Da det slog klik for Frøken Klima. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Da det slog klik for Frøken Klima. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen"

Transkript

1 Da det slog klik for Frøken Klima Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

2 Udgiver: Skov- og Naturstyrelsen, Hovedstaden Titel: Da det slog klik for Frøken Klima Redaktør: Anja Vensild Hørnell Forfatter: Dorte Abrahamsen Grafiker: Page Leroy-Cruce Illustrator: Charlotte Günther Andersen Tryk: Rosendahls/Fihl-Jensen Oplagstal: stk. ISBN nr: Bogen er udgivet som et led i klimaformidlingen i børneudstillingen Balancekunst på Naturcenter Vestamager i 2009 Codan Fonden har støttet udgivelsen af bogen.

3 Da det slog klik for Frøken Klima

4 Ude i skoven boede Hr. Balance sammen med dyrene. Han passede de små træer og hjalp med stort og småt. Denne morgen havde Myremor lidt hyr med at holde styr på sine børn, og Spidsmus, som altid talte skovens dyr, kunne ikke finde alle de 957 regnorme.

5 Hr. Balance skulle også lege fange med de frække sommerfugle og snakke med Det Klogsomme Træ, som vidste nær og næsten alt. Blæs en vind flyv en krage, knagede hun meget langsomt, og så vidste Hr. Balance, at det ville blive en blæsevejrs dag i skoven.

6 Bagefter skulle han drikke kaffe med den søde Frk. Klima. Hr. Balance syntes, at Frk. Klima var noget af det dejligste i skoven, også selvom man aldrig vidste, hvilket humør hun var i. For Frk. Klima havde regn, lyn og torden under skørterne og en lille orkan gemt i sit bølgende hår.

7 Nogle gange kunne det blive frygteligt tordenvejr, blæsende storm og hvinende solskin på skift, når man drak kaffe med hende. Alligevel elskede Hr. Balance at sidde sammen med Frk. Klima i hængekøjen og kigge op i himlen mellem træerne.

8 Men denne dag skete der pludselig noget. Der lød et voldsomt wwrrrmm, og en bil kom ræsende i en vældig røgsky. Skøøønt sted, skreg den og fór forbi dem. Hvem er du?, råbte Hr. Balance for at overdøve bilen. Hr. Huurtiig, skreg den, slingrede ind og ud mellem træerne og forsvandt.

9 Hr. Balance kiggede efter den, og så nu hen på det hyggelige kaffebord. Hvad var der dog sket? Frk. Klima var faldet ud af hængekøjen, og hendes hår strittede sært. Rundt om på græsset lå dug, kaffekopper og kaffe spredt. Og så kunne han høre en frygtelig larm.

10 Mine æg er blevet plaskvåde, hele tue-stuen er fuld af vand, du må se at få ordnet det. Myremor var rasende, og på træstubben sad Spidsmus og jamrede over, at solen var alt for varm og skarp.

11 Ovenover flaksede sommerfuglene rundtossede rundt. De kunne hverken finde blomster eller deres gode humør. Hjælp, råbte de i munden på hinanden. Du må gøre noget Hr. Balance.

12 Ja selvfølgelig, sagde Hr. Balance lidt forvirret, og prøvede at finde på noget, han kunne gøre. Han hængte Myremors æg til tørre på en tørresnor, fandt solbriller til Spidsmus og fortalte vittigheder til sommerfuglene for at berolige dem.

13 Men lige meget hjalp det, for hvem har nogensinde set en spidsmus med solbriller? Dyrene blev mere og mere sure, jo mere Hr. Balance prøvede at hjælpe dem. Han blev helt trist af alle de utilfredse dyr.

14 Hvad er der med dig? Jeg synes, du hænger lidt med kofangeren. Det var Hr. Hurtig. Hr. Balance fortalte sin nye ven om balladen i skoven, og om alle sine sure venner. Ta det ikke så tungt, sagde Hr. Hurtig, Måske er de løbet tør for benzin, eller trænger til at få skiftet tændrør. Op med humøret.

15 Hr. Balance forstod ikke helt, hvad Hr. Hurtig mente. Nu skal du bare se løjer og grønlangkål nu kører vi to en tur. Og så kom Hr. Balance ud og køre med Hr. Hurtig. De drønede ind og ud mellem træerne i en rasende fart. Det var sjovt, syntes Hr. Balance.

16 Farvel og tak for turen, sagde Hr. Balance og vinkede til sin nye ven, Hr. Hurtig, men hvad var nu det? Der var helt stille i skoven. Myremor, Spidsmus, sommerfugle. Hvor er I? Kom frit frem. Der kom ikke en lyd.

17 Kun Det Klogsomme Træ stod og knagede lidt for sig selv. Hr. Balance ledte og ledte, men væk var de. Alle mine venner er forsvundet, tænkte Hr. Balance forskrækket. Måske har søde Frk. Klima set dem?

18 Frk. Klima har du set Spidsmus og Myremor? Frk. Klima lå helt stille. Skyen om hendes hals så trist ud, og hendes hår var helt slapt. Det har slået klik for Frk. Klima, tænkte Hr. Balance bange. Søde Frk. Klima var syg og hvad skulle han gøre helt alene uden sine venner? SuperTanke- Kappen kan hjælpe, tag den på.

19 Det var Det Klogsomme Træ. Hr. Balance havde glemt sin klogeste ven. Træet rakte Hr. Balance en mærkelig kappe. Du skal løse 3 gåder for at kurere Frk. Klima. Kappen er fuld af gode ideer, skynd dig at tage den på. Hr. balance tog kappen. Er du klar?, knagede Det Klogsomme Træ.

20 Træet rømmede sig. Første gåde: 2 er bedre end 4 hjul, hellere sved end gas. Hr. Balance tænkte og tænkte og træet ventede og ventede, men så dukkede det frem under kappen: Vi skal hellere cykle end køre i bil! Fint, gnækkede træet.

21 Nu kommer den anden: Modvind er godt blæs lys i en pære. Hr. Balance forstod ingenting. Modvind er irriterende, og pærer er noget man spiser, ikke blæser. Øv de her gåder var alt for svære. Men så mærkede han noget bag sit højre øre. Vindmøller! Vindmøller får pærer til at lyse. Knaldgodt, knagede træet. Pas på, nu kommer den sidste.

22 Spir frø og få kroner grønt gør glad. Det var nemt. Han kom i tanke om sine små træer: Plant træer, sagde han. Jeps, sagde Det Klogsomme Træ. Alle gåder er løst, pas godt på SuperTanke kappen. Hov, hvad så nu?, spurgte Hr. Balance, men der lød en knagende snorken fra det gamle træ.

23 Mon Frk. Klima var blevet rask? Det var hun. Hun strålede som en sol, stjernerne på hendes skørt blinkede og vinden bølgede i hendes hår. Hun smilede til Hr. Balance og han følte sig som en superhelt i den forunderlige SuperTankekappe.

24 983,5 regnorme, 17 sure muldvarpe, , sagde Spidsmus. Alle Hr. Balances venner var tilbage. Frk. Klima lavede kaffe til dem alle sammen, mens sommerfuglene fjollede rundt over dem. Dingeling, dingeling prøv lige at se min nye seje 2-hjuler. Det var Hr. Hurtig, der kom kørende. Han havde også en Super-Tankekappe på.

25 Den er knaldhamrende sej den her kappe, sagde han og drønede rundt om kaffebordet, så kopperne klirrede. Bagefter fik alle en tur på cyklen. Frk. Klima syntes det var så skægt, at hun straks slap en lille vild tordensky løs.

26 Sådan gik det til, at Hr. Balance fik hjulpet Frk. Klima og dyrene i skoven og oven i købet fik sig en ny ven, Hr. Hurtig. Måske har du også en kappe, der kan tænke supertanker? Eller også er du bare god til at få ideer til, hvordan vi kan sørge godt for Frk. Klima?

27

28 Skov- og Naturstyrelsen der hører under Miljøministeriet, forvalter arealer over hele landet, og driften heraf tilgodeser både friluftsformål, produktionshensyn og beskyttelse af natur og kulturværdier. Besøg os på

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Fair Play Kids Nu også på nettet www.tdc.dk/fairplay. Fair Play Kids Nu også på nettet. www.tdc.dk/fairplay

Fair Play Kids Nu også på nettet www.tdc.dk/fairplay. Fair Play Kids Nu også på nettet. www.tdc.dk/fairplay Fair Play Kids Nu også på nettet Fair Play Kids Nu også på nettet www.tdc.dk/fairplay www.tdc.dk/fairplay Følg Frederik og Pernille og deres oplevelser en dag til et fodboldstævne, hvor de møder fodboldspillet

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution.

er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution. Sam Nik og Michael Svennevig: er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution. Det er en fortælling, der giver indblik i livet i skyggen af den religiøse revolution i Iran i 1979, og er begyndelsen

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Historien om. Hvem har flyttet min ost?

Historien om. Hvem har flyttet min ost? Historien om Hvem har flyttet min ost? DER VAR ENGANG, for længe siden i et land langt væk, fire små størrelser, der løb igennem en labyrint for at finde ost, som skulle gøre dem mætte og lykkelige. To

Læs mere

Her finder I de sange, som vi synger mest her i børnehaven. Tre små ællinger.

Her finder I de sange, som vi synger mest her i børnehaven. Tre små ællinger. Her finder I de sange, som vi synger mest her i børnehaven. Tre små ællinger. Tre små ællinger jeg engang så, Tykke og tynde var ude at gå, Men den ene lille ælling med en fjer på sin bag drillede de andre

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og hvad mon han så vil sige? Han skal nok finde på noget fjollet.

Læs mere

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Vores nye sko kov Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2000. Dette hæfte er udgivet af Skov- og

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Skovens træer en opslagsbog

Skovens træer en opslagsbog Skovens træer en opslagsbog Træfabler Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen, Skoven i Skolen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2003 1 Emma sagde

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

han løftede den op. Den ene arm faldt slapt ned til siden og dinglede mod hans hofte, da han begyndte at gå i regnen. Vandet løb ned ad hendes kinder

han løftede den op. Den ene arm faldt slapt ned til siden og dinglede mod hans hofte, da han begyndte at gå i regnen. Vandet løb ned ad hendes kinder * Da han rettede sig op, sank de nye, blanke Lloyd sko, han ellers kun brugte til pænt brug, ned i mulden, og han var ved at falde bagover. Fornemmelsen af noget skrøbeligt, der bliver knust mellem fingrene,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere