DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål."

Transkript

1 Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd P i Forsvarsudvalget 23. juni 2016 Emne: Danske styrkers håndtering af fanger under Irak krigen Kontor: Internationalt Juridisk Kontor Eva Flyvholm (EL) har stillet samrådsspørgsmål P med syv underspørgsmål om danske styrkers håndtering af fanger i Irak til besvarelse i Forsvarsudvalget torsdag den 23. juni Det fremgår, at spørgsmålene er stillet i lyset af de seneste omtaler af håndtering af fanger i Irak. FOU samrådsspørgsmål P I lyset af de seneste omtaler af håndtering af fanger i Irak bedes ministeren svare på følgende: Har Danmark overholdt international lov, når hundredevis af fanger i Irak blev overleveret uden at der skete registrering og opfølgning, og når udleveringerne fortsatte på trods af kendskab til, at fanger blev udsat for tortur i fængslerne og mishandlet af de irakiske sikkerhedsstyrker? Hvilket kendskab har forsvaret til, hvad der blev af de 567 fanger, som Danmark tog under Irak krigen? Hvordan kunne det forekomme at danske styrker udleverede fanger til de britiske styrker og irakiske myndigheder uden nogen form for registrering eller vished for, hvad der videre ville ske med fangerne? Hvorfor fik Enhedslisten aldrig svar på sine spørgsmål om, hvad der var sket med en række irakiske fanger? Hvordan kunne udleveringerne fortsætte trods dokumenteret kendskab til tortur? Hvordan kom aftalen om den såkaldte britefinte i stand? Hvem havde kendskab til den? Hvem i Forsvarsministeriet havde kendskab til den systematiserede træning af danske soldater? - Mener ministeren, at Folketinget og Enhedslisten har fået korrekte og dækkende svar på spørgsmål om fangehåndtering og tortur under Irak-krigen? Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål. Jeg går ud fra, at spørgsmålene er stillet på baggrund af medieomtale i sidste måned i Information og Radio24syv om danske styrkers håndtering af tilbageholdte under Irak-krigen i perioden Dvs. for mere end 10 år siden.

2 Information og Radio24syv s omtale er baseret på en aktindsigt i arbejdsudkastene til den tidligere Forsvarskommandos Irak-Task Force s undersøgelse fra 2011 om håndtering af tilbageholdte i Irak - også kaldet IRTOT-undersøgelsen. Medieomtalen vedrører emner, som allerede er blevet drøftet mange gange tidligere i Folketinget, og som Folketinget er blevet oplyst om ved flere lejligheder både ved samråd som dette og ved besvarelse af folketingsspørgsmål. Lad mig kort genopfriske, hvordan Folketinget tidligere er blevet orienteret om IRTOT-undersøgelsen. IRTOT-undersøgelsen, som Forsvaret iværksatte i oktober 2010, blev indstillet efter den forrige regerings beslutning om nedsættelse af Irak- og Afghanistan-kommissionen. Tidligere forsvarschef Knud Bartels orienterede herefter i et brev af 16. december 2011 den daværende forsvarsminister Nick Hækkerup om hovedkonklusionerne i IRTOT undersøgelsen. I forsvarschefens brev blev det anført, at der var tale om foreløbige - men dog repræsentative - resultater af Forsvarskommandoens undersøgelse. Den daværende forsvarsminister oversendte fem dage senere, dvs. den 22. december 2011, Forsvarschefens brev til Folketingets Forsvarsudvalg, hvormed brevet samtidigt blev gjort fuldt tilgængeligt for offentligheden. Forsvarschefens brev baserede sig på et notat fra Forsvarskommandoen af 15. december Heraf fremgik bl.a., at selvom undersøgelsen ikke

3 var fuldt tilendebragt, så var det vurderingen, at de centrale problemstillinger ikke ville blive ændret ved en fuld færdiggørelse af undersøgelsen. Forsvarskommandoens notat blev i sin helhed oversendt til Folketinget 31. august sidste år som svar på forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 13. Det er altså denne IRTOT-undersøgelse, som på ny omtales i sidste måneds medier, og hvis hovedresultater den daværende forsvarsminister tidligere har orienteret Folketinget om. Svarene på samrådsspørgsmålene kan bl.a. findes i disse tidligere orienteringer, hvilket min besvarelse vil bære præg af. Med hensyn til antallet af tilbageholdte har skiftende forsvarsministre tidligere oplyst Folketinget om, at antallet af danske tilbageholdte personer i Irak var større end tidligere oplyst i Folketinget. Det skete bl.a. ved tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bechs brev af 18. april Her blev Forsvarsudvalget orienteret om, at Forsvarskommandoen havde oplyst, at IRTOT i sin gennemgang ville anvende en anden opgørelsesmetode end ved tidligere besvarelser, og at opgørelsen ville udvise et større antal end hidtil oplyst. Dette skyldtes bl.a., at opgørelsen tog udgangspunkt i et bredere og mere omfattende kildemateriale end der havde ligget til grund for tidligere opgørelser. Men det fremgik også af Gitte Lillelunds brev, at opgørelser over tilbageholdte generelt var behæftet med en vis usikkerhed, da det beroede på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, om en person var tilbage-

4 holdt og, om det var danske styrker, der havde foretaget tilbageholdelsen. Ligeledes beskrev Forsvarschefen i sit brev af 16. december 2011, hvordan IRTOT-undersøgelsen havde vist en markant forøgelse af antallet af dansk tilbageholdte irakere. At der på en række områder vedrørende danske styrkers håndtering af tilbageholdte synes at have været tale om forhold, hvor tingene ikke havde været i orden, fremgik tillige af Forsvarschefens brev af 16. december Om registrering skrev Forsvarschefen bl.a. og jeg citerer: Den foretagne gennemgang har fastslået, at der - især i Irak-periodens første del - ikke i tilstrækkelig grad blev registreret og systematiseret de nødvendige informationer om tilbageholdte til, at der kunne sikres et dækkende og blivende billede af indsatsen på området. Om tilsyn anførte Forsvarschefen endvidere, at: Det kan ikke fastslås, hvorvidt der i alle tilfælde er blevet gennemført de tilsyn, der var fastsat krav om i gældende nationale direktiver. Disse forhold blev også fremhævet i den tidligere forsvarsministers Nick Hækkerups oversendelsesbrev til Forsvarsudvalget i Samrådsspørgsmålet synes at bygge på en præmis om, at danske soldater bevidst har udleveret personer til tortur i Irak.

5 Jeg vil igen henvise til Forsvarschefens brev fra 2011, hvoraf det fremgik,.., at der i det gennemgåede materiale ikke er fundet oplysninger om, at danske tilbageholdte, i tilknytning til tilbageholdelse eller overdragelse til anden nation, har været udsat for overgreb, er dræbt eller på anden måde har lidt overlast. Ligeledes fremgik det, at Undersøgelsen har fastslået, at den danske bataljon i Irak har reageret konsekvent og hensigtsmæssigt i de situationer, hvor der direkte er bevidnet overgreb eller hårdhændet behandling fra irakiske enheders side. Det skal her bemærkes, at Forsvarskommandoens undersøgelse var ganske omfattende. Forsvarskommandoens Irak-Task Force havde således gennemgået både interne og eksterne kilder, foretaget en systematisk gennemgang af direktivgrundlag, klarlagt operative fremgangsmåder og gennemført en sammenligning af rådige informationer om mere end enkelthændelser. Det fremgår af notatet fra Forsvarskommandoen af 15. december Der spørges også til, hvad der så skete med de tilbageholdte. Her skal jeg igen henvise til Forsvarskommandoens notat af 15. december 2011, og jeg citerer igen: Undersøgelsen har konstateret, at der fra medio 2003 og frem til medio 2004 ikke har været foretaget en systematisk og dermed retvisende registrering af og rapportering om danske tilbageholdte. Det overvejende flertal af tilbageholdelser er foretaget netop i denne periode. Det kan konstateres, at de opgørelser der blev udarbejdet i perioden ikke muliggør, at der kan henføres konkrete personer til de gennemførte tilbageholdelser.

6 Det er i sagens natur vanskeligt at redegøre for de tilbageholdtes videre færd, når det nøjagtige antal og registrering af personerne ikke har været fyldestgørende. For god ordens skyld skal jeg samtidig bemærke, at det af Forsvarskommandoens notat af 15. december 2011 fremgår, at..der til gengæld ingen informationer [er] om, at danske enheder eller myndigheder har observeret eller modtaget orientering om tilfælde af drab, overgreb eller tilsvarende begået mod personer, der var tilbageholdt eller overdraget af danske enheder. Dette er hvad, jeg forholder mig til, og disse oplysninger fra Forsvarets side er som bekendt ikke nye, men har været kendt længe. Sidste sommer blev det i medierne fremstillet som nye oplysninger, at danske styrker efter magtoverdragelsen i Irak havde overdraget danske tilbageholdte til irakiske myndigheder i strid med nationale direktiver. Igen vil jeg citere Forsvarschefens brev fra 2011, hvoraf det fremgik: Det er konstateret, at der efter magtoverdragelsestidspunktet i august 2004 i et mindre antal tilfælde - i strid med de nationale direktiver og den fastsatte rollefordeling mellem irakiske enheder og internationale styrker - blev overdraget danske tilbageholdte personer til irakiske myndigheder. Det nye er her, at der var tale om 12 tilfælde. Ikke, at der tidligere i strid med nationale direktiver blev overdraget danske tilbageholdte til irakiske myndigheder.

7 Som bekendt efterforskes disse omstændigheder for tiden af Forsvarets Auditørkorps. Auditørkorpsets afgørelse forventes inden for de næste par uger. Der spørges også ind til rollefordelingen mellem danske og britiske styrker ved tilbageholdelser. Når danske styrker opererer med andre nationer, vil der typisk være en rollefordeling mellem forskellige nationers styrkebidrag. Dette gjaldt også i Irak, og følgende fremgik af Forsvarschefens brev af 16. december 2011: Den danske bataljons samarbejde med andre nationers enheder afspejlede det multinationale operationsmiljø og rådigheden over forskelligartede kapaciteter, som enhederne naturligt støttede hinanden med. Af Forsvarskommandoens notat af 15. december 2011 fremgik ligeledes: De britiske enheder, der var underlagt eller som støttede den danske bataljon, rådede typisk over specialuddannet personel, som havde særlige forudsætninger for at foretage tilbageholdelser og i forbindelse hermed sikre beviser vedrørende den tilbageholdte. Forsvaret oplyste dog, at der havde været en vis praktiseret rollefordeling. Det fulgte herefter af forsvarschefens brev: Imidlertid kan de underlagte og støttende enheders rådige kompetencer ikke i alle tilfælde alene forklare den praktiserede rollefordeling mellem fx danske og britiske enheder ved udførelse af tilbageholdelser. Således er engelsk personel i større omfang blevet anvendt til at forestå selve tilbageholdelsen, hvorved det har været opfattelsen, at danske enheder der-

8 med ikke blev ansvarlige for tilbageholdelsen og de deraf følgende forpligtelser Forsvarschefen orienterede samtidig om, at der i Forsvaret var iværksat en afklaring af behovet for klarere direktiver og gennemgang af den uddannelse, der i dag gennemføres forud for udsendelse i internationale operationer i forhold til tilbageholdelsessituationer og den tilhørende håndtering heraf. Så spørges der til, om der er givet dækkende og korrekte svar? Det er et meget bredt spørgsmål at stille, om skiftende regeringer har givet dækkende og korrekte svar, som tilmed vedrører en periode på mere end 10 år. Skiftende regeringer har gennem de sidste år besvaret en lang række 20 spørgsmål, spørgsmål fra Forsvarsudvalget samt samråd mv. om disse forhold. Ligesom der har været orienteringer i Udenrigspolitisk Nævn om forholdene i Irak. Dertil kommer IRTOT-undersøgelsen, hvor det som tidligere nævnt var vurderingen, at de centrale problemstillinger ikke ville blive ændret ved en fuld færdiggørelse af undersøgelsen, selvom undersøgelsen ikke var fuldt tilendebragt. Der har desuden gennem de sidste år været håndteret en række sager af Forsvaret, Forsvarets Auditørkorps og Forsvarsministeriet om danske soldaters ansvar for behandlingen af frihedsberøvede personer.

9 Jeg vil gerne benytte lejligheden til at fremhæve, at der i Forsvaret såvel under som efter Irak-krigen er blevet iværksat en række tiltag i forhold til håndtering af netop tilbageholdte. Daværende forsvarsminister Søren Gade bad således ved brev af 5. maj 2004 til den daværende forsvarschef Forsvaret om at skærpe opmærksomheden med dansk tilbageholdte, der blev overdraget til britiske eller irakiske myndigheder. Også her vil jeg citere Forsvarskommandoens notat, hvoraf det fremgår: at Forsvarets krav til og procedurer for registrering og rapportering af blandt andet tilbageholdelser blev udviklet betydeligt i løbet af indsættelsesperioden i Irak ( ) og altså især efter medio Forsvarschefen beskrev i sit brev af 16. december 2011, hvilke tiltag der var blevet iværksat og jeg citerer: Der er iværksat en gennemgang af de i dag gældende definitioner for tilbageholdte og de procedurer, der gælder for håndtering og registrering af informationer herom. Dette centrale arbejde skal ensrette fremgangsmåder for informationshåndtering vedrørende tilbageholdte ved de udsendte enheder og for informationsudvekslingen mellem disse og de hjemlige militære myndigheder. Der er endvidere iværksat en gennemgang af procedurerne for arkivering af sådanne informationer i forsvaret for at sikre, at relevante informationer hjemsendes til og arkiveres sikkert ved de hjemlige militære myndigheder.

10 På baggrund af Danmarks internationale engagement de sidste år er Forsvaret således i dag mere opmærksom på, at erfaringer og viden opsamles og bruges fremadrettet, så risikoen for, at der begås fejl, minimeres. Når Forsvaret eksempelvis i dag udarbejder direktiver omkring tilbageholdte, trækker de på de mange erfaringer, de har fra de sidste mange års deltagelse i internationale missioner. Jeg vil også gøre opmærksom på, at danske soldater både har en handlepligt og en meldepligt, såfremt de bevidner tortur eller umenneskelig behandling. Det følger af Forsvarskommandoens direktiv om forbud mod tortur, at - og jeg citerer igen: forsvarets personel skal søge at hindre enhver i at udøve tortur, grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, hvis det kan ske, uden at personellet derved udsætter sig selv eller andre for særlig fare eller opofrelse. Dette er ledsaget af en meldepligt: Personellet skal straks indberette til nærmeste chef, hvis de har kendskab til eller rimelig mistanke om, at nogen har til hensigt at overtræde, overtræder eller har overtrådt forbuddet. Denne handle- og meldepligt gælder for alt forsvarets personel både i Danmark og i internationale missioner, og den er gentaget i de missionsspecifikke direktiver, som udarbejdes af Forsvaret til de konkrete missioner.

11 Desuden igangsatte Forsvarsministeriet som bekendt i 2012 et omfattende arbejde med udarbejdelse af en dansk militærmanual. Jeg forventer manualen vil blive offentliggjort inden for den nærmeste tid. Manualen skal bidrage til yderligere at styrke forsvarets uddannelse i og anvendelse af den humanitære folkeret og krigens love. Jeg kan oplyse, at manualen vil indeholde et selvstændigt kapitel på ca. 70 sider om håndtering af frihedsberøvede, hvor der bl.a. tages højde for nyere domspraksis på dette område, herunder fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Denne række af tiltag er udtryk for, at Forsvarsministeriet og Forsvaret tager Danmarks internationale forpligtelser meget alvorligt, og at man vedvarende tager ved lære af sine internationale erfaringer. Dette er IR- TOT-undersøgelsen, som Forsvaret udarbejdede, også et udtryk for. Afslutningsvist vil jeg gerne anføre, at samrådsspørgsmålet er meget generelt og omfattende, hvorfor der er grænser for, hvor detaljeret denne besvarelse kan være. Der spørges til forhold, der går 13 år tilbage i tiden. Forhold, som skiftende regeringer og forsvarsministre gennem 13 år har besvaret adskillige spørgsmål om, og som Folketinget og offentligheden er blevet oplyst om. Der spørges til hvilke internationale regler, der var gældende for mere end 10 år siden i Irak. Jeg ønsker ikke at gøre mig klog på de internationale regler, der var gældende for mere end 10 år siden. Jeg mener vi bør

12 se fremad, notere at Forsvaret har taget forholdene alvorligt og fokusere på de tiltag, som Forsvaret har iværksat på området. Jeg har i min besvarelse løbende henvist til Forsvarschefens brev og Forsvarskommandoens notat fra Det burde dog formentligt have været tilstrækkeligt at henholde sig til den daværende forsvarsministers Nick Hækkerups oversendelsesbrev af 22. december 2011 til dette udvalg, hvor han blandt andet anførte følgende: Det fremgår af forsvarschefens brev, at der på en række områder (antallet og registrering af tilbageholdte, tilsyn med tilbageholdte, overholdelse af udstedte nationale direktiver samt rollefordelingen mellem danske og britiske enheder) baseret på de foreløbige konstateringer synes at have været tale om forhold, hvor tingene ikke har været i orden. Dette blev Folketinget oplyst om tilbage i Dette afslutter min besvarelse af spørgsmålet.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom. Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Samråd D, E og F i Forsvarsudvalget 17. september 2015 Emne: Grundlaget for Irak-krigen og nedlæggelse af Irak-

Læs mere

Foreløbige konstateringer på baggrund af Forsvarskommandoens Irak-undersøgelse

Foreløbige konstateringer på baggrund af Forsvarskommandoens Irak-undersøgelse Task Force Irak (Forsvarskommandoens Irak-undersøgelse) Foreløbige konstateringer på baggrund af Forsvarskommandoens Irak-undersøgelse 15. december 2011 Forsvarskommandoens Irak-Task Force har foretaget

Læs mere

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over 2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd:

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd: Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg 2. maj 2012 Der blev den 20. april 2012 stillet to spørgsmål fra Forsvarsudvalget på foranledning af Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten (spørgsmål 217 og 218).

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 77 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Samråd H, I, J F-35 piloters arbejdstid og støj Taleseddel Spørgsmålene er stillet efter

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets Retsudvalg den 3. marts 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets Retsudvalg den 3. marts 2016 Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 375 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1860415 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/03 om Undervisningsministeriets

Læs mere

- DET TALTE ORD GÆLDER -

- DET TALTE ORD GÆLDER - Forsvarsudvalget 2011-12 FOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 275 Offentligt Taleseddel Samr dssp rgsm l M og N bent samr d den 15. maj 2012 Det første spørgsmål M lyder: - DET TALTE ORD GÆLDER - Ministeren

Læs mere

2. Regler for behandling af fanger skal fremgå direkte af en militær befaling for en operation, eller som bilag/annex eller klar henvisning.

2. Regler for behandling af fanger skal fremgå direkte af en militær befaling for en operation, eller som bilag/annex eller klar henvisning. heraf bl.a., at: 1. Borgkvist fungerede som militærjurist frem til sin afrejse fra Basra d. 4. august 2004, og oplyste, at han var tilknyttet chefen for bataljonen (hold 3), således at de militære dispositioner,

Læs mere

REDEGØRELSE Skudepisoden i Irak den 16. august 2003

REDEGØRELSE Skudepisoden i Irak den 16. august 2003 Forsvarsministeriet REDEGØRELSE Skudepisoden i Irak den 16. august 2003 Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn den 4. september 2003 Lad mig indledningsvis slå fast, at jeg selvsagt på ingen måde har søgt at

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt Forsvarsudvalget 2009-10 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt TALEPUNKTER SAMRÅD VEDR. LÆKAGE I 2007 Spørgsmål H Har ministeren eller Forsvarsministeriet iværksat en intern undersøgelse af den

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) (beretning nr.

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed

DET TALTE ORD GÆLDER. FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 181 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed Torsdag

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget. Samråd A Genoprettelse af tilliden til Forsvarets top

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget. Samråd A Genoprettelse af tilliden til Forsvarets top Forsvarsudvalget 2018-19 FOU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 23 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Samråd A Genoprettelse af tilliden til Forsvarets top Taleseddel Spørgsmålet er stillet

Læs mere

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5).

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5). Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 3. oktober 2019 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: PES Sagsnr.: 2019-750-0307 Dok.: 1242908 Opfølgning på teledata-sagen

Læs mere

Et sort hul i en ny offentlighedslov. Sådan lyder Ulrik Dahlins dom over Offentlighedskommissionens forslag om en undtagelse for ministerbetjening.

Et sort hul i en ny offentlighedslov. Sådan lyder Ulrik Dahlins dom over Offentlighedskommissionens forslag om en undtagelse for ministerbetjening. OLUF JØRGENSEN 29. november 2009 kronik i Information Et sort hul i en ny offentlighedslov. Sådan lyder Ulrik Dahlins dom over Offentlighedskommissionens forslag om en undtagelse for ministerbetjening.

Læs mere

Kommissorium for undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v.

Kommissorium for undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v. Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) København, d. 7. maj 2015 Venstre Dansk Folkeparti Socialistisk Folkeparti Enhedslisten Liberal Alliance Det Konservative Folkeparti Kommissorium for

Læs mere

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012 Folketingsmedlem Troels Lund Poulsen Folketingsmedlem Bjarne Laustsen Folketingsmedlem Marie Krarup Folketingsmedlem Zenia Stampe Folketingsmedlem Holger K. Nielsen Folketingsmedlem Villum Christensen

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt 2015-10 Retningslinjer for Forsvarets anvendelse af tolke og andre lokalt ansatte i forbindelse med indsættelse i internationale operationer 1.

Læs mere

Det talte ord gælder

Det talte ord gælder Forsvarsministerens tale om Dansk forsvars internationale rolle i relation til menneskerettigheder Søndag den 1. maj 2005 på Amnesty International s landsmøde. Jeg vil gerne indlede med at sige tak til

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 943 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 943 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 943 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 1. november 2016 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets Energipolitiske Udvalg den 27. maj 2010 åbent samråd

Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets Energipolitiske Udvalg den 27. maj 2010 åbent samråd Det Energipolitiske Udvalg, Skatteudvalget 2009-10 EPU alm. del Bilag 292, SAU alm. del Bilag 214 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets

Læs mere

Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del, samrådsspørgsmål F, G og H

Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del, samrådsspørgsmål F, G og H Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 42 Offentligt T A L E Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del,

Læs mere

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016.

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016. Værnsfælles Forsvarskommando Danneskiold-Samsøes Alle 1 1434 København K Att. Forsvarschefen Bilag: Ingen Sagsbeh.: FAUK-AU03 Sagsnr.: 2016/002260 28. marts 2017 Indstilling af efterforskningen i sagen

Læs mere

Udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v.

Udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. Forsvarsudvalget, Forsvarsudvalget, Forsvarsudvalget 2012-13 L 200 Bilag 8, L 200 A Bilag 8, L 200 B Bilag 8 Offentligt Til lovforslag nr. L 200 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget

Læs mere

Svar på 20-spørgsmål: Om pågribelse af fanger i Irak og Afghanistan. Side 1 af 3

Svar på 20-spørgsmål: Om pågribelse af fanger i Irak og Afghanistan. Side 1 af 3 2005-06 - Svar på 20-spørgsmål: Om pågribelse af fanger i Irak og Afghanistan. Side 1 af 3 Spm. nr. S 4337 13) Til forsvarsministeren af:»kan ministeren bekræfte, at Danmark ifølge regeringens politik

Læs mere

Tilbuddet om udskiftning af motorer til forsvarets EH-101 helikoptere

Tilbuddet om udskiftning af motorer til forsvarets EH-101 helikoptere Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Samråd den 6. juni 2013 Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Ø vedrørende valg af flyoperatør til transport til Afghanistan

Læs mere

NOTAT. Sagsbehandler: KORSEK02. Notat vedr. beskrivelse af operation GREEN DESERT

NOTAT. Sagsbehandler: KORSEK02. Notat vedr. beskrivelse af operation GREEN DESERT FORSVARSKOMMANDOEN NOTAT Bilag: Bilag 1: Principper for afsøgning Bilag 2: Kommandoforhold Sagsbehandler: KORSEK02 Sag: 2012/002534 Dokument: 559790 Dato: 2012-03-01 Notat vedr. beskrivelse af operation

Læs mere

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v.

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. Forsvarsudvalget, Forsvarsudvalget, Forsvarsudvalget 2012-13 L 200 Bilag 9, L 200 A Bilag 9, L 200 B Bilag 9 Offentligt Til lovforslag nr. L 200 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Sundheds- og Ældreudvalget den 30. maj 2017] Samråd om manglende overholdelse af reglerne om maksimale ventetider

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Sundheds- og Ældreudvalget den 30. maj 2017] Samråd om manglende overholdelse af reglerne om maksimale ventetider Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 938 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SPOLD Sagsbeh.: AJU Koordineret med: SST/STPS Sagsnr.: 1700655 Dok. nr.: 285771

Læs mere

Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V).

Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V). Forsvarsudvalget 2011-12 FOU alm. del Bilag 130 Offentligt Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V). Besvarelse Spørgsmål X: Jeg vil starte med at besvare samrådsspørgsmål X, hvor

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets (BM) og Arbejdsmarkedsstyrelsens (AMS) tilsyn med AFs

Beskæftigelsesministeriets (BM) og Arbejdsmarkedsstyrelsens (AMS) tilsyn med AFs Arbejdsformidlingens (AF) administration af løntilskudsordningen BESKÆFTIGELSESMINISTERIET Beskæftigelsesministeriets (BM) og Arbejdsmarkedsstyrelsens (AMS) tilsyn med AFs Orienteringen af Folketinget

Læs mere

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 804 Offentligt Dato: 21. maj 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2012-0035-0073 Dok.: 371880 UDKAST TIL TALE

Læs mere

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget.

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 121 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt FORSVARSMINISTERENS TALESEDDEL TIL SAMRÅD I FINANSUDVALGET DEN 22. APRIL OM AKTSTYKKE 121. Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål BB-BD fra Folketingets Retsudvalg den 17. marts 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål BB-BD fra Folketingets Retsudvalg den 17. marts 2016 Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. marts 2016 Dok.: 1898570 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed Februar 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Finanstilsynets virksomhed (beretning nr. 17/04)

Læs mere

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg

Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg den 16. november 2017

Læs mere

UUI stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF) Hvornår: 22. juni 2017

UUI stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF) Hvornår: 22. juni 2017 Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 926 Offentligt Talepapir Arrangement: Udkast til besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AD og AI (Alm. del) UUI stillet efter

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. 10 min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. 10 min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2018-19 SOU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 391 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning SOU alm. del samrådsspørgsmål T og U Dato

Læs mere

I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmålet giver spørgsmål 56 (SOU alm. del) mig anledning til indledningsvis at understrege nogle forhold:

I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmålet giver spørgsmål 56 (SOU alm. del) mig anledning til indledningsvis at understrege nogle forhold: Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 20. december 2012 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26.

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05 RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om forsvarets forvaltning af lønbevilling og årsværk (beretning nr. 17/02) 1. I

Læs mere

[Redegørelse for samarbejdet mellem den danske styrke i Irak og den irakiske regeringshær.]

[Redegørelse for samarbejdet mellem den danske styrke i Irak og den irakiske regeringshær.] Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 43 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Talepunkt til brug for Forsvarsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål A, Forsvarsudvalget, den 19. november 2015

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt 4. november 2015 Til forsvarsforligskredsen På baggrund af MF Bjarne Laustsens henvendelse den 31. oktober 2015 i fortsættelse

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017 Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Dato: 1. februar 2017 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0392 Dok.: UDKAST TIL TALE til

Læs mere

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W. - Tale til besvarelse af spørgsmål S-W den 7. april 2016

Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W. - Tale til besvarelse af spørgsmål S-W den 7. april 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 459 Offentligt 7. april 2016 J.nr. 16-0262999 Økonomi og Tilsyn TS Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W - Tale til besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Samråd i ERU den 25. september 2018 Spørgsmål BB-BE stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (Enhedslisten).

Samråd i ERU den 25. september 2018 Spørgsmål BB-BE stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (Enhedslisten). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 356 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 4. oktober 2018 Samråd i ERU den 25. september 2018 Spørgsmål

Læs mere

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 6 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere 1. Jeg har modtaget Udlændinge- og Integrationsministeriets

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. FM talepapir Samråd Æ og Ø den 25. august 2017

DET TALTE ORD GÆLDER. FM talepapir Samråd Æ og Ø den 25. august 2017 Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 161 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER FM talepapir Samråd Æ og Ø den 25. august 2017 Vores veteraner har ydet en særdeles vigtig indsats for

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 431 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 431 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 431 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 13. april 2018 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Hanna

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 96, L 69 endeligt svar på spørgsmål 96 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 96, L 69 endeligt svar på spørgsmål 96 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 96, L 69 endeligt svar på spørgsmål 96 Offentligt Dato: 27. marts 2018 Kontor: Databeskyttelseskontoret Sagsbeh: Nanna Due Binø Sagsnr.:

Læs mere

Forsvarsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i Irakdokumenter

Forsvarsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i Irakdokumenter FOU nr 2013.0022 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2013-22. Forsvarsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt i

Læs mere

REDEGØRELSE Udleveringen af materiale og rykkerproceduren

REDEGØRELSE Udleveringen af materiale og rykkerproceduren Udvalget for Forretningsordenen -19 UFO Alm.del Bilag 15 Offentligt Undersøgelseskommissionen om SKAT REDEGØRELSE Udleveringen af materiale og rykkerproceduren 1 UDLEVERINGEN AF MATERIALE OG RYKKERPROCEDUREN

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 329 Offentligt Taleseddel DET TALTE ORD GÆLDER Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 URU samrådsspørgsmål AX Spørgsmålet

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om net- og informationssikkerhed

Betænkning. Forslag til lov om net- og informationssikkerhed Til lovforslag nr. L 10 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 19. november 2015 Betænkning over Forslag til lov om net- og informationssikkerhed [af forsvarsministeren (Peter Christensen)]

Læs mere

K E N D E L S E: Den 22. maj 2015 blev der i. sag nr. 073/2014. Revisortilsynet. mod. Registreret revisor H. afsagt sålydende

K E N D E L S E: Den 22. maj 2015 blev der i. sag nr. 073/2014. Revisortilsynet. mod. Registreret revisor H. afsagt sålydende Den 22. maj 2015 blev der i sag nr. 073/2014 Revisortilsynet mod Registreret revisor H afsagt sålydende K E N D E L S E: Ved skrivelse af 5. september 2014 har Revisortilsynet i medfør af revisorlovens

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2017 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Tale til åbent samråd AP, AQ, AR, AV og AW i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Ondsag den 16. marts Det talte ord gælder

Tale til åbent samråd AP, AQ, AR, AV og AW i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Ondsag den 16. marts Det talte ord gælder Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del, endeligt svar på spørgsmål 268 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd AP, AQ, AR, AV og AW i Folketingets

Læs mere

Indhold. 1. Indledning

Indhold. 1. Indledning Tillæg til redegørelsen for praksis for meddelelse af humanitær opholdstilladelse af 24. marts 2015 justering af praksis på baggrund af Paposhvili-dommen Indhold 1. Indledning... 1 2. Den konkrete sag,

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 241 Offentligt. Side 1 af 13

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 241 Offentligt. Side 1 af 13 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 241 Offentligt Side 1 af 13 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L, M, N, O vedrørende L 154 om midlertidig udskydelse af betalingsfrister i Skatteudvalget

Læs mere

Tak for invitationen til dette samråd, hvor vi skal drøfte den nye prisportal Tjek Boliglån.

Tak for invitationen til dette samråd, hvor vi skal drøfte den nye prisportal Tjek Boliglån. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 77 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 7. februar 2017 Samråd i ERU den 7. februar 2017 Spørgsmål

Læs mere

Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr. Spørgsmål stillet af Morten Bødskov (S)

Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr. Spørgsmål stillet af Morten Bødskov (S) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 248 Offentligt NOTAT 16. marts 2016 Det talte ord gælder. Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 118 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål F og G Dato /

Læs mere

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Tale 3. september 2015 J.nr. 15-2489771 Tale til samrådsspørgsmål E, F, G, H, og K Samrådsspørgsmål E Ministeren

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2014-15 71 Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPBGB Sags nr.: 1406454 Dok. Nr.:

Læs mere

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak university of copenhagen University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation for published version

Læs mere

Afgørelser vedrørende overførsel til Bulgarien eller Italien efter Dublinforordningen

Afgørelser vedrørende overførsel til Bulgarien eller Italien efter Dublinforordningen Afgørelser vedrørende overførsel til Bulgarien eller Italien efter Dublinforordningen Flygtningenævnet har den 24. og 27. juni 2014 truffet afgørelse i 11 prøvesager vedrørende overførsel af asylansøgere

Læs mere

[Indledning inden ordet gives videre til justitsministeren]

[Indledning inden ordet gives videre til justitsministeren] Udenrigsudvalget 2018-19 URU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt Samrådsspørgsmål M om lokal retsforfølgning af syrienskrigere til besvarelse den 27. marts 2019 TALEPUNKT Tak for indkaldelsen

Læs mere

Åbent samråd Armadillo

Åbent samråd Armadillo Det Udenrigspolitiske Nævn 2009-10 UPN alm. del Bilag 116 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Åbent samråd Armadillo Spørgsmål: Ministeren bedes kommentere de danske soldaters optræden, som den fremgår af

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om. Statsforvaltningens tilsyn med kommunerne

Rigsrevisionens notat om beretning om. Statsforvaltningens tilsyn med kommunerne Rigsrevisionens notat om beretning om Statsforvaltningens tilsyn med kommunerne Maj 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/2015 om Statsforvaltningens

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen i Tårnby. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

Spørgsmål B Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer hun vil tage for at fjerne de massive gener, som naboer til minkfarme udsættes for?

Spørgsmål B Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer hun vil tage for at fjerne de massive gener, som naboer til minkfarme udsættes for? Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 22 Offentligt J.nr. 001-09779 Miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Per Clausen (EL). Spørgsmål

Læs mere

Oversigt over bilag vedrørende B 42

Oversigt over bilag vedrørende B 42 Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 1 O Oversigt over bilag vedrørende B 42 Bilagsnr. Titel 1 Vurdering af situationen i Afghanistan og Irak 2 Udkast til tidsplan for B 42 3 Revideret udkast til tidplan for

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 8. december 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013 Sag 180/2011 (1. afdeling) A (advokat Tyge Trier, beskikket) mod Forsvarsministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans er

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsforbehold Dato: 8. oktober 2015 Kontor: Retsforbehold

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samrådsspørgsmål AW om solarier. Tid og sted: Sundhedsudv. Torsdag den 27. maj kl. 14

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samrådsspørgsmål AW om solarier. Tid og sted: Sundhedsudv. Torsdag den 27. maj kl. 14 Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 582 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Sundhedsudvalget Samrådsspørgsmål AW om solarier 10 minutter Tid

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Tue Vemmelund Sagsnr.: 2018-0035-0016 Dok.: 622407 UDKAST TIL TALE til brug

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Samrådstale TUV Center for Arbejdsmarkedspolitik

Samrådstale TUV Center for Arbejdsmarkedspolitik Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt T A L E 12. oktober 2017 Samrådstale TUV Center for Arbejdsmarkedspolitik Samrådsspørgsmål T Hvor stor en andel borgere

Læs mere

NA CPHX P/S, har overborgmesteren anmodet Økonomiforvaltningen om en redegørelse om sagen.

NA CPHX P/S, har overborgmesteren anmodet Økonomiforvaltningen om en redegørelse om sagen. Økonomiforvaltningen NOTAT Til Overborgmesteren Den 16. januar 2017 Redegørelse om Royal Arena-sagen På baggrund af omtalen i december 2016 i flere medier, herunder i flere artikler i Berlingske, om udgifter

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 Ad punkt 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv....3 Ad punkt 2.3. Grundlaget

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 583 Offentligt T A L E 6. september 2017 Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 6. september 2017 om

Læs mere

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 259 Offentligt Talepapir 28. januar 2018 Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Indledende

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt Folketinget Social-, Indenrigs- og Børneudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen

Læs mere

Redegørelse. Forsvarskommandoens arbejdsgruppe til undersøgelse af forhold vedrørende videooptagelse i forbindelse med operation Green Desert

Redegørelse. Forsvarskommandoens arbejdsgruppe til undersøgelse af forhold vedrørende videooptagelse i forbindelse med operation Green Desert Forsvarskommandoen 14. maj 2013 Redegørelse Forsvarskommandoens arbejdsgruppe til undersøgelse af forhold vedrørende videooptagelse i forbindelse med operation Green Desert Rapporten redegør for resultatet

Læs mere

Redegørelse: Ejendomme med ingen betaling af ejendomsværdiskat

Redegørelse: Ejendomme med ingen betaling af ejendomsværdiskat Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 171 Offentligt Notat 13. marts 2019 J.nr. 18-1908913 Redegørelse: Ejendomme med ingen betaling af ejendomsværdiskat og / eller grundskyld Sammenfatning af sagen

Læs mere

Inden jeg svarer på de stillede spørgsmål om Quickbreve, vil jeg indledningsvis sige følgende:

Inden jeg svarer på de stillede spørgsmål om Quickbreve, vil jeg indledningsvis sige følgende: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 310 Offentligt Side 1 af 12 Talemanuskript besvarelse af samrådsspørgsmål AQ-AT om forsinkede Quickbreve Tak for ordet.

Læs mere

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 Statsrevisorerne 2008-09 Beretning nr. 11 Rigsrevisors fortsatte notat nr. 3 af 19. november 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 December 2012

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2015 om Forsvarsministeriets

Læs mere

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely?

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely? Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 574 Offentligt Tale 25. marts 2015 J.nr. 15-0981938 Samrådsspørgsmål Y Spørgsmål Y Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 12. januar 2015 Kontor: Sikkerhed og Forebyggelseskontoret

Læs mere

Forsvarsudvalget L 192 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt

Forsvarsudvalget L 192 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 L 192 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg FORSVARSMINISTEREN 23. maj 2014 Folketingets Forsvarsudvalg har den 13. maj 2014 stillet

Læs mere