Informationsteknologi Ligningespillet. Nicklas Jacobsen og Jonas Christoffersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Informationsteknologi Ligningespillet. Nicklas Jacobsen og Jonas Christoffersen"

Transkript

1 Informationsteknologi Ligningespillet Nicklas Jacobsen og Jonas Christoffersen

2 Indholdsfortegnelse Problembeskrivelse i korte rids... 3 Kommunikationsplanlægning... 3 Jan Krag Jacobsens 25 spørgsmål... 3 Udviklingsovervejelser... 6 Udviklingsteknologier... 6 Clientside teknologivalg... 6 Serverside teknologivalg... 7 Produktdesign... 7 Overordnet design... 7 Brugergrænseflade... 8 Gennemgang af spilforløb... 8 Overordnet tekniske forløb mellem server og klient... 9 Implementering Implementering af serverside koden Version Version Implementeringen af clientside kode InitStudent InitGame() rungame() animateequation() sendresult() Test af produkt Revidering af produktet Retning af fejl med generede ligninger Konklusion Bilag Krav specifikationer Test Specifikationer... 23

3 Problembeskrivelse i korte rids I dette projekt vil vi lave et produkt, som har til formål at hjælpe folkeskoleelever med at lære at løse simple ligninger. Da vi mener at mange børn/unge muligvis lære bedre via spil og leg, har vi valgt programmere et spil som skal give børn/unge mulighed for at lege sig til at lære at løse simple ligninger. Kommunikationsplanlægning For at definere vores målgruppe og planlægge kommunikationen dertil, har vi valgt at bruge Jan Krag Jacobsens 25 spørgsmål til kommunikationsplanlægning. Jan Krag Jacobsens 25 spørgsmål 1. Hvem er målgruppen? a. Vores målgruppe er 7. Til 9. klasses elever, som har svært ved at lære matematik på traditionel vis. 2. Hvad er budskabet? a. Budskabet er praktiske øvelser i at løse simple (førstegradsligninger), på en overskuelig og simpel måde. 3. Hvad er mediet? a. Mediet er et web computerspil, forstået på den måde at spillet skal kunne køres i en browser. 4. Hvilken effekt skal produktet have hos målgruppen? a. Målgruppen skal via brug af produktet få øvelse i at løse ligninger i matematik. 5. Hvad er formålet med effekten hos målgruppen? a. Formålet er at de elever som normalt ikke får øvelse i ligningløsning, vil få det. Og derudover forhåbentlig få en generel bedre forståelse for matematik. 6. Hvem er afsender?

4 a. Det er vi. Men derudover, hvis produktet (og metoden med at lære igennem leg) blev taget i brug, være hele vores uddannelsessektor og samfund. 7. Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen? a. Hvis vi antager det er hele samfundet som er afsenderen, er hensigten at samfundet får færre mennesker som tabes på gulvet under den grundlæggende uddannelse. 8. Hvad er formålet med effekten hos afsenderen? a. Ved at sørger for at mindske gruppen som tabes på gulvet under den grundlæggende uddannelse (eller nogen af de andre uddannelse), kan samfundet spare mange penge, da disse mennesker ikke skal hjælpes i lige så høj grad af staten. Derudover set med humanitær øjne, vil det forhåbentlig forhøje levestandarden hos de mennesker som programmet vil hjælpe igennem uddannelsen, hvilke vi som velfærdsstat er interesseret i. 9. Hvordan påvirkes målgruppen ellers med lignende budskaber? a. Som vi kan se det bliver de kun påvirket af den undervisning som de får i skolen. Men hvis dette ikke har en direkte positiv påvirkning (forstået på den måde at de lære emnet) på dem, vil det muligvis resultere i en negativ påvirkning. Denne negative påvirkning kan være at de bliver frustreret og mister modet til at lære matematik, eller i værste tilfælde måske mister modet helt til at lære noget i skolen overhovedet. 10. Er produktet lavet før? a. Det tror vi ikke, vi har i hvert fald ikke selv støt på det eller hørt om det Hvor, hvornår og hvordan skal målgruppen opleve produktet? a. Det vil være smart at introducere spillet for eleverne når de har haft grundlæggende undervisning i ligning løsning i matematik. Dette skulle ske i skolen, men spillet skal også kunne tages i brug af eleverne derhjemme. Produktet skal virke som en mindre tør måde at lære matematik på, og helst direkte være sjovt.

5 12. Hvordan skal produktet distribueres? a. Da spillet skal være et web spil, er distributionen meget nem. Spillet kan ligge på en af statens servere hvor man altid kan tilgå det ved at klikke sig ind på en hjemmeside. 13. Hvilke genrer skal bruges? a. Spil genren. 14. Hvilke fortællemåder skal bruges? a. Da der ikke direkte er en historie giver dette spørgsmål ikke mening at besvare. 15. Hvilke færdigheder skal producenten have? a. Medium kendskab til clientside kode (f. eks. javascript) og en form for serverside kode (php, asp e.l.) 16. Hvilken viden skal producenten have? a. Viden om hvordan man løser ligninger b. Niveauet for målgruppens matematiske evner. 17. Hvor meget skal der tages med? a. Dette spørgsmål giver ikke mening i denne sammenhæng. 18. Hvilket apparatur er nødvendigt? a. En internetforbindelse og en computer med browser. 19. Hvad må produktet koste? a. Det er svært at vurdere, det kommer i høj grad an på om man kan overbevise uddannelsessektoren at produktet vil være en hjælp. Hvis man kan det, vil det være muligt at sætte en rimelig høj pris per licens per skole/kommune. 20. Hvilke juridiske problemer kan opstå? a. Så vidt vi kan se, er der ikke nogle juridiske problemer. 21. Hvilke etiske problemer kan opstå? a. Hvis der stadig eksistere lære eller lgn. som mener at skole ikke må være sjovt, og derved at læring ikke skal forgå igennem leg, kunne dette være et problem. Dog mener vi ikke at det er et særlig seriøst problem. 22. Hvad skal produktet hedde? a. NemMat (Nem matematik)

6 23. Hvordan ser tidsplanen ud? 24. Hvordan laver man nemmest produktet? 25. Hvordan skal produktet afprøves? De sidste tre spørgsmål bliver besvaret senere i rapporten. Udviklingsovervejelser Udviklingsteknologier Da spillet skal kunne køres i en browser (helst alle browsere), begrænser dette allerede mange teknologier. Da alle webapplikationer har en serverside del (den del der køre på serveren) og en clientside del (den del som køre på brugerens computer). Kan teknologierne som vi skal bruge, deles op i to kategorier serverside teknologier og clientsite teknologier. Clientside teknologivalg Det er efterhånden rimelig indskrænket hvilke teknologier der kan bruges på clientside. De to typer af teknologier der er tilgængelige er script kodning eller kodning til en lukket platform såsom Flash eller Microsoft Silverlight. Af disse to kategorier har vi valgt at det skal være en form for script kodning som bliver fortolket af browseren. Grunden til at vi har valgt at bygge det på en form for scriptkodning er af tre grunde: 1. Vi har ikke særlig meget erfaring inde for de andre platforme, 2. af etiske årsager er vi ikke særlig begejstret for at udvikle til en lukket platform og 3. ved at bruge scriptkodning er det nemmere at gøre det platformsuafhængigt. Inde for scriptkodning er der efterhånden kun en reel valgmulighed, som er javascript. Der findes andre såsom vb-script, men disse bliver ikke brugt i særlig høj grad mere, hvilke betyder at mange browsere har ringe eller slet ingen support af dem. Vi har derfor valgt at bruge javascript til at programmere clientside koden med.

7 For at give noget visuelt til brugeren skal der selvfølgelig bruges noget html som browseren kan fortolke og vise. Men da der reelt ikke skal være noget udover spillet på det site vi vil lave, har vi valgt at alle elementer i body delen af html dokumentet, skal blive generet via javascript med DOM teknologien, så vi har styr på de elementer der bliver generet. Serverside teknologivalg Modsat clientside teknologierne er serverside teknologierne bestemt ikke blevet indskrænket her på det sidste, tværtimod. Der er rigtig mange teknologier der kan tages i brug, her kan f. eks. nævnes; ruby, ruby on rail, asp, asp.net, php, perl, cgi (hvor der yderligere mange programmeringssprog) og mange andre. Dog er vi her begrænset af hvilke former for teknologier vi kan bruge på skolens servere, til at udvikle koden. Da skolen servere køre *nix er alle microsoft teknologier (asp og asp.net) om end ikke umulige, men ikke særlig indlysende at bruge. Vi har valgt at bruge php, ikke fordi det er det stærkeste sprog eller fordi det er bedst, men fordi vi mener det passer bedst til den opgave som vi skal bruge det til. Da vi serverside delen ikke skal udføre særlig kompliceret ting, er php et udmærket sprog da man kan få det til at gøre meget med relative simple og korte linjer kode. Produktdesign Overordnet design Overordnet skal spillet give spilleren mulighed for at løse en ligning og give sit svar. Derudover vil vi gerne give en evt. lære mulighed for at holde statistik på om eleverne bliver bedre. Dette skal gøres ved at spillernes svar gemmes et sted på serveren således at det muligt at gå tilbage og se spillernes/elevernes resultater.

8 Brugergrænseflade For at give spilleren mulighed for de ønskede ting, skal spilleren have en brugergrænseflade som han kan interagere med. Men inden selve grænsefladen skal defineres er det vigtigt at huske på at vi gerne vil differentier i mellem de forskellige spillere for at kunne gemme deres svar, til evt. senere analyse. For at gøre dette skal spilleren tvinges til at identificere ham/hende selv. For at gøre dette skal spilleren indtaste sit navn e.l. for at komme videre. Når spilleren har identificeret ham/hende selv, kan spillet begynde. Vi forstiller os at der skal blive vidst en ligning og at spilleren så skal havde mulighed for at vælge den rigtige løsning ud fra nogle forslag, af ca. 5 6 stk. For at spillet ikke skal blive for kedeligt vil vi gerne have at der er noget bevægelse i brugergrænsefladen, dette kunne f. eks. være når der blive vist en ligning. Gennemgang af spilforløb For at beskrive hvordan vi forstiller os at spilleren skal bruge spillet og hvordan det tekniske forløb skal forgå, har vi valgt at beskrive det via en trinvis list over muligheder og et overordnet flowchart der beskriver det overordnede tekniske forløb mellem server og klient.

9 Brugerforløb 1. Spilleren får vidst en tekstboks a. Spilleren taster sit navn 2. Spilleren for vist en ligning og 5 6 svarmuligheder a. Spilleren afgiver sit svar 3. Spilleren for vist en ny ligning og 5 6 nye svarmuligheder a. Spilleren afgiver sit svar 4. Forsætter fra trin 2 Som det kan ses er det et relativt simpelt brugerforløb. Overordnet tekniske forløb mellem server og klient klient visuelt Angivelse af navn Side Navn Navn visuelt Server Resultat Spil 1. Serveren sender web siden til klienten (brugerens computer). 2. Klienten viser så en side hvor brugeren skal angive sit navn. 3. Klienten gemme så navnet lokalt på klienten. 4. Klienten viser så en ny side, hvor spillet er. 5. Når brugeren har spillet en omgang af spillet, sender klienten resultatet sammen med navnet til serveren. 6. Spillet startes på ny.

10 Implementering Ved implementeringen valgte vi at dele arbejdet op således at Jonas Christoffersen tog sig af serverside koden og Nicklas Jacobsen tog sig af clientside koden. Dette virkede som en logisk arbejdsfordeling, da vi var to i gruppen og det er en meget lige, skarp og klar opdeling af arbejdet. For at kunne dele arbejdet op således, skulle vi blive enige om hvordan vi sendte data frem og tilbage mellem server og client. Reelt set går kommunikationen kun en vej under hele spillet, hvilket er spil resultat fra klient til server. Derfor blev vi enige om at sende navn og resultat (1 for rigtig og 0 for forkert) via GET metoden, for hver gang en spiller angiver et svar. Implementering af serverside koden Version 1 Her jeg forklare hvordan vores backend virker, og hvorfor den er bygget op som den er. Vores første funktion havde kun en funktion, og det var at gemme de data der blev tilsendt fra frontend. Det viste sig at rumme en del problemer, og derfor lavede vi det ret massive tjek på variablerne: If-statementet tjekker om $_GET[ Student ] og $_GET[ Result ] begge er satte, og IKKE tomme.

11 Hvis de er gode nok, gemmer den data i 2 variable, hvis skriver den til brugeren der var en fejl, og afslutter. Version 2 Her i version 2 er vi nået til at gemme brugere og data Her starter den med at loade vores xml-fil, som vi bruger til at gemme data i. Her laver den et array af alle elever i xml-filen, som den nu kan loope igennem.

12 Det første der sker her er at den looper gennem array'et af elever. Dernæst sammenligner den navnet på eleven i array'et med det navn vi fik i starten. Hvis det passer, går den videre ned i koden. Den gør det, at den laver et nyt element der hedder Svar, der indeholder resultatet. Dernæst sætter den en attribute der hedder Time, som indeholder det tidspunkt, denne kode bliver kørt. Til sidst sætter den det nye element til filen, og sætter variablen Found til sandt.

13 Variablen Found blev kun sat til true hvis der blev fundet en elev. Hvis der ikke bliver fundet en elev med det navn, skal han oprettes. Det gøres i denne kode. Det første er, at der bliver lavet et element til eleven, der får en attribute med hans navn. Derefter sker faktisk det samme som før, med at hans data bliver sat ind. Til sidst bliver eleven tilføjet den store gruppe af elever. Der sidste der sker her, er at vi gemmer xml-filen. Implementeringen af clientside kode Jeg valgte at følge en relativ kronologisk udviklingsplan. Da det første som brugeren skal møde er en side hvor brugeren skal skrive sit navn ind valgte jeg at lave det som det første. Denne opgave er ret simpel at løse og der opstod sådan set ikke nogle fejl overhovedet i denne delopgave. Jeg startede ud med at lave en html fil, med standard tags; html, head, og body. Herefter inkluderede jeg to javascript filer, jquery.js og matspil.js, i head sektionen.

14 Javascriptfilen jquery.js er et javascript bibliotek, som giver en masse præskrevet funktioner, som gør udviklingsarbejdet meget nemmere og hurtigere. Mens javascriptfilen matspil.js er det som det er tiltænk at selve spillet skal skrives i. Næste skridt var således at skrive noget i matspil.js for at lave en side hvor brugeren kan skrive sit navn ind. Den eneste globale variable er studentname, hvilke er den variable som skal holde elevens/spillerens navn under hele spillet. Herefter startede jeg hvor jeg altid starte, med en ready funktion. Hvad denne funktion gør er at kalde en anden funktion initstudent() (ikke skrevet i nu), når siden er loadet færdig. Dette gør vi for at sikre os at alt koden er loadet før den begynder at køre. InitStudent InitStudent funktionen er den funktion som skal bede om spillerens navn og gemme det i den globale variabel. Funktionen er opdelt således at først deklarer den alle de ting som den skal bruge, så giver den alle elementerne deres korrekte værdier (fx style værdier). Når alle elementer er sat, bliver de så appended til body tagget i html dokumentet, således at de bliver vist for brugeren.

15 Hvis man åbne index.html (forsiden) vil man nu blive mødt af dette billede: Dette er meget fint, vi har nu en beskrivelse af hvad brugeren skal gøre. Vi har en tekstboks hvor brugeren kan skrive sit navn og en knap som brugeren kan trykke på. Dog gør knappen ingenting i nu. Koden for hvad knappen skal gøre når knappen bliver trykket på er det sidste som initstudent definere, koden ser således ud: Når knappen bliver trykket på, tjekker den først om brugeren har skrevet et navn ind. Hvis dette ikke er tilfældet vil den vise en alertbox som siger at det er et obligatorisk felt. Men hvis brugeren har skrevet sit navn ind, bliver navnet gemt og derudover fjerner den alt på siden og kalde funktionen initgame() (ikke lavet i nu). InitGame() InitGame funktionen er den funktion som skal tegne alt til selve spillet. Det som den skal tegne er en velkomst besked hvor der står Velkommen og så spillerens navn. Koden for dette ser således ud:

16 Det næste tegner så rammerne for spillet. Den laver en div som bliver kaldt frame hvor spillet skal forgå, dette er bare simpel indsættelse af elementer i dokumentet DOM metoden: Det sidste der bliver gjort i funktionen, er at kalde en anden funktion som hedder rungame() (ikke skrevet i nu). rungame() rungame() er funktionen hvor selve spillet køre. Det første denne funktion gør er at lave to arrays, som henholdsvis hedder lefteq og solve. lefteq indeholder fem forskellige generelle (dvs. de indeholder ikke tal) kombinationer af ligninger, mens solve indeholder 5 funktioner der er i stand til at løse ligningerne i lefteq. Herefter laver funktionen et (pseudo) tilfældig til mellem 1 og 5, som skal bruges til at vælge en af de defineret ligninger (og dertil løsnings funktion). Nu hvor en af de generelle ligninger er valgt, fylder funktionen så den generelle ligning med tal. Dette gør den ved at sende den valgte ligning til en funktion der hedder equationcontext. equationcontext Vælge to eller tre tal, kommer an på

17 den valgte ligning mellem 0 og 20. Derefter returnere den et array med 3 index keys der hedder a, b og c med tilhørende tal. Disse tal skal bruges som koefficienter til ligningen. De generede koefficienter bliver derefter gemt i en variable der hedder equationdata. Herefter lave funktionen et nyt array der hedder equationsuggests med plads til 4 elementer. Dette array skal indeholde løsningsforslag, hvor et af dem er det rigtige som bliver vist for spilleren. Så finder den et tilfældigt sted i array og putter den rigtige løsning ind der. Det vigtigt at det rigtige løsningsforslag ikke ligger det samme sted altid, da spilleren så vil kunne regne ud at det rigtige svar altid ligger det samme sted.

18 Herefter udfyldes resten af arrayet med tilfældige tal som udgøre forkerte løsningsforslag Dette gøres ved at loope igennem array og give det tilfældige værdier. Dog tjekker den om det element den er nået til indeholder den rigtige løsning, hvis den gør springer den det element over. Dette tjekke vi på for at sørger for at vi ikke overskriver den rigtige løsning. Funktionen genrer så en menneskelig version af ligningen på formen 0=ax+b. Dette gøres ved at tage den valgte generelle ligning og bytte konstanterne ud med de tilfældige generede tal som ligger i variablen equationdata. Den menneskelig version af ligningen gemmes så i variablen equationstring. Herefter sende equationstring, equationsuggests (løsningsforslagene) og equationholder (den variable der siger hvilken af løsningerne i equationsuggests der er den rigtige) til funktionen animateequation (ikke skrevet i nu). animateequation() animateequation er funktion som har to funktioner, 1. den skal lave noget animation således at ligningerne og løsningerne flyver ind fra siden, 2. den skal fremstille ligningen og løsningsforslagene for spilleren.

19 Den laver en boks som indeholder ligningen og en liste med løsningsforslagene. Derudover sætter den en html klasse på alle løsningsforslagene som hedder forkert undtagen på den rigtige hvor den laver en html klasse der hedder rigtig. Dette gør den for at holde styr på senere hen om brugeren har trykket på den rigtige eller forkerte løsning. Herefter definere den så en funktion på samtlige løsningsforslag som bliver kørt hvis man trykker på en af løsningsforslagene. Hvad denne funktion gør, er at tjekke om den løsning som spilleren klikkede på har klassen rigtig, hvis den har så har brugeren trykket på den rigtige løsning og den kalder funktion sendresult (ikke skrevet i nu) med parameteren 1. Hvis den ikke har denne klasse kaldes samme funktion bare med parameteren 0. Når dette er gjort, rydder den hvad funktionen rungame() tegnede på skærmen og kalder rungame() igen. Og spillet startes på ny.

20 sendresult() sendresult er den funktion som sender data til serveren om hvorvidt spilleren har givet et rigtig eller forkert svar, og derudover også sender spillerens navn således at serveren kan differentier mellem de forskellige spillere. Funktionen er meget simpel. Den modtager som parameter om den skal sende rigtig i form af 1 eller forkert i form af 0 til serveren. Den sender dataene via ajax. Hvor den sende navnet på spilleren og resultatet. Hvis sendingen af dataene fejler af en eller anden grund, laver den en alertboks med en fejlmeddelelse. Test af produkt 1. Spillet skal kunne generer ligninger og deres løsninger, det vil sige de må ikke være hardcoded. a. Dette gør spillet tilfredsstillende. b. Dog kan man være ude for at løsningen bliver undefined eller infinity, hvilket ikke er tilfredsstillende. Denne test er derfor ikke bestået 2. Spillet skal kunne generer løsningsforslag. a. Dette gør spillet tilfredsstillende. b. Bestået 3. Spillet skal være i stand til at differentier mellem forskellige spillere a. Dette kan spillet også. b. bestået 4. Spillet skal kunne opsamle resultater til senere brug. a. Dataene bliver gemt i en xml fil på korrekt vis. b. bestået 5. Spillet skal passe spiludfordringsmæssigt til målgruppen. a. Vi testede det af på Jonas Christoffersens lillebror. Spillede er muligvis en smule for svært.

21 b. Ikke bestået 6. Spillet skal kunne køre i alle gængse browsere. a. Alle browser kørte spillet fint. b. bestået 7. Spillet skal være hurtigt at loade. a. Man kan stort set ikke mærke nogen loade tid b. bestået 8. Spillet må ikke være platformsafhængigt. a. Spillet virker fint på alle testet platforme b. Bestået Revidering af produktet Det vi mente var mest kritisk i form af fejl i spillet, var at den generede ligninger der ikke havde en logisk løsning (i hvert fald ikke i forhold til det matematiske niveau hos vores målgruppe). Retning af fejl med generede ligninger For a sørger for at spillet ikke fremviser en ligning med en underlig løsning laver vi et tjek på hvorvidt den generede løsning har en rigtig løsning inden vi fremviser den for spilleren. Hvis ligningen har løsningen undefined, infinity eller -infinity, laver spillet en ny ligning. Og denne ny ligning tjekke så igen. Hvis den nye ligning også har en af de tre forkerte løsninger generes en ny igen. Dette forsætte indtil den har generede en ligning med en logisk løsning. Dette løste problemet.

22 Konklusion Vi mener vi faktisk at vi har skabt en god prototype til et læringsprogram. Spillet har tydeligvis nogle visuelle mangler og de automatisk generede løsninger og ligninger kunne muligvis godt trænge til nogle justeringer. Dog har der ikke ligget særlig meget arbejde i at skabe et ellers udmærket læringsspil, hvilke beviser at man med ikke særlig mange ressource vil være i stand til at kunne effektivisere undervisningen i folkeskolen.

23 Bilag Krav specifikationer 9. Spillet skal kunne generer ligninger og deres løsninger, det vil sige de må ikke være hardcoded. 10. Spillet skal kunne generer løsningsforslag. 11. Spillet skal være i stand til at differentier mellem forskellige spillere 12. Spillet skal kunne opsamle resultater til senere brug. 13. Spillet skal passe spiludfordringsmæssigt til målgruppen. 14. Spillet skal kunne køre i alle gængse browsere. 15. Spillet skal være hurtigt at loade. 16. Spillet må ikke være platformsafhængigt. Test Specifikationer 1. Spillet startes op, og den fremstillede ligning skrives ned. a. Dette gøres 6 gange. b. Ligningerne sammenlignes for at tjekke at der ikke er nogle bestemte kombinationer, der optræde meget ofte. 2. Spillet startes op, og de fremstillede løsningsforslag skrives ned. a. Dette gøres 4 gange. b. Løsningsforslagene sammenlignes for at tjekke at der ikke er nogle bestemte løsningsforslag der optræder meget ofte 3. Spillet startes op og et navn skrives ind, derefter sættes følgende kode ind i adresselinjen på browseren: javascript: alert(variable); hvor variable skiftes ud med navnet på variablen der skal holde navnet. a. Hvis der kommer en boks op med det angivet navn er testen bestået. 4. Spillet startes, et testnavn angives. a. Spillets spilles og følgende kombinationer af rigtige og forkerte svar angives: 2x forkert, 1x rigtig, 1x forkert og 3 gange rigtig. b. Hvis serveren har gemt den rigtige kombination af svar under testnavnet, er testen bestået. 5. Spillet afprøves på nogle personer i den bestemte målgruppe.

24 a. Hvis de er stand til at spille spillet men stadig føler udfordring er testen bestået 6. Spillet startes og spilles i følgende browsere a. Firefox b. Internet explore c. Opera d. Safari e. Chrome f. Hvis spillet kan spilles i alle overnævnte browsere, er testen bestået. 7. Hvis spillet kan loades på under 20 sekunder er testen bestået 8. Spillet startes og spilles på følgende platforme a. Mac b. Windows c. Linux d. Hvis spillet kan spilles på alle overnævnte platforme er testen bestået.

IT opgave. Informationsteknologi B. Vejleder: Karl. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 2,4

IT opgave. Informationsteknologi B. Vejleder: Karl. Navn: Devran Kücükyildiz. Klasse: 2,4 IT opgave Informationsteknologi B Vejleder: Karl Navn: Devran Kücükyildiz Klasse: 2,4 Dato:03-03-2009 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Planlægning... 3 Kommunikationsplanlægning... 3 Problemstillingen...

Læs mere

Procesbeskrivelse - Webprogrammering

Procesbeskrivelse - Webprogrammering Procesbeskrivelse - Webprogrammering Indholdsfortegnelse Forudsætninger... 1 Konceptet... 2 Hjemmesiden... 2 Server-side... 3 Filstrukturen... 3 Databasehåndtering og serverforbindelse... 4 Client-side...

Læs mere

JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007

JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007 JSP, Tomcat Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 10.october 2007 Hvad er JSP(Java Server Pages): Det er en teknik som er bygget ovenover Servlets teknikken, men fidusen er at det skal

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Afsluttende opgave Ældre og handicappede Frederik & Peter

Roskilde Tekniske Gymnasium. Afsluttende opgave Ældre og handicappede Frederik & Peter Roskilde Tekniske Gymnasium Afsluttende opgave Ældre og handicappede Frederik & Peter Indhold Indledning... 2 Problemformulering... 2 Ressource planlægning... 2 Kommunikationsplanlægning... 3 Case... 3

Læs mere

PHP Quick Teknisk Ordbog

PHP Quick Teknisk Ordbog PHP Quick Teknisk Ordbog Af Daniel Pedersen PHP Quick Teknisk Ordbog 1 Indhold De mest brugte tekniske udtryk benyttet inden for web udvikling. Du vil kunne slå de enkelte ord op og læse om hvad de betyder,

Læs mere

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 HTX I ROSKILDE Afsluttende opgave Kommunikation og IT Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Planlægning... 4 Kommunikationsplan... 4 Kanylemodellen... 4 Teknisk

Læs mere

Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa.

Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa. EKSAMENS OPGAVE Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa. Det første jeg startede ud med var at brainstorme hvad det var jeg skulle bruge i min side da jeg nu ved hvad den skal

Læs mere

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge:

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge: Side 1 af 5 Ide med Diff. Min ide med differenertierings modulet er at lave et program som kan vise 3d objekter, og få lavede en konverter som kan konventer 3ds filer over til noget som flash kan bruge.

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

Interaktionsudvikling

Interaktionsudvikling Projektopgave 3: Interaktionsudvikling CPH business, klasse: MulA2013 Projektansvarlige undervisere Thomas Hartmann MereteGeldermann lützen: Projekt produkt url: www.amalieardahl.dk/projekt3/index.html

Læs mere

Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt...

Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt... Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt... 3 Information... 3 Programmering... 3 Design... 4 Brochure... 4 Hjemmeside...

Læs mere

Portfolie Redesign. Forord. Det tekniske. Tema ide. Css. opløsning.

Portfolie Redesign. Forord. Det tekniske. Tema ide. Css. opløsning. Portfolie Redesign dette er en gennemgang af opbyggelse af mit portfolie, med samtilige begrunderlser af design valg. Forord Min portfolie hjemmeside er fra start af ment som et startplatform og ikke et

Læs mere

Arkitektur for begyndere

Arkitektur for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Arkitektur for begyndere Denne artikel beskriver forskellige basale n-tier arkitekturer. Som man bør kende og have valgt inden man går igang med at udvikle

Læs mere

Dokumentering af umbraco artikeleksport:

Dokumentering af umbraco artikeleksport: Dokumentering af umbraco artikeleksport: Lav en artikel side 2-3. Installationsguide side 3-5. Opsættelse af databasen og web.config side 5-8. Umbraco: templates side 8. Umbraco: borger.dk tab side 8.

Læs mere

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 7.0

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 7.0 PSYKIATRIENS VIKARCENTER MinTid Quickguide Version 7.0 Psykiatriens Vikarcenter Vi glæder os til, at du kommer på MinTid. Systemet giver dig adgang til bedre planlægning, vagtbørsen og muligheden for at

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen PHP Snippets De små korte Skrevet af Daniel Pedersen Indhold PHP Snippets De små korte er en samling af små og praktiske kode eksempler med kort forklaring, som med formål at kunne benyttes til opsalgsværk

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Det kan du med HostedShop Design Manager... 3 1.2 Feature list... 3 2. Design... 4 3. Filer og CSS... 4 3.1

Læs mere

Computerspil rapport. Kommunikation og IT. HTX Roskilde klasse 1.4. Casper, Mathias Nakayama, Anders, Lasse og Mads BC. Lærer - Karl Bjarnason

Computerspil rapport. Kommunikation og IT. HTX Roskilde klasse 1.4. Casper, Mathias Nakayama, Anders, Lasse og Mads BC. Lærer - Karl Bjarnason Computerspil rapport Kommunikation og IT HTX Roskilde klasse 1.4 Casper, Mathias Nakayama, Anders, Lasse og Mads BC Lærer - Karl Bjarnason Indledning Vi har lavet et computerspil i Python som er et quiz-spil

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

grafisk workflow OPGAVE: EMBRACE-IT WEBSITE

grafisk workflow OPGAVE: EMBRACE-IT WEBSITE grafisk workflow OPGAVE: EMBRACE-IT WEBSITE BESKRIVELSE GRAFISK WORKFLOW BESKRIVELSE Den tidligere nævnte virksomhed Embrace-IT, forsøger i takt med at virksomhen vokser, at opdatere og optimere deres

Læs mere

Michael Jokil 11-05-2012

Michael Jokil 11-05-2012 HTX, RTG Det skrå kast Informationsteknologi B Michael Jokil 11-05-2012 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Teori... 3 Kravspecifikationer... 4 Design... 4 Funktionalitet... 4 Brugerflade... 4 Implementering...

Læs mere

Kapitel 4 Løkker i C#

Kapitel 4 Løkker i C# Kapitel 4 Løkker i C# Løkker en vigtig del af alle programmeringssprog, og C# er ikke andeles. En løkke er en måde at udføre en del af koden gentagne gange. Ideen er at du fortsætter med at udføre en opgave

Læs mere

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4

Læringsprogram. Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 Læringsprogram Christian Hjortshøj, Bjarke Sørensen og Asger Hansen Vejleder: Karl G Bjarnason Fag: Programmering Klasse 3.4 R o s k i l d e T e k n i s k e G y m n a s i u m Indholdsfortegnelse FORMÅL...

Læs mere

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRO 3 STARTEN AF SPECIALISERINGEN 3 ANKOMST TIL SKOTLAND 4 DATABASER 5 NETVÆRK 5 INTERAKTION 5 AFSLUTNING AF SPECIALISERINGEN 5 KONKLUSION 6 Side

Læs mere

Computerspil. Hangman. Stefan Harding, Thomas Bork, Bertram Olsen, Nicklas Thyssen og Ulrik Larsen Roskilde Tekniske Gymnasium.

Computerspil. Hangman. Stefan Harding, Thomas Bork, Bertram Olsen, Nicklas Thyssen og Ulrik Larsen Roskilde Tekniske Gymnasium. 10-02-2015 Computerspil Hangman Stefan Harding, Thomas Bork, Bertram Olsen, Nicklas Thyssen og Ulrik Larsen Roskilde Tekniske Gymnasium. Kom/it c Indhold Intro... 2 Indledende aktivitet... 2 Kommunikations

Læs mere

Afsluttende Projekt - Kom/IT

Afsluttende Projekt - Kom/IT 1 Afsluttende Projekt - Kom/IT Rasmus H. Plaep 1 Billedkilde: http://blog.snelling.com/files/2015/01/business-107.jpg Indhold... 0 Indledning... 2 Problemafgrænsning... 2 Problemformulering... 2 Teori...

Læs mere

COOKIE-POLITIK RINGSTED FORSYNING A/S

COOKIE-POLITIK RINGSTED FORSYNING A/S COOKIE-POLITIK RINGSTED FORSYNING A/S Dato: 05. juni 2018 1 HVAD ER EN COOKIE 1.1 Cookies er små informationsenheder, som placeres på din computers harddisk, på din tablet, eller på din smarttelefon. Cookies

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2

Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2 Encoding:...1 Et tegn sæt (character set):...1 UTF-8 og UTF-16 (Unicode):...2 Encoding: Vi har tidligere set på spørgsmålet om et XML dokuments encoding. Det er generelt altid en god ide at gemme et dokument

Læs mere

Guide til din computer

Guide til din computer Guide til din computer Computerens anatomi forklaret på et nemt niveau Produkt fremstillet af Nicolas Corydon Petersen, & fra Roskilde Tekniske Gymnasium, kommunikation & IT, år 2014 klasse 1.2 12-03-2014.

Læs mere

Sådan kan du sende data fra din egen hjemmeside til JitBesked via en HTML-JDF.

Sådan kan du sende data fra din egen hjemmeside til JitBesked via en HTML-JDF. Sådan kan du sende data fra din egen hjemmeside til JitBesked via en HTML-JDF. Vejledningen her beskriver hvordan man opbygger en form i HTML og sender indholdet af felterne til JitBesked. Det kræver du

Læs mere

Vejledning til KOMBIT KLIK

Vejledning til KOMBIT KLIK Vejledning til KOMBIT KLIK KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 0 Version Bemærkning til ændringer/justeringer Dato Ansvarlig 1.0 Første

Læs mere

PHP Crash course. Databaser

PHP Crash course. Databaser PHP Crash course Databaser PHP Intro PHP er et server scripting sprog der kan bruges til at lave aktivt indhold på hjemme sider. Der er to betingelser som skal opfyldes for at serveren fortolker PHP koden.

Læs mere

Loginsystem (med MySQL)

Loginsystem (med MySQL) Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Loginsystem (med MySQL) Dette er en guide til, hvordan man kan lave et loginsystem med php og muligvis også med sessioner og MySQL Skrevet den 02. Feb

Læs mere

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 5.0

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 5.0 PSYKIATRIENS VIKARCENTER MinTid Quickguide Version 5.0 Psykiatriens Vikarcenter 1. Log på MinTid Åbn din browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari mv.) og gå ind på hjemmesiden medarbejdernet.dk.

Læs mere

Projekt i Programmering C Menu til hjemmeside.

Projekt i Programmering C Menu til hjemmeside. Projekt i Programmering C Menu til hjemmeside. 10-12-2004 Holstebro HTX Bent Arnoldsen Synopsis. Projektet her er en menu til hjemmesider, som er lavet så den er let at tilrette, når man tilføjer eller

Læs mere

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 6.0

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 6.0 PSYKIATRIENS VIKARCENTER MinTid Quickguide Version 6.0 Psykiatriens Vikarcenter Vi glæder os til at du kommer på Min Tid. Systemet giver dig adgang til bedre planlægning, vagtbørsen og muligheden for at

Læs mere

Mini Afsluttende Projekt

Mini Afsluttende Projekt Mini Afsluttende Projekt Tobias Sønderskov Hansen og Lau Lund Leadbetter Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 2.4 - IT 2013 Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mindmap... 3 User Stories... 4

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Her ses et screenshot af websitet solsystemet i menuen Merkur. Baggrundsbillede skal være static så resten af siden skal man scrolle ned for at se.

Her ses et screenshot af websitet solsystemet i menuen Merkur. Baggrundsbillede skal være static så resten af siden skal man scrolle ned for at se. Solsystemet lavet af Jesper Kjær Webintegrator i Kastrup Tekniske Skole Grundforløbsprøve 2014 Opgave: Vores solsystem Onsdag 23 april til onsdag 7 maj Her ses et screenshot af websitet solsystemet i menuen

Læs mere

I denne artikel vil jeg gennemgå hvordan en side for RSS "Live Bogmærke" kan se ud.

I denne artikel vil jeg gennemgå hvordan en side for RSS Live Bogmærke kan se ud. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk RSS "Live Bogmærke" I denne artikel vil jeg gennemgå hvordan en side for RSS "Live Bogmærke" kan se ud. Skrevet den 10. Feb 2009 af madsass I kategorien

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk

Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk 1 Offentlige-selskaber.dk s startside giver direkte adgang til at foretage en indberetning. Som en service

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

5/11/2015. Programmering. Hussein Al-Saidi ROSKILDE TEKNINSK GYMNASIE VEJLEDER: CHRISTOFFER S.

5/11/2015. Programmering. Hussein Al-Saidi ROSKILDE TEKNINSK GYMNASIE VEJLEDER: CHRISTOFFER S. 5/11/2015 Hussein Al-Saidi ROSKILDE TEKNINSK GYMNASIE VEJLEDER: CHRISTOFFER S. 1 Contents... 0 Indledning... 3 Analyse... 3 Problemformulering... 3 Målgruppe... 3 Løsningsforslag... 3 Detaljeret beskrivelse

Læs mere

Dokumentation. Workflow. Grafisk produktion. Trine Alexandersen 1. hovedforløb

Dokumentation. Workflow. Grafisk produktion. Trine Alexandersen 1. hovedforløb Dokumentation Workflow Grafisk produktion Trine Alexandersen 1. hovedforløb Jeg har valgt at vise min egen hjemmeside som workflow. Siden er min e-portfolio som skal vise hvad jeg lærer under min uddannelse

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. ÆNDRING AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 4 2. OPRETTELSE AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 6 2.1

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW. Endotest website

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW. Endotest website GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW Endotest website DOKUMENTATION OPGAVEN: Endotest ApS ønskede at redesigne deres hjemmeside, så den fremstår mere professionel og enkel. Derudover skal det nye site præsentere

Læs mere

Afsending af s vha. ASP

Afsending af  s vha. ASP Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Afsending af emails vha. ASP Det kan ofte være praktisk at afsende emails fra sin hjemmeside. Denne artikel tager udgangspunkt i komponenten JMail fra

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Brugermanual Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HVORDAN DU FÅR ADGANG TIL DIN EMAIL... 3 OWA 2003 BRUGERGRÆNSEFLADE...

Læs mere

Hvis du er lærer: UNI-C support telefon: Ring 89 37 65 00

Hvis du er lærer: UNI-C support telefon: Ring 89 37 65 00 1 Forbered computerne til Cyklistprøven For at kunne afvikle Cyklistprøven uden tekniske problemer anbefaler vi, at du bruger nedenstående tjekliste til at gennemgå om de computere, Cyklistprøven skal

Læs mere

ELEMENTER Jeg vælger fonten Raleway, som er en af Googles mange gratis webfonte. Det er en grotesk skrift, som især bruges til websites, da de på

ELEMENTER Jeg vælger fonten Raleway, som er en af Googles mange gratis webfonte. Det er en grotesk skrift, som især bruges til websites, da de på Grafisk design Design af hjemmeside til indretningsarkitekt med firma navn enrico indret, som jeg tidligere har designet logo for. Firmaet laver udelukkende erhvervsindretning og målgruppen for sitet er

Læs mere

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 4.0

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 4.0 PSYKIATRIENS VIKARCENTER MinTid Quickguide Version 4.0 Psykiatriens Vikarcenter 1. Log på MinTid Åbn din browser og gå ind på hjemmesiden www.medarbejdernet.dk. VIGTIGT: Det er kun Internet Explorer i

Læs mere

Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013

Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013 Notat Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013 Baggrund Frem mod 1. december 2013 gennemføresen klarmeldingsproces med tre statusrapporteringer i hhv. maj, oktober og november.

Læs mere

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ Når du bruger FILM-X animationsværktøjet har du hele tiden adgang til at få hjælp. Hjælpeboksen ligger i højre side af skærmen og den kan ses her nedenfor. Hjælpen er

Læs mere

Introduktion til IT på IVA

Introduktion til IT på IVA Introduktion til IT på IVA Logge på IVA s computere... 2 Mappen Dokumenter... 3 Email... 4 Studienet... 6 Print... 7 Logge af computeren... 8 Huskeliste... 9 Brug for hjælp... 9 (Denne guide er baseret

Læs mere

Redaktørmanual TYPO3 Version 6.2

Redaktørmanual TYPO3 Version 6.2 Redaktørmanual TYPO3 Version 6.2 www.t3cms.dk TYPO3 Manual Version 6.2 Side 1 af 20 T3CMS Tlf: 70 25 00 22 Indholdsfortegnelse Generel info om TYPO3 3 Rediger din side 4-6 Indsættelse af links 7 Indsæt

Læs mere

isyn vejledning til leverandører Indhold

isyn vejledning til leverandører Indhold isyn vejledning til leverandører Indhold isyn vejledning til leverandører... 1 1. Undgå at mails ryger i uønsket post... 2 1a. Outlook 2010... 2 1b. Outlook 2007... 2 1c. Microsoft Outlook Express (version

Læs mere

Manual til administration af online booking

Manual til administration af online booking 2016 Manual til administration af online booking ShopBook Online Med forklaring og eksempler på hvordan man konfigurerer og overvåger online booking. www.obels.dk 1 Introduktion... 4 1.1 Formål... 4 1.2

Læs mere

IDENTIFON. Emil Hauberg, Jakob Christoffersen, Ninette Nielsen og Senia Lundberg

IDENTIFON. Emil Hauberg, Jakob Christoffersen, Ninette Nielsen og Senia Lundberg Emil Hauberg, Jakob Christoffersen, Ninette Nielsen og Senia Lundberg 1 Indholdsfortegnelse side nr. 1. Forside. 2. Indholdsfortegnelse og indledning. 3. Problemformulering og afgræsning. 4. Tidsplan projektplan

Læs mere

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer, hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Se hjemmesiden på:

Se hjemmesiden på: Se hjemmesiden på: www.share-connect.dk Dokumentation Opgavebeskrivelse Det lokale erhvervsnetværk, Share & Connect skulle have designet og programmeret sin nye hjemmeside, hvor de ville kunne have mulighed

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Elev-manual til Køreklar e-læring

Elev-manual til Køreklar e-læring Version 2.0 September 2016 Elev-manual til Køreklar e-læring Nyt Juridisk Forlag Gothersgade 137 1123 København K 39 13 55 00 koreklar@koreklar.dk 2 Indhold 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring...

Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang Sådan kommer du i gang 1. Åbn Internet Explorer 2. Skriv følgende adresse i adresselinjen: http://rudersdal.emshost.dk 3. Tryk på ENTER-tasten 4. Tilføj adressen til dine foretrukne hjemmesider: 1 Log

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Projektbeskrivelse RSS Læser

Projektbeskrivelse RSS Læser HTX Roskilde 3.4 Projektbeskrivelse RSS Læser IT & Programmering Elev: Christian Pihlkjær Hjortshøj og Joans Henk Jensen Dato: 19-03-2013 1. Indledning Vi er i klasse 3.4 blevet introduceret til vores

Læs mere

Print selv på biblioteket

Print selv på biblioteket Print selv på biblioteket Installationsvejledning til at kunne printe fra din egen computer på bibliotekets printere Brug af denne vejledning forudsætter, at du har købt et kopi- og print kort på biblioteket.

Læs mere

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION I denne vejledning gennemgås installation af Stofa OnlineDisk samt opsætning, brugerflade og OnlineDisk Webportalen. Trin 1 Information om Stofa OnlineDisk Stofa

Læs mere

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010.

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010. 4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint00. Hvis man som webmaster vælger at redigere hjemmesiden uden brug af guiderne sker det via de redigeringsmuligheder

Læs mere

Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. OUTLOOK 2003... 4 3. BRUGERVEJLEDNING I BRUGEN AF WEB MAIL...

Læs mere

Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio

Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio 2016 Grafisk workflow Svendeprøve Kvalitetsvurdering Hjemmesiden fungere som den skal, og kunden er meget glad for resultatet. Siden er simpel, men giver den ønskede

Læs mere

Mit grafiske workflow inkluderer:

Mit grafiske workflow inkluderer: GRAFISK WORKFLOW Opgave: Opgaven var at producere en bog og et website med temaet stilhistorie. Jeg har valgt at beskrive mit grafiske workflow i produktionen af websitet. Kravene var, at der skulle være

Læs mere

Serversideprogrammering, CMS og eshop. Dag 1: Introduktion og serverside programmering Niels Østergaard

Serversideprogrammering, CMS og eshop. Dag 1: Introduktion og serverside programmering Niels Østergaard Serversideprogrammering, CMS og eshop Dag 1: Introduktion og serverside programmering Niels Østergaard Dagens program Introduktion til forløbet Begrebet serverside Introduktion til PHP-programmering Tilmelding

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau Roskilde Tekniske Gymnasium Eksamensprojekt Programmering C niveau Andreas Sode 09-05-2014 Indhold Eksamensprojekt Programmering C niveau... 2 Forord... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Krav til

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål Oftest stillede spørgsmål Her finder du svaret på nogle væsentlige spørgsmål vedrørede brugen af Historiefaget.dk. Tekniske spørgsmål Elevernes navne stemmer ikke overens med deres eget Der kan være to

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Naja Schlüter Roskilde Tekniske Gymnasium 26/ Interessentanalyse

Naja Schlüter Roskilde Tekniske Gymnasium 26/ Interessentanalyse Interessentanalyse Jeg fik til opgave at skulle lave en ny studieweb som er min egen personlige side. Min studieweb skal bruges til lidt information og så vil jeg løbende igennem de to år jeg har igen

Læs mere

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND Testportalen befinder sig på internetadressen http://www.testportal.hogrefe.dk/default.aspx. På denne adresse mødes man af ovenstående skærmbillede. Indtast her dit

Læs mere

OpenTele datamonitoreringsplatform

OpenTele datamonitoreringsplatform OpenTele datamonitoreringsplatform Brugergrænsefladedokumentation 1. maj 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Indledning...3 Brugergrænseflade for OpenTele-server...3 Administrationsfunktionalitet...3

Læs mere

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside.

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Først skal du åbne Windows Internet Explorer da dette program kan køre gruppen hjemmeside 100 %, du skal kigge ind på www.spejdernet.dk/jerslev

Læs mere

1 Sælgeroplysningsskema Bygningssagkyndig udfylder...2

1 Sælgeroplysningsskema Bygningssagkyndig udfylder...2 Vejledning for det elektroniske sælgeroplysningsskema (ver. 1. 01-09-2016) Indholdsfortegnelse 1 Sælgeroplysningsskema... 2 1.1 Bygningssagkyndig udfylder...2 1.1.1 Sælger kan svare på alle spørgsmål...

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION PORTFOLIO DAN KLESSEN BOOSTING BUSINESS MEDIEGRAFIKER SVENDEPRØVE

GRAFISK PRODUKTION PORTFOLIO DAN KLESSEN BOOSTING BUSINESS MEDIEGRAFIKER SVENDEPRØVE GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO DAN KLESSEN BOOSTING BUSINESS MEDIEGRAFIKER SVENDEPRØVE PORTFOLIO DAN KLESSEN BOOSTING BUSINESS MEDIEGRAFIKER SVENDEPRØVE 04 INDHOLDSFORTEGNELSE Dokumentation 05

Læs mere

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX IT -Eksamen Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Teori... 3 Hvorfor dette design... 4 Produktet... 4 Test og afprøvning... 9 Konklusion... 10 Indledning

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

For dig som skal levere programmer til bideo.dk

For dig som skal levere programmer til bideo.dk For dig som skal levere programmer til bideo.dk Oktober 2011 - Version 5 INDLEDNING... 2 ANVENDELSE AF B2B.BIDEO.DK... 2 Den offentlige og den beskyttede webside... 2 Processen... 2 Før du bruger systemet

Læs mere

Vejledning til. LearnSpace

Vejledning til. LearnSpace Vejledning til LearnSpace Version 13. 08. 2015 Indholdsfortegnelse Om LearnSpace... 2 Oprette et nyt kursus i egen afdeling... 3 Aktivere selvtilmelding til et kursus... 5 Tilmelde undervisere der må redigere

Læs mere

Extension udvikling i Mozilla Firefox. Henrik Gemal

Extension udvikling i Mozilla Firefox. Henrik Gemal Extension udvikling i Mozilla Firefox Henrik Gemal Side 1 Hvem er jeg? Web udvikler hos TDC Laver TDC.dk og TDCOnline.dk Laver HTML, CSS, PHP Med i Mozilla projektet i mange år Udviklet et par extensions

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere