Greve Solrød Forsyning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Greve Solrød Forsyning"

Transkript

1 Greve Solrød Forsyning Redegørelse for øget udledning til Skelbækken December 2015 Udarbejdet til: Greve Solrød Forsyning og Solrød Kommune Udarbejdet af: EnviDan A/S Thomas Rolf Jensen og Søren Højmark Rasmussen Direkte tlf.: Projektnavn: Skelbækken Projektnr.: Kvalitetssikring: Jes Sørensen Side 1 af 19

2 December 2015 Side 2 af 19 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Baggrund for den øgede udledning til Skelbækken Beskrivelse af udbygning og nyt regnvandssystem i Havdrup Vest Beregning af arealer og regnvandsmængder for udbygningens etaper Dimensionering af regnvandsbassiner Beskrivelse af regnvandsbassin (Bassin 1) Volumen og beregningsforudsætninger for Bassin 1 og Øget udledning til Skelbækken Forudsætninger for modelberegninger Statusberegninger Planscenarier Beregningsresultater Diskussion Statusberegning Solrød Bæk Skelbækken Generelt Planscenarier for øget udledning Planscenarie med 4,7 l/s Planscenarie med 20 l/s Konklusion Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort, område for nyt regnvandssystem og bassin 1 Bilag 2 Plan og snit for bassin 1 Bilag 3 Plan over pumpestation med sandfang og olieudskiller

3 December 2015 Side 3 af Indledning Indeværende rapport er en redegørelse for konsekvenserne af den øgede udledning af regnvand til Skelbækken i forbindelse med byggemodningen i Havdrup Vest. Solrød Kommune har stillet krav til udledning af regnvand til Skelbækken fra oplandet på 1 l/s/ha (100 l/s/km 2 ), og formålet med denne rapport er at undersøge, om det er muligt, at vandløbene (Skelbækken og Solrød Bæk) kan modtage den øgede afledte regnvandsmængde fra udbygningen i Havdrup. Således må der ikke opstå problemer med forekomst af 10 års regnhændelser. Byggemodningen for Havdrup Vest er opdelt i etaperne 1-7. Etape 1 og 2 afleder til eksisterende afløbssystem for øvrige Havdrup og er derfor ikke relevant for indeværende evaluering. Den øgede udledning til Skelbækken vil i første omgang være regnvand fra Etape 3, 4 og 6, som udbygges i I den forbindelse etableres et regnvandsbassin, som kan forsinke udledningen til Skelbækken fra disse delområder. Senere vil der ske en øget udledning af regnvand til Skelbækken fra Etape 5 og 7. Der vil i den sammenhæng blive etableret endnu et regnvandsbassin til forsinkelse af regnvandet fra disse delområder. Det er ikke en mulighed at aflede vandmængden fra de udbyggede områder via dræn til Skensved Å, der er hårdt belastet af private dræn. Det vurderes, at der er for høje omkostninger forbundet med etableringen af en sådan afledning, der ydermere vil være en byrde for de implicerede lodsejere. I indeværende rapport er der udført modelberegninger for den samlede udledning til Skelbækken fra disse to delområder (dvs. fuld udbygning), hvilket er i alt 4,7 l/s baseret på kravet på 1 l/s/ha (100 l/s/km 2 ). For at have muligheden for at tømme regnvandsbassinerne hurtigere efter hver regnhændelse, er der også udført modelberegninger for en udledning på 20 l/s. Der er udført modelberegninger for statussituationer samt planmæssige situationer med hhv. 5 års og 10 års Vintermaks i Mike Urban. Udgangspunktet for modelberegningerne er regulativets bestemmelser for det enkelte vandløb. Forskellen i vandspejlskoter for status og plan er derved fundet og evalueret i forhold til, hvad der forudsættes at være det enkelte vandløbs reelle statussituation, hvilket er udgjort af VASP beregningen. Den relative forskel mellem status og plan beregnet i Mike Urban bliver således evalueret i forhold til VASP beregningen.

4 December 2015 Side 4 af Baggrund for den øgede udledning til Skelbækken I det følgende beskrives baggrunden for den øgede udledning til Skelbækken. 2.1 Beskrivelse af udbygning og nyt regnvandssystem i Havdrup Vest Der skal ske byggemodning i Havdrup Vest og i den anledning har Solrød Kommune anvist, at regnvandet fra en del af de nye udbygninger skal ledes til Skelbækken. Regnvandet fra det samlede udbyggede område forudsættes at foregå som beskrevet i det følgende. Der opbygges et nyt regnvandssystem, der kan håndtere vandmængden fra de udbyggede områder inden det udledes til Skelbækken. Etape 1-7 for den samlede udbygning er angivet på figur 1. På figuren er der angivet 2 bassiner, som skal forsinke regnvandet fra de udbyggede områder. Etape 1 går til den eksisterende kloak, mens etape 2 vil gøre det i fremtiden, når området er færdigudbygget. Derved indgår område 1 og 2 ikke i betragtningen i forhold til udledningen til Skelbækken. Disse områder vil ikke blive behandlet yderligere. Figur 1. Oversigt over etaper til udbygning og den omtrentlige placering af 2 nye bassiner På Etape 3 planlægges udbygningen udført fra Etape 4 er under udførelse og Etape 6, der udgøres af Havdrup Centervej, skal videreføres og i den forbindelse skal der etableres vejafvanding. Dette planlægges udført i I forbindelse med udbygningen af dette delområde (Etape 3, 4 og 6) vil den første del af et nyt regnvandssystem blive etableret i Denne del består af selve ledningssystemet, et regnvandsbassin (bassin 1), en pumpestation med sandfang og olieudskiller umiddelbart før indløb samt udløbsledning til Skelbækken.

5 December 2015 Side 5 af 19 I 2016 vil Etape 6 blive koblet på det nye regnvandssystem. Det samme er gældende for Etape 4 (som indtil da midlertidigt afledes til afløbssystemet). Etape 4 kobles på regnvandssystemet opstrøms Havdrup Centervej, mens Etape 3 forventes tilkoblet regnvandssystemet omkring Havdrup Centervej i Det opsamlede regnvand fra delområdet (Etape 3, 4 og 6) graviterer via en strækning med ø700-ø1000 mm regnvandsledninger til en pumpestation (med en kapacitet på 4,7 l/s), hvorfra regnvandet pumpes til udledning i Skelbækken. Før pumpestationen etableres sandfang og udskiller med kapacitet på 20 l/s. Ved større regnhændelser vil regnvandet stuve op i det nye regnvandsbassin (bassin 1). Området for Etape 5 og 7 er byggemodnet og er planlagt udført indenfor nærmeste fremtid. Regnvandssystemet udbygges med et nyt regnvandsbassin (bassin 2) til forsinkelse af regnvandet fra Etape 5 og 7. Fra regnvandsbassinet vil der blive etableret et droslet udløb til regnvandssystemet ved Havdrup Centervej (Etape 6). Således vil regnvandet fra område 5 og 7 også blive afledt via pumpestationen med udløb til Skelbækken. Fra regnvandssystemet vil der ved fuld udbygning blive pumpet 4,7 l/s ud til Skelbækken via pumpestationen. Oplandet for bassin 1 (Etape 3, 4 og 6) bidrager med en regnvandsmængde på 2,05 l/s, mens oplandet for Bassin 2 (Etape 5 og 7) bidrager med en regnvandsmængde på 2,65 l/s. I den første periode, hvor der udelukkende sker tilslutning af Etape 3, 4 og 6 vil pumpestationen og dermed Skelbækken kun have en belastning fra regnvandssystemet på 2,05 l/s. Der ansøges på nuværende tidspunkt om en udledning på 4,7 l/s, så der ikke er behov for udskiftning af pumpe på et senere tidspunkt. Sandfanget og olieudskilleren ved pumpestationen vil stå for rensningen af alt regnvand inden udledning til Skelbækken. De to regnvandsbassiner vil begge blive bygget med reguleringsbygværker, der sikrer, at regnvandet først går til overløb i det enkelte bassin, når det overstiger en vis kote. Således kan det sikres at first flush under regnhændelser ikke går i bassinerne, men direkte til sandfang og olieudskiller og derefter pumpes renset ud i Skelbækken. På figur 2 ses en principtegning over det nye regnvandssystem og bassin 1. Systemet fungerer overordnet set som beskrevet ovenfor. Læg mærke til, at bassin 2, der tilbageholder vand fra Etape 5 og 7 ikke indgår på tegningen. Se også bilag 1-3 for oversigt over plan og snit af bassin 1 samt plan over pumpestation med sandfang og olieudskiller. Eksisterende dræn i området vil om nødvendigt blive omlagt og tilsluttes under alle omstændigheder ikke det nye regnvandssystem.

6 Figur 2. Principtegning over regnvandssystem inkl. bassin 1, men ekskl. bassin 2.

7 I det følgende redegøres for de beregnede reducerede arealer og afledte regnmængder for udbygningens etaper og dimensionering af regnvandsbassiner Beregning af arealer og regnvandsmængder for udbygningens etaper I tabel 1 ses en oversigt over arealer for den fulde udbygning i Havdrup. De grønne områder er medtaget i det samlede bruttoareal. I tabellen er angivet beregningen af det befæstede areal samt det reducerede areal for udbygningens etaper. Det reducerede areal er beregnet ud fra det befæstede areal (tag og parkering, areal + befæstet vej, areal) med en reduktionsfaktor på 0,9. Det er antaget, at hver grund har hus, indkørsel mv. på samlet 150 m 2. Det ses, at det samlede reducerede areal for udbygningen er 4,7 ha. Med et krav om en maksimal udledning til recipient på 1 l/s/ha (100 l/s/km 2 ), er den maksimale regnvandsmængde, som kan udledes til Skelbækken beregnet til 4,7 l/s. Tabel 1. Samlede arealer, beregnede befæstede areal, reduceret areal og afledte vandmængder for etaper i udbygningsområde i Havdrup. Udbygning Areal [ha] Hus, antal Tag og parkering, grunde [ha] Vej, areal [ha] Bef.gr. grund [%] Bef.gr. vej [%] Bef. areal [ha] Red. Areal [ha] Etape 3 1, ,53 0, ,82 0,73 Etape 4 2, ,60 0, ,98 0,88 Etape 5 0, ,45 0, ,62 0,56 Etape 6 0,81 0 0,00 0, ,49 0,44 Etape 7 5, ,32 1, ,32 2,09 Grønne områder 3,39 0 0,00 0, ,00 0,00 Total 14, ,90 2, ,21 4, Dimensionering af regnvandsbassiner I forbindelse med udbygningen i Havdrup skal der som tidligere nævnt etableres to regnvandsbassiner for at forsinke regnvandet fra udbygningen i Havdrup inden det udledes til Skelbækken. I tabel 2 er vist de beregnede reducerede arealer og de dertil hørende afledte regnmængder for oplandet til hhv. bassin 1 (Etape 3, 4 og 6) og bassin 2 (Etape 5 og 7). Disse tal er grundlag for dimensioneringen af regnvandsbassinerne. I indeværende rapport vil der blive set på dimensioneringen og udformningen af begge bassiner.

8 December 2015 Side 8 af 19 Der vil dog være fokus på bassin 1, da dette regnvandsbassin skal etableres allerede i Derfor er man også nået længere i forhold til designet af bassinet. Bassin 2 vil blive etableret på et senere tidspunkt, når Etape 5 og 7 er udbygget og klargjort til tilkoblingen til regnvandssystemet. Det kan forudsættes, at bassin 2 vil være funktionelt lig bassin 1. I det følgende afsnit beskrives funktionen af bassin 1. Efterfølgende beskrives beregningsforudsætningerne for bassin 1 og 2. Tabel 2. Beregnede reducerede arealer og afledte regnmængder fra oplandene til bassin 1 og bassin 2. Bassin Red. Areal [ha] Afledt Regnvand [l/s] Bassin 1 (Etape 3, 4 og 6) Bassin 2 (Etape 5 og 7) 2,05 2,05 2,65 2,65 Total 4,7 4, Beskrivelse af regnvandsbassin (Bassin 1) Regnvandet fra udbygningen i delområdet (Etape 3, 4 og 6) i Havdrup vil blive opsamlet i et m 3 regnvandsbassin (jordbassin), hvorfra vandet pumpes til Skelbækken via en pumpestation umiddelbart øst for jernbaneoverskæringen. Se bilag 1-3 for oversigt over plan og snit af bassin 1 samt plan over pumpestation med sandfang og olieudskiller. Regnvandsbassinet etableres som et vådt bassin uden tæt membran i bunden. Bassinet kommer først i funktion under en regnhændelse, når vandspejlet i reguleringsbygværket kommer over kote 22.40, hvilket vil være 1,4 m over bundkoten. På det tidspunkt vil first flush med urenheder fra veje og andre befæstede arealer have passeret reguleringsbygværket. Således vil det mere rene vand havne i regnvandsbassinet. Længere nedstrøms i systemet, umiddelbart før pumpestationen, vil der blive etableret sandfang og olieudskiller som skal stå for primær rensning af regnvandet inden udledningen til Skelbækken. Alt regnvand op til en 10 års hændelse vil passere sandfang og olieudskiller. På figur 2 angives maks. kote i bassin 1 ved 5 års og 10 års regnhændelse til hhv. kote og 23.44, dvs. en maksimal dybde i bassinet på hhv. 1,90 m og 1,94 m. Dette er en fremtidig (år 2100) regnhændelse ved 5 og 10 år. Når der er behov for oprensning af bassinet aktiveres en indbygget funktion i reguleringsbygværket, så bassinet kan tømmes for vand. Vedligeholdelse af området omkring bassinet vil ske ved græsslåning og beskæring af beplantning. Udledning fra bassin 1 sker via gravitation gennem større regnvandsledninger til pumpestation, hvorfra vandet pumpes til Skelbækken. Regnvandsledninger vil også transportere regnvandet fra bassin 2, når dette bassin etableres og sluttes på regnvandssystemet.

9 December 2015 Side 9 af Volumen og beregningsforudsætninger for Bassin 1 og 2 Størrelsen af bassin 1 og 2 er fundet ud fra SVK regneark 30. Beregningsforudsætningerne for de to bassiner samt de to forskellige beregningsmetoder er angivet i tabel 3. Det er Skrift 30, der er grundlaget for dimensioneringen af regnvandsbassinerne. Beregningerne er foretaget dels med nutidsklima og dels med fremtidigt klima (2100) med klimafaktor 1,3. Tabel 3. Beregningsforudsætninger for de to anvendte metoder (Skrift 28 og Skrift 30) til beregning af bassinvolumen. Metode Generelt, bassiner Beregningsforudsætninger Bassin 1, opland: 2,29 ha (befæstet areal) 2,05 ha (reduceret areal) Bassin 2, opland: 2,94 ha (befæstet areal) 2,65 ha (reduceret areal) Skrift 30 Koordinater, Northing, (WGS84 ZONE 32): Koordinater, Easting, (WGS84 ZONE 32): Årsmiddelnedbør: 611 mm Hydraulisk reduktionsfaktor: 0,9 Sikkerhedsfaktor: 1 Klimafaktor: 1,3 Sikkerhed på 1,2 for koblede regnhændelser Vandføring 2 l/s Gentagelsesperiode: 10 år Maksimal vandstand for 5 og 10 års hændelser er fundet via langtids simulering ( ) med Mike Urban. De beregnede bassinvolumener ved brug af de angivne metoder er vist nedenfor i tabel 4. Af SVK regneark 30 fremgår det, at 48 timers hændelsen er dimensionsgivende og indikerer samtidig potentiel fare for problemer med koblede regnhændelser. Tabel 4. Beregnet volumen af bassin 1 og 2 samt volumen med sikkerhed i forhold til klima ud fra Skrift 30. Metode Bassin 1 Bassin 2 vol. (m 3 ) vol. klima (m 3 ) vol. (m 3 ) vol. klima (m 3 ) Skridt De beregnede volumener for de to regnvandsbassiner er således på plads. Bassin 2 er på nuværende tidspunkt ikke relevant for den første fase af udbygningen af regnvandssystemet, da Område 5 og 7 først kobles på senere. Da bassin 1 udbygges med den første etape af regnvandssystemet i 2016, er det mest relevant at fokusere på dette bassin i indeværende redegørelse.

10 December 2015 Side 10 af 19 Som tidligere nævnt vil bassin 1 blive etableret som et m 3 jordbassin. Dette ligger et stykke under det beregnede volumen på m 3 i tabel 4. Forskellen skyldes, at der ligger en kapacitet på 242 m 3 gemt i rørene i regnvandssystemet, som ligeledes inddrages i det samlede regnestykke. I tabel 5 ses det totale volumen på m 3 med rør og bassin 1, hvilket dækker det ønskede volumen på m 3. Tabel 5. Totalt opmagasineringsvolumen i nyt regnvandssystem ved etablering af rør og bassin 1. Etableringsvolumen for bassin 1. Volumen (m 3 ) Regnvandssystem, rør 242 Bassin Total Øget udledning til Skelbækken I evalueringen af den øgede udledning til Skelbækken, som følge af udbygningen i Havdrup (se forrige afsnit), er det nødvendigt at inddrage Solrød Bæk, som er recipient for Skelbækken. På figur 3 ses stationeringerne for Skelbækken og Solrød Bæk. Udledningen fra det nye område vil via regnvandsbassinet ske til St. 665, hvor Skelbækken ikke længere er rørlagt. Herefter er Skelbækken ikke overbelastet, jf. regulativet. Ved St. 468/1843 løber Skelbækken til Solrød Bæk. Det samlede opland for Skelbækken og Solrød Bæk er angivet på figur 4.

11 December 2015 Side 11 af 19 Solrød Bæk Skelbækken løber til Solrød Bæk, St. 1843/468 Ny udledning, Skelbækken, St. 665 Skelbækken Figur 3. Oversigt over oplandene til recipienterne Skelbækken og Solrød Bæk med de respektive stationeringer. Solrød Bæk: 821 ha (til St. 2093) Skelbækken: 311 ha Figur 4. Oversigt over recipienterne Skelbækken og Solrød Bæk med de respektive stationeringer og oplande

12 2.3.1 Forudsætninger for modelberegninger I tabel 6 angives forudsætningerne for modelopbygningen i relation til de angivne statusmodeller og planscenarier, som beskrives i de følgende afsnit. Tabel 6. Beregningsforudsætninger for statusmodeller og planscenarier for recipienterne Skelbækken og Solrød Bæk. Recipient Generelt Beregningsforudsætninger Den hydrauliske påvirkning af recipienterne Skelbækken og Solrød Bæk er i Status og Plan beregnet i Mike Urban. Tværsnit ved forskellige stationeringer i beregningerne er baseret på manuelle aflæsninger af regulativets tværsnit Manningtallene fra regulativerne er blevet benyttet i beregningen (Manningtal, vinter: 20) Der er udført Status beregninger i Mike Urban. Beregningerne er sammenlignet med manuel aflæsning af resultatkurve fra VASP Status beregningen fra de respektive regulativer for de to recipienter. Der er udført beregninger for 5 års og 10 års vintermaks. Naturlig afstrømning er jf. regulativet ved 5 års vintermaks. sat til 40 l/s/km 2. Naturlig afstrømning er jf. regulativet ved 10 års vintermaks. sat til 50 l/s/km 2. Skelbækken Nedstrøms randbetingelse for Skelbækken (St.1843) er fra Solrød Bæks St. 468 og således betinget af vandstanden i Solrød Bæk. I regulativet er der sat en randbetingelse på 19,44 m for VASP beregningen. Skelbækkens opland er 311 ha (st. 0 St. 1843), jf. regulativ. Solrød Bæk Solrød Bæks opland er 821 ha (St.0 - St.2093) samt Skelbækkens opland 311 ha, totalt ha (11,3 km 2 ) Nedstrøms randbetingelse for Solrød Bæk (St. 2103) er jf. regulativet sat til 18,20 m Statusberegninger I vandløbenes regulativer er der angivet VASP beregninger for 5 års vintermaks., der i indeværende opgave betragtes som værende grundlaget for statussituationen i det enkelte vandløb. Der udføres statusberegning i Mike Urban for at simulere statussituationen ved 5 og 10 års vintermaks. VASP beregningen og Mike Urban beregningen for 5 års vintermaks. sammenlignes for

13 December 2015 Side 13 af 19 at se, hvor stor forskellen er i vandspejlskoten ved udvalgte kritiske stationeringer, som også går igen i planscenarierne. Statusberegningen i Mike Urban vil kun blive benyttet til at finde den relative forskel i vandspejlskoten i forhold til de beregnede planscenarier, der ligeledes beregnes i Mike Urban Planscenarier Udledningen til recipienten er baseret på et myndighedskrav, der begrænser den maksimale udledning til 1 l/s/ha (100 l/s/km 2 ). Oplandet for vandløbene, Skelbækken og Solrød Bæk, er som angivet i det forrige afsnit. Som beskrevet i tidligere afsnit er udledningen af regnvand til Skelbækken begrænset til 4,7 l/s, fordelt på 2,05 l/s for oplandet til bassin 1 og 2,65 l/s for oplandet til bassin 2. Regnvandssystemet tømmes til Skelbækken med en pumpe på 4,7 l/s på pumpestationen. Tømmetid for bassiner og ledninger ved 4,7 l/s estimeres til at være ca. 10 dage. Grundet de lange tømmetider undersøges en udledning til Skelbækken på 20 l/s. Herved kan tømmetiden reduceres til ca. 2,5 dage. Ved en øget udledning på 20 l/s kan tømmetiden reduceres væsentligt og gøre systemet mindre sårbart overfor koblede regnhændelser. Ved udledning på 20 l/s skal der tages højde for vandstanden i åen. Der kunne f.eks. være niveaumåler i Solrød Bæk ved Skelbækkens udløb. En højere afledning kan ske i situationer, hvor der er plads i vandløbene. Hvis det kun sker ved lav vandstand sikres det, at drænene fra de tilstødende marker påvirkes minimalt af den øgede vandmængde. Planscenarierne omfatter derved: Planscenarie med 4,7 l/s udledning til Skelbækken Planscenarie med 20 l/s udledning til Skebækken Planscenarierne undersøges ved 5 års og 10 års vintermaks. For Planscenarie med 20 l/s undersøges kun ved 5 års vintermaks. Det vurderes, hvilke konsekvenser planscenarierne har for vandspejlskoterne i hhv. Skelbækken og Solrød Bæk. Den relative forskel i vandspejlskote mellem opsatte statusmodeller og planscenarier vil blive evalueret i forhold til VASP beregningen i det enkelte vandløbs regulativ. Dette vurderes for kritiske stationeringer langs vandløbene. 3. Beregningsresultater I dette afsnit angives resultater for modelberegninger. På figur 5 og 6 er angivet resultaterne for modelsimuleringerne af Status og Plan for hhv. Solrød Bæk og Skelbækken. Den efterfølgende tabel 7 angiver vandspejlskoterne og de relative forskelle i vandstand i forhold til Status og Plan for de forskellige scenarier. Nedenfor er en række relevante stationeringer angivet i forhold til vandspejlskoter og går igen i tabel 7. Stationeringer, hvor vandspejlskoterne er angivet, er udvalgt på følgende grundlag for de to vandløb:

14 December 2015 Side 14 af 19 Skelbækken Stationering St. 0 St. 665 St Udvælgelseskriterie : Udvalgt, da det ligger et godt stykke opstrøms : Udledningssted for regnvandet fra udbygningen fri bæk, ikke længere rørlagt : Kritisk punkt ved bro, mulig flaskehals Solrød Bæk Stationering Udvælgelseskriterie St. 30 : Fri bæk ikke rørlagt på dette stykke (ligger et godt stykke opstrøms) St. 468 : Skelbækken løber til her St. 963 : Kritiske punkter med lave brinkkoter St : Kritiske punkter med lave brinkkoter I det følgende diskussionsafsnit drøftes de fremkomne resultater.

15 Solrød Bæk 22 21,5 21 Kote, m 20, , ,5 18 Terræn Rør/Bro VAPS 5årVinterMax Vinter5årMaks PlanVinter5årMaks Vinter10årMaks PlanVinter10årMaks Plan20Vinter5årMaks Bund 17, Stationering, m Figur 5. Beregningsresultater for Status og Plan for 5 og 10 års vintermaks. for 4,7 l/s samt 5 års Vintermaks. For 20 l/s for Solrød Bæk.

16 December 2015 Side 16 af 19 Skelbækken Kote, m Terræn Rør/Bro VAPS 5årVinterMax Vinter5årMaks PlanVinter5årMaks Vinter10årMaks PlanVinter10årMaks Plan20Vinter5årMaks Bund Stationering, m Figur 6. Beregningsresultater for Status og Plan for 5 og 10 års vintermaks. for 4,7 l/s samt 5 års Vintermaks. For 20 l/s for Skelbækken.

17 Tabel 7. Beregninger udført for recipienterne Solrød Bæk og Skelbækken. Angivelse af vandspejlskoter i Status og Plan i forhold til 5 og 10 års vintermaks. Udledningsscenarier med 4,7 l/s og 20 l/s for Plan. For 20 l/s dog kun 5 års Vintermaks. VASP Mike Urban -> Status Plan, 4,7 l/s Plan, 20 l/s Plan, 4,7 l/s Plan, 20 l/s Brink, Laveste kote, m Vandspejlskote, m Vandspejlskote, m Forskel, cm Vinter maks., år Skelbæk St. 0 27,00 o.t. o.t. o.t. o.t. o.t. o.t. 0,0 0,0 0,0 St ,00 20,74 20,80 20,84 20,82 20,85 20,87 1,5 1,6 6,5 St ,25 20,07 20,28 20,37 20,29 20,37 20,33 0,9 1,0 4,4 Solrød Bæk St ,10 20,28 20,32 20,40 20,32 20,40 20,33 0,2 0,2 0,9 St ,30 19,91 20,15 20,24 20,16 20,25 20,18 0,5 0,5 2,3 St ,54 19,77 19,95 20,04 19,96 20,04 19,97 0,4 0,4 2,0 St ,62 18,90 18,95 19,01 18,95 19,01 18,96 0,3 0,3 1,2 *o.t. over terræn 4. Diskussion 4.1 Statusberegning I det følgende sammenlignes statusberegningen med 5 års vintermaks 5 år med hhv. VASP og Mike Urban Solrød Bæk Følgende observationer gøres ud fra figur 5 samt tabel 7: Grundet de opsatte randbetingelser ligger modelberegninger på samme niveau nedstrøms. I St ligger beregningen med Mike Urban 5 cm højere i vandspejlskote. Dog kan dette betragtes som værende indenfor aflæsningsusikkerhed Fra St til St. 400 ligger Mike Urban beregningen ca. 20 cm for højt i forhold til VASP. Opstrøms ved St. 30 er det kun 4 cm for højt i forhold til VASP.

18 December 2015 Side 18 af Skelbækken Følgende observationer er gjort ud fra figur 6 og tabel 7: Skelbækken ved St. 468 ligger Mike Urban beregningerne 24 cm for højt i forhold til VASP. Dette skyldes den dynamiske rand med Solrød Bækken til forskel fra VASP, hvor randen var sat til en antaget kote. Det gør, at niveauet ved Mike Urban beregning ligger for højt på nederste del af Skelbækken. Opstrøms på den åbne del (St. 665) ligger det dog på et sammenligneligt niveau. For Skelbækkens rørlagte del, der ligger opstrøms (St.0 - St.665), viser begge modeller overbelastede rør med trykniveauer over terræn. Modellerne kan dog i denne sammenhæng ikke sammenlignes pga. forskellige numeriske beregningsmetoder ved vandstand over terræn Generelt Forskellen i absolut vandstand mellem VASP og Mike Urban beregningen er højere end forventet og kan skyldes en række usikkerheder, såsom manuel aflæsning, forskel i beregningsmetode samt usikkerhed på aflæsning af bundkote, vandstandsniveau og tværsnit i regulativerne. Derfor forholder vi os kun til den relative forskel i beregningen af vandstanden i vandløbene mellem Status og Plan. Tillige er der lavet beregning i Mike Urban med 10 års Vintermaks. Sammenlignet med 5 års vintermaks ligger vandstanden ved 10 års vintermaks. forventeligt 4-9 cm højere for Solrød Bæk og 6-9 cm højere for Skebækken, men stadig med god afstand op til laveste brinkkote. 4.2 Planscenarier for øget udledning Generelt er forøgelsen i vandstanden i planscenarierne mindre end forskellen i vandstandsniveau mellem modelsimuleringerne af statussituationen (hhv. VASP og Mike Urban). Den øgede vandstand i vandløbene i planscenarierne er baseret på sammenligningen mellem det enkelte planscenarie og statusberegningen, som er udført i Mike Urban Planscenarie med 4,7 l/s Forskellen i vandstand i vandløbene som følge af den øgede udledning ved St. 665 i Skelbækken er diskuteret i det følgende for planscenarie med 4,7 l/s. Der udledes regnvand fra det udbyggede område ved St. 665, hvilket giver øget vandstand ved denne stationering med 1,5 og 1,6 cm ved hhv. 5 og 10 års vintermaks. Dette er en lille relativ ændring i forhold til vanddybden og afstanden til brinkkoten. Ved stationering St er ændringen på 1,0-0,9 cm. Her er placeret en bro, hvor der stadig vil være luft/plads op til undersiden af broen. I Solrød Bæk er den største ændring i vandstanden 0,5 cm i forhold til statussituationen. Det vurderes, at der er rigelig af kapacitet i vandløbene til den tilførte vandmængde fra de udbyggede områder. En udledning på 4,7 l/s har marginal betydning i forhold til vedligehold og grødeskæring mv. af vandløbene.

19 December 2015 Side 19 af 19 I planscenariet med 4,7 l/s er der en forøgelse på 1,6 cm i vandstanden ved 5 års vintermaks. i forhold til statusberegningen i St. 665, hvor regnvandet udledes til Skelbækken. Det vurderes, at den øgede udledning umiddelbart ikke vil have en betydelig effekt på dræningen af markarealerne til de to vandløb, da der er tale om en forholdsvis lille vandstandsstigning. Hvis status vandniveauet ønskes fastholdt for Skelbækken, kræver det, groft estimeret, en udvidelse af tværsnittet på 6 cm fra St. 665 til St (hvor Skelbækken løber til Solrød Bæk). Der vil i denne sammenhæng ikke være behov for at udvide Solrød Bæk Planscenarie med 20 l/s Forskellen i vandstand i vandløbene som følge af de øgede udledning ved St. 665 i Skelbækken er diskuteret i det følgende for planscenarie med 20 l/s. Der udledes vand fra det udbyggede område ved St. 665, hvilket giver øget vandstand ved denne stationering med 6,5 cm ved 5 års vintermaks. Vandstanden ved St er 4,4 cm. Udledningen ved 20 l/s vil udelukkende ske efter styring på vandstanden (baseret på niveaumåler) og derfor vil der ikke umiddelbart være nogen problemer med oversvømmelser. Der er udført beregninger med ændret Manningtal (fra 20 til 10), som har simuleret tilvoksning af grøde. Denne beregning er sammenlignet med planscenarier, hvilket viser, at en tilvoksning vil øge vandstanden 3 gange så meget i Skelbækken end for planscenariet med 20 l/s. For Solrød Bæk vil der være en forøgelse på 14 gange i forhold til forøgelsen under planscenariet med 20 l/s. Derved har vedligehold og grødeskæring en større betydning for belastningen af vandløbet end øget vandudledning. 5. Konklusion Det konkluderes, at der er rigeligt med plads i vandløbene (Skelbækken og Solrød Bæk) til den øgede udledning (4,7 l/s) i forbindelse med den fulde udbygning i Havdrup. Ved bassintømning kan der udledes 20 l/s. Tømningen skal kontrolleres ved brug af niveaumåler i Solrød Bæk, således, at den større vandmængde til åen ikke giver problemer med oversvømmelser og eventuelle problemer ved koblet regn minimeres. Forøgelsen af vandspejlet ved planscenariet med udledning på 4,7 l/s er lille i forhold til grødeskæring og vedligehold af vandløbene. Dvs. at eventuelle problemer med dræn ved øget udledning kan forebygges ved vedligehold og grødeskæring af vandløbene.

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord Skensved Å Bassindimensionering v. Køge Nord August 2017 Skensved Å Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen & Alex Torpenholt Jørgensen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave:

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 Ringsted Kommune Miljø Rønnedevej 9 4100 Ringsted Att. Beth Søeborg Lundholm Sendt på mail til: bsl@ringsted.dk Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 I forbindelse med byggemodning

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen.

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Byåen - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen og Vivi

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å BILAG 4 Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å PROJEKT Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI Godkendt af LHL NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød

Læs mere

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand HydroInform Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand 16. september 2014 Udarbejdet af civilingeniør Jan Gregersen Version 4.0 side 1 af 21 Indholdsfortegnelse 1Baggrund...3 2Konsekvens af

Læs mere

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 19. august 2016 Projekt nr. 224960 Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI/HPE Godkendt af HPE 1 INDLEDNING Der er projekteret et omløb

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Konklusion

Læs mere

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø NOTAT Projekt Haslund Enge Projektnummer 1391200163 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Randers Kommune, Natur & Landbrug Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af

Læs mere

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne.

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne. Teknisk Notat Afledning af overfladevand Emne Projekt: Container og ny krydstogtterminal Nordhavn Udfærdiget af: Zahid Syed Projektnummer: 30.8690.01 Dato: 29. januar 2019 Projektleder: Jens Peter Ringsted

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å

KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å Hydraulisk robusthedsanalyse for April 2017 Hydraulisk robusthedsanalyse for Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave: [0] Ordrenummer:

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Forsyning

Lyngby-Taarbæk Forsyning Forsyning Taarbæk kælderoversvømmelse Afklaring af hændelsesforløb under stormen 6. dec. 2013 September 2014 Udarbejdet til: Forsyning Hjortekærbakken 12 2800 Kgs. Lyngby Udarbejdet af: EnviDan A/S Søren

Læs mere

NOTAT. Præsteåen/Nylars. Projektnummer Bornholms Regionskommune. Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars.

NOTAT. Præsteåen/Nylars. Projektnummer Bornholms Regionskommune. Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars. NOTAT Projekt Præsteåen/Nylars Projektnummer 3691600056 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Bornholms Regionskommune Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars Vivi Granby Michael Juul

Læs mere

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Til Dato 15. oktober 2018 Allerød Kommune Natur og Miljø Bjarkesvej 2 3450 Allerød Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Kort resume Ved denne ændring

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune.

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune. Sønderborg Forsyning Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune Revision 1-2015 Udgivelsesdato den 11.09.2015 1 FUNKTIONSPRAKSIS Sønderborg Forsyning

Læs mere

Håndtering af regnvand i Nye

Håndtering af regnvand i Nye Resume: Håndtering af regnvand i Nye Grønne tage og bassiner Jasper H. Jensen (jhje08@student.aau.dk) & Carina H. B. Winther (cwinth08@student.aau.dk) I projektet fokuseres der på, hvordan lokal afledning

Læs mere

På baggrund af ansøgning meddeles i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 1 kap. 4, 28, tilladelse til udledning af separeret regn- og overfladevand

På baggrund af ansøgning meddeles i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 1 kap. 4, 28, tilladelse til udledning af separeret regn- og overfladevand Odder Kommune Rådhusgade 3 8300 Odder Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Sendt til esben.kindt@odder.dk Tilladelse til udledning af regn- og overfladevand til recipient På baggrund af ansøgning meddeles

Læs mere

1 Baggrund og opsummering. 2 Forudsætninger og resultater. 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK. Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå

1 Baggrund og opsummering. 2 Forudsætninger og resultater. 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK. Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK Til: Anders Christensen Midtconsult P/S Fra: Mathias Nørlem og Merete Knudsen 1 Baggrund og opsummering I forbindelse med projekt Uptown

Læs mere

Klimatilpasning i Herlev - Små tiltag med stor effekt. v. Gustav Mathiasen

Klimatilpasning i Herlev - Små tiltag med stor effekt. v. Gustav Mathiasen Klimatilpasning i Herlev - Små tiltag med stor effekt v. Gustav Mathiasen 12-06-2013 Klimatilpasning i Herlev Gennemførte projekter Magasinering af regnvand Åbent jordbassin nær beboelsesområde Terrænregulering

Læs mere

Bassindimensionering og hydrauliske effekter i vandløb

Bassindimensionering og hydrauliske effekter i vandløb Bassindimensionering og hydrauliske effekter i vandløb EVA - temadag Våde regnvandsbassiner er det løsningen? Nyborg, 1. marts 2018 Anja T. H. Thomsen: anja@orbicon.dk 1 Det hydrologiske kredsløb i byer

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 1 Funktionspraksis og serviceniveau Indhold 1 Indledning... 2 2 Funktionspraksis og designkriterier... 2 3 Serviceniveau... 2 4 Sikkerhedstillæg...

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

Ballerup Forsyning. Måløvhøj

Ballerup Forsyning. Måløvhøj 1/04 2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: ANO CRJ Udgave/dato: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S ISO 9001 CERTIFIED www.kruger.dk Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T +45 3969 0222 Indkildevej 6C DK-9210

Læs mere

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED?

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? EVA TEMAMØDE 21. MAJ 2015, NYBORG: DET URBANE VANDKREDSLØB SØREN THORNDAHL, AALBORG UNIVERSITET Indhold Dimensionering af regnvandsledninger Niveau 1 jf. SVK Skrift 27

Læs mere

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE Hørsholm kommune Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE PROJEKT Hydraulisk vurdering af Projekt nr. 207012 Dokument nr. 123417655 Version 2 Projekt nr. 207012 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af

Læs mere

Sagsbehandler BLMOG. Sagsnr

Sagsbehandler BLMOG. Sagsnr Frederikssund Forsyning Marbækvej 2 3600 Frederikssund Att: Birgit Poulsen Dato 14. august 2014 Sagsbehandler BLMOG Sagsnr. 016271-2014 BYGGERI OG NATUR Afgørelse - Omlægning af dræn forbindelse med fornyelse

Læs mere

Ansøgning om reguleringsprojekt

Ansøgning om reguleringsprojekt BILAG 3 SKIVE KOMMUNE Ansøgers oplysninger Ansøgning om reguleringsprojekt Navn Skive Kommune, Teknisk Forvaltning Adresse E-mail adresse Projektet Formål I henhold til Lokalplan nr. 267 skal der etableres

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Kapacitet af eksisterende udløbsledning Med hensyn til kapaciteten af den eksisterende afløbsledning så henvises der til punkt B3.

Kapacitet af eksisterende udløbsledning Med hensyn til kapaciteten af den eksisterende afløbsledning så henvises der til punkt B3. Notat Dato: 18.06.2014 Projekt nr.: 6529-003 T: +45 2540 0246 E: sal@moe.dk Projekt: Separatkloakering i Strøby Egede Etape 2 Emne: Regnvandsbassin - Åstedsforretning Notat nr.: 2 Fordeling: Heidi Kjær

Læs mere

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne. V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning. Miljø & Natur 2016

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne. V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning. Miljø & Natur 2016 Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning Miljø & Natur 2016 Indhold i oplægget: Baggrunden for at forsyningen interesserer sig for

Læs mere

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke NOTAT Projekt Ala Foods Arinco: Indvejning Kunde Arla Foods Arinco Notat nr. 02-REVIDERET Dato 31-05-2013 Til Arinco: Anne Sønderbæk Fra Michael Jørgensen Kopi til Arla Foods: Helle Nielsen Nærværende

Læs mere

Køge Kommune. Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan Bassin i Algestrup

Køge Kommune. Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan Bassin i Algestrup Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan 2012-2016 Vedtaget i Byrådet den 29.4.2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Lotte Juul Hansen Mette Kajhøj og Alex Torpenholt Jørgensen Udgave/dato: 15. maj 2014

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

Notat Genåbning af Billund Bæk. 1. Indledning. Hydraulisk beregningsnotat vedrørende genåbning af Billund Bæk

Notat Genåbning af Billund Bæk. 1. Indledning. Hydraulisk beregningsnotat vedrørende genåbning af Billund Bæk Notat Genåbning af Billund Bæk Hydraulisk beregningsnotat vedrørende genåbning af Billund Bæk Til Fra : Annette Læbo Matthiesen (Billund Kommune) : Niels Fræhr og Stefan Sommer (Sweco) 30. april, 2018

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Vandløb Sag nr.: Dato: 7.06.0 E-mail: cha@j-k-as.dk Bjarne Christensen Vindmøller i Måde Ansøgning om godkendelse efter

Læs mere

Håndtering af regnvand i byens overflade AGENDA. Eksempel fra Aalborg Godsbaneareal ATV 26/4 2012. Jan Scheel NIRAS

Håndtering af regnvand i byens overflade AGENDA. Eksempel fra Aalborg Godsbaneareal ATV 26/4 2012. Jan Scheel NIRAS Håndtering af regnvand i byens overflade AGENDA Eksempel fra Aalborg Godsbaneareal Presentation of participants Presentation of NIRAS NIRAS Development Assistance Activities NIRAS International Infrastructure

Læs mere

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Optagelse af Brønsholmdalgrøften som spildevandsteknisk anlæg August 2014 Billede indsættes i stedet for denne tekstboks Størrelsen på billedet

Læs mere

INDLEDNING OG BAGGRUND

INDLEDNING OG BAGGRUND Notat Grontmij A/S Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 482311 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Sønderstrup Å 22. oktober

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København NOTAT Projekt Reduktion af aflastninger til kagsåen Kunde Herlev Forsyning og Nordvand Notat nr. [xx] Dato 2012-06-21 Til [Navn] Fra Henrik Sønderup, Rambøll Kopi til [Name] Baggrund Kagså er et mindre

Læs mere

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej Viborg Spildevand A/S Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej ENERGI VIBORG SPILDEVAND BEREGNINGER AF NØDVENDIGT BASSINVOLUMEN FOR PLANLAGT BASSIN VED GL. ÅRHUSVEJ Rekvirent

Læs mere

Kloaksystemets opbygning og funktion

Kloaksystemets opbygning og funktion Kloaksystemets opbygning og funktion Kommunens afløbssystem, eller i daglig tale kloaksystemet, kan være opbygget på to helt forskellige måder: enten som fællessystem eller som separatsystem. I Spildevandsplanen

Læs mere

AFM, rådgivende ingeniører A/S. Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING. Ringstedvej Roskilde. Projektnummer Revisionsnr.

AFM, rådgivende ingeniører A/S. Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING. Ringstedvej Roskilde. Projektnummer Revisionsnr. AFM, rådgivende ingeniører A/S Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING Rekvirent AFM, rådgivende ingeniører A/S Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Projektnummer 3621600134 Projektleder Kvalitetssikring

Læs mere

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6 15. februar 2018 Notat HOFOR A/S & Frederiksberg Forsyning Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Analyse af skybrudsklappers betydning for aflastninger Document no: KAL-PD-HYD-GEN-NOT-006 Projekt nr.: 229404

Læs mere

Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand. Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk

Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand. Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke bæk Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk Projektnummer:

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27.

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27. Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 6 Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner Indhold 1 Regnvandsbassiner... 2 1.1 Generelt om regnvandsbassiner... 2 1.2

Læs mere

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg Bilag 2 Forklaring til skemaerne for: - Oplande - Udløb - Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2014-2017 Kerteminde Kommune Udvidelse af industriområde syd for Lindø Port of Odense September 2015 Side 1 af 1 PROJEKT Lindø Industripark A/S, Afvanding af havneudvidelse

Læs mere

Servicemål for kloaksystemer Alle nye kloakoplande og fuldt ud fornyede kloakoplande dimensioneres ud fra følgende servicemål.

Servicemål for kloaksystemer Alle nye kloakoplande og fuldt ud fornyede kloakoplande dimensioneres ud fra følgende servicemål. Dimensionering af kloaksystemer I Viborg Kommune dimensioneres Energi Viborgs Vands kloakanlæg i overensstemmelse med nyeste viden og anbefalinger fra Spildevandskomitéen, jf. skrift 27, 28 og 29. Yderligere

Læs mere

Udledninger fra vådbassiner.

Udledninger fra vådbassiner. Udledninger fra vådbassiner. Hvordan fastsættes krav til drosling. Ole Schwalbe Madsen Aalborg Kommune Overblik, afvanding omkring Aalborg Udledningstilladelse Egnsplanvej: 5 l/s pr bassin som bagatelgrænse.

Læs mere

Ansøgning om nedsivning af vejvand

Ansøgning om nedsivning af vejvand Rebild Kommune Ansøgning om nedsivning af Rekvirent Anders Rye-Andersen Hobrovej 160 9530 Støvring Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Udgivet 28-04-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Placering og

Læs mere

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske HOLSTEBRO KOMMUNE Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske beregninger og styrestrategi for klimatilpasningsprojekt i Storå ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan infiltrationsbassiner dimensioneres. Faktabladet

Læs mere

Medfinansiering Gl. Lyngevej

Medfinansiering Gl. Lyngevej Forsyningen Allerød Rudersdal Medfinansiering Gl. Lyngevej GENNEMGANG AF BEREGNINGER Rekvirent Forsyningen Allerød Rudersdal Skovlytoften 27 2840 Holte Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde

Læs mere

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES-

Læs mere

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 NOTAT Sagsnavn: Ejby Å-projektet Sag nr.: 14-0330. Emne: Hydraulisk beregning_mike URBAN Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 Baggrund og formål I forbindelse med gennemførelse af

Læs mere

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat.

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat. NOTAT Projekt Floodingberegninger til afhjælpning af oversvømmelser ved Gentofterenden Kunde Nordvand Notat nr. 2 Dato 13-06-2013 Til Fra Annette Kolte-Olsen, Nordvand Andreas Henriques, Rambøll Den ønskede

Læs mere

HVORFOR PERMEABLE BELÆGNINGER LEVETID OG DIMENSIONERING AF PERMEABLE BEFÆSTELSER

HVORFOR PERMEABLE BELÆGNINGER LEVETID OG DIMENSIONERING AF PERMEABLE BEFÆSTELSER HVORFOR PERMEABLE BELÆGNINGER FORMÅL / FORDELE Vandplaner udledning 0,5-3 l/s ha Aflastning - Recipient Aflastning - Rensningsanlæg Reducere opstuvning Belægning vandret - muligt ANLÆGSBESKRIVELSE Principiel

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 10 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 10 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering af boligområdet Dysseager i Karlebo juni 2019 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Grundlaget for tillægget... 3 2.1 Lovgrundlag... 3

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Indhold. Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet.

Indhold. Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet. 28. februar 2018 Notat Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet Projekt nr.: 10400523 Dokument nr.: 1226839196 Version 3 Revision

Læs mere

SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN

SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN Svendborg Kommune Spildevandsplan SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN Rekvirent Rådgiver Svendborg Kommune att. Birgitte Varming Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM Notat SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM 07. december 2018 Projekt nr. 219604 Version 1 Dokument nr. 1221941562 Version 4 Figur 1. Gul markering angiver oplandet til Blårenden. Nærværende notat udgør

Læs mere

Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej Hillerød

Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej Hillerød Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Tilladelse til udledning af overfladevand fra tag på efterklaringsbygning på HCRSyd til Havelse Å, Lyngevej 2, 3400 Hillerød. Orbicon A/S har på ejers vegne

Læs mere

NOTAT. Dimensionering af stryg opstrøms Hejnsvigvej. Projektnummer Analyse for anlæggelse af 2 gydebanker. Annette Læbo Matthiesen

NOTAT. Dimensionering af stryg opstrøms Hejnsvigvej. Projektnummer Analyse for anlæggelse af 2 gydebanker. Annette Læbo Matthiesen NOTAT Projekt Dimensionering af stryg opstrøms Hejnsvigvej Projektnummer 1321700043-19 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Billund Kommune Analyse for anlæggelse af 2 gydebanker Annette

Læs mere

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer 1/1 Rekvirent Favrskov Kommune Teknik og Miljø Torvegade 7 8450 Hammel Lone Bejder Telefon 89 64 53 06 E-mail lb@favrskov.dk Rådgiver

Læs mere

Metoder til vurdering af de hydrauliske forhold i recipienterne

Metoder til vurdering af de hydrauliske forhold i recipienterne Metoder til vurdering af de hydrauliske forhold i recipienterne EVA-temadag den 24. september 2015 Anja Thrane Hejselbæk Thomsen, anja@orbicon.dk Morten Larsen, mola@orbicon.dk Indhold Naturlig afstrømning

Læs mere

Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften og videre nedstrøms til Roskilde Fjord til udledning af renset spildevand

Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften og videre nedstrøms til Roskilde Fjord til udledning af renset spildevand Natur og Miljø Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk 13-10-2017 Sagsnr. 06.00.00-P19-1-17.. Halsnæs Forsyning A/S Gjethusparken 3, 1. sal 3300 Frederiksværk Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften

Læs mere

Tillæg nr. 7 til. Spildevandsplan Skybrudssikring af Kastellet September 2017

Tillæg nr. 7 til. Spildevandsplan Skybrudssikring af Kastellet September 2017 Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2008 Skybrudssikring af Kastellet September 2017 Fo l s r g a Indhold Indledning... 3 Plangrundlaget for tillægget... 4 2.1 Lovgrundlaget... 4 2.2 Københavns Kommunes Spildevandsplan

Læs mere

Tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til Vardegårdsløbet, Greve food stop, Mosede landevej 56

Tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til Vardegårdsløbet, Greve food stop, Mosede landevej 56 Greve Kommune Teknik & Miljø Klar forsyning Vasebækvej 40 4600 Køge Tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til Vardegårdsløbet, Greve food stop, Mosede landevej 56 På baggrund af ansøgning modtaget

Læs mere

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse Beregningsforudsætninger Her beskrives hvilke beregningsforudsætninger NK-Spildevand A/S anvender ved dimensionering af nye kloakanlæg eller renovering af eksisterende anlæg. NK-Spildevand A/S vil løbende

Læs mere

Skrift 27, Funktionspraksis af afløbssystemer

Skrift 27, Funktionspraksis af afløbssystemer Nordfyns Kommune Spildevandsplan Skrift 27 Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Rådgiver Orbicon A/S Munkehatten 9 5220 Odense SØ Telefon 6315 5313 Telefax 6615 4899 Email bda@orbicon.dk REV.

Læs mere

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen Randers Kommune Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen NOTAT OM EFFEKTER PÅ VANDSTANDEN AF GRØDEØER I GUDENÅEN MELLEM NØRREÅ OG MOTORVEJSBRO VED E45 KORT VERSION Rekvirent Rådgiver Randers Kommune Laksetorvet

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

H Furesø Egedal Forsyning Stenløse. Kopi sendt til Krüger att.: Steen O. Petersen,

H Furesø Egedal Forsyning Stenløse. Kopi sendt til Krüger att.: Steen O. Petersen, H Furesø Egedal Forsyning Bogøgårdsvej Knud Bro Allé 18 3660 Stenløse Kopi sendt til Krüger att.: Steen O. Petersen, sop@kruger.dk Afgørelse - Tilladelse til udledning af regnvand fra bassin efter Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Egedal Spildevand A/S REGNVANDSHÅNDTERING I STENLØSE Å EFTER OMLÆGNING, DEL 2 Beskrivelse af modelopsætning og resultater samt anlægsoverslag

Egedal Spildevand A/S REGNVANDSHÅNDTERING I STENLØSE Å EFTER OMLÆGNING, DEL 2 Beskrivelse af modelopsætning og resultater samt anlægsoverslag Notat Egedal Spildevand A/S REGNVANDSHÅNDTERING I STENLØSE Å EFTER OMLÆGNING, DEL 2 Beskrivelse af modelopsætning og resultater samt anlægsoverslag 15. november 2016 Projekt nr. 226022 Dokument nr. 1221076757

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2008-2011 Tillæg nr. 1 til gl. Gedveds Spildevandsplan Servicemål, sikkerhedsfaktor og bassiner TEKNIK OG MILJØ 1 Indledning For at forebygge klimaændringernes påvirkning på det kommunale

Læs mere

Opmålingsrapport Vendebæk Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Vendebæk - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Vendebæk Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Vendebæk - opmålingsrapport Ringsted Kommune Vendebæk - opmålingsrapport Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol... 8

Læs mere

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktf@herning.dk www.herning.dk Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Åvænget og Silkeborgvej

Læs mere

Hillerød kommune Trollesmindealle Hillerød

Hillerød kommune Trollesmindealle Hillerød Hillerød kommune Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tilladelse til tilslutning af overfladevand fra tag og befæstede arealer (p-pladser) til regnvandsledning på ejendommen Milnersvej 39 C, 3400 Hillerød

Læs mere

TILLÆG NR. 169 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 169 TIL SPILDEVANDSPLAN VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 169 TIL SPILDEVANDSPLAN For et boligområde

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside - endelig vedtaget Tillæg nr. 22 til Spildevandsplan 2012-2015 Administrationspraksis - regnvand Horsens Kommune Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 Telefax:

Læs mere

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup.

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup. TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 23 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Gødstrup (FORSLAG)

Læs mere

Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde

Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde Udgave: 01.03.2007 Revision: 0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning og baggrund... 3 1.1 Generelt...

Læs mere