Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende"

Transkript

1 Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger... 3 Tunge eller akavede løft, træk og skub... 4 Computer arbejdsplads... 5 Fysiske forhold... 7 Indeklima... 7 Belysning... 8 Ventilation i laboratorier... 8 Indretning... 9 Fysiske påvirkninger... 9 Arbejde med kemikalier, radioaktivitet og biologiske agenser Områder hvor der er særlig forhold for gravide og ammende er:... 11

2 Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik Det er den nærmeste leder, dvs. forskningslederne, afdelingsledere mv., der i samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanten har ansvaret for at den gravides arbejde planlægges og udføres uden risiko for påvirkninger, der kan indebære fare for den gravide/fosteret. Der kan søges hjælp og vejledning hertil i arbejdsmiljøgruppen, hos SDUs arbejdsmiljøkonsulent, rådgivere, arbejdsmedicinskklinik mv. Så snart den daglige leder er bekendt med, at en medarbejder er gravid eller ammer, skal der udarbejdes en individuel skriftlig arbejdspladsvurdering ( APV) og arbejdsopgaver, der indeholder risikofaktorer, må ikke udføres før de er vurderet og fundet forsvarlige. Hvis det i laboratoriet ikke er den daglige leder, der vejleder den gravide, bør laboratorievejlederen deltage i afklaringen, men det er stadig den daglige leder, der har ansvaret. Registrering Navn på medarbejder Institut/Afdeling Gruppe Daglig leder Evt. daglig vejleder i laboratoriet Arbejdsmiljørepræsentant Løsningsforslag udarbejdet af Dato

3 Ergonomi Arbejdsstillinger Arbejder du i ubekvemme arbejdsstillinger? Arbejder du med bøjet eller vredet ryg eller bøjet eller vredet nakke? Arbejder du med hænderne over skulderhøjde? Arbejder du med lange rækkeafstande? Kræver dit arbejde at du arbejder på hug eller knælende? Har du langvarigt gående eller stående arbejde? Arbejder du i samme stilling i lang tid? Udfører du ensidig gentaget arbejde? Er der snævre pladsforhold på arbejdspladsen, der begrænser bevægelsesfriheden? Arbejder du med håndleddet bøjet/drejet, med fingerspidsgreb eller andet der kan overbelaste skuldre, håndled eller fingre? Nej Ja Hvis Ja, vurderer du, at det er et problem? stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik).

4 Tunge eller akavede løft, træk og skub Løfter, trækker eller skubber du tunge emner eller byrder manuelt? Bærer du tunge emner eller redskaber, mens du går? Mangler der løfte redskaber ved løft over 11 kg eller ved uhensigtsmæssige løft, træk eller skub? Løfter eller holder du tungt værktøj eller redskaber under arbejdet? Løfter du mange emner over 3 kg i løbet af en arbejdsdag? Løfter du byrder i dårlige arbejdsstillinger, fx langt fra kroppen, over skulderhøjde eller under knæhøjde? Skal du bruge mange kræfter til at trække eller skubbe hjælpemidler som fx rullevogne? Er der dårlige pladsforhold ved skub og træk? Er hjælpemidlet defekt, eller mangler det vedligeholdelse? Er hjælpemidlet udformet, så arbejdsstillingen bliver dårlig? Nej Ja Hvis Ja, vurderer du, at det er et problem? stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik).

5 Computer arbejdsplads Har du ensidigt belastende computerarbejde? Nej Ja Sæt et kryds hvis du ønsker hjælp til en afklaring. stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik). Kender du stolens indstillingsmuligheder? (højde- og ryglæn regulering, skråstilling af sæde mm.) Bruger du stolens indstillingsmuligheder? Udgør det samlede arbejde ved skærmterminalen mere end 2 timer om dagen? hvis ja fortsæt da med de resterende spørgsmål om computerarbejdspladsen Bruger du briller ved skærmarbejdet? Er dit syn undersøgt i forbindelse med skærmarbejdet? Er skærmen placeret således, at synsafstanden til skærmen er cm? Er skærmen placeret således, at du kan kigge hen over øverste kant? Er tegnene på skærmen tilstrækkelig tydelige og store?

6 Kan skærmen drejes og vippes? Kan tastaturet skråtstilles? Er der plads foran tastaturet til at hvile håndled/underarm? Er arbejdsbordet indrette således at siddehøjden passer til dig? (der er ikke krav om at arbejdsbordene skal være højdeindstillelige) Er skrivebordet/skærmterminalbordet indrettet til musearbejde? (plads til mus, museplade, underarm foran dig, gerne ved siden af tastatur og tilpasset din arbejdshøjde) Er du tilfreds med musens udformning? Er det muligt at tilrettelægge skærmarbejdet så det regelmæssigt afbrydes af pauser/andet arbejde?

7 Fysiske forhold Indeklima Er temperaturen i lokalet passende (20-22 C)? Er der træk i lokalet? Nej Ja Præciser (Lokale nr. mv.) hvis du finder at der er et problem på området. stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning i samarbejde med bygningsområdet (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik). Synes luftskiftet tilstrækkelig? (sker via mekanisk ventilation eller udluftning) Er lokalet et kontor lokale uden mekanisk rumventilation hvor der er printer i lokalet? Er rengøringen i orden? Er lokalet indrettet og ryddeligt således at rengøringspersonalet kan komme til? Er belysningen behagelig? Er der problemer med statisk elektricitet? Andet?

8 Belysning Er rumbelysningen tilstrækkelig? Er arbejdspladsbelysningen tilstrækkelig? Er dit arbejdsfelt fri for reflekser og blænding? Kan man individuelt afskærme for dagslys/sol indfald? Andet? Nej Ja Præciser hvis du finder, at der er et problem på området. stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning evt. i samarbejde med bygningsområdet (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik). Ventilation i laboratorier Er rumventilationen tilstrækkelig? # Er der tilstrækkelig med proces ventilation? # Andet? Nej Ja Præciser hvis du finder, at der er et problem på området. stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning i samarbejde med bygningsområdet (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik).

9 Indretning Er rummet egnet til arbejdsopgaverne? # Nej Ja Præciser hvis du finder, at der er et problem på området. stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik). Er der mere udstyr i rummet end du egentlig har brug for? # Er der pladsproblemer? # Fysiske påvirkninger Er der umiddelbar risiko for at du bliver udsat for stød eller helkropsvibrationer? Er der risiko for at du bliver udsat for ultralyd? Nej Ja Hvis Ja, vurderer du, at det er et problem? stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik). Er der risiko for at du bliver udsat for ekstrem varme (>35 C)?

10 Arbejde med kemikalier, radioaktivitet og biologiske agenser Områder hvor der er særlig forhold for gravide og ammende Arbejder du med Kemikalier mærket R39, R40, R45, R46, R48, R49, R60, R61, R62, R63, R64, R68? Nej Ja Hvis ja med hvilke? Og i hvilke procedurer, koncentrationer og mængder? Løsning: Hvor der er svaret Ja skal der tages stilling til om påvirkningen udgør et arbejdsmiljøproblem og der udarbejdes i så fald en løsning (ansvar: jf. Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik). Arbejdet må ikke påbegyndes før løsningen er etableret. Arbejder du med hormonforstyrrende stoffer? Arbejder du med flygtige stoffer og organiske opløsningsmidler? Arbejder du med bly eller blyforbindelser? Arbejder du med anæstesi eller kvælende gasser? Arbejder du med bekæmpelsesmidler og tungmetaller? Arbejder du med radioaktive stoffer? Arbejder du med biologiske agenser?

11 er: Arbejdstilsynets APV tjekliste til brug for forskning og undervisnings området: Arbejdstilsynets vejledning arbejdspladsens indretning og inventar (At-vejledning A.1.15): Arbejdstilsynets vejledning om de hyppigste årsager til indeklimagener samt mulige løsninger (At-vejledning A.1.2): # Arbejdstilsynets vejledning om faste arbejdssteders indretning (At-vejledning A.1.9): Arbejdstilsynets vejledning om gravides og ammendes arbejdsmiljø (At-vejledning A.1.8): Arbejdstilsynets vejledning om skærmarbejde (At-vejledning D.2.3): Sundhedsstyrelsens vejledning om strålebeskyttelse ved arbejde med åbne radioaktive kilder 2005: (http://www.sst.dk/publ/publ2005/sis/vejl_aabne_kilder/vejl_aabne_kilder.pdf)

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejde ved computer ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE INDHOLD 4 FORORD 5 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15 Arbejdspladsens indretning og inventar November 2008 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.14 af december 1998 og nr. 4.10.2 af november 1985 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER BAR Privat Kontor og Administration 02 ARBEJDE VED SKÆRME FORORD "Arbejde ved skærme" henvender sig til medarbejdere,

Læs mere

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER

BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER 2012 Indholdsfortegenlse Forord 1 Indledning 2 Få overblik og et godt samarbejde om arbejdsmiljøet 3 Arbejdspladsvurderingen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.1. Løft, træk og skub

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.1. Løft, træk og skub At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.1 Løft, træk og skub September 2005 Erstatter 2. udgave oktober 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Godt arbejdsmiljø Fra a-å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN

Godt arbejdsmiljø Fra a-å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN Godt arbejdsmiljø Fra a-å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN GODT ARBEJDSMILJØ FRA A-Å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN Hvordan løfter I, uden at få ondt i ryggen? Hvordan forebygger

Læs mere

Branchevejledning for bedemænd og ansatte i krematorier

Branchevejledning for bedemænd og ansatte i krematorier Branchevejledning for bedemænd og ansatte i krematorier Bedemænd og ansatte i krematorier varetager en meget væsentlig samfundsmæssig opgave med at sikre et værdigt forløb i forbindelse med begravelse

Læs mere

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen Du kan vente dig i butikken 1 Tillykke med din graviditet! Når du er gravid, sker der utrolig mange ting i din krop. Derfor dukker der naturligvis en masse spørgsmål

Læs mere

Arbejdsmiljøhåndbog Godt arbejds- miljø på teatre

Arbejdsmiljøhåndbog Godt arbejds- miljø på teatre Arbejdsmiljøhåndbog Godt arbejdsmiljø på teatre 1 Forord 4 2 Indledning 6 3 Samarbejde om et godt arbejdsmiljø 8 3.1 Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 3.2 Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 9 3.3 Uddannelse

Læs mere

Arbejdsteknik. I PDF en kan du læse mere om:

Arbejdsteknik. I PDF en kan du læse mere om: Der er en lang række retningslinjer for, hvordan medarbejderne kan arbejde sikkert og sundt. Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne er instrueret i god arbejdsteknik og dermed mindsker belastningen

Læs mere

ergonomiske arbejdsmiljøforhold ved arbejde på militærfly

ergonomiske arbejdsmiljøforhold ved arbejde på militærfly Vejledning om BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER ergonomiske arbejdsmiljøforhold ved arbejde på militærfly Forord Mennesker er skabt til at bevæge sig og til at skifte mellem arbejde

Læs mere

APV spørgeskema skabelon

APV spørgeskema skabelon Ulykker I orden / Ja Problem / Nej Bemærkninger/løsningsforslag Er der ryddeligt og orden i lokalet, så der ikke er risiko for fald og andre ulykker? Er gulvbelægning uden huller og ujævnheder samt generelt

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.3. Forflytning, løft og anden manuel håndtering af personer

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.3. Forflytning, løft og anden manuel håndtering af personer At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.3 Forflytning, løft og anden manuel håndtering af personer Juli 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Håndbog for bygningsmalere. Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen

Håndbog for bygningsmalere. Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen Håndbog for bygningsmalere Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen Telefonliste Alarm 112 Politi 114 Arbejdstilsynet 70 12 12 88 ARBEJDSMILJØHUSET 44 85 02 20 Indholdet i denne

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER IRKSOMHEDER MED 10-34 ANSATTE Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering Et

Læs mere

Arbejdsmiljøet kan smages i sovsen

Arbejdsmiljøet kan smages i sovsen TEMA Storkøkken Arbejdsmiljøet kan smages i sovsen En vejledning om arbejdsmiljø i de store køkkener Ord og forkortelser Følgende definitioner og begreber bruges ofte i vejledningen: Faste arbejdspladser:

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Arbejds- miljø- håndbog

Arbejds- miljø- håndbog Fællessekretariatet H. C. Andersens Boulevard 18 1787 København V Tlf. 33 77 33 77 Fax 33 77 33 70 www.bar-service.dk Arbejdsgiversekretariatet H. C. Andersens Boulevard 18 1787 København V Tlf. 33 77

Læs mere

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk Arbejdspladsvurdering (APV) er et vigtigt redskab når det handler om at forebygge dårligt arbejdsmiljø og der eksisterer rigtig mange pjecer om emnet. Med denne pjece vil vi gerne sætte fokus på hvorfor

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 6 Spørgeskemaet Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-VEJLEDNING Arbejdspladsvurdering Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-vejledning D.1.1 Juli 2009 2. udgave 2010 Erstatter januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Kontormaskiner og arbejdsmiljø

Kontormaskiner og arbejdsmiljø EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM Kontormaskiner og arbejdsmiljø HVORDAN I VÆLGER OG PLACERER KONTORMASKINER, SÅ I SKABER ET SUNDT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ! INDHOLD 5 INDLEDNING 6 KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Arbejdsmiljø et dynamisk projekt

Arbejdsmiljø et dynamisk projekt ARBEJDSMILJØVENLIG PROJEKTLEDELSE Arbejdsmiljø et dynamisk projekt Vejledning i moderne projektarbejdes samspil med Arbejdsmiljøloven 3 Vester Søgade 12,2 1790 København V Telefon 3363 8000 Telefax 3363

Læs mere

ARBEJDSMILJØHÅNDBOG FOR DYREPASSERE

ARBEJDSMILJØHÅNDBOG FOR DYREPASSERE ARBEJDSMILJØHÅNDBOG FOR DYREPASSERE Forord 1 Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med denne arbejdsmiljøhåndbog give et redskab til sikkerhedsorganisationen i zoologiske haver,

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere