Til statsinstitutioner på Kulturministeriets område April 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til statsinstitutioner på Kulturministeriets område April 2010"

Transkript

1 VEJLEDNING Til statsinstitutioner på Kulturministeriets område April 2010 Rammeaftalen Denne vejledning omfatter følgende: 1. Indledning resultatstyring i Kulturministeriet 2. Rammeaftalen omfattede institutioner og opgaver 3. Kulturpolitiske fokusområder for resultatstyringen 4. Rammeaftalens grundlag 5. Rammeaftalens varighed 6. Rammeaftalens indhold 7. Rammeaftalens sammenhæng med bevillingsstyring 8. Proces for indgåelse af en rammeaftale Vejledningen har endvidere følgende bilag: a. Bilag om mål og dokumentation 1. Indledning - resultatstyring i Kulturministeriet Kulturministeriet resultatstyrer alle sine statsinstitutioner samt Designskolen Kolding gennem en rammeaftale. Ved rammeaftaler forstås den aftale, der bliver indgået mellem departementet og institutionen om strategiske målsætninger og økonomiske rammer for institutionens virke. Formålet med styring af institutionerne er at sikre sammenhæng mellem politiske målsætninger og institutionernes faktiske resultater. Resultatstyring fokuserer på de resultater, som skabes. Ikke hvordan de skabes eller hvordan ressourcerne præcis skal anvendes. Med resultater menes det, som institutionen leverer til sine brugere og samfundet i øvrigt med henblik på at skabe eller opnå en tilsigtet effekt. Hensynet til kulturinstitutionernes faglige autonomi gør det særligt vigtigt, at styringen fokuserer på resultater. Resultatstyring giver institutionsledelsen det størst mulige ledelsesmæssige spillerum. Rationalet bag dette er, at institutionen er bedst til at beslutte og prioritere, hvordan resultaterne skabes, og hvordan ressourcerne anvendes. Valget af metoder og midler er således en ledelsesopgave, som ikke skal styres fra departementet. Det er endvidere vigtigt at fastholde, at departementets styring foregår på et overordnet (strategisk) niveau. Strategisk styring handler om at opstille mål for de ønskede resultater med udgangspunkt i institutionens mission (formål, dvs. det institutionen er sat i verden for) og vision (dvs. institutionens konkrete fremtidsbillede). Dette forudsætter viden om institutionens virksomhed, vilkår mv. og en tæt dialog mellem institutionen og departementet, om hvilke resultater der skal opnås. Dok. nr

2 Side 2 Kulturministeriets politik for resultatstyring redegør i øvrigt for de principielle overvejelser, der ligger til grund for ministeriets resultatstyring. Denne vejledning er en metodisk udmøntning af politikken. Link: Kulturministeriets politik for styring 2. Afgrænsning af omfattede institutioner og opgaver Alle statsinstitutioner på Kulturministeriets område samt Designskolen Kolding resultatstyres via en rammeaftale, dog er følgende statsinstitutioner undtaget: Departementet Det Kgl. Danske Akademi for de Skønne Kunster Designskolen Kolding er som eneste selvejende institution omfattet af denne vejledning, idet skolen indgår på lige fod med de øvrige statslige uddannelsesinstitutioner på Kulturministeriets område i den politiske aftale om de kunstneriske uddannelser. Armslængdeopgaver eller andre opgaver, hvor ministeren har delegeret en kompetence, er ikke omfattet af resultatstyring. 3. Kulturpolitiske fokusområder for resultatstyringen Ministeren kan have udstukket tværgående kulturpolitiske fokusområder for resultatstyringen af de statslige institutioner. Link: Kulturpolitiske fokusområder for resultatstyringen (link etableres snarest) Fokusområderne har til formål at sikre, at statsinstitutionerne konkret bidrager til at opfylde ministerens kulturpolitiske målsætninger af tværgående karakter. Nøgleordet er konkret. Der er med fokusområderne således tale om en operationalisering af tværgående kulturpolitiske målsætninger, der sikrer at alle statsinstitutioner forholder sig til relevansen af dem i forhold til egen virksomhed. Fokusområderne er et fast punkt på dagsorden i dialogen om en ny rammeaftale. Alle rammeaftaler med statsinstitutioner skal afspejle de fokusområder, der er relevante. Som udgangspunkt skal aftalerne derfor i relevant omfang indeholde mål, der relaterer sig til dem. Målene kan have meget forskellig karakter fra fokus på udvalgte effekter af den almindelige virksomhed til særlige satsninger eller produktudvikling. 4. Rammeaftalens grundlag Opgavehierarkiet danner sammen med omverdensanalysen og strategien grundlag for rammeaftalens indhold og strukturerer aftalens afsnit om opgaver og mål. Opgavehierarki Opgavehierarkiet er en metode til gruppering af institutionens opgaver på forskellige aggregeringsniveauer således, at effekter, produkter, ydelser, aktiviteter, ressourcer og finansielle midler relateres til hinanden.

3 Side 3 Opgavehierarkiet med eksempel (Dansk Sprognævn) Effekt(er) Forståeligt, formålstjenligt og korrekt sprog; viden om det danske sprogs udvikling, anvendelse og status. Produkter Retskrivning, oplysning, osv. Ydelser Retskrivningsordbog, svartjeneste, osv. Aktiviteter Indsamling af ord, registrering osv. Ressourcer Medarbejdere, lokaler, it osv. Finansielle midler (bevilling + indtægter) Dansk Sprognævn Nettoudgiftsbevilling + indtægtsdækket virksomhed + tilskudsfinansierede aktiviteter NB: Alle Kulturministeriets statsinstitutioner har formuleret opgavehierarkier i forbindelse med udarbejdelse af finanslov Den enkelte institutions opgavehierarki er afspejlet på finanslovens anmærkninger (tabel 5). I forbindelse med udarbejdelsen af en rammeaftale anvendes opgavehierarkiet på to måder: 1. Til at sikre, at der fastsættes mål for alle væsentlige opgaver, institutionen løser. 2. Til at sikre, at målene opstilles på et niveau, der relaterer til institutionens resultater. Ad 1. Det er vigtigt, at rammeaftalen er dækkende, dvs. at alle væsentlige opgaver, institutionen løser er omfattet. Ambitionen er, at de opstillede mål tilsammen opfylder missionen. Jo højere niveau målene opstilles på, des færre mål er nødvendige for at dække hele hierarkiet. Ad 2. Valg af metoder og midler er som nævnt en ledelsesopgave internt på institutionen. Strategisk styring fordrer således, at mål opstilles på et niveau, der omhandler institutionens resultater, dvs. på effekt- og/eller produktniveau. Opgavehierarkiets begreber er yderligere beskrevet i Finansministeriets vejledning Ansvar for styring og vejledningen Inspiration til anvendelse af opgavehierarkier. Af sidstnævnte vejledning fremgår også, hvordan opgavehierarkiet udarbejdes.

4 Side 4 Link: Ansvar for styring Link: inspiration til anvendelse af opgavehierarkier Det kan i forbindelse med forberedelsen af en ny rammeaftale overvejes, om det eksisterende opgavehierarki skal revideres. Departementet skal dog godkende ændringer. Omverdensanalyse Med udgangspunkt i institutionens mission (en mission er en begrundelse for institutionens eksistens det vil sige det formål, institutionen er sat i verden for at opfylde, jf. nærmere herom nedenfor) skal der udarbejdes en omverdensanalyse. Omverdensanalysen danner grundlag for drøftelserne mellem departementet og institutionen, men indgår ikke i selve rammeaftaledokumentet. Omverdensanalysen danner desuden grundlag for formulering af en mission eller vision for institutionens fremtidige virke. Formålet med omverdensanalysen er fælles viden om og forståelse for institutionens vilkår, situation og aktuelle udfordringer. Omverdensanalysen skal derfor klarlægge institutionens nuværende situation, de krav, forventninger, muligheder og evt. udfordringer, der kan forudses. Omverdensanalysen bør omfatte: Kortlægning af institutionens (væsentligste) interessenter. De væsentligste interessenter vil oftest være (potentielle) brugere i bred forstand. Analysen må således omfatte en vurdering af (ændringer i) forventninger og behov på mellemlangt sigt (3-10 år). Der refereres om muligt til resultatet af eller anbefalinger fra gennemførte brugerundersøgelser og lignende. Væsentlige interessenter kan også være samarbejdspartnere eller leverandører som f.eks. forlag. Redegørelse for, hvorledes institutionen kan bidrage til at realisere aktuelle politiske målsætninger og særligt fokusområderne (se ovenfor). Beskrivelse af generelle samfundsforhold med betydning for institutionen på mellemlangt sigt. Beskrivelsen kan f.eks. pege på politisk udvikling, nye teknologiske muligheder, ændret befolkningssammensætning, arbejdsmarkedsforhold, internationalisering mv. Vurdering af i hvilket omfang, institutionen ved starten på aftaleperioden opfylder aktuelle forventninger og behov. Skitsering af institutionens udfordringer og nye muligheder på mellemlangt sigt, herunder vurdering af og forslag til i hvilket omfang institutionen skal og kan opfylde fremtidige forventninger og behov. Vurderingen forholder sig bl.a. til de ressourcer, institutionen har til rådighed. Strategien Institutionens strategiske overvejelser og refleksioner er helt centrale for styringsdialogen og forventningsafstemningen mellem institution og departement/styrelse.

5 Side 5 Derfor må institutionsledelsen formidle disse overvejelser i et eller flere strategidokumenter i forbindelse med indgåelse af rammeaftalen. Ved strategi forstås i denne sammenhæng en beskrivelse af de metoder, som institutionen vil anvende for at opfylde missionen og virkeliggøre visionen. Strategien beskriver, hvordan institutionen vil opfylde de overordnede målsætninger uden at beskrive detaljeret, hvilke aktiviteter der planlægges. Med andre ord indeholder den en overordnet beskrivelse af de forandringsteorier, som den bygger på. Således fungerer strategien som bindeleddet mellem mission og vision og målene i rammeaftalen. Strategien vil normalt være suppleret af en intern, dynamisk handlingsplan. Som udgangspunkt indgår strategien ikke i selve rammeaftaledokumentet. Strategien kan evt. vedlægges som bilag til aftalen og bør gøres tilgængelig på institutionens hjemmeside. Efter behov kan et kort strategiresume, der sammenfatter strategien og fremhæver de særlige prioriteringer i aftaleperioden, indgå i afsnittet om opgaver og mål med henblik på at opnå bedre forståelse for valg af de konkrete mål i aftalen. 5. Rammeaftalens varighed Rammeaftalen indgås typisk for en periode på fire år svarende til finanslovens planlægningshorisont. Afhængigt af situationen kan andre tidsperspektiver, f.eks. 1 eller 2- årige aftaler, dog også være relevante. 6. Rammeaftalens sammenhæng med bevillingsstyring Rammeaftalens hovedindhold indarbejdes i anmærkningerne på Finansloven således: 1. Økonomisk ramme: indarbejdes som bevillinger 2. Mission og vision: indarbejdes i anmærkningerne; beskrivelse af institutionen 3. Opgaver og mål: indarbejdes i tabel 5. Udgangspunktet for en ny rammeaftale er den bevilling, der kendes fra seneste finanslov eller finanslovsforslag. Institutionen er forpligtet til som oplæg til forhandlingerne at udarbejde strategi med et sammenhængende budget på dette kendte niveau. I forbindelse med indgåelsen af en rammeaftale, kan der ydes tilskud til projekter, indsatser eller lignende ud over de rammer, der allerede er kendt på finansloven. Kulturministeriet opretholder en bevillingsreserve øremærket hertil. Der ydes kun tilskud til tidsbegrænsede formål ligesom projekter/indsatser, der relaterer sig til centrale kulturpolitiske målsætninger f.eks. ministerens fokusområder (se ovenfor) prioriteres. 7. Rammeaftalens indhold Opbygningen af rammeaftalen er principielt ens for alle institutioner uanset fagområde (museer, biblioteker, uddannelse etc.) og størrelse. Rammeaftalens konkrete målsætninger og krav tilpasses dog altid til institutionens størrelse, ressourcer, vilkår og udfordringer i øvrigt. Udarbejdelse af rammeaftalen foregår som et samarbejdsprojekt mellem departementet og institutionen samt evt. relevant styrelse.

6 Side 6 En rammeaftale har i udgangspunktet følgende disposition: [Aftalens betydning og konsekvenser] 1. Den økonomiske ramme 2. Det strategiske grundlag. Mission og vision 3. Opgaver og mål [4. Om rapportering af resultater] [5. Aftalens status samt underskrifter] Bilag 1: Aftalens økonomiske grundlag Bilag 2: Dokumentation Note: de kantede parenteser angiver standardtekster, der er fælles for alle rammeaftaler. Aftalens betydning og konsekvenser Afsnittet affattes i rammeaftalen med følgende standardtekst: Rammeaftalen mellem kulturministeren og departementet på den ene side og [institutionen] på den anden side fastlægger mål for [institutionens] virksomhed i aftaleperioden og de vilkår, der politisk gives herfor. Aftalen indarbejdes på finansloven således: aftalte økonomiske rammer indarbejdes i form af bevillinger aftalt mission og vision indarbejdes i anmærkningerne aftalte mål af tværgående karakter indarbejdes i anmærkningerne aftalte mål for opgaver indarbejdes i tabel 5 i anmærkningerne. Målene drøftes mindst én gang årligt i forbindelse med resultatopfølgningen. Såfremt der aftales ændringer af målene, indarbejdes disse ved førstgivne lejlighed på finansloven, og rammeaftale og nøgletal revideres. 1. Den økonomiske ramme I afsnittet indsættes en tabel, der viser den overordnede økonomiske ramme, som det, på det tidspunkt aftalen indgås, forventes at være institutionens råderum i aftaleperioden. I tabellen indtastes også evt. rammeforbedringer (aftalemidler) og evt. supplerende effektiviseringskrav udover allerede kendte krav på finansloven.

7 Side 7 Økonomiske rammer og forbrug Tabel 1 Hovedkonto 21.xx.xx. Budget Budget Budget Budget Mio. kr., 20XX-prisniveau Året før aftalens ikrafttræden Første aftaleår Andet aftaleår Tredje aftaleår Fjerde aftaleår Bevilling (Nettoudgiftsbevilling) + særlige kontraktmidler (finanslov og tips) - Evt. supplerende effektiviseringskrav Kontraktens økonomiske ramme Låneramme, løbende priser Aftaleperiodens økonomiske rammer beskrives mere detaljeret i bilag til rammeaftalen. Der er udarbejdet en særlig regnearksskabelon hertil, som skal anvendes ved arbejdet. Link: Regnearksskabelon til økonomiske rammer (Excel) (link etableres snarest) 2. Det strategiske grundlag. Mission og vision I afsnittet beskrives institutionens strategiske grundlag med udgangspunkt i institutionens mission og vision. Mission En mission er en begrundelse for institutionens eksistens det vil sige det formål institutionen er sat i verden for at opfylde og giver den overordnede retning for institutionens udvikling. Den gode mission giver læseren svar på følgende: Hvilken opgave er institutionen sat i verden for at løse? Hvad er institutionens overordnede formål? Hvad er det for en rolle, institutionen varetager? Missionen bør beskrive, dels hvilke effekter institutionen forventes at skabe på det omgivende samfund eller dets primære interessenter, dels hvilke produkter institutionen leverer til sin omverden for at opnå disse effekter. Effekter og produkter kan under ét betegnes resultater. Institutionens mission vil typisk være helt eller delvist enslydende med den formålsbestemmelse, som den findes i lov, finanslov eller bekendtgørelse. Ofte er det en styrings-, ledelses- og formidlingsmæssig fordel at supplere en måske lang og produktorienteret formålsbestemmelse med en kort og mundret missionsformulering, der sætter effekter og produkter i relation til hinanden. Nedenfor er givet en række eksempler på missioner.

8 Side 8 Eksempler på missioner Kunststyrelsen: Kunststyrelsens mission er at fremme dansk kunst ved at løse opgaver for kulturministeren, være sekretariat for Statens Kunstfond og Kunstrådet og operatør for Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kultursamarbejde. Danmarks Kunstbibliotek: Danmarks Kunstbibliotek skal professionelt og effektivt betjene og befordre erhvervsmæssigt, kreativt, videnskabeligt og formidlingsmæssigt arbejde med fokus på billedkunst og arkitektur. Kunstakademiets Arkitektskole: KA skal gennem uddannelse og forskning i arkitektur skabe grundlag for høj kvalitet i menneskers fysiske omgivelser. Vision Visionen er en konkretisering af missionen i lyset af de udfordringer, institutionen står over for ifølge omverdensanalysen. Visionen er en formulering af resultatet af den konkrete udvikling institutionen skal gennemgå de kommende år typisk i kontraktperioden samt de efterfølgende et til fem år. Visionen kan betegnes som institutionens overordnede strategiske målsætning. En god vision er enkel, klar og konkret. Den levner ingen tvivl om, at institutionen har en ambition om at udvikle sig og stræbe efter en situation, der er utvetydigt bedre end den nuværende. En god vision viser et konkret fremtidsbillede af institutionen med et tydeligt udviklingsperspektiv beskriver de ønskede resultater gennem både effekter og produkter er kortfattet er retningsgiver for institutionens ledelse og medarbejdere og signalgivende over for omverdenen. Eksempler på vision Statens Arkiver: Myndigheder, offentlighed og medarbejdere anerkender Statens Arkiver som en effektiv, levende og brugervendt kulturinstitution, der på arkivområdet placerer Danmark som foregangsland. 3. Opgaver og mål Opgaver Opgaverne tager udgangspunkt i institutionens opgavehierarki. Afsnittet består af en tabel, der tillige indgår på finansloven (anmærkningernes tabel 5). Tabellens indhold er baseret på institutionens opgavehierarki og strategiske grundlag.

9 Side 9 Målene Rammeaftalen skal fokusere på de resultater, institutionen skaber. Det er på denne baggrund vigtigt, at der i formuleringen af mål fokuseres på, hvad der skal komme ud af institutionens virke i aftaleperioden. Der skal fokuseres på målet frem for midlet på produkter og effekter og ikke på, hvordan resultaterne opnås gennem konkrete aktiviteter, metoder og processer. Målene skal udtrykke det, man reelt ønsker at opnå, og i kulturens verden vil målet derfor ofte være kvalitativt. Målet skal angive en retning og kan indeholde udtryk som f.eks. høj kvalitet, styrkelse af. Opnåelsen af de mål, der opstilles, skal bidrage til at opfylde institutionens mission og virkeliggøre visionen. Det er vigtigt at beskrive denne sammenhæng i sin strategi. Institutionen er desuden forpligtet til et vist omfang at kunne dokumentere eller sandsynliggøre om målene er nået. Dokumentationen kan have karakter af evalueringer (interne som eksterne), beretninger eller aktivitetsbeskrivelser og kan eksempelvis beskrives ved hjælp af nøgletal. Det kræver (ofte megen) omtanke at ramme den rette balance mellem opstilling af mål på strategisk niveau og dokumenterbarhed. Kulturministeriet har i bilaget til denne vejledning derfor opstillet nogle eksempler på gode mål, og også, hvordan det kan konstateres, om de er nået. 4. Om rapportering af resultater Standardtekst: [Institutionen] skal sikre åbenhed og gennemsigtighed med hensyn til institutionens resultater og virksomhed. Som led heri rapporterer institutionen om opnåede resultater og opfyldelse af målene efter de til enhver tid gældende regler og retningslinjer herfor. Rapporteringen drøftes med departementet, og danner grundlag for departementets resultatopfølgning. 5. Aftalens status samt underskrifter

10 Side 10 Standardtekst: Denne rammeaftale er ikke en kontrakt i juridisk forstand. Der ændres ikke ved ministeransvaret og de almindelige instruktionsbeføjelser i forholdet mellem departementet og institutionen. Gældende lovgivning og hjemmelskrav, budget- og bevillingsregler, overenskomster mv. skal følges, med mindre der er tilvejebragt hjemmel til fravigelse. Departementet kan tilbagekalde eller ændre aftalen eller dele heraf i kraft af de almindelige instruktionsbeføjelser. Som udgangspunkt skal ændringer af ansvarsområde eller af aftalte målsætninger håndteres inden for de aftalte bevillingsmæssige rammer. Det samme gælder for bevillingsmæssige ændringer, som i udgangspunktet ikke giver anledning til en ændret opgavesammensætning eller ændringer i de krav, der stilles i forbindelse hermed. Større ændringer af institutionens opgaver eller af aftalte målsætninger vil altid give anledning til en genforhandling af institutionens økonomiske rammer. Omfattende ændringer i institutionens økonomiske rammer vil kunne give anledning til en genforhandling af målene i aftalen. Rammeaftalen er ikke til hinder for, at der sker tilførsel eller bortfald af bevillinger i forbindelse med ressortændringer. Bilag 1: Aftalens økonomiske grundlag Til alle rammeaftaler vedlægges et standardiseret tabelværk, der mere detaljeret beskriver anvendelsen af rammer og evt. særlige aftalemidler. Opstillingen er alene orienterende for læseren og således i kraft af rammesystemet normalt ikke bindende. Bilag 2: Dokumentation Dokumentationen kan f.eks. have karakter af: evalueringer (interne såvel som eksterne) og analyser eller rene aktivitetsredegørelser i form af beretninger mv. Aktiviteter og evalueringer kan eksempelvis formidles via nøgletal, der i mange tilfælde kan hjælpe til at sandsynliggøre, at der sker en progression i forhold til de mål, man har aftalt i forbindelse med en rammeaftale. I bilaget til rammeaftalen beskrives dels hvilke overordnede metoder man vil anvende til dokumentation, dels hvilke nøgletal man evt. vil anvende i den sammenhæng. NB: Der foregår i forbindelse med udvælgelsen af nøgletal ingen målfastsættelse. Der er med nøgletallene alene tale om et værktøj til kvalificering af styringsdialogen mellem ministeriet og den enkelte kulturinstitution og et værktøj til dokumentation.

11 Side Proces for indgåelse af en rammeaftale Standardprocessen for dialog om og udformning af rammeaftalen består af et introduktionsmøde og tre forløb, der hver især omfatter materialeudarbejdelse og aftaleskrivning efterfulgt af et møde. Efter 3. møde bør rammeaftalen kunne færdigformuleres og forelægges ministeren, hvorefter den sendes til institutionen til underskrift. Efter underskrift offentliggøres rammeaftalen på institutionens hjemmeside. Nedenfor gives en kronologisk gennemgang af de enkelte forløb i den typiske proces, samt en nærmere beskrivelse af det materiale, institutionen forventes at udarbejde. Introduktionsmøde Introduktionsmødet går ud på at lægge en plan for den samlede proces for indgåelse af en rammeaftale samt, at departementet forklarer de enkelte procestrin og de forskellige materialer. Departementet tager initiativ til et introduktionsmøde, hvor hensigten er at etablere en fælles forståelse af Kulturministeriets resultatstyring og den forestående dialog- og skriveproces. På introduktionsmødet vil departementet indlede med at redegøre for ministeriets politik for styring og den metodiske tilgang (strategisk styring). Herefter drøftes processens forløb, og der træffes aftale om tidsplan, møder mellem institutionen, evt. styrelse og departementet samt hvilket materiale, der skal udarbejdes undervejs (sidstnævnte er kort ridset op nedenfor). 1. møde Det 1. forløb og møde er koncentreret om at etablere en fælles forståelse af institutionens nuværende situation, muligheder og udfordringer samt ministeriets forventninger til institutionen. Opgaven på første egentlige møde er således at opnå enighed om det, som i dispositionen ovenfor er gengivet som det strategiske grundlag. Departement og institution skal således opnå enighed om følgende spørgsmål: Hvad er det for opgaver institutionen løser og skal løse? Hvilken overordnet udviklingsretning skal institutionen efterstræbe i perioden? Til brug for 1. møde skal institutionen udarbejde følgende materiale: 1. Opgavehierarki 2. Forslag til mission 3. Omverdensanalyse (og evt. bud på egentlig strategi) 4. Forslag til vision. Departementet skal desuden på det 1. møde redegøre for, hvilke forventninger departementet og ministeren har til institutionen, herunder f.eks. hvorledes institutionen forventes at bidrage til realiseringen af de kulturpolitiske målsætninger. Dette gælder såvel institutions- eller sektorspecifikke målsætninger som tværgående kulturpolitiske målsætninger, pt. formuleret som ministerens kulturpolitiske fokusområder for resultatstyringen.

12 Side 12 Endelig kan departementet (uforpligtende) tilkendegive niveauet for aftalens økonomiske ramme. Departementet vil normalt ikke være klar til diskussion af økonomiske rammer, der ligger ud over institutionens ordinære driftsbevilling før efteråret umiddelbart før aftalens ikrafttræden, idet budgettering af departementets reserver til formålet først kan ske, når regeringens finanslovsforslag foreligger og den 4-årsperiode, aftalen omfatter, således kendes endeligt. 2. møde Ideen med det andet møde er at konkretisere diskussionerne fra 1. møde og opstille egentlige mål, som bidrager til opfyldelse af missionen og realisering af visionen. Det 2. forløb og møde er således koncentreret om strategi, mål og økonomi. Til brug for dette møde udarbejdes ofte udkast til aftaleafsnit. Målene formuleres på opgaveniveau, således at der for hver af institutionens hovedopgaver (som de er beskrevet på finansloven) opstilles 2-3 mål. Meningen er, at målene både skal dække opgaveløsningen, imødekommelse af relevante politiske krav og forventninger (herunder fokusområderne) og de konkrete udfordringer, som institutionen har beskrevet ved første møde. Målene skal udspringe af institutionens strategi, som bygger på en viderebearbejdning af omverdensanalysen. Strategien omfatter ud over de målsætninger, som overføres til rammeaftalen, også beskrivelse af de generelle metoder, som institutionen vil anvende for at nå målene og realisere visionen og de øvrige målsætninger. Strategien bliver ikke en del af rammeaftalen og er dermed ikke bindende for institutionen, men skal derimod bidrage til den fælles forståelse af, hvorledes institutionen vil nå målene og realisere visionen. Strategien udgør i forlængelse heraf heller ikke egentligt bilag til rammeaftalen, men bør gøres tilgængelig for offentligheden på institutionens hjemmeside sammen med den endelige rammeaftale. Det andet møde er samtidigt anledningen til, at institutionen beskriver et budget for aftaleperioden, herunder fremkommer med ønsker til særlige aftalemidler ved siden af den ordinære driftsbevilling på finansloven. Aftalemidler er ekstraordinær finansiering til f.eks. projekter eller lignende, der understøtter den udviklingsretning, rammeaftalen tilsiger. I udgangspunktet støttes kun midlertidige formål, der ikke umiddelbart kan rummes inden for de ordinære rammer på finansloven. Til brug for 2. møde skal institutionen udarbejde: 1. Udkast til strategi 2. Forslag til mål 3. Forslag til budgetter, herunder budgetter for særlige projekter, jf. skabelon herfor.

13 Side møde Formålet med det tredje møde er at opnå endelig enighed mellem departementet og institutionen om selve rammeaftalens indhold. Dvs. både mål og økonomiske rammer. Til brug for tredje møde skal institutionen udarbejde: 1. Det egentlige aftaleudkast, jf. standardskabelon herfor. Link: Rammeaftaleskabelon (Word) (link etableres snarest) Efter mødet overtager departementet skrivearbejdet og færdiggør rammeaftalen i endeligt udkast til institutionens godkendelse. Herefter underskriver ministeren og institutionschefen aftalen og evt. økonomiske transaktioner udmøntes på førstkommende bevillingslov. Link: Plan for kontraktforhandlingsforløb (Word) (link etableres snarest)

14 Side 14 BILAG Mål og dokumentation Dette bilag uddyber og eksemplificerer principperne for målopstilling og dokumentation. Målformulering og dokumentation hænger sammen. Derfor behandles de to ting i dette bilag i sammenhæng. Målformulering og dokumentation Det ligger i ovennævnte principper, at styringen må holde sig på et niveau, hvor der kun tages stilling til den effekt, institutionen har på det omgivende samfund hvordan man tilrettelægger arbejdet indadtil er i udgangspunktet institutionens ansvar. Målformulering I forbindelse med indgåelsen af en rammeaftale skal institutionen formulere en vision, det vil sige et konkret fremtidsbillede, som man stræber efter. Visionen skal endvidere konkretiseres i egentlige effekt- og kvalitetsmål, der er dækkende for institutionens opgavevaretagelse. De konkrete mål indgår i institutionens strategi, som igen skal forholde sig til relevante politiske krav. F.eks. er det et krav, at institutionerne i strategien forholder sig til ministerens fokusområder for resultatstyring. Endvidere er det et krav, at man i sin strategi (og mål) forholder sig til alle væsentlige opgaver i aftaleperioden, det vil som minimum sige de opgaver, der fremgår af institutionens anmærkninger på finansloven (tabel 5), jf. i øvrigt også institutionens opgavehierarki. Der skal fokuseres på resultater frem for midler på produkter og effekter. Ikke på, hvordan resultaterne opnås gennem konkrete aktiviteter, metoder og processer. Målene skal udtrykke det, man reelt ønsker at opnå, og i kulturens verden vil målet derfor ofte være kvalitativt. Målet behøver således ikke være konstaterbart/målbart i kvantitativ forstand, men det skal angive en retning og kan indeholde udtryk som f.eks. høj kvalitet, styrkelse af, øge, højne, forbedre eller flere. Det kan metodisk være vanskeligt at isolere effekten af institutionens indsats fra andre faktorer, men det betyder ikke, at man skal afholde sig fra at formulere mål for den samfundsmæssige effekt af institutionens aktiviteter. Det forudsætter dog, at institutionen gør sig nogle overvejelser om sammenhængen mellem institutionens aktiviteter og den samfundsmæssige effekt. Institutionen skal med andre ord formulere en forandringsteori, som beskriver sammenhængen mellem aktiviteter (årsager) og effekter (virkninger). Opgavehierarkiet er en model til at skitsere forandringsteorier for institutionens generelle effektmål. De fleste effektmål formuleres så de har gyldighed for hele rammeaftaleperioden eller længere. I så fald bør strategi og nøgletal angive, hvor langt institutionen forventer at komme i de enkelte år i rammeaftaleperioden. Det er nødvendigt for resultatopfølgnin-

15 Side 15 gen i de enkelte år. Det skal dog angives i rammeaftalen, hvis målene kun er relevante for enkelte år i perioden. Dokumentation Hensyn til demokratisk indsigt og legitimitet betyder, at det herudover skal være muligt at konstatere, eller i hvert fald sandsynliggøre, at målene er nået eller at udviklingen er gået i den rigtige retning. Det betyder, at institutionen i forbindelse med målformuleringen skal sikre, at målene angiver en konkret udviklingsretning og overveje, hvordan resultaterne kan dokumenteres. Dokumentationen kan f.eks. have karakter af: evalueringer (interne såvel som eksterne) og analyser eller rene aktivitetsredegørelser i form af beretninger mv. Aktiviteter og evalueringer kan eksempelvis formidles via nøgletal, der i mange tilfælde kan hjælpe til at sandsynliggøre, at der sker en progression i forhold til de mål, man har aftalt i forbindelse med en rammeaftale, og kan tillige anvendes til at dokumentere denne overfor omverden. Nøgletal kommer derfor grundlæggende i spil på to måder: I forbindelse med strategiformulering institutionen skal gøre sig tanker om, hvordan strategien påvirker virksomhedens udvikling; nøgletallene skal illustrere den ønskede udvikling. I forbindelse med resultatopfølgning institutionen kan anvende nøgletallene til at dokumentere målopfyldelse. Nøgletallene kan aldrig stå alene, og det er heller ikke givet, at der kan findes nøgletal, der afspejler alle hjørner af institutionens virke. Et nøgletal kan sige noget om: 1. Kvantitet. Det kvantitative nøgletal fortæller noget om, hvad der produceres/er produceret. Der kan være tale om omfattende produktionsstatistikker eller simple redegørelser over aktiviteter. 2. Kvalitet. Et kvalitativt nøgletal siger noget om kvaliteten af det, man går og laver. Kvalitet kan underopdeles i faktisk kvalitet (måling i forhold til relativt objektive/kvantitative standarder), oplevet kvalitet (typisk brugernes opfattelse) og (for nogle typer af institutioner) tilgængelighed. 3. Produktivitet. Et nøgletal om produktivitet siger noget om hvor effektivt institutionens drift er tilrettelagt. Der kan være tale om opgørelse af enhedsomkostninger eller opgørelser af eksempelvis administrationsprocenter.

16 Side 16 Sandsynliggørelse I praksis er den dokumentation der kan og bør udarbejdes hverken helt skudsikre beviser eller usikker sandsynliggørelse. Der bør også tages hensyn til de ressourcer, der skal anvendes til at frembringe dokumentation, og derfor vil det normalt være mest rigtigt, at lægge sig et sted mellem yderpunkterne. Sandsynliggørelse kan ske på flere måder. En af dem er, at der forligger en række data, som ikke direkte dokumenterer den ønskede effekt, men som dog tilsammen viser en udvikling i en række relevante parametre (nøgletal), som sandsynliggør at udviklingen er gået i den ønskede retning. I så fald skal der foreligge en argumentation for sammenhængen mellem parametre og effekter. Sandsynliggørelse kan også ske gennem en beskrivelse af hvilke aktiviteter, der er gennemført for at opfylde målet. I givet fald skal der foreligge en forandringsteori, som indeholder en argumentation for hvordan de gennemførte aktiviteter kan og vil føre til den ønskede effekt (forandringsteorien bør som nævnt foreligge allerede når målet indarbejdes i strategi og rammeaftale). Hvis forandringsteorien er overbevisende og de relevante aktiviteter er gennemført, er målopfyldelsen sandsynliggjort. I forbindelse med resultatvurderingen bør institutionen dog altid overveje, om forandringsteorien stadig holder vand. Især hvis der er tale om en ny og ikke tidligere afprøvet teori. Eksempelkatalog Nedenstående tabel giver en række konkrete eksempler på målformulering med forslag til dokumentationsmetode for forskellige typer af institutioner. Eksempel 1: Et museum 1) Opgaveeksempel 2) Måleksempler 3) Dokumentationseksempler Tilgængeliggørelse og Museet skal være Evaluering/analyse: formidling af kulturarven livsaldre. Anmeldelser fra aviser, blade mv. vedkommende for alle Brugerundersøgelser. Aktivitetsredegørelse: Udvikling af hjemmeside, fx med henblik på øget tilgængeliggørelse af museets samlinger. Attraktive kulturtilbud for bestemte målgrupper (fx unge, etniske minoriteter, udkantskommuners borgere). Øge kendskabet til museets samlinger i hele landet. Evaluering/analyse: Brugerundersøgelser Aktivitetsredegørelse: Omvisninger af særlige typer af institutioner og foreninger, eller fra særlige lokaliteter i landet. Aktiviteter gennemført med særlige målgrupper for øje. Et udvidet samarbejde med fx uddannelsesinstitutioner. Evaluering/analyse: Brugerundersøgelser. Aktivitetsredegørelse: Samarbejde om udstillinger med kulturinstitutioner i hele landet. Udvikling af hjemmeside. Et museum har med udgangspunkt i en vision om at være et førende museum opstillet følgende mål Museet skal være vedkommende for alle livsaldre. Målet er formuleret med udgangspunkt i museets vision, og dets mere konkrete opgave Tilgængeliggørelse

17 Side 17 og formidling af kulturarven. Men målet afspejler også ministerens kulturpolitiske målsætning, om at skabe kultur for alle. Som led i resultatopfølgningen, skal institutionen dokumentere om målet er indfriet, eller som minimum sandsynliggøre, at der er gennemført en målrettet indsats for at opnå den ønskede effekt. I den yderste kolonne til højre (kolonne 3), er der opstillet eksempler på, hvordan institutionen kan vælge at dokumentere eller sandsynliggøre effekten af en indsats for at opfylde det opstillede mål. Dokumentationen kan have forskellig karakter, som evalueringer, nøgletal, beretninger eller aktivitetsbeskrivelser. Dokumentation af opstillede mål forudsætter derfor visse metodiske overvejelser. I det nævnte eksempel, kan museet eksempelvis overveje at benytte sig af brugerundersøgelser. En brugerundersøgelse kan give stor viden om de besøgendes aldersfordeling, og hvordan de forskellige aldersgrupper oplever museets udstillinger. Ligeledes kan museet vælge at henvise til anmeldelser fra aviser, blade mv., hvor anmeldere måske har givet en karakteristik af én udstillings målgruppe. Målopfyldelsen kan også sandsynliggøres ved, at museet overfor departementet beskriver hvilke aktiviteter, de har igangsat med fokus på at gøre museet vedkommende for alle livsaldre. Det er vigtigt, at museet på forhånd (dvs. i forbindelse med målformuleringen) gør sig overvejelser i forhold til årsagsforbindelsen mellem indsats og effekt (en forandringsteori). Eksempel 2: En uddannelsesinstitution 1) Opgaveeksempel 2) Måleksempler 3) Dokumentationseksempler Uddannelse af kandidater Uddannelsens kvalitet kan konkurrere på niveau med førende skoler i udlandet. Evaluering/analyse Ekstern evaluering/benchmark af uddannelsen (akkreditering efter internationale normer) Nøgletal Student/lærer ratio Aktivitetsredegørelse: Studerendes og dimittenders succes ved internationale konkurrencer mv. (f.eks. biennaler, festivaler) En uddannelsesinstitution opstiller med udgangspunkt i en vision om at varetage den højeste uddannelse i musik følgende mål uddannelsens kvalitet kan konkurrere på niveau med førende skoler i udlandet. Målet formuleres med udgangspunkt i konservatoriets vision, og dets kerneopgave opgave uddannelse af kandidater. Det valgte eksempel på et mål, er ikke umiddelbart målbart i kvantitativ forstand, men angiver en klar strategisk ambition. I forbindelse med den årligt tilbagevendende resultatopfølgning, forventes det, at institutionen kan dokumentere at målet er indfriet, eller som minimum sandsynliggøre, at institutionen har gennemført en målrettet indsats for at øge uddannelsens kvalitet. I den yderste kolonne til højre (kolonne 3), fremgår en række eksempler på metoder til, hvordan institutionen på tilfredsstillende vis kan vælge at dokumentere deres indsats.

18 Side 18 Det kan være evalueringer, nøgletal eller aktivitetsredegørelser. I dette tilfælde, kan det være relevant at inddrage akkreditering efter internationale normer, og studerendes og dimittenders succes ved internationale konkurrencer. I nogle tilfælde kan det blive meget ressourcekrævende, at tilvejebringe det ønskede datagrundlag for vurderingen af den opnåede effekt, fordi effekten bedst dokumenteres ved hjælp af mange parametre. Institutionen anbefales derfor i første omgang at anvende de data, som institutionen i forvejen har adgang til. Det understreger ligeledes betydningen af, at det er vigtigt institutionen har gjort sig nogle overvejelser vedrørende dokumentationen, før målet formuleres. Eksempel 3: Et forskningsbibliotek 1) Opgaveeksempel 2) Måleksempler 3) Dokumentationseksempler Forskning Biblioteket skal udøve Evaluering/analyse forskning efter anerkendte Ekstern evaluering/benchmark af forskningen kvalitetsnormer Nøgletal: herfor. Antal forskningspublikationer (peer-reviewed) Aktivitetsredegørelse: Forskningsplaner/-beretninger Eksempel 4: En styrelse 1) Opgaveeksempel 2) Måleksempler 3) Dokumentationseksempler Minister- og ministeriebetjeninde Godt og klart samarbej- Evaluering/analyse: med departementet. Løbende evaluering af arbejdet ved eksempelvis månedsmøder mellem styrelse og departement. Aktivitetsredegørelse: Referater af månedsmøder. Tilskudsadministration Tilskudsadministrationen effektiviseres og kvalitetsforbedres Nøgletal: Måling af sagsbehandlingstider mv. Måling af omkostninger pr. tilskudssag

Rammeaftale. September Den Hirschsprungske Samling

Rammeaftale. September Den Hirschsprungske Samling Rammeaftale September 2010 Den Hirschsprungske Samling 2010-2013 Rammeaftalen mellem kulturministeriet og departementet på den ene side og Den Hirschsprungske Samling på den anden side fastlægger mål for

Læs mere

Marts 2009. Danmarks Kunstbibliotek 2009-2012

Marts 2009. Danmarks Kunstbibliotek 2009-2012 Marts 2009 Danmarks Kunstbibliotek 2009-2012 Rammeaftalen mellem kulturministeren og departementet på den ene side og Danmarks Kunstbibliotek på den anden side fastlægger mål for bibliotekets virksomhed

Læs mere

Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for Landbrugsmuseet:

Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for Landbrugsmuseet: Rammeaftale Februar 2012 Dansk Landbrugsmuseum 2012-2015 Rammeaftalen mellem Kulturministeriet (departementet) på den ene side og Dansk Landbrugsmuseum på den anden side fastlægger mål for Landbrugsmuseets

Læs mere

Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for Kulturstyrelsen:

Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for Kulturstyrelsen: Rammeaftale Juli 2013 Kulturstyrelsen 2013-2016 Rammeaftalen mellem Kulturministeriet (departementet) på den ene side og Kulturstyrelsen på den anden side fastlægger mål for Kulturstyrelsens virksomhed

Læs mere

Rammeaftale. December Slots- og Kulturstyrelsen

Rammeaftale. December Slots- og Kulturstyrelsen Rammeaftale December 2016 Slots- og Kulturstyrelsen 2017-2020 Rammeaftalen mellem Kulturministeriet (departementet) på den ene side og Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) på den anden side fastlægger mål

Læs mere

Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder 2013-2016

Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder 2013-2016 Rammeaftale December 2012 Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder 2013-2016 Rammeaftalen mellem Kulturministeriet (departementet) på den ene side og Nota på den anden side fastlægger

Læs mere

1. Økonomisk ramme Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for biblioteket:

1. Økonomisk ramme Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for biblioteket: RAMMEAFTALE Statsbiblioteket 2011-14 15. november 2010 Rammeaftalen mellem kulturministeren og departementet på den ene side og Statsbiblioteket på den anden side fastlægger mål for bibliotekets virksomhed

Læs mere

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og JazzDanmark.

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og JazzDanmark. Marts 2013 Rammeaftale 2013-2016 for JazzDanmark 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og JazzDanmark. JazzDanmark er en selvejende institution,

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

RESULTATKONTRAKT. Kunststyrelsen 2005-2008

RESULTATKONTRAKT. Kunststyrelsen 2005-2008 M I N I S T E R I E T RESULTATKONTRAKT Kunststyrelsen 2005-2008 1. Indledning Kontrakten mellem kulturministeren og departementet på den ene side og Kunststyrelsen på den anden side fastlægger de ønskede

Læs mere

RAMMEAFTALE. Rammeaftale for Storstrøms Kammerensemble. 1. Aftalens formål og grundlag

RAMMEAFTALE. Rammeaftale for Storstrøms Kammerensemble. 1. Aftalens formål og grundlag RAMMEAFTALE Rammeaftale 2014-2017 for Storstrøms Kammerensemble 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale for Storstrøms Kammerensemble er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg, Guldborgsund

Læs mere

Væsentlige ændringer i aftalens forudsætninger, herunder dens økonomiske grundlag, kan give anledning til en genforhandling af aftalen.

Væsentlige ændringer i aftalens forudsætninger, herunder dens økonomiske grundlag, kan give anledning til en genforhandling af aftalen. RAMMEAFTALE Rammeaftale 2014-2017 for Randers Kammerorkester 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale for Randers Kammerorkester er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg, Randers

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Det Musiske Hus for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Det Musiske Hus for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Det Musiske Hus for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og Edition S..

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og Edition S.. RAMMEAFTALE Rammeaftale 2013-2016 for Edition S 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og Edition S.. Edition S er en selvejende institution,

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Spillestedet Thy for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Spillestedet Thy for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Spillestedet Thy for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

Egnsteateraftale vedr. Bornholms Teater

Egnsteateraftale vedr. Bornholms Teater Egnsteateraftale vedr. Bornholms Teater 1. Aftaleparter Den selvejende institution Bornholms Teater (herefter kaldt teatret) Teaterstræde 2 3700 Rønne CVR: 28179669 og Bornholms Regionskommune (herefter

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

Egnsteateraftale mellem Hvidovre Kommune Hvidovrevej Hvidovre (i det følgende kaldet kommunen)

Egnsteateraftale mellem Hvidovre Kommune Hvidovrevej Hvidovre (i det følgende kaldet kommunen) Egnsteateraftale 1.1.2017 31.12.2020 mellem Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre (i det følgende kaldet kommunen) Og Den selvejende institution Teater Vestvolden Høvedstensvej 49 2650 Hvidovre

Læs mere

UDVIKLINGSAFTALE. Udviklingsaftale for Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester i Aftalens formål og grundlag

UDVIKLINGSAFTALE. Udviklingsaftale for Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester i Aftalens formål og grundlag UDVIKLINGSAFTALE Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk Udviklingsaftale for Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester

Læs mere

RAMMEAFTALE. 26. oktober Rammeaftale for Odense Symfoniorkester i Aftalens formål og grundlag

RAMMEAFTALE. 26. oktober Rammeaftale for Odense Symfoniorkester i Aftalens formål og grundlag RAMMEAFTALE Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk 26. oktober 2017 Rammeaftale for Odense Symfoniorkester i 2017 1. Aftalens

Læs mere

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet

Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 1AFD_1KT Sagsnr.: 168 Strategi for effektbaseret styring i Fødevareministeriet 2010-2013 Oktober 2009 1 1. En indsats skal vise effekt Fødevareministeriets

Læs mere

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og Spot Festivalen.

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og Spot Festivalen. RAMMEAFTALE Rammeaftale 2013-2016 for Spot Festivalen 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og Spot Festivalen. Spot Festivalen er en

Læs mere

Egnsteateraftale

Egnsteateraftale UDKAST Egnsteateraftale 2015-16 Mellem Randers Kommune og Randers EgnsTeater indgås egnsteateraftale for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2016. Aftalen er indgået i henhold til bekendtgørelse om

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Studenterhuset for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Studenterhuset for perioden RAMMEAFTALE UDKAST Rammeaftale for det regionale spillested Studenterhuset for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

NOTAT. Kulturministeriets politik for resultatstyring. November 2014

NOTAT. Kulturministeriets politik for resultatstyring. November 2014 NOTAT Kulturministeriets politik for resultatstyring November 2014 Denne politik indeholder principper for anvendelse af resultatstyring 1 på Kulturministeriet område til styring af: Styrelser og statsinstitutioner

Læs mere

Egnsteateraftale vedr. Teatret OM

Egnsteateraftale vedr. Teatret OM Egnsteateraftale vedr. Teatret OM 1. Aftaleparter Teatret OM (herefter kaldt teatret) og Ringkøbing-Skjern Kommune (herefter kaldt kommunen) 2. Aftaleperiode 01.01.2017 31.12.2020 3. Lovgrundlag Egnsteateraftalen

Læs mere

VEJLEDNING. Rammeaftaler. Til Kulturministeriets statsinstitutioner. April 2018

VEJLEDNING. Rammeaftaler. Til Kulturministeriets statsinstitutioner. April 2018 VEJLEDNING Til Kulturministeriets statsinstitutioner April 2018 Rammeaftaler Denne vejledning med en række vejledningsbilag retter sig mod de af kulturministeriets statsinstitutioner, som indgår rammeaftale

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsanerkendte museers sikring af kulturarven Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 14/2013 om statsanerkendte

Læs mere

Strategisk styring med resultater i fokus. September 2014

Strategisk styring med resultater i fokus. September 2014 1 Strategisk styring med resultater i fokus September 2014 INDHOLD FORORD 3 RAMME FOR MÅL- OG RESULTATPLANEN 4 MÅL- OG RESULTATPLANEN 6 1. STRATEGISK MÅLBILLEDE 7 2. MÅL 8 3. OPFØLGNING 10 DEN GODE MÅL-

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Økonomistyring i staten

Økonomistyring i staten Økonomistyring i staten Del 1 Målbillede Version 1.0 Januar 2014 Indhold 1 Indledning 3 1.1 Formål med vejledningen 3 1.2 Opdatering 3 1.3 Behovet for god økonomistyring i staten 3 1.4 Økonomistyring i

Læs mere

Statens tilskud ydes med hjemmel i 3 i musikloven (lovbekendtgørelse nr. 32 af 14. januar 2014).

Statens tilskud ydes med hjemmel i 3 i musikloven (lovbekendtgørelse nr. 32 af 14. januar 2014). AFTALE OM MÅL Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk Aftale om mål for Copenhagen Jazz Festival 2017-2019 1. Aftalens formål

Læs mere

Guideline. for hvordan vi styrker et fælles fokus på effekt og progression i vores samhandel på det specialiserede socialområde.

Guideline. for hvordan vi styrker et fælles fokus på effekt og progression i vores samhandel på det specialiserede socialområde. Mål Myndighed Borger Udfører Guideline for hvordan vi styrker et fælles fokus på effekt og progression i vores samhandel på det specialiserede socialområde Opfølgning Indsats Det handler om borgeren, når

Læs mere

Årsrapportskabelonen følger samme struktur som ifm. udarbejdelse af sidste års årsrapport.

Årsrapportskabelonen følger samme struktur som ifm. udarbejdelse af sidste års årsrapport. NOTAT Til Kulturministeriets statsinstitutioner med rammeaftale 19. januar 2016 Moderniseringsstyrelsens vejledning om årsrapporten 2015 Dette notat indeholder departementets kommentarer og råd om, hvordan

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer

Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Kulturministeriets forvaltning af

Læs mere

Rammeaftale. April 2019

Rammeaftale. April 2019 Rammeaftale April 2019 Rigsarkivet 2019-2022 Hnmnrnaftnlen mellem Kulturministeriet (depnrtementet) på den ene side og Rigsarkivet på den anden side fastlægger mål for Rigsarkivets virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Global/Jazzhouse for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Global/Jazzhouse for perioden RAMMEAFTALE UDKAST Rammeaftale for det regionale spillested Global/Jazzhouse for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

2. Fødevareministeriet er en koncern

2. Fødevareministeriet er en koncern Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi 1. Indledning 2. udgave af Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi er udarbejdet i 2007. Effektiviseringsstrategien

Læs mere

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker 2010 13 Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni

Læs mere

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter.

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter. Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

Resultatplan for VIVE 2019

Resultatplan for VIVE 2019 Resultatplan for VIVE 2019 Indledning VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd blev oprettet d. 1. juli 2017 ved lov nr. 709 af 8. juni 2017. VIVE er en fusion af Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Overordnet beskrivelse Grundidéen i plansystemet er, at der er en lige linje fra vision over politikker, målsætninger og indsatsområder til budget.

Læs mere

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer Direktøren Til bestyrelsesformænd og rektorer for universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier, maritime uddannelsesinstitutioner og kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner Kære bestyrelsesformænd

Læs mere

NOTAT. Politiske pejlemærker. Effekt. Mål. Dialog

NOTAT. Politiske pejlemærker. Effekt. Mål. Dialog Dialogbaseret styringsmodel 2018-2021 Formålet med den dialogbaserede styringsmodel, som blev godkendt i 2015 er, at styringen med afsæt i modellen skal være et værdifuldt redskab for Kommunalbestyrelsen

Læs mere

EGNSTEATERAFTALE VEDR. HAMLETSCENEN

EGNSTEATERAFTALE VEDR. HAMLETSCENEN EGNSTEATERAFTALE VEDR. HAMLETSCENEN 1. Aftaleparter Den selvejende institution HamletScenen (herefter kaldt teatret) Kronborg 13 3000 Helsingør CVR: 31 36 05 87 Og Helsingør Kommune (herefter kaldt kommunen)

Læs mere

Egnsteateraftale vedr. Randers EgnsTeater

Egnsteateraftale vedr. Randers EgnsTeater Egnsteateraftale vedr. Randers EgnsTeater 2017-20 1. Aftaleparter Randers EgnsTeater og Randers Kommune, Favrskov Kommune og Lemvig Kommune. 2. Aftaleperiode 01.01.2017 31.12.2020 3. Lovgrundlag Egnsteateraftalen

Læs mere

Resultatplan for KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning 2016

Resultatplan for KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning 2016 Resultatplan for KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning 2016 INDLEDNING KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, har eksisteret

Læs mere

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune 2017 MÅL- OG EFFEKTAFTALER DIALOGMØDER MÅLOPFØLGNING Forord Mål- og effektstyring er et vigtigt styringsredskab, som har til formål at: Skabe den størst

Læs mere

SERVICENIVEAU. Vejledning til udvikling af serviceniveau VEJLEDNING TIL UDVIKLING AF SERVICENIVEAU 1

SERVICENIVEAU. Vejledning til udvikling af serviceniveau VEJLEDNING TIL UDVIKLING AF SERVICENIVEAU 1 SERVICENIVEAU Vejledning til udvikling af serviceniveau VEJLEDNING TIL UDVIKLING AF SERVICENIVEAU 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. NDLEDNING....3 2. HVORFOR SKAL VI HAVE ET SERVICENIVEAU?.... 3 3. VEJEN MOD ET

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

Statens tilskud ydes med hjemmel i 3 i musikloven (lovbekendtgørelse nr. 32 af 14. januar 2014).

Statens tilskud ydes med hjemmel i 3 i musikloven (lovbekendtgørelse nr. 32 af 14. januar 2014). AFTALE OM MÅL UDKAST Version 20170208 Til parternes endelige godkendelse Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk Aftale om mål

Læs mere

Egnsteateraftale mellem

Egnsteateraftale mellem Egnsteateraftale mellem Carte Blanche, Egnsteater i Viborg (herefter teatret) Og Viborg Kommune (herefter kommunen) For perioden 01.01.2014 31.12.2017 Aftalen er indgået i henhold til Bekendtgørelse om

Læs mere

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976 Mål og resultatstyring i den offentlige sektor Kursusnr. 45976 Mål: Deltageren kan medvirke til opstillingen af mål- og handleplaner for udførelsen af egne opgaver. kan arbejde med mål- og handleplaner

Læs mere

Egnsteateraftale mellem Operaen i Midten og Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Struer kommuner

Egnsteateraftale mellem Operaen i Midten og Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Struer kommuner Egnsteateraftale mellem Operaen i Midten og Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Struer kommuner 1.1.2017 31.12.2020 Godkendelse i bestyrelsen den 15.-18. december 2015 Udgave til politisk godkendelse i

Læs mere

Rammeaftale imellem Det Københavnske Teatersamarbejde og Kulturministeriet for perioden 1. januar 2012 til den 31 december 2015

Rammeaftale imellem Det Københavnske Teatersamarbejde og Kulturministeriet for perioden 1. januar 2012 til den 31 december 2015 Rammeaftale imellem Det Københavnske Teatersamarbejde og Kulturministeriet for perioden 1. januar 2012 til den 31 december 2015 mission Indhoidsfortegnelse 1. Generelle forhold vedrørende aftalen 3 2.

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsordenen har hjemmel i 20, stk. 1, i lov nr. 384 af 26. april 2017 om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Institution. Forfattere Malene Gronemann Giorgi, direktionssekretær/specialkonsulent Mads Lyndrup, chefkonsulent. Opgavetypen der eksemplificeres

Institution. Forfattere Malene Gronemann Giorgi, direktionssekretær/specialkonsulent Mads Lyndrup, chefkonsulent. Opgavetypen der eksemplificeres Slots og Ejendomsstyrelsen Institution Slots- og Ejendomsstyrelsen Forfattere Malene Gronemann Giorgi, direktionssekretær/specialkonsulent Mads Lyndrup, chefkonsulent Opgavetypen der eksemplificeres Offentlige

Læs mere

Introduktion til redskaber

Introduktion til redskaber December 2007 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Projekt "Sammenhængende Børnepolitik"...1 Lovgrundlag...2 Vejledning til redskabssamlingen...3 Hvordan bruges redskabssamlingen?...3 Læsevejledning...4

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Regeringen Danske Regioner Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Nyt kapitel 4. juni 2014 God økonomistyring på sygehusene og opfølgning Som opfølgning på aftalen om regionernes økonomi for 2013

Læs mere

Egnsteateraftale for Black Box Theatre, Holstebro

Egnsteateraftale for Black Box Theatre, Holstebro Egnsteateraftale for Black Box Theatre, Holstebro 1.1.2018-31.12.2020 Godkendt i bestyrelsen 16. december 2016 FORSLAG til godkendelse i Holstebro Kommune Red. 6.1.2017/LG Jnr. nr. 20.01.02-P27-1-16 Slots-

Læs mere

Resultatkontrakt 2013

Resultatkontrakt 2013 Resultatkontrakt 2013 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning... 1 2. Mission... 1 3. Vision... 1 4. Revisionens fokus... 1 5. Præsentation af produkter og ydelser - opgavehierarkiet... 2 6. Mål og resultatkrav...

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter Januar 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Tillægsaftale til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Østjysk Vækstbånd (2018)

Tillægsaftale til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Østjysk Vækstbånd (2018) Tillægsaftale til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Østjysk Vækstbånd (2018) Dok. nr. 2744249 Side 2 INDHOLD Side Kapitel 1: Baggrund for tillægsaftale 3 1.1 Baggrund 1.2 Aftaleperiode

Læs mere

Fødevareministeriets kommunikationspolitik

Fødevareministeriets kommunikationspolitik Fødevareministeriets kommunikationspolitik 2 Fødevareministeriets kommunikationspolitik Indhold Indledning... 5 Formål... 6 Målsætninger... 7 Principper for god kommunikation... 8 Målgrupper... 9 Roller

Læs mere

a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt

a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt Aktstykke nr. 133 Folketinget 2016-17 133 Finansministeriet. København, den 12. januar 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC Kommunikationsstrategi 2008-2012 Professionshøjskolen UCC Indledning Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi kommunikerer ud fra hvilke principper og med hvilke mål. Kommunikationsstrategien er

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere

Effektmåling. Ulf Hjelmar. Workshop. forskningsprogramleder Anvendt KommunalForskning (AKF)

Effektmåling. Ulf Hjelmar. Workshop. forskningsprogramleder Anvendt KommunalForskning (AKF) Effektmåling Workshop Ulf Hjelmar forskningsprogramleder Anvendt KommunalForskning (AKF) www.akf.dk Agenda 1. Hvordan skabes en god evalueringspraksis, så man i højere grad kan dokumentere og sammenligner

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af statslige tilskud. August 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af statslige tilskud. August 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af statslige tilskud August 2013 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 6/2012 om forvaltningen af statslige

Læs mere

Bibliotekets årsregnskab indsendes til Kulturstyrelsen efter revision og godkendelse i kommunen og med en kopi af revisionsprotokollatet.

Bibliotekets årsregnskab indsendes til Kulturstyrelsen efter revision og godkendelse i kommunen og med en kopi af revisionsprotokollatet. Vejledning til årsregnskab og resultatrapporten 2013 1. Grundlag Kulturstyrelsen, Biblioteker har med hjemmel i bibliotekslovens 11 indgået en rammeaftale med centralbibliotekskommunerne for perioden 2010-2013.

Læs mere

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde NOTAT Den offensive strategi for den internationale kulturudveksling 2007-2011 D. 5. november 2007/lra 1. Baggrund Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har siden 2000 haft en samarbejdsaftale om Danmarks

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af integrationsindsatsen over for nyankomne udlændinge April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten

Læs mere

Bilag 1: Kulturaftalens bevillingsmæssige grundlag og vilkår Bilag 2: Vilkår for genforhandling, justering og opsigelse af kulturaftalen Bilag 3:

Bilag 1: Kulturaftalens bevillingsmæssige grundlag og vilkår Bilag 2: Vilkår for genforhandling, justering og opsigelse af kulturaftalen Bilag 3: Bilag 1: Kulturaftalens bevillingsmæssige grundlag og vilkår Bilag 2: Vilkår for genforhandling, justering og opsigelse af kulturaftalen Bilag 3: Uddybende beskrivelse af indsatsområder Bilag 1 Kulturaftalens

Læs mere

Egnsteateraftale mellem Syddjurs Egnsteater og Syddjurs Kommune

Egnsteateraftale mellem Syddjurs Egnsteater og Syddjurs Kommune 1 of 6 Sagsid: 15/48807 Sagsbehandler: Chefkons. Frank Reeckmann Kultur og Udvikling fre@syddjurs.dk Egnsteateraftale mellem Syddjurs Egnsteater og Syddjurs Kommune Egnsteateraftale for perioden 1. januar

Læs mere

Styringsdokument for Statens Administration 2014

Styringsdokument for Statens Administration 2014 Styringsdokument for Statens Administration 2014 Statens Administrations strategiske målbillede Statens Administrations mission og vision Statens Administration arbejder inden for Finansministeriets mission

Læs mere

Vedtægter gældende til 19. april 2018 Vedtægter godkendt på generalforsamlingen den 19. april 2018

Vedtægter gældende til 19. april 2018 Vedtægter godkendt på generalforsamlingen den 19. april 2018 Vedtægter gældende til 19. april 2018 Vedtægter godkendt på generalforsamlingen den 19. april 2018 1. Navn Foreningens navn er Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland. Foreningen har hjemsted i Holstebro

Læs mere

Egnsteateraftale vedr. Team Teatret

Egnsteateraftale vedr. Team Teatret Egnsteateraftale vedr. Team Teatret 1. Aftaleparter Team Teatret (herefter kaldt teatret) og Herning Kommune (herefter kaldt kommunen) 2. Aftaleperiode 1.1.2016 31.12.2016 3. Lovgrundlag Egnsteateraftalen

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Strategi for tilsyn med statsanerkendte museer

Strategi for tilsyn med statsanerkendte museer Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk December 2014 Strategi for tilsyn med statsanerkendte museer

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

BRANDTS MUSEUM FOR KUNST OG VISUEL KULTUR

BRANDTS MUSEUM FOR KUNST OG VISUEL KULTUR V E D T Æ G T E R F O R BRANDTS MUSEUM FOR KUNST OG VISUEL KULTUR Baseret på: Lov nr. 1505/2006, museumsloven med senere ændringer. Lov nr. 1531/2010 om økonomiske og administrative forhold for modtagere

Læs mere

Vejledning til resultatrapportering

Vejledning til resultatrapportering Vejledning til resultatrapportering Rammeorganisationernes resultatberetning skal opfylde minimumskravene som beskrevet i de administrative retningslinjers afsnit 6.II. Vejledningen er en kvalificering

Læs mere

Aftale om resultatkontrakt

Aftale om resultatkontrakt Aftale om resultatkontrakt Efterfølgende aftale om resultatkontrakt er indgået mellem bestyrelsen for og skolens forstander, Jens Munk Kruse (JMK), for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015. Mellem

Læs mere

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og ROSA Dansk Rock Samråd.

Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og ROSA Dansk Rock Samråd. Marts 213 Rammeaftale 213-216 for ROSA Dansk Rock Samråd 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstråds Musikudvalg og ROSA Dansk Rock Samråd. ROSA er en selvejende

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede for Moderniseringsstyrelsen 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2016 5 Policylignende kerneopgaver 5 Mål for intern administration 6 Gyldighedsperiode

Læs mere

STRATEGI FOR DANMARKS DOMSTOLE

STRATEGI FOR DANMARKS DOMSTOLE STRATEGI FOR DANMARKS DOMSTOLE 2019-2022 INDHOLD Domstolenes rolle og opgaver 3 Strategiens baggrund 4 Den strategiske ramme 6 Værdier 8 De fire overordnede mål 9 De strategiske temaers indhold 12 2 DOMSTOLENES

Læs mere

Effektiviseringsstrategi

Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Effektiviseringsstrategi 2017-20 Maj 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance, præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategi. Fælles - ved

Læs mere

Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005

Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005 Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Formål, opgaver, mission og værdier... 2 3. Vision... 3 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...

Læs mere

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08 Direktionen Aftale 2008 Rev. 7/1-08 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 EGEN RAMME... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE RAMME...

Læs mere