GRUNDVANDSKØLE- OG VARMEANLÆG (ATES) STATUS OG ERFARINGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRUNDVANDSKØLE- OG VARMEANLÆG (ATES) STATUS OG ERFARINGER"

Transkript

1 GRUNDVANDSKØLE- OG VARMEANLÆG (ATES) STATUS OG ERFARINGER Civilingeniør Stig Niemi Sørensen, ph.d. Enopsol ApS

2 RESUMÉ Grundvandsmagasiner som sæsonlagre kan blive en betydelig faktor i overgangen til det fossilfrie samfund. Ved lavtemperatur lagring af fx solvarme i sommertiden med senere udnyttelse vha. varmepumper i vintertiden, kan der fra den danske, terrænnære undergrund produceres en varmemængde svarende til over 50 gange det samlede danske, årlige naturgasforbrug. Det vil med andre ord sige, at udnyttes kun ganske få % af Danmarks overfladeareal til varme- og kuldelagring kan hele Danmarks naturgasforbrug spares væk. Kan varmepumperne desuden drives af vindmølleproduceret elektricitet, kan der spares en CO 2 -udledning på op til 9,5 mio. tons pr. år. BAGGRUND Grundvandskøle- og varmeanlæg med reinfiltration eller ATES (Aquifer Thermal Energy Storage) er langsomt ved at vinde indpas i Danmark til køling og opvarmning af store bygninger. Årsagen er primært et ønske om et lavt energiforbrug og dermed en lav energiregning. Udviklingen er båret frem af de stadigt mere restriktive energikrav i nuværende og kommende bygningsreglementer, bygherrers ønske om en grøn profil og ikke mindst af de stærkt stigende energiafgifter til bygningskøling. Herudover er der i samfundet et ønske om at reducere CO 2 -udslippet. ATES-anlæg kan opfylde alle sådanne ønsker og nå en reduktion i det samlede energiforbrug til køling og opvarmning på ca. 70% og over 90% alene til køling. I disse anlæg indgår grundvandsmagasiner som aktive sæsonlagre for lavtemperatur varme og kulde. Anlæggene kan etableres uden at være i konflikt med indvinding af grundvand til vandforsyningsformål. Teknologien er ikke ny, idet kineserne har anvendt teknologien siden 1950érne. Siden oliekriserne i 1970érne er teknikken blevet videreudviklet i Vesten. I bestræbelserne på at reducere afhængigheden af importeret olie fra de arabiske lande var det dengang tanken at anvende terrænnære, grundvandsførende jordlag til sæsonlagring af højtemperatur (>70 o C) overskudsvarme eller solvarme i sommertiden til brug ved bygningsopvarmning i vintertiden. Matematiske modeller og feltforsøg i U.S.A. havde klart vist, at tabet ved varmelagring i grundvandsmagasiner var lavt, og at lagringspotentialet var stort /1/ og /2/. I Danmark blev der igangsat forskning indenfor området /3/, /4/, /5/, og Danmark deltog i et internationalt projekt under IEA (International Energy Agency) med det første ATES-projekt herhjemme det såkaldte Hørsholm Varmelager (RISØ, DTU og GEUS) i samarbejde med lignende projekter i U.S.A. og Schweiz /6/. Det blev hurtigt klart, at udfældninger fra grundvandet ved opvarmning var det altoverskyggende problem for teknologien. IEA igangsatte mere forskning og udvikling i vandbehandlingsmetoder og mikrobiologi, hvori Danmark også deltog /7/.

3 Konsekvensen nationalt og internationalt blev imidlertid, at lagring af varme i aqviferer ved høje temperaturer ikke var en farbar vej, idet de driftsmæssige vanskeligheder og udgifterne til at styre vandkemien var for store. Derfor blev blikket rettet mod lavere temperaturer (<35 o C), hvor der ikke var behov for vandbehandling. IEA har i mange år spillet en aktiv rolle og gennemført mange programmer indenfor området /8/. Se oversigten på hjemmesiden /9/. Teknologien er for længst blevet kommerciel og anerkendt både herhjemme og internationalt med Holland som det land i verden med flest projekter. Lavtemperatur-anvendelserne kræver imidlertid altid varmepumper for at løfte temperaturen til det ønskede niveau. I 1980érne blev der parallelt også fokuseret på grundvandsbaserede varmepumper til bygningsopvarmning, hvor varme blev overført fra grundvandsmagasiner til husopvarmning. Der blev af DTU gennemført flere projekter finansieret af Energiministeriet rapporteret i bl.a. /9/, /10/ og /11/. Samtidigt blev der etableret ca. 250 mindre varmepumpeanlæg i Danmark. Erfaringerne med disse anlæg er angivet i /9/. For at kunne behandle de over 500 ansøgninger, der blev indgivet i de år, udsendte Miljøstyrelsen en bekendtgørelse om afledning af afkølet vand fra varmeindvindingsanlæg (varmepumpeanlæg) /12/. I begyndelsen af 1990érne blev det i Danmark interessant for en række virksomheder i primært plastindustrien at køle med grundvand, hvor grundvandet ved passage af en varmeveksler blev opvarmet nogle få grader og herefter reinfiltreret til det samme grundvandsmagasin, hvorfra det blev indvundet. Herved kunne virksomhederne spare over 90% på regningen til køling og samtidigt udfase miljøbelastende kølemidler (fx R11, R12, R22, R502) i eksisterende kølekompressoranlæg. Disse anlæg var ikke omfattet af bekendtgørelsen om afledning af afkølet vand fra varmeindvindingsanlæg /12/, men den blev alligevel brugt som retningsgivende. Sagsbehandlingen for ansøgere blev varetaget af amterne og Miljøkontrollen i Københavns Kommune. Ved nedlæggelsen af landets amter udsendte Miljøministeriet den nugældende bekendtgørelse om varmeindvindingsanlæg og grundvandskøleanlæg /13/. Sagsbehandlingen for ansøgninger behandles jf. bekendtgørelsen af landets kommuner. FORMÅL Indlæggets formål er at give et overblik over det teknologiske stade for grundvandskøle- og varmeanlæg (ATES) under danske forhold, belyse de forskellige anlægskonfigurationer og give perspektivet for anvendelsen af ATES ved overgangen til det fossilfri samfund.

4 ANLÆGSUDFORMNINGER I sin mest enkle udformning består et grundvandskøleanlæg af en boring til indvinding af grundvand og en boring til returledning af grundvand (figur 1). Grundvandet pumpes fra indvindingsboringen ved ca. 9 o C i et lukket rørsystem gennem en eller flere varmevekslere, hvor grundvandet opvarmes til maks. 25 o C inden det tilbageføres til grundvandsmagasinet gennem returledningsboringen eller reinfiltrationsboringen. Der sker således ikke noget forbrug af grundvand, kun en opvarmning af vandet. Varmen lagres i den struktur i undergrunden (sand eller kalk), som grundvandet gennemløber under reinfiltrationen. Enopsol KOLD BRØND VARM BRØND Figur 1. Grundvandsanlæg med reinfiltration for køling af ventilationsluft. Når der er behov for opvarmning vendes pumperetningen (figur 2) og det opvarmede grundvand ledes tilbage gennem den samme varmeveksler, der blev anvendt til køling, hvorfra varmepumper udnytter grundvandsvarmen til opvarmning af bygningen.

5 Enopsol KOLD BRØND VARM BRØND Figur 2. Grundvandsanlæg med reinfiltration for opvarmning af ventilationsluft vha. en varmepumpe. ANLÆGSEKSEMPEL Køling og opvarmning af Widex A/S nye domicil i Vassingerød (Allerød Kommune) baseres udelukkende på grundvand fra et vandførende kalkmagasin beliggende mellem 50 og 100 meter under terræn på grundarealet. Anlægget er ibrugtaget medio februar Systemet har en køleydelse på ca kw ved indvinding og returledning af en grundvandsmængde på op til 250 m 3 /time. Der anvendes op til 5 boringer for indvinding og op til 5 boringer for reinfiltration af grundvandet i alt 10 boringer konfigureret i 5 dipol brøndpar se figur 4. Hver dipol brøndpar (DP1-5) består af 1 boring for indvinding og 1 boring for returledning af grundvand forbundet med 1 varmeveksler. Hver dipol kan opereres uafhængigt af de øvrige dipoler. Bygningens overskudsvarme bortkøles til grundvandet vha. varmeveksling med internt cirkuleret kølevand. Den således bortkølede varme lagres i grundvandsmagasinet for senere udnyttelse til varmeforsyning af bygningen ved hjælp af 2 NH 3 varmepumper med en samlet varmeydelse på 1000 kw (200 kw+800 kw). Ved fuld kapacitet af varmepumperne, leveres ca. 800 kw fra grundvandsmagasinet ved optagelse af en eleffekt til drift af varmepumperne på ca. 200 kw. Varmebehovet kan dækkes ved drift med max. 3 dipol brøndpar.

6 Figur 3. Luftfoto af Widex nye domicil primo juni i Da bygningen har kølebehov hele året rundt kan anlægget levere både køling og opvarmning samtidigt. Anlægget udføres med termisk balancering af grundvandsmagasinet. DP 3 DP 2 DP 1 DP 5 DP 4 Figur 4. Widex A/S. Dipol 1-5 (DP1-5)

7 METODE OG ANLÆGSSTATUS Design, etablering og drift af ATES-anlæg kræver viden indenfor en række fagdiscipliner, herunder geologi, hydrogeologi, geokemi, grundvandsmodellering, termodynamik, køle- og VVS-teknik. Feltundersøgelserne er ofte omfattende med lagfølgeboringer, geofysisk borehulslogging, flowlogging, prøvepumpning med og uden reinjektion, grundvandskemiske analyser og fuldskala test forsøg med løbende vandkemisk overvågning. Anlægsdesign og myndighedsansøgning kræver anvendelse af avancerede modelværktøjer som MODFLOW og FEFLOW Tabellen herunder viser data for de fleste af de grundvandskøleanlæg med reinfiltration og ATES-anlæg, der er etableret i Danmark. Erfaringerne har været overvejende gode, men okkerudfældninger kan give driftsproblemer. Tabel 1. Data for de fleste grundvandskøleanlæg med reinjektion i Danmark. *) Med vandrette boringer for returledning af grundvand. **) Med termisk balancering af grundvandsmagasinet. Kilde: Energi & Miljø A/S og Enopsol ApS. Varme-, el- og CO 2 -besparelser er de potentielt opnåelige. Negative værdier for elbesparelsen skyldes introduktion af varmepumper. Til gengæld opnås store varmebesparelser.

8 MODELARBEJDE Figur 5-7 viser eksempler fra modelarbejder for ATES-systemer. Figur 5 viser modelafgrænsningen for MODFLOW-simuleringer til ATES-anlægget under etablering hos Københavns Lufthavne A/S i Kastrup (CPH). Figur 6 viser resultatet af MODFLOWberegninger til Widex A/S. Figur 7 viser resultatet af FEFLOW-beregninger til CPH. Figur 5. Modelområde MODFLOW simulering for ATES-anlæg til CPH Figur 6. MODFLOW-beregningsresultat (trykniveau) for ATES-anlæg til Widex A/S.

9 Figur 7. FEFLOW-beregningsresultat (termisk simulering) for ATES-anlæg til CPH. DISKUSSION At benytte grundvand til køle- og opvarmningsformål under danske forhold har nogle markante fordele i forhold til alle andre former for køling og opvarmning: Stor energibesparelse og dermed CO 2 -reduktion (op til 90% i køle-mode og til 60% i varmemode) Attraktiv tilbagebetalingstid Støjfri Pladsbesparende Grundvandskøleanlæg og ATES-anlæg har også nogle ulemper i forhold til traditionelle løsninger: Kan ikke etableres alle steder pga. hensynet til indvindingen af drikkevand Naturtilpassede anlæg og underlagt de naturgivne forhold på etableringsstedet. De kan derfor ikke etableres alle steder og kan ikke betragtes som traditionelle maskinanlæg. Anlægsomkostninger varierer fra sted til sted Grundvandets kemiske sammensætning kan skabe driftsvanskeligheder.

10 KONKLUSION OG PERSPEKTIVERING Grundvandsmagasiner er velegnede til termisk energilagring over lange tidsrum. Teknologien medfører store besparelser i primærenegiforbruget til køling og opvarmning af bygninger og processer. Hermed kan der realiseres store besparelser i CO 2 -udledningen fra fossilbaseret energiproduktion. Anlæggene kan etableres med meget begrænset termisk påvirkning af de anvendte grundvandsmagasiner og de kan etableres uden at være i konflikt med grundvandsindvindingen til vandforsyningsformål REFERENCER /1/ Meyer, C.F., Todd, D.K.: Heat Storage Wells (1973). Water Well Journal, Urbana, U.S.A. /2/ Molz, F,J., Parr, A.D., Andersen, P.F., Lucido, V.D., Warmann, J.C.: Thermal Energy Storage in a Confined Aquifer. Experimental Results (1979). Water Resources Research 15, Washington, U.S.A. /3/ Reffstrup, J.: Prediction of Recovery Ratios and Flow Conditions in Connection with Seasonal Thermal Energy Storage in Confined Aquifers (1979). Laboratory for Energetics, DTU Report RE (Lic.techn.-afhandling) /4/ Carlsen, H., Andersen, N.E., Reffstrup, J.: Termiske følgevirkninger af afkølet vand til undergrunden (1980). Miljøprojekter 27, Miljøstyrelsen. /5/ Sørensen, S.N.: Etablering og drift af grundvandsbaserede varmepumpesystemer (1991). Laboratoriet for Energiteknik. DTU Rapport RE-91-2 (Ph.D.-afhandling) /6/ International Energy Agency (IEA), Energy Conservation through Energy Storage (ECES) Implementing Agreement (IA) Annex 3: Aquifer Storage Demonstration Plant in Lausanne Dorigny (SPEOS). Annex lukket i 1989 /7/ International Energy Agency (IEA), Energy Conservation through Energy Storage (ECES) Implementing Agreement (IA) Annex 6: Environmental and Chemical aspects of Thermal Energy Storage in Aquifers and Research and Development of Water Treatment Methods. Annex lukket i 1996 /8/ International Energy Agency (IEA), Energy Conservation through Energy Storage (ECES) Implementing Agreement (IA) /9/ Sørensen, S.N., Qvale, B.: Grundvandsvarmepumpeanlæg praktiske erfaringer med grundvandsvarmepumpeanlæg. Delrapport nr. 3 (1982). Energiministeriets varmpumpeforskningsprogram. Projekt nr Laboratoriet for Energiteknik, DTU. /10/ Sørensen, S.N., Qvale, B.: Grundvandsvarmepumpeanlæg anvendelse af grundvand som varmekilde for varmepumper (1987). Energiministeriets varmpumpeforskningsprogram. Projekt nr Laboratoriet for Energiteknik, DTU.

11 /11/ Henriksen, U., Houbak, N., Qvale, B, Sørensen, S.N.: Grundvandsvarmepumper suppleret med andre naturlige varmekilder (1990). Energiministeriets varmpumpeforskningsprogram. Rapport nr. 72. Laboratoriet for Energiteknik, DTU. /12/ Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 450 af 21. august 1984: Bekendtgørelse om afledning af afkølet vand fra varmeindvindingsanlæg. /13/ Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 24. november 2007: Bekendtgørelse om varmeindvindingsanlæg og grundvandskøleanlæg.

Grundvandskøling og ATES state of the art i Danmark.

Grundvandskøling og ATES state of the art i Danmark. Grundvandskøling og ATES state of the art i Danmark. Stig Niemi Sørensen Enopsol ApS Tuborg Boulevard 12, 3 2900 Hellerup INDLEDNING Med ibrugtagningen af Widex A/S nye domicilbygning i Vassingerød skrives

Læs mere

VISIONER OG ØNSKER FOR DEN FREMTIDIGE FORVALTNING AF ANLÆG FOR GRUNDVANDSBASERET KØLING, OPVARMNING OG ATES

VISIONER OG ØNSKER FOR DEN FREMTIDIGE FORVALTNING AF ANLÆG FOR GRUNDVANDSBASERET KØLING, OPVARMNING OG ATES VISIONER OG ØNSKER FOR DEN FREMTIDIGE FORVALTNING AF ANLÆG FOR GRUNDVANDSBASERET KØLING, OPVARMNING OG ATES Civilingeniør, ph.d. Stig Niemi Sørensen, Enopsol ApS Undergrunden som termisk ressource Møde

Læs mere

Garneriet Hjortebjerg på vej mod at blive energiproducent.

Garneriet Hjortebjerg på vej mod at blive energiproducent. Garneriet Hjortebjerg på vej mod at blive energiproducent. Stig Niemi Sørensen Enopsol ApS Tuborg Boulevard 12, 3 2900 Hellerup INDLEDNING Gartneriet Hjortebjerg tager som det første gartneri i Danmark

Læs mere

ATES kan spare 50% på regningen til køling og opvarmning af bygninger i Danmark.

ATES kan spare 50% på regningen til køling og opvarmning af bygninger i Danmark. ATES kan spare 50% på regningen til køling og opvarmning af bygninger i Danmark. Stig Niemi Sørensen Energi & Miljø A/S Eggersvej 36 2900 Hellerup Danmark INDLEDNING Det nye bygningsreglement er trådt

Læs mere

CO2-neutrale sygehuse med ATES

CO2-neutrale sygehuse med ATES CO2-neutrale sygehuse med ATES Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Indledning Det er i dag muligt at producere helt fossil- og CO 2-fri køling og opvarmning til de danske sygehuse og vel at

Læs mere

Landsbyvarme med ATES.

Landsbyvarme med ATES. Landsbyvarme med ATES. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Indledning Det er i dag muligt at producere helt fossil- og CO 2-fri varme til de danske landsbyer og vel at mærke til konkurrencedygtige

Læs mere

Udnyttelse af lavtemperatur varmekilder i fjernvarmem

Udnyttelse af lavtemperatur varmekilder i fjernvarmem Fjernvarmeindustriens Årsmøde 2014 11.09.2014 Udnyttelse af lavtemperatur varmekilder i fjernvarmem Stig Niemi Sørensen Enopsol ApS Indhold Udfordringerne Konklusioner ATES funktionsprincip Varmepumpe

Læs mere

FSTA Årskonference 2014 Lagring af overskudsvarme og kulde i undergrunden

FSTA Årskonference 2014 Lagring af overskudsvarme og kulde i undergrunden FSTA Årskonference 2014 Lagring af overskudsvarme og kulde i undergrunden 1. Imødekommer det politiske energimål 2. Energioptimerende Sparer 90% af kulde og op til 75% på varme 3. Bæredygtigt, miljøvenligt

Læs mere

ELFORSK PSO-F&U 2007

ELFORSK PSO-F&U 2007 ELFORSK PSO-F&U 2007 Grundvandsvarmepumper og køling med grundvandsmagasiner som sæsonlager BILAG 1 Nomogrammer til beregning af pris for køling og opvarmning med ATES-anlæg Enopsol ApS Marts 2009 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Grontmij Grundvandskøling

Grontmij Grundvandskøling Copyright 2012 2014 Grontmij A/S CVR 48233511 Grontmij Grundvandskøling Fordele, udfordringer og økonomi 1 Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder Københavns Lufthavn Ajour / CoolEnergy 27. november

Læs mere

Grundvandskøling. Fordele, udfordringer og økonomi. Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder. Ajour / CoolEnergy 27. november 2014 CVR 48233511

Grundvandskøling. Fordele, udfordringer og økonomi. Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder. Ajour / CoolEnergy 27. november 2014 CVR 48233511 Copyright Copyright 2012 Grontmij Grontmij A/S A/S CVR 48233511 Grundvandskøling Fordele, udfordringer og økonomi 1 Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder Ajour / CoolEnergy 27. november 2014 Agenda

Læs mere

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker.

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Januar 2014 Indledning De decentrale kraftvarmeværker og barmarksværkerne står overfor store

Læs mere

Gentofte Hospital. Grundvandskøling og ATES. Forundersøgelse. Enopsol

Gentofte Hospital. Grundvandskøling og ATES. Forundersøgelse. Enopsol Gentofte Hospital Grundvandskøling og ATES Forundersøgelse HVAC PROCES Enopsol KOLD BRØND VARM BRØND Enopsol ApS Diplomvej Bygning 373 DK 2800 Lyngby Phone +45 38400330 www@enopsol.dk info@enopsol.dk 1

Læs mere

Kommunale cases: Generel sagsbehandling med fokus på miljøpåvirkning

Kommunale cases: Generel sagsbehandling med fokus på miljøpåvirkning Kommunale cases: Generel sagsbehandling med fokus på miljøpåvirkning Morten Ejsing Jørgensen Vand og VVM, Center for Miljøbeskyttelse Københavns Kommune Den kommunale håndtering af grundvandskøling og

Læs mere

Aalborg Universitet. Publication date: 2009. Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf)

Aalborg Universitet. Publication date: 2009. Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf) Aalborg Universitet Grundvandsvarmepumper og -køling med grundvandsmagasiner som sæsonlager Sørensen, Stig Niemi; Wittchen, Kim Bjarne; Riis, Jens Christian; Balslev-Olesen, Ole; Jakobsen, Flemming Hoff

Læs mere

ELFORSK PSO-F&U 2007

ELFORSK PSO-F&U 2007 ELFORSK PSO-F&U 2007 Grundvandsvarmepumper og køling med grundvandsmagasiner som sæsonlager BILAG 8 Gennemregning af 4 anlægseksempler Enopsol ApS Marts 2009 1 Fire anlæg er gennemregnet ved hjælp af beregningsværktøjet

Læs mere

Ansøgning om 1 prøveboring og midlertidig udledning

Ansøgning om 1 prøveboring og midlertidig udledning Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby Rådhus Lyngby Torv 17 2800 Kgs. Lyngby 2013-06-13 Ansøgning om 1 prøveboring og midlertidig udledning af vand. GEO ønsker at undersøge muligheden for at erstatte den eksisterende

Læs mere

Rasmus Victor Fauerholdt

Rasmus Victor Fauerholdt Rasmus Victor Fauerholdt Side 2 Side 3 Grundvandsbaserede geoenergianlæg Grundvandskøleanlæg Industrien Grundvandsvarmepumpeanlæg Gasfyrede fjernvarmeværker ATES (Aquifer Thermal Energy Storage) Ejendomsbranchen,

Læs mere

Side 4 Anlæg med flow i åbne boringer Anlæg med flow i slanger

Side 4 Anlæg med flow i åbne boringer Anlæg med flow i slanger 2 Side 3 Side 4 Anlæg med flow i åbne boringer Anlæg med flow i slanger Side 5 Dybder Jord- & grundvandsbaserede anlæg 250 m Semi dyb geotermi Dyb geotermi ~2000 m Side 6 Grundvandsbaserede anlæg og semi

Læs mere

PRIMO DANMARK A/S Jernbanegade Tistrup. Att.: Ronni Sørensen. Varde Kommune giver endelig tilladelse til ATES anlæg.

PRIMO DANMARK A/S Jernbanegade Tistrup. Att.: Ronni Sørensen. Varde Kommune giver endelig tilladelse til ATES anlæg. PRIMO DANMARK A/S Jernbanegade 11 6862 Tistrup Att.: Ronni Sørensen Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Varde Kommune giver endelig tilladelse til ATES anlæg. 11. juli 2017 Tilladelse Varde

Læs mere

ELFORSK PSO-F&U 2007

ELFORSK PSO-F&U 2007 ELFORSK PSO-F&U 2007 Grundvandsvarmepumper og køling med grundvandsmagasiner som sæsonlager BILAG 7 Beregningsværktøj Enopsol ApS Marts 2009 1 Beregningsværktøjet er opbygget i et Excel-regneark og kan

Læs mere

Termisk Lagring HTES (High Temperature Energy Storage) Termisk Lagring 1

Termisk Lagring HTES (High Temperature Energy Storage) Termisk Lagring 1 Termisk Lagring HTES (High Temperature Energy Storage) Termisk Lagring 1 Ross DK leverer well management Termisk Lagring 2 Udgangspunkt Potentiale for sæsonlagring af termisk energi i kalk gruppen på dybder

Læs mere

Temadag 1. februar 2012

Temadag 1. februar 2012 Temadag 1. februar 2012 Energianlæg - en trussel for grundvandet? 05-02-2012 1 Karsten Juul Geolog Siden 1991: Vandforsyning Siden 1997: Grundvandskortlægning Siden 2008: Energianlæg baseret på grundvand

Læs mere

Energilagring i Aluminiums faseovergang

Energilagring i Aluminiums faseovergang Energilagring i Aluminiums faseovergang Peter Reinholdt, Køle- og varmepumpeteknik 30. november 2017 Projektet og partnerne Forprojekt fra 2014 Støtteprogram: ForskEL Budget, samlet: 2,96 mio. kr. Kører

Læs mere

ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding. EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015

ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding. EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015 ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015 Ansøgning om ATES anlæg Undersøgelser af muligheder for at etablere et ATES anlæg til det nye Syddansk

Læs mere

Reto M. Hummelshøj Energieffektivitet og Innovation

Reto M. Hummelshøj Energieffektivitet og Innovation 24 timer med Elforsk Udnytter du varmen fuldt ud? Termisk lagring og bygninger Reto M. Hummelshøj Energieffektivitet og Innovation rmh@cowi.com 1 Appetizer termisk energilagring i bygninger Overblik over

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2 Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Titel: Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Udarbejdet for: Energistyrelsen

Læs mere

Erfaringer med grundvandsbasererede geoenergi anlæg. Grundvandskøling/-og opvarmning, udvikling af anlæg i praksis

Erfaringer med grundvandsbasererede geoenergi anlæg. Grundvandskøling/-og opvarmning, udvikling af anlæg i praksis Kursus d. 5. Maj 2015 TM 14 Grundvandsbaseret Geoenergi Erfaringer med grundvandsbasererede geoenergi anlæg Grundvandskøling/-og opvarmning, udvikling af anlæg i praksis -hvilke overvejelser, muligheder

Læs mere

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26.

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26. 1 Varmepumper Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik 26.September 2007 claus.s.poulsen@teknologisk.dk 2 Teknologisk Institut Privat, selvejende

Læs mere

Grundvand som energiressource:

Grundvand som energiressource: 2 Side 3 Side 4 Grundvand som energiressource: Det er en lettilgængelig ressource langt de fleste steder Kan etableres i selv komplekse områder med drikkevandsinteresser og forureninger Der anvendes kendt

Læs mere

Delprojekt 12. 3. 2. Metoder til opsamling af overskudsenergi væksthuse.

Delprojekt 12. 3. 2. Metoder til opsamling af overskudsenergi væksthuse. GAU 2008 Projekt, Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet. Delprojekt 12. 3. 2. Metoder til opsamling af overskudsenergi væksthuse. Indledning. Gartnerierne har

Læs mere

Fremtidens varmeforsyning i Høje-Taastrup Kommune. Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune

Fremtidens varmeforsyning i Høje-Taastrup Kommune. Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune Fremtidens varmeforsyning i Høje-Taastrup Kommune Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune Organisering Milepæle i HTKs varmeforsyning Politisk forankring Koordinere

Læs mere

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Dansk VVS / Maj 2012 / 05

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Dansk VVS / Maj 2012 / 05 Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER Med egen vindmølle, grundvandsbaseret køle- og varmeanlæg, solpaneler og energibesparende styringssystemer er høreapparatvirksomheden Widex

Læs mere

Regelgrundlag varmeindvindingsanlæg og grundvandskøleanlæg

Regelgrundlag varmeindvindingsanlæg og grundvandskøleanlæg EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Den 5. maj 2015 Regelgrundlag varmeindvindingsanlæg og grundvandskøleanlæg v. Anne Christine Duer Naturstyrelsen Disposition for oplæg Historisk baggrund for BEK om varmeindvindingsanlæg

Læs mere

Samproduktion af varme og køling medfører nye løsninger. DE Application manager Charles W. Hansen fra Grundfos

Samproduktion af varme og køling medfører nye løsninger. DE Application manager Charles W. Hansen fra Grundfos Samproduktion af varme og køling medfører nye løsninger DE Application manager Charles W. Hansen fra Grundfos Fælles energicentral Grundfos og Gues 3 kølemask./varmepumper Proceskøling ved 6 og 12 ⁰C Fjernvarme

Læs mere

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger IDA Energi, Århus d. 26/2-2014 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Mekaniske varmepumper (el) Politiske mål Danmark og udfasning af oliefyr,

Læs mere

ELFORSK PSO-F&U 2007

ELFORSK PSO-F&U 2007 ELFORSK PSO-F&U 2007 Grundvandsvarmepumper og køling med grundvandsmagasiner som sæsonlager Enopsol ApS DONG Energy A/S Hundsbæk & Henriksen A/S Cenergia ApS SBI April 2008 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

FLYDENDE VAND- OG WELLNESSHUS I BAGENKOP

FLYDENDE VAND- OG WELLNESSHUS I BAGENKOP FLYDENDE VAND- OG WELLNESSHUS I BAGENKOP WELLNESSHUSET Placering og design med unikke muligheder og udfordringer. Vind- og bølgeenergi Erfaringer. Solceller og solvarme Nye regler og muligheder Solafskærmning

Læs mere

VE til proces Fjernvarme

VE til proces Fjernvarme VE til proces Fjernvarme Temadag: VE til proces Teknologisk Institut, Århus: 27/11-13, Tåstrup: 03/12-13 Bas Pijnenburg Fjernvarme til rumopvarmning og varmt brugsvand både til private forbruger og erhvervsvirksomheder

Læs mere

Højtemperaturlagring i smeltet metal

Højtemperaturlagring i smeltet metal Højtemperaturlagring i smeltet metal Lars Reinholdt Køle- og varmepumpeteknik 29. november 2018 Lagring af overskuds-el Kort tid mindre mængder stor effekter Batterier Længere tid Vand og højde Tryk Hydro:

Læs mere

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 06. november 2014]

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 06. november 2014] Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1184 af 06. november 2014] VVM Myndighed Natur og Miljø, Gentofte Kommune GEO-2015-01355 Basis oplysninger

Læs mere

Termiske egenskaber i jord og grundvand. Forskningschef Lotte Thøgersen og Ph.D studerende Tillie Madsen Forskergruppen Energi og Miljø

Termiske egenskaber i jord og grundvand. Forskningschef Lotte Thøgersen og Ph.D studerende Tillie Madsen Forskergruppen Energi og Miljø Termiske egenskaber i jord og grundvand Forskningschef Lotte Thøgersen og Ph.D studerende Tillie Madsen Forskergruppen Energi og Miljø Verdens energiudfordring Kilde: Vores Energi, Regeringen, november

Læs mere

Erfaring med varmepumper i fjernvarmen Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a.

Erfaring med varmepumper i fjernvarmen Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. Erfaring med varmepumper i fjernvarmen Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. 1 Rye Kraftvarmeværk Etableret: 1995 Solvarme 2013 Varmepumpe 2014 Forbrugere: 365 (2014) Varmebehov: 9 325 MWh/år Solvarme og varmepumpeanlæg

Læs mere

Bispebjerg Hospital. Grundvandskøling og ATES. Forundersøgelser

Bispebjerg Hospital. Grundvandskøling og ATES. Forundersøgelser Bispebjerg Hospital Grundvandskøling og ATES Forundersøgelser Enopsol ApS Grønholtvangen 7 DK 4380 Fredensborg Phone +45 38400330 www@enopsol.dk info@enopsol.dk 1 Bispebjerg Hospital Grundvandskøling og

Læs mere

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel Høj effektivitet med CO2 varmegenvinding Køleanlæg med transkritisk CO 2 har taget markedsandele de seneste år. Siden 2007 har markedet i Danmark vendt sig fra konventionelle køleanlæg med HFC eller kaskade

Læs mere

Store Varmepumper Virkningsgrader, COP m.m.

Store Varmepumper Virkningsgrader, COP m.m. Store Varmepumper Virkningsgrader, COP m.m. IDA, København d. 25/02-2015 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Instituts rolle i vidensystemet Videnudvikling Vi udvikler ny viden

Læs mere

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg - Numerisk modellering

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg - Numerisk modellering Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg - Numerisk modellering med bidrag fra Charlotte Guldager, Marton Major og Søren Erbs Poulsen 1 Indhold Princip med lighedspunkter til dyb geotermi Case Aalborg

Læs mere

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS 1 Hvem er Dansk Varmepumpe og vores partnere DANSKVARMEPUMPE.DK er en del af den efterhånden store familie hvor også DANSKSOLVARME.DK og

Læs mere

Drejebog til store varmepumper

Drejebog til store varmepumper Drejebog til store varmepumper Lars Reinholdt Teknologisk Institut 12. og 17. juni 2015 Indhold Hvorfor varmepumper? Potentialet for højtemperatur varmepumper Drejebogen (med lidt teori) Inspirationskataloget

Læs mere

Widex et ægte CO2 neutralt byggeri

Widex et ægte CO2 neutralt byggeri Widex et ægte CO2 neutralt byggeri Byens Netværk 14.01.10. Tekst og foto: Christina Bennetzen Hvordan bygger man ægte CO2 neutralt? Det får vi svar på i Vassingerød, hvor høreapparatproducenten Widex nu

Læs mere

Kortlægning af mulighederne for geologisk varmelagring

Kortlægning af mulighederne for geologisk varmelagring VIA University College Kortlægning af mulighederne for geologisk varmelagring AP2: Tekniske og miljømæssige muligheder og risici Søren Erbs Poulsen, Docent Brædstrup Fjernvarme Indhold Undergrunden som

Læs mere

Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig

Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig Solvarme Solvarme Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig 2 Solvarme Naturens egen varmekilde Et godt supplement til en bæredygtig energiløsning Hvis ikke der skal ske uoprettelige skader på verdens

Læs mere

Miljøpåvirkninger og administration af varme- og køleanlæg med jord og grundvand som energikilde

Miljøpåvirkninger og administration af varme- og køleanlæg med jord og grundvand som energikilde Miljøpåvirkninger og administration af varme- og køleanlæg med jord og grundvand som energikilde Bente Villumsen 1 Tre anlægstyper A. Lukket system med horisontale slanger, 0,6-1 m under terræn B. Lukket

Læs mere

Solvarmeanlæg med smeltevarmelagre. Simon Furbo DTU Byg Danmarks Tekniske Universitet Bygning 118, Brovej 2800 Kgs. Lyngby

Solvarmeanlæg med smeltevarmelagre. Simon Furbo DTU Byg Danmarks Tekniske Universitet Bygning 118, Brovej 2800 Kgs. Lyngby Solvarmeanlæg med smeltevarmelagre Simon Furbo DTU Byg Danmarks Tekniske Universitet Bygning 118, Brovej 2800 Kgs. Lyngby sf@byg.dtu.dk IEA Task 58 projekt: Material and component development for thermal

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Anvendelse af grundvand til varmefremstilling

Anvendelse af grundvand til varmefremstilling Anvendelse af grundvand til varmefremstilling Morten Vang Jensen, PlanEnergi 1 PlanEnergi PlanEnergi blev etableret i 1983 og arbejder som uafhængigt rådgivende firma. PlanEnergi har specialiseret sig

Læs mere

Udredning vedrørende store varmelagre og varmepumper

Udredning vedrørende store varmelagre og varmepumper : Afdelingsleder PlanEnergi pas@planenergi.dk PlanEnergi: 30 års erfaring med vedvarende energi biomasse biogas solvarme sæsonvarmelagring varmepumper fjernvarme energiplanlægning Formålet med opgaven

Læs mere

Temadag for leverandører af overskudsvarme. Bjarke Paaske, PlanEnergi 5. sept. - Kolding

Temadag for leverandører af overskudsvarme. Bjarke Paaske, PlanEnergi 5. sept. - Kolding Temadag for leverandører af overskudsvarme Bjarke Paaske, PlanEnergi 5. sept. - Kolding 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 30 år med VE 30 medarbejdere Kontorer i Skørping Aarhus København Fjernvarme

Læs mere

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Electra / Maj 2012 / 05

Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER. Electra / Maj 2012 / 05 Af Maria Lykke Andersen Foto: Widex ET FORVARSEL OM GYLDNE TIDER Bygningen af høreapparatvirksomheden Widex' nye og CO2-neutrale hovedsæde er et forvarsel om behovet for ny viden hos installatørerne, men

Læs mere

GEOENERGI EN EFFEKTIV ENERGIRESSOURCE. Præsentation af Lars Hjortshøj Jacobsen ATES A/S ÈN KONCERN MED TRE FAGLIGE SPOR

GEOENERGI EN EFFEKTIV ENERGIRESSOURCE. Præsentation af Lars Hjortshøj Jacobsen ATES A/S   ÈN KONCERN MED TRE FAGLIGE SPOR GEOENERGI EN EFFEKTIV ENERGIRESSOURCE Præsentation af Lars Hjortshøj Jacobsen ATES A/S www.ates.dk Præsentation af ATES A/S ATES A/S er et aktieselskab, som ejes 100 % af ENVATEK og ledes af Lars Hjortshøj

Læs mere

Samproduktion af varme og køling er oplagt til LT fjernvarme. DE Application manager Charles W. Hansen Grundfos

Samproduktion af varme og køling er oplagt til LT fjernvarme. DE Application manager Charles W. Hansen Grundfos Samproduktion af varme og køling er oplagt til LT fjernvarme DE Application manager Charles W. Hansen Grundfos Fælles energicentral Grundfos og Gues idriftssat 2012 3 kølemask./varmepumper Proceskøling

Læs mere

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet Jørgen M. Schultz, BYG DTU Kirsten Engelund Thomsen, By og Byg Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-02-13 2002 ISSN

Læs mere

Bygninger, energi & klima i helhedsperspektiv. Rob Marsh, Seniorforsker Arkitekt MAA PhD SBi Energi & Miljø, Aalborg Universitet

Bygninger, energi & klima i helhedsperspektiv. Rob Marsh, Seniorforsker Arkitekt MAA PhD SBi Energi & Miljø, Aalborg Universitet Bygninger, energi & klima i helhedsperspektiv Rob Marsh, Seniorforsker Arkitekt MAA PhD SBi Energi & Miljø, Aalborg Universitet Fortid Nutid Fremtid Paradigme Giv indeklimaet og økonomien et friskt pust

Læs mere

Varmegenvinding og udnyttelse af overskudsvarme. Erfaringer og best practices fra dansk erhvervsliv

Varmegenvinding og udnyttelse af overskudsvarme. Erfaringer og best practices fra dansk erhvervsliv Varmegenvinding og udnyttelse af overskudsvarme Varmegenvinding rummer store potentialer både til intern udnyttelse og som fjernvarme De fleste danske virksomheder har et stort potentiale for at spare

Læs mere

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund BILAG 1 - NOTAT Projekt Solrød Vandværk Kunde Solrød Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-05-13 Til Fra Solrød Kommune Rambøll SOLRØD VANDVÆRK Dato2016-05-26 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse 1.1

Læs mere

Maskinmesteren. Solvarmeanlæg bliver en hybrid. management and technology

Maskinmesteren. Solvarmeanlæg bliver en hybrid. management and technology Maskinmestrenes Forening maj juli 2015 nr. 75 Maskinmesteren management and technology Solvarmeanlæg bliver en hybrid Verdens første kommercielle solvarmeanlæg af flade solpaneler og paraboler etableres

Læs mere

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014 Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014 Solvarme og varmepumpe 1 Oversigt 1. Baggrund for projektet 2. Solvarme 3. Varmepumpe 4. Nye produktionsenheder 5. Stabile

Læs mere

GeoEnergi projektet opgaver der berører sagsbehandlingen

GeoEnergi projektet opgaver der berører sagsbehandlingen GeoEnergi projektet opgaver der berører sagsbehandlingen Disposition Introduktion til projektet Status for etablering af jordvarmeboringer i Danmark Geologi og jordvarmeboringer Hvordan kan en jordvarmeboring

Læs mere

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk Ver. BLP/01.06.2015 Baggrund Fossile brændsler skal udfases Øget elektrificering - udbygning

Læs mere

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 06. november 2014]

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 06. november 2014] Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1184 af 06. november 2014] VVM Myndighed Naturstyrelsen (journalnummer: NST- ) Basis oplysninger Projekt

Læs mere

Grundvandskøling. Svend Erik Mikkelsen. Seniorspecialist COWI A/S. sem@cowi.dk

Grundvandskøling. Svend Erik Mikkelsen. Seniorspecialist COWI A/S. sem@cowi.dk Grundvandskøling Svend Erik Mikkelsen Seniorspecialist COWI A/S sem@cowi.dk 1 Princip 2 Udvidelse af begrebet grundvandskøling Fakta Kildetemperatur på konstant ca. 10 grader C året rundt Kan bruges direkte

Læs mere

Soldrevet køling i Danmark og udlandet. Lars Reinholdt Center for Køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Institut

Soldrevet køling i Danmark og udlandet. Lars Reinholdt Center for Køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Institut Soldrevet køling i Danmark og udlandet Typer og teknologier Lars Reinholdt Center for Køle- og varmepumpeteknik Teknologisk Institut Indhold Varmedrevet køling Lidt teori Typer, teknologier og deres virkmåde

Læs mere

Langtidsvarmelagring baseret på salthydrater. Simon Furbo DTU Byg Danmarks Tekniske Universitet Bygning 118, Brovej 2800 Kgs. Lyngby

Langtidsvarmelagring baseret på salthydrater. Simon Furbo DTU Byg Danmarks Tekniske Universitet Bygning 118, Brovej 2800 Kgs. Lyngby Langtidsvarmelagring baseret på salthydrater Simon Furbo DTU Byg Danmarks Tekniske Universitet Bygning 118, Brovej 2800 Kgs. Lyngby sf@byg.dtu.dk Heat pack håndvarmer Kog i 10 minutter Put i tasken - gå

Læs mere

Energispareordningens betydning for varmepumper og solfangere

Energispareordningens betydning for varmepumper og solfangere Energispareordningens betydning for varmepumper og solfangere Bjarke Paaske, PlanEnergi 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 30 år med VE 30 medarbejdere Kontorer i Skørping Aarhus København Fjernvarme

Læs mere

Aarhus Kommune. vil give grøn varme til borgerne

Aarhus Kommune. vil give grøn varme til borgerne vil give grøn varme til borgerne v/jan B. Willumsen, afdelingschef Hvem er vi Hvad har vi nået hvad kan vi Målsætninger Hvad er planen Udfordringer, samspil, samarbejde hvem er vi? En offentlig virksomhed

Læs mere

Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005.

Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005. Grundvand 2004. Status og udvikling 1989-2004. GEUS 2005. Indledning Overvågningsprogrammet Den landsdækkende grundvandsovervågning, der er en del af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet,

Læs mere

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Internationalt overblik over industrielle varmepumper Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Indhold Projektet Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex

Læs mere

4000 C magma. Fjernvarme fra geotermianlæg

4000 C magma. Fjernvarme fra geotermianlæg Fjernvarme fra geotermianlæg Geotermianlæg producerer varme fra jordens indre ved at pumpe varmt vand op fra undergrunden og overføre varmen til fjernvarmenet med varmevekslere og varmepumper. Vind og

Læs mere

Varmepumper i Lejre Kommune

Varmepumper i Lejre Kommune Varmepumper i Lejre Kommune version 0.2 Flemming Bjerke i samarbejde med Niels Hansen, NH-Soft Dette notat behandler brugen af varmepumper i Lejre Kommune som supplement til Klimaplanen 2011-2020 for Lejre

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 1. Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 1. Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 1 Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter Titel: Opsummering af erfaringer fra eksisterende projekter Udarbejdet

Læs mere

Euro Therm A/S ERFA-gruppe onsdag den 16. november 2011,

Euro Therm A/S ERFA-gruppe onsdag den 16. november 2011, Euro Therm A/S ERFA-gruppe onsdag den 16. november 2011, Erfaringer med absorptionsvarmepumper og absorptionskøleanlæg, teknologi og produktprogram v/lars Toft Hansen, SEG A/S lars.toft@segenergy.dk www.segenergy.dk

Læs mere

Lavtemperatur fjernvarme i forhold til varmepumper. Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf.

Lavtemperatur fjernvarme i forhold til varmepumper. Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf. Lavtemperatur fjernvarme i forhold til varmepumper Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf.: 2572 7295 København Kolding Rejsehold for store varmepumper Jørgen

Læs mere

TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING. Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik

TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING. Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik Indlæg med fremtidsperspektiver Teknologi og anvendelse Claus S. Poulsen, Teknologisk Institut, Center for Køle

Læs mere

VAND-VAND VARMEPUMPE

VAND-VAND VARMEPUMPE - I NORDEN - THERMO NOV - Varmepumper & varmegenvind VARMEGENVINDING & RØGGASKØLING VAND-VAND VARMEPUMPE 85 C TIL HØJ KILDETEMPERATUR T N THERMONOVA 1 2 KØLING AF THERMO NO VA 3 RØGGAS THERMO N VA 4 MASKINER

Læs mere

Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper

Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper Pia Rasmussen Køle- og Varmepumpeteknik 3.marts 2011 copyright Danish Technological Institute Indhold Be10 beregningsmetoder Generelt Køleanlæg

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

Myndighedsbehandling af varmepumpeprojekter

Myndighedsbehandling af varmepumpeprojekter Myndighedsbehandling af varmepumpeprojekter Niels From, PlanEnergi Myndighedsbehandling af varmepumpeprojekter Kolding, den 6. december 2018 Niels From 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 35 år med VE

Læs mere

Jordvarmeboringer - fremtidens energikilde? Lotte Thøgersen VIA University College

Jordvarmeboringer - fremtidens energikilde? Lotte Thøgersen VIA University College Jordvarmeboringer - fremtidens energikilde? Lotte Thøgersen VIA University College 1 De fossile brændsler forsvinder De fossile brændstoffer kul, olie og naturgas er en trussel mod klimaet men mængden

Læs mere

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Status for CO2udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Miljøudvalget 19.09.2011 Sag nr. 68, bilag 1 1. Ændring af CO2 udledning for 2007 Udgangspunktet for Gladsaxe Kommunes målsætning om et 25 % reduktion

Læs mere

Termisk energilagring i metaller

Termisk energilagring i metaller Termisk energilagring i metaller Lars Reinholdt 1. december 2015 Lagerteknologier (el til el) pris og effektivitet Pris per kwh* Pris per kw h carnot Virkningsgrad af termiske lagre Teoretisk maksimum

Læs mere

JESPER KOCH, ANALYSECHEF I GRØN ENERGI KIG I KRYSTALKUGLEN DREJEBOG OG INSPIRATION FOR STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMEN

JESPER KOCH, ANALYSECHEF I GRØN ENERGI KIG I KRYSTALKUGLEN DREJEBOG OG INSPIRATION FOR STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMEN JESPER KOCH, ANALYSECHEF I GRØN ENERGI KIG I KRYSTALKUGLEN DREJEBOG OG INSPIRATION FOR STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMEN 1 VINDKRAFT OMKRING DANMARK 128 Norge Det nordiske prisområde Samlet for det Det nordiske

Læs mere

ELplus Beregn apparaters elforbrug - og Vask -besparelser i boliger tidligt i projekteringsfasen

ELplus Beregn apparaters elforbrug - og Vask -besparelser i boliger tidligt i projekteringsfasen ELplus Beregn apparaters elforbrug - og Vask -besparelser i boliger tidligt i projekteringsfasen Brugervejledning 11.12.2012 Elforsk reference 340-022 Resultater med Be10 energidata Nu vises to kagediagrammer.

Læs mere

Historik for grundvandsbaserede energianlæg

Historik for grundvandsbaserede energianlæg Side 2 Side 3 Historik for grundvandsbaserede energianlæg Første anlæg blev etableret i 80 erne ved Hørholm (Høj temperaturlager) Etableret i gennemsnit to anlæg årligt fra medio 90 erne til dato Enkelt

Læs mere

Design af jordvarmeanlæg med og uden lagring

Design af jordvarmeanlæg med og uden lagring Gør tanke til handling VIA University College Design af jordvarmeanlæg med og uden lagring Inga Sørensen, Senior lektor, geolog VIA Byggeri, Energi & Miljø Center for forskning & udvikling Udnyttelse af

Læs mere

Næste generation solvarme / 4. Generation Fjernvarme

Næste generation solvarme / 4. Generation Fjernvarme Næste generation solvarme / 4. Generation Fjernvarme 4DH hvad og hvorfor Solvarme Solvarme I fjernvarmen Fremtidens fjernvarme Carsten Bojesen Afdeling for Energiteknik Aalborg Universitet 4. Generation

Læs mere

- Varmepumper & varmegenvinding - RØGGASKØLING & VARMEGENVINDING HTHP T N VARMEPUMPER & KØL VARMEPUMPER & KØL THERMO N VA VARMEPUMPER & KØL

- Varmepumper & varmegenvinding - RØGGASKØLING & VARMEGENVINDING HTHP T N VARMEPUMPER & KØL VARMEPUMPER & KØL THERMO N VA VARMEPUMPER & KØL - I NORDEN - THERMO NOV - Varmepumper & varmegenvind RØGGASKØLING & VARMEGENVINDING HTHP T N THERMONOVA 1 THERMO NO VA RØGGASKØLING THERMO N VA FJERNVARME VARMEGENVINDING - I NORDEN - 2 3 4 5 6 7 E IN

Læs mere

The Danish Cooling Cluster KØLE KLYNGEN

The Danish Cooling Cluster KØLE KLYNGEN 1 The Danish Cooling Cluster KØLE KLYNGEN 2 KVCA members Compagnies Universities Knowledge centers Organisations 3 KVCA members Nye Medlemmer i 2009: 4 Core activities 1 Knowledge sharing / Networking

Læs mere

VANDINDVINDING BÆREDYGTIGHED VVM REDEGØRELSER TIL BRUG FOR INDVINDINGSTILLADELSER

VANDINDVINDING BÆREDYGTIGHED VVM REDEGØRELSER TIL BRUG FOR INDVINDINGSTILLADELSER VANDINDVINDING BÆREDYGTIGHED VVM REDEGØRELSER TIL BRUG FOR INDVINDINGSTILLADELSER Sektionsleder Bo Lindhardt Akademiingeniør Annika Lindholm Gentofte Kommune ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG

Læs mere