Forslag til problemløsningsøvelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til problemløsningsøvelser"

Transkript

1 Forslag til problemløsningsøvelser Fra naturens side er hunde egnet til bevægelse og fødesøgning timer i døgnet, hvor de bliver naturligt stimuleret. Hundene elsker at blive udfordret og få lov at arbejde. Det behøver ikke at tage lang tid det er bare at tænke anderledes. Problemløsningsøvelser er opgaver, som vi giver hunden, hvor den selv skal finde ud af at løse udfordringen at få maden/godbidderne. Altså hunden skal arbejde for sin mad/finde sin mad. Det er vigtigt, at vi lader hunden arbejde selvstændigt og ikke fortæller hunden, hvordan den skal løse opgaverne, for så er der ikke meget problemløsning over det for hunden. Dog er det vigtigt, at hunden får succes rimelig hurtigt efter den er gået i gang med legetøjet/opgaven, når hunden har fået noget nyt aktiveringslegetøj/aktiveringsopgaver, da dette får hunden til at blive ved med at prøve at få mere ud. Derfor må man gerne guide/hjælpe lidt til den første gang. Det er også vigtigt, at vi altid er der, første gang hunden får et nyt stykke aktiveringslegetøj, da vi ikke ved, om hunden ødelægger det for at komme til maden/godbidderne. Vi skal være der for at sikre, at hunden ikke kommer til skade ved brugen af legetøjet. Husk ikke at straffe hunden hvis den ødelægger legetøjet, da det for hunden kan være problemløsning. Det er vigtigt, at hunden ikke får det samme aktiveringslegetøj/ opgaver hver dag. Det er godt at have et bredt udvalg af legetøj/ideer, som kan bruges, da det er kedeligt, hvis man får det samme legetøj/de samme opgaver hver dag.

2 KONG Genius Leo og Mike er aktivitetslegetøj med masser af muligheder. Du kan fylde Leo'en eller Mike'en med godbidder, du kan fryse mad i den og lade hunden slikke det ud. For at øge sværhedsgraden, kan du sætte to Leo'er sammen, ligesom du kan sætte en Leo og en Mike sammen, så foderet eller godbidderne skal fra den ene til den anden, for at hunden får dem. Fordele ved Leo og Mike: Tåler bid og voldsom leg Er lavet af giftfrit materiale Larmer ikke når hunden leger med det Kan bruges til både vådt og tørt foder Kan tages med til stranden, da den kan flyde Kan vaskes i opvaskemaskine Kan fryses ned med foder, så hunden kan få noget køligt om sommeren Kan sættes sammen i mange kombinationer, så hunden hele tiden udfordres Hunden skal arbejde for at få godbidderne ud. Det stimulerer hunden mentalt og forebygger stress, rastløshed og destruktiv adfærd. KONG Leo og Mike fås i tre størrelser S Til små racer op til 9 kg L Til mellem racer 7 18 kg XL Til de store racer 16+ kg KONG Jump'n Jack er meget robust og holdbart, og så kan det fyldes med godbidder og hundepasta. Enten kan du give den fyldte KONG til din hund med det samme, eller du kan komme den i fryseren, så hunden skal gøre lidt for sin belønning. Denne KONG springer meget uregelmæssigt rundt, renser tænderne og er lavet af naturligt gummi. Et unikt legetøj til din hund. Fås i: Small: 7 cm Medium: 9 cm Large: 11 cm Treateaters Lick Stick er super belønning på flaske. Hunden slikker på Lick Stick (ligesom en roll on deodorant) som belønning, meget få kalorier. Lick Stick fedter ikke i lommen som andre godbidder. Hunden kan ikke snappe i fingrene, når denne belønnings form benyttes. Den er drøj i brug ca. 250 slik.

3 KONG Classic er et stykke genialt hundelegetøj med flere funktioner. Dels er den lavet af superelastisk gummi, der tåler at blive tygget i og kastet med. Samtidig er den hul indeni, så den kan fyldes med mad, så du på den måde kan beskæftige din hund. Den kan også bruges som kastelegetøj og apportering, og dens form gør, at den er uforudsigelig, når den lander og derfor udfordrende for hundens jagtinstinkter. Kong kan nemt rengøres med en børste og sæbevand. Størrelse Højde Hundens Vægt S 7 cm 0 10 kg M 9 cm 5 15 kg L 10 cm kg XL 13 cm kg XXL 15 cm 35+ kg KONG Wobbler er en pyramideformet tumling, som har vægten i bunden, og som derfor er svær at vælte. Bunden kan skues af, så du kan fylde KONG Wobbler'en med godbidder. Lad hunden arbejde for at får godbidderne ud af hullet, som er placeret på midten af wobbleren. Da KONG Wobbleren er forholdsvis tung (900 gram), er den ikke velegnet til helt små hunde. Nem at rengøre, da den kan skrues fra hinanden. Størrelse: Fås i lille på 16 cm og stor 20 cm Marvben kan bruges igen og igen. Fyldes f.eks. med råt kød, opblødt tørkost eller leverpostej og fryses ned. Det er altid godt at have nogle liggende klar i fryseren, for så er der altid noget at tage op og give hunden, når den har brug for aktivering. Ruff Rubber gummidæk i hårdt gummi med mintsmag. Lavet af naturlig gummi. Slidstærkt og hårdfør dæk, som er en god beskæftigelse for den aktive hund. Kom f.eks. en gulerod, frosne kyllingehalse eller andet i, så hunden skal arbejde for føden. Mintsmagen giver frisk ånde, og gummiet hjælper desuden med at holde hundens tænder rene og styrker tandkødet.

4 Busy Buddy Tug A Jug er aktivitetslegetøj i den lidt sværere ende af skalaen. Tug a Jug er lavet som en flaske, men for at vanskeliggøre at godbidderne kommer ud, er der reb i enden af flasken. Hunden skal nu ruske, rive og ryste i rebet for at få flasken til at afgive godbidder. Tug A Jug er nem at fylde med godbidder og lækkerier, idet bunden kan skrues af. Din hund kan se godbidderne gennem flasken. Den kan lugte godbidderne gennem huller i bunden af flasken, samtidig får den masseret gummerne, når den bider om flaskens top, der er lavet af holdbart men blødt gummi, som fjerner plak. Busy Buddy Kibble Nibble er aktivitetslegetøj til foder og godbidder. Med en Kibble Nibble kan du holde din hund psykisk og mentalt stimuleret. Den er designet med omtanke for både lyd og holdbarhed. Selve skallen er lavet hård plastik, mens den er beklædt med bløde gummipaneler, så den er støjdæmpende. Kibble Nibble bolden har hul i begge ender, men har små gummiflapper, som hindrer foderet i at trille direkte ud. Du kan klippe i disse gummiflappe, så du kan gøre hullet større. Bolden er lavet af giftfrit materiale. Kibble Nible bolden kan skrues fra hinanden på midten, så den er nem at rengøre, og den kan komme i opvaskemaskinen. Størrelse: XS/S: 12 cm M/L: 16 cm Busy Buddy Waggle er sjovt hundelegetøj til godbidder. Wagglen har hul i begge ender, så den kan fyldes med godbidder. Den patenterede åbning i enderne sørger for, at godbidderne ikke falder ud for nemt dette kan justeres. Den er lavet af naturgummi, og midten er fleksibel og meget bøjelig, hvilket gør den sjov og hoppende, når den bruges som kastelegetøj. Kan komme i opvaskemaskinen. Størrelse: S: 14,5 cm M/L: 18 cm

5 Tyggeting og kødben Der findes mange forskellige tyggeting, f.eks. massive tyggeben, tørret oksekallun, tørrede okseører, kaninører og lammeører, oksehaler, hønsefødder og meget mere. Det er vigtigt at afpasse størrelsen af f.eks. massive tyggeben med størrelsen på hunden. Tyggeting er en rigtig god aktivering af din hund, og samtidig får hunden brugt sine kæber og tænder til det de er lavet til, nemlig skøre, rive og flå. Rå okseben er også en rigtig lækkerbisken for hunden, som den kan bruge lang tid på. Vær dog opmærksom på, at hvis hunden ikke er vant til at få råt kød/ben, kan den godt få tynd mave. Æggebakke En æggebakke findes i de fleste hjem, og den er rigtig god til aktivering af hunden. Læg godbidder/hundens tørkost i æggebakken, og lad låget stå på klem den første gang I giver hunden en æggebakke. Når hunden ved, hvad det drejer sig om, lukkes låget på æggebakken, inden den gives til hunden. Godbidder i papkasse Mange tomme emballager fra husholdningen kan bruges til sjov aktivering af din hund. Så smid ikke noget ud, men brug f.eks. de tomme rør fra køkkenrullen, tomme mælkekartoner og tomme plastikbøtter til noget fornuftigt, der gør din hund endnu klogere. Det er dog en god ide at tænke på størrelsen af hunden kontra størrelsen af papkassen i hvert fald i starten da en stor papkasse kan virke uoverkommelig opgave for en lille hund. Brug gerne godbidder med lidt stærk lugt, hvis hunden er træg at få i gang. Når hunden er blevet vant til dette, kan du putte en rulle eller æske ind i en anden, sætte tape på, eller gemme tingen således at hunden må søge for at finde den. Hold øje med hunden mens den åbner "gaven", sådan at pap og tape ikke bliver ædt. Hvalpe er som regel villige til at spise alt, hvad de kommer i nærheden af. Start med at præsentere hunden for en enkelt tom æske. Læg nogle godbidder i, og lad låget være åbent. Lad nu hunden skubbe rundt med æsken eller rykke den i stykker, indtil godbidden kommer ud. Prøv gerne øvelsen med forskellige former for papæsker tynde, tykke, lange, korte, små, store og med forskellige lukninger. Hunden vil synes, at det er dybt interessant hver eneste gang. Efterhånden som hunden bliver bedre og bedre til at løse opgaven med at få fat på godbidden, kan du begynde at udfordre hundens hjerneceller endnu mere. Tag en mindre æske, læg godbidder i, og put den lille æske ned i en større. Der er ingen grænser for, hvor mange æsker, der kan sættes sammen. Det handler kun om forholdet til størrelserne og især om, hvor meget pap og papir du gider samle sammen efterfølgende. Efterhånden som hunden bliver god, kan papkassen f.eks. fyldes med sammenkrøllet papir eller andet, så hunden også skal arbejde for maden, når den har fået åbnet kassen. Der kan f.eks. også gemmes et fyldt marvben under det sammenkrøllede papir i papkassen.

6 Pakke ud af håndklæde Man starter med at lægge godbidder under et udfoldet håndklæde (ikke for stort). Hunden skal bruge snude og poter for at fjerne håndklædet og få godbidden. Hvis den bider i stoffet, så afled den, "ikke ødelægge", og hjælp den med at løse opgaven. Masser af ros når hunden finder godbidden. Gradvist øges sværdheden: Godbidden foldes ind i håndklædet på forskellige måder Godbidden rulles ind i håndklædet Til sidst rulles godbidden ind i håndklædet og der bindes en løs knude. Pakke "gaver" ud Tag vaskeklude eller andre klude i ca. samme størrelse. Put en godbid i hver klud, fold kluden sammen og læg den alle ned i f.eks. en plastikkasse. Aktivitetstæppe 2 billige fleecetæpper i 2 forskellige farver klippes skiftevis i den ene og den anden farve i følgende størrelser og lægges oven på hinanden i størrelsesrækkefølge med den største nederst: 80 cm 70 cm 60 cm 50 cm 40 cm 30 cm 20 cm Sy fra midten af yderste kant til yderste kant på begge leder. Start evt. med at sy de tre nederste sammen og derefter de 4 øverste sammen, og til sidst lægge de to dele oven på hinanden og sy dem sammen.

7 Skattekisten "Skattekisten" = stor plastikkasse stoppet med legetøj, hvor der ligger godbidder imellem. Lær din hund at rydde op Trin 1: En kurv og en bamse. Opgaven er at samle bamsen op og putte den i kurven, uanset hvor bamsen ligger. Trin 2: Der er flere måder at begynde træningen på. Du kan begynde med at holde bamsen over kurven og sige "apport" til hunden. Når hunden tager apporten, siger du slip eller dygtig, så hunden slipper bamsen, så den falder ned i kurven. Ros og beløn hunden. Trin 3: En anden måde, som du kan begynde øvelsen på, er ved at lade bamsen være nede i kurven. Klik eller sig slip lige så snart hunden har løftet bamsen bare en lille smule. Det opgaven drejer sig om er, at hunden skal aflevere i kurven, så det er det du skal belønne hunden for. Når du belønner hunden med en godbid, så giv hunden godbidden hen over kurven. Gør hunden helt sikker på dette trin, inden du går videre. Trin 4: Det er ret vigtigt, hvordan du er placeret i forhold til kurven. Hunde, der har trænet meget apport, har nemlig tendens til at gå hen til ejerens venstre side for at aflevere. I begyndelsen løses dette ved, at ejeren står ved siden af kurven. Når hunden har afleveret i kurven mange gange, kan du begynde at bevæge dig lidt væk. Trin 5: Næste trin er, at hunden samler bamsen op fra gulvet lige ved siden af kurven og afleverer bamsen i kurven. Vær opmærksom på hundens hovedposition ved afleveringen. Jo længere den stikker hovedet ned i kurven des bedre. Sig derfor dygtig, når hunden har hovedet nede i kurven. Hvis hunden er meget fokuseret på dig og godbidderne, kan den begynde at sjuske med at putte bamsen ned i kurven. Trin 6: Når det er gået godt nogle gange, er det tid til at øge afstanden mellem bamsen og kurven. Husk, at stå det samme sted som før dvs. enten på samme side som hunden eller med kurven mellem dig og hunden, ellers kan det blive for svært for hunden. Trin 7: Øvelsen er færdig, når hunden kan samle bamsen op lige meget, hvor den ligger og ligegyldigt, hvor du står. På det tidspunkt i træningen, hvor hunden målbevidst går hen til kurven med bamsen, kan du tilføje en kommando, som f.eks. "ryd op". Trin 8: Når hunden kan udføre øvelsen med et stykke legetøj, kan du udvide repertoiret med resten af hundens legetøj. Man kan også lære hunden at samle papir op og smide det i skraldespanden, kun din fantasi sætter grænser. Næsearbejde I naturen bruger hunde langt den største del af deres tid på at finde mad. At bruge næsen og løse opgaver er en af de bedste måder at aktivere sin hund på. Har du en meget aktiv hund, kan det være en god ide at fodre den ved at sprede tørfoder i hele haven og lade den bruge sin fantastiske næse til at finde maden. På gåture kan man også undervejs smides foder, som hunden så skal finde. Er din hund glad for vand, kan du putte godbidder i en plastboks med låg og kaste den i vandet, hunden får godbidderne, når den afleverer boksen til dig. Når I er ude, kan du kaste godbidder i lyngen/græsset/sneen, og lade hunden søge. Benyt terrænet rundt dig til at lave udfordringer for hunden. Kast godbidder oppe på skråninger, ned i huller eller gem dem i barken på et træ. Du kan også kaste/gemme godbidder og lade dem ligge, til I kommer tilbage fra turen.

8

Til den nye hundeejer august 2013

Til den nye hundeejer august 2013 Til den nye hundeejer august 2013 Kære hundeejer tillykke med din nye hvalp DcH Bjerringbro har pr. 1. januar 2014 rullende indslusning på vores hvalpehold, det vil sige at vi optager nye hvalpe alle lige

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 Irene Jarnved har de sidste 20 25 år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer

Læs mere

kørekort for hunde bogen

kørekort for hunde bogen Gode råd om træning.. Motivation og positiv forstærkning/markør Moderne indlæringsprincipper er baseret på motivation og positiv forstærkning. Dvs., at vi i indlæringsfasen altid forsøger at skabe en situation,

Læs mere

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet PRAKTISKE OPLYSNINGER 1. Hvalpen har fået 2 x ormekur 5 og 7 uger gammel. 2. Hvalpen bliver undersøgt og vaccineret af dyrlæge

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Brugsanvisning til FysioDesign Duo-Slynge i bomuld, version 2.2

Brugsanvisning til FysioDesign Duo-Slynge i bomuld, version 2.2 Forfatter: Aut. Fysioterapeut Marianne Mogensen Illustrator: Mads Jakobsen Indledning Til dig, der vil sy / har syet en FysioDesign Duo- Slynge. Den er et fleksibelt og ergonomisk gennemtænkt hjælpemiddel,

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Straf og belønning deles op i positive og negative. Negativ betyder, at der intet kommer - positiv betyder, at der kommer noget.

Straf og belønning deles op i positive og negative. Negativ betyder, at der intet kommer - positiv betyder, at der kommer noget. Om basis indlæring Copyright 2011 Rikke Marstrup Mollerup Ting skrevet med Ting kursiv, skrevet er der med ingen kursiv, kilde på! findes der ingen kilde på Intro om overordnede begreber Indlæring hos

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret )

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret ) Min mund ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret, hvor både noder og lydfil til sangen kan hentes) Min mund, den er så sjov den

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

OB-LA-DI BEAGLES. OB-LA-DI s hvalpehæfte 1

OB-LA-DI BEAGLES. OB-LA-DI s hvalpehæfte 1 OB-LA-DI BEAGLES Dette hæfte er lavet af os, og ligger sammen med mange flere informationer på vores hjemmeside på internettet ( www.ob-la-di.dk ). Vi har lavet denne udgave på papir til vores egne hvalpekøbere,

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 KAN MAN TRÆNE MAVEN FLAD? Ja, det kan du eller i hvert fald kan du træne den fladere, hvis den er for stor. Om den bliver helt flad,

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

Besøg vores hjemmeside www.ceva.dk

Besøg vores hjemmeside www.ceva.dk 1 Ceva Animal Health A/S Ladegårdsvej 2 7100 Vejle Tlf. 7020 0283 cevadanmark@ceva.com www.ceva.dk 2 INDHOLD feromoner og Feliway 3 Hvad er feromoner? 3 Hvad er Feliway? 3 Hvordan anvendes feromoner til

Læs mere

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af Vis os det som du selv har lavet og som du er stolt af. Her er det kun positivt at prale. Det giver nemlig idéer til andre. Nr 5. 2 Årgang April 2009 Et blad for folk med dukkehuse som hobby. Lavet af

Læs mere

Bevægelsesskattejagt

Bevægelsesskattejagt Bevægelsesskattejagt Fordel nogle poster (laminerede ark) i et område med varieret terræn, således at I skal bevæge jer i forskellige naturtyper (bakker, stier, højt græs eller krat). En post består dels

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Min personlige erfaring med Grå jaco

Min personlige erfaring med Grå jaco Min personlige erfaring med Grå jaco Når du får dit nye familiemedlem hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed, og ikke laver for hurtige bevægelser når du er sammen med den. Det er først nu

Læs mere

Bykompostspanden. terrasse.

Bykompostspanden. terrasse. Bykompostspanden Vil du gerne genbruge dit madaffald og lave din egen kompost på en nem og enkel måde? Så er Bykompostspanden løsningen! Uanset om du bor i hus, lejlighed, sommerhus eller kolonihave, og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Opdrætterguide: Drægtighed: Før Fødslen:

Opdrætterguide: Drægtighed: Før Fødslen: Opdrætterguide: At trække et kuld hvalpe på sin tævehund er en stor oplevelse, men også en tidskrævende og til tider vanskelig opgave. Beslutningen bør tages efter grundige overvejelser, med hensyn til

Læs mere