Oplæg til høring på Christiansborg den 16. april 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg til høring på Christiansborg den 16. april 2012"

Transkript

1 Oplæg til høring på Christiansborg den 16. april 2012 Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd Tak for lejligheden til at formulere nogle ønsker til arbejdet med modernisering af folkekirkens styringsstruktur, set fra menighedsrådenes side. Mine bemærkninger falder i tre dele Forudsætninger for LMs ønsker til processen Ønsker til den proces der skal i gang Afsluttende bemærkninger Forudsætninger For nu straks at gøre det klart: Når der i regeringsgrundlaget og i indbydelsen til denne høring tales om henholdsvis en mere tidssvarende og klar styringsstruktur for den danske folkekirke og en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur, så lægges der op til en reform af folkekirkens styring, der kan føre til en opfyldelse af Grundlovens 66. Grundloven taler som bekendt om en forfatning, som iflg. ODS defineres som En paa lovgivning hvilende ordning af magtfordelingen i en stat, med underbetydningen Bestemmelser, love olgn. angaaende en større institutions ordning og styrelse. Ordet forfatning undgås i dagens tekst, men indholdet er til stede, for hvad er en sammenhængende styringsstruktur for folkekirken andet end Bestemmelser, love olgn. angaaende en større institutions ordning og styrelse? Derfor et par bemærkninger om vores opfattelse af folkekirken. Folkekirkeordningen er en ramme om den evangelisk-lutherske kirke som den overvejende del af danskerne slutter sig til. Derfor har den organisatoriske form selvfølgelig skiftet med de dominerende organisationsformer som danskerne har brugt. Om end oftest med en vis forsinkelse. Formen er ikke hentet i Ny Testamente eller i teologien, ud fra en forestilling om hvordan man bedst er kirke for det

2 danske folk, men hentet fra det omgivende samfund, dvs. fra den måde som det danske folk, som folkekirkens medlemmer er en del af, til enhver tid har indrettet sig på. Hvilket ikke hindrer at man reflekterer teologisk over formens hensigtsmæssighed. Men den har ikke et teologisk udspring. Derfor er den heller ikke uforanderlig, og opgaven går ikke ud på at finde frem til en mere oprindelig (underforstået: og derfor bedre) form, men at finde frem til en styringsform der kan understøtte folkekirkens løsning af sine opgaver i nutiden, både lokalt, regionalt og nationalt. Ordningen skal holde trit med nutidens tankemønstre, ellers har folkekirken svært ved at blive taget alvorligt, og dens navn af folkekirke kan ende med at blive et rent postulat. Til forudsætningerne for en folkekirkelig styringsstruktur hører, set under en LM- synsvinkel, at der er både en demokratisk, folkevalgt linje og en embedsmandslinje på alle niveauer fra sogn til landsplan, og at styringen foregår i et samvirke mellem demokratisk valgte, overvejende læge og gejstlige/embedsmænd. Opgaverne kan være ret forskellige på de forskellige niveauer, og derfor kan samvirket antage forskellige former. Det vigtige er at der både indgår læge og gejstlige i styringen, og at forholdet mellem disse to linjer er dynamisk. Det skal være et samvirke, altså et konstruktivt samarbejde, ikke en statisk magtbalance, hvor man bruger kræfterne på at holde hinanden i skak. 2 Ønsker til processen Vi har set opgaven som at formulere ønsker til den proces der skal i gang, dvs. 1. Formulering af kommissorium 2. Udvalgets sammensætning 3. Udvalgets arbejde Derimod finder vi det vil være en kortslutning allerede nu at komme med specifikke forslag til, hvilke konkrete ændringer der kunne ønskes i styringsformen.

3 1. Kommissorium 3 Eftersom der ikke foreligger andet end antydninger af, hvad det er for problemer en moderniseret styringsstruktur skal kunne håndtere, må det indgå i kommissoriet at identificere de særlig vigtige problemfelter. Uden at foregribe arbejdet kunne man pege på den debat vi har haft om forholdet mellem indre og ydre anliggender, og på forholdet mellem folkekirken og andre trossamfund som to mulige kandidater. Jeg har personligt undret mig over at regeringsgrundlaget kun refererer til 66 i Grundloven. Hvorfor er 69 om de andre trossamfunds forhold ikke i spil? Det bør også indgå i kommissoriet at der skal foretages en samlet organisationsanalyse, hvor folkekirkens karakter af folkekirke hele tiden tænkes med. Vi har gennem de sidste 7 år haft en række udvalg der har analyseret dele af folkekirkens område, og udvalgsarbejderne har ført til præciseringer af visse ansvarsområder og flytning af visse kompetencer fra et niveau til et andet, men vi mangler en samlet analyse, hvor opgavernes placering kan ses i sammenhæng Demokratiseringen af folkekirken og den større selvforvaltning er begyndt nedefra med lov om menighedsråd 1903 (permanent fra 1912), med lov om provstiudvalg 1922 og med lov om stiftsråd Fra menighedsrådsside ønsker vi at der arbejdes videre i dette spor, dvs. nedefra (mere om dette lidt senere). 2. Udvalgets sammensætning Derfor er det vigtigt at det bliver et bredt og solidt forankret udvalg, ikke et smalt udvalg der ser det hele oppefra. Et snævert kirkeligt og ministerielt udvalg, alene bestående af gejstlige, kirkeministerielle embedsmænd og repræsentanter for kirkelige interesseorganisationer kan ikke sikre, at moderniseringen af styringsstrukturen bliver forankret i den brede folkekirkesammenhæng. Udvalget bør også rumme personer der har blik for og viden om relevante sider af samfundsudviklingen, både ændringerne i det lokale demokrati og i civilsamfundets organisation og virkemåde. Og så skal der selvfølgelig også være plads til nogle af dem der har arbejdet med kirkeforfatningsspørgsmål i forskellige fora.

4 4 3. Udvalgets arbejde 3.1. Identifikation af problemerne Som nævnt må man vide, hvad det er for problemer man skal løse, før man kan komme med løsningsforslag. At dømme efter den seneste tids kirkelige debat er forholdet mellem indre og ydre anliggender, eller rettere Folketingets og ministerens ret til at blande sig, et påtrængende problem, og Selskab for Kirkerets rapport 2011 om en kirkeforfatning ser det forhold at folkekirken ikke har selvstændig beslutningskompetence i indre anliggender som hovedproblemet. I menighedsrådene er man langt mere optaget af beslutningsstrukturen og fordelingen af ansvarsområder mellem de forskellige administrative niveauer, og mellem det kirkelige demokrati og ministeriet, men det betyder ikke at udvalget kan nøjes med at analysere de administrative forhold. Menighedsrådene har som bekendt både et kirkeligt og et administrativt ansvar, derfor er det også vigtigt for os at man i udvalget er meget opmærksom på, hvordan man kan sikre den rummelighed og de frihedsrettigheder, som er så karakteristiske for den danske folkekirke, og hvordan man håndterer uenighederne. Rent praktisk: hvordan løser man spændingen mellem den territoriale opdeling i sogne og den opdeling der nogle steder er mellem menigheder af meget forskellig kirkelig observans. Og hvordan håndterer man medierne? Bisperne, eller i hvert fald visse bisper, er blevet meget mere kendt i offentligheden end før, fordi medierne ønsker folkekirkens syn på dit og dat, og det må bisperne stille op til. Kan man i et mediesamfund opretholde at ingen taler på folkekirkens vegne? Under alle omstændigheder: Det er vigtigt at problemerne indkredses, før man går i gang med andre analyser Analyse af organisationsstrukturen Eftersom opgaven er at komme med forslag om en mere sammenhængende styringsstruktur, bør udvalget foretage en samlet analyse af organisationsstrukturen. Hvordan er fordelingen af opgaver og beslutningskompetencer, og er denne fordeling optimal? Der har været mest opmærksomhed på forholdet mellem sogn og provsti, men der er også brug for at se på hvilke opgaver som løses bedst i et større område, dvs. et stift.

5 Både sogne og provstier har gennem de seneste år fået tillagt flere opgaver, men det er en almindelig opfattelse, at det kun er provstierne der har fået større indflydelse. Er det fordi de er mere funktionelle end sognene? Og skyldes det at de er mere homogene størrelsesmæssigt, end stifter og sogne er? Kan ansvaret blive liggende på sogneniveau, mens man lader professionelle tage vare på den praktiske udførelse af fx regnskab og personaleadministration? Hvad sker der, når personaleadministrationen varetages af ansatte personalekonsulenter? Bør arbejdsgiveransvaret snarere overgå til provstiet? Og hvad med de overordnede arbejdsgiverforhold? Bør vi have en kirkelig arbejdsgiverforening som de har i Norge, når nu kirkefunktionærerne efterhånden bliver overenskomstansatte næsten alle sammen? Alle disse spørgsmål bør analyseres og ses i sammenhæng. Sognestrukturen må ses i samspil med de opgaver som ligger/bør ligge på sogneniveau. Skal der en sognereform til eller andre retningslinjer for samarbejde? Vi mangler retningslinjer for hvordan præst og menighedsråd kan forpligte hinanden, ikke mindst hvor præsterne indgår i præsteteams, og bedre muligheder for at koordinere fordelingen af præsteres spidskompetencer inden for et provsti eller en del af et provsti. Skal man også analysere beslutningskompetencen for den gejstlige linje? Skal det være muligt som præst at kunne lukke sig inde i sin præstegård? Der er forkyndelses- og metodefrihed, men jo ikke total frihed til at sige fra over for rimelige aktiviteter Hjemløse opgaver Folkekirken har absolut tyngdepunktet i det lokale. Det er dér langt de fleste både ansatte og frivillige lægger deres arbejde, og det er også dér de fleste penge ligger. Mange nye udfordringer kan ikke klares lokalt, nogle ikke engang regionalt, men løses bedst på landsplan. Det er folkekirken ikke gearet til, det blev også klart i bloktilskudsudvalget. Den har ikke som enhver større virksomhed en udviklingsafdeling, og den har heller ikke noget fælles organ, som kan slibe en ny ide til og videreudvikle og operationalisere den. Det betyder i nogle tilfælde at opgaven i mange år slet ikke bliver taget op (ex: kirkeforskning).i andre tilfælde er der nogle ildsjæle der tager fat i opgaven, skaffer måske nogle fondspenge til en enkelt eller i hvert fald meget få ansatte, i et par år. Og så står vi med en ny institution, som banker på for at få del i kir- 5

6 keskattepengene. Vi har og har i tidens løb haft en hel del af den slags enmandshære, som kan være meget vanskelige at få indplaceret. Knopskydning kan være charmerende, men funktionelt er det sjældent Overvejelser over forholdet til de frie kirkelige organisationer Det er karakteristisk for den danske folkekirke, at meget kirkeligt arbejde udføres af de frie kirkelige organisationer fra spejdere og kirkelige retninger til diakonale og missionsorganisationer. Man må i udvalget være meget opmærksom på dette forhold. Hvordan skaber man plads til de frie kirkelige organisationer, uden at inkorporere dem totalt og dermed risikere at tage kvælertag på dem? Afsluttende bemærkninger Folkekirkens forankring i folket manifesterer sig også i at den har en folkelig styringsform, ikke en teokratisk. Demokrati betyder jo som bekendt folkestyre, og den styringsstruktur der skal moderniseres er et kirkeligt demokrati opbygget som en parallel til det verdslige demokrati i kommuner og stat, ikke en ordning der kan udledes direkte af teologiske normer. Det er næppe nogen tilfældighed, at menighedsrådene blev indført kort efter systemskiftet. Og selv om der er mindst kirkelig selvforvaltning af de indre anliggender, kan vi ikke hente styringsordningerne for disse hverken i Bibelen eller i urkirken, men i de demokratiske styringsformer som vi har udviklet i det danske samfund. Hovedsagen er at det handler om at finde adækvate former for et kirkeligt folkestyre, derfor er vores allerstørste ønske, at samtalen om styringsreformen bliver så bred og åben som overhovedet muligt. Det er en samtale om folkekirkens fremtid, derfor skal den ikke være forbeholdt hverken embedsværket (det være sig det gejstlige eller forvaltningsmæssige) eller snævert kirkelige kredse, men bør tilrettelægges på en sådan måde at så mange som muligt kan deltage, evt. i form af seminarer eller høringer undervejs i udvalgsarbejdet.

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Velkommen til denne dags konference om folkekirkens styringsstruktur. Jeg har set frem til den med glæde

Læs mere

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken 1 Konference 16. april Christiansborg: Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken Først en tak til ministeren for invitationen til denne konference og muligheden for som Præsteforening

Læs mere

Grundtvigsk Forums ønsker til en styringsreform

Grundtvigsk Forums ønsker til en styringsreform Grundtvigsk Forums ønsker til en styringsreform Af Helge Baden Nielsen Lad det være sagt med det samme. De grundtvigske i skikkelse af Grundtvigsk Forum vil gerne være med og vil gerne spille en konstruktiv

Læs mere

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Betænkning 1544 Folkekirkens styre fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken blev sendt i høring den 2.

Læs mere

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken (høringsnotat af 7. november, der er korrigeret den 12. november 2013) Dato: 12. november 2013

Læs mere

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Folketinget er folkekirkens lovgivningsmagt. Det er menighedsrådene trygge ved, og de forventer en fortsat demokratisering af folkekirken. Landsforeningen

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Dato: 10. september 2012 I de senere år har der adskillige gange været debat om folkekirkens styringsstruktur.

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ændring af revisionsklausul) I lov nr. 506 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi foretages følgende ændring: 1. I 3 ændres

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

Vores argumenter følger nedenfor ledsaget af uddybende begrundelser i det efterfølgende:

Vores argumenter følger nedenfor ledsaget af uddybende begrundelser i det efterfølgende: Kirke Saaby - Kisserup Menighedsråd v/ Henry Petersen Fanøvej 2 4060 Kirke Saaby Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Høringssvar vedrørende Folkekirkens

Læs mere

Når frivillige leder professionelle

Når frivillige leder professionelle Når frivillige leder professionelle Definitionskamp Kamp mellem to forskellige organisationsforståelser: En værdibaseret (teologisk/kristen) organisationsforståelse overfor en demokratisk organisationsforståelse.

Læs mere

Demokratisering af folkekirkens økonomi

Demokratisering af folkekirkens økonomi Demokratisering af folkekirkens økonomi Provstiudvalgskonference 3. november 2018 Hans-Henrik Nielsen Formand for Økonomi- og kirkegårdsudvalget 22 2 1 Styrket demokrati omkring økonomien Landsforeningen

Læs mere

Referat af debatmøde i Københavns Stift 31. januar 2006

Referat af debatmøde i Københavns Stift 31. januar 2006 Bilag 179 Dato: 1. februar 2006 Referat af debatmøde i Københavns Stift 31. januar 2006 Ordstyrer: Michael Riis bød velkommen til de ca. 185 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Efter oplysninger

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ophævelse af revisionsklausul) I lov nr. 506 af 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi, som ændret ved lov

Læs mere

Det velordnede anarki

Det velordnede anarki Det velordnede anarki ORDBOGSOPSLAG: VELORDNET: præg af orden, systematik og overskuelighed ANARKI: tilstand præget af manglende styring, kontrol eller orden fx i et samfund eller en mindre gruppe Det

Læs mere

Sammenfatning af udvalgets konklusioner

Sammenfatning af udvalgets konklusioner KAPITEL 2 Sammenfatning af udvalgets konklusioner Kapitel 2. Sammenfatning af udvalgets konklusioner Danmark er et folkestyre og en retsstat. De politiske beslutninger på nationalt, regionalt og kommunalt

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening.

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. 1 Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. Som ved et menighedsrådsvalg fejrer vi det folkekirkelige

Læs mere

Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen

Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen Jens Rasmussen Side 1 Status: Folkekirken en statsanstalt Folkekirken er forblevet en almindelig forgrening af den offentlige

Læs mere

Notat. Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift

Notat. Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift Dato: 21. april 2006 Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift Høringssvarerne og høringsprocessen Arbejdsgruppen om ændring af den kirkelige struktur, der er nedsat af kirkeministeren,

Læs mere

Forslag. til. (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere)

Forslag. til. (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere) Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere) 1 I lov nr. 352 af 6. juni 1991

Læs mere

14. marts 2006. Jørgen Grønnegård Christensen Kirkeministeriet 9.3.2006. Dias 1

14. marts 2006. Jørgen Grønnegård Christensen Kirkeministeriet 9.3.2006. Dias 1 Jørgen Grønnegård Christensen Kirkeministeriet 9.3.2006 Dias 1 Hvad virker i den offentlige sektor? God offentlig styring regulerer, hvordan beslutninger bliver truffet opgaver bliver løst inden for overordnede

Læs mere

Medlemsstrategi. Carsten Bøgh Pedersen, næstformand

Medlemsstrategi. Carsten Bøgh Pedersen, næstformand Medlemsstrategi Carsten Bøgh Pedersen, næstformand 1 Hvorfor en medlemsstrategi? Bestyrelsen har påbegyndt arbejdet med en medlemsstrategi, for at sætte ambitionsniveau og mål for foreningens arbejde med

Læs mere

Forholdet mellem kirke og stat i det 19-20. århundrede. De kirkepolitiske perspektiver. Foredrag af kirkehistoriker, ph.d.

Forholdet mellem kirke og stat i det 19-20. århundrede. De kirkepolitiske perspektiver. Foredrag af kirkehistoriker, ph.d. Forholdet mellem kirke og stat i det 19-20. århundrede. De kirkepolitiske perspektiver. Foredrag af kirkehistoriker, ph.d. Jens Rasmussen I. Del: 1850-1950 II. Del: 1950- Jens Rasmussen Side 1 I. Del:

Læs mere

Notat. Kirkeudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt

Notat. Kirkeudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt Kirkeudvalget 2012-13 L 104 Bilag 1 Offentligt Notat Høringsnotatvedrørende rapport om sognebåndsløsning m.v. (med udkast til forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd,

Læs mere

Betænkning 1527 Provstestillingen og provstiets funktion. v/ Inge Lise Pedersen

Betænkning 1527 Provstestillingen og provstiets funktion. v/ Inge Lise Pedersen Betænkning 1527 Provstestillingen og provstiets funktion v/ Inge Lise Pedersen 1 Hvad handlede det om? Ansættelse af provster Provstens kompetence, specielt ledelseskompetence Provstiudvalgets kompetence

Læs mere

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning Dato: 27.februar 2007 Model for evaluering af stiftsråd 1 Indledning I regeringsgrundlaget Nye mål er anført følgende om stiftsråd: For at øge demokratiet og den lokale selvbestemmelse i folkekirken er

Læs mere

Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013.

Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013. Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013. Menighedsrådet Bellahøj - Utterslev Sogn Frederikssundsvej 125A 2700 Brønshøj 27.05.2013 Bellahøj-Utterslev Sogns menighedsråds lovbestemte

Læs mere

2008/1 LSF 157 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar Fremsat den 26. februar 2009 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag.

2008/1 LSF 157 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar Fremsat den 26. februar 2009 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag. 2008/1 LSF 157 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. Fremsat den 26. februar 2009 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til

Læs mere

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Model 1 indebærer: at den praksis, som er udviklet omkring regulering af indre anliggender, bliver lovfæstet. Der fastsættes

Læs mere

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Niels Henrik Gregersen, Det teologiske Fakultet, KU Kirkeministeriets seminar d. 9. marts 2006 Karen Blixen Salen, Det

Læs mere

Landsforeningen af Menighedsråd

Landsforeningen af Menighedsråd Landsforeningen af Menighedsråd Kirkeministeriet Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Sabro, den 22. februar 2010 Vor ref.: 28.10/03243 ILP/SMR Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning

Læs mere

Folkekirken som virksomhed. Camilla Sløk, lektor, ph.d. CBS Mail: cs.lpf@cbs.dk

Folkekirken som virksomhed. Camilla Sløk, lektor, ph.d. CBS Mail: cs.lpf@cbs.dk Folkekirken som virksomhed Camilla Sløk, lektor, ph.d. CBS Mail: cs.lpf@cbs.dk Folkekirkens formål At tale teologisk med mennesker om livets mening, håb, død, opstandelse, kærlighed, lidelse, sorg, ondskab.

Læs mere

Gennemførelse af oplæg om distriktsforeninger

Gennemførelse af oplæg om distriktsforeninger Gennemførelse af oplæg om distriktsforeninger Midtvejsmøde 15. november 2014 Hovedpunkter Baggrund Proces Den vejledende formålsbestemmelse for distriktsforeninger Fordeling af antal delegerede Valg af

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

København, d. 25. oktober 2013 Til Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K km@km.

København, d. 25. oktober 2013 Til Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K km@km. København, d. 25. oktober 2013 Til Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K km@km.dk Humanistisk Samfund takker for opfordringen til at fremsende kommentarer

Læs mere

Konference på Christiansborg den 16. april 2012. Styringsreform for folkekirken

Konference på Christiansborg den 16. april 2012. Styringsreform for folkekirken Kirkeminister Manu Sareen bød ca. 150 deltagere velkommen... Tjek evt. www.km.dk Med den nye regering og regeringsgrundlaget er der lagt et nyt spor til en tredje vej. Vi vil og tør ændre rammerne for

Læs mere

STRATEGI FOLKEKIRKEN.DK

STRATEGI FOLKEKIRKEN.DK STRATEGI 2017-20 FOLKEKIRKEN.DK Folkekirken.dk Johannes Ewaldsvej 42 8230 Åbyhøj Redaktør Ellen Aagaard Petersen Tlf. 2037 6095 Mail: eap@km.dk www.folkekirken.dk INDLEDNING Folkekirkens mission er at

Læs mere

Folkekirken som virksomhed

Folkekirken som virksomhed Folkekirken som virksomhed 3. marts 2011, Fyns Stift Ved Erling Andersen Spørgsmålene til i dag... Er Folkekirken udelukkende en idealistisk organisation, hvor teologien og troen på noget større end én

Læs mere

Referat af debatmøde i Haderslev Stift 23. januar 2006

Referat af debatmøde i Haderslev Stift 23. januar 2006 Dato: 25. januar 2006 Referat af debatmøde i Haderslev Stift 23. januar 2006 Ordstyrer: Leif Thulstrup Bruhn bød velkommen til de ca. 210 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Efter praktiske oplysninger

Læs mere

To nøglemedarbejdere til politisk afdeling Job- og kompetenceprofiler

To nøglemedarbejdere til politisk afdeling Job- og kompetenceprofiler To nøglemedarbejdere til politisk afdeling Job- og kompetenceprofiler 3. december 2015 Vil du være med til at udvikle Danmarks ultimativt mest lokale demokrati? Du har taget første skridt ved at klikke

Læs mere

Referat af debatmøde på Bornholm den 22. februar 2006

Referat af debatmøde på Bornholm den 22. februar 2006 Dato: 23. februar 2006 Referat af debatmøde på Bornholm den 22. februar 2006 Ordstyrer: Provst Gotfred Larsen bød velkommen til de ca. 60 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Sang. Formanden for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Etablering af permanente stiftsråd sammensætning, opgaver m.v.) 1 I lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 609 af 6. juni 2007,

Læs mere

Folkekirkens skoletjenester. V. Peter L. Hundebøll

Folkekirkens skoletjenester. V. Peter L. Hundebøll Folkekirkens skoletjenester V. Peter L. Hundebøll Hvorfor skal vi drøfte skoletjenester her? for at tale om, om vi i fællesskab skal gøre noget! 2 Hvem er Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester?

Læs mere

Referat debatmøde i Fyens Stift 6. februar 2006

Referat debatmøde i Fyens Stift 6. februar 2006 Bilag 182 Dato: 8. februar 2006 Referat debatmøde i Fyens Stift 6. februar 2006 Ordstyrer: Kirsten Luunbjerg bød velkommen til de ca. 285 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Efter praktiske oplysninger

Læs mere

Dialogaftale 2015 Brønderslev Provsti. Aalborg Stift

Dialogaftale 2015 Brønderslev Provsti. Aalborg Stift 1 Dialogaftale 2015 Brønderslev Provsti og Aalborg Stift 2 Baggrunden for denne dialogaftale I Aalborg Stift er der i 2013 gennemført en undersøgelse af provsternes ledelsesrum, og de forhold der fremmer

Læs mere

Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Frederikssund den 23. februar 2010 Kirkeministeriet Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Læs mere

Distriktsforeningen Vejle provsti. v. formand Helle Pedersen Tiufkærvej 108,7000 Fredericia tlf ,

Distriktsforeningen Vejle provsti. v. formand Helle Pedersen Tiufkærvej 108,7000 Fredericia tlf , Distriktsforeningen Vejle provsti. v. formand Helle Pedersen Tiufkærvej 108,7000 Fredericia tlf. 6122 5756, gammegaard@familie.tele.dk Beretning om Distriktsforeningen, Vejle Provstis virke i 2018 Jeg

Læs mere

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård Formandens beretning Søren Kierkegaard fejres dette år i anledning af 200 årsdagen d. 5. maj. Hans store filosofiske,

Læs mere

Kirkeudvalget L 19 endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt

Kirkeudvalget L 19 endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Kirkeudvalget 2017-18 L 19 endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Trossamfundsudvalget, Kirkeministeriet, Frederiksholms Kanal 21, 1220 København K. Den katolske Kirkes høringssvar vedr. Betænkning 1564

Læs mere

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde:

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: 1. Velkomst 2. Menighedsrådets opgaver og kompetence 3. Redegørelse for menighedsrådets arbejde siden sidste valg 4. Redegørelse for kommende opgaver for menighedsrådet

Læs mere

formandens kommentarer

formandens kommentarer 2013 formandens kommentarer 2 ÅRSMØDE 2013 FORMANDENS KOMMENTARER Hvordan står det til med folkekirken i maj 2013? Ikke så ringe endda, når jeg ser på de kirkelige begivenheder, jeg har deltaget i den

Læs mere

Claus Helsbøl Sendt: 5. februar :19. Tønder Provsti; Ribe Stift (Hast) Høringssvar. Kirkeministeriet. Bloktilskud

Claus Helsbøl Sendt: 5. februar :19. Tønder Provsti; Ribe Stift (Hast) Høringssvar. Kirkeministeriet. Bloktilskud Fra: Claus Helsbøl Sendt: 5. februar 2010 08:19 Til: Kirkeministeriet Cc: Tønder Provsti; Ribe Stift Emne: (Hast) Høringssvar Kirkeministeriet Bloktilskud Jeg henvise til Finn Riber Jensen -tidligere provst

Læs mere

Menighedsrådskursus Horsens Provsti 12. januar Oplæg ved Personalekonsulent Birgitte Søhoel

Menighedsrådskursus Horsens Provsti 12. januar Oplæg ved Personalekonsulent Birgitte Søhoel Menighedsrådskursus Horsens Provsti 12. januar 2013 Oplæg ved Personalekonsulent Birgitte Søhoel Indhold Menighedsråd: Definition og juridiske principper Beslutningsprocessen: Muligheder og begrænsninger

Læs mere

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie

Læs mere

Debatmøde: DSUK og folkekirkens styringsforhold

Debatmøde: DSUK og folkekirkens styringsforhold Debatmøde: DSUK og folkekirkens styringsforhold Lørdag den 7. september 2013 i Sct. Hans Kirke, Odense DSUKs bestyrelse havde inviteret medlemmer af stiftsbestyrelser, repræsentanter for menighedsråd/kirkeråd

Læs mere

Til 1, stk. 2, nr. 1: menighedsrådets kontaktperson, eller den der varetager denne funktion evt. den daglige leder,

Til 1, stk. 2, nr. 1: menighedsrådets kontaktperson, eller den der varetager denne funktion evt. den daglige leder, Kirkeministeriet Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K 11. april 2014 Udkast til ændring af bekendtgørelse om medarbejdermøder i folkekirken og om valg af medarbejderrepræsentant i menighedsrådene

Læs mere

Kodeks for god ledelse i folkekirken

Kodeks for god ledelse i folkekirken Kodeks for god ledelse i folkekirken Indledning Menighedsrådene består ud over præsterne af almindelig folkekirkemedlemmer. Som valgt til menighedsrådet er de valgt til at varetage et fælles ansvar for

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Referat af debatmøde i Viborg Stift den 2. februar 2006

Referat af debatmøde i Viborg Stift den 2. februar 2006 Bilag 181 Dato: 3. februar 2006 Referat af debatmøde i Viborg Stift den 2. februar 2006 Ordstyrer Frede Hansen bød velkommen til de ca. 185 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Efter praktiske

Læs mere

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Præsentation v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Viborg Stift strækker sig fra Aggersborg i nord til Blåhøj i syd og fra Fjaltring i vest til Hammershøj

Læs mere

Fremtidige styringsformer i den danske folkekirke i fremtiden frem mod 2020 ved fremtidsforsker Marianne Levinsen, cand.scient.pol. www. fremforsk.

Fremtidige styringsformer i den danske folkekirke i fremtiden frem mod 2020 ved fremtidsforsker Marianne Levinsen, cand.scient.pol. www. fremforsk. Fremtidige styringsformer i den danske folkekirke i fremtiden frem mod 2020 ved fremtidsforsker Marianne Levinsen, cand.scient.pol. www. fremforsk.dk 11 år arbejdet med folkekirken i KM, Landsforeningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi. Lovforslag nr. L 105 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi. Lovforslag nr. L 105 Folketinget Lovforslag nr. L 105 Folketinget 2009-10 Fremsat den 14. januar 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejde

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2008/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin. Fremsat den 13. november 2008 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Forsøgsordning i folkekirken

Forsøgsordning i folkekirken Forsøgsordning i folkekirken Distriktsforeningen for Herning Nordre og Søndre Provsti 31. januar 2018 Flemming Vium Nielsen, politisk chef Landsforeningens perspektiv: Fleksibilitet Enkle regler og procedurer

Læs mere

DIAKONHØJSKOLEN Lyseng Allé 15, 8270 Højbjerg, tlf

DIAKONHØJSKOLEN Lyseng Allé 15, 8270 Højbjerg, tlf Diakonhøjskolen den 7. april 2009 Høringssvar til betænkning 1503 Uddannelse og efteruddannelse af præster Diakonhøjskolen har de sidste mange år været med til at uddanne til sognemedhjælperarbejdet idet

Læs mere

Menighedsrådsvalg 2016 Kampagne, rekruttering og Landsforeningens rolle

Menighedsrådsvalg 2016 Kampagne, rekruttering og Landsforeningens rolle Menighedsrådsvalg 2016 Kampagne, rekruttering og Landsforeningens rolle Inspirationsdag, Distriktsforeningen for Herning Nordre og Søndre Provsti, Timring Missionshus, lørdag den 6. februar 2016 Søren

Læs mere

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejder mellem menighedsråd m.v.) 1 I lov om menighedsråd, jf. lovbekendtgørelse nr. 79 af 2. februar 2009,

Læs mere

Modtaget af Hans Old Jensen. Projektoplæg Salling Præstehus/Salling Kirkehus d. 16. marts 2009

Modtaget af Hans Old Jensen. Projektoplæg Salling Præstehus/Salling Kirkehus d. 16. marts 2009 Kirkeudvalget 2009-10 KIU alm. del Bilag 35 Offentligt Modtaget af Hans Old Jensen. Projektoplæg Salling Præstehus/Salling Kirkehus d. 16. marts 2009 Indholdsfortegnelse Indledning: Baggrund Behovsanalyse

Læs mere

Samarbejde mellem menighedsråd i folkekirkens provstier

Samarbejde mellem menighedsråd i folkekirkens provstier Samarbejde mellem menighedsråd i folkekirkens provstier Samarbejde mellem menighedsråd på tværs af sognegrænser er vidt udbredt i folkekirken. Men samtidig er der en række forhold, der har betydning for

Læs mere

Distriktsforeningernes fremtidige rolle i Landsforeningens struktur

Distriktsforeningernes fremtidige rolle i Landsforeningens struktur Distriktsforeningernes fremtidige rolle i Landsforeningens struktur Forslag til ny model for udpegning af delegerede og opstilling af kandidater Medlemsmøder februar-marts 2013 Disposition Baggrund og

Læs mere

Notat. Høringsnotat om udvalgsrapporten "Folkekirken og registreret partnerskab"

Notat. Høringsnotat om udvalgsrapporten Folkekirken og registreret partnerskab Dato: 18. januar 2011 Høringsnotat om udvalgsrapporten "Folkekirken registreret partnerskab" Kirkeministeriet KM-2 Sagsbehandler Jørgen Engmark Den 17. september 2010 sendte Kirkeministeriet udvalgsrapporten

Læs mere

Svarark til emnet Demokrati

Svarark til emnet Demokrati Svarark til emnet Demokrati 1) Skriv kort hvad hvert afsnit i teksten Demokratisering handler om. Demokratisk grundlov 1849 Den handler om hvordan flere og flere fik lov til at være med i demokratiet og

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet Onsdag den 24. november 2010 kl. 16.30 20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K. Afbud fra Arthur T. Mønsted, Pernille Østrem, Tom Allan.

Læs mere

FORMANDENS KOMMENTARER TIL DEN FOLKEKIRKELIGE SITUATION 2019

FORMANDENS KOMMENTARER TIL DEN FOLKEKIRKELIGE SITUATION 2019 TIL DEN FOLKEKIRKELIGE SITUATION 2019 Landsforeningens årsmøde falder usædvanligt tidligt i år. Det skyldes hensynet til folkekirkemødet 31. maj i forbindelse med Himmelske Dage på Heden. Vi havde på et

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 18 for Bispebjerg Sogns Menighedsråd i Bispebjerg-Brønshøj Provsti i Københavns Kommune Myndighedskode 7 CVR-nr. 1971 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Præcisering af bemyndigelsesbestemmelse

Læs mere

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget 6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Mange menighedsråd

Læs mere

Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Betænkning fra Udvalg om bloktilskud Kirkeministeriet - Oktober 2009 Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken

Læs mere

Kirken & det omliggende Samfund

Kirken & det omliggende Samfund Kirken & det omliggende Samfund FYENS STIFTS MENIGHEDSRÅDSFORENING Lørdag den 10. november 2018 Der var engang et sogn, en kirke, en præst, en menighed. Nye kirker? Eller mødesteder? Flere præster? Nogen

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

Debatoplæg. fra. Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Debatoplæg. fra. Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken April 2013 Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken April

Læs mere

Bilag 2 Billedet af folkekirken

Bilag 2 Billedet af folkekirken Aalborg, januar 2009 Bidrag til en Informationsplan for folkekirken i Aalborg Stift Bilag 2 Billedet af folkekirken af Poul Jacobsen, formand for bestyrelsen for Folkekirkens Informationstjeneste i Aalborg

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 1 for Bispebjerg Sogns Menighedsråd i Bispebjerg-Brønshøj Provsti i Københavns Kommune Myndighedskode 7 CVR-nr. 1971 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Folkekirkens styre. Lisbet Christoffersen Bidrag til årskursus 2014 Danmarks Kirketjenerforening Nyborg Strand 11 Juni

Folkekirkens styre. Lisbet Christoffersen Bidrag til årskursus 2014 Danmarks Kirketjenerforening Nyborg Strand 11 Juni Folkekirkens styre Lisbet Christoffersen Bidrag til årskursus 2014 Danmarks Kirketjenerforening Nyborg Strand 11 Juni 2014 11-06-2014 lic@ruc.dk 1 Oversigt over formiddagen 1. Hvem er I og hvem er jeg

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

enighedsrå d Først i 1903 kom der en lov om menighedsråd, der skulle oprettes i alle landets sogne. Loven trådte i kraft i januar 1904.

enighedsrå d Først i 1903 kom der en lov om menighedsråd, der skulle oprettes i alle landets sogne. Loven trådte i kraft i januar 1904. M enighedsrå d Hvad er et menighedsråd? Et menighedsråd er den danske folkekirkes mindste demokratiske enhed, og i Danmark er der omkring 2.000 menighedsråd, som bestyrer landets sognekirker I 1856 blev

Læs mere

Svarark til emnet Demokrati

Svarark til emnet Demokrati Svarark til emnet Demokrati 1) Skriv kort hvad hvert afsnit i teksten Demokratisering handler om. Demokratisk grundlov 1849 Det er en aftale man har i Danmark, som skal sikre sig at der ikke kommer enevælde

Læs mere

Menighedsrådets opgaver og hvem gør hvad?

Menighedsrådets opgaver og hvem gør hvad? Menighedsrådets opgaver og hvem gør hvad? Information til nuværende og kommende medlemmer af menighedsrådene i Favrskov Provsti. Menighedsrådets opgaver overordnet, jf. lov om menighedsråd 1. Sognets kirkelige

Læs mere

Velkommen til informationsmøde Dialog om visioner og samarbejde mellem sogne i Morsø Provsti. Provstiudvalget Landsforeningen af Menighedsråd

Velkommen til informationsmøde Dialog om visioner og samarbejde mellem sogne i Morsø Provsti. Provstiudvalget Landsforeningen af Menighedsråd Velkommen til informationsmøde Dialog om visioner og samarbejde mellem sogne i Morsø Provsti Provstiudvalget Landsforeningen af Menighedsråd 1 Program Formål og metode Baggrund Lidt om provstiet Erfaringer

Læs mere

Notat om styring og legitimitet i folkekirken

Notat om styring og legitimitet i folkekirken Jørgen Grønnegård Christensen 12-03-2013 Institut for Statskundskab Aarhus Universitet Notat om styring og legitimitet i folkekirken Indledning Folkekirken hviler på stærke traditioner, som er formet over

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamling i Distriktsforeningen for Lemvig Provsti den 28. januar 2018

Formandens beretning ved generalforsamling i Distriktsforeningen for Lemvig Provsti den 28. januar 2018 Det er to år siden, den nuværende bestyrelse, blev valgt på distriktsforeningens generalforsamlingen. Bestyrelsen konstituerede sig senest, ifølge vedtægterne, den 5. april 2018: Iben Tolstrup (formand),

Læs mere

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Karen J. Klint, kirkeordfører for Socialdemokraterne og medlem menighedsrådet og kontaktperson ved Bredballe kirke Vivi Rolskov Jensen, antropolog

Læs mere

ÅRSBUDGET for Stenderup Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Billund Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Stenderup Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Billund Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 18 for Stenderup Sogns Menighedsråd i Grene Provsti i Billund Kommune Myndighedskode 911 CVR-nr. 191 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer Årsbudget

Læs mere

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger Principper for kommunal-statsligt samarbejde Principper for kommunal-statsligt samarbejde I aftalen om kommunernes økonomi for 2008 indgik en række principper for god decentral styring, der tager afsæt

Læs mere

Notat. Fase 1 - Opstart

Notat. Fase 1 - Opstart Forsøgsvilkår nr. 6 vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Mange

Læs mere

Kirkegården under udvikling og afvikling

Kirkegården under udvikling og afvikling Kirkegården under udvikling og afvikling De sidst to måneder har man dårligt kunnet åbne en avis eller tænde for sin radio uden at støde ind i overskrifter der handlede om folkekirkens resurseforbrug.

Læs mere