Handlingsplan. Bæredygtighedsstrategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handlingsplan. Bæredygtighedsstrategi"

Transkript

1 Handlingsplan Bæredygtighedsstrategi

2 2 Indledning Bæredygtighedsstrategi , der blev vedtaget i byrådet i marts måned 2013, angiver de visioner og strategier, som Byrådet vil arbejde med for at fremme en natur- og miljømæssig bæredygtig omstilling til gavn for kommunens borgere, erhvervsliv og miljø. Strategien sætter rammerne for kommunens øvrige planlægning og myndighedsbehandling på miljø og naturområdet. Strategien gennemføres i samspil med kommuneplanen og implementeres primært via kommunens eksisterende sektor- og handlingsplaner. En bæredygtig udvikling kræver en langsigtet planlægning og indsats, og derfor er strategien inddelt i både langsigtede visioner og strategiske fokusområder, som byrådet særligt vil prioritere i de kommende år. Af strategiens 71 strategiske fokusområder, er der 17 fokusområder som handler om øget borgerdeltagelse og grøn vækst i kommunen, og de er ikke dækket ind af kommunens eksisterende sektor- og handlingsplaner og skal derfor implementeres via nærværende handlingsplan. Handlingsplanen er udarbejdet i henhold til kommissorium for Ny handlingsplan for Bæredygtighedsstrategi vedtaget af styregruppen for Bæredygtighedsstrategien i juli Handlingsplanen har afventet kommunens organisationsændring pr. 1. januar Handlingsplanen er udarbejdet af - og Energiforvaltningen i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger. Handlingsplanens indhold For hver af handlingsplanens fokusområder er der udarbejdet et handlingsplansblad med beskrivelse af følgende parametre: Beskriver hvilken forvaltning/afdeling, der har projektansvaret for implementeringen. Beskriver fokusområdet. Handling, gennemført/status Hvad der er eller planlægges igangsat for implementeringen. Hvilke interne og eksterne interessenter, der skal inddrages. Hvilken økonomi og arbejdsindsats der forventes. for implementeringen. Det forventede resultat. Hvor målopfyldelse dokumenteres.

3 3 Status og økonomi De fleste af handlingsplanens fokusområder forventes at kunne implementeres med en økonomisk ramme, der ligger indenfor forvaltningernes eksisterende budgetter og normeringer. Flere fokusområder er allerede implementeret eller på vej til at blive det. Status for fokusområderne og deres økonomiske- og normeringsmæssige konsekvenser, fremgår af tabellen nedenfor. Konsekvenserne for fokusområder, der er implementeret eller under implementering via eksisterende budgetter og normeringer, er ikke vurderet. Opfølgning Der vil til byrådets orientering blive udarbejdet en evaluering af handlingsplanen primo 2015, samtidig med den samlede halvvejsevaluering af Bæredygtighedsstrategi Fokusområder Status (kr. pr. år) Normering (timer pr. år) Side 1. Information og kampagner vedr. bæredygtighed (42) Under implementering - 20 timer 4 2. Informationsindsats vedr. bæredygtighed (43) Skal igangsættes timer 5 3. Økologisk fodaftryk (44) Skal igangsættes Økologiske fødevarer (45) Under implementering Lokale foreninger vedr. bæredygtighed (46) Er implementeret - 20 timer Elektronisk borgerpanel (47) Under implementering Identitetsbærende kampagner (49) Er implementeret Bæredygtigt landbrug (50) Under implementering Portal for Grøn vækst og bæredygtighed (52) Skal igangsættes Jobtræning med fokus på bæredygtighed (53) Under implementering Bæredygtighed i skolernes skoleplaner (54) Under implementering timer Netværk for Bæredygtigt erhvervsudvikling (55) Under implementering Grøn jobbank (57) Skal igangsættes Partnerskab om udveksling af ressourcer (58) Under implementering Samarbejde med den finansielle sektor (59) Skal igangsættes Årets grønne virksomhed (60) Er implementeret Skoler i naturgenopretningsprojekter (67) Skal igangsættes timer 23 I alt timer

4 4 1. Strategisk fokusområde 42 Udarbejde en plan for udvikling og koordinering af information og kampagner vedr. bæredygtighed i Aalborg Kommune Fokusområdet skal medvirke til løbende at skabe overblik over bæredygtighedsinitiativer og -arrangementer i Aalborg Kommune. Målsætningen er at sikre effektiv og fuld koordinering af kampagner, udstillinger mv. og afsøge mulige synergier kampagnerne imellem. Bæredygtighedsarrangementer skal forstås bredt i form af møder, konferencer, events inden for miljø, trafik, sundhed mv. For at opnå en effektiv koordinering af bæredygtighedsinitiativer og -arrangementer skal kendskabet og brugen af Outlook-ressourcen Bæredygtig Eventkalender (TM Event kalender) udbredes. Kalenderen skal bruges til at reservere og markere begivenheder og skal således bruges som et internt værktøj tilgængeligt for alle medarbejdere. Fokusområdet skal kommunikeres effektivt i alle kommunens forvaltninger, og der skal udpeges kommunikationsansvarlige i forvaltningerne. Klik skal anvendes som kommunikationsmedie. Fokusområdets interessenter er primært kommunikationskonsulenterne i de øvrige forvaltninger i kommunen, idet disse er ansvarlige for at udbrede og fastholde kendskabet og brugen af Bæredygtig Eventkalenderen. Andre medarbejdere, som arbejder med bæredygtighedsarrangementer, skal i det daglige arbejde have let adgang til kalenderen. implementeres inden for eksisterende budgetter. Ressourceforbruget forventes at være under 20 timer pr. forvaltning. Informationskampagnen forventes at kunne afvikles på Klik i oktober/ november Administration i - og Energiforvaltningen udarbejder alle informationskampagnens elementer. Målsætningen er at sikre fuld og effektiv koordinering af information og kampagner om bæredygtighedsinitiativer på tværs af forvaltningerne. Det omfang, som eventkalenderen bruges i, er afgørende for om målsætningen bliver opfyldt. Vurderes det medio 2015, at kalenderen ikke anvendes i det omfang, der er potentiale for, kan informationskampagnen gentages/udbygges. Administration Kommunikationskonsulenter i kommunens øvrige forvaltninger projektansvarlig og forestår koordinering og opfølgning på, at der udarbejdes en plan for udvikling og koordinering af information og kampagner vedr. bæredygtighed i Aalborg Kommune.

5 5 2. Strategisk fokusområde 43 Øge informationsindsatsen vedr. bæredygtighed i Aalborg Kommune over for borgerne og besøgende, eksempelvis via Grøn Aalborg, Go green Aalborg eller et Center for bæredygtighed Fokusområdet skal medvirke til at højne informationsniveauet om bæredygtighed blandt kommunens borgere og overfor besøgende. En grøn omstilling og bæredygtig adfærd hos alle forudsætter, at viden om virkemidler og handlemuligheder er til stede og i den sammenhæng har kommunen et særligt ansvar for at gå foran som det gode eksempel. Aalborg Kommune har mange gode historier at fortælle om både kommunale og private bæredygtighedsprojekter og -resultater. Målsætningen er således at formidle og synliggøre historierne for derved inspirere og påvirke til bæredygtig adfærd. Fokusområdet skal supplere kommunens eksisterende formidling til borgerne om bæredygtig adfærd, herunder affaldssortering, energibesparelser, miljø- og naturbeskyttelse mv. En emneside under Aalborg Kommune hjemmeside oprettes med henblik på at inspirere borgere og besøgende til bæredygtig adfærd. Der tages afsæt i de mange gode kommunale og private projekter og resultater ( de gode historier ), men også de strategiske beslutninger skal indgå dog med en sekundær placering. De gode eksempler kan fx være aktiviteter hos de grønne butikker. En emneside under Aalborg Kommunes hjemmeside vil også fungere på mobileplatforme (responsivt design), og der vil således være mulighed for, at emnesiden kan anvendes som et ikon/genvej på smartphones og derved have funktion som en app. Som supplement til emnesiden skal de gode historier også publiceres på Facebook (både Aalborg Kommune og Bæredygtighedsfestivalens profil) og Klik. Begge profiler skal fungere som opmærksomhedsskabende og henvise borgere, gæster og medarbejdere til emnesiden. Fokusområdet implementeres i første omgang via Center for grøn omstilling, og Aalborg Bæredygtighedsfestival 2014 skal igangsætte implementeringen. Under bæredygtighedsfestivalen gennemføres en undersøgelse, der skal give vigtige input til, hvad den almindelige aalborgenser gerne vil vide om bæredygtig adfærd. Statistik fra emnesiden skal løbende dokumentere høj aktivitet på siden, og nødvendigheden af yderligere tiltag skal vurderes løbende. Det skal vurderes, hvorvidt eksterne samarbejdspartnere kan bruge emnesiden som platform for formidling af egne gode historier, Administration Alle øvrige forvaltninger projektansvarlig for at øge informationsindsatsen vedr. bæredygtighed i Aalborg Kommune over for borgerne og besøgende.

6 6 eller om der i den forbindelse skal søges alternative løsninger. Fokusområdets interessenter er alle de medarbejdere, der i Aalborg Kommune arbejder med bæredygtighed- og sundhedsprojekter, idet disse skal producere og levere de gode historier. Det er kun de medarbejdere, der er oprettet som skribenter på kommunens hjemmeside, der vil kunne opdatere emnesiden. implementeres inden for eksisterende budgetter dog skal der evt. anvendes et mindre beløb til produktion af materialer i forbindelse med en undersøgelse til bæredygtighedsfestivalen. Ressourceforbruget forventes at være over 100 timer under udvikling/opbygning af emnesiden (evt. fordelt over flere medarbejder), og herefter løbende under 100 timer om året til vedligeholdelse. Det vurderes, at det ikke er nødvendig at tilføre nye ressourcer, idet udviklingen af en emneside vil erstatte udviklingen af informationsmaterialer til tryk. Under Aalborg Bæredygtighedsfestival 2014 afholdes undersøgelsen, som danner baggrund for udvikling af emnesiden. Det er således forventeligt, at emnesiden kan være færdig med udgangen af Byens borgere og gæster skal opleve, at Aalborg er en bæredygtig by og således inspireres/påvirkes til bæredygtig adfærd. Statistik over antallet af besøg på emnesiden og brugernes adfærd på selve siden, skal løbende dokumentere siden relevans. Viser statistikken, at brugerne ikke agere efter de målsætningerne, skal siden tilpasses.

7 7 3. Strategisk fokusområde 44 Formidle om økologisk fodaftryk til borgerne i Aalborg Fokusområdet opfyldes ved opfyldelse af fokusområde 43. Administration Ingen projektansvarlig for at formidle om økologisk fodaftryk til borgerne i Aalborg Kommune.

8 8 4. Strategisk fokusområde 45 Øge andelen af økologiske fødevarer anvendt i kommunens storkøkkener, kantiner og institutioner til 60 % inden 2020 Fokusområdet skal medvirke til øget økologiprocenten i kommunens mad tilbud til borgerne, så målsætningen på 60 % økologi kan nås inden Øget efterspørgsel af økologiske fødevarer vil fremme landbrugets omlægning til økologisk produktion med fordel for natur, grundvand og klima. Fokusområdet er under implementering. I efteråret 2013 er et undervisningsprojekt af køkkenpersonale sat i gang i samarbejde med kommunen og AAU, der er projektleder på projektet. Projektet er finansieret af Fødevareministeriet og uddannelsen slutter foråret Målet med denne uddannelse er, at de deltagende køkkener skal stige et nummer indenfor spisemærkekategorien i projektets løbetid. Der er gennemført omlægningskurser for ca. 170 køkkenpersonaler og ved nyansættelser i køkkenregi tilbydes nye medarbejdere et omlægningskursus. Det forventes således, at kommunen ved udgangen af 2016 vil have opnået min. 30 % økologi, og at målet på 60 % økologi i 2020 forventes opnået. Der er eksempler på institutioner, der er på over 90 % økologi i deres indkøb af fødevarer. Fokusområdet understøttes derudover af: Ny indkøbsaftale for kommunen, der stiller krav om 100 % økologisk mælk og mel, og krav om stigende levering. Økologiske varer i indkøbsaftalens forløb. Observatører i undervisningen fra de tre tekniske skolers fødevare afdelinger i regionen, således at der ved projektets slutning er undervisningsmuligheder i regionen. Madspildsanalyser gennemført i udvalgte institutioner og køkkener. Energigennemgang/optimering af storkøkkenet på Fortunavej. Nødvendigheden af yderligere tiltag vil blive vurderet løbende. Aalborg universitet, Region Nordjylland, Teknisk Skole Års, Teknisk Skole Hjørring, Tech College, fødevare leverandører budgetter. Administration Kommunikationskonsulenter i kommunens øvrige forvaltninger projektansvarlig og forestår koordinering og opfølgning på, at der udarbejdes en plan for udvikling og koordinering af information og kampagner vedr. bæredygtighed i Aalborg Kommune.

9 9 Projekt Ecologica finansierer omlægningskurser og omlægningshjælp. Der fokuseres parallelt på madspild og energibesparelser i storkøkkener, herunder økonomiske besparelser. Status for økologiprocenten i kommunens mad tilbud. Vil fremgå af de enkelte forvaltningers virksomhedsplan. Forventede kommunale arbejdstimer >100 timer årligt, som er dækket af eksisterende normering. Fokusområdet forventes implementeret løbende frem mod 2020, hvor målsætningen forventes opnået. Større produktion af økologiske fødevarer i Aalborg Kommune og regionen.

10 10 5. Strategisk fokusområde 46 Skabe overblik over eksisterende lokale organisationer og grupper vedr. bæredygtighed Fokusområdet skal medvirke til øge deltagelsen og dialogen med lokale organisationer og grupper vedr. bæredygtighed. Første skridt er at kortlægge hvilke organisationer der findes lokalt. I forbindelse med Bæredygtighedsfestivalerne er arbejdet med at skabe overblikket over eksisterende organisationer og grupper påbegyndt. Fokusområdet er implementeret via Center for Grøn omstilling og i forbindelse med Bæredygtighedsfestivalerne. Listen ligger i edoc med dokumentnr og ajourføres her løbende. Ingen. budgetter. Ressourcemæssigt (timer) er det en integreret del af arbejdet med festivalen (<20 timer). Fokusområdet er implementeret. Tæt samarbejde og sparring med lokale organisationer og interessegrupper (NGO) om bæredygtighed. Antallet af arrangementer under blandt andet Bæredygtighedsfestivalen, hvor lokale organisationer og interessegrupper (NGO) deltager. Ingen projektansvarlig (koordinering og styring) for at der skabes et overblik over eksisterende lokale organisationer og grupper vedrørende bæredygtighed.

11 11 6. Strategisk fokusområde 47 Etablering af et elektronisk borgerpanel om bæredygtig omstilling Fokusområdet skal medvirke til højne informationsniveauet om bæredygtighed, blandt kommunens borgere. Borgerpanelet skal bruges som værktøj til at øge borgernes muligheder for at komme i dialog med kommunen og få råd, vejledning og svar på spørgsmål vedr. bæredygtighed og grøn omstilling. Fokusområdet implementeres i første omgang via Center for grøn omstilling(bæredygtighedsfestiv alen). De øvrige forvaltninger opfordres til at levere input via Bæredygtighedsfestivalens Tænke Tank. Der etableres ikke et fysik borgerpanel, men fokusområdet tænkes sammen med brug af kommunens og Bæredygtighedsfestivalens facebook side, hvor der lægges information og oplæg vedr. bæredygtighed ud til diskussion. Fokusområdet skal supplere kommunens eksisterende formidling til borgerne om bæredygtig adfærd, herunder affaldssortering, energibesparelser, miljø- og naturbeskyttelse mv. Organisationer og foreninger i Aalborg Kommune. budgetter og mandskabsressourcer. Ingen. Øget dialog med borgerne om bæredygtig udvikling med henblik på øget deltagelse. Implementeringen følges via deltagelsen på facebook siden. Ingen projektansvarlig (koordinering og styring) for at etablere et elektronisk borgerpanel om bæredygtig omstilling. De øvrige forvaltninger skal medvirke i dialogen med borgerne på deres fagområder.

12 12 7. Strategisk fokusområde 49 Via arbejdspladsen og de sociale medier understøtte identitetsbærende kampagner fx Jeg arbejder grønt og Jeg lever grønt Fokusområdet skal medvirke til motivere ansatte og borgere til at igangsætte og gennemføre egne ideer og projekter. Målet er at understøtte ildsjæle, der selv tager initiativ til kampagner. Bæredygtighedsfestivalen er et godt eksempel. Fokusområdet er implementeret via Center for grøn omstilling og Bæredygtighedsfestivalerne. Behovet for yderligere tiltag vurderes løbende. budgetter og mandskabsressourcer. Fokusområdet er implementeret. Kampagner bliver forankret personligt og gøres afhængigt af kommunalt initiativ. Antal kampagner der initieres af frivilligt engagement. Ingen projektansvarlig (koordinering og styring) for at understøtte identitetsbærende kampagner. Alle interessenter i forhold til Bæredygtighedsfestivalerne.

13 13 8. Strategisk fokusområde 50 Fremme bæredygtigt landbrug, herunder øget produktion og afsætning af økologiske produkter Fokusområdet skal medvirke til at skubbe gang i omstillingen mod et mere bæredygtigt landbrug. Et vigtigt skridt i denne proces er at kommunen stiller krav i forhold til egne indkøb på fødevareområdet. Kommunen er i dialog med erhvervet (bl.a. Økologisk Landsforening og AgriNord i projektet Grønne Udviklingsplaner) om bæredygtig omstilling i landbruget. Der arbejdes med at lave Grønne Udviklingsplaner i oplandet til Halkær Bredning. Dette er forløberen til Netværk for Bæredygtige Landbrug (NBL). Gennem krav om økologi i kommunens indkøb af fødevarer og gennem indsatsplanlægning for beskyttelse af grundvand og overfladevand, påvirkes landbruget til en mere bæredygtig drift. Økologisk landsforening, AgriNord og de enkelte landbrug. budgetter. Herunder projektmidlerne til Grønne Udviklingsplaner. Løbende indsats med igangværende indsatser skal sikre fokusområdet. Netværket for Bæredygtige Landbrug (NBL) forventes etableret senest i En stadig større del af kommunens landbrugsareal skal drives bæredygtigt, lige som der arbejdes med bæredygtighed i forbindelse med godkendelses- og tilsynsarbejdet. Der skal ligeledes være fremgang, hvad angår produktion og afsætning af økologiske produkter ved bl.a. at arbejde for et lokalt marked. Økologisk/økonomisk gevinst, som også kan åbne op for flere arbejdspladser. Antallet af landbrug, der er økologiske og arbejder med bæredygtighed. Vækst i det økologiske dyrkede areal i kommunen og regionen. Antal Grønne Udviklingsplaner og medlemmer af NBL. Ingen projektansvarlig (koordinering og styring) for at sætte særlig fokus på at fremme bæredygtigt landbrug.

14 14 9. Strategisk fokusområde 52 Etablere en tværsektoriel portal for grøn vækst og bæredygtighed med gode historier om bæredygtighed og med indikatorer for måling af grøn vækst Formålet var oprindelig at etablere en åben fælles portal eller platform for formidling af initiativer og gode historier om bæredygtighed både historier fra kommunen selv, men også fra erhverv, NGOer eller andre interessenter. Desuden var et delformål at søge at opgøre indsatsen ( måle den grønne vækst ) fx kommunens samlede investering (kr.) i klimasikring og forebyggelse. Dette strategiske fokusområde er besluttet før kommunens initiativer omkring: Center for Grøn Omstilling (temaside på kommunens nye hjemmeside). Bæredygtighedsfestivalen (program, hjemmeside og facebookgruppe). Før beslutningen om, at Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark forankres som en blivende forening (hjemmeside, nyhedsbreve). Sustainable Cities nye platform for den internationale branding af Aalborg Commitment. Desuden skal dette fokuspunkt ses sammen med indsatsen i punkterne 43, 47 og 49 og vurderes at have overlappende formål. Endelig er initiativet omkring SMART CITY igangsat. Det vil være relevant at samtænke synligheden af dette initiativ med dette fokusområde. 1. Afklaring af hvordan fokusområdet skal tilpasses de initiativer, som allerede er igangsat samt hvordan fokusområde 43, 47, 49 og 52 kan sammentænkes. 2. Drøftelse af hvilke data, indikatorer for effektmåling, der har værdi og for hvilken målgruppe og hvor dette skal formidles (effektsynliggørelse). 3. Etablering af eksempelsamling under Center for Grøn omstilling. Aalborg Kommune, erhvervsliv, borgere m.fl. Det kan p.t. ikke afklares hvorvidt fokusområdet forventes at kunne budgetter. Inden udgangen af 2015 (alt efter om det samtænkes med initiativet om SMART CITY i så fald skal tidsplanen være længere). Ingen - og Energiforvaltningen er projektansvarlig (koordinering og styring) for at etablere en tværsektoriel portal for grøn vækst og bæredygtighed.

15 15 At kunne dokumentere at kommunens egne investeringer i bæredygtighed samt erhvervslivets aktive deltagelse og effekt af indsatsen for en grøn omstilling (effekten af SMART CITY). At der med udgangen af 2014 er lavet en projektbeskrivelse på opgaven. At bl.a. bæredygtighedsarbejdet i kommunen kan dokumenteres med udgangen af 2015 samt være statusgiver på denne strategi.

16 Strategisk fokusområde 53 Skabe kommunale initiativer omkring jobtræningsmuligheder med fokus på bæredygtighed Der redegøres i samarbejde med Jobcenteret for realiseringen af dette fokusområde i handlingsplanen samt fokusområde Afklare og fastlægge mere formaliserede rammer for samarbejde med jobcenteret omkring jobtræningsmuligheder med fokus på bæredygtighed via Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark og andre projekter (se under interessenter). 2. Afklare kommunens egne muligheder for at øge jobtræningsmulighederne inden for bæredygtighed. 3. Afklare muligheder for initiativer som løftes af folk med begrænsede ressourcer som fx Genbrug Nord og Café Fair. 4. Afklare muligheder for sociale klausuler fx krav om lærepladser i firmaer, som arbejder for kommunen. 5. Etableringen af studierelevante jobs i kommunen indenfor bæredygtighed i bred forstand. Jobcenteret, Aalborg Kommune (som arbejdsplads), Center for Grøn omstilling, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark samt øvrige projekter som fx økologiprojektet, grønne udviklingsplaner og Grøn Butik. budgetter. Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark har igangsat et samarbejde med virksomheder om at aftage jobtræningspersoner med forskellige kompetencer indenfor bærdygtighed. Et øget formalisering af indsatsen mv. igangsættes med udgangen af Vi vil sikre en arbejdsstyrke med kompetencer indenfor bæredygtighed, der via jobtræningsmuligheder kommer ud i virksomheder og kan omsætte deres viden. At virksomhederne og kommunen i stigende grad efterspørger jobsøgende med kompetencer inden for bæredygtighed. Øvrige forvaltninger projektansvarlig (koordinering og styring) for at understøtte initiativer omkring jobtræningsmuligheder med fokus på bæredygtighed.

17 Strategisk fokusområde 54 Styrke bæredygtighedskompetencerne ved at integrere bæredygtighed, energi og ressourcer i skolernes skoleplaner Fokusområdet skal medvirke til at skærpe skolebørnenes interesse for, bæredygtighed, energi og natur. Indsatsen skal sammentænkes med naturfagsundervisningen. Senest i 2013 er konkrete tiltag godkendt af Skoleforvaltningen, som sikrer fokusområdet. Fokusområdet er under implementering, idet der er udarbejdet undervisningsmateriale vedr. energi og klima, fjernvarme mv. Der gennemføres en årlig naturfagsfestival i regi af Skoleforvaltningen og skoler er involveret i Bæredygtighedsfestivalen. Der er etableres samarbejde mellem Skoleforvaltningen, Borgmesterens Forvaltning (AK-bygninger) og - og Energiforvaltningen om udvikling af yderligere samarbejder vedr. skoleundervisning. Oversigt over Skoletjenestens tilbud til skolerne, som løbende opdateres: Andet1/Skoletjenesten/Sider/ Energi Andet1/Skoletjenesten/Documents/Energi/Energi-og-miljoe-undervisning-2013.pdf Der er indført energiledelse på kommunens skoler og de skal i løbet af 2013 og 2014 udarbejde energi og miljøhandlingsplaner, der sikrer at fokusområdet indgår i skolens drift og undervisning. Alle skoler skal inden 2015 have grønt flag (særlig Aalborg-model), jf. Klimastrategi Nødvendigheden af yderligere tiltag vil blive vurderet løbende. Aalborg Universitet, Tech College, Aalborg Forsyning-koncernen (Gas, Varme og Renovation), Reno Nord, de enkelte skoler m.fl. budgetter. Der forventes anvendt mandskabsressourcer i størrelsesorden >100 timer årligt. Senest i 2014 er konkrete tiltag godkendt af Skoleforvaltningen, som sikrer fokusområdet. At understøtte bæredygtig adfærd tidligt og gøre bæredygtig adfærd til en naturlighed for kommende generationer. Alle skolerne i Aalborg Kommune skal have bæredygtighed på skemaet (Skolernes skoleplaner). Skoleforvaltningen, Skoletjenesten - og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning (AKbygninger) Skoleforvaltningen er projektansvarlig (koordinering og styring) for at styrke skolebørns bæredygtighedskompetencer ved at integrere bæredygtighed, energi og ressourcer i skolernes skoleplaner. - og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning (AK-bygninger) bidrager med sparring og fagligt input.

18 Strategisk fokusområde 55 Medvirke til etablering af Netværk for bæredygtig produkt- og virksomhedsudvikling med privat /offentlig bestyrelse Med henblik på at sikre en forankring af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark overgår projektet til at blive en forening med egen bestyrelse. Der er etableret en politisk styregruppe, som har til opgave at sikre netværkets eksistens, og vedtægter er udarbejdet. Der er udpeget en formand og næstformand. Bestyrelsen er pt. ikke endelig konstitueret, da generalforsamlingen endnu ikke har været afholdt. Alle projektets partnere er interessenter samt Region Nordjylland, som bliver ny partner i forbindelse med overgang til en forening. budgetter. Der udarbejdes en tidsplan for overgangen til forening i samarbejde med den politiske styregruppe, som vedtages på møde i juni Aalborg og hele regionen skal være dynamo for den grønne omstilling. Desuden er målet, at foreningen udvides med kommuner og virksomheder i hele regionen. Konstitueringen af bestyrelsen på den første generalforsamling. Borgmesterens Forvaltning projektansvarlig (koordinering og styring) for at implementere fokusområdet.

19 Strategisk fokusområde 57 Etablere en grøn jobbank med ledige, som har eller opkvalificeres med bæredygtighedskompetencer, som erhvervslivet kan rekruttere fra evt. som en deleordning Der redegøres i samarbejde med Jobcenteret for realiseringen af dette fokusområde i handlingsplanen. økologiprojektet. Desuden vil AAU, andre uddannelsesinstitutioner eller lign. være relevante i forhold til kompetenceopbygning. nale jobtræningsmuligheder, har erhvervet sig vigtig erfaring, og dermed udgør et fundament for den grønne omstilling. 1. Afklare projektansvar, projektmål og muligheder og organisering samt tidsplan mellem jobcenteret og - og Energiforvaltningen. 2. Planlægge og gennemføre kompetenceforløb med relevante parter, som kan tilbydes ledige eller via en rotationsordning for at sikre kompetencer på bæredygtighedsområdet. Jobcenteret, Aalborg Kommune (som arbejdsplads), Center for Grøn omstilling, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark samt øvrige projekter som fx budgetter ( afhænger af ambitionsniveau, og kan først endelig afklares i forbindelse med afklaringen af projektmål mv.). På baggrund af projekterfaringer fra Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark og Økologiprojektet, i gangsættes dette fokuspunkt i Vi vil sikre en stor arbejdsstyrke med kompetencer inden for bæredygtighed, der via kommu- Kompetencegivende kursusforløb om bæredygtighed. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen projektansvarlig (koordinering og styring) for at implementere fokusområdet.

20 Strategisk fokusområde 58 Fremme genbrug, genanvendelse og ny anvendelse af ressourcer ved at etablere et partnerskab med det formål at bistå erhvervslivet med at udveksle ressourcer I 2013 har Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark sat ekstra fokus på Grøn Industri Symbiose. Det har resulteret i et: Antal netværksarrangementer om emnet. Samarbejde med Erhvervsnetværk 9220 og udvalgte virksomheder i området med fokus på udveksling af ressourcer og fx overskudsvarme. Samarbejde med Region Nordjylland om et projekt for Erhvervsstyrelsen, har NBE har medvirket i en taskforce på området. Ansøgning om forprojekter (forundersøgelser) for flere virksomheder, som efterfølgende har fået midler til at afsøge muligheder for industriel symbiose. I forbindelse med kommunens ressourcestrategi kan der komme nye indsatsområder, som skal medtages. I forbindelse med SMART CITY kan der sættes fokus på udvalgte ressourcer, der arbejdes videre med særligt i 9220-området. Netværket søger igen i udbuddet pr. maj 2014 om at medvirke i regionens indsats om industriel symbiose. Uafhængig heraf vil ressourceoptimering og symbiose fortsat være en indsats i netværket i forbindelse med især de bæredygtighedsscreeninger, som gennemføres på medlemsvirksomhederne. Ligesom ressourceforbrug, -optimering og affaldssortering også vil være i fokus i forbindelse med de kommunale miljøtilsyn på virksomhederne i kommunen. Erhvervslivet, NBE og evt. andre aktører på området samt evt. Region Nordjylland. budgetter. Der søges midler til en særlig indsats hos Region Nordjylland samt i forbindelse med SMART CITY. Opgaven er igangsat og fortsætter fremover. At søge at bidrag positivt til virksomhedernes konkurrenceevne ved at udnytte ressourcerne bedre, sikre upcycling og dermed minimere mængderne af erhvervsaffald til forbrænding og deponi. Antallet af industriel symbiose projekter (besparelse opgjort i kr.) samt at antal virksomheder, der aktivt arbejder med fremme af genbrug, genanvendelse og ny anvendelse af ressourcer, er støt stigende. Ingen projektansvarlig (koordinering og styring) for at implementere fokusområdet.

21 Strategisk fokusområde 59 Samarbejde med den finansielle sektor for aktivt at understøtte flere lokale pilotprojekter inden for bæredygtighed Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark kan via erhvervssamarbejdet se et behov for et øget samarbejde med den finansielle sektor. Det skyldes bl.a. mulighederne for at samtænke bæredygtighedsindsatsen fx konkrete forbedringsprojekter, en styrket konkurrenceevne og en strategisk plan for en bæredygtig forretningsudvikling med finansieringsmulighederne. Der findes i dag banker som tilbyder en energikortlægning af dit hus i forbindelse med låntagning. Nærmere projektbeskrivelse skal udarbejdes, og muligheder for at søge projektmidler skal afklares. Forskellige modeller for finansiering af bæredygtighedsinitiativer for erhvervskunder skal opbygges. Erhvervskontoret og NBE netværket samarbejder sammen med mulige partnere fx Spar Nord, Energi Nord eller andre som kan tilbyde finansielle løsninger til erhvervslivet. Den nærmere projektplanlægning af fokusområdet forventes at kunne budgetter. Men herudover skal der søges eksterne midler til at realisere projektet. En hub for ny viden om bæredygtig omstilling og den finansielle sektors muligheder for at understøtte omrstillingen. Der opgøres hvorvidt der er etableret nye partnerskaber med finansielle aktører og hvorvidt der findes nye produkter på markedet til at understøtte virksomhedernes omstilling. Borgmesterens Forvaltning projektansvarlig (koordinering og styring) for at implementere fokusområdet. Forskellige mulige finansielle partnere skal identificeres. Muligheder for samarbejde/partnerskab skal afsøges. Projektplanlægning og -ansøgning i løbet af 2014.

22 Strategisk fokusområde 60 Præmiere bæredygtighedsinitiativer fx årets grønne virksomhed Integreres fra 2013 i Center for Grøn Omstilling. Stor felt af mulige vindere, en masse positiv omtale og synlighed. Fokusområdet er implementeret via Aalborg Commitments prisen og uddelt 1. gang i 2013, og den vil blive uddelt årligt. Synlighed i form af omtale evalueres løbende. Ingen Ingen. budgetter. projektansvarlig (koordinering og styring) for at implementere fokusområdet. Fokusområdet er implementeret.

23 Strategisk fokusområde 67 Involvere skolerne i genopretningsprojekter og adoption af vandhuller og vandløb Fokusområdet skal medvirke til skærpe børn og unges interesse for naturen, ved at ansvarliggøre dem for bestemte naturområder. Indsatsen skal sammentænkes med undervisning og pædagogik. Fokusområdet implementeres via MEF, i samarbejde med Skoletjenesten i Skoleforvaltningen. beskæftigelsesforvaltningen, skoler/institutioner. budgetter. Der forventes anvendt mandskabsressourcer i størrelsesorden timer årligt. i skoler og institutioner fra 2014 (Handlingsplan for 2014). Antallet af skoler involveret i naturgenopretningsprojekter. At der ved alle feltarbejder og vandløbsprojekter er en indarbejdet procedure for at overveje inddragelse af de mulige skoler/institutioner. Skoleforvaltningen, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og By- og Landskabsforvaltningen. I 2014 arbejdes med at lokalisere skoler og institutioner ved GIS analyse for at kortlægge hvilke skoler/ institutioner, der kan inddrages i forbindelse med feltarbejde og realisering af vandløbsprojekter. De indhøstede erfaringer i 2014 anvendes til at udarbejde en strategiplan for det fremtidige samarbejde (Handlingsplan for 2014). Skoleforvaltningen, Familie- og Ved årets afslutning (2014) udarbejdes en beretning til - og Energiudvalget med henblik på videreformidling af erfaringer fra 2014 og det videre forløb. Etableringen af ny natur, de unges forståelse for naturens betydning for en bæredygtig udvikling og deres muligheder for en grøn adfærd er integrerede elementer projektansvarlig (koordinering og styring) for at involvere skolerne i naturgenopretningsprojekter og give dem medansvar for at vedligeholdelse af bestemte vandløbstrækninger. Skoleforvaltningen er ansvarlig for selve implementeringen via den samlede naturfagsundervisning og den enkelte skoles skoleplan og Familie- og Beskæftigelsesforvaltninge for institutionerne.

Til Kopi til Administration Fra Sagsnr./Dok.nr. Bilag 2. Høringssvar Handlingsplan Bæredygtighedsstrategi 2013 -16

Til Kopi til Administration Fra Sagsnr./Dok.nr. Bilag 2. Høringssvar Handlingsplan Bæredygtighedsstrategi 2013 -16 #BREVFLET# Click here to enter text. Høringssvar Handlingsplan Bæredygtighedsstrategi 2013-16 Til Indtast til Kopi til Indtast Kopi til Fra Steffen Lervad Thomsen Sagsnr./Dok.nr. 2013-12522/2014-214947

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 2 Forord Aalborg Kommune vil være en bæredygtig kommune. Med underskrivelsen af Aalborg Charteret i 1994 og Aalborg Commitments i 2004, har Byrådet fastlagt

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Bæredygtighed - fra strategi til undervisning. Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen

Bæredygtighed - fra strategi til undervisning. Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen Bæredygtighed - fra strategi til undervisning Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen Disposition - Organisering - Strategier og mål - Initiativer - Resultater Organisation

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2017-2020 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2016-002282 Dok.nr.: 2016-002282-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Kampagne for Metalvirksomheder 22. Maj 2014 Offentlige private samarbejder: Drivkraften til fremtidens grønne vækst? www.nben.dk Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBEN) NBE er et offentligt

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD)

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) Punkt 6. Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) 2019-004751 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til byrådet orientering om Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

Tjæreborg....en by med energi

Tjæreborg....en by med energi 1 Tjæreborg...en by med energi Projektbeskrivelse Tjæreborg - en by med Energi 1 Indhold Organisationsdiagram... 3 Projektstyring... 4 Styregruppe:... 4 Projektledelsen... 4 Arbejdsgrupper... 4 Tovholder...

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 formulering Bornholms Regionskommune skal arbejde for at forbedre de arbejdsmiljømæssige rammer for BRK s personale, gennem en nødvendig optimering af de

Læs mere

Bilag 2 Status på Bæredygtighedsplan Forvaltning: Borgmesterens Forvaltning Dato: Status pr. 1. marts 2018

Bilag 2 Status på Bæredygtighedsplan Forvaltning: Borgmesterens Forvaltning Dato: Status pr. 1. marts 2018 Bilag 2 Status på Bæredygtighedsplan 2017-20 Forvaltning: Borgmesterens Forvaltning Dato: Status pr. 1. marts 2018 Handlingsnumre refererer til Bæredygtighedsplan 2017-20 med tilhørende bilag Farvekoden

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Kommunikationsstrategi og handlingsplan for Frederiksberg Fairtrade By 2012

Kommunikationsstrategi og handlingsplan for Frederiksberg Fairtrade By 2012 Kommunikationsstrategi og handlingsplan for Frederiksberg Fairtrade By 2012 Som Fairtrade By forpligter Frederiksberg sig til at formidle om Fairtrade internt til kommunens ansatte og eksternt til kommunens

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Generalforsamling i NBE Velkommen

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Generalforsamling i NBE Velkommen Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Generalforsamling i NBE Velkommen Den 20. april 2016 NETVÆRK FOR BÆREDYGTIG ERHVERVSUDVIKLING NORDDANMARK Generalforsamling - Program 20. april 2016

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Bilag 1: Bæredygtighedsplan status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018

Bilag 1: Bæredygtighedsplan status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018 Bilag 1: Bæredygtighedsplan 2017-20 - status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018 Strategisk fokus nr. Handling nr. Interessenter Økonomi Effektønske Status-indikator Handling - status

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Præsentation for Miljø- og Energiudvalget 5. februar 2014 Præsenteres af Konstitueret administrationschef Jan Brandsen AK Indkøb AK Indkøb Administration Hvordan arbejder vi Vores nuværende mission Vi

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Projektplan Syddjurs Smart Community

Projektplan Syddjurs Smart Community Projektplan Syddjurs Smart Community Dokument: Projektplan Version: 1.1 Udgivelsesdato: 9. marts 2016 Udarbejdet af: MC Kontrolleret af: JT Godkendt af: MC Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Projektets titel...

Læs mere

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark.

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. 60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. Eko-Mat Centrum 21.nov.2012 v. Phd. kandidat, Dorte Ruge, Aalborg Universitet, Forskningsgruppen Måltidsvidenskab og Folkesundhedsernæring.

Læs mere

HVIDOVRES GRØNNE GENERATION

HVIDOVRES GRØNNE GENERATION HVIDOVRES GRØNNE GENERATION EN GRØN OPVÆKST Indledning Hvidovre Kommune har i mange år haft en grøn profil og været ambitiøs med indsatser på klima-, miljø-, energi- og bæredygtighedsområdet. I vores nyeste

Læs mere

Ressourcerne slipper op. De globale økosystemer kan tippe. Klimaet forandres negativt

Ressourcerne slipper op. De globale økosystemer kan tippe. Klimaet forandres negativt Ressourcerne slipper op Klimaet forandres negativt Oversigt over menneskeskabte belastning som kan tippe det globale Økosystem samt nuværende status Katherine Richardson et al. 2009 Nature De globale økosystemer

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:20 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Læs mere

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Kommissorium Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 Indhold 1: Formål... 3 2: Indhold og opgaver...4 3: Organisering... 4 4: Forretningsorden... 6 5: Finansiering

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

God arbejdslyst! Med venlig hilsen Direktionen

God arbejdslyst! Med venlig hilsen Direktionen LEDELSES- GRUNDLAG KÆRE LEDER I Frederiksberg Kommune har vi høje ambitioner. Borgerne skal have service af høj faglig kvalitet, og samtidig skal vi være i front med effektive og innovative løsninger.

Læs mere

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen Kilebestyrelsen for i Mimersgadekvarteret (1/5) er et kommende offentligt friareal i Mimersgadekvarteret. s fysiske rammer er det offentligt tilgængelige areal mellem Nørrebrogade ved Nørrebrohallen og

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Udarbejdet 2018.

STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Udarbejdet 2018. STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Udarbejdet 2018. OM STRATEGIEN 2/10 Baggrund Sundheds- og Kulturudvalget har ønsket en analyse af Aalborg Kommunes rytmiske musikliv som grundlag for at drøfte

Læs mere

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune 2016-2020 Motivation hvorfor fremme socialøkonomi og hvad er visionen I Horsens Kommune ønsker vi at fremme socialøkonomiske løsninger på de samfundsmæssige

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:35 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 17-12-2018 17:35 1 (Åben)

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Journal nr. 09/52508 26. oktober 2009 Bjarkesvej 2, 3450 Allerød (Forslag) Handlingsplan for grønne indkøb ALLERØD KOMMUNE side 2 Indhold: Baggrund Mål Målgrupper Ansvar og

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Forslag, udarbejdet marts 2018.

STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Forslag, udarbejdet marts 2018. STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Forslag, udarbejdet marts 2018. OM STRATEGIEN 2/12 Baggrund Sundheds- og Kulturudvalget har ønsket en analyse af Aalborg Kommunes rytmiske musikliv som grundlag

Læs mere

Mål og strategiplan for Kompetenceudvikling 2013 2014

Mål og strategiplan for Kompetenceudvikling 2013 2014 Mål og strategiplan for Kompetenceudvikling 2013 2014 Indledning og baggrund Juli 2014 KLIKOVAND Projektet 2012 2014 gennemføres på grundlag af kontrakten dateret 25. april 2012 mellem Region Hovedstaden

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

Drøftelse og godkendelse af erhvervsstrategi Aalborg Bygger Bro

Drøftelse og godkendelse af erhvervsstrategi Aalborg Bygger Bro Punkt 3. Drøftelse og godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - Aalborg Bygger Bro 2018-091346 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at drøfter forslag til Erhvervsstrategi for 2019-2022 Aalborg

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

GG strategi 27. juli Forord

GG strategi 27. juli Forord GG strategi 27. juli 2016 Forord Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i dag er billedet et andet. Nutidens børn og unge

Læs mere

Informations- og kommunikationsstrategi for. Fødevareplatform Region Sjælland

Informations- og kommunikationsstrategi for. Fødevareplatform Region Sjælland Informations- og kommunikationsstrategi for Fødevareplatformens mål er at sikre en koordinering mellem relevante aktører og videninstitutioner samt at fungere som katalysator og inspirator indenfor fødevareområdet

Læs mere

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. Hvorfor strategisk energiplanlægning og hvorfor nu? FN s verdensmål Roadmap for strategisk energiplanlægning

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Økonomiudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Økonomiudvalget 17-12-2018 17:00 1 (Åben) Godkendelse af forslag til kommissorium

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Indledning I Kommuneplan 2009 har Byrådet besluttet, at der skal handles på klimaområdet. Handling kan primært ske ved CO 2 reduktion og tilpasning

Læs mere

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats -, handicap- og hjælpemiddeludvalget Procesplan for den socialøkonomiske indsats 2018-2021 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...- 2 - INTRODUKTION...- 3 - PROCESPLANENS OPBYGNING...- 3 - TIDSPLAN

Læs mere

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 November 2012 Forslag til Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Hovedindsatsområder 2011 2013 Markedsføringsgruppen arbejder med en overordnet plan for

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

MILJØ- OG ENERGIFORVALTNINGEN. Bæredygtighed og Udvikling. NBE Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

MILJØ- OG ENERGIFORVALTNINGEN. Bæredygtighed og Udvikling. NBE Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark MILJØ- OG ENERGIFORVALTNINGEN Bæredygtighed og Udvikling NBE Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark 1 AALBORG KOMMUNE MILJØ- OG ENERGIFORVALTNINGEN NBE Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling

Læs mere

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014 Eventsekretariatet AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål Projektbeskrivelse 3.4 Bedre brug af åbne data 1. Baggrund og formål 1.1 Baggrund Den offentlige sektor skaber hver dag store mængder af data om fx trafik, parkering, forurening, kultur og demografi. Der

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE

STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE 2016-2020 Forsidebillede: SundhedsCaféen, Dansk Integrationsnet en del af Dansk flygtninge hjælp, Horsens Sundhedshus. Horsens Havn 2 VI VIL SOCIALØKONOMI

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere

Smart City Aalborg. By- og Landskabsudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 23.10.2014. Punkt 6. 2014-44758.

Smart City Aalborg. By- og Landskabsudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 23.10.2014. Punkt 6. 2014-44758. Punkt 6. Smart City Aalborg. 2014-44758. By og Landskabsforvaltningen indstiller, at By - og Landskabsudvalget godkender følgende bemærkninger, at udvalget fuldt og helt støtter op om Magistratens forslag

Læs mere

Orientering om opfølgning på Partnerskabsaftalen på integrationsområdet

Orientering om opfølgning på Partnerskabsaftalen på integrationsområdet Punkt 5. Orientering om opfølgning på Partnerskabsaftalen på integrationsområdet 2016-038673 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender, til Beskæftigelsesudvalgets orientering status på opfølgning

Læs mere

Foreningen IQ s a rsoverblik beskriver foreningens opstart og aktiviteter i 2016.

Foreningen IQ s a rsoverblik beskriver foreningens opstart og aktiviteter i 2016. Årsoverblik 2016 Foreningen IQ s a rsoverblik beskriver foreningens opstart og aktiviteter i 2016. Årsoverblik 2016 har bestyrelsens mål for 2016, samt foreningens formål som udgangspunkt. Foreningens

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017 SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG Norske gæster den 22. juni 2017 Temadrøftelse i Kommunalbestyrelsen 28. september 2015 Indledende temadrøftelse om strategi for kommuneplanlægningen

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2018-2021 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: 2017 Sagsnr.: Dok.nr.: Tekst: Strategiplanlægning 2018-2021 for Aalborg

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 1AFD_1KT Sagsnr.: 168 Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet 2010-2013 Oktober 2009 1 1. En indsats skal vise effekt Fødevareministeriets

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen. Den store Acceleration kan det fortsætte?

Teknik- og Miljøforvaltningen. Den store Acceleration kan det fortsætte? Den store Acceleration kan det fortsætte? Klimaforandringerne er igang The 3 Øko kriser Det økologiske fodaftryk er 1,8 gange større end den globale kapacitet In DK er forbruget 14 % større end EU gennemsnittet

Læs mere

Godkendelse af ny udbuds- og indkøbspolitik for Aalborg Kommune

Godkendelse af ny udbuds- og indkøbspolitik for Aalborg Kommune Punkt 4. Godkendelse af ny udbuds- og indkøbspolitik for Aalborg Kommune 2017-015815 Borgmesterens Forvaltning indstiller, efter drøftelse i Direktørgruppen, at byrådet godkender, Forslag til Aalborg Kommunes

Læs mere

Kære Hassan Nur Wardere

Kære Hassan Nur Wardere KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Hassan Nur Wardere, MB E-mail: Hassan_Nur_Wardere@br.kk.dk Kære Hassan Nur Wardere 20. oktober 2017 Sagsnr. 2017-0124645

Læs mere

Udkast til strategien "Tryg Aalborg - en mere tryg kommune" Høring.

Udkast til strategien Tryg Aalborg - en mere tryg kommune Høring. Punkt 5. Udkast til strategien "Tryg Aalborg - en mere tryg kommune" 2014-2017. Høring. 2014-1516. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at at strategien

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Direktionen vedtog at arbejde videre med innovation inden for tre overordnede perspektiver:

Direktionen vedtog at arbejde videre med innovation inden for tre overordnede perspektiver: Vedrørende: Oplæg til rammer for arbejdet med innovation i 2013 Sagsnavn: Innovation i Randers Kommune Sagsnummer: 00.01.00-P22-4-12 Skrevet af: Rasmus Bak-Møller E-mail: rbm@randers.dk Forvaltning: Politik,

Læs mere

Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner

Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner August 2016 1. Formål og baggrund Programmets formål er at understøtte kommunernes arbejde med digital kompetenceudvikling. Det vil i første omgang ske

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

Orientering om fællesprojekt Havørred Limfjorden

Orientering om fællesprojekt Havørred Limfjorden Punkt 10. Orientering om fællesprojekt Havørred Limfjorden 2018-2020 2017-026140 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering, at forvaltningen fortsat afsætter op til 68.000 kr. årligt i

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

BEDRE Overblik. Tema: Grøn vækst og grønne jobs i Nordjylland

BEDRE Overblik. Tema: Grøn vækst og grønne jobs i Nordjylland BEDRE Overblik Tema: Grøn vækst og grønne jobs i Nordjylland 2017 Vi sætter denne gang fokus på grøn vækst og grønne job I Aalborg Kommunes Erhvervsplan for 2015-2018 (Aalborg Den Globale Videns og Industriby)

Læs mere

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development 3 13. november 2011 4 13. november 2011 Først byplanlægning så SMART implementering» Udfordringerne

Læs mere