RAPPORT - Sundt Lager

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RAPPORT - Sundt Lager"

Transkript

1 BAR transport og engros Sundkrogskaj København Ø Att.: Susanne Linhart Dato: Opg. nr.: 21593/cm WorkLife A/S Tlf.: Fax: RAPPORT - Sundt Lager Dalgasvej Varde Ringstedgade 18, Roskilde Rapport udarbejdet af: Thomas Hermann Projektchef WorkLife rådgiver om arbejdsmiljø, miljø, sundhed og organisationsudvikling

2 Opg.nr Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. INDLEDNING Baggrund og formål Opgavens indhold SAMLET VURDERING Sundhedseffekt af træningen Andre effekter af projektet PERSPEKTIVERING SUNDT LAGER ANDRE STEDER Snublesten og løftestænger for Sundt Lager i COOP Perspektiver for andre lagre... 9 BILAG: 1. Artikel fra Fagbladet 2. Artikel fra Børsen

3 Opg. nr side 1 af 9 1. INDLEDNING BAR transport og engros har gennemført pilot-projektet Sundt Lager, blandt andet inspireret af projektet Sund Vej. Erfaringer fra Sund Vej viste, at en kort periode med omlægning af kost, kan give en mærkbar effekt på chaufførernes sundhedstilstand. En gruppe på 18 chauffører spiste sund mad i bare 12 dage og havde derefter en synlig bedre reaktionsevne end en kontrolgruppe af chauffører, der spiste normalt. Samtidig viser forskning fra NFA og Københavns Universitet, at motion forebygger nedslidning, og at kortvarig træning (f.eks. motionsfodbold i 1 time om ugen) giver synlig effekt. Resultaterne fra Sundt lager viser, at 1 times motionsfodbold om ugen i 25 uger giver en synlig effekt. Generelt bliver de aktive belønnet med bedre sundhedstilstand og en enkelt medarbejder har reduceret sin biologiske alder, der er et udtryk for den samlede sundhedstilstand, med 16 år! Projektet har været gennemført i samarbejde med COOP Logistik, hvor 57 ledere og medarbejdere på lagrene har deltaget i motionsfodbold.

4 Opg. nr side 2 af Baggrund og formål Det overordnede formål med projektet har været at skabe mere attraktive arbejdspladser inden for lagerområdet gennem en satsning på forebyggende sundheds- og arbejdsmiljøarbejde. Målet er arbejdspladser med et fysisk og psykisk arbejdsmiljø som fremmer sundheden for den enkelte, samt sikrer hurtigst mulig tilbagevenden til arbejdspladsen ved fravær for eksempel på grund af skader i bevægeapparatet. 1.2 Opgavens indhold Aktivitet 1: Sundhed Start og slut sundhedstjek, udarbejdelse af sundhedsprofil og individuel handlingsplan. Sundhedstjek med kliniske målinger, herunder BMI, blodsukker, kolesterol, blodtryk, fedtprocent, peekflow samt kondital. Sundhedsprofil med kortlægning af selvvurderet helbred, helbredsmæssige problemer og symptomer, tidligere sygdomme, sygefravær og arbejdsskader, sammenhæng mellem arbejds-, familie og fritidsliv, kostvaner, motions- og rygevaner. 57 ledere og medarbejdere har deltaget i sundhedscheck. Aktivitet 2: Motion og arbejdsmiljø Målet var, at der i projektperioden skulle motioneres 1-1½ time pr. uge enten som enkelte træningspas eller delt over 2 træningspas. Oprindeligt var det hensigten, at der skulle tilbydes: Fodbold: - færdighedstræning - motionskampe - coaching om teamsamarbejde og trivsel - uddannelse af kollegatrænere Motionscentre: - spinding - styrketræning - løbemaskiner - motionsmaskiner Andre aktiviteter: - daglige intensive vandreture - aftaler om svømning - træning efter individuelle planer

5 Opg. nr side 3 af 9 Efter dialog med Sikkerhedsudvalgene på lagrene blev det forelagt projektgruppen, at fokus skulle være på motionsfodbold. Sikkerhedsudvalgene vurderede, at den fælles oplevelse i at dyrke motion, ville blive svækket, hvis der var tale om varierende aktiviteter. Projektledelsen drøftede dette og besluttede at gennemføre projektet med motionsfodbold som omdrejningspunkt. Aktivitet 3: Uddannelse af kollegatrænere Gennem projekt skulle der uddannes kollegatrænere, som dels kunne deltage som hjælpetrænere og dels kunne føre projektet videre. Den oprindelige plan var, at der skulle uddannes 5-10 kollegatrænere i projektperioden. Uddannelsen skulle indeholde: rollen som kollegatræner tilbud til medarbejderne introduktion til de rammer der er i virksomheden for at arbejde med sundhed Uddannelse til sundhedsambassadør var tiltænkt at blive gennemført over 4 dage i efteråret 2009.

6 Opg. nr side 4 af 9 Projektledelsens ide var, at kollegatrænerne skulle rekrutteres undervejs gennem projektet. Dialogen med Sikkerhedsudvalgene viste dog, at det var nødvendigt, at rekruttere kollegatrænerne tidligt, så de kunne være en del at det team, der rekrutterede deltagere til projektet. Denne indstilling valgte projektledelsen at følge. Der blev derfor i begyndelsen af projektperioden rekrutteret 12 personer, som deltog i en ½ dags workshop. Efterfølgende er kollegatrænerne blevet sidemandsoplært, som en del af træningen, med fokus på de praktiske opgaver der er, når der gennemføres motion på en arbejdsplads.

7 Opg. nr side 5 af 9 2. SAMLET VURDERING 2.1 Sundhedseffekt af træningen Deltagerne i projektet havde en fremgang på en række sundhedsparametre: blodtryk, BMI og kolesterol. Resultaterne er i overensstemmelse med, hvad forskningen - fra blandt andet Københavns Universitet Institut for Idræt - viser. Ikke alle deltagere trænede lige meget gennem projektperioden. Derfor var det relevant at udvælge de personer, der havde trænet 50% eller mere de aktive og sammenligne med hele deltagergruppen for bedre at kunne vurdere, hvilken effekt regelmæssig motionsfodbold havde på udvalgte sundhedsparametre. Blodtryk Forhøjet blodtryk er alvorligt og medfører øget risiko for udvikling af hjerte - kar sygdomme. 10% af den voksne befolkning har behandlingskrævende forhøjet blodtryk. Blodtrykket faldt i begge grupper. Imidlertid blev det observeret, at andelen med: let til moderat forhøjet blodtryk faldt med 65% i gruppen de aktive efter endt træningsforløb, heraf havde alle i gruppen nu fået et normalt blodtryk. let til moderat forhøjet blodtryk i hele deltagergruppen faldt med kun 41% efter endt træningsforløb, heraf havde mange stadigvæk et forhøjet blodtryk. BMI BMI (Body mass index) viser, om der er et fornuftigt forhold mellem vægt og højde. BMI udregnes ved at dividere vægten (i kg) med højden * højden (i meter). For høj BMI er ufordelagtig og indikerer en øget risiko for udvikling af kredsløbsproblemer, type 2 diabetes og komplikationer med bevægeapparatet. I begge grupper faldt andelen i kategorien fedme, svarende til 10% for hele deltagergruppen og 17% i gruppen de aktive. BMI tabellen skal dog ses som vejledende, idet den ikke tager højde for den enkeltes kropsbygning, dvs. forholdet mellem fedtmasse og muskelmasse. Kolesterol Forhøjet kolesterol er hovedårsagen til åreforkalkning og dermed udvikling af blodpropper i blodkarrene. Kolesterolet aflejres i blodkarrene med det resultat, at pladsen indsnævres, og blodet får sværere ved at passere. Dette er begyndelsen til en blodprop. For gruppen De aktive var der kun en deltager, der havde et forhøjet totalt kolesterol. Denne person havde efter endt forløb sænket sit kolesterol og kom således inden for kategorien et acceptabelt niveau. Der var ingen ændringer for hele deltagergruppen.

8 Opg. nr side 6 af 9 Konklusion Konklusionen for det samlede skitserede projekt er at 1 times motionsfodbold om ugen medfører positive sundhedsmæssige effekter. Det kunne have været interessant, hvis flere i gruppen De aktive havde haft et forhøjet kolesterol for at vurdere, om disse ligeledes ville være kommet inden for en mere fordelagtig kategorisering efter endt træningsforløb. Ydermere kunne man have overvejet at teste deltagernes knogledensitet, muskelmasse og balance. Disse parametre er utrolig vigtige for bevægeapparatet og dermed relevante i forhold til lagermedarbejdere, der udfører hårdt opslidende arbejde.

9 Opg. nr side 7 af Andre effekter af projektet Det er sjovt og det er vigtigt! Deltagere og kollegatrænere er løbende blevet spurgt om effekterne af projektet (se bl.a. artikel-bilag), og der er gennemført fokusgruppeinterview med henblik på at afdække effekterne af projektet. En af de vigtigste pointer, som både er et resultat og en vigtig del af selve projektgennemførelsen er, at fodbold-træningen har haft et vigtigt socialt element. Det sociale element har været med til at binde gruppen sammen og har samtidig givet plads til, at man har grinet af sig selv og af kollegerne. Netop det sjove har medarbejderne peget på som en central del af træningen. Enkelte medarbejdere valgte tilmed træninger fra, fordi de vurderede, at motionsfodbolden havde skiftet karakter og var blevet for seriøs. Trænere under COOP Idræt Kollegatrænerne, der har modtaget undervisning og sidemandsoplæring, er blevet tilbudt muligheden for at gennemgå træneruddannelse under COOP Idræt. Træneruddannelse giver mulighed for at bygge ovenpå, og få mere teoretisk ballast i rollen som kollegatræner. Ca. 1/3 af kollegatrænerne har umiddelbart vist interesse i at deltage i dette. Et ønske om at fortsætte Til afslutningsarrangementet i oktober 2010 med deltagelse af 32 deltagere var der et klart ønske, om at fortsætte med motionsfodbolden i COOP tilbød medarbejderne at organisere fodbolden under COOP Idræt, og der var stor tilslutning til dette blandt de fremmødte.

10 Opg. nr side 8 af 9 3. PERSPEKTIVERING - SUNDT LAGER ANDRE STEDER 3.1 Snublesten og løftestænger for Sundt Lager i COOP Projektgruppen har løbende evalueret projektet og kollegatrænerne har været involveret i fokusgruppeinterview om styrker og svagheder i projektet. Det har været vigtigt, at der var tovholdere/igangsættere. Helt overordnet var der gennem projektperioden en positiv vurdering af projektet, men efter sommerferiepausen viste det sig, at der var et betragteligt frafald. Tilslutningen til træningen var ca. 30% af det oprindeligt tilmeldte antal. I samme periode var der et tilløb til træningen af sommerferieafløsere mv. Projektledelsen besluttede at sætte en kampagne i gang og det lykkedes at stoppe den negative udvikling. Kollegatrænerne vurderede snublesten og løftestænger for projektet således: Løftestænger: - Det er sjovt at deltage i træningen - Forventningens glæde motiverer - Det betød noget, at der var et kendt ansigt foran i starten (Peter Sand, tidl. prof. fodboldspiller) - Der har været plads til gæster (f.eks. ferieafløsere) - ca. 10 i alt Snublesten: - Det er blevet for seriøst, med opvarmning osv. - Det er ikke bare sjovt længere - Risiko for skader - Der er niveauforskel - der skulle have været sorteret i deltagerne da antallet viste sig at være stort - For små baner - Udenfor arbejdstid

11 Opg. nr side 9 af 9

12 Opg. nr side 10 af Perspektiver for andre lagre Erfaringerne viser, at der er meget sundhed at hente. Det er nemt at dyrke motionsfodbold, trods de risici der er. 5 punkter, som andre lagre skal huske: 1) Ideen! Kommer I igennem med en ide om at igangsætte motion på arbejdspladsen? Succeskriterier fra COOP; ca. 10% deltog. 2) Hvordan? Involver de som har en berettiget forventning om at blive involveret; arbejdsmiljøorganisation, tillidsrepræsentant, eksisterende idrætsforening mv. Sæt mål for frekvens, tidspunkt og antal deltagere. 3) Rekruttering! Det skal være kolleger der rekrutterer. 4) Gennemførsel Der skal være en fast tovholder, som kan organisere - motivere og som er klar til at skubbe på, når/hvis projektet har det svært. 5) Fejr jeres sejre! Når projektet lykkedes!

13 BAR transport og engros - Sundt Lager Opg. nr Bilag 1 - Artikel fra Fagbladet WorkLife A/S - Tlf post@wl.dk

14 BAR transport og engros - Sundt Lager Opg. nr Bilag 2 - Artikel fra Børsen 1. udgave, 1. årgang 2011 ISBN WorkLife A/S - Tlf post@wl.dk

Inspiration. til motion. på arbejdspladsen. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Inspiration. til motion. på arbejdspladsen. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Inspiration til motion på arbejdspladsen Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros INDHOLD Sside INDLEDNING... 1 TILRETTELÆGGELSE AF MOTION PÅ ARBEJDSPLADSEN... 2 SUNDHEDSMÆSSIGE EFFEKTER AF 1 TIMES

Læs mere

FODBOLD FITNESS DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU.

FODBOLD FITNESS DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU. DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU.DK/ KOLOFON: Udgiver: Dansk Boldspil-Union DBU Allé 1, 2605 Brøndby Tekst: DBU Kommunkation

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

FODBOLD FITNESS. Din sunde og fleksible mulighed

FODBOLD FITNESS. Din sunde og fleksible mulighed FODBOLD FITNESS Din sunde og fleksible mulighed FORORD 2 Dette hæfte er til dig, der er på udkig efter en motionsform, som er både sund, sjov og social og som kan tilpasses din travle hverdag. Dansk Boldspil-Union

Læs mere

LANGTIDSFRISKE MEDARBEJDERE. Det er ikke for sjov, at vi går på arbejde men det må gerne være sjovt, at gå på arbejde

LANGTIDSFRISKE MEDARBEJDERE. Det er ikke for sjov, at vi går på arbejde men det må gerne være sjovt, at gå på arbejde LANGTIDSFRISKE MEDARBEJDERE Det er ikke for sjov, at vi går på arbejde men det må gerne være sjovt, at gå på arbejde Hvem er jeg Lars Kjær Johansen Tidligere sundhedskonsulent i Viborg Kommune Idrætskonsulent

Læs mere

1 Visionen med FCM SAMFUND er, at vi vil: Bruge sportens magt til at engagere, inspirere og hjælpe folk i vort samfund til at nå deres livsmål. Være med til at skabe et godt, festligt og lykkeligt fritidsliv

Læs mere

Få sunde medarbejdere, mere produktive hjerner. og optimer på virksomhedens bundlinie.

Få sunde medarbejdere, mere produktive hjerner. og optimer på virksomhedens bundlinie. Få sunde medarbejdere, mere produktive hjerner og optimer på virksomhedens bundlinie. Hvorfor investere I SUNDHED DET ER VELDOKUMENTERET, at virksomheder, der aktivt tør satse på sundhedsfremmende tiltag,

Læs mere

LANGTIDSFRISK. Kontor motion Trappetræning Affalds motion

LANGTIDSFRISK. Kontor motion Trappetræning Affalds motion LANGTIDSFRISK Kontor motion Trappetræning Affalds motion Hvem er jeg Lars Kjær Johansen Bachelor i idræt og sundhed, diplomuddannelse i projektledelse, ICF certificeret coach, sport management, personlig

Læs mere

En digital sundhedskampagne med fokus på forebyggelse af sygefravær. MILLA A/S leverandør af digitale hjerteprojekter

En digital sundhedskampagne med fokus på forebyggelse af sygefravær. MILLA A/S leverandør af digitale hjerteprojekter En digital sundhedskampagne med fokus på forebyggelse af sygefravær MILLA A/S leverandør af digitale hjerteprojekter Baggrunden for digitale sundhedstiltag Hvem og hvad er MILLA A/S? MILLA har eksisteret

Læs mere

Rudersdal Kommune Ældreområdet. Forebyggelsesprojekt Den attraktive arbejdsplads. KL s ledertræf 17.09.2009

Rudersdal Kommune Ældreområdet. Forebyggelsesprojekt Den attraktive arbejdsplads. KL s ledertræf 17.09.2009 Rudersdal Kommune Ældreområdet Forebyggelsesprojekt Den attraktive arbejdsplads KL s ledertræf 17.09.2009 Hvorfor er vi her i dag? Hvad skal der til, for at et medarbejder - rettet udviklingsprojekt bliver

Læs mere

Behandling af fedme og. overvægt. - Tal og fakta

Behandling af fedme og. overvægt. - Tal og fakta Behandling af fedme og overvægt - Tal og fakta 1 Næsten 100.000 danskere vejer så meget, at de har problemer med deres helbred som følge af deres overvægt... 2 Forekomst af overvægt og fedme i Danmark

Læs mere

Industri - Alle 1. & 2. tjek

Industri - Alle 1. & 2. tjek Industri - Alle 1. & 2. tjek 1 Indholdsfortegnelse Sundhed og trivsel på industri arbejdspladser... 4 Hvordan har arbejdspladserne styrket sundhed og trivsel mellem tjekkene?... Arbejdsmiljø - trivsel...

Læs mere

1. case Pilotprojekt i H. Lundbeck A/S 2012

1. case Pilotprojekt i H. Lundbeck A/S 2012 1. case Pilotprojekt i H. Lundbeck A/S 2012 Målgruppen Rengøringsassistenter n = 50 pers., 34 kvinder og 16 mænd Alder (gns.): 48 år 38 % rygere Frafald Begrænset Projektet Planlægning Kick off foredrag

Læs mere

Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet

Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet Slutevaluering af projekt Styrket indsats på kost- og motionsområdet Evaluering udarbejdet af sundhedskonsulenterne Julie Dalgaard Guldager samt Lene Schramm Petersen marts 2015. 1 I projekt Styrket indsats

Læs mere

Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network

Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network Kost Rygning Alkohol Motion (Stress) KRAM(S) DI s sundhedsfremmekonference, oktober 2 Vattenfall A/S Gør sunde valg til gode vaner hvorfor?

Læs mere

FODBOLD FITNESS. for kvinder

FODBOLD FITNESS. for kvinder FODBOLD FITNESS for kvinder FORORD Mange forbinder automatisk fodbold med mænd! Det vil vi gerne ændre på, og med Fodbold Fitness for kvinder har vi gjort et ihærdigt forsøg på at skabe et motionstilbud,

Læs mere

FODBOLD FITNESS EN MULIGHED FOR DANSKE FODBOLDKLUBBER INTRODUKTION

FODBOLD FITNESS EN MULIGHED FOR DANSKE FODBOLDKLUBBER INTRODUKTION INTRODUKTION FODBOLD EN MULIGHED FOR DANSKE FODBOLDKLUBBER DBU.DK/ SUNDT, SJOVT OG SOCIALT MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD FOR VOKSNE KOLOFON: Udgivet januar 2014 af: Dansk Boldspil-Union

Læs mere

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til borgeren Motion og Kost i dit SundhedsHus Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Læs mere

Sundhedstjek 1 & 2 samlede data

Sundhedstjek 1 & 2 samlede data Rengøringen Odsherred Sundhedstjek 1 & 2 samlede data Februar 13 1 Indholdsfortegnelse Sundhed og trivsel på 49 arbejdspladser... 4 Hvordan har I styrket sundhed og trivsel på arbejdspladserne?... Arbejdsmiljø

Læs mere

KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SUNDT, SJOVT OG SOCIALT

KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SUNDT, SJOVT OG SOCIALT IN T MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT RO DU KT ION KOLOFON: Udgivet januar 2014 af: Dansk Boldspil-Union DBU Allé 1, 2605 Brøndby Tekst: DBU Kommunikation (red. Marianne

Læs mere

Sundhedsstrategi. Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser. Oktober

Sundhedsstrategi. Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser. Oktober Sundhedsstrategi Sundhed, sundhedsmål, sundhedsstrategi, sundhedsindsatser og måling af sundhedsindsatser 012 Oktober Sundhedsstrategi Banedanmark HR Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

3 F har inviteret 60. arbejdspladser til et samarbejde. Blandt andet din.

3 F har inviteret 60. arbejdspladser til et samarbejde. Blandt andet din. 3 F har inviteret 60 arbejdspladser til et samarbejde. Blandt andet din. Sundt arbejde i et sundt liv Kortuddannede dør ofte før dem med længere uddannelse, har problemer med fysisk nedslidning, og mange

Læs mere

Rapportering omkring COOL2BFIT 2015

Rapportering omkring COOL2BFIT 2015 Rapportering omkring COOL2BFIT 21 Målet for C2BF 21 var at skabe en udvikling hos børnene inden for motorik, fysisk grundform og vægtregulering, ved at motivere familierne til en sund og aktiv livsstil.

Læs mere

Rengøring Alle 1. & 2. tjek

Rengøring Alle 1. & 2. tjek Rengøring Alle 1. & 2. tjek 1 Indholdsfortegnelse Sundhed og trivsel på 9 arbejdspladser... 4 Hvordan har arbejdspladserne styrket sundhed og trivsel mellem tjekkene?... Arbejdsmiljø - trivsel... 8 Motion

Læs mere

Sammentænkning af ledelse, sundhed og arbejdsmiljø giver resultater på bundlinjen

Sammentænkning af ledelse, sundhed og arbejdsmiljø giver resultater på bundlinjen »Workshop nr. 305 Sammentænkning af ledelse, sundhed og arbejdsmiljø giver resultater på bundlinjen Mandag d. 11. november 2013 kl. 16:00-17:15 Rie Holm Randrup, sundhedsfaglig projektleder, Næstved Park

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 370 Offentligt. Evaluering af Projekt Ulighed i sundhed

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 370 Offentligt. Evaluering af Projekt Ulighed i sundhed Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 370 Offentligt Evaluering af Projekt Ulighed i sundhed Indhold Arbejdspladsen kan være en god sundheds-arena 3 3F ernes sundhedsmål frem til

Læs mere

SUNDHEDSTJEK. fokus på medarbejdertrivsel

SUNDHEDSTJEK. fokus på medarbejdertrivsel SUNDHEDSTJEK fokus på medarbejdertrivsel et SUNDHEDSTEGN... når virksomheden tager medansvar for de ansattes sundhed og trivsel Tag del i medarbejdersundheden det betaler sig! Det moderne samfund med overflod

Læs mere

FODBOLD FITNESS. - En mulighed for danske fodboldklubber

FODBOLD FITNESS. - En mulighed for danske fodboldklubber FODBOLD FITNESS - En mulighed for danske fodboldklubber INTRODUKTION 2 Dette hæfte er en introduktion til danske fodboldklubber, der overvejer eller ønsker at starte Fodbold Fitness. Mere end 140 klubber

Læs mere

Status på sundhedstjek Kara/Noveren 2012

Status på sundhedstjek Kara/Noveren 2012 Status på sundhedstjek Kara/Noveren 2012 Agenda > KRAMS > Kort gennemgang af sundhedstjek > Resultat af sundhedssamtalerne > Indsatsområder >Kost >Rygning >Alkohol >Motion >Stress KRAMS 5 veje til en sundere

Læs mere

FODBOLD FITNESS SUNDT, SJOVT OG SOCIALT. for kvin

FODBOLD FITNESS SUNDT, SJOVT OG SOCIALT. for kvin FODBOLD IN T RO DU KT ION r e d n i v for k SUNDT, SJOVT OG SOCIALT der for kvin KOLOFON: Udgivet januar 2014 af: Dansk Boldspil-Union DBU Allé 1, 2605 Brøndby Tekst: DBU Kommunikation red. Marianne L.

Læs mere

Ulighed i Sundhed Hvor køn er vores sundhed?

Ulighed i Sundhed Hvor køn er vores sundhed? Ulighed i Sundhed Hvor køn er vores sundhed? Indhold Ulighed i Sundhed kan og skal forebygges... 3 Hvor køn er sundheden... 4 Projekt Ulighed i Sundhed... 4 Læsning af rapporten... Resultater af Sundhedstjek

Læs mere

Dagplejen. Dansk Firmaidrætsforbund E-opinion Side 1

Dagplejen. Dansk Firmaidrætsforbund E-opinion Side 1 Dansk Firmaidrætsforbund E-opinion Side 1 Introduktion I denne rapport præsenteres resultaterne for spørgeskemaundersøgelsen SundhedsIndex, gennemført i i perioden 23.9.14-1.1.14. Undersøgelsen er gennemført

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale sfortegnelse Sundhedsprofil Motion i en travl hverdag Sund kost i en travl hverdag Ny livsstil - ny vægt Stresshåndtering Sundhed i 4D Food for Brains - Hjernemad Kostvejledning Individuel coaching Sundhedsambassadør

Læs mere

Taulov Centrallager. Arbejdsmiljøstrategi 2013

Taulov Centrallager. Arbejdsmiljøstrategi 2013 Taulov Centrallager Arbejdsmiljøstrategi 2013 For 2012 opnåede vi følgende resultater i forhold til vores mål Reducere antal arbejdsulykker med 60 % i forhold til 2011. Reduceret med 60 %. Fastholde et

Læs mere

FORORD. Rigtig god træning!

FORORD. Rigtig god træning! D L O B D O F S N O I T O M MÆND FOR ness form i m o K Fit d l o b od med F FORORD Mange mænd har haft en masse gode oplevelser med fodbolden. Tænk tilbage på glæden ved at komme på græs i foråret, eller

Læs mere

Træn dit blodtryk sundere - sådan gør du

Træn dit blodtryk sundere - sådan gør du Træn dit blodtryk sundere - sådan gør du Af Fitnews.dk - onsdag 24. oktober, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/traen-dit-blodtryk-sundere-sadan-gor-du/ Et kronisk forhøjet blodtryk er en stor og den

Læs mere

Resultater fra 1. sundhedsprofil og 2. sundhedsprofil

Resultater fra 1. sundhedsprofil og 2. sundhedsprofil Resultater fra 1. sundhedsprofil og 2. sundhedsprofil Blodtryk (systoliske/diastoliske) Blodtryk beskriver hjertets arbejdsbelastning ved fyldning af hjertet (diastoliske) og tømning af hjertet (systoliske).

Læs mere

BYRÅDET. sundhedspolitik. netværksdannelse og social kapital sundhed på. kost fysisk aktivitet socialt udsatte

BYRÅDET. sundhedspolitik. netværksdannelse og social kapital sundhed på. kost fysisk aktivitet socialt udsatte BYRÅDET sundhedspolitik kost fysisk aktivitet socialt udsatte netværksdannelse og social kapital sundhed på arbejdspladsen Forord Det er en stor glæde at præsentere Sundhedspolitik for Odsherred Kommune.

Læs mere

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Sundhed og forebyggelse Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Dagsorden Helle Gullacksen, PensionDanmark: Status på PensionDanmarks sundhedsindsats Peter Hamborg Faarbæk, 3F: 3F s sundhedsprojekt

Læs mere

8.3 Overvægt og fedme

8.3 Overvægt og fedme 8.3 Overvægt og fedme Anni Brit Sternhagen Nielsen og Nina Krogh Larsen Omfanget af overvægt og fedme (svær overvægt) i befolkningen er undersøgt ud fra målinger af højde, vægt og taljeomkreds. Endvidere

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt borgerne

Læs mere

SUNDHEDSFREMME DER RYKKER!

SUNDHEDSFREMME DER RYKKER! SUNDHEDSFREMME DER RYKKER! RAPPORT OM PILOTPROJEKTET: Integration af Sundhedsfremme og Arbejdsmiljø (ISA) for medarbejderne i Borger og Organisationsservice (BOS) og Ældreområdet på Stenhusvej 21. PROJEKTPERIODE:

Læs mere

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 2012-2016 Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 1 Indledning Denne rapport har til formål at evaluere resultaterne

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter

Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Skabelon til beskrivelse af sundhedsprojekter Projekttitel: Trivsel og Sundhed på arbejdspladsen Baggrund for projektet: Bilernes hus ønsker at have fokus på medarbejdernes trivsel. Det er et vigtigt parameter

Læs mere

»Kroppen på (over)arbejde

»Kroppen på (over)arbejde »Kroppen på (over)arbejde Anne Jacobsen, fysioterapeut, Ms. i sundhedspædagogik Tlf. 27 613 938 anjc@alectia.com Stine Ege Qwist, cand. scient. idræt og sundhed Tlf. 23 39 40 75 seqw@alectia.com »Program

Læs mere

Sundt arbejdsliv Sundt liv. Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F

Sundt arbejdsliv Sundt liv. Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F Sundt arbejdsliv Sundt liv Peter Hamborg Faarbæk Sundhedspolitisk konsulent, 3F Mit oplæg Hvad er 3F Generelt om et større sundhedsprojekt Projektets arbejde med Alkohol 3F s generelle arbejde med Alkohol

Læs mere

Coop s arbejde med forebyggende. arbejdsmiljø på lager. . (og ikke i transport) Thomas Hermann, Arbejdsmiljøchef, Coop Danmark A/S

Coop s arbejde med forebyggende. arbejdsmiljø på lager. . (og ikke i transport) Thomas Hermann, Arbejdsmiljøchef, Coop Danmark A/S Coop s arbejde med forebyggende arbejdsmiljø på lager. (og ikke i transport) Thomas Hermann, Arbejdsmiljøchef, Coop Danmark A/S Coop Logistik 6 store distributionscentre Aalborg, Aarhus, Vejen, Odense,

Læs mere

INFORMATION TIL LEDERE. Træning i arbejdstiden. En indsats for et holdbart arbejdsliv

INFORMATION TIL LEDERE. Træning i arbejdstiden. En indsats for et holdbart arbejdsliv INFORMATION TIL LEDERE Træning i arbejdstiden En indsats for et holdbart arbejdsliv Indhold Visionen 3 Opgaven 4 Træningen 5 Implementeringen 8 Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver

Læs mere

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe Projekt Sund Medarbejder Bliv klogere på din sundhed Medarbejderens egen sundhedsmappe I samarbejde med Bliv klogere på din sundhed Navn: Dato: Du har nu mulighed for at komme igennem forskellige målinger,

Læs mere

Du er, hvad du måler! vi gør noget ved sundheden

Du er, hvad du måler! vi gør noget ved sundheden Du er, hvad du måler! vi gør noget ved sundheden Standardmålinger Højde-vægt-fedt Højde Vægt Fedtprocent Livvidde Luftvejene Peakflow Vitalkapacitet Kredsløbet Hvilepuls Blodtryk (systolisk) Blodtryk (diastolisk)

Læs mere

Motion i arbejdstiden virker!!!

Motion i arbejdstiden virker!!! Motion i arbejdstiden virker!!! Forfattere: Gitte Bøgedal, fysioterapeut og Master i Læreprocesser (MLP), samt uddannet systemisk coach. Lene Plambech, ergoterapeut og Master i Publich Management (MPM),

Læs mere

Dokumentation og evaluering i en kommunal hverdag. eller hvordan vi bruger projekter og data til at blive klogere

Dokumentation og evaluering i en kommunal hverdag. eller hvordan vi bruger projekter og data til at blive klogere Dokumentation og evaluering i en kommunal hverdag eller hvordan vi bruger projekter og data til at blive klogere To spørgsmål 1. Hvad er effekten af vores indsatser? 2. Kan vi bruge data til at målrette

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Udkast Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt

Læs mere

Fodbold som behandling og forebyggelse af type 2-diabetes

Fodbold som behandling og forebyggelse af type 2-diabetes Center for Holdspil og Sundhed Fodbold som behandling og forebyggelse af type 2-diabetes Jens Bangsbo Diabetesforeningen, 17. november 214 Center for Holdspil og Sundhed Vision "Vores vision er at skabe

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Transport Alle 1. & 2. tjek

Transport Alle 1. & 2. tjek Transport Alle 1. & 2. tjek 1 Indholdsfortegnelse Sundhed og trivsel på 1 arbejdspladser... 4 Hvordan har arbejdspladserne styrket sundhed og trivsel mellem tjekkene?... Arbejdsmiljø - trivsel... 8 Motion

Læs mere

Foreningerne ind i Folkeskolen. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Foreningerne ind i Folkeskolen. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Foreningerne ind i Folkeskolen Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 39 Indhold 1. Introduktion......... 40 2. Projektets aktiviteter............ 40 3. Projektets resultater....... 41 4. Projektets

Læs mere

Kapitel 6 Motion. Kapitel 6. Motion

Kapitel 6 Motion. Kapitel 6. Motion Kapitel 6 Motion Kapitel 6. Motion 59 Der er procentvis flere mænd end kvinder, der dyrker hård eller moderat fysisk aktivitet i fritiden Andelen, der er stillesiddende i fritiden, er lige stor blandt

Læs mere

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom Mål for politikken Målet for politikken er at VIA er en arbejdsplads med et fysisk og psykisk arbejdsmiljø, som udvikler og fremmer medarbejdernes trivsel,

Læs mere

En ny vej til større overskud, trivsel og velvære. Mandag den 24. september

En ny vej til større overskud, trivsel og velvære. Mandag den 24. september En ny vej til større overskud, trivsel og velvære Mandag den 24. september 2 Godt med målrettet program til SoSu ere Bedre fællesskab og samhørighed Rigtig sjovt Godt med helbredstjek Mere opmærksomhed

Læs mere

Sundheds. Sender dig på rette kurs. Evalueringsrapport. Bilag 1-4

Sundheds. Sender dig på rette kurs. Evalueringsrapport. Bilag 1-4 Sundheds Sender dig på rette kurs Evalueringsrapport Bilag 1-4 Bilag 1 Interviewguide - personer med relation til målgruppen. Forskningsspørgsmål Interviewspørgsmål 1. Relation til målgruppen for sundhedskompas.dk

Læs mere

Forklaringer på test i rapport

Forklaringer på test i rapport Forklaringer på test i rapport Kolesterol Det anbefales af hjerteforeningen, at totalkolesterol ligger under 5mmol/l. Forhøjet kolesterol kan i sig selv, eller i kombination med livsstilspåvirkninger,

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Pia Allerslev (V) vedrørende vægttabstilbud i Københavns Kommune

Besvarelse af spørgsmål fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Pia Allerslev (V) vedrørende vægttabstilbud i Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Til Cecilia Lonning-Skovgaard og Pia Allerslev Besvarelse af spørgsmål fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Pia Allerslev (V) vedrørende vægttabstilbud

Læs mere

Sundhedsprofilen Hvordan har du det? 2017 Resultatet for Skanderborg Kommune

Sundhedsprofilen Hvordan har du det? 2017 Resultatet for Skanderborg Kommune Notat 25. maj 2018 Sundhedsprofilen Hvordan har du det? 2017 Resultatet for Kort om sundhedsprofilen Sundhedsprofilen "Hvordan har du det? 2017" er en spørgeskemaundersøgelse blandt borgere i. Undersøgelsen

Læs mere

Forebyggelsesaktiviteter kan være underlagt det videnskabsetiske

Forebyggelsesaktiviteter kan være underlagt det videnskabsetiske Information til kommunale forebyggelsesenheder Af Susanne Pihl Jakobsen, specialkonsulent i sekretariatet for Den Nationale Videnskabsetiske Komité og Malene Størup, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Sundhedsundersøgelse

Sundhedsundersøgelse Sundhedsundersøgelse Hovedkonklusioner Virksomhedens kostordninger: 73 af deltagerne har en kostordning gennem arbejdspladsen. Frugt- og kantineordning er de mest benyttede. Jo flere ansatte virksomheden

Læs mere

Agenda. Kort om Lån & Spar. Baggrund og mål for Bank i Bevægelse. Tiltag i Bank i bevægelse. Resultater for Bank i bevægelse.

Agenda. Kort om Lån & Spar. Baggrund og mål for Bank i Bevægelse. Tiltag i Bank i bevægelse. Resultater for Bank i bevægelse. Agenda Kort om Lån & Spar Baggrund og mål for Bank i Bevægelse Tiltag i Bank i bevægelse Resultater for Bank i bevægelse Spørgsmål Hvem er Lån & Spar? 400 medarbejdere Privatkunder og erhvervskunder Full-service-bank

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

Motion, livsstil og befolkningsudvikling

Motion, livsstil og befolkningsudvikling Naturfagsprojekt 2 Motion, livsstil og befolkningsudvikling Ida Due, Emil Spange, Nina Mikkelsen og Sissel Lindblad, 1.J 20. December 2010 Indledning Hvordan påvirker vores livsstil vores krop? Hvorfor

Læs mere

Unge, Idræt og Recovery Evaluering af udviklingsprojekt om idræt for sindslidende

Unge, Idræt og Recovery Evaluering af udviklingsprojekt om idræt for sindslidende Unge, Idræt og Recovery Evaluering af udviklingsprojekt om idræt for sindslidende v/ Anna Staal Center for Handicap og Bevægelsesfremme Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet Temadag om

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

Status for internationale forskningsresultater: trafikstøj og sundhed

Status for internationale forskningsresultater: trafikstøj og sundhed Status for internationale forskningsresultater: trafikstøj og sundhed Mette Sørensen Seniorforsker Kost, Gener og Miljø Kræftens Bekæmpelse Professor Institut for Naturvidenskab og Miljø Roskilde Universitet

Læs mere

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 18. juni 2015 Tlf. dir.: 4477 2693 E-mail: cho@balk.dk Kontakt: Camilla Hoelstad Holm Notat Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Læs mere

Evaluering af. Vægtvejledning i Silkeborg og Skanderborg kommuner. Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 til 2011

Evaluering af. Vægtvejledning i Silkeborg og Skanderborg kommuner. Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 til 2011 1 Evaluering af Vægtvejledning i Silkeborg og Skanderborg kommuner Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 til 2011 2 Indhold Evaluering af Vægtvejledning... 5 Rapporten er bygget op på følgende

Læs mere

Projekt. Norddjurs - En sund kommune i bevægelse 2010-01-01 2012-12-31. Projektoplysninger

Projekt. Norddjurs - En sund kommune i bevægelse 2010-01-01 2012-12-31. Projektoplysninger Projekt Projektets navn: Norddjurs - En sund kommune i bevægelse Starttidspunkt: 2010-01-01 Sluttidspunkt: 2012-12-31 Projektoplysninger Vælg projektets hovedformål: Initiativer vedrørende rygning, alkohol,

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

Bevægelse hele livet vil du med?

Bevægelse hele livet vil du med? Bevægelse hele livet vil du med? Inspiration til øvelser Hvorfor motionere? Og hvor meget? Hvis du ikke har tid til at motionere nu, skal du huske at afsætte tid til sygdom senere, siger professor og overlæge

Læs mere

Jump4Fun i Ballerup Kommune

Jump4Fun i Ballerup Kommune Jump4Fun i Ballerup Kommune Udarbejdet af DGI Storkøbenhavn, April 2019 Hvad er Jump4Fun i Ballerup Lavt selvværd, ensomhed og dårlige oplevelser fra idrætstimerne i skolen, kan være nogle af de barrierer

Læs mere

Kvinder kan også spille fodbold -Kollegabold og andre holdspil

Kvinder kan også spille fodbold -Kollegabold og andre holdspil Center for Holdspil & Sundhed Kvinder kan også spille fodbold -Kollegabold og andre holdspil Therese Hornstrup Ph.d studerende i Human Fysiologi Center For Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet Fysiologisk

Læs mere

SUNDHED I GEAR Vil du i gang med sundhedsarbejdet på din egen arbejdsplads?

SUNDHED I GEAR Vil du i gang med sundhedsarbejdet på din egen arbejdsplads? SUNDHED I GEAR Vil du i gang med sundhedsarbejdet på din egen arbejdsplads? HVORFOR SUNDHEDS ARBEJDE? Vi tilbringer omkring halvdelen af vores vågne timer på arbejdspladsen. Derfor betyder arbejdspladsen

Læs mere

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 2013

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 2013 Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 2013 1.0. Indledning Denne korte statusrapport giver et overblik over aktiviteter i Center for Sundhedsfremme i 2013. I denne rapport

Læs mere

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion.

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion. Notat Anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter (2. revidering, maj 2015) /retc Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet

Læs mere

5.6 Overvægt og undervægt

5.6 Overvægt og undervægt Kapitel 5.6 Overvægt og undervægt 5.6 Overvægt og undervægt Svær overvægt udgør et alvorligt folkesundhedsproblem i hele den vestlige verden. Risikoen for udvikling af alvorlige komplikationer, bl.a. type

Læs mere

KORT FORTALT 3F sundhedstjek på 10 arbejdspladser 2009

KORT FORTALT 3F sundhedstjek på 10 arbejdspladser 2009 KORT FORTALT 3F sundhedstjek på 10 arbejdspladser 2009 Baggrund og resultater En vigtig sag for 3F 3Fere forlader arbejdsmarkedet før andre pga. nedslidning, svær sygdom og for tidlig død. De trues mere

Læs mere

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune. 1. januar 2013 30. juni 2013

Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune. 1. januar 2013 30. juni 2013 Statusrapport på aktiviteter Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune 1. januar 2013 30. juni 2013 1.0. Indledning Denne korte statusrapport giver et overblik over aktiviteter i Center for Sundhedsfremme

Læs mere

Sikkerhed i forbindelse med vægttab

Sikkerhed i forbindelse med vægttab Sikkerhed i forbindelse med vægttab Af Thomas Meinert Larsen Forhindring af vægtforøgelse samt introduktion af vægttab er almindeligvis ikke forbundet med nogen særlig sundhedsmæssig risiko, så længe vægtstopperens

Læs mere

HR OG PERSONALE SUNDHEDSSTRATEGI

HR OG PERSONALE SUNDHEDSSTRATEGI HR OG PERSONALE SUNDHEDSSTRATEGI SUNDHEDSSTRATEGI Sundhedsstrategien i store træk Sundhed og trivsel et godt arbejdsmiljø i det hele taget er vigtige elementer i den attraktive arbejdsplads. Strategien

Læs mere

VM Halvmaraton program 1

VM Halvmaraton program 1 VM Halvmaraton program 1 Et program til begynderen eller den let trænede førstegangsløber, der i udgangspunktet kan løbe ca. 20 min. eventuelt med gå-pauser undervejs. Programmet er til dig, der til en

Læs mere

IDRÆT OG NETVÆRK EFTERÅR 2015

IDRÆT OG NETVÆRK EFTERÅR 2015 IDRÆT OG NETVÆRK EFTERÅR 2015 INDHOLD Ugentlige idrætsaktiviteter Fitness i DGI-Byen Mandage 11-13 3 Svømning i DGI byen Tirsdage 11-13 4 Idræt i Kongens Have Onsdage 11-13 5 Yoga og afspænding Torsdage

Læs mere

Velkommen til hjertegenoptræning og undervisning på Roskilde Sygehus

Velkommen til hjertegenoptræning og undervisning på Roskilde Sygehus Velkommen til hjertegenoptræning og undervisning på Roskilde Sygehus Hjertebogen tilhører Fra d. / 20 til d. / 20 dag og dag kl. til Denne bog skal fungere som et træningsredskab for dig, der træner på

Læs mere

Arbejdsmiljø- og sundhedsledelse

Arbejdsmiljø- og sundhedsledelse Arbejdsmiljø- og sundhedsledelse så det kan mærkes Arbejdsmiljøkonferencen 2008 Workshop 311 Indhold 1. Indledning og præsentation 2. Forebyggelse og behandling 3. Organisatorisk ramme for sundhedsarbejdet

Læs mere

Taulov centrallager. Arbejdsmiljøstrategi 2014

Taulov centrallager. Arbejdsmiljøstrategi 2014 Taulov centrallager Arbejdsmiljøstrategi 2014 For 2013 opnåede vi følgende resultater i forhold til vores mål 0 arbejdsulykker 2013. 2 alvorlige arbejdsulykker. Fastholde et højt fremmøde på 97 %. Fremmøde

Læs mere

ABONNEMENTER - DER BETALER SIG

ABONNEMENTER - DER BETALER SIG ABONNEMENTER - DER BETALER SIG NATHOLDSTJEK APV KOMPETENCE NATHOLDSTJEK Få styr på jeres Natholdstjek og lad SundTrivsel stå for hele processen. Natholdstjek udføres hvert andet år Natholdstjek og tilhørende

Læs mere

Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed

Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Definition: Hvad forstår vi ved social ulighed i sundhed? Årsager: Hvorfor er der social ulighed

Læs mere

Status Projekt Bydelssundhed i Sønderparken Oktober 2013

Status Projekt Bydelssundhed i Sønderparken Oktober 2013 Status Projekt Bydelssundhed i Sønderparken Oktober 2013 Sundhedssekretariatet Oktober 2013 1. Baggrund Dette statusnotat for bydelsprojektet i Sønderparken indeholder en oversigt over igangsatte aktiviteter

Læs mere

Sundhedsfremme på virksomheder.

Sundhedsfremme på virksomheder. Sundhedsfremme på virksomheder. Kommunerne og forebyggelsen 119. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens opgaver i forhold til borgerne at skabe rammer for en sund levevis. Stk.

Læs mere

EKSEMPEL PÅ SUNDHEDSFORLØB

EKSEMPEL PÅ SUNDHEDSFORLØB EKSEMPEL PÅ SUNDHEDSFORLØB Udkast til Sundhedsforløb Varighed: 3 måneder. Kontaktperson fra Frokost.dk: Line Eckermann, Sundhedsfaglig konsulent og Projektleder for Firmasund. Måned Aktivitet Tidsforbrug

Læs mere

Sundhed og fysisk aktivitet

Sundhed og fysisk aktivitet Sundhed og fysisk aktivitet Sund levevis indebærer passende fysisk aktivitet og gode kostvaner Sundhed og fysisk aktivitet Ilinniarfissuaq 25. juni 2008. HBH. 1 Alle dele af kroppen, som er skabt til at

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere