Madværksteder for ældre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Madværksteder for ældre"

Transkript

1 Madværksteder for ældre Opskrifter Marts 2014

2 2 Madværksteder for ældre Opskrifter Opskriftsamlingen indeholder de opskrifter, som blev brugt til Madværksteder for ældre i Roskilde Kommune. Opskrifterne er sorteret i grupper med symboler, der angiver, hvilken gruppe opskrifterne har været brugt til under forløbet med Madværksteder i Roskilde Kommune. Velegnet til gruppe med diabetikere Velegnet til gruppe med demente Hovedretter... 4 Ciderdampede blåmuslinger...4 Pandestegt kyllingebryst med frisk pasta, grøntsager og flødeost...5 Grydefasan med ovnfritter...6 Lasagne...7 Farsbrød med æblesaft...8 Fiskefrikadeller...9 Gryderet med masser af grøntsager Hvidvinsdampet fisk med grøntsager Medister med kartofler, sovs og råkostsalat Pandestegt kyllingebryst med pandesauce Nudler med oksekød og forårsløg Krydret kokossuppe med kylling... 15

3 Madværksteder for ældre 3 Tilbehør...16 Ovnfritter Remouladesalat Rå grønkålssalat Tomatsalat Crudité Stegt fennikelsalat Waldorffsalat Desserter...23 Bondepige med slør Bread and butter pudding Bananer i beignetdej Sukkerfrie appelsinkager Blåbærtærte uden sukker Pandekager med frugtsalat Citronfromage Fyldte æbler med citroncreme Chokoladetrøffelkugler Pålæg...32 Torskerognsalat Russisk salat... 33

4 4 Madværksteder for ældre Ciderdampede blåmuslinger 500 g blåmuslinger 1 løg 1 fennikel 1 mellemstor gulerod 1 lille mellemstærk frisk chili 1 dl halvtør æblecider (ikke sodavandsudgaven) Smør Salt og peber 1 dusk bredbladet persille TIP: En tom muslingeskal kan bruges som tang til at tage muslingerne ud af skallerne. Rens muslingerne. Husk at kassere de beskadigede og dem, der ikke lukker sig umiddelbart efter et blidt slag mod et hårdt underlag. Kassér dem, du er i tvivl om. Rens grøntsagerne og skær dem i meget fine stykker, ca. 5x5 mm. Smelt en god klat smør i bunden af en stor gryde med tilhørende låg, og svits løg, chili, fennikel og gulerod heri, til det netop begynder at tage farve. Det gøres ved middelhøj varme. Skru op for varmen og kom muslingerne i. Ryst gryden forsigtigt og tilsæt cideren. Læg låg på, og lad muslingerne dampe, indtil de alle har åbnet sig. Det tager ikke mere end et par minutter. Ryst gerne gryden forsigtigt en gang eller to undervejs. Fisk muslingerne op med en hulske og smag suppen til i gryden. Anret muslingerne i dybe tallerkner eller en dyb skål, hæld suppen over og server med et drys bredbladet persille.

5 Madværksteder for ældre 5 Pandestegt kyllingebryst med frisk pasta, grøntsager og flødeost 4 kyllingebrystfileter 1 rød peberfrugt 1 lille squash 3 friske modne tomater 1 rødløg 200 g champignon, evt. halvdelen portobello 500 g frisk pasta 1 pakke light flødeost (ca. 200 g) 1 dusk basilikum eller kørvel Smør og olie Salt og peber Krydr kyllingen let med salt og peber. Vask alle grøntsager med undtagelse af svampene, som forsigtigt børstes rene for eventuelle urenheder. Skær peberfrugt, squash og tomater i grove men mundrette stykker. Snit løget i tynde halve skiver. Del champignoner i kvarte og portobellosvampe i ottendedele. Bring en gryde med rigeligt saltet vand i kog, så den er klar til pasta. Opvarm en dyb pande med en spiseskefuld olie i bunden. Når olien er varm, svitses løg heri i ca. 1 minut. Tilsæt svampe og svits i yderligere 4 minutter. Tilsæt nu de resterende grøntsager og svits i yderligere 5 minutter. Når det hele er gyldent tilsættes flødeost. Lad den smelte, mens der vendes rundt i hele herligheden. Smag til med salt og peber. Lad panden stå på svag varme, mens der steges kylling. Varm en spsk. olie på en tykbundet pande. Når panden er varm, tilsættes en teskefuld smør. Læg kyllingebrysterne på og giv dem et fast tryk ned mod panden i ca. 20 sekunder, så de får fuld kontakt med panden. Lad dem stege i ca. 7 minutter på hver side ved middel varme uden at forstyrre dem. Husk selvfølgelig at holde øje med, om der skal justeres på varmen. Når kyllingebrysterne vendes, kommes den friske pasta i det kogende vand, og koges ca. 2-4 minutter, så hold godt øje. Vend pastaen sammen med saucen og læg det på et fad. Skær kyllingerne i tykke skiver og anret dem oven på pastaen. Drys med masser af grofthakket basilikum og/eller kørvel på toppen.

6 6 Madværksteder for ældre Grydefasan med ovnfritter Brysterne af 2 fasaner 200 g røget bacon 10 enebær 100 g hasselnødder 1,5 dl fløde 1 potte persille Ribsgelé 2 spiseæbler 3 dl vildtfond (eller en anden fond) Evt. æbleeddike Tip Har du fået hele fasaner, kan du med fordel koge din egen vildtfond på skrog og lårben. Brun først et løg i lidt olie ved høj varme, brun herefter fasanen. Tilsæt suppeurter og dæk med vand. Lad fonden koge godt igennem, ikke bulderkoge, men simre. Lad væsken koge godt ind, så smagen bliver intens. Pas på ikke at lade den koge tør. Skær bacon i tern og svits den i bunden af en bred, tykbundet gryde, gerne støbejern. Kom bacon i, mens gryden varmer op. På den måde smeltes fedtet stille og roligt af og bliver det fedt, som fasanen skal stege i. Steg fasanbrysterne i et minut på hver side i det varme baconfedt. Tag dem op og læg dem til side, og drys dem let med salt og peber. Kom enebær, æbler skåret i grove tern og hasselnødder i gryden. Skru lidt ned for varmen. Når æblerne har taget lidt farve, tilsæt da fløde og fond i gryden. Lad det koge op og smag til med ribsgelé, salt og peber og evt. æbleeddike hvis retten mangler syre. Tilsæt nu fasanbrysterne, og lad retten simre i yderligere 10 minutter. Ønskes en tykkere konsistens, kan sovsen jævnes. Server med et drys persille. Spis retten med ovnfritter eller ris til.

7 Madværksteder for ældre 7 Lasagne 8 lasagneplader ½ dl oliemargarine 1 fed hvidløg 1 rødløg 100 g gulerod 6 stængler blegselleri 200 g magert hakket oksekød 250 g mager ricottaost 50 g revet ost 1 ds hakket tomat Evt. rasp Varm oliemargarinen op i en tykbundet gryde, til den smelter. Imens snittes rødløget i fine tern. Svits løget i bunden af gryden, til det begynder at blive klart. Tilsæt nu oksekødet. Det er vigtigt at kødet brunes rigtigt, og det er faktisk en lidt svær disciplin. Det handler om at lade kødet ligge stille længe nok til, at det bruner, og om at have så høj varme på gryden, så vandet fra kødet koger væk. Mens kødet bruner, vaskes selleristænglerne og skæres i centimetertykke skiver. Gulerødderne skrælles og skæres i fine tern på ca. 5 x 5 mm. Når kødet er brunet, tilsættes selleri og gulerod, og det hele får lov til at stege yderligere et par minutter, inden de hakkede tomater kommes i. Når det har kogt et par minutter, smages kødsaucen til med salt og peber. Det er også her, man kan komme andre krydderier i, f.eks. frisk basilikum. Mens saucen koger, smøres et ildfast fad af passende størrelse med smør og drysses med rasp, så alle indersider og bund er dækket. Når saucen har kogt i minutter, kan lasagnen lægges sammen. Kom først et lag sauce, så nogle gode klatter ricottaost fordelt herpå, et lag plader, endnu et lag sauce, endnu en omgang ricotta, plader og til sidst sauce og ricotta endnu en gang. Bag lasagnen i ovnen ved 180 grader i minutter. Tjek at lasagnepladerne er blevet møre ved at stikke en strikkepind eller lignende ned gennem lasagnen. I de sidste fem minutter drysses den revne ost ud på toppen af lasagnen. Den skal lige nå at smelte og blive gylden. Server sammen med en god tomatsalat.

8 8 Madværksteder for ældre Farsbrød i æblesaft 400 g hakket skinkekød max 10% fedt 1 dl havregryn 1 dl minimælk 1 stort løg 1 kvist frisk timian eller 1 teskefuld tørret timian 1 persillerod 100 g grønne bønner 100 g gulerod 2 spsk tomatkoncentrat 1 spsk salt Salt og peber 1 l æblesaft Gulerod og persillerod skrælles og rives groft. Løget pilles og snittes i fine tern. De grønne bønner hakkes i skiver á ca. 5 mm. Husk at nippe enderne, hvis der er stilkstykke på. Rør skinkekød, havregryn, revne grøntsager, løg, tomatkoncentrat, mælk, timian, bønner og salt godt sammen. Farsen skal være fugtig, men ikke våd. Den skal kunne samles til farsbrød. Lav eventuelt en stegeprøve, så farsen kan smages til. Form to farsbrød og sæt dem i et ildfast fad. Hæld æblesaften omkring og sæt dem i ovnen ved180 grader i ca. 40 minutter. Tjek eventuelt med et stegetermometer, at kernetemperaturen er kommet over 65 grader. Hvis æblesaften er ved at være helt fordampet, så spæd op med lidt mere æblesaft eller vand. Server farsbrødet med æblesaften som sauce. Den smager skønt, når den har været i ovnen. Det er et dejligt måltid med kogte kartofler og en god salat.

9 Madværksteder for ældre 9 Fiskefrikadeller 400 g grov fiskefars 50 g lakseskrab Et par kviste dild 1 æg 1 økologisk citron Smør eller Becel Salt og peber Hak lakseskrabet groft og kom det i en skål sammen med farsen. Hak dilden fint, riv skallen af halvdelen af citronen og kom begge dele i farsen. Slå ægget ud i farsen, tilsæt en smule salt og en smule peber. Vend det hele godt sammen. Varm en pande op med smør eller Becel på og lav en stegeprøve for at tjekke smagen, inden alle fiskefrikadellerne laves. Juster eventuelt salt og peber, citron og dild, og lav en stegeprøve mere. Når farsen er, som den skal være, er det bare at stege derudaf. Steg fiskefrikadellerne lige over middel varme i ca. 5 minutter på hver side.

10 10 Madværksteder for ældre Gryderet med masser af grøntsager 1 kvart selleriknold 2 løg 1 lille squash 1 lille aubergine 100 g champignon 400 g hakket oksekød af den magre slags 100 g bacon i tern 3 spsk oliemargarine 2 ds hakkede tomater 1 spsk paprika Evt. lidt saucekulør Salt, peber, eddike og honning Sellerien skrælles og skæres i tern á ca. 1x1cm. Løget skæres i grove tern. Squash og aubergine renses og skæres i tern á ca. 2x2 cm. Champignonerne børstes rene for eventuelle urenheder. Varm en tykbundet gryde op med baconternene og oliemargarine nede i. Når baconen er ved at være brunet, tilsættes oksekød og løg og brunes godt igennem. Når kødet er brunet, tilsættes knoldselleri og champignoner. Svits i et par minutter. Tilsæt så hakkede tomater, paprika, lidt salt, peber, eddike og honning. Når det er oppe at koge, tilsættes aubergine og squash. Lad retten koge godt sammen, til grøntsagerne er blevet møre. Smag til med yderligere salt, peber, eddike og honning. Server med kogte ris og en god salat.

11 Madværksteder for ældre 11 Hvidvinsdampet fisk med grøntsager i bunden 800 g fersk fisk f.eks. lys- eller mørksej 2 porrer 150 g gulerødder 150 g bagekartofler 150 g pastinak 150 g persillerod 150 g fennikel 4 fed hvidløg 2 dl hvidvin eller anden væde Salt og peber Fisken renses og skæres i fire lige store stykker. De tynde stykker kan foldes ind under sig selv, så alle stykker bliver ca. lige store. Kom fisken i køleskabet, mens resten ordnes. Gulerødder, kartofler, pastinak og persillerod skrælles og skæres i små, mundrette stykker, ca. 1,5x1,5 cm. Porrerne skæres i tynde skiver og kommes i en skål med rigeligt kold vand, og ringene presses ud i vandet. Nu falder eventuelt sand til bunds, og porreringene kan løftes op af vandet, uden skidt og sand kommer med. Pil hvidløgsfeddene og hak dem groft. Vend kartoffel- gulerods-, pastinak- og persillerodsstykker sammen med porrer og hvidløg i en bradepande. Kom lidt olie, salt og peber på, og vend godt rundt i herligheden. Kom det i ovnen v. 190 grader i ca. 20 minutter. Imens snittes fennikel i fine skiver. Fold nu 4 pakker af bagepapir, så der dannes en åben pakke, hvori grøntsagerne samt et stykke fisk lægges. Pakken skal desuden kunne foldes et par gange i toppen over fyldet. Læg først ¼ af grøntsagerne i hver pakke, dernæst et stykke fisk, og top med fennikel. Hæld nu ½ dl. hvidvin i bunden af hver pakke og luk pakkerne ved at folde papiret et par gange rundt i toppen. Sæt dem i ovnen ved 190 grader i 15 minutter. Tag en pakke ud, og åben den forsigtigt og tjek om fisken er færdig. Kødet skal være mælkehvidt hele vejen igennem, og ved et let tryk med en finger, skal kødet give efter I store flager. Er det ikke mælkehvidt og giver ikke efter, må det have lidt mere, men hold godt øje. Det kan blive tørt, hvis det får for meget.

12 12 Madværksteder for ældre Medister med kartofler, sovs og råkostsalat Ca. 500 g slagterlavet medisterpølse 600 g kartofler 1 dl mel 150 g smør ½ l sødmælk Sovsekulør Salt og peber 400 g gulerødder 1 appelsin 1 dl tørrede tranebær Kartoflerne skrælles og sættes over. De skal koge i ca. 20 minutter. Imens steges medisteren på en pande med smør. Denne skal stege i ca. 10 min. på hver side ved middel varme. Når medisteren er færdigstegt påbegyndes sovsen. Kom smør og mel i en varm gryde og pisk rundt til melet er helt optaget i smørret. Tilsæt nu mælken lidt af gangen under hurtig omrøring. Når den ønskede konsistens er nået, tilsættes lidt af stegefedtet fra medisteren, og sovsen smages til med salt og peber. Farv evt. med sovsekulør til den ønskede farve er opnået. Det er vigtigt at sovsen får lov til at koge lidt, så melsmagen kommer ud. Skræl og riv gulerødderne. Pres saften af appelsinen og vend saft og gulerødder sammen. Kom de tørrede tranebær ved og server.

13 Madværksteder for ældre 13 Pandestegt kyllingebryst med pandesauce 50 g bacontern 4 kyllingebrystfileter 4 dl minimælk Salt og peber Bacontern steges på en tykbundet pande. Kom dem på mens denne varmer op, så smelter fedtet langsomt af, og der behøver ikke umiddelbart at tilsættes yderligere fedtstof. Er der ikke fedt nok på baconen, kan der tilsættes lidt Let Becel. Kyllingen krydres let med salt og peber og lægges til side, så den kan trække mens baconen steger. Når baconen er stegt sprød, tages denne af panden og lægges på køkkenrulle. Stil den til side, den skal ikke bruges mere i denne opskrift. Nu er panden godt varm, og der er rigeligt fedtstof til at stege kyllingebrysterne i. Læg kyllingebrysterne på og giv dem et fast tryk ned mod panden i ca. 20 sekunder, så de får fuld kontakt med panden. Lad dem stege i ca. 7 minutter på hver side uden at forstyrre dem. Husk at holde øje med, om der skal justeres på varmen, så de ikke brænder på. Når kyllingebrysterne er færdigstegte, tages disse af panden og får lov til at hvile, mens saucen laves. Hæld overskydende fedt fra panden. Hæld mælken op i panden og bring den i kog, mens der piskes. Smag saucen til med salt og peber. Pas på med saltet, for baconen er salt i sig selv, og det er jo den, fedtet kommer fra. Jævn eventuelt saucen, hvis det ønskes, men husk at den skal koge i 3 minutter efter jævningen er tilsat for at få melsmagen til at forsvinde helt. Husk at røre hele tiden. Server kyllingen og saucen sammen med ovnfritter og rå grønkålssalat med baconternene.

14 14 Madværksteder for ældre Nudler med oksekød og forårsløg 2 personer 400 g hakket oksekød Olivenolie 1 til 2 spsk rød karrypasta (thai) 150 g nudler 1 ca 5 cm frisk ingefærknold 3 stk forårsløg Hak ingefær fint. Svits kødet og ingefær godt i olie indtil kødet er gennemstegt. Vend med karrypasta og lidt salt og peber. Kog nudlerne efter anvisning. Afdryp nudler og vend med kødet. Snit forårsløg fint og vend med nudlerne. Tip Grønne ærter er også gode at servere hertil.

15 Madværksteder for ældre 15 Krydret kokossuppe med kylling 2 personer 2 gulerødder 1 bundt forårsløg 1 fed hvidløg ½ bundt frisk koriander 350 g kyllingefilet 4 ½ dl hønsebouillon 2-3 spsk fintrevet ingefær 1 tsk grøn karrypasta 1 dåse kokosmælk 2-3 spsk fiskesauce Saft fra ½ lime evt. lidt stødt eller frisk chili Evt. 300 g. jasminris TIP Supplér suppen med lidt ekstra grønt og kyllingekød eller brug en lille rest suppe som krydret sauce til en portion ris, og spis den f.eks. med et stykke grillet kyllingefilet til. Du skal blot opvarme kokossuppen, og krydre den med ekstra karrypasta, friskrevet ingefær og limesaft. Skær gulerødderne i tynde strimler, og skær forårsløgene i tynde ringe. Hak hvidløget fint, og pluk korianderen i blade. Skær kyllingen i strimler på et rent skærebræt. Kom bouillonen i en gryde, og bring den til kogepunktet. Tilsæt ingefær, hvidløg, karrypasta og kyllingefilet, og kog suppen i 8-10 min. Tilsæt så gulerødder, forårsløg og kokosmælk, og kog yderligere 5 min., til grøntsagerne er møre og suppen let cremet. Krydr kokossuppen med fiskesauce, limesaft og evt. chili. Anret suppen med koriander på toppen, og spis den sammen med en stor skål kogte jasminris. Kog en dobbelt portion, hvis du vil have mad til to dage.

16 16 Madværksteder for ældre Ovnfritter Ca 800 g kartoffel gerne bagekartofler 4 spsk olivenolie 1 tsk salt Evt. lidt peber eller andre krydderier/ krydderurter efter ønske Kartoflerne vaskes grundigt eller skrælles og skæres i både på langs. Gnid i olie og krydderier og kom dem i en bradepande med bagepapir i bunden. Bages i en varm ovn ved 180 grader i ca. 30 minutter. Hold øje med dem. De må meget gerne få farve og blive sprøde udenpå, men de må ikke blive sorte. Vend rundt i dem et par gange undervejs, og sørg så vidt muligt for, at de kun ligger i ét lag. Tag en ud, lad den køle lidt og smag på den. Der findes ikke noget værre end at få serveret kartofler, der er rå i midten!

17 Madværksteder for ældre 17 Remouladesalat 1,5 dl cremefraiche 100 g gulerod 50 g spidskål 100 g blomkål 3 spsk kapers 1 tsk æbleeddike Karry, salt og peber TIP Denne salat har det til fælles med remoulade, at de deler ingredienser. Deraf navnet. Skræl gulerødderne og skær dem i fine tern. Vask spidskålen og snit den i lange tynde strimler på tværs. Blomkålen brækkes ud i fine små buketter. Kom gulerod, spidskål og blomkål i en skål. Hak kapersne groft og kom dem op i skålen. I en anden skål tilsmages cremefraichen med ½ tsk. karry, en knivspids salt, lidt peber og en en teskefuld æbleeddike. Smag dig frem til en velafbalanceret dressing, som smager lidt hen ad remoulade. Vend salaten sammen med dressingen umiddelbart inden servering. Det er ikke som at sidde og spise remoulade, men mere som en egentlig salat.

18 18 Madværksteder for ældre Rå grønkålssalat 2 personer 50 g bacontern 100 g gulerødder 50 g grønkål uden stok 100 g æbler 50 g valnøddekerner 3 spsk olivenolie Honning Æbleeddike Steg baconternene sprøde og læg dem til afkøling på køkkenrulle. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern på ca. 5x5mm. Vask grønkålen og snit den fint. Æblerne skæres i tern i samme størrelse som gulerødderne. Rist valnødderne på en tør pande ved middel varme. De må endelig ikke blive sorte. De er færdige, når der begynder at dufte skønt af ristede nødder. Bland det hele med undtagelse af baconternene i en skål. Smag til med olie, honning og æbleeddike. Tilsæt nu baconen og tjek om der behøver mere salt i salaten. Server som et skønt vintertilbehør til alle former for kød.

19 Madværksteder for ældre 19 Tomatsalat 2 personer 4 modne tomater ¼ rødløg 1 dusk frisk basilikum Evt. frisk mozzarella ½ dl olivenolie 1 tsk balsamisk eddike eller æbleeddike Salt, peber og sukker Tomaterne skæres i tynde skiver og arrangeres på et fad. Løget snittes i meget fine tern, som fordeles jævnt ud over tomaterne. Skal der mozzarella i salaten, brækkes denne i stykker og fordeles på fadet. Bland dressingen i en lille skål ved siden af. Den skal smage syrligt og sødt på en og samme tid. Fordel dressingen ud over salaten, og drys til sidst med fine basilikumblade. Server evt. med et godt stykke brød til.

20 20 Madværksteder for ældre Crudité 1 blomkålsstok 1 broccolistok 2 store gulerødder 1 skalotteløg 1 spsk grov sennep 1 spsk flydende honning 3 spsk æbleeddike Salt og peber Gulerødderne skrælles, og stokkene renses for eventuelle urenheder. Fortsæt med at skrælle grøntsagerne i tynde strimler, i modsætning til skrællerne skal disse dog gemmes. Bland dressingen og smag den til med salt og peber. Det skal være en syrlig dressing. Vend grøntsagerne sammen med vinaigretten lige inden servering. Tip Crudité er et fransk ord for forskellige små forretter bestående af rå grøntsager i tynde stave. Her laver vi dem i meget tynde skiver, men essentielt er det, at de serveres med vinaigrette.

21 Madværksteder for ældre 21 Stegt fennikelsalat 1 fennikel 3 faste pærer Salt og peber Olie Æbleeddike Salt og peber Honning Evt. blåskimmelost og nødder Fennikel renses ved at fjerne de yderste og grimme blade. Del den fra top til bund og skær stokken ud. Skyl fennikel grundigt, og del den herefter i tynde både fra top til bund. Pærerne deles i ottendedele og kernehuset fjernes. Varm en pande op over høj varme, og steg pærer og fennikel herpå. De må gerne tage farve, men ikke blive brændte. De skal have fået varme, men ikke blive bløde. Det er et spørgsmål om at holde øje og prøve sig frem. Oprindeligt har denne salat ingen dressing, men den kan få lidt olie, eddike, salt, peber og sukker eller honning, hvis den trænger. Salaten anrettes på et fad, og hvis det ønskes, kan der tilføjes blåskimmelost og ristede nødder lige inden servering.

22 22 Madværksteder for ældre Waldorffsalat 3½ dl creme fraiche 2 spsk sukker Lidt salt 4 stængler bladselleri 300 g grønne druer 2 æbler 50 g valnøddekerner Creme fraiche smages til med sukker og salt. Heri blandes bladselleri skåret i tynde stykker, halve udstenede druer, æbleterninger og valnøddekerner. Salaten skal trække 1 time.

23 Madværksteder for ældre 23 Bondepige med slør 4-6 personer 500 g æbler ½ dl vand Evt. 1 tsk vanlijesukker eller vaniljekorn af en stang vanilje Ca 3 spsk sukker eller Perfect Fit 4 skiver rugbrød 2 store spsk smør ¼ l piskefløde Skræl æblerne og skær dem i både. Fjern kernehuset og kom alle bådene i en gryde med en lille smule vand i bunden. Bare så vandet lige akkurat dækker bunden. Sæt det over varmen, og kog til æblerne er helt møre. Imens rives ellers smuldres rugbrødet. Sæt en pande over ved middelhøjvarme og smelt smørret herpå. Når smørret er smeltet tilsættes rugbrødet og sukkeret. Rist til det er gyldent og dufter af karamel. Pas på det ikke bliver sort, så bliver det bittert. Når æblerne er blevet til mos, smages denne til med lidt sukker og evt. vaniljesukker. Lad mos og rugbrød køle helt af inden det lægges sammen! Pisk fløden til den er fløjlsblød. Anret desserten i et glas i denne rækkefølge: Æblemos, rugbrød, æblemos, rugbrød, flødeskum. Laves desserten i god tid, skal den stå på køl, indtil den skal spises.

24 24 Madværksteder for ældre Bread and butter pudding Ca 100 g smør 8 skiver sandwichbrød, gerne daggammelt og halvtørt 1 dl rosiner 1 tsk stødt kanel 4 dl sødmælk 1 dl fløde 2 æg Sukker 1 vaniljestang eller 2 tsk vaniljesukker 1 knivspids stødt eller revet muskatnød Find et ildfast fad af passende størrelse frem, og smør det med smør. Skær skorpe af brødet hele vejen rundt, og skær skiverne over diagonalt, så det bliver til trekanter. Smør skiverne med et tyndt lag smør på begge sider. Læg dem skråt i fadet, så de står op ad den ene ende og ligger taglagt gennem fadet med brødtoppe skiftevis til den ene og den anden side. Drys med rosiner og kanel. Varm mælk og fløde op i en gryde til det koger. Gør det stille og roligt, så det ikke brænder på. Bruger du en hel vaniljestang, fjernes kornene og blandes med en smule sukker, og selve stangen koges med i mælken. Mens mælken koger op, piskes æggene med sukkeret og vaniljekorn eller vaniljesukker, til det er skummende og let. Nu hældes den kogende mælk langsomt i æggemassen, mens der konstant røres rundt. Hæld æggemassen over brødskiverne og drys med muskatnød og en smule sukker på toppen. Bag hele herligheden ved 180 grader i ca. 30 minutter. Spises med det samme, den er færdig, så den kan med fordel bages, mens en eventuel hovedret spises.

25 Madværksteder for ældre 25 Bananer i beignetdej 4 bananer 50 g mel ½ dl mælk 1 lille æg ½ spsk smeltet smør 1 spsk sukker 5 dl neutral olie Flormelis Del ægget i blomme og hvide. Pisk hviden stiv. Mel, mælk og æggeblomme piskes sammen. Smør og en anelse sukker tilsættes. Æggehviden, der er stiftpisket, blandes i. Dejen trækker lidt, hvorefter bananerne dyppes heri og kommes straks i varm olie i en gryde. Nu fritteres bananerne til dejen er gylden og sprød. Fisk bananerne op, læg dem på køkkenrulle og drys med sigtet flormelis. Serveres straks varme, enten som dessert eller til en kop kaffe.

26 26 Madværksteder for ældre Sukkerfrie appelsinkager 2 dl Perfect Fit 4 æg (mellem eller store) 1½ tsk bagepulver 5 dl mel 1 tsk salt 1 tsk vaniljesukker 110 g Let Becel Saft og skal fra 3 usprøjtede appelsiner 3-4 grovhakkede tern fra en plade 86% chokolade Pisk æg og Perfect Fit stille og roligt sammen. Pisk mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen. Dog ikke det hele på én gang. Pisk fedtstoffet i. Riv skallen af appelsinerne. Hæld appelsinsaft og skallen i dejen og vend det godt rundt. Den hakkede chokolade vendes i lidt mel og vendes i dejen. Chokoladen vendes i mel for at undgå, at den falder til bunds, mens kagen bages. Bages ved 175 grader i ca. 45 minutter. Tjek med en strikkepind eller kniv, om kagen er færdig. Hvis intet hænger fast, så er kagen gennembagt.

27 Madværksteder for ældre 27 Blåbærtærte uden sukker 3 æg 130 g Perfect Fit 185 g hvedemel 250 g blåbær (du kan bruge frosne) 60 g flydende Let Becel 1 tsk bagepulver ½ tsk stødt kardemomme ½ tsk stødt ingefær Pisk de tre æg godt luftige. Bland mel, Perfect Fit, bagepulver, kardemomme og ingefær. Pisk det langsomt i æggene. Pisk Becel i. Hæld dejen i en springform med bagepapir (eller smurt med fedtstof). Strø blåbær ud over kagen, og lad dem synke lidt ned i kagen. Bag kagen midt i ovnen ved 175 grader i minutter.

28 28 Madværksteder for ældre Pandekager med frugtsalat Pandekagedej 2 dl hvedemel 2 tsk sukker ½ tsk vaniljesukker 2 æg 3 dl mælk med højst 0,7 % fedt 2 spsk flydende fedtstof Frugtsalat 1 dl fromage frais 2 tsk flydende honning eller sukker ½ tsk vaniljesukker 1 æble 1 pære 1 klementin 75 g vindruer, gerne blå Pandekager Pisk mel, sukker, vaniljesukker og æg sammen med halvdelen af mælken. Tilsæt resten af mælken sammen med fedtstoffet, og pisk dejen helt glat. Fordel ca. ½ dl dej på en lille stegepanden (ca 18 cm) og steg i ca. 2 min. Vend pandekagen og lad den stege færdig på den anden side. Der bliver ca. ti. Hvis panden har teflonbelægning, behøver den ikke ekstra fedtstof. Frugtsalat Rør fromage frais med honning eller sukker og vaniljesukker. Fjern kernehusene fra æblet og pæren, og skær frugtkødet i små tern. Pil klementinen, del den i både, og skær dem i mindre stykker. Skær vindruerne i halve eller kvarte afhængig af størrelsen. Bland frugten med fromage fraisblandingen. Fold hver pandekage sammen til en kvart. Fyld frugtsalaten i den øverste lomme.

29 Madværksteder for ældre 29 Citronfromage 4 blade husblas 3 pasteuriserede æg (ca. 1½ dl) 100 g sukker 1 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet) ½ dl friskpresset citronsaft ¼ liter piskefløde 38% Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved. Smelt den i en skål i vandbad. Bland husblassen med citronskal og -saft og rør den i æggesnapsen. Pisk fløden til skum (gem lidt til pynt), og vend det forsigtigt i den letstivnede æggeblanding. Hæld citronfromagen i portionsglas eller skåle, og stil dem tildækkede i køleskabet i mindst 2 timer. Pynt med flødeskum.

30 30 Madværksteder for ældre Fyldte æbler med citroncreme Citroncreme 2 dl syrnet mælkeprodukt naturel 1,5%, fx A38 2½ spsk fintrevet citronskal (usprøjtet) 2 spsk friskpresset citronsaft Kornene af 1 stang vanilje Evt. sødemiddel efter smag Fyldte æbler 25 g smuttede grofthakkede mandler 25 g tørrede abrikoser i mindre stykker 50 g friskost naturel 4%, fx Buko light 1 spsk letmælk Sødemiddel svarende til 20 g sukker 4 udhulede æbler, f.eks. cox orange (ca. 400 g) Hæld A38 til afdrypning i et kaffefilter i ca. ½ time. Rør A38 sammen med citronskal og -saft. Rør vaniljekornene i sammen med sødemidlet og smag til. Rør mandler og abrikos sammen med friskost, mælk og sødemiddel. Kom fyldet i æblerne og læg dem i et ovnfast fad. Bag æblerne midt i ovnen til de er møre, ca. 25 minutter ved 200. Server straks de fyldte æbler med citroncreme som en dessert.

31 Madværksteder for ældre 31 Chokoladetrøffelkugler ca. 60 kugler 3 dl piskefløde 50 g usaltet smør 600 g mørk chokolade Fintreven skal af 1 usprøjtet appelsin 2 spsk appelsinlikør ½ dl kakaopulver Kog fløde og smør i en tykbundet gryde, og afkøl den til ca. 35 grader. Bræk chokoladen i små stykker, og smelt den heri over meget svag varme. Smag til med appelsinskal og likør, og stil det til afkøling i køleskabet i mindst 1 time. Form små kugler og rul dem i kakao. Stil dem koldt til de skal serveres.

32 32 Madværksteder for ældre Torskerognssalat 1 dåse torskerogn 150 g moset, kogt kartoffel ½ finthakket salatløg ½ dl klippet frisk karse ¾ dl sødmælksyoghurt naturel 2½ tsk friskpresset citronsaft ½ tsk groft salt Friskkværnet peber Findel torskerognen. Rør den sammen med kartoffel, løg, karse, yoghurt, citronsaft, salt og peber. Lad salaten stå tildækket i køleskabet i ca. ½ time. Smag torskerognssalaten til. Torskerognssalat smager dejligt sammen med friske spinatblade, friske sukkerærter og landbrød.

33 Madværksteder for ældre 33 Russisk salat 2-3 kogte rødbeder i små tern 3-4 syltede agurker i små tern 1 æble i små tern 1 lille rødløg i ganske fine tern 3-4 kogte kartofler i små tern 2 spsk friskrevet peberrod 8 spsk mayonnaise 2 spsk creme fraiche Mayonnaise og creme fraiche vendes sammen. Herefter tilsættes rødbede, syltet agurk, rødløg og kartoffel. Vend godt rundt i det hele, og juster mængden af creme fraiche og mayonnaise, hvis den skal være mere cremet. Smag så til med peberrod, salt og peber. Salaten har godt af at trække inden servering, men kan bestemt også spises med det samme.

34 madkulturen.dk

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI 600 g hakket oksekød 1 stort bundt persille 2 løg 2 gulerødder 2 stilke bladselleri eller et stykke Knoldselleri 3-4 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 3 dl vin (rød eller hvid)

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens Farspandekage og smørdampede grøntsager 600 g hakket kalv og skinke 2 spsk. hvedemel 1½ spsk. fintrevet zittauerløg 1½ tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 æg eller 2 æggehvider 2 dl mælk 50 g smør Smørdampede

Læs mere

Kartoffelmad. Kartoffelmad. Det skal I bruge: 6 nye kartofler. Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt

Kartoffelmad. Kartoffelmad. Det skal I bruge: 6 nye kartofler. Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt Kartoffelmad Kartoffelmad 6 nye kartofler Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt Det kan I vælge imellem: Løg: Karse Forårsløg Alm. løg Purløg Sprødt: Hakkede hasselnødder

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld

Læs mere

Opskrifter. Frikadeller med havregryn. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 35. mesterslagterens

Opskrifter. Frikadeller med havregryn. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 35. mesterslagterens Frikadeller med havregryn 600 g hakket skinkekød 1 lille revet/ finthakket løg 2 æg 1-2 dl havregryn Salt - peber Ca. 1 1/2 dl mælk eller lidt mindre vand olie, med en klat smør, til stegning Rør hakket

Læs mere

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS 4 stk. kyllingebryst i tern 2 dåser kokosmælk 1 bundt forårsløg 2 fed hvidløg 1 bakke sukkerærter 1 bakke bønnespirer 1 løg 1 ingefærrod 1 bundt friske koriander (kan

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema:.0. 0 Parmesan snacks 0 g revet parmesan spsk. olivenolie 0g hvedemel æggehvider Blend alle ingredienser. Smør dejen ud på bagepapir og form som kiks. Bag kiksene i ovnen ved 0

Læs mere

Opskrifter. Små farsbrød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33. mesterslagterens

Opskrifter. Små farsbrød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33. mesterslagterens Små farsbrød med bacon 600 g hakket kalve- og skinkekød 1 lille løg, ca. 50 g 2 stilke blegselleri 1-2 fed hvidløg ½ citron 1-2 tsk. karry ½ tsk. salt ¼ tsk. peber 1-2 gulerødder, ca. 100 g 50 g tørrede

Læs mere

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA 600 g hakket skinkekød 1 æg 1 dl hvedemel 1 dl skummetmælk 3 fed hvidløg 3 spsk. frisk oregano 3 spsk. frisk basilikum 1 tsk. salt ½ tsk. peber 150 g mozzarella

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser. FORLOREN HARE 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 1 dl hvedemel 1½-2 løg, fint hakkede salt, peber og timian Spsk. ribsgelé Væden fra fadet fra den forlorne hare 1 spsk. majsstivelse salt/peber Lidt sovsekulør

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

OPSKRIFTER GULLASCH. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER GULLASCH. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45 MESTERSLAGTERENS GULLASCH 500 g gullash i tern 2 store løg 4 store gulerødder 1/4 knoldselleri 25 g smør Ca. 5 dl oksebouillon 1 lille dåse koncentreret tomatpure 3-4 soltørrede tomater (IKKE i olie!!) salt, friskkværnet

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af:

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af: Denne uge består madplanen af: Uge 27 Kylling med basilikum Blomkålskarrysuppe Pasta m. Cherrytomater, mozarella og roculasalat Krebinetter med marinerede grønne bønner Hønsekødssuppe Risotto med kylling

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 13 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt forårsløg rødløg gulerod semisoltørrede tomater Frugt og grønt: Fennike Rosenkål

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 42 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 42 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL 200 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål, f.eks. spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt evt. 1 frisk chili 600 g hakket oksekød, ca. 10% fedt 4-6

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas Madværkstedets Sept. 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Thaisalat med ananasmelonsalsa Stegte ris med æg og ananas september 1 Dag 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Dag 2 Thaisalat med ananas-melonsalsa

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS SALTIMBOCCAFARS MED PASTA 600 g hakket skinkekød 2 skiver røget skinke uden fedtkant 3 spsk. ost, f.eks. emmentaler 4 blade frisk salvie eller ½ tsk tørret 2 spsk. mel 10 g smør 1½ dl bouillon ¾ dl fløde

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Opskrifter. Familielasagne. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37. mesterslagterens. Rens champignon og hak dem. Hak løg, gulerod og hvidløg fint.

Opskrifter. Familielasagne. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37. mesterslagterens. Rens champignon og hak dem. Hak løg, gulerod og hvidløg fint. Familielasagne 600 g hakket oksekød 1 spsk. olivenolie 100 g champignon 2 løg 3 gulerødder 1-2 fed hvidløg 50 g bacon i små tern 2 dl bouillon 1 ds. flåede, hakkede tomater 2 spsk. tomatkoncentrat 2 tsk.

Læs mere

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde.

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde. GRYDERET 800 g gryderet 400 g rødbeder 200 g selleri 2 syrlige æbler 2 spsk. olie 1 spsk. estragoneddike 1 fed hvidløg, presset 1 spsk. hakket persille Salt og friskkværnet peber Varm retten op i gryde.

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

----------------------- Ribbensteg. 1 stk. ribbensteg Groft salt Laurbærblad Hele peberkorn 1 løg ¾ l vand Fløde

----------------------- Ribbensteg. 1 stk. ribbensteg Groft salt Laurbærblad Hele peberkorn 1 løg ¾ l vand Fløde Gyroskoteletter med varm coleslaw 4 stk. gyroskoteletter 1 4 hvidkål (i fine strimler) 1 forårsløg (skåret i skiver) ½ dl sukker ½ dl eddike 1 ds. tørrede sellerifrø (efter smag) 1 tsk. salt ½ dl vindruekerneolie

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Opskrifter. Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22. mesterslagterens

Opskrifter. Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22. mesterslagterens Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler 1,2 kg kalvesteg 200 g perleløg evt. fra glas 1 hakket løg 1 selleri stængel 2 fed hvidløg ½ fl. hvidvin 1 kg kogte kartofler 1 bundt+ persille Brun stegen

Læs mere

OPSKRIFTER RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER 600 g hakket oksekød 150 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål fx spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt 1 frisk chili 4-6 spsk. sød chilisauce

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Opskrifter. Benløse fugle med selleri creme. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 21. mesterslagterens

Opskrifter. Benløse fugle med selleri creme. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 21. mesterslagterens Benløse fugle med selleri creme og gulerodssalat 6 benløse fugle 1 hakket løg ½ porrer i skiver 1 l kalv eller grøntsags fond 30 g fedt stof Sellericreme ½ knoldselleri ½ dl vand 2 dl fløde 8 gulerødder

Læs mere

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg Madværksted Groft og grønt v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Fiskefrikadeller Hjemmelavet grov remoulade Bulgursalat Blomkålssalat Rodfrugtssuppe Grønkålspesto Grønkålssalat Grøntsagsrosti Kerneknækbrød

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Opskrifter MED BLØDE LØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 50. mesterslagterens

Opskrifter MED BLØDE LØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 50. mesterslagterens DANSK HAKKEBØF MED BLØDE LØG 600 g hakket oksekød 4 løg skåret i tynde skiver 75 g smør/margarine 4 spsk mel 6 dl bouillon eller kartoffelvand Kulør Kogte kartofler og surt som asier, rødbeder, agurkesalat

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Opskrifter. Ovnbagte kåldolmer med skinkekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39. mesterslagterens

Opskrifter. Ovnbagte kåldolmer med skinkekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39. mesterslagterens Ovnbagte kåldolmer med skinkekød 600 g hakket skinkekød 200 g finthakkede champignoner 25 g smør 2 spsk. hvedemel 1 finthakket løg 100 g hytteost 1 tsk. groft salt 8 hvidkålsblade 1 liter vand 1 tsk groft

Læs mere

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS OKSEKØDSTÆRTE 600 g oksekød 1-2 løg, i skiver 1-2 peberfrugter 1 lille ds. koncentreret tomatpuré 1 dl. vand salt, peber, merian 2 fed hvidløg 5 pl. Butterdej ca. 5 tomater 100-150 g reven ost. Svits løgene

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Kogebog Sommerlejr 2015

Kogebog Sommerlejr 2015 Kogebog Sommerlejr 2015 Lørdag Der er fællesspisning: medbring spisegrej og viskestykke Kyllingelår, Bønnesalat og Pandebrød Pandebrød: Lav evt. dejen til frokost. Bland tørgær, salt, rugmel og hvedemel.

Læs mere

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Carbonara - Det skal du bruge: 1 ps fuldkornsspaghetti ca. 500 gram, koges 1 minut mindre end angivet på pakke 5 skiver bacon 2 stk. nye små gulerødder,

Læs mere

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens Brændende kærlighed 1 kg bacon 4 store hakkede løg 1½ kg melede kartofler 1½ dl skummet- eller minimælk ½ tsk groft salt ½ dl klippet purløg 400 g syltede rødbeder 240 g rugbrød eller andet godt brød Kartoffelmos

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 2 løg 3 dl mælk 30 g hvedemel 1 dl rasp Friskkværnet peber Kartoffelsalat 800 g små kartofler 1 dl hakket bredbladet persille 1 tsk. citronsaft

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

Ved kick-off på Fiskedysten på Gaarden den 25. februar Opskrifter til 4 kuverter. v/kok Jens-Peter Jørgensen

Ved kick-off på Fiskedysten på Gaarden den 25. februar Opskrifter til 4 kuverter. v/kok Jens-Peter Jørgensen Ved kick-off på Fiskedysten på Gaarden den 25. februar 2017. Opskrifter til 4 kuverter. v/kok Jens-Peter Jørgensen Frisk stenbiderrogn på smørristet rugbrød, med Cremefraiche og rødløg. (8 stk. små startere)

Læs mere

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens Farsrulle med fyld og kartoffelgratin 600 g hakket kalv og skinke 3 skiver franskbrød uden skorpe 2 dl mælk 1 æg 1 tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 tsk. tørret oregano Udblød franskbrødsskiverne i

Læs mere

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS MILLIONBØF MED KARTOFLER 600 g hakket oksekød 1 stort løg 1 lille dåse tomatpuré 3 spsk. mel Smør/margarine til stegning Salt og peber Vand Kulør Tilbehør Kartofler Pil og hak løget fint. Smelt og brun

Læs mere

Madlavningsaften 26/

Madlavningsaften 26/ Madlavningsaften 26/10-2016 Gulerodssuppe Nøglehulsmærket opskrift til 4 personer 7 gulerødder 3 kartofler 2 løg 1 fed hvidløg 1½ spsk. olie Evt. 1 tsk. stødt spidskommen 100 g røde linser 6 dl bouillon

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser Eriks Mad og Musik.. 0 Kogte nye kartofler Kartofler Groft salt Smør Evt. persille eller dild TEMA: Kartofler Vask kartoflerne og kog dem men endelig ikke for længe. 0- minutter kan være nok, hvis de er

Læs mere

Opskrifter November 2014

Opskrifter November 2014 Gyroskoteletter med varm coleslaw 4 stk. gyroskoteletter 1 4 hvidkål (i fine strimler) 1 forårsløg (skåret i skiver) ½ dl sukker ½ dl eddike 1 ds. tørrede sellerifrø (efter smag) 1 tsk. salt ½ dl vindruekerneolie

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

Bålmadsworkshop.

Bålmadsworkshop. Bålmadsworkshop Ved PH outdoor Så er vi klar til 2. udgave af vores adventurerace. Vi har ændret alle O-løbene, tænkt nye tanker, men fastholdt hyggen og det udfordrende element. Løbet er den 27 November

Læs mere

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer:

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer: Sildesalat med karry Ingredienser til 4 personer: 200 g marinerede sildefileter 3 spsk. cremefraiche 18 % 1 dl yoghurt naturel max. 3,5 % 2 tsk. karry friskkværnet peber 1 stort æble, fx Cox Orange 1 rødløg

Læs mere

Madværkstedets. Madplan April 1. Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki. Teryaki-kylling med ris og ærtepesto. Lasagne og gulerodssalat

Madværkstedets. Madplan April 1. Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki. Teryaki-kylling med ris og ærtepesto. Lasagne og gulerodssalat Madværkstedets April 1 Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki Teryaki-kylling med ris og ærtepesto Lasagne og gulerodssalat April 1 Dag 1 Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki Dag 2 Teryaki-kylling

Læs mere

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens Kødboller i rød karry og kokosmælk 600 g hakket kalv og skinke 1-1½ tsk. salt ½ tsk. peber 2 æg 1 løg ½ hvedemel 1½ dl mælk fx letmælk 1 spsk. olie eller 15 g smør/margarine 1 tsk. rød karrypasta eller

Læs mere

Opskrifter. Risnudler med hakket oksekød og grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 28. mesterslagterens

Opskrifter. Risnudler med hakket oksekød og grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 28. mesterslagterens Risnudler med hakket oksekød og grøntsager 600 g hakket oksekød 150 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål fx spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt 1 frisk chili 4-6 spsk. sød chilisauce

Læs mere

LET S MEAT. Grillet svinelårtunge på urtekål SVINEKONGRES 2011

LET S MEAT. Grillet svinelårtunge på urtekål SVINEKONGRES 2011 Grillet svinelårtunge på urtekål Grillet svinelårtunge 3 tsk fennikelfrø 3 tsk fint salt 3 tsk fint rørsukker 3 svinelårtunger (1125 g) Urtekål 1200 g spidskål 1 bundt brøndkarse (150 g) eller 2 potter

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Mad til17 kræsne ganer

Mad til17 kræsne ganer 17 Mad til kræsne ganer Mad til Kræsne ganer 17 indeholder opskrifter til en lille tapasbuffet Kold hvidløgssuppe med croutons og druer 400 g hvidt brød uden skorpe 300 g mandler uden skal 2 fed hvidløg

Læs mere

Opskrifter. med champignon. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36. mesterslagterens. Farsbrød

Opskrifter. med champignon. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36. mesterslagterens. Farsbrød Farsbrød med champignon 600 g hakket kalv og skinke 1 spsk. groft salt 2 fintrevne løg 1 spsk. herbes de provence - fransk krydderiblanding 1 æg ¼ liter mælk ½ dl hvedemel 450 g finthakkede champignoner

Læs mere

Milnersvej Hillerød tel

Milnersvej Hillerød tel M å n e d e n s m e n u Persille-løgflan med røget laks og pesto Timiangratineret fasanbryst med svampe og vindruer i portvinsglace hertil indbagt kartoffel og savoykål Oktober 2003 Lime-æblefyldt pandekage

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

4 personer. Ingredienser

4 personer. Ingredienser Fiskefrikadeller med laks og asparges Quinoasalat 3-200 g torskefilet, sejfilet el. lign. uden de små ben Salt Peber ½ løg 1 æg Evt lidt mælk 1 spsk. mel 2-3 skiver røget laks 3 grønne asparges Smør og

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere