SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib"

Transkript

1 SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte artikler, skrevet af nogle af de medvirkende bag forestillingen. Ideen bag artiklerne er at fortælle noget om at skabe og opleve teater: Teaterlederens visioner. Skuespillerens arbejde. Instruktørens drivkraft. Dramatikerens syn på publikums rolle. Artiklerne giver også stikord til opgaver og spørgsmål til eleverne. Der kan plukkes i opgaverne, og de kan løses individuelt, i gruppe eller som diskussion i klassen, ligesom der kan spilles teater, skrives og fortælles historier, tegnes og males. Lidt om forestillingen Et mærkeligt skib bygger på Anita Krumbachs prisvindende bog med samme titel. Forestillingen er et intimt og stærkt drama for de større elever (fra 11 år) og deres voksne. I en blanding af teater, film og musik fortælles historien om Elo, der ikke har nogen venner. Men bruger tiden på at udspionere andres liv. Men så flytter en ny familie til byen. Elo sætter sig nærmest på familien, hvor der er både klem, rigtige smil, fællesskab og kærlighed. I starten er der også plads til Elo, men hans behov for opmærksomhed og kærlighed slider til sidst på, hvor rummelig en kernefamilie kan være Teaterlederen: En dramatisk historie Da jeg læste Et mærkeligt skib fik jeg lyst til at dramatisere bogen til en teaterforestilling. Elos ensomhed rørte mig, og jeg så ham i en række billeder: Lure på naboens familieliv, hjemme hos sig selv, hjemme hos klassekammeraten Rune, i skolen, på vejene, på markerne, ved åen. Men selv når han var sammen med andre, var han altid dybest set alene. For at vise Elos liv på scenen og samtidig give plads til publikums fantasi og medleven, ønskede jeg et meget enkelt og renset teatermæssigt udtryk: Et lærred, der omspænder Elos verden. Kun 1 skuespiller. En monolog. Meget få ting (rekvisitter) på scenen. Efterhånden bliver Elos længsel efter at være en del af en familie og et fællesskab dog stærkere og stærkere. Derfor er det også en dramatisk historie, vedkommende og i bedste forstand underholdende. Med underholdende mener jeg, at den vækker følelser og eftertanke hos publikum. Ikke som belæring, men som oplevelse. Måske genkendes den stille dreng eller klovnen, den irriterende. Måske det håber jeg sætter forestillingen en proces i gang om at være opmærksom på hinanden, tage ansvar for hinanden. Og måske får man lyst til at læse bogen en gang til. Stephan Pollner, teaterleder Teater Vestvolden.

2 Skuespilleren: Et magisk univers Som skuespiller søger man at udtrykke en karakters skiftende udtryk, reaktioner og stemninger ud fra stykkets idé og historie: Elo er en ensom fyr. Hans far ser ham ikke, og i klassen har han det ikke nemt. Han har udviklet nogle forskellige måder at reagere på: Over for nogle klovner han og siger mærkelige ting for at tiltrække sig opmærksomhed. Over for andre kan han være både nedladende og destruktiv. Men når han er alene, rummer han noget rent og enkelt og drømmende. Karakteren Elo opfører sig ligesom mennesker i øvrigt forskelligt alt efter, hvem han er sammen med. Elo gør sig imidlertid sårbar, fordi han reagerer utilpasset og påtrængende. Undtagen når han er i sløjdlokalet sammen med læreren Vagn. Arbejdet med en karakter sker i en proces, hvor man arbejder med teksten, instruktøren, scenografen og de andre medvirkende. Men i Et mærkeligt skib spiller figuren Elo op mod film og personer på et lærred. Dvs. deres aktioner er indspillet på forhånd. Når jeg fremstiller Elo skal jeg ikke vente på en bevægelse, et blik, et skridt fra en tilstedeværende kollega. Alt skal være timet og alligevel opstå i et nu. Jeg håber, at blandingen mellem film og teater vil sluse publikum ind i et magisk univers, der appellerer til fantasien. Et univers der får Elos sammensatte karakter til at leve. Andreas Berg, skuespiller. Instruktøren: Forestillingen stiller spørgsmål Fra starten kunne jeg godt sætte mig ind i Elos følelser, men ikke besvare spørgsmålet: er det ham, der er problemet? Eller er det de andre, der omgiver ham? Grundlæggende har jeg den holdning, at det aldrig er et barns skyld, når noget kører helt af sporet. Men. Efterhånden, som jeg arbejdede med stoffet, syntes jeg, at Elo på mange måder er irriterende. Han er utrolig dårlig til at læse signaler. Når f.eks. Susanne henkastet siger, at købmanden ruinerer hende, ser Elo det straks som et tegn til, at han kan finde en anden butik og derved fremhæve sig selv. Ligesom med skibet. Malte er Susannes lille dreng. Han har filet på en træklods og giver hende det som et skib. Det kan Elo ikke overtrumfe. Men det tror han. Så jeg holder både med og mod Elo, og historien bliver på den måde ved at stille spørgsmål til mig. Spørgsmålene bliver en kunstnerisk drivkraft. Faktisk bryder jeg mig ikke om svar, der begynder med fordi. Det lukker og kan føre til fordomme, mobning, negative følelser og mere i den dur. Så derfor håber jeg, at publikum vil se usentimentalt på Elo: det ene øjeblik være på hans side og det næste sige: nej, det her gør du bare ikke. Det er en frugtbar vekselvirkning, mener jeg, der giver plads for modsætninger og mangfoldigheden i verden og i det enkelte menneske. Mit ønske er, at publikum siger: Okay, Elo 11 år. Han er sådan. Det accepterer vi. Og hvad gør vi så? Ved at se Elo, som han er, kan vi også være med til at give ham en fremtid. Anders Lundorph, instruktør.

3 Dramatikeren: I teatret er publikum medspiller Når man ser forestillingen Et mærkeligt skib på teatret, har der været mange mennesker i sving. Bogen er blevet bearbejdet til monolog. Instruktøren har fundet vinklinger på stoffet og skabt et følelsesmæssigt rum. Skuespilleren viser, hvordan Elo reagerer alene og sammen med andre. Der er lavet film med scenografiske løsninger, musik og lyde. Teatret har sat ord, billeder, bevægelse, tempo og rytme, kød og blod på historien. Men trods alle virkemidler fortæller teatret ikke alt. Når Elo og personerne omkring Elo handler, stilles der i virkeligheden flere spørgsmål end svar. Og spørgsmålene er kun indirekte. De er indbygget i de sceniske valg, der er taget. Der vises ikke blot et forløb på scenen, som tilskuere skal sidde og kigge på. Målet er, at der samtidig kører en film oppe i hovedet på publikum: Skulle Elo ikke hellere have Hvordan mon Rune snakker med klassekammeraterne om Elo Hvor meget har Rune fortalt sin mor om Elo Hvad vil Elo med det skib, han bygger Hvad er det Elo længes mest efter Som medie er teater nærvær og samvær i et nu, hvor teater og publikum er i samme rum for at inspirere hinanden. Jeg håber, at teaterforestillingen giver dig lyst til at være medspiller og digte videre på Elos historie. Jane Rasch, dramaturg og dramatiker.

4 Forslag til opgaver I opgaverne beder vi dig om at digte videre på forestillingen, tegne om den, spille scener fra stykket med dine egne ord eller se scener og situationer i nyt lys. Vi spørger dig også om gode råd til Elo og de voksne. Opgaverne er tænkt som inspiration til at fortælle om en forestilling på en måde, hvor du selv er aktør, skribent, instruktør og publikum i klassen. Men du kan også selv finde på ting og aktiviteter, som du har lyst til at beskæftige dig med. Det følgende skal alene betragtes som forslag: Fortællinger Hvilke scener gjorde størst indtryk på dig? Fortæl en af scenerne med dine egne ord. Du må gerne digte til. Hvad er det for drømme og forventninger, Elo har omkring sit skib? Skriv en lille historie. Skriv en historie om Elo, der ender lykkeligt. Tegninger Hvordan er stemningen i Elos hjem?. Hvordan er stemningen i Runes hjem? Prøv at tegne Elos stue og Runes køkken. Brug farver. Forstil dig, at du er 4-5 år. Tegn et skib til din mor (som Maltes). Tegn situationen hvor Elo finder sit ødelagte skib hos Runes forældre. Lav en tegneserie på 4 felter med nogle af de vigtigste scener i historiens forløb. Hælde af Forestil dig, at Elo gik i din klasse. Hvordan ville du beskrive ham/fortælle om ham til en kammerat, der ikke kender ham? Digt som udgangspunkt en situation, hvor Elo har spillet en rolle eller forsøgt at spille en rolle i skolen, f.eks. da han parodierer gymnastiklæreren. Spil scener Hvordan er Elos følelser for Malte? Hvornår opstår de, og hvordan udvikler de sig? Spil en scene, som I selv laver, og hvor Elo og Malte medvirker. Improviser eller skriv en scene, hvor Rune forsøger at undgå Elo. Spil en scene (den er ikke med i forestillingen), hvor Malte fortælle sin mor om, hvordan Elo har været på Maltes værelse. Skriv en dialog, hvor Runes far og mor fortæller Elo, at han ikke skal komme i deres hjem mere. Spil den for klassen. Hvis andre har skrevet samme opgave, så prøv at spille de forskellige udgaver og diskuter dem. Prøv at improvisere en scene, hvor Elo opsøger Vagn, og hvor Elo spørger ham om det med, at man skal bevare håbet.

5 Monolog Skriv en monolog, hvor Elo fortæller om svampejagten. Fortæl den til klassen. Flere kan gøre det samme og fortælle monologerne. Joker Elo er blevet afvist af Susanne og står med hendes hjemmebagte boller. Lad en af jer spille rollen som Elo, en anden er joker, der giver gode råd til Elo: Hvad skal han gøre nu. Hvad kan han gøre? Derefter er det Susannes tur. Hun er ved at lukke døren for Elo. Jokeren giver gode råd til Susanne (som en af jer spiller) om, hvordan hun kan forsøge at nå ind til Elo. Elos baggrund Elos mor vil ikke tale med ham i telefonen. Hvor tit tror du, at han ringer? Hvordan er Elos mor, og hvad kan årsagen være til, at hun ikke vil tale med ham? Hvad tænker Elos far om Elo? Hvor holder de f.eks. sommerferie? Er Elo nogen gange hos sin mor? Kender han sine små søskende? Hvorfor er Elo hos faderen og ikke hos moderen? Hvor længe siden er det, de er blevet skilt? Har de nogen indbyrdes forbindelse, deltager f.eks. i forældremøder sammen? Har Elo prøver at blive venner med en eller flere fra klassen? Har han hele tiden gået i den samme skole? Meninger Hvornår synes du, at Elo begår fejl? Og hvornår synes du, at de voksne godt kunne have været der for ham? Hvornår begynder Runes familie at ane uråd, altså at Elo ikke blot er en klassekammerat, der har skrevet projekt med Rune? Hvad mener Vagn, når han siger til Elo, at han er en skør skid? Hvad mon de andre lærere snakker om, når de drøfter Elo? Har forestillingen fået dig til at tænke over noget, du selv har oplevet eller lagt mærke til?

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol

Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Nye initiativer: Dialog, behandling eller social kontrol Voldssekretariatets konference: Hvad gør vi - hvad virker og hvad mangler? 4/ 5. maj 2000 af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater, medstifter

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Samarbejde som nøglen til ro og arbejdsglæde i klassen

Samarbejde som nøglen til ro og arbejdsglæde i klassen Samarbejde som nøglen til ro og arbejdsglæde i klassen Af Mette Stange, konsulent 34 Jeg vil i denne artikel redegøre for hvorfor ro, samarbejde og engagement hænger sammen med en stærk fællesskabskultur

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

HJÆLP! AF ANNA BRO STUDIEMATERIALE TEATRET VED SORTE HEST BILLETBESTILLING SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL.

HJÆLP! AF ANNA BRO STUDIEMATERIALE TEATRET VED SORTE HEST BILLETBESTILLING SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL. STUDIEMATERIALE HJÆLP! AF ANNA BRO TEATRET VED SORTE HEST SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL. 17 BILLETBESTILLING TELEFON 33 31 06 06, MAN. FRE. KL. 12-16 UNG GRUPPE U. 25,

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG undervisningsforløbet Cool Uden Røg Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning, identitet og selviscenesættelse. Formålet med forløbet

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere