DKM Vesterhavet Nord Havvindmøllepark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DKM Vesterhavet Nord Havvindmøllepark"

Transkript

1 DKM Vesterhavet Nord Havvindmøllepark Kulturhistorisk vurdering af geofysiske data vedr. Vesterhavet Nord Havvindmøllepark Af Kasper Sparvath Museumsinspektør ved Strandingsmuseum St. George De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune. Museumsvej 2B Holstebro. Tlf info@kulmus.dk.

2 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Metode... 4 Anomalier på havbunden... 4 Ældre stenalder... 6 Resultater... 6 Anomalier på havbunden... 6 Ældre stenalder... 8 Kabeltracéerne... 9 Konklusion... 9 Litteratur Bilag Bilag Bilag

3 DKM Vesterhavet Nord Havvindmøllepark Kulturhistorisk vurdering af geofysiske data vedr. Vesterhavet Syd Havvindmøllepark. DKM , KUAS

4 Indledning I 2012 blev Vesterhavet Nord udpeget som én af 6 kystnære vindmølleparker. Denne marinarkæologiske rapport er udarbejdet som et led til den lovpligtige VVM-redegørelse. Rapporten er udarbejdet for Energistyrelsen og omfatter Strandingsmuseets gennemgang af survey data i forbindelse med lokalisering af kulturhistorie i det udlagte Vesterhavet Nord område. Der undersøges nærmere bestemt efter menneskeskabte genstande, såsom vrag, vragdele, miner mm. Samtidig undersøges området for potentielle stenalderbopladser fra ældre stenalder (en periode; hvor området har været tørlagt grundet de enorme fastlåste vandmængder i gletsjerne fra sidste istid), dette er gjort med fokus på tidligere dale, floder, søer og bakketoppe, hvor det bl.a. har været fordelagtigt for tidligere kulturer at skaffe føde. Til denne vurdering er anvendt geofysisk data forsynet af Energinet.dk indeholdende bathymetri, side-scan sonar, magnetometer, seismiske profiler og oversigtskort baseret herpå. De tolkede seismiske profiler og oversigtskort er udført af EGS Earth Sciences & Surveying ved P. Watchorn, samt af GEO Marine Survey Department, for kabeltracéerne og der bliver ved benyttelse heraf henvist til disse. Anomalier og fund fra side scan, magnetometer og tidligere arkivalske rapporter sammenlignes og herpå er foretaget en vurdering af hvilke anomalier der skal besigtiges. Gennemgangen og rapporten er foretaget af Kasper Sparvath (KS) ved Strandingsmuseet og med rådgivning og deltagelse af Claus Skriver (CS) ved Moesgård Museum under udvælgelsen af lokaliserede anomalier til nærmere undersøgelse ved ROV- eller dykkerinspektion. Metode Til udpegning af anomalier til besigtigelse deles denne gennemgang op i anomalier på havbunden og geologiske data af potentiel arkæologisk karakter i forbindelse med at området har været tørlagt i en periode under den ældre stenalder. Følgende softwares er benyttet til formålet: DeepView, Triton Perspective, MapInfo, SonarTRX og Microsoft Excel. Den geofysiske survey er foretaget med en sejllinjeafstand på ca. 65m og med udstyr og indstillinger, som fremgår af survey rapporten (Watchorn, 2013). Side scan sonar data er efter kriterierne af god kvalitet, dog er der flere sejllinjer med større forstyrrelser, særligt ved data fra kabeltracéerne. Anomalier på havbunden Til udpegning af anomalier på havbunden anvendes data fra side-scan sonar, bathymetri, magnetometer og fund fra den tidligere udarbejdede arkivalske kontrol (Arkivalsk kontrol VHN Sparvath, K. 2014).

5 Der er fastsat nogle kriterier for denne gennemgang/screening (følger). Anomalierne holdes op mod hinanden (på tværs af diverse datasæt) og herpå foretages en vurdering af, hvilke anomalier kan være af kulturhistorisk interesse og skal besigtiges. Fra side-scan sonar data er følgende ikke inkluderet; baseret på erfaringer og af tidshensyn: Anomalier med karakter af boulders/sten Lineære objekter uden skygge Endvidere er der foretaget en vurdering af objekter udenfor ovenstående kategorier ved grundig gennemgang af data. Det ønskes af Energinet.dk at side-scan anomalierne kategoriseres baseret på et system udviklet ved Vikingeskibsmuseet, Roskilde. Kategoriseringen følger den enkelte anomali i bilag 3 og er beskrevet som følger: De udpegede anomalier er opdelt i fem klasser: CONF1 er de, der med størst sandsynlighed udgøres af arkæologiske objekter. CONF2 er mere usikre objekter, herunder de mest interessantelineære objekter (f. eks. med matchende magnetisk anomali). CONF 3 er lineære objekter, hvoraf der erfaringsmæssigt vil være en andel, der er menneskeskabte objekter beskyttede af Museumsloven. CONF 4 er objekter, der med stor sikkerhed er menneskeskabte, men på grund af deres karakter anses for recente og dermed ikke beskyttede af Museumsloven. CONF 5 anvendes til biologiske/geologiske artefakter (ikke benyttet her). Det skal pointeres at denne kategorisering er indført efter endt gennemgang og eftersom denne kategorisering er udviklet eksternt, så er den baseret på eksterne metoder og derfor vil inddelingen blive overført til den eksisterende gennemgang, hvilket bl.a. medfører at CONF 4-5 ikke indgår, da der er tale om objekter vurderet at være udenfor museumslovgivningen og derfor ikke har indgået i gennemgangen. Fra magnetometer data er følgende ikke inkluderet; baseret på funderfaringer og tidshensyn: Anomalier med værdi under 20nT Anomalier der følger evt. søkabler Magnetiske data er udelukkende anvendt til at afkræfte eller bekræfte karakteren af udpegede side scan anomalier, dette skyldtes at en magnetisk anomali der ikke fremkommer af side scan vil ligge skjult under havbunden og en besigtigelse vil derfor ingen nytte have.

6 Ældre stenalder Det udlagte VHN område befinder sig i et område med dybder mellem 15,6 28m under DVR90 (Watchorn 2013). Efter sidste istid (endte ca BC) blev de enorme ismasser omsat til vandmængder, der forårsagede store vandstandsstigninger. Iflg. data (C14-dateringer) fra kyststrækninger langs Nordsøens sydøstlige område så blev VHS området oversvømmet ca BC (Behre 2007) vurderet efter koter på ca. -20 til -55m (Se bilag 1), hvilket teoretisk placerer evt. fund primært tilhørende Maglemosekulturen. Denne oversvømmelse og tidsperiode er noget C14-dateringer af fundmateriale i området kan være med til at præcisere. Stenalderen ligger skjult, til tider dybt, i havbunden og undersøges derfor gennem det seismiske data, som gennemgås for attraktivt landskab (landskab med potentiale for udnyttelse og fordel ved jagt og fødeerhvervelse i ældre stenalder) i de topglaciale aflejringer. Der er her tale om landskab såsom dale/søer, floder/kanaler og bakker. Derudover vurderes de øvre lags tykkelse for mulig påvirkning af erosion og på disse grundlag udpeges områder af potentiel interesse. Resultater Resultaterne gennemgås for dette projekt med samme inddeling som vist i metode afsnittet, dvs. arkæologi på havbunden (data fra side-scan sonar, magnetometer, arkivalsk kontrol og bathymetri) og ældre stenalder (data fra seismik og bathymetri). Anomalier på havbunden Følgende 14 side scan sonar anomalier anbefales at besigtige (se Fig. 1):

7 Figur 1 - Oversigt af udvalgte anomalier En kort beskrivelse og UTM32N-koordinater for de udpegede anomalier: ID: Northing: Easting: Beskrivelse:

8 Anomali med to skygger , ,04 Anomali med skibsformet aftryk Anomalier på række med skygger , ,72 Aflang anomali med knæk og skygger , ,58 Anomali med skibsformet aftryk på +30m Anomali med snoet forløb og skygge , ,01 Anomali med både massive og lineære former, samt skygger , ,24 Skibsformet anomali med skygge Uregistreret skibsvrag Lineære og solide anomalier med skygge Lineære anomalier med skygger (danner en cirkelform) , ,15 Anomali med skibsform/aftryk uden skygge , ,76 Anomali med korsformet skygge på 1,5m , ,6 Anomali med atypisk todelt skygge Billeder af anomalierne følger i bilag 3. Supplerende skal det nævnes at anomalierne 49 ligger ca. 40mumiddelbart udenfor det optegnede område og en besigtigelse heraf afhænger af en officiel afgørelse om afstanden til VHN området er større eller mindre end 200m. Endvidere skal det nævnes at der er ca. 36m imellem anomali 47 og 51 og disse forventes besigtiget umiddelbart efter hinanden. Dette gælder ligeledes for anomalierne 23 og 24, der befinder sig ca. 17m fra hinanden. Ældre stenalder Der foreligger et, generelt for området, dårligt tolkningsgrundlag for den ældre stenalder, da toppen af de glaciale aflejringer kun er observeret i den nordlige halvdel af projektområdet (Se bilag 1), det er derfor ikke muligt at give en vurdering vedr. ældre stenalder i det øvrige område. I det observerede findes der flere spændende områder i stenalder landskabet, men da de tolkede topglaciale aflejringers højeste placering er ca. 25m under havoverfladen (Se bilag 1) er det vanskelligt at foretage en sugeundersøgelse, da disse generelt vurderes til at kunne foretages ned til maksimalt 30m og under helt rolige forhold (hvilket er yderst vanskelligt at opnå på den jyske vestkyst). Derfor vurderes at stenalder potentialet i vindmøllepark området er utilgængeligt, der er dog medtaget et enkelt opnåeligt område, hvor det bør undersøges om en sugeundersøgelse er en mulighed, såfremt der skal opstilles vindmøller indenfor området (Se område 1, bilag 1). Selvom det ikke er muligt at foretage sugeundersøgelser i det generelle område, så betyder det ikke at vindmøllerne (afhængig af placering) ikke vil interferer med stenalderlandskabet skulle der vælges monopæle som fundament type. Monopæle vurderes at nå ca. 25m ned i havbunden og interferer derfor med stenalderlandskabet ned til den grønne farvekode (Se område 2 og 3, bilag 1).

9 Kabeltracéerne Det forudsættes at kabelnedlægningsarbejdet har en maksimal dybde på 1,5m ned i havbunden, derfor kigges der her nærmere på om toppen af de glaciale aflejringer befinder sig indenfor dybden af det forelæggende arbejde. Der er opstillet og surveyed to kabeltracéer, der begge strækker sig fra en dybde på 0m til forholdsvis 23m og 21m under DVR90. Der er tolket på tre seismiske profiler på begge tracéer, der tager udgangspunkt i en centerlinie og to profiler med en afstand af 200m fra denne. Samtlige profiler fra pinger data indeholder tolkede lag, hvor det forelæggende arbejde influerer toppen af de glaciale aflejringer og arbejdet kan derfor have en ødelæggende effekt på denne laggrænse. Det skal nævnes at data fra kabeltracé 2 indeholder større områder, hvor de topglaciale aflejringer ikke har kunnet observeres. Samtidig findes der områder, hvor de topglaciale aflejringer tolkes til at have et lavere terræn på ned til ca. 3-4m under det resterende lag (Se bilag 2 for eksempel). Dette lavere terræn kan, som tidligere nævnt, have givet tidligere kulturer en fordel i jagten på føde. Konklusion Baseret på vurderingen af disse data, vil Strandingsmuseet anbefale Kulturstyrelsen at stille følgende vilkår: - At undersøge de udvalgte 14 side-scan anomalier - Givet dybden af de observerede topglaciale aflejringer, så begrænses nærmere undersøgelse sig til det udpegede område 1 indikeret i bilag 1. Såfremt at det endelige møllelayout interfererer med dette område, anbefales en nærmere arkæologisk sugeundersøgelse inden opstillingen af møller - Grundet at der ved samtlige profiler eksisterer tolkede topglaciale aflejringer indenfor et evt. kabelnedlægningsarbejde (1,5m dybde) anbefales en nærmere arkæologisk undersøgelse, når kablets placering er fastsat

10 Litteratur Behre, K.-E. 2007: A new Holocene sea-level curve for the southern North Sea.Boreas, Vol. 36, pp Oslo. ISSN P. Watchorn 2013 (EGS): Danish Wind Farmsite Surveys, Vol. 2: Interpretative Report Site 2 Vesterhav Nord. GEO 2014: Cable Route Survey Vesterhav Nord Geophysical and geotechnical investigations Interpretative Report.

11 Bilag 1 Figur 2 De tolkede topglaciale aflejringer (Watchorn, 2013).

12 Bilag 2 Figur 3 - Seismisk profil fra kabeltracé 1, betegnet som _v2 (GEO, 2014)

13 Bilag 3 Her illustreres de 14 side-scan anomalier. Størrelsen af disse side-scan anomalier fremgår langs kanterne af hvert billede og er opgjort i meter. De fleste anomalier er udtaget af data ved hjælp af et zoom-værktøj, såfremt anomalien ikke er passende illustreret vil det blive vist uden brug af zoom-værktøjet og derved vil kun metermål fremgå i toppen af billedet. Figur 4 - Side-scan anomali, ID 3 (CONF 2)

14 Figur 5 - Side-scan anomali, ID 18 (CONF 2)

15 Figur 6 - Side-scan anomali, ID 23 (CONF 2)

16 Figur 7 - Side-scan anomali, ID 24 (CONF 2)

17 Figur 8 - Side-scan anomali, ID 28 (CONF 2)

18 Figur 9 - Side-scan anomali, ID 30 (CONF 3)

19 Figur 10 - Side-scan anomali, ID 47 (CONF 3) Figur 11 - Side-scan anomali, ID 48 (CONF 2)

20 Figur 12 - Side-scan anomali, ID 49 (CONF 1)

21 Figur 13 - Side-scan anomali, ID 51 (CONF 3)

22 Figur 14 - Side-scan anomali, ID 52 (CONF 2)

23 Figur 15 - Side-scan anomali, ID 56 (CONF 2)

24 Figur 16 - Side-scan anomali, ID 64 (CONF 2)

25 Figur 17 - Side-scan anomali, ID 67 (CONF 2)

26 Strandingsmuseum St. George d. 20. marts 2015 Vedr. Anmodning om vilkår i forbindelse med DKM Vesterhav Nord MAJ Vesterhav Nord KUAS j.nr Strandingsmuseum St. George, Moesgaard Museum, GEUS og Energinet.dk har den 19. marts afholdt en workshop til udpegning af potentielle submarine bopladser i Vesterhav Nord området. GEUS har ved brug af havspejlsudviklingsmodellen for Storebælt givet et bud på en tidsperiode, hvor de udvalgte lokaliteter i havmøllepark området har været særligt interessante (ca BP). De udvalgte lokaliteter (hotspots) er baseret på en vurdering af topografi, sedimentation sammenholdt med fiskepladsmodellen, som er en model til udpegning af positioner, hvor det vil være fordelagtigt for den mesolitikske kystbefolkning at opstille fiskegærde. I det sydlige område er udvalgt to lokaliteter ved en mulig fossil sø, hvor funderfaringer fra land viser at bopladser typisk findes helt tæt på bredden. I det nordlige område er udvalgt 6 lokaliteter langs en tidligere kyststrækning. De to områder er markeret ind på oversigtskortet på efterfølgende side, se bilag for nærmere positioner. Ved gennemgangen af de to kabelkorridorer, blev der ikke fundet arkæologisk interessante hotspots i den nordlige korridor, medens hotspots i den sydlige korridor ikke vil blive berørt af anlægsarbejdet på grund af tykke holocene og subrecente aflejringer. For de udvalgte/prioriterede sug indgik lavt sediment dække som en faktor for at reducere omkostningerne for undersøgelse. De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune. Museumsvej 2B Holstebro. Tlf info@kulmus.dk.

27 De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune. Museumsvej 2B Holstebro. Tlf info@kulmus.dk.

28 Strandingsmuseum St. George mener, at der på baggrund af workshoppens resultater, bør foretages følgende marinarkæologiske forundersøgelser med henblik på at få afklaret, om der på området er forhistoriske bopladser, som vil blive berørt af anlægsarbejdet: 15 sugeundersøgelser på 8 udvalgte lokaliteter med yderligere mulighed for at foretage sug langs et tracé af 0-50m for at dække interesse området tilstrækkeligt (Det vurderes at undersøgelserne kan foretages ved brug af mammut-pumpe; operativ timepris undersøges) Én C14-datering per lokalitet til tidsbestemmelse af laget (8 prøver i alt), såfremt der ved sugning findes egnet materiale At ovennævnte undersøgelser foretages på bygherres regning *En lokalitet dækker over et interesseområde med en diameter på ca. 50m. Baggrundsmaterialet for denne workshop: Vesterhavet Nord Havvindmøllepark Geologiske modeller som basis for udpegning af arkæologiske hotspots af Jørgen Overgaard Leth Forundersøgelsen ønskes med henblik på, at få afklaret om der på området er fortidsminder, som vil blive berørt af arbejdet. Ovenstående er endnu ikke godkendt af Kulturstyrelsen og er derfor uofficielt. Det er resultaterne fra en workshop imellem MAJ, GEUS og Energinet.dk. Venlig hilsen, Kasper Sparvath Museumsinspektør, Marinarkæolog Strandingsmuseum St. George De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune. Museumsvej 2B Holstebro. Tlf info@kulmus.dk.

29 Chirp linje 02-XL-018. CPT 04 E442716, N E442778, N E442665, N

30

31 Chirp linje EP02-XL-017 E441716, N E441744, N E441651, N

32 Chirp linje EP02-XL-016. Plateau I bunden af basin struktur ca. 2m under havbund. E440827, N E440887, N

33 Chirp linje EP02-XL-015. relativ flad onlap i østlige bassin kant. E441078, N E441158, N Chirp linje EP02-XL-015. relativ flad onlap i vestlige bassin kant. E440700, N

34 Chirp linje EP02-XL-073. relativ flad onlap i østlige bassin kant. E441124, N E441161, N

35 VHN Syd område EP-02-XL Linje 018: muligvis søaflejring? På kanten af dyb struktur. E442632, N

36 VHN Syd område. EP-02-XL Linje 033. Mulig sødannelse. Nordlige flanke. Gammel kyst. E441653, N

37 Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport STEDNAVN: Vesterhav Nord MUSEETS j.nr. DKM KUAS j.nr. KUAS Strandingsmuseum St. George Marinarkæologisk Center Vesterhavsgade 1E, Thorsminde 6990 Ulfborg Tlf: Hjemmeside: Rapporten er udfærdiget af Kasper Skaarup Sparvath Museumsinspektør, cand.mag. ved Strandingsmuseet den 21/01/2014 1

38 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Udsatte lokaliteter (Risiko)... 5 Topografi... 8 Minefelter fra de to verdenskrige... 9 Konklusion på kabelkorridor

39 Indledning I forbindelse med planlægningen af Vesterhav Nord havvindmøllepark (VHN), er denne rapport udført for Energinet.dk. Rapporten omhandler de kendte kulturhistoriske samt potentielt kulturhistoriske fund i og nær det udvalgte område og de to foreslåede kabelkorridorer. De to kabelkorridorer er sat af en sikkerhedszone på 500m. De anvendte fundregistre er Kulturstyrelsens database Fund og Fortidsminder, samt lokalt register også er Dykkerklubben Delfinen blevet hørt. Der er ud fra det tilgængelige data anbefalet ét af de to kabelkorridorer, ud fra et marinarkæologisk synspunkt. 3

40 Figur 1 - Oversigt over VHN og de to kabelkorridorer, der udgør et c. 65km² stort område Koordinaterne for VHN og kabelkorridorer zonerne opstillet i WGS84: VHN X Y VHN X Y 1A A(2) B B(2)

41 Udsatte lokaliteter (Risiko) Dette afsnit indeholder lokaliteter fra Kulturstyrelsens database, der ligger indenfor eller tæt på det udlagte VHN område, samt området mellem VHN og stranden, hvor kabelkorridorerne skal placeres. De udsatte lokaliteter er markeret med røde stjerner (se Fig. 2) og vurderes til befinde sig indenfor risikozonen ved anlæg af VHN. Positionsusikkerheden ligger i, at de fleste registreringer er foretaget af fiskere. Da deres formål ikke har været at præcisere disse lokaliteter, men derimod at fiske, må der tages højde for en vis unøjagtighed. Lokaliteter op til 500m fra de markerede zoner er medtaget for at opveje for denne usikkerhed. Det fund der er vurderet som ikke kulturhistorisk er indført med grøn stjerne, de resterende omkringliggende fund er markeret med sort. Der er ikke yderligere tilføjelser fra det lokale register eller Dykkerklubben Delfinen indenfor de udvalgte områder. 5

42 Figur 2 - Registrerede lokaliteter med tilhørende lokalitets numre 6

43 Koordinaterne er opstillet i WGS84: Sted- og lokalitetsnr. X Y Fund Kulturhistorisk (>100år) , ,280, Vrag Potentiel , ,269, Sugerør fra skib Nej, tabt for c. 20år siden , ,274, Vrag Ja , ,273, Vrag Potentiel , ,273, Vrag Potentiel , ,273, Vrag Potentiel , ,273, Vrag Potentiel , ,273, Vrag Potentiel , ,272, Vrag Potentiel , ,271, Rest. af U-20 (ubåd) Ja, officielt om 2 år , ,273, Anker+Vragdele Ja Supplerende kan det nævnes at lokalitet nr. 93 indeholder 49 registreringer på positionen, hvor et vrag er dateret til 1800-tallet og derfor beskyttet i henhold til museumsloven. Lokalitet nr. 9 (ubåden U-20) har signifikant historisk betydning og har genstande til udstilling på flere museer, heriblandt Strandingsmuseet. Ubåden er af flere gange sprængt i stykker og derfor vil der sandsynligvis være vragdele i et større område. Ved lokalitet nr. 118 skal det nævnes at ankeret er opfisket, men da der fandtes tilhørende vragdele fra briggen Catharina er lokaliteten kulturhistorisk. 7

44 Topografi Figur 3 - Topografiske interessante områder indenfor de udlagte områder 8

45 På Figur 3; ses topografisk interessante områder i forbindelse med stenalderen. Strækninger markeret med røde linjer er interessante i forhold til fiskepladsmodellen, da disse områder var kyststrækninger fra c BC. Fiskepladsmodellen er en model baseret på muligheden for fiskeri med fælder, hvilket kræver læ fra bølgerne. Disse fælder er derfor placeret ved kyststrækninger umiddelbart upåvirket heraf. Før c BC har de røde suppleret med de gule strækninger været potentielle attraktive udsynspunkter for tidligere jægerkulturer. Særlig attraktivt har været de højder langs smallere lavtliggende områder (smalle dale), hvor evt. bytte nemmere kunne nedlægges. Der tages forbehold for præcisionen i denne topografi. Den geofysiske data fra VHN projektet vil indeholde større præcision / flere detaljer og der vil i forbindelse med gennemgang af disse, kunne udarbejdes en grundigere vurdering. Minefelter fra de to verdenskrige Under 1. verdenskrig var Nordsøen, samt de øvrige danske farvande, de farvande i verden hvor der blev lagt flest miner ud. Jyllands vestkyst blev betragtet som ét stort minefelt, der gik fra ganske få kilometer fra kysten og ud til 4 grader østlig længde. Der er fjernet mange miner siden, men det kan ikke udelukkes at der stadig er eksisterende miner i området. Der er foretaget en risikovurdering i forbindelse med VHN projektet og der henvises til rapporten af Ordtek Unexploded Ordnance Desk Based Study with Risk Assessment af 19. august 2013 med internt reference nummer JM R1. Konklusion på kabelkorridor Den nordlige kabelkorridor berører umiddelbart 6 registrerede vrag, men ligger ikke indenfor et af de topografiske interessante områder. Derimod er den sydlige korridor placeret ved et ganske interessant topografisk område, men uden tilsyneladende at være til fare for registrerede fund. Det er vanskeligt på baggrund af ovenstående, at komme med en decideret konklusion, men marinarkæologisk er den sydlige korridor nok at foretrække til anvendelse. Dette er baseret dels på at fund i den nordlige korridor er kulturhistoriske og derfor beskyttet i henhold til museumsloven, og vurderet på antallet af registrerede fund. 9

DKM 20.698 Vesterhavet Syd Havvindmøllepark

DKM 20.698 Vesterhavet Syd Havvindmøllepark DKM 20.698 Vesterhavet Syd Havvindmøllepark Kulturhistorisk vurdering af geofysiske data vedr. Vesterhavet Syd Havvindmøllepark Af Kasper Sparvath Museumsinspektør ved Strandingsmuseum St. George De Kulturhistoriske

Læs mere

Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport

Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport STEDNAVN: Vesterhav Nord MUSEETS j.nr. DKM 20.697 KUAS j.nr. KUAS 2013-7.26.01-0009 Strandingsmuseum St. George Marinarkæologisk Center Vesterhavsgade 1E,

Læs mere

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet et på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 NMU j.nr. 2493 Jørgen Dencker Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ j.nr. 2552 Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ 2552 KUAS 2008-7.26.02-0013 Morten Johansen Trykt: 9/1

Læs mere

NMU j.nr KUAS j.nr

NMU j.nr KUAS j.nr Survey med wiretræk og magnetometer i den lavvandede del af kabeltracéet fra vindmølleparken Horns Rev 2 ved Blåbjerg Plantage, Henne Strand. NMU 2493 Jørgen S. Dencker Survey med wiretræk og magnetometer

Læs mere

GREVE STRAND Marinarkæologisk sondering for udløbsledning

GREVE STRAND Marinarkæologisk sondering for udløbsledning GREVE STRAND Marinarkæologisk sondering for udløbsledning MAJ 2741 Mikkel H. Thomsen GREVE STRAND Marinarkæologisk sondering for udløbsledning MAJ 2741 KUAS 2013-7.26.01-0079 Mikkel H. Thomsen September

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

Smålandsfarvandet Nearshore WF vurdering af potentiale for forekomst af bopladser fra Ældre Stenalder

Smålandsfarvandet Nearshore WF vurdering af potentiale for forekomst af bopladser fra Ældre Stenalder Smålandsfarvandet Nearshore WF vurdering af potentiale for forekomst af bopladser fra Ældre Stenalder VIR j.nr. 2746 Mikkel Haugstrup Thomsen, Vikingeskibsmuseet, 25. marts 2015 Dette notat, udarbejdet

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Dykning Sprogø Nord vindmølleområde

Marinarkæologisk forundersøgelse Dykning Sprogø Nord vindmølleområde Marinarkæologisk forundersøgelse Dykning Sprogø Nord vindmølleområde MAJ j.nr. 2544. Morten Johansen & Mikkel H. Thomsen Marinarkæologisk forundersøgelse Dykning Sprogø Nord vindmølleområde MAJ 2544 KUAS

Læs mere

Havfruekabel, Nordsøen DKM MAJ SLKS 18/10175

Havfruekabel, Nordsøen DKM MAJ SLKS 18/10175 Havfruekabel, Nordsøen DKM 20.942 MAJ 2018-69 SLKS 18/10175 Geoarkæologisk analyse af geofysiske data for transatlantisk fiberkabel: Rev 0 Udarbejdet af Tine Verner Karlsen, Strandingsmuseum St George

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

GEDSER FYRVEJ Marinarkæologisk forundersøgelse

GEDSER FYRVEJ Marinarkæologisk forundersøgelse GEDSER FYRVEJ Marinarkæologisk forundersøgelse MAJ 2657 Mikkel H. Thomsen Gedser Fyrvej Marinarkæologisk forundersøgelse MAJ 2657 KUAS j.nr. 2010-7.26.01-0076 Mikkel H. Thomsen September 2010 Forsidefoto:

Læs mere

SÆBY HAVMØLLEPARK Marinarkæologisk analyse af geofysiske data.

SÆBY HAVMØLLEPARK Marinarkæologisk analyse af geofysiske data. SÆBY HAVMØLLEPARK Marinarkæologisk analyse af geofysiske data. NJK 2014.100.02 Jan Hammer Larsen Nordjyllands Kystmuseum Sæby Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havmøllepark NJK.2014.100.02

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skudshale-Gistrup Forundersøgelse- og udgravning af elkabeltracé med bebyggelsesspor fra bronzealder og jernalder J.nr. ÅHM 6404 December 2015 Ved

Læs mere

Rapport over marinarkæologisk arbejde vedr. vindmølleparken Horns Rev 2 i forbindelse med VVM redegørelse. NMU j.nr. 2493.

Rapport over marinarkæologisk arbejde vedr. vindmølleparken Horns Rev 2 i forbindelse med VVM redegørelse. NMU j.nr. 2493. Rapport over marinarkæologisk arbejde vedr. vindmølleparken Horns Rev i forbindelse med VVM redegørelse. NMU j.nr. 9. Jørgen Dencker Rapport over marinarkæologisk arbejde vedr. vindmølleparken Horns Rev

Læs mere

NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data

NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data MAJ 2731 Mikkel H. Thomsen NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data MAJ 2731 KUAS 2013-7.26.01-0031

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

Beskrivelse af forundersøgelser for en 400 MW havmøllepark i Kattegat mellem Djursland

Beskrivelse af forundersøgelser for en 400 MW havmøllepark i Kattegat mellem Djursland Energinet.dk att. Marian Kaagh Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 18. december 2008 J.nr. 026014/26044-0043 Ref. Energiforsyningsområdet Side 1/6 Beskrivelse af forundersøgelser for en 400 MW havmøllepark

Læs mere

Forhøjninger i landskabet

Forhøjninger i landskabet Forhøjninger i landskabet Erfaringer med brugen af det nye reliefkort indenfor Færgegårdens ansvarsområde Palle Ø. Sørensen, museumsinspektør, Museet Færgegården Kan man se ting som man troede var væk?

Læs mere

RØNNE BANKE Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark

RØNNE BANKE Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark RØNNE BANKE Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark MAJ 2748 Mikkel H. Thomsen Rønne Banke Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark MAJ

Læs mere

Geologisk kortlægning

Geologisk kortlægning Lodbjerg - Blåvands Huk December 2001 Kystdirektoratet Trafikministeriet December 2001 Indhold side 1. Indledning 1 2. Geologiske feltundersøgelser 2 3. Resultatet af undersøgelsen 3 4. Det videre forløb

Læs mere

ØRESUND 132 kv CABLE ROUTE Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt kabeltracé - den danske del

ØRESUND 132 kv CABLE ROUTE Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt kabeltracé - den danske del ØRESUND 132 kv CABLE ROUTE Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt kabeltracé - den danske del VIR 2778 Mikkel H. Thomsen ØRESUND 312 kv CABLE ROUTE Marinarkæologisk analyse af geofysiske

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2 søkabel MAJ j.nr. 2547

Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2 søkabel MAJ j.nr. 2547 Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2 søkabel MAJ j.nr. 2547 Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2 søkabel MAJ 2547 KUAS 2008-7.26.01-0177 Morten Johansen Trykt: 30/4 2009 Forsidefoto:

Læs mere

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130812-318, -320, 321 Kulturstyrelsens j.nr.: 2015-7.24.02/VSM-0018 Rapport for prøvegravning forud for cykelsti. Udført af Ida Westh

Læs mere

Hermed et lille nyhedsbrev, som denne gang omhandler mulige havvindmøller i vores område.

Hermed et lille nyhedsbrev, som denne gang omhandler mulige havvindmøller i vores område. Kære alle Hermed et lille nyhedsbrev, som denne gang omhandler mulige havvindmøller i vores område. Jeg vil anbefale Jer alle at deltage i det offentlige høringsmøde d. 20 maj på Lemvig Gymnasium fra 19.00

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport ARV journalnummer: ARV 160 Sagsbetegnelse: Cykelsti Ølgod, Tarmvej Kulturarvsstyrelsens journalnummer: 16/05245 Udarbejdet af museumsinspektør Torben Egeberg oktober 2016 Oversigtsfoto:

Læs mere

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem-

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- KLIMA-, ENERGI- OG BYGNINGSMINISTERIET Energinet.dk info@enerqinet.dk Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- Ministeren førsel af forundersøgelser for storskala havmølleparker ved

Læs mere

Kulturstyrelsen H. C: Andersens Boulevard København V 14/10/2014 KNV Kildevej KUAS j. nr /KNV-0031

Kulturstyrelsen H. C: Andersens Boulevard København V 14/10/2014 KNV Kildevej KUAS j. nr /KNV-0031 Kulturstyrelsen H. C: Andersens Boulevard 2 1553 København V 14/10/2014 KNV00247-02-62 Kildevej KUAS j. nr. 2014-7.24.02/KNV-0031 Vedr: Arkæologisk undersøgelse forud for udstykning ved Havdrup Vest Museum

Læs mere

Energinet.dk Tonne Kjærsvej Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen

Energinet.dk Tonne Kjærsvej Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen 18. juni 2013 J.nr. 2110/1181-0425 Ref. tom Forsyning Side 1/4 Meddelelse af tilladelse til gennemførelse af forundersøgelser i

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark Del 2. MAJ j.nr Morten Johansen

Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark Del 2. MAJ j.nr Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark Del 2 MAJ j.nr. 2473 Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark Del 2 MAJ 2473 KUAS 08-7.26.02-0003 Morten

Læs mere

Tre højtomter langs Ledreborg Allé

Tre højtomter langs Ledreborg Allé Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved Tre højtomter langs Ledreborg Allé ROM 3071 Stednr. 02.04.10 og 02.04.13 LEDREBORG ALLÉ Højtomter Oldtid Matr.nr. 17i Engmarken, 13a og 14s Svogerslev By Roskilde

Læs mere

FHM 4427/8 Egehoved, Alrø

FHM 4427/8 Egehoved, Alrø FHM 4427/8 Egehoved, Alrø KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Rapport vedr. besigtigelse af UTM Ø564900/N6189319, Marin st. 401284 Jesper Frederiksen og Claus Skriver KONSERVERINGS- OG

Læs mere

Hvor koordinaterne i ansøgningen afviger fra koordinaterne ovenfor, er det de ovenfor angivne, der gælder.

Hvor koordinaterne i ansøgningen afviger fra koordinaterne ovenfor, er det de ovenfor angivne, der gælder. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen 18. juni 2013 J.nr. 2110/1181-0425 Ref. tom Forsyning Side 1/5 Meddelelse af tilladelse til gennemførelse af forundersøgelser i

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Braulstrupvej, Sønderup Bopladsgrube med keramik fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6186 Udgravning efterår 2013 Kulturhistorisk rapport udfærdiget af

Læs mere

SMÅLANDSFARVANDET Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark

SMÅLANDSFARVANDET Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark SMÅLANDSFARVANDET Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark MAJ 2746 Mikkel H. Thomsen Smålandsfarvandet Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt havvindmøllepark

Læs mere

VHM Bangsbo Å. VHM00540_F0054. Muldafrømning og opmåling af søgegrøft. Set fra ØNØ.

VHM Bangsbo Å. VHM00540_F0054. Muldafrømning og opmåling af søgegrøft. Set fra ØNØ. VHM 00540 Bangsbo Å Flade sogn, Horns herred, Frederikshavn Kommune Fund og Fortidsminder 100303-178 VHM00540_F0054. Muldafrømning og opmåling af søgegrøft. Set fra ØNØ. Arkæologisk forundersøgelse forud

Læs mere

Den kulturhistoriske analyse Eksempel: Vesterhav Syd Havmøllepark Af Torben Egeberg & Stina Troldtoft Andresen

Den kulturhistoriske analyse Eksempel: Vesterhav Syd Havmøllepark Af Torben Egeberg & Stina Troldtoft Andresen Den kulturhistoriske analyse Eksempel: Vesterhav Syd Havmøllepark Af Torben Egeberg & Stina Troldtoft Andresen Arkivalsk kontrol Normalt hører vi i medierne om de fund, der bliver gjort på arkæologiske

Læs mere

Energinet.dk Tonne Kjærsvej Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen

Energinet.dk Tonne Kjærsvej Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Att.: Stine Rabech Nielsen 18. juni 2013 J.nr. 2110/1181-0425 Ref. tom Forsyning Side 1/5 Meddelelse af tilladelse til gennemførelse af forundersøgelser i

Læs mere

OBM etape 3. C. F. Tietgen Boulevard. - Arkæologisk forundersøgelse.

OBM etape 3. C. F. Tietgen Boulevard. - Arkæologisk forundersøgelse. OBM 8431 - etape 3. C. F. Tietgen Boulevard. - Arkæologisk forundersøgelse. Af Stud. Mag. Line Borre og museumsinspektør Mads Runge. Fraugde Fraugde Kærby Kærby Over Holluf Over Holluf Fraugde Fraugde

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udarbejdet af cand. Mag. Julie Lolk, Moesgaard Museum. FHM5610 Lisbjerg Parkvej, matrikel 20A, Lisbjerg, Lisbjerg sogn, Vester Lisbjerg herred, tidl. Århus Amt. KUAS j.nr.: 150604

Læs mere

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding Udgravningsberetning RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding RSM 10.007. Undersøgelsesområdet set fra syd, med igangværende tildækning af søgegrøfter. Foto: Torben Egeberg.

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

SVM1493 Cykelsti Slots Bjergby, Slots Bjergby sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr

SVM1493 Cykelsti Slots Bjergby, Slots Bjergby sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr SVM1493 Cykelsti Slots Bjergby, Slots Bjergby sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.15. Kampagne: 26-05-2014 KUAS nr. 014-7.24.02/SVM-0004 Forundersøgelse til cykelsti syd for Slots Bjergby

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport for SIM 35/2008, Motorvejen/Pankas, Tollund matr. 4f og 4i, Funder sogn, Hids Herred, Viborg Amt. Stednr. 13.03.03-203. KUAS j.nr: 2008-7.24.02/SIM-0013. Fig. 1. Det undersøgte område

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

NYK1. Delområde Nykøbing F. Nakskov - Nysted. Lokalitetsnummer: Lokalitetsnavn: Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m:

NYK1. Delområde Nykøbing F. Nakskov - Nysted. Lokalitetsnummer: Lokalitetsnavn: Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m: Delområde Nykøbing F. Lokalitetsnummer: NYK1 Lokalitetsnavn: Nakskov - Nysted Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m: Figur 3: TEM middelmodstandskort kote -100 m: Figur 4:

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Thorsminde Havn Vesterhavsvej 1A 6990 Ulfborg Kystdirektoratet J.nr. 15/01290-24 Ref. Thomas Larsen 14-06-2016 Tilladelse til etablering af højvandssikring ved Thorsminde Havn, Vesthavnen, matr.nr. 33k

Læs mere

VHM Ny Krogen. Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen.

VHM Ny Krogen. Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen. VHM 00380 Ny Krogen Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen. Albæk Sogn, Frederikshavn Kommune, Fund og Fortidsminder 100201-288 Baggrundskort Kort og Matrikelstyrelsen.

Læs mere

From: Sent: 5. december :25 Juliane Løndahl Jensen

From: Sent: 5. december :25 Juliane Løndahl Jensen From: Sent: 5. december 2017 16:25 To: Juliane Løndahl Jensen Subject: Debatoplæg Efter at have modtaget mail om forslag til ny bebyggelse på ånumvej Vil jeg da gerne forreslå at man ikke giver tilladelsen

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Kystdirektoratet Lemvig Pr. mail til anl@kyst.dk Kystdirektoratet J.nr. 17/02404-10 Ref. Thomas Larsen 21-09-2017 Tilladelse til bypass fra Rømø Havn, Tønder Kommune Kystdirektoratet giver hermed tilladelse

Læs mere

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd)

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Bilag 1 Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Energinet.dk skal foretage forundersøgelser på søterritoriet for at byggemodne et område til en havmøllepark

Læs mere

Thy-Mors-Salling. Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune

Thy-Mors-Salling. Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune Thy-Mors-Salling Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune 1 Struer Kommune Grøn korridor vest for station Struer Der er en grøn korridor vest for station

Læs mere

Hans Frisesdahl A/S Estrupvej Vejen

Hans Frisesdahl A/S Estrupvej Vejen Hans Frisesdahl A/S Estrupvej 17 6600 Vejen Miljø og Råstoffer Kontaktperson: Tina Thyregod E-mail: tina.thyregod@rsyd.dk Direkte tlf.: 76631185 Dato: 28. oktober 2016 Journalnr.: 14/26003 TILLADELSE TIL

Læs mere

SIM 55/2010 Munkeng Kurt Glintborg Overgaard. Linå sogn

SIM 55/2010 Munkeng Kurt Glintborg Overgaard. Linå sogn Linå sogn Journalnummer: SIM 55/2010 Sted: Munkeng SB Stednummer: 16.01.05-? KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Kulturhistorisk rapport for udgravning på Munkeng i Matr. nr.:10h Ejerlav: Mollerup By Sogn:

Læs mere

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Fund og Fortidsminder Sted- og lok.nr. 100214-206 Volstrup Sogn, og

Læs mere

OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt.

OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt. OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt. - Forundersøgelse i forbindelse med om og tilbygninger på Psykiatrisk afdeling, ved Middelfart Sygehus. Af Arkæolog Maria Elisabeth

Læs mere

Beretning for den arkæologiske forundersøgelse af. MLF00198 Solcelleanlæg ved Væggerløse

Beretning for den arkæologiske forundersøgelse af. MLF00198 Solcelleanlæg ved Væggerløse Beretning for den arkæologiske forundersøgelse af MLF00198 Solcelleanlæg ved Væggerløse udført af Stine Jæger Hoff for, sommer Oversigtkort over anlægsarealet Kort- & matrikelstyrelsen Museets j.nr.: MLF00198

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Abstract. Det under søgte område er markeret med pink streg.

Abstract. Det under søgte område er markeret med pink streg. VSM 10409 Kærvej 3, Viborg sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130815-247 Rapport for prøvegravning forud for etablering af jordvarme på Kærvej 3, Viborg. Udført af Katrine Vestergaard for Viborg Museum i

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn NMU j.nr. 2439

Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn NMU j.nr. 2439 Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn NMU j.nr. 2439 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn. NMU j.nr.

Læs mere

OBM5513 Fjernvarmen Nyborg-Ullerslev del 3, Ullerslev sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb. Nr. 57.

OBM5513 Fjernvarmen Nyborg-Ullerslev del 3, Ullerslev sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb. Nr. 57. OBM5513 Fjernvarmen Nyborg-Ullerslev del 3, Ullerslev sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.16. Sb. Nr. 57. KUAS nr. 2009-7.24.02/OBM-0038 Beretning for forundersøgelsen af fjernvarme

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark

Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr. 1470 Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark Af Ba. Peter Kahr Jørgensen 1 Indhold Baggrund 3 Topografi og undergrund

Læs mere

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn ROM 2982 Stednr. 020410-233 Kulturstyrelsen j.nr. 2015-7.24.02/ROM-0004 LÆDERSTRÆDET 4, VUC Kulturlag, gulvlag, brønd, 1000-1600

Læs mere

OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred.

OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred. OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred. - Forundersøgelse med enkelte anlægsspor fra oldtiden Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 498, 2015 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser Af stud. mag Jesper Jensen og museumsinspektør Mads Runge Arkæologisk rapport nr. 196, 2008 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning...

Læs mere

OBM 7746, Grandvej, etape 2.

OBM 7746, Grandvej, etape 2. OBM 7746, Grandvej, etape 2. - Arkæologisk forundersøgelse forud for Nr. Aaby Kraftvarmeværks byggeri. Af Arkæolog Katrine Moberg Riis Arkæologisk Rapport nr.431, 2013 Indledning... 3 Udgravningens forhistorie...

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Johan Peter-Henrik Tesdorpf Kongshusvej 68 B Rathlousdal 8300 Odder Sendt pr Sags Id.

Johan Peter-Henrik Tesdorpf Kongshusvej 68 B Rathlousdal 8300 Odder Sendt pr Sags Id. Johan Peter-Henrik Tesdorpf Kongshusvej 68 B Rathlousdal Sendt pr. e-mail: johan@globalforest.dk Rådhusgade 3 Landzonetilladelse til nyt vandhul - Kongshusvej 68B Der er søgt om tilladelse til at anlægge

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

SJÄLLANDSKABLARNA Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt kabeltracé - den danske del

SJÄLLANDSKABLARNA Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt kabeltracé - den danske del SJÄLLANDSKABLARNA Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt kabeltracé - den danske del MAJ 2722 Mikkel H. Thomsen SJÄLLANDSKABLARNA Marinarkæologisk analyse af geofysiske data for planlagt

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark. NMU j.nr. 2473.

Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark. NMU j.nr. 2473. Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark NMU j.nr. 2473 Del 1 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Rødsand 2, Havvindmøllepark NMU j.nr. 2473. Del 1 Jørgen Dencker Trykt

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben.

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Påvirkning af strandeng ved midlertidig grundvandssænkning under

Læs mere

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn.

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +4541780482 Fax 7262 6790 chbe@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Højager, Hobro Boplads med brønd, aktivitetsområde samt langhuse fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6121 Udgravning efterår 2011 Kulturhistorisk rapport

Læs mere

OBM 7038, Skovgård. Agedrup sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt.

OBM 7038, Skovgård. Agedrup sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. OBM 7038, Skovgård. Agedrup sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. - Forundersøgelse forud for byggemodning Af Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen Arkæologisk Rapport nr.492 2015 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

OBM2544 Søndergård, Vejlby sogn Besigtigelse af tracé til vandledning. Ved besigtigelsen blev konstateret en enkelt kogestensgrube fra oldtid.

OBM2544 Søndergård, Vejlby sogn Besigtigelse af tracé til vandledning. Ved besigtigelsen blev konstateret en enkelt kogestensgrube fra oldtid. OBM2544 Søndergård, Vejlby sogn Besigtigelse af tracé til vandledning. Ved besigtigelsen blev konstateret en enkelt kogestensgrube fra oldtid. Af arkæolog Mathias Søndergaard Arkæologisk rapport nr. 263,

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Geologisk kortlægning ved Hammersholt

Geologisk kortlægning ved Hammersholt Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Geologisk kortlægning ved Hammersholt Råstofboringer og korrelation med eksisterende data i interesseområde

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder VHM 00437 Borgen Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100106-252 VHM00437_F6061. Muldafrømning af den sydlige del af arealet. Arkæologisk tilsyn og overvågning af muldafrømning af areal

Læs mere

Solid Wind Power, Frejasvej 4, 6950 Ringkøbing, ,

Solid Wind Power, Frejasvej 4, 6950 Ringkøbing, , Center Natur og Miljø Journalnr: 01.16.04-P19-19-15 Ref.: Lene Lauridsen Dato: 13. januar 2016 VVM Myndighed Rebild Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Etablering af en SWP 10

Læs mere

OBM 7050 Langehede, Søndersø

OBM 7050 Langehede, Søndersø OBM 7050 Langehede, Søndersø Forundersøgelse forud for anlæggelse af nyt biogasanlæg. Af Arkæolog Line Borre Lundø Arkæologisk Rapport nr.505, 2016 Indledning...3 Udgravningens forhistorie...3 Udgravningens

Læs mere

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse af et 350 meter langt vejtracé. Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 521, 2016 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

HAM 5463, Matr. 45 mfl. Bov, Bov sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr Sb. nr. 299.

HAM 5463, Matr. 45 mfl. Bov, Bov sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr Sb. nr. 299. HAM 5463, Matr. 45 mfl. Bov, Bov sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.02. Sb. nr. 299. Arkæologisk forundersøgelse forud for byggemodning af 5,5 hektar beliggende i den nordvestlige

Læs mere

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti ARV 14 Kjelstvej, cykelsti Kjelst By, Billum, matr. 18 g mfl. Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190701, lokalitets nr. 84 Beretning for overvågning i forbindelse med etablering

Læs mere

OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse

OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse Af Stud. Mag Line Borre og Museumsinspektør Mads Runge. Fraugde Fraugde Kærby Kærby Over Over Holluf Holluf Fraugde Fraugde Arkæologisk

Læs mere

SVM1425 Grønningen, Slagelse, Sankt Peders Ls sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr

SVM1425 Grønningen, Slagelse, Sankt Peders Ls sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr SVM1425 Grønningen, Slagelse, Sankt Peders Ls sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.13. Kampagne: 20 08 KUAS nr. Besigtigelse i forbindelse med nedlægning af fjernevarmerør på Grønningen

Læs mere

Forundersøgelsesrapport MOE Regionshospitalet Randers, etape 2

Forundersøgelsesrapport MOE Regionshospitalet Randers, etape 2 Forundersøgelsesrapport MOE 00388 Regionshospitalet Randers, etape 2 Af museumsinspektør cand. mag Thomas Guntzelnick Poulsen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk

Læs mere

De ansøgte informationstavler opstilles i varierende afstand fra fortidsmindet, se bilag 1.

De ansøgte informationstavler opstilles i varierende afstand fra fortidsmindet, se bilag 1. Naturstyrelsen, Nordsjælland, Ostrupgård Gillelejevej 2 B 3230 Græsted Att.: Skovfoged Søren Agerlund Rasmussen Sag: 01.05.02-P25-2319- 18 18. marts 2019 Dispensation til at opstille tre informationstavler

Læs mere

VHM Vellingshøj Bæk

VHM Vellingshøj Bæk VHM 715 Vellingshøj Bæk Hjørring Bjerge, Hjørring sogn, Vennebjerg herred, Hjørring Kommune Fund og Fortidsminder 165-91 VHM715F6: Arbejdsfoto. Udvidelse omkring tørvegrav. Arkæologisk forundersøgelse

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Lundbygård. Udgravning af dele af en boplads med kulturlag fra førromersk til ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6496 Marts 2015 Ved cand.mag. arkæolog

Læs mere