LÆRING, LEG & BEVÆGELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LÆRING, LEG & BEVÆGELSE"

Transkript

1 LÆRING, LEG & BEVÆGELSE

2 Præsentation af oplægsholdere Dagtilbudsleder Karin Andreasen, som vil præsentere de overordnet visioner og tanker bag projektet. Pædagogisk leder Nete Rosenkilde, som vil præsentere konceptet, materialet og omsætning i pædagogisk praksis.

3 LÆRING, LEG & BEVÆGELSE Et projekt i Dagtilbud Gistrup, der skal understøtte sammenhænge i overgangen mellem børnehaven og skolen.

4 Organisering af daginstitutions området i Aalborg kommune Et dagtilbud består af 8-12 institutioner indenfor et område. Hver institution har en daglig leder pædagogisk leder. Hvert dagtilbud har en område leder dagtilbudsleder.

5 Dagtilbud Gistrup Dagilbud Gistrup er bestående af 8 institutioner. Tilsammen udgør de pædagogiske leder og dagtilbuds. lederen et lederteam Kerneopgaven i lederteamet er, at sikre udvikling og trivsel i hele dagtilbuddet indenfor de rammer, som er udstukket af Aalborg kommune.

6 Aalborg Kommune Den gode overgang I Aalborg Kommune har der i flere år været et særlig fokus på inklusion i overgange. Fokus på overgangen fra børnehave til skole. Aalborg Kommune ønskede derfor projekter, hvor der skulle afprøves forskellige modeller for hvordan børnehaver og skoler i samarbejde kan støtte op om barnets læring.

7 Ledelsesstrategien bag projektet Én har en ide til et projektet. Dette præsenteres i teamet. Opbakning til projektet i lederteamet. Fælles beslutning omkring ansøgning. Prioritering af at bruge ressourcer på projektet.

8 Ansøgning om midler Vi ansøgte fik en bevilling på til projektet. Vi indbød derfor vores to nærmeste skoler som samarbejdspartner i projektet. Når vi samarbejder og har samme materiale til rådighed i både skole og daginstitutioner, så kan vi understøtte børns muligheder for at opleve genkendelighed i læringsmiljøet i overgangen fra institution til skole.

9 Tidsrammen for projektet Vores projekt løber fra september 2014 og til september Projektet afsluttes med en evaluering med anbefalinger til det videre arbejde i Aalborg Kommunes øvrige børnehaver og skoler.

10 Hvorfor netop dette projekt? Vi ved fra forskningen, at der lægges et væsentligt fundament for barnets læring i de første leveår. Vi ved, at børn er i en tidlig alder er meget interesseret i at lære nye færdigheder både kropsligt og kognitivt.

11 Hvorfor netop dette projekt? Vi ved også, at børn er nysgerrige efter at forstå verden omkring dem, og når børnene skal motiveres har det betydning at læringsmiljøet omkring børnene netop pirrer og udfordrer dem. Tidlig indsats og motivation socialt såvel som fagligt i børnehaven, herunder også begyndende læsestimulering og talforståelse har stor betydning for barnets evne til at optage læring senere i livet (skolen).

12 Hvordan startede vi projektet op? Kick off dag for alle involverede medarbejdere, hvor materialet blev præsenteret og udleveret. Etablering af en fokusgruppe. Fokusgruppen er sammensat af en medarbejder fra hver institution, der i dagligdagen arbejder med førskolebørnene samt ledelses repræsentanter. Mødehyppighed i fokusgruppen er hver anden måned.

13 Formålet med fokusgruppen Inspirer og sparre med hinanden i forhold til at komme i gang med projektet. Mulighed for vidensdeling og refleksion over projektet. Dokumentation af projektet. Sikrer implementering af projektet.

14 Evaluering af projektet Vi har tilknyttet en konsulent fra Act2learn UCN, som skal være os behjælpelige med at dokumentere og evaluere projektet. Projektet ender ud med en folder med beskrivelse af projektet samt væsentlige lærings pointer.

15 Konceptet læring, leg og bevægelse Materialet vi har indkøbt til alle institutioner og skoler vil netop understøtte et inspirerende læringsmiljø hvor leg, læring og bevægelsen er omdrejnings punkter. Fokus på barnets perspektiv og inddragelse i overgangen fra børnehave til skole.

16 Konceptet materialet i praksis.

17 Konceptet / materialet læring, leg og bevægelse. Materialet / konceptet til Læring, leg og bevægelse, svare til det, der er på billederne inkl. klistermærker til gulvene. Tal, bogstaver, farver, figurer m.m. Bevægelses-materiale. Sanse-materiale.

18 Materialet / konceptet i institutionerne ALLE børn i vores 8 institutioner har kendskab til materialet / konceptet inden skolestart: GENKENDELIGHED. INKLUDERENDE for børnene, at de i forvejen har kendskab til konceptet, når de senere møder det i skolen. LEGENDE LÆRINGS- KULTUR.

19 Leg, læring og bevægelse - med tal. Eksempel 1.

20 Læring, leg og bevægelse med tal. Eksempel 2.

21 Konceptet - tilgængeligt og implementeret i institutionerne: Tilgængeligt Implementering Læring, leg og bevægelse Hvordan gøres konceptet/materialet tilgængeligt i institutionen? Hvordan implementeres konceptet/ materialet i institutionen? Refleksionsskema. Eksempler på legende læring.

22 Tilgængeligt i institutionerne. Konceptet placeres tilgængeligt for BØRN & VOKSNE. Klistremærkerne placeres i rum, der benyttes. Materialet anbringes gerne fordelt i institutionen.

23 Implementering / Refleksions-skema. REFLEKSIONS SKEMA / Læring, leg og bevægelse på gulv. Mål: Sæt kryds i fokusområdet. X Fokus på inklusion / sociale relationer. X Fokus på læring / kognitive Middel: Aktiviteten / legen. Metode: Pædagogens position / læringsstil. Niveau: Aldersgruppen. Institution / skole : Deltagere: Navn : Dato : Beskrivelse: Beskrivelse: Beskrivelse: Mål: Læring inklusion. Middel: Legen /aktiviteten. Metoden: Pædagogens position. Niveau: Aldersgruppe Formidling: Refleksion: Kommentar fra FOKUS-gruppen. Beskrivelse: Beskrivelse: Egne notater: Formidling: Pædagogens formidlingsform. Refleksion: Egen refleksion. Refleksion: Fokusgruppens refleksion.

24 Læring, leg og bevægelse med geometriske figurer. Eksempel 3.

25 Læring, leg og bevægelse med farver. Eksempel 4.

26 Tilgangen til læring. Tilgangen Legende læring - i læring, leg og bevægelse på gulv. Læring Små børn lærer ved at have hænder på læringen/eksperimentere ved at få sansemotorisk erfaringer. Leg Vejledt leg af den voksne bidrager og er betydningsfuld for barnets læring.

27 Læring, leg og bevægelse med tal. Eksempel 5.

28 Læring, leg og bevægelse med tal. Eksempel 6.

29 Læring, leg og bevægelse med tal i fællesskab. Eksempel 7.

30 Hvordan kan vi se tegn for barnets læring? Børnene anvender tal og bogstaver i deres lege. Børn lærer af børn en kultur, hvor legen til læring bliver bærende. Børns glæde ved at eksperimentere og lege med tal, bogstaver, farver, figurer m.v..

31 Læring, leg og bevægelse med bogstaver. Eksempel 8.

32 Læring, leg og bevægelse med bogstaver. Eksempel 9.

33 Spørgsmål?

34 Når man er 3 år, og gerne vil være med!

35 Tak for i dag!

TIDLIG INDSATS I DAGTILBUD. Efteruddannelse. med fokus på børnenes trivsel, udvikling og læring

TIDLIG INDSATS I DAGTILBUD. Efteruddannelse. med fokus på børnenes trivsel, udvikling og læring TIDLIG INDSATS I DAGTILBUD Efteruddannelse med fokus på børnenes trivsel, udvikling og læring 2 Efteruddannelse med fokus på inklusion af BØRN I EN UDSAT POSITION Langt de fleste børn i Danmark går i dagtilbud.

Læs mere

Kvalitetsrapport Læring i Dagtilbud

Kvalitetsrapport Læring i Dagtilbud Kvalitetsrapport Læring i Dagtilbud 2013-2014 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indholdsfortegnelse Indledning side 3 Konklusion og perspektivering side 3 Dagplejen side 4 Team for Inkluderende

Læs mere

Fokus på Dagtilbud. Fem faglige pejlemærker for den fremtidige udvikling.

Fokus på Dagtilbud. Fem faglige pejlemærker for den fremtidige udvikling. Fokus på Dagtilbud Fem faglige pejlemærker for den fremtidige udvikling. Fokus på faglig udvikling Opvækst- og Uddannelsesudvalget har som startskud til processen der kaldes Fokus på Dagtilbud sat de overordnede

Læs mere

Perspektivplan Dagtilbud Sønderbro 2012 og 2013

Perspektivplan Dagtilbud Sønderbro 2012 og 2013 Perspektivplan Dagtilbud Sønderbro 2012 og 2013 Indholdsfortegnelse 1) Indledning 2) Beskrivelse af organisationen 2.1 Institutionerne 2.2 Ledelse 2.3 Forældrebestyrelser 2.4 Fælles personalemøder 2.5

Læs mere

Mål og handleplan for sprogvurdering og sprogstimulering

Mål og handleplan for sprogvurdering og sprogstimulering Mål og handleplan for sprogvurdering og sprogstimulering i Norddjurs Kommune. Revideret 09.11.12 Udarbejdet af nedsat projektgruppe. Revideret af styregruppen for Mål og handleplan for sprogvurdering og

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO

Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Fra børnehaven til s kol eo gs FO Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Indledning... 3 Modellens bærende

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Ågården.

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Ågården. PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Ågården. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som

Læs mere

Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse

Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse Projektleder: Pia Christensen 06-06-2014 Indholdsfortegnelse FORORD... 2

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Afsluttende opgave for it-inspiratorer i Favrskov Kommune

Afsluttende opgave for it-inspiratorer i Favrskov Kommune Afsluttende opgave for it-inspiratorer i Favrskov Kommune Kate Sørensen, Naturbørnehaven Klintholm Britta Holst Møller, Grævlingehulen Sanni Vejen Vestergaard, Børnehaven FilurenV 30-4-2013 Hvordan kan

Læs mere

Udviklingsplan for Trøjborg dagtilbud. Stedet hvor talenter udvikles Både små og store 2013-2015. Indholdsfortegnelse side 1. Indledning 2.

Udviklingsplan for Trøjborg dagtilbud. Stedet hvor talenter udvikles Både små og store 2013-2015. Indholdsfortegnelse side 1. Indledning 2. Udviklingsplan for Trøjborg dagtilbud Stedet hvor talenter udvikles Både små og store 2013-2015 Indholdsfortegnelse side 1 Indledning 2 Vision 3 Præsentation og grundlag 3 De pædagogiske strategier 5 Sprogets

Læs mere

Vision. Perspektivplan for Dagtilbud Nordøstkysten 2014 2016.

Vision. Perspektivplan for Dagtilbud Nordøstkysten 2014 2016. Perspektivplan for Dagtilbud Nordøstkysten 2014 2016. Vision At være et dagtilbud, hvor der er trivsel og udviklingsmuligheder for børn, personale og forældre. Indholdsfortegnelse : Forord : s. 3 Præsentation

Læs mere

arbejde med at omsætte skolepolitikken i praksis dokumentere og evaluere indsatsen

arbejde med at omsætte skolepolitikken i praksis dokumentere og evaluere indsatsen Indledning Denne skolepolitik er 2. version af Jammerbugt Kommunes formulerede politik for folkeskolen. Denne anden version er udarbejdet på baggrund af en proces, hvor væsentlige aktører på skoleområdet

Læs mere

Læring i universer. Folkeskolereformen i Haderslev Kommune

Læring i universer. Folkeskolereformen i Haderslev Kommune Læring i universer Folkeskolereformen i Haderslev Kommune Kære forælder Velkommen til folkeskolen i Haderslev Kommune! Den 1. august 2014 træder folkeskolereformen i kraft. Dit barns skoledag vil på mange

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid Rådhusskolen - Specialcenter Idrætsvej 1 6580 Vamdrup Telefon 79 79 70 60 EAN 5798005330202 E-mail raadshusskolen@kolding.dk www.kolding.dk Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter

Læs mere

Indhold. Forord:... 2. Pædagogiske mål:... 3. Selvvalgte aktiviteter:... 3. Medbestemmelse, medansvar, og forståelse for demokrati:...

Indhold. Forord:... 2. Pædagogiske mål:... 3. Selvvalgte aktiviteter:... 3. Medbestemmelse, medansvar, og forståelse for demokrati:... Indhold Forord:... 2 Pædagogiske mål:... 3 Selvvalgte aktiviteter:... 3 Medbestemmelse, medansvar, og forståelse for demokrati:... 3 Æstetiske og sproglige kulturelle udtryksformer:... 3 Sundhed, bevægelse

Læs mere

Leg og læring i dagtilbud - understøttet af it (digitale medier)

Leg og læring i dagtilbud - understøttet af it (digitale medier) Leg og læring i dagtilbud - understøttet af it (digitale medier) Netværkets Fælles Produkt, november 2012 Indledning Det er, mens børnene er små, at deres grundlag for fremtiden bliver skabt. Næsten alle

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Vision for børneområdet i Hellested Børnelivet i Hellested tager udgangspunkt i de unikke muligheder vores nærområde tilbyder. Naturen og idrætsfaciliterne har en stor plads i børnenes

Læs mere

Børnehuset Skattekisten www.bhskattekisten.dk. Børnehuset Vesterskovvej www.vesterskovvej.dk. Hadsten Skovbørnehave. www.hadstenskovbornehave.

Børnehuset Skattekisten www.bhskattekisten.dk. Børnehuset Vesterskovvej www.vesterskovvej.dk. Hadsten Skovbørnehave. www.hadstenskovbornehave. Børnehuset Skattekisten www.bhskattekisten.dk Børnehuset Vesterskovvej www.vesterskovvej.dk Hadsten Skovbørnehave. www.hadstenskovbornehave.dk Indholdsfortegnelse: Fakta om området. Side 2 Dagtilbuddets

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Børn og Unge. Åbyhøj den 29. december 2014. revideret den 6. marts 2015. Åbyhøj Dagtilbud

Børn og Unge. Åbyhøj den 29. december 2014. revideret den 6. marts 2015. Åbyhøj Dagtilbud Børn og Unge Åbyhøj den 29. december 2014 revideret den 6. marts 2015 Åbyhøj Dagtilbud Lokal Udviklingsplan 2015-2016 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer

Ny Nordisk Skole. Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer Ny Nordisk Skole Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer Hvorfor følge forandringerne i jeres pædagogiske praksis? 3 Undersøgelse af børns og unges perspektiver 4 Observationer af den

Læs mere

Refleksion i Pædagogikken

Refleksion i Pædagogikken Refleksion i Pædagogikken en pædagogisk refleksionsmetode Introduktion I mødet med jer, pædagoger, primært i daginstitutioner har jeg som supervisor og coach gennem mange år oplevet en brændende interesse

Læs mere

Afsluttende opgave for it-inspiratorer. Favrskov kommune

Afsluttende opgave for it-inspiratorer. Favrskov kommune Afsluttende opgave for it-inspiratorer Favrskov kommune Vejleder: Line Skov Hansen. Skrevet af: Helle Buus, Naturbørnehaven Bakkegården Jane Lohmann Sørensen, Thorsø Børnehave. Maj 2013. 1 Indholdsfortegnelse.

Læs mere

Strategi for brug af. digitale medier i

Strategi for brug af. digitale medier i Strategi for brug af digitale medier i Indholdsfortegnelse: Hvad er vores vision for brug af digitale medier i dagtilbuddet? side 3 Hvad er formålet med en it strategi? side 3 Mål for brug af digitale

Læs mere

Inklusion i Dagtilbud og Skole. Center for Skole og Dagtilbud

Inklusion i Dagtilbud og Skole. Center for Skole og Dagtilbud Inklusion i Dagtilbud og Skole Center for Skole og Dagtilbud 2014 1 Inklusion i Egedal Kommune En vision og strategi om inkluderende fællesskaber Kære læser Du har sikkert haft oplevelser med flere forskellige

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Ifølge Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som pædagog skal praktikstedet udarbejde en praktikstedsbeskrivelse med virkning fra 1. august 2007. Skabelon til praktikstedsbeskrivelse

Læs mere

Kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet 2014

Kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet 2014 1. Introduktion... 3 Forord... 3 Indledning og formål... 4 DEL 1... 6 2. Fastsættelse af mål på baggrund af kvalitetsrapporten 2012... 6 Opsummering fra arbejdet

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere