Brugermanual for Ravaglioli Styretøjsudmålere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugermanual for Ravaglioli Styretøjsudmålere."

Transkript

1 1 Brugermanual for Ravaglioli Styretøjsudmålere.

2 2 Indholdsfortegnelse. 3. Hovedmenu. F1 til F4, hvordan navigerer du rundt i programmet mv. 4. Find den bil som skal udmåles i bildatabasen. 5. Find først mærke, så modellen og undermodellen. 6. Find først mærke, så modellen og undermodellen. 7. Begynd selve udmålingen. 8. Korrekt løft af bilen. 9. Montering af opspændingen. 10. Montering af opspændingen. 11. Fælgkastkompensering. 12. Fælgkastkompensering. 13. Fælgkastkompensering. 14. Forbered til Caster og KPI udmåling. 15. Caster og KPI udmåling. 16. Måleresultater. 17. Montering af ratholder. 18. Justering af baghjul. 19. Justering af forhjul. 20. Justering af Caster og eller Camber med løftede forhjul. (Jack & Hold) 21. Justering af toe med drejede forhjul, praktisk på f.eks. på AUDI m.fl. 22. Justering af toe med drejede forhjul, praktisk på f.eks. på AUDI m.fl. 23. Justering færdig og indtastning af kunde data, gem udmåling mv. 24. Udskrift procedure. 25. Opret en bil i databasen. 26. Opret en bil i databasen. 27. Opret en bil i databasen. 28. Det rigtige værktøj. 29. Det rigtige værktøj. 30. Det rigtige værktøj. 31. Lidt nyttige informationer. 32. Apparatets data. 33. Styretøjs geometri kursus. 34. Styretøjs geometri kursus. 35. Styretøjs geometri kursus. 36. Styretøjs geometri kursus. 37. Styretøjs geometri kursus. 38. Styretøjs geometri kursus. 39. Styretøjs geometri kursus.

3 3 Dette er Hoved Menu en. Læg mærke til de 4 ikoner i bundet af skærmbilledet. Symbolerne vil skifte gennem hele måleforløbet, og nogle gange vil der ikke være noget symbol. Ikonerne aktiveres ved at benytte tasterne F1 til F4 på tastaturet, ligesom navigering også kan foretages fra alle målesensorer. På dette skærmbillede er F1 Luk programmet og afslut Windows., F2 er opsætning af maskinen/programmet, F3 er kundedatabase, og F4 er begynd udmåling. F4 er for øvrigt den tast som bruges i 90% af resten af måleforløbet. Går du fast i programmet kan du altid komme retur til hovedmenuen ved at trykke på Esc knappen og så svare ja (J) eller F4. PS. Hvis du vil lukke programmet, men skal bruge Windows til andet, så brug tastekombinationen: CTRL + W så lukkes programmet og du kommer ud på window s skrivebord.

4 4 Valg af bilfabrikat som skal udmåles. Vælg EUROPA (by Autodata) og tryk F4 Nu er du så i den europæiske Autodata database.

5 5 Til venstre ses alle bilfabrikaterne. Den øverste kan evt. vælges når en sjælden bil ikke er i databasen, og du ikke vil oprette den selv, men bare udmåle bilen og evt. bare stille den ind efter nogle data som du har et andet sted fra, (DDS100, Tolerance eller Autodata mv.) Hvis du f.eks. vil til at udmåle en Fiat Brava, så kan du bare skrive Fiat eller bare fi og så vil programmet automatisk gå til det fabrikat som du har skrevet. Valg af bilfabrikat/model som skal udmåles. Derefter vælger du bilmodellen. Tryk nu på F4. Her er så specifikationerne med Min Anbefalet Max værdierne

6 6 Rørtangen ved Total toe fortæller at kun toe på forhjulene kan justeres. Knappen i midten ( % ) er F5 og den viser side 2. på side to kan du se hjælpeillustrationer og andre nyttige informationer. Hjælpeillustrationer.

7 7 Begynd selve udmålingen. Det som fortælles i billeder nu er: Monter alle opspændinger, monter sensorer og tænd med den midterste knap. Tryk på F4 for at gå til fælgkast kompensering. Løft bilen, Husk altid så vidt det er muligt at komme helt ud under bærearmene for at løfte, det giver en meget mere nøjagtig udmåling. Udtag splitter i alle drejeskiver.

8 8 Korrekt løft af bil. Det er MEGET vigtig for at opnå en korrekt udmåling af bilen, at man løfter så langt ude under bærearmene som muligt. Styretøjet har meget nemmere ved at sætte sig bagefter. Vurder altid selv om bærearmene kan tåle at man løfter på dem, visse tynde alubærearme tåler det ikke, så må man løfte på karosseriet.

9 9 Montering af Opspændinger. Specielt når der opspænden med Quick Clambs ( TDA35E ), så er det meget vigtigt at det bliver gjort rigtigt. Gribearmen som griber i dækket skal have den rigtige vinkel således at den hviler med hele fladen på dækket. Fingerskruen som låser gribearmen skal være spændt godt til, og det er vigtigt at spændskruen går ind i et hul i gribearmen.

10 10 På Quick opspændingerne bruges normalt ikke metal klør, men som vist her, en plastic klo som har en lille reces som blot skal hvile mellem fælghorn og dækkets kant. Husk at opspændingen ikke skal spændes fast i fælgkanten, men blot spændes løst til så der ingen tolerance er. Spændes der for hårdt, så knækker plastic tappen.

11 11 Fælgkast Kompensering. TD1780WS. På TD1780WS starter du med at fortælle maskinen hvilken sensor det er du vil kompensere, dette gøres med centerknappen. Nu drejes opspændingen 180 grader, dvs. spændskrue for sensor peger nedad, derefter tryk på centerknappen. (rød diode blinker i få sekunder) Roter igen 180 grader tilbage til udgangsposition og tryk anden gang. (rød diode blinker i få sekunder igen) Fælgkast er nu færdig på dette hjul. PS. Det er vigtigt IKKE at blokere for signal til modtager sensoren da både camber og langtoe benyttes til at kalkulere fælgkastet.

12 12 Efterhånden som du har udført fælgkastkompensation, vises et flueben ud for hvert hjul som er OK. Hvis der evt. fremkommer en besked om for stort fælgkast, tjek da om evt. en af kløerne hviler på en afbalanceringsklods. Fælgen kan selvfølgelig også være meget skæv, og skal så udskiftes. Prøv altid først at flytte opspændingen en kvart omgang, det plejer at løse problemet.

13 13 Fælgkast Kompensering. TD2200 På TD2200WS med encoder trykkes på centerknappen og fælgkastet startes. Drej 120 grader (1/3 omgang) til maskinen siger STOP og vent et par sekunder til du bliver bedt om at dreje 1/3 omgang igen. Dette gøres i alt 3 gange, således at hjulet har roteret 1 omgang. Nu er det OK at hjulet flytter sig (drejer) da encoderen i sensoren vil sørge for at korrigere fælgkastet ved rotation.

14 14 Sænk bil og gør klar til Caster/KPI måling. Splitterne i drejeskiverne fjernes hvis det ikke allerede er gjort. Bilen sænkes, typisk bagenden først, da der er endestop på de bagerste drejeskiver så bilen ikke kan rulle af pladerne. Monter pedalpresse (dovendreng) på bremsepedalen. Husk at få fjedrene til at sætte sig ved at trykke bilen ned et par gange i begge ender. Tryk nu på F4 for at gå til Caster / KPI måling. Caster/KPI måling.

15 15 Stå ved venstre side af bilen med armen ind af venstre siderude, og start med at ligeudstille forhjulene, og derefter at sætte alle sensorerne i water. Drej rattet ca. 10 grader først til venstre til apparatet siger STOP. Derefter drejes til højre til STOP, for til sidst at rette op. VIGTIGT!! Pas på ikke at forstyrre signalet mellem sensorene i venstre side, med mindre at apparatet er forsynet med elektroniske drejeskiver. Hvis du måtte ønske at måle caster ved 20 grader, så tryk på F2 og der måles ved 20 grader.

16 16 Diagnose Før justerings resultater. I venstre side af skærmbilledet ses bil specifikationerne med minimum, anbefalede og maksimum værdier. Data under trekanten er maksimum forskel fra side til side. I højre side ses udmålings resultaterne, grønne værdier er indenfor data, og røde værdier er udenfor data. Ikke farvede resultater er pga. manglende data i databasen. Hvis du var i tvivl om du havde valgt det rigtige bilmodel, og nu gerne vil vælge en anden, så tryk på F2, vælg en anden bil som du så mener det måtte være og tryk F4 2 gange. SÅ han du valgt en anden bil, men beholdt både fælgkast og caster / kpi udmåling. Data i venstre side udskiftes blot. Fortsæt udmåling med F4

17 17 Montering af Ratholder. På biler med servostyring er det altid en god ide at starte bilen og rykke rattet lidt fra side til side inden ratholderen monteres med rattet nøjagtigt i midterstilling.

18 18 Baghjul. Her er baghjul s justerings mulighederne. Øverst vises camber på begge hjul, og mellem måleresultaterne vises min/anbef/max specifikationerne. Kan bilen justeres på baghjulene gøres dette nu, ellers fortsæt udmåling (gå til forhjul) ved at trykke på F4. PS. Du kan ændre skærmbilledets udseende ved at trykke på F2. Så bliver tallene større, og juster metrene mindre.

19 19 Forhjul. Her vises øverst: Caster, i midten vises Camber, og nederst vises Toe. F1 F2 F3 F4 Foretag nyt Caster sving. Brug løfteprogrammet Jack and Hold, juster camber med løftede hjul. Juster Toe med drejede hjul. Fortsæt i programmet.

20 20 Justering af Camber med løftede forhjul. Tryk på F2, der vises på skærmen at du skal løfte bilen fri af drejeskiverne, og der løftes på vanger eller karosseri. Justerbillede med løftet undervogn Nu vises den camber værdi som da bilen stod på drejeskiverne, programmet har modregnet den forandring som løft af bilen har bevirket. P.S. Hvis du vil justere Caster nu, løsnes værdierne ved at trykke på F3.

21 21 Tryk på F2 når du er færdig, og du vil blive bedt om at sænke bilen og udligne fjedrene, og du kommer tilbage til det normale justerbillede. Toe justering med drejede hjul. En rigtig god feature er justering af toe med hjulene drejede. På f.eks en del Audi modeller er det meget svært at komme styrekuglerne når hjulene står i ligeud stilling. Tryk på F3 for at starte proceduren.

22 22 Drej hjulene til en af siderne således at man kan komme til styrekuglerne. LÅS RATTET! og tryk på F5 for at bekræfte. P.S. drej dog ikke mere end strengt nødvendigt, da det kan drille lidt hvis kameraerne når deres ydergrænse (24 grader) F1 F2 F3 F4 På denne side er tallene låst. Find midterstilling. Juster toe på venstre forhjul. Juster toe på højre forhjul. Ingen funktion. Nu justeres toe en side af gangen, og der afsluttes med F1 for ligeudstilling.

23 23 Justering færdig. Hvis du nu er færdig med at justere bilen, så tryk på F3 for at komme til udskrift proceduren. Udfyld felterne, de to øverste med * skal udfyldes for at kunne gemme udmålingen. F3 gemmer, F4 udskrift, F4 afslut.

24 24 Her ses udskriftet med rød farve for resultater udenfor specifikationer. F1 F2 F3 F4 Retur Vælg printer, f. eks en netværksprinter på kontoret. Udskriv med apparatets egen printer. Samme udskrift, men i SORT / HVID.

25 25 Opret selv en bil i databasen. Hvis du selv vil oprette en bil i databasen, så er det nemmeste at finde en eksisterende bil som måske ligner lidt den som du vil indtaste. På denne side med dataerne trykkes på knappen INS eller INSERT. Indtast Mærke, model, og evt. undermodel mv. Når felterne er udfyldte tryk ENTER for at fortsætte. Det samme gøres med årgang (start år og slut år).

26 26 Fælgstørrelse indtastet, og evt. akselafstand og sporvidde, dette kan dog sagtens udelades. Nu rettes / indtastes toe minimums værdi, husk fortegn ( +/ ) Her tastes: eller 00,29 så finder programmet selv ud af grad og minut tegn mv.

27 27 Gør det samme for anbefalet toe og max toe. Tryk på ENTER hver gang du har udfyldt et felt, så går den automatisk videre til næste rubrik. Nu er bilen oprettet og gemt, så fortsættes bare som normalt.

28 28 Det rigtige værktøj. Det er altid vigtigt at have det rigtige værktøj indenfor rækkevidde. Her mangler ikke noget, men mindre kan også gøre det. Vi har det meste indenfor specialværktøj til udmåling og justering af undervogn. Vi har: Sandsække til belastning af b. la. Opel og Bmw. Nedtrækningsæt for korrekt udmåling af Peugeot. Fjederstang til Mercedes udmåling.

29 29 Vag camber justeringsnøgle, som også passer på de fleste andre biler med McPherson ophæng. Bare spørg. Opbevaring af Opspændinger og drejeplader.

30 30 Opbevaring af Opspændinger og drejeplader. I dag hvor ser mest sælges Quick opspændinger, så kan de ikke længere være i maskinens kabinet. FTZ har de såkaldte teltvogne som er på hjul, og derfor let kan transporteres derhen hvor der er brug for dem. Disse vogne er meget robuste og kan sagtens både bære opspændinger og drejeskiver mv.

31 31 Lidt nyttigt.

32 32 Maskinens tekniske data.

33 33 Styretøjsvinklerne. Her er en kort gennemgang af alle de styretøjs- Vinkler som vi arbejder med når vi udmåler og justerer styretøj

34 34 Camber. Camber vinklen (styrt) er hjulets stilling i forhold til lodret. Ind foroven = Negativ og Ud foroven = Positiv, lodret er neutral 0. Camber måles i grader og minutter. Camber giver bilen styrestabilitet ved kurvekørsel og er også med til at eliminere stød fra en ujævn vejbane. Normalt har de fleste biler negativ camber på baghjulene (forhindrer baghjulsudskridning) og positiv camber på forhjulene (letter hjuldrejning) men der altid undtagelser. Ved forkert camber slides dækket på skuldrene, og ved uens camber trækker bilen. Et dæk der er slidt pga. forkert camber har en meget glat overflade, modsat et dæk der slidt ved forkert Toe. Toe slitage giver en mere opraspet overflade.

35 35 Toe Toe in og toe out. Toe er hjulenes indbyrdes spidsning eller spredning. Negativ toe, så spreder hjulene, og omvendt. Forkert toe indstilling giver både dækslitage og dårlige køreegenskaber. Toe justeres på sporstængerne på forhjulene. På baghjulene kan der være mange forskellige justeringsmetoder, lige fra sporstænger til excentrikker mv.

36 36 Caster (efterløb ) Caster er styreboltens hældning i forhold til lodret. Hældning bagover er positivcaster, og omvendt. Oftest er caster positiv, men f.eks. har nogle citroen modeller negativ caster. Caster giver selvopretning og styrestabilitet, vi kender fænomenet fra en cykels forgaffel, som jo heller ikke står lodret.her kan vi slippe styret når der først er fart på cyklen uden at styret drejer til nogen af siderne. Caster giver normalt ikke dækslitage.

37 37 KPI eller SAI vinklen og kombineret vinkel. KPI / SAI er fjederbenets hældning i forhold til lodret i bilens tværretning. Den kombinerede vinkel er KPI & CAMBER lagt sammen. Vinklen bruges til at kontrollere om en spindel eller et fjederben

38 38 Toe Out On Turns, eller spredning I sving. (TOOT) TOOT er spredning I sving og måles på mange apparater bare direkte på drejeskiverne. TOOT vinklen ødelægges f.eks. ved en kantstens påkørsel, hvor en styrearm bøjes. Her er det ikke nok blot at spore bilen hvis en arm er bøjet, her skal evt. spindel med styrearm udskiftes. Derfor mål altid TOOT hvis en bil har påkørt noget og den er gået meget ud af sporing.

39 39 Setback. Setback er hvis det ene hjul er lidt foran det andet. På forhjulene skyldes stor setback næsten altid at der en bøjet bærearm eller stræbearm, og så er casteren næsten altid ude af mål også. Setback alene giver normalt aldrig hverken dårlige køreegenskaber eller dækslitage.

DESIGN-PARTNER VEJLEDNING. af Vivian Høxbro. og Jubbe Netterstrøm

DESIGN-PARTNER VEJLEDNING. af Vivian Høxbro. og Jubbe Netterstrøm DESIGN-PARTNER VEJLEDNING af Vivian Høxbro og Jubbe Netterstrøm FORORD 29. april 2014 Design-Partner er udviklet med specielt henblik på den professionelle strikdesigner. Ved hjælp af Design-Partner er

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

Kundekalender. 2010 Skovjuul Development

Kundekalender. 2010 Skovjuul Development Kundekalender 3 Indholdsfortegnelse Del I Introduktion 6 Del II Installation 8 1 Velkomst... 8 2 Licens... 9 3 Placering... 10 4 Første... bruger 11 5 Afslutning... 12 6 Fejlmeddelelser... 13 Del III

Læs mere

http://www.knowware.dk

http://www.knowware.dk Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menu AVis sindstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde I samme menu kan du

Læs mere

Billedbehandling med PhotoFiltre

Billedbehandling med PhotoFiltre Billedbehandling med PhotoFiltre Programmer: PhotoFiltre 6.2.5 Microsoft Word 2003 Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik og edb layout - Almen Voksenuddannelse September 2007

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er tænkt som en hjælp til, at landmandsbrugere hurtigt kan komme i gang med Dyreregistrering. Derfor er kun de mest nødvendige funktioner beskrevet.

Læs mere

Din brugermanual DIGINOR BASIC 1 http://da.yourpdfguides.com/dref/3710304

Din brugermanual DIGINOR BASIC 1 http://da.yourpdfguides.com/dref/3710304 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i DIGINOR BASIC 1 i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Picasa vejledning - oversigt

Picasa vejledning - oversigt Picasa Billedbehandling version 3.6 Vejledning - udarbejdet af Erling Simonsen (siderne vedligeholdes ikke - sidste nye version er 3.9.0) Picasa vejledning - oversigt Kapitel 1. Hent installer og kør Picasa

Læs mere

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Opdateret: 31. januar 2011 Danmarks Kirkelige Mediecenter og Y s Region Danmark Materialet må ikke videregives i nogen form

Læs mere

INNHOLDSFORTEGNESLE. Dansk - 3

INNHOLDSFORTEGNESLE. Dansk - 3 husqvarna AUTOMOWER 260 ACX BRUGSANVISNING INNHOLDSFORTEGNESLE 1. Introduktion og sikkerhed... 5 1.1 Introduktion... 5 1.2 Symboler på Automower... 6 1.3 Symboler i brugsanvisningen... 7 1.4 Sikkerhedsforskrifter...

Læs mere

Excel 2007 Grundlæggende

Excel 2007 Grundlæggende Excel 2007 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Vi håber at du vil finde dig godt tilrette på kurset og at du vil få mange gode og konkrete ting med dig herfra. Du kan være sikker

Læs mere

Microsoft Word 2007 for Seniorer

Microsoft Word 2007 for Seniorer Microsoft Word 2007 for Seniorer Sideopsætning... 23 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Hvad kan du lære?... 3 Skærmbilledet og dets elementer... 4 Office-knappen... 4 Hurtig adgang... 5 Visningsknapper...

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

Excel 2003 Grundlæggende

Excel 2003 Grundlæggende Excel 2003 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Layoutvinduet i MapInfo. En kort vejledning i brugen af MapInfo s layoutvindue til illustrationer i rapporter m.m.

Layoutvinduet i MapInfo. En kort vejledning i brugen af MapInfo s layoutvindue til illustrationer i rapporter m.m. Layoutvinduet i MapInfo. En kort vejledning i brugen af MapInfo s layoutvindue til illustrationer i rapporter m.m. Af Poul Nissen, Moesgård Museum Indledning. Da flere kollegaer har vist interesse for

Læs mere

ipad for let øvede, modul 5 Facebook

ipad for let øvede, modul 5 Facebook 17112014AS ipad for let øvede modul 5 Indledning Dette kursus er meget omfattende, selv om det kun dækker en mindre del af mulighederne i. Hvis du ikke har kendskab til, kan du med fordel bruge 2 kursusgange

Læs mere

Gear. Når så gearet står perfekt sætter vi den anden lodning.

Gear. Når så gearet står perfekt sætter vi den anden lodning. Gear Gear til slotcars kommer i 3 forskellige Pitch s. Pitch er det antal tænder der ville være på et gearhjul med en diameter på en tomme, eller med andre ord, antallet af tænder divideret med diameteren

Læs mere

Sådan kommer du i gang med boldnettet

Sådan kommer du i gang med boldnettet Sådan kommer du i gang med boldnettet Man skal yde før man kan nyde... Sådan er det også med boldnettet. Jeres fodboldside er som start en skabelon hvor i skal fylde informationer i for at få glæde af

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

Anvendelse af præsentationsprogrammer. Microsoft Power Point 2010

Anvendelse af præsentationsprogrammer. Microsoft Power Point 2010 Anvendelse af præsentationsprogrammer Microsoft Power Point 2010 August 2011 Microsoft PowerPoint 2010 Side 2 Anvendelse af præsentationsprogrammer Microsoft PowerPoint 2007 Indholdsfortegnelse 1 Formålsbeskrivelse...

Læs mere

Lightwriter SL40 Connect

Lightwriter SL40 Connect Lightwriter SL40 Connect Brugervejledning SL40 CONNECT dedicated to communication Dette er en brugervejledning for Lightwriter SL40 Connect. Se vores hjemmeside for opdateringer eller tilføjelser: http://www.toby-churchill.com

Læs mere

Skrivevejen Brugervejledning til computerprogram

Skrivevejen Brugervejledning til computerprogram Skrivevejen Brugervejledning til computerprogram Indhold Computerprogrammet 2 Registrering af klasse og lærer 3 Registrering af elever 4 Min side 5 Programmer i menuen Bogstaver 6 Bjørnen 7 Fang fisk 7

Læs mere

SÅ NEMT ER DET AT BRUGE ET REGNEARK:

SÅ NEMT ER DET AT BRUGE ET REGNEARK: SÅ NEMT ER DET AT BRUGE ET REGNEARK: Læg budget i Excel SÅDAN! Hold styr på husholdningsbudgettet med Excel. DET SKAL DU BRUGE Excel fra Microsoft Office (alle versioner) eller OpenOffice-programmet Calc,

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

Introduktion... 4. Kursusmaterialet... 4. Hvad kan et regneark bruges til... 5. Excels opbygning... 6. Kolonner... 6. Rækker... 7

Introduktion... 4. Kursusmaterialet... 4. Hvad kan et regneark bruges til... 5. Excels opbygning... 6. Kolonner... 6. Rækker... 7 Microsoft Excel 2013 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Introduktion... 4 Kursusmaterialet... 4 Hvad kan et regneark bruges til... 5 Excels opbygning... 6 Kolonner... 6 Rækker... 7 Celler og områder...

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGERVEJLEDNING RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Dato Oktober 2014 BRUGERVEJLEDNING RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGERVEJLEDNING RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 06 Dato 2014-10-01 Udarbejdet af JNN

Læs mere