EN DISKUSSION AF MODELLER FOR TRANSPORTMIDDELVALG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EN DISKUSSION AF MODELLER FOR TRANSPORTMIDDELVALG"

Transkript

1 EN DISKUSSION AF MODELLER FOR TRANSPORTMIDDELVALG Otto Anker Nielsen Instituttet for Planlægning (IFP) Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Bygning 115, 2800 Lyngby Telefon ; Fax ; 1 INTRODUKTION I dagens praksis er logitmodellen den hyppigst benyttede model for transportmiddelvalg, og oftest formuleres den med en lineær nyttefunktion. Den udbredte brug af denne modelformulering skyldes blandt andet, at den er matematisk bekvem at benytte, samt at den er implementeret i de gængse udenlandske softwarepakker. Ofte hævdes kritik af udformningen af nyttefunktionen samt mere bredt brugen af logit-modeller at bygge på teoretiske spidsfindigheder. Det væsentligste hævdes derimod at være, hvilke variable, der indgår i modellen, samt størrelsesorden og fortegn på modellens parametre. I indlægget argumenteres for, at det modsatte kan være tilfældet. Efter i kapitel 2 at have repeteret opbygningen af den mest almindelige formulering af logit-modellen, beskrives i kapitel 3 et eksperiment ved trafikdagene, hvor publikum blev spurgt om deres transportmiddelvalg i tre situationer. Ud fra eksperimentets resultat påpeges nogle af svaghederne ved den traditionelle logit-model med en lineær nyttefunktion. Derefter diskuteres i kapitel 4 forskellige alternative formuleringer af nyttefunktionen. Det vises, at udformningen heraf er ensbetydende med, at modelbyggeren før modellen estimeres og kalibreres bevist eller ubevidst har forudsat, at trafikanterne har en bestemt adfærd. Der gives i kapitlet en række forslag til alternative formuleringer af nyttefunktionen, der begrundes ud fra seneste internationale resultater i den mikroøkonomiske og adfærdsmæssige forskning. I kapitel 5 diskuteres, hvorvidt nyttefunktionen bør danne grundlag for en logit-model eller en probit-model. Logitmodellen kan være problematisk i situationer, hvor nogle af alternativerne ikke er indbyrdes uafhængige (f.eks. tog og bus). Endelig giver kapitel 6 en mere bred diskussion af modeller for transportmiddelvalg. Indlæggets konklusioner er parallelle til nogle af konklusionerne vedrørende rutevalgsmodeller i et andet indlæg af forfatteren ved dette års trafikdage (Nielsen, 1996/1), ligesom det fortsætter den diskussion om trafikmodeller, der blev startet ved et noget bredere indlæg ved sidste års trafikdage (Nielsen, 1995). 2 NYTTE-BEGREBET OG DETS BRUG TIL TRAFIKMODELLER Nyttebegrebet og nyttefunktioner er den mest benyttede teori til udledning af matematiske modeller for transportmiddelvalg. Dette skyldes blandt andet, at nytteteoretiske modeller kan begrundes ud fra både mikroøkonomiske og mere adfærdsmæssige overvejelser. Derudover har modellerne vist sig brugbare i praktiske modelarbejder (gode statistiske overensstemmelser

2 med nutidssituationen 1) ). Endelig har modellerne (i hvert fald den traditionelle logitmodel) også analogier til de fysiske love (f.eks. entropimaksimering, Wilson, 1970). I dette kapitel repeteres nyttebegrebet kort, mens de følgende kapitler viser, at den resulterende model (herunder i særlig grad nyttefunktionen) er ganske følsom over for de tilgrundliggende antagelser og forudsætninger ved udledningen af modellen. 2.1 Om valgmodeller Modeller, hvori der er indbygget korrektionsfaktorer for det enkelte transportmiddel, eller hvori der indgår parametre, der estimeres eksplicit for det enkelte transportmiddel, kritiseres ofte for manglende generalitet. For at undgå dette kan følgende betingelser opstilles: 1) Såfremt rejsemodstandene for to transportmidler er ens, vælges de af lige mange trafikanter. 2) Hvis en given brøkdel af trafikanter vælger ét transportmiddel frem for et andet, er denne brøkdel konstant, også hvis der introduceres nye transportmidler. Mange modeller for transportmiddelvalg (herunder den almindelige formulering af logitmodellen) overholder disse betingelser, der imidlertid rummer en række problemer: Den første betingelse kan kun gælde, hvis svært kvantificerbare faktorer vedrørende komfort, regularitet, image, fleksibilitet, m.v. indgår eksplicit i udtrykket for rejsemodstande (se afsnit 4.3). Derudover kan den også antastes ud fra den mikroøkonomiske teori, som det vises i afsnit 4.2. Den anden betingelse har i højere grad været til debat i litteraturen. Betingelsen betegnes ofte som aksiomet om uafhængighed af irrelevante alternativer (Independence of Irrelevant Alternatives, IIA) 2). Såfremt alternativerne virkelig er uafhængige, er denne betragtning naturligvis korrekt; Indførslen af et nyt transportmiddel får jo ikke et af de tidligere transportmidler til at være bedre eller dårligere i forhold de andre. Imidlertid er transportmidler sjældent hverken uafhængige eller helt afhængige. Kunne der tidligere kun vælges mellem bil og bus, vil en ny bybane næppe vælges lige hyppigt uafhængig af om man tidligere benyttede bil eller bus. Problemer med den anden betingelse diskuteres nærmere i kapitel Nytteteoretiske modeller En række valgmodeller kan udledes ud fra en forudsætning om, at et givet alternativ, k, er karakteriseret ved en deterministisk komponent u k, der er en målelig størrelse, og en stokastisk komponent ε (u)k. u k antages at beskrive nytten (engelsk utility) af det pågældende alternativ, hvorfor modeller, der bygger på en sådan antagelse, siges at bygge på nytteteoretiske forudsætninger (Andersen, 1980, s.205). ε (u)k antages at beskrive forhold, der ikke direkte kan 1) Dette er dog kun en nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for en god model, jvf. Nielsen (1994, 1995 og 1996/1). 2) Jvf. Luce, Også Luce & Suppes (1965), Kanafani (1983, s.133), Ben-Akiva & Lerman (1985, s ) samt Ortúzar & Willumsen (1990, s.185) beskriver dette aksiom.

3 kvantificeres, samt variationer i adfærd for forskellige personer. Den samlede nytte U k er summen af den deterministiske og stokastiske komponent, dvs: (1) Da U k rummer en stokastisk komponent, kaldes modeller, der bygger på denne teori, også stokastisk nytteteori (random utility theory, jvf. f.eks. Bovy & Stern, 1990, s ). I trafikmodeller består den rationelle komponent i nyttefunktionen u k ofte kun af en funktion af en række kvantificerbare rejsemodstande c k (eller generaliserede omkostninger) som rejsetid og rejseomkostning. Derfor benyttes tit notationen C k i stedet for U k (hvor C k =- U l ) for at understrege, at der er tale om en simplificeret nyttefunktion: (2) 2.3 Udledning af den binære logitmodel Hvis der betragtes en valgsituation med kun to valgmuligheder, og det antages, at en trafikant vil vælge det alternativ, der har den mindste rejsemodstand, vil alternativ 1 vælges, hvis dets rejsemodstand er mindst: (3) Selv om c 1 er mindre end c 2, er det ikke sikkert at alternativ 1 vælges, da højre side i den sidste ulighed er en stokastisk variabel. Valgsituationen givet ved formel 3 kan mere generelt formuleres som: (4) hvor P(k) er sandsynligheden for at vælge alternativ k og ε km er stokastiske variationer ved sammenligning af transportmiddel k og m. Ud fra formel 4 kan forskellige modeltyper udledes afhængigt af, hvilken sandsynlighedsfordeling ε km antages at følge. Det bemærkes, at ovennævnte formel kan benyttes ved valg mellem flere transportmidler, idet der da opstilles et ligningssystem af typen 4, hvor hver ligning repræsenterer et par af de konkurrerende transportmidler. Hvis ε km erne i formel 4 antages at følge en Gumbelfordeling 1) kan der udledes en model, logitmodellen, der er let at behandle matematisk (Kanafani, 1983, s.129 og Sheffi, 1985, 1) Også kaldet MAX 1 -fordelingen. Grafen herfor minder en del om Normalfordelingen (jvf. Nielsen, 1994, app ). Ofte (f.eks. i Ortúzar & Willumsen, 1990, s.184 og Andersen, 1980, s.206) siges logitmodellerne at være udledt ud fra Weibullfordelingen (der er et særtilfælde af MAX 3 -fordelingen, jvf. Conradsen, 1984, s.1.97). Ved en transformation af modellens parametre, vil dette også kunne gøres, mens dette ikke er nødvendigt ud fra Gumbel-fordelingen.

4 s.265). Logitmodellen i sin simpleste form udledes under en forudsætning om, at de enkelte alternativer er uafhængige 1) (Ibid, samt McFadden, 1974): (5) hvor P(k) er sandsynligheden for at vælge et givent alternativ k, hvor m beskriver alle alternativer. c k er rejsemodstanden for det givne alternativ og β er en modelparameter. 2.4 Generaliseret nyttefunktion Ofte beregnes rejsemodstanden efter lineære udtryk af typen: (6) hvor c k1..c k(n-1) repræsenterer forskellige rejsemodstande for transportmiddel k, β 1..β n-1 generelle parametre og β nk transportmiddelspecifikke parametre. Grunden til den hyppige anvendelse af lineære nyttefunktioner er, at de er lette at estimere matematisk og at det er let at udregne egenelasticiteter og krydselasticiteter 2), samt at de er implementeret i de gængse trafikmodelpakker. Hvis det ønskes, at logit-modellen også kan tage hensyn socioøkonomiske variable, benyttes i stedet for c k som nævnt den mere generelle u k. Nyttefunktionen kan da rent heuristisk formuleres som: (7) hvor S sk er den s ne socioøkonomiske variabel med relevans for transportmiddel k og c ck er den c ne rejsemodstand for transportmiddel k. α erne og β erne er parametre. Fordelen ved at inddrage socioøkonomiske variable i valgfunktionen er helt åbenlyst, at disse også har stor betydning for transportmiddelvalg (f.eks. indkomst og biltæthed, jvf. bl.a. Larsen, 1996). Ligeledes har det betydning, hvilke valgmuligheder trafikanterne har, herunder om den enkelte tur er tvungen, valgt eller bunden (Nielsen, 1994, s.5.31). Dette afhænger også af socioøkonomiske variable samt variable som parkeringsafgifter og parkeringsrestriktioner. 1) Svarende til betingelserne i afsnit ) Nielsen (1994, afsnit ), Andersen (1980, s.217), Kanafani (1985, s.134) og Ortúzar & Willumsen (1990, s.186). Se Ben-Akiva & Lerman (1985) for en grundigere gennemgang.

5 2.5 Valg af model for to transportmidler Hvis der kun er to alternativer (kaldet den binære logitmodel) findes sandsynligheden for valg af alternativ 1 til (jvf. formel 5): (8) hvor c er forskellen i rejsemodstanden for de to transportmidler. Med andre ord er valget mellem de to transportmidler ifølge modellen uafhængigt af den samlede rejsetid, men kun afhængigt af forskellen mellem de to transportmidlers rejsetid. Generelt er den binære logitmodel i øvrigt karakteriseret ved følgende: Modellen genererer en S-formet kurve, der har vist sig at svare til de empirisk bestemte fordelingskurver for en bestemt turlængde, f.eks. kurver for valg af transportmiddel. Hvis c 1 = c 2,såerP(1) = P(2) = 0,5. Hvis c 1 >> c 2,sågårP(1) mod 0. 3 SIMPELT VALG MELLEM BUS OG CYKEL Ved fremlæggelsen på trafik- Tur Tid, Tid, Valg af cykel dagene samt i en tidligere forelæsning for planlæggerstuderen- bus cykel (min) (min) Planlæggerstuderenddeltagere Konferencede ved AUC blev der foretaget AUC - Aalborg % 70% et simpelt eksperiment med to alternativer (cykel og bus) givet Aalborg - Kryle Klit % 10% ved én variabel (rejsetiden). I Kryle Klit - Hirtshals ,5% 5% eksperimentet blev der spurgt Tabel 1 Valg mellem cykel og bus for tre ture. om transportmiddelvalget for tre ture, jvf. tabel 1 1). Idet rejsemodstanden (rejsetiden) stadig antages at være en lineær funktion af transportegenskaber, er rejsemodstandsfunktionen: (9) hvor t k er rejsetiden med transportmiddel k. Den binære logitmodel er da (idet β 12 og β 22 slås sammen til én konstant, β 2 ): (10) 1) De planlæggerstuderende blev spurgt om vinteren i dårligt vejr, konferencedeltagerne i August med godt vejr. Dette forklarer måske konferencedeltagernes højere præference for cykel.

6 Da rejsetiden for hver tur er ens for de to transportmidler er t 1 -t 2 = 0, og formel 10 simplificeres til: (11) Figur 1 viser klart en dårlig overensstemmelse mellem observationer og de estimerede valgmodeller for de to grupper af observationer. Figur 1 Sammenligning mellem observationer og modelforudsigelser for hhv. planlæggerstuderende og konferencedeltagere - sædvanlig nyttefunktion. 4 DISKUSSION AF NYTTEFUNKTIONEN I dette kapitel fortsættes diskussionen om nyttefunktioner, og der gives bud på justeringer, der kan imødegå de problemer, som viste sig ved eksperimentet. Der tages udgangspunkt i forskellige adfærdsmæssige teorier. 4.1 Mikroøkonomisk udledning af den traditionelle nyttefunktion Ifølge den traditionelle mikroøkonomiske beskrivelse af forbrugeres adfærd, vælges forbrugsgoder med henblik på at maksimere den personlige tilfredsstillelse eller nytte under opfyldelse af individets økonomiske begrænsninger (Lancaster, 1966). Overføres denne tilgang til valg mellem transportmidler er nyttefunktionen lineær i rejseomkostninger (McFadden, 1981 som fortolket i Jara-Díaz, 1996). Dette synes at retfærdiggøre formuleringen af

7 nyttefunktionen med lineære rejsemodstande, som i formel 6. I McFaddens model har tiden dog ikke betydning for valg af transportmiddel. McFaddens forudsætninger samt lignende betingelser og nytteudtryk leder således frem til det, der i den sædvanlige nytteteori (eller blandt trafikplanlæggere) kaldes nyttefunktionen. Jævnfør den mikroøkonomiske teori er denne funktion en betinget indirekte nyttefunktion (på engelsk conditional indirect utility function), idet den er udledt ud fra betingelser om nyttemaksimering af forbrug under økonomiske begrænsninger for individerne (Jara-Díaz, 1996). Jara-Díaz & Videla (1989) løsner forudsætningen om sammenhæng mellem transportmiddelvalg og forbrug i McFaddens model, hvorved der udledes en model, hvor rejseomkostningerne (stadig uden tiden) ud over lineært også kan indgå i kvadratled, samt hvor indkomsten indgår eksplicit modellen (jo større indkomst des mindre betydning har rejseomkostningen for transportmiddelvalg). Jara-Díaz (1996) refererer til empiriske undersøgelser, der underbygger dette. 4.2 Videreudvikling af den mikroøkonomiske teori - Afvejning mellem tid og forbrugsgoder Ret tidligt udviklede den mikroøkonomiske teori sig til at tage hensyn til, at tiden og aktivitetsmønstret har betydning for rejsemønstret ligesåvel som den rent økonomiske afvejning 1). Ofte antages det, at rejsemodstande (tid og omkostninger) er variable, der har indflydelse på nytte gennem deres betydning for købekraft, G (Goods), såvel som fritid, L (Leasure) (jvf. Jara-Díaz, 1996). Således antages der at ske en afvejning mellem forbrugsgoder, fritid og indkomst (Train & McFadden, 1978), som for ét OD-par kan formuleres som (frit efter Jara-Díaz, 1996): (12) hvor o k er rejseomkostningen for transportmiddel k, w er timelønnen, W er arbejdstiden, E er fast indkomst fra andre kilder, t k er rejsetiden og t tot er den totale tilgængelige tid. 1) Jara-Díaz (1996); i 1970 benyttede Gronau Beckers (1965) teori til at modellere transportmiddelvalg med både tidsmæssige og økonomiske restriktioner (se Gronau, 1986). Jara-Díaz (1994) og Kraan (1994/1) giver en grundigere historisk gennemgang og diskussion af metodeudviklingen på dette felt, mens Kraan (1994/2) og Jara- Díaz (1996) bygger videre på hver af de to tidligere artikler.

8 Arbejdes der mere, kan der forbruges mere - men med mindre fritid som resultat. På grundlag af formel 12 kan der udledes en nyttefunktion, der er lineær i tid og omkostning (som i McFaddens 1981 model), men hvor timelønnen også indgår (og derved indirekte indkomsten) 1) : hvor α er en parameter og K en konstant. (13) Hvis β 0, bliver valget besluttet ved minimering af o k + wt k (jo større indkomst des større vægt på minimering af rejsetid). Hvis β 1, bliver valget besluttet ved minimering af rejsemodstanden o k /w + t k (jo større indkomst jo mindre betydning af rejseomkostningen). Sidstnævnte svarer til omkostning/indkomst-specifikationen, der ofte benyttes i nyttefunktioner. Hvis indkomsten er korreleret med andre variable, begrunder dette lidt frit fortolket brugen af socioøkonomiske variable i nyttefunktionen (men ikke på samme måde som i afsnit 2.4). I Norden underbygger Kurri & Pursula (1994) indkomstafhængigheden, mens Algers, m.fl. (1995) giver et mere broget resultat. Train & McFaddens tilgang rummer en ret stærk forudsætning, nemlig at individet frit kan vælge mellem arbejdstid og fritid efter en fast timeløn. Således tages der ikke hensyn til, at mange personer har en fast indkomst (hvor ændret rejsetid ikke påvirker indkomsten, men kun mængden af fritid), og at nogen arbejder mere uden at få ekstra løn for det (f.eks. en entusiastisk forsker) 2). For at tage højde herfor opstillede Jara-Díaz i 1990 nogle mere generelle betingelser 3), der resulterer i en mere generel nyttefunktion (se Jara-Díaz, 1996 for en introduktion hertil). Essensen i denne funktion er (her noget simplificeret): 1) At rejseomkostningen, o (der jo ofte er korreleret med længden), bør vægtes relativt til indkomsten, I; altså o/i. 2) At tiden, t, bør indgå lineært i nyttefunktionen, samt 3) At begge variable også kan indgå som kvadratled i forhold til indkomsten (altså O 2 /I 2 og t 2 /I) og evt. som produkter (nok lidt specielt). Ovennævnte er ofte observeret rent empirisk, f.eks. at det er nødvendigt at stratificere modellerne i forhold til turlængder eller absolutte rejsetider (bytrafik, regional trafik, fjerntrafik), eller at opstille separate modeller herfor (en konsekvens af bl.a. det manglende 1) Jvf. Jara-Diáz (1996). Bemærk at der i Ibid er en trykfejl med manglende minus på første led. 2) Ligeledes tages ikke hensyn til, at forbrug kan medføre mere fritid ud over at kræve mere arbejde til finansiering af forbruget, f.eks. brug af håndværkere versus gør-det-selv, køb af opvaskemaskine, etc. (overarbejde finansierer frikøb fra hjemlige forpligtelser). 3) Train & McFaddens model kan i øvrigt vises at være et særtilfælde af Jara-Diaz model.

9 kvadratledet på omkostningen) 1). Ligeledes er det ofte nødvendigt at stratificere i indkomstgrupper eller efter turformål, som for individet til en hvis grad afhænger af indkomsten (en konsekvens af manglende led af typen O/I, O 2 /I 2 eller t 2 /I). Tiden og aktivitetmønstrets rolle for rejseadfærden har ledt til en øget fokus herpå i de mikroøkonomiske metoder. Blandt andet Kraan (1994/1 & /2) og Jara-Diaz (1994 og 1996) behandler dette nærmere. 4.3 Transportmiddelspecifikke parametre Man kan diskutere, hvorvidt parametrene i nyttefunktionen ikke bør være transportmiddelspecifikke. Dette kan heuristisk begrundes på flere måder: Adfærdsmæssigt kan trafikanterne måske antages at have forskellige oplevede rejsemodstande med forskellige transportmidler, hvilket begrunder en systematisk forskel fra de målbare rejsemodstande, mikroøkonomisk kan det måske antages, at tiden kan benyttes konstruktivt i visse transportmidler 2) (f.eks. retning af studerendes opgaver i tog). Statistisk kan man antage, at de målbare rejsemodstande for nogen af transportmidlerne kan være proxi-variable for ikke-rationelle faktorer som komfort, besvær, etc. (som ofte vil være proportionalt med rejsetid, længde, etc.). Og psykologisk kan man måske endda hævde, at det at rejse ikke kun er en rejsemodstand (negativ nytte) men en aktivitet, der til en vis grad er et gode i sig selv (cykle til arbejde for at få motion, lufte sin Harley Davidson eller Porshe for status og fornøjelse, benytte kollektiv trafik som følge af sin politiske observans, etc.). Antages rejsemodstanden stadig at være en lineær funktion af transportegenskaber, kan nyttefunktionen fra kapitel 3 s eksperiment da udbygges til (β 1k er nu specifik for hvert transportmiddel, k): (14) Den binære logitmodel bliver da: Som ved eksperimentets rejsetider (t 1 =t 2 =t) reduceres til (β 1 =β 12 -β 11 og β 2 =β 22 -β 21 ): (15) (16) Figur 2 viser, at denne model giver en markant bedre overensstemmelse med observationerne fra eksperimentet. 1) Kjørstad & Renolen (1996) bekræfter, at vægtningen af rejsetiden (per minut) stiger med stigende rejselængde. Algers, m.fl. (1995) samt referencer i Jara-Díaz (1996) viser samme tendens. 2) Dette forklarer for kollektive rejser også delvist de forskellige vægtninger af vente-tid, rejsetid, skjult rejsetid, etc.

10 Figur 2 Sammenligning mellem observationer og modelforudsigelser for hhv. planlæggerstuderende og konferencedeltagere - transportmiddelspecifikke parametre. 4.4 Individafhængige vægtninger (præferencer) af parametrene Ovenfor blev det antaget, at det enkelte individ vægter de enkelte rejsemodstande ens inden for nyttefunktionen u k (eller c k ). Dog kunne nyttefunktionen udvides til, at individernes præferencer vægtes forskelligt med indkomstgrupper. Imidlertid kunne man meget vel forestille sig, at individerne selv inden for en indkomstgruppe kan have forskellige vægtninger af rejsemodstande og transportmidler; nogle evner måske at læse i en bus - andre bliver køresyge, nogle kører hurtigere i bil eller cykler hurtigere end andre, der er forskelle på prioriteringer af fritid versus forbrugsgoder, nogle fejlvurdere måske de enkelte rejsemodstande, etc. I praktiske modelarbejder løses problemet med forskellige præferencer ofte ved at opdele trafikanterne i en række homogene grupper efter turformål, biladgang, familietype etc. 1).En anden tilgang er at lade vægtene følge en fordeling. Dette er gennemført med succes i Nielsen (1996/1 & /2), der også viste at forskelle i præferencer er en betydelig del af rutevalg. Man kan nemt forestille sig analogier fra resultaterne vedrørende rutevalg i Ibid med transportmiddelvalg. Enkelte udenlandske modelarbejder og teoretiske overvejelser peger også herpå (bl.a. Hensher m.fl., 1996). 1) COWIconsult (1995) opdeler eksempelvis efter såkaldte bilelskere eller ej, ligesom der kan drages paralleller til en række indlæg ved dette og sidste års trafikdage (Jensen, 1996, Berge, 1996 og Vilhelmson, 1996). Nielsen (1994, afsnit ) gennemgår skelnen mellem tvungne, valgte og bundne ture.

11 4.5 Oplevede rejsemodstande forskelle i rejsemodstande relativt. Tabel 2 viser et eksempel på estimerede sandsynligheder for valg af transportmiddel ved brug af en binær logitmodel med én variabel i nyttefunktionen; rejsetiden. Som det ses af tabellen, er der ved brug af den lineære nyttefunktion samme sandsynlighed for valg af transportmiddel, hvad enten rejsetiderne for de to transportmidler Man kan ud fra rent adfærdsmæssige overvejelse diskutere, hvorvidt trafikanterne oplever de enkelte rejsemodstande uden en systematisk afvigelse (antagelsen om fordelingen af oplevede rejsemodstande og fordelingen af trafikanters vægtning af de enkelte rejsemodstande). F.eks. vil trafikanter måske også opfatte Transport-middel P(k), lineær nyttefunktion P(k), logaritmisk nyttefunktion, Bil, 5 min. 98,2 % 98,2 % Tog, 15 min. 1,8 % 1,8 % Bil, 500 min. 98,2 % 51,8 % Tog, 510 min. 1,8 % 48,2 % Tabel 2 Sandsynlighed for valg af transportmiddel ved lineær (β=0,4) og logaritmisk (β=3,64) nyttefunktion. er hhv. 5 og 15 min. eller hhv. 500 og 510 min. Resultaterne ændres markant, hvis der i stedet benyttes en logaritmisk nyttefunktion (u k =-βln(t) ) 1). Modsat kunne man også hævde, at trafikanterne vægter rejsemodstandene marginalt i forhold rejselængden eller rejsetiden; efter en lang inter-kontinental fly-rejse benyttes taxi fra lufthavnen, hvor man for samme rejse normalt ville tage bus og tog. Dette vil alt-andet-lige føre til, at den oplevede rejsemodstand vokser konkavt med den deterministiske, hvilket f.eks. kan modelleres ved et kvadratled. Det tilsvarende argument benyttes til tider i den mikroøkonomiske teori; har man meget fritid betyder 10 minutters ekstra rejsetid ikke så meget (f.eks. for en pensionist), mens en børnefamilie med en travl hverdag måske i stedet vælger at benytte bil. Dette fører til et kvadratled i nyttefunktionen (Jara-Díaz, 1996). 4.6 Fysiologiske betragtninger Endelig er der det problem, at opregningen af rejsemodstandene i trafikmodeller antages at være additive. Rent fysisk er dette imidlertid ikke tilfældet; Man kan f.eks. ikke cykle med samme gennemsnitshastighed over 10, 100 og 200 kilometer, man kan godt køre i bil en time uden stop, men ikke i 10 eller 20 timer, etc. Dette er ikke et problem i nyttefunktionerne (der jo antager at rejsemodstandene er korrekt bestemt), men mere et problem i trafikmodelkomplekset, hvor rutevalgsmodellerne i princippet burde kunne tage højde herfor. En justering der tager højde for dette vil typisk resultere i en konkav funktion i rejsemodstand, f.eks. et kvadratled. 1) I Ortúzar & Willumsen (1990, s ) behandles formuleringen af nyttefunktionen mere systematisk og der gives referencer til metoder til at beregne elasticiteter og krydselasticiteter for logaritmiske nyttefunktioner samt nyttefunktioner, der både rummer logaritmiske og lineære led. Se også Ben-Akiva & Lerman (1985).

12 5 ANTAGELSER OM FORDELINGEN AF DEN STOKASTISKE KOMPONENT På grund af uafhængighedsforudsætningen i logitmodellen, er kovariansmatricen herfor særlig simpel, idet kun diagonalen optræder. Formel 17 viser eksempelvis kovariansmatricen for valget mellem tre transportmidler (jvf. Ortúzar & Willumsen, s.186): (17) Dette er en af grundene til den lette matematiske behandling af logit-modellen. Imidlertid giver det problemer, hvis de forskellige alternativer er delvist afhængige, f.eks. bilejerskabets betydning for valg mellem bil, cykel og kollektiv trafik (afhængighed mellem cykel og kollektiv trafik) eller betydning af præferencer for individuel trafik for valg mellem bil, cykel, bus og tog (afhængighed mellem hhv. bil og cykel samt bus og tog). Problemet kan delvist løses ved brug af de hierarkiske eller nestede logit-modeller, men her skal træ-strukturen fastlægges a priori. 5.1 Udledning af probitmodellen Hvis ε km erne i formel 4 i stedet antages at følge en normalfordeling, kan den såkaldte probitmodel udledes (jvf. f.eks. Kanafani, 1983, s og Sheffi, 1985, s ). Den binære probit-model I den binære probitmodel for valg mellem to transportmidler er kovariansmatricen : (18) hvor σ 2 i er variansen, og σ i er spredningen for transportmiddel i. σ 12 er kovariansen mellem de to transportmidler, og er korrelationskoefficienten mellem de to transportmidler. Den binære probit-model kan da ved integration i den flerdimensionale normal-fordeling (MVN) formuleres som (se f.eks. Ortúzar & Willumsen, 1990, s.179): (19) hvor P(1) er sandsynligheden for valg af transportmiddel 1.

13 Ovenstående integral kan ikke løses analytisk. Idet σ 2 = σ σ 2 2-2σ 12, kan den binære probitmodel dog også formuleres som (Sheffi, 1985, s.267): (20) hvor Φ er fordelingsfunktionen for normalfordelingen. Φ kan slås op i en tabel med standardnormalfordelinger eller der kan benyttes en statistisk softwarepakke, der er i stand til at beregne denne fordeling. Sammenlignes den binære logitmodel (formel 8) med den binære probitmodel (formel 20) ses, at der i begge formler kun indgår én spredning, idet det for en binær valgmodel ikke giver mening at tale om korrelerede variable. Derfor er der i dette tilfælde ikke så stor forskel på de to modeltyper. Praktiske erfaringer med binære logit og probit modeller viser ifølge Kanafani (1983, s.130), Andersen (1980, s.204), at de to modeltyper når frem til stort set samme resultater. Multinomial probitmodel Hvis flere transportmidler betragtes, er det nødvendigt at benytte en flerdimensional normalfordeling til at beskrive ε km erne (på engelsk multivariate normal function eller MVNfunction). En sådan kan kalibreres ud fra middelværdierne for rejsemodstandene for hvert enkelt transportmiddel (dvs. c k erne), spredningerne for det enkelte transportmiddel og kovarianserne mellem transportmidlerne. I den flerdimensionale normalfordeling beskrives disse ved en kovariansmatrice,, hvor diagonalelementerne repræsenterer varianserne for de enkelte rejsemodstande, mens de øvrige elementer repræsenterer kovarianserne parvist for alternativerne. Ved mere end to transportmidler, er det vanskeligere at benytte probitmodellen (den multinomiale probitmodel, MNP), idet den da kun kan løses ved brug af avancerede iterative metoder eller Monte Carlo simulation. Sheffi (1985, s ) refererer forskellige metoder hertil (se også Sheffi m.fl., 1982), mens Kanafani (1983, s ) giver et eksempel på en tilnærmelsesmetode, der oprindeligt blev formuleret af Clark (1961). Siden har Lam & Mahmassani (1990) udviklet en simulerings- og estimations metode, der gør MNP anvendelig for helskala trafikmodelarbejder med mange alternativer. Metoden er bl.a. benyttet i Mahmassani (1996). Også Yai & Iwakura (1994) og Morikawa & Sasaki (1994) har operationaliseret den multinomiale probitmodel og har med fordel benyttet den til store modelarbejder. Hvis antagelsen om uafhængighed, er opfyldt, giver de to modeller (logit- og probitmodellen) stort set samme resultater (Andersen, 1980, s.207 & Kanafani, 1983, s.131). Ofte holder denne antagelse imidlertid ikke i praksis, hvorved probitmodellen bør foretrækkes (Ortúzar & Willumsen, 1990, s.187 og Kanafani, 1983, s.130). Ofte modificeres logitmodellen på forskellige måder for at håndtere denne situation; f.eks. ved brug af de såkaldte hierarkiske logitmodeller. Kanafani (1983, s.133) giver dog en skarp kritik heraf:

14 Modifications in the formulation of the logit model are possible in order to overcome this weakness. But, whenever there are similar alternatives so that the independence of irrelevant alternative is limiting, then the probit model, which does not have this property, should be used. Er der imidlertid empirisk grundlag til stede for at udelukke nogle af kovarianserne, har de hierarkiske logitmodeller den fordel, at de er lettere at behandle matematisk, og at der findes trafikmodelsoftware til brug heraf. Ligeledes kan det i visse tilfælde hævdes, at en hierarkisk model i højere grad afspejler trafikanternes valgmønster (hvad der i probit-modellen ville give sig udtryk i at visse kovarianser ville være nul). 6 KRITIK AF NYTTEFUNKTIONER - NYE MODELTYPER En række forskere fra de humanistisk orienterede fag har kritiseret brugen af nyttefunktioner i trafikplanlægning. Mest kendt er Gärling (1994, s.118), der giver en skarp kritik af mikroøkonomiske modeller, idet han viser, at teorien bygger på en række mangelfulde antagelser i forhold til adfærdsforskningen og psykologisk forskning: In summary, microeconomic theory is both a false and incomplete description of how people make choices. Therefore, it is an inappropriate theoretical basis of travel-choice modelling. In particular the theory fails to account for (1) that choices are often part of plans; (2) that people show systematic biases in acquiring, representing, and using information on which choices are based; (3) that choices or preferences are inconsistent; (4) that the concept of utility refers to many different entities, not all of which are related to an egoistic motive; and (5) that choices are implemented through a process which sometimes entails developing habits. En række andre kilder diskuterer ligeledes opbygningen af modeller for bl.a. transportmiddelvalg, f.eks. Bovy & Stern (1990), Stern (1996), Gärling, m.fl. (1996) og Svenson (1996). Som modargument til kritikken af de mikroøkonomiske modeller kan det hævdes, at der kun i begrænset omfang er formuleret praktisk anvendelige alternative metoder. Modellerne kan være et kvantitativt værktøj til at overskue en kompliceret problemstilling, men de bør kun supplere og ikke erstatte kvalitative vurderinger. Modeldiskussionen i denne artikel kommer til en hvis grad kritikken til møde, f.eks. de præferencebaserede nyttefunktioner (f.eks. som beskrevet i Nielsen, 1996/1 & /2). Imidlertid er modellerne stadig stærkt simplificerede i forhold til adfærdsmæssige overvejelser. En række nye modeltyper søger at tage hensyn til turkæder (f.eks. Mahmassani & Jou, 1996 og Fellendorf & Haupt, 1995). Den mikroøkonomiske teori udvikler sig mod at tage hensyn til tidsallokeringen over dagen og ugen (Kraan, 1994/1 & /2 og Jara-Díaz, 1994 & 1996). Aktivitetsbaserede modeller søger i højere grad at tage hensyn til det enkelte individs aktiviteter og beslutningsprocesser (Fellendorf & Haupt, 1995, Kitramura m.fl., 1995, Mahmassani & Jou, 1996, Kitamura & Fujii, 1996 og Golob, 1996), mens simuleringsmodeller tager hensyn til trafikanters udvikling af vaner, manglende viden om nettet, samt de adfærdsmæssige betydninger af fluktuationer i trafikmønstret over dagen og fra dag til dag (f.eks. de Palma, m.fl og Sorah, m.fl. 1994, se Nielsen, 1994, afsnit 7.6 for flere henvisninger).

15 En anden tilgang er, at betragte transportmiddelvalg og rutevalg under ét ved brug af de såkaldte supernetværk (Sheffi & Daganzo, 1978 & 1980 samt Sheffi, 1985). Denne tilgang undersøges nærmere i IFP s GIS-T projekt. En mere simpel fremgangsmåde har i praksis vist sig anvendelig til mere kortsigtede prognoser med moderate ændringer af de forklarende variable, nemlig rent statistisk at opbygge en model med passende elasticiteter og krydselasticiteter mellem de forskellige alternativer og forklarende variable. De fleste simultane modeller er af denne type (se Nielsen 1994 og 1995 for referencer). I Petersen (1996) beskrives anvendelsen af modeltypen i forbindelse med Hovedstadstrafikmodellens myldretidsmodel. 7 KONKLUSION I artiklen er matematiske modeller for transportmiddelvalg diskuteret med særlig fokus på modeller, der bygger på nyttefunktioner. I kapitel 3 refereres til et begrænset eksperiment, der viste at den sædvanlige lineære nyttefunktion ikke er tilstrækkelig til at beskrive selv en meget simpel valgsituation. Formuleringen af nyttefunktionen søges derfor udvidet med forskellige led, der i kapitel 4 begrundes ud fra den traditionelle mikroøkonomiske teori, mikroøkonomisk teori inkl. tidsrestriktioner, adfærdsmæssige antagelser, antagelser om forskelle mellem individers præferencer og adfærd, samt rent fysiologiske betragtninger. De væsentligste resultater herfra er (afsnitshenvisninger i parentes): At den lineære del af nyttefunktionen bør indeholde både en tidskomponent og en omkostningskomponent (afsnit 4.2). At de enkelte parametre i funktionen ofte bør være transportmiddelspecifikke (afsnit 4.3). At indkomsten (eller socioøkonomiske variable korreleret hermed) enten multipliceres tidskomponenten eller at omkostningen vægtes relativt til indkomsten (afsnit 4.2). Alternativt bør modellen stratificeres m.h.t. indkomst. Derimod synes der ingen umiddelbar teoretisk begrundelse for, at indkomsten (eller andre socioøkonomiske variable) skal indgå simpelt lineært i modellen. At både tid og omkostning endvidere kan indgå som kvadratled i nyttefunktionen. Ud fra den mikroøkonomiske teori vægtes de relativt til hhv. indkomsten og kvadratet herpå (afsnit 4.1 & 4.2). Kvadratledet kan også begrundes ud fra betragtninger om oplevelse af rejsemodstande (afsnit 4.5), der dog også kan begrunde en logaritmisk nyttefunktionen. Endelig kan kvadratledet begrundes ud fra fysiologiske betragtninger (4.5). Alternativt til sådanne flerordensled kan modellen stratificeres over rejsemodstande. At vægtningen af de enkelte rejsemodstande i nyttefunktionen ofte bør følge en fordeling frem for at være deterministiske (afsnit 4.4). Disse anbefalinger gælder den deterministiske del af nyttefunktionen. Kapitel 5 diskuterer fordelingen af den stokastiske del, og anbefaler brug af probitmodeller for valgsituationer med flere alternativer, der er mere eller mindre indbyrdes afhængige, f.eks. valg mellem bil, cykel, bus og tog.

16 REFERENCER Andersen, Knud Erik. Persontrafikmodeller Rapport nr. 32, IVTB, Algers, S., Dillén, J.L. & Widlert, S. The National Swedish Value of time study. Trafikdage på AUC 95, s (kopi af indlæg ved PTRC-95, Warwick, England). Becker, G. A theory of the allocation of time. The Economic Journal, No. 75, 1965: s Ben-Akiva, M. & Lerman, S.R. Discrete Choice Analysis - Theory and Application to Travel Demand. The MIT Press, Berge, G. Livsstil og transportmiddelvalg. Trafikdage på AUC 96, s Bovy, P.H.L. & Stern, E. Route Choice: Wayfinding in Transport Networks. Kluwer Academic Publishers, Studies in Operational Regional Science, Vol. 9, Clark, C.E. The Greatest of a Finite Set of Random Variables. Operations Research 9(2), s , Conradsen, Knut. En introduktion til statistik. IMSOR, DTH, 5. Udgave, COWIconsult, Konkurenceflader i persontransport - Udkast. Juni, 1995 De Palma, A., Marchal, F. & Nesterov, Y. Metropolis: A modular system for dynamic traffic simulation. Paper submitted at the 76th TRB annual meeting, Fellendorf, M. & Haupt, T. VISEM: Traffic demand calculations based on activity chains - Modelling techniques and practical use within a transportation planning system. 23th PTRC Summer Annual Meeting, Warwick, Proceedings Seminar E, 1995, s Gärling, Tommy. Behavioral assumptions overlooked in travel choice modelling. June 1994, "Seventh International Conference on Travel Behaviour", 1994, s Gärling, T., Gillholm, R. & Gärling, A. Reintroducing Attitude Theory in Travel Behaviour Research: The Validity of an Interactive Interview Procedure to Predict Car Use. Submitted for Transportation, Golob, T.F. A Model of Household Demand for Activity Participation and Mobility. Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, Gronau, R. Home production - a survey. In Handbook of Labour Economics, Vol.1. I Ashenfelter & R.Layard, eds. Holland, 1986, s Hensher, D. Louviere, T. & Swait, J. fra Combining Data Sources. Udleveret ved Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, 1996 Jara-Díaz, S.R. A general micro-model of users behaviour: The basic issues. June 1994, "Seventh International Conference on Travel Behaviour", 1994, s Jara-Díaz, S.R. Time and Income in Travel Demand - Towards a microeconomic activity framework. Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, Jara-Díaz, S.R. & Videla, J. Detection of income effect in mode choice: theory and application. Transportation Research 23B, 1989, s Jensen, Mette. Modsætning og afhængighed - om transport og særligt bilisme i det moderne samfund. Trafikdage på AUC 96; publiceres i supplementsbindet. Kanafani, Adib. Transportation demand analysis. University of California, Berkeley. McGraw-Hill Book Company, Kitamura, R. & Fujii, S. Two Computational Process Models if Activity-Travel Behaviour. Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, Kitamura, R. Pendyalam R.M., Pas, E.I. & Reddy, P.D.V.G. Applications of AMOS, An Activity-based TCM evaluation tool to the Washington, D.C., metropolitan area. 23th PTRC Summer Annual Meeting, Warwick, Proceedings Seminar E, 1995, s Kraan, M & van Maarseveen, M. Time and money budgets in transportation modelling: Empiricism and theory. June 1994, "Seventh International Conference on Travel Behaviour", 1994, s Kraan, M. Time allocation in transportation modelling with respect to limited time and money budgets: a new modelling technique. 22th PTRC Summer Annual Meeting: Kurri, J. & Pursula, M. Finnish Preliminary value of time studies. Seventh International Conference on Travel behaviour, Chile, Preprints, June, 1994: s

17 Kjørstad, K.N. & Renolen, H. Bedre kolektivtransport - Trafikanters verdsetting av ulike kollketivtiltak. Trafikdage på AUC 96, s Lam, S.H. & Mahmassani, H.S. Multinomial Probit Model Estimation: Computational Procedures and Applications. Methods for understanding Travel Behaviour in the 1990 s. IATB, s Lancaster, K. A new approach to consumer theory. Journal of Political Economy, 74, 1966, a Larsen, T. Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU). Trafikdage på AUC 96, s Luce, R. Individual Choice Behaviour: A theoretical Analysis. Wiley, New York Luce, R.D. & Suppes, P. Preference, utility and subjective probability. I R.Luce, R.Bush & E.Galanter (eds), Handbook of Mathematical Psychology. Wiley, New York Mahmassani, H.S. & Jou, R-C. Bounded Rationality in Commuter Decision Dynamics: Incorporating Trip Chaining in Departure Time and Route Switching Decisions. Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, McFadden, D. Conditional Logit Analysis of Qualitative Choice Behaviour. Frontiers in Econometrics, Academic Press, New York McFadden, D. Econometric models of probalistic choice. In Structural Analysis of Discrete data with Econometric Applications, C.Manski & D.McFadden, eds. MIT Press, Cambridge, MA Morikawa, T. & Sasaki, K. Discrete choice models with latent variables using subjective data. June 1994, "Seventh International Conference on Travel Behaviour", 1994, s Nielsen, O.A. Optimal brug af persontrafikmodeller - En analyse af persontrafikmodeller med henblik på dataøkonomi og validitet. Ph.D.-Afhandling. Rapport No. 76, IVTB, DTU. 1994, 2. Nielsen, Otto Anker. En diskussion af dagens brug af trafikmodeller - teori og empiri. Trafikdage på AUC 95. Bind 2, 1995, s Nielsen, Otto Anker. Nye modeller for transportmiddelvalg. Trafikdage på AUC 96, s Nielsen, Otto Anker. Do Stochastic Traffic Assignment Models Consider Differences in Road Users Utility Functions?. Paper to be presented at 24th European Transport Forum" (PTRC annual Meeting), London, UK. Seminar M Ortúzar, J.de D. & Willumsen, L.G. Modelling Transport. John Wiley & Sons, Petersen, M.A. Simultan myldretids-trafikmodel for Hovedstadsområdet. Trafikdage på AUC 96, s Sheffi, Yosef. Urban Transportation Networks. Prentice Hall, Inc, Englewood Cliffs, NJ, Sheffi, Y. & Daganzo, C.F. Hypernetworks and Supply Demand Equilibrium with Disaggregate Demand Models. TRB Transportation Research Record 673, 1978, s Sheffi, Y. & Daganzo, C.F. Computation of Equilibrium over Transportation Networks: The Case of Disaggregate Demand Models. Transportation Science 14(2), 1980: s Sheffi, Y., Hall, R. & Daganzo, C.F. On the estimation of the multinomial probit model. Transportation Research, 16A(5/6), s , Sorah, H., Timms, P. & Watling, D. Modelling the day-to-day dynamics of route choice and traffic control. Seventh International Conference on Travel behaviour, Chile, Preprints, June, 1994: s Stern, E. Choice Behaviour in Congested Situations: Modelling and Research Needs. Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, Svenson, O. On the Modelling of Human Choices in Descriptive Behavioral Decision Theory. Conference on Theoretical Foundations of Travel Choice Modelling, Stockholm, August, Train, K. & McFadden, D. The goods/leisure trade-off and disaggregate work trip mode choice models. Transportation Research 12, 1978: s Widlert, S. Stated Preference Studies - The Design Affects The Results. June 1994, "Seventh International Conference on Travel Behaviour", 1994: 13 s.(udleveret på konferencen). Vilhelmson, B. Mobilitetens betydelse för olika aktivitetsmönster. Trafikdage på AUC 96. s Wilson, A.G. Entropy in urban and regional modelling. Pion Limited, Yai, T. & Iwakura, S. Route Choice Modelling and Investment Effects in Metropolitan Rail Network. Seventh International Conference on Travel behaviour, Chile, Preprints, June, 1994: s

EN DISKUSSION AF DAGENS BRUG AF TRAFIKMODELLER - TEORI OG EMPIRI

EN DISKUSSION AF DAGENS BRUG AF TRAFIKMODELLER - TEORI OG EMPIRI EN DISKUSSION AF DAGENS BRUG AF TRAFIKMODELLER - TEORI OG EMPIRI Otto Anker Nielsen Instituttet for Veje, Trafik & Byplan (IVTB) Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Bygning 115, 2800 Lyngby Telefon 45

Læs mere

Modellering af multimodale turkæder

Modellering af multimodale turkæder Modellering af multimodale turkæder Af Camilla Riff Brems Med stigende trafikmængder og stadig større udnyttelse af trafiknettenes kapaciteter er der i de seneste år kommet fokus på turkæder, hvor forskellige

Læs mere

Forelæsning 5: Kapitel 7: Inferens for gennemsnit (One-sample setup)

Forelæsning 5: Kapitel 7: Inferens for gennemsnit (One-sample setup) Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 5: Kapitel 7: Inferens for gennemsnit (One-sample setup) Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse Bygning 324, Rum 220 Danmarks Tekniske

Læs mere

Nyt økonomisk værktøj til regulering af transport

Nyt økonomisk værktøj til regulering af transport Nyt økonomisk værktøj til regulering af transport Ole Kveiborg Danmarks Transportforskning Ph.D. projektet støttet af Transportrådet og Forskerakademiet (Forskningsstyrelsen) Udført på Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

NYE MODELLER FOR RUTEVALG

NYE MODELLER FOR RUTEVALG NYE MODELLER FOR RUTEVALG Otto Anker Nielsen Institut for Planlægning (IFP) Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Bygning 115, 2800 Lyngby Telefon 45 25 15 14; Fax 45 93 64 12; Email onielsen@ivtb.dtu.dk

Læs mere

Statistik Lektion 3. Simultan fordelte stokastiske variable Kontinuerte stokastiske variable Normalfordelingen

Statistik Lektion 3. Simultan fordelte stokastiske variable Kontinuerte stokastiske variable Normalfordelingen Statistik Lektion 3 Simultan fordelte stokastiske variable Kontinuerte stokastiske variable Normalfordelingen Repetition En stokastisk variabel er en funktion defineret på S (udfaldsrummet, der antager

Læs mere

Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen

Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen HAVNETUNNEL I KØBENHAVN Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen 1. Baggrund og indledning Vejdirektoratet foretager i øjeblikket

Læs mere

Nye danske tidsværdier

Nye danske tidsværdier Nye danske Katrine Hjorth Danmarks TransportForskning, DTU Trafikdage 2007 Outline 1 2 3 4 Det danske tidsværdistudie har bestået af tre faser: Fase 0 Forstudie til at fastlægge metode vedr. dataindsamling

Læs mere

Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments. Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US

Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments. Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US Outline Motivation Generalized probit model Utility function Locally optimal designs

Læs mere

Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 2006

Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 2006 Et eksempel på en todimensional normalfordeling Anders Milhøj September 006 I dette notat gennemgås et eksempel, der illustrerer den todimensionale normalfordelings egenskaber. Notatet lægger sig op af

Læs mere

Udvikling og vurdering af en dataindsamlingsmetode for rutevalg i kollektiv trafik. Marie K. Larsen, DTU Transport,

Udvikling og vurdering af en dataindsamlingsmetode for rutevalg i kollektiv trafik. Marie K. Larsen, DTU Transport, Udvikling og vurdering af en dataindsamlingsmetode for rutevalg i kollektiv trafik Marie K. Larsen, DTU Transport, mkl@transport.dtu.dk Baggrund Ønske om at få et større indblik i rutevalget i kollektiv

Læs mere

Analyse af TU data for privat og kollektiv transport. Marie K. Larsen, DTU Transport,

Analyse af TU data for privat og kollektiv transport. Marie K. Larsen, DTU Transport, Analyse af TU data for privat og kollektiv transport Marie K. Larsen, DTU Transport, mkl@transport.dtu.dk Analyser af TU Analyserne er udført for at få et bedre overblik over data til brug i ph.d.-projekt

Læs mere

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 The challenge Compare The pilot pictures The choice The survey technique Only one picture

Læs mere

4 Oversigt over kapitel 4

4 Oversigt over kapitel 4 IMM, 2002-09-14 Poul Thyregod 4 Oversigt over kapitel 4 Introduktion Hidtil har vi beskæftiget os med data. Når data repræsenterer gentagne observationer (i bred forstand) af et fænomen, kan det være bekvemt

Læs mere

The two traction/speed curves can be seen below. Red for diesel, Green for electric.

The two traction/speed curves can be seen below. Red for diesel, Green for electric. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Bilag 7. SFA-modellen

Bilag 7. SFA-modellen Bilag 7 SFA-modellen November 2016 Bilag 7 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Online ISBN 978-87-7029-650-2

Læs mere

Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder

Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet February 19, 2016 1/26 Kursusindhold: Sandsynlighedsregning og lagerstyring

Læs mere

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven.

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven. PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 1, onsdag den 6. september 2006 Eksempel: Sammenhæng mellem moderens alder og fødselsvægt I dag: Introduktion til statistik gennem analyse af en stikprøve

Læs mere

Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse

Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse Bygning 324, Rum 220 Danmarks Tekniske Universitet 2800

Læs mere

Variation i rejsetid

Variation i rejsetid 1 Variation i rejsetid - effekter for modellering og værdisætning Camilla Riff Brems Danmarks TransportForskning cab@dtf.dk Variation i rejsetid 2 Rejsetidsvariation Engelske resultater Trafikmodeller

Læs mere

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen Standard Normal Fordelingen Sandsynligheder for Normalfordelingen Transformation af Normalfordelte Stok.Var. Stikprøver og Stikprøvefordelinger

Læs mere

Ny metode til at indsamle interviewdata om rejser med overnatning. Linda Christensen

Ny metode til at indsamle interviewdata om rejser med overnatning. Linda Christensen Linda Christensen lch@transport.dtu.dk Undersøgelse af udlandsrejser med overnatning Hvorfor? Indenlandske rejser med overnatning er fravalgt Med de senere års TU haves rimelig god viden om indenlandske

Læs mere

Behandling af kollektiv trafik i trafikmodeller

Behandling af kollektiv trafik i trafikmodeller Behandling af kollektiv trafik i trafikmodeller Camilla Riff Brems, Institut for Planlægning, DTU 1 Introduktion En række egenskaber ved det kollektive trafiktilbud adskiller dette fra den individuelle

Læs mere

Oversigt. Kursus Introduktion til Statistik. Forelæsning 3: Kapitel 5: Kontinuerte fordelinger. Per Bruun Brockhoff.

Oversigt. Kursus Introduktion til Statistik. Forelæsning 3: Kapitel 5: Kontinuerte fordelinger. Per Bruun Brockhoff. Kursus 242 Introduktion til Statistik Forelæsning 3: Kapitel 5: Kontinuerte fordelinger Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik Bygning 35/324 Danmarks Tekniske Universitet 28 Lyngby Danmark e-mail:

Læs mere

Uforudsete forsinkelser i vej- og banetrafikken - Værdisætning

Uforudsete forsinkelser i vej- og banetrafikken - Værdisætning Downloaded from orbit.dtu.dk on: Dec 17, 2015 - Værdisætning Hjorth, Katrine Publication date: 2012 Link to publication Citation (APA): Hjorth, K. (2012). - Værdisætning [Lyd og/eller billed produktion

Læs mere

Oversigt. 1 Gennemgående eksempel: Højde og vægt. 2 Korrelation. 3 Regressionsanalyse (kap 11) 4 Mindste kvadraters metode

Oversigt. 1 Gennemgående eksempel: Højde og vægt. 2 Korrelation. 3 Regressionsanalyse (kap 11) 4 Mindste kvadraters metode Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 11: Kapitel 11: Regressionsanalyse Oversigt 1 Gennemgående eksempel: Højde og vægt 2 Korrelation 3 Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

Hvad har betydning for udviklingen i cyklingen? Analyse af brug af cykel på ture i transportvaneundersøgelsen 1996-2013.

Hvad har betydning for udviklingen i cyklingen? Analyse af brug af cykel på ture i transportvaneundersøgelsen 1996-2013. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Jane Ildensborg-Hansen TetraPlan A/S Kronprinsessegade 46 E 1306 København K Tlf. 33 73 71 00, Fax: 33 73 71 01 E-mail: jih@tetraplan.dk Homepage:

Læs mere

Økonometri 1. Den simple regressionsmodel 11. september Økonometri 1: F2

Økonometri 1. Den simple regressionsmodel 11. september Økonometri 1: F2 Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 11. september 2006 Dagens program Den simple regressionsmodel SLR : Én forklarende variabel (Wooldridge kap. 2.1-2.4) Motivation for gennemgangen af SLR Definition

Læs mere

Module 4: Ensidig variansanalyse

Module 4: Ensidig variansanalyse Module 4: Ensidig variansanalyse 4.1 Analyse af én stikprøve................. 1 4.1.1 Estimation.................... 3 4.1.2 Modelkontrol................... 4 4.1.3 Hypotesetest................... 6 4.2

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Kapitel 12 Variansanalyse

Kapitel 12 Variansanalyse Kapitel 12 Variansanalyse Peter Tibert Stoltze stat@peterstoltzedk Elementær statistik F2011 Version 7 april 2011 1 / 43 Indledning Sammenligning af middelværdien i to grupper indenfor en stikprøve kan

Læs mere

Forelæsning 3: Kapitel 5: Kontinuerte fordelinger

Forelæsning 3: Kapitel 5: Kontinuerte fordelinger Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 3: Kapitel 5: Kontinuerte fordelinger Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik og Dataanalyse Bygning 324, Rum 220 Danmarks Tekniske Universitet 2800

Læs mere

En martingalversion af CLT

En martingalversion af CLT Kapitel 11 En martingalversion af CLT Når man har vænnet sig til den centrale grænseværdisætning for uafhængige, identisk fordelte summander, plejer næste skridt at være at se på summer af stokastiske

Læs mere

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable Landmålingens fejlteori - lidt om kurset Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Kursusholder

Læs mere

DREAM s livsforløbsmodel - Model og algoritme

DREAM s livsforløbsmodel - Model og algoritme DREAM s livsforløbsmodel - Model og algoritme Peter Stephensen, DREAM 9. September 2009, version.0 Indledning DREAM har påbegyndt et forskningsprojekt finansieret af EPRN-netværkert med titlen Livsforløbsanalyse

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 6

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 6 Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 Aarhus Universitet Eva B. Vedel Jensen 25. februar 2008 UGESEDDEL 6 Forelæsningerne torsdag den 21. februar og tirsdag den 26. februar. Jeg har gennemgået

Læs mere

SUE - RUTEVALGSMODEL MED KRYDSMODELLERING

SUE - RUTEVALGSMODEL MED KRYDSMODELLERING SUE - RUTEVALGSMODEL MED KRYDSMODELLERING Otto Anker Nielsen Institut for Planlægning (IFP), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Bygning 115, 2800 Lyngby Tlf. 45 25 15 14; Fax 45 93 61 11; E-mail onielsen@ivtb.dtu.dk

Læs mere

Løsning til eksaminen d. 14. december 2009

Løsning til eksaminen d. 14. december 2009 DTU Informatik 02402 Introduktion til Statistik 200-2-0 LFF/lff Løsning til eksaminen d. 4. december 2009 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition,

Læs mere

Kursusindhold: X i : tilfældig værdi af ite eksperiment. Antag X i kun antager værdierne 1, 2,..., M.

Kursusindhold: X i : tilfældig værdi af ite eksperiment. Antag X i kun antager værdierne 1, 2,..., M. Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet March 1, 2013 Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen

Læs mere

Kapitel 12 Variansanalyse

Kapitel 12 Variansanalyse Kapitel 12 Variansanalyse Peter Tibert Stoltze stat@peterstoltzedk Elementær statistik F2011 Version 7 april 2011 1 Indledning 2 Ensidet variansanalyse 3 Blokforsøg 4 Vekselvirkning 1 Indledning 2 Ensidet

Læs mere

Ved hjælp af Bootstrap metoden er der etableret en ramme for beregninger af varians og konfidensintervaller for Transportvaneundersøgelsen (TU).

Ved hjælp af Bootstrap metoden er der etableret en ramme for beregninger af varians og konfidensintervaller for Transportvaneundersøgelsen (TU). Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 163 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Supplement til kapitel 4 Om sandsynlighedsmodeller for flere stokastiske variable

Supplement til kapitel 4 Om sandsynlighedsmodeller for flere stokastiske variable IMM, 00--6 Poul Thyregod Supplement til kapitel 4 Om sandsynlighedsmodeller for flere stokastiske variable Todimensionale stokastiske variable Lærebogens afsnit 4 introducerede sandsynlighedsmodeller formuleret

Læs mere

Økonometri Lektion 1 Simpel Lineær Regression 1/31

Økonometri Lektion 1 Simpel Lineær Regression 1/31 Økonometri Lektion 1 Simpel Lineær Regression 1/31 Simpel Lineær Regression Mål: Forklare variablen y vha. variablen x. Fx forklare Salg (y) vha. Reklamebudget (x). Statistisk model: Vi antager at sammenhængen

Læs mere

Landstrafikmodellens struktur

Landstrafikmodellens struktur Landstrafikmodellens struktur Landstrafikmodellen set fra Jylland Onsdag d. 30. maj 2012 Indeni Landstrafikmodellen Efterspørgsel, person Efterspørgsel, gods Forudsætninger Langsigtet efterspørgsel Lokalisering

Læs mere

Infrastruktur og økonomisk udvikling

Infrastruktur og økonomisk udvikling Special Session om Infrastruktur og Vækst Trafikdage på Aalborg Universitet 2010 Hans Henrik Sievertsen DTU Transport E-mail: hhs@transport.dtu.dk - Hvad ved vi egentlig? Infrastrukturinvesteringer: baseret

Læs mere

University of Copenhagen. Notat om statistisk inferens Larsen, Martin Vinæs. Publication date: Document Version Peer-review version

University of Copenhagen. Notat om statistisk inferens Larsen, Martin Vinæs. Publication date: Document Version Peer-review version university of copenhagen University of Copenhagen Notat om statistisk inferens Larsen, Martin Vinæs Publication date: 2014 Document Version Peer-review version Citation for published version (APA): Larsen,

Læs mere

Hvem sagde variabelkontrol?

Hvem sagde variabelkontrol? 73 Hvem sagde variabelkontrol? Peter Limkilde, Odsherreds Gymnasium Kommentar til Niels Bonderup Doh n: Naturfagsmaraton: et (interesseskabende?) forløb i natur/ teknik MONA, 2014(2) Indledning Jeg læste

Læs mere

Indblik i statistik - for samfundsvidenskab

Indblik i statistik - for samfundsvidenskab Indblik i statistik - for samfundsvidenskab Læs mere om nye titler fra Academica på www.academica.dk Nikolaj Malchow-Møller og Allan H. Würtz Indblik i statistik for samfundsvidenskab Academica Indblik

Læs mere

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Forsinkelser og regularitet i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Trafikdage, 23. august 2011 Henrik Nejst Jensen Vejdirektoratet SIDE 2 Tidsbesparelser Er normalt sammen

Læs mere

Forskningsidéer til analyser af Rejsekortdata

Forskningsidéer til analyser af Rejsekortdata Forskningsidéer til analyser af Rejsekortdata Special session: Bedre planlægning af kollektiv trafik med Rejsekort Trafikdage 2018 28. august Morten Eltved Ph.d.-studerende DTU Management Engineering Agenda

Læs mere

Note om Monte Carlo metoden

Note om Monte Carlo metoden Note om Monte Carlo metoden Kasper K. Berthelsen Version 1.2 25. marts 2014 1 Introduktion Betegnelsen Monte Carlo dækker over en lang række metoder. Fælles for disse metoder er, at de anvendes til at

Læs mere

Analysestrategi. Lektion 7 slides kompileret 27. oktober 200315:24 p.1/17

Analysestrategi. Lektion 7 slides kompileret 27. oktober 200315:24 p.1/17 nalysestrategi Vælg statistisk model. Estimere parametre i model. fx. lineær regression Udføre modelkontrol beskriver modellen data tilstrækkelig godt og er modellens antagelser opfyldte fx. vha. residualanalyse

Læs mere

ESTIMATION AF TURMATRICER UD FRA SNITTÆLLINGER - TO METODER

ESTIMATION AF TURMATRICER UD FRA SNITTÆLLINGER - TO METODER ESTIMATION AF TURMATRICER UD FRA SNITTÆLLINGER - TO METODER Otto Anker Nielsen, Forskningslektor, Ph.D. Institut for Planlægning (IFP) - Trafikstudier, DTU, Bygning, 28 Lyngby Telefon 2 ; Fax 9 2; Email

Læs mere

The role of urban form in sustaining public transport, car and bicycle based travel styles

The role of urban form in sustaining public transport, car and bicycle based travel styles Trafikdage på Aalborg Universitet, 25-26 August 2014 The role of urban form in sustaining public transport, car and bicycle based travel styles Betydningen af by- og infrastruktur for befolkningens transport-stile

Læs mere

Simuleringsmodel for livsforløb

Simuleringsmodel for livsforløb Simuleringsmodel for livsforløb Implementering af indkomststokastik i modellen 9. november 2009 Sune Sabiers sep@dreammodel.dk Indledning I forbindelse med EPRN projektet Livsforløbsanalyse for karakteristiske

Læs mere

Indre Ringvej i København. Foranalyse

Indre Ringvej i København. Foranalyse Indre Ringvej i København Foranalyse Foranalyse Regeringsgrundlaget, juni 2015 Samarbejdsaftale 22. marts 2017 mellem Staten, Transport, Bygnings- og Boligministeriet Københavns Kommune Region Hovedstaden

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

Løsning til eksaminen d. 29. maj 2009

Løsning til eksaminen d. 29. maj 2009 DTU Informatik 02402 Introduktion til Statistik 20-2-01 LFF/lff Løsning til eksaminen d. 29. maj 2009 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition, 7th

Læs mere

Kvantitative Metoder 1 - Forår 2007

Kvantitative Metoder 1 - Forår 2007 Dagens program Kapitel 8.7, 8.8 og 8.10 Momenter af gennemsnit og andele kap. 8.7 Eksempel med simulationer Den centrale grænseværdisætning (Central Limit Theorem) kap. 8.8 Simulationer Normalfordelte

Læs mere

Ensidet eller tosidet alternativ. Hypoteser. tosidet alternativ. nul hypotese testes mod en alternativ hypotese

Ensidet eller tosidet alternativ. Hypoteser. tosidet alternativ. nul hypotese testes mod en alternativ hypotese Kursus 02402 Introduktion til Statistik Forelæsning 6: Kapitel 7: Hypotesetest for gennemsnit (one-sample setup). 7.4-7.6 Per Bruun Brockhoff DTU Compute, Statistik Bygning 305/324 Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere

Uge 43 I Teoretisk Statistik, 21. oktober Forudsigelser

Uge 43 I Teoretisk Statistik, 21. oktober Forudsigelser Uge 43 I Teoretisk Statistik,. oktober 3 Simpel lineær regressionsanalyse Forudsigelser Fortolkning af regressionsmodellen Ekstreme observationer Transformationer Sammenligning af to regressionslinier

Læs mere

Landstrafikmodellen. - Otto Anker Nielsen

Landstrafikmodellen. - Otto Anker Nielsen Kollektiv trafik i Landstrafikmodellen - Otto Anker Nielsen Hvorfor en Landstrafikmodel? Forbedret beslutningsgrundlag Samme beslutningsgrundlag Sammenligning af projekter Fokus på projekterne Understøtter

Læs mere

Landmålingens fejlteori - Lektion 2. Sandsynlighedsintervaller Estimation af µ Konfidensinterval for µ. Definition: Normalfordelingen

Landmålingens fejlteori - Lektion 2. Sandsynlighedsintervaller Estimation af µ Konfidensinterval for µ. Definition: Normalfordelingen Landmålingens fejlteori Lektion Sandsynlighedsintervaller Estimation af µ Konfidensinterval for µ - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet En stokastisk variabel er en variabel,

Læs mere

Tema. Dagens tema: Indfør centrale statistiske begreber.

Tema. Dagens tema: Indfør centrale statistiske begreber. Tema Dagens tema: Indfør centrale statistiske begreber. Model og modelkontrol Estimation af parametre. Fordeling. Hypotese og test. Teststørrelse. konfidensintervaller Vi tager udgangspunkt i Ex. 3.1 i

Læs mere

1. Intoduktion. Undervisningsnoter til Øvelse i Paneldata

1. Intoduktion. Undervisningsnoter til Øvelse i Paneldata 1 Intoduktion Før man springer ud i en øvelse om paneldata og panelmodeller, kan det selvfølgelig være rart at have en fornemmelse af, hvorfor de er så vigtige i moderne mikro-økonometri, og hvorfor de

Læs mere

Time- og eksamensplaner, efterår 2014

Time- og eksamensplaner, efterår 2014 Time- og eksamensplaner, efterår 2014 For at undgå sammenfald af timer og eksaminer er planlægningen af undervisning og eksamen på cand.merc. gennem flere år sket med udgangspunkt i nedenstående fagklynger.

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Informationsvidenskab - Aalborg 2 respondenter 5 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 40% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Informationsarkitektur - Aalborg 3 respondenter 10 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 30% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

STORT ER POTENTIALET?

STORT ER POTENTIALET? ARBEJDSPLADSLOKALISERING - HVOR Baggrund STORT ER POTENTIALET? - En analyse af pendlertrafik i Frederiksborg Amt Af Civilingeniør Morten Agerlin, Anders Nyvig A/S Blandt de langsigtede midler til påvirkning

Læs mere

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse d. 22.05.2017 Brian Krogh Graversen (DØRS) Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse I kapitlet Udenlandsk arbejdskraft i Dansk Økonomi, forår 2017 analyseres det, hvordan indvandringen

Læs mere

Introduktion af beslutningskonferencer - Vurderinger af usikkerheder i beslutningsgrundlaget for samfundsøkonomiske analyser

Introduktion af beslutningskonferencer - Vurderinger af usikkerheder i beslutningsgrundlaget for samfundsøkonomiske analyser Introduktion af beslutningskonferencer - Vurderinger af usikkerheder i beslutningsgrundlaget for samfundsøkonomiske analyser Trafikdage, Michael Bruhn Barfod Adjunkt, DTU Transport Introduktion Beslutningstagning

Læs mere

enote 2: Kontinuerte fordelinger Introduktion til Statistik Forelæsning 3: Kontinuerte fordelinger Peder Bacher enote 2: Continuous Distributions

enote 2: Kontinuerte fordelinger Introduktion til Statistik Forelæsning 3: Kontinuerte fordelinger Peder Bacher enote 2: Continuous Distributions Introduktion til Statistik Forelæsning 3: Kontinuerte fordelinger Peder Bacher DTU Compute, Dynamiske Systemer Bygning 33B, Rum 9 Danmarks Tekniske Universitet 28 Lyngby Danmark e-mail: pbac@dtu.dk Efterår

Læs mere

Multipel Lineær Regression

Multipel Lineær Regression Multipel Lineær Regression Trin i opbygningen af en statistisk model Repetition af MLR fra sidst Modelkontrol Prædiktion Kategoriske forklarende variable og MLR Opbygning af statistisk model Specificer

Læs mere

Epidemiologi og Biostatistik Opgaver i Biostatistik Uge 10: 13. april

Epidemiologi og Biostatistik Opgaver i Biostatistik Uge 10: 13. april Århus 8. april 2011 Morten Frydenberg Epidemiologi og Biostatistik Opgaver i Biostatistik Uge 10: 13. april Opgave 1 ( gruppe 1: sp 1-4, gruppe 5: sp 5-9 og gruppe 6: 10-14) I denne opgaveser vi på et

Læs mere

Anvendt Statistik Lektion 9. Variansanalyse (ANOVA)

Anvendt Statistik Lektion 9. Variansanalyse (ANOVA) Anvendt Statistik Lektion 9 Variansanalyse (ANOVA) 1 Undersøge sammenhæng Undersøge sammenhænge mellem kategoriske variable: χ 2 -test i kontingenstabeller Undersøge sammenhæng mellem kontinuerte variable:

Læs mere

Billedbehandling og mønstergenkendelse: Lidt elementær statistik (version 1)

Billedbehandling og mønstergenkendelse: Lidt elementær statistik (version 1) ; C ED 6 > Billedbehandling og mønstergenkendelse Lidt elementær statistik (version 1) Klaus Hansen 24 september 2003 1 Elementære empiriske mål Hvis vi har observationer kan vi udregne gennemsnit og varians

Læs mere

Noter til kursusgang 8, IMAT og IMATØ

Noter til kursusgang 8, IMAT og IMATØ Noter til kursusgang 8, IMAT og IMATØ matematik og matematik-økonomi studierne 1. basissemester Esben Høg 25. oktober 2013 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben Høg Noter til kursusgang

Læs mere

Anvendt Statistik Lektion 9. Variansanalyse (ANOVA)

Anvendt Statistik Lektion 9. Variansanalyse (ANOVA) Anvendt Statistik Lektion 9 Variansanalyse (ANOVA) 1 Undersøge sammenhæng Undersøge sammenhænge mellem kategoriske variable: χ 2 -test i kontingenstabeller Undersøge sammenhæng mellem kontinuerte variable:

Læs mere

Mikroøkonomi Projektopgave: Valg Under Usikkerhed

Mikroøkonomi Projektopgave: Valg Under Usikkerhed Mikroøkonomi Projektopgave: Valg Under Usikkerhed Peter Norman Sørensen, Økonomisk Institut Forår 2003 1. Formalia [10 minutter] Denne obligatoriske projektopgave er en guide til selvstudium af kapitel

Læs mere

Lineære normale modeller (4) udkast

Lineære normale modeller (4) udkast E6 efterår 1999 Notat 21 Jørgen Larsen 2. december 1999 Lineære normale modeller (4) udkast 4.5 Regressionsanalyse 4.5.1 Præsentation 1 Regressionsanalyse handler om at undersøge hvordan én målt størrelse

Læs mere

Vejvrede blandt cyklister og bilister: Ligheder og forskelle

Vejvrede blandt cyklister og bilister: Ligheder og forskelle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Definition: Normalfordelingen. siges at være normalfordelt med middelværdi µ og varians σ 2, hvor µ og σ er reelle tal og σ > 0.

Definition: Normalfordelingen. siges at være normalfordelt med middelværdi µ og varians σ 2, hvor µ og σ er reelle tal og σ > 0. Landmålingens fejlteori Lektion 2 Transformation af stokastiske variable - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/undervisning/lf12 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Repetition:

Læs mere

Statistik Lektion 1. Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik

Statistik Lektion 1. Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Statistik Lektion 1 Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Introduktion Kursusholder: Kasper K. Berthelsen Opbygning: Kurset består af 5 blokke En blok består af: To normale

Læs mere

EVIDENSBASERET COACHING

EVIDENSBASERET COACHING EVIDENSBASERET COACHING - SAMTALER BASERET PÅ DEN BEDST TILGÆNGELIGE VIDEN VED FORMAND FOR SEBC, EBBE LAVENDT STIFTER@SEBC.DK, WWW.EVIDENSBASERETCOACHING.DK Der vil være en times forelæsning efterfulgt

Læs mere

fundament for AGL Charlotte Bruun 28. marts, 2007 Lektor Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning Aalborg Universitet

fundament for AGL Charlotte Bruun 28. marts, 2007 Lektor Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning Aalborg Universitet Lektor Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning Aalborg Universitet empiriske AGL 28. marts, 2007 empiriske empiriske Makroøkonometriske AGL kalibrering dynamiske AGL Den offentlige sektor AGL empiriske

Læs mere

ACTUM Project: Joint Activities and Travel of Household Members

ACTUM Project: Joint Activities and Travel of Household Members ACTUM Project: Joint Activities and Travel of Household Members 1 (mt@transport.dtu.dk) Sigal Kaplan 1 (siga@transport.dtu.dk) Goran Vuk 2 (gjv@vd.dk) 1 Technical University of Denmark, Department of Transport

Læs mere

Substitutions- og indkomsteffekt ved prisændringer

Substitutions- og indkomsteffekt ved prisændringer Substitutions- og indkomsteffekt ved prisændringer Erik Bennike 14. november 2009 Denne note giver en beskrivelse af de relevante begreber omkring substitutions- og indkomsteffekter i mikroøkonomi. 1 Introduktion

Læs mere

Løsning eksamen d. 15. december 2008

Løsning eksamen d. 15. december 2008 Informatik - DTU 02402 Introduktion til Statistik 2010-2-01 LFF/lff Løsning eksamen d. 15. december 2008 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition, 7th

Læs mere

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden d. 6.10.2016 De Økonomiske Råds Sekretariat Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden Dette notat redegør for de stabilitetstest af forskellige tidsserier vedrørende investeringsadfærden i

Læs mere

Til Folketingets Lovsekretariat. Hermed sendes svar på spørgsmål S 835 indleveret af Klaus Hækkerup (S). Kristian Jensen.

Til Folketingets Lovsekretariat. Hermed sendes svar på spørgsmål S 835 indleveret af Klaus Hækkerup (S). Kristian Jensen. J.nr. 2005-318-0433 Dato: Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes svar på spørgsmål S 835 indleveret af Klaus Hækkerup (S). Kristian Jensen /Thomas Larsen Spørgsmål:»Vil ministeren oplyse, hvilke

Læs mere

I dag. Statistisk analyse af en enkelt stikprøve med kendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik (SaSt) Eksempel: kobbertråd

I dag. Statistisk analyse af en enkelt stikprøve med kendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik (SaSt) Eksempel: kobbertråd I dag Statistisk analyse af en enkelt stikprøve med kendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik SaSt) Helle Sørensen Først lidt om de sidste uger af SaSt. Derefter statistisk analyse af en enkelt

Læs mere

Landstrafikmodellen i anvendelse. Camilla Riff Brems cab@transport.dtu.dk

Landstrafikmodellen i anvendelse. Camilla Riff Brems cab@transport.dtu.dk Landstrafikmodellen i anvendelse Camilla Riff Brems cab@transport.dtu.dk Landstrafikmodellen i anvendelse Introduktion til Landstrafikmodellen Hvad kan LTM 1.0? Præsentation af delmodeller Andre modeller

Læs mere

Landmålingens fejlteori - Repetition - Kontinuerte stokastiske variable - Lektion 3

Landmålingens fejlteori - Repetition - Kontinuerte stokastiske variable - Lektion 3 Landmålingens fejlteori Repetition - Kontinuerte stokastiske variable Lektion 4 - kkb@math.aau.dk http://people.math.aau.dk/ kkb/undervisning/lf10 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 29. april

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

Estimation of a Multimodal Route Choice Model of Public Transport Users in the Greater Copenhagen Area

Estimation of a Multimodal Route Choice Model of Public Transport Users in the Greater Copenhagen Area Estimation of a Multimodal Route Choice Model of Public Transport Users in the Greater Copenhagen Area Marie K. Anderson DTU Transport Aalborg Trafikdage Aalborg, d. 26.-27. august, 2013 Baggrund/motivation

Læs mere