Original FlavOrs The Mediterranean Essence

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Original FlavOrs The Mediterranean Essence"

Transkript

1

2 Original FlavOrs The Mediterranean Essence Rødvine fra DOP Ribera del Duero, ekstra jomfru olivenolier fra DOP Baena og den uforlignelige og unikke smag af ETG Serrano skinke «Original Flavors, the Mediterranean Essence» er den fælles markedsføringsplan i det indre marked, hvor ekstra jomfru olivenolie med den beskyttede oprindelsesbetegnelse fra Baena, vine med den beskyttede oprindelsesbetegnelse Ribera del Duero og Serrano skinke, beskyttet af betegnelsen ETG Serrano skinke gennem Confecarne og koordineret af Serrano skinke fonden, forsøger at vise, at produkter med differentierede kvalitetsmærker har værdiegenskaber eller særlige kvalitetskendetegn, der gør dem forskellige fra andre af samme type. Disse tre produkter udgør essensen af og hjertet i Middelhavskosten. Tre produkter, der har været fremstillet på samme vis gennem århundreder, og som både bryder gennem tid og grænser. Tre produkter, der repræsenterer traditionen og tilknytningen til en egn, med dens befolkning, dens vaner, dens natur. Tre produkter, der har forstået at tilpasse sig tidens gang ved at indføre ny teknologi i deres produktionsprocesser, men som fortsat er traditionelt fremstillede. Kunsten at fremstille dem er gået i arv fra generation til generation, fra forældrene til deres børn, det er en viden, der afhænger af læremestrenes erfaring og som følgelig er gastronomiske perler og en ren luksus for sanserne.

3

4 Middelhavskosten Menneskehedens Immaterielle Kulturarv I november 2010 erklærede Unesco Middelhavskosten for Menneskehedens Immaterielle Kulturarv med den begrundelse, at det drejer sig om en livsstil, der videreføres fra generation til generation, at der er tale om et udtryk, en anvendelse eller et kendskab, som konstant fornys af lokale samfund og grupper, afhængig af deres miljø; at den gensidigt påvirker og påvirkes af naturen og historien, og at den skaber en følelse af identitet og kontinuitet, hvilket er medvirkende til at fremme respekten for den kulturelle mangfoldighed og den menneskelige kreativitet. Hvad er Middelhavskost? Middelhavskosten er en livsfilosofi baseret på en måde at ernære os, at tilberede maden, at dele den med andre, at nyde vores omgivelser og natur, at leve og være i pagt med miljøet, at skabe kunst og kultur, historie og traditioner, der er forbundet med vores typiske fødevarer og deres oprindelse. Der er tale om en enestående kulturarv, som omfatter alle folkeslag omkring Middelhavet, og som med sin rige variation og originalitet har resulteret i en afbalanceret og komplet kombination af fødevarer, baseret på lokale, friske og årstidens produkter. Kosten kendetegnes ved: En rigelighed af fødevarer af vegetabilsk oprindelse såsom pasta, brød, ris, grøntsager, bælgfrugter, frugter og nødder.

5 Brug af olivenolie som den vigtigste kilde til fedtstof. Et moderat forbrug af fisk, skaldyr, fjerkræ, mejeriprodukter (yoghurt, oste) og æg. Et moderat forbrug af rødt kød (fersk, Serrano skinke) Og et moderat forbrug af vin, helst sammen med måltiderne. (Unesco nævner også te i denne forbindelse). Århundreders historie Middelhavskosten opstår ved det geografiske, historiske, antropologiske og kulturelle sammenløb af tre kontinenter: Afrika, Asien og Europa. Der er tale om en storslået kulturarv, erhvervet gennem årtusinder og videregivet uden ophør fra generation til generation. Den er resultatet af de interkulturelle forbindelser, som vores samfund har lavet op gennem historien. Den er det fælles element og den væsentlige del af vores immaterielle kulturarv. Middelhavets folkeslag har deres egne, genkendelige vaner, og det er almindeligt, at de overfører deres forskelligartede og særegne kulturer og landskaber til bordet. En række årtusindgamle vaner og fremgangsmåder som har efterladt synlige spor. Middelhavskosten er sandsynligvis ét af de mest nærværende, velfunderede og vedvarende. Det har været og er fortsat en kulturarv under udvikling, dynamisk og vital. Med tiden er der sket en naturlig udvælgelse af de afgrøder, som bedst har overlevet historiens gang, og som i dag udgør den berømte mediterranske trilogi: korn, oliven og vin. De fødevarer, man får af dem, er grundlæggende, og de har sammen med andre spillet en fremtrædende omend forskelligartet rolle hos alle Middelhavslandenes kulturer.

6 Differentierede kvalitetsmærker i Den Europæiske Union sted, definitionen for enhver Beskyttet Oprindelsesbetegnelse, eller en traditionel fremstillingsmetode, som kendetegner en Garanteret Traditionel Specialitet, har meget at gøre med måden at forstå livet på, med folks rødder til deres landsbyer og til deres lokale produkter, med deres måde at udtrykke sig på kulturelt, arkitektonisk, etc. Produkter med EUs certifikat eller differentierede kvalitetsmærke bidrager stærkt til en bæredygtig udvikling i landområderne og til at opfylde mange af principperne for Landzoneudviklingen. Europa anerkender og beskytter produkter med oprindelses- og traditionsgaranti med tre typer mærker, hvoraf de to er knyttet til produktionsstedet og den tredje til produktionsmetoden: DOP (Beskyttet Oprindelsesbetegnelse), IGP (Beskyttet Geografisk Indikation) og ETG (Garanteret Traditionel Specialitet). Forbindelsen mellem produkt og produktions- Disse produkter hjælper med til at understøtte de oprindelige aktiviteter i landområderne ved at gøre potentialet større og ved at give de regionale producenter et ekstra plus, fordi en højere pris til producenten tilskynder folk til at producere.

7 differentieret kvalitetsmærke virkelig har en kvalitet, der er meget højere end et produkt af samme kategori men uden anerkendelsen. Certifikations-processen styrker anerkendelsen af områdets kendetegn og særegenheder og medvirker derved til at forbedre områdets identitet, både indadtil og udadtil, og resulterer også i en større anerkendelse hos forbrugerne, men derudover bidrager den til at højne livskvaliteteten i landområdet ved at diversificere økonomien og øge indtægterne, gøre miljøbevidstheden større og forstærke netværkene mellem befolkningen og producenterne i området. Tilsynsrådene har til opgave at gennemføre en række kontroller og analyser for at efterprøve, at produktet opfylder alle kravene. Disse råd kan desuden tildele eller nægte den kvalitetsbetegnelse, produkterne kan opnå, hvis de op - fylder de fastsatte vilkår. Når et produkt tildeles én af disse anerkendelser, kan forbrugeren være sikker på, at det er autentisk, og at det virkeligt svarer til, hvad der står på etiketten. Ud over fordelene på produktionsstedet giver kvalitetsmærkerne også forbrugerne en garanti. De strikse kontroller og betingelser, som er betingelsen for at opnå disse kvalitetsmærker, sikrer forbrugeren, at ethvert produkt med

8 EKSTRA JOMFRU OLIVENOLIE DOP BAENA Det er dokumenteret, at oliven og korn i det 12. århundrede var de dominerende afgrøder i Baena distriktet. Oliven var den traditionelle afgrøde, og sammen med korn og vin var den grundlaget for landbrugets økonomi. I det sidste årti af det 19. århundrede var der 86 oliemøller i landsbyerne og i olivenlundene, og de bidrog til at udbrede kendskabet til produktet, og her begyndte man at anvende navnet Baena om olier. På det tidspunkt udstrakte olivenlundene sig over et areal på hektar. i de kommuner, der i dag dækker betegnelsen, og flere olivenlunde var anerkendte for deres høje oliekvalitet, deriblandt Vela, El Montecillo, La Sierra, Monte Horquera, Fuente de Guta og mange andre, hvor der blev brugt flere olivensorter, men hvor Picudo eller Carraqueño fra Córdoba var den dominerende. Dyrkningsområdet ligger i den sydvestlige del af Córdoba-provinsen, i kommunerne Baena, Luque, Doña Mencia, Nueva Carteya, Zuheros, Castro del Río og Cabra, i olivendistrikterne Nevadillo-Campiña og Campiña og Penibética, hvor olivenlundene stort set ligner hinanden. Forarbejdningen og påfyldningen på flasker og dåser foregår i samme område som produktionen. De autoriserede sorter til fremstilling af ekstra jomfru olivenolier med Oprindelsesbetegnelsen Baena er: Picudo eller Carrasqueño fra Córdoba (den mest udbredte sort), Hojiblanco, Picual, Lechín, Pajarero og Chorrúo eller Jardúo. Lige fra fugtige sletter og bløde bakker til kuperede skråninger udgør det rige og varierede landskab i det område, Tilsynsrådet dækker. Olivenlundene ligger på højdedrag mellem 400 og 600 meter over havet, i et fastlandsklima med meget tørre og varme somre og to perioder med regn om efteråret og foråret, hvilket giver de perfekte betingelser for dyrkningen af oliventræer og dermed produktionen af oliven, som bruges til at lave de så karakteristiske olier.

9 terlader et harmonisk strejf af mandel til sidst. Det er olier, der beriger og forstærker smagen i alle de retter, den anvendes. Hvad angår farve (en egenskab som ikke har spor med kvalitetskriterier at gøre) varierer den fra gylden gul til mørkegrøn, afhængig af hvor moden, frugten var, da olien blev presset ud af den. Tilsynsrådet i Oprindelsesbetegnelsen Baena har til opgave at overvåge kvaliteten af ekstra jomfru olivenolierne og attestere de partier olier, der består de strenge analytiske kvalitetskontroller og smagsbedømmelser. Det betyder, at kun de olier, der er forsynet med en bagetiket eller et kvalitetssegl fra Tilsynsrådet efter at have bestået kvalitets- og oprindelseskontrollerne, vitterligt er Ekstra Jomfru Olivenolie fra Baena. Sammensætningen af flere olivensorter giver ekstra jomfru olivenolierne med Oprindelsesbetegnelsen Baena en bred skala af dufte og smage af frugten af de sorter oliven, den er lavet af. I smagninger giver olierne indtryk af intens frugt, duft af grønt (blade eller græs), grønne æbler og i en vis grad umodne mandler, en let fornemmelse af bitterhed og krydderi, samt indtryk, der er karakteristiske for olivenfrugten. De fremstår søde i let til middelstor grad, og med en intens eftersmag i munden, der ef-

10 VINE FRA RIBERA DEL DUERO DOP RIBERA DEL DUERO Ribera del Dueros historie har udviklet sig parallelt med unionen mellem vinmark og vin, med frugten fra vinstokke, karakteristiske for dets landskaber, med befolkningens personlighed og kultur. Når vi går år tilbage i tiden, finder vi den første henvisning til vin i området: En romersk mosaik på 66 kvm., der betragtes som det bedst bevarede værk med allegorier om vindrikning på den iberiske halvø, og som blev fundet i Baños de Valdearados under vinhøsten i Hovedpersonen i denne mosaik er guden Bacchus, der med sin højre hånd tager fat i Ariadne, mens han med sin venstre arm holder om Ampelos. I det 10. og 11. århundrede, i middelalderen, begynder denne tidlige forbindelse at konsolidere sig, samtidig med grundlæggelsen af områdets vigtigste bysamfund såsom San Esteban de Gormaz (Soria), Roa og Aranda del Duero (Burgos) eller Peñafiel (Valladolid). I det 13. århundrede dukker de første vinkældre op, som er udgravet indeni nogle landvillaer. Vin og vinmarker bliver en vigtig del af Riberas kulturelle og økonomiske udvikling; godt illustreret af at produktionen vokser, at den lokale handel bliver større, og at eksporten til resten af Castilien indledes. I det 15. århundrede udarbejdes Castiliens Forordninger, som fastsætter midler til at kontrollere produktionen og handlen med udenlandsk vin og andre af skattemæssig karakter. Opsving, velstand, men også tilbagegang (som det skete i det 17. og 18. århundrede), Riberas historie har forløbet parallelt med frugten af disse stokke, der er så karakteristiske for landskabet, kulturen, folks personlighed, deres sociale vaner, deres arkitektur... Ribera del Dueros oprindelsesbetegnelse, som den kendes i dag, udspringer af et initiativ, en række vinavlere og bodegaejere tog for at udnytte vinmarkerne bedre og højne kvaliteten af områdets vin. Det første referat opført i Tilsynsrådets bøger er fra den 23. juli 1980, da rådet stadig kun havde midlertidig karakter. To år senere, den 21. juli 1982, gav ministeriet for landbrug, fis-

11 keri og fødevarer Ribera del Duero tilladelse til at bruge oprindelsesbetegnelsen og godkendte dens vedtægter. Siden da har indførelsen af nye dyrkningsmetoder og de mest moderne teknologier til at fremstille vinen samt de strenge kontrolprocesser, som Tilsynsrådet kræver, gjort Ribera del Duero til centrum for en voksende økonomisk aktivitet og synonym med kvalitet. Tempranillo-druen og det ekstreme klima på ét af de højestbeliggende vinområder (mellem 850 og 1000 meter over havets overflade) stimulerer dannelsen af vitale substanser, der giver sig udtryk i meget intense farver og aromaer. Generelt producerer vinstokke, der er i stand til at overleve disse ekstreme betingelser, mørke, dybt smagfulde og perfekt strukturerede vine, med en stor koncentration, stil og lang holdbarhed. Alt dette tillige med en storslået pasning og pleje af vinmarkerne er kendetegnende for produktionen af nogle af de bedste vine i verden. D.O.P. Ribera del Duero Tilsynsråds vigtigste opgave er at garantere med sit autencitetsmærke, at vinene i denne Oprindelsesbetegnelse opfylder alle krav til at kunne opnå betegnelsen, så forbrugeren kan være sikker på, at hver eneste flaske, der forsynes med bagetiket, har bestået de mest krævende kontroller (fysiske, biologisk kemiske og selvfølgelig også smagsbedømmelser), inden den ender i vinglassene.

12 SERRANO SKINKE ETG SERRANO SKINKE De første skriftlige beretninger om saltet svinekød stammer fra Romerriget, i slutningen af det 2. århundrede f.kr., hvori datidens måde at salte og konservere ferske køller blev beskrevet. Det er også på denne tid, at de første tegn dukker op på, at man modnede skinker i Spanien, hvor især de sardinske skinker pernac cerretanae fra Hispania var berømte, hvilket mønter med motiver fra handlen med skinker på Augustos og Agripas tid vidner om. Den tids råd om, hvordan man skulle slagte, udskære, salte og tørre kødet er stadig brugbare den dag i dag; oven i købet bevarer man det gamle produktionssystem, der er baseret på at udnytte årets klimatiske cyklus. Processen blev indledt med slagtning af svinene i årets sidste måneder (Mortens dag, 11. november), hvorved man udnyttede de koldeste måneder til saltning og eftersaltning, som nødvendigvis skal udføres ved lave temperaturer. Resten af processen blev gennemført i takt med årstidernes naturlige cyklus; med forårets komme og den efterfølgende sommer blev temperaturerne gradvist højere og fugtigheden mindre, hvorved Serrano skinkerne kunne svede og tørre. I dag følger fremstillingen af en Serrano skinke stort set den traditionelle metode og med de samme trin eller faser, dog blot med tilføring af nye teknologier. I alle tilfælde er formålet med det nuværende produktionssystem ud over at respektere den traditionelle fremstillingsmåde konstant at forbedre kvaliteten via en omhyggelig udvælgelse af råvaren og en speciel overvågning af alle processens faser, og ved at give hver eneste skinke den rette modningstid efter de retningslinjer, som skinkemestrene, der kontrollerer Serrano skinkerne én for én, udstikker. I denne kvalitetsforbedringsproces anvendes lagerrum, hvor man konstant kan kontrollere fugtighed, udluftning og temperatur, og det gør det muligt at efterligne de samme klimatiske forhold som i den traditionelle proces. Forskellen er, at man i dag bruger moderne teknologi, der kan sikre, at slutproduktet er af den allerbedste og mest garanterede kvalitet. Forarbejdningsprocessens etaper er enkle, og de har ikke ændret sig i flere århundreder: 1. Udvælgelse af de ferske skinker: størrelse og et passende fedtindhold 2. Saltning: stykkerne dækkes med havsalt, som trænger ind i skinken og medvirker til den efterfølgende indtørring og konservering af køllens muskelmasse, og samtidig giver

13 5. Tørring-modning (mere end 110 dage). Her fortsætter den progressive tørring af skinkerne, og de begynder at svede, hvilket betyder at der sker en naturlig fusion af fedtet. 6. Slutfasen er ældningen, hvor den udvikling, der gik igang i de tidligere faser, fortsætter, og hvor den mikrobielle flora sætter sit præg og giver skinken den karakteristiske smag og duft. den farve og smag, der er karakteristisk for et modnet produkt. Varigheden afhænger af skinkens vægt ved ankomst; normalt ligger den i saltlage mindre end en dag pr. kg vægt ved ankomst. 3. Vaskning og børstning af skinkerne for at fjerne saltet 4. Hviletid eller efter-saltning (mere end 40 dage) hvor saltet fordeler sig jævnt i skinkens indre, og vandet langsomt forsvinder fra skinkens overflade, en proces der giver skinkerne mere konsistens. Produktionen af Serrano skinke er følgelig en naturlig og traditionel proces, som er foregået på samme måde i flere århundreder. Igennem hele processen er skinkemesterens erfaring af allerstørste betydning og vigtighed, for det er ham eller hende, der personligt overvåger skinkerne én for én og beslutter processens varighed. Der er ingen tilgængelig teknologi, der er i stand til at erstatte skinkemesterens hænder og erfaring, og det gør, at hver eneste Serrano skinke bliver eksklusiv, en unik oplevelse og en verden af smagsindtryk. Det er derfor, Serrano skinken er et naturligt, håndværksmæssigt, afbalanceret og specielt udvalgt produkt, som har været fremstillet på den samme måde i flere århundreder, hvilket gør den til et specielt, traditionelt og garanteret produkt. En virkelig gastronomisk perle men samtidig et produkt, som alle har råd til.

14 STEGT HVIDKÅL MED VIN FRA DOP RIBERA DEL DUERO OG FRISK BOUQUET AF SELLERI OG KAMMUSLINGER INGREDIENSER Hvidkål: brug blade fra kålhovedets kerne, rens dem for stilke, skyl bladene i iskoldt vand og tør dem. Lav en rulle af sølvpapir, og sørg for, at sølvpapirstykkerne er presset godt sammen. Læg kålbladene på langs af rullen og rul dem. Derefter bindes bladene sammen og sættes på et køligt sted. Salicornias: (Spirer af en grøn aspargeslignende plante, der vokser tæt ved havet). Kammuslinger: rens dem godt for skæg og sand. Skær dem i tern. Blandede røde skud af bl.a. løvetand: skyl med vand og is og sæt dem på et køligt sted. Avocadoolie: til at stege kålen i Selleri-kålroe: skær i tern og rist dem let i avocadoolie Selleri: skær fine skiver af selleri. Læg skiverne i vand med is. Skum af vinmost: reducér vin fra DOP Ribera del Duero, si det og tilføj ti gram lecitin og lav skum. TILBEREDNING Hæld avocadoolien på en teflonpande, steg hvidkålen, tilføj et par dråber mere olie, så det ikke tørrer ud under stegningen. Når kålen er brunet, så lad panden stå på lavt blus, så den holder sig varm. Tilbered salaten på tallerkenen med spirerne, kammuslingerne, de blandede røde skud, selleri-kålroe blandingen og selleri-skiverne, garnér det med en smule avocadoolie. ANRETNING Læg hvidkålen i en dyb tallerken (efter at have fjernet sølvpapirsrullen) og hæld salaten ovenpå. Til sidst pyntes retten med skummet af vin fra Ribera del Duero. RODFRUGTER OG KORSBLOMSTER I LASAGNE MED KRYDREDE SKUD I EKSTRA JOMFRU OLIVENOLIE FRA DOP BAENA INGREDIENSER Kartoffel, boniato (sød kartoffel, næsten som batat), batat, græskar, pastinakker, daikon (stor radise med mild smag), sort ræddike og små radiser: I ekstra jomfruolivenolie fra DOP Baena krydret med hvidløg og rosmarin bruner vi let grøntsagerne, én for én, efter at de har fået salt og peber, indtil de begynder at afgive vand og blive gennemsigtige. Saft fra krydret krussalat: 1 blødkogt æg, 250 gram blendet krydret krussalat, 50 gram vindruekerneolie. Saften blandes med æg og olien tilsættes lidt efter lidt under omrøring (ligesom en mayonnaise), smag til med salt og stil det til afkøling. Unge krydrede skud: Krussalat eller grøn Siso, sennep, hvidløg og brøndkarse.

15 RØD OG HVID SØLVBEDE STEGT MED SERRANO SKINKE OG PORRE I SVINEFOND INGREDIENSER Rød og hvid sølvbede: Først renser vi for jord. Så fjerner vi bladene fra stilkene. Læg de udstrakte blade på køl. Stilkene renses for trævler og lægges i en vakuumtæt pose med et par dråber olie. Porre: Vi renser for jord og piller det yderste lag af og lægger det sammen med det grønne af porren i en vakuumtæt pose. Posen skal være i vandbadsapparat ved 60 grader i en time. Derefter tages den ud, åbnes, skylles og sættes til afkøling. Skinketern: Vi skærer skinken i små tern. Spæk fra skinke: Vi skærer sværen fra og bruger det hvide lag spæk. Fond af grisetæer: 4 rensede grisetæer, 3 gulerødder, 1 selleri, 1 kålroe, 1 løg med kryddernelliker, 1 porre, 1 bundt krydderurter, Salt og peber. Tilberedning: Vask og børst grisetæerne rene, bind dem sammen to og to og læg dem i en gryde med koldt vand. Når vandet koger, tilføjes en grøntsagsblanding af gulerod, selleri, kålroe, løg med kryddernelliker, porre og bundtet med krydderurter. Lad det småkoge i 6 timer. Derefter tages tæerne op, lad vandet dryppe af og udben dem. Hak kødet. I en sauteregryde steger vi et hakket løg let i lidt olie, tilføj en knivspids sød paprika og rør det godt ud, hvorefter det hakkede kød vendes i løg og paprika. Når blandingen er homogen, hælder vi massen i rektangulære forme og lader det stivne ved rumtemperatur. Imens reducerer vi kogevandet til en fjerdedel. Det sies gennem en serge (af stof). En del af fonden bruges til denne opskrift, resten hældes over de hakkede grisetæer, som kan anvendes til en anden ret. ANRETNING I en wokpande hælder vi lidt spæk, til det begynder at opløses. Så tilføjer vi porren og lader den stege et øjeblik i fedtet. Derefter blade og stilke fra sølvbederne, og når de er møre, hældes et par skefulde fond fra grisetæerne i, og vi lader den reducere. På en gennemsigtig tallerken anrettes de stegte grøntsager, og der glaseres med resten af fonden. TILBEREDNING AF LASAGNE På en bageplade, der er smurt med ekstra jomfru olivenolie fra DOP Baena, lægger vi lag af grøntsager. Første lag af kartofler, andet lag af græskar, tredje lag af boniato, fjerde lag af sort ræddike, femte lag af batat, sjette lag af små radiser, syvende lag af daikon, ottende lag igen af kartofler. Vi tildækker med sølvpapir og stiller pladen i ovnen en time ved 100 grader. Derefter tages pladen ud og olien hældes fra. Pladen stilles igen i ovnen i 30 minutter ved 200 grader. Tag pladen ud af ovnen og hæld olien fra og læg derefter lasagnen i pres med en anden plade af samme størrelse. Det hele skal køle af ved rumtemperatur. Stil lasagnen i køleskab. Lad den stivne godt i mindst 12 timer, så den slipper pladen. ANRETNING Vi skærer et skive af lasagnen og lægger den på en tallerken, der stilles i en lille gratinovn. Når lasagnen tages ud af ovnen, lægges de unge skud på, og saften af den krydrede krussalat hældes ved som sauce.

16 C.R.D.O.P. BAENA Plaza de la Constitución s/n. Apdo. nº BAENA (Córdoba) Telef.: CONFECARNE C/ General Rodrigo nº MADRID Telef.: C.R.D.O.P. RIBERA DEL DUERO C/ Hospital, ROA (Burgos) Telef.:

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

Velbekomme! Ann-Katrine Versterre Pernille Juul Frederiksen Kathrine Hagerup Tronhjem FERMENTERING KRAUT KIMCHI PICKLES

Velbekomme! Ann-Katrine Versterre Pernille Juul Frederiksen Kathrine Hagerup Tronhjem FERMENTERING KRAUT KIMCHI PICKLES Velbekomme! Ann-Katrine Versterre Pernille Juul Frederiksen Kathrine Hagerup Tronhjem FERMENTERING KRAUT KIMCHI PICKLES 8_copp_amba_brochure.indd - Hvad er fermentering? FERMENTERING ER EN METODE, DER

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af:

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af: Denne uge består madplanen af: Uge 27 Kylling med basilikum Blomkålskarrysuppe Pasta m. Cherrytomater, mozarella og roculasalat Krebinetter med marinerede grønne bønner Hønsekødssuppe Risotto med kylling

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Svampesuppe med rosmarin MCS nr. 4500

Svampesuppe med rosmarin MCS nr. 4500 Madlavning og måltidet har alle dage handlet om duft, konsistens og smag specielt smag er for de fleste den afgørende faktor for den samlede vurdering af måltidet. Efteråret er tiden hvor jagten på den

Læs mere

Pocherede Limfjordsøsters

Pocherede Limfjordsøsters 5 personer Pocherede Limfjordsøsters af Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro 10 Limfjordsøsters medium størrelse 1 l. fiskefond ½ l. hvidvin ½ fennikel Finthakkede urter (gulerødder, porrer, selleri,

Læs mere

Kokkelærerens Madplan

Kokkelærerens Madplan Kokkelærerens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Kålsalat med resten af farsbrødet og ris Salat med croutoner og omelet blomkål Pastasalt med skaldyr Mandag Tirsdag

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Claus Bech Guide Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Skøn varm

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag skærtorsdag Langfredag Fyldt Kylling med Fyldte Grøntsagslasagne skrubbefilet tomatsauce

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C.

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C. Sunde Opskrifter Knasende sund Pizza 2 dl Hvedemel 3 dl Fuldkornsmel 25 g Gær 1 spsk Olivenolie 2 dl Lunkent vand 1 2 tsk Sukker 1 tsk Salt Forvarm ovnen til 220 grader C. Opløs gæren i det lunkne vand,

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Forret. Hovedret. Carmelized kylling Urte marinerede kartofler Bagt ris. Laks Balsamico Salat Grønne bønner med hvidløg. Dessert Frugtdessert

Forret. Hovedret. Carmelized kylling Urte marinerede kartofler Bagt ris. Laks Balsamico Salat Grønne bønner med hvidløg. Dessert Frugtdessert BH BH Forret Laks Balsamico Salat Grønne bønner med hvidløg 2. Forret Kyllingesuppe Kneidelach Hovedret Carmelized kylling Urte marinerede kartofler Bagt ris Dessert Frugtdessert cholent Forret Laks Balsamico

Læs mere

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Jule menu 2013 Stegte sild i eddikelage 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Lage: 4 dl. Eddike 1 dl. Vand 150 gram Sukker 4 laurbærblade 12 Peberkorn, sorte * 1 Løg Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser Eriks Mad og Musik.. 0 Kogte nye kartofler Kartofler Groft salt Smør Evt. persille eller dild TEMA: Kartofler Vask kartoflerne og kog dem men endelig ikke for længe. 0- minutter kan være nok, hvis de er

Læs mere

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College Løgkompot til fisk 3 stk. Kepaløg. 2 stk. Stjerne anis. ½ spsk. Karry. 25 gram. Cashewnødder. ½ dl. Hvid balsamico. 1 stor spsk. Honning. Salt og peber. Rapsolie. Pil og rens løgene. Skær fra top til bund

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Menu. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum.

Menu. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum. Menu Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Opskrift

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Ossobuco i hvidvin med tomater og oliven

Ossobuco i hvidvin med tomater og oliven Ossobuco i hvidvin med tomater og oliven Ossobuco i hvidvin med tomater og oliven Det skal du bruge (4 pers.) 2-4 pakker Ossobuco 1 tyk skive røget bacon Lidt hvedemel Olie til stegning 1 helt hvidløg

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola.

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola. Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg ca. 1kg lamme culotte 8 kviste rosmarin 2 citroner 6 spsk. oliven olie 1 bakke ruccola salt sort peber 1 citron og ½ dl olie til salat samt groft salt

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove. Middelhavets mange muligheder

Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove. Middelhavets mange muligheder Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove Tema Middelhavets mange muligheder Menu Fyldte tomater med svampe og spinat Aubergine Tzatziki med olivenfrikassé og hvidløg Porretærte og Serrano med feta

Læs mere

Opskrifter Oktober 2014

Opskrifter Oktober 2014 Boller i selleri 600 g hakket kalv og flæsk 1 æg 1 dl mel 1 spsk. revet løg 2 dl bouillon el. mælk ½ kg selleri (1 stor selleri) 35 g smør 35 g mel 4 dl suppe Evt. muskat Rør hakket kød med æg, mel, løg

Læs mere

--------------------------- 1 flæskesteg 500 g rødbeder 500 g gulerødder 500 g selleri 500 g kartofler 2 bdt. forårsløg

--------------------------- 1 flæskesteg 500 g rødbeder 500 g gulerødder 500 g selleri 500 g kartofler 2 bdt. forårsløg Boller i selleri 600 g hakket kalv og flæsk 1 æg 1 dl mel 1 spsk. revet løg 2 dl bouillon el. mælk ½ kg selleri (1 stor selleri) 35 g smør 35 g mel 4 dl suppe Evt. muskat Rør hakket kød med æg, mel, løg

Læs mere

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen (

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen ( Ribbensteg & Brød Ca. 2 kg ribbensteg 2-3 spsk. salt 2 tsk peber 5 laurbærblade 1 l vand Tænd ovnen på 250 0 Salt og peber gnides grundigt ned i alle ridserne i sværen. Del laurbærbladene og stik dem ned

Læs mere

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens Marineret kyllingebryst med pasta og gorgonzola sovs 4 marinerede kyllingebryster 2 pakker frisk pasta ½ l madlavningsfløde 1 stykke Gorgonzola ost Fedtstof Lidt jævning Ruccula salat Flutes Steg kyllingebrysterne

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Balsamicomarineret oksefilet med balsamicocreme Oksefileten lægges i fryseren i ca. 3 timer. Når den er skalfrossen skæres den i tynde skiver med en laksekniv eller på pålægsmaskine.

Læs mere

Opskrifter 1900-1950

Opskrifter 1900-1950 Opskrifter 1900-1950 Når man skal forstå en gammel opskrift, må man vide, hvor meget de gamle mål er. Nedenstående tabel kan hjælpe dig med at omregne til moderne mål. En kvint Et lod Et pund En pægl En

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Russisk salat Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Fyld 200 g syltede rødbeder 100 g kogt kalvekød 100 g æble Høvlet peberrod 50 g kapers Løget renses og

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er:

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er: Øvelse 3 Øvelser med bælgfrugter, jævnemetoder og smag Gruppevis det aftales hvilke retter grupperne laver. Bælgfrugter Bælgfrugter er modne og tørrede frø af bælgplanters frugter som indeholder 20-30

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Julefrokost Næsten som vi plejer

Julefrokost Næsten som vi plejer Julefrokost Næsten som vi plejer Jule sild: 8 løg, i skiver Pynt 3 tomater og 1 bd. persille Jule sild med karry salat Sildene skæres i passende størrelse og anrettes i små glasskåle, oven på ligges løgringe

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld sødmælk i en

Læs mere

Rose. Forside. Opskrifter med dansk kylling

Rose. Forside. Opskrifter med dansk kylling Rose Forside Opskrifter med dansk kylling Kylling med muligheder Kylling med muligheder Rose Poultry er en af Nordeuropas førende leverandører af dansk fjerkræ. En position vi har gjort os fortjent til

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat Fuldkornsrisotto med asparges og spinat 4 personer 300 g brune fuldkornsris 1 dl hvidvin 1 tsk. olie 1 løg 2 fed hvidløg 100 g ricotta 200 g spinat 200 g asparges 6 dl vand 1 grøntsagsbouillonterning Hak

Læs mere

Protein kakao spread

Protein kakao spread Protein kakao spread 1 dåse kikærter (240 gram) 10 juicy dadler uden sten 4 spsk afskallede hampfrø 2 økologikse appelsiner 1 moden avocado 3 spsk økologisk kakao 8 spsk mandelmel Evt 40 gram pecan nødder

Læs mere

Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift)

Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift) Morten Staal Eriksen er vores hus- og demonstrationskok Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift) Opskrift til 4-6 personer 1 Bornholmerhane 2 spsk.tandoori krydderimix

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. April 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. April 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Christian Liliendahl Guide April 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 7 32 sider Alle i sund og slank version 14 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund:

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

lidt honning, mild dijon sennep, lidt mild lys eddike

lidt honning, mild dijon sennep, lidt mild lys eddike Savojkål med rugbrød 1/2 kålhoved 50 gram frisk spinat 4 skiver groft rugbrød 6 skiver bacon (1 pakke) lidt honning, mild dijon sennep, lidt mild lys eddike oregano og salvie oliven olie. tænd ovnen på

Læs mere

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer)

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) 50 minutter Gryde Sigte Kartoffelskræller spatel Grydelåg Husk at vaske 200 g grønne bønner 1 tsk salt 250 kartofler 2 løg, ca. 150 g 4 tsk

Læs mere

Farseret, glaseret hare i and med samsk knas. Hareragout i valnøddetærte, syltet selleri og haresauce

Farseret, glaseret hare i and med samsk knas. Hareragout i valnøddetærte, syltet selleri og haresauce ÅRETS BEDSTE VILDTRET 2017 AF SØLLERØD KRO Farseret, glaseret hare i and med samsk knas. Hareragout i valnøddetærte, syltet selleri og haresauce TÆRTE 200g mel 15g salt 12g sukker 120g fint hakkede og

Læs mere

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk Månedens menu Helleflynder med variation af kartoffel og jordbær Maj 2009 Grillet svinemørbrad og braiseret svinekæbe med pure af gulerødder tilsmagt med estragon, hertil forårsgrønt og kraftig sauce samt

Læs mere

Menu. Det kan du lave allerede lillejuleaften

Menu. Det kan du lave allerede lillejuleaften Det kan du lave allerede lillejuleaften Her er JuleMåltidsKassen med flæskesteg. Glem alt om stress, det klæder ikke den gode julemad. Start derfor gerne i god tid helst dagen i forvejen. Herunder er listet

Læs mere

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU:

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU: ÆG- OG REJESALAT 1 ½ spsk. soja yoghurt (fx Alpro soya naturel) 3 spsk. mayonnaise 1 spsk. ketchup ½ spsk. sukker Lidt citronsaft Smages til med salt og peber 1 hårdkogt æg 150 g rejer Soja yoghurt, mayonnaise

Læs mere

Royal Greenland GOURMETTRIM røget norsk laks... - smag forskellen!

Royal Greenland GOURMETTRIM røget norsk laks... - smag forskellen! Royal Greenland GOURMETTRIM røget norsk laks... - smag forskellen! GOURMETTRIM røget norsk laks... - det fås ikke bedre! GOURMETTRIM røget norsk laks Med Royal Greenland GOURMETTRIM har vi skabt et højkvalitetsprodukt,

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Mælkesyregæring af grøntsager og frugtsaft

Mælkesyregæring af grøntsager og frugtsaft Mælkesyregæring af grøntsager og frugtsaft Konservering af grøntsager og frugtsaft kan effektivt gøres ved mælkesyregæring. Gæringen gør faktisk vitaminer og mineraler mere tilgængelige for den menneskelige

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kartoffelsuppe. Kartoffelsuppe. 8 portioner

Kartoffelsuppe. Kartoffelsuppe. 8 portioner kartofler KARTOFLER På Krogerup findes der 10 typer kartofler. De er runde og smager super godt både som suppe og kogt til dine frikadeller. I Jylland vil de have store melede kartofler som kan suge noget

Læs mere

Kartoffelmad klassik og en øl

Kartoffelmad klassik og en øl Kartoffelmad klassik og en øl Personas: Den ældre Relevante opskrifter: Rugbrød, klargøring Majonæse Bløde løg Serveringens indhold til en person: Rugbrød Majonæse Nykogte afkølede kartofler Bløde løg

Læs mere

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder:

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder: Sanne Venlov, Søren Ejlersen og Thomas Hess er kokkene bag JuleMåltidsKassen. Vi ønsker jer alle en rigtig glædelig jul! Skriv til info@aarstiderne.com, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til kassen.

Læs mere

Alle ingredienser blandes og tilsmages med salt og peber og stilles kølig 2 timer før serveringen.

Alle ingredienser blandes og tilsmages med salt og peber og stilles kølig 2 timer før serveringen. Carpaccio 500 g filet mørksej eller brosme ½ dl olivenolie Saften af 1 citron ½ løg 3 saltede drueagurker Fileterne rulles sammen og stilles køligt et par timer. Rullerne skæres i 2 mm tykke skiver og

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere