Vejledning til anvendelse af databaser Miljø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til anvendelse af databaser Miljø"

Transkript

1 Vejledning til anvendelse af databaser Miljø Til illustration vil vi kigge vi på et produkt, der anvendes i hjemmene. Vi har her valgt et rengøringsmiddel, der bruges til den daglige rengøring i hjemmet og som efter brug hældes ud i afløbet. Ifølge deklarationen af rengøringsmidlet indeholder det flere indholdsstoffer. Vi vil gerne vide, hvad der sker med disse indholdsstoffer i rengøringsmidlet, efter at vi har hældt det ud i afløbet. Vil de blive nedbrudt og fjernet i renseanlægget eller vil de blive udledt med spildevandet til vandmiljøet eller med spildevandsslammet til jordmiljøet? Kan de bioakkumuleres i levende organismer så som fisk, muslinger og i sidste ende måske fugle og pattedyr, der befinder sig højere oppe i fødekæden? Et andet meget relevant spørgsmål er, om stoffet vil have skadevirkninger i miljøet. På internettet findes der en række forskellige databaser, der indeholder informationer om stoffers egenskaber, hvoraf nogle, er vigtige, når man skal vurdere, hvad der sker med stofferne, efter at de hældt ud i afløbet og når man skal vurdere, om stofferne kan forårsage skader på miljøet. Vi vil starte med kort at gennemgå de allervigtigste stofegenskaber, når det skal vurderes, hvad der sker med stoffet efter, at det er blevet hældt ud i afløbet (ofte kort beskrevet som stoffets skæbne), og når det skal vurderes, om stoffet kan forårsage skadevirkninger i miljøet (stoffets effekter). Miljørelevante egenskaber Et stofs miljørelevant egenskaber kan groft deles ind i to grupper: I. Egenskaber, der beskriver, hvad der sker med stoffet, efter at det er afledt til miljøet (skæbne) II. Egenskaber, der beskriver, hvor giftigt stoffet er over for organismer i miljøet (effekt) Skæbne-data De vigtigste stof-egenskaber i denne kategori er: Fysisk tilstand ved miljørelevante temperaturer: dvs. hvilken tilstandsform (gas, væske, faststof) stoffet befinder sig i. Her anvendes stoffet smelte- og kogepunkt til vurdering af dette. Bionedbrydelighed, dvs. måling af stoffets potentiale til at blive biologisk nedbrudt. Her bør to standardtest nævntes: Test for let-bionedbrydelighed (readily biodegradability) (OECD 301x), der som resultat konkluderer på, om stoffet kan betragtes som let-bionedbrydeligt. Test for potentiel bionedbrydelighed (inherently biodegradability) (OECD 302), der som resultat konkluderer på, om stoffet har et potentiale for at blive biologisk nedbrudt. Denne test udføres typisk, hvis testen for let-bionedbrydelighed viser, at stoffet ikke er let-bionedbrydeligt.

2 Hydrophobicitet, dvs. stoffets forkærlighed til organisk materiale i forhold til vand. Stoffets hydrophobicitet måles som udgangspunkt ved måling af stoffets oktanol-vand fordelingskoefficient (ofte angivet med log K OW eller log P OW). Et stof, som har en høj oktanol-vandfordelingskoefficient (typisk log K OW (log P OW) > 3-4, betegnes ofte som hydrophobt, medens et stof med en lav oktanol-vand fordelingskoefficient betegnes som hydrofilt (vand-elskende). Hydrophobe stoffer har en tendens til at ophobe sig i organisk materiale (og i biologisk materiale), samt at binde sig til spildevandsslam, sediment og jord. Flygtighed, dvs. stoffets tendens til at være på damp- eller gasform ved miljørelevante temperaturer. Til vurderinger af stoffets flygtighed ved miljørelevante forhold, er stoffets Henrys konstant vigtig, idet den siger noget om, stoffets tendens til at fordampe fra en vandig opløsning. Henrys konstant (H)kan måles, men estimeres ofte tilnærmelsesvist ved: H VP*MW/SW, hvor VP er stoffets damptryk, MW er stoffets molvægt og SW er stoffets vandopløselighed. Effekt-data (økotoksicitetsdata) En række standardtest til måling af stoffets mulige toksiske virkninger på organismer i miljøet eksisterer. Disse kan deles ind i akut-test, som udføres over en kort tidsperiode og ofte for alger (72 timer), krebsdyr (48 timer) og fisk (96 timer). Ofte, især hvis akut-testen viser, at stoffet er ret toksisk (giftigt) udføres ofte langtidstest og ofte over for de organismer, som har vist sig mest følsomme i korttidstestenene. Resultaterne af korttidstest rapporteres oftest som EC50 (dvs. den koncentration, hvor der har vist sig effekter på 50% af testorganismerne) samt LC50 (dvs. den koncentration, hvor 50% af testorganismerne er døde i testen). Resultaterne af langtidstesten rapporteredes tidligere primært som NOEC (No Observed Effect Concentration), men man går mere og mere over til at rapportere resultaterne som en EC10-værdi. Miljørisikovurdering Et sidste begreb skal lige introduceres kort: nemlig miljørisikovurdering. Det man i princippet gør, når man laver en miljørisikovurdering er at sammenligne beregnede koncentrationer i miljøet med koncentrationer, hvor der ikke forventes effekter. De forventede koncentrationer i miljøet (PEC= Predicted Environmental Concentration) beregnes på basis af, hvor meget stof, der udledes til miljøet og stoffets skæbne-data. Stoffet nul-effekt koncentration (PNEC = Predicted No Effect Concentration) afledes på basis af effektdataene og nogle regneregler til at omsættes disse til PNEC-værdier. For nogle stoffer, har myndigheder fastsat kvalitetskriterier eller kvalitetskrav, som er baseret på PNEC-værdierne og håndteres på samme måde i en miljørisikovurdering. Denne vejledning beskriver opbygningen af en række databaser og giver et par retningslinjer til udvælgelsen af data og hvordan man kan forholde sig kritisk til de tilgængelige data.

3 1. ECHA registreringsdatabase ECHAs registreringsdatabase, indeholder oplysninger, der både beskriver stoffers fysisk-kemiske egenskaber, skæbne i miljøet og giftighed over for levende organismer. Databasen findes på den Europæiske kemikalie agenturs (ECHAs) hjemmeside og indeholder data for stoffer, der er blevet registrerede under REACH 1. Databasen kan findes vha. nedenstående link. Man bør være opmærksom på, at oplysningerne i databasen, er registrantens data. Det er ikke informationer fra myndighederne, selv om det er myndighederne vil tjekke nogle af oplysningerne. Du bør derfor forholde dig kritisk, når du ser på data fra denne database. 1 REACH er en EU-forordning, der er vedtaget med henblik på at forbedre beskyttelsen af menneskers sundhed og miljøet mod de risici, som kemikalier kan udgøre, samtidigt med at den forbedrer den europæiske kemikalieindustris konkurrenceevne. Den fremmer også alternative metoder til farevurdering af stoffer med henblik på at reducere antallet af dyreforsøg.

4 1.1. Hvordan foregår en datasøgning? I dette eksempel anvendes CAS nummeret: Vælg registrerede stoffer. Du kommer nu ind på en søgeside, hvor du ud fra stoffets CAS nummer, EINECS nummer eller navn kan finde oplysninger om stoffet hvis det er registreret. Tast CAS nummeret ind og sæt et flueben ud for feltet Jeg har læst og accepterer den juridiske meddelelse ellers går søgningen ikke i gang. Der kommer et resultat frem. Du bør her tjekke, at navnet er rigtigt, alternativt CAS nummeret, hvis du har foretaget søgningen ud fra stoffets navn. Submission type: For stoffet er der indsendt en joint submission, dvs., der er flere registranter om samme registrering. Alternativt kunne der stå individual, hvilket betyder, at der kun er en registrant om denne registrering. Tonnage bånd: Svarer til den årlige produktion og/eller import af stoffet. Der vil være flere data for stoffer med en høj tonnage sammenlignet med stoffer, der kun produceres eller importeres i mindre tonnager.

5 Tryk nu på forstørrelsesglasset Du er nu inde under registreringsdataene. Til venstre på skærmen er der en kolonne med de informationer som databasen indeholder. Når du er interesseret i at vurdere et stofs skæbne i og effekt på miljøet, er det primært kategorierne fysisk kemiske egenskaber, skæbne og fordeling samt økotoksikologi, der er relevante. Fokus, i denne beskrivelse, vil derfor være på disse områder. Faktaboks 1 beskriver databasens opbygning i detaljer. Faktaboks 1: Registreringsdatabasens opbygning Her kan du finde de informationer om stoffets klassificering og anvendelse som registranten har oplyst. PBT, står for Persistent 2, Bioakkumulerbart 3 og Toksisk. Her har registranten vurderet om stoffet er et PBT stof Fysisk kemiske egenskaber: Oplysninger som stoffets opløselighed i vand (Sw), Damptryk (Pv), smeltepunkt (T melt) mm. Disse oplysninger anvendes bl.a. til eksponeringsberegninger idet de siger noget om hvordan stoffet opfører sig i miljøet. Skæbne og fordeling, informationer om nedbrydelighed under a(n)aerobe forhold, bioakkumulering og fordampning fra vandfasen. Disse oplysninger anvendes bl.a. til eksponeringsberegninger. Økotoksikologi, giftighed overfor organismer i miljøet (vand- og jordlevende organismer). Disse oplysninger anvendes bl.a. til effektvurderinger. Toksikologi, giftighed overfor pattedyr (anvendes primært til at vurdere effekter/ risici overfor mennesker og ikke miljøet). 2 Hvis et kemisk stof nedbrydes let, er der mindre risiko for, at stoffet forårsager miljøpåvirkninger. Kemiske stoffer, der ikke nedbrydes er persistente - kan ophobes i miljøet og kan udgøre en risiko på længere sigt. 3 Et stofs bioakkumulerbarhed beskriver stoffets evne til at ophobes i en organisme til en koncentration, der er større end koncentrationen i det omgivende miljø.

6 1.2. Hvordan udvælges og vurderes data? Hvis der for et datapunkt er flere datasæt, bør du foretage en vurdering af hvilke data, du kan anvende og hvilke, du bør vurdere samt hvilke data, der har den bedste kvalitet. Nedenstående eksempler gennemgår databasen samtidigt med, at du får nogle retningslinjer til at udvælge de mest egnede data. Eksempel 1 - Data for nedbrydelighed I eksemplet nedenfor har vi valgt at se på, om stoffet vil kunne nedbrydes i miljøet, hvis der er ilt til stede (aerobe forhold). Vælg environmental fate and pathways dernæst biodegradation og til sidst Biodegradation in water: screening test.

7 Du kan nu se 7 studier, der er nummereret fra 001 til 007. Alle studierne er eksperimentelle (Exp.), dvs. de er fremkommet ved forsøg udført i et laboratorium. Alternativt kunne der f.eks. stå calculated value (Calc.). Dette kunne være en matematisk beregning f.eks. ud fra stoffets fysisk-kemiske egenskaber og/eller struktur. Du bør vælge et eksperimentelt studie (Exp) frem for en beregnet værdi, hvis begge muligheder foreligger. Vælg det studie, der er et Key study (nøgle studie), i dette tilfælde studie 001. Er intet studie angivet som Key study, bør du vælge studiet med den bedste troværdighed ((reliability), se nedenfor) Når du har valgt studiet, bør du nu tjekke følgende administrative data Under reliability vil der stå et tal mellem 1 og 4 (Faktaboks 2). Tallet refererer til en Klimisch score, hvor 1 vil være den bedste score og 4 den dårligste score. Du bør anvende resultater fra studier med en reliability på 1 eller 2. Studiet her har en reliability på 1, da studiet er udført efter en international anerkendt guideline og er et GLP studie. Har flere studier samme reliability bør du se på resultatet og vælge det mest konservative resultat. Resultatet af studiet står under Results and discussions

8 Du bør desuden tjekke, at registrantens fortolkning af et positivt resultat også stemmer overens med Guidelinens krav. Guidelinen står refereret under materials and methods og kan efterfølgende findes ved en googlesøgning på internettet, hvis man ikke har kendskab til den på forhånd. I dette eksempel har registranten data fra en test der er udført efter EU method C.4 C, der er en test for let bionedbrydelighed under aerobe forhold. Resultatet, der er opnået, er en nedbrydning på 100 % efter 28 dage. Dvs. stoffet er let bionedbrydeligt under aerobe forhold. Dette er også registrantens fortolkning af resultatet.

9 Faktaboks 2: Klimisch score: Klimisch score er en systematisk tilgang til at vurdere kvaliteten af eksperimentelle data (Klimisch et al., 2007) Score Kategori Beskrivelse 1 Pålidelig uden begrænsninger Data fra litteratur eller rapporter, hvor studiet er udført efter en international anerkendt guideline og helst efter GLP (Good Laboratory Practice) 2 Pålidelig med begrænsninger Data fra litteratur eller rapporter, som ikke nødvendigvis er udført efter en international guideline, men hvor testen er så udførligt beskrevet at kvaliteten lever op til en guideline. 3 Ikke pålidelig 4 Ikke relevant Studiet er udført med en organisme der ikke er relevant for testen. Interferens mellem test stoffet og måleudstyret Studiet er ikke veldokumenteret og kvaliteten kan derfor ikke vurderes. Data der kun er beskrevet i korte resumeer fra studier. F.eks. citater eller lignende. Kvaliteten kan ikke vurderes af eksperter.

10 Eksempel 2 - Økotoksikologiske data Økotoksikologiske data, dækker over mange forskellige lokaliteter; vandmiljøet (inklusivt sediment) jordmiljøet, renseanlæg (Sewage Treatment Plant (STP)). Den første række Ecotoxicological Information opsummerer beregninger, som registranten har foretaget, for at fastsætte forventede nul effekt koncentrationer (Predicted No Effect Concentration (PNEC)) for de forskellige del-miljøer. PNEC-værdier beregnes ud fra de økotoksikologiske data, som står listet i de næste rækker. Disse rækker dækker over test resultater fra test udført med vandlevende-, jordlevende- eller mikro-organismer. Resultaterne er opdelt i Short-term og Long-term (Faktaboks 3). Short-term, referer til resultater fra akutte forsøg af en kort varighed og hvor resultatet er refereret som en E(L)C50-værdi. Long-term, refererer til resultater fra kroniske forsøg af længere varighed, hvor resultatet er refereret som en EC10 eller NOEC-værdi. Bemærk at nogle registranter angiver en EC50 værdi for kroniske studier og/eller en NOEC værdi for et akut studie. Disse bør som udgangspunkt ikke indgå i en risikovurdering. Vælg key study for alle trofiske niveauer (akutte (korttids-)studier) Vælg key study for alle trofiske niveauer (kroniske (langtids-)studier) Tjek data, som beskrevet under eksempel 1 Vælg det mest konservative resultat, hvis der er flere studier

11 Oversigt PNEC beregninger Udvælgelse af akutte studier Udvælgelse af kroniske studier

12 Faktaboks 3: Forkortelser og deres betydning Forkortelse Betydning Forklaring NOEC No Observed Effect Concentration Koncentrationen hvor der ikke observeres en effekt der er signifikant forskellig fra kontrolgruppen. EC10 Effect Concentration 10% Koncentrationen af et stof der har en effekt på 10 % af forsøgsorganismerne EC50 Effect Concentration 50% Koncentrationen af et stof der har en effekt på 50 % af forsøgsorganismerne LC50 Lethal Concentration 50% Koncentrationen af et stof der har en letal (dødelig) effekt på 50 % af forsøgsorganismerne BCF BioConcentration Factor Udtryk for et stofs opkoncentrering i en levende organisme(oftest i fisk og muslinger) i forhold til koncentrationen i det omgivende miljø (oftest vand) PNEC Predicted No Effect Concentration Forventet nul effekt koncentration

13 2. Aquire ECOTOX database ECOTOX er en database, der er udarbejdet af og præsenteret på den amerikanske miljøstyrelses (US- EPAs) hjemmeside. Det er en omfattende database, der indeholder oplysninger om skadelige virkninger af kemiske stoffer på økologisk relevante vand- og jordlevende organismer. ECOTOX omfatter mere end test, der dækker arter og kemikalier. Den primære kilde til ECOTOX data er peerreviewed litteratur, med testresultater identificeret gennem en omfattende gennemgang af den åbne litteratur. Alle relevante oplysninger om arten, kemikaliet, prøvningsmetoden og resultatet som forfatterne har oplyst i litteraturen er refereret i ECOTOX databasen. Databasen indeholder ikke fysisk-kemiske oplysninger om stoffer og der er ingen informationer om et stofs potentiale for at nedbrydes. Der kan være oplysninger om stoffers bioakkumuleringspotentiale (BCF). Databasen kan findes vha. nedenstående link. For at kunne anvende og sortere data fra databasen er det en fordel at have kendskab til internationale guidelines, som tests normalt udføres efter. Det er måske ikke nødvendigt at kende alle, men det vil være en fordel når data skal udvælges, idet der i selve udvælgelsesfasen skal tages hensyn til testens varighed, test organismen, der er anvendt, samt det rapporterede resultat (BCF, ECx/NOEC- værdi eller lignende).

14 2.1. Hvordan foregår en datasøgning? Vælg Quick Database Query Indtast CAS nummeret eller navnet på stoffet, du ønsker at finde informationer for, under chemical entry. I dette eksempel anvender vi CAS nummeret Vælg dernæst den måde, du ønsker at få data præsenteret. Det største overblik får du ved at du vælger at få data i et excel ark. Især hvis du har et stort datasæt. Du har på den måde mulighed for at filtrere, sortere og systematisere dine data, så de bliver mere overskuelige. Under Report Format nederst på siden vælger du excel under tabular output. Der er dog også andre valgmuligheder, der kan være anvendelige, hvis datasættet er mindre, og hvor du ikke behøver at sortere data. Vælg Perform Query for Aquatic data, øverst på siden. Resultatet, der herved kommer frem (se tabellen nedenfor) viser, at der for stoffet hovedsageligt er rapporteret resultater fra laboratoriestudier (LAB) med alger, krebsdyr og fisk (Species group). Se på række 6 til 14 i regnearket. Her er species group beskrevet som Test species, men i kolonnen common name er der angivet water flea og scientific name er angivet som Daphnia magna. Test organismen er altså en vandloppe (krebsdyr) der hedder Daphnia magna. Eksponeringen er enten flow (F), vandskifte (Renewal = R) eller statisk (S) og alle tests er udført i ferskvand (Fresh Water (FW)). Alle disse ordforklaringer kan du også finde på databasens hjemmeside.

15 Varigheden af testene er mellem 1 og 21 dage og resultatet er i dette tilfælde rapporteret som enten en LC50 (µg/l) eller en EC50 (µg/l). Referencerne til de enkelte studier er refereret helt til højre i skemaet, hvor der er oplysninger om forfatterne, titlen på artiklen, tidsskriftet og årstallet for publikationen. Der er ingen data for terrestriske organismer for dette stof. Men søgningen ville foregå på samme måde som søgningen for akvatiske data, bortset fra at du ville skulle vælge Perform Query for Terrestrial Data Hvordan udvælges og vurderes data? Det er her vigtigt at have kendskab til økotoksikologiske tests. Som nævnt i eksempel 2 refererer Shortterm, til resultater fra akutte forsøg af en kort varighed og resultatet er refereret som en E(L)C50-værdi. Long-term, refererer til resultater fra kroniske forsøg af længere varighed, hvor resultatet er refereret som en EC10 eller NOEC-værdi. Resultaterne der er afrapporteret for CAS er derfor fra både akutte test (1-2 dage) men også kroniske tests (21 dages varighed). Dog er alle værdier rapporteret som EC50-værdier. Bemærk, de kroniske tests burde have været afrapporteret som NOEC værdier. EC50- værdien kan ikke anvendes som en NOEC værdi! Start med at sortere data.

16 Se på én organisme af gangen (dvs. vælg f.eks. kun at se på enten alger, krebsdyr eller fisk). Start f.eks. med alger. Du må gerne se på flere alger eller krebsdyr eller fisk, der har forskellige videnskabelige navne, på én gang. Bare du holder dig indenfor en organisme gruppe. Vurder hvilke data, der er akutte og hvilke der er kroniske (ud fra tid og resultat (EC50 eller NOEC/EC10)). Vælg det laveste resultat, der er rapporteret for henholdsvis akut toksicitet og kronisk toksicitet. Foretag efterfølgende den samme sortering af data for krebsdyr og dernæst fisk og vælg ligeledes de akutte og kroniske data for disse organismer.

17 3. CHRIP-NITE Chemical Risk Information Platform (CHRIP) er en japansk database, der er gratis tilgængelig via internettet. Databasen indeholder omfattende information om stofegenskaber, risikovurderinger og love og forordninger (i Japan) mv for kemiske stoffer. Informationerne kan søges ved at indtaste CAS nummeret, navn etc. Databasen kan findes vha. nedenstående link Hvordan foregår en datasøgning? Når du kommer ind på hjemmesiden skal du acceptere disclaimeren på første side for at kunne foretage en søgning Vælg total search Indtast enten navnet på dit stof eller CAS nummeret.

18 Resultatet af søgningen vil se ud som vist nedenfor. Du kan vælge at se alle resultater på én gang eller ved at vælge det område (f.eks. fysisk kemiske egenskaber) du er interesseret i at vide mere om. Områderne fremgår af de enkelte faneblade. Vælger du Hazard Assessment finder du en række links til eksisterende rapporter, der er udarbejdet af forskellige myndigheder, eller organisationer og som beskriver stoffets (øko)toksikologiske egenskaber, fysisk kemiske egenskaber mm. Hvis der ingen data er for dit stof vil der stå No data.

19 4. INCHEM INCHEM, står for International Programme of Chemical Safety. Databasen kan findes vha. nedenstående link. I databasen er der links til andre databaser. Nogle udvalgte databaser er beskrevet kort nedenfor. OECD Screening Information Data Set (SIDS) rapport, indeholder beskrivelser af stoffet herunder fysisk-kemiske egenskaber, samt informationer om stoffets skæbne i miljøet og effekter på

20 organismer. Derudover vil der være draget en række konklusioner og anbefalinger omkring stoffet. Environmental Health Criteria Monographs er WHO rapporter, der indeholder beskrivelser af stoffets fysisk-kemiske egenskaber, informationer om kilder til miljøet og stoffets skæbne og effekter på organismer. Concise International Chemical Assessment Documents (CICADs) indeholder beskrivelser af stoffets fysisk-kemiske egenskaber, informationer om koncentrationer i miljøet og stoffets skæbne og effekter på organismer.

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf)

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) PRODUKTTYPE 21 ANTIBEGRONINGSMIDLER Anvendelse på skibe akvakulturudstyr andre konstruktioner, der anvendes

Læs mere

Dette program kan foretage en sammenlignende risiko-screening af en række stoffer i et sammensat kemisk produkt.

Dette program kan foretage en sammenlignende risiko-screening af en række stoffer i et sammensat kemisk produkt. INTRODUKTION Dette program kan foretage en sammenlignende risiko-screening af en række stoffer i et sammensat kemisk produkt. Risiko-screeningen bygger i princippet på at identificere det stof i produktet,

Læs mere

Del 2 Farevurdering PBT-vurdering

Del 2 Farevurdering PBT-vurdering Webinar for ledende registranter Kemikaliesikkerhedsvurdering/ kemikaliesikkerhedsrapport (I) Del 2 Farevurdering PBT-vurdering 9. marts 2010 George Fotakis, ECHA Rammerne for kemikaliesikkerhedsvurderingen

Læs mere

Hvor kommer kravene fra nuancering af grænseværdier. Anders Baun Professor i risikovurdering af kemikalier

Hvor kommer kravene fra nuancering af grænseværdier. Anders Baun Professor i risikovurdering af kemikalier Hvor kommer kravene fra nuancering af grænseværdier Anders Baun Professor i risikovurdering af kemikalier Hvor kommer værdierne fra? - et hurtigt svar: Vandrammedirektivet og BEK 1625 (2017) Bekendtgørelse

Læs mere

Juridisk anvendelse af (Q)SAR'er i henhold til REACH

Juridisk anvendelse af (Q)SAR'er i henhold til REACH Juridisk anvendelse af (Q)SAR'er i henhold til REACH Webinar om informationskrav Den 10. december 2009 http://echa.europa.eu 1 Anvendelse af (Q)SARmodeller Anvendelse i henhold til REACH til opfyldelse

Læs mere

MILJØFREMMEDE STOFFER I SPILDEVAND Effekter på vandmiljøet

MILJØFREMMEDE STOFFER I SPILDEVAND Effekter på vandmiljøet MILJØFREMMEDE STOFFER I SPILDEVAND Effekter på vandmiljøet K. Ole Kusk, lektor Danmarks Tekniske Universitet Hvad er et miljøfremmed stof? Organisk kemisk stof, som ikke dannes naturligt Inkluderer af

Læs mere

DANBIO undervisning i indikatorsøgning og flexsøgning

DANBIO undervisning i indikatorsøgning og flexsøgning DANBIO undervisning i indikatorsøgning og flexsøgning Vi vil i denne undervisning koncentrere os om indikatorsøgning (s. 2-8) og flexsøgning (s. 9-20) i DANBIO version 5.0. For at kunne arbejde så realistisk

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder 1)

Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder 1) BEK nr 1433 af 21/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. SVANA-400-00013 Senere ændringer

Læs mere

Farlige kemikalier i offshore-branchen kan udpeges. Internationalt samarbejde. Vurdering af offshore-kemikalier

Farlige kemikalier i offshore-branchen kan udpeges. Internationalt samarbejde. Vurdering af offshore-kemikalier Farlige kemikalier i offshore-branchen kan udpeges Der anvendes årligt omkring en million tons kemikalier ved offshore-aktiviteterne i Nordsøen, hvoraf omkring 50.000 tons anvendes i den danske del. Der

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

REACH i kommunen styr på kemikalierne

REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH står for: Registration (registrering); af de enkelte kemiske stoffer Evaluation (vurdering); af de kemiske stoffers egenskaber og effekter Authorisation (godkendelse);

Læs mere

Sikkerhedsdatablad FREJA VÄGGFÄRG

Sikkerhedsdatablad FREJA VÄGGFÄRG Sikkerhedsdatablad PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 CLP Forordningen Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 Disposition Implementering af CLP forordningen og 2015 deadline Ændrede regler for klassificering

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 12022018 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Dem. Vand produkt nr.: 1.2. Relevante

Læs mere

vandkvalitetskriterier for stoffer i

vandkvalitetskriterier for stoffer i Principper for fastsættelse af vandkvalitetskriterier for stoffer i overfladevand Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2004 Indhold IN D H O L D 3 F O R O R D 5 S A M M E N F A T N IN G O G K O N K L U

Læs mere

REACH guide for plastvirksomheder

REACH guide for plastvirksomheder REACH guide for plastvirksomheder Hvordan kommer din virksomhed i gang med REACH? REACH berører producenter, importører og brugere af kemiske stoffer enten i ren form eller i kemiske produkter eller artikler.

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder 1

Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder 1 Vandplanlægning J.nr. SVANA-400-00013 Ref. SPe Den 5. januar 2017 Udkast til Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder

Læs mere

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega - De vigtigste processer, når man udarbejder sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger i, er henholdsvis oprettelse af stoffer og oprettelse af råvarer/produkter. Derfor fokuserer denne praktiske

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD. Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: Under oprettelse Droppen Afrenser Relevante

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 28042014 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.:

Læs mere

Er der gift i vandet?

Er der gift i vandet? Er der gift i vandet? Hvordan måler man giftighed? Og hvordan fastsætter man grænseværdier? Introduktion I pressen ser man ofte overskrifter som Gift fundet i grundvandet eller Udslip af farlige miljøgifte

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: - StarPower Husrens Relevante identificerede

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden. 2 Fareidentifikation

SIKKERHEDSDATABLAD. 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden. 2 Fareidentifikation SIKKERHEDSDATABLAD 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: Xerox Wide Format IJP 2000 System Inks Datablad nummer: 3-3034 1. 0. 0 Produktkode:

Læs mere

Demineraliseret vand

Demineraliseret vand Demineraliseret vand - Version 1 Side 1 af 5 SIKKERHEDSDATABLAD Demineraliseret vand Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af

Læs mere

VELKOMMEN TIL MILJØBIOLOGI PÅ ROSKILDE UNIVERSITET

VELKOMMEN TIL MILJØBIOLOGI PÅ ROSKILDE UNIVERSITET VELKOMMEN TIL MILJØBIOLOGI PÅ ROSKILDE UNIVERSITET Spiritus eller alkohol: er det hip som hap for krebsdyr? Hvad vi kan lære af økotoksikologiske koncentrations-respons eksperimenter Anneme9e Palmqvist

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Fareegenskaber - HP HP Siden 1. juni 2015 nye kriterier for HP 1 HP 13 samt

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: BacTerminator Water BacTerminater Water Concentrate 1.2.

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 17.11.2017 L 301/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2100 af 4. september 2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af øvrige perfluorerede stoffer

Strategi for risikohåndtering af øvrige perfluorerede stoffer NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06320 Ref. logla Den 31. maj 2013 Strategi for risikohåndtering af øvrige perfluorerede stoffer 1. Resume Fluortelomerer og fluorpolymerer udgør størstedelen af den nuværende

Læs mere

HORNUM Stop Glatte Gulve, Spray

HORNUM Stop Glatte Gulve, Spray SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: Under oprettelse HORNUM Stop Glatte Gulve,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: Intet. Miller Demineraliseret Vand Relevante

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Afsnit 2: FAREIDENTIFIKATION

SIKKERHEDSDATABLAD. Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Afsnit 2: FAREIDENTIFIKATION 1(7) SIKKERHEDSDATABLAD Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega - AlphaOmega AlphaOmega De vigtigste processer, når man udarbejder sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger i AlphaOmega, er henholdsvis oprettelse af stoffer og oprettelse af råvarer/produkter.

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordningerne 453/2010 og 1907/2006. Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 29-09-2014 SDS version: 1.0

Udarbejdet på baggrund af EU forordningerne 453/2010 og 1907/2006. Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 29-09-2014 SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 29092014 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: NtS Gødning + Ammoniumsulfat

Læs mere

Hornum Belægningsrens, Click-on

Hornum Belægningsrens, Click-on SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: Under oprettelse Hornum Belægningsrens,

Læs mere

Vægtprocent Komponent CASnummer. 0,9 Natriumchlorid ,1 Renset vand

Vægtprocent Komponent CASnummer. 0,9 Natriumchlorid ,1 Renset vand Side: 1 af 6 1. Identifikation af stoffet/produktet og af selskabet/virksomheden 1.1 Identifikation af stoffet/produktet Produktnavn: Tobin EYEWASH 1000 ml, 200 ml og 20 ml saltvandsopløsning. Produktnummer:

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06.

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2017 (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D048947/06 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.12.2018 C(2018) 7942 final KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af 3.12.2018 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering,

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet 1)

Bekendtgørelse om krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet 1) BEK nr 1725 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 019-00522 Senere ændringer til

Læs mere

Det vurderes i det lys ikke, at der er behov for at igangsætte yderligere initiativer overfor disse stoffer.

Det vurderes i det lys ikke, at der er behov for at igangsætte yderligere initiativer overfor disse stoffer. NOTAT Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 25. marts 2015 Udkast til Strategi for risikohåndtering af Na og Ca hypochlorit 1. Resume Na og Ca hypoklorit anvendes i store mængder i EU og DK, bl.a. i høj grad

Læs mere

Hvad ved vi om Cocktaileffekter af kemikalier

Hvad ved vi om Cocktaileffekter af kemikalier Hvad ved vi om Cocktaileffekter af kemikalier - Bør regulering strammes? Kristian Syberg, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig forandring, Roskilde Universitet Disposition 1. del Historisk gennemgang

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Udarbejdet på baggrund af EU Forordningen 1272/2008 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

Sikkerhedsdatablad Udarbejdet på baggrund af EU Forordningen 1272/2008 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad Udarbejdet på baggrund af EU Forordningen 1272/2008 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Wet Wipe. Floor

Læs mere

Dyreforsøgs betydning for sikker anvendelse af kemiske stoffer

Dyreforsøgs betydning for sikker anvendelse af kemiske stoffer REACH Faktablad ECHA-12-FS-08-DA Dyreforsøgs betydning for sikker anvendelse af kemiske stoffer Hensigten med REACH-forordningen er at sikre et højt niveau af beskyttelse af menneskers sundhed og miljøet

Læs mere

VÆG OG FACADERENS. S-sætninger: 2- Opbevares utilgængeligt for børn 26- Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes

VÆG OG FACADERENS. S-sætninger: 2- Opbevares utilgængeligt for børn 26- Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes Udstedelsesdato: 29.08.2007 Revisionsdato: 29.04.2012 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Væg og facaderens PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. +49 (0) 202 585 129 (8:00 a.m. 4:00 p.m. (MET))

SIKKERHEDSDATABLAD. +49 (0) 202 585 129 (8:00 a.m. 4:00 p.m. (MET)) SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Blandingens betegnelse eller handelsnavn Udstedelsesdato Versionsnummer 1,0 Revisionsdato

Læs mere

Rytholt Tag- & Facaderens

Rytholt Tag- & Facaderens SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: Under oprettelse Rytholt Tag- & Facaderens

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 19122017 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Demineraliseret vand Produktnr.:

Læs mere

StadsingA/S ØstreFæledvej13 9400Nøresundby Tlf.70153400 www.stadsing.dk info@stadsing.dk

StadsingA/S ØstreFæledvej13 9400Nøresundby Tlf.70153400 www.stadsing.dk info@stadsing.dk 12475 StadsingA/S ØstreFæledvej13 9400Nøresundby Tlf.70153400 www.stadsing.dk info@stadsing.dk Indånding Deb Extra Soft Lotion Wash Mindre sandsynlig eksponeringsvej, da produktet ikke indeholder flygtige

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5467 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.9.2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende egenskaber, jf.

Læs mere

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf)

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) EMNER FOR DATAKRAV TIL BIOCIDER Ansøger Identitet Fysisk-kemiske egenskaber Analysemetoder Effektivitet

Læs mere

WM 1204770 Ordre nummer: 0404770 Udgave 1.6 Revisionsdato 23.05.2015 Trykdato 03.02.2016

WM 1204770 Ordre nummer: 0404770 Udgave 1.6 Revisionsdato 23.05.2015 Trykdato 03.02.2016 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator Handelsnavn : identifikationsnummer : 61470 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller

Læs mere

PUNKT 3: Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer

PUNKT 3: Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: Anyplex II Products: TB7500Y 1.2. Relevante

Læs mere

Strategi for risikovurdering af trinatrium nitrilotriacetat

Strategi for risikovurdering af trinatrium nitrilotriacetat NOTAT Kemikalier J.nr. MST-620-00230 Ref. ANLGO Den 10. juni 2014 Strategi for risikovurdering af trinatrium nitrilotriacetat 1. Resumé Trinatrium nitrilotriacetat (Na 3NTA) er registreret under REACH

Læs mere

Jordforurening og de kritiske stoffer i forhold til overfladevand

Jordforurening og de kritiske stoffer i forhold til overfladevand Jordforurening og de kritiske stoffer i forhold til overfladevand Jacqueline Anne Falkenberg NIRAS ATV Jord og Grundvand Jordforurening og overfladevand den 27. november2013 Jordforurening og de kritiske

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning. Einecs nr.: CAS-nr.: w/w%: Komponenter: Klassificering: 266-257-8 66215-27-8 2 Cyromazin

Leverandørbrugsanvisning. Einecs nr.: CAS-nr.: w/w%: Komponenter: Klassificering: 266-257-8 66215-27-8 2 Cyromazin 1. Identifikation af Stoffet/materialet og leverandøren Varenavn: Reg. Nr.: Leverandør: Anvendelse: Neporex Tanaco Danmark A/S, Glentevej 11 DK 6705 Esbjerg ø, Tlf.: 75 144800 Fax: 75 143184 Anvendes til

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator: Mono Test device, IMO-402, IMO-402H,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02112016 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.: 1010.001/005/030

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. På nuværende har vi ingen information om anvendelsesbegrænsninger. De vil blive inkluderet når de er tilgængelige.

Sikkerhedsdatablad. På nuværende har vi ingen information om anvendelsesbegrænsninger. De vil blive inkluderet når de er tilgængelige. 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren. Produktet: Handelsnavn: Vare: CAS-nr:; 8002-13-9 EINIC-nr: 232-299-0 REACH Ikke registreringspligtig Anvendelsesområde og begrænsninger: Foder eller

Læs mere

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar MEMO/08/240 Bruxelles, den 11. april 2008 REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar EU's nye kemikalielovgivning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals

Læs mere

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø -- NOTAT Stoffer relevante for en spredningsmodel For at udvælge relevante stoffer til en spredningsmodel for Vesterhavet ved høfdedepotet er der taget udgangspunkt i de

Læs mere

Nedenfor er givet en oversigt over stofdatablade i branchebeskrivelse for metaliseringsvirksomheder.

Nedenfor er givet en oversigt over stofdatablade i branchebeskrivelse for metaliseringsvirksomheder. Nedenfor er givet en oversigt over stofdatablade i branchebeskrivelse for metaliseringsvirksomheder. For at se detaljer om et stof klik på navnet. For at kommer tilbage til oversigten, klik på Tilbage

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

Savon Sæbe. SurfaProducts Danmark, Krabbes Allé 16,6760 Ribe, Danmark. www.surfa.dk +45 22 73 15 08

Savon Sæbe. SurfaProducts Danmark, Krabbes Allé 16,6760 Ribe, Danmark. www.surfa.dk +45 22 73 15 08 Savon Sæbe 1. Identifikation af stoffet og selskabet Handelsnavn: Anvendelse: Firma Savon Sæbe Daglig rengøring SurfaProducts Danmark, Krabbes Allé 16,6760 Ribe, Danmark www.surfa.dk Service Vagttelefon

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU) L 164/74 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om ændring af afgørelse 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU og 2012/721/EU af hensyn til udviklingen i klassificeringen af stoffer

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Efter (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad Efter (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Efter (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatabladet i 16 punkter er udarbejdet af dansk miljørådgivende konsulentfirma, der har foretaget toksikologisk vurdering af stoffet. 1. IDENTIFIKATION

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: Technovit 7100 Hærder 2. 1.2. Relevante

Læs mere

BROMEREDE FLAMMEHÆMMERE OG ANDRE KEMIKALIER I BYGGERIET

BROMEREDE FLAMMEHÆMMERE OG ANDRE KEMIKALIER I BYGGERIET BROMEREDE FLAMMEHÆMMERE OG ANDRE KEMIKALIER I BYGGERIET CIVILINGENIØR (K), KIM HAAGENSEN CHEFKONSULENT, RAMBØLL, ØRESTAD KEMIKALIER I BYGGERIET EMNER OG EKSEMPLER Risikovurderinger i forhold til jord og

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 07-02-2014 SDS version: 1.0

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 07-02-2014 SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 07022014 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: NPK klorfattig 1.2. Relevante

Læs mere

Evaluering & rapportering af data: Sådan udarbejdes et (fyldestgørende) undersøgelsesresumé

Evaluering & rapportering af data: Sådan udarbejdes et (fyldestgørende) undersøgelsesresumé Evaluering & rapportering af data: Sådan udarbejdes et (fyldestgørende) undersøgelsesresumé Webinar om informationskrav den 30. november 2009. Evaluering af alle tilgængelige oplysninger Trin 1: Evaluering

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: Shandon Instant Hematoxylin (part B)

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Side: 1 Kompileringsdato: 15/05/2015 Revision: 03/02/2016 Version: 7 Punkt 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn: 1.2. Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Barclay Gallup Super 360

Sikkerhedsdatablad Barclay Gallup Super 360 Sikkerhedsdatablad PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: Technovit 7100 Hærder 2. 1.2. Relevante

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: Technovit 7100 væske. 1.2. Relevante

Læs mere

Modul 4 F2011 Hygiejne og arbejdsmiljø Lektor Anne-Grete Rasmussen Ernæring og sundhed Ankerhus, University College Sjælland

Modul 4 F2011 Hygiejne og arbejdsmiljø Lektor Anne-Grete Rasmussen Ernæring og sundhed Ankerhus, University College Sjælland Modul 4 F2011 Hygiejne og arbejdsmiljø Lektor Anne-Grete Rasmussen Ernæring og sundhed Ankerhus, University College Sjælland 1 - Personlige ressourcer Hvad er der af tid, penge, Viden og færdigheder? Produktion

Læs mere

Vejledning til Turneringsregneark for Kidsvolley Level 3-4, TeenVolley & Let s Volley

Vejledning til Turneringsregneark for Kidsvolley Level 3-4, TeenVolley & Let s Volley Vejledning til Turneringsregneark for Kidsvolley Level 3-4, TeenVolley & Let s Volley Undertegnede har for DVBF udviklet det regnearksbaserede turneringssystem, som vi benytter til afvikling af kidsvolley

Læs mere

Sikkerhedsdatablad iht. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad iht. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad iht. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 Side 1 fra 8 TECHNOMELT PA 6208 BLACK BG20KG SDB-nr. : 44173 V002.1 revideret d.: 26.05.2015 Trykdato: 16.10.2019 Erstatter

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator: 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Listen over reserverede ord er meget lang, men de væsentligste vil jeg beskrive her i denne artikel:

Listen over reserverede ord er meget lang, men de væsentligste vil jeg beskrive her i denne artikel: Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk SQL og ASP En artikel omkring simpel SQL og hvordan disse opbygges, udformes og udføres, sådan at man kan få et brugbart resultat i ASP. Dette ligefra

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean

SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean Window Clean Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 15.03.2013 1.1. Produktidentifikator Kemikaliets navn Window

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordningerne 453/2010 og 1907/2006. Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 02-10-2013 SDS version: 1.0

Udarbejdet på baggrund af EU forordningerne 453/2010 og 1907/2006. Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 02-10-2013 SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02102013 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: MST reg. Nr. 36420 Handelsnavn: Ultimate

Læs mere

Fausol Plænegødning med Jernvitriol og Magnesium, NPK 5-0-3-2

Fausol Plænegødning med Jernvitriol og Magnesium, NPK 5-0-3-2 SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: PR-nr.: Under oprettelse Fausol Plænegødning med

Læs mere

Checkliste til bedømmelse af sikkerhedsdatablad

Checkliste til bedømmelse af sikkerhedsdatablad Kunsten at læse et sikkerhedsdatablad Et hjælpemiddel for dig, som skal vurdere sikkerhedsdatablade for kemiske produkter. Checklisten er udarbejdet af Plast- & Kemiföretagen, Sverige. Checkliste til bedømmelse

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-910 815, 911 161, 911 160. Produktregistreringsnummer: 1915131. Dato: 31. 07. 2006. Rev. dato: 13. 12. 2006.

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-910 815, 911 161, 911 160. Produktregistreringsnummer: 1915131. Dato: 31. 07. 2006. Rev. dato: 13. 12. 2006. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Eksklusiv Glansshampoo. Varenummer: 03-910 815, 911 161, 911 160. Produktregistreringsnummer: 1915131. Anvendelse: Skumrens til biler. Dato: 31. 07. 2006. Rev. dato: 13.

Læs mere

Solid Ink - Sort, Cyan, Magenta, Gul

Solid Ink - Sort, Cyan, Magenta, Gul Side 1 / 7 SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006 som ændret Solid Ink - Sort, Cyan, Magenta, Gul 1. IDENTIFIKATION AF STOF/KEMISK PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator

Læs mere

Festo Spezialfett LUB-KC 1

Festo Spezialfett LUB-KC 1 1. Identifikation af stoffet/ blandingen og af selskabet/ virksomheden 1.1 Produktidentifikator Produktnavn : Artikel nr. : 020328 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordningerne 453/2010 og 1907/2006. Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 02-10-2013 SDS version: 1.0

Udarbejdet på baggrund af EU forordningerne 453/2010 og 1907/2006. Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 02-10-2013 SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02102013 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: MST reg. Nr. 36428 Handelsnavn: MyreFri

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

DE-NO-DK KIILTO VISIONOIL

DE-NO-DK KIILTO VISIONOIL SIKKERHEDSDATABLAD Side 1 / 5 AFSNIT 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/ VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator 1.1.1 Handelsnavn 1.1.2 Produkt kode 63195 1.2 Relevante identificerede

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD VENTILSLIPNINGSPASTA

SIKKERHEDSDATABLAD VENTILSLIPNINGSPASTA 1 Identifikation af stoffet/produktet og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator Handelsnavn/-betegnelse GRUPPENAVN Ventilslipningspasta 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet

Læs mere

RODALON INDENDØRS V.2 / 8 X 1 L BP

RODALON INDENDØRS V.2 / 8 X 1 L BP SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006 RODALON INDENDØRS V.2 / 8 X 1 L BP Udgave 2.0 Trykdato 07.06.2018 Revisionsdato / gyldig fra 06.06.2018 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 20-11-2015 SDS version: 1.0

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 20-11-2015 SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 20112015 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Sterling Køleskabsrens Produkt

Læs mere

1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer

1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer SIKKERHEDSDATABLAD Sikkerhedsdatablad efter (EF) nr. 1907/2006. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator: Relevante identificerede anvendelser af stoffet

Læs mere

1.4 Nødtelefon Telefon nummer, navn og adresse Giftlinjen Bispebjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, 2400 København NV; Tlf.

1.4 Nødtelefon Telefon nummer, navn og adresse Giftlinjen Bispebjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, 2400 København NV; Tlf. SIKKERHEDSDATABLAD Side 1 / 5 AFSNIT 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/ VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator 1.1.1 Handelsnavn 1.1.2 Produkt kode 63129,63131 1.2 Relevante identificerede

Læs mere

Kohæsive sedimenter og forurenende stoffer. Dorte Rasmussen

Kohæsive sedimenter og forurenende stoffer. Dorte Rasmussen Kohæsive sedimenter og forurenende stoffer Dorte Rasmussen (dor@dhigroup.com) Forurenende stoffer i havnesediment Hvilke og hvor kommer de fra? I princippet alle stoffer, der udledes til miljøet (eller

Læs mere

NOTAT. Strategi for risikohåndtering af bisphenol-a-diclycidylether polymer (BADGE polymer) i Danmark

NOTAT. Strategi for risikohåndtering af bisphenol-a-diclycidylether polymer (BADGE polymer) i Danmark NOTAT Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. SDO Den 31. maj 2013 Strategi for risikohåndtering af bisphenol-a-diclycidylether polymer (BADGE polymer) i Danmark 1. Resume BADGE polymer er på LOUS, da stoffet

Læs mere

Dette sikkerhedsdatablad opfylder kravene i: Forordning (EF) nr. 1907/2006 og forordning (EF) nr. 1272/2008

Dette sikkerhedsdatablad opfylder kravene i: Forordning (EF) nr. 1907/2006 og forordning (EF) nr. 1272/2008 Sikkerhedsdatablade Dette sikkerhedsdatablad opfylder kravene i: Forordning (EF) nr. 1907/2006 og forordning (EF) nr. 1272/2008 Revisionsdato 20-maj-2015 Revisionsnummer 1 1.1. Produktidentifikator Punkt

Læs mere