Indhold. Grundvandsstrategi i Region Midtjylland prioritering af indsatsen Rolf Johnsen, chefkonsulent, Region Midtjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Grundvandsstrategi i Region Midtjylland prioritering af indsatsen Rolf Johnsen, chefkonsulent, Region Midtjylland"

Transkript

1 Indhold Fastlæggelsen af indvindingsoplandene og indsatsen mod jordforurening eksempler fra hovedstadsområdet Carsten Bagge Jensen, enhedschef, Region Hovedstaden Grundvandsstrategi i Region Midtjylland prioritering af indsatsen Rolf Johnsen, chefkonsulent, Region Midtjylland BNBO koncept tilgang og status Peter Spøer, geolog, SVANA Udfordringer i BNBO afgrænsningen Flemmming Damgaard Christensen, specialist, ph.d., HOFOR Vejen til BNBO forbud i Egedal Kommune Mette Skougaard, civilingeniør, Egedal Kommune BNBO og landbrugsdriften Carl Åge Pedersen, konsulent, SEGES Til notater

2

3 FASTLÆGGELSEN AF INDVINDINGSOPLANDENE OG INDSATSEN MOD JORDFORURENING EKSEMPLER FRA HOVEDSTADSOMRÅDET Enhedschef Carsten Bagge Jensen, Enheden for grundvand, Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden I Region Hovedstaden har regionsrådet i november 2014 besluttet at styrke den grundvandsbeskyttende indsats med en plan, der strækker sig fra 2015 til 2024, og som omfatter 80 % af grundvandsressourcen. Mere præcist betyder denne plan, at regionen i de indvindingsoplande, hvorfra 80 % af drikkevand indvindes, vil opspore og undersøge alle særligt forurenede grunde og reducere forureningen tilstrækkeligt. En reduktion af forureningen indebærer, at regionen gennemfører en indsats overfor de forurenende stoffer, der i særlig grad truer grundvandet. Disse stoffer er typisk klorerede opløsningsmidler, men der kan også ske en indsats på forurenede grunde med andre kritiske forureningskomponenter som f.eks. MTBE og pesticider, såfremt det f.eks. i forbindelse med Naturstyrelsens grundvandskort-lægning eller i forbindelse med vandforsyningernes overvågning har vist sig at være væsentlige trusler for kvaliteten af fremtiden for grundvandsressource. På Kort 1 viser den bordeauxrøde farve de områder, hvor Region Hovedstaden vil fokusere indsatsen mod jordforureninger med klorerede opløsningsmidler de kommende 10 år. I disse områder indvindes 80 % af drikkevandet i regionen. Det er samtidig i disse områder, det vil være billigst at beskytte grundvandet. I den af regionsrådet vedtagne jordplan er det bærende princip for prioriteringen, at de mest værdifulde grundvandsområder skal beskyttes først. Dvs. drikkevandsområder med stor indvinding af drikkevand af god kvalitet og få forureninger prioriteres højere end områder med mindre indvinding af mindre god kvalitet og mange forureninger. De højest prioriterede områder er de områder, hvor det vil være billigst at beskytte grundvandet og dermed opnås beskyttelse af mest grundvand for pengene. I jordplanen er prioriteringen at færdiggøre indsatsen indenfor det enkelte indvindingsopland frem for at sprede indsatsen på mange indvindingsoplande. Denne område- og oplandsorienterede indsats giver en højere grad af sikkerhed for, at beslutningen om oprensningsindsatsen og omfanget af denne i det enkelte opland og på den enkelte forurenede grund tages ud fra et samlet overblik. Indvindingsoplandene og regionernes indsats i forhold til jordforurening Den område- og oplandsorienterede tilgang i Region Hovedstadens prioritering og planlægning af indsatsen øger fokus på, at det regionale tema over indvindingsoplandene løbende opdateres, når der sker ændringer i forsyningsstrukturen og forsyningernes indvindingsstrategier.

4 Særligt administrationsgrundlaget vedrørende fastlæggelsen af OSD og indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for OSD har været væsentligt for regionerne, idet regionerne udelukkende kan gennemføre den grundvandsbeskyttende del af indsatsen i henhold til jordforureningsloven inden for OSD og inden for indvindingsoplande uden for OSD. Regionernes videregående (oprensende) indsats overfor grundvandstruende forureninger har hjemmel i Jordforureningslovens 6. Regionernes indsatsområde fastlægges således inden for OSD og indvindingsoplande til almene vandværker uden for OSD.. Efter nogen uklarhed om myndighedsrollerne mellem kommunerne og staten i forhold til fastlæggelsen af indvindingsoplandene i de første år efter kommunalreformen fremstår det nu klart, at det er Staten/Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning(SVANA)), der fastlægger og udpeger indvindingsoplandene efter vandforsyningslovens 11a. SVANA har med høringsnotatet til bekendtgørelse 365/2016 udmeldt, at det alene er styrelsen som kan fastlægge indvindingsoplande. Ændringer i OSD og fastlæggelsen og udpegningen af nye og reviderede indvindingsoplande uden for OSD vil ske ved, at SVANA udsender bekendtgørelser om udpegning af drikkevandsressourcer. Der har historisk været et tæt samspil mellem udpegning af drikkevandsressourcer mv. og regelsættet i henhold til jordforureningsloven. Indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for områder med særlige drikkevandsinteresser blev frem til vandforsyningslovens 11a administrativt fastsat. Beregningen og afgrænsningen af indvindingsoplande har siden 1998 været en del af grundvandskortlægningen og har dannet grundlag for myndigheders administration af sektorlovgivningen, herunder administrationen af jordforureningsloven. Ud over at være grundlaget fastlæggelse af forureninger med offentlig indsats overfor grundvand efter jordforureningslovens 6 er fastlæggelsen af OSD og indvindingsoplande uden for OSD central for administrationsgrundlaget i forhold til 8 området efter jordforureningsloven (byggeri på forurenede grunde). SVANA s arealudpegninger af OSD og indvindingsoplande uden for OSD har derfor afgørende betydning for regionernes muligheder for at gennemføre en robust og langsigtet beskyttelse af grundvandsressourcen. Oplægget vil ved eksempler fra Region Hovedstaden belyse nogle af udfordringer der har været og pt. eksisterer i forhold til administrations-grundlaget for fastlæggelsen og udpegningen af indvindingsoplandene uden for OSD og administrationen af jordforureningsloven.

5 Kort 1: Beskyttelsen af grundvandet mod jordforurening og rækkefølgen i indsatsen i Region Hovedstaden.

6 GRUNDVANDSSTRATEGI I REGION MIDTJYLLAND Chefkonsulent Rolf Johnsen Region Midtjylland roljoh@rm.dk Baggrund og formål Region Midtjylland har bl.a. ansvar for at undersøge og afværge jordforureninger der truer grundvand vi skal bruge til drikkevand. Indsatsen har traditionelt taget udgangspunkt i de kommunale indsatsplaner. I henhold til indsatsplanbekendtgørelsens 4 skal kommunerne senest et år efter afslutningen af grundvandskortlægningen udarbejde et udkast til indsatsplan til beskyttelse af grundvandsressourcen. Den takt hvormed Kommunernes indsatsplaner er blevet færdiggjort har hidtil dannet baggrund for Region Midtjyllands prioritering af indsatsen imod grundvandstruende forureninger. Men da indsatsplanerne nu bliver færdiggjort mere sammenfaldende end tidligere, kan denne takt ikke længere følges. Derfor iværksatte RM i 2015 udarbejdelse af en regional grundvandsstrategi til beskyttelse af grundvandsressourcen og dermed prioritering af grundvandstruende forureninger. Metode, teknik, Strategien består af seks principper, som er knyttet til forureningernes geografiske beliggenhed, samt fire, som fokuserer på forureningernes sammenhæng med bestemte brancher og stoffer. I en senere handlingsplan vægtes principperne til brug for prioriteringen. Principperne bliver dermed rammen om den fremtidige prioritering af grundvandstruende punktkilder. Resultater De geografiske principper, er udelukkende fokuseret på områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD), samt indvindingsoplande både indenfor og udenfor OSD. De 6 geografiske og 4 branche og stofspecifikke principper er defineret ved følgende beskrivelse Geografi: 1. Områder, hvor det er svært at finde nyt rent grundvand til indvinding, prioriteres højere end områder med reserver af rent grundvand. 2. Områder med et stort behov for drikkevand aktuelt og i fremtiden prioriteres højere end områder med lille behov. 3. Områder med sårbare grundvandsmagasiner og lille evne til at tilbageholde forurening prioriteres højere end områder med lille sårbarhed. 4. Områder med ringe nedbrydningsforhold prioriteres højere end områder med gode nedbrydningsforhold. 5. Områder med få forureninger prioriteres højere end områder med mange forureninger. Grundvandsområder (OSD), der hovedsagelig ligger i det åbne land, prioriteres således højere end områder i byerne.

7 6. Områder, hvor der er væsentlige lokale initiativer for beskyttelse af grundvandet, prioriteres højere end områder uden. Brancher og stoffer: 7. Brancher, der har anvendt pesticider, vil blive opprioriteret. 8. Brancher, der har anvendt chlorerede opløsningsmidler, vil fortsat være højt prioriteret. 9. Lossepladser, der er kortlagt uden undersøgelse, prioriteres højt. Særligt hvis de vurderes at indeholde pesticider og/eller chlorerede opløsningsmidler. 10. Nye trusler og akut indsats, fx produkter og stoffer, vil løbende blive vurderet. Principperne er efterfølgende vægtet ud fra en regional score som er blevet til i konsultation med centrale interessenter (kommuner, forsyninger og tidligere NST) Konklusion og perspektivering Prioriteringen af grundvandstruende forureninger i regionen sker i dag ud fra fast definerede principper. Prioriteringen er dog stadig en dynamisk størrelse, da indvindingsoplande og OSD fortsat justeres. Grundvandstruende lokaliteter der før var udenfor indsats kan dermed i fremtiden godt ændre status og indgå i indsatsen. Strategien gør klar til at disse ændringer kan foregå og de nye lokaliteter kan indgå heri. Litteratur: Link til strategi:

8 BNBO KONCEPT TILGANG OG STATUS Geolog Peter Spøer Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) Baggrund og formål Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) beregner og afgrænser BoringsNæreBeskyttelsesOmråder (BNBO) i 2015 og BNBO projektet er en del af drikkevandsinitiativet og udføres bl.a. i samarbejde med SVANAs Rejsehold. I 2012 og 2013 var der samlet afsat et budget på 40 millioner kr., som kommunerne kunne søge om tilskud til at etablere BNBO for. 37 kommuner modtog statsligt tilskud til beregningen af BNBO på ca boringer. SVANA sikrer nu, at de kommuner, som ikke har benyttet sig af det statslige tilskud, får beregnet BNBO i 2015 og 2016, hvor budgettet er på samlet 20 millioner kr. Projektet indebærer, at der skal være afgrænset BNBO for samtlige indvindingsboringer til almene vandforsyningsanlæg, der endnu ikke har fået afgrænset BNBO, og projektet skal være afsluttet i BNBO beregnes i henhold til BNBO-vejledningen, BNBO projektet har en teknisk følgegruppe med deltagelse fra samme organisationer, som deltager i koordinationsforummet for grundvandskortlægningen. Metoder og teknik Til håndtering af BNBO opgaven har SVANA fået støtte fra to rådgivningsfirmaer, henholdsvis Rambøll og Orbicon. Indledningsvis har Rambøll indsamlet data til BNBO beregningen, og Orbicon har forestået beregningen af BNBO på baggrund af dataindsamlingen. Orbicon/SVANA beregner BNBO med en semianalytisk metode, hvor der hertil er opsat en access-database til at strukture data. I BNBO beregningen benyttes en kildepladsmodel, som Orbicon har udviklet, til at beregne boringers indbyrdes påvirkning af hinanden på en kildeplads (driftssænkning). Der beregnes BNBO pr. boring ud fra data i Jupiterdatabasen, GEUS. Derudover beregnes strømningsretning og gradient ud fra eksisterende potentialekort. Resultater SVANA beregner BNBO for ca boringer (excl. genberegnede BNBO) i projektet. BNBO har været til kommentering ved alle kommuner. I skrivende stund er kommunernes kommenteringer ved at blive implementeret. 26 kommuner har ønsket at beregne BNBO selv i 2015 og SVANA har sendt brev til disse kommuner, om de har beregnet BNBO og om de har lagt disse BNBO på Danmark Miljøportal. Status er på nuværende tidspunkt, at der har været respons fra ca. 1/3 af kommunerne. SVANA foretager genberegning af BNBO for Middelfart, Skive, Kalundborg, Nyborg, Ærø, Vejle, Kolding og Randers kommuner, som tidligere har fået foretaget BNBO beregninger. Genberegning er foretaget grundet uadministrerbare BNBO, samt ønsket om en ensartet beregning af BNBO. Antal BNBO for denne opgave er på nuværende tidspunkt ikke kendt, på nær for Middelfart Kommune, hvor der er 26 boringer, som skal genberegnes. SVANA er selv udførende i at beregne BNBO for 3 kommuner i Region Midtjylland. SVANA udfører BNBO beregningen på samme måde som Orbicon. BNBO afrapporteres regionsvis med tilhørende kommuneafsnit. SVANA afrapporterer 3 kommunerapporter for henholdsvis Lemvig, Randers og Struer kommuner.

9 Udfordringer i BNBO projektet Det har vist sig, at der for en række vandforsyningsboringer er manglende eller fejlindberettede data i Jupiter. Herunder drift-vandspejl i stedet for ro-vandspejl, boringer som slet ingen data har registreret, vandspejl mut som er fejlindberettet. Vandspejl findes for en del boringer i Jupiter kun registreret ved udførelsen af boringen, og disse vandspejl benyttes herved i beregningen. SVANA har fokus på at undgå uadministrerbare BNBO inden for en fagligt rimelig grænse. Konklusion og perspektivering Afgrænsningen af BNBO kommer til at ligge på Danmarks Miljøportal, hvor der skelnes mellem kommune og SVANA beregnede BNBO. Det er ikke afklaret på nuværende tidspunkt, om det bliver 1 eller 2 temaer. Hvor opgaven med at beregne BNBO kommer til at være placeret efter 2016 er på nuværende tidspunkt ikke afklaret.

10 UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN. Specialist, Ph.d., Flemming Damgaard Christensen HOFOR fldc@hofor.dk Konceptet omkring boringsnære beskyttelseszoner (BNBO) blev introduceret i 2007 med udgivelsen af Miljøstyrelsens vejledning nr. 2 Boringsnære beskyttelsesområder BNBO, hvori der er angivet en metode til afgrænsning af de boringsnære beskyttelsesområder til indvindingsboringer med henblik på at beskytte vandindvindingen mod boringsnære forureningskilder. Udfordringen med at afgrænse BNBO ligger dels i den anvendte metode og dels i valget af parametre, samt i håndteringen af usikkerheden i afgrænsningen. Dette indlæg omhandler netop metoder til beregning og fastlæggelse af parametre samt metodernes fordele og ulemper og kommer frem til en række anbefalinger. Indlægget berører til gengæld ikke metoder til sårbarheds- og risikovurderinger indenfor BNBO, som er et vigtigt element i hele etableringen af BNBO og brugen af BNBO. Baggrund og formål I 2007 startede nogle kommunerne med at afgrænse boringsnære beskyttelseszoner (BNBO) omkring indvindingsboringer, men i forbindelse med kommunernes mulighed for at søge tilskud i til at etablere BNBO, blev indsatsen kraftigt forøget. Udover selve afgrænsningen blev der også lavet sårbarheds- og risikovurderinger indenfor BNBO. Senest har SVANA i perioden udført et projekt omkring afgrænsning af BNBO for de indvindingsboringer til almene vandforsyninger, som ikke i dag har et BNBO. Dog er der en del kommuner, der fortsat selv har ønsket at afgrænse BNBO. Metoderne til beregning og fastlæggelse af parametre til afgrænsningen har været forskellige, hvilket også gælder håndteringen af usikkerheden. Metode og parametre Til beregning af BNBO er der anvendt metoder fra simple analytiske modeller op til fuld integrerede numeriske modeller eller kombination af disse metoder. I første omgang ser vi på en simpel konceptuel model, som illustrerer de betydende parametre og forudsætninger for de analytiske og semi-analytiske modeller og derved kan sammenholde dette med anvendelse af de mere avancerede modeller. Beregning af BNBO bygger på, at området afgrænses af strømningstiden i det mættede magasin. Den konceptuelle model er et grundvandsmagasin, som er isotopt, homogent med hensyn til de hydrauliske parametre og har en uendelig horisontal udbredelse og en indvindingsboring. Magasinet er nedad afgrænset af et impermeabelt lag, og filtersætningen er i hele magasintykkelsen. Med udgangspunkt i dette simple system er de analytiske modeller udviklet. Størrelsen af BNBO arealet bestemmes af indvindingsmængde (Q), den valgte strømningstid (t), effektiv porøsitet (n e ) og effektiv magasintykkelse (H e ), når leddet N t (er lille, pga. små transporttider og/eller lille infiltration (N). Q t Q t Areal H n N t) ( H n ) ( e e e

11 Formen af BNBO bestemmes af den dimensionsløse tid t, som er givet ved 2 2 I T t t n H Q e Formen af BNBO bestemmes hovedsageligt af grundvandshastigheden dvs. produktet af gradient (I) og transmissivitet (T), hvilket ses ved leddet er i 2. potens. Jo højere grundvandshastighed (jo større produkt af gradient (I) og transmissivitet (T)) des mere langstrakt og tyndt bliver BNBO-arealet. Det samlede areal ændres ikke med gradienten eller transmissiviteten. Udfordringen både ved anvendelse af analytiske beregningsmetoder og numeriske modeller er således at vælge størrelsen af de effektive parametres værdier for porøsitet og magasintykkelse samt transmissivitet, og alene for de analytiske modeller skal der også angives den naturlige grundvandsgradient og retning. Der bør også indgå vurdering af usikkerheden af de valgte parametre og inddrage disse i selve afgrænsningen af BNBO. Ved præsentationen gennemgås nogle af de forskellige valg af parametre udført af forskellige rådgivere i forbindelse med afgrænsningen af BNBO udført for kommunerne og SVANA. Der vil være en særlig fokus på kalkmagasiner, idet der her har været forskel i valgene - og der er for række kildepladser efter min overbevisning anvendt en uheldig fremgangsmåde, hvilket vil blive illustreret i præsentationen. I den analytiske tilgang beskrevet tidligere, er der en række forsimplinger omkring geologi og strømningsretninger, men der indgår også kun en indvindingsboring. De forskellige beregningsmetoder til afgrænsning af BNBO håndterer disse udfordringer på forskellig vis og ved mødet diskuteres fordele og ulemper ved følgende metoder: e Slavisk følge den analytiske metode angivet i vejledningen fra Miljøstyrelsen. Denne metode sikrer ikke, at vandbalancen ikke er opfyldt ved flere indvindingsboringer. BNBO-TOOL, se inkl. simpel korrektion for vandbalancen. Anvendelse af WhAEM modellen, se som kan anvendes på flere detailniveauer. Modellen kan sikre, at vandbalancen er overholdt. Ved SVANAafgrænsningen er dette dog ikke sket, idet man har justeret indvindingsmængderne for at korrigere for BNBO-overlap. Det sikrer ikke vandbalancen, og jeg vurderer ikke metoden som anbefalingsværdig. Anvendelse af numeriske grundvandsmodeller. Sikrer vandbalance, men der en række udfordringer. Konklusion og perspektivering Det er vigtigt i forbindelse afgrænsning af BNBO, at metoden for valg af parameterstørrelser og -beregning er klart beskrevet, hvilket sikrer reproducerbarheden af afgrænsningen. Ved en vurdering af parametre skal man både se på de boringsspecifikke data, men også på hele kildepladsens data for at komme med et godt bud på f.eks. effektiv porøsitet og magasintykkelse for nærområdet til indvindingsboringen. Ved afgrænsning af BNBO for indvindingsboringer tilhørende en kildeplads bør BNBO afgrænses samlet for hele kildepladsen og ikke enkeltvis for de individuelle boringer. I langt de fleste tilfælde er beregningsmetoder med analytiske modeller som BNBO-TOOL eller WhAEM tilstrækkelige, men det er vigtig at inkludere usikkerheden, herunder også i valget af beregningsmodel.

12 VEJEN TIL BNBO FORBUD I EGEDAL KOMMUNE Civilingeniør Mette Skougaard Egedal Kommune mette.skougaard@egekom.dk Baggrund og formål Alle indvindingsboringer til almene vandforsyninger har eller får fastlagt et boringsnært beskyttelsesområde (BNBO). BNBO er et virkemiddel til at beskytte indvindingsboringer mod fare for forurening. Inden for beskyttelsesområdet har kommunerne efter miljøbeskyttelseslovens 24 mulighed for på baggrund af en konkret vurdering at meddele påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening af vandindvindingsboringen. I Egedal Kommune har BNBO været et element i kommunens indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse siden Derfor var det naturligt at søge Staten om tilskud til at beregne og risikovurdere BNBO for samtlige vandindvindingsboringer i kommunen, da ordningen blev etableret i Egedal Kommune har fået knap 1 mio. kr. i statstilskud til opgaven. På baggrund af disse grundige overvejelser og efter vejledning af naturstyrelsens BNBO-rejsehold besluttede et enigt byråd, at man om nødvendigt ville benytte hjemlen i miljøbeskyttelseslovens 24 og give påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening i boringsnære områder omkring vandindvindingsboringer. Konkret besluttede Byrådet at nedlægge forbud mod anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i det 67 hektar store boringsnære beskyttelsesområde omkring Bjellekær Kildeplads. Metode, teknik, Når miljøbeskyttelseslovens 24 anvendes til at nedlægge forbud i et boringsnært beskyttelsesområde, skal påbudet skriftligt forvarsles. Adressaten skal herunder oplyses om retten til aktindsigt og til at udtale sig samt opfordres til at bidrage med oplysninger til brug for beslutningen. Resultater I foråret 2016 gjorde Egedal Kommune brug af miljøbeskyttelseslovens 24 for at beskytte drikkevandet i det 67 hektar store beskyttelsesområde ved landsbyen Søsum. 25 grundejere og 8 landmænd modtog den 26. maj et varsel om, at kommunen agtede at nedlægge forbud, fordi der er fare for, at plantebeskyttelsesmidler siver ned og forurener Bjellekær Kildeplads, der hvert år leverer 1,2 millioner kubikmeter rent drikkevand til mennesker i hovedstadsområdet. Varslet om sprøjteforbuddet har givet 11 høringssvar fra borgerne. Overordnet påpeger de, at der ikke bliver anvendt pesticider i strid med loven, og at Egedal Kommunes risikovurdering er baseret på fund af gamle pesticider, som ikke længere anvendes. Derudover mener de fleste, at erstatningerne er for lave. De væsentligste begrundelser for forbuddet er, at området er geologisk sårbart, kildepladsen har stor værdi og der allerede er fundet rester af sprøjtemidler under kvalitetskravene flere steder i området - også pesticider, som man lovligt må bruge i dag.

13 I september 2016 har Egedal Kommune meddelt forbud mod anvendelse, håndtering og opbevaring af plantebeskyttelsesmidler til de 33 berørte grundejere og landmænd. Det er muligt efter miljøbeskyttelseslovens regler at klage over Egedal Kommunes afgørelse til Natur- og Miljøklagenævnet. I alt har 12 boligejere og landmænd påklaget kommunens afgørelser til Natur-og Miljøklagenævnet. Klagerne drejer sig dels om hjemmelsgrundlaget for miljøbeskyttelseslovens 24 og dels om kommunens begrundelse. De berørte og kommunen afventer Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af klagerne. Afgørelserne til de berørte grundejere og landmænd indeholder en uddybende beskrivelse af lovgrundlag, miljøpåvirkninger og begrundelse. Afgørelserne indeholder også et tilbud om økonomisk erstatning, som Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR A/S, skal betale. Boligejerne har fået tilbudt omkring kroner i ulempeerstatning, mens erstatningstilbuddet til landmændene er afhængig af, hvor meget værdien af ejendommen vurderes at blive forringet. Det samlede erstatningstilbud er på ca. 2 mio. kr. Grundejere og landmænd har rejst et samlet erstatningskrav på knap 18 mio. Kr. Når der er uenighed om erstatningens størrelse, er det Taksationsmyndigheden, der træffer afgørelse.

14 BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN Chefkonsulent Carl Åge Pedersen SEGES P/S Baggrund og formål Når BNBO erne er afgrænset, og de følsomme indvindingsoplande er udpeget, skal kommunerne udarbejde indsatsplaner til beskyttelse af drikkevandet. Der skal vælges mellem en lang række af indsatser. Ikke bare indsatser overfor landmændene, men også i relation til kloakering og andre erhverv. F.eks. i relation til vandværksboringer og brønde m.v. Mit udgangspunkt er, at det langt de fleste steder er muligt både at indvinde godt drikkevand og at fastholde en rentabel landbrugsproduktion i såvel BNBO er som i andre indvindingsoplande. Metode, teknik SEGES har med udgangspunkt i SVANAs vejledning om indsatsplanlægning udarbejdet «Vejledning om indsatsplanlægning til sikring af Grundvandet i. Formålet med BNBO er er i henhold til Miljøstyrelsens vejledning fra 2007 ii : At Forhindre eller begrænse risikoen for forurening af grundvand i boringens nærområde og derved beskytte drikkevandet Sikre responstid og evt. arealer til at foretage oprydning og afværgeforanstaltninger * Evt. give mulighed for at forbedre overvågningen af grundvandskvaliteten Der er i SVANA vejledning iii nævnt en række indsatser, som kan tages i anvendelse. Det, som drøftes mest med landbruget er muligheden for mod kompensation at indgå aftaler om dyrkningspraksis med landmanden, og hvis man ikke kan blive enige med ham/hende at udstede påbud om eksempelvis pesticidfri drift eller en drift, som sikrer en lille udvaskning af nitrat. Stor forskel på, hvordan kommunerne agerer Der er meget stor forskel på, hvordan kommunerne forvalter disse muligheder. Nogle kommuner går næsten konsekvent efter at få forbudt pesticidanvendelsen og at påbyde dyrkning af græs eller græsefterafgrøder Andre vurderer på situationen, og hvis der ikke er aktuelle problemer, vælger man at overvåge situationen og først gribe ind, hvis der skulle vise sig behov for det Også stor forskel på, hvordan landmændene reagerer Nogle især ældre landmænd, som gerne vil blive boende på gården, indgår frivillige aftaler om eksempelvis skovrejsning. Andre landmænd, som har tænkt sig at fastholde en stor produktion på bedriften, kræver et klart bevis på, at den foreslåede indsats er nødvendig, hvis de skal indgå en frivillig aftale.

15 De vil med andre ord have dokumentation for, at proportionalitetsprincippet er overholdt. Altså at foranstaltningen skal være egnet til at opnå formålet At formålet ikke kan nås med mindre indgribende midler At foranstaltningens indgribende karakter modsvares af det, der opnås Derfor giver dyrkningsrestriktioner problemer for landmanden Reduceret udbytte Større dyrkningsomkostninger Pesticidfri drift kan give uoverstigelige problemer på nogle bedrifter Større tidsforbrug og øgede omkostninger som følge af defigurering af marker og bedrifter Afledte effekter for husdyrholdet og udnyttelsen af maskin- og bygningsinvesteringer Og deraf følgende Større usikkerhed Færre muligheder for at udvikle bedriften Faldende ejendomsværdi Kompensationsbehov Dubgaard og Mortensen skrev i publikationen Dyrkningsaftaler og kompensationer iv fra 2000 følgende: Den enkelte landbrugers reservationspris for indgåelse af en frivillig dyrkningsaftale vil afhænge af individuelle forhold, som ikke kan identificeres ved hjælp af de generelle modeller, der har været til rådighed for nærværende analyser. Bestemmelse af det relevante tillæg til de beregnede tab må derfor bero på en overordnet vurdering foretaget af de involverede parter. Litteraturhenvisning v i SEGES 2015: Vejledning om indsatsplanlægning til sikring af grundvandet ii Miljøstyrelsen Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO) iii Naturstyrelsen 2015: Vejledning om indsatsplanlægning iv Dubgaard og Mortensen 2000: DYRKNINGSAFTALER OG KOMPENSATIONER v Andre anvendte kilder: Naturstyrelsen Præciseret vejledning om beregning af størrelsen af BNBO SVANA 2016: Nyhedsbrev nr. 8 Rejseholdet om Vandforsyning Egedal Kommune 2014: BNBO Egedal Kommune - rapport

16 Notater

17 Notater

18 Notater

19 Notater

BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN

BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN ATV- Jord og Grundvand DGI byen, København Carl Åge Pedersen, Planter og Miljø Chefkonsulent BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN 1. november 2016 EMNER, JEG VIL KOMME IND PÅ: Størrelsen af BNBO erne. Mulige indsatser

Læs mere

Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger. Eksempler fra hovedstadsområdet

Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger. Eksempler fra hovedstadsområdet Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger Eksempler fra hovedstadsområdet Møde den 1. november

Læs mere

UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN. Af Flemming Damgaard Christensen,

UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN. Af Flemming Damgaard Christensen, UDFORDRINGER I BNBO AFGRÆNSNINGEN Af Flemming Damgaard Christensen, fldc@hofor.dk AGENDA Baggrund for BNBO istorie for BNBO Fremtiden for BNBO Konceptuelt model for BNBO Forudsætninger & matematik Betydningen

Læs mere

BoringsNæreBeskyttelsesOmråder

BoringsNæreBeskyttelsesOmråder BoringsNæreBeskyttelsesOmråder Den 1. november 2016 Peter Spøer pespo@svana.dk 1 / Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) Dagsorden BNBO Overordnet omkring baggrunden for projektet BNBO Koncept

Læs mere

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Koordinationsforum, Haderslev, 3. oktober 2013 Naturstyrelsens BNBO-rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen

Læs mere

NOTAT. Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST Ref. hvb Den 12. februar 2015

NOTAT. Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST Ref. hvb Den 12. februar 2015 NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4601-00476 Ref. hvb Den 12. februar 2015 Redegørelse om resultaterne af BNBO-bevillingen i 2012-2013. 1. Indledning Regeringen (Socialdemokraterne,

Læs mere

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 20. september 2016 Udarbejdet af: Strategiteamet Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Indledning

Læs mere

Rådgivningen. Vi rådgiver i spørgsmål inden for jura, administration, tekniske og praktiske spørgsmål samt økonomi og regnskab.

Rådgivningen. Vi rådgiver i spørgsmål inden for jura, administration, tekniske og praktiske spørgsmål samt økonomi og regnskab. Temamøde Region Øst Rådgivningen Vi rådgiver i spørgsmål inden for jura, administration, tekniske og praktiske spørgsmål samt økonomi og regnskab. Det er typisk sager, der er omfattet af vandforsyningsloven,

Læs mere

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen. Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 22. maj 2015 Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Læs mere

For at kunne beregne BNBO kræves det fastlæggelse af følgende sæt af parametre:

For at kunne beregne BNBO kræves det fastlæggelse af følgende sæt af parametre: Notat Dato: 27-02-2016 Opgave: Afsender: Modtager: Følgegruppe til BNBO Flemming Damgaard Christensen, NST Kommentar til BNBO beregningen Generelt På vegne af DANVA deltager Flemming Damgaard Christensen

Læs mere

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Notat Til: Kommunerne Vandsektor, Byer og Klimatilpasning J.nr. NST-467-00052 Ref.: maskr Den 12. december 2011 Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Dette vejledende notat har til hensigt

Læs mere

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse.

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse. Notat Til: Sagen Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Fra: Notat til sagen: Birgit D. Kristensen Indsatsområde Boulstrup og Boulstrup Vest Administrationspraksis for udarbejdelse af indsatsplaner Byrådet i Odder

Læs mere

BNBO - BoringsNære BeskyttelsesOmråder

BNBO - BoringsNære BeskyttelsesOmråder BNBO - BoringsNære BeskyttelsesOmråder Den lette løsning? Dansk Vandkonference 2010. Tirsdag den 12. oktober 2010 Ole Silkjær 1 Program BNBO Hvad er BNBO BNBO ved stigende grundvandsstand Tilsyn og overvågning

Læs mere

Grundvandsstrategi. I Region Midtjylland Af Rolf Johnsen

Grundvandsstrategi. I Region Midtjylland Af Rolf Johnsen Grundvandsstrategi I Region Midtjylland Af Rolf Johnsen Baggrund Har fulgt statens grundvandskortlægning Kortlægning færdig i 2015 Større behov for prioritering Kan også indgå i dialog på andre områder

Læs mere

Boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Boringsnære beskyttelsesområder BNBO Boringsnære beskyttelsesområder BNBO Vordingborg Vandråd den 1. oktober 2012 Naturstyrelsens rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen PAGE 1 Indhold Hvem er vi? Hvorfor

Læs mere

Indsatsplanen set i et juridisk lys

Indsatsplanen set i et juridisk lys Indsatsplanen set i et juridisk lys Regelgrundlaget Den konkrete sagsbehandling Kursus om indsatsplanlægning til beskyttelse af drikkevandet den 20. august 2014 v/sten W. Laursen Områdeudpegning (VFL 11

Læs mere

Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne

Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne Region ovedstaden enter for Regional Udvikling Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne John Flyvbjerg Vand og Råstoffer Region ovedstaden Grundvandsbeskyttelsen hvordan står det til?

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst

Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst Punkt 4. Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst 2016-056296 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til tillæg til indsatsplan for

Læs mere

Offentligt møde om indsatsplanlægning Selde - Junget. Mandag, 5. februar 2018 Kl Fursund Hallen

Offentligt møde om indsatsplanlægning Selde - Junget. Mandag, 5. februar 2018 Kl Fursund Hallen Offentligt møde om indsatsplanlægning Selde - Junget Mandag, 5. februar 2018 Kl. 19-21 Fursund Hallen 1 Indsatsplaner til beskyttelse af grundvandet Kommunen SKAL udarbejde indsatsplaner På baggrund af

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

BoringsNæreBeskyttelsesOmråder Orientering om status for BNBO projektet som afsluttes i 2016

BoringsNæreBeskyttelsesOmråder Orientering om status for BNBO projektet som afsluttes i 2016 BoringsNæreBeskyttelsesOmråder Orientering om status for BNBO projektet som afsluttes i 2016 Grundvandsdagene 2016 GKO Anette Hansen Dagsorden o Lidt om organiseringen o Baggrunden for beregning af BNBO

Læs mere

Indsatsplanlægning. Indsatsplanlægning skal sikre, at der udarbejdes en plan til beskyttelse af grundvandet mod forurening.

Indsatsplanlægning. Indsatsplanlægning skal sikre, at der udarbejdes en plan til beskyttelse af grundvandet mod forurening. Indsatsplanlægning Indsatsplanlægning skal sikre, at der udarbejdes en plan til beskyttelse af grundvandet mod forurening. En indsatsplan har en høj placering i planhierakiet, som vist på figur 1. Figur

Læs mere

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a.

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a. Indsatsplan for Vandcenter Djurs a.m.b.a. Dolmer Kildeplads Indledning: Ifølge vandforsyningslovens 13 skal kommunalbestyrelsen vedtage en indsatsplan i områder, som i vandplanen er udpeget som indsatsplanområder

Læs mere

Offentligt møde om indsatsplanlægning Durup - Balling

Offentligt møde om indsatsplanlægning Durup - Balling Offentligt møde om indsatsplanlægning Durup - Balling Torsdag, 8. februar 2018 Kl. 19-21 Sallinghallen 1 Indsatsplaner til beskyttelse af grundvandet Kommunen SKAL udarbejde indsatsplaner På baggrund af

Læs mere

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER Notat Aarhus kommune GRUNDVANDSBESKYTTELSE Status for frivillige dyrkningsaftaler og påbud af rådighedsindskrænkninger i danske kommuner og vandforsyninger 29. marts 2016 Projekt nr. 223526 Dokument nr.

Læs mere

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af NOTAT Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af drikkevandsressourcer mv. Hermed fremsender KL s sekretariat høringssvar. Der tages forbehold for en politisk behandling

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde om sprøjtefri boringsnær beskyttelseszone (BNBO) omkring Bjellekær Kildeplads

Velkommen til orienteringsmøde om sprøjtefri boringsnær beskyttelseszone (BNBO) omkring Bjellekær Kildeplads Velkommen til orienteringsmøde om sprøjtefri boringsnær beskyttelseszone (BNBO) omkring Bjellekær Kildeplads Dagsorden Velkomst v/thomas Jakobsen, Egedal Kommune BNBO, - hvad er det og hvad betyder det

Læs mere

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst Opsummering af høringssvar til forslag til Plan for grundvandsbeskyttelse for Sønderborg Øst, med forvaltningens bemærkninger og henvisning til rettelser, som det har medført i den endelige plan Nr. Afsender

Læs mere

Handlingsplan for grundvandsbeskyttelse. Ringsted Vandsamarbejde I/S

Handlingsplan for grundvandsbeskyttelse. Ringsted Vandsamarbejde I/S Handlingsplan for grundvandsbeskyttelse 2012 Ringsted Vandsamarbejde I/S Handlingsplan 2012 Ringsted Vandsamarbejde I/S Indhold 1. Baggrund for handlingsplanen... 3 Beskrivelse af vandsamarbejdet... 3

Læs mere

FDC anbefaler en præsentation af baggrund, metode og valg af parameterstørrelse.

FDC anbefaler en præsentation af baggrund, metode og valg af parameterstørrelse. NOTAT Dette notat indeholder Orbicons svar på spørgsmål samt kommentarer til anbefalinger fra Flemming Damgaard Christensen (FDC), som på vegne af DANVA har udarbejdet et notat med kommentarer til BNBO

Læs mere

Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet

Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet Punkt 5. Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet 2011-18795 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender, at den nuværende strategi

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune

Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune DISPOSITION Lovstof Målretning Case fra Odense Kommune Konklusion LOVSTOF Bekendtgørelse

Læs mere

Hvorfor er det vigtigt med et vandsamarbejde? Møde med vandværker og byråd den 16. maj 2013

Hvorfor er det vigtigt med et vandsamarbejde? Møde med vandværker og byråd den 16. maj 2013 Hvorfor er det vigtigt med et vandsamarbejde? Møde med vandværker og byråd den 16. maj 2013 Præsentation Tina Callesen, Afdelingsleder, Vand & Jord Henrik Züricho, Geolog, Vand & Jord Louise Appel Bjergbæk,

Læs mere

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17.11.2015 påbud mod anvendelse af pesticider For at følge op på Indsatsplan Beder foreslås der gennemført åstedsforretninger og høringsprocesser

Læs mere

Revision af indsatsplan i Greve Kommune I ET OMRÅDE MED INTENSIV VANDINDVINDING

Revision af indsatsplan i Greve Kommune I ET OMRÅDE MED INTENSIV VANDINDVINDING Revision af indsatsplan i Greve Kommune I ET OMRÅDE MED INTENSIV VANDINDVINDING Tommy Koefoed, civilingeniør, Koordinator for miljø ATV 28. november 2017 Behov for revurdering af indsatsplan Eksisterende

Læs mere

Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse. Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse. Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse Oversigt Status Resultater spørgerunde Udfordringer Status på indsatsplanarbejdet i HVOR BRUGES MBL 24 OG 26A? 26a

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER INDLEDNING Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se figur 9 side 9) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor nitrat. Området er endvidere udpeget som

Læs mere

Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen. ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus

Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen. ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus Erfaringer med BNBO og mbl. 24 i Egedal Kommune v. Eva Birch Karlsen ATV Gå-hjem-møde Øst d. 6. maj 2019 Roskilde Rådhus BNBO i Egedal Kommune I Egedal Kommune er der 73 almene drikkevandsboringer. Vandet

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup Punkt 4. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup 2018-062489 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan for OSD 1476,

Læs mere

Naturstyrelsens Rejsehold om Vandforsyning, møde med Sønderborg Vandråd, 8. oktober 2015

Naturstyrelsens Rejsehold om Vandforsyning, møde med Sønderborg Vandråd, 8. oktober 2015 Naturstyrelsens Rejsehold om Vandforsyning, møde med Sønderborg Vandråd, 8. oktober 2015 Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) BNBO Hvor stammer det fra? 2003: Miljøministeren giver tilsagn om at nedsætte

Læs mere

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Program 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Indsatsplan for beskyttelse af grundvandet i Slagelse Ved Brian Badike Thomsen,

Læs mere

REFERATARK. JOURNALPERIODE 2011-2015 Aalborg J.nr. NST-463-01249 Ref. masli Den 22. oktober 2015

REFERATARK. JOURNALPERIODE 2011-2015 Aalborg J.nr. NST-463-01249 Ref. masli Den 22. oktober 2015 REFERATARK JOURNALPERIODE 2011-2015 Aalborg J.nr. NST-463-01249 Ref. masli Den 22. oktober 2015 Referat af teknisk følgegruppemøde for BNBO projektet 9. oktober Referatet findes i de følgende sider. Møde:

Læs mere

Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider. Funktionsleder Martin Skriver

Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider. Funktionsleder Martin Skriver Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider Funktionsleder Martin Skriver Eksisterende håndtag i MBL 21 b. Anvendelse af pesticider, dyrkning og gødskning til erhvervsmæssige og

Læs mere

Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er?

Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er? Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er? 2 Hjemlen: Miljøbeskyttelseslovens 24, stk. 1: Kommunalbestyrelsen kan give påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening af bestående

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 8. juni 2018 Stillet af: Peter Westermann Besvarelse udsendt den: 25. juni 2018.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 8. juni 2018 Stillet af: Peter Westermann Besvarelse udsendt den: 25. juni 2018. Center for Regional Udvikling POLITIKERSPØRGSMÅL Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Direkte 38605545 Web www.regionh.dk Dato:25. juni 2018 Spørgsmål nr.: 095-18 Dato: 8. juni 2018 Stillet

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL INDLEDNING UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL BESKYTTELSE OVERFOR NITRAT OG PESTICIDER Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se bilag 1) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor

Læs mere

Skanderborg Kommunes overvejelser om udpegning af indsatsområder for pesticider. TM 50 - Temadage for indsatsplanlæggere d. 8.

Skanderborg Kommunes overvejelser om udpegning af indsatsområder for pesticider. TM 50 - Temadage for indsatsplanlæggere d. 8. Skanderborg Kommunes overvejelser om udpegning af indsatsområder for pesticider TM 50 - Temadage for indsatsplanlæggere d. 8. oktober 2014 Overvejelser om udpegning af indsatsområder for pesticider Hvorfor

Læs mere

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune Velkommen til møde om indsatsplaner Dagsorden Velkomst & præsentationsrunde Indsatsplanområder i Hvorfor skal der laves indsatsplaner? Hvad indeholder en grundvandskortlægning? Hvad indeholder en indsatsplan?

Læs mere

Regionernes indsats mod jordforurening

Regionernes indsats mod jordforurening Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Regionernes indsats mod jordforurening Hvor bidrager indsatsen til nytte og værditilvækst? Hvordan kan effekten af indsatsen yderlige øges og merværdi skabes?

Læs mere

HVOR LYKKES DET MED GRUNDVANDSBESKYTTELSE?

HVOR LYKKES DET MED GRUNDVANDSBESKYTTELSE? HVOR LYKKES DET MED GRUNDVANDSBESKYTTELSE? STATUS PÅ KOMMUNERNES BRUG AF MILJØBESKYTTELSES- LOVENS REGLER TIL GRUNDVANDSBESKYTTELSE Ulla Lyngs Ladekarl og Eike Stubsgaard NIRAS/Aarhus Kommune og Aarhus

Læs mere

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indsatsplan Beder Gennemgang af Forslag Beder Gartnerskole 14. maj 2012 s oplæg Formål og baggrund for indsatsplanen Parter i indsatsplanen Tidsplan for høring v/ Mogens Bjørn Nielsen Geologi og sårbare

Læs mere

Forsyningernes forventninger til indsatsplaner

Forsyningernes forventninger til indsatsplaner Forsyningernes forventninger til indsatsplaner Natur og Miljø 2017 Christian Ammitsøe Disposition 1.Indsatsplaner i Odense Kommune Odense Vest 2.Finansiering 3.Konkrete formuleringer Nitrat Pesticider

Læs mere

Rammeplan for Indsatsplanlægning

Rammeplan for Indsatsplanlægning Rammeplan for Indsatsplanlægning Indholdsfortegnelse Rammeplan 3 Målsætninger og indsatser 4 Overordnede indsatser 5 Retningslinjer 9 Om indsatsplaner 10 Opbygning 11 Udarbejdelse 12 Statens kortlægning

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Dagsorden til teknisk arbejdsgruppe Velkomst og præsentation 1. Orientering om:

Læs mere

Høringsnotat. Vedrørende

Høringsnotat. Vedrørende Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 1 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00024 Den 24. oktober 2013 Høringsnotat Vedrørende Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om vurdering

Læs mere

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Asferg Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på vandværket...

Læs mere

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforureningsstrategi 2017

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforureningsstrategi 2017 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer Jordforureningsstrategi 2017 November 2016 2 Jordforureningsstrategi 2017 Indhold 1. Formålet med jordforureningsstrategien... 3 2. Regionens opgave på jordforureningsområdet...

Læs mere

Hvordan sikres en helhedsorienteret planlægning mellem kommuners, vandforsyningers og regioners grundvandsbeskyttende indsats?

Hvordan sikres en helhedsorienteret planlægning mellem kommuners, vandforsyningers og regioners grundvandsbeskyttende indsats? Hvordan sikres en helhedsorienteret planlægning mellem kommuners, vandforsyningers og regioners grundvandsbeskyttende indsats? Morten Sørensen ATV møde den 02. oktober 2014 Grundvandsbeskyttelse 2 principper:

Læs mere

Grundvandsstrategi 2016

Grundvandsstrategi 2016 Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse 2013-16 Maj 2013 2 Titel: Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Jordforureningsstrategi 2017

Jordforureningsstrategi 2017 Miljø og Råstoffer maj 2016 Jordforureningsstrategi 2017 Forslag til en ny jordforureningsstrategi Indhold 1. Formålet med jordforureningsstrategien... 1 2. Regionens opgave på jordforureningsområdet...

Læs mere

Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune Sønderborg Kommune post@sonderborg.dk hzyr@sonderborg.dk Ribe vand J.nr. NST-463-00554 Ref. Jedbe/jarei Den 10. maj 2012 Udpegning af nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) og indsatsområder mht. nitrat

Læs mere

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 2 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv. Hanne Møller Jensen, Region Sjælland

Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv. Hanne Møller Jensen, Region Sjælland Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv Hanne Møller Jensen, Region Sjælland Det lange perspektiv set fra regionerne Regionernes indsats er ikke slut i 2015

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning EnviNa - Temadag om indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, Middelfart 8. februar 2017 Helga Ejskjær, Vandforsyning 1. Baggrund

Læs mere

Pesticidfund i Aarhus og reviderede indsatsplaner

Pesticidfund i Aarhus og reviderede indsatsplaner Pesticidfund i Aarhus og reviderede indsatsplaner ATV i Aarhus 14. september 2011 Eike Stubsgaard Cand.techn.soc Indsatsområder 17 indsatsområder i 7 indsatsplaner fra Århus Amt Pesticider i Aarhus GEUS

Læs mere

GRUNDVANDSBESKYTTELSE BORINGSNÆRE BESKYTTELSESOMRÅDER

GRUNDVANDSBESKYTTELSE BORINGSNÆRE BESKYTTELSESOMRÅDER GRUNDVANDSBESKYTTELSE BORINGSNÆRE BESKYTTELSESOMRÅDER DISPOSITION Regulering af grundvandsbeskyttelse hvem og hvordan? 25-meters beskyttelseszone Boringsnære beskyttelsesområder: Hvordan fastlægges de?

Læs mere

Den koordinerede pesticidindsats i Aarhus Kommune

Den koordinerede pesticidindsats i Aarhus Kommune Den koordinerede pesticidindsats i Eike Freeman Stubsgaard naturogmiljø Nyborg 2016 Opdrag Den koordinerede pesticidindsats i Aarhus Kommune Indsatsplanerne i Aarhus er et forsøg på at koordinere indsatser,

Læs mere

Delindsatsplan. Enslev & Blenstrup Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Enslev & Blenstrup Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Enslev & Blenstrup Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet

Læs mere

Projektet med beregning af boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) blev afsluttet i juni 2014 og nu er de sidste data også lagt i Miljøportalen.

Projektet med beregning af boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) blev afsluttet i juni 2014 og nu er de sidste data også lagt i Miljøportalen. Hjørring Kommune Vandværker, BNBO projekt Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den 04-08-2014 Sagsnr.:

Læs mere

Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals

Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals oktober 2015 Status for indsatsplanlægning Hvad er der sket siden sidst? Byrådet har vedtaget: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, Tylstrup Vandværk Indsatsplan

Læs mere

Niels Peter Arildskov, COWI

Niels Peter Arildskov, COWI Indsatsplanlægning i Brønderslev Kommune Opdaterede udkast til indsatsplaner for Brønderslev Kommune Niels Peter Arildskov, COWI 1 Lovgrundlag og indsatser Lovgrundlaget for indsatsplanlægningen For de

Læs mere

Strategi for grundvandsbeskyttelse Marts 2009

Strategi for grundvandsbeskyttelse Marts 2009 Strategi for grundvandsbeskyttelse Marts 2009 Indledning VandCenter Syd har en årlig produktion af drikkevand på knap 11 mio. m³, hvilket svarer til en tredjedel af den samlede indvinding på Fyn. En produktion

Læs mere

Vejledning om indsatsplaner

Vejledning om indsatsplaner Vejledning om indsatsplaner 2014 Titel: Vejledning om indsatsplaner Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2014 ISBN nr. 2 Vejledning om indsatsplaner Indhold 1. Forord...

Læs mere

Fremtidens forvaltning af grundvandet set fra et regionalt perspektiv. Hanne Møller Jensen Region Sjælland

Fremtidens forvaltning af grundvandet set fra et regionalt perspektiv. Hanne Møller Jensen Region Sjælland Fremtidens forvaltning af grundvandet set fra et regionalt perspektiv Hanne Møller Jensen Region Sjælland Regionernes opgaver Jordforurening. Antal kortlagte pr. 31.12.2014 16.209 grunde kortlagt på V1

Læs mere

Indsatsplan. VIBORG AMT Miljø & Teknik. for at sikre drikkevandet ved Sejerslev

Indsatsplan. VIBORG AMT Miljø & Teknik. for at sikre drikkevandet ved Sejerslev Indsatsplan VIBORG AMT Miljø & Teknik for at sikre drikkevandet ved Sejerslev J. nr. 8-52-2-773-1-03 Indsatsplanen der skal sikre forsyningen af drikkevand ved Sejerslev er udarbejdet af: Viborg Amt i

Læs mere

Vejledning om indsatsplaner

Vejledning om indsatsplaner Vejledning om indsatsplaner 2015 Titel: Vejledning om indsatsplaner Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 ISBN nr. 978-87-7091-959-3 2 Vejledning om indsatsplaner

Læs mere

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 11. Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til revision af indsatsplan

Læs mere

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området Stoholm Fritids- og Kulturcenter d. 12. august 2014 Kl. 19.00 side 1 Dagsorden: Velkomst Torsten Nielsen, Formand for Klima

Læs mere

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune Velkommen til møde om indsatsplaner Dagsorden Velkomst Indsatsplanområder i Hvorfor og hvad er en indsatsplan? Kort om områdeudpegninger Indsatser Nitrat, pesticider, m. flere Hvad betyder det så for dig

Læs mere

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU!

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! Kan og skal disse data bruges i fremtiden? Christina Hansen Projektchef Rambøll NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING! Igennem de sidste 15 år er der brugt mellem

Læs mere

Horisontal vandindvindingsboring håndtering af indvindingsopland og BNBO

Horisontal vandindvindingsboring håndtering af indvindingsopland og BNBO Horisontal vandindvindingsboring håndtering af indvindingsopland og BNBO Torben Bøgh Christensen tbch@orbicon.dk Tlf. 20 24 94 04 9. marts 2017 1 Baggrund Ny jernbane mellem Køge og Ringsted gjorde, at

Læs mere

RISIKOVURDERING PÅ OPLANDSSKALA Et eksempel på en risikovurdering af punktkilder udført af en vandforsyning

RISIKOVURDERING PÅ OPLANDSSKALA Et eksempel på en risikovurdering af punktkilder udført af en vandforsyning RISIKOVURDERING PÅ OPLANDSSKALA Et eksempel på en risikovurdering af punktkilder udført af en vandforsyning Foto: Vesterled Vandværk, Brøndby Rambøll: Brøndby Kommune: Vest Vand Service: Liselotte Clausen,

Læs mere

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG Afsnitsleder Lise Højmose Kristensen Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne ATV Jord og Grundvand Praktiske

Læs mere

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Udbyneder Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på

Læs mere

GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN

GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN Forsidefoto fra Vandforsyningsplan /1-1/. INDHOLD 1. Generelt 1 2. Boringer 2 3. Vandindvinding 3 3.1 Hydrologi 3 4. Arealanvendelse 5 5. Vandkvalitet

Læs mere

Indsatsplan for Løkken Vandværk

Indsatsplan for Løkken Vandværk Indholdsfortegnelse Løkken Vandværk 3 Handlingsplan 4 Prioriterede områder 10 Om Løkken Vandværk 12 Kildepladser 13 Vandkvalitet 14 Boringsdata 15 Om indsatsplanen 16 Statens kortlægning 17 Grundvandsressourcen

Læs mere

VandCenter Syds indsats overfor pesticider

VandCenter Syds indsats overfor pesticider VandCenter Syds indsats overfor pesticider ENVINA-temadage for indsatsplanlæggere den 8. og 9. oktober 2014 Troels Kærgaard Bjerre VandCenter Syd A/S Disposition VandCenter Syd kort fortalt (inkl. historisk

Læs mere

TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Maj 2011 Forord Forord Indsatsplan Venø beskriver problemer med drikkevandet, en gennemgang af de geologiske og hydrogeologiske forhold på Venø, kortlægningsresultaterne af grundvandsressourcen, en gennemgang

Læs mere

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup.

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. Punkt 14. Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. 2013-1974. Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der træffes beslutning om pålæg af rådighedsindskrænkninger

Læs mere

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17. december 2014 Forslag til Indsatsplan til beskyttelse af drikkevand Forslag til Indsatsplan StautrupÅbo er klar til vedtagelse

Læs mere

Gentofte og Lyngby-Taarbæk kommuner. Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Resume af teknisk version

Gentofte og Lyngby-Taarbæk kommuner. Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Resume af teknisk version Gentofte og Lyngby-Taarbæk Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse Resume af teknisk version 1. FORORD I store dele af Lyngby-Taarbæk og Gentofte Kommuner indvinder vi drikkevand af høj kvalitet. Vandindvinding

Læs mere

Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg

Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg Skanderborg Kommune vil gerne kvitterer for nogle gode og konstruktive møder med landboforeningen i forbindelse med udarbejdelse af planer

Læs mere

NOTAT Høringsnotat vedrørende vejledning om indsatsplaner Definitionen af indsatsområder

NOTAT Høringsnotat vedrørende vejledning om indsatsplaner Definitionen af indsatsområder NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4600-00052 Ref. sahhe Den 17. marts 2014 Høringsnotat vedrørende vejledning om indsatsplaner Naturstyrelsen sendte den 30. juli 2013 udkast til

Læs mere

NOTAT INDLEDNING RESUME AF PROJEKTET

NOTAT INDLEDNING RESUME AF PROJEKTET NOTAT INDLEDNING RESUME AF PROJEKTET Dato 14-02-2014 Charlotte Bamberg Xiulan He Sebastian Ravn Morten Bak Helle Pernille Hansen Rambøll Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Aarhus N T +45 8944 7700 Indhold 1.

Læs mere

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Brev sendt til lodsejere indenfor Indsatsplan Hundslund Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Indsatsplan Hundslund Odder Kommunes

Læs mere

DAGSORDEN/REFERAT. Grundvandsrådet i Køge Kommune. Natur og Miljø

DAGSORDEN/REFERAT. Grundvandsrådet i Køge Kommune. Natur og Miljø DAGSORDEN/REFERAT Grundvandsrådet i Køge Kommune MØDE DEN 25. SEPTEMBER 2013 Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Deltagere Køge Kommune, TMU Erling Larsen (Formand) Køge Kommune,

Læs mere

FRA KORTLÆGNING TIL INDSATSPLAN EKSEMPEL FRA ODENSE KOMMUNE

FRA KORTLÆGNING TIL INDSATSPLAN EKSEMPEL FRA ODENSE KOMMUNE FRA KORTLÆGNING TIL INDSATSPLAN EKSEMPEL FRA ODENSE KOMMUNE Hans Peter Birk Hansen Geolog Odense Kommune Grundvandsbeskyttelsesplaner Bornholm Svendborg Ærø Odense 11/01 2015 SIDE 1 PLANER FOR GRUNDVANDSBESKYTTELSE

Læs mere

GRUNDVANDSREDEGØRELSE

GRUNDVANDSREDEGØRELSE GRUNDVANDSREDEGØRELSE I Bekendtgørelse om krav til kommuneplanlægning inden for områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for disse 1 og i Vejledning

Læs mere