Referat af fællesrådsseminar 2016 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2016 kl i kantinen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af fællesrådsseminar 2016 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2016 kl i kantinen"

Transkript

1 Referat af fællesrådsseminar 2016 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2016 kl i kantinen Side 1 af 12 Lisbeth Ingerslev, Teknik og Miljø, Ledelsessekretariatet (referent) TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Aftenens program: Del 1 Formøde Formøde (alene for fællesrådene) Beretning om arbejdsgruppens arbejde i det forløbne år Valg til arbejdsgruppen Spisepause, hvor Aarhus Kommune er vært ved lidt mad Del 2 Seminar med deltagelse af politikere og embedsmænd Ca. kl Den nye medborgerskabspolitik og fællesrådenes rolle (v/arne Nielsen) Intro Oplæg v/byrådsmedlem Hans Skou, næstformand i Medborgerskabsudvalget Oplæg v/rådmand Kristian Würtz, Teknik og Miljø Gruppedrøftelse og opsummering Ledelsessekretariatet Rådhuset 8100 Aarhus C Telefon: post@mtm.aarhus.dk Direkte lii@aarhus.dk Sag: 15/ Sagsbehandler: Lisbeth Ingerslev Ca. kl Kommuneplan 2017 Status (v/johannes Raben-Beck) Oplæg v/kommuneplanchef Niels-Peter Mohr, Teknik og Miljø Ca. kl Bykvalitet og byidentitet i de enkelte byområder/bydele (v/flemming Larsen) Intro, gruppedrøftelse og opsummering. Ca. kl Kulturhovedstad 2017 Oplæg v/ulla Lund, Kulturhovedstad 2017 Hvad betyder 2017 for lokalområderne? Frivillighed Hvad kan man som borger bidrage med?

2 Formøde Flemming Larsen, formand for arbejdsgruppen, bød velkommen til årets seminar og præsenterede arbejdsgruppens nuværende medlemmer: Side 2 af 12 Klaus Bendixen (KB), Formand, Hasle Fællesråd Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes Raben-Beck (JRB), Vejlby-Risskov Fællesråd Karsten Tügel (KT), Beder-Malling Fællesråd genopstiller ikke Derefter blev aftenens program (se ovenfor) gennemgået. Der blev budt varmt velkommen til det nydannede fællesråd fra Mølleparken- Vestergadekvarteret. Formandens beretning: Der har været afholdt 3 møder med Kommunen i løbet af året. FL gav udtryk for, at det er vigtigt at mødes med Kommunen, hvilket giver et godt gensidigt udbytte. Det årlige seminar kan være med til at fastholde indflydelse fra fællesrådene. I år har det været tid til at finde nye rammer og at justere formen på seminaret med henblik på at skabe mere aktivitet, debat og direkte involvering af mødedeltagerne. Længden på det indledende møde er derfor blevet skåret ned i år og erstattet med et efterfølgende længerevarende møde med lejlighed og tid til at diskutere emner indleveret af fællesrådene (Alle deltagere sad ved runde borde a 9 deltagere pladserne var fordelt på forhånd, så alle deltagere fra fællesrådene sad blandet, og der var en embedsmand eller politiker ved hvert bord, Ref.). Diskussionen på seminaret skal være med til at give substans over for politikere og embedsmænd. Mange fællesråd har meldt tilbage med gode forslag. Emnerne er forhåbentlig til at genkende, men der er også nogle, der ikke er med på aftenens seminar, men som vil blive taget op på et senere tidspunkt. De emner, der er til drøftelse på seminaret er samlet i bredere temaer, og arbejdsgruppen har også selv tilføjet et par punkter. Følgende indkomne forslag fra fællesrådene vil blive behandlet på et andet tidspunkt: Hvordan finder man rundt på Kommunens hjemmeside: Hvordan finder man fx tal- og kortdata? FL: Vi vil arbejde for at etablere et åbent kursus for fællesrådsmedlemmerne om emnet. Letbanen og den kollektive trafik har været nævnt af flere, men arbejdsgruppen mener, at det er meget svært at drøfte uden en betydelig lokal tilgang. Samarbejde mellem fællesrådene. Ideer modtages gerne.

3 FL fortalte, at arbejdsgruppen i december blev indkaldt til møde med 2 repræsentanter for medborgerskabsudvalgets sekretariat, der ønskede at høre nogle af fællesrådenes synspunkter i forbindelse med deres arbejde med at være katalysator for det lokale medborgerskabsarbejde. Diskussionen om fællesrådenes fremtidige rolle i lokalområderne har bl.a. resulteret i aftenens første punkt, Den nye medborgerskabspolitik og fællesrådenes rolle. Et andet emne til gruppedrøftelse i løbet af aftenen var Bykvalitet og byidentitet Liveability i de enkelte byområder/bydele, som er et forholdsvis nyt begreb i kommuneplandebatten. Side 3 af 12 FL gav udtryk for, at den kommende arbejdsgruppe vil blive rigtig glad for tilbagemeldinger om, hvordan mødedeltagerne har oplevet den anderledes form på aftenens seminar. Arbejdsgruppens direkte samarbejdspartnere i Ledelsessekretariatet blev afslutningsvis præsenteret: Lone Dannerby, chef for Ledelsessekretariatet, og Lisbeth Ingerslev, adm. medarbejder i Ledelsessekretariatet. Lisbeth er ny sekretær/kontaktperson for fællesrådene. FL gav udtryk for tilfredshed med samarbejdet. Valg til arbejdsgruppen Der vælges repræsentanter til arbejdsgruppen for 2 år ad gangen. Det vil sige, at 2 medlemmer er på valg (modtager genvalg). Derudover er der hvert år en suppleantpost ledig. FL gjorde opmærksom på, at alle også suppleanten deltager på lige fod til møderne. Alle opfordredes til at stille op til valg. Johannes Raben-Beck og Arne Nielsen blev genvalgt, og Rune Melgaard fra Fællesrådet for Møllepark-Vestergadekvarteret blev valgt til ny suppleant. Der blev ønsket tillykke med valget, og der var desuden ros fra salen for den nye seminarform. Derefter var der dækket op til buffet med 45 min. spisepause. Ifølge aftale med arbejdsgruppen kom Iben Randlev Hundebøl, projektmedarbejder hos Team Medborgerskab, og fortalte kort om projektet Grøn mobilitet, der har til formål at gøre det nemmere for borgerne at tage nogle grønne initiativer sammen med Kommunen. Man kan bl.a. få hjælp til at etablere haver i lokalområdet og i byrummene med spiseligt grønt, fx bærbuske. Svampejagt kunne være en anden aktivitet. Et krav er det dog, at det skal være projekter, der kan skabe fællesskaber, og alle skal have offentlig adgang. Hun og kollegerne er en form for proceskonsulenter, der kan hjælpe med store og små spørgsmål. De har også et budget til at hjælpe borgerne i

4 gang. IRH sluttede af med at uddele flyers om projektet. Kontakt: Side 4 af 12 Seminar Den nye medborgerskabspolitik og fællesrådenes rolle Intro v/ Arne Nielsen I arbejdet med fællesrådenes fremtidige rolle vil det være naturligt at tage fat i medborgerskabspolitikken, som forventes vedtaget af byrådet Medborgerskabspolitikken indeholder et forslag om at gentænke fællesrådene. Selve Medborgerskabsudvalget opløstes ved udgangen af december Første oplægsholder, byrådsmedlem Hans Skou, næstformand i Medborgerskabsudvalget, blev præsenteret. Oplæg v/ Hans Skou Medborgerskabsudvalget har færdiggjort sit arbejde efter 2 år og blev nedlagt 31. december Indstillingen for medborgerskabspolitikken har været behandlet i 1. runde af Byrådet og bliver formodentligt endeligt vedtaget kommer til at handle om, hvordan der kan arbejdes videre med medborgerskabspolitikken, der er udviklet sammen med aarhusborgere. Aarhus skal være en god by for alle. Der er lagt op til en omfattende gentænkning af måden, vi forvalter velfærdssamfundet på som borgere i Aarhus. Princippet for ideen bag politikken er et fælles samfund, en metode til at fastholde og udvikle et fælles socialt, økonomisk og bæredygtigt samfund. Hvis politikken skal leve, skal der skabes en forandringsproces med udfordring af roller for både kommunale medarbejdere og borgere i Aarhus. Borgere skal motiveres til at være mere aktive. Man skal være medborger med hud og hår, man kan ikke være mod borger. Frivillighedsbegrebet skal diskuteres. Skal borgere ind og overtage nogle kerneopgaver? Det er naturligvis ikke tanken, at den offentlige sektor skal erstattes af frivillige. Medborgerskab er ikke noget nyt. Det har altid foregået. Fællesrådene har spillet en stor rolle sammen med over 700 øvrige aarhusborgere i udviklingen af medborgerskabspolitikken, og der har været inviteret til middagsselskaber, der er mundet ud i følgende pointer og spørgsmål vedr. fællesrådenes arbejde: (Fra Power Point-slide) Potentiale: Fællesrådene kan nå ud til flere og andre aldersgrupper Fællesrådene skal vokse nedefra Pas på ikke at institutionalisere fællesrådene som i Kbh.

5 Spørgsmål: Hvem repræsenterer fællesrådene? Kan vi simplificere borgersamarbejdet gennem fællesrådene? Kan fællesrådene fungere som lokale paraplyer? Side 5 af 12 Der er 7 vigtige temaer i medborgerskabspolitikken: (Fra Power Point-slide) 1. Medborgerskab i Aarhus 2. Roller og Ansvar 3. Inklusion og mangfoldighed 4. Fællesskaber 5. Frivillighed 6. Samskabelse og brobygning 7. Kommunikation Med samskabelse lægges der op til en udvidelse af initiativretten og retten og pligten til borgerdeltagelse. Traditionelle roller skal gentænkes, og vi har et fælles ansvar for at kommunikere tanker, ønsker og ideer til hinanden. HS nævnte et eksempel med en ide set på Facebook: Over for en skole lå et plejecenter. Hvorfor ikke lade de ældre drage fordel af skolebuskørslen med hensyn til muligheder for transport? (Fra Power Point-slide) Medborgerskabspolitikken sætter også ramme og retning for det lokale medborgerskab: Styrk lokalsamfundenes roller Byg videre på det, der allerede findes Styrk de uforpligtende fællesskaber Gør forsøg med lokale visions- og handleplaner Gentænk fællesrådene som en del af ovenstående HS sluttede af med at nævne begrebet taxadans : Her forsøger man at få dem, der ikke normalt kommer ud på dansegulvet til at danse politisk talt. (Begrebet stammer fra Buenos Aires, hvor taxadansere har til opgave at få alle ud på dansegulvet). Vi skal være hinandens taxadansere! Med dette takkede HS af og åbnede op for spørgsmål. Sp. fra Peter Gellerup Hansen, Gellerup Fællesråd: Man skal passe på med den måde, de gør det på i København. Hvorfor det?

6 Sv. fra HS: Erfaringen fra Kbh. er, at man sætter et ekstra kommunaliserende led ind. Lokalrådene bliver måske bare en instans under byrådet/borgerrepræsentationen. Vi skal ikke have mere af det, vi allerede har. Det skal ikke være et nyt sogneråd. Side 6 af 12 Arne Nielsen præsenterede næste oplægsholder: Oplæg v/rådmand Kristian Würtz, Teknik og Miljø Kristian Würtz gav udtryk for sin glæde over at være med til fællesrådsseminaret endnu engang. Desuden er det en stor fornøjelse for ham at være med til jævnlige møder ude i lokalområderne. Når han sidder med konfliktsager, der er svære at løse, er det vigtigt med perspektiver fra fællesrådene i rollen som talerør for borgerne. De centrale præmisser for, at alle blander sig i debatten, er, at Aarhus vokser hele tiden og er under konstant forandring. Vi forventer løbende vækst, og i 2050 vil der være mennesker i Aarhus Kommune. På det grundlag tages der beslutninger, der har indflydelse langt ud i fremtiden. Hvert år er der over flytninger inden for Aarhus Kommune. Der er ca flytninger til Aarhus og ca fra Aarhus. Hvordan kan fællesrådene spille ind her og være med til at håndtere den foranderlighed? Som politikere skal vi hele tiden være klar til at lave byplanlægning, også af nye bydele. Vi behandler også mange planer på byggesagsniveau. Der er store forventninger til graden af engagement fra borgerne. KW opfordrede også alle til at læse Planstrategien. De enkelte lokalsamfund må godt have forskellig byidentitet, men det kan være svært at definere, hvad det er. Hvordan kan fællesrådene være talerør i forhold til mobilitet med de begrænserede ressourcer, der nu engang er. Hvordan bruger vi dem bedst muligt? Hvordan knytter man de forskellige aktiviteter sammen på flere niveauer? KW takkede for ordet, og der blev derefter lagt op til diskussion i grupperne. I hver gruppe blev der internt valgt en ordstyrer og en referent. Gruppedrøftelse og opsummering Efter endt gruppedrøftelse blev et par repræsentanter for 2 af grupperne bedt om at lave en kort opsummering af drøftelserne. Gruppe 5: Fællesrådenes rolle: Et formidlingsorgan, der skal virke indadtil og sætte dialog og aktiviteter i gang, der betyder, at alle kan være aktive. Når det sker, kommer fællesrådet

7 også til at repræsentere området. Men regler og love gør, at vi også er nødt til at være i dialog med politikere. Side 7 af 12 Gruppe 7: Gruppen gav udtryk for at have været vidt omkring og rundt om mange emner. Medborgerskab drejer sig om indflydelse. Kommunikation skal være simpel og forståelig for alle. Det kræver midler til udvalgte lokalområder. Græsrødder har en vigtig rolle at spille. Fællesrådene har en opgave med at fortælle, at man kan påvirke Kommunen, der gøres til en medspiller. Man bør prioritere bred involvering frem for ad hoc-involvering. Det blev også nævnt, at arbejdsprocesserne hos Kommunen nogle gange gør det vanskeligt at få tingene igennem i det, der ind imellem opfattes som et rigidt system. Afsluttende bemærkninger: Kristian Würtz: Hvordan kan man sørge for, at de ønsker, man har ude i lokalsamfundene, møder regulativer og love på en hensigtsmæssig måde? Og man kan spørge sig: Hvor langt væk er politikerne? Der er lavet geo-mapping over, hvor byrådsmedlemmer bor, og de viser sig at være repræsenteret bredt i hele byen. Der er derfor meget viden i byrådet om, hvad der rør sig rundt omkring lokalt. Byrådet er desuden bredt sammensat kønsmæssigt, aldersmæssigt og med hensyn til uddannelse. Hans Skou: Det står klart efter gruppediskussionerne, at der er et stort behov for at mødes og udveksle ideer. Der vil stadig være et kæmpe arbejde forude for jer med at implementere medborgerpolitikken. Hans Skou afsluttede med at give udtryk for, at det er han helt tryg ved. Arne Nielsen konstaterede, at det virker som en god ide med blandede grupper. Notaterne blev samlet ind. Disse vil blive bearbejdet og resultaterne udsendt til fællesrådene. Kommuneplan 2017 Status (v/johannes Raben-Beck)

8 Oplæg v/kommuneplanchef Niels-Peter Mohr, Teknik og Miljø Johannes Raben-Beck præsenterede kort Niels-Peter Mohr, der derefter fik ordet. Side 8 af 12 Niels Peter Mohr takkede for de mange gode input fra fællesrådene til kommunestrategiplanen. Det er fællesrådene, der kan give budskaber om, hvad der foregår rundt omkring i lokalsamfundene. Og det har været rigtig vigtigt for Planafdelingen at få nogle intelligente bidrag. Der kunne godt have været brug for input fra flere yngre mennesker. Det ville være dejligt, om der var flere i den aldersgruppe, der interesserede sig for politik. I alt er der modtaget ca. 90 meget forskellige høringssvar. De har fx handlet om den mentale omstilling til, at Aarhus er på vej til blive en storby. Der har været kommentarer til liveability-begrebet, eller om hvordan vi kan få gjort vores parker og grønne områder bedre. Aarhus skal være En by for alle! Den videre proces går ud på at lave et resume af alle de indkomne høringssvar og gøre det overskueligt for byrådet. Magistraten har den 4. april en temadrøftelse om, hvad der skal ligge til grund for Kommuneplan 2017, der udarbejdes på baggrund af planstrategien: Efter debatten i det forum skal der laves en indstilling om endelig vedtagelse af planstrategi 2015 i forsommeren 2016, før Kommuneplan 2017 forventes vedtaget i efteråret 2017 forud for en offentlig høring. Der er 4 overskrifter, som alle inklusive fællesrådene inviteres til at overveje og spille med på: Aarhus Vækstdriver for hele landet Gearet til storby Bykvalitet og liveability Aarhus for alle Så der er nok at give sig i kast med. Først når byrådet har vedtaget den endelige indstilling, kan der gives en skabelon for, hvordan disse begreber skal forstås i Kommuneplanen. Sp: Med hensyn til tidsplanen: Hvornår kan vi begynde at udfylde skabelonen for lokalsamfundsbeskrivelser til Kommuneplanen? Sv: Der vil være 1. behandling af indstillingen om planstrategien inden sommerferien og 2. behandling til efteråret. Derefter kommer en udmelding til fællesrådene om at udfylde skabelonen. Sp: Byfortætning passer ikke til de prognoser, I laver. Der er mere fraflytning. Sv: Byrådet tror på, at det kun er ved investering, at byen vokser.

9 Sp: Mange mennesker flytter til Odder. I stedet for at kigge snævert på Aarhus kunne man se på, hvad der sker i yderområderne. Sv: Vi kigger også på yderområderne. Samtidig har vi et rigtig godt samarbejde med Business Aarhus. Hvordan laver vi bedre by til dem, der overvejer at fraflytte? Side 9 af 12 Sp: Er infrastrukturen klar til, at Aarhus bliver en storby? Sv: Vi arbejder på at gøre byens infrastruktur klar. Vi skal tænke storby på en ny måde. Det er fx ikke nødvendigvis en menneskeret at have adgang til parkering i byen. Kommentar: Planstrategi 2015 er et overkommelig skrift at læse Det har givet en oplevelse af større respons fra menigmand, fordi det har været mere tilgængeligt og forståeligt. Det efterfølgende politiske dokument (Kommuneplan 2017) bør også gøres mere læsevenligt, selvom den kommer op på mange flere sider. Sp: Er det rigtigt forstået, at lokalplaner kun skal betragtes som vejledende? Sv: Det er folketingspolitikerne, der pt. drøfter eventuelle ændringer i planloven. Det gør lokale politikere ikke. Bykvalitet og byidentitet i de enkelte byområder/bydele (v/flemming Larsen) Flemming Larsen introducerede Lone Dannerbys indlæg. Lone er sekretariatschef i ledelsessekretariatet i MTM og udpeget som samarbejdspartner for fællesrådene. Lone forklarede, at begreberne bykvalitet og byidentitet ligger i naturlig forlængelse af aftenens forrige emne vedr. planstrategien og Kommuneplanen. Vi har i de senere år fået mere fokus på at diskutere kvalitet. Hvad er en god by for alle, og hvad er er det for en identitet, man arbejder med i de lokale områder? Bykvalitet og identiet er luftige begreber. Men hvad er det egentlig, vi snakker om? Hvad mener vi med disse? Hvad kan fællesrådene bidrage med? Hvordan kan lokalsamfundene være med til at skabe byidentitet? Hvilken rolle spiller fællesrådene og Kommunen? Der blev udleveret et ark med ord til inspiration, bl.a. mangfoldighed, byrum, nærhed og fællesskab. Herefter blev der lagt op til diskussion med åbent emne. De væsentligste punkter blev diskuteret, skrevet ned og afleveret til arbejdsgruppen.

10 Et par grupper blev valgt ud til en kort kommentar om, hvad der var blevet diskuteret ved bordene. Side 10 af 12 Gruppe 1: Det er vigtigt, at man ikke prøver at efterligne København. I Aarhus er vi omgivet af grønne områder. Det grønne er et vigtigt element for mange lokalsamfund. Gruppe 2: Bykvalitet er også landsbykvalitet. Det er en meget stor kvalitet at tilhøre en paraplyorganisation med en samling af alle lokale foreninger. Vi kan ikke undvære ildsjæle og frivillige. De spiller alle en stor rolle. Identitet: Lokale foreninger er med til at fremme livskvalitet. Der blev desuden sagt tak for tilskuddet fra Kommunen.* *Fællesrådene kan hvert år søge Aarhus Kommune om et tilskud til driften. Kulturhovedstad 2017 Oplæg v/ulla Lund, frivilligkoordinator, Kulturhovedstad Ulla Lund talte ud fra disse emner: Hvad betyder 2017 for lokalområderne? Frivillighed Hvad kan man som borger bidrage med? Hvad betyder Kulturhovedstaden for fællesrådene? Ulla Lund indledte med at fortælle om sin baggrund. Hun har været et års tid ved sekretariatet, Kulturhovedstad Og inden da arbejdede hun gennem 15 år med at koordinere frivillige til Smukfest-festivalen. Hvad er kulturhovedstaden? Begrebet Eurohovedstad stammer tilbage fra 80 erne, da der var et ønske om, at de europæiske lande skulle have mere med hinanden at gøre. Det skulle være en Stafet, der skulle gå på omgang, og i 2008 kom stafetten tilbage til Danmark, hvor Sønderborg og Aarhus konkurrerede om titlen. Aarhus blev valgt i 2012, og festen kommer til at foregå i hele regionen og ikke bare i Aarhus. I alt 19 kommuner vil blive involveret. Temaet er overordnet: Rethink: The grand opening kommer til at foregå den 21. januar 2017 med involvering af hele regionen. Det bliver en kæmpe fest med rigtig mange mennesker. Der er 4 store projekter/mega events, men der vil blive arrangeret 350 projekter i alt, og mange vil være gratis. Der er fx projektet, rethink the hit, en konkurrence her i foråret med genfortolkning af hits, som foregår på DR-radio. Dette har fået god omtale.

11 I alt 150 events er beskrevet på Kulturhovedstad 2017-hjemmesiden og Facebook. Rigtig mange temaer er repræsenteret. Side 11 af 12 Ulla Lund har bl.a. til opgave at få engageret frivillige i løbet af det næste år. Som eksempel på et frivilligarrangement nævnte hun et projekt, hvor frivillige er blevet trænet i at tage imod krydstogtturister: 30 frivillige stod klar med smurte boller til turisterne, og de havde medbragt plancher med facts om Aarhus. Men der er mange andre arrangementer, hvor der er god brug for frivillig arbejdskraft. På hjemmesiden kan man finde et link om frivillighed, hvis man ønsker at vide mere. Man er også velkommen til at ringe til sekretariatet. Til sidst kom hun ind på, hvad fællesrådene kan gøre, og hun opfordrede her til at dykke ned i programmet og finde de emner, hvor man føler, at ilden brænder. Som eksempel nævnte Ulla Lund Røde Orm-forestillingen (præmiere 24. maj 2017) på taget af Moesgaard, hvor det er brug for 125 frivillige pr. forestilling, man kunne starte en læseklub om emnet, opfordre til at købe billetter i samlet flok i lokalområdet, lave vikingemad og aktiviteter om emnet sammen med børn. Sp.: I Hasle fik man tidligt at vide at grænsen var overskredet for at få penge, da kassen var tom, og fristen for at søge om penge i forbindelse med aktiviteter vedr. Kulturby 2017 var udløbet. Hvad er forklaringen på det? Sv.: Ulla Lund havde ikke hørt om problemet før og kunne ikke svare på dette. Men hun opfordrede det lokale erhvervsliv til at tage del i glæderne. Eksempelvis kunne European region of gastronomi være en aktivitet, man kunne gøre fx biavlere opmærksom på. Man skal ville det, opsøge det, sprede det gode budskab om, at det er der, da rigtig mange mennesker interesserer sig for gastronomi. Sp.: Hvad kan mit fællesråd gøre for at få succes med opgaven inden for frivillighed? Sv.: Ulla Lund opfordrede de enkelte fællesråd til at mærke efter, hvad netop de synes er spændende at deltage i. Flemming Larsen takkede afslutningsvis for dette tour de force -inspirationsoplæg og gjorde opmærksom på, at kommentarer til aftenens program kunne sendes på til Lisbeth Ingerslev, sekretær for fællesrådene: lii@aarhus.dk.

12 Kom godt hjem!!! Side 12 af 12

Referat af møde med ARBEJDSGRUPPEN FOR FÆLLESRÅDENE

Referat af møde med ARBEJDSGRUPPEN FOR FÆLLESRÅDENE Referat af møde med ARBEJDSGRUPPEN FOR FÆLLESRÅDENE Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes

Læs mere

Aarhus Rådhus d. 11. oktober 2016 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Aarhus Rådhus d. 11. oktober 2016 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes Raben-Beck (JRB), Vejlby-Risskov Fællesråd Klaus

Læs mere

Dagsorden 24. januar 2018 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene:

Dagsorden 24. januar 2018 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene: Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd Klaus Bendixen (KB), Hasle Fællesråd Rune H. Meldgaard

Læs mere

Aarhus Rådhus d. 6. april 2017 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Aarhus Rådhus d. 6. april 2017 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes Raben-Beck (JRB), Vejlby-Risskov Fællesråd Klaus

Læs mere

Dagsorden 20. september 2017 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene:

Dagsorden 20. september 2017 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene: Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd Klaus Bendixen (KB), Hasle Fællesråd Lisbeth Ingerslev

Læs mere

Referat af fællesrådsseminar 2017 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2017 kl i kantinen

Referat af fællesrådsseminar 2017 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2017 kl i kantinen Referat af fællesrådsseminar 2017 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2017 kl. 17.30 i kantinen Side 1 af 9 Lisbeth Ingerslev, Teknik og Miljø, Ledelsessekretariatet (referent) Aftenens program: Del 1 Formøde 17.30-18.00

Læs mere

Fællesrådenes Formandsmøde d. 29. november TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Fællesrådenes Formandsmøde d. 29. november TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Fællesrådenes Formandsmøde d. 29. november 2018 DAGSORDEN: 1. Ønsker til og muligheder for samarbejde mellem fællesrådene (oplæg v/flemming Larsen) 2. Fællesrådsseminar med politikere og embedsmænd d.

Læs mere

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Side 1 af 6 Konklusion Forslaget om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune har på forskellig vis været

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Spørgsmål og svar (Q and A)

Spørgsmål og svar (Q and A) Spørgsmål og svar (Q and A) Spørgsmål og bemærkninger fra høringsprocessen med tilhørende svar fra medborgerskabsudvalget. Q and A offentliggøres også på medborgerskabiaarhus.dk sammen med øvrige bilag

Læs mere

Hvordan får vi Kommuneplanens indhold og strategien til at lykkes? Hvordan kan det enkelte fællesråd involvere sig i byudviklingen?

Hvordan får vi Kommuneplanens indhold og strategien til at lykkes? Hvordan kan det enkelte fællesråd involvere sig i byudviklingen? Referat af temamøde for fællesrådene Kommuneplanen Side 1 af 8 Kantinen, Bautavej 1, den 29. november 2016 kl. 19.00-22.00 Hvordan får vi Kommuneplanens indhold og strategien til at lykkes? Hvordan kan

Læs mere

Tilstede: Klaus Bendixen (formand), Jørgen Vesterager, Jesper Rodenberg, Knud Wium Rasmussen, Jesper Bomholt, Steen C. Saabye

Tilstede: Klaus Bendixen (formand), Jørgen Vesterager, Jesper Rodenberg, Knud Wium Rasmussen, Jesper Bomholt, Steen C. Saabye Hasle Fællesråd bestyrelsesmøde: Tid og sted: tirsdag den 5/12, klokken 18.30 i mødelokalet Tilstede: Klaus Bendixen (formand), Jørgen Vesterager, Jesper Rodenberg, Knud Wium Rasmussen, Jesper Bomholt,

Læs mere

Årsberetning Integrationsrådet

Årsberetning Integrationsrådet Årsberetning 2017 Integrationsrådet ÅRSBERETNING 2017 Integrationsrådet FORORD 3 VISIONEN 2014-2017 4 INTEGRATIONSRÅDETS MØDER I 2017 4 AKTIVITETER I 2017 5 INTEGRATIONSRÅDETS MEDLEMMER 2014 2017 9 2 FORORD

Læs mere

Indstilling. Orientering om Aarhus Kommunes aktiviteter på Folkemødet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 13.

Indstilling. Orientering om Aarhus Kommunes aktiviteter på Folkemødet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 13. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 13. maj 2015 Orientering om Aarhus Kommunes aktiviteter på Folkemødet 1. Resume Magistraten besluttede den 5. januar 2015, at

Læs mere

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund Samarbejdsaftale Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 24. oktober 2011 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene 1. Baggrund Denne beskrivelse af samarbejdet mellem Aarhus Kommune

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Ungeråd KBH - Forretningsorden. 1 - Kontakt og dialog mellem møder

Ungeråd KBH - Forretningsorden. 1 - Kontakt og dialog mellem møder Ungeråd KBH - Forretningsorden 1 - Kontakt og dialog mellem møder 1.0 Kommunikation i Ungerådets arbejdsgrupper 1.1 Der nedsættes en koordinationsgruppe med repræsentanter fra arbejdsgrupperne, Talspersonerne

Læs mere

Høring af medborgerskabspolitik

Høring af medborgerskabspolitik Høring af medborgerskabspolitik Den 9. november inviterede til borgermøde vedrørende høring af Aarhus nye medborgerskabspolitik. Tretten aarhusborgere deltog. Dette dokument indeholder vores indspil til

Læs mere

Udkast til Kommunikationsstrategi for Medborgerskabsudvalget

Udkast til Kommunikationsstrategi for Medborgerskabsudvalget Udkast til Kommunikationsstrategi for Medborgerskabsudvalget Side 1 af 9 Formål med strategien 1. At styrke kendskabet til udvalgets arbejde 2. At klæde udvalgets medlemmer på til at prioritere budskaber

Læs mere

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 1 Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: 22.000 aktører, 10 styrker, 4 handlinger - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 Baggrund Stevns Kommunes Kommunalbestyrelse afholdt den 17.

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK 39 SKØDSTRUP - LØGTEN 37 HÅRUP - MEJLBY 36 TRIGE - SPØRRING 38 HJORTSHØJ 27 LYSTRUP 26 LISBJERG 28 SKÆRING - EGÅ 35 SABRO - BORUM 15 VEJLBY - RISSKOV 14 SKEJBY CHRISTIANSBJERG 25

Læs mere

Medborgerskabsudvalget anbefaler, at byrådet beslutter at videreføre medborgerskabsudvalgets arbejde, som det er beskrevet i denne indstilling.

Medborgerskabsudvalget anbefaler, at byrådet beslutter at videreføre medborgerskabsudvalgets arbejde, som det er beskrevet i denne indstilling. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 4. januar 2016 Medborgerskab Medborgerskabsudvalget anbefaler, at byrådet beslutter at videreføre medborgerskabsudvalgets arbejde,

Læs mere

Oplæg i Vordingborg Kommune 30. oktober Lokalrådsformand Anders Riberholt Henriksen og Direktør Hanne Ahrens

Oplæg i Vordingborg Kommune 30. oktober Lokalrådsformand Anders Riberholt Henriksen og Direktør Hanne Ahrens Oplæg i Vordingborg Kommune 30. oktober 2018 Lokalrådsformand Anders Riberholt Henriksen og Direktør Hanne Ahrens Program Nærdemokrati i Silkeborg Kommune Kodeks for godt nærdemokrati Nærdemokratiudvalg

Læs mere

Med udgangspunkt i beskrivelsen vil arbejdsgruppen slutteligt i notatet opstille tre scenarier for Integrationsrådets fremtidige virke:

Med udgangspunkt i beskrivelsen vil arbejdsgruppen slutteligt i notatet opstille tre scenarier for Integrationsrådets fremtidige virke: Vedrørende: Notat om organisering Integrationsråd Sagsnavn: Integrationsrådet- Status og det fremadrettee arbejde Skrevet af: Christian Forchhammer Foldager E-mail: Christian.Forchhammer.Foldager@randers.dk

Læs mere

Tisvildelejeforeningen

Tisvildelejeforeningen Dagsorden Generalforsamling Tisvildelejeforeningen 22 juni kl. 10.00 Tisvildeleje 1. Valg af dirigent og referent. Tisvildelejeforeningen 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år. 3. Forelæggelse

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus.

Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 2. september 2015 Finansiering af projektet Smag på Aarhus Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus. 1.

Læs mere

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Dato: Tirsdag den 23. aug. 2016, kl. 19.00 Mødested: Tilstede: Afbud: Referent: TMG Halhuset Jens Thomsen, Anders Kjær, Troels Laursen, Lars Munk, Finn Larsen, Anette

Læs mere

Mødereferat REFERAT. Ledelsessekretariatet. Den 21. marts 2011

Mødereferat REFERAT. Ledelsessekretariatet. Den 21. marts 2011 Mødereferat Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 21. marts 2011 REFERAT Mødedato: 15. marts 2011 Mødetid: 19-22 Mødested: Rådhushallen Deltagere: Aarhus Kommunes fællesråd, byrådspolitikere

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Referat fra årsmøde i FrivilligCenterEgtved Tirsdag d. 8.marts 2016

Referat fra årsmøde i FrivilligCenterEgtved Tirsdag d. 8.marts 2016 Referat fra årsmøde i FrivilligCenterEgtved Tirsdag d. 8.marts 2016 Deltagere fra følgende foreninger: Datastuen, Centerrådet for Egetoft, Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors, Ældre Sagen, Pensionistforeningen

Læs mere

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune Dialogudvalg og Lokalråd Vedtaget af Kommunalbestyrelsen 26. november 2009 Indhold UFormål med nærdemokratimodellenu 3 UDet politiske niveauu 3 UDet lokale

Læs mere

Gæst: Ny konsulent i afdelingen Løn&Ansættelse Nicolai Kempel Sigh hilste på TR-rådet og fortalte lidt om sin baggrund.

Gæst: Ny konsulent i afdelingen Løn&Ansættelse Nicolai Kempel Sigh hilste på TR-rådet og fortalte lidt om sin baggrund. Referat af møde i: Dato for møde: TR-rådet 14. marts 2017 For referat: Dato for referat: Karen Fischer-Nielsen 28. marts 2017 Deltagere: Kirsten Ægidius (KÆ), Kirsten Thoke (KT), Charlotte Larsen (CL),

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har i beskrevet en fælles, overordnet ramme for leder og medarbejderroller

Læs mere

Formålsbeskrivelse og procesplan for frivilligcenter

Formålsbeskrivelse og procesplan for frivilligcenter Socialpsykiatrien Notat Til: Sagsnr.: /09138 Dato: 03-10- Sag: Sagsbehandler: Formålsbeskrivelse og procesplan for frivilligcenter Lars Haase 1. Baggrund I forbindelse med vedtagelse af budget 2010 blev

Læs mere

I alt 46 medlemmer, incl. bestyrelsesmedlemmer, var mødt frem ved mødets start, kl kom der 3 medlemmer, så var vi 49 medlemmer.

I alt 46 medlemmer, incl. bestyrelsesmedlemmer, var mødt frem ved mødets start, kl kom der 3 medlemmer, så var vi 49 medlemmer. REFERAT Emne: Årsmøde Tid: Torsdag 15. marts 2018 kl. 19.00 Sted: Arions Hus, Tulipanvej 28 A, 8240 Risskov Referent: Maja Dyremose Kopi til: Bestyrelsen, kontoret, Tove Jørvang og Børge Olesen til elektronisk

Læs mere

Til Magistraten Fra Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling Dato 21. november 2016

Til Magistraten Fra Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling Dato 21. november 2016 Indstilling Til Magistraten Fra Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling Dato 21. november 2016 Godkendelse af ansøgning til frikommuneforsøg 1. Resume Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling ønsker,

Læs mere

Indstilling. Aktivt medborgerskab. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 26.

Indstilling. Aktivt medborgerskab. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 26. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 26. september 2013 Aktivt medborgerskab Indstillingen indeholder forslag til styrkelse af aktivt medborgerskab ved at nedsætte et medborgerskabsudvalg

Læs mere

FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION

FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION 2 INDHOLD 4 6 8 12 14 15 1. FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION 2. INDSATSOMRÅDER 3. FREMTIDIGE MULIGHEDER 4. SAMARBEJDE MED FAVRSKOV KOMMUNE 5. ORGANISERING 6. KONTAKTOPLYSNINGER

Læs mere

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Afbud:Brian Lund Madsen, Stig Hansen, Bilal Titrek,, Erik Vestergaard, Tom Nielsen, Ena Juhl

Afbud:Brian Lund Madsen, Stig Hansen, Bilal Titrek,, Erik Vestergaard, Tom Nielsen, Ena Juhl Referat af Integrationsrådets møde den 11. december 2008. Tilstede: Jamal Tabari, Nimer Shama, Farjam A. Davani, Lisbeth Jørgensen, Miasser Hawwa, Sabahat Cilgin Jelena Rajovic, Lolan Ottesen, Lisbeth

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted Strategi for Lokal Udvikling 2018-2020 Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted 99171717 - lese@thisted.dk - www.thisted.dk - CVR 2918 9560 Indhold Forord... 3 Sammenhængskraft...4 Strategi for Thisted

Læs mere

Det er intensionen, at der snarest etableres et pissoir og etableres overdækning som alternativ til ophold i busskurene.

Det er intensionen, at der snarest etableres et pissoir og etableres overdækning som alternativ til ophold i busskurene. Udtalelse Side 1 af 5 Til Aarhus Byråd via Magistraten Udtalelse vedrørende forslag til byrådsbeslutning fra den socialdemokratiske Byrådsgruppe og byrådsgruppen for Det Konservative Folkeparti om at gentænke

Læs mere

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring R E F E R A T Tid: Lørdag, den 26. januar 2019 kl. 9:30-11:50 Sted: Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring Deltagere: Henrik Møller Andersen Dronninglund HC Hartmann-Nielsen Hjørring

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Notat Emne: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker skitse for borgermøder i foråret 2014 Til: Kulturudvalgsmødet d. 1. april 2014 Kopi til: Side 1 af 5 Proces for politik for Borgerservice

Læs mere

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 7.05.2009 Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 Cafémetoden er valgt som den gennemgående metode. Metoden er kendetegnet ved en høj grad af deltagerinvolvering

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik

Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik Mødetidspunkt 31-01-2017 19:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 21:15 Tilstede:

Læs mere

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 Program 19:00 Intro ved Emrah Tuncer og Svend Due Mikkelsen 19:15 Intro til fortællingerne ved Emrah Tuncer 19:30 Basar 2x20 minutter ved 2 selvvalgte stande +20

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

Særudgave september 2015

Særudgave september 2015 Særudgave september 2015 En ny og tidssvarende børne- og ungepolitik sendes i disse dage i høring. Politikken er blevet til i et bredt og inddragende samarbejde på tværs af hele Aarhus Kommune og bysamfundet

Læs mere

Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring

Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 19. marts 2019 Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring Fremlæggelse af Forslag til Planstrategi 2019

Læs mere

Inddragelse af etniske minoriteter

Inddragelse af etniske minoriteter Til Medborgerskabsudvalget Inddragelse af etniske minoriteter Baggrund 18. december 2013 besluttede Byrådet at nedlægge Integrationsrådet. Med beslutningen lægges op til at gentænke borgerinddragelsen

Læs mere

Alle suppleanter bliver indsuppleret, da der er flere fraværende. Efterfølgende er der stadig 5 ledige pladser i byrådssalen.

Alle suppleanter bliver indsuppleret, da der er flere fraværende. Efterfølgende er der stadig 5 ledige pladser i byrådssalen. 13.00-13.05 Velkommen i byrådssalen Karim byder velkommen 13.05-14.00 Oplæg v. Rådmand for Miljø og teknik, Kristian Würtz Kristian Würtz holder et kort oplæg med udgangspunkt i fremtidens Aarhus for børn

Læs mere

SKOLEBESTYRELSEN skoleåret /1

SKOLEBESTYRELSEN skoleåret /1 SKOLEBESTYRELSEN skoleåret 2017-18/1 Tid: Tirsdag den 29. august 2017, kl. 19.00 21.30 Sted: Strøbyskolen 1. sal Fraværende: Jacob og Bjarne og Emil fra elevrådet Ordstyrer: Ulf og Ulla Referat Referatet

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Sektionen af Selvstændige Socialrådgivere Referat til bestyrelsesmøde fredag d. 25.maj 2018 Afholdt Buchwaldsgade 48 i Odense

Sektionen af Selvstændige Socialrådgivere Referat til bestyrelsesmøde fredag d. 25.maj 2018 Afholdt Buchwaldsgade 48 i Odense Sektionen af Selvstændige Socialrådgivere Referat til bestyrelsesmøde fredag d. 25.maj 2018 Afholdt Buchwaldsgade 48 i Odense Dagsorden 1. Tjek ind (Bordet rundt) / 50 min 2. Valg af ordstyrer (Ea) / 5

Læs mere

METTE KLINGSTEN ADVOKATFIRMA

METTE KLINGSTEN ADVOKATFIRMA Referat af 4. ordinære generalforsamling i Foreningen L.A. Rings Venner den 10. april 2018 Formanden Jan Mejding bød velkommen til forsamlingen, som talte 30 personer. Herefter begyndte generalforsamlingen.

Læs mere

Rådet var således beslutningsdygtigt. Workshoppen blev faciliteret af konsulent Bjørn Nygaard.

Rådet var således beslutningsdygtigt. Workshoppen blev faciliteret af konsulent Bjørn Nygaard. 15-01-2009, Workshop Opsamling på workshop. Integrationsrådets organisering 2009. Indledning Integrationsrådet afholdt ekstraordinær workshop torsdag d. 15. januar 2009, for at tage stilling til rådets

Læs mere

Grundejerforeningen i Lodshaven

Grundejerforeningen i Lodshaven Dato 8. april 2007 Side 1 af 6 Referat fra generalforsamling 28. marts 2007 Mødested KAD i Karrebæksminde Referent: Per Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Overtagelse af fællesarealer

Læs mere

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden 2011-2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1.

Læs mere

Dagsorden. Generalforsamling den. 4. oktober 2016 klokken 19:00.

Dagsorden. Generalforsamling den. 4. oktober 2016 klokken 19:00. Dagsorden Generalforsamling 2015-2016 den. 4. oktober 2016 klokken 19:00. 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år. 3. Den reviderede årsrapport fremlægges til godkendelse. 4.

Læs mere

Generalforsamling i Husejerforeningen Horsbred (HH) tirsdag den 26. februar 2019 kl. 19:30

Generalforsamling i Husejerforeningen Horsbred (HH) tirsdag den 26. februar 2019 kl. 19:30 Nr. 3 marts 2019 47. årgang Hjemmeside: https:/www.bricksite.com/husejerforeningenhorsbred Facebook: Husejerforeningen Horsbred mail: hh.horsbred@gmail.com Generalforsamling i Husejerforeningen Horsbred

Læs mere

- Fælleselevrådet mener det giver rigtig god mening med et fokus på fællesskab, sundhed, forældresamarbejde, medborgerskab, læring og trivsel.

- Fælleselevrådet mener det giver rigtig god mening med et fokus på fællesskab, sundhed, forældresamarbejde, medborgerskab, læring og trivsel. Hjørring Kommune Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-03-2019 Side 1. 27.00.00-P22-1-17 Samlede kommentarer fra høring af Forebyggelses- og Indsatspolitikken Høringsparter: Part Fælles-elevrådet

Læs mere

Referat fra møde den 14. juni 2007

Referat fra møde den 14. juni 2007 Referat fra møde den 14. juni 2007 Mødested: Røntgenafdelingen Sønderborgsygehus Sydvang 1 6400 Sønderborg Fremmødte: Anne-Grethe Hansen, Dorthe Møller, Lars Jensen, Jørgen Nørris Christensen og Boye Eckmann

Læs mere

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene Side 1 af 11 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune 1. Baggrund I marts 2017 blev samarbejdsaftalen mellem Aarhus Kommune og fællesrådene

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har Fælles MED Udvalget i Aarhus Kommune beskrevet

Læs mere

Ny organisering i Ungdommens Røde Kors

Ny organisering i Ungdommens Røde Kors Ny organisering i Ungdommens Røde Kors Vores nuværende struktur stammer tilbage fra 2009. I forbindelse med strategiprocessen i 2015 blev det tydeligt, at vi i Ungdommens Røde Kors havde svært ved at byde

Læs mere

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 8. september Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 8. september Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand Socialpædagogernes Landsforbund Kæpgårdsvej 2 A 4840 Nr. Alslev Telefon 7248 6500 Fax 7248 6510 Ref. J.nr. REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 8. september.2016 Venlig hilsen Lisbeth Schou Kredsformand

Læs mere

Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011

Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011 Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011 Erfaringer og udfordringer Kreds Nordjylland: Svært at TR og AMiR ikke kommer på GF. I 2009 havde vi engageret en korleder. Tidligere var det KB medlemmer,

Læs mere

Integrationsrådet Beslutningsprotokol

Integrationsrådet Beslutningsprotokol Integrationsrådet Beslutningsprotokol 22-04-2015 16:00 Medborgerhuset, sal D Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif.: 8970 1000 www.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig)

Læs mere

Visionen (organisationens) gemmer vi til en anden dag. Den er stadig under udviklinging, og det er ok. Events og kommunikation.

Visionen (organisationens) gemmer vi til en anden dag. Den er stadig under udviklinging, og det er ok. Events og kommunikation. REFERAT Bestyrelsesmøde 5 / workshop Dato: 10.03.2009 Sted: Schleppegrellsgade 2, 1. Tv. Tid: 19.00 Tilstede: Klaus E. Jørgensen (KEJ), Ida K. F. Tinning (IKFT), Marianne Filtenborg (MF), Karin Elkjær

Læs mere

Nye ideer til bestyrelsesarbejdet. Måløv Idræts Forening DGI Inspiration 2015 17. januar 2015

Nye ideer til bestyrelsesarbejdet. Måløv Idræts Forening DGI Inspiration 2015 17. januar 2015 Nye ideer til bestyrelsesarbejdet Måløv Idræts Forening DGI Inspiration 2015 17. januar 2015 Præsentation Thomas Lorenzen, 36år Far til Niels 8år og Johanne 5år Bor I Måløv Email:DM@maaloevif.dk Mobil:

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr A Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr A Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr. 17.00.00-A00-4-17 Dato: 26.10.2017 Kortlægning af udvalgte kommunale ungeråd Nedenfor fremgår en kortlægning af

Læs mere

Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret.

Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret. Parcelforeningen TOFTHOLM Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl. 19.00 i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning 3. Fremlæggelse af regnskab

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling Onsdag den 26. marts Formand Per Sørensen bød velkommen kl. 19. - Vi var 25 fremmødte. Ad. 1: Valg af dirigent, referent og stemmetællere Klaus Roos blev valgt til dirigent

Læs mere

Grundejerforeningen Villabyen Hindholm

Grundejerforeningen Villabyen Hindholm Referat fra generalforsamlingen onsdag den 26. marts 2014 Formanden Mark Schiller bød velkommen til den ordinære generalforsamling 2014. Formanden gik derefter over til første punkt på dagsorden, valg

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Forslag til Planstrategi offentlig høring

Forslag til Planstrategi offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 24. september 2015 Forslag til Planstrategi 2015 - offentlig høring Fremlæggelse af Forslag til Planstrategi

Læs mere

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP I Psykiatrien Øst satte man fokus på social kapitals betydning for det psykiske arbejdsmiljø og ord på, hvordan man fremover og på tværs af organisationen vil kommunikere,

Læs mere

Møde i Koordinationsudvalget mandag d. 26. januar kl. 13-15

Møde i Koordinationsudvalget mandag d. 26. januar kl. 13-15 Møde i Koordinationsudvalget mandag d. 26. januar kl. 13-15 Udkast til referat i henhold til dagsorden I sekretariatets mødelokale, Rysensteensgade 3, 3. sal. Til stede: Lars Udsholt (LU), Erik Vithner

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde

Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde 1 Indhold Bestyrelsens arbejde... 3 Generalforsamling og bestyrelse... 3 Bestyrelse... 3 Formandsposten... 4 Næstformandsposten... 4 Kassereren... 5 Sekretæren... 5

Læs mere

Dialogmødets bemærkninger sammenfattes i notat fra samtlige dialogmøder. Se link under statusmeddelelser.

Dialogmødets bemærkninger sammenfattes i notat fra samtlige dialogmøder. Se link under statusmeddelelser. Søg i lokalområdebøger Lokalområde t fagområde Vælg Dialogmøde Fra: Efterår 2013 Til: Efterår 2013 : Nej: Fritekst Søg Demokratieksperimentariet, Dialogudvalgets fremlæggelse, understøttelse og oplæg Strategi

Læs mere

Indledning Jeg vil gerne byde jer alle hjertelig velkommen til generalforsamling i Frederikshavn Erhvervsforening.

Indledning Jeg vil gerne byde jer alle hjertelig velkommen til generalforsamling i Frederikshavn Erhvervsforening. Frederikshavn Erhvervsforenings generalforsamling 2012 FORMANDENS BERETNING Indledning Jeg vil gerne byde jer alle hjertelig velkommen til generalforsamling i Frederikshavn Erhvervsforening. Mit navn er

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg Dato: 11-02-2014 Kontaktperson: Simon Christen Simonsen E-mail: scs@vejenkom.dk NOTAT Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg 17 stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg

Læs mere

Ældrerådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat

Ældrerådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat Ældrerådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat af møde den 21. september 2015 kl. 09.00 i Paraplyen Medlemmer Poula Thrane ( ) formand Mogens Lehd Pedersen ( ) Vibeke Frej ( ) Lone Karakavuk ( ) Ella

Læs mere

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015 Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015 Intro 2015 er helt generelt kendetegnet ved at være året, hvor vi skal konsolidere det nye Ledelsessekretariat som en del

Læs mere

Referat Generalforsamling 25.maj 2016

Referat Generalforsamling 25.maj 2016 Referat Generalforsamling 25.maj 2016 Generalforsamlingen er rettidig indkaldt iflg. vedtægterne. Indkaldelse er udsendt pr. mail til alle klubbens medlemmer den 7.4. Der er 3 indkomne forslag. (se punkt

Læs mere

Mødereferat af Generalforsamling i Kvistgård-Nyrup Borgerforening Mandag den 20. oktober 2014 kl

Mødereferat af Generalforsamling i Kvistgård-Nyrup Borgerforening Mandag den 20. oktober 2014 kl Tilstede: 7 borgere ud over bestyrelsen (den kommende) Dagsorden 1. Valg af dirigent. 2. Valg af referent 3. Beretning. 4. Regnskab forelægges til godkendelse. 5. Valg i henhold til lovene ( 7) 6. Indkomne

Læs mere

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 11. oktober Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 11. oktober Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand Socialpædagogernes Landsforbund Kæpgårdsvej 2 A 4840 Nr. Alslev Telefon 7248 6500 Fax 7248 6510 Ref. J.nr. REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 11. oktober.2016 Venlig hilsen Lisbeth Schou Kredsformand Dagsorden

Læs mere

Gode råd til samarbejdet med ambassadører

Gode råd til samarbejdet med ambassadører Gode råd til samarbejdet med ambassadører Guide til landsdelskonsulenter Marts 2016 Denne guides indhold Formål Din opgave som landsdelskonsulent Ambassadøren Ambassadøren Ambassadørens opgave Tre eksempler

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har i beskrevet en fælles, overordnet ramme for leder og medarbejderroller

Læs mere