Morten vil til demonstration

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Morten vil til demonstration"

Transkript

1 Dilemmakort

2 Morten vil til demonstration Morten er 23 år og bor på det botilbud, hvor I arbejder. Gennem lang tid har I forsøgt at motivere Morten til at komme lidt ud og deltage i nogle aktiviteter indtil videre uden held. Morten har nu besluttet sig for, at han gerne vil til demonstration. Morten er ikke tryg ved at tage af sted alene, og han vil derfor gerne følges af en medarbejder. Demonstrationen er arrangeret af det danske nazistparti og er til fordel for nazismen.

3 Bordets glæder Louise er 28 år og bor i det botilbud, hvor I arbejder. Louise er overvægtig og har fået at vide af sin diætist, at hun af helbredsmæssige grunde skal tabe sig. Louise har selv et ønske om at tabe sig, da hun godt ved, at hun er for tyk. Louise er meget glad for mad og glemmer hurtigt diætistens råd, når maden kommer på bordet. Louise bliver ofte siddende længe ved bordet, hvor hun hygger sig med venner fra botilbuddet. Samme adfærd kan Louises mor berette om, når Louise er hjemme på weekend. Når I forsøger at vejlede Louise om kost og sundhed, bliver hun aggressiv og vil have diætisten fyret.

4 Fotografen Lars er 43 år og bor i det botilbud, hvor I arbejder. Lars er meget glad for de kvindelige medarbejdere, som han fotograferer og har hængende på fotos i A4-format på væggene og i loftet af sin lejlighed. Lars indsamler også menstruationsbind, og han har flere gange opfordret de kvindelige medarbejdere til at tisse i en kop og give ham det. Lars har besluttet sig for at købe et kamera med et objektiv, der kan zoome og tage gode nærbilleder. Han beder nu om jeres hjælp til at købe kameraet.

5 En rigtig familie Kæresteparret Lisa og Jens bor i det botilbud, hvor I arbejder. Parret, der begge er i slutningen af 20 erne, har været sammen i fire-fem år, og de ønsker at få et barn sammen. Lisa og Jens har begge et stort støttebehov, både fysisk og mentalt, og de har også brug for konflikthåndtering til deres parforhold. Både Lisa og Jens har begrænset fysisk og mentalt overskud til at kunne tage vare på et barn og dets basale behov, og de vil med stor sandsynlighed få fjernet barnet eller have begrænset samvær. Lisa og Jens har taget imod jeres tilbud om rådgivning og seksualvejledning, og de har fået et indblik i forældrerollen ved afprøvning af simulatordukke. Det har gjort Lisa og Jens helt sikre i deres sag; de vil have et barn.

6 Pias værksted Pia er 25 år og bor i det botilbud, hvor I arbejder. Pia arbejder på et beskyttet værksted. Pia er ikke særlig meddelsom, men det er tydeligt, at hun er glad for sit arbejde. For et par år siden flyttede en kvinde ind i botilbuddet, og hun fik job på samme værksted som Pia. Herefter nægtede Pia at tage på arbejde. Hun isolerede sig i sin lejlighed og begyndte at udvise aggressiv adfærd. Dette fortsatte i flere måneder, indtil den anden kvinde, der arbejdede samme sted som Pia, skiftede job. Herefter begyndte Pia uden problemer på sit arbejde igen. I næste uge flytter en ny beboer, Peter, ind i botilbuddet. I er alle enige om, at det helt rigtige tilbud til Peter er et job i det værksted, hvor Pia også arbejder. Peter glæder sig til at flytte ind, og han glæder sig især til at begynde i sit nye job på værkstedet.

7 Seksualvejledning til Mohammed Mohammed er 27 år og arbejder på det aktivitetstilbud, hvor I arbejder. Mohammed har længe talt om at få en kæreste, og han henvender sig stadig oftere til sin kontaktpædagog, Klaus, med spørgsmål som: Hvordan gør du det med din kone? og andre spørgsmål om sex. Klaus synes, det er for intimt at tale med Mohammed om sex. I har derfor forsøgt jer med at lade en af jeres kolleger, Bo, være den primære pædagog i forhold til vejledning af Mohammed. Det tog lang tid for Mohammed at acceptere Klaus som sin kontaktpædagog. De har nu opbygget en meget tæt relation. Mohammed afviser derfor ethvert tiltag fra såvel Bo som resten af personalet i forhold til seksualvejledning. Det skal være Klaus.

8 Det bedste for Per Per er 32 år og kommer på det dagtilbud, hvor I arbejder. Per er infantil autist, og der er meget små variationer i hans udtryk, så han kan virke meget passiv. Pers forældre lægger stor vægt på, at Per bliver stimuleret intellektuelt ved museumsbesøg, højtlæsning, foredrag og lignende. Det er jeres faglige vurdering, at Per ikke profiterer af den slags aktiviteter. Personalet har i stedet observeret, at Per åbner sig, afgiver lyde og danner udtryk, når han stimuleres ved leg på legepladsen, og når han ser børneudsendelser for de helt små i tv. Pers forældre udtrykker stadig større utilfredshed med dagtilbuddet. De mener, at personalet og jeres valg af aktiviteter fastholder Per i stedet for at fremme hans udvikling.

9 Arven Carl er 56 år og bor på det botilbud, hvor I arbejder. Carl har for nylig arvet en pæn sum penge efter sin far. Carl har gennem længere tid ønsket sig et nyt fjernsyn og et musikanlæg, hvor han kan spille sine cd er med Kim Larsen, som han er meget glad for. Carls eneste pårørende er hans søster, og hun har flere gange gjort det klart, at Carl ikke skal bruge af sin arv. Arven skal gemmes til uforudsete udgifter, som nye briller og tandpleje, og til Carls alderdom. Personalets kontakt til Carls nu afdøde far var i årevis præget af uenigheder, og selvom jeres forhold til Carls søster er noget bedre, er det fortsat skrøbeligt. Nu, hvor han endelig har fået muligheden, ønsker Carl jeres hjælp til at købe fjernsyn og musikanlæg.

10 Fællesskabet Kira er 28 år og arbejder i det jobtilbud, hvor I er personale. En del af jobtilbuddet er aktiviteter som julefrokost og udflugter, der bidrager til det sociale fællesskab. Aktiviteterne kan kun gennemføres mod en mindre egenbetaling, og det er Kiras forældre utilfredse med. Hver gang I afholder arrangement, meddeler forældrene, at Kira ikke har lyst til at deltage og derfor holder en fridag. Det er jeres vurdering, at Kira meget gerne vil med, og at det er vigtigt, at Kira er med i fællesskabet på jobtilbuddet. Ved en enkelt lejlighed deltog Kira i en udflugt, der blev afsluttet med et restaurantbesøg, som deltagerne hver skulle betale 100 kr. for. Kira ankom uden penge, men med en madpakke. I personalegruppen bruger I mere og mere tid på at diskutere med Kiras forældre og tage jer af Kira, der er frustreret og ked af, at hun ikke kan være med i fællesskabet.

11 Mellem stridende parter Sofie er 32 år og bruger det dagtilbud, hvor I arbejder. Sofie har et lille ordforråd og bruger en del tegn. Sofies søster er meget utilfreds med botilbuddet, hvor Sofie bor. Hun mener, der er tale om omsorgssvigt, og hun har fået forbud mod at komme der. Når Sofie skal på besøg, beder søsteren om at få den kontaktbog med, som I og botilbuddet anvender til at kommunikere om Sofie. For nogen tid siden måtte I gentagne gange bede botilbuddet om, at Sofie fik klippet sine tånegle, fordi hun klagede over, at det gjorde ondt at have sko på. Botilbuddet beder jer lade være at skrive andet i kontaktbogen, end hvad Sofie laver den pågældende dag, da det ellers vil blive brugt imod dem. Hvis der er noget, bedes I kontakte dem per telefon. Sofies søster ringer ofte til dagtilbuddet og udspørger jer, om botilbuddet sørger for, at Sofie bliver klippet, kommer i bad, får rent tøj på og meget mere. I bliver nu kontaktet næsten dagligt af både Sofies søster og botilbuddet. Begge parter udtrykker deres utilfredshed med jeres passive rolle i arbejdet med Sofie.

12 Bakketuren Dorthe er 20 år og bor på det botilbud, hvor I arbejder. Dorthe har aftalt at tage en tur på Bakken sammen med tre andre beboere i botilbuddet. Dorthes mor er bekymret for Bakketuren. Dorthe har epilepsi og kan let få anfald. Anfaldene kan være voldsomme, og Dorthes mor beder jer om at sørge for, at turen forløber sikkert. Dorthes mor har ret i, at der er risiko for, at Dorthe får anfald, men I har ikke mulighed for at tage med. Dorthe er en velfungerende pige, der glæder sig til Bakketuren med vennerne.

13 Den dobbelte tillid Jesper er 37 år og bor på det botilbud, hvor I arbejder. Jesper trækker sig mere og mere ind i sig selv. Samtidig nærer Jesper en dyb mistillid til både beboere og medarbejdere. Personalet er bekymrede for Jesper. I kan ikke få kontakt til ham, og han udviser jævnligt voldsom og selvdestruktiv adfærd. I er som personalegruppe et selvstændigt, kollektivt ledet team, og I er enige om, at det er vigtigt, at I kommunikerer alt om arbejdet med borgerne videre til kollegerne. En dag henvender Jesper sig til Maria, en af jeres kolleger. Jesper siger, at han har et alvorligt problem, som han gerne vil fortælle Maria om. Jesper føler, at han kan stole på hende, men Maria må love ikke at fortælle de andre medarbejdere om det. Maria er tøvende i sit svar og minder Jesper om aftalerne i medarbejdergruppen. Jesper lukker af og mumler: Jeg tænkte det nok!.

14 I familiens skød Pia er 23 år og bor i gruppe 1 på det botilbud, hvor I arbejder. Pia er tæt knyttet til Hanne, en af jeres kolleger, der arbejder i gruppe 2 på botilbuddet. Hanne bor i et hus tæt på botilbuddet, og Pia besøger ofte Hanne og hendes familie. Pia går tur med Hannes datter, og hun tager med familien i sommerhus. Det bliver stadig sværere for jer i gruppe 1 at arbejde med Pia, fordi hun hele tiden opsøger Hanne i gruppe 2. Hanne vil ikke sige fra over for Pia. Hun mener, at hun har en god kontakt til Pia, og at det tætte forhold til Hanne og familien er udviklende for Pia. Pia har sparsom kontakt med sine pårørende, og hun føler sig som en del af Hannes familie. Pia er også stolt over det ansvar, hun bliver betroet, når hun går tur med Hannes datter. Hanne er begyndt at involvere sig i forældrekontakten, og det har I personale i gruppe 1 påtalt og kritiseret adskillige gange. Hanne er dygtig og vellidt, men kritikken fra kollegerne er blevet for meget. Hun overvejer nu at sige sit job op.

15 Karstens sygdom Karsten er 44 år og arbejder i det dagtilbud, hvor I arbejder. For nogen tid siden fik Karsten konstateret testikelkræft. Karsten er angst for hospitaler, og på operationsdagen skal der fem personer til at holde Karsten, da han bliver lagt i narkose. Det er en hård oplevelse for både Karsten, hans mor og kontaktpædagogen fra det botilbud, hvor Karsten bor. Karstens mor henvender sig til kontaktpædagogen for at fortælle, at hun på Karstens vegne har afvist at modtage yderligere behandling i form af kemoterapi. Det vil være alt for hårdt for Karsten at skulle igennem. Kontaktpædagogen ringer til jer på dagtilbuddet med besked om denne beslutning. Kontaktpædagogen og botilbuddets ledelse, der kender Karsten gennem mange år, er enige i morens beslutning. De vil nu gerne have jeres opbakning.

16 Annes måltid Anne er 33 år og beboer på det botilbud, hvor I arbejder. Anne er meget spastisk og har brug for fuld støtte til alt i sin hverdag. Når Anne spiser, gør hun det gerne sammen med sin kontaktpædagog Dorthe. Annes venstre arm bliver fikseret, så hun ikke laver bevægelser, der kan vælte tallerkener og glas omkring hende. Når Jens, som er Dorthes og jeres kollega, spiser sammen med Anne, bliver Annes arm ikke fikseret. Det går udmærket, og Jens og andre af jer personale har flere gange kritiseret Dorthe og de andre i personalegruppen, der bruger fiksering. Kritikken gør Dorthe og flere af jer andre vrede. Hvis Annes arm ikke bliver fikseret, bliver måltidet omdannet til ét stort svineri for både Anne og jer. De andre beboere vil heller ikke spise sammen med Anne, når hun sviner sådan. Anne er forvirret, og hun bliver mere og mere utryg op til måltiderne. Uenigheden deler også personalet, og det er begyndt at gå ud over jeres samarbejde.

17 Henriks drøm Henrik er 24 år og arbejder i værkstedet på det aktivitetscenter, hvor I arbejder. Henrik er glad for snedkerarbejde, og han glæder sig altid til at skulle på arbejde. Henrik ytrer dagligt ønske om at få et rigtigt arbejde inden for snedkerfaget. Sandsynligheden for, at Henrik kommer i arbejde, er lig nul, men som en af jeres kolleger siger: Det er godt at have et mål at stræbe efter, og det gør Henrik glad. Jeres kollega har ret. Henrik udviser engagement og arbejdsglæde, hvilket smitter af på Henriks øvrige hverdag, hvor han trives. En anden af jeres kolleger siger, at han har fået nok. Han er træt af hele tiden at skulle gå og lade som om, velvidende at Henrik aldrig kommer i arbejde. Jeres kollega synes ikke, han kan forsvare det længere, hverken over for Henrik eller sig selv.

18 Tid til det hele På det botilbud, hvor I arbejder i gruppe 2, har I travlt med at forberede jer til den årlige musikfestival, der afholdes på et botilbud i den anden ende af landet. Midt i forberedelserne meddeler jeres ledelse, at kommunen netop har bedt om at få fremsendt handleplansoplæg og dokumentation af kvalitetsarbejde. Det er væsentligt tidligere end ellers planlagt, og tidsfristen er kort. Det er et stort og ressourcekrævende stykke arbejde, som ledelsen her pålægger jer. Det vil kræve, at minimum to kolleger går fra og overlader arbejdet med borgerne til det øvrige personale i teamet. Mange af botilbuddets beboere har deltaget på musikfestivalen de foregående år, og alle glæder sig til den store begivenhed. Selv med det ekstra personale, som ledelsen kan indkalde, står det klart, at I kun kan deltage på festivalen med en personalegruppe, der er langt under normeringen.

19 Sudats praktik Sudat er 32 år og har været i praktik på det beskæftigelsestilbud, hvor I arbejder. Praktikken er forløbet planmæssigt, og Sudat kommer fint ud af det med alle på afdelingen. I evalueringen efter praktikken ytrer Sudat ønske om at komme i praktik flere forskellige steder i tilbuddet, inden han beslutter sig for, hvor han gerne vil arbejde. Ledelsen på tilbuddet har i samarbejde med den pårørende, Sudats bror, besluttet, at Sudat indskrives som bruger på den ene afdeling, hvor han har været i praktik. I er som personale ikke enige og henviser til, at borgeren har ret til at vælge og skal have medbestemmelse og indflydelse. Sudats ønske om at komme i praktik flere steder bør derfor imødekommes. Ledelsen begrunder beslutningen med, at Sudats ønske ikke kan imødekommes af praktiske og ressourcemæssige grunde. Sudats pårørende mener også, at afdelingen er det rigtige tilbud til Sudat. Beslutningen står ikke til at ændre. Ledelsen henstiller til, at I sammen med Sudat indgår en aftale om, at Sudat snarest kan begynde i sit nye job på afdelingen.

20 Ferieturen Sommeren står for døren, og på afdelingen på det botilbud, hvor I arbejder, er alle i gang med at forberede den årlige sommerferietur. I har holdt fællesmøder, og ligesom sidste år ønsker både beboere og medarbejdere at tage på ferie med afdelingen, hvor kærester og venner kan deltage. I skal til at bestille rejsen til den destination, som flertallet af borgerne ønsker. Ledelsen meddeler nu, at alle afdelinger skal på fælles ferie, og at destinationen bliver en anden. Beslutningen om fælles ferie er truffet af hensyn til årsbudgettet. I ved af erfaring, at beboerne ikke vil kunne forstå de ændrede ferieplaner, for det var en god ferie sidste år, og derfor vil de blive kede af det. Det vil også føre til konflikter på afdelingen. I har sammen med beboerne brugt meget tid på møder og planlægning af en ferie, der nu ikke bliver til noget. Ledelsen henstiller til, at I bakker op om beslutningen, således at I kan overbringe nyheden til beboerne med mindst mulig konflikt og splid til følge.

21 Mellemrummet I det botilbud, hvor I arbejder, har to studerende netop afsluttet deres praktikforløb. Praktikanterne har haft et stort fagligt udbytte, og beboerne er blevet meget glade for dem. Beboerne har knyttet tætte bånd til praktikanterne, og nu, da praktikanterne rejser, føler beboerne sig svigtet. Det samme var tilfældet med to tidligere praktikanter. Beboerne var længe om at komme sig over savnet og følelsen af svigt, og der skulle en stor pædagogisk indsats til for at stabilisere forholdene på afdelingen. Ledelsen meddeler nu, at to nye studerende om kort tid begynder i praktik på jeres afdeling. Praktikanterne er en vigtig ekstra arbejdskraft i hverdagen, og praktikopholdene er med til at sikre en god uddannelse af fremtidens socialpædagoger. To af de berørte beboere henvender sig til jer. De forstår ikke, at de ikke kan sige nej til flere praktikanter er det ikke os, der bestemmer i vores eget hjem?

22 En fremmed flytter ind I det botilbud, hvor I arbejder, har I haft en ledig lejlighed gennem længere tid. En borger er nu blevet indstillet gennem kommunen. For nogen tid siden blev en anden borger indstillet til lejligheden. Personalegruppen vurderede, at tilbuddet ikke kunne yde borgeren den tilstrækkelige støtte. Borgeren passede heller ikke ind i sammensætningen af beboere i botilbuddet. I fik dengang ledelsens opbakning til denne beslutning. Borgeren, der nu er indstillet, ligner på mange måder den forrige, der var indstillet, og I kan formentlig regne med ledelsens opbakning igen. Men ledelsen nævner også, at der er et stadig større pres fra kommunen for at få en ny beboer i botilbuddet. Teambudgettet hænger heller ikke sammen på sigt. Det vil give problemer i hverdagen, hvis den indstillede borger flytter ind, og det vil også medføre flere konflikter i beboergruppen. Men hvad nu, hvis den næste borger, der bliver indstillet, viser sig at være væsentligt mere problematisk, både fagligt og socialt? Det er langtfra sikkert, at ledelsen vil være i stand til at bakke jer op endnu en gang.

23 Da Ib bliver syg Ib er 23 år og bor i det botilbud, hvor I arbejder. Ib får en psykose og bliver indlagt på psykiatrisk skadestue. Hospitalet meddeler hurtigt, at der ikke er ressourcer til at tage sig af Ib, så botilbuddet må stille personale til rådighed. Det er personalegruppens vurdering, at arbejdet med Ib på hospitalet ligger uden for jeres arbejdsområde. Det vil også betyde, at personale skal gå fra arbejdet i botilbuddet, der i forvejen er presset på grund af orlov og en ubesat stilling. Som personalegruppe føler I jer heller ikke kompetente nok til, at Ib kan udskrives og komme hjem til botilbuddet. I har ikke den fornødne erfaring, der skal til, for at kunne håndtere en psykotisk Ib. Der har allerede været et par uheldige episoder med Ib på hospitalet, og de ønsker en løsning fra jer hurtigst muligt.

24 Gertruds læge Gertrud er 44 år og bor i det botilbud, hvor I arbejder. Gertrud har gennem flere år haft den samme praktiserende læge. Gertrud er gentagne gange ikke mødt op til aftalt tid. Lægen har nu sagt, at hun ikke længere kan bestille tid. Gertruds manglende fremmøde forhindrer andre patienter i at bestille tid og komme til lægen. Lægen foreslår Gertrud, at hun kan komme i den åbne konsultationstid på hverdage mellem kl. 8 og 9. Det gør Gertrud, men hun bliver sjældent kaldt ind, da der er mange andre ventende patienter. Gertrud er vred og føler sig urimeligt behandlet. Efter et mindre optrin i lægens konsultation henvender lægen sig til jer med forslag om, at Gertrud skifter læge. Det ønsker Gertrud ikke. Hun vil gå til læge, som hun altid har gjort.

25 Inde og ude i virkeligheden Jette er 66 år og bor på det botilbud, hvor I arbejder. Jette leger med dukker. Hun ammer og skifter dem og behandler dem som sine børn. Jette er gift med Jan, der ikke er udviklingshæmmet. Jan bryder sig ikke om, at Jette leger mor med dukkerne. Det skaber ægteskabelige problemer mellem Jette og Jan. Jan føler, at de skiller sig ud, og han bliver pinligt berørt. Borgerne i den lille landsby i nærheden af botilbuddet finder det ubehageligt, når Jette dukker op i det lokale supermarked med sine dukker. Jette er bevidst om, at hun leger med dukker, men hun tager sig ikke af, at hun bliver set på som en landsbytosse. Jette ønsker sig en barnevogn til sine dukker, så hun kan gå rundt i byen med dem, ligesom andre mødre gør. Hun beder om jeres hjælp til at købe barnevognen.

26 Inklusion og eksklusion På botilbuddet, hvor I arbejder, har I åbnet en cafe for botilbuddets beboere og borgere i den nært beliggende landsby. Cafeen drives af botilbuddets beboere med pædagogisk støtte fra jer. Martin er 26 år, beboer på botilbuddet og en flittig gæst i cafeen. Martin er vellidt, og når han er i godt humør, stikker han hånden ned i sin buksebag. Flere af cafeens gæster har ved forskellige lejligheder henvendt sig til jer, der er tilknyttet cafeen, og påtalt Martins adfærd og givet udtryk for deres ubehag ved situationen. Cafeen er et led i botilbuddets arbejde med inklusion i det omgivende samfund. Det er vigtigt, at cafeen er et sted, hvor alle gæster føler sig godt tilpas.

27 Det andet hold Søren er 46 år og bor på det botilbud, hvor I arbejder. Søren spiller fodbold på oldboysholdet i den lokale fodboldklub. Til turneringskampene om lørdagen er der fra tid til anden tilskuere, gerne støtter fra modstanderholdet, der kommer med knap så venlige tilråb møntet på Søren. Ved sådanne lejligheder har I, som medfølgende pædagoger, vurderet det klogest ikke at gribe ind over for tilråbenes ophavsmænd. Til en kamp forleden var der igen tilråb, også et par af de grovere, berettede jeres medfølgende kollega bagefter. Men han var i tvivl. Skulle han træde til og skærme Søren? Søren er glad for og stolt over at være med på holdet. Det sidste, han ønsker, er at modtage særbehandling. Det er samtidig tydeligt, at Søren bliver såret og ked af det, når han er genstand for tilråb. Han er ikke selv i stand til at gøre noget ved det.

PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER

PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER Torsdag d. 30 april 2015 DAGENS FORMÅL Et fokus på dokumentation og tilrettelæggelse af jeres pædagogisk arbejde Med afsæt i jeres erfaringer fra

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012.

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Tilstede: Susanne Wolfsberg, Carsten Hansen, Natacha Soelberg, Bente Holm, Anne Quitzau og Twiggy Liljehult. Forslag til Møderække

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Ved en samtale med treårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter.

Ved en samtale med treårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter. Ved en samtale med treårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter. 1 Du observerer ved en samtale med treårige Victors mor, at hun har et tydeligt

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Daginstitution Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Daginstitution-Sex.indd 1 15/01/13 11.15 Du har en samtale

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE 1. Kontaktpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en realitet udleveres gode

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE Udarbejdet i januar 2011 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en

Læs mere

Ødelæggelse af computer

Ødelæggelse af computer Ødelæggelse af computer Huseyin er en ung mand på 16 år, som er anbragt på et privat opholdssted. Huseyin har haft en barndom, der var præget af faderens alkoholmisbrug og fysisk vold fra begge forældre.

Læs mere

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER VI SKAL HJÆLPE DEM, SÅ GODT VI KAN. DE ER BEBOERE LIGESOM ALLE ANDRE. CARSTEN, varmemester 2 NÅR EN BEBOER

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250 Tlf. 96 284250 INFORMATION TIL PRAKTIKANTER Udarbejdet af praktikansvarlig: Helle Kidde Smedegaard Forord: Dette hæfte er lavet til kommende studerende med det formål at give nogle konkrete oplysninger

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse. Opsamling på tværs af bofællesskaberne i Hvidovre Kommune

Tilfredshedsundersøgelse. Opsamling på tværs af bofællesskaberne i Hvidovre Kommune Tilfredshedsundersøgelse Opsamling på tværs af bofællesskaberne i Hvidovre Kommune Udført af: Udviklingshæmmedes LandsForbund I perioden: 22. - 23. januar 2015 Indhold Introduktion... 3 Metode... 4 Interviewtemaer...

Læs mere

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT Læs en børnepsykiaters vurdering af forskellige børn hvor vi umiddelbart tror, det er ADHD, men hvor der er noget andet på spil og læs hvad disse børn har brug for i en inklusion. Af Gitte Retbøll, læge

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap 1 Seksuelle overgreb Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap Brug kortene til at skabe dialog i medarbejdergruppen Du bliver ringet

Læs mere

Juvelernes evaluering af fokuspunktet : Inklusion med fokus på venskaber

Juvelernes evaluering af fokuspunktet : Inklusion med fokus på venskaber Juvelernes evaluering af fokuspunktet 2014-2015: Inklusion med fokus på venskaber Bent Madsen, som er chefkonsulent for Centret for inklusion, nævner, at inklusion er en menneskeret. Spørgsmålet for os

Læs mere

12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. Hvad siger du til Annas veninde? Hvad vil du gøre?

12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. Hvad siger du til Annas veninde? Hvad vil du gøre? 12-årige Annas bedste veninde fortæller dig, at Anna bliver slået derhjemme. 1 Du observerer ved en samtale med Selmas mor, at hun har et tydeligt blåt mærke på kindbenet, men at hun forsøger at dække

Læs mere

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN Alma 78 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Til dig. på Rosenholm

Til dig. på Rosenholm Tlf. 96 284250 Til dig som skal være studerende på Rosenholm Udarbejdet af praktikansvarlig: Helle Kidde Smedegaard Forord: Dette hæfte er lavet til dig som studerende med det formål at give dig nogle

Læs mere

Nyhedsbrev for klynge 6 Foråret 2015

Nyhedsbrev for klynge 6 Foråret 2015 Nyhedsbrev for klynge 6 Foråret 2015 Kære Jer, Hermed et nyhedsbrev fra alle os til alle Jer! Arrangementer forår/sommer 2015 Sædvanen tro er der i slutningen af foråret og starten af sommeren en række

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

DILEMMAKORT FORÆLDRE

DILEMMAKORT FORÆLDRE DILEMMAKORT FORÆLDRE Dilemma #1 Din søns hold er ude at spille kamp. Du står på sidelinjen og kigger på sammen med flere af de andre forældre. Caspers far står der også. Du bemærker, at han råber meget

Læs mere

Pædagogernes fagforening, BUPL Østjylland, har for tredje år i træk lavet en spørgeskemaundersøgelse

Pædagogernes fagforening, BUPL Østjylland, har for tredje år i træk lavet en spørgeskemaundersøgelse Kære politiker. Her har du nogle beretninger om pædagogernes og børnenes virkelighed i Randers Kommune. Med dette skrift ønsker vi at sætte fokus på de rammer og vilkår, man her har besluttet for børn,

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Handleplan i forbindelse med skilsmisse.

Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Udarbejdet i Rosenkilde Vuggestue og Børnehave 2016 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1)

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Hvad med børn og unge, når døden tager del i familiens liv. Sankt Lukas 31/5 2017

Hvad med børn og unge, når døden tager del i familiens liv. Sankt Lukas 31/5 2017 Hvad med børn og unge, når døden tager del i familiens liv. Sankt Lukas 31/5 2017 Lidt statistik (2012) 61.521 børn og unge har mistet én forælder. 1692 børn og unge har mistet begge forældre. 44.000 børn

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Julie, Klemens faster

Julie, Klemens faster Julie, Klemens faster Julie er Klemens faster og er mellemleder i socialforvaltningen i Stormstrøms amt. Hun har meget lidt til overs for hendes familie, især Klemens forældrene og sørgede da også for

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Mit navn er Ásthildur Eygló Ástudóttir, jeg har taget på udveksling til Island, Vík í Mýrdal, på et lille plejehjem der hedder Hjallatún. Min email adresse er: eygloo@gmail.com

Læs mere

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du?

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du? Du er på hjemmebesøg i forbindelse med opstart på en børnefaglig undersøgelse. Ved besøget observerer du, at der er udvendige kroge/låse på børneværelserne. 1 Du er på hjemmebesøg hos otteårige Anders

Læs mere

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune 1. Hvad var problemstillingen/udfordringen som I gerne ville gøre noget ved? (brændende platform) Begrundet i gode erfaringer fra tidligere

Læs mere

Gentofte Kommune. Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje. Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport. Broen, Gladsaxevej

Gentofte Kommune. Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje. Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport. Broen, Gladsaxevej Gentofte Kommune Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport Broen, Gladsaxevej Center for Anbringelse og Forebyggende Arbejde (CAFA) gennemfører i 2013

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN 4 Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad Som led i den løbende kvalitetsudvikling af tandplejen gennemførte vi i Lemvig kommunale tandpleje i foråret 4 en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Anerkendende ledelse og kommunikation 01. blandt Børn og voksne

Anerkendende ledelse og kommunikation 01. blandt Børn og voksne Det Danske Spejderkorps styrker anerkendende ledelse og kommunikation blandt Børn og voksne Hvad er anerkendende ledelse Interview med spejdere og ledere Gode spørgsmål at diskutere Anerkendende ledelse

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge Psykiatri INFORMATION til pårørende til børn og unge VELKOMMEN Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom har du et naturligt ansvar for din datter eller søn, og du er samtidig en betydningsfuld

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Fjord, HavFjord udført den 5. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Fjord, HavFjord udført den 5. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Fjord, HavFjord udført den 5. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen

Læs mere

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Vest. Susie Schouw Petersen & Michael Schmidt

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Vest. Susie Schouw Petersen & Michael Schmidt Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Vest Susie Schouw Petersen & Michael Schmidt Psykiatrien i Region Sjælland Psykiatrien Vest Psykiatrisk akutmodtagelse Slagelse: 12 sengepladser Sengeafsnit V1

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

OPHOLDSSTEDET SKARBYVEJ

OPHOLDSSTEDET SKARBYVEJ for socialt belastede unge i alderen 12-18 år ucceshistorier De unge på karbyvej har mere end rigeligt at slås med. På trods af det kæmper vi os i fællesskab til den ene succes efter den anden. Vi er stolte,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far?

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? Opgaver til Far Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? OPGAVE 2 Instruktion: Kig på billedet på forsiden

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Lilleskov

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Lilleskov De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen voldsformer før denne øvelse. Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange forskellige ansigter. Der er meget der

Læs mere

Opgave 5. Bostedet Egely, case

Opgave 5. Bostedet Egely, case Opgave 5. Bostedet Egely, case I arbejder som social- og sundhedsassistentelever i socialpsykiatrien på bostedet Egely, hvor I kommer hos borgere, der har brug for støtte til at klare hverdagens gøremål.

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Autisme Center Holmehøj

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Autisme Center Holmehøj De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Autisme Center Holmehøj Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog DAGTILBUD Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De

Læs mere

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende Indledning Det er en god idé at læse folderen her sammen med en voksen Når du er indlagt på en psykiatrisk

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

TILSYNSRAPPORT: Højvangen 10 3060 Espergærde Forstander Karsten Grubert

TILSYNSRAPPORT: Højvangen 10 3060 Espergærde Forstander Karsten Grubert Center for Særlig Social Indsats Dato: 10. marts 2016 Acadre: 15/1599 TILSYNSRAPPORT: Tilbuddets navn Tilsynsførende Diverse datoer for tilsynet Indledning Konklusion Højvangen 10 3060 Espergærde Forstander

Læs mere

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet.

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. Arbejdstidsspillet Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. 1) Taler med din leder og beder om at få

Læs mere

FAMILIENETVÆRK UNDERVISNINGSMODUL SÅRBARE BØRN & UNGE. RØDE KORS / Oktober 2016 / Familienetværk / Undervisningsmodul Sårbare børn & unge

FAMILIENETVÆRK UNDERVISNINGSMODUL SÅRBARE BØRN & UNGE. RØDE KORS / Oktober 2016 / Familienetværk / Undervisningsmodul Sårbare børn & unge FAMILIENETVÆRK UNDERVISNINGSMODUL SÅRBARE BØRN & UNGE RØDE KORS / Oktober 2016 / Familienetværk / Undervisningsmodul Sårbare børn & unge 1 I dag skal vi tale om Kendetegn ved sårbare børn og unge Sårbarhed

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien.

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Uanset om OCD en kommer snigende eller sætter mere pludseligt ind, giver barnets symptomer ofte anledning

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Indstillinger til. Patienternes Pris 2016 Psykiatrien

Indstillinger til. Patienternes Pris 2016 Psykiatrien Indstillinger til Patienternes Pris 2016 Psykiatrien Forord Region Nordjylland og Patientinddragelsesudvalget ønsker at få tilfredsheden frem. Derfor er Patienternes Pris stiftet. Indstillingerne fortæller

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Anbringelsessteder. Vold

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Anbringelsessteder. Vold DIALOGKORT Anbringelsessteder Vold SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Anbringelse-Vold.indd 1 15/01/13 11.08 Et af de andre børn på anbringelsesstedet

Læs mere

Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen

Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen Hvordan ved jeg, om mit barn har det godt i børnehaven? Kommer det til at gå ud over mit barn, hvis jeg brokker mig? Vil pædagogerne holde mindre af min

Læs mere

Indstillinger til. Patienternes Pris 2015 Psykiatrien

Indstillinger til. Patienternes Pris 2015 Psykiatrien Indstillinger til Patienternes Pris 2015 Psykiatrien Forord Region Nordjylland og Patientinddragelsesudvalget ønsker at få tilfredsheden frem. Derfor er Patienternes Pris stiftet. Indstillingerne fortæller

Læs mere

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Syd

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Syd Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Syd Ergoterapeut /PB Karin Larsen Distriktsspl./PB Pernille Sørensen Teamleder/sygeplejerske Pernille Rømer Psykiatrien i Region Sjælland Psykiatrien Syd Psykiatrisk

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Skilsmissebørn i Børnegården

Skilsmissebørn i Børnegården Skilsmissebørn i Børnegården Her i institutionen tager vi udgangspunkt i, hvordan vi hjælper og støtter barnet samt hjælper forældrene med at tackle barnets situation. Vores forældresamarbejde i forhold

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Træning i kommunikation og konflikthåndtering i Akutafdelingen

Træning i kommunikation og konflikthåndtering i Akutafdelingen Formål Træning i kommunikation og konflikthåndtering i Akutafdelingen Når vi skilles, har I Hørt om grundlæggende vilkår for kommunikation Fået præsenteret forståelser af konflikt og håndtering af samme

Læs mere

Hjemområde J 2012-2013

Hjemområde J 2012-2013 Hjemområde J 2012-2013 Velkommen til Hjemområde J Kære forældre til elever i Hjemområde J. Velkommen til et nyt skoleår. I denne folder findes nogle informationer vedrørende dagligdagen, undervisningen,

Læs mere

MURENE. Uden for. - Disse PÅRØRENDE DORTHE LA COUR OG ANETTE KETLER

MURENE. Uden for. - Disse PÅRØRENDE DORTHE LA COUR OG ANETTE KETLER PÅRØRENDE DORTHE LA COUR OG ANETTE KETLER Uden for MURENE At være pårørende til en indsat er problematisk man er splittet mellem savn og kærlighed på den ene side og sorg, skam og vrede på den anden. Alligevel

Læs mere