En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet"

Transkript

1 En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit Da jeg blev konstateret nyresyg, blev jeg meget hurtig tvunget til at spise helt anderledes end jeg havde gjort tidligere. Før havde jeg ikke i særlig høj grad tænkt over hvad det var jeg spiste, nu skulle jeg forholde mig til at den mad jeg måtte spise ikke måtte belaste mine nyrer eller min organisme i det hele taget. Sammenholdt med at min appetit ikke var hvad den havde været, var der tale om en kæmpe omvæltning i forhold til mine tidligere madvaner. Heldigvis havde mit hospital meget fokus på ernæring og på forebyggelse af fejl og underernæring. Så allerede kort tid efter at jeg havde fået konstateret at mine nyrer ikke længere fungerede som de skulle, blev jeg præsenteret for en række tilbud i forhold til ernæring og til det at spise. På det tidspunkt havde jeg endnu ikke tabt mig, men da hospitalet havde erfaring for at jo før man blev introduceret til det de kaldte ernæringskonceptet jo bedre gik det nyresyge mennesker i det hele taget. For en gangs skyld var man på forkant, alene det var meget motiverende. Det mest motiverende var dog at man fra hospitalet side også lagde meget vægt på at jeg skulle introduceres til, hhv. lære at bruge konceptet sammen med min kone og min datter. Således fik de helt samme information og oplæring som mig. Dette gav også mening, da det oftest er min kone der laver maden derhjemme. Introduktion og oplæring til konceptet Efter at det første chok over at være blevet konstateret nyresyg havde lagt sig, informerede lægen mig, min kone og min datter om behovet for at lægge mine/vores madvaner om. Han fortalte også, at jo mere aktiv jeg og vi selv var i forhold til at gennemføre ændringerne, jo bedre var muligheden for at de nødvendige kostændringer blev gennemført med succes. Ud fra lægens information kunne vi forstå at det var noget af en omvæltning vi skulle i gang med og at der over tid, ville være tale om mere end én ændring, blev også klart.

2 Introduktion og oplæring til den forestående kostomlægning og den mad jeg måtte spise blev iværksat. Ved det første møde med hospitalets diætist blev jeg, min kone og min datter således undervist og vejledt i hvad jeg måtte spise og også introduceret til det samlede ernæringskoncept. Alt jeg behøvede at vide og kunne få brug for at vide i forhold til min sygdom og om den mad jeg måtte spise og den mad jeg ikke måtte spise blev samlet i et elektronisk program, en Applikation, som kan bruges på en Tablet/smartphone eller en PC. Det der var genialt var, at det lige netop var min profil, dvs. min grad af nyresygdom og min grad af restriktioner i forhold til mad, der blev lagt ind på computeren. Da diætisten havde oprettet min profil, fik jeg således også automatisk adgang til de vejledninger, instrukser, mad programmer, indkøbslister, ideer mv., som lige netop jeg og vi kunne profitere af. Søren Hansen Mine data Inspiration Film og billeder Vejledninger Madplan Opskrifter Indkøb Motion Efter diætistens introduktion og oplæring fik vi selv mulighed for at få hands on med konceptet og Tablet en sammen med en bruger af systemet. De to introduktions og oplæringsdele supplerede hinanden godt. Især var det godt med introduktionen fra Eskild og hans kone. Eskild havde selv levet med en nyresygdom i mange år. Kontakt Favoritter Indtastning og opdatering af min profil: For at vide hvordan min mad skal sammensættes, dvs. hvad jeg må spise, så indtaster jeg hver uge min vægt i et program på min Tablet. Min vægt (tørvægt), er dog ikke den eneste interessante værdi, vægten skal nemlig ses i sammenhæng med mine blodprøver. Svarene på mine blodprøver overføres automatisk til min Tablet og sammen med vægten, vil min profil altid være opdateret i forhold til at jeg og min kone kan planlægge hvad vi skal spise. Faktisk er det helt sjovt at lege os frem til hvordan vi bedst kan sammensætte de forskellige måltider så jeg får den rigtige mad. Den mad jeg spiser, indtastes ligeledes på min Tablet og hvis maden ex. indeholder for meget fosfat, hvilket jeg ikke kan tåle, bliver skærmen gul eller rød afhængigt af hvor meget fosfat jeg har indtaget. For at være i niveau med mit indtag af ex. fosfat skal skærmen gerne være grøn.

3 I tillæg til ovenstående har jeg også mulighed for at registrere min appetit. Dette gør jeg på en 10 punkt skala. Selv om det kan lyde underligt, kan det faktisk være motiverende at man kan følge sin egen appetitudvikling. I alt fald når man ved hjælp af forskellige tiltag, får brudt den onde cirkel og får mere appetit igen. Opskrifter, vejledninger og gode råd : Min profil på min Tablet giver os adgang til en præsentation af forskellige råvarer som er gode for mig. Som sagt så er det muligt for os at sammensætte hele måltider og samtidig beregne næringsindholdet, saltindholdet, sukkerindholdet, fosfatindholdet osv. i de forskellige måltider hhv. i de retter vi planlægger at lave. Hvis vi har brug for det, kan vi også finde viden om varedeklationer, portionsstørrelser, medicins interaktion med forskellige fødevarer osv. Endelig har vi også adgang til at få inspiration til hvad både morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider kan bestå af. Der er opskrifter, forslag til indkøbslister, forslag til indholdet i vores køleskab osv.. Vejledningerne indeholder både det meget avancerede og det helt lavpraktiske; så som at tage en bolle og en banan for at få x antal kalorier. Alt sammen, præsenteret på en utrolig appetitvækkende måde, i form af både billeder, tekst og servering, denne del af konceptet har været meget brugbar for os begge to. Umiddelbart fungerer det rigtig godt med selv at sammensætte min/vores mad, men ind imellem har vi stadig brug for at få råd fra vores diætist. Heldigvis kan dette foregå online. Diætisten har jo adgang til min profil der hvor hun sidder, dvs. vi har den samme viden.

4 Musik, beroligelse og billeder: I App en er der også adgang til nogle film. Filmene har en positiv effekt ift. at tilbyde beroligelse og smertelindring. Den afslappende og evt. smertelindrende virkning kan give syge og svækkede mennesker energi og overskud og dermed få dem til at spise lidt mere. Umiddelbart er det dejlig musik og skønne billeder faktisk er min kone og min datter helt vilde med det. Jeg kan sagtens forestille mig, at jeg kan have gavn af at bruge filmene, hvis min sygdom kommer til at påvirke mig mere end den gør på nuværende tidspunkt. Måske min kone og jeg så kan tage oplevelsen sammen, enten før jeg/vi skal spise, eller måske mens vi spiser. Den anden type film, er appetitvækkende film. Her vises lækre grøntsager, dampende kartofler og nyskåret saftig flæskesteg det får tænderne til at løbe i vand. Filmene kan bruges når appetitten virkelig er svær at finde frem, dvs. når jeg scorer meget lavt på App ens indlagte appetitscorer. Spisemiljø, lyd og lugt mv.: App en giver også en lang række vejledninger og gode råd til servering af mad, til spisemiljøet, til omgivelserne man indtager sin mad i osv. I det hele taget en meget appetitvækkende præsentation som faktisk kan give appetit. Vejledningerne bygger på at bestemte omgivelser, bestemte farver eller et bestemt lys, har en har en positiv effekt på menneskers kostindtag. Min kone og jeg er allerede i det små begyndt at tage nogle af ideerne til os. På den måde er vi lidt forberedt, hvis jeg senere i mit sygdomsforløb får endnu mindre appetit end jeg har i dag og derfor skal have hjælp og støtte udefra.

5 Motion: For at styrke min krop i det hele taget, for at fastholde min vægt samt for at få appetit til at spise, dyrker jeg motion. På App en er der i lighed med det ovenstående, også adgang til en række råd, instruktioner og forslag til øvelser i forhold til at dyrke motion. Herunder tilbydes viden om beregning af kalorieforbrænding, opbygning af muskler osv. Sygdomsudvikling og ernæringsproblematikker: I takt med at min sygdom nu har udviklet sig, kan jeg mærke, at der er behov for at jeg og min kone efterhånden bruger mange kræfter på, at jeg ikke får den forkerte kost eller taber vægt. Det er godt jeg har min kone, for det er hende der klarer det meste. Det er også nu at det begynder at få brug fra støtten fra vores datter. I forhold til hospitalets ernæringskoncept som vi blev introduceret til, da jeg blev syg, så tilkommer der hele tiden opdateringer af de vejledninger og de delelementer som det samlede ernæringskoncept består af. På den måde bliver jeg og min kone hele tiden klogere på både de udfordringer og de løsningsmuligheder, jeg og vi oplever og har, i takt med at sygdommen skrider frem. Jeg er glad for, at jeg fik kendskab til hospitalets ernæringskoncept, da jeg havde flere kræfter end dem jeg har i dag, nu er der virkelig behov for at bruge rigtig mange af konceptets delelementer. Min egen læge og hjemmesygeplejersken har nu, i lighed med hospitalets læger og diætister, også adgang til at følge min ernæringsstatus elektronisk. Således oplever jeg også en rigtig god støtte fra dem.

En brugerrejse med fokus på træning og bevægelse

En brugerrejse med fokus på træning og bevægelse En brugerrejse med fokus på træning og bevægelse Jeg er indlagt på et hospital, hvor bevægelse og fysisk aktivitet er en naturlig del af indlæggelsen. Patienterne er derfor aktive, og omgivelserne inviterer

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 Patientvejledning om KOL Udgivet af Sundhedsstyrelsen 2006 Design: 1508 A/S Foto:

Læs mere

En familie af overlevere

En familie af overlevere 1 (Artikel til web-site, familiehistorie 2, rettet En familie af overlevere Elias er snart fire år og i behandling for leukæmi, men flere familiemedlemmer har overlevet kræft, og det giver grobund for

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Et tilbud der passer Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Hospitalerne, kommunerne og de praktiserende læger i Region Hovedstaden, august 2009 Et tilbud der passer Flere lever med

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie

Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie Dato: 22-08-2014 Copyright af Bach & McKenzie 2014 Introduktion Indholdsfortegnelse 03 Hovedtal Kære VIRKSOMHED A/S Tillykke med jeres nye Social

Læs mere

HELSEVAGTEN. www.helsevagten.dk. Håndbog til Helsevagten Standard, Plus, Active og PRO. Spis rigtigt - opnå din ønskevægt med computeren

HELSEVAGTEN. www.helsevagten.dk. Håndbog til Helsevagten Standard, Plus, Active og PRO. Spis rigtigt - opnå din ønskevægt med computeren Håndbog til Helsevagten Standard, Plus, Active og PRO Mad Motion Mig Vægt Spis rigtigt - opnå din ønskevægt med computeren www.helsevagten.dk HELSEVAGTEN Dette eksemplar af tilhører:... Serienr.: HVDK

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

evaluering af grupper for unge som har mistet forældre

evaluering af grupper for unge som har mistet forældre evaluering af grupper for unge som har mistet forældre April 2010 ledede samtalegrupper Frivilligt terapigrupper Lukkede Teenagegrupper Evaluering af grupper for unge som har mistet forældre - Frivilligt

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

VelfærdsTeknologiVurdering(VTV) af Virtuel Genoptræning

VelfærdsTeknologiVurdering(VTV) af Virtuel Genoptræning Esbjerg Kommune VelfærdsTeknologiVurdering(VTV) af Virtuel Genoptræning Dorte Malig Rasmussen, Konsulent, cand. scient.san., Ph.d. Teknologisk Institut, 2 1. Indledning... 3 2. VelfærdsTeknologiVurdering...

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt

Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt August 2012 Enheden for Brugerundersøgelser Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt Man ved, at de er lidt utilfredse, og når man

Læs mere

Om succes på tankefabrikken INDHOLD OM TANKEFABRIKKEN. Tankefabrikken betyder her: - det hjernen beskæftiger sig med

Om succes på tankefabrikken INDHOLD OM TANKEFABRIKKEN. Tankefabrikken betyder her: - det hjernen beskæftiger sig med Om succes på tankefabrikken Tankefabrikken betyder her: - det hjernen beskæftiger sig med En historie om Vorby, som du kan blive introduceret til her. INDHOLD OM TANKEFABRIKKEN... 1 OM PLACEBO-EFFEKTEN...

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn NORMALITET OG SELVDESTRUKTIVITET Interview: Liv Johns Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn Det er både skræmmende, provokerende og fascinerende at møde personer, der insisterer og kæmper for

Læs mere

Projekt Måltidsoplevelser: Forbedring af ældre småtspisende patienters måltidsoplevelse på Glostrup Hospital. Livingplusfood aps

Projekt Måltidsoplevelser: Forbedring af ældre småtspisende patienters måltidsoplevelse på Glostrup Hospital. Livingplusfood aps Projekt Måltidsoplevelser: Forbedring af ældre småtspisende patienters måltidsoplevelse på Glostrup Hospital Livingplusfood aps I projekt Måltidsoplevelser har vi gennem 2010-11 på Glostrup Hospital undersøgt,

Læs mere

Refleksionsark type 1 og 2

Refleksionsark type 1 og 2 Refleksionsark type 1 og 2 2006 Diabetes type 1og 2, 2006 Label Arbejdsark, der er aftalt og drøftet 1. Samarbejdsaftale marker 1a. Invitation til samarbejde Dato aftalt drøftet 1b. Aftaleark* Problemlister

Læs mere

Forebyggende besøg - til borgere mellem 55 og 74 år

Forebyggende besøg - til borgere mellem 55 og 74 år Projektevaluering af: Forebyggende besøg - til borgere mellem 55 og 74 år Afdelingen for folkesundhed I sundhedscenter Odsherred 0 Indholdsfortegnelse Baggrund for projektet.... 2 Besøgene.... 2 Eksempler

Læs mere

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

RAPPORT OM FASTHOLDELSEINITIATIVET PÅ HA(IT), EFTERÅRET 2012

RAPPORT OM FASTHOLDELSEINITIATIVET PÅ HA(IT), EFTERÅRET 2012 [ Fastholdelsesinitiativ HA(it), efteråret 2012] RAPPORT OM FASTHOLDELSEINITIATIVET PÅ HA(IT), EFTERÅRET 2012 Vi afholdt i efterårssemestret 2012 en fastholdelsesworkshop for de nye studerende på HA(it)

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Delprøve 2A: Sundhed og faste. Teksthæfte. Delprøve 2B: Nabohjælp

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Delprøve 2A: Sundhed og faste. Teksthæfte. Delprøve 2B: Nabohjælp Prøve i Dansk 3 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Teksthæfte Delprøve 2A: Sundhed og faste Delprøve 2B: Nabohjælp Der er et teksthæfte og et opgavehæfte. Læs først instruktionen i opgavehæftet.

Læs mere

ØVELSE: Påvirkninger i dag

ØVELSE: Påvirkninger i dag ØVELSE: Påvirkninger i dag Udvikling af utilfredshed Alder Hændelser Hvad lærte du om dig selv af den hændelse? 0 7 år 8 førpubertet Pubertet 18 år 19 25 år 26 40 år 40 fremover Figur Vægt Venner Familie

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

Terapi- og Samtalegrupper i. En brugerundersøgelse

Terapi- og Samtalegrupper i. En brugerundersøgelse Terapi- og Samtalegrupper i En brugerundersøgelse Unge & Sorg juni 7 Rådgivnings- og Videncentret Unge & Sorg - En brugerundersøgelse Rådgivnings- og Videncentret Unge & Sorg København, Århus og Odense

Læs mere