGSTAVER, ORD OG BØGER TIPS & GODE RÅD 6 Tæl ord 6 Kig billeder 6 Tampen brænder/skattejagt 6 Vej en bog 6 Læs

Læs mere

Kærester slår da ikke?

Kærester slår da ikke? Chris Poole Kærester slår da ikke? Undervisningshæfte om emnet kærestevold for 14-18 årige Indhold Forord................................................... 3 Kærestevold som undervisningstema............................

Læs mere

Rettentilmig.dk. Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse. Vejledning til undervisere

Rettentilmig.dk. Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse. Vejledning til undervisere Rettentilmig.dk Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse Vejledning til undervisere 1 Indhold Forord 4 Introduktion til de forskellige muligheder på Rettentilmig.dk

Læs mere

corporate volunteerin en drejebo om frivilli t arbejde i arbejdstiden Genoptrykt i forbindelse med Frivilli hedens da 2011

corporate volunteerin en drejebo om frivilli t arbejde i arbejdstiden Genoptrykt i forbindelse med Frivilli hedens da 2011 corporate volunteerin en drejebo om frivilli t arbejde i arbejdstiden Genoptrykt i forbindelse med Frivilli hedens da 2011 Forord Karen Jespersen tidl. Velfærdsminister Der er en stigende interesse for

Læs mere

BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge

BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge FN s Børnekonvention 1989-2014 ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER INDHOLD 2 FORORD Af Per Larsen,

Læs mere

Retten til at lære. Indledning Det indledende hæfte til Vores rettigheder vores ansvar fremfører følgende tanker om temaet Retten til at lære :

Retten til at lære. Indledning Det indledende hæfte til Vores rettigheder vores ansvar fremfører følgende tanker om temaet Retten til at lære : Retten til at lære Indledning Det indledende hæfte til Vores rettigheder vores ansvar fremfører følgende tanker om temaet Retten til at lære : Læring starter fra det øjeblik vi bliver født og fortsætter

Læs mere

Der er grænser for, hvad skolen kan rumme. Vores skolebørn. +Y) n =X n. Orddeling (X+Y) 2+2= 4+3+1= dansk sb. et. (X+Y) n =X n 2+2=4 4+3+1=8

Der er grænser for, hvad skolen kan rumme. Vores skolebørn. +Y) n =X n. Orddeling (X+Y) 2+2= 4+3+1= dansk sb. et. (X+Y) n =X n 2+2=4 4+3+1=8 Vores skolebørn Børn er glade men trængsel giver ballade Vores skolebørn +Y) n =X n Der er grænser for, hvad skolen kan rumme ing Peter Aalbæk Jensen, direktør, Zentropa Giv forældrene en opsang (X+Y)

Læs mere

STUDIERETNINGER GRIBSKOV GYMNASIUM 2014-2017

STUDIERETNINGER GRIBSKOV GYMNASIUM 2014-2017 STUDIERETNINGER GRIBSKOV GYMNASIUM 2014-2017 VELKOMMEN TIL GRIBSKOV GYMNASIUM DIT LOKALE GLOBALE GYMNASIUM! Du skal snart vælge ungdomsuddannelse. Det er et vigtigt valg! Hvis du vælger Gribskov Gymnasium,

Læs mere

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop Movements of Love - Kierkegaard, kærlighed og krop Evaluering af undervisningsprojekt 1. december 2013 31. juli 2014 Hanne Hjetting Nielsen, projektmedarbejder Bevægelsesworkshop (Hold fra UCC Sydhavn).

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Indledning... 2 Lederens beretning... 3 Forældrebestyrelsens principper.3

Indledning... 2 Lederens beretning... 3 Forældrebestyrelsens principper.3 Indhold Indledning... 2 Lederens beretning... 3 Forældrebestyrelsens principper.3 Forældrebestyrelsens årsberetning 5 Mission og vision... 6 Organisering af det pædagogiske arbejde... 7 Refleksion og metodisk

Læs mere

Første Forrygende Frivillig Fredag INSPIRATIONSHÆFTE MED IDEER FRA 2011

Første Forrygende Frivillig Fredag INSPIRATIONSHÆFTE MED IDEER FRA 2011 Første Forrygende Frivillig Fredag INSPIRATIONSHÆFTE MED IDEER FRA 2011 FØRSTE FORRYGENDE FRIVILLIG FREDAG - Inspirationshæfte med ideer fra 2011 Tekst: Karina Ertmann Krammer, Jacob Bøgesvang og Sanne

Læs mere

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Evaluering af Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Et 2½-årigt udviklingsprojekt i Vordingborg Kommune Tredje og afsluttende rapport Maj 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Baggrund og Læsevejledning

Læs mere

Alle kan arbejde med socialt ansvar

Alle kan arbejde med socialt ansvar Alle kan arbejde med socialt ansvar Håndbog for virksomheder, kommuner og institutioner Erfaringer fra Galleri Hamlet Danmarks største gadegalleri Publikationen er gratis og kan rekvireres hos: Indenrigs-

Læs mere

sarahpilki@gmail.com engelsk 2009-2010 billedkunst Sarah Pilkington tlf: 3514 6246 natur og teknik 3. kl. supplerende årsplaner

sarahpilki@gmail.com engelsk 2009-2010 billedkunst Sarah Pilkington tlf: 3514 6246 natur og teknik 3. kl. supplerende årsplaner 3. kl. supplerende årsplaner 2009-2010 engelsk billedkunst natur og teknik Sarah Pilkington sarahpilki@gmail.com tlf: 3514 6246 Supplerende årsplan i engelsk 3. kl. 2009-2010 Mål Undervisningstilgang Formålet

Læs mere

LEDERNES TRIVSEL OG ARBEJDSGLÆDE

LEDERNES TRIVSEL OG ARBEJDSGLÆDE TEMA Hjælp til selvhjælp Historiestafetten: LEDERNES TRIVSEL OG ARBEJDSGLÆDE 30 erfarne ledere fra alle dele af social- og sundhedssektoren fortæller, hvordan de styrker deres eget psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

Ledernes trivsel og arbejdsglæde

Ledernes trivsel og arbejdsglæde HISTORIESTAFETTEN Ledernes trivsel og arbejdsglæde 30 erfarne ledere fra alle dele af social- og sundhedssektoren fortæller, hvordan de styrker deres eget psykiske arbejdsmiljø i en travl hverdag 1 LEDERNES

Læs mere