Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge"

Transkript

1 Guidelines for brugen af sociale medier i Børn og Unge

2 Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 2 Sociale medier som Facebook og Twitter fylder stadig mere i danskernes hverdag. Antallet af Facebook-brugere på verdensplan rundede ved indgangen til millioner brugere, og hver bruger er i gennemsnit på Facbook én time om dagen. Det gør Facebook til det suverænt største globale mødested. Derfor er det også Facebook, vi har fokus på i de disse guidelines. Mange institutioner og medarbejdere i Børn og Unge er allerede aktive i en række sociale netværk. I Børn og Unge vil vi gerne sikre, at vi udnytter mulighederne i de sociale medier optimalt, og samtidig er bevidste om, hvorfor og hvordan vi anvender dem. Formålet med disse guidelines er derfor at skærpe opmærksomheden omkring en ansvarlig og hensigtsmæssig brug af de sociale medier, både når det gælder den enkelte medarbejder og et arbejdssted i Børn og Unge regi. Sociale medier det offentlige liv på nettet Når man kaster sig ud i det digitale liv i de sociale medier, er det afgørende at være opmærksom på, hvilket grundlag de forskellige relationer hviler på. I et univers, hvor skellet mellem den offentlige og den private sfære er flydende, er det en overvejelse værd, hvordan man som medarbejder eller tilbud gebærder sig. Hvem er jeg venner med, hvorfor er jeg det, og hvilken betydning har det for vores relation? At navigere i de sociale medier kræver omtanke og sund fornuft - kommunikation i sociale medier er nemlig at sammenligne med al anden kommunikation i det offentlige rum. Professionel eller privat? Der er forskel på, hvordan man kan agere og ytre sig alt efter, om man gør dette som privatperson eller professionel. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvilken rolle man har i relationen til børn, unge, kolleger, leder og forældre. Den relation, som opstår i ens professionelle virke, forbliver professionel man holder ikke op med at være barnets eller den unges pædagog eller lærer, selvom man er uden for sin arbejdsplads. Antallet af Facebook-brugere på verdensplan rundede ved indgangen til millioner brugere

3 Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 3 Tilbud i Børn og Unge hvorfor bruge sociale medier? Når I som dagtilbud, skole eller klub opretter en profil for jeres tilbud på Facebook, så bevæger I jer ud i en anden sammenhæng end normalt. På de officielle kommunale hjemmesider (børneintra, skoleintra og FU-nettet) har både I og brugerne af hjemmesiden nogle helt bestemte roller som enten lærere, pædagoger, forældre eller elever. Det samme gælder for det af hjemmesidens indhold, som har fokus på tilbuddets drift. Her er målet at udveksle information, dele faglige oplysninger og understøtte samarbejde mellem forældre, elever og medarbejdere. Når tilbuddet i stedet profileres via et socialt netværk som Facebook, er konteksten en helt anden: det handler om at synes om eller ej, tonen bliver ofte mere uformel, ligesom skellet mellem de faglige og de personlige holdninger udviskes. Det kan have sine fordele, men der er forhold, man bør tage højde for. Derfor bør I som tilbud være meget bevidste om, hvad I ønsker at opnå via Facebook. Eksempler på spørgsmål, som I bør overveje: Målgruppe Hvem er det, vi ønsker at få i tale? Formål Hvad ønsker vi at opnå med siden, som vi ikke også kan med den almindelige hjemmeside? Vil vi arbejde med vores omdømme og profilere os selv i forhold til lokalsamfundet, eller vil vi skabe et mere uformelt og dynamisk forum for medarbejdere og brugere af tilbuddet? Måske det handler om at generere debat og udveksle ideer i forhold til et konkret udviklingsprojekt eksempelvis RULL? Eller blot at supplere klubbens aktiviteter med et digitalt mødeforum? Har vi de nødvendige ressourcer til at kommentere indlæg og holde Facebook-siden Ressourcer opdateret med nyheder, kommentere på nye indlæg, fjerne uønskede indlæg etc.? Måske har I netop nu ekstra medarbejderressourcer, men hvem skal på sigt stå for at besvare meddelelser og opdatere siden? Skal alle medarbejdere være tilgængelige på tilbuddets Facebook side? Medarbejderinvolvering Hvilken rolle har medarbejderne, og hvor ofte forventes de at være på? Er alle enige om formålet med siden er der fælles forståelse for, hvordan man reagerer på kommentarer etc.? Og hvad med de medarbejdere, som bevidst har fravalgt at bruge Facebook? Overvej, hvilken tone I ønsker, at der skal være på jeres side, og vær enige Code of conduct om, hvordan man svarer også når det er kritiske indlæg, der kommer. Beslut, hvorvidt I ønsker at fjerne indlæg, som ikke overholder de rammer, som I har sat for god opførsel, for eksempel, at man ikke skriver indlæg, der er personrelaterede. Formuler klart og tydeligt, hvilke indlæg I accepterer, og hvilke I piller af.

4 Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 4 Medarbejdere i Børn og Unge I rollen som medarbejder i Børn og Unge bør du overveje, hvem du bliver venner med i den digitale verden. Måske har I allerede en politik i jeres tilbud om god færden ved brug af sociale medier. Hvis ikke er det en rigtig god ide at personalegruppen og/eller MED-udvalget drøfter brugen af sociale medier og nedskriver retningslinjer. Skriv gerne jeres retningslinjer ind i den lokale udviklingsplan. Overvejelser du bør have i forhold til nye venner : Forældre Nogle mennesker falder man bedre i hak med end andre. Måske taler man så godt med enkelte forældrepar, at man overvejer at blive venner på Facebook. Men er det professionelt at være venner med nogle forældre og ikke andre? Og hvad med den dag, hvor der opstår en konflikt omkring barnet, og forældrene er uenige om din og institutionens håndtering af problematikken? Når du er på arbejde, er du alene professionel medarbejder, og det kan derfor være en god ide at vente med at dyrke venskabet, til barnet eller den unge ikke længere er i netop dit tilbud. Når man inviterer kolleger og ledere Kolleger/ledere velkommen i sit digitale liv, inviterer man dem indenfor i sin private sfære. Alle de private opdateringer, man publicerer, bliver tilgængelige for kolleger og ledere. Hvorvidt arbejdsstedet accepterer Facebookvenskaber blandt kolleger og med lederen, er en afgørelse man træffer lokalt. Man bør dog være opmærksom på, at den personlige relation via Facebook kan være med til at forplumre den daglige kommunikation på arbejdspladsen. Lederen og kollegerne læser nemlig pludselig også med, når du via dit eget indlæg på Facebook får afløb for frustrationer i dit arbejdsliv. Og de kigger med, når du oploader billederne fra lørdagens store bytur eller fra ferien i Frankrig. Det er ikke alting, som behøver at blive en del af ens professionelle liv. Vælger du alligevel at være venner med kolleger eller ledere, er det en god ide at tjekke sikkerhedsindstillingerne på din profil og være skarp på, hvilke informationer du deler med hvem (læs mere om sikkerhed nedenfor).

5 Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 5 Børn og unge Som udgangspunkt kan man ikke være venner med børn og unge, som man til dagligt har et professionelt forhold til. Et venne-forhold på Facebook vil gøre rammerne for relationen langt mindre tydelige, og barnet eller den unge kan få svært ved at navigere i forhold til dig som voksen: Ven eller professionel voksen? Som udgangspunkt er en sådan relation uprofessionel. Er en medarbejder af den ene eller anden grund alligevel privat Facebookven med en ung, er det meget vigtigt at understrege, at det ALTID er den voksne, der har ansvaret for at sætte grænserne i forhold til den unge og forblive professionel i relationen. Derfor bør lederen også være orienteret og have accepteret den private relation og rammerne for den. Guidelines for brugen af Professionel identitet Når medarbejdere opretter en Facebookprofil i professionelt øjemed, bør det være tydeligt, at der netop er tale om en professionel identitet, eksempelvis som Anders - opsøgende medarbejder, Bispehaven. Herved sender man et klart signal til de unge om, at der er tale om et professionelt venskab samtidig med, at man adskiller profilen fra de private profiler, man måtte have. Du kan læse mere om reglerne og om hvordan vi håndterer samtykke i forhold til billeder i Børn og Unge her (link samt web-adresse indsættes). Læs mere Billeder Når du lægger et billede ud på Facebook, er det at betragte som offentliggjort. Derfor er det vigtigt, at du har styr på tilladelserne, hvis du bruger billeder af børn og unge. En fingerregel er, at situationsbilleder, hvor en aktivitet eller lignende bliver fotograferet, gerne må anvendes. Men så snart enkelte børn eller unge fremtræder i en portrætlignende situation, så kræver det et samtykke.

6 Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 6 Alt det andet, du også lige skal huske.. Underretningspligt Selvom det er via adgangen til den unges Facebook-profil, du bliver bekendt med belastende oplysninger, så er du som offentligt ansat stadig underlagt din underretningspligt. Underretningspligten fordrer, at du underretter kommunen, hvis du får kendskab til eller grund til at antage, at barnet eller den unge har brug for særlig støtte fra sociale myndigheders side. Minimumsalder er 13 år Det er først lovligt at oprette en profil på Facebook, når man er fyldt 13 år. Trods det har mange yngre børn oprettet en profil. Har du derfor en bestemt årsag til at være venner med barnet på Facebook, så sørg for, at barnet som minimum er 13 år. Sikkerhed Har du styr på, hvem der læser hvad om dig på Facebook? Du kan justere din profil, så den er helt åben, helt lukket eller midt i mellem. Mange vælger en løsning, hvor de fleste oplysninger er forbeholdt ens Facebook venner Har du styr på, hvem der læser hvad om dig på Facebook? Du kan justere din profil, så den er helt åben, helt lukket eller midt i mellem. Mange vælger en løsning, hvor de fleste oplysninger er forbeholdt ens Facebookvenner Tjek dine sikkerhedsindstillinger: Klik nedenfor og find de nyeste anbefalinger fra Facebook om mulige indstillinger klik her Du bør dog være opmærksom på, at Facebook anbefaler en indstilling, som er meget åben. Her kan alle se dine stausopdateringer, dine venner og billeder. Denne indstilling anbefales ikke, da din profil bliver helt offentlig for alle. Du kan også med fordel oprette differentierede vennelister og adskille kolleger, venner og familie. Husk at det også er muligt at skjule din venneliste.

7 Fem hurtige, du bør huske 1. Opfør dig på Facebook, som du vil gøre på dit arbejde og i det offentlige rum i almindelighed. Udvis den samme respekt for dine kolleger, leder, forældre etc., som du gør i det personlige møde. Vær bevidst om, hvornår du ytrer dig som medarbejder, og hvornår du ytrer dig som privatperson. 3. Kommunikation i de sociale medier er at sammenligne med al anden kommunikation i det offentlige rum. Vær bevidst om, at når du udtrykker personlige og politiske holdninger, så kan det være med til at ændre andre menneskers syn på dig. Sæt dig selv i spil, men være bevidst om, at det sjældent er omkostningsfrit at sige sin mening! 2. Overvej, hvilke billeder du lægger ud der er ingen fortrydelsesret på nettet. Tjek samtykke, hvis der er børn, unge eller andre enkelt personer med på billederne, og overvej, om de skøre billeder fra ferien eller festen nu også er sjove om et halvt år. Tjek dine sikkerhedsindstil linger. Skal alle kunne se alle dine opdateringer, billeder etc.? Vær bevidst om mulighederne for at justere i adgangen for dine Facebook venner. Skal du som for eksempel som klubmedarbejder bruge en Facebookprofil i arbejdsmæssig henseende, så opret en professionel identitet. Når du navngiver din profil, så gør det klart, at der netop er tale om en professionel identitet som eksempelvis Anders - opsøgende medarbejder, Bispehaven.

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Til lærere og pædagoger Indhold 4 ALDERSGRÆNSER 8 TÆNK OGSÅ I ALTERNATIVER 4 ANSVAR FOR HINANDEN 9 SOCIALE MEDIER FORSTYRRER MÅSKE 5 PRIVATLIV 9 SAMARBEJDE

Læs mere

IT- P O L I T I K F O R

IT- P O L I T I K F O R IT- P O L I T I K F O R F U R E S Ø GÅRD FRITIDSKL U B På Furesøgård har vi et multimediehus med mange spillecomputere og muligheder for kreativ udfoldelse med musik, billeder og video. I dette dokument

Læs mere

Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel. trin for trin. Pjecen er revideret med telefonnumre og links, december 2011 Dok nr.

Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel. trin for trin. Pjecen er revideret med telefonnumre og links, december 2011 Dok nr. Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel trin for trin. 1 Indhold NÅR ET BARN MISTRIVES...3 REGLER FOR UNDERRETNINGSPLIGT...4 HVAD GØR JEG VED MISTANKE OM MISTRIVSEL?...5 TRIN 1: KONTAKT TIL LEDER

Læs mere

DIGITAL DIALOG I SKOLEN

DIGITAL DIALOG I SKOLEN DIGITAL DIALOG I SKOLEN Værktøjer og inspiration til arbejdet med jeres skoles digitale trivsel Til forældre, elever, ansatte og ledelse Indhold 2 3 FORORD FRA ARBEJDSGRUPPEN 4 FAKTA OM BØRNS LIV PÅ NETTET

Læs mere

FÅ NYE KURSISTER VIA SOCIALE MEDIER

FÅ NYE KURSISTER VIA SOCIALE MEDIER FÅ NYE KURSISTER VIA SOCIALE MEDIER FÅ NYE KURSISTER VIA DE SOCIALE MEDIER 4 Introduktion 4 Tal om din passion 5 Find dine nye kursister 6 FACEBOOK 7 Kort om Facebook 7 Inden du går i gang 8 Sådan opretter

Læs mere

EN PRAKTISK HÅNDBOG FACEBOOK LINKEDIN HJEMMESIDE

EN PRAKTISK HÅNDBOG FACEBOOK LINKEDIN HJEMMESIDE EN PRAKTISK HÅNDBOG FACEBOOK LINKEDIN HJEMMESIDE Kære læser I vores arbejde med at tiltrække mere erhvervsturisme til Aarhus og Herning, drøfter vi tit, hvordan vi skal arbejde mere strategisk med digitale

Læs mere

Sociale medier en guide for læger

Sociale medier en guide for læger Sociale medier en guide for læger 2012 SOCIALE MEDIER ER ALLE DIGITALE TJENESTER OG SIDER, HVOR BRUGEREN KAN BIDRAGE MED INDHOLD OG DELE DET MED VENNER OG RESTEN AF OMVERDENEN. DET GÆLDER FACEBOOK, LINKEDIN,

Læs mere

Midtvendsyssels Lærerkreds

Midtvendsyssels Lærerkreds Midtvendsyssels Lærerkreds Nyhedsbrev December 2014 Reform og Lov 409 Kredsformand Grete Andersen Kredsstyrelsen har igennem den seneste tid været på løntjek på alle skoler, dette omtales senere, og derigennem

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 1 BESKYT DIN COMPUTER OG ANDRE ENHEDER 2 BESKYT DINE PERSONLIGE OPLYSNINGER 3 BESKYT DINE ELEKTRONISKE

Læs mere

PÅ TVÆRS. Din nøgle til det tværfaglige samarbejde på børne- og ungeområdet. www.albertslund.dk

PÅ TVÆRS. Din nøgle til det tværfaglige samarbejde på børne- og ungeområdet. www.albertslund.dk PÅ TVÆRS Din nøgle til det tværfaglige samarbejde på børne- og ungeområdet www.albertslund.dk FORORD Det tværfaglige arbejde har en vigtig betydning i et barns liv. Særligt omkring de udsatte børn og unge

Læs mere

Politik for pårørendesamarbejde i botilbud. Et inspirationshæfte

Politik for pårørendesamarbejde i botilbud. Et inspirationshæfte Politik for pårørendesamarbejde i botilbud Et inspirationshæfte 2 Indhold Hvorfor udarbejde en pårørendepolitik?...4 Formålet med dette hæfte...9 Roller, ansvar og dilemmaer...10 Hæftets indhold og opbygning...12

Læs mere

HVORDAN SAMARBEJDER VI MED FRIVILLIGE I HOLBÆK KOMMUNE?

HVORDAN SAMARBEJDER VI MED FRIVILLIGE I HOLBÆK KOMMUNE? 1 HVORDAN SAMARBEJDER VI MED FRIVILLIGE I HOLBÆK KOMMUNE? I Holbæk Kommune byder vi frivillige velkomne. Vi tror på, at et samarbejde med frivillige kan I Holbæk Kommune byder vi frivillige velkomne. Vi

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Underretninger er udtryk for omsorg

Underretninger er udtryk for omsorg Underretninger er udtryk for omsorg Som fagperson har du et særligt ansvar for at handle, når du er bekymret for et barn En underretning er udtryk for omsorg for et barn. Denne pjece er en del af en kampagne,

Læs mere

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med

Læs mere

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 3. Kontrol af privat brug af sociale medier i arbejdstiden 4 4. Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed

Læs mere

Kommunikation i Stevns Kommune. Kommunikationspolitik

Kommunikation i Stevns Kommune. Kommunikationspolitik i Stevns Kommune spolitik spolitik Forord Forventningerne til Stevns Kommunes kommunikation stiger hele tiden: Fra borgere, brugere, erhvervsliv, samarbejdspartnere, presse og ikke mindst i forhold til

Læs mere

Handleguiden Center for Dagtilbud og Kultur Center for Skole og Fritid Center for Børn, Unge og Familie 2013. Handleguiden

Handleguiden Center for Dagtilbud og Kultur Center for Skole og Fritid Center for Børn, Unge og Familie 2013. Handleguiden Handleguiden Center for Dagtilbud og Kultur Center for Skole og Fritid Center for Børn, Unge og Familie 2013 Handleguiden Handleguiden side 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Bærende principper i det tidlige

Læs mere

SOCIAL MEDIA STRATEGI

SOCIAL MEDIA STRATEGI SOCIAL MEDIA STRATEGI SÅDAN GØR DU Marts 2013 UDKAST Sådan gør du sociale medier. I forbindelse med, at du vil inddrage sociale medier i formidlingen af din kampagne, dit projekt eller bare generelt i

Læs mere

Adfærd på internettet i tjenesten og privat

Adfærd på internettet i tjenesten og privat Adfærd på internettet i tjenesten og privat Adfærd på internettet i tjenesten og privat De sociale medier er nye medier for ytringer. I virkeligheden er der ikke meget nyt under solen. De sociale medier

Læs mere

Klub-building- Spil din klub i form

Klub-building- Spil din klub i form Klub-building- Spil din klub i form Temahæfte - Kommunikation - positive historier fra din klub Vær åben og fortæl de gode historier - så opleves klubben mere attraktiv Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger

Læs mere

Værktøjskasse til systemisk mødeledelse

Værktøjskasse til systemisk mødeledelse RCT Værktøjskasse til systemisk mødeledelse Fra rapporten Mod en fælles indsats Mette-Louise Johansen, Tina Mouritsen og Edith Montgomery Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre Rapporten

Læs mere

Statsforvaltningen. Forstå spillereglerne og undgå juridiske faldgruber, efter I er gået fra hinanden for dit barns skyld

Statsforvaltningen. Forstå spillereglerne og undgå juridiske faldgruber, efter I er gået fra hinanden for dit barns skyld 12 juridiske ord du bør kende Hvad du bør vide om Statsforvaltningen Gratis e-bog om børn, forældre og Statsforvaltningen Forstå spillereglerne og undgå juridiske faldgruber, efter I er gået fra hinanden

Læs mere

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk Gratis e-bog om internetplatforme Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig

Læs mere

Personalepolitik Del 2. - Værktøjer til udarbejdelse af sognets personalepolitik

Personalepolitik Del 2. - Værktøjer til udarbejdelse af sognets personalepolitik Personalepolitik Del 2 - Værktøjer til udarbejdelse af sognets personalepolitik Indholdsfortegnelse Forord... 1 1 Menighedsrådets kompetence... 2 2 Kerneopgave, værdier mv.... 2 2.1 Kerneopgave... 2 2.2

Læs mere

Digitale medier i den strategiske kommunikation

Digitale medier i den strategiske kommunikation Digitale medier i den strategiske kommunikation Digital kommunikation: Brug digitale medier rigtigt i kommunikationen med organisationens interessenter Af Morten Gade, www.mortengade.dk Denne artikel giver

Læs mere

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål.

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål. Bilag 1 Side 1 af 13 Kære respondent, Endnu en gang tak for din medvirken i vores kortlægning af danske kommuners brug af sociale medier. Afhængigt af dine svar ventes undersøgelsen at tage maksimalt ti

Læs mere