Arbejdsplan for efterforskningen og mulige fremtidige projektudviklingsaktiviteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsplan for efterforskningen og mulige fremtidige projektudviklingsaktiviteter"

Transkript

1 Tekniske drøftelser mellem Brønderslev / Frederikshavn Kommuner og Total / Nordsøfonden / Energistyrelsen på møde afholdt fredag den 16. marts 2012 i Brønderslev Formålet med mødet med de tekniske direktorater i Brønderslev og Frederikshavn Kommune var at følge op på tiltag, som blev fastlagt på informationsmødet den 2. februar i Hjørring, hvor de fem borgmestre fra Nordjylland var samlet for at blive orienteret om projektet vedrørende efterforskning af naturgasforekomster i området. Efter mødet blev der stillet forslag om at afholde endnu et møde med de tekniske direktorater i Frederikshavn og Brønderslev på baggrund af et foruddefineret efterforskningsområde på ca. 15x30 kilometer mellem Frederikshavn og Brønderslev Kommune. Formålet med drøftelserne var at fastlægge projektets videre forløb. En efterforskningsboring er planlagt til at blive påbegyndt fra efteråret Der skal dog indhentes flere myndighedsgodkendelser inden da.

2 Dagsorden for mødet Dagsordenen for mødet omfattede efter velkomst og præsentation af alle deltagere en general præsentation af operatøren Total samt baggrunden og nuværende status for projektet. Derefter præsenterede Energistyrelsen sin rolle i det konkrete projekt, sin organisation og generelle opgaver. Så præsenterede Total projektets tidsplan og gav tekniske præsentationer af de kommende hovedaktiviteter: VVM-screening, klargøring af borepladsen, borefasen, og efterfølgende stimulering og testproduktion af brønden. Endelig var der en generel diskussion og en spørgsmål/svar-runde blandt alle deltagere.

3 Arbejdsplan for efterforskningen og mulige fremtidige projektudviklingsaktiviteter I juni 2010 modtog Total licens 1/10 til efterforskning og produktion af olie og naturgas i et område, der dækker næsten hele Vendsyssel. Licensen gælder for en samlet periode på 6 år. De 6 år er inddelt i 3 faser på hver 2 år, hvor der efter hver fase med stigende teknisk kompleksitet tages en samlet beslutning blandt konsortiepartnerne (Total og Nordsøfonden) om at fortsætte til næste fase på grundlag af de opnåede resultater. I løbet af de sidste to år ( ) er de eksisterende data for hele licensområdet, herunder især seismiske data, blevet undersøgt og genfortolket. Som følge af dette arbejde har konsortiet kunnet konkludere, at det på baggrund af kvaliteten og resultaterne af de eksisterende data kan besluttes at fortsætte til næste fase, hvor vi har til hensigt at bore en efterforskningsbrønd for at undersøge, om der findes naturgas i skiferlagene i Nordjylland. På baggrund af resultaterne af efterforskningsboringen vil konsortiepartnerne i 2014 træffe beslutning om, hvorvidt efterforskningsprocessen skal fortsætte.

4 Præsentation af Energistyrelsen og deres rolle i forhold til tildeling af licenser samt opfølgning

5 Energistyrelsens placering i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Energistyrelsen er en styrelse under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Energiministeriet håndterer alle sager inden for energisektoren, herunder opfølgning på licenser tildelt til private selskaber i forbindelse med efterforskning og produktion af olie og naturgas. Energistyrelsens rolle er at sikre, at dansk lovgivning overholdes. Desuden er Energistyrelsen ansvarlig for vindmøller, elbiler, fjernvarme samt energi generelt og forskning i energi. Energistyrelsen tager sig også af sikkerhed inden for olie- og gasproduktion, men kun i relation til offshore efterforskning og produktion. Energistyrelsen har ikke beføjelser i relation til aktiviteter på land. For de olie- og gasaktiviteter, der finder sted på land, har Arbejdstilsynet det overordnede ansvar for sikkerhed og arbejdsmiljø. Men Energistyrelsen er stadig involveret i sikkerheden omkring boringen, selv hvis den finder sted på land, i forbindelse med godkendelse af boreprogrammet.

6 Organisationsdiagram for Energistyrelsen

7 Energistyrelsens rolle i forbindelse med godkendelse af efterforskningsboreprogram og udstyr Energistyrelsen sikrer, at bestemmelserne i undergrundslovens 28 overholdes. Loven regulerer dybe boringer i den danske undergrund og bestemmer, at sådanne boringer kræver forudgående godkendelse fra de danske myndigheder, hvilket vil sige Energistyrelsen. Operatøren, i dette tilfælde Total, skal derfor udarbejde et detaljeret boreprogram over de boringer, som skal godkendes af Energistyrelsen. Energistyrelsen er ligeledes involveret i materialeudvælgelsesprocessen og vurderer således sammen med operatøren, om den pågældende borerig er egnet til formålet. En anden dansk myndighed, nemlig Arbejdstilsynet, har bemyndigelse til at godkende borepladsen, arbejdsmiljøet og hele driften af borepladsen. Energistyrelsen og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) indsamler desuden data, som efterfølgende kan evalueres af den danske stat.

8 Projektets tidsplan Dette er en oversigt over den nuværende tidsplan for projektet. Som det fremgår, er processen i Nordjylland blevet indledt med to informationsmøder. Det første blev afholdt den 2. februar, hvor der blev givet en orientering til de fem borgmestre og deres medarbejdere i Nordjylland. Det andet møde er det tekniske møde, som blev afholdt den 16. marts 2012 i Brønderslev. Næste skridt er iværksættelsen af en VVM-screening sideløbende med, at der indledes drøftelser med de forskellige interessenter i området og i løbet af processen for at identificere det sted, hvor boringen skal finde sted. Dette er en iterativ proces på grundlag af resultaterne af de tekniske og miljømæssige undersøgelser og ud fra drøftelser med myndighederne og borgerne i området. Dette sikrer, at placeringen er bedst egnet til formålet og acceptabel for lodsejeren og kommunen.

9 VVM screeningsområde (vurdering af virkningerne på miljøet) for første efterforskningsbrønd I den nuværende fase i projektet er formålet at bore en efterforskningsbrønd. Geovidenskabelige og miljømæssige undersøgelser for et indledende område af interesse er allerede blevet udført i projektets første fase ( ). På informationsmødet i Hjørring den 2. februar 2012 blev dette område indsnævret til omkring 450 km 2. Nu er der blevet defineret et endeligt screeningsområde på 130 km 2 mellem Frederikshavn og Brønderslev Kommune, hvor der vil blive foretaget specifikke undersøgelser. Der vil blive foretaget generelle undersøgelser af det samlede område af interesse. Aktiviteterne vil være en fortsættelse af de kortsigtede aktiviteter. I første omgang vil der blive etableret en boreplads, og derefter bliver der opstillet en borerig til at bore ned i skiferformationen. Hvis der findes gas, vil der blive gennemført en produktionstest. I modsat fald vil brønden blive sløjfet og efterladt i overensstemmelse med nationale og internationale regler.

10 Målsætninger og arbejdsplan for VVM-screening Der skal gennemføres en række miljømæssige og sociale undersøgelser. Total og Nordsøfonden finder det meget vigtigt at drøfte vores projekt med lokalsamfundet, og det er meget vigtigt for os at kende den nøjagtige miljømæssige status for at kunne planlægge aktiviteterne på en god måde. Vi vil starte med en undersøgelse af den miljømæssige status, inden projektet påbegyndes: hvad er status for grundvandet, hvordan er biodiversiteten, og så videre den samlede status for miljøet det er det, vi vil fastslå i løbet af disse 6 måneder: det miljømæssige og samfundsmæssige udgangspunkt for området. Det næste spørgsmål vil være, hvordan vi kan afhjælpe virkningen af vores aktiviteter. Undersøgelsen vil blive foretaget af Rambøll.

11 Nøgleroller og ansvarsfordeling ved VVM-screening i forbindelse med første efterforskningsbrønd Total E&P Denmark er klienten, som vil udforme projektet i samarbejde med Rambøll og kommunerne. Vores projekt er udtænkt, så det sikres, at alle regler overholdes. Vi vil f.eks. indhente de tilladelser, som er obligatoriske for sådan et projekt. Rambøll vil være vores rådgivere, der vil udarbejde et baseline-studie og foretage undersøgelser, og de vil møde folk og sikre, at alle nødvendige oplysninger udveksles. Kommunen er den myndighed, som vil gennemgå al dokumentation og efterfølgende godkende tilladelserne samt rådgive om lokale regler om affaldsbehandling og andre begrænsninger.

12 Checkliste til boretilladelse skal godkendes af Energistyrelsen Tilladelser: Alle aktiviteter, der vedrører undergrunden, er Energistyrelsens ansvar. Dette er en liste over de dokumenter, der skal vedlægges boreprogrammet. Enkelte af dokumenterne på listen, f.eks. beredskabsplanen, er ikke et direkte krav for at opnå boretilladelse. Energistyrelsen kræver, at et sådan dokument findes, således at vi kan være sikre på, at operatøren har overvejet disse elementer. Beredskabsplanen for sikkerhed & miljø kræver ikke direkte godkendelse, men Energistyrelsen vil drøfte den med selskabet.

13 Liste over andre tilladelser, der kræves i forbindelse med efterforskningsboringer og som skal godkendes af kommunen Liste over tilladelser, der skal gives af kommune / museum / brandvæsen: Byggetilladelse Tilladelse til boring af vandbrønd(e) Zonetilladelse 35 (land- / byzone) Tilladelse til krydsning af veje (hvis nødvendigt) Museumstilladelse Tilladelse til opbevaring af brandfarlige væsker (diesel,...) Tilladelse i forbindelse med affaldshåndtering

14 Løbende overvågning af centrale miljømæssige parametre før, under og efter efterforskningsboring Fotomontagen er brugt som eksempel. Før vi påbegynder arbejdet, vil vi iværksætte en miljøovervågning. Arbejdet vil typisk blive udført af et lokalt, uafhængigt miljørådgivningsfirma eller universitet.

15 Anlægsarbejder i forbindelse med klargøring af borepladsen Anlægsarbejdet i forbindelse med etablering af borepladsen vil begynde med geotekniske undersøgelser, og det lokale museum vil ligeledes foretage undersøgelser. Derefter vil der blive gennemført en udbudsrunde for at vælge et brøndborerfirma. Dette er ikke en regel men anbefalet praksis i Danmark. Totals normale praksis er at lave alle boringer fra starten, men i dette konkrete tilfælde vil vi ansætte et specialiseret dansk selskab til at lave vandboringerne og den første del af brønden. Der etableres en borekælder omkring top hole og derefter vil borepladsen blive anlagt. Overfladen vil være vand- og spildsikker. Alle væsker vil blive samlet i en særlig lukket grube.

16 Ny generation af borerig 350T / HP Den rig, der planlægges anvendt i dette projekt, er den nyeste generation af rigge, som er blevet bygget fra omkring år Denne type rig findes på det europæiske marked. Det maksimale støjniveau fra den nye generation af rigge er 55 db på 300 m (cirka det samme som en vaskemaskine). I borefasen vil riggen være i drift 24 timer i døgnet 7 dage om ugen.

17 Design af efterforskningsbrønden Diaset viser et typisk brønddesigndiagram. Som det fremgår, løber der en foring ned i brønden. Forseglingen fuldføres ved at cementere annulus mellem formationen og den foring, vi har lavet. Ved de vandførende lag vil vi have to foringer, der begge er cementeret til overfladen.

18 Planlagt produktionstest i forbindelse med test af efterforskningsbrønd Ved afslutningen af boringen såfremt vi finder den forventede geologiske struktur vil boreriggen blive afmonteret, og udstyret til den hydrauliske frakturering vil blive opstillet efter 4 til 6 måneder, den tid, der er nødvendig for at udføre kerneprøveanalyse og analyse af borehulslog. I tidsplanen er der afsat en periode på godt to måneder 70 dage til at fuldføre boringen. Efter afslutningen af boringen og efter at boreriggen har forladt stedet (hvis brønden er positiv), vil det tage os noget tid at gennemføre en analyse på kerneprøver fra boringen. Denne periode anslås at være 4 til 5 måneder. Hvis brønden på dette tidspunkt viser sig at være negativ, vil den blive sløjfet og efterladt i overensstemmelse med gældende regler og Totals interne procedurer og i henhold til et efterladelsesprogram, der skal godkendes af Energistyrelsen. Derefter vil området blive genetableret.

19 Hydraulisk fraktureringsproces ved brøndstimulering før produktionstest I forbindelse med produktionstest af brønden skal den stimuleres for at sikre gennemstrømning. Dette gøres ved hjælp af hydraulisk frakturering. Metoden bygger på god viden og erfaring fra tidligere boringer (især i den danske del af Nordsøen). Den går ud på at pumpe en blanding af vand, sand og tilsætningsstoffer ind i formationen under højt tryk. Billedet viser et typisk brøndhoved med alle rør til injektion af fraktureringsvæsken. I højre side ses den såkaldte flare. Hvis der er gas til stede, vil denne gas blive afbrændt i løbet af produktionstesten. Der er tre forskellige niveauer, der skal testes, og planen er at udføre i alt fem fraktureringer. I relation til det første niveau, som vil være det dybeste, planlægger vi at udføre tre fraktureringer, og en yderligere frakturering på de to højere niveauer. Størrelsen på frakturerne er meget begrænset i længde og højde: henholdsvis maksimalt 100 m og 60 m. Tykkelsen på frakturerne er i millimeterstørrelse.

20 Genetablering af boreområde efter fuldførelse af boring og testaktiviteter Diaset viser fotos fra en fransk boreplads, som er ved at blive genetableret efter 20 års produktion. Alle produktionssystemer bliver taget ned og jorden genoprettet. Inden da vil det blive kontrolleret, om der er forurening af jorden, og så sørger vi sammen med lodsejeren for, at jorden bliver pløjet og tilsået (i dette tilfælde med græs). Vi genetablerer således jorden til den tilstand, den var i, før vi påbegyndte aktiviteterne.

Deltagere (se liste)

Deltagere (se liste) TGSE nr. 12 017 Destinataire / Til Copie / Kopi Deltagere (se liste) B. Courme (TGSE), Peter Helmer Steen (Nordsøfonden) Expéditeur / Fra Nom / Navn Entité / Enhed H. Nicolaisen Koordinator Danmark Dato

Læs mere

SKIFERGAS EFTERFORSKNING I DANMARK. Peter Helmer Steen Nordsøfonden Henrik Nicolaisen Total E&P Denmark

SKIFERGAS EFTERFORSKNING I DANMARK. Peter Helmer Steen Nordsøfonden Henrik Nicolaisen Total E&P Denmark SKIFERGAS EFTERFORSKNING I DANMARK Peter Helmer Steen Nordsøfonden Henrik Nicolaisen Total E&P Denmark Folketing Rollefordeling EPU Skatteudvalg - Finansudvalg Skatteministeriet Klima, Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

INTERESSENTMØDE PRØVEBORING EFTER SKIFFERGAS - TOTAL

INTERESSENTMØDE PRØVEBORING EFTER SKIFFERGAS - TOTAL INTERESSENTMØDE PRØVEBORING EFTER SKIFFERGAS - TOTAL MÅLET MED DAGEN At introducere til projektet Give mulighed for refleksion over hvilke muligheder og problemstillinger det kan lede til At nå frem til

Læs mere

EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 NOTIFIKATION OG PROJEKTBESKRIVELSE TIL VVM FOR FASE 2 TEST AF BORING

EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 NOTIFIKATION OG PROJEKTBESKRIVELSE TIL VVM FOR FASE 2 TEST AF BORING EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 NOTIFIKATION OG PROJEKTBESKRIVELSE TIL VVM FOR FASE 2 TEST AF BORING SEPTEMBER 2014 Indsendt af: Total E&P Denmark B.V. Denne version er sendt til Naturstyrelsen 19.

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Regionsrådsmøde den 14. maj 2013. Sag nr. 7. Emne: Råstofplan 2012. Bilag 8 og 9

REGION HOVEDSTADEN. Regionsrådsmøde den 14. maj 2013. Sag nr. 7. Emne: Råstofplan 2012. Bilag 8 og 9 REGION HOVEDSTADEN Regionsrådsmøde den 14. maj 2013 Sag nr. 7 Emne: Råstofplan 2012 Bilag 8 og 9 Koncern Miljø Til: Regionsrådet Regionsgården Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38665000 Fax 38665700

Læs mere

Nordsøfonden, værdier i undergrunden og lidt om skifergas

Nordsøfonden, værdier i undergrunden og lidt om skifergas Nordsøfonden, værdier i undergrunden og lidt om skifergas Peter Helmer Steen, CEO Dansk Gasforening, Hotel Scandic, 13. november 2014 Nordsøfonden hvem er vi? Nordsøenhedens overordnede mål At skabe størst

Læs mere

2 Kulbrintetilladelse. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 250 Offentligt. 2.1 Åben dør-procedure

2 Kulbrintetilladelse. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 250 Offentligt. 2.1 Åben dør-procedure Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 250 Offentligt Redegørelse efter 6 i lov om anvendelse af Danmarks undergrund om tilladelser efter undergrundsloven Lolland-Falster Kontor/afdeling

Læs mere

Velkommen. Informationsmøde 10. januar 2013. Skifergas-projektets fase 1

Velkommen. Informationsmøde 10. januar 2013. Skifergas-projektets fase 1 Velkommen Informationsmøde 10. januar 2013 Skifergas-projektets fase 1 Dagsorden 19.00 Velkomst v. ordstyrer (Centerchef Søren Vestergaard, Fr. Kommune, Center for Teknik og Miljø) 19.10 Status i myndighedsbehandlingen

Læs mere

GOD PRAKSIS I GEOTERMIPROJEKTER MYNDIGHEDSBEHANDLING

GOD PRAKSIS I GEOTERMIPROJEKTER MYNDIGHEDSBEHANDLING GOD PRAKSIS I GEOTERMIPROJEKTER MYNDIGHEDSBEHANDLING SEPTEMBER 2015 Vejledning om myndighedsbehandling i geotermiprojekter Denne vejledning til god praksis for myndighedsbehandling fokuserer på projektets

Læs mere

Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase. Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad

Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase. Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad Udarbejdet af Center for Teknik & Miljø pr. 26. august 2013 Sagsbehandler LEMR, Sag nr. 13/6961, dok. nr. 120839/13

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens godkendelse af boreprogram Vendsyssel-1

Afgørelse Klage over Energistyrelsens godkendelse af boreprogram Vendsyssel-1 [XXX] Total E&P Denmark B.V. Energistyrelsen, j.nr. 2014-777 Fremsendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Lancering af 7. Udbudsrunde. Pressebriefing den 24. april 2014

Lancering af 7. Udbudsrunde. Pressebriefing den 24. april 2014 Lancering af 7. Udbudsrunde Pressebriefing den 24. april 2014 7. udbudsrunde Baggrund for runden 7. runde herunder økonomiske vilkår og Fremtidigt udbud af arealer - efter 7. udbudsrunde Tidsplan Spørgsmål

Læs mere

Anbefaling til Frederikshavn Kommune vedrørende efterforskningsboring Vendsyssel 1 skifergas ved Dybvad VVM-redegørelse og miljørapport.

Anbefaling til Frederikshavn Kommune vedrørende efterforskningsboring Vendsyssel 1 skifergas ved Dybvad VVM-redegørelse og miljørapport. Anbefaling til Frederikshavn Kommune vedrørende efterforskningsboring Vendsyssel 1 skifergas ved Dybvad VVM-redegørelse og miljørapport. Vendsyssel Energi- og Miljøforening vil med denne anbefaling gøre

Læs mere

l vedrørende efterforskningsboring Vendsyssel-1 Dybvad, 29. august 2012

l vedrørende efterforskningsboring Vendsyssel-1 Dybvad, 29. august 2012 Oi Orienteringsmøde i for lokalområdet l vedrørende efterforskningsboring g Vendsyssel-1 Dybvad, 29. august 2012 Hvad er en licens i Denmark Nordjylland: Licens 1/10 (2010-2016); 2972 km 2 Partner: Nordsøfonden

Læs mere

SKIFTERGASEFTERFORSKNING I DANMARK STATUS OG FREMTIDIGE PLANER

SKIFTERGASEFTERFORSKNING I DANMARK STATUS OG FREMTIDIGE PLANER SKIFTERGASEFTERFORSKNING I DANMARK STATUS OG FREMTIDIGE PLANER DANSK GAS FORENING H.C. ANDERSEN HOTEL, ODENSE, 22. MAJ 2014 Henrik Nicolaisen, Total E&P Denmark KIFERGAS ESTIMATER FOR EUROPA EIA 2013 skifergas

Læs mere

Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase. Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad

Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase. Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad Udarbejdet af Center for Teknik & Miljø, november 2013 Sag nr. 13/6961, dok. nr. 120839/13, sagsansvarlig: LEMR 1. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EFTERFORSKNINGSBRØND VENDSYSSEL-1 ENVIRONMENTAL BASELINE STUDY RESUMÉ

EFTERFORSKNINGSBRØND VENDSYSSEL-1 ENVIRONMENTAL BASELINE STUDY RESUMÉ 1 EFTERFORSKNINGSBRØND VENDSYSSEL-1 ENVIRONMENTAL BASELINE STUDY RESUMÉ KORTLÆGNING AF MILJØET Rambøll har udarbejdet en omfattende kortlægning af miljøet i forbindelse med Efterforskningsbrønd Vendsyssel-1.

Læs mere

Svar: Tak hr. formand, og tak for at få muligheden for at uddybe regeringens planer i forbindelse med efterforskning og indvinding af skifergas.

Svar: Tak hr. formand, og tak for at få muligheden for at uddybe regeringens planer i forbindelse med efterforskning og indvinding af skifergas. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 79 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg den 24. september 2015 om regeringens planer i forbindelse

Læs mere

Tilladelse til etablering og indvinding fra 2 vandindvindingsboringer ved Ovnstrupvej 6, 9352 Dybvad

Tilladelse til etablering og indvinding fra 2 vandindvindingsboringer ved Ovnstrupvej 6, 9352 Dybvad Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Total E&P Denmark B.V. Att: Henrik Nicolaisen Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 17.oktober 2012

Læs mere

Tønder Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Ordinær generalforsamling den 3. september 2013. Dagsorden pkt. 5. Fremlæggelse af geotermiprojektet

Tønder Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Ordinær generalforsamling den 3. september 2013. Dagsorden pkt. 5. Fremlæggelse af geotermiprojektet Tønder Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Ordinær generalforsamling den 3. september 2013 Dagsorden pkt. 5 Fremlæggelse af geotermiprojektet v/ Viktor Jensen, DFP Merkurvej 7 6000 Kolding Tlf. 76 30 80 00 Fax

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til transport og aflevering af spildevand fra indre boreområde til godkendt renseanlæg ved Frederikshavn Spildevand A/S

Ansøgning om tilladelse til transport og aflevering af spildevand fra indre boreområde til godkendt renseanlæg ved Frederikshavn Spildevand A/S Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby Ansøgning om tilladelse til transport og aflevering af spildevand fra indre boreområde til godkendt renseanlæg ved Frederikshavn

Læs mere

SKIFERGAS. Henrik Nicolaisen TEPDK - 4. december 2014 H.C. Ørsted Instituttet, København

SKIFERGAS. Henrik Nicolaisen TEPDK - 4. december 2014 H.C. Ørsted Instituttet, København SKIFERGAS Henrik Nicolaisen TEPDK - 4. december 2014 H.C. Ørsted Instituttet, København HVAD ER SKIFERGAS? Naturgas dannet i skiferlagene i undergrunden af organisk materiale Skiferformationer er karakteriseret

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Skifergasi Danmark. Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen

Skifergasi Danmark. Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen Skifergasi Danmark Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen Hvad er skiffer gas? Kulbrintedannelsenbehøver fire komponenter: 1. Moderbjergart 2. Reservoir 3. Forsegling 4. Fælde Moderbjergart? En moderbjergartindeholder

Læs mere

Frederikshavn Kommune

Frederikshavn Kommune Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn TOTAL E&P Denmark Att. Henrik Nicolaisen (fremsendt på e-mail: henrik.nicolaisen@total.com) Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk

Læs mere

Lancering af 7. Udbudsrunde. Pressebriefing den 24. april 2014

Lancering af 7. Udbudsrunde. Pressebriefing den 24. april 2014 Lancering af 7. Udbudsrunde Pressebriefing den 24. april 2014 7. udbudsrunde Baggrund for runden 7. runde herunder økonomiske vilkår og Fremtidigt udbud af arealer - efter 7. udbudsrunde Tidsplan Spørgsmål

Læs mere

EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1

EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 NOTIFIKATION OG PROJEKTBESKRIVELSE TIL BRUG FOR VVM-SCREENING OkTOBER 2012 Forberedt af: WellPerform ApS og Rambøll A/S Indsendt af: Total E&P Denmark B.V. Denne version

Læs mere

Høringssvar over VVM- undersøgelse vedrørende skifergasudvinding i Dybvad, Frederikshavn

Høringssvar over VVM- undersøgelse vedrørende skifergasudvinding i Dybvad, Frederikshavn Frederikshavn Kommunalbestyrelse Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 DK- 9900 Frederikshavn Høringssvar over VVM- undersøgelse vedrørende skifergasudvinding i Dybvad, Frederikshavn Kære Byråd i Frederikshavn

Læs mere

Boreteknologi og vandrette boringer

Boreteknologi og vandrette boringer 1 Sub-soil konference. Tirsdag den 6. februar 2007 Boreteknologi og vandrette boringer Ved Allan Christensen Offshore Center Danmark Program Generel rundtur i olie/gas brøndteknikken 1. De danske koncessioner

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt G R UND- OG NÆ RHEDS NOT AT Den 7. februar 2013 Departementet: Ref. Stkj/svfri Sagsnummer: KOMMISSIONENS HENSTILLING om minimumsprincipper for efterforskning

Læs mere

EFTERFORSKNINGSBRØND VENDSYSSEL-1 SOCIAL BASELINE STUDY RESUMÉ

EFTERFORSKNINGSBRØND VENDSYSSEL-1 SOCIAL BASELINE STUDY RESUMÉ 1 EFTERFORSKNINGSBRØND VENDSYSSEL-1 SOCIAL BASELINE STUDY RESUMÉ KORTLÆGNING AF DEN SOCIOØKONOMISKE kontekst Rambøll har udarbejdet en omfattende kortlægning af den socioøkonomiske kontekst i forbindelse

Læs mere

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1.

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1. Frederikshavn Kommune Dato 15.05.2013 Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen vedr. Totals skifergasprøveboring, fase 1. Den 27. februar 2013 besluttede byrådet

Læs mere

Geotermitilladelser anbefalinger til planlæggerne 6. februar 2013

Geotermitilladelser anbefalinger til planlæggerne 6. februar 2013 Geotermitilladelser anbefalinger til planlæggerne 6. februar 2013 Jens Skov-Spilling, Energistyrelsen Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Organisation Tilladelser anno 2012 Hjørring Thisted Skive Aars

Læs mere

Skifergas i Danmark hva med grundvandet?

Skifergas i Danmark hva med grundvandet? Skifergas i Danmark hva med grundvandet? Anders R. Johnsen Geokemisk Afdeling Geological Survey of Denmark and Greenland Danish Ministry of Climate, Energy and Building Hvor og hvor meget gas? Teknisk

Læs mere

Danmarks første boring efter skifergas: et historisk overblik

Danmarks første boring efter skifergas: et historisk overblik Danmarks første boring efter skifergas: et historisk overblik Er senest opdateret 21. august 2015 og er under løbende udarbejdelse. 17. august 2015 Energistyrelsen oplyser først på aftenen, at Total lukker

Læs mere

Geothermal energy from sedimentary reservoirs Removing obstacles for large scale utilization GEOTHERM

Geothermal energy from sedimentary reservoirs Removing obstacles for large scale utilization GEOTHERM Geothermal energy from sedimentary reservoirs Removing obstacles for large scale utilization GEOTHERM 2. Advisory Board / Følgegruppe møde 23. maj 2019 Lars Henrik Nielsen De Nationale Geologiske Undersøgelser

Læs mere

Jordlag, Forekomst af skifergas i Danmark og globalt

Jordlag, Forekomst af skifergas i Danmark og globalt Jordlag, Forekomst af skifergas i Danmark og globalt Niels H. Schovsbo Reservoir geolog De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-,Energi- og Bygningsministeriet (Foredrag lavet

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning

Indkaldelse af ansøgninger om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning GEOTERMI SK ENE RG I T IL F JERNVARME FORSYNI NG Oktober 2010 Rev. februar 2013 Indkaldelse af ansøgninger om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning

Læs mere

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets energi-,forsynings- og klimaudvalg.

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets energi-,forsynings- og klimaudvalg. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 76 Offentligt J.nr. 2015-6297 Den 24. september 2015 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet

Læs mere

Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase. Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad

Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase. Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad Indsigelsesnotat til foroffentlighedsfase Efterforskningsboring Skifergas ved Dybvad Udarbejdet af Center for Teknik & Miljø pr. 26. august 2013 Sagsbehandler LEMR, Sag nr. 13/6961, dok. nr. 120839/13

Læs mere

Undergrundsloven - operatørskab

Undergrundsloven - operatørskab Undergrundsloven - operatørskab 12. juni 2012 14/06/2012 1 Programmet Reception Operatørskab iht. undergrundsloven (Bo Sandroos) Ca. 15 min. Praktiske erfaringer ifm. operatørskab i DK (Søren Lundgren

Læs mere

Skifergas i Danmark en geologisk analyse

Skifergas i Danmark en geologisk analyse Skifergas i Danmark en geologisk analyse Niels H. Schovsbo Reservoir geolog De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-,Energi- og Bygningsministeriet Måske Måske ikke Artikel

Læs mere

Seminar: Automation & Overvågningssystemer. Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset

Seminar: Automation & Overvågningssystemer. Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset 1 Seminar: Automation & Overvågningssystemer Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset Offshore Center Danmark Dagens Program Automation & Overvågningssystemer Offshore Seminar på Musikhuset i Esbjerg Torsdag,

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 214 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 214 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 214 Offentligt Skifergasevaluering trin 1 Med dette notat afrapporteres skifergasevalueringens trin 1, som danner grundlaget for indstillingen om, hvordan

Læs mere

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg Temadag om geotermi og varmelagring Dansk Fjervarme, møde i Kolding den 20. november 2018 Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg En undersøgelse af de geologiske muligheder for varmelagring i undergrunden

Læs mere

Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen

Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen 1 Olie- og gasproduktion Den historiske olie- og gasproduktion for perioden 1990-2014 er vist på figur 1, og Energistyrelsens prognose fra 2015

Læs mere

Skifergas i Danmark hvad med grundvandet?

Skifergas i Danmark hvad med grundvandet? Skifergas i Danmark hvad med grundvandet? Anders R. Johnsen Geokemisk Afdeling Geological Survey of Denmark and Greenland Danish Ministry of Climate, Energy and Building Total - frederikshavn fremgangsmetoden

Læs mere

der meddeles landzonetilladelse samt screeningsafgørelse om at fase 1 i projektet ikke kræver en VVM-redegørelse.

der meddeles landzonetilladelse samt screeningsafgørelse om at fase 1 i projektet ikke kræver en VVM-redegørelse. Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Total E&P Denmark B.V. Att. Henrik Nicolaisen (Fremsendt på e-mail: henrik.nicolaisen@total.com) Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk

Læs mere

Udredning om mulighederne for risikoafdækning i geotermiprojekter

Udredning om mulighederne for risikoafdækning i geotermiprojekter Udredning om mulighederne for risikoafdækning i Fjernvarmens Hus, 31. januar 2014 10-02-2014 1 Introduktion og oversigt over præsentation Baggrund for modeller og løsninger Modeller og løsninger De foreslåede

Læs mere

Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes)

Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes) Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes) Farum Fjernvarme fik i 2012 koncession l undersøgelse og indvinding af geotermisk

Læs mere

Notat vedrørende ansvarsforsikring inden for geotermi

Notat vedrørende ansvarsforsikring inden for geotermi Notat vedrørende ansvarsforsikring inden for geotermi FEBRUAR 2015 Indhold 1 RISIKOVURDERING OG ANBEFALINGER... 2 2 NUVÆRENDE DANSKE REGLER... 4 2.1 FORSIKRINGSERKLÆRING... 4 2.2 STANDARD AND POOR S KREDITVURDERING...

Læs mere

Muligheder og udfordringer i Grønland. Mulighed for meget store fund. Stor kommerciel usikkerhed. Miljømæssigt følsomt område

Muligheder og udfordringer i Grønland. Mulighed for meget store fund. Stor kommerciel usikkerhed. Miljømæssigt følsomt område DONGs engagement i Grønland Udfordringer og perspektiver Grønland Muligheder og udfordringer i Grønland Mulighed for meget store fund Stor kommerciel usikkerhed Miljømæssigt følsomt område Multi milliard

Læs mere

Råstoffer. Råstoffer. Administration af råstofområdet

Råstoffer. Råstoffer. Administration af råstofområdet Råstoffer Råstoffer Administration af råstofområdet Administration af råstofområdet Råstofområdet reguleres af Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning

Læs mere

Findes der skifergas i Danmark?

Findes der skifergas i Danmark? Findes der skifergas i Danmark? Netværksgruppemøde, 17. januar, 2013 Henrik Nicolaisen, Total E&P Denmark Naturgas Reserver/Resourcer Source : EIA special report 2011 Unconventional gas: large and uncertain

Læs mere

Oplæg til Workshop. Geotermi. det nye erhvervseventyr. Hvis varmt vand var næsten gratis..

Oplæg til Workshop. Geotermi. det nye erhvervseventyr. Hvis varmt vand var næsten gratis.. Oplæg til Workshop Geotermi det nye erhvervseventyr Hvis varmt vand var næsten gratis.. Hvad handler det om? I undergrunden under Salling findes store mængder varmt vand i 2 km s dybde geotermisk varme.

Læs mere

Greenpeace kommentarer til Debatoplæg Efterforskningsboring skifergas ved Dybvad

Greenpeace kommentarer til Debatoplæg Efterforskningsboring skifergas ved Dybvad Frederikshavn Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhus Allè 100 9900 Frederikshavn Mail: tf@frederikshavn.dk København 10. juli 2013 Greenpeace kommentarer til Debatoplæg Efterforskningsboring skifergas

Læs mere

Lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund 1)

Lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund 1) LOV nr 535 af 29/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 4. maj 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin. Energistyrelsen, j.nr. 1001/1021-0003 Senere

Læs mere

VVM screening efterforskning boring efter olie matr. 1 m.fl. Tråsbøl, Felsted 10/43310

VVM screening efterforskning boring efter olie matr. 1 m.fl. Tråsbøl, Felsted 10/43310 VVM screening efterforskning boring efter olie matr. 1 m.fl. Tråsbøl, Felsted 10/43310 VVM Myndighed Basis oplysninger Aabenraa Kommune Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Efterforskningsboring

Læs mere

Energistyrelsens klassifikationssystem for olie- og gasressourcer

Energistyrelsens klassifikationssystem for olie- og gasressourcer Senest revideret juni 2011 Energistyrelsens klassifikationssystem for olie- og gasressourcer Energistyrelsen benytter et klassifikationssystem for kulbrinter til at opgøre Danmarks olie- og gasressourcer,

Læs mere

Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby

Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby Ansøgning om tilladelse til udledning af overfladevand (tagvand, vejvand og vand fra øvrige befæstede arealer), jf. 28 i lovbekendtgørelse

Læs mere

Ringsted Vandsamarbejde I/S

Ringsted Vandsamarbejde I/S Handlingsplan 2010 Ringsted Vandsamarbejde I/S Handlingsplan 2010 Ringsted Vandsamarbejde I/S Indhold 1. Baggrund for handlingsplanen... 3 Beskrivelse af vandsamarbejdet... 3 Formålet med handlingsplanen...

Læs mere

Afgørelse - klage over Energistyrelsens miljøvurdering af en plan for nye udbud af olie- og gaslicenser i Nordsøen

Afgørelse - klage over Energistyrelsens miljøvurdering af en plan for nye udbud af olie- og gaslicenser i Nordsøen Bruch Kultur e.v. Neutrebbiner Str. 11 15320 Neuhardenberg Deutschland Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Verifikation i forbindelse med godkendelse af offshore brøndaktiviteter

Verifikation i forbindelse med godkendelse af offshore brøndaktiviteter -1 Verifikation i forbindelse med godkendelse af offshore brøndaktiviteter Vejledningen henvender sig til operatører, som har pligt til at etablere en uafhængig verifikationsordning i forbindelse med godkendelse

Læs mere

Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland

Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland Nuuk, 25.april 2006 Meddelelse nr. 8/2006 Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland Resultaterne af NunaMinerals kerneboringer på Storø i 2005 viser, at de guldførende strukturer findes

Læs mere

GEOTHERM. Projekt støttet af Innovationsfonden. Følgegruppemøde. 16. april Anders Mathiesen

GEOTHERM. Projekt støttet af Innovationsfonden. Følgegruppemøde. 16. april Anders Mathiesen Projekt støttet af Innovationsfonden Følgegruppemøde 16. april 2018 Anders Mathiesen De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet GEOTHERM (Projektperiode:

Læs mere

Ændringen af det allerede godkendte projekt vurderes således ikke at være VVM-pligtig.

Ændringen af det allerede godkendte projekt vurderes således ikke at være VVM-pligtig. Til TOTAL E&P DENMARK B.V. Nyhavn 43, 2. 1051 København K Att.: Henrik Nicolaisen, via mail henrik.nicolaisen@total.com Tværgående planlægning J.nr. NST-130-00413 Ref. emija/nihho Den 26. maj 2015 Afgørelse

Læs mere

Oversigt over Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Oversigt over Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 48 Offentligt Oversigt over Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriets departement Internt Område 25.

Læs mere

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD Denne folder henvender sig til ejere og brugere af enkeltanlæg til indvinding af vand fra boringer. Den indeholder en række retningslinier, der er lavet for at beskytte grundvandet og sikre boringerne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund 1) Til lovforslag nr. L 116 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. april 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund 1) (Gennemførelse af offshoresikkerhedsdirektivet,

Læs mere

Afgørelse - klage over Energistyrelsens miljøvurdering af en plan for nye udbud af olie- og gaslicenser i Nordsøen

Afgørelse - klage over Energistyrelsens miljøvurdering af en plan for nye udbud af olie- og gaslicenser i Nordsøen Offentliggjort i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse - klage over

Læs mere

Tilladelse til etablering og indvinding fra 2 vandindvindingsboringer ved Ovnstrupvej 4, 9352 Dybvad

Tilladelse til etablering og indvinding fra 2 vandindvindingsboringer ved Ovnstrupvej 4, 9352 Dybvad Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Total E&P Denmark B.V. Att: Henrik Nicolaisen Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 2. september 2014

Læs mere

RE: Radioaktivitet i relation til skifergasboring

RE: Radioaktivitet i relation til skifergasboring Maria Klitgaard Fra: Henrik NICOLAISEN Sendt: 16. marts 2013 16:39 Til: Jette Brønnum Emne: RE: Radioaktivitet i relation til skifergasboring Hej Jette, Med lidt forsinkelse

Læs mere

Byer i Vandbalance. FIF-møde den 13. juni 2012. Rørcentret

Byer i Vandbalance. FIF-møde den 13. juni 2012. Rørcentret Byer i Vandbalance FIF-møde den 13. juni 2012 Byer i Vandbalance 10.00-10.30 10.30-10.40 10.40-11.00 11.00-11.10 11.10-11.25 11.10-11.30 11.30-11.44 11.45-12.00 12.00-12.40 12.40-12.50 12.50-14.10 14.10-14.20

Læs mere

VEJLEDNING OM TEKNISK KAPACITET VEDRØRENDE ANVENDELSE OG UDNYTTELSE AF DANMARKS UNDERGRUND. Indholdsfortegnelse

VEJLEDNING OM TEKNISK KAPACITET VEDRØRENDE ANVENDELSE OG UDNYTTELSE AF DANMARKS UNDERGRUND. Indholdsfortegnelse VEJLEDNING OM TEKNISK KAPACITET VEDRØRENDE ANVENDELSE OG UDNYTTELSE AF DANMARKS UNDERGRUND Kontor/afdeling Center for Energiressourcer Dato 26. juni 2018 J nr. 2018-5834 /sbo Indholdsfortegnelse 1 Indledning...

Læs mere

Ny energi uddannelse på SDU

Ny energi uddannelse på SDU Ny energi uddannelse på SDU Derfor er der brug for nye kandidater inden for energiområdet En sikker energiforsyning er centralt for videreudvikling af velfærdssamfundet Den nuværende infrastruktur

Læs mere

GRUNDVANDSSÆNKNINGER I FORBINDELSE MED BYGGERI

GRUNDVANDSSÆNKNINGER I FORBINDELSE MED BYGGERI GRUNDVANDSSÆNKNINGER I FORBINDELSE MED BYGGERI Det kræver ofte en eller flere tilladelser fra kommunen, hvis der skal fjernes grundvand i forbindelse med konkrete bygge- og anlægsprojekter. Det kan være

Læs mere

N O T A T. vedrørende. udarbejdet til. Morten Svanekjær. 23. marts 2012, ver Side 1 af 6

N O T A T. vedrørende. udarbejdet til. Morten Svanekjær. 23. marts 2012, ver Side 1 af 6 N O T A T vedrørende udarbejdet til af Morten Svanekjær 23. marts 2012, ver. 1.2 Side 1 af 6 NOTAT vedrørende Viborg Geotermi Generelt Dette notat er udarbejdet til Viborg Kommune af Viborg Kommunes Forsikringsmægler;

Læs mere

Udvinding af skifergas i Danmark

Udvinding af skifergas i Danmark Maj 2013 Udvinding af skifergas i Danmark Indledning: Vi vil i Danmark i de kommende år skulle tage stilling til, om vi vil udvinde den skifergasressource, der i et eller andet omfang findes i den danske

Læs mere

Dato Februar 2014 EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 SKIFERGAS VED DYBVAD VVM-REDEGØRELSE OG MILJØRAPPORT

Dato Februar 2014 EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 SKIFERGAS VED DYBVAD VVM-REDEGØRELSE OG MILJØRAPPORT Dato Februar 2014 EFTERFORSKNINGSBORING VENDSYSSEL-1 SKIFERGAS VED DYBVAD VVM-REDEGØRELSE OG MILJØRAPPORT Revision 03b Dato 04-02-2014 Udarbejdet af TIRK, MJK, SSB, JKTJ, OFK, SMB Kontrolleret af MBMJ,

Læs mere

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Brev sendt til lodsejere indenfor Indsatsplan Hundslund Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Indsatsplan Hundslund Odder Kommunes

Læs mere

Søren Frederiksen (Sagsbehandler, Center for Energiressourcer) Aktinformation 48490-14_v1_Oplæg til borgermøde.docx(1)

Søren Frederiksen (Sagsbehandler, Center for Energiressourcer) Aktinformation 48490-14_v1_Oplæg til borgermøde.docx(1) Brevdato 27-03-2014 Afsender Søren Frederiksen (Sagsbehandler, Center for Energiressourcer) Modtagere Akttitel Skifergas - Oplæg til borgermøde og rollefordeling Identifikationsnummer 60061 Versionsnummer

Læs mere

VE-Loven Sigtet med VE-lovens Grønne Ordning er at sikre større accept af opstilling af vindmøller på land.

VE-Loven Sigtet med VE-lovens Grønne Ordning er at sikre større accept af opstilling af vindmøller på land. Administrationsgrundlag for Grøn Ordning i Jammerbugt Kommune Den 19.8.2015 Indledning Der er i Lov om vedvarende energi [1] etableret en Grøn Ordning for nye vindmøller over 25 meter, der er opstillet

Læs mere

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Dagsorden til teknisk arbejdsgruppe Velkomst og præsentation 1. Orientering om:

Læs mere

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Vi har haft et varmesalg på i alt 11.843 MW mod 10.470 MW i det foregående år. Altså har varmesalget været noget større. Året har også haft

Læs mere

Greenland Oil Industry Association (GOIA) Nuuk maj 2010

Greenland Oil Industry Association (GOIA) Nuuk maj 2010 Greenland Oil Industry Association (GOIA) Nuuk maj 2010 Greenland Oil Industry Association (GOIA) Medlemsskab: Alle selskaber som har licens til efterforskning og produktion af olie og gas i Grønland kan

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Haraldsborg Vandværk ny strategi til undersøgelse af effekter på grundvandet, jan/marts 2018

Haraldsborg Vandværk ny strategi til undersøgelse af effekter på grundvandet, jan/marts 2018 Haraldsborg Vandværk ny strategi til undersøgelse af effekter på grundvandet, jan/marts 2018 Som opfølgning på møder mellem FORS og Vandgruppen den 3. august og 16. oktober 2017, hvor en mulig Rambøll

Læs mere

Vedr.: Efterforskningsboring Vendsyssel-1 fase 1 - Supplerende oplysninger - Projektanmeldelse og ansøgning om landzone- og byggetilladelse

Vedr.: Efterforskningsboring Vendsyssel-1 fase 1 - Supplerende oplysninger - Projektanmeldelse og ansøgning om landzone- og byggetilladelse TOTAL E:&P DE:NMARK B.V. Frederikshavn Kommune Attn.: Jette Brønnum Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn 31. oktober, 2012 Ref.: TEP DK 12-038 Vedr.: Efterforskningsboring Vendsyssel-1 fase 1 - Supplerende

Læs mere

Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006

Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006 Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006 Velkomst: Status og perspektiver for dansk offshore - vurderet af Peter Blach fra kompetence centeret

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Indkaldelse af idéer og forslag FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Oktober 2011 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet. VVM-reglerne for anlæg på

Læs mere

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg Udarbejdet 2003 af Viborg Amt rev. september 2015 af Viborg Kommune VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Email: naturogvand@viborg.dk SLØJFNING AF BORINGER Sløjfning af boringer skal

Læs mere

Geotermi i Danmark, 12. maj 2016. Web-GIS portal. Geotermisk screening. Status på de aktive værker

Geotermi i Danmark, 12. maj 2016. Web-GIS portal. Geotermisk screening. Status på de aktive værker Geotermi i Danmark, 12. maj 2016 Web-GIS portal Geotermisk screening Status på de aktive værker De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Velkommen

Læs mere

PRODUKTION 17. december 2015 MB 1

PRODUKTION 17. december 2015 MB 1 PRODUKTION 1 17. december 2015 PRODUKTION I 2014 blev der produceret 9,6 mio. m 3 olie. Dette var et fald i olieproduktionen på 6 pct. i forhold til 2013. Mængden af salgsgas faldt fra 2013 til 2014 med

Læs mere

Kvalitet, sikkerhed og miljø i DONG

Kvalitet, sikkerhed og miljø i DONG Kvalitet, sikkerhed og miljø i DONG Indhold Tryghed ved DONG 4 Mål 7 Sådan arbejder DONG med KSM 8 Opfølgning 10 Organisation 12 3 Tryghed ved DONG DONG arbejder med olie og naturgas under høje tryk. Det

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

Oversigt over gennemførelse af offshoresikkerhedsdirektivet i dansk lovgivning BILAG 1

Oversigt over gennemførelse af offshoresikkerhedsdirektivet i dansk lovgivning BILAG 1 Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 49 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Oversigt over gennemførelse af offshoresikkerhedsdirektivet i dansk lovgivning BILAG 1 Offshoresikkerhedsdirektivet

Læs mere

Nordsøenhedens årsrapport 2006

Nordsøenhedens årsrapport 2006 Nordsøenhedens årsrapport 2006 1. Beretning... 3 1.1. Præsentation... 3 1.2 Nordsøenhedens mission og vision... 3 1.3 Årets resultat... 4 1.4 Faglige resultater i 2006... 4 1.5 Forventninger til det kommende

Læs mere

ZA6584. Flash Eurobarometer 420 (Attitudes of Citizens towards Shale Gas in Selected European Regions) Country Questionnaire Denmark

ZA6584. Flash Eurobarometer 420 (Attitudes of Citizens towards Shale Gas in Selected European Regions) Country Questionnaire Denmark ZA68 Flash Eurobarometer 0 (Attitudes of Citizens towards Shale Gas in Selected European Regions) Country Questionnaire Denmark FL0 Attitudes of citizens towards shale gas in selected European regions

Læs mere

Geologi, vandforbrug, og geologiens betydning for spildevandets kemiske sammensætning

Geologi, vandforbrug, og geologiens betydning for spildevandets kemiske sammensætning Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 84 Offentligt Geologi, vandforbrug, og geologiens betydning for spildevandets kemiske sammensætning Anders R. Johnsen Geological Survey of

Læs mere

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN.

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. Efterforsknings aktiviteter støder ofte på overraskelser og den første boring finder ikke altid olie. Her er historien om hvorledes det først olie selskab opgav

Læs mere