Original FlavOrs The Mediterranean Essence

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Original FlavOrs The Mediterranean Essence"

Transkript

1

2 Original FlavOrs The Mediterranean Essence Rødvine fra DOP Ribera del Duero, ekstra jomfru olivenolier fra DOP Baena og den uforlignelige og unikke smag af ETG Serrano skinke «Original Flavors, the Mediterranean Essence» er den fælles markedsføringsplan i det indre marked, hvor ekstra jomfru olivenolie med den beskyttede oprindelsesbetegnelse fra Baena, vine med den beskyttede oprindelsesbetegnelse Ribera del Duero og Serrano skinke, beskyttet af betegnelsen ETG Serrano skinke gennem Confecarne og koordineret af Serrano skinke fonden, forsøger at vise, at produkter med differentierede kvalitetsmærker har værdiegenskaber eller særlige kvalitetskendetegn, der gør dem forskellige fra andre af samme type. Disse tre produkter udgør essensen af og hjertet i Middelhavskosten. Tre produkter, der har været fremstillet på samme vis gennem århundreder, og som både bryder gennem tid og grænser. Tre produkter, der repræsenterer traditionen og tilknytningen til en egn, med dens befolkning, dens vaner, dens natur. Tre produkter, der har forstået at tilpasse sig tidens gang ved at indføre ny teknologi i deres produktionsprocesser, men som fortsat er traditionelt fremstillede. Kunsten at fremstille dem er gået i arv fra generation til generation, fra forældrene til deres børn, det er en viden, der afhænger af læremestrenes erfaring og som følgelig er gastronomiske perler og en ren luksus for sanserne.

3

4 Middelhavskosten Menneskehedens Immaterielle Kulturarv I november 2010 erklærede Unesco Middelhavskosten for Menneskehedens Immaterielle Kulturarv med den begrundelse, at det drejer sig om en livsstil, der videreføres fra generation til generation, at der er tale om et udtryk, en anvendelse eller et kendskab, som konstant fornys af lokale samfund og grupper, afhængig af deres miljø; at den gensidigt påvirker og påvirkes af naturen og historien, og at den skaber en følelse af identitet og kontinuitet, hvilket er medvirkende til at fremme respekten for den kulturelle mangfoldighed og den menneskelige kreativitet. Hvad er Middelhavskost? Middelhavskosten er en livsfilosofi baseret på en måde at ernære os, at tilberede maden, at dele den med andre, at nyde vores omgivelser og natur, at leve og være i pagt med miljøet, at skabe kunst og kultur, historie og traditioner, der er forbundet med vores typiske fødevarer og deres oprindelse. Der er tale om en enestående kulturarv, som omfatter alle folkeslag omkring Middelhavet, og som med sin rige variation og originalitet har resulteret i en afbalanceret og komplet kombination af fødevarer, baseret på lokale, friske og årstidens produkter. Kosten kendetegnes ved: En rigelighed af fødevarer af vegetabilsk oprindelse såsom pasta, brød, ris, grøntsager, bælgfrugter, frugter og nødder.

5 Brug af olivenolie som den vigtigste kilde til fedtstof. Et moderat forbrug af fisk, skaldyr, fjerkræ, mejeriprodukter (yoghurt, oste) og æg. Et moderat forbrug af rødt kød (fersk, Serrano skinke) Og et moderat forbrug af vin, helst sammen med måltiderne. (Unesco nævner også te i denne forbindelse). Århundreders historie Middelhavskosten opstår ved det geografiske, historiske, antropologiske og kulturelle sammenløb af tre kontinenter: Afrika, Asien og Europa. Der er tale om en storslået kulturarv, erhvervet gennem årtusinder og videregivet uden ophør fra generation til generation. Den er resultatet af de interkulturelle forbindelser, som vores samfund har lavet op gennem historien. Den er det fælles element og den væsentlige del af vores immaterielle kulturarv. Middelhavets folkeslag har deres egne, genkendelige vaner, og det er almindeligt, at de overfører deres forskelligartede og særegne kulturer og landskaber til bordet. En række årtusindgamle vaner og fremgangsmåder som har efterladt synlige spor. Middelhavskosten er sandsynligvis ét af de mest nærværende, velfunderede og vedvarende. Det har været og er fortsat en kulturarv under udvikling, dynamisk og vital. Med tiden er der sket en naturlig udvælgelse af de afgrøder, som bedst har overlevet historiens gang, og som i dag udgør den berømte mediterranske trilogi: korn, oliven og vin. De fødevarer, man får af dem, er grundlæggende, og de har sammen med andre spillet en fremtrædende omend forskelligartet rolle hos alle Middelhavslandenes kulturer.

6 Differentierede kvalitetsmærker i Den Europæiske Union sted, definitionen for enhver Beskyttet Oprindelsesbetegnelse, eller en traditionel fremstillingsmetode, som kendetegner en Garanteret Traditionel Specialitet, har meget at gøre med måden at forstå livet på, med folks rødder til deres landsbyer og til deres lokale produkter, med deres måde at udtrykke sig på kulturelt, arkitektonisk, etc. Produkter med EUs certifikat eller differentierede kvalitetsmærke bidrager stærkt til en bæredygtig udvikling i landområderne og til at opfylde mange af principperne for Landzoneudviklingen. Europa anerkender og beskytter produkter med oprindelses- og traditionsgaranti med tre typer mærker, hvoraf de to er knyttet til produktionsstedet og den tredje til produktionsmetoden: DOP (Beskyttet Oprindelsesbetegnelse), IGP (Beskyttet Geografisk Indikation) og ETG (Garanteret Traditionel Specialitet). Forbindelsen mellem produkt og produktions- Disse produkter hjælper med til at understøtte de oprindelige aktiviteter i landområderne ved at gøre potentialet større og ved at give de regionale producenter et ekstra plus, fordi en højere pris til producenten tilskynder folk til at producere.

7 differentieret kvalitetsmærke virkelig har en kvalitet, der er meget højere end et produkt af samme kategori men uden anerkendelsen. Certifikations-processen styrker anerkendelsen af områdets kendetegn og særegenheder og medvirker derved til at forbedre områdets identitet, både indadtil og udadtil, og resulterer også i en større anerkendelse hos forbrugerne, men derudover bidrager den til at højne livskvaliteteten i landområdet ved at diversificere økonomien og øge indtægterne, gøre miljøbevidstheden større og forstærke netværkene mellem befolkningen og producenterne i området. Tilsynsrådene har til opgave at gennemføre en række kontroller og analyser for at efterprøve, at produktet opfylder alle kravene. Disse råd kan desuden tildele eller nægte den kvalitetsbetegnelse, produkterne kan opnå, hvis de op - fylder de fastsatte vilkår. Når et produkt tildeles én af disse anerkendelser, kan forbrugeren være sikker på, at det er autentisk, og at det virkeligt svarer til, hvad der står på etiketten. Ud over fordelene på produktionsstedet giver kvalitetsmærkerne også forbrugerne en garanti. De strikse kontroller og betingelser, som er betingelsen for at opnå disse kvalitetsmærker, sikrer forbrugeren, at ethvert produkt med

8 EKSTRA JOMFRU OLIVENOLIE DOP BAENA Det er dokumenteret, at oliven og korn i det 12. århundrede var de dominerende afgrøder i Baena distriktet. Oliven var den traditionelle afgrøde, og sammen med korn og vin var den grundlaget for landbrugets økonomi. I det sidste årti af det 19. århundrede var der 86 oliemøller i landsbyerne og i olivenlundene, og de bidrog til at udbrede kendskabet til produktet, og her begyndte man at anvende navnet Baena om olier. På det tidspunkt udstrakte olivenlundene sig over et areal på hektar. i de kommuner, der i dag dækker betegnelsen, og flere olivenlunde var anerkendte for deres høje oliekvalitet, deriblandt Vela, El Montecillo, La Sierra, Monte Horquera, Fuente de Guta og mange andre, hvor der blev brugt flere olivensorter, men hvor Picudo eller Carraqueño fra Córdoba var den dominerende. Dyrkningsområdet ligger i den sydvestlige del af Córdoba-provinsen, i kommunerne Baena, Luque, Doña Mencia, Nueva Carteya, Zuheros, Castro del Río og Cabra, i olivendistrikterne Nevadillo-Campiña og Campiña og Penibética, hvor olivenlundene stort set ligner hinanden. Forarbejdningen og påfyldningen på flasker og dåser foregår i samme område som produktionen. De autoriserede sorter til fremstilling af ekstra jomfru olivenolier med Oprindelsesbetegnelsen Baena er: Picudo eller Carrasqueño fra Córdoba (den mest udbredte sort), Hojiblanco, Picual, Lechín, Pajarero og Chorrúo eller Jardúo. Lige fra fugtige sletter og bløde bakker til kuperede skråninger udgør det rige og varierede landskab i det område, Tilsynsrådet dækker. Olivenlundene ligger på højdedrag mellem 400 og 600 meter over havet, i et fastlandsklima med meget tørre og varme somre og to perioder med regn om efteråret og foråret, hvilket giver de perfekte betingelser for dyrkningen af oliventræer og dermed produktionen af oliven, som bruges til at lave de så karakteristiske olier.

9 terlader et harmonisk strejf af mandel til sidst. Det er olier, der beriger og forstærker smagen i alle de retter, den anvendes. Hvad angår farve (en egenskab som ikke har spor med kvalitetskriterier at gøre) varierer den fra gylden gul til mørkegrøn, afhængig af hvor moden, frugten var, da olien blev presset ud af den. Tilsynsrådet i Oprindelsesbetegnelsen Baena har til opgave at overvåge kvaliteten af ekstra jomfru olivenolierne og attestere de partier olier, der består de strenge analytiske kvalitetskontroller og smagsbedømmelser. Det betyder, at kun de olier, der er forsynet med en bagetiket eller et kvalitetssegl fra Tilsynsrådet efter at have bestået kvalitets- og oprindelseskontrollerne, vitterligt er Ekstra Jomfru Olivenolie fra Baena. Sammensætningen af flere olivensorter giver ekstra jomfru olivenolierne med Oprindelsesbetegnelsen Baena en bred skala af dufte og smage af frugten af de sorter oliven, den er lavet af. I smagninger giver olierne indtryk af intens frugt, duft af grønt (blade eller græs), grønne æbler og i en vis grad umodne mandler, en let fornemmelse af bitterhed og krydderi, samt indtryk, der er karakteristiske for olivenfrugten. De fremstår søde i let til middelstor grad, og med en intens eftersmag i munden, der ef-

10 VINE FRA RIBERA DEL DUERO DOP RIBERA DEL DUERO Ribera del Dueros historie har udviklet sig parallelt med unionen mellem vinmark og vin, med frugten fra vinstokke, karakteristiske for dets landskaber, med befolkningens personlighed og kultur. Når vi går år tilbage i tiden, finder vi den første henvisning til vin i området: En romersk mosaik på 66 kvm., der betragtes som det bedst bevarede værk med allegorier om vindrikning på den iberiske halvø, og som blev fundet i Baños de Valdearados under vinhøsten i Hovedpersonen i denne mosaik er guden Bacchus, der med sin højre hånd tager fat i Ariadne, mens han med sin venstre arm holder om Ampelos. I det 10. og 11. århundrede, i middelalderen, begynder denne tidlige forbindelse at konsolidere sig, samtidig med grundlæggelsen af områdets vigtigste bysamfund såsom San Esteban de Gormaz (Soria), Roa og Aranda del Duero (Burgos) eller Peñafiel (Valladolid). I det 13. århundrede dukker de første vinkældre op, som er udgravet indeni nogle landvillaer. Vin og vinmarker bliver en vigtig del af Riberas kulturelle og økonomiske udvikling; godt illustreret af at produktionen vokser, at den lokale handel bliver større, og at eksporten til resten af Castilien indledes. I det 15. århundrede udarbejdes Castiliens Forordninger, som fastsætter midler til at kontrollere produktionen og handlen med udenlandsk vin og andre af skattemæssig karakter. Opsving, velstand, men også tilbagegang (som det skete i det 17. og 18. århundrede), Riberas historie har forløbet parallelt med frugten af disse stokke, der er så karakteristiske for landskabet, kulturen, folks personlighed, deres sociale vaner, deres arkitektur... Ribera del Dueros oprindelsesbetegnelse, som den kendes i dag, udspringer af et initiativ, en række vinavlere og bodegaejere tog for at udnytte vinmarkerne bedre og højne kvaliteten af områdets vin. Det første referat opført i Tilsynsrådets bøger er fra den 23. juli 1980, da rådet stadig kun havde midlertidig karakter. To år senere, den 21. juli 1982, gav ministeriet for landbrug, fis-

11 keri og fødevarer Ribera del Duero tilladelse til at bruge oprindelsesbetegnelsen og godkendte dens vedtægter. Siden da har indførelsen af nye dyrkningsmetoder og de mest moderne teknologier til at fremstille vinen samt de strenge kontrolprocesser, som Tilsynsrådet kræver, gjort Ribera del Duero til centrum for en voksende økonomisk aktivitet og synonym med kvalitet. Tempranillo-druen og det ekstreme klima på ét af de højestbeliggende vinområder (mellem 850 og 1000 meter over havets overflade) stimulerer dannelsen af vitale substanser, der giver sig udtryk i meget intense farver og aromaer. Generelt producerer vinstokke, der er i stand til at overleve disse ekstreme betingelser, mørke, dybt smagfulde og perfekt strukturerede vine, med en stor koncentration, stil og lang holdbarhed. Alt dette tillige med en storslået pasning og pleje af vinmarkerne er kendetegnende for produktionen af nogle af de bedste vine i verden. D.O.P. Ribera del Duero Tilsynsråds vigtigste opgave er at garantere med sit autencitetsmærke, at vinene i denne Oprindelsesbetegnelse opfylder alle krav til at kunne opnå betegnelsen, så forbrugeren kan være sikker på, at hver eneste flaske, der forsynes med bagetiket, har bestået de mest krævende kontroller (fysiske, biologisk kemiske og selvfølgelig også smagsbedømmelser), inden den ender i vinglassene.

12 SERRANO SKINKE ETG SERRANO SKINKE De første skriftlige beretninger om saltet svinekød stammer fra Romerriget, i slutningen af det 2. århundrede f.kr., hvori datidens måde at salte og konservere ferske køller blev beskrevet. Det er også på denne tid, at de første tegn dukker op på, at man modnede skinker i Spanien, hvor især de sardinske skinker pernac cerretanae fra Hispania var berømte, hvilket mønter med motiver fra handlen med skinker på Augustos og Agripas tid vidner om. Den tids råd om, hvordan man skulle slagte, udskære, salte og tørre kødet er stadig brugbare den dag i dag; oven i købet bevarer man det gamle produktionssystem, der er baseret på at udnytte årets klimatiske cyklus. Processen blev indledt med slagtning af svinene i årets sidste måneder (Mortens dag, 11. november), hvorved man udnyttede de koldeste måneder til saltning og eftersaltning, som nødvendigvis skal udføres ved lave temperaturer. Resten af processen blev gennemført i takt med årstidernes naturlige cyklus; med forårets komme og den efterfølgende sommer blev temperaturerne gradvist højere og fugtigheden mindre, hvorved Serrano skinkerne kunne svede og tørre. I dag følger fremstillingen af en Serrano skinke stort set den traditionelle metode og med de samme trin eller faser, dog blot med tilføring af nye teknologier. I alle tilfælde er formålet med det nuværende produktionssystem ud over at respektere den traditionelle fremstillingsmåde konstant at forbedre kvaliteten via en omhyggelig udvælgelse af råvaren og en speciel overvågning af alle processens faser, og ved at give hver eneste skinke den rette modningstid efter de retningslinjer, som skinkemestrene, der kontrollerer Serrano skinkerne én for én, udstikker. I denne kvalitetsforbedringsproces anvendes lagerrum, hvor man konstant kan kontrollere fugtighed, udluftning og temperatur, og det gør det muligt at efterligne de samme klimatiske forhold som i den traditionelle proces. Forskellen er, at man i dag bruger moderne teknologi, der kan sikre, at slutproduktet er af den allerbedste og mest garanterede kvalitet. Forarbejdningsprocessens etaper er enkle, og de har ikke ændret sig i flere århundreder: 1. Udvælgelse af de ferske skinker: størrelse og et passende fedtindhold 2. Saltning: stykkerne dækkes med havsalt, som trænger ind i skinken og medvirker til den efterfølgende indtørring og konservering af køllens muskelmasse, og samtidig giver

13 5. Tørring-modning (mere end 110 dage). Her fortsætter den progressive tørring af skinkerne, og de begynder at svede, hvilket betyder at der sker en naturlig fusion af fedtet. 6. Slutfasen er ældningen, hvor den udvikling, der gik igang i de tidligere faser, fortsætter, og hvor den mikrobielle flora sætter sit præg og giver skinken den karakteristiske smag og duft. den farve og smag, der er karakteristisk for et modnet produkt. Varigheden afhænger af skinkens vægt ved ankomst; normalt ligger den i saltlage mindre end en dag pr. kg vægt ved ankomst. 3. Vaskning og børstning af skinkerne for at fjerne saltet 4. Hviletid eller efter-saltning (mere end 40 dage) hvor saltet fordeler sig jævnt i skinkens indre, og vandet langsomt forsvinder fra skinkens overflade, en proces der giver skinkerne mere konsistens. Produktionen af Serrano skinke er følgelig en naturlig og traditionel proces, som er foregået på samme måde i flere århundreder. Igennem hele processen er skinkemesterens erfaring af allerstørste betydning og vigtighed, for det er ham eller hende, der personligt overvåger skinkerne én for én og beslutter processens varighed. Der er ingen tilgængelig teknologi, der er i stand til at erstatte skinkemesterens hænder og erfaring, og det gør, at hver eneste Serrano skinke bliver eksklusiv, en unik oplevelse og en verden af smagsindtryk. Det er derfor, Serrano skinken er et naturligt, håndværksmæssigt, afbalanceret og specielt udvalgt produkt, som har været fremstillet på den samme måde i flere århundreder, hvilket gør den til et specielt, traditionelt og garanteret produkt. En virkelig gastronomisk perle men samtidig et produkt, som alle har råd til.

14 STEGT HVIDKÅL MED VIN FRA DOP RIBERA DEL DUERO OG FRISK BOUQUET AF SELLERI OG KAMMUSLINGER INGREDIENSER Hvidkål: brug blade fra kålhovedets kerne, rens dem for stilke, skyl bladene i iskoldt vand og tør dem. Lav en rulle af sølvpapir, og sørg for, at sølvpapirstykkerne er presset godt sammen. Læg kålbladene på langs af rullen og rul dem. Derefter bindes bladene sammen og sættes på et køligt sted. Salicornias: (Spirer af en grøn aspargeslignende plante, der vokser tæt ved havet). Kammuslinger: rens dem godt for skæg og sand. Skær dem i tern. Blandede røde skud af bl.a. løvetand: skyl med vand og is og sæt dem på et køligt sted. Avocadoolie: til at stege kålen i Selleri-kålroe: skær i tern og rist dem let i avocadoolie Selleri: skær fine skiver af selleri. Læg skiverne i vand med is. Skum af vinmost: reducér vin fra DOP Ribera del Duero, si det og tilføj ti gram lecitin og lav skum. TILBEREDNING Hæld avocadoolien på en teflonpande, steg hvidkålen, tilføj et par dråber mere olie, så det ikke tørrer ud under stegningen. Når kålen er brunet, så lad panden stå på lavt blus, så den holder sig varm. Tilbered salaten på tallerkenen med spirerne, kammuslingerne, de blandede røde skud, selleri-kålroe blandingen og selleri-skiverne, garnér det med en smule avocadoolie. ANRETNING Læg hvidkålen i en dyb tallerken (efter at have fjernet sølvpapirsrullen) og hæld salaten ovenpå. Til sidst pyntes retten med skummet af vin fra Ribera del Duero. RODFRUGTER OG KORSBLOMSTER I LASAGNE MED KRYDREDE SKUD I EKSTRA JOMFRU OLIVENOLIE FRA DOP BAENA INGREDIENSER Kartoffel, boniato (sød kartoffel, næsten som batat), batat, græskar, pastinakker, daikon (stor radise med mild smag), sort ræddike og små radiser: I ekstra jomfruolivenolie fra DOP Baena krydret med hvidløg og rosmarin bruner vi let grøntsagerne, én for én, efter at de har fået salt og peber, indtil de begynder at afgive vand og blive gennemsigtige. Saft fra krydret krussalat: 1 blødkogt æg, 250 gram blendet krydret krussalat, 50 gram vindruekerneolie. Saften blandes med æg og olien tilsættes lidt efter lidt under omrøring (ligesom en mayonnaise), smag til med salt og stil det til afkøling. Unge krydrede skud: Krussalat eller grøn Siso, sennep, hvidløg og brøndkarse.

15 RØD OG HVID SØLVBEDE STEGT MED SERRANO SKINKE OG PORRE I SVINEFOND INGREDIENSER Rød og hvid sølvbede: Først renser vi for jord. Så fjerner vi bladene fra stilkene. Læg de udstrakte blade på køl. Stilkene renses for trævler og lægges i en vakuumtæt pose med et par dråber olie. Porre: Vi renser for jord og piller det yderste lag af og lægger det sammen med det grønne af porren i en vakuumtæt pose. Posen skal være i vandbadsapparat ved 60 grader i en time. Derefter tages den ud, åbnes, skylles og sættes til afkøling. Skinketern: Vi skærer skinken i små tern. Spæk fra skinke: Vi skærer sværen fra og bruger det hvide lag spæk. Fond af grisetæer: 4 rensede grisetæer, 3 gulerødder, 1 selleri, 1 kålroe, 1 løg med kryddernelliker, 1 porre, 1 bundt krydderurter, Salt og peber. Tilberedning: Vask og børst grisetæerne rene, bind dem sammen to og to og læg dem i en gryde med koldt vand. Når vandet koger, tilføjes en grøntsagsblanding af gulerod, selleri, kålroe, løg med kryddernelliker, porre og bundtet med krydderurter. Lad det småkoge i 6 timer. Derefter tages tæerne op, lad vandet dryppe af og udben dem. Hak kødet. I en sauteregryde steger vi et hakket løg let i lidt olie, tilføj en knivspids sød paprika og rør det godt ud, hvorefter det hakkede kød vendes i løg og paprika. Når blandingen er homogen, hælder vi massen i rektangulære forme og lader det stivne ved rumtemperatur. Imens reducerer vi kogevandet til en fjerdedel. Det sies gennem en serge (af stof). En del af fonden bruges til denne opskrift, resten hældes over de hakkede grisetæer, som kan anvendes til en anden ret. ANRETNING I en wokpande hælder vi lidt spæk, til det begynder at opløses. Så tilføjer vi porren og lader den stege et øjeblik i fedtet. Derefter blade og stilke fra sølvbederne, og når de er møre, hældes et par skefulde fond fra grisetæerne i, og vi lader den reducere. På en gennemsigtig tallerken anrettes de stegte grøntsager, og der glaseres med resten af fonden. TILBEREDNING AF LASAGNE På en bageplade, der er smurt med ekstra jomfru olivenolie fra DOP Baena, lægger vi lag af grøntsager. Første lag af kartofler, andet lag af græskar, tredje lag af boniato, fjerde lag af sort ræddike, femte lag af batat, sjette lag af små radiser, syvende lag af daikon, ottende lag igen af kartofler. Vi tildækker med sølvpapir og stiller pladen i ovnen en time ved 100 grader. Derefter tages pladen ud og olien hældes fra. Pladen stilles igen i ovnen i 30 minutter ved 200 grader. Tag pladen ud af ovnen og hæld olien fra og læg derefter lasagnen i pres med en anden plade af samme størrelse. Det hele skal køle af ved rumtemperatur. Stil lasagnen i køleskab. Lad den stivne godt i mindst 12 timer, så den slipper pladen. ANRETNING Vi skærer et skive af lasagnen og lægger den på en tallerken, der stilles i en lille gratinovn. Når lasagnen tages ud af ovnen, lægges de unge skud på, og saften af den krydrede krussalat hældes ved som sauce.

16 C.R.D.O.P. BAENA Plaza de la Constitución s/n. Apdo. nº BAENA (Córdoba) Telef.: CONFECARNE C/ General Rodrigo nº MADRID Telef.: C.R.D.O.P. RIBERA DEL DUERO C/ Hospital, ROA (Burgos) Telef.:

Madværksteder. - En manual til madværksteder. Madkulturen.dk

Madværksteder. - En manual til madværksteder. Madkulturen.dk 1 Madværksteder - En manual til madværksteder Madkulturen.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 4 Introduktion til Madværksteder 7 Det pædagogiske arbejde 8 Før I går i gang 12 Madrefleksioner 14 Råvarerne 16

Læs mere

Sådan steger du din sædvanlige mad i rapsolie

Sådan steger du din sædvanlige mad i rapsolie Forord 1 De gule rapsblomster. Duften af sommer. Gylden olie fra tusindvis af rapsfrø. Den danske natur byder på mange oplevelser, som kan sætte kolorit på vores spisebord. Den koldpressede rapsolie er

Læs mere

SMAGENS DAG. Smag på Norden. SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September. Materiale til Smagens Dag 2005

SMAGENS DAG. Smag på Norden. SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September. Materiale til Smagens Dag 2005 SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2005 Smag på Norden Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2005 Smagens Dag 2005 side 2

Læs mere

FORBRUGERE: VI SMIDER IKKE MAD UD! En antropologisk undersøgelse af, hvordan madspild opstår og opleves af forbrugerne

FORBRUGERE: VI SMIDER IKKE MAD UD! En antropologisk undersøgelse af, hvordan madspild opstår og opleves af forbrugerne FORBRUGERE: VI SMIDER IKKE MAD UD! En antropologisk undersøgelse af, hvordan madspild opstår og opleves af forbrugerne Indhold 03 Forord 04 Læsevejledning 05 Resumé 07 Indledning 09 Måltidets mange meninger

Læs mere

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen 1 Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet Indhold Introduktion En ramme for undervisningen Kapitel 1 Det miljømæssige råderum Kapitel 2 Mad, miljø og sundhed Kapitel

Læs mere

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FLYDENDE TIL FAST TILSKUDSKOST MORALSK MAD SUNDHED OG

Læs mere

Ny Nordisk Hverdagsmad

Ny Nordisk Hverdagsmad I N S T I T U T F O R H U M A N E R N Æ R I N G D E T B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T F O R F Ø D E V A R E R, V E T E R I N Æ R M E D I C I N O G N A T U R R E S S O U R C E R K Ø B

Læs mere

Klima på bordet Fødevareministeriets klimakogebog. 12 lækre klimaretter fra danske kokke

Klima på bordet Fødevareministeriets klimakogebog. 12 lækre klimaretter fra danske kokke Klima på bordet Fødevareministeriets klimakogebog 12 lækre klimaretter fra danske kokke kolofon Klima på Bordet. Fødevareministeriets klimakogebog December 2009 2. reviderede oplag: 3.000 eks. ISBN print:

Læs mere

Vol. I Hverdagsmad med hjerne

Vol. I Hverdagsmad med hjerne Vol. I Hverdagsmad med hjerne Vi kan alle sammen blive klogere Opskrifter af Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg Vol. I Hverdagsmad med hjerne Ingredienser, der er vigtige for hjernen Gurkemeje Styrker og

Læs mere

Vinavis. Sydafrikas. nationalretter. Vin de Constance. fagre vinverden. Marts/April 2010. en superstar i vinens verden. Sydafrikanske.

Vinavis. Sydafrikas. nationalretter. Vin de Constance. fagre vinverden. Marts/April 2010. en superstar i vinens verden. Sydafrikanske. Vinavis Marts/April 2010 Sydafrikanske nationalretter Sydafrikas fagre vinverden VIN i MAD Vin de Constance en superstar i vinens verden Sydafrikanske nationalretter en symfoni af smagsoplevelser I dette

Læs mere

egetar bladet Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom Artikel

egetar bladet Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom Artikel egetar bladet MARTS Middelhavskost plus nødder mindsker risiko for hjertesygdom Artikel Professor T. Colin Campbell Om ernæring samt link til video med foredrag Veganerkost er sundere Artikel Frisk og

Læs mere

- Fra elbulli til dit køkken

- Fra elbulli til dit køkken Fra elbulli til dit køkken Hvad er elbullis familiemåltid? 7 elbullimetoden 8 Madlavning hjemme i køkkenet 12 Basisvarer 29 Et kig bag kulisserne på familiemåltidet 32 5 a good selection of egg cooking

Læs mere

Køkken, Grill, Pizza, Røge & meget mere Tips, tricks & opskrifter.

Køkken, Grill, Pizza, Røge & meget mere Tips, tricks & opskrifter. Nielsen`s egen Madbog Køkken, Grill, Pizza, Røge & meget mere Tips, tricks & opskrifter. 1 Indhold Indhold... 2 Grill... 4 Grillen... 4 Grillkullene... 5 Grillmetoder... 6 Tider og Temperatur... 7 Røgning...

Læs mere

Vidste du, at... Der var engang...

Vidste du, at... Der var engang... Den gule ost 1 Der var engang... En gård brændte på Island i 1011. Det var Njals gård. Den hed Bergthorshvol, og sagaen om Njal fortæller, at kvinderne på gården forsøgte at slukke ilden med valle fra

Læs mere

Til dig, DER EGENTLIG HELLERE VILLE VÆRE I FRANKRIG. 34 opskrifter på madoplevelser, du aldrig glemmer.

Til dig, DER EGENTLIG HELLERE VILLE VÆRE I FRANKRIG. 34 opskrifter på madoplevelser, du aldrig glemmer. Til dig, DER EGENTLIG HELLERE VILLE VÆRE I FRANKRIG 34 opskrifter på madoplevelser, du aldrig glemmer. INDHOLD 1. udgave, 1. oplag 2014. Udgivet af Lactalis Danmark A/S. Tryk: Clemens Trykkeriet A/S. Idé,

Læs mere

Mere frugt og grønt hver dag

Mere frugt og grønt hver dag Mere frugt og grønt hver dag I Danmark er vi blevet bedre til at spise frugt og grønt. Fra 1995 og frem til 2001 spiste vi 40 procent mere frugt og grønt, men den udvikling er nu stoppet. I dag spiser

Læs mere

SMAGEN AF NORDEN SKAL UD I VERDEN

SMAGEN AF NORDEN SKAL UD I VERDEN SMAGEN AF NORDEN SKAL UD I VERDEN Nordisk mad og nordisk madkultur har i lang tid været under massiv international påvirkning. Fødevarer og madretter, som i århundreder har været kernen i det nordiske

Læs mere

Landbrug. Et partnerskab mellem Europa og landmændene INDBLIK I EU POLITIK

Landbrug. Et partnerskab mellem Europa og landmændene INDBLIK I EU POLITIK INDBLIK I EU POLITIK Landbrug Et partnerskab mellem Europa og landmændene EU s fælles landbrugspolitik: for vores mad, vores landdistrikter og vores miljø 2 I N D B L I K I E U - P O L I T I K INDHOLD

Læs mere

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Indholdsfortegnelse Forord.... 8-9 Okseskank, porrerfrites og Brown Ale.... 10-11 Hel lammebov med fennikel, porrer og Brown Ale....

Læs mere

Madværksteder for ældre

Madværksteder for ældre Madværksteder for ældre Planlægning og praktik Marts 2014 Forord Måltidet har ofte en helt central rolle som samlingspunkt om både det at nyde den gode mad og hinandens selskab. Sådan er det hele livet.

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER

LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER LÆRERVEJLEDNING Introduktion til Kend din øl Lærer- og øvelsesvejledning til praktisk øvelse i ølbrygning

Læs mere

dec for fagfolk mad & mere

dec for fagfolk mad & mere Hvis flere både forbrugere og producenter vænner sig til at smage efter og til at stille krav til maden, er der en stor sandsynlighed for, at vi vil opdage og genopdage et meget mere mangfoldigt udvalg

Læs mere

Ny Nordisk Hverdagsmad

Ny Nordisk Hverdagsmad I N S T I T U T F O R H U M A N E R N Æ R I N G D E T B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T F O R F Ø D E V A R E R, V E T E R I N Æ R M E D I C I N O G N A T U R R E S S O U R C E R K Ø B

Læs mere

nationens fornemmelse for kød opskrifter, gode råd og meninger med kød på

nationens fornemmelse for kød opskrifter, gode råd og meninger med kød på nationens fornemmelse for kød opskrifter, gode råd og meninger med kød på 1 forord Spiser du nogensinde kalvekæber? Kender du forskel på gaspakket og friskhakket kød? Og har en frilandsgris eller en økologisk

Læs mere

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab eksperimenter GoCook 100% din ret bogen til madkundskab Redaktion: Malene Østergaard Loft, Birthe Kyhn og Bente Svane Nielsen Layout og illustrationer: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Printet

Læs mere

"Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg

Mad kan sagtens være nemt og hurtigt KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg "Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU - med kød, fjerkræ og æg Hurtige og nemme opskrifter med kød, fjerkræ og æg Opskrifterne er fra voresmad.dk. Det er testede opskrifter, hvor

Læs mere

Læs og se mere inde i bladet.

Læs og se mere inde i bladet. Læs og se mere inde i bladet. Hjemkundskabslærerforeningens blad Nr. 3 August 2013 Hjemkundskabslærerforeningen er en faglig forening under Danmarks Lærerforening. Hjemmesideadressen er: www.hjemkundskab.nu

Læs mere

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR Velkommen Med udgivelsen, Madleg inspiration til børns maddannelse og måltidskultur, håber vi at bidrage til, at det store maddannelsesarbejde der allerede

Læs mere

VidarNyt Februar 2002. Februar 2 0 0 2 n o 0 12. VidarNyt. Skolebladet for Vidar Skolen. Skolebladet for Vidar Skolen, Brogårdsvej 61, 2820 Gentofte

VidarNyt Februar 2002. Februar 2 0 0 2 n o 0 12. VidarNyt. Skolebladet for Vidar Skolen. Skolebladet for Vidar Skolen, Brogårdsvej 61, 2820 Gentofte Februar 2 0 0 2 n o 0 12 VidarNyt Februar 2002 VidarNyt Skolebladet for Vidar Skolen Skolebladet for Vidar Skolen, Brogårdsvej 61, 2820 Gentofte 1 Kære Læser Hermed det første temanummer, og som før annonceret

Læs mere