Vi ønsker at skabe en ensartet lydoplevelse med samme balance mellem lydelementerne som programproducenten har mixet det.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi ønsker at skabe en ensartet lydoplevelse med samme balance mellem lydelementerne som programproducenten har mixet det."

Transkript

1 1) Hvorfor slukker vi for 5.1? Ændringen sker for at sikre bedst mulig lydkvalitet for størstedelen af seerne. Ved kun at sende et stereosignal vil seerne få lyd med den rette balance mellem tale og baggrundslyd og dermed bedre taleforståelighed. Baggrunden for ændringen er, at vi har konstateret forringet lydkvalitet for mange seere, fordi mange tv-apparater automatisk vælger at downmixe fra 5.1-lyd fremfor stereosignalet, hvis der både sendes stereo og 5.1-lyd. På mange tvapparater resulterer det downmixede signal fra 5.1-lyd til stereo i en forkert balance mellem tale og baggrundslyd, hvilket har givet anledning til klager over dårlig taleforståelighed. Ved nu kun at sende stereo sikrer vi os, at programproducentens lydmix (blanding af nyttelyd (dialog) og støttelyd (effekter)) forbliver intakt helt fra produktionen og ud til seerne. I dag er det desværre sådan, at TV-modtagerne som standard vælger at nedmixe surroundsignaler fremfor at bruge stereosignalet. Denne nedmixning sker meget forskelligt, alt afhængigt af, hvilken TV-model, man har - og også hvilken distributør, man modtager signalet fra. Den forskellige nedmixning bevirker, at lydbilledet er vidt forskelligt fra modtager til modtager. Et eksempel: DR har gennem tiden modtaget meget forskellige klager over de samme programmer. Under MGP bemærkede en klager således, at dialogen og sangeren var for høj, mens andre klagede over, at de ikke kunne høre sangeren, fordi musikken var for høj (!) Andre igen klagede over, at det lød underligt, fordi faserne var forkerte. Vi undersøgte sagen, og det viste sig, at programmaterialet var teknisk i orden. Det resulterede i, at vi sidenhen miksede ESC (Det internationale melodi grand prix) i stereo med lidt effekter i baghøjtalerne. Og det fik vi stor ros for både nationalt og internationalt: Lyden var fin. Det er erfaringer som denne, vi nu tager konsekvensen af. 2) Ensartethed Vi ønsker at skabe en ensartet lydoplevelse med samme balance mellem lydelementerne som programproducenten har mixet det. 3) Er der tale om et kvalitetsløft? Kvalitet kan måles på mange måder. Men overordnet vil alle få et kvalitetsløft, da balancen mellem nyttelyd (dialog) og støttelyd (effekter) forbliver præcis, som den er produceret. 4) Vil jeg som forbruger nu opleve, at alle lydproblemer er løst? - Nej, desværre. Lyd er en yderst kompliceret størrelse, men det er en vigtig forudsætning for god lyd, at det, der modtages, er det samme som det, der produceres og udsendes. Det opnår vi nu. Ved siden af denne ændring af vores distribution er DR er i gang med et større lydprojekt, som skal få fokus tilbage på lydkvaliteten. Det svarer til, hvad andre broadcastere i Europa er i gang med, og det er et arbejde, der rækker lige fra optagelse af lyden over efterbearbejdning til distribution. Og noget, som også vil involvere anbefalinger til TV-fabrikanterne, de tekniske skoler som uddanner lydfolk - og skuespilskolerne, som uddanner skuespillere og arbejder med diktion.

2 5) Har jeg så spildt penge på mit surround-anlæg? Nej, du har gort det eneste rigtige, og du vil stadigvæk kunne få bedre lyd herunder surround-oplevelsen - på alle DR's kanaler ved at decode stereosignalet til surroundsound. Alle surroundsound anlæg kan i dag decode stereo-signaler til surround - også de "gamle" SD kanaler. 6) Hvad gør andre broadcastere? Næste alle broadcastere indrømmer, at de har store udfordringer med surround-sound og TV-modtagelse, og BBC og SVT oplever lige så store problemer som DR. BBC har testet et antal forskellige modtagere, og alle som én behandlede lyden forskelligt! For nogle af de kommercielle broadcastere er det at kunne sige, at de har diskret distribution af surroundsound en konkurrenceparameter - og de vil sandsynligvis fastholde 5.1-lyden. Anderledes er det for betalings-tv-udbydere, som har egen tv-modtagerboks. De har typisk ikke problemer med 5.1- lyd, da de har fuld kontrol med modtagerudstyret (betalings-tv-boksen fungerer som tv-modtager, hvor selve tv- apparatet kun er monitor/skærm). 7) Hvorfor er det gået så godt så længe? Det er det heller ikke. DR har ofte fået henvendelser fra de programproducerende lydteknikere, der ikke har kunnet "genkende" deres egen lyd. Seerne ved ikke, hvordan det virkelig skulle have lydt, og tror måske blot, at det er et dårligt mix. Mange programmer er produceret i stereo, og at DR tidligere har valgt at prioritere, at et opmixet stereo til 5.1-signal, skal gøres på en måde, så det kandownmixes hos forbrugerne på forskellige måder, er ikke helt optimalt. Mange 5.1-produktioner som fx sport, X-Faktor, ESC (melodi grand prix) bliver fx produceret uden center- højttaler, hvor der kun er publikum i baghøjttalerne, således at et forkert downmix ikke ødelægger for meget. De ægte 5.1-produktionsmuligheder udnyttes ikke fuldt ud, da lydteknikerne godt er klar over begrænsning-erne ved downmix. Mange programmer er tekstede, så folk får støtte til at forstå, hvad der bliver sagt. Et sjovt tilfælde er klagerne i forbindelse med "Broen": I Danmark klagede mange over, at de ikke kunne forstå de danske skuespillere; hvor imod Sveriges TV modtog klager over, at man ikke kunne forstå de svenske skuespillere! Lignende tilfælde har vi hørt om hos BBC - som modtager mange klager over deres programmer, da de engelske skuespillere ikke kan forstås. Så teksterne har stor betydning for forståelsen. 8) Får jeg nu rabat på min licens? Nej, det gør du ikke. DR har samme produktionsomkostninger, da programmerne stadigvæk produceres isurroundsound. Der er kun selve distributionsmetoden, vi ændrer.

3 9) Er det her en permanent løsning? Nej, vi håber på, at det kun er en kortere periode, vi er nødsaget til at undlade at sende diskret 5.1. Både BBC og vi i de nordiske lande har standarder, som beskriver, hvordan TV-modtagerne skal vælge at behandle lyden. Disse standarder er blevet skærpet, således at modtagerne automatisk skal vælge stereosporet, hvis det er et stereo-tv. Ændringen blev først vedtaget sidste år, så der vil gå flere år, før tv modtagerne er udskiftet til nye modeller, og vi kan være sikre på, at modtagerne får god lyd. Selv de nyeste 4K-TV, vi har testet, vælger stadigvæk at nedmixe 5.1 til stereo. Dertil kommer, at visse distributører vælger kun at distribuere 5.1, fremfor at distribuere begge dele. Dette taget i betragtning, går der nok nogle år endnu. Om der kommer en løsning via streaming eller on demand er endnu uvist, men teknisk er det en god mulighed, for her kan forbrugerne selv vælge lydformat. 10) Skal HD-TV ikke have 5.1-lyd? High Definition (HD) henviser kun til billedopløsningen ikke til lydkvaliteten. Der er mange HD-programmer, som er produceret i stereo. HD-lyd er noget helt andet, og har noget med bit-dybde og samplefrekvens at gøre. 11) Kan jeg fremover nøjes med de indbyggede højttalere i mit TV? Sandsynligvis nej. Desværre er langt de fleste TV-fabrikanter i dag fokuseret på at skabe tynde TV-apparater med høj billedopløsning - fremfor god lyd. Lyden er altså oftest nedprioriteret, og i nogle modeller peger højttalerne sågar nedad - eller endnu værre - ind i bagvæggen. Det kommer det sjældent god lyd ud af. Når du køber et TV, så bed om, at der bliver sat en film eller et stykke musik på, som du ikke kender; afspil ved relativt lavt niveau - og hør så efter, om det lyder fornuftigt, og om du kan forstå, hvad der bliver sagt. Normalt kan man godt forstå dialogen, hvis der skrues op, men hvem ønsker at vække hele nabolaget for at kunne forstå, hvad der bliver sagt? Prøv derefter at sætte et stykke musik på, som du kender - og lyt til, om der er god nok bas og diskant i forhold til dine ønsker. De fleste fladskærme er relativt gode i taleområdet - ligesom en telefon er det - men sjældent gode nok til de øvrige frekvenser. Hvis du altså vælger en flad skærm, så køb meget gerne ekstra højttalere. Det behøver ikke at være et forkromet 5.1- anlæg. En såkaldt soundbar eller to små højttalere med tilhørende subwoofer vil hjælpe rigtig meget. Og hvis du vil gå linen helt ud, er en hjemmebiograf naturligvis det bedste. Men mindre kan som sagt gøre det. Den gamle hi-fi-regel om, at højttalerne skal koste det halve af hele stereoanlæggets pris, beskriver meget godt, hvor vigtige højttalerne er. 13) Er alt i orden på de nyeste tv-modtagere?

4 Nej. Selv de nyeste modtagere - herunder 4K UHD som vi har testet i oktober vælger at downmixe, fremfor at bruge det rigtige stereosignal. Værre er, at nogle modeller i downmixet ikke har surroundkanalerne med (baghøjttalerne). Det betyder at klang og øvrig ambient/stemning ikke er med i lydbilledet hos forbrugeren. 14) Hvorfor signalerer DR ikke bare stereo i AC3-strømmen? Det kunne vi også godt hos nogle af distributørerne. Men det ville betyde, at nogle forbrugerne hjemme i stuerne med et 5.1-anlæg ikke ville kunne opmixe film, dramaproduktioner eller andre stereoprogrammer til 5.1. Dermed ville vi med signaleringen låse nogle forbrugernes modtagere til kun at afvikle i hvilket ingen ønsker. Specielt da en del film og andre programmer er Prologic II-encodet, og andre programmer igen - som fx nyhedsprogrammer i mono -ikke villle kunne opmixes. (Et monoprogram, der opmixes, vil kun have lyd i centerkanalen - hvilket jo passer godt til en nyhedsoplæser.) Hos andre distributører kommersignaleringen ikke med ud til folks modtagerbokse. Og i tillæg hertil vil de fleste modtagere ikke reagere korrekt på signaleringen alligevel. 15) Er diskret 5.1 bedre end stereo, der opmixes? Ja, klart bedre - under de rette betingelser, vel at mærke. Det kræver, at du har 4-5 højttalere plus evt. en subwoofer; dvs. 2 eller helst 3 i fronten og 2 bagved dig - og evt. en god bashøjttaler som LFE. (lav frekvens effekt). Der er også mulighed for at have 7.1, 9.1 eller det helt vilde som er 22.2 sammen med et 8K TV. Ved diskret 5.1-distribution har alle 6 højttalere hver sin unikke distributionskanal, så der er 100% kanalseparation. De 5 højttalere (3 front og 2 bag) har fuldt frekvensområde og en LFE-kanal til lave frekvenser, der kun bruges til effekter. Det betyder, at lydteknikeren kan udnytte de muligheder, det giver at have den frihed. Der er fuldstændigt styr på faser, niveau og tidsforsinkelser. Fx er det muligt at lave ekstra stor tidsforsinkelse til baghøjtalerne, så der kan skabes en illusion om at være på Roskildefestivalen. Man kan også lave et rumskib, der flyver forbi diagonalt eller på tværs midt i stuen. Men alle disse fordele forsvinder, når signalet skal kunne downmixes til stereo. Hvis der er for stort delay til baghøjttalerne, vil det lyde underligt - nærmest ekkoagtigt - i stereo, og rumskibet på tværs i stuen er ikke muligt, da det - nedmixet til stereo - vil give et underligt resultat, hvor rumskibet kan "springe" ukontrolleret rundt i rummet. Derfor bliver der til film og koncerter stort set altid lavet sæt to lydmix: Et stereomix og et 5.1-mix, hvor DR hidtil har distribueret begge varianter. Det har vist sig, at nogle af distributionsselskaber, som sender DR's signaler, kun har valgt at sende 5.1-signaler og lader modtagerne selv downmixe til stereo. Der har også vist sig, at stort set alle TV-apparater vælger 5.1-signaler og nedmixer til stereo (selv om stereosporet er tilstede!) Man kan som forbruger vælge stereo manuelt, men på mange TV-modeller skal man så gøre det, hver gang man skifter kanal. Disse forhold betyder, at i stedet for en bedre lyd vil man opleve dårligere lyd, hvis man har et stereo-tv, da stereo-tv et eller distributionen medfører et forkert lydmix. Derfor har DR valgt at slukke 5.1-distributionen og optimere stereodistributionen.

5 Pga. den optimale stereokvalitet- og distribution er det muligt at udnytte helt almindelige standard-surroundrecievere, som med succes kan folde et stereosignal ud til surroundsound, hvis man har et surroundanlæg. Hvorfor modtager surroundsound-brugerne også bedre lyd? Det er der en lidt længere - og meget teknisk - forklaring på: Over 90% af DR's udsendte programmer modtages af DR i stereo (hvor en del er encodet i Prologic II). Alle disse programmer opmixes af DR, så vi kan udsende både det originale stereospor og et diskret surround (5.1-) spor. Fordi næsten alle stereomodtagere anvender 5.1-sporet til at lave stereo, bliver DR nødsaget til at lave en opmixning, der kan foldes sammen til stereo igen med mindst mulige fejl. Og da det er meget forskelligt, hvordan tv-modtagerne nedmixer - og hvordan distributørerne distribuerer signalerne - er det en meget "mild" opmixning, der på ingen måde matcher, hvordan en hjemmebiograf vil kunne opmixe, da der her ikke skal tages højde for at, det opmixede skal kunne downmixes igen. Med andre ord så vil alle stereoprogrammer - der ca. udgør 90% af det, der udsendes - give en bedre lydoplevelse hos dem, der har et 5.1-anlæg hjemme. De resterende 10% af programmerne, der er produceret og modtaget af DR i diskret 5.1, vil blive modtaget i såkaldt matriceret stereo, der giver en god mulighed for at kunne opmixe hjemme. Der er få tilfælde, hvor forbrugerne ikke vil have glæde af den samme kanalseparation fx mellem baghøjtalerne - men det er kun få passager, hvor det har praktisk betydning. (Matriceret stereo yder nemt op til 30dB separation). 16) Stereo til 5.1: Kan alle stereosignaler udfoldes til surroundsound? Hvordan virker det - og er det snyd? Selvom mennesket kun har to ører, er vi fantastiske til at vurdere, hvor lyden kommer fra. Har man to højttalere og lyden er i fase (ens), vil det lyde som om, lyden kommer midt mellem de to højttalere. Er lyden derimod i modfase - dvs. modsat - vil det lyde, som om lyden kommer et ubestemmeligt sted fra. Det er dette fænomen, der primært benyttes. Så hvis der er ens lyd i stereosignalet, fjernes den fra venstre højttaler og sendes til centerhøjttaler. Den lyd, der er modsat i stereosignalets højre og venstre, fjernes også fra venstre og højre og sendes til baghøjttaleren. Så om det er snyd, kan diskuteres. Men det er oftest en fordel at folde et stereosignal ud til surroundsound. Årsagen er, at hvis man sidder lidt skævt for sit TV og derved tættere på fx venstre højttaler, vil dialogen og meget andet lyde, som om den kommer fra venstre side. Ved at have foldet stereo ud til surroundsound vil dialogen komme fra centerhøjttaleren i midten af TV et, og baggrundslydene komme fra baghøjttalerne uanset, hvor man sidder i forhold til TV og højttalerne. 17) Teknik og begreber Der er masser af hjemmesider, som fint beskriver teknikken bag udfoldning og downmix. Det følgende er et forsøg på at samle og forenkle stoffet lidt: Det er meget mere vanskeligt at downmixe end at folde et stereosignal ud til surroundsound Ved downmix bør TV'et kunne styres af metadata, som følger programmet. Således bør en lydtekniker kunne bestemme, hvordan 5.1 lyden skal downmixes til stereo. Det virker bare ikke i praksis. Der er ikke et workflow fra lydteknikeren i fx. Hollywood og hele vejen gennem TV-stationerne, distributionskæderne og hjem i stuerne.

6 Derfor har samtlige TV stationer, vi har kendskab til, faste metadata, der bestemmer, hvordan TV skal downmixe. De fleste tv-modtagere udnytter dog ikke metadataerne. Derfor er det fabrikanterne selv, der beslutter, hvad de tror, der er det bedste. Nogle modtagere har bidrag fra LFE kanalen, der betyder, at de små højttalere i TV-modtagerne overstyrer; andre modtagere undlader bidraget fra baghøjttalerne; nogle bytter rundt på faserne (plus og minus) - alt sammen noget, som i nogle tilfælde er godt, og andre gange er rigtig skidt. De to mest brugte downmix-metoder er: LoRo: LtRt: Det, der var centerkanalen, fordeles ud til henholdsvis venstre og højre Venstre bag-ht lægges direkte til venstre Højre bag-ht lægges direkte til højre LFE bruges aldrig i downmix Det, der var centerkanalen, fordeles ud til hhv. venstre og højre Venstre bag-ht lægges direkte til venstre og lægges også inverteret (i modfase) til højre Højre bag-ht lægges direkte til højre og lægges også inverteret (i modfase) til venstre LFE bruges aldrig i downmix Fælles for de to er, at man kan vælge at fasedreje baghøjttalerne indbyrdes eller ej. Der er fordele og ulemper ved begge metoder, men som udgangspunkt er begge lige gode, men - og det er et stort men - nedmixningen skal afstemmes med, hvordan, der er produceret. Ellers giver det enten for meget eller for lidt rumvirkning ved downmix til stereo. Mængden af dialog er også vigtigt at få korrekt. Værst er det hvis der f.eks. er dialog bagfra, denne dialog kan mistes helt. 18) Lidt om matriceret stereo, AC3, Prologic og Prologic II Det er svært at tale om stereo til surround unden at nævne Dolby, der er ubetinget størst på dette område. Matriceret stereo er en metode, hvorefter man kan blande et diskret 5.1-signal til stereo. Simplificeret vises det således grafisk:

7 Ovenstående signaler er 100% stereo og kan foldes ud igen: At folde det tilbage til 5.1 er relativt simpelt og foregår på ukomprimerede signaler (og er i dag altid digitalt). At folde det tilbage til 5.1 er relativt simpelt og foregår på ukomprimerede signaler (og er i dag altid digitalt). Simplificeret virker en udfoldning/dematricering på følgende måde: De signaler, der er ens i venstre og højre kanal bliver lagt i centerhøjttaleren (et signal, der er ens i venstre og højre vil blive opfattet som et monosignal placeret midt i mellem højtalerne) De signaler, der er i modfase i venstre og højre kanal havner i baghøjttalerne (et modfasesignal i stereo vil lyde diffust) Alle stereosignaler kan foldes ud til surround. De signaler, der giver en rummelig fornemmelse i et stereosignal, er lidt eller helt ude af fase, og det er netop disse signaler, der sendes til baghøjttalerne (ambienteffekter, refleksioner, klang mm.) Det er nemt i teorien, men i praksis er det ikke nemt, da fasefejl og tidsdelay skal være under kontrol. Mange benytter sig af at tidsforskyde baghøjttalerne lidt i forhold til fronten, således at de "synder" lidtved hjælp af Haas- effekten. Men det er kun ved decodningen det benyttes!

8 Selvom der er mange gode udfoldningsmetoder, og selvom alt kan foldes ud til surround, er det ikke det samme som at sige at alt bør foldes ud! Alle encodere og decodere er digitale i dag, og det unikke ved Matriceret stereo er, at stereosignaler virker i stereo. Begreber HEAAC: High Efficiency Advanced Audio Coding, En yderst effektiv komprimeringsform, som benyttes af Jordbaseret Digitalt TV (DVB-T) i Norden. AC3: Også kaldet Dolby digital: En digital kodning fra 1992, hvor alle stereoeller surroundkanalerne komprimeres til typisk 448Kbit/s.(max640kbit/s). Alle modtagere kan typisk decode et AC3 signal. I AC3 strømmen er metadata der beskriver, hvorledes downmixet skal ske (dog er det de færreste TVmodtagere, der anvender dette fuldt ud). AC3 er det typiske distributionsformat for surroundsound og benyttet af satellit- og kabeldistributører i danmark. DTS: En digital kodning hvor alle surround kanalerne komprimeres typisk til 754kbit/s (max 1509kbit/s) Dolby digital plus: En nyere udvikling af AC3 fra 2005, flere fordele som f.eks. supporter til 7.1 og 20bit i opløsning. Sveriges TV har kørt forsøg med Dolby Digital Plus Prologic er den første udbredte metode til udfoldning af stereo til surround. (4.0). Den første Prologic havde begrænsninger i båndbredden i baghøjttalerne (7KHz) og der var kun én baghøjttal-erkanal, så man satte to styks op og byttede rundt på plus og minus på den ene, så de kunne give en diffus lyd. Prologic II: Kom i år 2000, og da der nu er mere styr på distributionsvejene, er det også muligt at raffinere udfoldningen lidt mere. Prologic II har nu fuld båndbredde i alle højtalerne, og baghøjtalerne er diskret (op til 30dB kanal separation.) Prologic IIz er den seneste udgave af Prologic, der er fra år 2009 og giver op til anlæg: Er et anlæg med 5 højttalere (tre fronthøjttalere, to baghøjttalere) og optionelt en LFE (lav frekvens effektkanal). Der er også mulighed for at have 7.1, 9.1 eller det helt vilde som er 22.2 sammen med et 8K TV, men det er nok de færreste, der har det derhjemme.

Digitalt TV og Digital modtager

Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV er en betegnelse for det TV signal, du modtager. Når man taler Digitalt TV taler man også tit om DVB, henholdsvis DVB T, DVB C eller DVB S. DVB står for Digital

Læs mere

Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne

Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne Denne udskrift fra Digitaliseringen er en orientering om, hvorledes du skal forholde dig i forhold til modtagelse af digitalt tv via kabel tv eller fællesantenne.

Læs mere

TP TUBE DESIGN DMOS WAF. Chrome DMOS. Amplifiere. SoundDeny. DESIGN Active loudspeakers by TP RADIO WAF. Amplifiere DSP DSP. SoundDeny.

TP TUBE DESIGN DMOS WAF. Chrome DMOS. Amplifiere. SoundDeny. DESIGN Active loudspeakers by TP RADIO WAF. Amplifiere DSP DSP. SoundDeny. CLASS D Amplifiere 160W DSP 500W SoundDeny Chrome CLASS-D WAF DMOS DESIGN SoundDeny Active loudspeakers by TP RADIO DMOS WAF 300W Det er nærmest naturstridigt at disse pinde kan give indtryk af at være

Læs mere

For at være sikker på at niveauet er korrekt, skal det aflæses på et VU-meter. Media Composeren har indbygget to VU-metere.

For at være sikker på at niveauet er korrekt, skal det aflæses på et VU-meter. Media Composeren har indbygget to VU-metere. LYDJUSTERING 1 Se video på www.vj-dk.dk Når et indslag skal sendes på TV eller streames på nettet, er det vigtigt, at lydstyrken ligger på det rigtige niveau. Hvis lydstyrken ikke er korrekt justeret,

Læs mere

Læs og gem! Vigtig viden om overgangen til digitalt tv i Danmark. Er du klar til det nye? Det gamle tv-signal til antenner SLUKKES!

Læs og gem! Vigtig viden om overgangen til digitalt tv i Danmark. Er du klar til det nye? Det gamle tv-signal til antenner SLUKKES! Læs og gem! Det gamle tv-signal til antenner SLUKKES! Er du klar til det nye? Vigtig viden om overgangen til digitalt tv i Danmark Det gamle tv-signal til antenner går på pension Gennem mere end et halvt

Læs mere

kompakthøjttaler SA comet

kompakthøjttaler SA comet kompakthøjttaler SA comet comet : a mass that moves around the sun and looks like a bright star with a tail markedets mest universelle højttaler SA comet er en anderledes måde at tænke om højttalere. Den

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

Tekniske specifikationer for levering af TV programmer, programindslag og Film til DR BÅNDBASERET

Tekniske specifikationer for levering af TV programmer, programindslag og Film til DR BÅNDBASERET Tekniske specifikationer for levering af TV programmer, programindslag og Film til DR BÅNDBASERET Af hensyn til en sikker registrering af alt programmateriale, skal en række gældende tekniske normer og

Læs mere

Nærværende musik, klar tale og eksplosive effekter. Bring alle følelserne til live i film og musik med de to nye soundbars ST3 og ST7 fra Sony.

Nærværende musik, klar tale og eksplosive effekter. Bring alle følelserne til live i film og musik med de to nye soundbars ST3 og ST7 fra Sony. Pressemeddelelse Sony, 4. september 2013 Nærværende musik, klar tale og eksplosive effekter Bring alle følelserne til live i film og musik med de to nye soundbars ST3 og ST7 fra Sony. Soundbars bliver

Læs mere

Internet@TV med Samsung Apps

Internet@TV med Samsung Apps HT-C5500 leverer HD-billede og lyd, der matcher dit Samsung HD TV. Med dette hjemmebiosystem får du fantastiske billeder og mange tilslutningsmuligheder. Internet@TV med Samsung Apps Samsungs eksklusive

Læs mere

lyd i alle rum USB Trådløs streaming Stationær enhed Mobil enhed

lyd i alle rum USB Trådløs streaming Stationær enhed Mobil enhed Produktkatalog MA4 Industrial Design Design af Thomas Holst Nielsen lyd i alle rum USB Trådløs streaming Mobil enhed Stationær enhed TV Musik er en glæde og fornøjelse - så hvorfor nøjes med at høre favoritsangen

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Vi blænder op for digitalt tv

Vi blænder op for digitalt tv Kulturudvalget 2008-09 KUU alm. del ilag 221 Offentligt December 2008 overblik liv klar til digitalt tv Den 31. oktober 2009 erstattes det analoge signal til antenne-tv med et digitalt. Hvad kommer det

Læs mere

CINEMA SB100 powered soundbar speaker

CINEMA SB100 powered soundbar speaker CINEMA SB100 powered soundbar speaker Brugervejledning Tak, fordi du valgte dette produkt fra JBL JBL Cinema SB100 powered soundbar speaker er et komplet integreret lydsystem, der drastisk vil forbedre

Læs mere

Grundpakkens radio og tv-kanaler Fra 13.1.2012 med 1 ny og senere i januar i alt 3 nye danske HD kanaler

Grundpakkens radio og tv-kanaler Fra 13.1.2012 med 1 ny og senere i januar i alt 3 nye danske HD kanaler Grundpakkens radio og tv-kanaler Fra 13.1.2012 med 1 ny og senere i januar i alt 3 nye danske HD kanaler Som du får for dit årlige kontingent på 1.068 kr. i 2012 + du får adgangen til at kunne købe hele

Læs mere

Tekniske specifikationer for levering af TV programmer, programindslag og Film til DR FILBASERET

Tekniske specifikationer for levering af TV programmer, programindslag og Film til DR FILBASERET Tekniske specifikationer for levering af TV programmer, programindslag og Film til DR FILBASERET Af hensyn til en sikker registrering af alt programmateriale, skal en række gældende tekniske normer og

Læs mere

Det internationale område

Det internationale område Det internationale område Tema: Globalisering Fag: Dansk Fag: Samtidshistorie Titel: Medierne, samfundet og kulturen Indhold 1.0 Indledning udvikling i nyhedsmedier.3 2.0 Problemformulering..3 3.0 Tv-mediets

Læs mere

Din antenneforening har valgt Canal Digital

Din antenneforening har valgt Canal Digital Din antenneforening har valgt Canal Digital Nu er det din tur til at vælge tv, internet og telefoni 10464_Brochure_Olstykke.indd 1 23/07/09 8:46:33 Digitalt kabel-tv fra 15. september 2009 Digitalt tv

Læs mere

Qosmio: Hør forskellen

Qosmio: Hør forskellen Qosmio: Hør forskellen PERSONAL COMPUTER LCD TV WITH TM TRUBRITE DISPLAY HDD/DVD Qosmio forbedret lydoplevelse RECORDER VIRTUAL SURROUND Med lanceringen af Qosmio, et mobilt underholdnings- og informationssystem,

Læs mere

Dette skal du vide, før du køber nyt TV

Dette skal du vide, før du køber nyt TV Dette skal du vide, før du køber nyt TV Det kan være en hård og svær omgang at købe nyt fjernsyn. Du kan læse, hvor godt TV et er på én side, for derefter at læse, hvor dårligt det er på en anden side.

Læs mere

Internet@TV med Samsung Apps. Nem tilslutning med All Share. Blu-ray-DVD

Internet@TV med Samsung Apps. Nem tilslutning med All Share. Blu-ray-DVD Internet@TV med Samsung Apps Samsungs eksklusive Internet@TV-teknologi åbner op for flere verdener, end du kan forestille dig - og lægger det hele ud på din TVskærm. Uden større problemer kan du tilslutte

Læs mere

DANSK HOME THEATER IN-WALL SERIES. HTI6, HTI8, HTI55 og HTI6C BRUGSVEJLEDNING

DANSK HOME THEATER IN-WALL SERIES. HTI6, HTI8, HTI55 og HTI6C BRUGSVEJLEDNING HOME THEATER IN-WALL SERIES HTI6, HTI8, HTI55 og BRUGSVEJLEDNING TAK FORDI DU VALGTE JBL I mere end 50 år har JBL været førende på alle områder indenfor ind- og afspilning af musik og film, fra liveoptræden

Læs mere

EU har besluttet at al analogt TV skal slukkes senest i I Danmark slukker det analoge TV-signal den 1. november 2009

EU har besluttet at al analogt TV skal slukkes senest i I Danmark slukker det analoge TV-signal den 1. november 2009 Politik EU har besluttet at al analogt TV skal slukkes senest i 2012 I Danmark slukker det analoge TV-signal den 1. november 2009 Vil man se dansk TV efter 1. november 2009 skal man have en digital modtager,

Læs mere

FUNGERER DIT LYDSYSTEM EFFEKTIVT I EN NØDSITUATION?

FUNGERER DIT LYDSYSTEM EFFEKTIVT I EN NØDSITUATION? FUNGERER DIT LYDSYSTEM EFFEKTIVT I EN NØDSITUATION? ET GRATIS SYSTEMCHECK FRA BOSE KAN SPARE MERE END BLOT PENGE KOMMER BUDSKABET UD? I en nødsituation skal alle, der befinder sig i dine lokaler, kunne

Læs mere

Fladskærms TV LCD eller Plasma Fladskærm

Fladskærms TV LCD eller Plasma Fladskærm Fladskærms TV LCD eller Plasma Fladskærm Der eksisterer stadig en del myter vedr. LCD og Plasma fladskærms TV, og vi vil her give et par eksempler på nogen af de påstande vi støder på, når vi arbejder

Læs mere

--- Vi tilbyder byens bredeste kanaludbud og den største valgfrihed ---

--- Vi tilbyder byens bredeste kanaludbud og den største valgfrihed --- Nyhedsbrev, 2011-2 Haslev Antennelaug, din lokale leverandør af tv, radio, bredbånd og telefoni --- Vi tilbyder byens bredeste kanaludbud og den største valgfrihed --- TV signalerne fra Haslev Antennelaug

Læs mere

GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION

GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION (OPDATERET JANUAR 2014) Med anbefalingerne Den gode antenneinstallation vil foreningen sætte fokus på modernisering af husets antenneinstallation. De seneste 25

Læs mere

Få hjælp til at opnå et godt signal

Få hjælp til at opnå et godt signal Få hjælp til at opnå et godt signal Her på siden kan du læse mere om hvordan du sikrer dig et godt tv-signal, og hvordan du undgår fejlkilder, der kan føre til pixeleringer eller udfald af billede og lyd.

Læs mere

Din guide til digitalt kabel-tv

Din guide til digitalt kabel-tv Din guide til digitalt kabel-tv 1 Digitalt kabel-tv fra 6. januar 2009 Digitalt tv i dag og i fremtiden På generalforsamlingen den tirsdag den 27. maj 2008 besluttede medlemmerne af Jyllinge Kabel-TV Forening

Læs mere

Stemmeseddel: Kanalafstemning 2011

Stemmeseddel: Kanalafstemning 2011 Velkommen til vejledende kanalafstemningen i Yderholm antenneforening. Der er igen sket en del på tv-området, som vi allerede tog fat på i 2008 i forbindelse med overgangen til digitale tv-signaler. Nu

Læs mere

Digitale begreber og tekniske muligheder i Jyllinge Kabel-TV Forening

Digitale begreber og tekniske muligheder i Jyllinge Kabel-TV Forening Lancerer nye boxe i foråret 2012 Digitale begreber og tekniske muligheder i Jyllinge Kabel-TV Forening Her kan du læse om dine mange tekniske tv muligheder i foreningen og hos Stofa/Canal Digital, nemlig

Læs mere

MP3 player med DMX interface.

MP3 player med DMX interface. Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK MP3 player med DMX interface. Funktion: En avanceret Mp3spiller med forskellige styringsmuligheder, velegnet til brug i museer, teatre, udstillinger

Læs mere

Digitalt/Analogt kabel TV

Digitalt/Analogt kabel TV Digitalt/Analogt kabel TV Analogt TV signal Som kunde hos YouSee skal du ikke foretage dig noget i forbindelse med, at det analoge signal bliver slukket den 31. oktober 2009. YouSee vil de næste mange

Læs mere

Tv fra YouSee - på alle skærme

Tv fra YouSee - på alle skærme Tv fra YouSee - på alle skærme Til Antenneforeningen Langdraget Christian Limkilde Chefkonsulent 2 YouSee Præsentation Status på Kabel TV 2. april signal på eksisterende anlæg 31. maj anlægget færdigombygget

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

BeoVision 3. Vejledning

BeoVision 3. Vejledning BeoVision 3 Vejledning BeoVision 3 Guide BeoVision 3 Reference book Vejledningens indhold 3 For at du kan lære dit Bang & Olufsen produkt at kende, har du to vejledninger til rådighed. Vejledningen Håndbogen

Læs mere

Gert Svendsen Consultant Millinium New Media Medlem af EBU Forum for Advanced Media (FAME) Medlem af Digital TV Group, UK

Gert Svendsen Consultant Millinium New Media Medlem af EBU Forum for Advanced Media (FAME) Medlem af Digital TV Group, UK Gert Svendsen Consultant Millinium New Media Medlem af EBU Forum for Advanced Media (FAME) Medlem af Digital TV Group, UK 25. jan. 2014 AF 2012 New Technology Update v/gert Svendsen 1 Agenda Ultra HD TV

Læs mere

Dine muligheder hos Nørhalne Antenneforening

Dine muligheder hos Nørhalne Antenneforening Dine muligheder hos Nørhalne Antenneforening... dit lokale fibernet som kombinerer fremtidens muligheder med nutidens teknologi - information om tv, bredbånd og telefoni Mange valgmuligheder hos Nørhalne

Læs mere

To skal der til. Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører

To skal der til. Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører To skal der til 8 Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører Denne brochure er nummer 8 i en serie fra Widex om hørelse og dertil knyttede emner. Hør verden omkring dig

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 20 Ved at markere en sekvens og med markøren peger på den blå linje i lydsporet, ændres markøren til en højttaler med en pil. I berøringspunktet opstår der en lille

Læs mere

KNAPPER OG TILSLUTNINGER PÅ BAGSIDEN AF SOUNDBAR KNAPPER OVEN PÅ SOUNDBAR OG FJERNKONTROL. EQ-kontakt. Tænd/slukknap. Surroundknap.

KNAPPER OG TILSLUTNINGER PÅ BAGSIDEN AF SOUNDBAR KNAPPER OVEN PÅ SOUNDBAR OG FJERNKONTROL. EQ-kontakt. Tænd/slukknap. Surroundknap. KNAPPER OG TILSLUTNINGER PÅ BAGSIDEN AF SOUNDBAR KNAPPER OVEN PÅ SOUNDBAR OG FJERNKONTROL EQ-kontakt Tænd/ slukknap Kildeknap Lydstyrkeknapper Surroundknap Bluetoothknap Optisk indgangsstik Auxindgangsstik

Læs mere

Nye BRAVIA tv med HD-opløsning og overlegen kontrast

Nye BRAVIA tv med HD-opløsning og overlegen kontrast Side 1 af 15 Forum Nyheder Artikler Guides Anmeldelser Links FAQ Nyheds breve Køb salg Hardware Billeder Kontakt Thorvalds 21 marts 2006 Parat til digital modtagelse fra DR og TV2 Nye BRAVIA tv med HD-opløsning

Læs mere

Tegnsprogstolkning, Synstolkning, NorDig PVR. Peter Mølsted, DR TM Distribution

Tegnsprogstolkning, Synstolkning, NorDig PVR. Peter Mølsted, DR TM Distribution Tegnsprogstolkning, Synstolkning, NorDig PVR Peter Mølsted, DR TM Distribution 1 Tegnsprogstolkning DR og TV2 sender dagligt nyhedsprogrammer med simultan tegnsprogstolkning Sendetiden for Tegnsprogstolkning

Læs mere

Realtek HD Audio-konfiguration Brugervejledning til Vista OS

Realtek HD Audio-konfiguration Brugervejledning til Vista OS Realtek HD Audio-konfiguration Brugervejledning til Vista OS 27 februar 2008 Copyright Realtek Semiconductor 2008 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse A. SÅDAN KOMMER DU I GANG...4 B. INDLEDNING...7

Læs mere

Generalforsamling 25. april 2007

Generalforsamling 25. april 2007 Formandens beretning for året 2006 Indledning Indledningsvis vil jeg starte min beretning med en kort orientering om foreningens virke, hvorefter jeg går over til udviklingen i det forgangne år. Foreningens

Læs mere

God billedkvalitet kræver gode stik og kabler!

God billedkvalitet kræver gode stik og kabler! God billedkvalitet kræver gode stik og kabler! For at få mest glæde af din kabel-tv pakke fra Antenneforeningen Horsens Syd kræver det, at du har en korrekt udført antenneinstallation i huset. Det vigtigste

Læs mere

TV 2 BLIVER BETALINGS- KANAL HAR DU ANTENNE, OG VIL DU SE TV 2 EFTER NYTÅR SKAL DU VÆRE KUNDE HOS BOXER

TV 2 BLIVER BETALINGS- KANAL HAR DU ANTENNE, OG VIL DU SE TV 2 EFTER NYTÅR SKAL DU VÆRE KUNDE HOS BOXER TV 2 BLIVER BETALINGS- KANAL HAR DU ANTENNE, OG VIL DU SE TV 2 EFTER NYTÅR SKAL DU VÆRE KUNDE HOS BOXER HER FÅR DU ET HURTIGT OVERBLIK TIL DIG, DER SER TV MED ANTENNE Vil du se TV 2 med antenne efter årsskiftet,

Læs mere

Danish DENVER DSS-300

Danish DENVER DSS-300 Danish DENVER DSS-300 5.1 kanalers surround højttalersystem 6-vejs højttalermoduler og subwoofer Betjeningsvejledning DSS-300 DSS-300 Læs omhyggeligt denne vejledning før brugen 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...

Læs mere

Multiroom Link. brugervejledning. forestil dig mulighederne

Multiroom Link. brugervejledning. forestil dig mulighederne brugervejledning forestil dig mulighederne Tak, fordi du har valgt at købe et Samsung-produkt. For at modtage en udførlig service skal du registrere dit produkt på www.samsung.com/register Understøttede

Læs mere

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt

Brugervejledning. Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Brugervejledning Trådløs HD Sender & Modtager Sæt Indholdsfortegnelse Functions and features... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Package contents... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1. Product overview...

Læs mere

Køb af DVD afspiller

Køb af DVD afspiller Køb af DVD afspiller Markedet for DVD afspillere er stort, og der er mange producenter, der udbyder DVD afspillere. Som med meget andet HiFi, så gælder det også for DVD afspillere, at i langt de fleste

Læs mere

Oplev video og lyd, når det er bedst

Oplev video og lyd, når det er bedst artikel SateLlite p100 Satellite p100 Oplev video og lyd, når det er bedst Toshibas bærbare Satellite P100 leverer bedre personligt digitalt indhold. Satellite P100, der er udviklet med henblik på at håndtere

Læs mere

Den bedste underholdning samlet ét sted!

Den bedste underholdning samlet ét sted! Den bedste underholdning samlet ét sted! Digitalt tv med Danmarks største udvalg af HD-kanaler Vælg en fast tv-pakke eller bland selv din tv-pakke Se Live-tv og de nyeste film og serier med YouSee Play

Læs mere

Tv fra YouSee - på alle skærme

Tv fra YouSee - på alle skærme Tv fra YouSee - på alle skærme Til A/F Langdraget Christian Limkilde Chefkonsulent 2 YouSee Præsentation Det vil jeg fortælle om Komplet løsning med mange valgmuligheder YouSee kabel-tv On Demand tv og

Læs mere

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning Hørelse for livet Viden om høreapparater Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning 2 3 God hørelse er givet, er det ikke? Der er over 1.000 forskellige høreløsninger

Læs mere

OMNI 10 TRÅDLØS HD-HØJTTALER

OMNI 10 TRÅDLØS HD-HØJTTALER OMNI 10 TRÅDLØS HD-HØJTTALER Trådløs lyd udfylder hele rummet med et tryk på en knap. Harman Kardon Omni 10 er et trådløst system med ægte HD-lyd. Fyld ethvert lokale med ren og klar lyd takket være Harmans

Læs mere

Hvordan finder du de bedste højttalere?

Hvordan finder du de bedste højttalere? Hvordan finder du de bedste højttalere? Højttalerens verden er fyldt med tal, men du kan undvære de fleste af dem. Du behøver ikke, at sætte dig ind i det tekniske Den gode nyhed er, at det at købe højttalere

Læs mere

YouSee Tv. - hvad vil du se?

YouSee Tv. - hvad vil du se? YouSee Tv - hvad vil du se? Faste tv-pakker som vi har blandet Grundpakke 25 Mellempakke 3 5 Fuldpakke 64 * * * Regionskanaler fra TV 2, hvor der indgår to af kanalerne i tv-pakken DR1, DR2 og DR3 Synstolkning

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

DENVER DCB-108HD/DENVER DCB-109HD

DENVER DCB-108HD/DENVER DCB-109HD DENVER DCB-108HD/DENVER DCB-109HD Denne guide er lavet for at forklare lidt dybere hvad de enkelte menupunkter betyder, og hvilke fordele der måtte være ved at ændre i dem. Kanal redigering m.m. Under

Læs mere

Audio / Video ordbog

Audio / Video ordbog EDNord Teknisk ordbog AC-3 (Dolby Digital) Dolby Digital (AC-3) dekoder og 5.1 kanal Surround Sound. 5.1 Surround Sound er bygget op omkring 6 lydkanaler en center, en venstre for og bag og en højre for

Læs mere

All Share sørger for, at du er tilsluttet. Anynet+

All Share sørger for, at du er tilsluttet. Anynet+ previous next Med et ultra tyndt 40" LED TV fra Samsung får du en imponerende billedoplevelse med uovertruffen lysstyrke, farvemætning og kontrastforhold. Nye en mere intensiv billedoplevelse i 1080 p

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Bruttolister med forslag fra rundbordssamtalerne Bilag C

Bruttolister med forslag fra rundbordssamtalerne Bilag C Bruttolister med forslag fra rundbordssamtalerne Bilag C Bruttoliste over stikord fra drøftelse af distribution af ikkekommerciel lokalradio og -tv via internettet den 29. januar 2014 1a) Hvilke muligheder

Læs mere

YouSee kabel-tv. - en komplet løsning. Antennelauget Masten. 25.Januar 2012 Kasper Grønholt

YouSee kabel-tv. - en komplet løsning. Antennelauget Masten. 25.Januar 2012 Kasper Grønholt YouSee kabel-tv - en komplet løsning Antennelauget Masten 25.Januar 2012 Kasper Grønholt Det vil jeg fortælle om YouSee Clear - 3 programpakker og HD-TV Grundpakke Mellempakke Fuldpakke Stort radioudbud

Læs mere

Bestyrelsens beretning til generalforsamlingen i Sorø Antenneforening den 10/5 2012.

Bestyrelsens beretning til generalforsamlingen i Sorø Antenneforening den 10/5 2012. Bestyrelsens beretning til generalforsamlingen i Sorø Antenneforening den 10/5 2012. Så er der gået 11 måneder siden vores sidste generalforsamling. Igen må vi konstatere, at det har været begivenhedsrige

Læs mere

Den bedste underholdning samlet et sted!

Den bedste underholdning samlet et sted! Den bedste underholdning samlet et sted! Digitalt tv med Danmarks største udvalg af HD-kanaler Vælg en fast tv-pakke eller bland selv din pakke Se Live-tv og de nyeste film og serier med YouSee Play Tv

Læs mere

VÆR ORDENTLIGT KLÆDT PÅ NÅR DU KØBER HIFI- ELLER SURROUND SYSTEM

VÆR ORDENTLIGT KLÆDT PÅ NÅR DU KØBER HIFI- ELLER SURROUND SYSTEM TUNE-DEM Tune-dem [ tju:n dem] subst. - en, uden pl. 1. forkortelse af det en gelske ud tryk tunedemonstration. Metode udviklet af den skotske virksomhed Linn til evaluering af hifi- og surround systemer.

Læs mere

Ny Blu-ray hjemmebiograf-serie fra Sony sikrer underholdning i stuen

Ny Blu-ray hjemmebiograf-serie fra Sony sikrer underholdning i stuen Pressemeddelelse Sony, 7. januar 2010 Ny Blu-ray hjemmebiograf-serie fra Sony sikrer underholdning i stuen Sonys nye Blu-ray hjemmebiografsystemer er specielt designet og udviklet til de nye Monolithic

Læs mere

Brugervejledning til Cinema. (Sagem-bokse)

Brugervejledning til Cinema. (Sagem-bokse) Brugervejledning til Cinema (Sagem-bokse) Indholdsfortegnelse Sådan finder du Cinema........... 4 Find Cinema...4 Find og vælg film...4 Sådan lejer du en film.... 5 Lej film i Cinema via din telefon...5

Læs mere

Mobil Application i tilknytning til Gift ved første blik.

Mobil Application i tilknytning til Gift ved første blik. Gruppe 2: Tora, Emil, Jens & Camilla Mobil Application i tilknytning til Gift ved første blik. 1) a. Efter seersuccesen med første sæson af Gift ved første blik, vil vi i forbindelse med anden sæson lancere

Læs mere

Flerkanals-AV-receiver. Start her Hej, her har du en hurtig installationsvejledning

Flerkanals-AV-receiver. Start her Hej, her har du en hurtig installationsvejledning Flerkanals-AV-receiver STR-DN1020 Start her Hej, her har du en hurtig installationsvejledning 1 Opsætning af højttalerne 2 Tilslutning af tv og andre enheder 3 Andre tilslutninger 4 Valg af højttalere

Læs mere

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Gary Rebholz Du har sikkert allerede ved, at Sound Forge Pro software kan bruges til en imponerende række af audio opgaver. Alt fra

Læs mere

Få hul igennem til Digitalt kabel-tv. Marts 2009

Få hul igennem til Digitalt kabel-tv. Marts 2009 Få hul igennem til Digitalt kabel-tv Marts 2009 BONUSKANALER Få ekstra digitale tv-kanaler - kvit og frit. STARTFORFRA Start en aktuel udsendelse forfra og få det hele med. Side 5 HDTV Få tv-billeder i

Læs mere

en rigtig explorer respekterer ingen grænser

en rigtig explorer respekterer ingen grænser en rigtig explorer respekterer ingen grænser alternativet til det almindelige SA er det eneste højttalermærke i verden, der er grundlagt af en musiker. Ole Witthøft spillede i et orkester og var forundret

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Dine tv-muligheder. fra 8. februar 2010

Dine tv-muligheder. fra 8. februar 2010 Dine tv-muligheder fra 8. februar 2010 Denne orientering indeholder Nye digitale tv-muligheder fra 8. februar 2010 14 nye tv-kanaler fra Canal Digital TV1000 pakken - 100 kr./mdr. i introduktionsrabat

Læs mere

Den bedste underholdning samlet et sted!

Den bedste underholdning samlet et sted! Den bedste underholdning samlet et sted! Digitalt tv med Danmarks største udvalg af HD-kanaler Vælg en fast tv-pakke eller bland selv din pakke Se de nyeste film og serier med YouSee Play Millioner af

Læs mere

Faaborg Vest antenneforening Få det bedste tv i dag - og i fremtiden. 16. november 2009 Mette Korsbjerg

Faaborg Vest antenneforening Få det bedste tv i dag - og i fremtiden. 16. november 2009 Mette Korsbjerg Faaborg Vest antenneforening Få det bedste tv i dag - og i fremtiden 16. november 2009 Mette Korsbjerg Det bedste ved tv fra YouSee Du kan fortsætte med at se tv som du gør i dag Du får et bredt udvalg

Læs mere

Teknisk Manual for Gemini Radio-Mute produkter

Teknisk Manual for Gemini Radio-Mute produkter Teknisk Manual for Gemini Radio-Mute produkter 20. april 2009 1 Indholdsfortegnelse. Side 3. Formål Side 4. Beskrivelse af Radio Mute Systemet Side 6. Datablad samt teknisk beskrivelse af Muteboks. Side

Læs mere

Quick guide til Kabelplus TV boks.

Quick guide til Kabelplus TV boks. Quick guide til Kabelplus TV boks. Tillykke med din nye Kabelplus TV boks. I denne installationsguide får du en gennemgang af, hvordan du kobler din nye TV boks til dit TV samt andre nyttige informationer.

Læs mere

JABRA EVOLVE 80. Brugermanual. jabra.com/evolve80

JABRA EVOLVE 80. Brugermanual. jabra.com/evolve80 Brugermanual jabra.com/evolve80 2014 GN Netcom A/S / GN Netcom US, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Netcom A/S. Alle andre varemærker heri tilhører de

Læs mere

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder. 1 Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle af dem sagde:»det er ved dæmonernes fyrste, Beelzebul,

Læs mere

RESULTATET AF URAFSTEMNINGEN 2013

RESULTATET AF URAFSTEMNINGEN 2013 Fensmark Antenneforening har 40 års jubilæum den 4. august. Bestyrelsen har på nuværende tidspunkt besluttet sig for ikke, at bruge penge på et jubilæumsarrangement. RESULTATET AF URAFSTEMNINGEN 2013 PROGRAMOVERSIGTEN

Læs mere

CANAL DIGITAL FAMILY MIX. - Nu kan du selv vælge, hvad du vil se

CANAL DIGITAL FAMILY MIX. - Nu kan du selv vælge, hvad du vil se CANAL DIGITAL FAMILY MIX - Nu kan du selv vælge, hvad du vil se 1 FAMILY MIX tv, internet og telefoni Du har nu en enestående chance for at få digitalt tv og selv bestemme, hvilke tvkanaler, du vil se.

Læs mere

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd på computeren:...1 Lydoptager...3 Lydstyrke...4 Windows Media Player:...5 Et par eksempler på websider, hvor man har glæde af sin medieafspiller:...7

Læs mere

Boligorganisationen Tårnbyhuse

Boligorganisationen Tårnbyhuse Boligorganisationen Tårnbyhuse Tryghed & Trivsel Tirsdag 30. august 2016 siger vi farvel til Tårn-net TV og goddag til YouSee, som bliver boligorganisationen Tårnbyhuses nye TV-udbyder. Vi forsøger at

Læs mere

SA højttalere forkæl dig selv

SA højttalere forkæl dig selv SA højttalere forkæl dig selv at turde være anderledes - historien Året var 1984. Dengang skulle højttalere være gigantiske og teknisk komplicerede. Her introducerede System Audio sin første højttaler,

Læs mere

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Akustik Ole Lund Christensen Ole Lund Christensen holdt et rigtig godt foredrag i torsdags i Storkøbenhavns hi-fi klub. Ole Lund Christensen

Læs mere

Piano Tuning & String Analyzing Tool

Piano Tuning & String Analyzing Tool Piano Tuning & String Analyzing Tool Læs mig indeholder oplysninger om bedst brug af sitet samt oplysninger om Piano Tuning & String Analyzing Tool, operativsystemer og lydkort. Programmet vil herefter

Læs mere

SUB840 02 BRUGERMANUAL 05 ILLUSTRATIONER 07 SPECIFIKATIONER 07 PROBLEMLØSNING. w w w. a r g o n a u d i o. c o m 1

SUB840 02 BRUGERMANUAL 05 ILLUSTRATIONER 07 SPECIFIKATIONER 07 PROBLEMLØSNING. w w w. a r g o n a u d i o. c o m 1 02 BRUGERMANUAL 05 ILLUSTRATIONER 07 SPECIFIKATIONER 07 PROBLEMLØSNING w w w. a r g o n a u d i o. c o m 1 Brugermanual Kære kunde, Kvalitet har altid været drivkraften for os og grundlæggelsen af Argon

Læs mere

Vi stiller alle sammen større krav

Vi stiller alle sammen større krav Vi stiller alle sammen større krav Vi stiller alle sammen større krav til vores bolig og dens indretning. Vi vil gerne have sammenhængende løsninger med højt komfortniveau, således at vores sparsomme fritid

Læs mere

TV & RADIO. Hele AN-TVs menu. Slå op og se: Pr. 1. marts 2013. Tv til dit behov - med TilvalgsPakker

TV & RADIO. Hele AN-TVs menu. Slå op og se: Pr. 1. marts 2013. Tv til dit behov - med TilvalgsPakker TV & RADIO Pr. 1. marts 2013 Slå op og se: Tv til dit behov - med TilvalgsPakker Hele AN-TVs menu 23 radiokanaler Lige til at trække ud af antennestikket Ekstra tilbud: Digitale TvPakker Så er der SERVERET!

Læs mere

Anamorphic Widescreen

Anamorphic Widescreen Anamorphic Widescreen Fuldskærm og widescreen For at kunne forklare hvad anamorphic widescreen egentlig er, vælger jeg at starte helt fra begyndelsen af filmhistorien. Som alle nok ved så er billedformatet

Læs mere

WOOF it. Brugermanual

WOOF it. Brugermanual WOOF it Brugermanual Tak! Tak fordi du har valgt WOOFit højttaleren fra SACKit! Vi beder dig læse denne manual grundigt, før du tager din nye højttaler i brug. Vi er ikke ansvarlige for personeller produktskader

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) Waoo leveres af dit lokale energiselskab

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) Waoo leveres af dit lokale energiselskab INSTALLATIONS GUIDE til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) Waoo leveres af dit lokale energiselskab INDHOLD Velkommen...4 Medfølgende udstyr...6 AirTies (7210 og 7310)...7 Installation...8 Hentning af

Læs mere

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager 1. Øretelefoner højre/venstre 2. Styrkekontrol 3. Indikator for tænd/sluk 4. Tænd/sluk rummikrofon 5. Tænd/sluk

Læs mere

Brugervejledning. Fiberbredbånd TV Telefoni

Brugervejledning. Fiberbredbånd TV Telefoni Brugervejledning Fiberbredbånd TV Telefoni Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold Oversigt over indholdet i waoo.tv...4 TV kanaler på computer... 4 Velkommen til waoo.tv... 6 Waoo! Web TV betjeningsvejledning...11

Læs mere